m.i.v mag je niet meer in de stad liggen en/of varen als bootje enige vorm van uitstoot heeft, dus diesel of benzine is dan verboden...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "m.i.v. 2020 mag je niet meer in de stad liggen en/of varen als bootje enige vorm van uitstoot heeft, dus diesel of benzine is dan verboden..."

Transcriptie

1 Van: Marian Siersema Aan: Hardonk, Anne Onderwerp: "zienswijze Nota Varen in Amsterdam" aan het College van B&W Datum: maandag 1 juli :35:37 Beste mevr Hardonk, College B&W, m.i.v mag je niet meer in de stad liggen en/of varen als bootje enige vorm van uitstoot heeft, dus diesel of benzine is dan verboden... echter... waarom de uitzondering maken voor verreweg de meeste (en vervuilende!) boten: rondvaartboten / commerciele vaart? Deze mogen tot 2030 wel gebruik maken van diesel! Dit is toch meten met 2 maten, ik vind dat dat niet kan. -- met vriendelijke groet, Marian

2

3

4

5

6

7

8 Waternet Postbus GJ Amsterdam Driebergen, 28 juni 2013 Betreft: inspraakreactie grachten Geachte heer, mevrouw, Met belangstelling hebben wij kennis genomen van de visie Varen in Amsterdam. Hoewel wij positief zijn over het voorgenomen beleid van de gemeente Amsterdam om watersportmogelijkheden uit te breiden, vrezen wij dat door een aantal voorgenomen maatregelen juist het tegenovergestelde wordt bereikt. Hieronder volgt een toelichting. Uitbreiding vergunningen verhuur onbemande vaartuigen: Uitbreiding van het aantal vergunningen voor verhuur van onbemande boten (centrum) én de intentie van de gemeente om buiten het centrum de markt geheel vrij te geven, biedt nieuwe watersportondernemers vestigingsmogelijkheden in Amsterdam en bestaande watersportondernemers zouden hun activiteiten kunnen uitbreiden. Hierbij dient wel de vraag gesteld te worden, in hoeverre de markt vraagt om uitbreiding van verhuuractiviteiten. Ons is niet gebleken dat de vraag naar verhuur toeneemt. Wij zijn het niet eens met de gemeente Amsterdam dat bootbezit ontmoedigd dient te worden. Bootbezit heeft een grote economische spin-off, onder andere op jachthavens en reparatie & onderhoudsbedrijven. Hoewel het huren van een boot een alternatief zou kunnen zijn voor het bezitten van een boot, verwachten wij niet dat door beleid van de gemeente Amsterdam verhuur van boten gaat toenemen.

9 Duurzaamheid, emissieloos, vergroening: Ten aanzien van beleid met betrekking tot verantwoord en duurzaam gebruik van het water, het streven naar minder overlast door geluid en hard varen én het stimuleren van vergroening, het volgende: Hoewel de populariteit van elektrisch varen toeneemt, zal -zoals wij verwachten- zeker niet iedere boot in de toekomst op elektriciteit gaan varen. Dit heeft enerzijds te maken met ongemakken die varen op elektriciteit met zich meebrengt (zware accu s, frequent opladen) en anderzijds met de enorme vooruitgang met betrekking tot de ontwikkeling van geluidsarme en schone motoren die varen op fossiele brandstoffen. Sinds 2004 dienen alle motoren qua emissie (water en lucht) te voldoen aan de zware eisen zoals gesteld in de Wet Pleziervaartuigen. Deze wet -die gebaseerd is op de Europese Recreational craft directive uit is in 2004 ten aanzien van emissie-eisen flink verzwaard. Hierdoor zijn er vanaf 2004 uitsluitend schone motoren op de markt gebracht. Dat blijkt ook uit de resultaten van een ten behoeve van de emissieeisen door TNO uitgevoerd Impact assesment. Buitenboordmotoren veroorzaken nog nauwelijks vervuiling, met een geleidende schaal blijkt de vervuiling met 80% te zijn afgenomen. Overigens, ter stimulering van het gebruik van schone motoren, heeft de watersportsector zelf verschillende acties gevoerd, waarbij oude motoren werden ingenomen. Gezien bovenstaande, menen wij dat het voor een schonere binnenstad-en vaarwater onnodig is maatregelen in te voeren waarbij uitsluitend elektrisch gevaren mag worden. Met moderne motoren die varen met fossiele brandstoffen kan hetzelfde effect worden bereikt. Toegankelijkheid grachten en singels: In de Toekomstvisie Waterrecreatie 2025 heeft de waterrecreatiesector acht ambities benoemd, waaronder Waterrecreatie is er in en om de stad. Daarmee wordt onder andere ook gedoeld op de recreatieve toegankelijkheid van singels en grachten. Door uitsluitend elektrisch varen toe te staan, zou de toegankelijkheid van Amsterdamse singels en grachten afnemen en de ambitie niet gehaald worden.

10 Gevolgen voor Amsterdamse jachthavens: Daarbij komt dat de meeste jachthavens in Amsterdam een vaste ligplaats bieden aan boten, die geregeld in het centrum varen. Het overgrote deel van deze boten vaart op fossiele brandstoffen. Door deze boten te verbieden in het centrum, zal voor deze watersporters de aantrekkelijkheid van een ligplaats in Amsterdam (of omgeving) verdwijnen. Wij verwachten dat elders ligplaats gezocht gaat worden en Amsterdamse jachthavens hierdoor ongewenste leegstand krijgen. Het verdwijnen van boten uit het Amsterdam heeft niet alleen effect op de ligplaatsinkomsten, maar ook op inkomsten bij bedrijven op het gebied van reparatie en onderhoud, service enz. Veiligheid op het water: Veilig varen vinden wij van groot belang. In de centrumzones wordt voorzien van een systeem dat drukte en daarmee veiligheid- reguleert. Wij willen erop wijzen dat als gevolg van het verbod op varen met fossiele brandstoffen in het centrum, deze boten gaan uitwijken naar beroepsvaarroutes voor kleine schepen, zoals het IJ, de Amstel en Kostverlorenvaart, en de drukte daar zal toenemen. Beprijzing vaarwater: In de nota Varen in Amsterdam wordt gesteld dat pleziervaartuigen die zich begeven in de Amsterdamse binnenwateren, altijd moeten zijn voorzien van een geldig Binnenhavengeldvignet. Wij vinden beprijzing van het gebruik van lokaal of regionaal vaarwater ongewenst. Op landelijk niveau is een watersportbijdrage voor iedere bootbezitter in voorbereiding. Hier denkt de watersportsector actief in mee en er zijn voorstellen richting een vaste bijdrage per boot, waarbij de opbrengsten ten goede komen van de ambities van de watersport. Daarbij is het nodig om betalingen en heffingen voor lokale en regionale diensten en producten van de vaarwegbeheerder te stroomlijnen. Daardoor worden de lasten voor de waterrecreant zo laag mogelijk gehouden en wordt een regionale lappendeken aan heffingen voorkomen. Wij adviseren u geen nieuwe heffingen in te voeren, voordat er meer bekend is over een landelijk ingevoerde watersportbijdrage en besteding van de baten ten behoeve van de watersport.

11 150 ligplaatsen voor bedrijfsvaartuigen: Uit de nota Varen in Amsterdam blijkt dat de ligplaatsenregisseur 150 nieuwe ligplaatsen zoekt voor bedrijfsvaartuigen in Amsterdam. Daarbij wordt aangegeven dat ten aanzien van de vergunningverlening ook ruimte is voor ondernemers die hun vaartuig afmeren buiten Amsterdam, in een jachthaven. Wij wijzen u erop ook te kijken naar de mogelijkheden voor het afmeren van bedrijfsvaartuigen in jachthavens in Amsterdam. Naar ons idee liggen daar volop kansen. Rommelboten: Verder waarderen wij dat Amsterdam de aantrekkelijkheid van het vaargebied gaat vergroten onder andere door het tegengaan van rommelboten. Ook de aanpak van de groslijst van knelpunten zoals geformuleerd in de nota- zal zeker positief bijdragen de attractiviteit van Amsterdam en verdere ontwikkeling van de watersport. Schoon varen in Amsterdam: Wij hopen dat u ten aanzien van het elektrisch varen (en het verbod op varen met fossiele brandstoffen) uw voorgenomen maatregelen bijstelt. Graag willen wij met u in gesprek om uitleg en invulling te geven aan schoon varen in Amsterdam. Met vriendelijke groet, HISWA Vereniging Gerdina Krijger Regiomanager midden

12 Programma Regie op Grachten t.a.v. Anne Hardonk Postbus GJ Amsterdam Betreft: zienswijze op concept-nota Varen in Amsterdam Amsterdam, 26 juni 2013 Geacht college van B&W, geachte opstellers van de concept-nota Varen in Amsterdam, Sinds 2008 verhuren wij fluisterbootjes onder de naam Boaty. In deze zienswijze concentreren we ons op een aantal voorgestelde maatregelen die betrekking hebben op dit segment van de passagiersvaart. Wij steunen de in de concept-nota voorgenomen beweging van bootbezit naar bootgebruik. De concept-nota bevat diverse maatregelen om deze beweging in gang te zetten, zowel push als pull. Terecht beschouwt u de beschikbaarheid van voldoende en kwalitatief aantrekkelijke verhuuralternatieven als belangrijke pull-factor. Wij zijn ook voorstander van uw voornemen om nieuwe vergunningen voor fluisterbootjes uit te geven. Waar we ons echter niet in kunnen vinden, zijn: de voorgestelde zonering; de voorgestelde aantallen en fasering van de uit te geven nieuwe vergunningen; een aantal vergunningsvoorwaarden; de wens om tot een compleet vrije markt te komen. Alle hierna verwoorde zorgen komen voort uit de discrepantie die wij ervaren tussen enerzijds de theorie van de concept-nota en anderzijds de dagelijkse praktijk. Voorgestelde zonering in de praktijk onmogelijk te handhaven Wij snappen welke twee doelstellingen van de gemeente ten grondslag liggen aan uw voorstel om een zonering in te voeren: 1) een betere spreiding van het vaarverkeer; 2) het mogelijk maken van initiatieven op IJburg, de Sloterplas en de Amstel de stad uit. Beide doelstellingen hebben ook onze sympathie. Maar het middel dat u voorstelt om deze te bereiken, is erger dan de kwaal. U stelt voor een zonering in te voeren en de markt compleet vrij te geven in ons segment. U maakt daarbij een in de praktijk niet houdbaar, waarover later meeronderscheid tussen het centrum en het gebied buiten het centrum. Voor het gebied buiten het centrum stelt u voor de markt in 2014 al geheel vrij te geven en voor het centrumgebied stelt u voor een voorschot te nemen op volledige vrijgave door in 2014 het aantal vergunningen te verdubbelen. Wij zijn er van overtuigd dat invoering van deze voorstellen in de praktijk enorme negatieve bijwerkingen met zich meebrengt.

13 Bijna iedereen met een boot eigen bezit, bemande verhuur of onbemande verhuur- wil het centrum in. Het verkeersmodel van TNO bevestigt dit kuddegedrag. Er is geen aanleiding om aan te nemen dat de voorkeur om massaal het centrum in te willen in de toekomst zal veranderen bij het invoeren van een zonering. Wat ons daarentegen wel zeer aannemelijk lijkt, is dat vaartuigen met een vergunning voor alleen zone 2 (het gebied buiten het centrum) toch graag zone 1 (het centrum) in willen varen en dat ook zullen doen. Tenzij en dat is de crux in dit verhaal- de zonering keihard wordt gehandhaafd. En laat dat nou net niet het sterkste punt van de overheid zijn. Dat geldt voor het rookbeleid, het prostitutiebeleid, het vreemdelingenbeleid en op nog veel meer vlakken. Tijdens formele en informele bijeenkomsten over het waterbeleid zijn alle belanghebbenden inclusief Waternet zelf- het ook altijd over één ding eens: de handhaving op het water kan en moet veel beter. Gezien de beperkte middelen die Waternet heeft én de vele onder zijn verantwoording vallende handhavingstaken (illegale passagiersvaart, geluidsoverlast, snelheid, alcohol, wrakken, etc.), lijkt het ons zéér onwaarschijnlijk dat handhaving van de voorgestelde zonering prioriteit krijgt, laat staan dat het überhaupt mógelijk is deze in de praktijk te handhaven! Wij juichen het voornemen toe om meer geld vrij te maken voor handhaving en daarbij nieuwe technieken in te zetten. Maar laten we elkaar niet voor de gek houden en hier vooral geen wonderen van verwachten. Het voorgestelde extra budget voor handhaving is beperkt van omvang. En de voorgestelde technieken moeten nog worden ingevoerd en hebben zich nog niet bewezen. Laat staan dat de gemeente aan kan tonen dat het praktisch mogelijk en juridisch haalbaar is om hiermee de zonering te gaan handhaven. Waarom is dit nou zo zorgwekkend? Zolang de handhaving niet bewezen waterdicht is, komt vrijgave in het gebied buiten het centrum in de praktijk neer op vrijgave voor de hele stad, inclusief het centrumgebied! De door Waternet beoogde ventielwerking verandert daarmee in wagenwijd open sluizen, met zeer negatieve gevolgen voor onze branche en het publieke belang. Vrijgave van vergunningen grote bedreiging voor publieke belangen Wat is nu het grote risico van vrijgave van vergunningen? De gemeente hóópt op een betere, meer diverse en voordeligere passagiersvaart, een betere doorstroming, minder overlast en meer veiligheid. Maar tegenover deze hoop staat een enorm risico dat juist de omgekeerde effecten zullen optreden. Even terugdraaien of bijstellen is er dan niet meer bij. Met volledige vrijgave geeft de gemeente namelijk haar meest waardevolle instrument om de publieke belangen te waarborgen uit handen: het in 65 jaar niet voor niets naar haar huidige vorm geëvolueerde volumebeleid. Vrijgave van de markt komt neer op een geest uit de fles die er onmogelijk meer in terug kan.

14 De vergelijking met de liberalisering van de taximarkt is evident: enorm veel nieuwe toetreders, een verslechterde dienstverlening tegen hogere prijzen, grote problemen met de ruimtelijke ordening en onveilige situaties, zowel sociaal als verkeerskundig. Niemand is hier beter van geworden: de consument niet, de aanbieders niet, de overige verkeersdeelnemers niet en de omwonenden van standplaatsen niet. En de financiën en het imago van de gemeente Amsterdam evenmin. De liberalisering van de taximarkt heeft plaatsgevonden in 2000 en tot op de dag van vandaag worstelt de gemeente intensief met alle negatieve gevolgen hiervan. De hamvraag is wat ons betreft: trekt de gemeente alsnog de dure lessen uit de taxiliberalisering of neemt zij willens en wetens het risico dat de passagiersvaart de taximarkt achterna gaat? Wat dan wel? Om na te gaan wat er wel nodig is in ons segment (de fluisterbootjes), nodigen wij u uit om ons langs uw meetlat te leggen m.b.t. de doelstellingen in uw concept-nota: alle huidige verhuurders van fluisterbootjes zijn aantoonbaar duurzaam en veilig; concurrerend zijn we ook, met elkaar, met andere segmenten in de passagiersvaart en met vele andere vormen van vrijetijdsbesteding in Amsterdam; overlast veroorzaken we niet of nauwelijks met de huidige vergunningsvoorwaarden; vernieuwend zijn we ook: wij bestaan pas sinds 2008 en hebben dit jaar nog nieuwe zonneboten in de vaart genomen; onze dienstverlening is aantoonbaar van hoog niveau, getuige vele positieve recensies. Kortom, wij zien voor de gemeente geen aanleiding om rigoureuze en riskante -niet terug te draaienstappen te nemen. Wat wij ons wel kunnen voorstellen, is dat de gemeente het aanbod aan fluisterbootjes wil vergroten. Daar zijn wij nooit tegen geweest. Maar zorg wel dat u als gemeente de regie en de controle houdt! Volgens ons is dat alleen mogelijk als u: elke paar jaar een weloverwogen en verantwoord aantal nieuwe vergunningen uitgeeft; hieronder verstaan wij geen verdubbeling binnen een jaar (van 60 naar 120 in 2014); voordien verzekerd bent van realisatie van het bijbehorende aantal ligplaatsen; de effecten van elke stapsgewijze verruiming goed monitort. En als de bedoeling is om initiatieven in perifere gebieden mogelijk te maken, dan moeten er toch slimmere manieren denkbaar zijn dan de voorgestelde zonering. Waarom geen aparte vergunning voor IJburg met de Oranjesluizen als duidelijk gedefinieerde en handhaafbare grens? Waarom geen aparte vergunning voor alleen de Sloterplas?

15 Mocht het tóch ooit tot een zonering komen nadat de handhaving hiervan echt gegarandeerd is!- dan pleiten wij ervoor zone 2 verder uit het centrum te leggen. Voor het mogelijk maken van voornoemde perifeer gelegen initiatieven, hoeft de zonegrens niet op de toch al gedeeltelijk zeer drukke en krap bemeten Singelgracht te liggen? Fluisterbootjes met meer personen en later laten varen niet wenselijk De gemeente wil het voor bootbezitters aantrekkelijker maken om gebruik te maken van de passagiersvaart en een vaartuig te huren. Dat denkt zij onder meer te bereiken door de regels voor de verhuur van fluisterbootjes zonder kapitein te verruimen en het aan de markt over te laten om daar al dan niet van gebruik te maken. De nu geldende grens voor fluisterbootjes is maximaal 6 personen en er mag tot zonsondergang verhuurd worden. Het plan is om dit te verruimen tot maximaal 12 personen en middernacht. Het huren van een bootje wordt hiermee voor sommige doelgroepen zeker aantrekkelijker en wij zouden dit kunnen zien als een mooie manier om meer geld te verdienen. Toch zijn wij geen voorstander van versoepeling en raden we de gemeente aan vast te houden aan de bestaande grenzen. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat een versoepeling van deze grenzen onvermijdelijk leidt tot een toename van de overlast en een afname van de veiligheid op het water. Iedereen op en langs het water weet immers wie er voor de meeste overlast en gevaarlijke situaties zorgt: grote groepen zonder professionele begeleiding in de late avond en vroege nacht. Nu onze fluisterbootjes met kleine groepjes varen en op tijd terug moeten zijn, kunnen ze op veel goodwill rekenen bij de meeste andere watergebruikers, woonboot- en grachtenbewoners en omwonenden van de ligplaats. Dat willen wij graag zo houden, en niet een soortgelijk imago krijgen als de bierfiets. Three strikes out onredelijk In de concept-nota staat het voornemen om het principe van three strikes out in te voeren in de passagiersvaart. Dat vinden wij een onredelijk idee. Wij voelen ons zelf zeer verantwoordelijk voor onze gasten en voor onze omgeving. Bovendien hebben we een goede naam hoog te houden. In ons ruim vijfjarig bestaan hebben wij nog nooit een ernstige ongeval met persoonlijk letsel gehad of een officiële klacht ontvangen. En dat willen wij graag zo houden! U kunt van ons aannemen dat wij ook in de toekomst onze uiterste best doen om de verhuur van onze vaartuigen veilig en zonder overlast te laten verlopen. Hierbij houden wij net als de afgelopen jaren strikt vast aan de regels die de gemeente terecht stelt aan verhuur van onbemande fluisterbootjes (instructie, vaartijden, aantal personen per boot, geen muziek, etc.). Het karakter van onbemande verhuur brengt echter met zich mee dat de huurders zich na onze persoonlijke instructie zelfstandig in het publieke domein begeven, net als bijvoorbeeld met een huurfiets. Wij hebben op dat moment geen zicht op het gedrag van onze huurders. Een vergelijking met handhaving van overlast in de horeca gaat hier dus niet op: een kroegbaas heeft continu zicht op

16 zijn bezoekers en kan te allen tijde direct ingrijpen. Bij ons is dat niet zo. Het is daarom onredelijk om ons als verhuurder compleet verantwoordelijk te stellen voor het gedrag van onze huurders in het publieke domein. De gemeente sluit MacBike of Avis ook niet als er drie keer iemand een overtreding begaat met een huurfiets of een huurauto. Huurders hebben na vertrek hun eigen verantwoordelijkheid en kunnen daar indien nodig rechtstreeks persoonlijk op aangesproken worden door de handhavers op het water. Als dat nodig is, kunnen Waternet en de Waterpolitie dat nu overigens ook al doen op basis van het BPR of de VOB. Fluisterbootjes apart segment U maakt in uw nota een duidelijk onderscheid tussen fluisterboten en waterfietsen. Dat zijn inderdaad twee heel verschillende soorten vaartuigen, met verschillende afmetingen en een verschillende aandrijving. Daarom vinden wij het goed dat u in uw nota deze twee vormen van onbemande verhuur als twee afzonderlijke segmenten beschouwt. Wij zien in de praktijk overigens niet het probleem met de waterfietsen en vinden het onzin om deze uit het centrum te willen weren. Wij rekenen erop dat u bij het opstellen van de nieuwe nota onze input gebruikt om tot een beleid te komen dat in de praktijk ook werkt en zijn graag bereid onze zienswijze nader toe te lichten. Hoogachtend, Jan Pieter Groeneveld Boaty Theophilusstraat 5-II 1055 CN Amsterdam info@boaty.nl CC: alle leden van de gemeenteraadscommissie EZP

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36 Programma Regie op Grachten Anne Hardonk o.v.v. inspraakreactie Postbus GJ Amsterdam Betreft: Inspraakreactie- zienswijze Nota Varen in Amsterdam Amsterdam, 29 juni 2013 Per mail verzonden aan Geacht college, Bijgaand mijn zienswijze op de Nota Varen welke door het college vrij is gegeven voor inspraak. Allereerst wil ik opmerken dat ik verheugd ben dat de ordening op het water, de machtpositie van de gevestigde rederijen en de vervuiling van de doorgaans zeer oude rondvaartvloot onder de aandacht wordt gebracht. Ik hoop van harte dat het college doorpakt en doorzet. De markt moet open, dit is de enige manier om de machtsverdeling op het water weer in balans te kunnen brengen en de huidige aanbieders dwingen te investeren in schone technieken. Nieuwe schone initiatieven moeten worden gestimuleerd en zolang de vloot nog niet geheel uitstootvrij is en de juiste afmetingen bezit, moeten er per direct maatregelen worden genomen om schade aan kades, eigendommen te voorkomen en de gezondheid van de bewoners te beschermen. Algemene opmerkingen inleiding van Nota: In de nota staat: Het gaat om een aanpak waarin kwaliteit, toegankelijkheid, veiligheid, duurzaamheid en beperking van overlast de kern zijn. Echter in de verdere uitwerking hiervan kom ik weinig concrete mogelijkheden tegen die toezien op een concrete verbeterde toegankelijkheid en verhoogde veiligheid en daadwerkelijke beperking van de overlast. Er wordt gesproken over chips, AIS transponders en verkeersmodel maar hiervan is voor mij niet duidelijk aangetoond hoe dit op korte termijn zal bijdragen aan veiligheid en/of hoe overlast zal worden teruggedrongen. Ook op welke wijze dit op lange termijn zal bijdragen aan de geformuleerde doelstellingen is mij niet duidelijk. De rode draad in het verhaal is handhaving, en dan met name handhaving op het water door fysieke aanwezigheid. Technische toepassingen kunnen handhaving vergemakkelijken maar met name het beboeten faciliteren. Overlast kan m.i. uitsluitend worden aangepakt door meer boten en ogen op het water. Handhaving dient consequent en eenduidig plaats te vinden, ongeacht of het commerciële vervoer betreft of pleziervaart.

37 Dienstverlening, toezicht en handhaving Vooruitlopend op de introductie van het nieuwe stelsel zijn de afgelopen jaren forse verbeteringen aangebracht in de dienstverlening en de toezichthoudende handhavende taken van de gemeente. Het is volkomen onduidelijk op welke verbeteringen worden gedoeld welke de afgelopen jaren zijn aangebracht. Overlast neemt schrikbarend toe, terwijl mensen maar deels de overlast hebben gemeld omdat men het gevoel had dat er toch niets mee wordt gedaan. Uit alles blijkt dat het handhaving aspect en dan met name de fysieke aanwezigheid op het water ernstig te kort heeft geschoten. Meer mankracht op het water prevaleert boven technische snufjes en applicaties en zal de enige wijze zijn om overlast daadwerkelijk te kunnen aanpakken. Verantwoordelijkheden: Naar mijn mening ontbreken enkele huidige taken van Waternet in de beschrijving. Deze zijn: vergunningverlening en controle vergunningsvoorwaarden passagiersvaart; toetsen nautische randvoorwaarden bestemmingsplannen; beleid uitvoering centrale stad VOB (is niet stadsdeel aangelegenheid maar een centrale stad) Ik ben er geen voorstander van dat ook de inning van de vermakelijkheidsretributie op korte termijn door Waternet zal worden uitgevoerd. Er zal m.i. een scheiding moeten worden aangebracht tussen vergunningverlening én handhaving. Daarnaast pleit ik voor het inleven roepen van een onafhankelijke klankbordgroep die bij bepaalde situatie advies uitbrengt later verder meer hierover. Uitbreiding dienstverlening Alle binnenhavengeld-vignetten (BHG) zijn voor de pleziervaart in april 2013 voorzien van een zgn. RFID chip (radio frequency identification). Deze chip maakt het eenvoudig op afstand te signaleren welk pleziervaartuig is voorzien van een BHGvignet. Booteigenaren hoeven niet langer jaarlijks een nieuw vignet aan te schaffen; met de chip op het vignet kan ook gesignaleerd worden of het binnenhavengeld voor het nieuwe jaar is voldaan. De boten zijn nu uitgerust met een RFID chip. Ik begrijp niet hoe dit wordt geschaard onder kopje uitbreiding dienstverlening? Verdubbeling BHG heeft weinig te doen met dienstverlening. Het meldpunt voor overlast (snelheid- en geluidsoverlast) is sterk verbeterd. De servicenormen zijn aangescherpt, waarbij alle klanten die een melding hebben gemaakt worden teruggebeld en op de hoogte worden gehouden. Het is makkelijker gemaakt om snel (ook online) een melding te doen. De handhaving wordt ingericht op basis van de urgentie van de melding, waarbij meldingen ook direct worden opgevolgd door handhavers.

38 Het telefonisch Meldpunt is niet bereikbaar na 23:00. Handhaving is na melding slechts beperkt mogelijk, boten zijn niet in de buurt, onderweg, stuk, marifoon staat niet aan enz.enz. Alle mogelijke excuses heb ik al gehoord. Meer ogen, langer en vaker op het water is het enige dat overlast het hoofd kan bieden. De veelgebruikte app van Waternet - VaarWater - is voor het nieuwe vaarseizoen vernieuwd. De app laat iedereen op een pleziervaartuig kennismaken met alle aspecten van het varen op de Amsterdamse grachten. De app geeft 1400 plekken aan rondom Amsterdam die de moeite waard zijn om aan te meren. De app biedt ook informatie over actuele stremmingen, informatie over de dienstverlening van Waternet en biedt de mogelijkheid meldingen te doen. De nieuwe Grachtensite van Waternet is direct gekoppeld aan de app VaarWater. Ook hier vinden bezoekers nuttige informatie over stremmingen op het water, openingstijden van bruggen en sluizen en is live volgen waar het druk is op de grachten. De Grachtensite wordt ingezet als hét online platform voor het uitwisselen van ervaringen op en over de Amsterdamse Grachten Het doel was om manieren te vinden om (geluids)overlast en grensoverschrijdend gedrag van pleziervaarders aan te pakken. Zoals al hiervoor aangegeven kan dat enkel en alleen plaatsvinden als er meer fysieke aanwezigheid is op het water. Buiten het feit dat de grachtensite en de App marketingtechnisch een groot succes is, moet toch worden afgevraagd of het de taak is van Waternet om als een soort VVV op het water te fungeren en haar tijd en geld te investeren in technische online applicaties terwijl de de aandacht zich primair zou moeten richten op daadwerkelijk meer toezicht op het water door middel van uitbreiding qua bezetting. Met meer controle en het vaker wegslepen van vaartuigen zonder BHG-vignet is de pakkans vergroot en de dekkingsgraad verhoogd. Hiervoor is de wegsleepcapaciteit en de capaciteit in de bewaarhavens verdubbeld. Door introductie van het vignet met chip en de samenwerking met Cition wordt er een 100% controle uitgevoerd. Na de controle ligt de verantwoordelijkheid voor het proces van wegslepen, bewaren, vernietigen en veilen bij de handhavers van Waternet. Doelstelling in 2013 is om 600 vaartuigen weg te slepen, dit is een verdubbeling ten opzichte van Hoezo kan men spreken van een verhoging van een pakkans als de eigenaar van het schip niet te achterhalen valt? Immers zonder chip/vignet is het niet duidelijk wie de eigenaar is. Ook is onduidelijk op welke wijze men de dekkingsgraad denkt te verhogen. In de plaats van 300 boten per jaar is nu het plan om 600 boten van dus niet betalende eigenaren (en vaak dus ook onbekende eigenaren!) weg te slepen, wat levert dit de gemeente op? Buiten 300 extra boten (veelal wrakken?) die worden weggehaald? 600 boten per jaar, is minder dan 2 boten per dag. Waarom dit aspect onder het kopje dienstverlening is geschaard is een raadsel. De absurde verhoging van het binnenhavengeld voor de pleziervaart, komt daarnaast niet ten goede van het vaarwegstelsel maar verdwijnt in de algemene middelen pot.

39 Uitbreiding toezicht en handhaving activiteiten De sensoren kunnen een onderscheid maken tussen passerende pleziervaart, rondvaart en waterfietsen. Als middel voor een betere handhaving en uitbreiding toezicht, wordt het TNO model geïntroduceerd. Bij navraag blijkt dat de meetpunten (en waarmee het model verder wordt ingevuld) geen onderscheid maken op type vaartuig maar enkel en alleen de vaarrichting, de vaarsnelheid en lengte van het vaartuig in kaart brengen. Alleen indien een passagiersschip een ais transponder aan boord zou hebben (en deze aan zou hebben staan) zou er inzicht kunnen komen in de ratio passagiersvaart en pleziervaart. Het is mij niet duidelijk op welke wijze dit verkeersmodel en de daaraan gekoppelde meetpunten daadwerkelijk zullen zorgen voor een vermindering van de overlast, betere aanpak van overlast, een betere spreiding van een vaarbewegingen en daadwerkelijk leidt tot een betere handhaving. Daarnaast is nog niet geheel inzichtelijk gemaakt welke parameters worden gebruikt per rak (natte profiel t.o.v. daadwerkelijk beschikbare doorvaartprofiel), op basis waarvan wordt bepaald wanneer een rak druk is, enz enz. Als de AIS transponders verplicht wordt gesteld voor de passagiersvaart, zou ik willen voorstellen dat deze ook informatie geeft over de uitstoot van de betreffende boot zodat het effect van een verkeersmaatregel direct gekoppeld kan worden aan de luchtkwaliteit. Ook de uitbreiding van de capaciteit met 1 extra boot zal voor wat betreft de handhaving en voorkoming van overlast weinig zoden aan de dijk zetten. De ervaren overlast vindt met name laat op de avond / in de nacht plaats, juist op die momenten dat de overlastlijn niet bemand is en er geen handhavers meer op het water aanwezig zijn. Om de doelstelling van een vermindering van 10% van de klachten binnen het stadsdeel centrum te bewerkstellingen zal er veel meer capaciteit op het water beschikbaar gemaakt moeten worden. Daarnaast moet in het achterhoofd gehouden worden dat driekwart van de overlast niet wordt gemeld zo bleek uit een een onderzoek Overlast op het water 2011 uitgevoerd onder bewoners van stadsdeel centrum In ditzelfde onderzoek werd aan de bewoners gevraagd waaraan de toegenomen drukte op het water aan te wijden was: toename in het aantal pleziervaartbootjes of kleine bootjes in de grachten (42%). Maar rondvaartboten en partyboten worden ook genoemd (beide 11%. ) De uitbreiding van handhaving werd als prioriteit aangewezen als oplossing voor de overlast. De vraag is of in de nota voorgestelde maatregelen (TNO verkeersmodel, uitbreiding met 1 boot, de samenwerking met derden, bevestigen van matrixborden enz.) voldoende is om zowel de overlastmeldingen met 10% terug te dringen als vaker te handhaven op vaarsnelheden en illegaal passagiersvervoer. In de nota wordt niet concreet gemaakt hoe vaak er controles zullen plaats vinden ten opzichte van de huidige werkwijze. Daarnaast lijkt het in de praktijk op dat alle

40 handhavingcapaciteit wordt ingezet op het aanpakken van de vergunningsloze aanbieders van passagiersvervoer waardoor de kans bestaat dat andere overlast gevende aspecten niet of minder worden aangepakt. Thema Beter benutten: Maatvoering Grotere lengte leidt tot meer manoeuvreren bij bochten en andere knelpunten. Bij grotere breedtes blijft er niet genoeg ruimte over voor de normale vaarbewegingen van de scheepvaart. In profiel B (het meest voorkomende profiel) mogen volgens het vastgestelde beleid nu al geen boten varen die langer dan 20 meter zijn bij 4,25. In enkele smallere grachten, zoals de Rechtboomsloot geldt profiel C: boten die hier willen varen mogen max 18 meter lang bij 4 meter breed zijn. Het is dus niet nieuw beleid dat wordt geïntroduceerd maar reeds bestaand beleid! Kunt u uitleggen hoe het mogelijk is dat er vorig jaar nog vergunningen werden verstrekt voor boten die langer/breder zijn dan is toegestaan (Bijvoorbeeld de PC Hooft vergund in 2009 en de Zonneboot vergund in 2012)? Als deze max. maatvoering nu wordt aangedragen als een oplossing voor de drukte op het water, dan zou ik ervoor willen pleiten dat alle passagiersschepen met ingang van vaarseizoen 2014 allemaal opnieuw gemeten worden omdat ik vermoed dat er wel meer dan 39 schepen niet aan de eisen voldoen. Verder zou ik willen voorstellen om met ingang van 2014 de ontheffing om op basis van bijzondere transporten met te grote boten te mogen blijven varen in te trekken indien deze boten niet uitstootvrij varen om zo bewoners die in/aan of rond de grachten te wonen te beschermen tegen de uitstoot van deze boten. Marktvormen: Vergunningen voor bepaalde tijd worden afgegeven voor segmenten waar geen, of zeer beperkt, ruimte is voor uitbreiding van het huidige volume (betreft rondvaart vanaf 2020). Alleen voor marktvorm I (de grote gesloten rondvaart) verandert er op papier iets. Het enige dat verandert is dat de vergunningen voor onbepaalde tijd worden ingeruild voor vergunningen voor bepaalde tijd. Waar in de 2020 het beschikbare volume opnieuw zal worden vergund (met een eventueel uitbreiding) aan ongetwijfeld het overgrote deel van de huidige aanbieders. Immers de afvaartlocatie op strategische plekken is key bij het segment rondvaart/lijndienst. In de nota wordt wel de wens uitgesproken om e.e.a. los te gaan koppelen maar dit wordt ten tijde van de zienswijze periode nog uitgezocht. De overige marktvormen (II en III) zijn de vergunningen voor onbepaalde tijd en hier veranderd er niets.

41 Vraag: op basis waarvan heeft het college besloten dat in dit grotere segment geen, of zeer beperkt, ruimte is voor uitbreiding van het huidige volume? In 2006 heeft u namelijk juist in dit segment nog 25 nieuwe (nb uitstootvrije) vergunningen verleend. Twee vergunningsgebieden: De introductie van het vergunningsgebied 2, zal de bewoners op/langs de Singelgracht zwaar treffen. Nu al word ik geconfronteerd met zeer veel overlast van voornamelijk beroepsvaart, woon al op een van de meest vervuilde straten in Amsterdam, misschien wel een van de meest vervuilde straten van Nederland. Al sinds 2009 vraag ik bij de gemeente, de GGD de stadsdelen, Binnenwaterbeheer en nu Waternet om maatregelen om de overlast tegen te gaan. Een draaiverbod en eenrichtingsverkeer. 4 jaar ben ik aan het procederen om aandacht te vragen voor de steeds groter wordende overlast en toenemende drukte. De druk in mijn rak is met meer dan 20 rondvaartboten per uur al veels te hoog. Daar helpt geen verkeersmodel tegen, de rondvaart zal hoe dan ook hun rondje om de kerk blijven doen! Nu met het vrijgeven van de markt voor vergunningsgebied II, maakt u het leven van de bewoners aan/op de Singelgracht nagenoeg onmogelijk. De Singelgracht zal zonder enige twijfel het meest favoriete stuk vaarwater worden voor nieuwe toetreders. Immers dit is ring het dichtste bij de historische stad en biedt met een aantal attracties langs de kade de meest interessante route. In de nota spreekt u over het toegankelijk zijn van de Singelgracht vanuit twee kanten. Ik mag hopen dat dit op een vergissing berust! De luchtkwaliteit van de naastgelegen Stadhouderskade behoort tot een van de slechtste in de stad en verdere vervuiling zal op alle mogelijk manieren moeten worden voorkomen sterker nog vervuiling zal voor 2015 moeten worden teruggedrongen om aan de eisen van de Europese unie te kunnen voldoen! Ik wil u daarom met klem verzoeken deze indeling, die alle nadelige gevolgen heeft voor de reeds geplaagde bewoners aan te passen en de Singelgracht bij vergunningsgebied 1 te betrekken. Voor nieuwe toetreders zal een andere wijze moeten worden gevonden om een commercieel aantrekkelijke route te kunnen varen, maar dat deze route over de Singelgracht gaat is niet gewenst! Daarnaast wil ik het college verzoeken, gezien de huidige reeds ervaren overlast en drukte om de Singelgracht m.i.v. volgend vaarseizoen in te stellen als eenrichtingsverkeergracht tussen de Amstel en de Leidsegracht. Voorstellen ordening per segment Traditionele rondvaart- grote rondvaart: Dit segment vertegenwoordigt een voor Amsterdam economisch zeer belangrijke activiteit, die bijdraagt aan de aantrekkingskracht van de stad voor toeristen en bezoekers. Er is echter in dit segment weinig sprake van marktwerking.

42 Zij maken gebruik van de strategische plekken in de stad. Het SEO-rapport beveelt aan de markt vrij te geven om de marktwerking te verbeteren. Het college vindt echter het beschikbare aantal vergunningen voor dit segment voldoende, gegeven de beperkte ruimte op de grachten, de toegenomen algehele drukte en de grote omvang van de schepen in dit segment (van >14mx3,50m tot <20mx4,25m). ) De nota spreekt van te weinig marktwerking in dit segment, spreekt over het loskoppelen van rederij, steiger en ligplaats maar vervolgens worden er geen nieuwe vergunningen uitgegeven voor de grotere boten. Zoals aangegeven maken de rederijen gebruik van strategische plekken. Nieuwe toetreders hebben geen schijn van kans om een soortgelijk rondvaartproduct (lijndienst A-B-C of rondvaart A-naar A) in de mark te zetten (zowel met kleiner als grotere boten) als niet duidelijk is hoe deze plekken worden vrijgemaakt en/of kansen worden geboden om ook in dit segment de markt te betreden. Verder wordt geconstateerd dat er juist in dit segment weinig marktwerking is, zou het dan niet logisch zijn om in dit segment juist de markt open te gooien en voortvarend werkt te maken met het openbreken van de steigers? Dit segment kan ook prima worden bediend door kleinere boten! De economische afschrijftermijn van het casco van een vaartuig in deze branche is 25 jaar en de termijn die wordt gehanteerd voor het vernieuwen van de machinekamerinrichting (her-motorisering en vervanging elektrotechniek) is 10 jaar. Een termijn waarop veranderingen plaats gaan vinden, die tussen de 10 en 25 jaar in ligt, is derhalve redelijk te noemen. Bovendien kunnen alle vaartuigen die op dit moment een vergunning hebben, in 2020 aan de gewogen toetreding meedoen. Het is aannemelijk dat een aanzienlijk deel opnieuw een vergunning zal krijgen. Er zijn op basis van het Register 39 vaartuigen aan te wijzen met grotere afmetingen dan 20 x 4,25 meter. In 2008 is bij vaststelling van de doorvaartprofielen besloten (B&W besluit dd. 8 april 2008, BD ) dat vaartuigen die te groot zijn voor het B-doorvaartprofiel dat voor de meeste grachten geldt, na 2023 niet meer in het B- doorvaartprofiel mogen varen. Deze afspraak wordt gestand gedaan. Dit uiteraard alleen voor zover deze vaartuigen per januari 2020 na de gewogen toetreding over een exploitatievergunning komen te beschikken. Moet ik uit bovenstaande opmaken dat in 2020 ook de schepen mee kunnen doen aan vergunningverlening die langer dan 20 meter zijn? Aangezien de boten die na 2006 in de vaart zijn gebracht volgens vastgesteld beleid allemaal moeten voldoen aan de 20 meter en 4,25 eis, betekent dus dat de in de nota aangehaalde 39 te grote boten allemaal een bouwjaar hebben van voor 2006, is dit correct? Zo nee welke boten hebben een bouwjaar van 2006 en later en voldoen niet aan de maximale maten? Wie heeft bepaald dat deze boten een vergunning kunnen krijgen en op basis waarvan?

43 Daarnaast vraag ik me af hoe er in de toekomst zal worden omgegaan met boten met de afmetingen van 20 bij 4,25 die in Profiel C (max 18 meter bij 4 meter)willen varen en hoe handhaving en beboeting zal plaatsvinden. Fluisterboot: Onbemande vaartuigen bestemd voor verhuur Bij de afmetingen voor de onbemande vaartuigen bestemd voor verhuur speelt vooral het veiligheidsaspect een grote rol, omdat hier veelal door onervaren schippers wordt gevaren. Tijdens de consultatiegesprekken is er meermaals op gewezen dat deze schippers vaak de verkeersregels niet kennen. Voor de afmetingen is dicht bij de huidige maten gebleven, omdat een veel groter vaartuig, zeker in de smalle, soms drukke grachten, niet verantwoord wordt geacht in handen van veelal onervaren schippers. Alle huidige vergunde vaartuigen passen in dit segment. Pagina 14 Ook al is de uitbreiding van uitstootvrije verhuurbootjes toe te juichen, de uitbreiding van vaaruren en maximale bezetting niet. Uitgifte van 60 vergunningen, van 6 naar 12 personen, met ruimere vaartijden zal gegarandeerd overlast met zich meebrengen voor de bewoners. Immers de overlast wordt veroorzaakt door de inzittende van de bootjes en niet door voorstuwing. Singelgracht en daarbuiten wordt de markt helemaal vrijgegeven. Hoe denkt het college te voorkomen dat een verhuurbootje van vergunningsgebied II toch naar vergunningsgebied I gaat? Ik zou willen pleiten om vast te houden aan de max. aantal personen van 6 en deze verhuurbootjes enkele en alleen te verhuren volgens een soort sloepdelen constructie. Omdat wordt gestreefd naar gebruik ipv bezit, zouden deze verhuurplekken bijvoorbeeld voor 5 bootjes bij elkaar- goed verspreid over de (binnen)stad gefaciliteerd kunnen worden. Vergelijkbaar principe van car-to-go waar men op een kaart kan zien welke boot nog vrij is voor welk tijdsperiode. Vergunningsvoorwaarden: Het stellen van duidelijke en eenduidige vergunningsvoorwaarden is één kant van het verhaal, handhaving én controle is hierbij essentieel en zelfs cruciaal voor het laten slagen van welke plan of ordening dan ook. Controle of er aan de vergunningsvoorwaarden wordt voldaan, heeft na de laatste lotingsronde van 2006 niet plaats gevonden. Ik zou er voor willen pleiten dat vergunningverlening én controle hierop los worden gekoppeld zodat de slager niet zijn eigen vlees keurt. Vergunningen: Het aantal aan te vragen vergunningen per ondernemer wordt gemaximeerd. Het aantal toegestane aanvragen per ondernemer is afhankelijk van de omvang van de vergunningenronde. Bij de ronde 2014 is het aantal aan te vragen vergunningen per ondernemer maximaal 2 voor de bemande segmenten waarvoor vergunningen worden uitgeven en maximaal 2 sets van 10 voor het segment onbemande

44 verhuurboten. In beginsel wordt daarbij uitgegaan van een maximum per rechtspersoon, er wordt nog gekeken naar mogelijkheden dit aan te scherpen om te voorkomen dat één ondernemer meerdere rechtspersonen gebruikt om alsnog meer aanvragen in te dienen. Omdat na de laatste vergunningsronde bleek dat er veel vergunningen onderling verhandeld werden, is het misschien mogelijk om op te nemen dat vergunningen niet overdraagbaar zijn tot een nieuwe lotingsronde. M.a.w.: vergunning ontvangen in 2014, dan mag deze niet worden verhuurd, verkocht, gebruikt door een andere partij dan degene die de vergunning heeft ontvangen, tot het moment dat er een nieuwe vergunningsronde plaats vindt. In de nota zou dit dan 2016 zijn. Hiermee kan een potentiële nieuwe toetreder zelf een afweging maken of hij mee gaat doen in de reguliere lotingronde of onderhands een vergunning voor (vaak meer) geld overneemt. Waar ook scherp op gelet zou moeten worden is dat indien een vergunning wordt overgedragen dat deze ook op dezelfde wijze wordt ingevuld: zelfde type boot, qua omvang en indeling/segment. Verzoeken voor het wijzigingen van eigenaar/boot zullen worden getoetst door een onafhankelijke advies/klankbordgroep welke los staat van waternet/vergunningverlening. Daarnaast zal een vergunning worden ingetrokken wanneer deze 1 jaar na verlening niet in gebruik is genomen, tenzij er zwaarwegende redenen waarom dit niet is gelukt. E.e.a. zal worden voorgelegd aan een onafhankelijke advies/klankbordgroep die hierover zal beslissen. Een ingenomen vergunning zou dan kunnen worden verstrekt aan de eerste ondernemer die klaar staat om de markt te betreden en op een zogenaamde wachtlijst is geplaatst. (Nacht)ligplaatsen en op- en afstapplaatsen Achterliggende gedachte is dat alle vergunninghouders in redelijk gelijke mate moeten kunnen profiteren van locaties waar veel toeristen en andere belangstellenden hun keuze maken voor een rond- of lijnvaart - pag 23 Tevens moet er voldoende gelegenheid zijn om op allerlei verspreide plaatsen in de stad op- en af te kunnen stappen ook als men een ander product dan een rondvaart kiest.. Misschien lees ik het bovenstaande niet juist maar betekent dit dat de rederijen hun steigers alleen delen met andere rondvaartrederijen en/of lijndiensten, maar dat deze niet beschikbaar zijn voor chartervaart? Zijn deze steigers dan ook toegankelijk voor salonbootjes en sloepen? De Ligplaatsenregisseur zoekt minimaal 150 nieuwe ligplaatsen voor bedrijfsvaartuigen in Amsterdam. De ligplaatsregisseur zal hierover in juni een tussenrapportage presenteren.

45 Na de tussenrapportage in de gemeenteraad zal de ligplaatsregisseur de noodzakelijke stappen ondernemen om bij de verschillende locaties daadwerkelijk ligplaatsen te gaan realiseren. Goede marktwerking valt of staat bij openbare voorzieningen kortom, geen ligplaats innemen meer aan steigers zorgt direct al voor meer kansen voor andere ondernemers. Ondanks mijn verzoek heb ik geen kennis kunnen nemen van de tussenrapportage van de ligplaatsregisseur. Ik neem aan dat later nog de kans wordt geboden om hier inhoudelijk op de reageren? Pag 25 Het desgewenst openbaar maken van steigers die dat nu niet zijn, of waarvan de openbaarheid betwist wordt, is een kwestie van (juridisch) maatwerk. Daarbij zal telkens een afweging worden gemaakt tussen het belang van openbaarheid voor een goede marktwerking en eventuele bestaande rechten op de betreffende locatie. Op locaties waar dat nodig is kan verkeersregeling (afmeervolgorde en duur op- en afstappen) worden ingesteld. Het college vindt dit een taak die de branche het beste zelf ter hand kan nemen. Het is onduidelijk wie gaat bepalen welke steigers openbaar moeten gaan worden. Wie gaat dit bepalen? Hebben potentiele toetreders hier ook inbreng in (gehad). Daarnaast wordt gesproken over juridisch maatwerk. Wie gaat bepalen hoe dit vorm gaat krijgen? Is het traject van belangenafweging marktwerking bestaande rechten wel transparant genoeg? Welke partijen zijn hier bij betrokken? De Nota is geschreven uit enerzijds de wens om de markt te openen en anderzijds het gebruik van water en steigers beter te benutten door slim te organiseren. Ik kan het dan niet begrijpen dat het college besluit om aan de branche de verkeersregeling (afmeervolgorde en duur op- en afstappen) over te laten. Ik dacht dat het college het voornemen had om gebruik van steigers en water te gaan beprijzen - een heffing voor het gebruik van op- en afstapplaatsen wordt door het college voorbereid. Door de controle en invulling aan de branche over te laten, wordt dit stuk controle uit handen gegeven terwijl het juist de bedoeling was de vaarbewegingen te beheersen en te laten betalen voor daadwerkelijk gebruik! Ordening Pleziervaart: Het college streeft ernaar dat, ondanks de toegenomen drukte op het water, pleziervaart voor iedereen toegankelijk blijft.

46 Hier is geen sprake van als BHG met 100% wordt verhoogd, zo ook voor de reeds elektrisch varende bootjes. Wat de bewoners betalen voor hun bootje staat in groot contrast met wat de commerciële partijen betalen ( ,- voor een rondvaartboot) Thema Beheren Per segment gelden namelijk verschillende technische mogelijkheden, investeringen en marktvormen. Bovendien geldt tot 2020 nog een onderscheid tussen bestaande vloot en nieuwbouw om de eigenaren van de vaartuigen de mogelijkheid te geven een investeringsplanning te maken. Waarom wordt er voor de grotere gesloten boten nog steeds niet de uitstootvrij eis gesteld, terwijl dit wel degelijk technisch mogelijk is én in 2005 wel werd geëist voor deze categorie boten? Waarom wordt er nu nog onderscheid gemaakt tussen bestaande vloot en nieuwbouw? Als je particulieren in 2015 verbiedt om met een tweetakt te varen, kan en mag je ook van commerciële partijen een investering verlangen en dan hoeft e.e.a. niet uitgesteld te worden tot 2020! Verder is het mij volkomen onduidelijk welke uitstoot/vergunningseisen er worden gesteld aan vergunningsgebied 2. Ik mag hopen dat dezelfde eisen die gelden in de binnenstad ook van toepassing zijn op vergunningsgebied 2 waarbij ik graag wil aanvullen dat de uitstootvrij eis ook geldt voor de grotere boten. (Nog los van het feit dat ik het volstrekt oneens ben met de indeling van vergunningsgebied 2). TNO flankerende maatregelen: Hoe kan het model overlast voorspellen? Overlast en drukte hoeven niet samen te hangen! Een boot om 4 uur in de nacht met discobeat veroorzaakt meer overlast dan 10 boten op zaterdagmiddag! Zomerregeling en aanvullende verkeersmaatregelen Ik zie totaal geen concrete maatregelen ter bescherming van bewoners op de reeds bekende plaatsen: Singelgracht, Prinsengracht, de Wallen, Brouwersgracht -Singel. De 5 genoemde maatregelen bestaan deels al, worden nu al niet gehandhaafd en/of hebben betrekking op een rak waar ik nog nooit een klacht over heb gehoord! De vele aangedragen oplossingen die bewoners hebben aangedragen tijdens de consultatie zie ik niet terug in de nota. Er zijn ook geen keerverboden en eenrichtingsverkeer maatregelen genomen zoals onder meer door de GGD aanbevolen.

47 Samenvattend: Ben ik verheugd om te zien dat de markt (weliswaar) deels wordt vrij gemaakt; Deels tevreden met de stappen qua vergroening, maar vind dat dit hoort ook te gelden voor de grotere rondvaarboten; Verdient het faciliteren en het financieel ondersteunen van uitstootvrij varen onder bewoners meer aandacht; Moet er een ruimere overgangstermijn met mogelijke subsidie komen voor bewoners; Voor de passagiersvaart moeten de voorwaarden ook gaan gelden voor de bestaande vloot en niet pas in 2020; Moet meer aandacht komen voor verkeersmaatregelen ter bescherming van de bewoners welke per direct worden ingevoerd; Het voorstel voor de indeling in vergunningsgebieden is onacceptabel voor de bewoners Stadhouderskade/Singelgracht/Weteringschans gezien de reeds slechte luchtkwaliteit en drukte op het water; Vind het een zeer goed idee om ligplaatsen voor pleziervaart te koppelen aan postcode; Vind helaas weinig concrete voorstellen terug over het juiste wijze beprijzen van de commerciële vaart (gebruik steiger, gebruik ligplaats e.d); In het beleid zal het accent meer moeten liggen op vrij maken van meer middelen handhaving OP het water; Zal er een organisatorische scheiding moeten plaats vinden tussen vergunningverlening en handhaving; Zou willen adviseren - om elke vorm van belangenverstrengeling te voorkomen een onafhankelijke (deels ambtelijke) klankbord groep op te richten die bindend advies geeft in gevoelige kwesties; Mocht u naar aanleiding van mijn zienswijze nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met me op. Met vriendelijke groet, Diana Wind Weteringschans SG AMSTERDAM

Zienswijze Partij voor de Dieren. Schoner varen in Amsterdam

Zienswijze Partij voor de Dieren. Schoner varen in Amsterdam Zienswijze Partij voor de Dieren Schoner varen in Amsterdam Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren Juni 2013 Inhoudsopgave Aanleiding Zienswijze Schoner Varen in Amsterdam 2 Ad thema 1: Beter

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Partij voor de Dieren. Schoner varen in Amsterdam

Initiatiefvoorstel Partij voor de Dieren. Schoner varen in Amsterdam Initiatiefvoorstel Partij voor de Dieren Schoner varen in Amsterdam Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren Juni 2013 Inhoudsopgave Aanleiding initiatiefvoorstel Schoner Varen in Amsterdam

Nadere informatie

Verslag. 1 Een goed functionerend vaarwegstelsel waarin belemmeringen voor een vlotte en veilige doorvaart zijn weggenomen

Verslag. 1 Een goed functionerend vaarwegstelsel waarin belemmeringen voor een vlotte en veilige doorvaart zijn weggenomen Voorlopige samenvatting consultatiegesprekken Opzet Per stelling worden de meningen, ideeën en suggesties van de segmenten kort weer gegeven. Voor deze voorlopige samenvatting is gebruik gemaakt van de

Nadere informatie

Varen in Amsterdam 2.1

Varen in Amsterdam 2.1 Varen in Amsterdam 2.1 beleidskader voor het varen en afmeren in en door Amsterdam, voor passagiersvervoer en pleziervaart Versie 2.1 Vastgesteld door de gemeenteraad op 2 oktober 2013 Inclusief moties

Nadere informatie

Het roer moet om Naar een betere marktordening van bedrijfsmatig passagiersvervoer in de Amsterdamse grachten oktober 2012 Prof. dr.

Het roer moet om Naar een betere marktordening van bedrijfsmatig passagiersvervoer in de Amsterdamse grachten oktober 2012 Prof. dr. Het roer moet om Naar een betere marktordening van bedrijfsmatig passagiersvervoer in de Amsterdamse grachten oktober 2012 Prof. dr. Barbara Baarsma Het is druk op de Amsterdamse grachten 2500 woonboten

Nadere informatie

Varen in Amsterdam. beleidskader voor het varen en afmeren in en door Amsterdam, voor passagiersvervoer en pleziervaart

Varen in Amsterdam. beleidskader voor het varen en afmeren in en door Amsterdam, voor passagiersvervoer en pleziervaart Varen in Amsterdam beleidskader voor het varen en afmeren in en door Amsterdam, voor passagiersvervoer en pleziervaart INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Dienstverlening, toezicht en handhaving 3. Beleidsdoelen

Nadere informatie

)( )( )( Gemeente Amsterdam. Aan de leden van de raadscommissie Financiën. Stand van zaken ligplaatsen passagiersvaart

)( )( )( Gemeente Amsterdam. Aan de leden van de raadscommissie Financiën. Stand van zaken ligplaatsen passagiersvaart )( )( )( Gemeente Amsterdam Retouradres: Waternet, Postbus 94370, 1090 GJ Amsterdam Bezoekadres Amstel1 1011 PN Amsterdam Postbus 202 1000 AE Amsterdam Telefoon 14 020 amsterdam.nl Aan de leden van de

Nadere informatie

Categorie of segment: Walbewoner tuin grenzend aan vaarweg - Singelgracht diana.wind@zonnet.nl Telefoon: 06-45536885

Categorie of segment: Walbewoner tuin grenzend aan vaarweg - Singelgracht diana.wind@zonnet.nl Telefoon: 06-45536885 Datum 12 december 2012 CONSULTATIEFORMULIER Contactgegevens Naam: Diana Wind Categorie of segment: Walbewoner tuin grenzend aan vaarweg - Singelgracht E-mail: diana.wind@zonnet.nl Telefoon: 06-45536885

Nadere informatie

Nota van beantwoording zienswijzen. bestemmingsplan Paraplubestemmingsplan Ligplaatsen passagiersvaartuigen

Nota van beantwoording zienswijzen. bestemmingsplan Paraplubestemmingsplan Ligplaatsen passagiersvaartuigen Nota van beantwoording zienswijzen bestemmingsplan Paraplubestemmingsplan Ligplaatsen passagiersvaartuigen Inhoud 1. Inleiding 2. Ingekomen zienswijzen 3. Behandeling zienswijzen A. Formele aspecten B.

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van 2 oktober 2013

Voordracht voor de raadsvergadering van 2 oktober 2013 Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van 2 oktober 2013 Jaar 2013 Publicatiedatum Agendapunt Datum besluit B&W 3 september 2013 Onderwerp Vaststellen

Nadere informatie

Stadsdeel Centrum 1 4 JUNI 2013. Gemeente Amsterdam

Stadsdeel Centrum 1 4 JUNI 2013. Gemeente Amsterdam Bezoekadres Amstel1 1011 PN Amsterdam Postbus 202 1000 AE Amsterdam Telefoon 14020 Fax 020 256 4433 www.cenlrum.amsterdam.nl x X X (, Directie Omgevingsmanagement Afdeling Realisatie Fysiek Retouradres:

Nadere informatie

Verdeling vergunningen vaartuigen >14 meter

Verdeling vergunningen vaartuigen >14 meter Inspraakbijeenkomst Verdeling vergunningen vaartuigen >14 meter Periode 2020-2030 Mark Companjen 19 januari 2016 Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend Programma Gespreksleider: Martijn

Nadere informatie

Gebruik en waardering van het open water in Leiden. Uitkomsten peiling LeidenPanel

Gebruik en waardering van het open water in Leiden. Uitkomsten peiling LeidenPanel Gebruik en waardering van het open water in Leiden Uitkomsten peiling LeidenPanel Colofon Serie Statistiek 2012 / 11 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, Beleidsonderzoek en Analyse (BOA) Postbus

Nadere informatie

Three strikes you're out / Q&A

Three strikes you're out / Q&A Sinds de invoering van het zogenaamde three strikes you re out beginsel bij de handhaving van veiligheids- en overlastvoorschriften verbonden aan exploitatievergunningen op grond van de Verordening op

Nadere informatie

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV Datum 30 september Beleidsregels voor nautische Ons kenmerk 16.089057/BBV16.0425 Versie vastgesteld door het Dagelijks Bestuur op 27 september vergunningen Inhoud 1. Inleiding 5 1.1 Binnenvaartpolitiereglement

Nadere informatie

Waternet Informatiebijeenkomst 'Verdeling vergunningen vaartuigen 14m periode 2020-2030'

Waternet Informatiebijeenkomst 'Verdeling vergunningen vaartuigen 14m periode 2020-2030' Waternet Informatiebijeenkomst 'Verdeling vergunningen vaartuigen 14m periode 2020-2030' Locatie: Waternet, Korte Ouderkerkerdijk 7 Datum: 12 januari 2016 Tijd: 19.30-21.05 uur Aanwezigen Dagvoorzitter:

Nadere informatie

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen;

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen; CVDR Officiële uitgave van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Nr. CVDR418890_1 12 september 2017 Beleidsregels voor nautische vergunningen Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN LIGPLAATSEN WOONSCHEPEN, BEHOREND BIJ DE LIGPLAATSENKAART ZWOLLE ( ARTIKEL 3 LID 3 VAN DE LIGPLAATSVERORDENING)

VOORSCHRIFTEN LIGPLAATSEN WOONSCHEPEN, BEHOREND BIJ DE LIGPLAATSENKAART ZWOLLE ( ARTIKEL 3 LID 3 VAN DE LIGPLAATSVERORDENING) VOORSCHRIFTEN LIGPLAATSEN WOONSCHEPEN, BEHOREND BIJ DE LIGPLAATSENKAART ZWOLLE ( ARTIKEL 3 LID 3 VAN DE LIGPLAATSVERORDENING) Hoofdstuk 1 Artikel 1 Algemeen Plaats en onderlinge afstand 1. Het woonschip

Nadere informatie

Zorgvuldig beleid op de Amsterdamse grachten Aanvullingen, correcties, cruciale afwegingen en noodzakelijke nuances In reactie op het SEO rapport

Zorgvuldig beleid op de Amsterdamse grachten Aanvullingen, correcties, cruciale afwegingen en noodzakelijke nuances In reactie op het SEO rapport Verenigde Rederijen Amsterdam - VRA Zorgvuldig beleid op de Amsterdamse grachten Aanvullingen, correcties, cruciale afwegingen en noodzakelijke nuances In reactie op het SEO rapport November 2012 Inleiding

Nadere informatie

Gedoogkader Woonboten

Gedoogkader Woonboten Onderdeel van het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam d.d. 1 juli 2014, nr. BD2014-005470 Gedoogkader Woonboten Toepassingsbereik Het gedoogkader ziet uitsluitend op de

Nadere informatie

Betrekken omgeving bij ruimtelijke initiatieven

Betrekken omgeving bij ruimtelijke initiatieven Betrekken omgeving bij ruimtelijke initiatieven Aanleiding Op 2 september heeft het college het volgende verzocht: Maak een voorstel betreffende de wijze waarop omwonenden worden geïnformeerd of betrokken

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Plan van Aanpak Noorderhaven Claudia Versloot De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 8889 1 - Geachte heer, mevrouw, Wij willen Groningen sterker als stad aan het water presenteren

Nadere informatie

LOCATIE C KEIZERSGRACHT

LOCATIE C KEIZERSGRACHT LOCATIE C KEIZERSGRACHT Tijdelijk neerleggen ponton in de Keizersgracht Toelichting op aanvraag Wabo-vergunning voor het tijdelijk uitbreiden van de openbare op- en afstapvoorziening Keizersgracht in afwijking

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad,

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad, Agendapunt : 11 Voorstelnummer : 06-33 Raadsvergadering : 29 juni 2010 Naam opsteller : Sipke Diepbrink Informatie op te vragen bij : Sipke Diepbrink Portefeuillehouders : Hetty Hafkamp Onderwerp: Beleidsnota

Nadere informatie

BIJLAGE bij OPMERKINGEN BIJ DE EVALUATIE EUROPRIDE

BIJLAGE bij OPMERKINGEN BIJ DE EVALUATIE EUROPRIDE P a g i n a 1 / 5 BIJLAGE bij OPMERKINGEN BIJ DE EVALUATIE EUROPRIDE KLACHT OVER PARTYBOOT: de zogenaamde afhandeling, en de voor leken onbegrijpelijke verantwoordelijkheden. E-mailwisseling mw. V bewoner

Nadere informatie

GEMEENTE AMSTERDAM Het college van burgemeester en wethouders. Weigering Omgevingsvergunning

GEMEENTE AMSTERDAM Het college van burgemeester en wethouders. Weigering Omgevingsvergunning Bezoekadres Oranje-Vrijstaatplein 2 1093 NG Amsterdam Postbus 94801 1090 GV Amsterdam Telefoon 14 020 www.oost.amsterdam.nl Retouradres: Postbus 94801, 1090GV Amsterdam Eco Boats Amsterdam t.a.v. de heer

Nadere informatie

Ons kenmerk: Montfoort: oktober 2013 Onderwerp: Nieuwe Drank- en Horecawet Verzonden: Bijlagen: 2

Ons kenmerk: Montfoort: oktober 2013 Onderwerp: Nieuwe Drank- en Horecawet Verzonden: Bijlagen: 2 Aan de commerciële en para commerciële horecaondernemers van Montfoort Uw kenmerk: Uw BSN: Ons kenmerk: 12968 Montfoort: oktober 2013 Onderwerp: Nieuwe Drank- en Horecawet Verzonden: Bijlagen: 2 Geachte

Nadere informatie

Inspreekreactie Eilandraad Marken Raadsvergadering 5 september 2013 m.b.t. agendapunt bespreken verslag Langs de kernen d.d.

Inspreekreactie Eilandraad Marken Raadsvergadering 5 september 2013 m.b.t. agendapunt bespreken verslag Langs de kernen d.d. Inspreekreactie Eilandraad Marken Raadsvergadering 5 september 2013 m.b.t. agendapunt bespreken verslag Langs de kernen d.d. 30 januari 2013 Goedenavond Burgemeester en leden van de politiek in de gemeente

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 11.0013. Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151

RAADSVOORSTEL 11.0013. Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151 RAADSVOORSTEL 11.0013 Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151 Naam programma +onderdeel: Veiligheid. Onderwerp: Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening 2009 met

Nadere informatie

Grachtenmonitor januari Waternet

Grachtenmonitor januari Waternet Waternet Grachtenmonitor 2015 Datum 26 januari 2016 Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam Postbus 94370 1090 GJ Amsterdam T 0900 93 94 (20 cent per gesprek, plus uw gebruikelijke belkosten) F 020 608 39 00

Nadere informatie

Beeldmateriaal huidige stand van zaken Egelantiersgracht. Figuur 1 overzicht van de kade in de Egelantiersgracht

Beeldmateriaal huidige stand van zaken Egelantiersgracht. Figuur 1 overzicht van de kade in de Egelantiersgracht LOCATIE A EGELANTIERSGRACHT Tijdelijk vrijmaken van de kade t.b.v. op- en afstappen in de Egelantiersgracht Toelichting op aanvraag Wabo-vergunning voor het tijdelijk realisatie openbare op- en afstapvoorziening

Nadere informatie

Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht. Goed geregeld, blijvend genieten

Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht. Goed geregeld, blijvend genieten Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht Goed geregeld, blijvend genieten Projectbureau Vrolijks, Breda, 21 januari 2016 Wat ging vooraf? Analyse markt, aanbod en vraag Gesprekken stakeholders, gebruikers Varend

Nadere informatie

De exacte grootte en situering van de ligplaatszones is op bijgevoegde kaarten aangegeven.

De exacte grootte en situering van de ligplaatszones is op bijgevoegde kaarten aangegeven. CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR271462_1 9 februari 2016 Ontheffingenbeleid ligplaatsverbod Linge 2006 Hoofdstuk 1 Inleiding vastgesteld door het college van dijkgraaf en heemraden

Nadere informatie

Besluiten: Behoudens advies van de commissie 1. Het Ontwerp-watersanctiebesluit 2015 voor de inspraak vast te stellen.

Besluiten: Behoudens advies van de commissie 1. Het Ontwerp-watersanctiebesluit 2015 voor de inspraak vast te stellen. B en W-nummer 15.0036; besluit d.d. 20-1-2015 Onderwerp Inspraak Watersanctiebesluit 2015 Besluiten: Behoudens advies van de commissie 1. Het Ontwerp-watersanctiebesluit 2015 voor de inspraak vast te stellen.

Nadere informatie

Parapluherziening Terrassen

Parapluherziening Terrassen Ontwerpbestemmingsplan Parapluherziening Terrassen Opgesteld door Stadsontwikkeling Ruimte en Wonen Bureau Bestemmingsplannen Galvanistraat 15 Postbus 6575 3002 AN ROTTERDAM. Vastgesteld d.d Onherroepelijk

Nadere informatie

1. AANLEIDING. Kleinschalige proef. Ervaring en evaluatie 2014. Uitgangspunten terrasvlonders

1. AANLEIDING. Kleinschalige proef. Ervaring en evaluatie 2014. Uitgangspunten terrasvlonders Terrasvlonders 2015 INHOUDSOPGAVE 1. AANLEIDING 3 Kleinschalige proef 3 Ervaring en evaluatie 2014 3 Uitgangspunten terrasvlonders 3 2. TERRASVLONDERS 2015 5 Voorwaarden 5 Proces van vergunningverlening

Nadere informatie

Datum 18 april Grachtenmonitor 2016

Datum 18 april Grachtenmonitor 2016 Datum 18 april 2017 Grachtenmonitor 2016 Inhoud Inhoud 3 Samenvatting 5 Kijk op de gracht 7 1 Ordening passagiers- en recreatievloot 9 1.1 Vergunningverlening passagiersvervoer 9 1.2 Ligplaatsen en opstapplaatsen

Nadere informatie

Klanttevredenheid Binnenwaterbeheer Amsterdam 2006

Klanttevredenheid Binnenwaterbeheer Amsterdam 2006 Klanttevredenheid Binnenwaterbeheer Amsterdam 2006 Het oordeel van woonbootbewoners, rondvaartreders en walbewoners Project 6193 In opdracht van Binnenwaterbeheer Amsterdam drs. Karin Klein Wolt drs. Maartje

Nadere informatie

Samen aan de IJssel Inleiding

Samen aan de IJssel Inleiding Samen aan de IJssel Samenwerking tussen de gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel, kaders voor een intentieverklaring en voor een onderzoek. Inleiding De Nederlandse gemeenten bevinden

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen: Verzonden:

Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen: Verzonden: AFSCHRIFT GEMEENTE Leden van de gemeenteraad van Gulpen Wittem Postbus 56 6270 AB GULPEN Datum: 23 april 2014 Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: U.14.01929 Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen:

Nadere informatie

4. Beleidsnota: de nota Varen in Amsterdam, die de gemeenteraad op 2 oktober 2013 heeft vastgesteld.

4. Beleidsnota: de nota Varen in Amsterdam, die de gemeenteraad op 2 oktober 2013 heeft vastgesteld. REGLEMENT voor uitgifte van vergunningen voor passagiersvaart voor het Amsterdamse Binnenwater voor de uitgifteronde 2014, zoals bepaald in artikel 2.4.5 Vob 2010 juncto artikel 1.3 RPA 2013. Artikel 1

Nadere informatie

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwerp Watersanctiebesluit Besluiten:

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwerp Watersanctiebesluit Besluiten: B en W-nummer 15.0460; besluit d.d. 19-5-2015 Onderwerp Watersanctiebesluit 2015 Besluiten: 1. Het Watersanctiebesluit 2015 vast te stellen. Perssamenvatting: Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Structurele leegstand van kantoren en het ruimtelijk ordeningsrecht. Mr. M.H.J. van Driel LL.M.

Structurele leegstand van kantoren en het ruimtelijk ordeningsrecht. Mr. M.H.J. van Driel LL.M. Structurele leegstand van kantoren en het ruimtelijk ordeningsrecht Mr. M.H.J. van Driel LL.M. Structurele leegstand van kantoren Massale leegstand van kantoren: ca. 6 miljoen m2 leeg ca. 2 miljoen m2

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Jachthavens Jachthavens verhuren ligplaatsen voor pleziervaartuigen. Er zijn drie typen jachthavens te onderscheiden, namelijk: commerciële havens, verenigingshavens en gemeentelijke havens. Ruim driekwart

Nadere informatie

BEUNINGEN GEMEENTE. Samenvatting. Besluit om. Inleiding

BEUNINGEN GEMEENTE. Samenvatting. Besluit om. Inleiding GEMEENTE 5* BEUNINGEN Onderwerp Wijziging APV en leges evenementen Raadsvergadering 14 juli 2015 Nummer(agenda) Commissie 1 Fin en AZ Registratienummer BW15.00354 Datum 1 juli 2015 Registratiecode ui in

Nadere informatie

Verkeersbesluit Vaarwegen AGV- 1

Verkeersbesluit Vaarwegen AGV- 1 vergunninghouder Scheepvaartwegen Waver en Oude Waver Datum 3 maart 2015 Casecode W-15.00287 Kenmerk 15.020852 Verkeersbesluit Vaarwegen AGV- 1 Varen met bovenmaats schip Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam

Nadere informatie

CONCEPT Sectorale regeling nevenwerkzaamheden november 2016

CONCEPT Sectorale regeling nevenwerkzaamheden november 2016 CONCEPT Sectorale regeling nevenwerkzaamheden november 2016 Deze regeling maakt als zelfstandige bijlage onderdeel uit van de cao Nederlandse Universiteiten. In de cao 2016-2017 zal artikel 1.14 van de

Nadere informatie

Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen: V. o den: 1 7 NOV 2011

Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen: V. o den: 1 7 NOV 2011 AFSCHRIFT Leden van de gemeenteraad van Postbus 56 6270 AB GULPEN Datum: 28 oktober 2014 Uw brief van: 19 oktober 2014 Uw kenmerk: Ons kenmerk: U.14.04952 I! Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen:

Nadere informatie

Toevoegingen consultaties... 75

Toevoegingen consultaties... 75 Inhoudsopgave Consultatieformulier... 1 Consultatieverslagen... 1. Stadsdeel Centrum... 3 2. Stadsdeel Nieuw-West... 7 3. Stadsdeel Noord... 10 4. Stadsdeel Oost... 12 5. Stadsdeel Zuid... 15 6. Gemeentediensten...

Nadere informatie

Ontheffing Verkeersbesluit Vaarwegen AGV voor het met mts Batavier varen op de Gaasp en de Weespertrekvaart tot 1 januari 2022

Ontheffing Verkeersbesluit Vaarwegen AGV voor het met mts Batavier varen op de Gaasp en de Weespertrekvaart tot 1 januari 2022 Kosttrans Scheepvaartbedrijf Gaasp en Weespertrekvaart in Amsterdam Datum 20 december 2016 Casecode W-16.02807 Kenmerk 16.101718 Ontheffing Verkeersbesluit Vaarwegen AGV-1 2016 voor het met mts Batavier

Nadere informatie

Hoe bouw ik een goede website?

Hoe bouw ik een goede website? Hoe bouw ik een goede website? Inleiding Stel, u heeft een eigen bedrijf en u wilt een website. U hebt gezien dat u zelf een site kunt bouwen met behulp van gratis tools die sommige providers aanbieden.

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 14 juli 2011

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 14 juli 2011 1 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 14 juli 2011 OPSTELLER VOORSTEL: AFDELING: PORTEFEUILLEHOUDER: G. Snapper FJZ/AJZ M.C.M. Waanders Agendapunt: No. /'11 Dokkum, 27 mei 2011 ONDERWERP: Sluitingstijden

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapuntnummer : XV, punt 5 Besluitnummer : 1105 Portefeuillehouder : Burgemeester Roger de Groot Aan de gemeenteraad Onderwerp: Nota Evenementen.

Nadere informatie

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij V GEMEENTE VA EKEN SWAAR D Leden van de gemeenteraad van Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard Uw kenmerk Kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum 121321/213124 Beantwoording Motie -

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten Lelystad 2010

WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten Lelystad 2010 WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten Lelystad 2010 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling WOONSCHEPENVERORDENING en Ligplaatsenkaarten

Nadere informatie

Datum 16 januari 2012 Ons kenmerk TGFO-EHBo-11121046 Pagina 1 van 5. Betreft

Datum 16 januari 2012 Ons kenmerk TGFO-EHBo-11121046 Pagina 1 van 5. Betreft Aanbieders van financiële producten Datum 16 januari 2012 Pagina 1 van 5 Betreft Ketenbeheersing Geachte heer, mevrouw, In 2010 en 2011 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de ketenbeheersing van

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek scheepvaartlawaai bestemmingsplan De Eilanden

Akoestisch onderzoek scheepvaartlawaai bestemmingsplan De Eilanden Notitie Contactpersoon ir. Harald Dickhof Datum 29 juni 2012 Kenmerk N001-1210295HDI-pws-V02-NL Akoestisch onderzoek scheepvaartlawaai bestemmingsplan De Eilanden Inleiding Naar aanleiding van een zienswijze

Nadere informatie

Nachtwinkels. Alleen ter besluitvorming door het College Formele consultatie van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp

Nachtwinkels. Alleen ter besluitvorming door het College Formele consultatie van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Openbaar Onderwerp Nachtwinkels Programma Economie & Werk Portefeuillehouder T. Tankir / B. van Hees / H. Bruls Samenvatting Bij raadsbesluit van 20 november 2013 is de Verordening Winkeltijden Nijmegen

Nadere informatie

Bijlage 3 Zienswijzennota

Bijlage 3 Zienswijzennota Bijlage 3 Zienswijzennota Inleiding De concept evenementenverordening heeft ter inzage gelegen van 20 maart 2014 tot en met 1 mei 2014. Tijdens deze inzageperiode zijn verschillende zienswijzen ontvangen

Nadere informatie

Evaluatie effecten Oegstgeest door invoering betaald parkeren gemeente Leiden

Evaluatie effecten Oegstgeest door invoering betaald parkeren gemeente Leiden Evaluatie effecten Oegstgeest door invoering betaald parkeren gemeente Leiden 1. Historie invoering betaald parkeren Leiden Met ingang van 1 november 2016 heeft de gemeente Leiden betaald parkeren ingevoerd

Nadere informatie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: voorbereiding verkoop gemeentelijk onroerend goed

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: voorbereiding verkoop gemeentelijk onroerend goed AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 99396 Sector: Grondgebied Team : Gebiedsontwikkeling Ontworpen door: Onderwerp: voorbereiding verkoop gemeentelijk onroerend goed Besluit: 1. te starten met de voorbereidingen

Nadere informatie

De brugbediening buiten de huidige bedieningstijden in het weekend te laten uitvoeren door medewerkers van de jachthaven.

De brugbediening buiten de huidige bedieningstijden in het weekend te laten uitvoeren door medewerkers van de jachthaven. , Voorstel Aan : Burgemeester en Wethouders Zaaknummer : Status : Openbaar / Ter bespreking Datum : 8 april 2014 Afdeling : Beheer en Vastgoed Paraaf Medewerk(st)er : ing. R.W. van Keulen medewerk(st)er:

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Afsluiting / herinrichting Breestraat

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Afsluiting / herinrichting Breestraat COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Afsluiting / herinrichting Breestraat Te besluiten om: 1. alle eerder genomen verkeersbesluiten in stand te laten; 2. niet over te gaan tot fysieke afsluiting door middel van

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen GMR: 2 juli 2009 Bestuur: vastgesteld d.d. 13 juli 2009 1 Dit protocol treedt in werking als er volgens de directie sprake is van ernstig ongewenst gedrag

Nadere informatie

Evaluatie pilot. Maine booiles

Evaluatie pilot. Maine booiles Evaluatie pilot Maine booiles RO/EZ-SBH Groningen, 15 augustus 2012 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Omwonenden 4 3. Eigenaren bootjes 6 4. Uitkomst en opiossingen 8 5. Conclusie 9 1. Inleiding In mei 2008 heeft

Nadere informatie

Wet geluidhinder / Besluit geluidhinder / Besluit geluid milieubeheer. Tabel 1 Grenswaarden voor bestemde ligplaatsen

Wet geluidhinder / Besluit geluidhinder / Besluit geluid milieubeheer. Tabel 1 Grenswaarden voor bestemde ligplaatsen NOTITIE Datum: 5 november 2018 Ons kenmerk: 20186411.EWH20775 Betreft: Woonschepen en geluidsregels Opgesteld door: ing. B.H. Willighagen 1 INLEIDING In 2012 zijn worden ligplaatsen, bestemd om door een

Nadere informatie

Het ROEIEN en de vaarregels

Het ROEIEN en de vaarregels Het ROEIEN en de vaarregels Net als op de openbare weg gelden op het openbare water verkeersregels. En dus ook varend met de roeiboten van de K.W.V.L. moeten we ons daar aan houden. Veel van de regelgeving

Nadere informatie

BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST EN VERHUUR (BOVEN)WONINGEN IN CENTRUMGEBIEDEN VOOR RECREATIEF GEBRUIK

BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST EN VERHUUR (BOVEN)WONINGEN IN CENTRUMGEBIEDEN VOOR RECREATIEF GEBRUIK BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST EN VERHUUR (BOVEN)WONINGEN IN CENTRUMGEBIEDEN VOOR RECREATIEF GEBRUIK en ambtshalve aanpassingen Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand

Nadere informatie

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers nderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Goirle DIMENSUS beleidsonderzoek April 2012 Projectnummer 488 Het onderzoek De gemeente Goirle is eind april 2010

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Ermelo. Datum: 24 juni Rapportnummer: 2011/196

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Ermelo. Datum: 24 juni Rapportnummer: 2011/196 Rapport Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Ermelo. Datum: 24 juni 2011 Rapportnummer: 2011/196 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het college van burgemeester

Nadere informatie

Doetinchem, 2 juli 2008 ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008. Visie op dienstverlening

Doetinchem, 2 juli 2008 ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008. Visie op dienstverlening Aan de raad AGENDAPUNT 7k ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008 Visie op dienstverlening Voorstel: 1. Vaststellen visie op dienstverlening voor de periode 2008-2015: Wij als organisatie spelen constant in op een

Nadere informatie

Dynamisch gebruik van water Drukte op het water?

Dynamisch gebruik van water Drukte op het water? Dynamisch gebruik van water Drukte op het water? Een onderzoek in opdracht van dienst Binnenwaterbeheer Amsterdam naar de werkelijke en ervaren drukte op Amsterdamse wateren in 2003 Het water in Amsterdam

Nadere informatie

Overlast op het water

Overlast op het water Projectnummer: 11209 In opdracht van stadsdeel Centrum Nienke Laan MSc. dr. Esther Jakobs Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL Amsterdam 1000 AR Amsterdam Telefoon 020 251 0308 Fax 020 251 0444

Nadere informatie

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te Aanbevelingen Rekenkamer t.a.v. Drukte Amsterdam december 2016 Aanbevelingen We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te verbeteren. Vier aanbevelingen hebben betrekking op

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Verlenging ligplaatsvergunning energieschip De Berezina Portefeuille M. Divendal Auteur Mevr. M. Franssen Telefoon 5113392 E-mail: mfranssen@haarlem.nl WZ/OGV Reg.nr.

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 8 december 2009 Nummer voorstel: 2009/140

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 8 december 2009 Nummer voorstel: 2009/140 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 8 december 2009 Nummer voorstel: 2009/140 Voor raadsvergadering d.d.: 22-12-2009 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OOP Parkeren bij bedrijven 2013

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OOP Parkeren bij bedrijven 2013 Collegevoorstel Inleiding In de regel moeten bedrijven zorgen dat parkeren op eigen terrein plaatsvindt. De afgelopen periode heeft een aantal bedrijven aangegeven in de knel te zitten met hun parkeercapaciteit.

Nadere informatie

Effecten voorstel verlengen periode tijdelijk behoud inschrijfduur na verhuizing van twee naar vijf jaar

Effecten voorstel verlengen periode tijdelijk behoud inschrijfduur na verhuizing van twee naar vijf jaar Effecten voorstel verlengen periode tijdelijk behoud inschrijfduur na verhuizing van twee naar vijf jaar 1 Aanleiding Bij behandeling van het beleidsvoorstel Actualisatie Woonruimteverdeling op 16 oktober

Nadere informatie

Aansluiting van de jachthaven bij het recreatieve aanbod in de omgeving versterkt het eigen aanbod;

Aansluiting van de jachthaven bij het recreatieve aanbod in de omgeving versterkt het eigen aanbod; Jachthavens Jachthavens verhuren ligplaatsen voor pleziervaartuigen. Er zijn drie typen jachthavens te onderscheiden, namelijk: commerciële havens, verenigingshavens en gemeentelijke havens. Ruim driekwart

Nadere informatie

Ontwerp wijziging PRVS

Ontwerp wijziging PRVS Model bekendmaking regeling provinciale staten 1 8 Ontwerp wijziging PRVS Ontwerp besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van [..], tot wijziging van de Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie

Nadere informatie

provinciaal blad Gedeputeerde Staten der provincie Groningen; nr augustus 2009

provinciaal blad Gedeputeerde Staten der provincie Groningen; nr augustus 2009 provinciaal blad nr. 21 ISSN: 0920-1092 V A N D E P R O V I N C I E G R O N I N G E N 19 augustus 2009 Besluit van Gedeputeerde Staten der provincie Groningen van 18 augustus 2009, nr. 2009-194916, afd.

Nadere informatie

Beeldmateriaal huidige stand van zaken Prinsengracht en situatie rondom op- en afstaplocatie t.o. Anne Frankhuis

Beeldmateriaal huidige stand van zaken Prinsengracht en situatie rondom op- en afstaplocatie t.o. Anne Frankhuis Ruimtelijke onderbouwing Prinsengracht t.o. huisnummer 204 Toelichting op aanvraag Wabo-vergunning voor het aanleggen van een openbare op- en afstaplocatie in de Prinsengracht t.o. huisnummer 204 in afwijking

Nadere informatie

Verordening participatie schoolgaande kinderen Wet werk en bijstand 2012

Verordening participatie schoolgaande kinderen Wet werk en bijstand 2012 De raad van de gemeente Leusden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Leusden d.d. 14 februari 2012, nr. 180294 gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel g, van de Wet werk en bijstand;

Nadere informatie

1 3 Inleiding Introductie op de deelfiets Introductie op de deelfiets Introductie op de deelfiets Over het algemeen geldt: Hoe specifieker de doelstelling, hoe beter de doelgroep afgebakend kan worden.

Nadere informatie

Eilandenoverleg Gebied Oost, Roeland Lagendijk / Kiki Lauterslager Gebied Oost

Eilandenoverleg Gebied Oost, Roeland Lagendijk / Kiki Lauterslager Gebied Oost Memo Aan Van Kopie aan Eilandenoverleg Gebied Oost, Roeland Lagendijk / Kiki Lauterslager Gebied Oost Datum 1 oktober 2015 Geachte mevrouw Verschuren, beste Heleen, In reactie op uw mail van 2 september

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1072494 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1072493 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Geen actie tegen bouwoverlast buiten kantooruren Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid

Geen actie tegen bouwoverlast buiten kantooruren Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen actie tegen bouwoverlast buiten kantooruren Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Samenvatting 1 juni 2012 RA120866 Twee buren ondervinden overlast van bouwwerkzaamheden

Nadere informatie

Bekendmaking van het besluit van de gemeenteraad d.d. 16 december 2013, nr. 11B, tot vaststelling de Beleidsnota Plattelandswoning.

Bekendmaking van het besluit van de gemeenteraad d.d. 16 december 2013, nr. 11B, tot vaststelling de Beleidsnota Plattelandswoning. Gemeenteblad Elektronisch uitgegeven van de gemeente Tubbergen Jaargang: 2013 Nummer: 33 Uitgifte: 24 december 2013 Bekendmaking van het besluit van de gemeenteraad d.d. 16 december 2013, nr. 11B, tot

Nadere informatie

Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. nr.: 2012.10619

Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. nr.: 2012.10619 Preadvies Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. nr.: 2012.10619 Onderwerp : Voorstel inzake Winkeltijdenverordening Loon op Zand 2013 Programma : 4. Economische

Nadere informatie

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 88 van de Huisvestingswet;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 88 van de Huisvestingswet; De raad van de gemeente Waalwijk; gezien het voorstel van het college van Waalwijk van 7 december 2010, nummer B010.0630; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 88 van de Huisvestingswet; overwegende

Nadere informatie

Memo. 16 januari 2013 Concept-Richtlijnen voor voldoende toezicht in raamprostitutiebedrijven

Memo. 16 januari 2013 Concept-Richtlijnen voor voldoende toezicht in raamprostitutiebedrijven Directie Openbare Orde en Veiligheid Memo Datum Onderwerp 16 januari 2013 Concept-Richtlijnen voor voldoende toezicht in raamprostitutiebedrijven 1. Inleiding In de concept APV die voorjaar 2013 ter inspraak

Nadere informatie

KOOPZONDAGEN EN KOOPNACHTEN IN GRONINGEN WINKELIERS AAN HET WOORD

KOOPZONDAGEN EN KOOPNACHTEN IN GRONINGEN WINKELIERS AAN HET WOORD KOOPZONDAGEN EN KOOPNACHTEN IN GRONINGEN WINKELIERS AAN HET WOORD Onderzoek van de SP-Groningen Juni 2011 Voorwoord De SP-afdeling Groningen heeft in de maand mei onderzoek gedaan naar de mening van ondernemers

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Ligplaats en botenverhuur Rent-A-Rib

Nota van B&W. Onderwerp Ligplaats en botenverhuur Rent-A-Rib Onderwerp Ligplaats en botenverhuur Rent-A-Rib Nota van B&W Portefeuille M. Divendal Auteur A.G. Kamphuis Telefoon 5114872 E-mail: akamphuis@haarlem.nl WZ/ORGV Reg.nr. 2008/22552 Bijlagen kopiëren: A,

Nadere informatie

Artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht (Awb) jo artikel 160, eerste lid van de Gemeentewet.

Artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht (Awb) jo artikel 160, eerste lid van de Gemeentewet. Beleidsregel oplaadpunten elektrisch vervoer Oostzaan 2013 Burgemeester en wethouders van Oostzaan Gezien het collegevoorstel d.d. 23 april 2013 BESLUITEN Vast te stellen de Beleidsregel oplaadpunten elektrisch

Nadere informatie

Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009

Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009 Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009 Disclaimer: Bijgaande tekst gaat in op de gevolgen van de invoering van de nieuwe Binnenvaartwet voor vaarbewijzen en examinering

Nadere informatie

Manifeste lokale woningbehoefte. Vraag zoekt locatie

Manifeste lokale woningbehoefte. Vraag zoekt locatie Manifeste lokale woningbehoefte Vraag zoekt locatie 10-3-2015 Inleiding In de gemeentelijke Visie op Wonen en Leefbaarheid (2012) is uitgesproken dat de gemeente in principe in alle kernen ruimte wil zoeken

Nadere informatie

Aansluiting van de jachthaven bij het recreatieve aanbod in de omgeving versterkt het eigen aanbod;

Aansluiting van de jachthaven bij het recreatieve aanbod in de omgeving versterkt het eigen aanbod; Jachthavens Jachthavens verhuren ligplaatsen voor pleziervaartuigen. Er zijn drie typen jachthavens te onderscheiden, namelijk: commerciële havens, verenigingshavens en gemeentelijke havens. Ruim driekwart

Nadere informatie