Jaarverslag SCCM 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag SCCM 2013"

Transcriptie

1 Jaarverslag SCCM 2013 SCCM, platform voor certificatie milieu- en arbomanagementsystemen Speerpunten en resultaten >> Cijfers ISO >> Cijfers OHSAS >> Overige activiteiten >> 2014 >> SCCM >>

2 Speerpunten en resultaten 1 Herkenbaarheid en waardering van certificaten Belangrijkste resultaten: > De herkenbaarheid en waardering van ISO , ISO en OHSAS certificatie blijkt onder andere uit het aantal bij SCCM geregistreerde certificaten. Van alledrie de certificaten is het aantal in 2013 aanzienlijk gestegen, ISO met circa 13% en OHSAS met 19%. Het aantal ISO certificaten is in 2013 toegenomen van 3 naar 14. > De groeiende waardering van beide certificaten blijkt ook uit het aantal bezoeken aan de webpagina s van SCCM met de databases van geregistreerde certificaten. De ISO database is in 2013 bijna keer geraadpleegd. De OHSAS database bijna keer. > Het ministerie van SZW hecht veel waarde aan het OHSAS certificaat. In 2013 heeft het ministerie het beleid voortgezet waarbij organisaties met een OHSAS certificaat, die in aanmerking komen voor de zogenaamde inspectievakantie, minder worden bezocht door de Inspectie SZW. > Jaarlijks stelt het ministerie van Economische Zaken de transparantiebenchmark op. In de transparantiebenchmark wordt de transparantie van duurzaamheidsverslagen beoordeeld. Van de bedrijven uit de top 10 van de benchmark 2013 heeft 70% een ISO certificaat en 30% een OHSAS certificaat.

3 JAARVERSLAG SCCM % ISO certificaten ten opzichte van % OHSAS certificaten ten opzichte van Bezoekers website SCCM keer database ISO geraadpleegd keer database OHSAS geraadpleegd JOEY DE GROOT, RASENBERG WEGENBOUW ISO is geen doel maar een middel om milieuzorg handvatten te geven en vooruit te komen. 2 Resultaten van het managementsysteem en certificatie Resultaten die volgen uit onderzoek van SCCM in 2013 onder ISO en OHSAS gecertificeerde organisaties: > Door een gecertificeerd milieumanagementsysteem haalt 76% van de organisaties betere milieuprestaties. > Door certificatie heeft 33% van de ISO gecertificeerde organisaties de naleving van wet- en regelgeving sterk verbeterd en 44% enigszins verbeterd. > 55% van de ISO gecertificeerde organisaties is het eens met de stelling dat de organisatie door certificatie scherp blijft en 39% is het hier deels mee eens. > Van de OHSAS gecertificeerde organisaties is 32% het eens met de stelling dat betere arboprestaties worden behaald, 46% is het daar deels mee eens. > De naleving van arbowet- en regelgeving is bij 46% sterk verbeterd en bij 37% enigszins verbeterd. > Het aantal arbeidsongevallen is bij 13% van de OHSAS- gecertificeerde organisaties sterk afgenomen en bij 37% enigszins afgenomen. Klik voor de volledige rapporten hier: ISO en OHSAS

4 JULES VAN DE PAVERT, LOGISTIEK DIENSTVERLENER WIM BOSMAN Milieu-inspanningen dragen bij aan onze economische resultaten. 3 Producten om organisaties te ondersteunen SCCM ontwikkelt producten die organisaties kunnen gebruiken om onderdelen van het managementsysteem op te zetten of te verbeteren en om de herkenbaarheid van het certificaat te vergroten. Belangrijkste resultaten: > Het aantal best practices, praktische voorbeelden door en voor bedrijven, is in 2013 uitgebreid. > Het aantal samenvattingen van wet- en regelgeving op mijn.sccm is in 2013 uitgebreid van 47 tot 52. > Sinds 2013 staan er ook samenvattingen van belangrijke arbowet- en regelgeving op mijn.sccm. > In 2013 is geëxperimenteerd met een door SCCM ontwikkeld instrument om inzicht te krijgen in de cultuur van de organisatie bij invoeren en gebruik van een milieu- of arbomanagementsysteem. De eerste ervaringen zijn positief, in 2014 wordt het instrument verder verbeterd.

5 JAARVERSLAG SCCM resultaatgerichte website best practices bedoeld om elkaar te inspireren mijn.sccm uitgebreid met arbowet- en regelgeving en toegankelijk gemaakt voor OHSAS gecertificeerde organisaties 4 Centraal punt voor informatieuitwisseling over milieu- en arbomanagementsystemen SCCM wil het centrale punt zijn waar informatie en kennis over milieu- en arbomanagement-systemen beschikbaar is en wordt uitgewisseld. Belangrijkste resultaten: > Mijn.sccm is in 2013 ook toegankelijk gemaakt voor OHSAS gecertificeerde organisaties. Het aantal gebruikers van mijn.sccm is 2013 toegenomen met 50%. > Om meer bekendheid te geven aan mijn.sccm is een brochure gemaakt voor ISO , OHSAS en ISO gecertificeerde organisaties die wordt verspreid door certificatie-instellingen. > SCCM heeft ter gelegenheid van het 2000e ISO certificaat een digitaal magazine gemaakt over de ervaringen van zowel gecertificeerden als gebruikers van het ISO certificaat. > In 2013 is SCCM een eigen groep op Linkedin begonnen die er samen met ons account op Twitter voor moet zorgen dat wij relevante informatie snel met bepaalde doelgroepen kunnen delen. Via social media worden andere doelgroepen bereikt en krijgt de website meer bezoekers.

6 - - Cijfers ISO gecertificeerde organisaties met vestigingen +13% ten opzichte van 2012 > Aantal certificatie-instellingen 19 door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerde certificatie-instellingen in Nederland zijn bij SCCM aangesloten. > Aantal ISO gecertificeerde organisaties op 31 december organisaties met vestigingen in Nederland. Een toename van 13% ten opzichte van > Nieuw versus beëindigd Het aantal verwijderde certificaten in 2013 is gelijk aan het aantal in 2012, namelijk 163. Het aantal nieuwe certificaten is echter flink gestegen. Van de beëindigde certificaten komt een deel weer terug. Bijvoorbeeld omdat gekozen is voor een andere certificatie-instelling. Enkele niet, omdat bijvoorbeeld niet langer aan de eisen kan worden voldaan, de bedrijfsactiviteiten zijn gestaakt of omdat de vestiging is ondergebracht bij het certificaat van de gehele organisatie. > Verdeling naar branche De meeste certificaten zijn geregistreerd in de bouwsector (340), de metalektro (334) en de zakelijke dienstverlening (283). In 2013 zijn, net als in 2012 de meeste nieuwe certificaten geregistreerd in de bouwsector (+81).

7 JAARVERSLAG SCCM Top 3 branches 340 (+81) Bouw 334 (+50) Metalektro 283 (+43) Zakelijke dienstverlening > Verdeling over de provincies Zuid-Holland aan kop met 432 bedrijven gevolgd door Noord- Brabant met 402 bedrijven. In deze provincies is het aantal certificaten ten opzichte van 2012 ook het meest gestegen, provincie Zuid-Holland (+58) en Noord-Brabant (+44). > Risicobedrijven Ruim een derde (35%) van de 407 bedrijven in Nederland die worden beschouwd als majeure risicobedrijven, dit zijn de bedrijven die onder het Besluit Risico s Zware Ongevallen (BRZO) vallen, heeft een ISO certificaat geregistreerd bij SCCM. > Auditordagen ISO SCCM heeft drie ISO auditordagen georganiseerd waaraan 119 auditors van certificatie-instellingen hebben deelgenomen. Naast verschillende cases is aandacht besteed aan de thema s onderhoud en integriteit van installaties en het schorsen en intrekken van certificaten. De auditordagen zijn geëvalueerd en door de bezoekers goed gewaardeerd. Cijfers EMAS > Aantal EMAS verificatie-instellingen 1 certificatie-instelling is geaccrediteerd. > Aantal EMAS-geregistreerde organisaties 6 organisaties. Eind 2012 waren dat er 5.

8 Cijfers OHSAS gecertificeerde organisaties met vestigingen +19% ten opzichte van 2012 > Aantal certificatie-instellingen Alle door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerde certificatie-instellingen in Nederland zijn aangesloten bij SCCM, in totaal 8. > Aantal OHSAS gecertificeerde organisaties 330 organisaties met vestigingen in Nederland. Een toename van het aantal certificaten met 19% ten opzichte van % van de OHSAS gecertificeerde organisaties heeft ook een ISO certificaat. > Verdeling naar branche Metalektro 69, bouw 33 en zakelijk dienstverlening 29. De meeste nieuwe certificaten zijn geregistreerd bij Metalektro (+17).

9 JAARVERSLAG SCCM Top 3 branches 69 (+17) Metalektro 33 (+10) Bouw 29 (+6) Zakelijke dienstverlening > Risicobedrijven 9% van de bedrijven in Nederland die worden beschouwd als majeure risicobedrijven, dit zijn bedrijven die onder het Besluit Risico s Zware Ongevallen (BRZO) vallen, heeft een OHSAS certificaat geregistreerd bij SCCM. > OHSAS en ISO % van de OHSAS gecertificeerde organisaties heeft ook een ISO certificaat. > Auditordagen OHSAS Er zijn twee OHSAS auditordagen geweest waaraan 58 auditors van certificatie-instellingen hebben meegedaan. Het onderwerp machineveiligheid heeft speciale aandacht gekregen. De auditordagen zijn geëvalueerd en door de bezoekers goed gewaardeerd. Cijfers ISO (+11) gecertificeerde organisaties Top 3 branches 5 Zakelijke dienstverlening 4 Papierindustrie 4 Metalektro ISO is een relatief jonge, internationale norm voor energiemanagementsystemen gepubliceerd in De norm richt zich specifiek op het terugdringen van het energieverbruik van een organisatie. > Aantal certificatie-instellingen Alle 19 certificatie-instellingen die zijn geaccrediteerd voor ISO kunnen ook een overeenkomst aangaan voor ISO certificatie-instellingen hadden dat eind 2013 gedaan. > Aantal ISO gecertificeerde organisaties 14 gecertificeerde organisaties in Nederland. De groei van 3 naar 14 certificaten heeft in verschillende sectoren plaats- gevonden. Deze was het sterkst in de zakelijke dienstverlening. Dit betreft een aantal bedrijven die textielservices aanbieden.

10 Overige activiteiten RENÉ GOVERS, FRANKE KEUKENSYSTEMEN ISO versterkt de milieu-aandacht. Hierdoor zijn we zelf duurzame producten gaan gebruiken en ontwikkelen. Certificatieschema s Aanpassing certificatieschema s ISO en OHSAS De Colleges van Deskundigen voor arbeidsomstandigheden en milieu hebben beide tweemaal vergaderd. In 2013 is zowel voor ISO als OHSAS een nieuwe versie van de certificatieschema s gepubliceerd. Het betrof kleinere wijzigingen zonder directe consequenties voor gecertificeerde organisaties. Het certificatieschema voor ISO is niet gewijzigd.

11 JAARVERSLAG SCCM Voorlichting Het geven van voorlichting behoort tot de kerntaken van SCCM. SCCM geeft voorlichting aan organisaties die een certificaat willen behalen, al gecertificeerde organisaties, overheden en adviseurs. De belangrijkste activiteiten THEUN LOURENS, POSTNL Zichtbaar maken wat het oplevert, is een belangrijke stimulans om door te gaan. > Ter gelegenheid van het 2000e ISO certificaat in Nederland is een digitaal magazine gemaakt en onder een brede doelgroep verspreid met facts and figures en interviews. In verschillende vak- en branchebladen zijn artikelen verschenen over het bereiken van deze mijlpaal, waaronder MilieuMagazine, Chemie Magazine en Kwaliteit in Bedrijf. > De website is minimaal eenmaal per week bijgewerkt. > Versturen van zes digitale nieuwsbrieven in het kader van ISO en OHSAS naar een bestand dat in 2013 is gegroeid van naar abonnees. > Beantwoorden van vragen via of telefoon. > Publiceren van de cases die zijn behandeld tijdens de ISO en OHSAS auditordagen in een verslag en via de database op de website van SCCM. > Publicatie van een korte en goed leesbare versie van het jaarverslag over > SCCM is in 2013 gestart met een eigen groep op de zakelijke netwerksite Linkedin. De website van SCCM vormt het belangrijkste voorlichtingskanaal. Dit zijn de bezoekcijfers: > De SCCM-website is in 2013 gemiddeld maandelijks door ruim unieke bezoekers bezocht. In 2012 waren dit er In totaal is de website in 2013 ruim keer bezocht. In 2012 was dit keer. > In totaal zijn er in 2013 meer dan documenten gedownload van de SCCM-website. > De database met ISO certificaten is ruim keer geraadpleegd in 2013 en is daarmee ook de meest bezochte pagina. > Er zijn in totaal bijna 900 personen geregistreerd voor mijn.sccm. Een toename van 50% ten opzichte van Dit zijn auditors werkzaam voor aangesloten certificatie-instellingen (circa 260) en KAM-managers van gecertificeerde bedrijven (circa 610).

12 2014 GUUS EUWEN, ALTENA CLEANING Met milieu-investeringen kun je behoorlijke economische verbeteringen behalen. Het mes snijdt hier vaak aan twee kanten. SCCM verwacht dat de belangstelling voor ISO , OHSAS en ISO certificatie in 2014 verder groeit. Steeds meer organisaties zien dat duurzaam ondernemen een randvoorwaarde voor de continuïteit is en een managementsysteem helpt bij het structureel verbeteren en het naleven van wet- en regelgeving. SCCM zal in 2014 in het bijzonder aandacht besteden aan voorlichting over het gebruik van het OHSAS certificaat om aan te tonen dat de veiligheid van werknemers goed is geborgd.

13 JAARVERSLAG SCCM SCCM Platform voor certificatie milieu- en arbomanagementsystemen SCCM werkt samen met het bedrijfsleven, overheden, certificatie-instellingen en andere belanghebbenden aan een eenduidig en gewaardeerd certificaat voor ISO (milieu), EMAS (milieu), ISO (energie) en OHSAS (arbo). SCCM stelt daarvoor onder andere de spelregels voor het certificeren op (zogenaamde certificatieschema s). Alle activiteiten van SCCM zijn gericht op het gebruik van managementsystemen om de prestaties van bedrijven en organisaties te verbeteren, risico s te beheersen en de relatie met klanten en overheden te versterken. Met een gecertificeerd managementsysteem leggen organisaties de basis voor duurzaam ondernemen. is het centrale informatiepunt. Naast overzichten van gecertificeerde organisaties en aangesloten certificatie-instellingen vindt u hier hulpmiddelen en tips voor het invoeren van een managementsysteem. Samenstelling organen SCCM In het bestuur, het Centraal College van Deskundigen Milieu en het Centraal College van Deskundigen Arbo zitten vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, overheid en certificatieinstellingen. Op de website van SCCM vindt u de actuele samenstelling van alle organen van SCCM. Financiën De belangrijkste inkomstenbronnen van SCCM zijn: > Contributie van certificatieinstellingen; > De jaarlijkse vergoeding van 100,- per afgegeven certificaat, die de gecertificeerde organisaties afdragen via de certificatieinstellingen. Vragen en klachten Vragen en klachten kunnen worden ingediend bij de certificatie-instelling of bij SCCM. SCCM zorgt in het laatste geval dat de vraag of klacht door de desbetreffende certificatie-instelling in behandeling wordt genomen en volgt ook de afhandeling van de klacht. Van deze klachtenregeling is geen gebruik gemaakt in 2013.

14 Contact Stichting Coördinatie Certificatie Milieu- en arbomanagementsystemen Postbus EM Den Haag T info@sccm.nl Uitgave SCCM, Den Haag, april 2014

Jaarverslag SCCM 2014

Jaarverslag SCCM 2014 Jaarverslag SCCM 2014 SCCM, platform voor certificatie milieu- en arbomanagementsystemen Speerpunten en resultaten >> Cijfers ISO 14001 >> Cijfers OHSAS 18001 >> Overige activiteiten >> 2015 >> SCCM >>

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2015

Jaarverslag SCCM 2015 Jaarverslag SCCM 2015 SCCM, platform voor certificatie milieu- en arbomanagementsystemen Speerpunten en resultaten >> Cijfers ISO 14001 >> Cijfers OHSAS 18001 >> Overige activiteiten >> 2016 >> SCCM >>

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2017

Jaarverslag SCCM 2017 Jaarverslag SCCM 2017 SCCM, platform voor certificatie van managementsystemen voor milieu en gezond en veilig werken Speerpunten en resultaten >> Cijfers ISO 14001 >> Cijfers OHSAS 18001 >> Overige activiteiten

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2018

Jaarverslag SCCM 2018 Jaarverslag SCCM 2018 SCCM, platform voor certificatie van managementsystemen voor milieu en gezond en veilig werken Speerpunten en resultaten >> Cijfers ISO 14001 >> Cijfers ISO 45001/ OHSAS 18001 >>

Nadere informatie

Platform voor certificatie van milieuen arbomanagementsystemen

Platform voor certificatie van milieuen arbomanagementsystemen Platform voor certificatie van milieuen arbomanagementsystemen SCCM stimuleert de uitwisseling van kennis en praktijkervaring en brengt partijen bij elkaar. Inhoud Platform voor certificatie van milieu-

Nadere informatie

Tevredenheid over ISO 14001- en OHSAS 18001-certificatie is hoog

Tevredenheid over ISO 14001- en OHSAS 18001-certificatie is hoog Tevredenheid over ISO 14001- en OHSAS 18001-certificatie is hoog In 2013 heeft SCCM onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van zowel ISO 14001- als OHSAS 18001-certificatie. Het onderzoek onder ISO

Nadere informatie

OHSAS certificaat voor het waarborgen van veiligheid

OHSAS certificaat voor het waarborgen van veiligheid OHSAS 18001-certificaat voor het waarborgen van veiligheid > continue verbetering > voordelen > internationaal erkende norm > eigen verantwoordelijkheid > compleet arbo- en veiligheidsmanagementsysteem

Nadere informatie

Rutges vernieuwt onderhoud en renovatie

Rutges vernieuwt onderhoud en renovatie 130508 Nummer OHSAS-K83614/01 Vervangt - Uitgegeven 2014-07-01 Eerste uitgave 2014-07-01 Geldig tot 2017-07-01 Arbomanagementsysteemcertificaat BS OHSAS 18001 Kiwa heeft vastgesteld dat het door Rutges

Nadere informatie

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie Samenvatting en conclusies

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie Samenvatting en conclusies Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie Samenvatting en conclusies 26 juni 2013 > Samenvatting 2 > Conclusies 5 1 Samenvatting en conclusies Deze samenvatting en conclusies komen uit het

Nadere informatie

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie bij gecertificeerde organisaties

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie bij gecertificeerde organisaties Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie bij gecertificeerde organisaties SCCM voert dit onderzoek uit om inzicht te krijgen in: - De redenen voor organisaties om OHSAS 18001 in te voeren.

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2014

Jaarverslag SCCM 2014 Jaarverslag SCCM 2014 Vastgesteld door het bestuur op 6 maart 2015 Goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 13 april 2015 SCCM Kettingstraat 2, Den Haag Postbus 13507 2501 EM DEN HAAG Telefoon: 070-3623981

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2013

Jaarverslag SCCM 2013 Jaarverslag SCCM 2013 R140212 Vastgesteld door het bestuur op 11 maart 2014 Goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 30 april 2014 SCCM Kettingstraat 2, Den Haag Postbus 13507 2501 EM DEN HAAG Telefoon:

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2015

Jaarverslag SCCM 2015 Jaarverslag SCCM 2015 Vastgesteld door het bestuur op 21 april 2016 SCCM Kettingstraat 2, Den Haag Postbus 13507 2501 EM DEN HAAG Telefoon: 070-3623981 E-mail: info@sccm.nl Website: www.sccm.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Handelwijze bij vragen, klachten en bezwaren bij een ISO , ISO of OHSAS certificaat. n versie 15 september 2016

Handelwijze bij vragen, klachten en bezwaren bij een ISO , ISO of OHSAS certificaat. n versie 15 september 2016 Handelwijze bij vragen, klachten en bezwaren bij een ISO 14001-, ISO 50001 of OHSAS 18001-certificaat 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere milieu- en arboprestaties

Nadere informatie

Informatieblad. N180802, versie 4 september ISO voor toezichthouders milieuwet- en regelgeving

Informatieblad. N180802, versie 4 september ISO voor toezichthouders milieuwet- en regelgeving Informatieblad ISO 14001 voor toezichthouders milieuwet- en regelgeving 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere milieuprestaties behaalt door het gebruik

Nadere informatie

Stafier 2000ste bedrijf met ISO 14001 in Nederland

Stafier 2000ste bedrijf met ISO 14001 in Nederland TER GELEGENHEID VAN HET TWEEDUIZENDSTE CERTIFICAAT Stafier 2000ste bedrijf met ISO 14001 in Nederland INTERVIEWS FACTS & FIGURES VOORWOORD 3 Annemarie van der Rest, voorzitter SCCM INTERVIEW GERARD VAN

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2016

Jaarverslag SCCM 2016 Jaarverslag SCCM 2016 Vastgesteld door het bestuur op 22 mei 2017 SCCM Kettingstraat 2, Den Haag Postbus 13507 2501 EM DEN HAAG Telefoon: 070-3623981 E-mail: info@sccm.nl Website: www.sccm.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO of OHSAS certificaat versie 18 november 2008

Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO of OHSAS certificaat versie 18 november 2008 Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO 14001 of OHSAS 18001-certificaat versie 18 november 2008 SCCM en de aangesloten certificatie-instellingen willen de uitwisseling van ervaringen met ISO 14001-

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2017

Jaarverslag SCCM 2017 Jaarverslag SCCM 2017 Vastgesteld door het bestuur op 1 juni 2018 SCCM Kettingstraat 2, Den Haag Postbus 13507 2501 EM DEN HAAG Telefoon: 070-3623981 E-mail: info@sccm.nl Website: www.sccm.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2018

Jaarverslag SCCM 2018 Jaarverslag SCCM 2018 Vastgesteld door het bestuur op 24 mei 2019 SCCM Kettingstraat 2, Den Haag Postbus 13507 2501 EM DEN HAAG Telefoon: 070-3623981 E-mail: info@sccm.nl Website: www.sccm.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Samenvatting Onderzoek Pilot ISO Milieuprestatiemeting

Samenvatting Onderzoek Pilot ISO Milieuprestatiemeting Samenvatting Onderzoek Pilot ISO 14001 Milieuprestatiemeting 28 november 2018 door Mart van Assem N181101 VERSI E 28 NOVEMB ER 2018 SAMENVATTING ONDERZOEK PILOT ISO 14001 MILIEUPRESTATIEMETING 1 1 Achtergrond

Nadere informatie

Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001)

Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) pag.: 1 van 8 code: SPE-MVI-art-017-bl Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) Bron: SCCM, pp. 1-7 Auteur(s): www.sccm.nl Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) 1 Duurzaam

Nadere informatie

NTA 8620 en certificatie managementsystemen

NTA 8620 en certificatie managementsystemen NTA 8620 en certificatie managementsystemen 13 november 2014 Onderwerpen - Introductie SCCM - Ervaringen met ISO 14001 bij Odfjell - ISO 14001/OHSAS 18001 bij BRZO-bedrijven - Visie op relatie toezicht

Nadere informatie

Verslag SCCM auditordagen OHSAS 18001 editie 2015 Versi e 19 j u n i 2015 Verslag sccm auditordagen ohsas 18001 editie 2015 1

Verslag SCCM auditordagen OHSAS 18001 editie 2015 Versi e 19 j u n i 2015 Verslag sccm auditordagen ohsas 18001 editie 2015 1 Verslag SCCM auditordagen OHSAS 18001 editie 2015 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere arboprestaties behaalt door het gebruik van de plan-do-check-act

Nadere informatie

De betekenis van certificatie in relatie tot naleving wet- en regelgeving. n versie 29 november 2012

De betekenis van certificatie in relatie tot naleving wet- en regelgeving. n versie 29 november 2012 De betekenis van certificatie in relatie tot naleving wet- en regelgeving 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere milieu- en arboprestaties behaalt door het

Nadere informatie

CO 2 Communicatieplan

CO 2 Communicatieplan CO 2 Communicatieplan Januari 2018 CO 2 communicatieplan 2018 Pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen 4 3. Doelgroepen 5 4. Communicatiemiddelen 7 5. Planning 8 6. Organisatie

Nadere informatie

Milieu- / CO 2 -communicatieplan

Milieu- / CO 2 -communicatieplan Milieu- / CO 2 -communicatieplan 04 juli 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen 4 3. Doelgroepen 5 4. Communicatiemiddelen 7 5. Planning CO 2 -prestatieladder / milieumanagement

Nadere informatie

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certiicatie voor gecertiiceerde organisaties

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certiicatie voor gecertiiceerde organisaties Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certiicatie voor gecertiiceerde organisaties Rapportage onderzoek uitgevoerd door SCCM r130527 versie 26 juni 2013 rapport onderzoek toegevoegde waarde ohsas 18001

Nadere informatie

Versie 28 februari 2007. Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 1

Versie 28 februari 2007. Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 1 Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere milieuprestaties

Nadere informatie

Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001)

Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) Dit informatieblad is bedoeld voor inkoopafdelingen die duurzaam willen inkopen en willen

Nadere informatie

Informatieblad. Maatschappelijk verantwoord inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) N VERSIE 3 APRIL 2017

Informatieblad. Maatschappelijk verantwoord inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) N VERSIE 3 APRIL 2017 Informatieblad Maatschappelijk verantwoord inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere milieu- en arboprestaties

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2012

Jaarverslag SCCM 2012 Jaarverslag SCCM 2012 R130226 Vastgesteld door het bestuur op 3 april 2013 Goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 25 april 2013 SCCM Kettingstraat 2, Den Haag Postbus 13507 2501 EM DEN HAAG Telefoon:

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 45001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! Laat u ondersteunen en bewerkstellig een continue verbetering van arbo- en verzuimprestaties. 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding

Nadere informatie

Voorwoord Preview Voorbeeld

Voorwoord Preview Voorbeeld Voorwoord In 1996 werd de eerste versie van ISO 14001 gepubliceerd. Daarmee werd het mogelijk een milieumanagementsysteem op te zetten volgens een wereldwijd erkend model en het te laten certificeren tegen

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2008

Jaarverslag SCCM 2008 Jaarverslag SCCM 2008 R090223 Vastgesteld door het bestuur op 8 april 2009 Goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 7 mei 2009 SCCM Postbus 18505 2502 EM DEN HAAG Tel: 070-3623981 Fax: 070-3635084 e-mail:

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 50001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding Hartelijk dank voor uw interesse in de begeleiding naar ISO 50001 certificering. Met ISO

Nadere informatie

Verslag SCCM auditordagen OHSAS 18001 editie 2013 Versi e 11 Maart 2013 Verslag sccm auditordagen ohsas 18001 editie 2013 1

Verslag SCCM auditordagen OHSAS 18001 editie 2013 Versi e 11 Maart 2013 Verslag sccm auditordagen ohsas 18001 editie 2013 1 Verslag SCCM auditordagen OHSAS 18001 editie 2013 Verslag SCCM auditordagen OHSAS 18001 editie 2013 1 Copyright SCCM Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt en/of

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 14001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor een continue verbetering van processen, producten en diensten.

Nadere informatie

Kies voor. CERCAT gecertificeerde. catering

Kies voor. CERCAT gecertificeerde. catering Kies voor CERCAT gecertificeerde catering Uitgave en redactie: Stichting Certificatie Contractcatering, Gorinchem Vormgeving: BURO18 communicatie bv, Gorinchem Fotografie: Henk de Graaf Fotografie, Leiderdorp

Nadere informatie

Preview. Voorwoord. adviesbureaus op het gebied van managementsystemen en auditing;

Preview. Voorwoord. adviesbureaus op het gebied van managementsystemen en auditing; Voorwoord In 2003 verscheen de eerste druk van deze praktijkgids. Het doel was om organisaties te voorzien van een praktische toelichting op de nieuwe ISO 19011 Richtlijnen voor het uitvoeren van kwaliteits-

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2010

Jaarverslag SCCM 2010 Jaarverslag SCCM 2010 R110308 Vastgesteld door het bestuur op 15 maart 2011 Goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 18 mei 2011 SCCM Kettingstraat 2, Den Haag Postbus 13507 2501 EM DEN HAAG Telefoon:

Nadere informatie

Persoonsgegevens. Privacyverkaring SCCM versie 26 juni 2018

Persoonsgegevens. Privacyverkaring SCCM versie 26 juni 2018 Privacyverkaring SCCM versie 26 juni 2018 In deze privacyverklaring staat wat wij doen met de persoonsgegevens van onze websitebezoekers, mijn.sccm-gebruikers, bestuursleden, leden van de college van deskundigen

Nadere informatie

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media hebben in onze samenleving een belangrijke rol verworven. Het gebruik van sociale media is groot en dynamisch. Voor de vierde

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2007

Jaarverslag SCCM 2007 Jaarverslag SCCM 2007 R080320 Vastgesteld door het Bestuur op 14 april 2008 Goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 24 april 2008 SCCM Postbus 18505 2502 EM DEN HAAG Tel: 070-3623981 Fax: 070-3635084

Nadere informatie

Communicatie Milieumanagementsysteem en CO2- prestatieladder

Communicatie Milieumanagementsysteem en CO2- prestatieladder Notitie Contactpersoon Tom van der Weegen Datum 7 februari 2017 Kenmerk N015-0110400TOW-dat-V01-NL Communicatie Milieumanagementsysteem en CO2- prestatieladder 1 Communicatieplan Communicatiedoelstelling

Nadere informatie

Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2013 Versi e 30 Mei 2013 Verslag sccm auditordagen iso 14001 editie 2013 1

Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2013 Versi e 30 Mei 2013 Verslag sccm auditordagen iso 14001 editie 2013 1 Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2013 1 Copyright SCCM Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt en/of verveelvoudigd door middel van druk, fotokopie, microfilm

Nadere informatie

Training. praktisch toepasbare kennis en informatie

Training. praktisch toepasbare kennis en informatie Training praktisch toepasbare kennis en informatie Training gericht op vakbekwaamheid, efficiency en zelfontplooiing Uw behoefte aan praktisch toepasbare kennis en informatie is onze zorg. Onder dit motto

Nadere informatie

Eerste helft 2018 & Q Graydon kwartaal monitor

Eerste helft 2018 & Q Graydon kwartaal monitor Eerste helft & Q2 Graydon kwartaal monitor Eerste helft & Q2 1 Eerste helft & Q2 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Faillissementen per branche 23 Opheffingen per branche 24 Netto-groei per branche 25 Overzicht

Nadere informatie

Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2014 Versi e 13 Mei 2014 Verslag sccm auditordagen iso 14001 editie 2014 1

Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2014 Versi e 13 Mei 2014 Verslag sccm auditordagen iso 14001 editie 2014 1 Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2014 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere milieuprestaties behaalt door het gebruik van de plan-do-check-act

Nadere informatie

Naleving van wetgeving geborgd met ISO 14001. Essentieel voor MVO en vernieuwing overheidstoezicht. Woensdag 18 mei 2011.

Naleving van wetgeving geborgd met ISO 14001. Essentieel voor MVO en vernieuwing overheidstoezicht. Woensdag 18 mei 2011. Mi ddagsymposi um Naleving van wetgeving geborgd met ISO 14001 Essentieel voor MVO en vernieuwing overheidstoezicht Woensdag 18 mei 2011 DCMR Schiedam Georganiseerd door: NEN en SCCM Programma Woensdag

Nadere informatie

Certificeren zoals het hoort! Algemene informatie OHSAS 18001

Certificeren zoals het hoort! Algemene informatie OHSAS 18001 Certificeren zoals het hoort! Algemene informatie OHSAS 18001 Algemene informatie OHSAS 18001 0.88 versie 01.2 26-04-2019 Inleiding In deze algemene informatie leggen we u uit wat de OHSAS 18001 norm inhoudt

Nadere informatie

Resultaten BTO. Belanghebbenden Tevredenheids Onderzoek. BRZO inspectiejaar Dit rapport is opgesteld door de werkgroep Monitoring

Resultaten BTO. Belanghebbenden Tevredenheids Onderzoek. BRZO inspectiejaar Dit rapport is opgesteld door de werkgroep Monitoring Resultaten BTO Belanghebbenden Tevredenheids Onderzoek BRZO inspectiejaar 11 Colofon Dit rapport is opgesteld door de werkgroep Monitoring Datum 4 juli 12 Status Eindversie Samenvatting De aanpak van LAT

Nadere informatie

Wel of niet certificatie? K. de Jongh

Wel of niet certificatie? K. de Jongh K. de Jongh Tijdsduur: 30 minuten Certificatie; ondermeer status 2015 versies De nieuwe norm; HLS en 2015 versies Voorbeelden uit de praktijk HLS en 2015 versies in de praktijk Conclusies? 9-3-2015 2 Certificatie:

Nadere informatie

Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2012 Versi e 15 Mei 2012 Verslag sccm auditordagen iso 14001 editie 2012 1

Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2012 Versi e 15 Mei 2012 Verslag sccm auditordagen iso 14001 editie 2012 1 Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2012 Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2012 1 Copyright SCCM Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt en/of verveelvoudigd

Nadere informatie

Algemene informatie OHSAS 18001

Algemene informatie OHSAS 18001 Algemene informatie OHSAS 18001 Algemene informatie OHSAS 18001 pagina 1 van 10 Inhoudsopgave 1 OHSAS 18001 norm... 3 1.1 Inleiding OHSAS 18001 norm... 3 1.2 OHSAS 18001 cyclus... 3 1.3 Afwijkingen...

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor

Graydon Kwartaalmonitor Graydon kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud Aan het begin van dit jaar maakte Graydon al bekend dat we hebben kunnen afsluiten met het laagste aantal faillissementen sinds 2. Dit goede nieuws vertaalt

Nadere informatie

Werkwijze ISO- en VCA-certificering

Werkwijze ISO- en VCA-certificering Werkwijze ISO- en VCA-certificering In deze brochure leest u hoe de 3-jaarlijkse certificatiecyclus eruit ziet, wat u doet bij tekortkomingen en wat de reactietermijnen zijn. Welkom bij SKG-IKOB De certificeerder

Nadere informatie

Trainingen najaar 2016. De impact van de nieuwe ISO 45001. www.nen.nl/trainingarbo

Trainingen najaar 2016. De impact van de nieuwe ISO 45001. www.nen.nl/trainingarbo Trainingen najaar 2016 De impact van de nieuwe ISO 45001 www.nen.nl/trainingarbo Meer maatwerk met een bedrijfstraining Wist u dat we in 2015 ruim 2000 deelnemers met een bedrijfstraining hebben opgeleid?

Nadere informatie

Toelichting ISO Milieuprestatiemeting versie 15 mei 2018

Toelichting ISO Milieuprestatiemeting versie 15 mei 2018 Toelichting ISO 14001 Milieuprestatiemeting versie 15 mei 2018 SCCM heeft een instrument ontwikkeld waarmee u goed inzicht krijgt in de milieuprestaties van uw organisatie, de ISO 14001 Milieuprestatiemeting.

Nadere informatie

Algemene informatie ISO 9001

Algemene informatie ISO 9001 Certificeren zoals het hoort! Algemene informatie ISO 9001 Algemene informatie ISO 9001 086 versie 01.2 26-04-2019 Inleiding In deze algemene informatie leggen we u uit wat de ISO 9001 norm inhoudt en

Nadere informatie

Certificatiecriteria VCU versie 2011/05

Certificatiecriteria VCU versie 2011/05 Certificatiecriteria VCU versie 2011/05 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 1.1 Doel van dit document... 3 1.2 Toepassingsgebied... 3 1.3 Beheer van dit document... 3 1.4 Referenties... 3 1.5 Definities en afkortingen...

Nadere informatie

FUGRO GEOSERVICES B.V.

FUGRO GEOSERVICES B.V. FUGRO GEOSERVICES B.V. CO 2 Prestatieladder - Energiemanagement Aktieplan Bijlage C - Transparantie Datum: 21 april 2017 Versie 1.0 Versie 1.0 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. BEHEERSMAATREGELEN... 4

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

BUSINESS SCHOOL TRAINING MET IMPACT. Trainingen januari september 2015. NIEUW: Trainingen gericht op de nieuwe ISO normen. SAFER, SMARTER, GREENER

BUSINESS SCHOOL TRAINING MET IMPACT. Trainingen januari september 2015. NIEUW: Trainingen gericht op de nieuwe ISO normen. SAFER, SMARTER, GREENER BUSINESS SCHOOL TRAINING MET IMPACT Trainingen januari september 2015 NIEUW: Trainingen gericht op de nieuwe ISO normen. SAFER, SMARTER, GREENER 02 DNV GL Training met impact LEREN OP AFSTAND MET E-LEARNING

Nadere informatie

Veiligheid 5.1 is pure winst

Veiligheid 5.1 is pure winst Veiligheid 5.1 is pure winst (VCA-certificering in 6 stappen) Verkorte versie Inhoudsopgave Inleiding Waarom kiezen voor een VCA-certificering? VCA-certificering in 6 stappen 0: 1: 2: 3: 4: 5: Voorbereiding

Nadere informatie

AANVULLEND AANVRAAGFORMULIER CERTIFICATIE MANAGEMENTSYSTEMEN. RvA-F006-2-NL

AANVULLEND AANVRAAGFORMULIER CERTIFICATIE MANAGEMENTSYSTEMEN. RvA-F006-2-NL AANVULLEND AANVRAAGFORMULIER CERTIFICATIE MANAGEMENTSYSTEMEN RvA-F006-2-NL Naam aanvragende organisatie : Registratienummer (indien aanwezig) : Gevestigd te : Datum aanvraag : Naam aanvrager : Algemeen

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Waardering ISO 14001-certificatie door gecertificeerde organisaties juli 2001

Rapportage Onderzoek Waardering ISO 14001-certificatie door gecertificeerde organisaties juli 2001 Rapportage Onderzoek Waardering ISO 14001-certificatie door gecertificeerde organisaties juli 2001 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Samenvatting 3 Onderzoeksopzet 3.1 Onderzoeksmethode 3.2 Respons 3.3 Achtergrond

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 29 304 Certificatie en accreditatie in het kader van het overheidsbeleid Nr. 6 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Raad voor Accreditatie. De overgang van BS OHSAS 18001:2007 naar ISO 45001:2018

Raad voor Accreditatie. De overgang van BS OHSAS 18001:2007 naar ISO 45001:2018 Raad voor Accreditatie De overgang van BS OHSAS 18001:2007 naar ISO 45001:2018 Documentcode: RvA-T048-NL Versie 1, 20-12-2017 Een Rv A-Toelichting beschrijf t het beleid en/of de werkwijze v an de Rv A

Nadere informatie

Werkwijze ISO- en VCA-certificering

Werkwijze ISO- en VCA-certificering Werkwijze ISO- en VCA-certificering In deze brochure leest u hoe de 3-jaarlijkse certificatiecyclus eruit ziet, wat u doet bij tekortkomingen en wat de reactietermijnen zijn. Welkom bij SKG-IKOB De certificeerder

Nadere informatie

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement en duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen en milieumanagement zijn begrippen die vaak, bijna onbewust, gekoppeld worden aan milieubelastende sectoren

Nadere informatie

BEELDMERKEN. Opgesteld door : J. Kloosterman Datum : 30 november Procedure - S09 1-7

BEELDMERKEN. Opgesteld door : J. Kloosterman Datum : 30 november Procedure - S09 1-7 BEELDMERKEN Procedure : S09 Opgesteld door : J. Kloosterman Datum : 30 november 2018 Procedure - S09 1-7 Inhoud 1. Doel... 3 2. Inleiding... 3 3. Beschrijving procedure... 3 3.1 Betrokken functionarissen/afdelingen...

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 14001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 14001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

EED Factsheet keurmerk: CO2-reductiemanagement met ISO In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

EED Factsheet keurmerk: CO2-reductiemanagement met ISO In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat EED Factsheet keurmerk: CO2-reductiemanagement met ISO 14001 In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat Versie 9 april 2018. EED Factsheet keurmerk: CO 2 -reductiemanagement met ISO

Nadere informatie

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden.

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden. MVO meetbaar gemaakt Themabijeenkomst VNO NCW 22 november 2010 MVO-Prestatieladder MVO Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s People Planet Profit MVO kan bijdragen om deze balans te vinden Wat valt

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor. Kwartaal

Graydon Kwartaalmonitor. Kwartaal Graydon kwartaal monitor Kwartaal 1 1 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Per branche Overzicht Q3 216, Q4 216 en Q1 6 Starters per branche 7 Faillissementen per branche 8 Opheffingen per branche 9 Netto-groei

Nadere informatie

ACTIVITEIT PRODUCTSCHAP AKKERBOUW RISKPLAZA DEEL A: OMSCHRIJVING RISKPLAZA. 14 juni 2013

ACTIVITEIT PRODUCTSCHAP AKKERBOUW RISKPLAZA DEEL A: OMSCHRIJVING RISKPLAZA. 14 juni 2013 ACTIVITEIT PRODUCTSCHAP AKKERBOUW RISKPLAZA 14 juni 2013 Deze activiteit is omschreven ten behoeve van de overdracht van activiteiten van het Productschap Akkerbouw (PA) aan private organisaties naar aanleiding

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. OHSAS trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. OHSAS trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen OHSAS 18001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job OHSAS 18001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

n versie 10 april 2018

n versie 10 april 2018 Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2018 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere milieuprestaties behaalt door het gebruik van de plan-do-check-act

Nadere informatie

Communicatieplan Milieu & Duurzaamheid, september 2014 1. Inhoudsopgave

Communicatieplan Milieu & Duurzaamheid, september 2014 1. Inhoudsopgave Communicatieplan Milieu & Duurzaamheid, september 2014 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Communicatiedoelstellingen 3 3. Doelgroepen 4 3.1 Stakeholdersanalyse 4 3.2 Doelgroepen intern 4 3.3 Doelgroepen

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor Q1 2018

Graydon Kwartaalmonitor Q1 2018 Graydon Kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud Als u ooit een bedrijf heeft gestart, dan is de kans het grootst dat u dat in het eerste kwartaal van het jaar heeft gedaan. Veel ondernemers starten traditiegetrouw

Nadere informatie

Informatieblad Vergelijking ISO45001 en VCA N180522, 25 JUNI 2018 INFORMATIEBLAD VERGELIJKING ISO45001 EN VCA

Informatieblad Vergelijking ISO45001 en VCA N180522, 25 JUNI 2018 INFORMATIEBLAD VERGELIJKING ISO45001 EN VCA Informatieblad Vergelijking ISO45001 en VCA 1 De overtuiging - en ervaring - van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere gezondheids- en veiligheidsprestaties behaalt door het gebruik van de

Nadere informatie

Eerste helft 2017 & Q Graydon kwartaal monitor

Eerste helft 2017 & Q Graydon kwartaal monitor Eerste helft & Q2 Graydon kwartaal monitor Eerste helft & Q2 1 Eerste helft & Q2 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Overzicht eerste helft 6 Algemeen overzicht 7 Per branche Overzicht eerste helft 216 en

Nadere informatie

Maatschappelijk Jaarverslag 2012

Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Blad Voorwoord 2 1. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) 3 2. MVO en Prins Bouw 3 3. Beleid 4 4. Speerpunten 5 5. Duurzaam bouwen 9 6. Toekomst 10

Nadere informatie

Jaarverslag LAT BRZO 2009

Jaarverslag LAT BRZO 2009 Jaarverslag LAT BRZO 2009 De LAT BRZO regiegroep kijkt terug op een dynamisch LAT-jaar. De regiegroep is trots op wat er bereikt is. In de werkgroepen is hard gewerkt aan een beter BRZO-toezicht. Er zijn

Nadere informatie

Crowdfinance Crowdfunding met financieel rendement in Nederland

Crowdfinance Crowdfunding met financieel rendement in Nederland Crowdfinance 2016 Crowdfunding met financieel rendement in Nederland CROWDFINANCE 2016 www.crowdfundmarkt.nl www.crowdfundpanel.com i OVER ONS Beleggers in crowdfunding staan bij Crowdfundmarkt.nl en Crowdfundpanel.com

Nadere informatie

Informatieblad 0verzicht informatiebronnen milieuwet- en regelgeving

Informatieblad 0verzicht informatiebronnen milieuwet- en regelgeving Informatieblad 0verzicht informatiebronnen milieuwet- en regelgeving informatieblad Overzicht informatiebronnen milieuwet- en regelgeving 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie

Nadere informatie

HKZ-certificering, nu en in de toekomst. Jojanneke Bolder Eric van Bavel

HKZ-certificering, nu en in de toekomst. Jojanneke Bolder Eric van Bavel HKZ-certificering, nu en in de toekomst Jojanneke Bolder Eric van Bavel Wedstrijd? I S O H K Z Welke spelregels? Inhoud Achtergronden HKZ/ISO Groepsopdracht Verschillen HKZ/ISO HKZ nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

Algemene informatie ISO 14001

Algemene informatie ISO 14001 Algemene informatie ISO 14001 Algemene informatie ISO 14001 pagina 1 van 10 Inhoudsopgave 1 ISO 14001 norm... 3 1.1 Inleiding ISO 14001 norm... 3 1.2 ISO 14001 cyclus... 3 1.3 Afwijkingen... 4 Slotwoord...

Nadere informatie

PRAKTISCHE INSTRUMENTEN VOOR ARBORISICO S IN DE GRAFIMEDIA. RI&E Risico-inventarisatie en -evaluatie is wettelijk verplicht

PRAKTISCHE INSTRUMENTEN VOOR ARBORISICO S IN DE GRAFIMEDIA. RI&E Risico-inventarisatie en -evaluatie is wettelijk verplicht PRAKTISCHE INSTRUMENTEN VOOR ARBORISICO S IN DE GRAFIMEDIA RI&E Risico-inventarisatie en -evaluatie is wettelijk verplicht PRAKTISCHE INSTRUMENTEN VOOR ARBORISICO S IN DE GRAFIMEDIA Ondernemers in de Grafimedia,

Nadere informatie

Communicatieplan Certificering op CO 2 -prestatieladder

Communicatieplan Certificering op CO 2 -prestatieladder Pagina 1 van 8 Communicatieplan Certificering op CO 2 -prestatieladder CO 2 -prestatieladder Auteur(s): Dhr. G. Verwoerd De heer D. Slothouber 17 december 2013 Definitief rapport Pagina 2 van 8 Inhoud

Nadere informatie

Arbeidsomstandighedenbeleid

Arbeidsomstandighedenbeleid Arbeidsomstandighedenbeleid informatie voor werkgevers en werknemers 170.indd 1 30-12-2008 10:38:37 170.indd 2 30-12-2008 10:38:38 Veilig en gezond werken is belangrijk. De overheid stelt doelen vast voor

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2009

Jaarverslag SCCM 2009 Jaarverslag SCCM 2009 R100323 Vastgesteld door het bestuur op 6 april 2010 Goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 29 april 2010 SCCM Postbus 18505 2502 EM DEN HAAG Telefoon: 070-3623981 Fax: 070-3635084

Nadere informatie

Certificatiecriteria NEN-EN-ISO versie 9001:2008

Certificatiecriteria NEN-EN-ISO versie 9001:2008 Certificatiecriteria NEN-EN-ISO versie 9001:2008 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 1.1 Doel van dit document... 3 1.2 Toepassingsgebied... 3 1.3 Beheer van dit document... 3 1.4 Referenties... 3 1.5 Definities

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor. incl Kwartaal 4

Graydon Kwartaalmonitor. incl Kwartaal 4 Graydon kwartaal monitor incl Kwartaal 4 1 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Per branche Overzicht Q2, Q3 en Q4 6 Starters per branche 7 Opheffingen per branche 8 Faillissementen per branche 9 Netto-Groei

Nadere informatie

Notitie. Communicatie CO 2 -reductie en -prestatieladder. 1 Communicatieplan

Notitie. Communicatie CO 2 -reductie en -prestatieladder. 1 Communicatieplan Notitie Concept Contactpersoon Tom van der Weegen Datum 19 december 2014 Communicatie CO 2 -reductie en -prestatieladder 1 Communicatieplan Communicatiedoelstelling Doelgroepen weten dat Tauw actief bezig

Nadere informatie