GIDS: Hoe begin je met mediteren? Tips & Tricks uit de praktijk, zodat jij vanaf nu weet hoe je kunt mediteren!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GIDS: Hoe begin je met mediteren? Tips & Tricks uit de praktijk, zodat jij vanaf nu weet hoe je kunt mediteren!"

Transcriptie

1 GIDS: Hoe begin je met mediteren? Tips & Tricks uit de praktijk, zodat jij vanaf nu weet hoe je kunt mediteren! Mariska Aikema - Petiet Crystal Vision Praktijk voor energetische behandelingen van mens & paard

2 Voorwoord Mediteren; een onderwerp dat voor de niet-beoefenaars als ongemakkelijk wordt ervaren, vaak door gebrek aan kennis en ervaring over dit onderwerp. Aan meditatie zitten echter veel (gezondheids)voordelen en nog beter, het is gratis en overal ter wereld te beoefenen! Ben je benieuwd hoe je start met mediteren of mediteer je al en wil je meer uit jouw meditaties halen? Ik geef je in deze gids interessante achtergrondinformatie en tips & tricks, samengesteld uit onze eigen ervaringen en ervaringen vanuit de praktijk, zodat je zelf aan de slag kunt! Kom je dingen tegen in deze gids waar je meer over wil weten? Ga gerust zelf op onderzoek uit of vraag mij om extra uitleg. Van de meeste onderwerpen zal ik enkel basisinformatie geven, om de gids leesbaar en helder te houden. If every 8 year old in the world is taught meditation, we will eliminate violence from the world within one generation. - Dalai Lama De complete inhoud van deze gids is eigendom van Crystal Vision VOF. Zij mag voor persoonlijk, niet-commercieel gebruikt en gedownload worden. Tevens mogen delen uit deze gids, mits met correcte bronvermelding, gepubliceerd worden. Voor ieder ander gebruik dienen wij schriftelijk toestemming te verlenen.

3 Welke onderwerpen komen aan bod? Effecten van meditatie...4 Het ego...5 Voorbereiding...7 Meditatie kiezen...8 Houding Ademhaling Slapen Aarden/gronden... 13

4 Effecten van meditatie Vooral voor de nuchtere mens onder ons mag dit niet ontbreken; wat zijn de effecten van een meditatie op ons Zijn? Met andere woorden, waarom zouden we gaan mediteren? Een goede meditatie, afhankelijk van het onderwerp of thema waar je je op wil richten, kan hetzelfde effect hebben als een (energetische) behandeling, een goed gesprek met een vriend(in), psycholoog etc. Tijdens een meditatie leer je jezelf de focus en jouw bewustzijn naar binnen te richten. Volledig op eigen kracht aan jezelf werken en er sterker uitkomen, wie wil dat niet? Er zijn inmiddels veel (wetenschappelijke) onderzoeken gedaan naar het effect van meditatie. Sommige wetenschappers en alternatief geneeskundigen geven aan dat het lichaam een sterkere afweer ontwikkelt tegen ziekten. Dit omdat de frequentie/trilling van je lichaam en energieveld wordt verhoogd door onder andere mediteren, wat het voor micro-organismen moeilijker maakt zich in een lichaam met een hogere frequentie thuis te voelen. Elk energieveld heeft haar eigen frequentie die door verschillende manieren beïnvloed kan worden. Ook woorden en muziek/tonen bevatten hun eigen frequentie. Het is inmiddels via meerdere studies aangetoond dat meditatie het immuunsysteem versterkt. Dit sluit aan op het feit dat je, afhankelijk van de meditatie die je kiest, in jouw energieveld/aura aan het werk bent. Je aura is een energieveld om jou heen. Hierin ligt veel informatie opgeslagen. Door gebeurtenissen, levensstijl, denkpatronen, negatieve gedachten van anderen etc. kan jouw aura vervuilt raken. Ook je frequentie/trilling zal hierdoor omlaag gaan. Dit alles maakt jouw aura zwakker. In jouw aura bevinden zich zeven lagen en in de meeste gevallen is het zo dat ziekten zich eerst in de zevende laag manifesteren, waarna ze laag voor laag dichter bij het fysieke lichaam komen. Uiteindelijk zul je fysiek ziek worden. Door te mediteren kun je je aura zelf bewust of onbewust de kans geven zich te herstellen. Meditatie draagt ook bij aan het verwerken van emoties en heeft een positieve uitwerking op je emotionele staat. Je gaat bewuster leven en ontwikkelt je intuïtie en gevoel. Het kan je terugbrengen bij de kern van wie je bent en kan jou zo helpen bewustere keuzes te maken op allerlei gebieden. Daarnaast kan meditatie stress, pijn en depressie verminderen. En natuurlijk ontspant je lichaam, ziel en geest zich door meditatie!

5 Het ego Bij iedereen zal vroeg of laat het ego de meditatie proberen te verstoren. Het herkennen van wanneer jouw ego aan het woord is, is niet heel moeilijk en wordt al snel duidelijk. Nadeel: je ego helemaal beheersen vergt wat oefening. Voordeel: in het dagelijks leven is je ego hoogstwaarschijnlijk ook overmatig aanwezig, dus je kunt elke dag oefenen om hem minder aanwezig te laten zijn! Tijdens een meditatie zal je ego zich gaan melden. Je ego zal gaan analyseren wat je doet en zal ook proberen de dingen die je in meditatie doet als ongeloofwaardig af te doen. Dit doet je ego ook in het dagelijks leven, zolang je al leeft. De truc is om niet tegen je ego te vechten, maar ermee te leren werken en hem positief in te zetten, als een soort assistent. Je ego is dat deel van jezelf dat jou beperkende gedachten bezorgt, gedachten die jou niet dienen. Piekeren over het verleden, bezorgd zijn over de toekomst, allemaal creaties van het ego om jou uit het nu moment te halen en de focus ergens anders op te leggen (vaak negatief). Hoe meer je in het nu moment blijft leven, hoe minder invloed jou ego op je heeft. Een redelijke balans tussen ego en het hart is iets waar veel mensen, ook in meditatie, naar zoeken. Een goede start is om je ego nog voor ±10% aanwezig te laten zijn, als jij dat wil. Je ego is handig om data te onthouden en je te herinneren aan dingen die je nog moet doen. Vergelijk het met een navigatiesysteem: je wilt dat het nuttige informatie geeft en niet ongevraagd zich gaat bemoeien met jouw innerlijke gedachtewereld. En je wil al helemaal niet dat je navigatiesysteem situaties uit het verleden naar boven gaat halen en jou gaat vertellen hoe je je moet voelen. Jouw ego zal deze situaties ongetwijfeld al naar boven hebben gehaald, waarbij jij in de slachtofferrol bent gekomen en je allerlei emoties hebt ervaren. De waarheid is echter dat niets wat jou in het verleden is overkomen en de emoties die je voelt jou maakt tot wie je bent. Het is slechts het verhaal waarmee jij je hebt geïdentificeerd, met behulp van je ego. Onthoud: jij bent jouw verleden en emoties niet!

6 Een handige en makkelijke truc om je ego klein te maken en als assistent te laten dienen is door het te zien als een openstaand tabblad op je computer. Allereerst dien je natuurlijk de gedachten die jouw ego je vertellen te herkennen. Zodra er een gedachte omhoog komt, bijvoorbeeld wat een onzin, dat mediteren, dat kan helemaal niet, springt het tabblad ego automatisch omhoog. Aan jou de taak om je ego te bedanken voor zijn bijdrage en hem vriendelijk te verzoeken op de achtergrond te blijven. Daarna kun je het tabblad weer minimaliseren en onderin de taakbalk zetten. Zo simpel is het. Dit zul je in het begin wellicht 50 keer tijdens een meditatie moeten doen, maar oefening baart kunst! Onze hele wereld is grotendeels gebouwd op en door ego s. Veel mensen handelen ongemerkt vanuit hun ego. Je zult deze materie niet direct begrijpen, je moet het voelen. Dat is niet van de ene op de andere dag te realiseren, maar als je bereid bent om in je hart te kijken wie je werkelijk bent, zul je het beetje bij beetje gaan voelen. Je meditatie is niet verpest of nutteloos als je regelmatig afgeleid raakt door je gedachten/ego en daardoor een deel van de meditatie mist. Onthoud dat je op geen enkele manier een meditatie fout kan doen. Iedereen heeft dagen dat hij/zij zich minder verbonden voelt en snel afgeleid raakt tijdens een meditatie. Het denken dat je een meditatie fout doet, is wederom je ego die zich met jouw zaken bemoeit (en jij staat hem dat toe!). Je ego zal zich ook gaan bemoeien met het feit dat je, vooral in het begin, nog niet veel zult ervaren of voelen. Hij zal zeggen dat het toch niet lukt en het allemaal onzin is. Iedereen is ergens begonnen met mediteren en dit is een punt wat iedereen ook zal herkennen in zijn ontwikkeling! Laat daarom voordat je begint al je vooroordelen en verwachtingen los. Verwacht niets, maar wacht rustig af. Probeer tijdens een meditatie niet dingen die je ziet, voelt of ervaart met je verstand/ratio te benaderen. Je zult zien dat dit je afleid en meteen weer hetgeen je ziet of voelt afzwakt. Train jezelf erin om niet te gaan beredeneren vanuit je hoofd. Ook je ego zal je dingen toefluisteren en je vertellen dat het slechts een rijke fantasie is of dat je alles verzint.

7 Voorbereiding Voor je een meditatie uit gaat zoeken, bereid je de ruimte voor waarin je gaat mediteren. Het is fijn om een plek in huis te hebben waar je regelmatig mediteert. Omdat je op deze plek vaker zal mediteren, komt er een herkenning in de energie. Jouw onderbewustzijn zal registreren dat je op die plek vaker mediteert en zo kom je onbewust sneller in jouw meditatiemodus. Zorg dat je alle spullen binnen handbereik hebt die voor jou de meditatie makkelijk maken. Bijvoorbeeld een deken, kussen, medium wat de gekozen meditatie afspeelt, koptelefoon, edelstenen die jouw meditatie ondersteunen etc. Maak de ruimte voor jou comfortabel en zorg dat omgevingsgeluiden zoveel mogelijk gedempt worden en je niet gestoord kunt worden. Van tevoren kun je je intentie zetten voor de meditatie die je wil doen. Dit zal je helpen focussen en laat ook jouw onderbewustzijn weten wat je wil gaan doen. Let op dat energie de aandacht volgt. Dit betekent dat je van tevoren (en eigenlijk altijd in het dagelijks leven!) met een positieve instelling gaat beginnen. Denk je vaak genoeg een gedachte, dan zal deze zich in de werkelijkheid gaan manifesteren. Positief of negatief. Focus op wat je wel wil en wat wel goed gaat, in plaats van je focus op het negatieve te leggen. Dit noemt men de Wet van Aantrekking. Alles bestaat uit energie, wij als mens kunnen energie tussen bepaalde frequenties zien. En als alles uit energie bestaat, is het makkelijker voor te stellen dat wij zaken kunnen beïnvloeden. Een gedachte en intentie is immers ook energie. Jouw ego zal zich ook hier proberen te bemoeien ( Zo werkt dat toch niet! Dat kan niet! ). Als je edelstenen als hulpmiddel wil gebruiken tijdens een meditatie, kun je beginnen met (ruwe) bergkristal punten. In de linkerhand houd je de bergkristal met de punt naar de pols gericht, rechterhand met de punt naar de vingers gericht. Op deze manier kan de bergkristal bijdragen aan de doorstroming van energie in het lichaam en in jouw aura/energieveld. Daarnaast werkt bergkristal zuiverend en versterkend. Tijdens het mediteren kunnen deze stenen warm worden, voor tintelingen (in delen van) je lichaam zorgen, pulseren in je hand etc. Let op; voor sommige mensen kan deze steen te heftig zijn, voel dit zelf aan of vraag advies! Kramp of lichte pijn in de vingers wordt vaker gevoeld bij het op deze manier mediteren met bergkristal punten.

8 Meditatie kiezen Veel mensen die zelfstandig beginnen met mediteren vragen zich af hoe en waar je een meditatie kunt vinden en welke meditatie voor hen ideaal is. Om een lang verhaal kort te houden: de meditaties die voor jou wat kunnen betekenen zul je zelf moeten vinden. En dat betekent proberen, proberen, proberen Het kiezen van een meditatie is heel persoonlijk. Houd in gedachten dat als je begint met mediteren, je vaak eerst een aantal meditaties uit moet proberen om te kijken wat je fijn vind. De stem die de meditatie begeleid, de achtergrondmuziek, de inhoud en het tempo van de meditatie zijn allemaal factoren die een meditatie voor jou kunnen maken of breken. Merk je dat je je stoort aan iets in de meditatie, probeer de meditatie dan gewoon te voltooien en kies de volgende keer een andere. Je kunt op verschillende manieren mediteren: een begeleide meditatie, een meditatie waarbij je zelf aan de slag gaat en enkel muziek op hebt staan of een meditatie waarbij het helemaal stil is en je bijvoorbeeld enkel de geluiden van de natuur op de achtergrond hoort (stilte meditatie) of je focust op een afbeelding of kaars. Een begeleide meditatie is als start het gemakkelijkst en ik zal deze verder toelichten. In een begeleide meditatie wordt je natuurlijk begeleid door een stem die vertelt wat je kunt doen. Je hoeft dus niet zelf na te denken, blijf enkel in het nu moment zodat je ego niet de kans krijgt zich ermee te bemoeien. Dit soort meditaties kun je uitzoeken op thema. Om te beginnen is een basismeditatie om te aarden of gronden een aanrader. Ook het beschermen en reinigen van je aura/energieveld is een fijne start. Je gehele leven, onafhankelijk van de kennis die je op gaat doen, blijven deze thema s terugkeren en zul je dagelijks aandacht moeten besteden aan deze thema s. Leer je dus nu alvast deze technieken aan, een goede basis is zo belangrijk! Uiteindelijk zul je geen meditaties meer nodig hebben om het gewenste effect te bereiken. Je zult binnen enkele seconden tot minuten zelf in staat zijn bijvoorbeeld je aura af te schermen of jezelf te aarden, ook als je in een drukke omgeving bent.

9 Via YouTube zijn zeer veel meditaties te vinden. Vooral in het Engels is er een zeer ruim aanbod. Kun je Engels, zoek dan eerst met de term guided meditation. Hier kun je zelf een thema achter zetten, bijvoorbeeld guided meditation for protection. In het Nederlands is het aanbod wat kleiner en zul je jouw zoekopdracht specifieker moeten maken. Een goede zoekterm is geleide meditatie, waarna je het thema invult. Bijvoorbeeld geleide meditatie loslaten/gronden/aarden/bescherming etc. Als je bekend bent met de chakra s kun je ook op een specifieke chakra zoeken. Ben je niet bekend met de chakra s maar vind je het wel interessant (en dat is het zeker!), lees je dan van tevoren kort in over dit onderwerp. Daarnaast zijn er meditaties te vinden die direct uitleg geven, zodat je de informatie tijdens de meditatie krijgt en je direct mee kunt doen zonder voorkennis. Ook deze meditaties kan ik zeker aanraden in het begin, zoek bijvoorbeeld eens op guided meditation chakra cleansing/balancing/clearing/activation. Kies vooral in het begin geen meditaties uit die langer dan een half uur duren. Een kwartier is zeker al een goede start, verwacht niet direct het onmogelijke van jezelf. Ook jouw concentratie zal zich moeten ontwikkelen en jouw ego zal in het begin zich veel gaan bemoeien met de meditatie. Via ons YouTube kanaal is tevens een goede basismeditatie te vinden. Deze meditatie richt zich op het verbinden met de aarde, de buikademhaling, doorstromen van de energie en het contact maken met je Hogere Zelf. Te vinden via deze link:

10 Houding Tijdens een meditatie is de houding waarin je gaat zitten of liggen een belangrijk aandachtspunt. Indien je zittend de door jouw gekozen meditatie gaat doen, zorg dan dat je ruggengraat recht is en je rechtop blijft zitten. Zo kan de energie beter doorstromen en maak je het jezelf makkelijker om verbinding te leggen. De eerste keren dat je zittend gaat mediteren zul je zoekend zijn naar een voor jou prettige houding. Ga gerust tegen een muur aanzitten als ondersteuning. Lukt het je niet volledig rechtop te blijven zitten, zoek dan een houding die jou toestaat om je ruggengraat zo recht mogelijk te houden. Je groeit hier vanzelf in naarmate je vaker mediteert. Voor mensen die snel in slaap vallen tijdens een meditatie is de zittende houding aan te raden, omdat je zo bewuster blijft van je houding en je gedurende de meditatie aandacht zult moeten besteden om rechtop te blijven zitten. Een meditatiekussen of bankje kan je ook helpen jouw houding te verbeteren. De traditionele meditatie houding: kleermakerszit Liggend mediteren betekent dat je jouw armen ontspannen naast je lichaam legt en je je benen niet gekruist hebt liggen. Zo kan de energie in de liggende houding optimaal doorstromen. Deze houding is voor de meeste mensen makkelijker, omdat je direct al een rechte ruggengraat hebt. Voor elke houding geldt; voel je je ongemakkelijk, pas dan je houding aan of probeer een andere houding aan te nemen. Ook al is dit niet een perfecte houding, als dit voor jou op dit moment de beste houding is, dan is het goed. Denk niet te moeilijk. Een houding die je stoort door bijvoorbeeld pijn of kramp, zal jouw aandacht tijdens de meditatie daarnaar uit laten gaan en brengt jou zo uit je concentratie.

11 Ademhaling Voor elke vorm van werken met energie is het van belang dat je goed door blijft ademen. Dit geldt ook voor mediteren. Door jouw ademhalingscyclus tijdens meditatie te onderhouden, zorg je er tevens voor dat je gedachten en daarmee jouw ego minder aan het woord zijn. Tijdens een meditatie kun je het best gebruik maken van de buikademhaling. Dit houd in dat je eerst inademt door je neus, naar je buik. Je buik dient als eerst gevuld te worden met lucht en zal daarbij omhoog gaan. Als ondersteuning kun je je hand op je onderbuik leggen, tussen het schaambeen en de navel. Daarna vul je pas het midden en de top van je longen. Tot slot adem je rustig uit door je mond. Belangrijk is dat je niet gehaast gaat ademhalen, maar bewust je ademhaling vertraagt. Door deze ademhaling te gebruiken wordt je rustiger en ga je meer met je aandacht naar je lichaam toe, je komt tot jezelf en in het nu. Daarnaast kan deze ademhaling in het dagelijks leven bijdragen aan het verlichten van pijn. Indien je liever enkel door neus of mond ademt, kun je dit gewoon doen. Net als bij de houding is het ook hier belangrijk dat je voor jezelf uitvind wat werkt, ook al is dit niet volgens het boekje. Oefen deze buikademhaling regelmatig, je hoeft hier niet per se voor te mediteren. Het kan je ook in je dagelijks leven helpen om bij jezelf te blijven en het is direct een goede oefening.

12 Slapen Er zijn mensen die in slaap vallen tijdens een meditatie. Gebeurt dit regelmatig, dan is dat natuurlijk lastig. Door zittend te mediteren blijft je aandacht meer bij je lichaam. Dit helpt je om minder snel in slaap te vallen. Zorg daarnaast dat het niet té warm is in de ruimte waar je mediteert. Ook dit maakt je sneller slaperig. Tot slot kun je het tijdstip waarop je mediteert veranderen. Het echt in slaap vallen kun je verwarren met een soort andere staat van bewustzijn. Blijf je nadat de meditatie afgelopen is alsnog in slaap, dan ben je waarschijnlijk echt in slaap gevallen. Het kan echter ook zo zijn dat je tegen het eind van de meditatie of zodra hij afloopt wakker wordt. Dit voelt anders dan wakker worden uit een slaap en je bent meestal direct weer aanwezig. Zowel tijdens behandelingen als tijdens meditaties komt het regelmatig voor dat mensen in een andere staat van bewustzijn komen. Het lijkt alsof ze weg zijn, maar de meditatie wordt alsnog netjes geregistreerd, enkel niet door het dagelijkse bewustzijn. Een reden hiervoor is bijvoorbeeld dat de meditatie veel teweeg brengt of dat je in de meditatie dingen doorkrijgt of ervaart die op dat moment nog te zwaar zijn om direct in je bewustzijn aanwezig te komen. Je gaat vanzelf herkennen wanneer je in slaap valt of in een andere staat van bewustzijn hebt verkeerd.

13 Aarden/gronden In deze gids heb ik al vaker het woord aarden ofwel gronden laten vallen. Om meerdere reden is het van groot belang dat elk mens en dier op deze aarde goed geaard is. Een goede aarding betekent dat je met beide benen op de grond staat en je thuis voelt hier op aarde. Dit gaat vaak samen met een goede basis in het leven waarin je je veilig en geborgen voelt (werk, relatie, woning etc.). Aarding staat direct in verbinding met je eerste chakra. Het is de basis van alles en zeker een belangrijke basis als je interesse hebt in spirituele en persoonlijke groei. Als je je bewust spiritueel gaat ontwikkelen, is het belangrijk dat je zowel je eerste chakra (het aarden) evenveel aandacht geeft als je zevende chakra (kruinchakra, waarmee je verbinding legt met andere energieën naar wens). Zou je te weinig aandacht besteden aan je aarding en alleen gaan voor de mooie meditatie ervaringen en verhalen die je her en der op internet vind, dan loop je de kans dat je aarding wegvalt en je niet meer in staat bent om jouw ontwikkeling te dragen. Dit is wat mensen vaak het zweverige type noemen; mensen die alleen ergens boven leven, dromerig kijken en niet helemaal aanwezig lijken te zijn hier op aarde. Alles glijd een beetje langs hen heen en ze lijken het besef van en contact met de realiteit kwijt te zijn. Een laatste fase hiervan kun je een psychose noemen. Vergelijk het met een boom; als de wortels niet goed groeien in de grond, maar de bladeren en takken volop aanwezig zijn, zal de boom omvallen. Aarden kan op veel verschillende manieren. Fysiek bezig zijn, sporten, in de natuur zijn, in de tuin werken, op en neer springen, bepaalde voeding Er zijn meer dan genoeg manieren om jezelf te aarden. Ook in meditatie. Mensen die zich vaak licht in het hoofd of duizelig voelen (flauwvallen) zijn meestal niet goed geaard door uiteenlopende oorzaken. Ook mensen met een (zware) depressie zijn vaak slecht geaard. Het langdurig gebruik van medicatie, met name anti-depressiva draagt ook bij aan een slechte aarding.

14 Nawoord Gids: Hoe begin je met mediteren? Met deze gids heb je een mooie basis aangereikt gekregen om jezelf op het gebied van mediteren te gaan ontwikkelen. Gun jezelf de tijd om te groeien in jouw eigen manier van mediteren en laat je verwachtingen en vooroordelen los. Vraag anderen wat hen heeft geholpen, probeer verschillende meditaties uit en plan je dag rond jouw meditatie in plaats van andersom. Stop met het vinden van excuses om niet te mediteren, start vandaag nog! Profiteer van de vele voordelen van mediteren, succes! Mariska Aikema-Petiet 20 oktober 2015

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Inleiding voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. veerkrachtmanagement.nl

Inleiding voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. veerkrachtmanagement.nl Inleiding voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus veerkrachtmanagement.nl Inleiding In ons Veerkracht programma ontmoeten we vaak mensen die worden geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Beginnen met mediteren

Beginnen met mediteren Elke reis begint met een eerste stap Beginnen met mediteren Zwany Huiting 1 Inhoud 1. Iedereen kan mediteren 2. Waarom mediteren? 3. Ademen 4. Zitten 5. Klassieke zithoudingen 6. Zitten op een bankje,

Nadere informatie

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel.

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel. DE TECHNIEKEN) Alle technieken doe je zittend of liggend. Liefst waar het stil of rustig is, of waar je je voor je gevoel even kunt terugtrekken uit gesprekken. Wanneer je je ogen kunt sluiten werkt het

Nadere informatie

21 tips om te beginnen met mediteren

21 tips om te beginnen met mediteren 21 tips om te beginnen met mediteren Innerlijke rust binnen handbereik Voorwoord Ik weet hoe het voelt wanneer je gespannen bent, slecht slaapt, snel geïrriteerd bent en eigenlijk niet echt kan genieten

Nadere informatie

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb je een vraag? Stel deze dan direct! Weet één van jullie

Nadere informatie

SEH Spoedeisende hulp

SEH Spoedeisende hulp Afdeling: Onderwerp: SEH Spoedeisende hulp 1 Wat is hyperventilatie Wanneer u gespannen of angstig bent, kunnen daardoor verschillende lichamelijke klachten ontstaan. is één van die klachten. wil zeggen

Nadere informatie

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen.

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen. In de vorige les ben je gaan onderzoeken wat je droom is en ik hoop dat je het besluit hebt genomen om elke dag te dromen en dat je een moodboard hebt gemaakt. Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het

Nadere informatie

- 1 -

- 1 - - 1 - Hallo, ik ben Agnes Jaspers Als Coach help ik mensen door middel van Mindfulness rust en ruimte te creëren in hun leven. Dit ebook heb ik speciaal voor jou geschreven. Je vindt in dit ebook een aantal

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Module 1. Bewustwording.

Module 1. Bewustwording. Module 1. Bewustwording. Dag 3. Visioning Ontdek wat jouw ziel te zeggen heeft over jouw bestemming en werk. Je staat op het punt om te gaan luisteren naar de wijsheid van je ziel als het gaat over jouw

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Vaak schenkt onze geest geen aandacht aan wat er nu gebeurt, maar denken we na over iets dat gebeurd is of maken we ons zorgen over de toekomst. Dat zorgt ervoor dat

Nadere informatie

E-book. Mediteren met stenen

E-book. Mediteren met stenen E-book Mediteren met stenen Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch,

Nadere informatie

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness Training Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness training Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten

Nadere informatie

Contact maken met overleden ook jij kan het. In dit E-book leg ik het uit. Door Eric van Riessen Eigenaar van Eric s Spiritual School

Contact maken met overleden ook jij kan het. In dit E-book leg ik het uit. Door Eric van Riessen Eigenaar van Eric s Spiritual School Contact maken met overleden ook jij kan het In dit E-book leg ik het uit Door Eric van Riessen Eigenaar van Eric s Spiritual School Inhoud Inleiding 3 Is mediumschap een gave? 4 Disclaimer 5 Overledenen

Nadere informatie

Een persoonlijk woord... 3. Voorwoord... 5. Dolfijn Ademhalingstechniek... 6. Dolfijn Reiki meditatie... 7. Dolfijn Reiki inwijding ontvangen...

Een persoonlijk woord... 3. Voorwoord... 5. Dolfijn Ademhalingstechniek... 6. Dolfijn Reiki meditatie... 7. Dolfijn Reiki inwijding ontvangen... Inhoudsopgave: Een persoonlijk woord... 3 Voorwoord... 5 Dolfijn Ademhalingstechniek... 6 Dolfijn Reiki meditatie... 7 Dolfijn Reiki inwijding ontvangen... 8 Een Dolfijn Reiki inwijding geven.... 9 Nawoord....

Nadere informatie

Module 4 : Krachtbronnen

Module 4 : Krachtbronnen Module 4 : Krachtbronnen Vertrouwen Krachtbron: positieve mindset krachtbron: emoties hanteren Krachtbron: loslaten Moment voor jezelf en jouw verhaal opdrachten oefeningen Inleiding Veerkracht bouw je

Nadere informatie

Zondag 27 januari YOGA NIDRA Sessie 19.30u 20.45u (SUZANNE) Vrijdag 1 februari DIVINE LIGHT Cursus 19.30u 21.15u

Zondag 27 januari YOGA NIDRA Sessie 19.30u 20.45u (SUZANNE) Vrijdag 1 februari DIVINE LIGHT Cursus 19.30u 21.15u NIEUWSBRIEF nr.1 21 januari 2019 AGENDA JANUARI 2019 Zondag 27 januari YOGA NIDRA Sessie 19.30u 20.45u (SUZANNE) FEBRUARI Vrijdag 1 februari DIVINE LIGHT Cursus 19.30u 21.15u Vervolg 8-2, 15-2, 01-03,

Nadere informatie

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness programma Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten door je hoofd.

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld meer liefde 39 Oefen je met de buitenwereld meer evenwicht

Nadere informatie

Zitten zonder te zweven. Mediteren voor beginners 7 meditatie tips

Zitten zonder te zweven. Mediteren voor beginners 7 meditatie tips Zitten zonder te zweven Mediteren voor beginners 7 meditatie tips Mediteren - je weet dat je het eigenlijk zou moeten doen. Voor meer kalmte, liefde en perspectief. Maar het lukt je maar niet. Tot nu -

Nadere informatie

PDF Meditatie Ontspanning door te Glimlachen

PDF Meditatie Ontspanning door te Glimlachen PDF Meditatie Ontspanning door te Glimlachen Meditatie Wat Is Dat Meditatie is niet zozeer alleen voor mensen die een klooster wonen. En ook niet alleen voor mensen die met spiritualiteit bezig zijn. Meditatie

Nadere informatie

Over Kwartjes, met aandacht eten, Je adem en een bijzonder Museum.

Over Kwartjes, met aandacht eten, Je adem en een bijzonder Museum. Over Kwartjes, met aandacht eten, Je adem en een bijzonder Museum. Hatseflats! Vandaag begin je aan een nieuwe, andere manier van omgaan met jezelf, je tijd, je omgeving en alles wat je op je pad tegen

Nadere informatie

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Spiritueel dagboek Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Voorwoord: Een spiritueel dagboek 5 Waarom een spiritueel dagboek? 7 Om bewuster te leven en te handelen Aandachtspunten

Nadere informatie

Sedatie met lachgas bij kinderen

Sedatie met lachgas bij kinderen Sedatie met lachgas bij kinderen Binnenkort ondergaat uw kind een behandeling waarbij hij of zij met lachgas in een lichte slaap gebracht wordt. Dit wordt sedatie genoemd. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten.

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Om je zeker en krachtig te voelen zijn geen ingewikkelde technieken nodig.

Nadere informatie

Het Dansende dierenbos

Het Dansende dierenbos Het Dansende dierenbos Kinder-yoga op muziek Jasper Merle & Hester van Toorenburg SPECTRUM over yoga, kinderen & dit boek In Het dansende dierenbos komen dieren, muziek en yoga samen. Er kan worden gedanst,

Nadere informatie

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden.

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Belangrijke boodschap: Het is illegaal om dit ebook te kopiëren, verkopen of verdelen! Dit ebook hoor je te krijgen van www.emotivo.nl of een andere

Nadere informatie

In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit!

In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit! In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit! Hartelijke groeten, Petra Melkert Ergotherapeut en mindfulnesstrainer

Nadere informatie

Gelukkig en Vrij zonder Stress. Annelies Hilgers

Gelukkig en Vrij zonder Stress. Annelies Hilgers Gelukkig en Vrij zonder Stress Annelies Hilgers 1. Kijk uit voor stress... 3 2. Hoe beginnen?... 4 3. Ontspanning en Meditatie... 5 http://www.stopstressnu.nl 2 1. Kijk uit voor stress Je kent zeker wel

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

E-book Piekeren. Inleiding

E-book Piekeren. Inleiding E-book Piekeren Inleiding... 1 Wat is piekeren nu eigenlijk?... 2 Piekertest... 2 De hersenen doen waar ze goed in zijn... 3 Zelfkritiek, een bijzondere vorm van piekeren... 4 Stoppen met piekeren... 5

Nadere informatie

1.4 Piekeren. Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren. - Loesje

1.4 Piekeren. Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren. - Loesje 1.4 Piekeren Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren - Loesje Iets wat je veel doet, daar word je goed in. Als je veel piano speelt, word je beter in piano spelen. Als je veel Wordfeud doet, word je

Nadere informatie

16 tips om te leven in het hier en nu

16 tips om te leven in het hier en nu 16 tips om te leven in het hier en nu Leven in het hier en nu. Hoe vaak hoor je dit wel niet? En waarom is het zo verdomd lastig om je aandacht bij dit moment te houden? Dit moment is tenslotte het enige

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

5 senses strategy BTC guide to more focus

5 senses strategy BTC guide to more focus 5 senses strategy BTC guide to more focus Veel professionals maken de fout geen onderscheid te maken in fysieke rust en mentale rust. Ze nemen vooral rust door even te stoppen met hun acties. Maar als

Nadere informatie

Stap 3 De adem als anker

Stap 3 De adem als anker Stap 3 De adem als anker De verdeelde geest naar één punt brengen De adembeweging is vergelijkbaar met de beweging van de oceaan: je voelt in- en uitademing als eb en vloed, contractie en extensie, opname

Nadere informatie

Sessie 3. De adem als anker

Sessie 3. De adem als anker Sessie 3 De adem als anker Hoe doe je dat: terugkeren naar het hier en nu? De afgelopen week heb je tijdens het oefenen ongetwijfeld ervaren dat het lastig om je aandacht te richten op het opmerkzaam zijn

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

en doe dit steeds maar weer opnieuw, elke keer als je opmerkt dat je aandacht afdwaalt van je ademhaling 1min

en doe dit steeds maar weer opnieuw, elke keer als je opmerkt dat je aandacht afdwaalt van je ademhaling 1min Zitmeditatie 45min Je begint nu enige tijd te zitten in milde en open aandacht 5 Je oefent in wakkerheid, in aanwezig zijn, zonder iets te moeten 4 Je oefent in niet-doen 4 Neem als het kan een vaste plek

Nadere informatie

Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten. Algemeen. Overzicht:

Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten. Algemeen. Overzicht: Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten Algemeen In dit document vind je een overzicht terug van oefeningen die je kan doen om de psychologische vaardigheden te versterken en de deelnemers te ondersteunen

Nadere informatie

Module 2. Afleren. Tekstboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar.

Module 2. Afleren. Tekstboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar. Module 2. Afleren. Dag 11. Het immuunsysteem van je geest. Vandaag leer je hoe je beperkende overtuigingen uit je systeem kunt opruimen door een lang vergeten vriend weer op te zoeken en te omarmen. Deze

Nadere informatie

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven!

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! 3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! Even voorstellen: Thirza Holwerda Mijn naam is Thirza Holwerda en als je mij zou kennen dan weet je dat ik een gevoelig persoon ben en

Nadere informatie

Oefening buikademhaling

Oefening buikademhaling Omgaan met stress Oefening buikademhaling Adem langzaam in gedurende drie tellen (door je neus) Adem langzaam uit gedurende vijf tellen (door je mond) Leg je hand op je buik om te voelen of je buik beweegt:

Nadere informatie

L e r e n. 5 t i p s v o o r b e g i n n e r s. to feel good. g r a t i s m i n i - g u i d e

L e r e n. 5 t i p s v o o r b e g i n n e r s. to feel good. g r a t i s m i n i - g u i d e L e r e n M E D I T E R E N? 5 t i p s v o o r b e g i n n e r s Dorien IJtsma (yoga- docente) Robien Hali (voedingsdeskundige & yoga- docente) Listen Today http://listentoday.nl T h e t h i n g a b o

Nadere informatie

Meditatie legt de kiem om bewuster te worden te midden van de chaos van alledag.*

Meditatie legt de kiem om bewuster te worden te midden van de chaos van alledag.* nazomer 2014 Meditatie legt de kiem om bewuster te worden te midden van de chaos van alledag.* In de drukte van alledag Ons dagelijks leven is voor velen druk. Vol met wat we willen, moeten, kunnen, ontwikkelen.

Nadere informatie

Coach je ziel naar wijsheid

Coach je ziel naar wijsheid Steven Smitt Coach je ziel naar wijsheid Inzicht krijgen in de realiteit van ieder moment Uitgeverij Akasha Inhoud Voorwoord 7 Ontstaan van het spel 9 Werking van het spel 13 De zeven stappen op weg naar

Nadere informatie

Hoe ontstaat hyperventilatie?

Hoe ontstaat hyperventilatie? Hyperventilatie Wat is hyperventilatie? Ademhalen is een handeling die ieder mens verricht zonder er bij na te denken. Het gaat vanzelf en volkomen onbewust. Ademhaling is de basis van onze gezondheid.

Nadere informatie

De paradijsvogelcoach, wie is dat?

De paradijsvogelcoach, wie is dat? De paradijsvogelcoach, wie is dat? Inmiddels al een aantal jaren geleden voelde ik me vaak gespannen en onrustig, op zoek naar mezelf. Ik had een goed leven: een gezin, een goede baan en genoeg geld om

Nadere informatie

mediteren abcvan www.abc-van-meditatie.nl Heerlijk ontspannen Goede instructies Extra energie opdoen Thuis Mediteren via het lichaam

mediteren abcvan www.abc-van-meditatie.nl Heerlijk ontspannen Goede instructies Extra energie opdoen Thuis Mediteren via het lichaam Mediteren via het lichaam Heerlijk ontspannen Goede instructies Extra energie opdoen Thuis mediteren abcvan Meditatie Instructies Over het algemeen voldoet elke meditatieoefening aan de volgende drie basis

Nadere informatie

Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent.

Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent. Energetische Meditatie Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent. - Eckhart Tolle - Wat is het? De grondlegger van Energetische

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Hatha Yoga Door middel van ademhalingsoefeningen, statische poses - Asana's genaamd- en een heerlijke eindontspanning leer je je lichaam weer te voele

Hatha Yoga Door middel van ademhalingsoefeningen, statische poses - Asana's genaamd- en een heerlijke eindontspanning leer je je lichaam weer te voele Hatha Yoga Door middel van ademhalingsoefeningen, statische poses - Asana's genaamd- en een heerlijke eindontspanning leer je je lichaam weer te voelen en te verstaan, leer je je grenzen te herkennen,

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

mindfulness workshop

mindfulness workshop mindfulness workshop 1 mindfulness workshop Deze workshop wordt gegeven om een indruk te krijgen wat mindfulness inhoudt. Ook kan worden gekeken in welke training de workshop als onderdeel kan worden ingezet,

Nadere informatie

* Meivakantie dinsdag 1 mei t/m zondag 13 mei 2018 * De maanden maart en april DIVINE LIGHT HEALING voor 35,00!!

* Meivakantie dinsdag 1 mei t/m zondag 13 mei 2018 * De maanden maart en april DIVINE LIGHT HEALING voor 35,00!! NIEUWSBRIEF nr.3 maart 2018 Overzicht maand MAART Examenyoga jongeren Zwangerschapsyoga Partnerles The Essence of Life meditatie Divine Light cursus NIEUW! Volle maan meditatie maandag 26 maart dinsdag

Nadere informatie

Qi Gong. QiGong Oefeningen

Qi Gong. QiGong Oefeningen Qi Gong Qi Gong betekent "energie werk" en is de kunst om chi te gebruiken om gezondheid en vitaliteit te ondersteunen. Qi staat voor levensenergie en gong voor discipline, oefening en doorzettingsvermogen.

Nadere informatie

Leven voelen bij zwangerschap

Leven voelen bij zwangerschap 00 Leven voelen bij zwangerschap Leven voelen is zeer verschillend per persoon, per zwangerschap en per baby. Vanaf 18-20 weken zwangerschap kun je jouw baby meestal al voelen bewegen. De bewegingen zijn

Nadere informatie

Het simpele zesstappenplan voor meditatie zonder poeha

Het simpele zesstappenplan voor meditatie zonder poeha Het simpele zesstappenplan voor meditatie zonder poeha Oké, dus je bent lekker gaan zitten. En nu? Om te mediteren hoef je eigenlijk alleen maar deze zes stappen te volgen: 1. Richt je aandacht op één

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE. Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven?

DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE. Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven? DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven? 0031 (0) 6 25 51 69 15 0031 (0) 70 369 76 41 INFO@SUDASHI.NL VOEDING Waarom ik schrijf

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Module 3. Aanleren. Tekstboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar.

Module 3. Aanleren. Tekstboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar. Module 3. Aanleren. Dag 18. Je nieuwe geest neurologisch. Zoals je gisteren al las gaan we de komende 11 dagen de energie van je nieuwe geest opbouwen. Gisteren ben je hiermee begonnen door de emotionele

Nadere informatie

BURN- OUT RISICO CHECK

BURN- OUT RISICO CHECK BURN- OUT RISICO CHECK Vul onderstaande vragenlijst in door ja of nee aan te kruisen. VRAAG JA NEE 1 Nemen jij en je gezin s ochtends rustig de tijd om op te staan en goed te ontbijten? 2 Zie je vaak tegen

Nadere informatie

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS:

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS: HET KOMPAS DOEL Instrument geven om te benoemen en herkennen wat belangrijk is voor de kinderen (hun waarden), zodat ze kunnen leren kiezen. BENODIGDHEDEN: plaatje van een kompas groot kompas voor in de

Nadere informatie

Het landschap van stress

Het landschap van stress Sessie 4 Het landschap van stress Omgaan met moeilijkheden Moeilijke dingen vormen een deel van het leven. Daar hebben we niets over te zeggen. Situaties die je als onaangenaam ervaart, kunnen zorgen voor

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 1 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 2 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren Slaap jij ook zo slecht? Uit onderzoek blijkt dat één op de tien jongeren zo nu en dan last

Nadere informatie

REIKI. Bundel 2. Verzamelde artikelen Reiki Online. reikionline.info

REIKI. Bundel 2. Verzamelde artikelen Reiki Online. reikionline.info REIKI Bundel 2 Verzamelde artikelen Reiki Online reikionline.info Inhoud De wet van vrije wil Intentie Reiki, de energie Afschermen Affirmaties Empowerment Vs Reiki Etherische Aura Verzamelde artikelen

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren

om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren tips 11 om innerlijke rijkdom en vrijheid te creëren Mandy Israel Fantastisch dat je dit ebook hebt aangevraagd! Ontbreekt er wat in je leven? Voel je je niet voldaan? Wil jij RIJK zijn? Rijkdom gaat voor

Nadere informatie

De hooggevoelige ondernemer

De hooggevoelige ondernemer De hooggevoelige ondernemer Vraag en antwoordboek Drs. Bas van Vugt 1 Ten geleide: Aan de hand van praktische lezersvragen legt Bas uit wat hooggevoeligheid en de hooggevoelige ondernemer is. Tevens komen

Nadere informatie

7 Handvatten voor je dagelijks leven.

7 Handvatten voor je dagelijks leven. Via 3 Wegen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen 7 Handvatten voor je dagelijks leven. Wieneke Timmermans www.jeoorsprong.nl Om je zeker, goed en krachtig te voelen zijn geen ingewikkelde technieken nodig.

Nadere informatie

Roel$&$Sandra$van$Heel$ Basielhof$65$ 4907$AH$Oosterhout$ T$06$21$390$312$$ W$www.leefintens.com$ Pagina$. 1$van$. .

Roel$&$Sandra$van$Heel$ Basielhof$65$ 4907$AH$Oosterhout$ T$06$21$390$312$$ W$www.leefintens.com$ Pagina$. 1$van$. . Het$ochtendritueel$ Gisteren hebben we kennisgemaakt met Daan en Sterre. Daan is een prikkelmijder, en Sterre is een prikkelzoeker. Als prikkelmijder probeert Daan zijn ochtend zo in te richten dat iedereen

Nadere informatie

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP Voor iedereen die: Gezonder wil eten Wil stoppen met schadelijke verslavingen Meer wil bewegen Minder stress en meer ontspanning wil Inclusief werkboek Leopoldstraat

Nadere informatie

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN

MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN MODULE #4 MIJN OVERTUIGINGEN Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat

Nadere informatie

Mindfulness. Voor wie? Mindfulness helpt je hierbij!

Mindfulness. Voor wie? Mindfulness helpt je hierbij! Mindfulness Mindfulness is het trainen van je aandacht en je geest, je krijgt inzicht hoe je geest werkt. Gedachten, oordelen en emoties zijn vaak oorzaak van emotionele, lichamelijke en geestelijke pijn.

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem.

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem. 1) Ontspannen loslaten Ik kom regelmatig mensen tegen die teveel druk en spanning ervaren of overprikkeld zijn. Ze geven aan behoefte te hebben aan meer ontspanning en rust, ze willen dingen makkelijker

Nadere informatie

WERKBOEK 2. De bron van verandering. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie

WERKBOEK 2. De bron van verandering. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie WERKBOEK 2 De bron van verandering Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie Werkboek 2 De bron van verandering... 3 1 Mijn thema... 4 2 Gebeurtenissen (connecting the dots)... 4 3 Emoties... 5 4 Gevoel

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Module 26: Stop met Piekeren.

Module 26: Stop met Piekeren. Module 26: Stop met Piekeren. Stop met piekeren! Piekeren is een reactie op een naar gevoel. Op het moment dat we ons afgewezen voelen of andere nare gevoelens ervaren, wordt het meestal erg druk in ons

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Slaapproblemen? Gezonde slaap

Slaapproblemen? Gezonde slaap Dit is een folder van www.orthoconsult.nl geschreven door dhr. drs. Ard Nieuwenbroek, trainer/ therapeut bij Ortho Consult. Deze folder is op een aantal punten aangepast en aangevuld door de stressbegeleiders

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie