GEZONDHEIDSRISICO'S VAN SCHILDERS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEZONDHEIDSRISICO'S VAN SCHILDERS"

Transcriptie

1 GEZONDHEIDSRISICO'S VAN SCHILDERS Overzicht van onderzoeken en naar aanleiding hiervan verkregen resultaten en aanbevelingen Stichting Bedrijfsgezondheidsdienst voor de Bouwnijverheid Directeur: W. van Hof, bedrijfsarts

2 Gezondheidsrisico's van schilders Dat er gezondheidsrisico's zijn verbonden met het werk van schilders is reeds jaren bekend. De schrijver van het eerste handboek over bedrijfsgezondheidszorg, Ramazinni, schrijft in dit handboek omstreeks 1700 over beroepsgebonden afwijkingen bij schilders. In de tijd van Ramazinni waren de gezondheidsrisico's afkomstig van zware metalen in pigmentstof zoals kwik, zilver, en lood. Tegenwoordig is het beroepsgebonden gezondheidsrisico van schilders veeleer verbonden met de gevaren van oplosmiddelen. De Stichting Bedrijfsgezondheidszorg voor de Bouwnijverheid in Nederland, BGBouw, werd in 1972 gesticht door werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouwnijverheid. Deze Stichting kreeg 2 taken op het gebied van de bedrijfsgezondheidszorg. De eerste taak was: de gezondheidszorg voor iedere werknemer en werkgever in de bouwnijverheid in Nederland te organiseren. De tweede taak werd gevormd door een aparte research opdracht. Deze research opdracht behelsde onderzoek naar gezondheidsrisico's in verband met arbeidsomstandigheden in de bouwnijverheid. In 1979 sloten de nevenbedrijven waaronder de bedrijfstak schilders zich aan bij de BGBouw. In datzelfde jaar werd er een keten van researchprojecten gestart teneinde een inventarisatie van gezondheidsrisico's gekoppeld aan het schildersberoep in Nederland, tot stand te brengen. Dit verslag beschrijft de projecten, hun resultaten, en onze conclusies over de afgelopen jaren. Deze projecten zijn: Arbeidshygi~nisch onderzoek naar de blootstelling van onderhoudsschilders aan oplosmiddelen.

3 - 2 - Onderzoek naar de blootstelling aan oplosmiddelen bij het schilderen in kleine ruimtes. Vergelijkend gezondheidsonderzoek van schilders en bouwvakkers. Ziekteverzuim van schilders in de bouwnijverheid. De preventie van huidaandoeningen bij huisschilders. Arbeidshygiënisch onderzoek naar de blootstelling van onderhondsschilders aan oplosmiddelen Blootstelling aan koolwaterstofoplosmiddelen werd gemeten op 23 werkplekken bij 45 schilders. De metingen werden genomen in de ademlucht van de 45 schilders. De objecten waren: - Woonflats - Ambassadeurswoning - PTT districtscentrale - Bierbrouwerij - Meubeltoonzaal - Kantine - Kantoorgebouw/regentenkamer - Werkplaats/garage - Waterleiding/pompstation - Laboratoriumzaal - Laboratioriumkamers - Waterleiding verdeelstation Resultaten: Op één werkplek werden 3 van de 4 schilders blootgesteld aan een concentratie van oplosmiddelen boven de MAG-waarde (Maximaal Aanvaardbare Concentratie). De andere werkplekken toonden geen overmaat van afzonderlijke oplosmiddelen in de ademlucht, vergeleken met de MAG-waarde. 6 schilders (14%) werden blootgesteld aan het risico van narcotische effecten (versuffende werkingen) en irritatie van de slijmvliezen, berekend volgens de Blootstellings Index voor oplosmiddelenmengsels.

4 - 3 - Het meten van oplosmiddelconcentraties op vaste plaatsen bij werkplekken, kwam niet overeen met de blootstelling aan oplosmiddelen van de schilders gemeten in de ademlucht. Speciale werkmethoden zoals het spuiten of, hygiënische omstandigheden zoals het gebruik van de lunch op de werkplek, brachten zeer vergrote risico's voor het inademen van een te grote hoeveelheid oplosmiddelen met zich mee. Onderzoek naar de blootstelling aan oplosmiddeldampen bij het schilderen in kleine ruimten Oplosmiddelen werden gemeten in de ademlucht van 22 schilders. Zij werkten allemaal in ruimten kleiner dan 50m Schilders werkten met de kwast. 5 schilders werkten met de roller. Resultaten Geen enkele MAG-waarde van een oplosmiddelcomponent werd overschreden. Van de 22 metingen van ademlucht waren er 5 waarin de concentratie van het oplosmiddelenmengsel zo hoog was, dat er narcotische of irriterende effecten van slijmvliezen te verwachten waren. Deze risico's werden bepaald door gebruik te maken van de methoden van de Blootstellings Index. Van de 5 monsters met een te hoog mengselgehalte waren er 3 afkomstig van werkzaamheden met de verfroller. Deze 3 monsters kwamen van een groep van 5 schilders welke met verfrollers werkten. Zo waren 60% van de schilders welke met rollers werkten blootgesteld aan een te hoge concentratie van oplosmiddelenmengsels. De concentratie welke gemeten werd tijdens het werk met rollers was direct gerelateerd aan het tempo van het werk, uitdrukt in 2 m per uur. xb.i. bij 2 8,2 m /uur = 0,48 xb.i. bij 16 2 m /uur = 1,25 xb.i. 2 bij 30,4 m /uur = 3,66

5 - 4 - De Blootstellings Index moet kleiner zijn dan l. Vergelijkend gezondheidsonderzoek van schilders en bouwvakkers Een gezondheidsonderzoek was uitgevoerd bij 100 schilders, en bekeken t.o.v. een vergelijkbare groep van 100 timmerlieden en metselaars. Resultaten: Geen verschil in gezondheid werd geconstateerd. Een verrassend gegeven werd gevormd door een bloedtest waarin lood in bloed werd aangetoond. Bij 50% van de schilders was deze test positief, vergeleken met 1% van de controlegroep van schilders en metselaars. Verder onderzoek maakte duidelijk dat alle loodbloedwaarden op één na beneden de biologisch acceptabele grens lagen. Het verschil tussen de twee groepen in dit opzicht is echter statistisch gezien van betekenis. Ziekteverzuim van schilders in de bouwnijverheid Een vergelijking van medische diagnoses van schilders en andere bouwwerknemers werd gemaakt. Het meetpunt was het begin van de WAO-periode na een ziekteduur van ongeveer l jaar. Resultaten: Een verschil dat statistisch gezien van betekenis was werd gevonden tussen de twee populaties, in de diagnosegroep psychosen en psychopatische ziekten. In de jaren 1975, 1976 en 1977 werd er een teveel aan diagnoses in deze groep geconstateerd bij de schilders van resp. 44%, 26%, en 35%.

6 - 5 - De preventie van huidaandoeningen bij huisschilders Op de werkplek werden 209 schilders onderzocht op huidafwijkingen. Bij 9,5% van deze groep werden eczemateuse huidafwijkingen gediagnostiseerd. Van deze 9,5% was 75% van de eczemateuse afwijkingen afkomstig van chemische of mechanische huidirritaties. Kort voor dat dit onderzoek begon, was er een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd op bouwplekken bij bouwvakkers. Daarbij was de schildersgroep niet meegenomen. In deze laatste groep vertoonden 4% van de populatie huidafwijkingen. Van deze 4% werd 55% veroorzaakt door chemische en of mechanische irritaties. M.b.t. de huidafwijkingen op grond van overgevoeligheid moet men bedenken dat een schilder die overgevoelig is voor verven of oplosmiddelen sneller ongeschikt voor zijn werk zal zijn dan de timmerman. Het gevolg kan zijn dat er een duidelijke selectie plaats gevonden heeft indien men naar de mensen kijkt welke aan het werk zijn (the healthy worker effect). Schilders die allergisch zijn zullen waarschijnlijk sneller van beroep zijn veranderd dan bouwvakkers met vergelijkbare problematiek. Discussie De vijf onderzoeksprojecten geven ons enig zicht in de beroepsgebonden risico's van de schilder in Nederland. De blootstellingsmetingen geven de betrekkelijke waarde van de MAG of TLV-waarde van afzonderlijke oplosmiddelen m.b.t. de blootstelling aan mengsels, weer. Uitgaande van het feit dat iedere schilder blootgesteld is aan een mengsel van oplosmiddelen is het zonder twijfel hoogst urgent dat goede grenzen worden ontwikkeld voor veilige werkomstandigheden wanneer werknemers blootgesteld zijn aan mengsels van koolwaterstofoplosmiddelen.

7 - 6 - In onze twee blootstellingsonderzoeken werd de methode van de Blootstellings Index gebruikt. De Blootstellings Index is de som van de quotiënten van de gemeten concentraties van individuele mengselcomponenten gedeeld door hun bijbehorende MAG-waarde BI = 3 G=- etc. De BI moet kleiner zijn dan 1. In 13% van de monsters van het eerste project was de B.I. groter dan de 1. In 23% van de monsters van het tweede project was de B.I. groter dan 1. Het gezondheidsonderzoek gaf geen verschillen in gezondheid van schilders vergeleken met timmerlieden en metselaars van statistische betekenis. Een groter aantal positieve loodbloedtesten in de schildersgroep wijst op een grotere blootstelling aan lood van de schildersgroep. Hierbij dient te worden aangetekend dat bij het vervolgonderzoek geen kwantitatieve grenzen met clinische betekenis werden overschreden op 1 na. Het onderzoek naar huidafwijkingen bij schilders toont een groter aantal huidafwijkingen bij schilders aan, dan bij de andere bouwberoepen. Het onderzoek naar het ziekteverzuim van schilders in de bouwnijverheid geeft een schokkende verhoging aan van het aantal diagnoses in de groep psychosen en psychopatische afwijkingen bij schilders. In de wereldliteratuur ontstaat op dit moment een steeds groter wordende bezorgdheid over de lange termijn effecten van blootstelling aan lagere concentraties koolwaterstofoplosmiddelen.

8 - 7 - De effecten hiervan worden vermoed in de zin van het versneld achteruit gaan van het centraal zenuwstelsel. De resultaten van het onderzoek naar het ziekteverzuim van schilders lopen parallel met een groeiende bezorgdheid vanuit de toxicologische literatuur. De BGBouw is van mening dat de grootste aandacht zal moeten worden geschonken aan de blootstelling aan koolwaterstofoplosmiddelen van schilders. Afzonderlijke MAG en TLV-waarden zullen opnieuw moeten worden bekeken op hun verdienste m.b.t. lange termijn effecten zoals bovengeschetst. Voor de blootstelling aan mengsels van koolwaterstofoplosmiddelen zullen met de grootst mogelijke spoed veilige grenzen voor blootstelling moeten worden bepaald. In februari van dit jaar hebben de BGBouw en het Bedrijfschap Schildersbedrijf hun krachten gebundeld om in Nederland te waarschuwen voor het oplosmiddelenprobleem. Deze aktie werd ondernomen op basis van de discussie in de toxicologische literatuur, zoals boven vermeld, gecombineerd met de alarmerende resultaten van het onderzoek naar ziekteverzuim van schilders. In een persconferentie, hebben werkgevers en werknemers van de bedrijfstak schilders in Nederland, georganiseerd in het Bedrijfschap Schildersbedrijf, en de BGBouw deze resultaten gepubliceerd. Vervolgens hebben zij gewaarschuwd voor de effecten op lange termijn van koolwaterstofoplosmiddelen in lagere concentraties. Tijdens deze persconferentie werden de volgende te nemen maatregelen voorgesteld: De overheid werd gevraagd verder onderzoek te willen stimuleren naar de effecten van blootstelling gedurende zeer lange tijd aan lagere concentraties oplosmiddelen. Ook werd de overheid uitgenodigd veilige grenzen te bepalen voor de blootstelling aan oplosmiddelenmengsels, op grond van de bestaande gegevens.

9 - 8 - De Nederlandse regering en de verfproducerende industrie werd gevraagd regels te maken, waardoor de schilder welke de verfproducten gebruikt, gewaarschuwd wordt voor de te verwachten concentratie oplosmiddelen bij het aanbrengen van de betreffende verf. De verfproducerende industrie werd gevraagd verf te ontwikkelen met een lager gehalte aan organische oplosmiddelen. Architecten, opdrachtgevers, schilderspatroons en iedereen die verf voorschrijft, werd gevraagd bij de keuze van de verf de concentratie van oplosmiddelen waaraan de schilder zal worden blootgesteld te betrekken. Er werd aangegeven dat dit punt op de prioriteitenlijst zou moeten komen wanneer er een keus gemaakt moet worden voor een bepaalde verf ten behoeve van een bepaald doel. Schilders, werknemers en werkgevers, werden gevraagd attent te zijn op het oplosmiddelenprobleem. Indien mogelijk zou de blootstelling moeten worden verminderd tot het absolute minimum met alle mogelijke maatregelen welke zijzelf op hun specifieke werkplekken kunnen bevorderen. Op deze wijze zijn werkgevers en werknemers, verenigd in het Bedrijfschap Schildersbedrijf, met de BGBouw in actie gekomen. Zij hebben als hun mening uitgesproken dat de bewijslast omvangrijk genoeg is om goede maatregelen te nemen om deze blootstelling aan koolwaterstofoplosmiddelen tot een minimum te beperken. Bovendien werden er een aantal praktische maatregelen aanbevolen aan: de regering, de verfproducerende industrie, architecten en opdrachtgevers, werkgevers en werknemers in het schildersbedrijf. W. van Hof,

10 Gepubliceerde BGBouw rapporten: Beweging en belasting van de vlechter Beweging en belasting van de metselaar (uitverkocht) Eindrapport samenwerkingaprojekt Jeugdgezondheidszorg en bedrijfsgezondheidszorg "Het betere werk", cabines en torenkranen Ergonomisch onderzoek van de straatmaker Gehooronderzoek bouw : een pilot study Ergonomische analyse van stukadoren Arbeidshygiënisch onderzoek naar de blootstelling van onderhoudsschilders aan oplosmiddelen Verkorte (populaire) versie van bovenstaand rapport Inventarisatie van de arbeid in natuursteenbedrijven in Nederland "Het betere werk", cabines van mobiele kranen statistiek en normering rugbelasting, literatuuroverzicht tot 1982 Gezondheidsaspecten van in de bouw gebruikte laserapparatuur 1982 "Het betere werk 11, cabines van grondverzetmachines 1982 Werk en werkomstandigheden van de straatmaker: Deel I. Inventarisatie Deel II. Werkhoudingen Deel III. Materialen en gereedschappen Oriënterend onderzoek naar de werkomstandigheden in de timmerfabrieken Onderzoek naar de gezondheidsrisico's bij schilders in Rotterdam en Den Haag De prevalentie van huidaandoeningen bij schilders Oriënterend onderzoek naar de blootstelling aan oplosmiddelen bij het schilderen in kleine ruimtes Ziekteverzuim van schilders in de bouwnijverheid Gezondheidsrisico's van schilders in de bouwnijverheid; Verslag van een 5-tal schildersonderzoeken, uitgevoerd in het kader van de BGBouw

11 Onderzoek naar taak, gezondheid en welbevinden van uitvoerders in het bouwbedrijf; beknopte samenvatting Werk en werkomstandigheden in de asfaltwegenbouw; verkorte versie Toxicologische aspecten bij het asfalteren Beroepen in de bouw. (BEROEPS SURVEYS) Beschrijvingen van werk en werkomstandigheden van beroepsgroepen in de bouw: De spoorlegger De tegelzetter De steenzetter De sloper De vloerenlegger

Beroepen in de bouw DE VLOERENLEGGER. een beschrijving van

Beroepen in de bouw DE VLOERENLEGGER. een beschrijving van Beroepen in de bouw DE VLOERENLEGGER een beschrijving van arbeid Inhoud rapport Vloerenleggers pag. 1. INLEIDING l 1.1. Algemeen 3.10. Veiligheid -1-1. INLEIDING L.l. Algemeen De Stichting Bedrijfsgezondheidsdienst

Nadere informatie

PROJECTVERSLAG. Project Schilders - OPS

PROJECTVERSLAG. Project Schilders - OPS PROJECTVERSLAG Project Schilders - OPS Projectnummer A 219 Amsterdam, juni 2000 Looptijd project: 1 februari 1999 tot 1 juni 1999 1. AANLEIDING EN DOEL VAN HET INSPECTIEPROJECT Page 1 1.1 Aanleiding Veel

Nadere informatie

Beoordeling gezondheidsrisico's door sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat

Beoordeling gezondheidsrisico's door sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat Beoordeling gezondheidsrisico's door sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat 19 december 2016 Inhoud 1. Aanleiding 2. Wat heeft het RIVM onderzocht? 3. Verband rubbergranulaat en leukemie 4. Voldoet

Nadere informatie

Kwartstof in de lucht (mg/m2) Tot ca. 15 (= 200 x teveel!)

Kwartstof in de lucht (mg/m2) Tot ca. 15 (= 200 x teveel!) Stof in de bouw Iedereen die in de bouw werkt komt in aanraking met stof. Op iedere bouwplaats is stof aanwezig, want het komt vrij bij allerlei bewerkingen. Van iedere twee bouwvakkers heeft er een last

Nadere informatie

Directeur Commissaris, adjunct directeur, manager 2110

Directeur Commissaris, adjunct directeur, manager 2110 Directeur Commissaris, adjunct directeur, manager 2110 BETREFT Beroepsbeschrijving 1 van 6 1. Algemeen De directeur geeft leiding aan een bouwbedrijf. In de bouwnijverheid is de invulling van de functie

Nadere informatie

Voorwoord. Over de auteurs A CHEMISCHE FACTOREN 1

Voorwoord. Over de auteurs A CHEMISCHE FACTOREN 1 Inhoudsopgave Voorwoord Over de auteurs V IX A CHEMISCHE FACTOREN 1 1 Effecten van gevaarlijke stoffen op de mens 1 1.1 Giftigheid van stoffen 1 1.2 Toxicologische beoordeling van een stof 5 1.3 Herkennen

Nadere informatie

POMS-site Ter Apel Beoordeling Gezondheidsrisico. Eindrapport

POMS-site Ter Apel Beoordeling Gezondheidsrisico. Eindrapport POMS-site Ter Apel Beoordeling Gezondheidsrisico Eindrapport Juni 2016 1 POMS-site Ter Apel Beoordeling Gezondheidsrisico Eindrapport Juni 2016 Auteurs: M. Eggens F. Greven F. Duijm 2 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Fiche 9 (Analyse): Risicobeoordeling: Wetgeving

Fiche 9 (Analyse): Risicobeoordeling: Wetgeving Fiche 9 (Analyse): Risico: Wetgeving Referentie: artikels 6 tot 10 van het KB van 4 augustus1996, gewijzigd bij de artikels 4 en 5 van het KB van 29 april 1999. De werkgever verricht de in samenwerking

Nadere informatie

BIJLAGE XV-RAPPORT. Samenvatting. Stofnamen: stoffen in gerecycleerde rubberkorrels die als instrooimateriaal in kunstgras worden gebruikt

BIJLAGE XV-RAPPORT. Samenvatting. Stofnamen: stoffen in gerecycleerde rubberkorrels die als instrooimateriaal in kunstgras worden gebruikt BIJLAGE XV-RAPPORT EEN EVALUATIE VAN DE MOGELIJKE GEZONDHEIDSRISICO'S VAN GERECYCLEERDE RUBBERKORRELS DIE ALS INSTROOIMATERIAAL OP KUNSTGRASVELDEN WORDEN GEBRUIKT Samenvatting Stofnamen: stoffen in gerecycleerde

Nadere informatie

Schadelijke producten algemeen

Schadelijke producten algemeen Schadelijke producten algemeen Wat zijn schadelijke producten? Wat zijn de gevolgen van werken met schadelijke producten? Welke factoren zijn van invloed op de schadelijkheid? Wat zegt de wet? Wat kunnen

Nadere informatie

beroepen in de bouw DE TIMMERMAN

beroepen in de bouw DE TIMMERMAN beroepen in de bouw DE TIMMERMAN in onderhoud, renovatie DeTïnrmermaa. 5oo't aardse Huis tot INHOUDSOPGAVE pagina 1. INLEIDING. l 2. DE TIMMERMAN IN ONDERHOUD, RENOVATIE EN RESTAURATIE 2 2.1. Historie

Nadere informatie

Self Assessment in de Schoenherstelsector. Het zelf meten van blootstelling aan oplosmiddelen. Notitie

Self Assessment in de Schoenherstelsector. Het zelf meten van blootstelling aan oplosmiddelen. Notitie Notitie Aan De Schoenherstelbranche Auteurs Selma Hertsenberg Marc Lurvink Dick Brouwer Maikel van Niftrik Erik Tielemans Onderwerp Rapportage onderzoek naar "Self Assessment" en blootstelling aan oplosmiddelen

Nadere informatie

LAWAAI. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Tuinzaadbedrijven

LAWAAI. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Tuinzaadbedrijven LAWAAI Bij het werken met of bij machines kan de norm voor schadelijk geluid, (80 db(a)) overschreden worden. Afhankelijk van het aantal decibels, de toonhoogte en de blootstellingsduur kan daardoor blijvende

Nadere informatie

Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1

Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1 Commissie Arbeidsomstandigheden Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1 Kern van het advies De Commissie Arbeidsomstandigheden van de Sociaal-Economische Raad (SER) heeft in een

Nadere informatie

Deelrapportage Zware metalen en chroom-6 in stof. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum

Deelrapportage Zware metalen en chroom-6 in stof. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum Deelrapportage Zware metalen en chroom-6 in stof Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, september 2015 Seksuele Gezondheid, Infectieziekten

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP HOOGTE

VEILIG WERKEN OP HOOGTE VEILIG WERKEN OP HOOGTE LEO VAN DAM VOORZITTER PROFION Utrecht 8 februari 2007 Aanleiding Wijziging van het Arbeidsomstandigheden besluit: Voorschriften inzake veiligheid en gezondheid bij gebruik door

Nadere informatie

Inschatting gezondheidsrisico s grafietregen Wijk aan Zee RIVM 2019

Inschatting gezondheidsrisico s grafietregen Wijk aan Zee RIVM 2019 Inschatting gezondheidsrisico s grafietregen Wijk aan Zee RIVM 2019 RIVM project grafietregens en gezondheid Uitstoot grafietregens bij slakverwerking Harsco / Tata Steel Bewoners rondom bedrijf maken

Nadere informatie

VERSLAG INSPECTIEPROJECT DE FYSIEKE BELASTING BIJ METSELAARS

VERSLAG INSPECTIEPROJECT DE FYSIEKE BELASTING BIJ METSELAARS VERSLAG INSPECTIEPROJECT DE FYSIEKE BELASTING BIJ METSELAARS COLOFON Plaats: Den Haag, 17 augustus 2005 Projectnummer: Inspectieonderwerp: Directie: A658 Fysieke belasting Bouw Landelijke projectleider:

Nadere informatie

Samenvatting. Nederlands onderzoek aanleiding voor vragen aan Gezondheidsraad

Samenvatting. Nederlands onderzoek aanleiding voor vragen aan Gezondheidsraad Samenvatting Nederlands onderzoek aanleiding voor vragen aan Gezondheidsraad In Nederland wordt naar schatting een half miljoen werknemers met enige regelmaat blootgesteld aan organische oplosmiddelen.

Nadere informatie

Gericht Periodiek Onderzoek (GPO)

Gericht Periodiek Onderzoek (GPO) Gericht Periodiek Onderzoek (GPO) Aandacht voor werk met bijzondere gezondheidsrisico s Informatie voor de werknemer Werk met bijzondere gezondheidsrisico s Sommige werkzaamheden in de bouwnijverheid gaan

Nadere informatie

European Sick Leave Index Voorbeeldklant

European Sick Leave Index Voorbeeldklant European Sick Leave Index Voorbeeldklant Wij danken u voor de deelname aan het onderzoek European Sick Leave Index. Dit initiatief is ontwikkeld om te beantwoorden aan een groeiende vraag naar inzichten

Nadere informatie

Inhoud. Lijst van auteurs. 1 De relatie tussen werk en gezondheid 1 J.H.A.M. Verbeek

Inhoud. Lijst van auteurs. 1 De relatie tussen werk en gezondheid 1 J.H.A.M. Verbeek Lijst van auteurs Inleiding xi xiii 1 De relatie tussen werk en gezondheid 1 J.H.A.M. Verbeek 1 Gezondheidsrisico s in het werk 1 2 Gezondheidsrisico s en belastende factoren 3 3 Beroepsziekte 4 4 Gevolgen

Nadere informatie

European Sick Leave Index Klant

European Sick Leave Index Klant European Sick Leave Index Wij danken u voor de deelname aan het onderzoek European Sick Leave Index. Dit initiatief is ontwikkeld om te beantwoorden aan een groeiende vraag naar inzichten in het effect

Nadere informatie

Arbeidsmarktmonitor 2011-Q4

Arbeidsmarktmonitor 2011-Q4 MONITOR ARBEIDSMARKT Toelichting In deze rapportage wordt een overzicht gegeven van een aantal ontwikkelingen op de bouwarbeidsmarkt. In de rapportage is de volgende data opgenomen; Het aantal werknemers

Nadere informatie

Arbeidsmarktmonitor 2012-Q1

Arbeidsmarktmonitor 2012-Q1 MONITOR ARBEIDSMARKT Toelichting In deze rapportage wordt een overzicht gegeven van een aantal ontwikkelingen op de bouwarbeidsmarkt. In de rapportage is de volgende data opgenomen; Het aantal werknemers

Nadere informatie

Meelstof in de bakkerij

Meelstof in de bakkerij Meelstof in de bakkerij Welke grenswaarde is haalbaar? Frans Jongeneelen Bijeenkomst Nijkerk 2013 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Meetbaarheid grenswaarde 3. Meetresultaten meelstof en trend van de blootstelling

Nadere informatie

2 Arbeidsomstandigheden in Nederland

2 Arbeidsomstandigheden in Nederland 2 Arbeidsomstandigheden in Nederland 2.1 Inleiding Op basis van recente onderzoeksliteratuur geeft dit hoofdstuk een globale schets van de stand van zaken van de arbeidsomstandigheden in Nederland (paragraaf

Nadere informatie

Summery. Effectiviteit van een interventieprogramma op arm-, schouder- en nekklachten bij beeldschermwerkers

Summery. Effectiviteit van een interventieprogramma op arm-, schouder- en nekklachten bij beeldschermwerkers ummery amenvatting Effectiviteit van een interventieprogramma op arm-, schouder- en nekklachten bij beeldschermwerkers 207 Algemene introductie Werkgerelateerde arm-, schouder- en nekklachten zijn al eeuwen

Nadere informatie

hoofdstuk 1 hoofdstuk 2 hoofdstuk 3

hoofdstuk 1 hoofdstuk 2 hoofdstuk 3 SAMENVATTING Dit proefschrift is gewijd aan Bouwen aan Gezondheid : een onderzoek naar de effectiviteit van een leefstijlinterventie voor werknemers in de bouwnijverheid met een verhoogd risico op hart

Nadere informatie

Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden

Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden Inhoud 1. Aanleiding 2. Risicoschatting 3. Resultaten 4. Conclusie Gezondheidsrisico 5. Aanbevelingen PFOA emissies Dordrecht 5 april 2016 1. Aanleiding voor

Nadere informatie

Arbeidsmarktmonitor 2014-Q3

Arbeidsmarktmonitor 2014-Q3 MONITOR ARBEIDSMARKT Toelichting In deze rapportage wordt een overzicht gegeven van een aantal ontwikkelingen op de bouwarbeidsmarkt. In de rapportage is de volgende data opgenomen; Het aantal werknemers

Nadere informatie

Leven lang lekker werken 8 april 2013 Duurzame inzetbaarheid bij een afval-energiecentrale

Leven lang lekker werken 8 april 2013 Duurzame inzetbaarheid bij een afval-energiecentrale Leven lang lekker werken 8 april 2013 Duurzame inzetbaarheid bij een afval-energiecentrale Aanleiding Stijging pensioenleeftijd van 62 naar 65+ Stijgende gemiddelde leeftijd Lange dienstverbanden Eenzijdige

Nadere informatie

Deel I Het startpunt van het Vital@Work onderzoek

Deel I Het startpunt van het Vital@Work onderzoek De babyboomer generatie, een langere levensverwachting en lagere geboortecijfers hebben als gevolg dat de samenleving vergrijst. Om de gevolgen van de vergrijzende samenleving, zowel vanuit bedrijfs- als

Nadere informatie

Bedrijfstakatlas 2010

Bedrijfstakatlas 2010 Bedrijfstakatlas 2010 Arbouw voor gezond en veilig werken Arbouw is opgericht door werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouwnijverheid om de veiligheid en gezondheid in de bouw- en nevenbedrijven

Nadere informatie

212

212 212 Type 2 diabetes is een chronische aandoening, gekarakteriseerd door verhoogde glucosewaarden (hyperglycemie), die wereldwijd steeds vaker voorkomt (stijgende prevalentie) en geassocieerd is met vele

Nadere informatie

Chemische belasting van de huid Schilders & Vloerenleggers. Jeroen Terwoert IVAM Universiteit van Amsterdam

Chemische belasting van de huid Schilders & Vloerenleggers. Jeroen Terwoert IVAM Universiteit van Amsterdam Chemische belasting van de huid Schilders & Vloerenleggers Jeroen Terwoert IVAM Universiteit van Amsterdam Inhoud Vóórkomen huidklachten in de bouw Oorzakelijke factoren Onderzoek chemische belasting schilders

Nadere informatie

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Er zijn verschillende soorten gevaarlijke stoffen, met elk hun specifieke schadelijke effecten. Voorbeelden zijn: organische oplosmiddelen cyclische verbindingen zware

Nadere informatie

Bedrijfstakatlas 2012

Bedrijfstakatlas 2012 Bedrijfstakatlas 2012 Arbouw voor gezond en veilig werken Arbouw is opgericht door werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouwnijverheid om de veiligheid en gezondheid in de bouw- en nevenbedrijven

Nadere informatie

Kwartsstof in de bouwnijverheid: blootstelling, preventie, begeleiding. Brussel, 26 januari 2010. Ton Spee, Arbouw, Harderwijk

Kwartsstof in de bouwnijverheid: blootstelling, preventie, begeleiding. Brussel, 26 januari 2010. Ton Spee, Arbouw, Harderwijk Kwartsstof in de bouwnijverheid Kwartsstof in de bouwnijverheid: blootstelling, preventie, begeleiding Brussel, 26 januari 2010 Ton Spee, Arbouw, Harderwijk Klachten over stof Risico (blootstellingsonderzoek)

Nadere informatie

OMGAAN MET OPLOSMIDDELEN IN VERPAKKINGSDRUKKERIJEN

OMGAAN MET OPLOSMIDDELEN IN VERPAKKINGSDRUKKERIJEN OMGAAN MET OPLOSMIDDELEN IN VERPAKKINGSDRUKKERIJEN ARBO-CONVENANT PKVG-INDUSTRIE, ARBO-CONVENANT GRAFIMEDIA CHECKLIST & BEDRIJFSVERBETERPLAN LET OP! 1. Bij bijna elke paragraaf in de checklist hoort een

Nadere informatie

Risico communicatie kankerverwekkende stoffen. drs.ing. Jolanda Willems MBA

Risico communicatie kankerverwekkende stoffen. drs.ing. Jolanda Willems MBA Risico communicatie kankerverwekkende stoffen drs.ing. Jolanda Willems MBA Kankerwekkende stoffen Verschil Experts versus Medewerkers Voorbeeld 1 kankerclusters Situatieschets Ongerustheid over aantal

Nadere informatie

Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof

Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof Er komt kwartsstof vrij wanneer je kwarts-houdend materiaal zoals hardsteen en baksteen bewerkt. De fijnstof kan via de huid en de inademing in je lichaam terechtkomen

Nadere informatie

WELKOM BLOOTSTELLING VAN BENZINEPOMPSTATION MEDEWERKERS AAN BENZEEN, TOLUEEN EN XYLENEN IN SRI LANKA

WELKOM BLOOTSTELLING VAN BENZINEPOMPSTATION MEDEWERKERS AAN BENZEEN, TOLUEEN EN XYLENEN IN SRI LANKA WELKOM BLOOTSTELLING VAN BENZINEPOMPSTATION MEDEWERKERS AAN BENZEEN, TOLUEEN EN XYLENEN IN SRI LANKA Laurie de Werdt Kennismaking Laurie de Werdt Bachelor Gezondheidswetenschappen (Maastricht) Master Biomedische

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 september 2018 Betreft Chroom-6 op materialen

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 september 2018 Betreft Chroom-6 op materialen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Moerdijk, belicht vanuit de bedrijfsgezondheidszorg

Moerdijk, belicht vanuit de bedrijfsgezondheidszorg Moerdijk, belicht vanuit de bedrijfsgezondheidszorg Expertise Centrum Toxische Stoffen (ECTS), Arbo Unie Drs.ing. Jolanda Willems, MBA 29 maart 2012 Voorstellen: Manager Arbo Unie Riskinzet (advies) Expertise

Nadere informatie

Tinnitus en arbeid. Een onderzoek naar de invloed van stressoren op tinnitus en de mogelijkheid tot werken

Tinnitus en arbeid. Een onderzoek naar de invloed van stressoren op tinnitus en de mogelijkheid tot werken Rijksuniversiteit Groningen Wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid Universitair Medisch Centrum Groningen Tinnitus en arbeid Een onderzoek naar de invloed van stressoren op tinnitus en de mogelijkheid

Nadere informatie

M200510 MKB-ondernemers negatief over verantwoordelijkheden bij ziekte werknemers

M200510 MKB-ondernemers negatief over verantwoordelijkheden bij ziekte werknemers M200510 MKB-ondernemers negatief over verantwoordelijkheden bij ziekte werknemers drs. F.M.J. Westhof Zoetermeer, december 2005 MKB-ondernemers negatief over verantwoordelijkheden bij ziekte werknemers

Nadere informatie

Validatie onderzoek. 22 december 2009. ir. R.T.H. van de Laar arbeidshygiënist S.A.H.

Validatie onderzoek. 22 december 2009. ir. R.T.H. van de Laar arbeidshygiënist S.A.H. Validatie onderzoek Blootstellingsmetingen bij het vullen van IBC s Ter validering van het model Veilig verladen van vloeistoffen in het tanktransport 22 december 2009 ir. R.T.H. van de Laar arbeidshygiënist

Nadere informatie

ZAVIN. Bedrijfsopdracht 5 Arbeidshygiënisch onderzoek vaten

ZAVIN. Bedrijfsopdracht 5 Arbeidshygiënisch onderzoek vaten Bedrijfsopdracht 5 Arbeidshygiënisch onderzoek ZAVIN Auteur: Functie: In het kader van opleiding: Docent / Corrector: Datum en plaats: Opdracht: N. Deylius KAM-Coördinator MVK VAPRO / Gelling Publishing

Nadere informatie

Monitor naleving rookvrije werkplek 2006

Monitor naleving rookvrije werkplek 2006 Monitor naleving rookvrije werkplek 2006 METINGEN 2004 EN 2006 B. Bieleman A. Kruize COLOFON St. INTRAVAL Postadres: Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl Kantoor Groningen: Kantoor Rotterdam:

Nadere informatie

Arbeidsmarktmonitor 2014-Q2

Arbeidsmarktmonitor 2014-Q2 REGIONALE MONITOR ARBEIDSMARKT Toelichting In deze rapportage wordt een overzicht gegeven van een aantal regionale ontwikkelingen op de bouwarbeidsmarkt. In de rapportage is de volgende data opgenomen;

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (Commissie GBBS; één van de vaste commissies

Nadere informatie

Allergenen info voor werkgevers: Allergenen in de composietenindustrie

Allergenen info voor werkgevers: Allergenen in de composietenindustrie Allergenen info voor werkgevers Allergenen voor de composieten industrie Allergenen r werkgevers Allergenen voor de composieten industrie Allergenen info voor Allergenen info voor werkgevers: Allergenen

Nadere informatie

GGD Zuid Holland Zuid t.a.v. Mevrouw I. Akkersdijk. Gemeente Dordrecht / Afd. Bouw en Wonen t.a.v. Mevrouw G. Norden. Geachte heer, mevrouw,

GGD Zuid Holland Zuid t.a.v. Mevrouw I. Akkersdijk. Gemeente Dordrecht / Afd. Bouw en Wonen t.a.v. Mevrouw G. Norden. Geachte heer, mevrouw, GGD Zuid Holland Zuid t.a.v. Mevrouw I. Akkersdijk Gemeente Dordrecht / Afd. Bouw en Wonen t.a.v. Mevrouw G. Norden uw brief van uw kenmerk reactie op onderwerp Onderzoeksresultaten Stomerij Vrieseweg

Nadere informatie

World of Lab 2 oktober 2018

World of Lab 2 oktober 2018 World of Lab 2 oktober 2018 Road to Zero Inspectie SZW 2 Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Diana Martens Projectleider Inspectie SZW Programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen Algemeen: Werknemers

Nadere informatie

Arbeidsmarktmonitor 2015-Q1

Arbeidsmarktmonitor 2015-Q1 REGIONALE MONITOR ARBEIDSMARKT Toelichting In deze rapportage wordt een overzicht gegeven van een aantal regionale ontwikkelingen op de bouwarbeidsmarkt. In de rapportage is de volgende data opgenomen;

Nadere informatie

Factoren die kunnen en willen doorwerken tot 65 beïnvloeden

Factoren die kunnen en willen doorwerken tot 65 beïnvloeden Het verhogen van duurzame inzetbaarheid van de beroepsbevolking is een van de grootste uitdagingen voor de geïndustrialiseerde landen in de komende decennia. Omdat de beroepsbevolking krimpt en vergrijst

Nadere informatie

code beroep CAO Bouwnijverheid 140 AFMONTEERDER 134 APPLICATEUR 385 ASBESTVERWIJDERAAR 245 ASFALTEERDER BUISLEIDINGEN 270 ASFALTWERKER 365 ASSISTENT

code beroep CAO Bouwnijverheid 140 AFMONTEERDER 134 APPLICATEUR 385 ASBESTVERWIJDERAAR 245 ASFALTEERDER BUISLEIDINGEN 270 ASFALTWERKER 365 ASSISTENT code beroep CAO Bouwnijverheid 140 AFMONTEERDER 134 APPLICATEUR 385 ASBESTVERWIJDERAAR 245 ASFALTEERDER BUISLEIDINGEN 270 ASFALTWERKER 365 ASSISTENT SPRINGMEESTER 281 BAKSCHIPPER (CAO BOUW) 271 BALKMAN

Nadere informatie

Fiche 6 (Analyse): Réglementering

Fiche 6 (Analyse): Réglementering Fiche 6 (Analyse): Réglementering De Belgische reglementering In België, is er momenteel een Koninklijk Besluit (december 2003) in voorbereiding teneinde de Europese Richtlijn 2002/44/CE in Belgisch recht

Nadere informatie

Blijven meten tegen beter weten?

Blijven meten tegen beter weten? Blijven meten tegen beter weten? Arboregels zonder ondergrens NVvA Symposium, maart 2012 Caesar Consult: Daan Huizer @ Caesar_Consult Introductie 1. Introduction Caesar Consult Over ons Caesar Consult

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3

Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Samenvatting 11 Samenvatting Bloedarmoede, vaak aangeduid als anemie, is een veelbesproken onderwerp in de medische literatuur. Clinici en onderzoekers buigen zich al vele jaren over de oorzaken en gevolgen

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling

Samenvatting. Vraagstelling Samenvatting Vraagstelling Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (GBBS) van de Gezondheidsraad, gezondheidskundige

Nadere informatie

Handleiding Toolbox StofVrijWerken

Handleiding Toolbox StofVrijWerken Handleiding Toolbox StofVrijWerken Deze handleiding is bedoeld voor uitvoerders en KAM-coördinatoren die de toolbox StofVrijWerken willen geven op hun bouwplaats. In deze handleiding worden de materialen

Nadere informatie

Di- en triisocyanaten. Nr. 2018/20, Den Haag, 28 november Samenvatting

Di- en triisocyanaten. Nr. 2018/20, Den Haag, 28 november Samenvatting Di- en triisocyanaten Nr. 2018/20, Den Haag, 28 november 2018 Di- en triisocyanaten pagina 2 van 5 Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de Gezondheidsraad een gezondheidskundige

Nadere informatie

Metaalbewerker / bankwerker

Metaalbewerker / bankwerker Metaalbewerker / bankwerker Er werken circa 800 tot 1000 metaalbewerkers in de bouw. Ze werken bij grote GWW- en B&U-bedrijven. Onder de verzamelnaam metaalbewerker / bankwerker vallen naast de metaalbewerker

Nadere informatie

Hoe ziet een CMR stof eruit en wat doe ik ermee? Edwin Ferdinandus en Marjan Demmer

Hoe ziet een CMR stof eruit en wat doe ik ermee? Edwin Ferdinandus en Marjan Demmer Hoe ziet een CMR stof eruit en wat doe ik ermee? Edwin Ferdinandus en Marjan Demmer Toxic Toxic: webbased dienst die zorgt voor borging en compliance. Consultancy: Pas metingen, Dusttrack, Legionella Planning,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 775 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2018 34 775 XV Vaststelling

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over bericht ziekte oud-medewerkers vanwege blootstelling aan giftige stoffen

Antwoorden op vragen over bericht ziekte oud-medewerkers vanwege blootstelling aan giftige stoffen Ministerie van Defensie > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Ministerie van Defensie Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701

Nadere informatie

Vastgestelde onderzoeksvragen RIVM-onderzoek Gezondheidsonderzoek gebruik gevaarlijke stoffen bij Defensie; POMS, chroom-6 en CARC

Vastgestelde onderzoeksvragen RIVM-onderzoek Gezondheidsonderzoek gebruik gevaarlijke stoffen bij Defensie; POMS, chroom-6 en CARC Vastgestelde onderzoeksvragen RIVM-onderzoek Gezondheidsonderzoek gebruik gevaarlijke stoffen bij Defensie; POMS, chroom-6 en CARC Introductie A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720

Nadere informatie

FNV Bondgenoten. Checklist Beleid chemische stoffen, zwangerschap en voortplanting in bedrijven

FNV Bondgenoten. Checklist Beleid chemische stoffen, zwangerschap en voortplanting in bedrijven FNV Bondgenoten Checklist Beleid chemische stoffen, zwangerschap en voortplanting in bedrijven Gevaarssymbolen op grond van de Europese regelgeving R-zinnen voor de voortplanting giftige stoffen R 46 R

Nadere informatie

Taak 1.1.8 Arbo >> Discussietaak Burcu Arslan 3T1A. Ergonomie. Arbozorg in de grafimedia

Taak 1.1.8 Arbo >> Discussietaak Burcu Arslan 3T1A. Ergonomie. Arbozorg in de grafimedia Taak 1.1.8 Arbo >> Discussietaak Burcu Arslan 3T1A Ergonomie Arbozorg in de grafimedia In de grafische sector zijn de laatste jaren behoorlijke inspanningen gedaan om een gezondere bedrijfstak te worden

Nadere informatie

Systematische review naar effectieve interventies ter preventie van kindermishandeling.

Systematische review naar effectieve interventies ter preventie van kindermishandeling. Rapport Systematische review naar effectieve interventies ter preventie van kindermishandeling. Auteurs: F.J.M. van Leerdam 1 K. Kooijman 2 F. Öry 1 M. Landweer 3 1: TNO Preventie en Gezondheid Postbus

Nadere informatie

ANALYSE ITEMS DUURZAME INZETBAARHEID PAGO BOUWNIJVERHEID 2010-2011

ANALYSE ITEMS DUURZAME INZETBAARHEID PAGO BOUWNIJVERHEID 2010-2011 Arbouw is door werkgevers- en werknemersorganisaties opgericht om de arbeidsomstandigheden in de bouwnijverheid te verbeteren. In het bestuur van Arbouw zijn vertegenwoordigd Bouwend Nederland, Federatie

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING Samenvatting NEDERLANDSE SAMENVATTING In de gezondheidszorg is decubitus nog steeds een veel voorkomend zorgprobleem. Decubitus betekent voor de patiënt pijn en overlast en kan

Nadere informatie

Rekentool Veiligheidsklassen werken met verontreinigde grond (versie 4.x, Conform CROW Publicatie 132, 4e druk)

Rekentool Veiligheidsklassen werken met verontreinigde grond (versie 4.x, Conform CROW Publicatie 132, 4e druk) Rekentool Veiligheidsklassen werken met verontreinigde grond (versie 4.x, Conform CROW Publicatie 132, 4e druk) Inleiding Vaststellen van de veiligheidsklasse Maatregelen voor het werken in en met verontreinigde

Nadere informatie

Basisinspectiemodule FYSIEKE BELASTING Lichaamstrillingen

Basisinspectiemodule FYSIEKE BELASTING Lichaamstrillingen Basisinspectiemodule FYSIEKE BELASTING Lichaamstrillingen Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de techniek en is geschreven voor intern gebruik bij de Inspectie SZW.

Nadere informatie

Machinist - torenkraan

Machinist - torenkraan Machinist - torenkraan De machinist torenkraan bedient en onderhoudt de torenkraan. Hij werkt op grote hoogte, meestal tussen de 20 en 50 m, maar soms ook op 100 m. De machinist torenkraan heeft door de

Nadere informatie

SAMENVATTING UITVOERDER P&O-BELEID, UITVOERDER ARBOBELEID EN LEIDINGGEVENDE INFORDOCUMENT TOOL

SAMENVATTING UITVOERDER P&O-BELEID, UITVOERDER ARBOBELEID EN LEIDINGGEVENDE INFORDOCUMENT TOOL INFORDOCUMENT TOOL SAMENVATTING UITVOERDER P&O-BELEID, UITVOERDER ARBOBELEID EN LEIDINGGEVENDE 1 SAMENVATTING Wat zijn biologische agentia? Biologische agentia zijn levende of niet levende organismen van

Nadere informatie

Rol en beschikbaarheid van de bedrijfsarts

Rol en beschikbaarheid van de bedrijfsarts Arbeidsrisico s en zwangerschap Rol en beschikbaarheid van de bedrijfsarts Teus Brand Coronel Instituut, Academisch Medisch Centrum Amsterdam Disclosure belangen spreker Teus Brand (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

VERZUIMRAPPORT 2016 Een gezonde aanpak van verzuim.

VERZUIMRAPPORT 2016 Een gezonde aanpak van verzuim. 2016 VERZUIMRAPPORT 2016 Een gezonde aanpak van verzuim. Verzuimrapport Inleiding V oor u ligt het verzuimrapport over het kalenderjaar 2016. In dit rapport vindt u de kengetallen van het ziekteverzuim

Nadere informatie

PROJECT Legionella Binnenvaart 2000 A412

PROJECT Legionella Binnenvaart 2000 A412 PROJECT Legionella Binnenvaart 2000 A412 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Versie: januari 2002 Postadres: Postbus 90801 te 2509 LV DEN HAAG Bezoekadres: Anna van Hannoverstraat 4 te DEN

Nadere informatie

1 Epidemiologie van multipel myeloom en de ziekte van Waldenström

1 Epidemiologie van multipel myeloom en de ziekte van Waldenström 1 Epidemiologie van multipel myeloom en de ziekte van Waldenström Dr. S.A.M. van de Schans, S. Oerlemans, MSc. en prof. dr. J.W.W. Coebergh Inleiding Epidemiologie is de wetenschap die eenvoudig gezegd

Nadere informatie

Versnelde houdbaarheidstests. voor natuurlijke kleurstoffen in drie levensmiddelenmodellen

Versnelde houdbaarheidstests. voor natuurlijke kleurstoffen in drie levensmiddelenmodellen voor natuurlijke kleurstoffen in drie levensmiddelenmodellen Inhoudsopgave 3 Samenvatting 4 Bepaling van de minimale houdbaarheid 5 Materiaal en methoden 6 Resultaten 8 Conclusies 9 Colofon 2 Samenvatting

Nadere informatie

INSTRUCTIE URINEONDERZOEK + FORMULIER AANVRAGEN URINEONDERZOEK

INSTRUCTIE URINEONDERZOEK + FORMULIER AANVRAGEN URINEONDERZOEK Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 BASISPRINCIPES VOOR HET UITVOEREN VAN HgU TESTS 3.2 Opstelling HGU meetplannen. 3.3 Uitvoering van de HGU meetplannen 3.4 Limiet

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

arboregelgeving Informatiebron Arbo-aspecten bij het gebruiken van biomassa voor energie-opwekking arbowet

arboregelgeving Informatiebron Arbo-aspecten bij het gebruiken van biomassa voor energie-opwekking arbowet Informatiebron Arbo-aspecten bij het gebruiken van biomassa voor energie-opwekking arbo-regelgeving Arbowet De regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden is vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet,

Nadere informatie

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Dr.ir. P.W. Heijnen Faculteit Techniek, Bestuur en Management Technische Universiteit Delft 22 april 2010 1 1 Introductie De

Nadere informatie

Isocyanaten in de woonomgeving

Isocyanaten in de woonomgeving Isocyanaten in de woonomgeving Ingrid Links GGD Gelderland-Midden Meldingen bij GGD'en van gezondheidsklachten die in relatie worden gebracht met PUR-vloerisolatie 13 juni 2013 2 GGD Gemeentelijke of gezamenlijke

Nadere informatie

SAMENVATTING MEDEWERKER

SAMENVATTING MEDEWERKER INFORDOCUMENT TOOL SAMENVATTING MEDEWERKER 1 ARBOCATALOGUS BIOLOGISCHE AGENTIA SAMENVATTING MEDEWERKER SAMENVATTING Wat zijn biologische agentia? Biologische agentia zijn levende of niet levende organismen

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Banenverlies tot staan gekomen. Voor het eerst in twee jaar geen banenverlies

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Banenverlies tot staan gekomen. Voor het eerst in twee jaar geen banenverlies Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB05-113 30 september 2005 9.30 uur Banenverlies tot staan gekomen In het tweede kwartaal van 2005 waren er vrijwel evenveel banen als in het eerste kwartaal.

Nadere informatie

Kwartsstof in de bouwnijverheid. Ontwikkeling en uitvoering van interventie-onderzoek

Kwartsstof in de bouwnijverheid. Ontwikkeling en uitvoering van interventie-onderzoek Kwartsstof in de bouwnijverheid Ontwikkeling en uitvoering van interventie-onderzoek 2 Inhoud van de presentatie Introductie Inhoud interventiestudie Beschrijving baselinemeting Methode Resultaten Voorlopige

Nadere informatie

HOUTSTOF EN UW GEZONDHEID ALGEMEEN

HOUTSTOF EN UW GEZONDHEID ALGEMEEN HOUTSTOF EN UW GEZONDHEID ALGEMEEN Bij de bewerking van hout komt bijna onvermijdelijk houtstof vrij. Blootstelling aan houtstof, met name inademing, brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Houtstof

Nadere informatie

Risicobeoordeling van lange-termijn inname van fipronil via de consumptie van ei en ei-producten

Risicobeoordeling van lange-termijn inname van fipronil via de consumptie van ei en ei-producten Risicobeoordeling van lange-termijn inname van fipronil via de consumptie van ei en ei-producten Datum: 26-09-2018 Versie: definitief Onderwerp De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft fipronil

Nadere informatie

MINISTERIËLE BESCHIKKING

MINISTERIËLE BESCHIKKING MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334), ter uitvoering van artikel 21, eerste

Nadere informatie

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Er zijn verschillende soorten gevaarlijke stoffen, met elk hun specifieke schadelijke effecten. Voorbeelden zijn: organische oplosmiddelen cyclische verbindingen zware

Nadere informatie

Van risico s naar beheersmaatregelen. Door: Huib Arts, ArboProfit

Van risico s naar beheersmaatregelen. Door: Huib Arts, ArboProfit BI&E ipv RI&E Van risico s naar beheersmaatregelen Door: Huib Arts, ArboProfit Waarom een RI&E? OMDAT HET MOET? +??? Wetgeving gri&e Waar moet een RI&E aan voldoen? 3 Hij moet volledig zijn? Frequentie:

Nadere informatie

ARBO BELEID. Krammer HE Brielle /

ARBO BELEID. Krammer HE Brielle / ARBO BELEID Krammer 8 3232 HE Brielle 0181-470467/68 0181-470469 Inleiding Op scholen vormen arbeidsomstandigheden een veel besproken onderwerp. De gezondheid en het welzijn van het personeel is vaak in

Nadere informatie

REACH en ARBO Hoe implementeer ik REACH in arbeidsomstandigheden? Diana Martens Projectleider Renske Beetstra Specialist Diana Martens, Inspectie SZW

REACH en ARBO Hoe implementeer ik REACH in arbeidsomstandigheden? Diana Martens Projectleider Renske Beetstra Specialist Diana Martens, Inspectie SZW REACH en ARBO Hoe implementeer ik REACH in arbeidsomstandigheden? Diana Martens Projectleider Renske Beetstra Specialist Inhoud 1. Verplichtingen REACH Eindgebruiker 2. Relatie REACH en ARBO-wetgeving

Nadere informatie

STOFVRIJ WERKEN LASROOK

STOFVRIJ WERKEN LASROOK STOFVRIJ WERKEN LASROOK In Nederland overlijden per jaar zo n 2.000 3.500 mensen aan beroepsziekten, onder meer door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Dat aantal moet en kan omlaag. Preventie

Nadere informatie