TOEGEPASTE ERFELIJKHEIDSLEER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOEGEPASTE ERFELIJKHEIDSLEER"

Transcriptie

1 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.1 TOEGEPASTE ERFELIJKHEIDSLEER Om de kennis van de erfelijkheidsleer en de celleer in de praktijk bruikbaar te maken voor de kweker, is men er toe over gegaan bepaalde begrippen en de bekende factoren uit de drukken in symbolen. Dank zij de toepassing van deze symbolen is het mogelijk de erfelijke eigenschappen van vooral de kleurkanarie in een formule onder te brengen. Dit is bij de zang- en postuurkanaries nog niet het geval. Wat in symbolen en formules kan worden omgezet zijn dan ook op dit moment uitsluitend de erfelijke factoren die betrekking hebben op de kleur in de bevedering. Om voldoende vaardigheid te verkrijgen in het lezen van formules, zullen de diverse begrippen welke reeds bij de celleer of de erfelijkheidsleer zijn behandeld, afzonderlijk aan de orde komen. Geslachtschromosomen. Bij de kanarie is een onderscheid gemaakt tussen de geslachtschromosomen van een man en een pop. De man bezit een homoloog paar, de popkanarie bezit twee verschillende geslachtschromosomen. De geslachtschromosomen worden aangeduid met de letters z en w. De mankanarie bezit een homoloog paar, dus twee z-chromosomen. De popkanarie bezit niet een homoloog paar en dit wordt aangegeven met de letters z en w. De z van de mankanarie is dezelfde als de z van de popkanarie. In formule worden de geslachtschromosomen als volgt geschreven : a. een mankanarie z b. een popkanarie : z z w Omdat chromosomen steeds paarsgewijs voorkomen, zijn dus twee letters nodig. Boven het streepje is de ene chromosoom aangegeven, onder het streepje de andere van het paar. Opmerking: Tot voor kort werden voor de aanduiding van de chromosomen bij vogels de letters x en y gebruikt. Dit is evenwel wetenschappelijk onjuist. In deze module worden de juiste letters gehanteerd. Erfelijke eigenschappen Bij de kleurkanarie zijn momenteel veel erfelijke eigenschappen bekend. Het aantal is niet verantwoord aan te geven omdat het best mogelijk is dat op zeer kort termijn weer en nieuwe eigenschap in het uiterlijk optreedt. Alle thans bekende factoren worden symbolisch aangegeven met een letter of lettercombinatie, die in relatie staat tot de naam en de werking van de factor. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de gekozen letter of lettercombinatie betrekking heeft op de Nederlandstalige verklaring. Het zal dan ook voorkomen dat in een andere taal een andere letter of lettercombinatie wordt gebruikt voor dezelfde factor. Als alle nu bekende eigenschappen worden omgezet in een letter of combinatie van letters, dan zijn er diverse schrijfwijzen mogelijk. Letters kunnen worden aangegeven als hoofdletter en als kleine letter. Deze schrijfwijze wordt toegepast maar is niet willekeurig doch gebonden aan bepaalde afspraken.

2 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.2 WILDVORM EN MUTANT De wildvorm van een factor wordt ter onderscheiding van de mutant aangegeven door aan de letters een + (plus teken) toe te voegen. Voorbeeld: z+ dit is de aanduiding voor de zwartfaktor die verantwoordelijke is voor het ontstaan van zwart eumelanine ( z = zwart ). het + teken geeft aan dat de factor als wildvorm aanwezig is. z hetzelfde symbool zonder + teken, geeft aan dat hier de mutant aanwezig is De mutant van een factor wordt dus steeds aangegeven door het bijbehorende symbool zonder + teken. DOMINANTE EN INTERMEDIAIRE FACTOREN Alle symbolen, behorende bij dominante en intermediaire factoren worden aangegeven met hoofdletters. Voorbeeld: I+ het symbool duidt op de schimmelfactor. Het symbool, geschreven met een hoofdletter en de toevoeging van het + teken geeft aan dat de wildvorm recessief is ten opzichte van de mutant. I het symbool geeft de intensieffactor aan ( I = intensief ). Geschreven zonder het + teken en met een hoofdletter geeft aan dat hier sprake is van een mutant die zich dominant of intermediair gedraagt ten opzichte van z n wildvorm. RECESSIEVE FACTOREN Alle symbolen, behorende bij recessieve factoren worden aangegeven door kleine letters. Voorbeeld: cb+ het symbool staat voor de niet werkende recessief witfactor. Uit de schrijfwijze: kleine letters met de toevoeging van het + teken is af te leiden dat hier sprake is van de wildvorm van de factor. Deze wildvorm is dominant over de mutant. cb de mutant, geschreven met kleine letters, zonder het + teken, is recessief ten opzichte van de wildvorm. ( cb = carotinoïde beletter ) GEKOPPELDE FACTOREN Alle gekoppelde factoren, dus de factoren die liggen op één chromosoom, worden aangegeven door het aanbrengen van een doorgetrokken deelstreep onder deze factoren. Voorbeeld: z+ rz+ rb+ zijn drie factoren, die als gekoppelde factoren liggen op één chromosoom.

3 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.3 TOTAAL OVERZICHT DER FACTOREN Zoals reeds aangegeven kunnen twee groepen erfelijke eigenschappen worden samengesteld en wel een groep eigenschappen die liggen op het geslachtschromosoom ( z-chromosoom) en een groep eigenschappen welke verspreid liggen over de autosome chromosomen. Alle nu bekende eigenschappen zijn voorzien van een symbool en waar mogelijk van een naam. In een aantal gevallen, waarbij de wildvorm niet in het uiterlijk zichtbaar is, is aan die wildvorm geen naam toegekend maar wordt verwezen naar de werking van de mutant. Overzicht van de geslachtsgebonden verervende factoren en hun werking. symbool : benaming: werking: z+ zwartfactor het ontstaan van zwart-eumelanine z bruinfactor het ontstaan van bruin-eumelanine rb+ niet werkende 1e reductiefactor het ontstaan van phaeomelanine wordt niet verminderd rb eerste reductiefactor of het ontstaan van phaeomelanine wordt opbleekfactor verminderd rz+ niet werkende 2e reductiefactor het ontstaan van eumelanine wordt niet verminderd rz tweede reductiefactor of het ontstaan van eumelanine wordt pastelfactor verminderd rrz+ niet werkende grijsvleugelfactor het ontstaan van eumelanine wordt niet verminderd. rrz grijsvleugelfactor het ontstaan van eumelanine wordt sterk verminderd. pb+ niet werkende satinetfactor het ontstaan van phaeomelanine wordt niet verhinderd pb satinetfactor het ontstaan van phaeomelanine wordt verhinderd sc+ niet werkende ivoorfactor het ontstaan van een normale veerstructuur sc ivoorfactor het ontstaan van een dikkere veerstructuur (dikkere hoornlaag) waardoor een verminderde uiting van carotinoïde optreedt m+ niet werkende mozaïekfactor het ontstaan van de mozaïektekening wordt verhinderd m mozaïekfactor het ontstaan van de mozaïektekening

4 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.4 Overzicht van de niet-geslachtsgebonden verervende factoren en hun werking. symbool benaming werking E+ enzymfactor het ontwikkelen van melanine. E niet werkende enzymfactor het niet ontwikkelen van melanine, in de bevedering wordt alleen de lipochroomkleur ontwikkeld. B+ niet werkende optische factor het bezit van phaeomelanine. B optische factor (ook wel blauwfactor genoemd) het ontstaan van een andere veerstructuur (bewolke zone rond de kern met blauwweerkaatsing ). G+ lichtgeelfactor het ontstaan van weinig geel. G hooggeelfactor het ontstaan van veel geel. CB+ niet werkende dominant-wit factor het ontstaan van rood en/of geel wordt niet verhinderd. CB dominant-witfactor het ontstaan van dominant wit. I+ schimmelfactor het ontstaan van een schimmeltekening in de bevedering. I intensieffactor het ontstaan van een volledig gekleurde bevedering. eb+ niet werkende inofactor het ontstaan van eumelanine wordt niet verhinderd. eb inofactor het ontstaan van eumelanine wordt verhinderd. so+ niet werkende opaalfactor het ontstaan van een normale veerstructuur en een normale ligging van melanine. so opaalfactor het ontstaan van een andere veerstructuur en een andere ligging van de melanine r+ roodfactor het ontstaan van rood. cb+ niet werkende recessief- witfactor het ontstaan van rood/geel wordt niet verhinderd. cb recessief-witfactor het ontstaan van recessief wit. rm+ niet werkende topaasfactor het ontstaan van melanine wordt niet verhinderd. rm topaasfactor het ontstaan van melanine wordt behoorlijk verminderd. rrm+ niet werkende eumofactor het ontstaan van melanine wordt niet verhinderd. rrm eumofactor het ontstaan van eumelanine wordt verminderd en het ontstaan van phaeomelanine wordt verminderd. ve+ niet werkende onyxfactor het ontstaan van eumelanine wordt niet vermeerderd. ve onyxfactor het vermeerderen van het eumelaninebezit.

5 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.5 HET IN FORMULE BRENGEN VAN FACTOREN Iedere kleur bij de kleurkanaries, komt tot stand onder invloed van factoren die alle door middel van symbolen kunnen worden geschreven. Het noteren van de factoren van een kleurkanarie vindt plaats in de vorm van een formule. Als deze formule wordt opgezet met alle nu bekende en van symbolen voorziende factoren, dan ontstaat en z.g. mammoetformule. De notatie van een formule vindt plaats vanuit een vaste volgorde. Achter elkaar worden de volgende symbolen genoteerd: 1. De aanduiding voor een melaninevogel of een lipochroomvogel. 2. Alle gekoppelde factoren die liggen op het geslachtschromosoom met daarbij de aanduiding van het geslacht. 3. Alle onafhankelijke factoren die invloed uitoefenen op de melanine vorming. 4. alle onafhankelijke factoren die invloed uitoefenen op de carotinoïde vorming. Uitgaande van ongemuteerde factoren ontstaat dan de volgende formule: a. mankanarie: E+ (z) z+ rb+ rz+ rrz+ pb+ m+ sc+ B+ eb+ so+ rrm+ rm+ r+ G+ CB+ cb+ I+ E+ (z) z+ rb+ rz+ rrz+ pb+ m+ sc+ B+ eb+ so+ rrm+ rm+ r+ G+ CB+ cb+ I+ Alle factoren in bovenstaande formule komen zowel boven als onder een deelstreep voor. Dit is afgeleid van het feit dat de chromosomen steeds paarsgewijs voorkomen. De aanduiding (z) (z) geeft aan dat de formule geschreven is voor een mankanarie. Dezelfde formule kan ook opgezet worden voor een popkanarie: b. popkanarie: E+ (z) z+ rb+ rz+ rrz+ pb+ m+ sc+ B+ eb+ so+ rrm+ rm+ r+ G+ CB+ cb+ I+ E+ (w) B+ eb+ so+ rrm+ rm+ r+ G+ CB+ cb+ I+ In deze formule is duidelijk zichtbaar gemaakt dat het w-chromosoom geen bekende, met symbolen aan te geven, erfelijke eigenschappen bevat. Om snel en slagvaardig met formules te kunnen werken is het ondoenlijk voor iedere kleurslag deze volledige formule steeds maar weer op te schrijven. Vaak is het effectief genoeg om alleen die factoren te noteren die belangrijk zijn om een kleur duidelijk aan te geven. Een vereenvoudigde uitvoering van bovenstaande formules is dan: E+ (z) z+ rb+ B+ G+ I+ E+ (z) z+ rb+ B+ G+ I+ a b c d Ook in deze formule is aangegeven: a. de aanduiding van het type; een melaninevogel of een lipochroomvogel, b. het geslacht, c. het melaninebezit, d. de lipochroomkleur.

6 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.6 In deze vorm is de vereenvoudigde mammoetformule als volledig te beschouwen. Er kan nog een verdere vereenvoudiging worden doorgevoerd door het achterwege laten van de onder punt a. en punt d. genoemde aanduidingen. Als een eenvoudige maar niet volledige formule ontstaat dan: mankanarie: (z) z+ rb+ en als popkanarie: (z) z+ rb+ (z) z+ rb+ (w) Vuistregels voor het in formule brengen van een kleurslag c.q. het uitwerken van paringen De in formule te noteren factoren worden steeds in dezelfde volgorde geschreven, zoals deze voorkomt in de zogenaamde mammoetformule. Vermeld voor iedere formule de aanduiding voor melaninevogel of lipochroomvogel. Plaats alle dominante factoren boven de deelstreep tenzij dit anders wordt aangegeven dan wel bij een paring anders uitkomt. Indien een paring moet worden uitgewerkt tussen twee totaal verschillende kleurkanaries, vermeld dan in iedere formule dezelfde factoren, door gebruik te maken van de wildvorm. Voordat begonnen wordt met het uitwerken van een paring moet eerst worden vastgesteld welke mogelijke gameetvormingen bij zowel de mankanarie als bij de popkanarie mogelijk zijn. Het aantal mogelijke gameten kan worden gevonden door het aantal verschillende factoren op te tellen. Stel dit aantal op bijvoorbeeld 8, dan is het aantal mogelijkheden te vinden uit de rekenkundige aanduiding 2n = 2 tot de 8e macht = 2x2x2x2x2x2x2x2 = 256 mogelijkheden. Als een paring uitgewerkt moet worden door middel van formules en daarbij moet worden doorgerekend tot in F1, dan dienen alle mogelijke jongen van de eerste generatie te worden bepaald. Uitwerken tot in F2 heeft tot gevolg dat alle mogelijke F1 s onderling dienen te worden gepaard.

7 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.7 FORMULES VAN DE BASISKLEUREN Als de kleur van een kleurkanarie in formule moet worden gezet dan is het mogelijk twee groepen eigenschappen te onderscheiden: a. de eigenschappen, die het genotype bepalen, b. de eigenschappen, die het phaenotype bepalen. Voorlopig zal bij het in formule brengen van de basiskleuren uitgegaan worden van homozygote vogels. Hierbij kunnen genotypisch niet meer kleuren aanwezig zijn dan die welke rechtstreeks in het uiterlijk zichtbaar zijn. 1. De Melaninekleuren. De kleur zwart met geel schimmel. Bij de kleurkanarie met de kleurbenaming zwart met geel schimmel en dan bijvoorbeeld bij een mankanarie, worden een aantal uiterlijke kenmerken waargenomen: 1. het is een melaninevogel. 2. het is een man, 3. de kanarie bezit het oorspronkelijke zwart-eumelanine, 4. de kanarie bezit het oorspronkelijke bruin-phaeomelanine, 5. de kanarie bezit weinig geelcarotinoïde, 6. de verschijningsvorm is schimmel. Bovenstaande eigenschappen kunnen allemaal vertaald worden in symbolen. Als deze symbolen worden omgezet in een formule, volgens de gangbare methode ( de vereenvoudigde mammoet-formule) ; dan wordt deze: E+ (z) z+ rb+ B+ G+ I+ E+ (z) z+ rb+ B+ G+ I De cijfers verwijzen naar de genoemde kenmerken. Hoewel het wat overbodig lijkt, komt in de formule ook het kenmerk rb+ voor. Dit is bewust gedaan om de volgende basiskleuren begrijpelijker te maken. Bij de popkanarie met dezelfde kleurslag, worden in het uiterlijk dezelfde kenmerken waargenomen. In formule uitgedrukt is dit dan: E+ (z) z+ rb+ B+ G+ I+ E+ (w) B+ G+ I+ Deze formule wijkt dus af van die welke voor de mankanarie is geschreven door het ontbreken van, in symbolen om te zetten, erfelijke eigenschappen op het w-chromosoom.

8 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.8 De kleur zwart met geel intensief. De kanarie met de kleurslag zwart met geel intensief is in het bezit van een aantal kenmerken die afwijken van de kleur zwart met geel schimmel. Deze zijn: 1. de kanarie bezit beduidend minder bruin-phaeomelanine, 2. de kanarie bezit veel geelcarotinoïde, 3. de verschijningsvorm is intensief. In formule uitgedrukt is dit: man: E+ (z) z+ rb+ B G I E+ (z) z+ rb+ B G I+ pop: E+ (z) z+ rb+ B G I E+ (w) B G I De cijfers verwijzen ook hier weer naar de genoemde, afwijkende, kenmerken. Op deze wijze zijn de formules opgesteld voor de kleurslagen zwart met geel schimmel en zwart met geel intensief. De kleurslag zwart met geel schimmel wordt beschouwd als de wildvorm van alle overige kleurslagen. Alle overige kleurslagen zijn dan ontstaan als afwijkingen ten opzichte van de kenmerken en de daarbij behorende symbolen van de kleurslag zwart met geel schimmel. Bij het in formule brengen van de volgende kleurslagen zal dan ook steeds weer worden bekeken in hoeverre de formule van zo n kleurslag afwijkt van die welke geldt voor de kleur zwart met geel schimmel. De kleur bruin met geel schimmel. De kanarie met de kleurslag bruin met geel schimmel bezit in het uiterlijk de volgende kenmerken en kleurstoffen: 1. bruin-eumelanine, welke is ontstaan doordat het zwart-eumelanine is getransformeerd in bruineumelanine, 2. het oorspronkelijke phaeomelanine, 3. weinig geelcarotinoïde, 4. de verschijningsvorm schimmel. Vertaald in een formule, voor een mankanarie, wordt dit dan: E+ (z) z rb+ B+ G+ I+ E+ (z) z rb+ B+ G+ I Als deze formule wordt vergeleken met die van de kleurslag zwart met geel schimmel, dan is het verschil de notatie van het symbool z. Deze factor is nu geschreven zonder het + teken, en is dus als mutant in de kanarie aanwezig. Door de werking van deze mutant ontstaat het bruineumelanine. De formule voor de popkanarie met deze kleurslag is dan: E+ (z) z rb+ B+ G+ I+ E+ (w) B+ G+ I+

9 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.9 De kleur bruin met geel intensief. De kleurslag bruin met geel intensief verschilt van de bruin met geel schimmel door onderstaande kenmerken: 1. de kanarie bezit veel geelcarotinoïde, 2. de verschijningsvorm is intensief. Als formule geeft dit voor een mankanarie: E+ (z) z rb+ B+ G I E+ (z) z rb+ B+ G I+ en voor een pop: E+ (z) z rb+ B+ G I E+ (w) B+ G I+ 1 2 De kleur agaat met geel schimmel. Deze kleurslag ontstaat door de volgende uiterlijke kenmerken: 1. het oorspronkelijke zwart-eumelanine, 2. gereduceerd phaeomelanine, 3. weinig geelcarotinoïde, 4. de verschijningsvorm schimmel. Een mankanarie met deze kleurslag heeft dan als formule: E+ (z) z+ rb B+ G+ I+ E+ (z) z+ rb B+ G+ I Als deze formule wordt vergeleken met die van de kleur zwart met geel schimmel, dan blijkt nu dat het verschil zit in de factor met het symbool rb, welke hier als mutant aanwezig is en als zodanig een reducerende werking heeft op de phaeomelanine B+. De formule voor de popkanarie is dan ook: E+ (z) z+ rb B+ G+ I+ E+ (w) B+ G+ I+ De kleur agaat met geel intensief. Deze kleurslag verschilt met de agaat met geel schimmel door: 1. de kanarie bezit veel geelcarotinoïde, 2. de verschijningsvorm is intensief. De mankanarie met deze kleurslag krijgt dan als formule: E+ (z) z+ rb B+ G I+ E+ (z) z+ rb B+ G I+ de popkanarie met deze kleurslag heeft dan de formule: E+ (z) z+ rb B+ G+ I+ E+ (w) B+ G+ I+

10 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.10 De kleur isabel met geel schimmel. De kanarie met de kleur isabel met geel schimmel, heeft in het uiterlijk de volgende kenmerken: 1. in bruin omgezet eumelanine, 2. gereduceerd phaeomelanine, 3. weinig geelcarotinoïde, 4. de verschijningsvorm schimmel. De formule voor een mankanarie met deze kleurslag is dan: E+ (z) z rb B+ G+ I+ E+ (z) z rb B+ G+ I Voor een popkanarie met deze kleur geldt de formule: E+ (z) z rb B+ G+ I+ E+ (w) B+ G+ I+ De kleur isabel met geel intensief. Deze kleur verschilt op een paar punten met de kleur isabel met geel schimmel: 1. de kanarie is in het bezit van veel geelcarotinoïde, 2. de verschijningsvorm is intensief. De mankanarie met de kleur isabel met geel intensief heeft dan als formule: E+ (z) z rb B+ G I E+ (z) z rb B+ G I+ 1 2 Voor een popkanarie met deze kleurslag geldt de formule: E+ (z) z rb B+ G I E+ (w) B+ G I+ De RODE lipochroomkleur. De tot nu toe beschreven formules voor de vier basiskleuren hebben als uitgangspunt het bezit aan weinig of veel geelcarotinoïde ( G+ of G). Dezelfde basiskleuren komen ook voor in combinatie met veel of weinig roodcarotinoïde. Om dergelijke kleurslagen in formule te zetten is het alleen maar nodig de Lichtgeefactor G+ of de Hooggeelfactor G te wijzigen in r+g+.

11 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries De Lipochroomkleuren. Evenals kleuren welke zijn opgebouwd uit pigment, kunnen ook de lipochroomkleuren in formule worden gebracht. Door het niet werkzaam zijn van het enzym tyrosinase wordt in de bevedering geen melanine gevormd. Alle factoren die invloed uitoefenen op het melanine zijn evenwel latent aanwezig. Het ontstaan van lipochroomkleuren is het gevolg van een mutatie van de enzymfactor, welke symbolisch wordt aangegeven met E. E De kleur van een lipochroom vogel wordt bepaald door de aanwezigheid van geel-, of roodcarotinoïde en de daarop invloed uitoefenende factoren. Deze factoren zijn steeds in de formule terug te vinden. De kleur geel schimmel. Bij een kanarie met de kleur geel schimmel, worden de volgende uiterlijke kenmerken waargenomen: 1. er zijn geen gepigmenteerde veervelden aanwezig, 2. de kanarie bezit geelcarotinoïde, 3. de verschijningsvorm is schimmel. Een dergelijke mankanarie heeft de volgende formule: E (z) G+ I+ E (z) G+ I Als deze formule wordt vergeleken met die van de kleurslag zwart met geel schimmel dan zijn er de volgende verschillen: a. de factor E is dubbel als mutant aanwezig, b. in de formule ontbreken de factoren die invloed uitoefenen op de melanine.(ze zijn er - latent - wel). Een popkanarie in deze kleurslag heeft dus de formule: E (z) G+ I+ E (w) G+ I+ De kleur geel intensief. De kleur geel intensief verschilt van de kleur geel schimmel door : 1. de kanarie bezit geelcarotinoïde, 2. de verschijningsvorm is intensief. Daar het verschil tussen een man-, en een popkanarie alleen maar de aanduiding van het geslacht is, zijn de formules eigenlijk voor wat betreft de onafhankelijke (autosomale) eigenschappen aan elkaar gelijk: mankanarie E (z) G I popkanarie E (z) G I E (z) G I+ E (w) G I+

12 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.12 De kleur rood schimmel. Behalve de lipochroomkleuren lichtgeel en hooggeel komen bij de kanarie ook de lipochroomkleuren rood schimmel en rood intensief voor. Deze kleuren ontstaan door een combinatie van de roodfactor met de lichtgeelfactor. Kanaries met de lipochroomkleur rood schimmel hebben de volgende formule: mankanarie: E (z) r+ G+ I+ popkanarie: E (z) r+ G+ I+ E (z) r+ G+ I+ E (w) r+ G+ I+ De kleur rood intensief. De kleur rood intensief verschilt van de kleur rood schimmel door de aanwezigheid van de Intensieffactor. In formule zijn dan de rood intensieve kanaries als volgt weer te geven: mankanarie: E (z) r+ G+ I popkanarie: E (z) r+ G+ I E (z) r+ G+ I+ E (w) r+ G+ I+ De kleur dominant wit. De kleur dominant wit ontstaat onder invloed van een factor die verantwoordelijk is voor het onvolledig beletten van de ontwikkeling van geel-, of roodcarotinoïde. In formule worden daartoe de volgende kenmerken weergegeven: 1. de aanduiding voor een lipochroomvogel. 2. het geslacht van de vogel, 3. de factor die verantwoordelijk is voor het onvolledig beletten van de carotinoïde, 4. het oorspronkelijke carotinoïde bezit. Dit laatste kan zowel lichtgeel, hooggeel of rood zijn. In onderstaande voorbeelden wordt uitgegaan van een lichtgeel carotinoïde bezit. Uiterlijk is het moeilijk vast te stellen of een dominant witte kanarie voorkomt in de verschijningsvorm schimmel of intensief. Om die reden zal dan ook de aanduiding van de Intensieffactor of Schimmelfactor in de formule worden weg gelaten. Dominant witte kanaries worden in formule geschreven als: mankanarie: E (z) CB G+ popkanarie: E (z) CB G+ E (z) CB+ G+ E (w) CB+ G De kleur recessief wit. De kleur recessief wit ontstaat onder invloed van een factor die verantwoordelijk is voor het volledig beletten van het optreden van geel-, of roodcarotinoïde in de bevedering. De opbouw van de formules voor deze kleurslag is gelijk aan de wijze die gebruikt wordt voor de kleur dominant wit. mankanarie: E (x) cb G+ popkanarie: E (x) cb G+ E (x) cb G+ E (y) cb G+

13 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.13 HET UITWERKEN VAN IN FORMULE GEBRACHTE PARINGEN In het voorgaande is uiteengezet hoe de basiskleuren van de kleurkanarie in een formule kunnen worden vertaald, uitgaande van homozygote vogels. Met deze formules kunnen nu een aantal paringen worden uitgewerkt. Om dit enigszins systematisch te doen kunnen een aantal regels opgesteld worden bij de te volgen werkwijze: 1. zet altijd de kleurbenaming boven de formule, 2. begin met de volledige formule, eerst die van de mankanarie en dan die van de popkanarie. 3. vermeld daarna de mogelijke gameetvorming via de vereenvoudigde formule, 4. werk alle F1 s uit met vermelding van geslacht, kleurbenaming en voor welke eigenschappen de vogel verervend is. De paring agaat met geel schimmel man maal een agaat met geel schimmel pop wordt als volgt in een formule gezet: agaat met geel sch. man agaat met geel sch. pop E+ (z) z+ rb B+ G+ I+ X E+ (z) z+ rb B+ G+ I+ E+ (z) z+ rb B+ G+ I+ E+ (w) B+ G+ I+ vereenvoudigd: (z) z+ rb x (z) z+ rb (z) z+ rb (w) In formule wordt deze paring dan aangegeven als: agaat agaat (z) z+ rb x (z) z+ rb (z) z+ rb (w) In bovenstaande formule staan nu alleen de geslachtsgebonden eigenschappen die liggen op het geslachtschromosoom z. Al eerder is aangegeven dat geslachtschromosomen steeds bestaan uit een paar. na de reductiedelingen worden gameten gevormd met enkele chromosomen. Daar de volgende generatie wordt gevormd uit en man-gameet en een pop-gameet, maar niet bekend is welke, worden de mogelijke gameten aangegeven met een cijfer. In bovenstaand voorbeeld, een homozygote vogel, is aangegeven dat de mankanarie 2 gameten kan vormen ( deze zijn gelijk aan elkaar ), de popkanarie zal 2 verschillende gameten vormen. Als de paring nu verder wordt uitgewerkt, is de volgende stap: Vereenvoudigde mogelijke gameetvorming: mankanarie: x popkanarie: 1. (z) z+ rb 3. (z) z+ rb 2. (z) z+ rb 4. (w) De paring zal nu als F1 generatie de volgende jongen geven: jonge mannen: deze ontstaan uit de combinatie 1 x 3 en 2 x 3, jonge poppen: deze ontstaan uit de combinatie 1 x 4 en 2 x 4. In een eerste oogopslag zou de conclusie kunnen zijn dat uit deze paring twee mannen en twee poppen worden geboren. Dit is niet juist. Wat via het in formule brengen van een paring wordt vastgesteld is een kansberekening van uitkomsten. Het is immers niet bekend welke gameet van de pop als eicel actief zal worden. Bij heterozygote vogels zal worden aangetoond dat een te maken kansberekening zo omvangrijk kan worden dat alle mogelijkheden in de praktijk nooit behaald zullen worden omdat er geen voldoende nakomelingen zullen zijn gedurende het leven van de kanarie.

14 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.14 De laatste stap in het uitwerken van deze paring is het uitwerken van de F1 s met de vermelding van geslacht en kleur. F1 =: 1. (z) z+ rb 2. (z) z+ rb mannen, de kleur is agaat. 3. (z) z+ rb 3. (z) z+ rb 1. (z) z+ rb 2. (z) z+ rb poppen, de kleur is agaat. 4. (w) 4. (w) Hieruit blijkt dat alle mannen en poppen dezelfde kleur hebben. Behalve paringen met homozygote vogels die dezelfde kleur bezitten is dit ook mogelijk met homozygote vogels die onderling verschillend van kleur zijn. Een voorbeeld is de paring agaat met geel sch. x isabel met geel sch. In formule: agaat met geel sch. man x isabel met geel sch. pop E+ (z) z+ rb B+ G+ I+ E+ (z) z rb B+ G+ I+ E+ (z) z+ rb B+ G+ I+ E+ (w) B+ G+ I+ Vereenvoudigde mogelijke gameetvorming: man: pop: 1. (z) z+ rb 3. (z) z rb 2. (z) z+ rb 4. (w) F1 = : 1. (z) z+ rb 2. (z) z+ rb mannen, de kleur is agaat split isabel 3. (z) z rb 3. (z) z rb 1. (z) z+ rb 2. (z) z+ rb poppen, de kleur is agaat 4. (w) 4. (w) Uit deze formules blijkt dat de jonge mannen niet meer homozygoot zijn, maar heterozygoot. Immers de gameet van de vader heeft een andere kleuraanleg dan de gameet van de moeder. De factor z is bij de formule van de jonge mannen in twee vormen aanwezig; als wildvorm en als mutant. Daar de mutant zwakker is dan de wildvorm, in dit voorbeeld is dus isabel zwakker dan agaat, zal het uiterlijk van de jonge mannen agaat zijn, of anders gezegd: phaenotypisch agaat en genotypisch agaat/isabel. De jonge poppen zijn alle agaat, zowel phaenotypisch als genotypisch.

15 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.15 Het bepalen van mogelijke gameetvormingen. In de formules van de verschillende kleurslagen worden, via een systeem van symbolen, de erfelijke eigenschappen aangegeven die liggen op de chromosomen. In de tot nu toe gebruikte voorbeelden is uitsluitend gebruik gemaakt van factoren die op het geslachtschromosomenpaar liggen. Maar er zijn ook nog zeker 8 paar autosome macro-chromosomenparen en een groot aantal micro-chromosomenparen. Ook op deze chromosomen zullen erfelijke eigenschappen liggen. Tijdens de 1e reductiedeling gaan de homologe chromosomen uiteen en worden tijdens de 2e reductiedeling gameten gevormd met haploïde chromosomen. Het is vooraf niet bekend welk deel van een paar in welke gameet aanwezig is. Als de factoren op beide chromosomen van een paar gelijk zijn, zal dit voor de bepaling van de erfelijke eigenschappen van een gameet weinig verschil maken. Zijn de factoren verschillend dan kunnen gameten worden gevormd met een verschillende erfelijke aanleg. Hieruit volgt dus dat heterozygote kanaries gameten kunnen vormen met verschillende erfelijke aanleg. Als nu een paring van twee heterozygote kanaries in een formule moet worden uitgewerkt, moet vooraf worden vastgesteld hoeveel en welke gameten zowel de man als de pop kunnen vormen, voordat de F1 generatie kan worden bepaald. Hierbij spelen zowel de verschillende eigenschappen op het geslachtschromosoom als op de autosome chromosomen een rol. Voorbeeld : man zwart met geel schimmel split agaatopaal met geel schimmel x pop zwart met geel schimmel split opaal. In formule: man: E+ (z) z+ rb+ B+ G+ I+ so+ pop: E+ (z) z+ rb+ B+ G+ I+ so+ E+ (z) z+ rb B+ G+ I+ so E+ (w) B+ G+ I+ so vereenvoudigd: man: pop: (z) z+ rb+ so+ (z) z+ rb+ so+ (z) z+ rb so (w) so x x x x x = de verschillen. Allereerst moeten de mogelijke gameten van de man worden bepaald. In de formule van de man zitten twee verschillen; het aantal mogelijke gameten wordt dan bepaald door de rekenkundige aanduiding 2n, waarin n = aantal verschillen. In bovenstaand voorbeeld is n=2 dus 2² = 2x2 = 4 mogelijke gameten. Aan deze 4 verschillende gameten wordt een cijfer gegeven. Gameetvorming mankanarie: 1. (z) z+ rb+ so+ 2. (z) z+ rb+ so 3. (z) z+ rb so+ 4. (z) z+ rb so Hetzelfde kan worden gedaan met de formule van de popkanarie, ook hier zijn twee verschillen waarbij het verschil tussen het x-chromosoom en y-chromosoom ook als een mogelijkheid wordt meegerekend. De mogelijke gameten van de popkanarie krijgen ook weer een cijfer, aansluitend op het laatste cijfer van de mangameten. Gameetvorming popkanarie; 5. (z) z+ rb+ so+ 6. (z) z+ rb+ so 7. (w) so+ 8. (w) so

16 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.16 De F1 generatie kan nu worden bepaald: Jonge kanariemannen komen uit de combinaties: 1x5, 2x5, 3x5, 4x5, 1x6, 2x6, 3x6, 4x6. Jonge kanariepoppen komen uit de combinaties : 1x7, 2x7, 3x7, 4x7, 1x8, 2x8, 3x8, 4x8 Het aantal mogelijke gameten kan evenwel nog worden vergroot als ook rekening wordt gehouden met het optreden van crossing-over. Hierop wordt straks terug gekomen. Het noteren van mogelijke gameetvormingen. Om een in formule gebrachte paring volledig uit te werken is het noodzakelijk dat eerst alle mogelijke gameten worden bepaald. Om, zeker bij een groot aantal gameten, toch enig overzicht te houden of wel alle mogelijke factorencombinaties van en formule zijn verwezenlijkt, wordt onderstaand systeem gehanteerd. Eerst wordt aan de hand van het aantal verschillende factoren het aantal verschillende gameten bepaald. Voorbeeld: E+ (z) z+ rb B G+ I+ E (z) z rb+ B G I+ x x x x n = 4 verschillen = 2x2x2x2 = 16 verschillende gameten. Om de juiste gameten te bepalen wordt als volgt gehandeld: a plaats onderelkaar de nummers 1 t/m 16, b schrijf 16 maal de formule maar dan zonder + teken bij de factoren doe onderling verschillen, c plaats daarna bij de eerste afwijkende factor van boven naar beneden om en om een + of geen + teken, dus: d bij de volgende afwijkende factor wordt om en om 2 maal een + en 2 maal geen + teken geplaatst, dus: e bij de derde afwijkende factor wordt om en om 4 maal een + en 4 maal geen + teken geplaatst, dus f bij de vierde afwijkende factor wordt om en om 8 maal een + en 8 maal geen + teken geplaatst, dus Belangrijk: Alle in de formule aanwezige factoren die homozygoot zijn en dus niet verschillen, doen aan deze verdeling van + en geen + tekens niet mee en worden in hun oorspronkelijke vorm, zoals in de formule vermeld, ingevuld. Bij de gameetvorming van de formule voor een popkanarie wordt dezelfde methode gebruikt waarbij er om gedacht moet worden dat de aanduiding x en y altijd een verschil is. Als de in het voorbeeld gekozen formule ook voor een popkanarie wordt geschreven, is deze: E+ (z) z+ rb B G+ I+ E (w) B G I+ x x x drie verschillen = 2³ = 8 gameten.

17 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.17 Beide gameetvormingen uitgewerkt geven als mogelijkheden: gameetvorming mankanarie: gameetvorming popkanarie: 1. E+ (z) z+ rb+ B G+ I+ 17. E+ (z) z+ rb B G+ I+ 2. E (z) z+ rb+ B G+ I+ 18. E (z) z+ rb B G+ I+ 3. E+ (z) z rb+ B G+ I+ 19. E+ (w) B G+ I+ 4. E (z) z rb+ B G+ I+ 20. E (w) B G+ I+ 5. E+ (z) z+ rb B G+ I+ 21. E+ (z) z+ rb B G I+ 6. E (z) z+ rb B G+ I+ 22. E (z) z+ rb B G I+ 7. E+ (z) z rb B G+ I+ 23. E+ (w) B G I+ 8. E (z) z rb B G+ I+ 24. E (w) B G I+ 9. E+ (z) z+ rb+ B G I+ 10. E (z) z+ rb+ B G I+ 11. E+ (z) z rb+ B G I+ 12. E (z) z rb+ B G I+ 13. E+ (z) z+ rb B G I+ 14. E (z) z+ rb B G I+ 15. E+ (z) z rb B G I+ 16. E (z) z rb B G I+ Crossing-over. Tijdens de 1e reductiedeling is het mogelijk dat stukken chromatiden onderling uitwisselen. Het gevolg van het optreden van deze crossing-over is dan ook dat oorspronkelijke factorencombinaties verbroken worden. Indien een homoloog chromosomenpaar bestaat uit factoren die in zowel de wildvorm als mutant aanwezig zijn, dan kan de nieuw gevormde factorencombinatie verantwoordelijk zijn voor een veranderde erfelijke aanleg. Een voorbeeld is de paring van agaat met geel schimmel x bruin met geel schimmel. In een vereenvoudigde formule zullen de jonge mannen van de F1 generatie als volgt genoteerd zijn : (z) z+ rb (z) z rb+ Bij het bepalen van de gameten zal in hoofdzaak worden gevormd: (z) z+ rb (z) z rb+ Indien er evenwel een crossing-over zou plaats vinden tussen deze twee chromosomen dan bestaat de mogelijkheid van een uitwisseling tussen z en z+ of tussen rb en rb+. Als dit plaats vindt dan zijn onderstaande gameetcombinaties mogelijk: 1. (z) z+ rb+ 2. (z) z rb+ 3. (z) z+ rb 4. (z) z rb zwart bruin agaat isabel Hieruit blijkt dat een mankanarie, afkomstig uit de paring agaat x bruin gameten kan vormen die in de volgende generatie alle vier basiskleuren voor pigment kunnen vererven. Deze mannen, phaenotypisch behorende tot de zwartserie, worden passe partout mannen type 1 genoemd. Deze aanduiding, type 1, vindt z n oorsprong in het historische feit dat de kleuren bruin en agaat er eerder waren dan isabel. Uit de gevormde gameten blijkt ook dat een gameet de aanleg voor de kleur isabel vererft, waaruit blijkt dat deze kleur dus geen mutatie is maar een hercombinatie van factoren. Toen de kleur isabel er eenmaal was, kon nog een andere passe partout man worden verkregen, namelijk een man uit de paring zwart x isabel. Deze mannen worden passe partout mannen type 2 genoemd.

18 Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 6.18 In bovenstaand voorbeeld is een tweevoudige crossing-over toegelicht. In geval van een meervoudige crossing-over kan het aantal mogelijke gameten nog groter worden. Ongelijke paringen. Het kan voorkomen dat paringen in formule moeten worden uitgewerkt waarbij de beide ouderdieren in het bezit zijn van eigenschappen die ze niet gemeenschappelijk hebben. Voorbeeld: zwart met geelivoor schimmel x agaatopaal met geel schimmel. In formule: man : (z) z+ rb+ sc x pop : (z) z+ rb so (z) z+ rb+ sc (w) so Als bovenstaande formule moet worden uitgewerkt op de methode zoals die tot nu toe gevolgd is, dan ontstaan problemen. Om toch deze kruising uit te kunnen werken moet er voor worden gezorgd dat in beide formules dezelfde eigenschappen staan. Dit is mogelijk door gebruik te maken van de wildvorm van de eigenschappen die moeten worden toegevoegd. De nieuwe formule wordt dan: man : (z) z+ rb+ sc so+ x pop : (z) z+ rb sc+ so (z) z+ rb+ sc so+ (w) so Op deze wijze is de kleurbenaming niet gewijzigd. De uitwerking van deze paring kan nu op de gangbare wijze plaats vinden. Belettende en latente factoren. Erfelijke eigenschappen oefenen invloed op elkaar uit. Zo kan de ene factor de andere beletten in het uiterlijk op te treden. Bekende belettende factoren zijn de dominant witfactor, de recessief witfactor en de invloed van de intensieffactor op de mozaïektekening. Bij het in formule brengen van dergelijke factoren moet naast de belettende factor ook de latente factor worden vermeld. Voorbeeld: De recessief witfactor: De belettende factor is de recessief witfactor. De latente factor is het oorspronkelijk carotinoïde bezit, bijvoorbeeld lichtgeel. In vereenvoudigde formule: cb G+ cb G+ de naam is nu recessief wit, latent lichtgeel en niet split geel; het geelbezit is immers volledig aanwezig. Door veel kanariekwekers wordt dit foutief gebruikt. Een ander voorbeeld: (z) m r+g+ I+ de naam is rood intensief, latent mozaïek (w) - r+g+ I niet split mozaïek. Bij de naamgeving van formules moet men steeds bedacht zijn op de invloed van belettende factoren.

Basis erfelijkheid. K.V.K de Koperwiek 1 oktober 2013

Basis erfelijkheid. K.V.K de Koperwiek 1 oktober 2013 Basis erfelijkheid K.V.K de Koperwiek oktober 0 Erfelijkheid Elk levend individu heeft evenveel meegekregen van zijn vader als van zijn moeder. Elk onderdeel vererft onafhankelijk van alle andere Kleur

Nadere informatie

Vererving Toegepast bij Europese vogels. Door Ben Cretskens

Vererving Toegepast bij Europese vogels. Door Ben Cretskens Vererving Toegepast bij Europese vogels Door Ben Cretskens Inhoud Inleiding Mutatie? Lichaam van de vogel Bevruchting Kleuren Verervingen Inleiding Darwin had gelijk! Wetten van Mendel Eigenschappen van

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN EIGENSCHAPPEN DIE INVLOED UITOEFENEN OP DE MELANINEVORMING VAN DE BASISKLEUREN

BESCHRIJVING VAN EIGENSCHAPPEN DIE INVLOED UITOEFENEN OP DE MELANINEVORMING VAN DE BASISKLEUREN Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 8.1 BESCHRIJVING VAN EIGENSCHAPPEN DIE INVLOED UITOEFENEN OP DE MELANINEVORMING VAN DE BASISKLEUREN In module 7 zagen we een beschrijving van de kleurstoffen

Nadere informatie

Kleurvererving bij Europese vogels. Geschreven door Ben Cretskens Goedgekeurd door Jack Bloemen Barmsijs-Meeuwen

Kleurvererving bij Europese vogels. Geschreven door Ben Cretskens Goedgekeurd door Jack Bloemen Barmsijs-Meeuwen Kleurvererving bij Europese vogels Geschreven door Ben Cretskens Goedgekeurd door Jack Bloemen Inhoud Soorten vererving Definities Geslachtsgebonden recessief Wat betekent split? Kleuren die geslachtsgebonden

Nadere informatie

Supplement STANDAARDEISEN KLEURKANARIES

Supplement STANDAARDEISEN KLEURKANARIES Supplement STANDAARDEISEN KLEURKANARIES 2009 A.N.B.v.V, K.B.O.F. en N.B.v.V. Maart 2009 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1-1 Voorwoord... 1-2 1 DE LIPOCHROOMKLEUREN MET WITTE PENNEN... 1-3 1.1 ALGEMENE EISEN

Nadere informatie

ERFELIJKHEIDSLEER in relatie tot de bekende eigenschappen bij de verschillende soorten kanaries.

ERFELIJKHEIDSLEER in relatie tot de bekende eigenschappen bij de verschillende soorten kanaries. Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 5.1 ERFELIJKHEIDSLEER in relatie tot de bekende eigenschappen bij de verschillende soorten kanaries. De belangrijkste taakstelling van een keurmeester is

Nadere informatie

Standaard: Mutaties Gedomesticeerde Afrikaanse- en Aziatische prachtvinken 2007.

Standaard: Mutaties Gedomesticeerde Afrikaanse- en Aziatische prachtvinken 2007. Standaard: Mutaties Gedomesticeerde Afrikaanse- en Aziatische prachtvinken 2007. Uitgave 2007 standaard mut ged afr azi pv.doc Pagina 1 van 22 INDEX Voorwoord 3 Een overzicht van met zekerheid voorkomende

Nadere informatie

Keurmeestersvereniging Zangkanaries april 2008 Opleiding keurmeester Zangkanaries

Keurmeestersvereniging Zangkanaries april 2008 Opleiding keurmeester Zangkanaries Keurmeestersvereniging Zangkanaries ERFELIJKHEIDSLEER in relatie tot de bekende eigenschappen bij de verschillende soorten kanaries. Het doel waarop veel kanariekwekers zich richten is het in stand houden

Nadere informatie

Standaard: Europese Cultuurvogels

Standaard: Europese Cultuurvogels Standaard: Europese Cultuurvogels Mutaties. ECstandaard mutaties.doc Pagina 1 van 29 Inhoud: Inhoud 2 Voorwoord 3 Een overzicht van met zekerheid voorkomende mutaties 4 Bruin 6 Agaat Aganet 7 8 Satinet

Nadere informatie

SPECIAALCLUB KLEURKANARIES vzw SKKL KBOF - LIMBURG. Infoblad. Nr 1 maart 2016 - jaargang 27

SPECIAALCLUB KLEURKANARIES vzw SKKL KBOF - LIMBURG. Infoblad. Nr 1 maart 2016 - jaargang 27 SPECIAALCLUB KLEURKANARIES vzw SKKL KBOF - LIMBURG Infoblad Nr 1 maart 2016 - jaargang 27 2 Clubnieuws Het Lidgeld SKKL: 12 per jaar - Infoblad inbegrepen SKKL + KBOF : 32 per jaar + maandblad Witte spreeuw

Nadere informatie

7 KLEURSTOFFEN IN DE BEVEDERING

7 KLEURSTOFFEN IN DE BEVEDERING Keurmeestersvereniging Kleur- en postuurkanaries 7.1 De BEVEDERING Men kent een vogel aan zijn veren... De veren vormen één van de fraaiste huidbedekkingen die wij bij dieren kennen. Een vogel is zich

Nadere informatie

Standaard: Mutaties Australische prachtvinken.

Standaard: Mutaties Australische prachtvinken. Standaard: Mutaties Australische prachtvinken. Uitgave 2012 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 2 Een overzicht van met zekerheid voorkomende mutaties 3 Bruin. 5 Agaat. 6 Geslachtsgebonden ino... 7 Isabel. 8 Opaal.

Nadere informatie

Level 1. Vul het juiste woord in

Level 1. Vul het juiste woord in Level 1 Vul het juiste woord in Keuze uit: Gen, Allel, Locus, Dominant, Recessief, Co-dominantie, Monohybride kruising, Dihybride kruising, Autosoom, Autosomale overerving, X-chromosomale overerving, Intermediair

Nadere informatie

Standaard: Mutaties Europese Cultuurvogels

Standaard: Mutaties Europese Cultuurvogels Standaard: Mutaties Europese Cultuurvogels Deel 1, Zaadeters. ECstandaard mutatiedeel 2012 Pagina 1 van 29 INDEX Voorwoord 3 Een overzicht van met zekerheid voorkomende mutaties 4 Bruin. 6 Agaat. 7 Aminet..

Nadere informatie

Kruisingen van de girlitz met de rode kanarie en hun nakomelingen

Kruisingen van de girlitz met de rode kanarie en hun nakomelingen Kruisingen van de girlitz met de rode kanarie en hun nakomelingen Korte handleiding voor een doelgerichte kweek met hybriden aan de hand van enkele grondbeginselen van de erfelijkheidsleer en een praktijkvoorbeeld

Nadere informatie

Level 1. Vul het juiste woord in

Level 1. Vul het juiste woord in Level 1 Vul het juiste woord in Keuze uit: Gen, Allel, Locus, Dominant, Recessief, Co-dominantie, Monohybride kruising, Dihybride kruising, Autosoom, Autosomale overerving, X-chromosomale overerving, Intermediair

Nadere informatie

Door recombinatie ontstaat een grote vescheidenheid in genotypen binnen een soort. (genetische

Door recombinatie ontstaat een grote vescheidenheid in genotypen binnen een soort. (genetische Chromosomen bestaan voor een groot deel uit DNA DNA bevat de erfelijke informatie van een organisme. Een gen(ook wel erffactor) is een stukje DNA dat de informatie bevat voor een erfelijke eigenschap(bvb

Nadere informatie

3. Eén gen kan vele allelen hebben. Hoeveel allelen van één gen heeft ieder individu?

3. Eén gen kan vele allelen hebben. Hoeveel allelen van één gen heeft ieder individu? Genetica Vragen bij hoofdstuk 13, 14 en 15 van 'Biology', Campbell, 7e druk Versie 2006 2007 Theorie 1. Hoe noemt men een plant die raszuiver is voor een bepaalde eigenschap? 2. Hoe noemt men planten met

Nadere informatie

28 Testkruising testkruising = een kruising om te achterhalen of een organisme homozygoot of heterozygoot is. Voorbeeld van een testkruising om te bepalen of een organisme homozygoot of heterozygoot is

Nadere informatie

Verslag Biologie Drosophila Melanogaste

Verslag Biologie Drosophila Melanogaste Verslag Biologie Drosophila Melanogaste Verslag door A. 1772 woorden 3 januari 2013 5,4 5 keer beoordeeld Vak Biologie Alles om ons heen leeft. We leven en planten ons voort. Bij die voortplanting worden

Nadere informatie

ALGEMENE ERFELIJKHEIDSLEER

ALGEMENE ERFELIJKHEIDSLEER ALGEMENE ERFELIJKHEIDSLEER INHOUDSOPGAVE: BEKNOPTE ALGEMENE ERFELIJKHEID... 2 Begripen... 2 Mutatie... 2 De lichaamscel... 3 De celkern... 3 De celdeling van de somatische cel... 4 De reductiedeling...

Nadere informatie

Keurmeestersvereniging Zangkanaries Opleiding keurmeester Zangkanaries

Keurmeestersvereniging Zangkanaries Opleiding keurmeester Zangkanaries Keurmeestersvereniging Zangkanaries Pagina - 1 - van 15 In deze module zal op een minder wetenschappelijke, maar meer populaire wijze worden ingegaan op zaken die zich afspelen rond de cel met daarin de

Nadere informatie

6,1. Samenvatting door een scholier 1949 woorden 7 februari keer beoordeeld. Biologie voor jou

6,1. Samenvatting door een scholier 1949 woorden 7 februari keer beoordeeld. Biologie voor jou Samenvatting door een scholier 1949 woorden 7 februari 2011 6,1 46 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Basisstof 1: chromosomen Chromosomen: komen voor in een celkern bevindt zich de

Nadere informatie

6,4. Samenvatting door E woorden 6 december keer beoordeeld. Biologie voor jou

6,4. Samenvatting door E woorden 6 december keer beoordeeld. Biologie voor jou Samenvatting door E. 1393 woorden 6 december 2016 6,4 18 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Thema 4: Erfelijkheid 5-HTTPLR gen heeft invloed op de hoeveelheid geluk die je ervaart.

Nadere informatie

2 Voortplanten met organen Bouw en werking van geslachtsorganen Werking van geslachtshormonen Afsluiting 31

2 Voortplanten met organen Bouw en werking van geslachtsorganen Werking van geslachtshormonen Afsluiting 31 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Voortplanten van genen 9 1.1 Genetica 9 1.2 Kruisingen 13 1.3 Crossing-over en mutatie 16 1.4 Erfelijkheid en praktijk 17 1.5 Inteelt en inteeltdepressie 21 1.6 Afsluiting

Nadere informatie

AAbb of Aabb = normaal zicht aabb of aabb = retinitis pigmentosa AABB of AABb = retinitis pigmentosa

AAbb of Aabb = normaal zicht aabb of aabb = retinitis pigmentosa AABB of AABb = retinitis pigmentosa 13. (MC) Retinitis pigmentosa is een erfelijke vorm van blindheid, die kan veroorzaakt worden door een recessief allel (a) op een locus alfa, of door een dominant allel (B) op een andere locus, bèta. Onderstaande

Nadere informatie

De kleurkanarie en zijn vererving

De kleurkanarie en zijn vererving De kleurkanarie en zijn vererving Kennis maken met de vererving van de kleurkanarie. Voor veel liefhebbers, ook de serieuze liefhebber, is het werken met formules en daarbij behorende lettersymbolen voor

Nadere informatie

Paragraaf Homologe chromosomen

Paragraaf Homologe chromosomen Paragraaf Homologe chromosomen Opbouw: Lees de les op biologielessn.nl over homologe chromosomen goed door. Maak de onderstaande vragen van deze bladzijde. Reproductie vragen: 1. Wat zijn homologe chromosomen?

Nadere informatie

HAVO 5 Begrippenlijst Erfelijkheid allel Allelen zijn verschillende vormen van een gen. Zij liggen in homologe chromosomen op precies dezelfde

HAVO 5 Begrippenlijst Erfelijkheid allel Allelen zijn verschillende vormen van een gen. Zij liggen in homologe chromosomen op precies dezelfde HAVO 5 Begrippenlijst Erfelijkheid allel Allelen zijn verschillende vormen van een gen. Zij liggen in homologe chromosomen op precies dezelfde plaats. Allelen coderen voor dezelfde eigenschap bijvoorbeeld

Nadere informatie

Standaard Beknopte algemene erfelijkheidsleer

Standaard Beknopte algemene erfelijkheidsleer Standaard Beknopte algemene erfelijkheidsleer Uitgegeven door: Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers Beknopte algemene erfelijkheid Begrippen Mutatie De lichaamscel De celkern De celdeling van de somatische

Nadere informatie

8,6. Samenvatting door Jasmijn 2032 woorden 9 januari keer beoordeeld. Biologie voor jou. Biologie samenvatting hoofdstuk 4 Genetica

8,6. Samenvatting door Jasmijn 2032 woorden 9 januari keer beoordeeld. Biologie voor jou. Biologie samenvatting hoofdstuk 4 Genetica Samenvatting door Jasmijn 2032 woorden 9 januari 2018 8,6 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie samenvatting hoofdstuk 4 Genetica 2 Fenotype, genotype en epigenetica Erfelijke

Nadere informatie

Het genotype van een individu staat in de chromosomen. Daar staat namelijk de erfelijke informatie in van alle eigenschappen die erfelijk zijn.

Het genotype van een individu staat in de chromosomen. Daar staat namelijk de erfelijke informatie in van alle eigenschappen die erfelijk zijn. Opdracht door een scholier 1105 woorden 13 november 2004 5,9 55 keer beoordeeld Vak Biologie Basis erfelijkheidsleer Ik kan de bouw en functie van chromosomen beschrijven. In de kern van een cel komen

Nadere informatie

Standaard: Mutaties Australische prachtvinken. Uitgave

Standaard: Mutaties Australische prachtvinken. Uitgave Standaard: Mutaties Australische prachtvinken. Uitgave 2012-2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 VOORWOORD.... 2 VOORWOORD 2018... 2 GESLACHTSGEBONDEN EN RECESSIEVE VERERVING:... 3 AUTOSOMALE

Nadere informatie

Inhoudsopgave... iii Voorwoord... vi KEURTECHNIEK ALGEMENE KEURTECHNIEK VOOR LIPOCHROOM KANARIES

Inhoudsopgave... iii Voorwoord... vi KEURTECHNIEK ALGEMENE KEURTECHNIEK VOOR LIPOCHROOM KANARIES ii Inhoudsopgave Inhoudsopgave... iii Voorwoord... vi 1 KEURTECHNIEK... 1-1 ALGEMENE KEURTECHNIEK VOOR LIPOCHROOM KANARIES 1-1 ALGEMENE KEURTECHNIEK VOOR GEMELANISEERDE KANARIES 1-1 DE KEURLIJST 1- Alle

Nadere informatie

Mitose is een ander woord voor gewone celdeling. Door gewone celdeling blijft het aantal chromosomen in lichaamscellen gelijk (46 chromosomen).

Mitose is een ander woord voor gewone celdeling. Door gewone celdeling blijft het aantal chromosomen in lichaamscellen gelijk (46 chromosomen). Samenvatting door M. 1493 woorden 28 februari 2014 5 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Genotype en fenotype Veel eigenschappen zijne erfelijk. Je hebt deze eigenschappen geërfd van

Nadere informatie

BEVEDERING. Een presentatie van Gea Stoop Den Haag 2006

BEVEDERING. Een presentatie van Gea Stoop Den Haag 2006 BEVEDERING Een presentatie van Gea Stoop Den Haag 2006 INHOUD BEVEDERING UITERLIJK KENMERKEN GEFRISEERDE BEVEDERING KUIFBEVEDERING VERERVING FOUTEN BEVEDERING De bevedering van een kanarie is medebepalend

Nadere informatie

3 Rundveefokkerij Melkproductiecontrole Selectie Fokwaardeschatting Inseminatieplannnen 69 3.

3 Rundveefokkerij Melkproductiecontrole Selectie Fokwaardeschatting Inseminatieplannnen 69 3. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Veiligheidsvoorschriften 9 1.1 Genen en hun vererving 9 1.2 Genotype en fenotype 14 1.3 Erfelijke gebreken 18 1.4 Genfrequenties 25 1.5 Afsluiting 27 2 Fokmethoden 28 2.1

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 4: Erfelijkheid. Basisstof 1. Basisstof 2. Erfelijke eigenschappen:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 4: Erfelijkheid. Basisstof 1. Basisstof 2. Erfelijke eigenschappen: Samenvatting Thema 4: Erfelijkheid Basisstof 1 Erfelijke eigenschappen: - Genotype: o genen liggen op de chromosomen in kernen van alle cellen o wordt bepaald op moment van de bevruchting - Fenotype: o

Nadere informatie

6.7. Werkstuk door een scholier 1654 woorden 17 april keer beoordeeld. Biologie voor jou. Erfelijkheidsmateriaal

6.7. Werkstuk door een scholier 1654 woorden 17 april keer beoordeeld. Biologie voor jou. Erfelijkheidsmateriaal Werkstuk door een scholier 1654 woorden 17 april 2006 6.7 33 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Erfelijkheidsmateriaal Het menselijk lichaam bestaat uit een veel organen, deze organen

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Erfelijkheid & Evolutie (Hoofdstuk 7 & 8.1)

Samenvatting Biologie Erfelijkheid & Evolutie (Hoofdstuk 7 & 8.1) Samenvatting Biologie Erfelijkheid & Evolutie (Hoofdstuk 7 & 8.1) Samenvatting door CÃ line 1065 woorden 5 juli 2016 5,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie P4 Hoofdstuk 7 1 Uniek Eigenschappen

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 3

Samenvatting Biologie Thema 3 Samenvatting Biologie Thema 3 Samenvatting door J. 1261 woorden 6 jaar geleden 4,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou 3,1 chromosomen Een menselijke celkern bestaat uit 46 chromosomen.

Nadere informatie

Standaardeisen kleurkanaries 2015 COM / OMJ

Standaardeisen kleurkanaries 2015 COM / OMJ Standaardeisen kleurkanaries 2015 COM / OMJ Confédération Ornithologique Mondiale / Ordre Mondial des Juges Nederlandse vertaling vanuit de oorspronkelijke Franstalige uitgave Propriété de la C.O.M. /

Nadere informatie

Genetische Selectie. Eindwerk: hondenfokker 2 de jaar. Sabine Spiltijns

Genetische Selectie. Eindwerk: hondenfokker 2 de jaar. Sabine Spiltijns Genetische Selectie Eindwerk: hondenfokker 2 de jaar Sabine Spiltijns 2010-2011 0 We kunnen aan de hand van een genetische selectie ongeveer voorspellen hoe de puppy s van onze hondjes er gaan uitzien.

Nadere informatie

Algemene regels tijdens het keuren De keurders zijn verplicht de gegeven instructies strikt op te volgen

Algemene regels tijdens het keuren De keurders zijn verplicht de gegeven instructies strikt op te volgen Pagina 2 Algemene regels tijdens het keuren Pagina 3 Keurfiche + beschrijving van de rubrieken Pagina 4 Pagina 5 Mozaïeken Pagina 6 met rode bek (Urucum) Pagina 7 Zwartreeks Pagina 8 Bruinreeks Pagina

Nadere informatie

Ordre Mondial des Juges STANDARDS. Canaris de Couleur. Colourbred Canaries

Ordre Mondial des Juges STANDARDS. Canaris de Couleur. Colourbred Canaries Ordre Mondial des Juges STANDARDS Canaris de Couleur Colourbred Canaries INTRODUCTIE Op initiatief van de Voorzitter van de O.M.J. Daniel SOMMER zijn de keurmeesters van Duitsland, België, Spanje, Frankrijk,

Nadere informatie

Erfelijkheid. Examen VMBO-GL en TL. biologie CSE GL en TL. Bij dit examen hoort een bijlage.

Erfelijkheid. Examen VMBO-GL en TL. biologie CSE GL en TL. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-GL en TL Erfelijkheid biologie CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 26 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 30 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat

Nadere informatie

Samenvatting Erfelijkheid Vmbo 3a Biologie voor Jou. Erfelijke informatie ligt in de celkern in de chromosomen. Chromosomen bestaan weer uit DNA.

Samenvatting Erfelijkheid Vmbo 3a Biologie voor Jou. Erfelijke informatie ligt in de celkern in de chromosomen. Chromosomen bestaan weer uit DNA. Samenvatting Erfelijkheid Vmbo 3a Biologie voor Jou 4.1 Fenotype Genotype = waarneembare eigenschappen van een individu = de erfelijke informatie in het DNA Genotype + milieufactoren = fenotype Erfelijke

Nadere informatie

Newsletter April 2013

Newsletter April 2013 1. Inleiding Met het thema van deze nieuwsbrief willen we ons richten op de fundamenten van het fokken: de basisgenetica. Want of je het nu wil of niet. dit is ook de basis voor een succesvolle fok! Misschien

Nadere informatie

Vererving lonchura s. Rijstvogel, Molukken-, Borneo- en Spitstaart bronzeman maar ook voor Rietvinken, nonnen etc.

Vererving lonchura s. Rijstvogel, Molukken-, Borneo- en Spitstaart bronzeman maar ook voor Rietvinken, nonnen etc. Vererving lonchura s Zwartbruin lees dan Wildkleur als het gaat over de: Rijstvogel, Molukken-, Borneo- en Spitstaart bronzeman maar ook voor Rietvinken, nonnen etc. Vererving Lonchura soorten Kleurslag:

Nadere informatie

Mutaties en vererving. 18 april 2009 Piet Onderdelinden 1

Mutaties en vererving. 18 april 2009 Piet Onderdelinden 1 Mtaties en vererving 18 april 2009 Piet Onderdelinden 1 Lichtgroen is het itgangspnt van waar it de navolgende mtaties zllen worden besproken. Het is geen mtatie, maar een geselecteerde klervariant, verkregen

Nadere informatie

De volgende vragen testen je kennis van de meest voorkomende vaktermen in de klassieke genetica. Welk woord ontbreekt in de volgende zinnen?

De volgende vragen testen je kennis van de meest voorkomende vaktermen in de klassieke genetica. Welk woord ontbreekt in de volgende zinnen? Populatiegenetica Versie 2006-2007 Vragen bij COO Belangrijke begrippen De volgende vragen testen je kennis van de meest voorkomende vaktermen in de klassieke genetica. Welk woord ontbreekt in de volgende

Nadere informatie

Oproep tot medewerking: Agaat barmsijs? agaat elzensijs?

Oproep tot medewerking: Agaat barmsijs? agaat elzensijs? Oproep tot medewerking: Agaat barmsijs? agaat elzensijs? We willen duidelijk stellen dat ISEC (Internationaal Samenwerking verband Europese Cultuurvogels) niet zit te vragen om naamsveranderingen. Maar

Nadere informatie

Klinische Genetica. Autosomaal recessieve overerving

Klinische Genetica. Autosomaal recessieve overerving Klinische Genetica Autosomaal recessieve overerving Klinische Genetica U of uw kind is doorverwezen naar de polikliniek Klinische Genetica. Tijdens de afspraak legt een klinisch geneticus of een genetisch

Nadere informatie

zwart atipico woerd Auteur : SCHOLLAERT N.

zwart atipico woerd Auteur : SCHOLLAERT N. zwart atipico woerd Auteur : SCHOLLAERT N. Pagina 1 Copyright: Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd en/of voor publicatie doeleinden worden gebruikt zonder voorafgaande

Nadere informatie

BONDSVRAAGPROGRAMMA A.N.B.v.V. GELDIG VANAF HET TENTOONSTELLINGSSEIZOEN 2015 T/M 2017

BONDSVRAAGPROGRAMMA A.N.B.v.V. GELDIG VANAF HET TENTOONSTELLINGSSEIZOEN 2015 T/M 2017 BONDSVRAAGPROGRAMMA A.N.B.v.V. GELDIG VANAF HET TENTOONSTELLINGSSEIZOEN 2015 T/M 2017 Totaal 18 hoofdgroepen. Hoofdgroep A (*) Hoofdgroep B (*) Hoofdgroep C (*) Hoofdgroep D (*) Hoofdgroep E (*) Harzers

Nadere informatie

Vergadering Experten OMJ sectie D kleurkanaries in Palaiseau 20/21/22 mei

Vergadering Experten OMJ sectie D kleurkanaries in Palaiseau 20/21/22 mei Vergadering Experten OMJ sectie D kleurkanaries in Palaiseau 20/21/22 mei 2011 Aanwezig: Italië, Frankrijk, Duitsland,Nederland, Zwitserland, Spanje,Portugal, België.Oostenrijk was afwezig.allen A-landen

Nadere informatie

Oplossingen Biologie van 2000

Oplossingen Biologie van 2000 www. Oplossingen Biologie van 2000 Disclaimer: Alle uitwerkingen zijn onder voorbehoud van eventuele fouten. Er is geen enkele aansprakelijkheid bij de auteur van deze documenten. Vraag 1 Om deze vraag

Nadere informatie

KMV tropische vogels en parkieten. Standaard. Gouldamadine. Uitgave 2006. Pagina 1 van 71

KMV tropische vogels en parkieten. Standaard. Gouldamadine. Uitgave 2006. Pagina 1 van 71 Standaard Gouldamadine Uitgave 2006 Pagina 1 van 71 Inhoud Inhoud... 02 Index kleurstandaard... 03 Voorwoord... 04 Algemene gegevens... 06 Erfelijke factoren en hun werking in de gouldamadine... 11 Mogelijke

Nadere informatie

Nederlandse Kleurkanarie Club

Nederlandse Kleurkanarie Club BEVEDERING BIJ KANARIES (n.a.v. themadag NKC West 31 mei 2008) De bevedering van de kanarievogel heeft meerdere functies: Isolatie tegen verlies van lichaamswarmte. Ze houden de vogel waterafstotend. Het

Nadere informatie

Keuzeopdracht Biologie Leertaken Hoofdstuk 5 en 7

Keuzeopdracht Biologie Leertaken Hoofdstuk 5 en 7 Keuzeopdracht Biologie Leertaken Hoofdstuk 5 en 7 Keuzeopdracht door een scholier 1132 woorden 13 april 2004 5,1 32 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Hoofdstuk 5 Leertaak B Bij veel zoogdieren

Nadere informatie

Algemene regels tijdens het keuren De keurders zijn verplicht de gegeven instructies strikt op te volgen

Algemene regels tijdens het keuren De keurders zijn verplicht de gegeven instructies strikt op te volgen INHOUDSTAFEL Pagina 2 Algemene regels tijdens het keuren Pagina 3 Keurfiche + beschrijving van de rubrieken Pagina 4 Pagina 5 Mozaïeken Pagina 6 met rode bek (Urucum) Pagina 7 Zwartreeks Pagina 8 Bruinreeks

Nadere informatie

KLEURVERERVING KLEURDOMINANTIE BIJ SCHAPEN

KLEURVERERVING KLEURDOMINANTIE BIJ SCHAPEN KLEURVERERVING Inleiding De kenmerken voor de vachtkleur erft het schaap van beide ouders. Het proces van de vererving ligt besloten in de chromosomen, lange kettingmoleculen met daarin lineair gerangschikte,

Nadere informatie

Klinische Genetica. Geslachtsgebonden (X-chromosoom gebonden) recessieve overerving

Klinische Genetica. Geslachtsgebonden (X-chromosoom gebonden) recessieve overerving Klinische Genetica Geslachtsgebonden (X-chromosoom gebonden) recessieve overerving Klinische Genetica Bij uw bezoek aan de polikliniek Klinische Genetica heeft de klinisch geneticus of een genetisch consulent

Nadere informatie

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Biologie: Erfelijkheid 6/29/2013. dr. Brenda Casteleyn

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Biologie: Erfelijkheid 6/29/2013. dr. Brenda Casteleyn Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Biologie: Erfelijkheid 6/29/2013 dr. Brenda Casteleyn Met dank aan: Leen Goyens (http://users.telenet.be/toelating) en studenten van forum http://www.toelatingsexamen-geneeskunde.be

Nadere informatie

Standaardeisen kleurkanaries 2015. Nederlandse vertaling vanuit de oorspronkelijke Franstalige uitgave

Standaardeisen kleurkanaries 2015. Nederlandse vertaling vanuit de oorspronkelijke Franstalige uitgave Standaardeisen kleurkanaries 2015 Nederlandse vertaling vanuit de oorspronkelijke Franstalige uitgave 1 Foto s opgenomen op de voorzijde van deze standaardeisen zijn geplaatst met instemming van de Kanarioloog

Nadere informatie

bij Europese vogels Broeduitkomsten Kleurslagen en Verervingsvorm

bij Europese vogels Broeduitkomsten Kleurslagen en Verervingsvorm Broeduitkomsten bij Europese vogels Grondregels vererving: 1. Geslachtsgebonden vererving - factor dubbel aanwezig bij mannen - split mannen, geen split poppen - vader geeft kleur aan dochters - is dominant

Nadere informatie

Dan is de waarde van het recessieve allel q dus 0,87, vanwege het feit dat p + q = 1.

Dan is de waarde van het recessieve allel q dus 0,87, vanwege het feit dat p + q = 1. Opgave 1: Wet van Hardy-Weinberg Een populatie van 10.000 individuen voldoet wat betreft de onderlinge voortplanting aan de voorwaarden, genoemd in de wet van Hardy-Weinberg. Van deze populatie is bekend

Nadere informatie

ERFELIJKHEID. 1 N i e t a l l e m a a l h e t z e l f d e Afbeelding 17-2

ERFELIJKHEID. 1 N i e t a l l e m a a l h e t z e l f d e Afbeelding 17-2 ERFELIJKHEID 1 N i e t a l l e m a a l h e t z e l f d e Afbeelding 17-2 Afbeelding 17-1 Mensen uit elkaar houden vind je vast makkelijker. Toch hebben ook mensen veel meer overeenkomsten dan verschillen.

Nadere informatie

SPECIAALCLUB KLEURKANARIES vzw SKKL KBOF - LIMBURG. Infoblad. Nr 2 juni jaargang 27

SPECIAALCLUB KLEURKANARIES vzw SKKL KBOF - LIMBURG. Infoblad. Nr 2 juni jaargang 27 SPECIAALCLUB KLEURKANARIES vzw SKKL KBOF - LIMBURG Infoblad Nr 2 juni 2016 - jaargang 27 2 Clubnieuws Satinet rood (ivoor) intensief en schimmel Het Lidgeld SKKL: 12 per jaar - Infoblad inbegrepen SKKL

Nadere informatie

Broeduitkomsten. bij de kweek van Europese Vogels. Sijzen. WEV Brochure versie 2019 Broeduitkomsten SIJZEN pag 1

Broeduitkomsten. bij de kweek van Europese Vogels. Sijzen. WEV Brochure versie 2019 Broeduitkomsten SIJZEN pag 1 Broeduitkomsten bij de kweek van Europese Vogels Sijzen WEV Brochure versie 2019 Broeduitkomsten SIJZEN pag 1 Grondregels vererving: 1. Geslachtsgebonden vererving a. met recessief karakter - factor dubbel

Nadere informatie

Broeduitkomsten. Huismus 2010

Broeduitkomsten. Huismus 2010 Broeduitkomsten bij de kweek van Europese Vogels Huismus 2010 Grondregels vererving: Kleurslagen en verervingsvorm 1. Geslachtsgebonden vererving - factor dubbel aanwezig bij mannen - split mannen, geen

Nadere informatie

AVL-nascholing NW02. KU Leuven

AVL-nascholing NW02. KU Leuven Toelichtingen en praktische didactische tips bij de leerplandoelstellingen genetica in het Leerplan D/2017/13.758/009 Aardrijkskunde/Natuurwetenschappen 3 graad kso/tso; sept 2017: Leerplan van het Secundair

Nadere informatie

Algemene regels tijdens het keuren De keurders zijn verplicht de gegeven instructies strikt op te volgen

Algemene regels tijdens het keuren De keurders zijn verplicht de gegeven instructies strikt op te volgen INHOUDSTAFEL Pagina 2 Algemene regels tijdens het keuren Pagina 3 Keurfiche + beschrijving van de rubrieken Pagina 4 Pagina 5 Mozaïeken Pagina 6 met rode bek (urucum) Pagina 7 Zwartreeks Pagina 8 Bruinreeks

Nadere informatie

Klinische Genetica. Autosomaal dominante overerving

Klinische Genetica. Autosomaal dominante overerving Klinische Genetica Autosomaal dominante overerving Klinische Genetica U bent (of uw kind is) doorverwezen naar de polikliniek Klinische Genetica. Tijdens de eerste afspraak legt een klinisch geneticus

Nadere informatie

Antwoorden Biologie Thema 4

Antwoorden Biologie Thema 4 Antwoorden Biologie Thema 4 Antwoorden door een scholier 2182 woorden 18 januari 2005 7 433 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Opdracht 1 1 In de chromosomen zit de informatie voor

Nadere informatie

Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Benjamin Cummings

Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Benjamin Cummings De meeste organismen hebben een twee sets chromosomen, met daarop informatie voor alle eigenschappen van dat organisme (diploid) Deze erfelijke informatie noemen we het genotype Hoe deze erfelijke informatie

Nadere informatie

Mogelijke combinaties van genotypen. Mogelijke combinaties van fenotypen. Deze kruising levert 2 X 2 = 4 fenotypen.

Mogelijke combinaties van genotypen. Mogelijke combinaties van fenotypen. Deze kruising levert 2 X 2 = 4 fenotypen. Leertaak 8A 1. Bij de mens berust een bruine oogkleur op het dominante allel B. Een blauwe oogkleur berust op het recessieve alle b. Rechtshandigheid berust op het dominante allel H en linkshandigheid

Nadere informatie

Standaardeisen kleurkanaries 2011 COM / OMJ. Confédération Ornithologique Mondiale / Ordre Mondial des Juges

Standaardeisen kleurkanaries 2011 COM / OMJ. Confédération Ornithologique Mondiale / Ordre Mondial des Juges Standaardeisen kleurkanaries 2011 COM / OMJ Confédération Ornithologique Mondiale / Ordre Mondial des Juges Nederlandse vertaling vanuit de oorspronkelijke Franstalige uitgave Propriété de la C.O.M. /

Nadere informatie

Vraag /144. Vraag 14

Vraag /144. Vraag 14 Vraag 13 107/144 De kinderen van Romeo en Julia kunnen de ziekte enkel hebben indien hun beide ouders heterozygoot zijn. Hoe groot is die kans? Julia's broer Augusto heeft de ziekte, dus moeten zowel Laura

Nadere informatie

Groep 3.006 Lipochroom Lutino intensief witte pennen. Groep 3.008 Lipochroom Geel schimmel witte pennen

Groep 3.006 Lipochroom Lutino intensief witte pennen. Groep 3.008 Lipochroom Geel schimmel witte pennen 1. Zangkanaries Hoofdgroep 01: Zangkanaries 1 Kooi: zangkooi Groep 1.001 Harzers klas 1.001.001 Harzers Hoofdgroep 02: Zangkanaries 2 Kooi: zangkooi Groep 1.002 Waterslagers klas 1.002.001 Waterslagers

Nadere informatie

4 HAVO thema 4 Erfelijkheid EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN

4 HAVO thema 4 Erfelijkheid EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN Examentrainer Vragen Karyogrammen In afbeelding 1 zijn twee karyogrammen weergegeven. Deze karyogrammen zijn afkomstig van een eeneiige tweeling. Het ene kind is van het mannelijk geslacht zonder duidelijke

Nadere informatie

2. Erfelijkheid en de ziekte van Huntington

2. Erfelijkheid en de ziekte van Huntington 2. Erfelijkheid en de ziekte van Huntington Erfelijkheid Erfelijk materiaal in de 46 chromosomen De mens heeft in de kern van elke lichaamscel 46 chromosomen: het gaat om 22 paar lichaamsbepalende chromosomen

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 4 Erfelijkheid

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 4 Erfelijkheid Samenvatting Biologie Hoofdstuk 4 Erfelijkheid Samenvatting door een scholier 1431 woorden 17 jaar geleden 6,6 99 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Bas.1 wanneer zijn eigenschappen

Nadere informatie

Alles door elkaar 1. a) b) c) 2. a) b) c) a) b) BIOLOGIE 2017/18 WERKBOEK

Alles door elkaar 1. a) b) c) 2. a) b) c) a) b) BIOLOGIE 2017/18 WERKBOEK Alles door elkaar 1. Van twee erwtenplanten worden nakomelingen verkregen. Hiervan blijken er 28 rode bloemen te dragen en 11 witte bloemen. a) Wat zijn de genotypen van de ouderplanten? b) Welk allel

Nadere informatie

Sijzen. Broeduitkomsten. bij de kweek van Europese Vogels. Grondregels vererving: Kleurslagen en verervingsvormen bij de sijs:

Sijzen. Broeduitkomsten. bij de kweek van Europese Vogels. Grondregels vererving: Kleurslagen en verervingsvormen bij de sijs: Broeduitkomsten bij de kweek van Europese Vogels Sijzen Grondregels vererving: 1. Geslachtsgebonden vererving - factor dubbel aanwezig bij mannen - split mannen, geen split poppen - vader geeft kleur aan

Nadere informatie

Nederlandse Kleurkanarie Club

Nederlandse Kleurkanarie Club Parallel-kweeklijn Afspraken en aandachtspunten Prima kweeklijn opzetten goede administratie bijhouden; niet van de regels afwijken. Minimale aanschaf minimaal gebruik oudere vogels; vogels gaan ook dood;

Nadere informatie

Oefen Repetitie thema Erfelijkheid

Oefen Repetitie thema Erfelijkheid Oefen Repetitie thema Erfelijkheid Als er geen punten bij een vraag staan, dan is die vraag 1 punt waard. Onderdeel A: waar of niet waar? 1. Een zichtbare eigenschap maakt deel uit van het fenotype van

Nadere informatie

Standaardeisen kleurkanaries 2015

Standaardeisen kleurkanaries 2015 Standaardeisen kleurkanaries 2015 Nederlandse vertaling vanuit de oorspronkelijke Franstalige uitgave Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers - Januari 2015 1 Foto s opgenomen op de voorzijde van deze standaardeisen

Nadere informatie

Biologie 2000 Vraag 1 De plaats waar de chromatiden van een chromosoom tijdens de eerste fasen van een cel/kerndeling aan mekaar vastzitten noemt men: A. Centriool B. Centromeer C. Centrosoom D. Chromomeer

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 erfelijkheid

Samenvatting Biologie H7 erfelijkheid Samenvatting Biologie H7 erfelijkheid Samenvatting door een scholier 1875 woorden 23 juni 2016 4,6 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Inhoud Paragraaf 1: Verschillen tussen mensen 2 Begrippen

Nadere informatie

124 vogels van 91 punten. 70 vogels van 92 punten. 15 vogels van 93 punten.

124 vogels van 91 punten. 70 vogels van 92 punten. 15 vogels van 93 punten. 1 Overzicht algemene gegevens 31 inzenders hebben 683 vogels ingezonden welke zijn gekeurd door 9 keurmeesters 124 vogels van 91 punten. 70 vogels van 92 punten. 15 vogels van 93 punten. Enkelingen Europese

Nadere informatie

PENTA College csg Scala Rietvelden Vakgroep biologie 3 havo Thema 5 Erfelijkheid

PENTA College csg Scala Rietvelden Vakgroep biologie 3 havo Thema 5 Erfelijkheid Thema 5 Erfelijkheid Naam Klas : : 1 Inhoudsopgave Paragraaf 1 Genotype en fenotype blz. 3-4 Paragraaf 2 Homologe chromosomen blz. 5 t/m 8 Paragraaf 3 Geslachtelijke voortplanting blz. 9-10 Paragraaf 4

Nadere informatie

catalogus V.V. de Polderzanger kooi ring naam kls klr/ pnt. opm. prijs D

catalogus V.V. de Polderzanger kooi ring naam kls klr/ pnt. opm. prijs D catalogus V.V. de Polderzanger kooi ring naam kls klr/ pnt. opm. prijs D 07 Lipochroom geel intensief, schimmel en mozaןek 3003001 Geel intensief 1 - Wijk, van J. EK 90 2 - Wijk, van J. EK 91 3 - Wijk,

Nadere informatie

DE LIPOCHROOMKANARIES

DE LIPOCHROOMKANARIES DE LIPOCHROOMKANARIES Algemeen Als gevolg van de afwezigheid van de werking van de enzymfactor, zijn de melaninen niet zichtbaar in de bevedering. De snavel, nagels en poten moeten vleeskleurig zijn. De

Nadere informatie

Begrippenlijst Biologie DNA

Begrippenlijst Biologie DNA Begrippenlijst Biologie DNA Begrippenlijst door een scholier 1969 woorden 27 juni 2007 7,8 51 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Begrippen Allel: Elk van de genen van een genenpaar

Nadere informatie

Examen Voorbereiding Erfelijkheid

Examen Voorbereiding Erfelijkheid Examen Voorbereiding Erfelijkheid Teylingen College Leeuwenhorst 2015/2016 Thema 4 Erfelijkheid Begrippenlijst: Begrip DNA-sequentie Genexpressie Epigenetica Homozygoot Heterozygoot Intermediair Monohybride

Nadere informatie

catalogus Onderlinge TT 2013

catalogus Onderlinge TT 2013 catalogus Onderlinge TT 2013 kooi ring naam kls klr/zng pnt. opm. prijs D D kleurkanaries stammen D04-001 Geel schimmel 1 - Peters, L. A 49 89 2 - Peters, L. A 50 90 3 - Peters, L. A 50 90 4 - Peters,

Nadere informatie

Kerstmis 2008 Nieuwjaar 2009

Kerstmis 2008 Nieuwjaar 2009 Kerstmis 2008 Nieuwjaar 2009 Agri-shop Rijsbosch 17 4112 MB Beusichem 0345-501231 E-mail: deheus.beusichem@versatel.nl Openingstijden: Maandag t/m donderdag Vrijdag Zaterdag Nieuw: PAVO & Havens Paardenvoeders

Nadere informatie

BIOLOGIE VMBO KB VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.10.1

BIOLOGIE VMBO KB VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.10.1 BIOLOGIE VMBO KB VAKINFORMATIE STAATSEAMEN 2016 V15.10.1 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor de afname van

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1681 woorden 19 juni keer beoordeeld. Genetica

Samenvatting door een scholier 1681 woorden 19 juni keer beoordeeld. Genetica Samenvatting door een scholier 1681 woorden 19 juni 2004 6 78 keer beoordeeld Vak Biologie Genetica A. Inleiding Ouders en nakomelingen bezitten gelijke kenmerken, maar toch vertonen ze verschillen. Wat

Nadere informatie