LITURGISCHE VIERINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LITURGISCHE VIERINGEN"

Transcriptie

1 Federatie Sint-Kruis Week 47 dd 25 november LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 29 november: Eerste zondag van de advent: Uw verlossing komt nabij (Lc.21,25-36). In de liturgie wordt de paarse kleur gedragen. Maandag 30 november: H. Andreas, apostel: Andreas, een Galilees visser en broer van Petrus, is de eerste van de toekomstige apostelen, die door Jezus geroepen werd aan de oever van het meer. Hij bracht Petrus bij Jezus. Hoewel hij de eerst-geroepene is, verdwijnt hij bijna volledig op de achtergrond. Weinig weten wij over deze deemoedige visser die door de Heer tot mensenvisser werd gemaakt. Volgens de traditie zou hij de kruisdood gestorven zijn. Dinsdag 1 december: H. Eligius, bisschop: Eligius, omstreeks 590 geboren in de omgeving van Limoges, was eerst goudsmid, nadien raadgever van de Frankische koningen. Hij stichtte de abdij van Solignac. Hij werd priester gewijd en werd nadien bisschop van Noyon-Doornik. Hij was vooral werkzaam in de Leie- en Scheldestreek en stichtte de Sint-Salvatorskerk (kathedraal) van Brugge. Hij stierf op 1 december. Woensdag 2 december: Zalige Jan van Ruusbroec: Jan van Ruusbroec, ook de wonderbare genoemd, werd geboren te Ruisbroek bij Brussel in Hij was kapelaan van Sint-Goedele en stichtte op 50-jarige leeftijd een klooster van Reguliere Kanunniken van de heilige Augustinus te Groenendaal. Daar schreef hij zijn beroemde mystieke werken. Hij overleed er op 2 december Donderdag 3 december: H. Franciscus Xaverius, priester: Franciscus Xaverius ( ) was een van de metgezellen van Ignatius van Loyola. Hij verkondigde het geloof in India, Ceylon, de Molukken en in Japan. Hij brandde van liefde voor God en voor het heil van de mensen. Hij stierf aan een stadspoort van Chia. SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË Zaterdag 28 november u. Eucharistieviering voor Dhr. en Mevr. Jean en Cécile Rogissart-Marchau, en voor overleden ouders en grootouders (LV). Voor en na de viering: verkoop kaarsen en kalenders Welzijnszorg. Woensdag 2 december u. Eucharistieviering. Zaterdag 5 december u. Eucharistieviering.

2 HEILIGE KRUISVERHEFFING Zondag 29 november u. Eucharistieviering voor de overleden leden van het parochiaal koor, alsook voor de leden en overleden leven van Neos. Voor Mevr. Maria-Louise Brusselle en de Hr. Leon Musschoot. Voor en na de viering: verkoop kaarsen en kalenders Welzijnszorg. Maandag 30 november u. Eucharistieviering. Woensdag 2 december u. Morgengebed (getijdengebed) in de kapel. Donderdag 3 december u. Eucharistieviering. Vrijdag 4 december u. Avondgebed (getijdengebed) in de kapel. Zondag 6 december u. Eucharistieviering voor de leden en overleden leden Landelijke Gilde en KVLV. SINT-THOMAS VAN KANTELBERG Zaterdag 28 november u. Eucharistieviering voor Kanunnik Decoene, stichter van de parochie. Zondag 29 november u. Eucharistieviering voor een overleden familie (A.N.). Dinsdag 1 december u. Eucharistieviering voor een overleden vrouw. Woensdag 2 december u. Eucharistieviering. Donderdag 3 december u. Eucharistieviering. Vrijdag 4 december u. Eucharistieviering voor E.Z. Rachel Goethals.

3 Zaterdag 5 december u. Eucharistieviering voor de Hr. Danny Dusoir en Mevr. Lisette Vanhaeren. Zondag 6 december u. Eucharistieviering voor Mevr. Suzanne Janssens, echtgenote van de Hr. André De Groote. Welzijnszorg Welzijnszorg voert dit jaar actie ten voordele van de Vierde Wereld onder het thema Een toekomst zonder armoede. In België zien we dat nog steeds veel mensen uit de boot vallen: 1 op 7 mensen leeft in armoede. Hoe zouden zij naar de toekomst kijken? Voor hen is het moeilijk om te dromen van een mooie toekomst en lijkt het bijna onmogelijk om te ontsnappen uit een leven in armoede. Met deze campagne wil Welzijnszorg hoop geven aan deze mensen. Zo n toekomstdroom is een zaak van ons allemaal. We geloven in een solidaire samenleving waar niemand uit de boot valt en iedereen evenveel rechten heeft. Welzijnszorg wil de aandacht vestigen op het belang van een duurzame armoedebestrijding om die solidaire samenleving vorm te geven. Welzijnszorg vraagt onze beleidsmakers werk te maken van: 1. Een toekomst met en voor mobiliteit: betaalbaar en toegankelijk openbaar vervoer. Werk, school, vrije tijd, familie, zorg, dienstverlening. Om deel uit te maken van het maatschappelijk leven, moeten we ons kunnen verplaatsen. Hiervoor moeten we in de toekomst nadenken over mobiliteit wanneer nieuwe wijken, diensten of kmo-zones aangelegd worden. Daarom vragen wij dat basisbereikbaarheid een afdwingbaar individueel recht wordt dat decretaal verankerd is. Mensen moeten de garantie hebben dat bestemmingen van sociaal, economisch en maatschappelijk belang bereikbaar zijn op een betaalbare en toegankelijke manier: met openbaar vervoer, waar nodig aangevuld met nieuwe vervoersmanieren zoals sociale taxi s.

4 2. Een toekomst in goede gezondheid: middelen voor bewegings - en voedingsdeskundigheid op maat van mensen in armoede. Een goede gezondheid betekent niet alleen dat je naar je huisarts kan wanneer nodig, met een derdebetalersregeling en verhoogde tegemoetkoming voor iedereen die er recht op heeft. Het is ook een kwestie van je goed voelen in je hoofd, van gezonde voeding, van voldoende beweging en van een gezonde leefomgeving. Het middenveld kan en wil zeker een rol spelen om mee deze kansen te bieden. Goede informatie en hulp zijn onontbeerlijk, zeker als je financiële mogelijkheden beperkt zijn. Hiervoor vragen we dat er middelen vrijgemaakt worden voor bewegings- en voedingsdeskundigheid op maat van mensen in armoede zodat ze advies en begeleiding op maat krijgen bij hun dokter, wijkgezondheidscentrum, in hun vereniging Het bestrijden van de gezondheidskloof tussen arm en rijk moet een prioriteit zijn voor onze overheid. 3. Een toekomst in een thuis: een ambitieus renovatieprogramma voor de private - en sociale huurmarkt Een goede woning is voor mensen in armoede vaak beperkt tot een woning die min of meer betaalbaar is. Met alle gevolgen van dien. De energiekosten lopen hoog op, er zijn vochtproblemen of andere ernstige gebreken. Dit heeft gevolgen voor de mensen hun budget, voor hun gezondheid, sociaal leven én voor de hele samenleving en ons leefmilieu. We vragen dat een groot renovatiepact wordt afgesloten met extra middelen nodig voor een versnelde renovatie binnen de sociale huisvestingssector, stimulerende maatregelen met bijhorende verplichtingen voor de private huisvestingssector, informatie en vorming voor bewoners en waar mogelijk een rol voor sociale economie-initiatieven zoals energiesnoeiers. De problemen met vocht in woningen nemen toe en verdienen extra aandacht. Ook jouw warm hart hebben we nodig! Kaarsenverkoop Na de eucharistieviering kan men in de weekends van de advent adventskalenders en kaarsen kopen aan de WZZ-verkoopstand achterin de kerk. Wie een adventskrans wil maken, vindt zeker zijn keuze in het mooie assortiment kaarsen. Welzijnszorgweekend De eucharistievieringen op zaterdag 12 december (in St. Franciscus) en op zondag 13 december (H. Kruisverheffing) zijn gewijd aan de actie Welzijnszorg. Een medewerker van Welzijnszorg komt het thema in de eucharistievieringen toelichten. Achteraan in de kerk is een themadecor opgesteld waarbij u uitgenodigd wordt om uw handtekening te plaatsen onder de politieke eisen voor minder sociaal onrecht. Met de handtekeningen willen we een duidelijk signaal geven aan de betrokken beleidsmakers: We willen armoede buiten sluiten. Meer info bij Heidi Van Loo van de Werkgroep Welzijnszorg:

5 Met het koor naar Vichte, Ingooigem, Tiegem. Zondag 22 november vieren we de H. Cecilia. Vele koren, muziekverenigingen en muzikanten vieren dit. Ook ons parochiaal koor, en wel op zaterdagavond 21 november, met een gezelllig etentje in de CM. Iedere zon- en feestdag staat het koor er om de eucharistieviering muzikaal te verzorgen onder de kundige leiding van dirigenten Geert Claeys, Mieke Verhaeghe of Regine Vandendriessche, en ondersteund door organist Norbert Andries die ook verder voor een passende muzikale omlijsting zorgt. Waarvoor aan allen onze hartelijkste dank! Eén zondag in het jaar laten ze even verstek gaan. Voor de 4de keer in een jonge traditie trok het koor er ook dit jaar weer even op uit, nl. op zondag 27 september richting Vichte, Ingooigem en Tiegem. Bedoeling: een eucharistieviering verzorgen in Vichte, het Lijsternest in Ingooigem bezoeken, en tussenin gezellig samen zijn, met een gezellig etentje in het Beukenhof in Vichte, en tot slot nog een drankje in een volkscafé in Tiegem. Hierbij een fotoreportage van een prachtig geslaagde dag. In het kerkje van Vichte zong het koor voor en ondersteunde het de samenzang. Diaken Jean-Yves Verhaeghe en pastoor Jan Sevenhant gaan voor.

6 Daarna gaat het naar het Restaurant Beukenhof voor een aperitief en gezellig etentje. De koffie, wordt genomen in de schrijversresidentie van het Lijsternest, een oude heringerichte schuur. Marianne, die verjaart, tracteert met een gebakje!

7 Het Lijsternest zelf, waar Stijn Streuvels vele jaren woonde en schreef, bezoeken we met een gids. Allerlei zaken herinneren aan de bekende schrijver.

8 Zijn bureau-bibliotheek waar hij schreef Met uitzicht op het prachtige landschap. Tijd om zelf ook even van dit landschap te proeven via een korte wandeling door de velden naar de kerk van Ingooigem.

9 De kerk is vooral interessant omwille van de grafmonumenten ter ere van Hugo Verriest en Stijn Streuvels. Grafmonument van priester-dichter Hugo Verriest.

10 Grafmonument van schrijver Stijn Streuvels. EVEN BEZINNEN

11 HERABONNEREN KERK EN LEVEN Ook kan u geld + naam + adres in een omslag deponeren in de brievenbus van de pastorie: in de Kerk en Leven, niet te missen door zijn uitgelezen mix artikels over relaties en opvoeding, school en bewegingen, cultuur en media, gezin en spiritualiteit, geloof en engagement. Aarzel dus niet om uw abonnement op Kerk en Leven van uw federatie Sint-Kruis te vernieuwen. Wij bieden u 48 nummers aan voor de prijs van 40 euro. U kunt ook een steunabonnement nemen aan 45 euro. Gewoon doen dus! Hoe herabonneren? U schrijft het bedrag over op rekeningnr. BE van Parochieblad Sint-Kruis. Brieversweg 332 en in de Pastorieweg 15. VACATURE VOOR EEN VOLTIJDSE PAROCHIEASSISTENT(E) TE ASSEBROEK De federatie Assebroek is op zoek naar een parochieassistent(e) om, in nauwe samenwerking met de coördinator, de pastoors, de diakens en de federale stuurgroep, de pastorale werking in de federatie te ondersteunen, te versterken en verder uit te bouwen. Taak Meewerken in de globale werking van de federatie Opstarten en uitbouwen 'werkgroep centrum-onthaal' (secretariaat pastorale eenheid) Opstarten en uitbouwen 'werkgroep communicatie' met o.a. coördineren redactieraad Kerk & leven, website federatie (pastorale eenheid) Meewerken binnen de federale werkgroep liturgie Meewerken binnen de werkgroep verkondiging en catechese Lid van de federale stuurgroep Lid denkgroep pastorale eenheid Missiepastoraal Profiel Christengelovig en kerkbetrokken Minimum 25 jaar Bij voorkeur een diploma hoger onderwijs Basisvaardigheden op vlak van informatica Onverenigbaar met een politiek of syndicaal mandaat Teamgericht Flexibel, bereid tot avond- en weekendwerk Beschikt over rijbewijs B en eigen wagen Bij voorkeur ter plaatse wonend Bereid tot het volgen van de voorziene vorming Modaliteiten Indiensttreding: 1 januari 2016

12 Verloning als bedienaar van de eredienst Een basisopleiding wordt door het bisdom Brugge ingericht Informatie jobinhoud: bij coördinator Rob De Waepenaere, rob.de.waepenaere@skynet.be statuut, wedde en basisopleiding: bij Elisah Gommers, elisah.gommers@bisdombrugge.be Sollicitatie Stuur vóór 29 november 2015 uw schriftelijke sollicitatie met bijhorende CV naar vicaris-generaal Koen Vanhoutte, Heilige Geeststraat 4, 8000 Brugge of koen.vanhoutte@bisdombrugge.be LIEF EN LEED WE VERTROUWEN TOE AAN DE VERREZEN HEER Marie Christine Maene, 55 jaar, uitvaartdienst op 7 november in Sint-Thomas van Kantelberg. Bonifacius (Boni) Sarrasin, 76 jaar, uitvaartdienst op 12 november in Sint-Thomas van Kantelberg. PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË KERKFABRIEK De Kerkfabriek komt samen op woensdag 2 december. HEILIGE KRUISVERHEFFING PAROCHIAAL KOOR Zaterdag 28 november om uur in de CM: St-Ceciliafeest. LANDELIJKE GILDE EN KVLV Zaterdag 28 november om uur feestvergadering in het kasteel van Moerkerke; LECTOREN Maandag 30 november om uur in de pastorie: bijeenkomst van de lectorengroep. NEOS Vrijdag 4 decemer om uur: petanque in de Gulden Kamer, Boogschutterslaan 28a (achter Studio Hall).

13 SINT-THOMAS VAN KANTELBERG MICHIEL HOSTENS PRIJS Tekenwedstrijd en Creatief schrijven. Voor de derde keer wil Male, waar wij wonen de tweejaarlijkse Michiel Hostens-prijs uitreiken. Het thema dit jaar is vriendschap, iets wat onze overleden proost nauw aan het hart lag. De wedstrijd richt zich tot alle leerlingen van het lager onderwijs die schoollopen in Sint-Kruis of in Male, of die in Male wonen. Voor de leerlingen van het eerste tot en met het vierde leerjaar: tekenwedstrijd. Voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar: creatief schrijven. Per leerjaar worden drie boekenprijzen voorzien. Er is ook een klasprijs voor de klas met het hoogste percentage deelnemers. Bij ex-aequo voor de klasprijs wordt er uitgeloot. Alle deelnemers ontvangen sowieso een aandenken en aan elke school wordt een trofee overhandigd. De prijsuitreiking vindt plaats op 17 januari 2016 in de kerk Sint-Thomas van Kantelberg, na de misviering van uur. Nadien biedt Male, waar wij wonen aan alle aanwezigen een receptie aan. Hoe deelnemen? Het thema vriendschap mag ruim geïnterpreteerd worden. De tekeningen (individuele werkjes) op tekenbladen van maximum 27 x 36 cm. De creatieve tekstjes in het Nederlands schrijven of printen op een A4-blad. Voor beide wordt op de keerzijde het leerjaar, de schuilnaam en de geboortedatum vermeld. Bij ieder werkje hoort een gesloten enveloppe met de vermelding Michiel Hostens-prijs met daarin: de schuilnaam, de geboortedatum, de echte naam, het thuisadres, de school en de klas. De tekeningen en teksten worden op de diverse scholen afgehaald of kunnen worden bezorgd aan Martin Claeys, Brieversweg 365, 8310 Sint-Kruis en dit vóór 1 december Twee onafhankelijke juryleden zullen alles beoordelen.

14 NIEUWS UIT DE BUURT OMDAT ER VOOR HEN GEEN PLAATS WAS IN DE HERBERG Van 17 tot 21 september ging bisschop De Kesel samen met twee collega-bisschoppen en enkele journalisten op bezoek bij vluchtelingen in het noorden van Irak. Samen met VRT-journalist Rudi Vranckx deelt hij zijn ervaringen met ons. Benoît Lannoo (projectmedewerker diaconie vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen) modereert het gesprek. Deze avond gaat door op maandag 21 december om uur in het Diocesaan Centrum Groenhove te Torhout. Graag op voorhand inschrijven via of De toegang is 10 euro (ter plaatse te betalen). Daarmee steunt u de werking van de hulporganisaties Kerk in Nood en Caritas International, want de inkomsten gaan integraal daar naartoe. Deze avond is een initiatief van CCV in het bisdom Brugge in samenwerking met ORBIT West- Vlaanderen, Dienst voor Diaconie bisdom Brugge, Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen West-Vlaanderen. DE ANDERE FILM In Cinema Liberty in de Kuipersstraat te Brugge (achterzijde van de Schouwburg), met vlakbij de parking Biekorf. Zie ook Donderdag 26 november om uur THE CUT ( LA BLESSURE) Duitsland Frankrijk regie: Fatih Akin en Mardik Martin 138 Vertolking: Tahar Rahim, Simon Abkarian, Makram J. Khoury e.a. 1915, Mardin, een Armeense stad in het Ottomaanse Rijk, het huidige Turkije. In het holst van de nacht worden alle Armeense mannen, uiteraard christenen, door de politie van hun bed gelicht om ingelijfd te worden bij het leger. Zo wordt ook de jonge smid Nazaret van vrouw en kinderen gescheiden. Algauw blijkt dat de mannen niet naar het front moeten, maar dwangarbeid moeten verrichten die uitdraait op een heuse massamoord. Nazaret overleeft ternauwernood de dodendans, maar is zijn stem kwijt door een lelijke wonde aan de hals. Hij vlucht en onderneemt een lange, helse zoektocht naar zijn dochters. Nazaret-zonder-stem is een exponent van het Armeense volk dat een eeuw lang niet gehoord werd toen het de genocide wilde bekendmaken en aanklagen. De miskende film is tegelijk een heldenverhaal, een western, een menselijk drama. Het is het laatste deel van Akins drieluik over de liefde, de dood en de duivel. Voor hem gaat deze prent evenzeer over toen als nu, en belanden we bij de actualiteit van de conflicten in die regio.

15 Naar Freddy Sartor in Filmmagie mei-juni 2015 en Mooov filmfestival 2015 Donderdag 3 december om uur LE TEMPS DES AVEUX Cambodja-Frankrijk-België regie: Régis Wargnier 95 Vertolking: Raphaël Personnaz, Phoeung Kompheak, Olivier Gourmet Dit historische drama, gebaseerd op de autobiografische roman van François Bizot, doet het verhaal van deze Franse etnoloog die in 1971 naar Cambodja reisde om er te werken aan de tempels van Angkor. De Rode Khmer verdenkt hem er echter van een spion van de CIA te zijn en neemt hem samen met twee collega s gevangen. Tijdens zijn gevangenschap in een kamp midden in de jungle ontstaat er een dubieuze band met de kampleider Douch, die een soort sympathie voor hem ontwikkelt. Maar stilaan komt Bizot erachter aan welke gruweldaden de Rode Khmer schuldig is. Een film die de nadruk legt op de persoonlijke ontwikkelingen en relaties, meer dan op het historische aspect. De dubbelzinnige band tussen de gevangene en de kampleider vormt een rijke voedingsbodem voor de film. De weelderige, groene setting en de daarbij horende junglegeluiden dragen bij tot de authenticiteit van de prent en versterken het gevoel van isolement waarmee François geconfronteerd wordt. Van de cineast van Indochine (1992) waarmee hij toen een Oscar kreeg. Naar Nele Eerdekens in Filmmagie januari 2015

Vacature voor een voltijdse of halftijdse parochieassistent(e) voor het decanaat Torhout

Vacature voor een voltijdse of halftijdse parochieassistent(e) voor het decanaat Torhout Vacature voor een voltijdse of halftijdse parochieassistent(e) voor het decanaat Torhout Het decanaat Torhout is op zoek naar een parochieassistent(e) om, in nauwe samenwerking met de deken en de pastoors,

Nadere informatie

Sint-Thomas Male. Kerstnachtviering: Alles is klaar. Net voor de viering Jezus is er nog niet.

Sint-Thomas Male. Kerstnachtviering: Alles is klaar. Net voor de viering Jezus is er nog niet. Sint-Thomas Male Kerstnachtviering: Alles is klaar Net voor de viering Jezus is er nog niet. Opening van de viering door pastoor Hugo. Els Arnout (sopraan) en Elien Rogiers (piano) ondersteunen de nachtviering.

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 17 dd29-04-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 3 mei: Vijfde paaszondag: Wie in mij blijft, draagt veel vrucht (Joh. 15, 1-8). Zondag 3 mei: HH. Filippus

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 17 dd 27-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER De maand mei is bijzonder toegewijd aan de heilige Maria Zondag 1 mei: Zesde paaszondag: De H.Geest zal U alles

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 02 dd 08-01-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 12 januari: Doopsel van de Heer: Jezus doop in de Jordaan: Dit is mijn welbeminde Zoon, luistert naar

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 16 dd 20-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 24 april: Vijfde paaszondag: Een nieuw gebod geef ik u (Joh. 13, 31-35). Maandag 25 april: H. Marcus,

Nadere informatie

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter verzorgden een dansje op de Peruviaanse muziek, onder leiding

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 25 dd 24-06-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 28 juni: Dertiende zondag door het jaar: Opwekking van het dochtertje van Jaïrus (Mc. 5, 21-43). Zondag

Nadere informatie

Witte Donderdag Heilige Kruisverheffing

Witte Donderdag Heilige Kruisverheffing Witte Donderdag Heilige Kruisverheffing Intredeprocessie met twaalf apostelen. De voetwassing ten teken van dienstbaarheid. De apostelen rond het altaar. Aanbidding op het einde van de viering. Goede Vrijdag

Nadere informatie

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel.

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. Samen schilderen en knutselen. Aandachtig voor de Jezus-film. Nog even

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 15 dd 13-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 17 april: Vierde paaszondag: Ik geef eeuwig leven aan mijn schapen (Joh.10, 27-30) (roepingenzondag).

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 23 dd 08-06-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 12 juni: Elfde zondag door het jaar: Haar zonden zijn haar vergeven, want ze heeft veel liefde betoond

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 48 dd 02-12-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 6 december: Tweede zondag van de advent: Heel de mensheid ziet Gods redding (Lc.3, 1-6). Zondag 6 december:

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 18 dd 06-05-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 10 mei: Zesde paaszondag: Dat mijn vreugde in u moge zijn en uw vreugde volkomen wordt (Joh. 15, 09-17).

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 22 dd 01-06-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 5 juni: Tiende Zondag door het jaar: Jongeling, ik zeg je, sta op (Lc. 7, 11-17). Zondag 5 juni: H. Bonifatius,

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 47 dd 23-11-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Een nieuw liturgisch jaar (A) vangt aan. We volgen de evangelist Matteüs. In de liturgie wordt de paarse kleur

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 23 dd 10-06-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 14 juni: Elfde zondag door het jaar: Het rijk is als een mosterdzaadje (Mc. 4, 26-34). Dinsdag 16 juni:

Nadere informatie

EVEN BEZINNEN. DANK voor uw bijdrage!

EVEN BEZINNEN. DANK voor uw bijdrage! EVEN BEZINNEN KERKOPBOUW BISDOM BRUGGE Aan alle vrijwilligers die onze Kerk mee dragen, aan alle parochieassistenten en decanaal secretarissen die hun taken met veel zorg behartigen zeggen wij tijdens

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 16 dd 22-04-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 26 april: Vierde paaszondag: De goede herder geeft zijn leven (Joh.10, 11-18). Woensdag 29 april: H.

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 06 dd 10-02-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 14 februari: Eerste zondag in de veertigdagentijd: Door de Geest naar de woestijn gevoerd (Lc. 4, 1-13).

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 25 dd 18-06-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 22 juni: Twaalfde zondag door het jaar: Ieder haar van uw hoofd is geteld (Mt. 10, 26-33) Zondag 22 juni:

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 34 dd 24-08-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 28 augustus: Tweeëntwintigste zondag door het jaar: Wie zich verheft, wordt vernederd (Lc. 14, 1-14).

Nadere informatie

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015)

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Voor informatie en opgave E opgave@sintfranciscuscentrum.nl of T 076 5223444 (alleen ochtenden) Beste lezer, VOORWOORD Voor

Nadere informatie

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond 1 Zie dia 2 Maria is de patrones van ons bisdom, Een patroonheilige, zo leert ons de kerkgeschiedenis, is een heilige die ons tot voorbeeld is

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2015-2016 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2015-2016. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 47 dd 19-11-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 23 novembe: Vierendertigste zondag door het jaar: Feest van Christus, Koning van het heelal: Zoals een

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. april 2017 PASTORALE EENHEID. Voorwoord. De Goede Week + Pasen

NIEUWSBRIEF. april 2017 PASTORALE EENHEID. Voorwoord. De Goede Week + Pasen PASTORALE EENHEID NIEUWSBRIEF april 2017 Voorwoord De blikvangers in deze brief zijn de Goede Week en enkele evenementen die doorgaan in de maand april. We kijken ook al eventjes vooruit naar de start

Nadere informatie

Van dat laatste zijn we overtuigd en daarvoor zetten we ons in, met iedereen die vol hoop aan de toekomst wil bouwen!

Van dat laatste zijn we overtuigd en daarvoor zetten we ons in, met iedereen die vol hoop aan de toekomst wil bouwen! KALENDER Bij het logo Zoals vruchtbare grond is voor een boom, zo is de christelijke traditie voor de geloofsgemeenschap in Assebroek. Het is onmisbaar om goed geworteld te zijn in die hoopvolle en levengevende

Nadere informatie

KALENDER werkjaar

KALENDER werkjaar KALENDER werkjaar 2017- 2017- Bij het logo Zoals vruchtbare grond is voor een boom, zo is de christelijke traditie voor de geloofsgemeenschap in Assebroek. Het is onmisbaar om goed geworteld te zijn in

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 48 dd 30-11-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 4 december: Tweede zondag van de advent: Bereid de weg des Heren (Mt. 3, 1-12). Dinsdag 6 december: H.

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 32 dd 10-08-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 14 augustus: Twintigste zondag door het jaar: Geen vrede maar verdeeldheid (Lc. 12, 49-53) Zondag 14

Nadere informatie

David aan de piano begeleidt zijn dochter Rachel met enkele stukjes voor fagot.

David aan de piano begeleidt zijn dochter Rachel met enkele stukjes voor fagot. Een van de oudste huizen, nu infocentrum voor toeristen. Nog een gezellig straatje in de oude binnenstad. Zaterdagavond 30 juli was er een Social Evening Programme, een gezellig samenzijn met medewerkers

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2017-2018 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2017-2018. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Beloftevol land! Tijdens het openingslied en de intredeprocessie draagt de lector een hak mee en plaatst deze voor de lezenaar.

Nadere informatie

Oudervergadering 18 september Vormsel 2015

Oudervergadering 18 september Vormsel 2015 Oudervergadering 18 september 2014 Vormsel 2015 Oudervergadering 18 september 2014 Inleiding / Catecheseploeg Vormsel: wat? hoe? waarom? Organisatie catechese Ouders als mede-catechisten Inschrijvingen

Nadere informatie

zijn eigen taak heeft

zijn eigen taak heeft ... waarin ieder zijn eigen taak heeft Beste jongens en meisjes, Wij zijn blij dat wij vandaag rond deze tafel mogen samen zitten. Jullie zijn in de voorbije maanden dikwijls samengekomen om je op deze

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN DE GEEST DAALT NEER OVER DE APOSTELEN Juni 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 3 juni ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 4 juni 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

Analyse visieteksten vijf bisdommen

Analyse visieteksten vijf bisdommen Analyse visieteksten vijf bisdommen 5 visieteksten van de 5 bisdommen De kracht van het Evangelie. IJkpunten voor de pastorale zones. Mgr. Leon Lemmens, 2013. Blikopener. Christelijke gemeenschappen in

Nadere informatie

WE VERWELKOMEN IN ONZE GEMEENSCHAP

WE VERWELKOMEN IN ONZE GEMEENSCHAP EVEN BEZINNEN LIEF EN LEED WE VERWELKOMEN IN ONZE GEMEENSCHAP Arwen De Pourcq, gedoopt op 14 mei in AZ Sint-Jan. Lou Claerhout, gedoopt op 11 juni in Sint-Baafs. Axelle Lefevere, gedoopt op 25 juni in

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

WERKDOCUMENT MISSIE, APOSTOLAAT EN ENGAGEMENT

WERKDOCUMENT MISSIE, APOSTOLAAT EN ENGAGEMENT WERKDOCUMENT MISSIE, APOSTOLAAT EN ENGAGEMENT A. In de statuten van de aangesloten leden: Hoofdstuk I: Natuur, charisma en doelstelling Aangesloten Leden bij de Broeders van Liefde zijn christengelovigen,

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2016-2017 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2016-2017. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

Altaar en lezenaar. Ontmoeting met de Heer

Altaar en lezenaar. Ontmoeting met de Heer Altaar en lezenaar Ontmoeting met de Heer Eucharistie en Woord EHet altaar is het hart van een kerkgebouw. Het woord altaar komt van het Latijnse woord altare. Dat betekent hoogte. Op deze goed zichtbare

Nadere informatie

Welke ster imponeert ons?

Welke ster imponeert ons? Welke ster imponeert ons? Kerstspecial 2016 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven Algemene informatie Pastoor J.E.M. van der Mee 0182-382455 vandermee@kerkmail.nl St.

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 33 dd 19-08-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 23 augustus: Eenentwintigste zondag door het jaar: Naar wie zouden we gaan? (Joh.6, 60-69). Maandag 24

Nadere informatie

Deze vergoeding wordt aangegeven met een fiscale fiche 281.50.

Deze vergoeding wordt aangegeven met een fiscale fiche 281.50. Lijst met afspraken tussen de provinciegouverneur en het bisdom Brugge met betrekking tot bepaalde uitgavenposten in de rekeningen van de kerkfabrieken. Voorafgaande opmerking met betrekking tot de bewijsstukken

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD VAN KRUIS NAAR OPSTANDING April 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 1 april ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 2 april 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 48 dd 26-11-2014 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Een nieuw liturgische jaar (B) vangt aan. We volgen de evangelist Marcus Zondag 30 november: Eerste zondag van

Nadere informatie

Igor de Bliquy wordt tot priester gewijd

Igor de Bliquy wordt tot priester gewijd De Bliquy Igor 5 maart 1982 Port Elisabeth (R.S.A. Zuid-Afrika) -heden Levensbeschrijving 27/08/2011: priesterwijding te Ieper door Jozef De Kesel Pastoor Parochiefederatie Zalige-Margareta,Ieper. 27 augustus

Nadere informatie

Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod.

Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod. Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod. Kom en duw mee Beste begeleider, Deze korte bezinning

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

Voorwoord Eerste communie en H. Vormsel

Voorwoord Eerste communie en H. Vormsel Nieuwsbrief van de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Oostkamp mei 2019 Bekijk de webversie PASTORALE EENHEID NIEUWSBRIEF mei 2019 Voorwoord De laatste drukke periode van het werkjaar komt er aan: de meimaand

Nadere informatie

Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel

Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel Herman COSIJNS, Adjunct van Mgr De Kesel INLEIDING De problematiek van de sociale huisvesting enerzijds en de wens van de Kerk om mee te werken

Nadere informatie

Inleiding door vicaris Albert Van De Kerkhove

Inleiding door vicaris Albert Van De Kerkhove ZIE, IK MAAK IETS NIEUWS! (Js 43, 19-19) Vormingsdag voor dekenale ploegen Gent, zaterdag 19 november 2016 Inleiding door vicaris Albert Van De Kerkhove Open en trouw Een vitale Kerk, open op de wereld

Nadere informatie

Informatieavond parochiefusie

Informatieavond parochiefusie Informatieavond parochiefusie Maandag 6 oktober 2014 Parochie Sint Jans Onthoofding Liempde Opgericht op 28 april 1603 Waar gaan we het over hebben? Wat de vorige keer Pijlers startdocument Pastorale team

Nadere informatie

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is.

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is. INTRO Tijd voor week 3 van de Focus 21 days Challenge. De afgelopen twee weken hebben we ons gefocust op God en gefocust op (acties van) geloof, deze week gaan we ons focussen op liefde. In de tijd waarin

Nadere informatie

Vormsel Heilige Kruisverheffing

Vormsel Heilige Kruisverheffing Vormsel Heilige Kruisverheffing Dinsdag 19 mei was er ook voor de vormelingen van de H. Kruisverheffing een wake. In een eerste deeltje werden de voorbije catechesebijeenkomsten kort opgeroepen. Daarna

Nadere informatie

Dit jaar wil Ik bij u te gast zijn. Retrouvez-nous sur

Dit jaar wil Ik bij u te gast zijn. Retrouvez-nous sur Dit jaar wil Ik bij u te gast zijn 1. Heilige Geest van God, vul opnieuw mijn hart. 2x Vul mij opnieuw, vul mij opnieuw. Heilige Geest, vul opnieuw mijn hart. ZNL 525 1b. De voorstelling van het Zacheüstraject

Nadere informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie Kring 12 Info-avond vormsel 2017 1 Algemene informatie 2 1 De W(eet)-vragen Waarom? Wanneer? Waar? Wat? Wie? 3 Wat? Vormsel is één van de 7 sacramenten Maakt deel uit van de initiatiesacramenten (samen

Nadere informatie

Informatiebrochure federatie Harelbeke

Informatiebrochure federatie Harelbeke Informatiebrochure federatie Harelbeke De federatie Harelbeke omvat de parochies Sint-Salvator (Harelbeke-Centrum), Sint-Jozef (Eiland), Sint-Rita (Zandberg), Sint-Augustinus (Stasegem), Sint-Amandus (Bavikhove)

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 35 dd 02-09-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 6 september: Drieëntwintigste zondag door het jaar: Hij laat doven horen en stommen spreken (Mc.7,31-37).

Nadere informatie

Voorbereiding Heilig Avondmaal

Voorbereiding Heilig Avondmaal Voorbereiding Heilig Avondmaal Delen (bijlage) MAANDAG: voor de jongere kinderen MAANDAG: voor de oudere kinderen Stel je bent in het buitenland op vakantie en je bezoekt daar een kerk. Bij binnenkomst

Nadere informatie

De stuurgroep overlegt maandelijks. De coördinator zit de vergadering voor.

De stuurgroep overlegt maandelijks. De coördinator zit de vergadering voor. VIJF JAAR YOT [april 2002 april 2007] I. SITUATIE EN EVOLUTIE 2002-2007 A. Structuur 1. OVERLEGSTRUCTUUR a. DE STUURGROEP Na de realisatie van het architectuurproject in april 2002, krijgt de bestaande

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 33 dd 17-08-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 21 augustus: Eenentwintigste zondag door het jaar: Zij zullen komen uit het oosten en het westen (Lc.

Nadere informatie

Eucharistie vieren. Dankzegging

Eucharistie vieren. Dankzegging Eucharistie Eucharistie vieren viering van de eucharistie is in de Kerk van levensbelang. Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) noemt de viering van het EDe sacrament van de eucharistie bron en hoogtepunt

Nadere informatie

Schooljaar Wijs delen, wijs spelen!

Schooljaar Wijs delen, wijs spelen! Schooljaar 2018-2019 Wijs delen, wijs spelen! Het eerste trimester zit er bijna op Een trimester waar er opnieuw heel wat gebeurde op onze school. Een trimester waarin jullie kind groeide en bloeide. Stilletjes

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 51 dd 23-12-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 27 december: Feest van de Heilige Familie, Jezus, Maria en Jozef: De wedervinding in de tempel (Lc. 2,

Nadere informatie

1. Een overzicht van de huidige pastorale situatie.

1. Een overzicht van de huidige pastorale situatie. Een toekomst voor de parochiekerken Instrumentarium 4 Uitschrijven pastorale planning en organisatie Dit instrumentarium helpt u bij het opstellen van een pastorale planning en organisatie. De delen 1

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de wijding

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de wijding Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de wijding St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent de

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 34 dd 20-08-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 24 augustus: Eenentwintigste zondag door het jaar: Ik geef u de sleutels van het Rijk de Hemelen (Mt.

Nadere informatie

Stappenplan catechumenaatsweg

Stappenplan catechumenaatsweg Stappenplan catechumenaatsweg o Iemand biedt zich aan om gedoopt te worden. Hij neemt contact op met de pastoor, de diaken, de parochieassistent, een parochiaan of het parochievicariaat. Met wie hij ook

Nadere informatie

Parochie Breda Centrum

Parochie Breda Centrum HIJ IS OPGESTAAN VOOR ONS Mei 2017 Parochie Breda Centrum Dinsdag 2 mei 11.00 Antoniuskathedraal: 3e dinsdag Antoniusnoveen ZATERDAG 6 mei ZATERDAG-ZONDAG 6 / 7 mei VIERDE ZONDAG VAN PASEN - ROEPINGENZONDAG

Nadere informatie

OPLEIDING TOT PERMANENT DIAKEN PASTORAAL WERK(ST)ER

OPLEIDING TOT PERMANENT DIAKEN PASTORAAL WERK(ST)ER AARTSBISDOM MECHELEN - BRUSSEL OPLEIDING TOT PERMANENT DIAKEN EN PASTORAAL WERK(ST)ER INFORMATIEBROCHURE 2011 INHOUD Permanent diakens Pastoraal werk(st)ers Parochieassistent(e) Pastoraal werk(st)er in

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

ADVENT. C.R.L. en C.R.W. Z. Jan van Ruusbroec, ged. In eucharistie: eerste lezing en evangelie zie boven. In getijden: van de dag; gebed van de zalige

ADVENT. C.R.L. en C.R.W. Z. Jan van Ruusbroec, ged. In eucharistie: eerste lezing en evangelie zie boven. In getijden: van de dag; gebed van de zalige ADVENT DECEMBER 2013 EERSTE ZONDAG VAN DE ADVENT P In getijden: avondgebed: (psalterium: week I, blz. 3 en 771) Psalmen 141, 142, 185 1 DECEMBER: In eucharistie: 157; eerste lezing: Jes. 2, 1-5; antwoordpsalm:

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette?

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Waarmee vullen bedevaarders hun flessen aan de grot van Lourdes? Welke twee gebeden bid

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba.

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba. Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zondag 18 november 09.30 uur 33 e zondag door

Nadere informatie

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking Het logo als gespreksopener Een catechetische handreiking 2 Het Jaar van het Geloof Van 11 oktober 2012 (de begindatum van Vaticanum II en de publicatiedatum van de Catechismus van de Katholieke Kerk)

Nadere informatie

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan?

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? De vertrouwde parochie gaat binnenkort met de buurparochies (in enkele gevallen: wel tien of meer) één nieuwe clusterparochie vormen. Wat gaan we daarvan

Nadere informatie

TOEKOMST VAN DE PAROCHIEKERKEN STAPPENPLAN VOOR DE PASTORALE BELEIDSGROEPEN 12/03/2012

TOEKOMST VAN DE PAROCHIEKERKEN STAPPENPLAN VOOR DE PASTORALE BELEIDSGROEPEN 12/03/2012 1 BISDOM BRUGGE TOEKOMST VAN DE PAROCHIEKERKEN STAPPENPLAN VOOR DE PASTORALE BELEIDSGROEPEN 12/03/2012 Inleiding Het bisdom Brugge wenst een langetermijnvisie uit te werken voor de toekomst van alle parochiekerken

Nadere informatie

Toerusting van de parochies Pastoor, parochievicaris, diaken, parochieassistent(e), plaatselijke contactpersoon, parochieteam

Toerusting van de parochies Pastoor, parochievicaris, diaken, parochieassistent(e), plaatselijke contactpersoon, parochieteam Beleidsnota nr. 19 Toerusting van de parochies Pastoor, parochievicaris, diaken, parochieassistent(e), plaatselijke contactpersoon, parochieteam De laatste jaren stellen we een snelle evolutie vast in

Nadere informatie

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje Een processie is een godsdienstige plechtigheid in de vorm van een optocht van geestelijken en gelovigen. Een processie zorgt voor een gevoel van samen horen omdat ze mensen verenigt. 1 4 Rond Sint-Macharius

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum. juni 2015 (jrg. 15 nr. 7)

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum. juni 2015 (jrg. 15 nr. 7) NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum juni 2015 (jrg. 15 nr. 7) St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda Telefoon: 521 5764 e-mail: info@parbc.nl www.kathedraalbreda.nl Bank: NL98 INGB

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

Week 14-2015 INTERPAROCHIAAL NIEUWS. PALMZONDAG in onze parochies

Week 14-2015 INTERPAROCHIAAL NIEUWS. PALMZONDAG in onze parochies Week 14-2015 INTERPAROCHIAAL NIEUWS PALMZONDAG in onze parochies Laat ons als weleer de kinderen der Joden een zegeweg bereiden voor de Heer, en met palmen in de hand Hem tegemoet gaan. Laat ons juichen

Nadere informatie

WELKOM 10/09/2015. De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie

WELKOM 10/09/2015. De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie WELKOM Welkom en gebed Herhalen van visie en visioen Samen lezen van basisoptie en

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 21 dd 25-05-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 29 mei: Negende zondag door het jaar: Het geloof van de honderdman (Lc. 7, 1-10) Dinsdag 31 mei: Feest

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december november 2016

Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december november 2016 Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december 2015-20 november 2016 Kalender bisdom van Breda (versie 17-12-2015) Datum Basilieken Bisdom en Sint Franciscuscentrum Parochies Activiteiten in Rome 26/12/2015

Nadere informatie

Bespreeknotitie voor de geloofsgemeenschappen

Bespreeknotitie voor de geloofsgemeenschappen Bespreeknotitie voor de geloofsgemeenschappen Standpunt van parochiebestuur en pastoraal team over de toekomst van de geloofsgemeenschappen en de kerkgebouwen van de parochie. Amersfoort, september 2012.

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van het vormsel St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent vormsel

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 20 dd 20-05-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 24 mei: Hoogfeest van Pinksteren: Ontvang de Heilige Geest (Joh 20, 19-23). De Geest des Heren heeft

Nadere informatie

BISDOM GENT DECREET TOT VASTSTELLING VAN DE TARIEVEN EN VERGOEDINGEN VOOR KERKELIJKE DIENSTEN

BISDOM GENT DECREET TOT VASTSTELLING VAN DE TARIEVEN EN VERGOEDINGEN VOOR KERKELIJKE DIENSTEN Bisdom Gent tarieven en vergoedingen kerkelijke diensten - 2018 1 BISDOM GENT DECREET TOT VASTSTELLING VAN DE TARIEVEN EN VERGOEDINGEN VOOR KERKELIJKE DIENSTEN 1. Misstipendium 1.1 Overeenkomstig het decreet

Nadere informatie

Situering in de parochiegemeenschap

Situering in de parochiegemeenschap 2 Situering in de parochiegemeenschap 1. Een parochie wordt opgebouwd door het samenspel van vele mensen, groepen en verenigingen die zich laten inspireren door de Bijbel en de woorden en daden van Jezus

Nadere informatie

OPLEIDING TOT PASTORAAL WERK(ST)ER PERMANENT DIAKEN

OPLEIDING TOT PASTORAAL WERK(ST)ER PERMANENT DIAKEN AARTSBISDOM MECHELEN - BRUSSEL OPLEIDING TOT PASTORAAL WERK(ST)ER EN PERMANENT DIAKEN INFORMATIEBROCHURE INHOUD Pastoraal werk(st)ers Parochieassistent(e) Pastoraal werk(st)er in het ziekenhuispastoraat

Nadere informatie

Oudervergadering 18 juni Vormsel 2014

Oudervergadering 18 juni Vormsel 2014 Oudervergadering 18 juni 2013 Vormsel 2014 Oudervergadering 18 juni 2013 Vormsel: wat? hoe? waarom? Organisatie catechese Inschrijvingen en verdere communicatie Vragen Welkom Bezinnend moment Men kan heel

Nadere informatie