Platform voor certificatie van milieuen arbomanagementsystemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Platform voor certificatie van milieuen arbomanagementsystemen"

Transcriptie

1 Platform voor certificatie van milieuen arbomanagementsystemen SCCM stimuleert de uitwisseling van kennis en praktijkervaring en brengt partijen bij elkaar.

2 Inhoud Platform voor certificatie van milieu- en arbomanagementsystemen 3 Achtergrond 4 Managementsysteem en certificaat: nut en belang 6 De managementsystemen die SCCM ondersteunt 7 SCCM voor bedrijven 8 SCCM voor overheden, toezichthouders en beleidsmakers 10 SCCM voor certificatie-instellingen 11 Samenwerking 12 Producten en diensten 14

3 Platform voor certificatie van milieu- en arbomanagementsystemen 3 SCCM werkt samen met het bedrijfsleven, overheden, certificatieinstellingen en andere belanghebbenden aan een eenduidig en gewaardeerd certificaat voor ISO (milieu), EMAS (milieu), ISO (energie) en OHSAS (arbo). SCCM stelt daarvoor onder andere de spelregels voor het certificeren op (de certificatieschema s). Alle activiteiten van SCCM zijn gericht op het gebruik van managementsystemen om de prestaties van bedrijven en organisaties te verbeteren, risico s te beheersen en de relatie met klanten en overheden te versterken. Met een gecertificeerd managementsysteem leggen organisaties de basis voor duurzaam ondernemen.

4 Achtergrond 4 Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (voorheen VROM), ondernemingsorganisatie VNO-NCW, de certificatie-instellingen en de milieubeweging hebben SCCM in 1995 opgericht om te komen tot een uniforme werkwijze van certificatie-instellingen en eenduidige interpretatie van de ISO norm voor milieumanagementsystemen. Vanaf 2006 coördineert de stichting ook de certificatie van arbomanagementsystemen (volgens OHSAS 18001). In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu verzorgt SCCM sinds 1995 bovendien de registratie voor het Eco Management and Audit Scheme (EMAS). De door de Raad voor Accreditatie in Nederland geaccrediteerde certificatie-instellingen voor ISO en OHSAS zijn aangesloten bij SCCM. Certificatie-instellingen betalen een jaarlijkse contributie voor het gebruik van de certificatieschema s van SCCM. Bedrijven en organisaties betalen via de certificatie-instellingen een kleine bijdrage voor de ondersteunende dienstverlening van SCCM. SCCM heeft een unieke positie. In andere landen bestaan geen vergelijkbare organisaties.

5 Wat is een managementsysteem Dit is een set van samenhangende afspraken (al dan niet vastgelegd in methodes, procedures, werkinstructies, formats etc.) om beleid en doelstellingen op te stellen en vervolgens ook te realiseren. Uitgangspunt is het voldoen aan wet- en regelgeving en het realiseren van continue verbetering. De basis van het managementsysteem is een goed inzicht in de risico s en de mogelijkheden tot verbetering van activiteiten, producten of diensten. De keuzes worden mede gebaseerd op de ideeën van eventuele belanghebbenden.

6 Managementsysteem en certificaat: nut en belang 6 Een goede balans tussen people, planet en profit is een voorwaarde voor de continuïteit van een bedrijf of organisatie. Met een milieu- en arbomanagementsysteem maakt een organisatie duurzaam ondernemen concreet omdat de keuzes voor verbetering zijn onderbouwd met een scherp inzicht in de eigen situatie. De uitvoering wordt met het managementsysteem geborgd, het voldoen aan wet- en regelgeving is daarbij een basisvoorwaarde. Certificatie stimuleert verbetering en levert het bewijs dat een organisatie een systeem heeft dat aan alle eisen voldoet. Iedere organisatie kan haar voordeel doen met een managementsysteem. Grote en kleine organisaties, profit en non profit organisaties, organisaties uit verschillende branches, organisaties met een hoog of laag risicoprofiel, overheid, dienstverlening en industrie. Een goed managementsysteem is maatwerk en niet ingewikkelder dan nodig! Met een certificaat voor het managementsysteem, afgegeven door een deskundige buitenstaander, laat een organisatie zien dat zij het verbeteren van de arbo-, milieu- en veiligheidsprestaties serieus neemt. De organisatie wordt transparanter. In de relatie van een bedrijf met klanten wordt een certificaat steeds belangrijker. Bij duurzaam inkopen bijvoorbeeld is een certificaat vaak een voorwaarde. Een bijkomend voordeel is dat de overheid door alle beschikbare informatie het toezicht efficiënter kan uitvoeren. Dit verbetert de relatie met de overheid. Certificatie van een managementsysteem gebeurt door een onafhankelijke certificatie-instelling die onder toezicht staat van de Raad voor Accreditatie. Meer informatie over de voordelen van een managementsysteem, certificatie en voorbeelden uit de praktijk vindt u op

7 De managementsystemen die SCCM ondersteunt SCCM ondersteunt managementsystemen op het gebied van arbo, milieu en veiligheid en is uitvoerder van de EMAS-verordening. De managementsystemen hebben een vergelijkbare, op de Plan-Do-Check-Act cyclus gebaseerde, opzet. Alleen de invalshoek (bijvoorbeeld arbo of milieu) verschilt. 7 ARBO: OHSAS is de wereldwijd geaccepteerde norm voor arbomanagementsystemen. Het gaat om risico s in verband met bijvoorbeeld fysieke en fysische belasting, psychosociale omstandigheden of machineveiligheid. MILIEU: ISO is de internationale norm voor milieumanagementsystemen. Doel is het voorkomen van milieubelasting, verbeteren van milieuprestaties en aantoonbaar naleven van de milieuwet- en regelgeving. ENERGIE: ISO is de internationale norm voor energiemanagementsystemen. Energie is ook onderdeel van de ISO norm, ISO stelt specifieke eisen aan de inventarisatie van het energieverbruik en het terugbrengen ervan. VEILIGHEID: De NTA 8620 (Nederlandse Technische Afspraak) is een voorloper van een officiële norm voor een veiligheidsbeheerssysteem dat bedrijven moeten invoeren die vallen onder de BRZO-wetgeving. EMAS: Het Eco Management and Audit Scheme is een EU-verordening. Organisaties mogen het Europese EMAS-logo voeren wanneer zij een goedgekeurd milieumanagementsysteem en een geverifieerd milieujaarverslag hebben.

8 SCCM voor bedrijven Uw bedrijf of organisatie vindt bij SCCM hulpmiddelen voor het invoeren van een managementsysteem, uitleg van de norm en de aanpak van certificatie. SCCM beschikt over argumenten, instrumenten en voorbeelden om directieleden, KAM-managers, inkoopafdelingen en anderen binnen uw organisatie te ondersteunen bij hun vragen en keuzes. Ook uw adviseurs bouwen verder op de kennis en informatie van SCCM. 8 Voorbeelden van vragen zijn: Wat zijn de voordelen van een managementsysteem? Gaan we een managementsysteem invoeren? Waarom zouden we kiezen voor certificering? Welke bedrijven en organisaties zijn ook gecertificeerd? Waar en hoe beginnen we? Wanneer is een managementsysteem goed? Hoe overtuigen we de rest van de organisatie van het belang van een managementsysteem en certificatie? Hoe blijft het certificaat op termijn zijn waarde voor onze organisatie houden? Op de website van SCCM vindt u veel informatie die helpt bij het beantwoorden van deze vragen. Vindt u geen antwoord op de website: per of telefoon probeert SCCM u zo snel mogelijk te helpen. Daarnaast kunt u via een forum in contact komen met collega s. Door de uitwisseling van best practices kunt u ervaringen en inzichten delen, binnen en buiten uw branche.

9 Gewaardeerd certificaat wordt zichtbaar Is uw bedrijf of organisatie gecertificeerd? SCCM maakt het certificaat zichtbaar door publicatie van een database op internet. SCCM draagt actief uit wat de betekenis van certificatie is bij de overheid, marktpartijen en andere belanghebbenden. Het certificaat heeft extra waarde doordat alle partijen - inclusief de overheid - betrokken zijn.

10 SCCM voor overheden, toezichthouders en beleidsmakers SCCM heeft direct contact met verschillende ministeries (Infrastructuur en Milieu en Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Inspectiediensten en andere overheden zoals provincies, gemeenten, waterschappen en diensten Rijkswaterstaat. Deze overheden zijn ook vertegenwoordigd in het bestuur en de centrale colleges van deskundigen (CCvD s) van SCCM. 10 SCCM informeert overheden over de mogelijkheden om bij het toezicht gericht op arbo-, milieu- en veiligheidswetgeving gebruik te maken van certificatie volgens private normen. SCCM ontwikkelt producten om de naleving van wet- en regelgeving met behulp van een managementsysteem te versterken. Voor toezichthouders heeft SCCM een speciaal programma om in enkele uren kennis te maken met de achtergrond van managementsystemen en certificatie. Ook zijn de symposia en publicaties interessant voor toezichthouders. De database met certificaten op de website van SCCM maakt duidelijk welke bedrijven en organisaties (per branche of plaats) gecertificeerd zijn.

11 SCCM voor certificatie-instellingen Belangrijkste meerwaarde van SCCM voor certificatie-instellingen is uniformiteit en duidelijkheid doordat de certificatieschema s met alle partijen zijn afgestemd in de CCvD s. In die certificatieschema s staan interpretaties van de norm en afspraken over de uitvoering van het certificatieproces, zoals tijdsbesteding en benodigde competenties. 11 Daarnaast vinden certificatie-instellingen bij SCCM kennis en informatie, actuele wet- en regelgeving en hulp bij toepassing en interpretatie daarvan. Tijdens de jaarlijkse auditordagen wordt kennis overgedragen en wordt de uitleg van normen afgestemd. SCCM verbetert de afstemming tussen certificatie-instellingen en toezichthouders door deel te nemen aan overleggen over de rol van certificatie bij het overheidstoezicht en door hulpmiddelen te ontwikkelen. SCCM benadrukt de waarde van certificatie bij overheid, marktpartijen en andere belanghebbenden. De certificatie-instellingen kunnen bedrijven en organisaties verwijzen naar SCCM voor informatie over de invoering van het managementsysteem in bijvoorbeeld de informatiebladen.

12 Samenwerking Naast de eerder genoemde partijen werkt SCCM met diverse andere partijen samen, in het bijzonder met het Nederlands Normalisatie-Instituut (NEN) en de Raad voor Accreditatie (RvA). 12 De certificatieschema s zijn gebaseerd op door NEN uitgebrachte normen. SCCM stemt interpretaties van de normen af met NEN, zodat deze in lijn zijn met internationale ontwikkelingen. Bij de ontwikkeling van nieuwe versies van de normen brengt SCCM NEN op de hoogte van de ervaringen met de verschillende normen. SCCM is een door de RvA geaccepteerd schemabeheerder en staat ook onder toezicht van de RvA. De RvA beoordeelt of SCCM bijvoorbeeld alle belanghebbende partijen betrekt.

13 Feiten en cijfers > Het aantal gecertificeerde bedrijven en organisaties is in vijf jaar ( ) met 42% toegenomen. > SCCM registreert ruim ISO certificaten zijn verspreid over 21 sectoren. > SCCM registreert ruim 200 OHSAS certificaten over 18 sectoren. > De database met gecertificeerde bedrijven en organisaties wordt gemiddeld keer per jaar geraadpleegd. > 24 certificatie-instellingen zijn aangesloten bij SCCM. > Aan de auditordagen nemen jaarlijks circa 175 auditoren voor milieu en 90 auditoren voor arbo deel. > SCCM-informatiebladen worden 500 tot keer per jaar gedownload.

14 Producten en diensten Bedrijven, organisaties, adviseurs, toezichthouders, certificatieinstellingen en andere belanghebbenden kunnen bij SCCM terecht voor de volgende producten en diensten. Ondersteunende informatie en instrumenten 14 > Database met alle gecertificeerde bedrijven en organisaties (op > Overzicht van aangesloten certificatie-instellingen > Forum waar auditoren van certificatie-instellingen en gecertificeerde bedrijven en organisaties kennis delen > Kennisbank wet- en regelgeving met samenvattingen voor certificatie-instellingen en gecertificeerde bedrijven en organisaties > Best practices en praktijkvoorbeelden > Relevante informatie over milieu- en arbomanagementsystemen, waaronder de certificatieschema s Deskundigheid > Vraagbaak voor bedrijven, organisaties, certificatie-instellingen, toezichthouders en andere belanghebbenden > Deskundige inbreng bij vraagstukken over toezicht > Coördinatie klachtenbehandeling

15 Publicaties > Nieuwsbrief SCCM > Artikelen > Jaarverslagen SCCM: inzicht in trends > Essentie en voordelen per norm > Onderzoeken naar onder meer de waardering van certificaten > Informatiebladen per thema > Diverse andere publicaties Uitwisseling en contact 15 > SCCM organiseert jaarlijks auditordagen > Middagsymposia in samenwerking met partners > Werkgroepen voor nieuwe producten en diensten > Projecten en innovatieve initiatieven Alle informatie, instrumenten en publicaties zijn te bekijken en te downloaden van de website van SCCM:

16 Contact U bent van harte uitgenodigd uw vraag aan ons voor te leggen. Bedrijven, organisaties, adviseurs, toezichthouders, certificatie- instellingen en andere belanghebbenden helpen we graag verder. Stichting Coördinatie Certificatie Milieu- en arbomanagementsystemen Postbus EM Den Haag T info@sccm.nl Uitgave SCCM, Den Haag, januari 2012

Jaarverslag SCCM 2017

Jaarverslag SCCM 2017 Jaarverslag SCCM 2017 SCCM, platform voor certificatie van managementsystemen voor milieu en gezond en veilig werken Speerpunten en resultaten >> Cijfers ISO 14001 >> Cijfers OHSAS 18001 >> Overige activiteiten

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2015

Jaarverslag SCCM 2015 Jaarverslag SCCM 2015 SCCM, platform voor certificatie milieu- en arbomanagementsystemen Speerpunten en resultaten >> Cijfers ISO 14001 >> Cijfers OHSAS 18001 >> Overige activiteiten >> 2016 >> SCCM >>

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2014

Jaarverslag SCCM 2014 Jaarverslag SCCM 2014 SCCM, platform voor certificatie milieu- en arbomanagementsystemen Speerpunten en resultaten >> Cijfers ISO 14001 >> Cijfers OHSAS 18001 >> Overige activiteiten >> 2015 >> SCCM >>

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2013

Jaarverslag SCCM 2013 Jaarverslag SCCM 2013 SCCM, platform voor certificatie milieu- en arbomanagementsystemen Speerpunten en resultaten >> Cijfers ISO 14001 >> Cijfers OHSAS 18001 >> Overige activiteiten >> 2014 >> SCCM >>

Nadere informatie

Informatieblad. N180802, versie 4 september ISO voor toezichthouders milieuwet- en regelgeving

Informatieblad. N180802, versie 4 september ISO voor toezichthouders milieuwet- en regelgeving Informatieblad ISO 14001 voor toezichthouders milieuwet- en regelgeving 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere milieuprestaties behaalt door het gebruik

Nadere informatie

Tevredenheid over ISO 14001- en OHSAS 18001-certificatie is hoog

Tevredenheid over ISO 14001- en OHSAS 18001-certificatie is hoog Tevredenheid over ISO 14001- en OHSAS 18001-certificatie is hoog In 2013 heeft SCCM onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van zowel ISO 14001- als OHSAS 18001-certificatie. Het onderzoek onder ISO

Nadere informatie

OHSAS certificaat voor het waarborgen van veiligheid

OHSAS certificaat voor het waarborgen van veiligheid OHSAS 18001-certificaat voor het waarborgen van veiligheid > continue verbetering > voordelen > internationaal erkende norm > eigen verantwoordelijkheid > compleet arbo- en veiligheidsmanagementsysteem

Nadere informatie

Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO of OHSAS certificaat versie 18 november 2008

Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO of OHSAS certificaat versie 18 november 2008 Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO 14001 of OHSAS 18001-certificaat versie 18 november 2008 SCCM en de aangesloten certificatie-instellingen willen de uitwisseling van ervaringen met ISO 14001-

Nadere informatie

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie Samenvatting en conclusies

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie Samenvatting en conclusies Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie Samenvatting en conclusies 26 juni 2013 > Samenvatting 2 > Conclusies 5 1 Samenvatting en conclusies Deze samenvatting en conclusies komen uit het

Nadere informatie

Handelwijze bij vragen, klachten en bezwaren bij een ISO , ISO of OHSAS certificaat. n versie 15 september 2016

Handelwijze bij vragen, klachten en bezwaren bij een ISO , ISO of OHSAS certificaat. n versie 15 september 2016 Handelwijze bij vragen, klachten en bezwaren bij een ISO 14001-, ISO 50001 of OHSAS 18001-certificaat 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere milieu- en arboprestaties

Nadere informatie

Rutges vernieuwt onderhoud en renovatie

Rutges vernieuwt onderhoud en renovatie 130508 Nummer OHSAS-K83614/01 Vervangt - Uitgegeven 2014-07-01 Eerste uitgave 2014-07-01 Geldig tot 2017-07-01 Arbomanagementsysteemcertificaat BS OHSAS 18001 Kiwa heeft vastgesteld dat het door Rutges

Nadere informatie

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie bij gecertificeerde organisaties

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie bij gecertificeerde organisaties Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie bij gecertificeerde organisaties SCCM voert dit onderzoek uit om inzicht te krijgen in: - De redenen voor organisaties om OHSAS 18001 in te voeren.

Nadere informatie

Naleving van wetgeving geborgd met ISO 14001. Essentieel voor MVO en vernieuwing overheidstoezicht. Woensdag 18 mei 2011.

Naleving van wetgeving geborgd met ISO 14001. Essentieel voor MVO en vernieuwing overheidstoezicht. Woensdag 18 mei 2011. Mi ddagsymposi um Naleving van wetgeving geborgd met ISO 14001 Essentieel voor MVO en vernieuwing overheidstoezicht Woensdag 18 mei 2011 DCMR Schiedam Georganiseerd door: NEN en SCCM Programma Woensdag

Nadere informatie

Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001)

Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) pag.: 1 van 8 code: SPE-MVI-art-017-bl Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) Bron: SCCM, pp. 1-7 Auteur(s): www.sccm.nl Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) 1 Duurzaam

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 50001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding Hartelijk dank voor uw interesse in de begeleiding naar ISO 50001 certificering. Met ISO

Nadere informatie

NTA 8620 en certificatie managementsystemen

NTA 8620 en certificatie managementsystemen NTA 8620 en certificatie managementsystemen 13 november 2014 Onderwerpen - Introductie SCCM - Ervaringen met ISO 14001 bij Odfjell - ISO 14001/OHSAS 18001 bij BRZO-bedrijven - Visie op relatie toezicht

Nadere informatie

Voorwoord Preview Voorbeeld

Voorwoord Preview Voorbeeld Voorwoord In 1996 werd de eerste versie van ISO 14001 gepubliceerd. Daarmee werd het mogelijk een milieumanagementsysteem op te zetten volgens een wereldwijd erkend model en het te laten certificeren tegen

Nadere informatie

Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001)

Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) Duurzaam inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) Dit informatieblad is bedoeld voor inkoopafdelingen die duurzaam willen inkopen en willen

Nadere informatie

De betekenis van certificatie in relatie tot naleving wet- en regelgeving. n versie 29 november 2012

De betekenis van certificatie in relatie tot naleving wet- en regelgeving. n versie 29 november 2012 De betekenis van certificatie in relatie tot naleving wet- en regelgeving 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere milieu- en arboprestaties behaalt door het

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2014

Jaarverslag SCCM 2014 Jaarverslag SCCM 2014 Vastgesteld door het bestuur op 6 maart 2015 Goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 13 april 2015 SCCM Kettingstraat 2, Den Haag Postbus 13507 2501 EM DEN HAAG Telefoon: 070-3623981

Nadere informatie

Informatieblad. Maatschappelijk verantwoord inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) N VERSIE 3 APRIL 2017

Informatieblad. Maatschappelijk verantwoord inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) N VERSIE 3 APRIL 2017 Informatieblad Maatschappelijk verantwoord inkopen en milieumanagementsystemen (ISO 14001) 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere milieu- en arboprestaties

Nadere informatie

Kies voor. CERCAT gecertificeerde. catering

Kies voor. CERCAT gecertificeerde. catering Kies voor CERCAT gecertificeerde catering Uitgave en redactie: Stichting Certificatie Contractcatering, Gorinchem Vormgeving: BURO18 communicatie bv, Gorinchem Fotografie: Henk de Graaf Fotografie, Leiderdorp

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 14001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor een continue verbetering van processen, producten en diensten.

Nadere informatie

Samenvatting Onderzoek Pilot ISO Milieuprestatiemeting

Samenvatting Onderzoek Pilot ISO Milieuprestatiemeting Samenvatting Onderzoek Pilot ISO 14001 Milieuprestatiemeting 28 november 2018 door Mart van Assem N181101 VERSI E 28 NOVEMB ER 2018 SAMENVATTING ONDERZOEK PILOT ISO 14001 MILIEUPRESTATIEMETING 1 1 Achtergrond

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2016

Jaarverslag SCCM 2016 Jaarverslag SCCM 2016 Vastgesteld door het bestuur op 22 mei 2017 SCCM Kettingstraat 2, Den Haag Postbus 13507 2501 EM DEN HAAG Telefoon: 070-3623981 E-mail: info@sccm.nl Website: www.sccm.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2015

Jaarverslag SCCM 2015 Jaarverslag SCCM 2015 Vastgesteld door het bestuur op 21 april 2016 SCCM Kettingstraat 2, Den Haag Postbus 13507 2501 EM DEN HAAG Telefoon: 070-3623981 E-mail: info@sccm.nl Website: www.sccm.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2017

Jaarverslag SCCM 2017 Jaarverslag SCCM 2017 Vastgesteld door het bestuur op 1 juni 2018 SCCM Kettingstraat 2, Den Haag Postbus 13507 2501 EM DEN HAAG Telefoon: 070-3623981 E-mail: info@sccm.nl Website: www.sccm.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Versie 28 februari 2007. Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 1

Versie 28 februari 2007. Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 1 Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere milieuprestaties

Nadere informatie

CERTIFICERING & TRAINING NIEUWE ISO 9001:2015 EN ISO 14001:2015 SAFER, SMARTER, GREENER

CERTIFICERING & TRAINING NIEUWE ISO 9001:2015 EN ISO 14001:2015 SAFER, SMARTER, GREENER CERTIFICERING & TRAINING NIEUWE ISO 9001:2015 EN ISO 14001:2015 SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL dichtbij de bron van ISO 9001:2015 NIEUWE ISO 9001 23 september 2015 werd de nieuwste editie van ISO 9001

Nadere informatie

Oprichtingsbijeenkomst CvD Asset management

Oprichtingsbijeenkomst CvD Asset management Oprichtingsbijeenkomst CvD Asset management 1 Agenda voor de middag 13.15 14.00 15.00 Aanleiding/doel van de bijeenkomst Essentie centraal schemabeheer voor ISO 55001 en de relatie met bestaande schema

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2013

Jaarverslag SCCM 2013 Jaarverslag SCCM 2013 R140212 Vastgesteld door het bestuur op 11 maart 2014 Goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 30 april 2014 SCCM Kettingstraat 2, Den Haag Postbus 13507 2501 EM DEN HAAG Telefoon:

Nadere informatie

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden.

MVO. MVO Prestatieladder. Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s. People Planet Profit. MVO kan bijdragen om deze balans te vinden. MVO meetbaar gemaakt Themabijeenkomst VNO NCW 22 november 2010 MVO-Prestatieladder MVO Ondernemen met oog voor balans tussen 3- P s People Planet Profit MVO kan bijdragen om deze balans te vinden Wat valt

Nadere informatie

NTA 8620 versus ISO-systemen. Mareille Konijn 20 april 2015

NTA 8620 versus ISO-systemen. Mareille Konijn 20 april 2015 NTA 8620 versus ISO-systemen Mareille Konijn Voorstellen Mareille Konijn Lid van de NEN-werkgroep Senior HSE consultant Industry, Energy & Mining T: 088 348 21 95 M: 06 50 21 34 27 mareille.konijn@rhdhv.com

Nadere informatie

Informatieblad 0verzicht informatiebronnen milieuwet- en regelgeving

Informatieblad 0verzicht informatiebronnen milieuwet- en regelgeving Informatieblad 0verzicht informatiebronnen milieuwet- en regelgeving informatieblad Overzicht informatiebronnen milieuwet- en regelgeving 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Waardering ISO 14001-certificatie door gecertificeerde organisaties juli 2001

Rapportage Onderzoek Waardering ISO 14001-certificatie door gecertificeerde organisaties juli 2001 Rapportage Onderzoek Waardering ISO 14001-certificatie door gecertificeerde organisaties juli 2001 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Samenvatting 3 Onderzoeksopzet 3.1 Onderzoeksmethode 3.2 Respons 3.3 Achtergrond

Nadere informatie

EED Factsheet keurmerk: CO2-reductiemanagement met ISO In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

EED Factsheet keurmerk: CO2-reductiemanagement met ISO In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat EED Factsheet keurmerk: CO2-reductiemanagement met ISO 14001 In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat Versie 9 april 2018. EED Factsheet keurmerk: CO 2 -reductiemanagement met ISO

Nadere informatie

NTA 8120 certificaat voor veilig netbeheer

NTA 8120 certificaat voor veilig netbeheer NTA 8120 certificaat voor veilig netbeheer Veiligheidstoezicht bij gastransport 2006; SodM wordt aangewezen als veiligheidstoezichthouder op gastransport; De Gaswet legt de netbeheerders een zorgplicht

Nadere informatie

Goed bezig blijven met bodemenergie

Goed bezig blijven met bodemenergie Goed bezig blijven met bodemenergie Verantwoord mechanisch boren Arthur de Groof Informatiemiddag Mechanisch boren Gouda, 18 juni 2010 Mechanisch boren onderdeel van groter werk, bijvoorbeeld: installatie

Nadere informatie

Verslag SCCM auditordagen OHSAS 18001 editie 2015 Versi e 19 j u n i 2015 Verslag sccm auditordagen ohsas 18001 editie 2015 1

Verslag SCCM auditordagen OHSAS 18001 editie 2015 Versi e 19 j u n i 2015 Verslag sccm auditordagen ohsas 18001 editie 2015 1 Verslag SCCM auditordagen OHSAS 18001 editie 2015 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere arboprestaties behaalt door het gebruik van de plan-do-check-act

Nadere informatie

Informatieblad Vergelijking ISO45001 en VCA N180522, 25 JUNI 2018 INFORMATIEBLAD VERGELIJKING ISO45001 EN VCA

Informatieblad Vergelijking ISO45001 en VCA N180522, 25 JUNI 2018 INFORMATIEBLAD VERGELIJKING ISO45001 EN VCA Informatieblad Vergelijking ISO45001 en VCA 1 De overtuiging - en ervaring - van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere gezondheids- en veiligheidsprestaties behaalt door het gebruik van de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 29 304 Certificatie en accreditatie in het kader van het overheidsbeleid Nr. 6 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Certificering: Workshop hoe werkt dat? Regionale Bodemdagen Ketenhandhaving 2010 door SIKB en CI (Kiwa-Intron-Eerland)

Certificering: Workshop hoe werkt dat? Regionale Bodemdagen Ketenhandhaving 2010 door SIKB en CI (Kiwa-Intron-Eerland) Certificering: Workshop hoe werkt dat? Regionale Bodemdagen Ketenhandhaving 2010 door SIKB en CI (Kiwa-Intron-Eerland) Inleiding Beleid overheid Wet: Bodemkwaliteit Toezicht CI's en bevoegd gezag Normen

Nadere informatie

Raad voor Accreditatie. De overgang van BS OHSAS 18001:2007 naar ISO 45001:2018

Raad voor Accreditatie. De overgang van BS OHSAS 18001:2007 naar ISO 45001:2018 Raad voor Accreditatie De overgang van BS OHSAS 18001:2007 naar ISO 45001:2018 Documentcode: RvA-T048-NL Versie 1, 20-12-2017 Een Rv A-Toelichting beschrijf t het beleid en/of de werkwijze v an de Rv A

Nadere informatie

Stafier 2000ste bedrijf met ISO 14001 in Nederland

Stafier 2000ste bedrijf met ISO 14001 in Nederland TER GELEGENHEID VAN HET TWEEDUIZENDSTE CERTIFICAAT Stafier 2000ste bedrijf met ISO 14001 in Nederland INTERVIEWS FACTS & FIGURES VOORWOORD 3 Annemarie van der Rest, voorzitter SCCM INTERVIEW GERARD VAN

Nadere informatie

Bent u 100% in Compliance?

Bent u 100% in Compliance? Themabijeenkomst TQC Bent u 100% in Compliance? 6 december 2011 KWA Bedrijfsadviseurs B.V. Robin Sinke 21 december 2011-1 Doel van deze bijeenkomst het brede speelveld van Compliance de praktische invulling

Nadere informatie

ACTIVITEIT PRODUCTSCHAP AKKERBOUW RISKPLAZA DEEL A: OMSCHRIJVING RISKPLAZA. 14 juni 2013

ACTIVITEIT PRODUCTSCHAP AKKERBOUW RISKPLAZA DEEL A: OMSCHRIJVING RISKPLAZA. 14 juni 2013 ACTIVITEIT PRODUCTSCHAP AKKERBOUW RISKPLAZA 14 juni 2013 Deze activiteit is omschreven ten behoeve van de overdracht van activiteiten van het Productschap Akkerbouw (PA) aan private organisaties naar aanleiding

Nadere informatie

4. De toetsing vindt of individueel (per systeem of schema) plaats of breder (per sector, groep, formule).

4. De toetsing vindt of individueel (per systeem of schema) plaats of breder (per sector, groep, formule). Criteria voor toezichtondersteuning door private kwaliteitssystemen Introductie Omdat de overheid moet zorgen voor een passende infrastructuur voor nalevingstoezicht, opsporing en vervolging in het kader

Nadere informatie

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Opgesteld door: ing. N.G. van Moerkerk Inhoudsopgave Opbouw niveaus van de MVO Prestatieladder

Nadere informatie

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V.

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V. Certificeren Waardevol?? KVGM Improvement Solutions: + Specialisten in verbetermanagement + 20 jaar ervaring + 6 deskundige, gedreven en pragmatische professionals + Praktische aanpak waarbij de klantorganisatie

Nadere informatie

Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2012 Versi e 15 Mei 2012 Verslag sccm auditordagen iso 14001 editie 2012 1

Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2012 Versi e 15 Mei 2012 Verslag sccm auditordagen iso 14001 editie 2012 1 Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2012 Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2012 1 Copyright SCCM Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt en/of verveelvoudigd

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 45001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! Laat u ondersteunen en bewerkstellig een continue verbetering van arbo- en verzuimprestaties. 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding

Nadere informatie

ISO 14001 en duurzaam in- en verkopen. Het certificaat als communicatiemiddel. Donderdag 22 april 2010 Cinemec Ede.

ISO 14001 en duurzaam in- en verkopen. Het certificaat als communicatiemiddel. Donderdag 22 april 2010 Cinemec Ede. Mi ddagsymposi um ISO 14001 en duurzaam in- en verkopen Het certificaat als communicatiemiddel Donderdag 22 april 2010 Cinemec Ede Georganiseerd door: NEN en SCCM, in samenwerking met NEVI Programma Donderdag

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2008

Jaarverslag SCCM 2008 Jaarverslag SCCM 2008 R090223 Vastgesteld door het bestuur op 8 april 2009 Goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 7 mei 2009 SCCM Postbus 18505 2502 EM DEN HAAG Tel: 070-3623981 Fax: 070-3635084 e-mail:

Nadere informatie

Examinering volgens Persoonscertificatie. Nikta Certificatie heeft diverse Certificatieregelingen,

Examinering volgens Persoonscertificatie. Nikta Certificatie heeft diverse Certificatieregelingen, Examinering volgens Persoonscertificatie Nikta Certificatie heeft diverse Certificatieregelingen, op basis van de NEN-EN ISO-IEC 17024:2003. PERSOONS CERTIFICATIE 1. Persoonscertificatie Een persoonscertificaat

Nadere informatie

Zet de stap naar certificering!

Zet de stap naar certificering! NEN 7510 CERTIFICERING Zet de stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor continue verbetering van uw organisatie en zekerheid en vertrouwen

Nadere informatie

Training. praktisch toepasbare kennis en informatie

Training. praktisch toepasbare kennis en informatie Training praktisch toepasbare kennis en informatie Training gericht op vakbekwaamheid, efficiency en zelfontplooiing Uw behoefte aan praktisch toepasbare kennis en informatie is onze zorg. Onder dit motto

Nadere informatie

AANVULLEND AANVRAAGFORMULIER CERTIFICATIE MANAGEMENTSYSTEMEN. RvA-F006-2-NL

AANVULLEND AANVRAAGFORMULIER CERTIFICATIE MANAGEMENTSYSTEMEN. RvA-F006-2-NL AANVULLEND AANVRAAGFORMULIER CERTIFICATIE MANAGEMENTSYSTEMEN RvA-F006-2-NL Naam aanvragende organisatie : Registratienummer (indien aanwezig) : Gevestigd te : Datum aanvraag : Naam aanvrager : Algemeen

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! CO₂ PRESTATIELADDER EN CO₂ FOOTPRINT De volgende stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor een continue verbetering van processen, producten

Nadere informatie

Projectplan normcommissie Human Resource Management

Projectplan normcommissie Human Resource Management Projectplan normcommissie Human Resource Management Introductie In het vakgebied Arbeid en HRM zijn zowel op nationaal als internationaal niveau een aantal grote trends en verschuivingen zichtbaar. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Conformiteitsbeoordeling en accreditatie

Conformiteitsbeoordeling en accreditatie Conformiteitsbeoordeling en accreditatie Beschrijving instrument Met conformiteitsbeoordeling wordt beoordeeld of een product, dienst, persoon, ontwerp of een systeem voldoet aan bepaalde vooraf gestelde

Nadere informatie

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. ISO Milieunorm. Telefoon:

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. ISO Milieunorm. Telefoon: KAM Consultants ISO 14001 Milieunorm 1 Brochurewijzer 1. 3. Welkom bij bij KAM KAM Consultants 2. 4. Werkwijze 3. 5. ISO ISO 14001 4. 6. ISO ISO 14001 certificatiebegeleiding 5. 7. QuickScan 6. 8. Coaching

Nadere informatie

Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2014 Versi e 13 Mei 2014 Verslag sccm auditordagen iso 14001 editie 2014 1

Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2014 Versi e 13 Mei 2014 Verslag sccm auditordagen iso 14001 editie 2014 1 Verslag SCCM auditordagen ISO 14001 editie 2014 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere milieuprestaties behaalt door het gebruik van de plan-do-check-act

Nadere informatie

NTA 8620 en de relatie met andere normen voor managementsystemen

NTA 8620 en de relatie met andere normen voor managementsystemen NTA 8620 en de relatie met andere normen voor managementsystemen Dick Hortensius NEN Milieu&maatschappij Herziening NTA 8620 1 Inhoud Aanleiding en aanpak herziening NTA Belangrijkste aandachtspunten Afstemming

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 9001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding Fijn dat u geïnteresseerd bent in ISO 9001 certificering. Naast het voldoen aan de eisen

Nadere informatie

SCIOS certificatieregeling

SCIOS certificatieregeling SCIOS certificatieregeling SCIOS certificatieregeling SCIOS certificatieregeling is een kwaliteitsmanagementsysteem voor het uitvoeren voor inspectie- en onderhoudswerkzaamheden aan technische installaties.

Nadere informatie

Datum 14 januari 2015 Betreft Signaal van enkele toezichthouders over de relatie tussen toezicht en certificatie

Datum 14 januari 2015 Betreft Signaal van enkele toezichthouders over de relatie tussen toezicht en certificatie > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directie en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2007

Jaarverslag SCCM 2007 Jaarverslag SCCM 2007 R080320 Vastgesteld door het Bestuur op 14 april 2008 Goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 24 april 2008 SCCM Postbus 18505 2502 EM DEN HAAG Tel: 070-3623981 Fax: 070-3635084

Nadere informatie

Branche organisaties: Hun mening over certificering van de Cloud Iniatieven voor normen

Branche organisaties: Hun mening over certificering van de Cloud Iniatieven voor normen Public briefing Certificering van de Cloud Branche organisaties: Hun mening over certificering van de Cloud Iniatieven voor normen Nan Zevenhek Bestuurslid EuroCloud Nederland EDP-Auditor 25-11-11 Opzet

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2010

Jaarverslag SCCM 2010 Jaarverslag SCCM 2010 R110308 Vastgesteld door het bestuur op 15 maart 2011 Goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 18 mei 2011 SCCM Kettingstraat 2, Den Haag Postbus 13507 2501 EM DEN HAAG Telefoon:

Nadere informatie

CERTIFICERING NEN 7510

CERTIFICERING NEN 7510 CERTIFICERING NEN 7510 Henry Dwars Account manager DEKRA Certification B.V. Standards and Regulations 1 Onderwerpen Intro DEKRA De weg naar certificering Certificatietraject Standards and Regulations 2

Nadere informatie

Certificatiecriteria VCU versie 2011/05

Certificatiecriteria VCU versie 2011/05 Certificatiecriteria VCU versie 2011/05 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 1.1 Doel van dit document... 3 1.2 Toepassingsgebied... 3 1.3 Beheer van dit document... 3 1.4 Referenties... 3 1.5 Definities en afkortingen...

Nadere informatie

Verificatiesysteem in het kader van de EMAS-verordening*

Verificatiesysteem in het kader van de EMAS-verordening* Verificatiesysteem in het kader van de EMAS-verordening* * EMAS staat voor Eco Management and Audit Scheme en staat beschreven in Verordening (EG) Nr. 1221/2009 van het Europees Parlement en de raad van

Nadere informatie

AANVULLEND AANVRAAGFORMULIER CERTIFICATIE MANAGEMENTSYSTEMEN. RvA-F006-2-NL

AANVULLEND AANVRAAGFORMULIER CERTIFICATIE MANAGEMENTSYSTEMEN. RvA-F006-2-NL AANVULLEND AANVRAAGFORMULIER CERTIFICATIE MANAGEMENTSYSTEMEN RvA-F006-2-NL Naam aanvragende organisatie : Registratienummer (indien aanwezig) : Gevestigd te : Datum aanvraag : Naam aanvrager : Algemeen

Nadere informatie

Certificering als gereedschap voor efficiënt organisatiemanagement

Certificering als gereedschap voor efficiënt organisatiemanagement Certification Certificering als gereedschap voor efficiënt organisatiemanagement Het nastreven en behalen van vooraf vastgestelde doelstellingen is de ultieme uitdaging voor iedere onderneming of instelling.

Nadere informatie

Whitepaper. Ligt u s nachts ook wakker van alle commotie rondom nieuwe regelgeving of normering? Compliance Management

Whitepaper. Ligt u s nachts ook wakker van alle commotie rondom nieuwe regelgeving of normering? Compliance Management Whitepaper Compliance Management Ligt u s nachts ook wakker van alle commotie rondom nieuwe regelgeving of normering? Stop met piekeren: Mavim helpt om nieuwe wet- en regelgeving effectief en efficiënt

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 29 304 Certificatie en accreditatie in het kader van het overheidsbeleid Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen

Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement & Duurzaam Ondernemen Milieumanagement en duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen en milieumanagement zijn begrippen die vaak, bijna onbewust, gekoppeld worden aan milieubelastende sectoren

Nadere informatie

Zet de stap naar certificering!

Zet de stap naar certificering! ISO 27001 CERTIFICERING Zet de stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor een continue verbetering van processen, producten en diensten.

Nadere informatie

Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000. Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties

Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000. Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000 Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties 2 Inhoudsopgave ISO 26000: een richtlijn voor iedereen

Nadere informatie

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. ISO Asset Management. Telefoon:

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. ISO Asset Management. Telefoon: KAM Consultants ISO 55001 Asset Management 1 Brochurewijzer 1. 3. Welkom bij bij KAM KAM Consultants 2. 4. Werkwijze 3. 5. ISO ISO 55001 55001 4. 6. ISO ISO 55001 certificatiebegeleiding 5. 7. QuickScan

Nadere informatie

Welkom bij het AAIZOO symposium 25 oktober 2014 in Doorn

Welkom bij het AAIZOO symposium 25 oktober 2014 in Doorn Welkom bij het AAIZOO symposium 25 oktober 2014 in Doorn Agenda 10.15-10.30 uur: Inleiding Theo den Toom, manege Den Toom 10.30-11.30 uur: Op weg naar inbedding in het zorgstelsel Ron de Graaff, bestuurslid

Nadere informatie

Goed energiemanagement volgens NEN-EN-ISO 50001 loont! www.nen.nl/energy. Normalisatie: de wereld op één lijn

Goed energiemanagement volgens NEN-EN-ISO 50001 loont! www.nen.nl/energy. Normalisatie: de wereld op één lijn Goed energiemanagement volgens NEN-EN-ISO 50001 loont! www.nen.nl/energy Normalisatie: de wereld op één lijn Goed energiemanagement volgens NEN-EN-ISO 50001 loont! Goed energiemanagement leidt tot hoge

Nadere informatie

Algemene informatie OHSAS 18001

Algemene informatie OHSAS 18001 Algemene informatie OHSAS 18001 Algemene informatie OHSAS 18001 pagina 1 van 10 Inhoudsopgave 1 OHSAS 18001 norm... 3 1.1 Inleiding OHSAS 18001 norm... 3 1.2 OHSAS 18001 cyclus... 3 1.3 Afwijkingen...

Nadere informatie

N180301, 13 maart 2018

N180301, 13 maart 2018 Certificatieschema Managementsystemen voor gezond en veilig werken volgens ISO 45001:2018 Certificatieschema Managementsystemen voor gezond en veilig werken volgens ISO 45001:2018 1 De overtuiging -en

Nadere informatie

Informatieblad Instrumenten om het MVO-beleid aantoonbaar te maken...

Informatieblad Instrumenten om het MVO-beleid aantoonbaar te maken... Informatieblad Instrumenten om het MVO-beleid aantoonbaar te maken Toelichting op het gebruik van ISO 14001, OHSAS 18001/ISO 45001, CO 2 -Prestatieladder, GRI en andere instrumenten voor maatschappelijk

Nadere informatie

Certificatiecriteria NEN-EN-ISO versie 9001:2008

Certificatiecriteria NEN-EN-ISO versie 9001:2008 Certificatiecriteria NEN-EN-ISO versie 9001:2008 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 1.1 Doel van dit document... 3 1.2 Toepassingsgebied... 3 1.3 Beheer van dit document... 3 1.4 Referenties... 3 1.5 Definities

Nadere informatie

Wat zijn standaarden? Voorwaarde-scheppend voor de business

Wat zijn standaarden? Voorwaarde-scheppend voor de business Wat zijn standaarden? Voorwaarde-scheppend voor de business Tim Kniep Standardisation Consultant NEN 2009-11-04 1 In deze presentatie Wat zijn normen NEN, CEN en ISO Waarom normen Normen en normalisatie

Nadere informatie

Voorbeeld. Onderdeel Peuterspeelzalen. Preview. Norm > Kinderopvang. Versie 2014

Voorbeeld. Onderdeel Peuterspeelzalen. Preview. Norm > Kinderopvang. Versie 2014 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

HKZ-certificering, nu en in de toekomst. Jojanneke Bolder Eric van Bavel

HKZ-certificering, nu en in de toekomst. Jojanneke Bolder Eric van Bavel HKZ-certificering, nu en in de toekomst Jojanneke Bolder Eric van Bavel Wedstrijd? I S O H K Z Welke spelregels? Inhoud Achtergronden HKZ/ISO Groepsopdracht Verschillen HKZ/ISO HKZ nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

OPENBARE SAMENVATTING

OPENBARE SAMENVATTING OPENBARE SAMENVATTING Project Gebruikersgroep energiemanagement RVO Datum 17 juli 2015 Onderwerp Openbare samenvatting NRK/mix gebruikersgroep implementatie energiemanagement in context van Europese EED-wetgeving

Nadere informatie

Verslag SCCM auditordagen OHSAS 18001 editie 2013 Versi e 11 Maart 2013 Verslag sccm auditordagen ohsas 18001 editie 2013 1

Verslag SCCM auditordagen OHSAS 18001 editie 2013 Versi e 11 Maart 2013 Verslag sccm auditordagen ohsas 18001 editie 2013 1 Verslag SCCM auditordagen OHSAS 18001 editie 2013 Verslag SCCM auditordagen OHSAS 18001 editie 2013 1 Copyright SCCM Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt en/of

Nadere informatie

Toelichting ISO Milieuprestatiemeting versie 15 mei 2018

Toelichting ISO Milieuprestatiemeting versie 15 mei 2018 Toelichting ISO 14001 Milieuprestatiemeting versie 15 mei 2018 SCCM heeft een instrument ontwikkeld waarmee u goed inzicht krijgt in de milieuprestaties van uw organisatie, de ISO 14001 Milieuprestatiemeting.

Nadere informatie

Factsheet Accreditatie en certificatie. Beschrijving instrument

Factsheet Accreditatie en certificatie. Beschrijving instrument Factsheet Accreditatie en certificatie Beschrijving instrument Terminologie Certificatie (ook wel certificering genoemd) omvat het geheel van activiteiten op grond waarvan een onafhankelijke, deskundige

Nadere informatie

ISO norm voor milieumanagement

ISO norm voor milieumanagement ISO 14001- norm voor milieumanagement 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. ISO 14001 4. Advies diensten 5. Trainingen 6. Quick Scan 7. Coaching 8. Intensieve begeleiding 9. Onderhoudstrajecten

Nadere informatie

Beschrijving van de generieke norm: ISO 27001:2013. Grafimedia en Creatieve Industrie. Versie: augustus 2016

Beschrijving van de generieke norm: ISO 27001:2013. Grafimedia en Creatieve Industrie. Versie: augustus 2016 Beschrijving van de generieke norm: ISO 27001:2013 Grafimedia en Creatieve Industrie Versie: augustus 2016 Uitgave van de branche (SCGM) INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 INLEIDING... 4 1. ONDERWERP EN

Nadere informatie

Accreditatie: zelfregulering en toezicht

Accreditatie: zelfregulering en toezicht Accreditatie: zelfregulering en toezicht (Hoe) Kan accreditatie het publiek belang dienen? Conferentie RvA, 9 juni 2016 Professor Philip Eijlander (hoogleraar staats- en bestuursrecht Tilburg Law School

Nadere informatie

Concept-Certificatieschema Arbo- en veiligheidsmanagementsystemen volgens ISO 45001:2018

Concept-Certificatieschema Arbo- en veiligheidsmanagementsystemen volgens ISO 45001:2018 Concept-Certificatieschema Arbo- en veiligheidsmanagementsystemen volgens ISO 45001:2018 CERTIFICATIESCHEMA ARBO- EN VEILIGHEIDSMANAGEMENTSYSTEMEN VOLGENS ISO 45001:2018 1 De overtuiging -en ervaring-

Nadere informatie