LITURGISCHE VIERINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LITURGISCHE VIERINGEN"

Transcriptie

1 Federatie Sint-Kruis Week 48 dd LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Een nieuw liturgische jaar (B) vangt aan. We volgen de evangelist Marcus Zondag 30 november: Eerste zondag van de advent: Weest waakzaam voor de komst van de Heer (Mc. 13, 33-37). In de liturgie wordt de paarse kleur gedragen. Zondag 30 november: H. Andreas, apostel: Andreas, een Galilees visser en broer van Petrus, is de eerste van de toekomstige apostelen, die door Jezus geroepen werd aan de oever van de Jordaan. Hij bracht Petrus bij Jezus. Hoewel hij de eerst-geroepene is, verdwijnt hij bijna volledig op de achtergrond. Weinig weten wij over deze deemoedige visser die door de Heer tot mensenvisser werd gemaakt. Volgens de traditie zou hij de kruisdood gestorven zijn (Andreaskruis). Maandag 1 december: H. Eligius, bisschop: Eligius, omstreeks 590 geboren in de omgeving van Limoges, was eerst goudsmid, nadien raadgever van de Frankische koningen. Hij stichtte de abdij van Solignac. Hij werd priester gewijd en werd nadien bisschop van Noyon-Doornik. Hij was vooral werkzaam in de Leie- en Scheldestreek en stichtte de Sint-Salvatorskerk (kathedraal) van Brugge. Hij stierf op 1 december. Dinsdag 2 december: Zalige Jan van Ruusbroec: Jan van Ruusbroec, ook de wonderbare genoemd, werd geboren te Ruisbroek bij Brussel in Hij was kapelaan van Sint-Goedele en stichtte op 50-jarige leeftijd een klooster van Reguliere kanunniken van de heilige Augustinus te Groenendaal. Daar schreef hij zijn beroemde mystiek werken, Hij overleed er op 2 december Woensdag 3 december: H. Franciscus Xaverius, priester: Franciscus Xaverius ( ) was een van de metgezellen van Ignatius van Loyola. Hij verkondigde het geloof in India, Ceylon, de Molukken en in Japan. Hij brandde van liefde voor God en voor het heil van de mensen. Hij stierf aan een stadspoort van China. Zaterdag 6 december: H. Nicolaas, bisschop: Nicolaas was bisschop te Myra in de eerste helft van de 4de eeuw. In de 6de eeuw beschermde een kerk, die naar hem werd genoemd, zijn graf. Doch in 1087 maakten zeelui van Bari (Italië) zich meester van zijn relikwieën die zij meedroegen naar hun stad welke het centrum werd van de verering van de heilige.

2 HEILIGE KRUISVERHEFFING Zondag 30 november u. Eucharistieviering voor overleden ouders en grootouders, voor de leden en overleden leden van NEOS. Maandag 1 december u. Eucharistieviering. Woensdag 3 december u. Morgengebed (getijdengebed) in de kapel. Donderdag 4 december u. Eucharistieviering. Vrijdag 5 december u. Avondgebed (getijdengebed) in de kapel. Zondag 7 december u. Eucharistieviering voor de leden en overleden leden van de Landelijke Gilde en KVLV. SINT-THOMAS VAN KANTELBERG Zaterdag 29 november u. Eucharistieviering voor Mevr. Arlette Isselee en familie. Zondag 30 november u. Eucharistieviering. Dinsdag 2 december u. Eucharistieviering voor E.Z. Denise Desaedeleer. Woensdag 3 december u. Eucharistieviering u. Aanbidding. Donderdag 4 december u. Eucharistieviering. Vrijdag 5 december u. Eucharistieviering voor Hr. en Mevr. Edgard Van Den Eynde-Villemeeuws. Zaterdag 6 december u. Eucharistieviering voor Danny Dusoir en Lisette Vanhaeren.

3 Zondag 7 december u. Eucharistieviering voor Mevr. Suzanne Janssens, echtgenote van de Hr. André De Groote. SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË Zaterdag 29 november u. Eucharistieviering. Woensdag 3 december u. Eucharistieviering. Zaterdag 6 december u. Eucharistieviering. Welzijnszorg 2014 Tijdens de Advent bereiden we ons voor op het komende Kerstfeest. De lezingen in de liturgie roepen op tot waakzaamheid en bekering. De jaarlijkse actie Welzijnszorg helpt ons dit ook concreet te vertalen naar de sociale realiteit van onze maatschappij hier en nu. Iedereen beschermd tegen armoede? België is een welvaartsstaat, Brussel is de hoofdstad van Europa en Vlaanderen beschouwt zichzelf als een Europese top-regio. Toch leven meer dan 1,6 miljoen mensen hier in armoede, ongeveer 15% van de bevolking. Sociaal onrecht treft 1 op 7 mensen in ons land. Hoe is dat mogelijk? Zijn we dan niet allemaal beschermd door de sociale zekerheid en andere vormen van sociale bescherming? Blijkbaar niet. Sociale bescherming Welzijnszorg vindt dat iedereen in ons land recht heeft op een goede sociale bescherming om armoede en sociale uitsluiting geen kans te geven. Dat wil zeggen dat iedereen beschermd moet zijn tegen sociale risico s zoals ziekte of je werk verliezen.

4 Maar 1,6 miljoen mensen in ons land leven in een situatie van sociale onderbescherming. Zij hebben een inkomen dat onvoldoende is om van te kunnen rondkomen, zij hebben problemen om ziektekosten te betalen, om een goed huis te vinden, om toegang te krijgen tot diensten of een duurzame job te vinden Ze leven in armoede! Recht hebben Recht krijgen We kennen in ons land heel wat mogelijkheden, rechten en statuten om, hetzij iedereen, hetzij een bepaalde groep, ondersteuning te bieden, een tegemoetkoming te geven, zoals de uitkeringen uit onze sociale zekerheid: werkloosheidsuitkering, invaliditeitsuitkering, pensioen Sommige rechten krijg je (zo goed als) automatisch, andere moet je zelf aanvragen of kan je bijvoorbeeld via je belastingaangifte laten gelden. Voor mensen in armoede is het niet eenvoudig om te krijgen waar je recht op hebt. De paraplu van de sociale zekerheid Zonder sociale zekerheid zouden in België 42% van de mensen in armoede leven. Dankzij ons sociale beschermingssysteem blijft dit gelukkig tot 15% beperkt. Toch moeten we vaststellen dat 1,6 miljoen mensen in ons land in armoede leeft. Er zitten dus gaten in die paraplu van de sociale zekerheid. Welzijnszorg moet vaststellen dat bijna alle minimumuitkeringen in ons land onder de armoedegrens liggen. Wanneer je voor langere tijd beroep moet doen op zo n uitkering is de kans groot dat je inkomen veel te laag is om van te leven. Vele sociale minima blijven onder de armoedegrens. Het vangnet van de sociale bijstand Voor wie uit de sociale zekerheid of onderdelen ervan tuimelt, is er het vangnet van de sociale bijstand. Om recht te hebben op sociale bijstand moet je niet bijgedragen hebben. Er zijn meestal wel andere voorwaarden aan gekoppeld, zoals een inkomensonderzoek of de bereidheid tot werk via een begeleidingstraject. Maar in de sociale bijstand gelden dezelfde problemen als in de sociale zekerheid. De inkomensbescherming is ondermaats, van een leefloon kan je niet leven. Voor aanvullende steun moet je hopen dat er in jouw gemeente een tegemoetkoming bestaat en dat men ingaat op jouw vraag. Door mijn schuld, door mijn grote schuld Mensen in armoede zitten bovendien vaak met schulden. Soms kunnen ze niet anders dan schulden maken omdat hun inkomen veel te laag is om te voorzien in de meest elementaire noden. Schulden vermijden kan enkel door mensen een menswaardig inkomen te geven en waar nodig begeleiding om het huishoudbudget te beheren. Het loopt echter fout op beide vlakken. Zo kunnen mensen hun rechten niet uitoefenen en geraken zelf alle controle over hun leven kwijt.

5 Welzijnszorg stelt dit jaar volgende politieke eisen om aan deze problematiek te verhelpen: 1. Een inkomen boven de armoedegrens voor iedereen. Alle uitkeringen en vervangingsinkomens moeten worden opgetrokken tot minimaal de armoedegrens, anders lukt participeren aan de maatschappij niet: - pensioenen - werkloosheids- en wachtuitkeringen - ziekte- en invaliditeitsuitkeringen - uitkeringen voor beroepsziekten - leefloon - inkomensgarantie voor ouderen - inkomensvervangende tegemoetkoming 2. Mensen geven waar ze recht op hebben: automatische toekenning van rechten. Door een gebrek aan informatie of administratieve vaardigheden, door ingewikkelde regelgeving, slagen mensen er niet altijd in om hun rechten uit te putten. We moeten die mensen geven waar ze recht op hebben door zoveel mogelijk rechten automatisch toe te kennen. 3. Ieders rechten realiseren door een kwaliteitsvolle dienstverlening te garanderen. Maatschappelijk werkers van het OCMW moeten vaak heel complexe dossiers behandelen. Zij moeten tevens mensen opnieuw kansen geven in de maatschappij, maar dit kan alleen lukken als het op een kwaliteitsvolle manier gebeurt. Er moet geïnvesteerd worden in betere dienstverlening. Als de dossierlast te hoog ligt, kan dit niet gerealiseerd worden. Graag sluiten wij met de parochies van Sint-Kruis aan bij deze campagne van Welzijnszorg. Daarover volgende week meer. Meer info bij Heidi Van Loo van de Werkgroep Welzijnszorg ( ) DECANALE BEZINNINGSDAG Maandag 1 december om uur: decanale bezinningsdag in Bethanië voor priesters, diakens, parochie-assistenten en teamleden. Spreker is de Hr. D. Declerck, voormalig voorzitter van Broederlijk Delen. Een aanrader! Wil je deelnemen? Contacteer de pastoor.

6 FEDERALE STUURGROEP De federale stuurgroep komt samen op dinsdag 2 december om uur in de pastorie van Male. HERABONNEREN KERK EN LEVEN Wie begin januari het parochieblad wil blijven ontvangen, gelieve dringend over te schrijven op rekening BE van Parochieblad Sint-Kruis. Je kan ook contant betalen door geld + naam + adres in een omslag te deponeren in de brievenbus van de pastorie, Pastorieweg 15 en Brieversweg 332. Een abonnement kost 35 euro, een steunabonnement 40 euro. EVEN BEZINNEN LIEF EN LEED WE VERWELKOMEN IN ONZE GEMEENSCHAP Isolde Lampo, gedoopt op 9 november in Heilige Kruisverheffing. WE VERTROUWEN TOE AAN DE VERREZEN HEER Henricus Cocquyt, 87 jaar, uitvaartdienst op donderdag 20 november in Heilige Kruisverheffing. PAROCHIALE BERICHTEN

7 HEILIGE KRUISVERHEFFING BASISSCHOOL MOZAÏEK OP DE HERDENKING VAN DE WAPENSTILSTAND Op vraag van het kabinet van de Gouverneur van West-Vlaanderen mocht een Mozaïekdelegatie op 11 november richting Brussel reizen voor de Wapenstilstandherdenking en dit in aanwezigheid van de Koning en de Eerste Minister. Na de plechtigheid maakte de nieuwe Premier tijd vrij om een praatje te maken met de Mozaïekleerlingen en vragen te beantwoorden Aansluitend werd de Mozaïekdelegatie ontvangen in de Senaat en konden de leerlingen in het halfrond van de Senaat debatteren over de thema's oorlog, vrede, vrijheid en democratie waar o.a. Mozaïekleerling Simon een getuigenis bracht... een boeiende dag voor leerlingen en leerkrachten. NEOS Maandag 1 december: wandeling geleid door E.H. Willy Lammers.

8 We starten zoals gewoonlijk om uur op de parking achter de kerk. We nemen vandaag de Gele route. Het eerste deel wandelen we op een rustig tempo naar Male voorbij het couvent en zo het Maleveld in en de geschiedenis: de heren van het Maleveld, dhr Juan Lopez Gallo (een straat verwijst naar hem) was een tijdje baron van Male en afkomstig van Castrojeriz (nabij Burgos). Zo komen we aan het prachtige complex van Vivenkapelle, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw en de Heilige Philippus. We keren terug via de ijshoeve en misschien is die even open en kunnen we haar met een bezoek vereren (kwestie van het hoofd koel te houden). GEBEDSGROEP LEGIOEN KLEINE ZIELEN De gebedsgroep legioen kleine zielen komt samen op maandag 8 december, feest van Maria Onbevlekt Ontvangen in de kapel van de Zusters van Maria, Pastorie weg 2, te St-Kruis. Van tot uur: aanbidding, we bidden een bezinnend rozenhoedje en de eerherstellende gebeden tot O.L.Vr. Maria Rosa Mystica. Van uur tot uur gezellig samenzijn bij koffie of met koekjes in de Vredestraat 80, St-Kruis. Info: Gebedsgroep Legioen Kleine Zielen A. Demeyer-Maertens V., Vredestraat 80, 8310 St-Kruis Brugge adres: antoinedemeyer51@hotmail.com MARKANT Het einde van het jaar komt alweer in zicht en dus is het tijd om de kerstsfeer op een originele en zinvolle manier onder ons te brengen. Dit jaar hebben we dan ook iets speciaals in petto. Kerstsprokkels vertelt het kerstverhaal in het Brugs dialect met verrassende en grappige invalshoeken, afgewisseld met (Kerst-)muziek op klarinet. Marc Termont (de schrijver en verteller) en Yves Pieters (klarinettist) zijn beiden lid van de Confrérie OLV van Blindekens. Deze heren willen met hun optredens de kas van de Confrérie spijzen om de werking van de Blindekenskapel in de Kreupelenstraat te kunnen verzekeren. Dit optreden vindt plaats in het CM-lokaal, Moerkerkse Steenweg 118 te Sint-Kruis op donderdag 11 december om uur. Met steun van de dienst Cultuur stad Brugge. De avond wordt, om helemaal in Kerstsfeer te blijven, afgesloten met een heerlijke glühwein met kerststol. Bijdrage: 8 euro over te schrijven op rekening BE , ten laatste op 7 december. MARKANT REGIO BRUGGE DE ARABISCHE REVOLUTIE VAN TAHRIR TOT ISLAMTISCHE STAAT?

9 Maandag 15 december om uur in zaal Daverlo, Dries 2, 8310 Assebroek. Onze regio wil de leden goed informeren! Sinds de betogers in Egypte het regime van Moebarak in Egypte, nu bijna drie jaar terug, ten val brachten is het Midden-Oosten niet uit het nieuws weg te denken. Intussen is de hoop op democratie verdreven door berichten over de wreedheden van Islamitische Staat. Maar wat is IS en hoe moeten we de gebeurtenissen van de voorbije drie jaar lezen? In zijn lezing probeert Randall Lesaffer enige klaarheid in de chaos te brengen. Randall Lesaffer is hoogleraar rechtsgeschiedenis aan de Universiteit van Tilburg en buitengewoon hoogleraar Internationale en Europese rechtsgeschiedenis aan de KU Leuven. Zijn werk concentreert zich op de geschiedenis en de recente ontwikkelingen van het internationaal recht in zijn politieke context. Hij is dan ook als geen ander de geknipte persoon om ons wegwijs te maken in het hele conflict in het Midden-Oosten, en de escalatie die dat conflict momenteel kent in Syrië en Irak, met onder meer de toch wel zeer bloedige actie van de zogenaamde Islamitische Staat. Deelname: 8 euro voor leden en partners, 16 euro voor niet-leden. Na de activiteit wordt u een drankje aangeboden in de bar van het complex Daverlo. Inschrijving: bij Sabien Lust: Sabien.Lust@UGent.be, met vermelding van actualiteit, uw naam en afdeling. Eerst een bevestiging van uw inschrijving afwachten en dan pas het bedrag storten op rek.nr. IBAN BE Opgepast: het aantal plaatsen is beperkt tot 240! Wil je er zeker bij zijn, schrijf dan snel in. De volgorde van inschrijving is bepalend voor je deelnamemogelijkheid. Je inschrijving is pas definitief na overschrijving van de deelnameprijs. SINT-THOMAS VAN KANTELBERG SPONSORING NIEUWE COMPUTERS Beste kerkganger in Male, Beste medewerker in één of andere werkgroep in Male, Elk weekend worden de vieringen ondersteund door een verzorgde projectie op het scherm. Vaak zijn dat twee verschillende projecties: één op zaterdagavond, één op zondag. Dit kan maar door de inzet van twaalf mensen, die alles vrijwillig en gratis doen. Daartoe wordt ook voortdurend een hele digitale bibliotheek bijgewerkt. Het hele jaar door worden de adresbestanden van alle inwoners van Male en van alle werkgroepen vernieuwd. De werking van de buurtgroepjes en de voorbereiding op het vormsel steunen daar ondermeer op. Ook hiervoor zijn er heel wat vrijwilligers die dit alles behartigen. Wekelijks wordt er digitaal een nummer van Kerk en Leven samengesteld. Als parochie en kerkraad mogen we ook fier zijn dat het archief up to date is.

10 Voor dit alles beschikken wij over drie computers. Ze zijn verouderd en versleten. De jongste maanden is er al veel herstelwerk aan verricht. We staan voor de aankoop van drie nieuwe computers, die uiteraard op elkaar afgestemd moeten zijn. Om dit te kunnen betalen hebben we sponsoring nodig. We houden dit keer geen wijnactie. De voornaamste reden is dat de opbrengst niet opweegt tegen de kosten en de inzet van vrijwilligers die de wijnverkoop tot een goed einde moeten brengen. Wat doen we dan wel? Daar we de drie nieuwe computers nodig hebben om de wekelijkse projecties te realiseren en breder gezien de goede werking van de gemeenschap in Male, durven we het volgende voorstellen. Indien elke kerkganger en medewerker TIEN euro sponsort kunnen we de drie nieuwe computers aankopen. Hoe kan je dit doen? Vanaf het weekend van 15 en 16 november tot eind december staat een sponsorbus in de kerk. U kan daar dan uw bijdrage in stoppen. Of u maakt een overschrijving in één keer of meerdere keren op de rekening van de parochie: IBAN BE BIC AXABBE22 van Parochiale werken Sint-Thomas, Brieversweg 332, 8310 Sint-Kruis met de vermelding: nieuwe Pc s Wij zijn ervan overtuigd dat we kerk samen maken en dat allen verantwoordelijkheid dragen voor het verder zetten van initiatieven die waardevol zijn. Mochten we dit kunnen realiseren dan zou dit ons zeer dankbaar stemmen. We geloven erin dat velen bereid zijn daar hun steentje toe bij te dragen. Met heel veel dank, ook namens de overleggroep en de parochieraad, Hugo Pieters, pastoor AANBIDDING U bent welkom op woensdag 3 december van tot uur in de weekkapel. U kan tijdens dat uur komen en weggaan wanneer u het wilt. KINDERKOOR Woensdag 3 december van tot uur: repetitie in de weekkapel. VORMSELCATECHESE

11 Donderdag 4 december om uur in de pastorie: bijeenkomst van de verantwoordelijken voor het vormsel. SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË KERKFABRIEK Bijeenkomst woensdag 3 december in de pastorie. NIEUWS UIT DE BUURT GEBOREN IN DE EEUWIGHEID Eucharistieviering voor al wie een kind verloor tijdens de zwangerschap. Werd je zelf of werd iemand uit je omgeving geconfronteerd met het verlies van een kind vóór de geboorte, of wil je aansluiten bij ons gebed: je bent welkom! Deze viering gaat door op dinsdag 2 december om uur in de Sint-Niklaaskerk, Smallestraat te Koolkerke. Mgr. De Kesel gaat voor in deze viering. Info: , info@levensadem.be ADVENT EN KERSTMIS IN ZEVENKERKEN Et in terra pax - VREDESCONCERT vrijdag 5 december om uur in de abdijkerk De oorlog in Syrië grijpt wild om zich heen. De oorlog maakt slachtoffers bij diegenen die de oorlog ontketend hebben. Diezelfde oorlog treft echter dagelijks ook de mensen die zich ertegen verzetten! Wapens maken slachtoffers. Maar ook omdat er heel veel vernield is, hebben wij in ons bisdom steeds meer problemen om de mensen en in het bijzonder de kinderen in hun basisbehoeften te voorzien. Aan het woord is Nicolas Antiba, de Melkitische Grieks-katholieke aartsbisschop van het bisdom Bosra, Hauran en Jabal el-arab in Zuid-Syrië. Samen met zijn priesters zet hij zich in voor de zwaar getroffen bevolking van zijn bisdom. Niet in het minst komt hij op voor de christenen die het nog harder te verduren hebben. Te midden van aanslagen, vernielingen en embargo s zaait Nicolas Antiba vrede en probeert kinderen een toekomst te geven. Hij helpt werklozen, koopt water, betaalt het loon van priesters, organiseert onderwijs en catechese

12 Nicolas Antiba is een vriend van de monniken van de Sint-Andriesabdij. Wij willen hem een hart onder de riem steken. Daarom organiseren wij een uniek vredesconcert. De Koninklijke Harmonie Ypriana uit de Vredesstad Ieper (bekend van haar Remembrance Concerten), geeft op vrijdag 5 december om uur een eenmalig concert Et in terra pax in de kerk van de Sint- Andriesabdij onder de leiding van dirigent Nico Logghe. De deuren gaan open om uur geen genummerde plaatsen. Kaarten zijn nu al te koop aan 20 euro, programmaboekje inbegrepen. U kunt ook opteren om een bedrijfsadvertentie te plaatsen in het programmaboekje (vrijwillige bijdrage). Vzw Sint-Andriesabdij Zevenkerken, Zevenkerken 4, 8200 Brugge IBAN: BE BIC: GEBABEBB Vermelding: Koepel/Concert/naam Info en reservaties: S. Cottry, Zevenkerken Sint-Andries beheerder@abdijzevenkerken.be 'Et in terra pax' - 'En vrede op aarde' TENTOONSTELLING over de GROOTE OORLOG op zaterdag 6 en zondag 7 december doorlopend van tot uur in de Gregoriuszaal van de abdij. KERSTMARKT Sfeervolle kerstmarkt Geschenkartikelen, kerstkaarten... op zaterdag 6 en zondag 7 december Zaterdag van tot uur - zondag van tot uur in de Hoeve en Keramiekatelier - toegang gratis. ADVENTSVIERING Zondag 7 december - toegang gratis uur: gezongen vespers uur: Europa en christendom, conferentie door mevr. Mia Doornaert, u - journaliste van De Standaard. DE ANDERE FILM In Cinema Liberty in de Kuipersstraat te Brugge (achterzijde van de Schouwburg), met vlakbij de parking Biekorf. Zie ook Donderdag 27 november om uur DIPLOMATIE Frankrijk-Duitsland 2014 Regie: Volker Schlöndorff 87 Vertolking: Niels Arestup, André Dussollier, Burghart Klaussner. Zijn woorden machtiger dan wapens? Volker Schlöndorff vraagt het zich af in Diplomatie, een verbaal duel op het scherpst van de snee aan de vooravond van de bevrijding van Parijs.

13 In augustus 1944 staan de geallieerden op het punt om Parijs in te nemen en de Duitsers te overmeesteren. De Duitse bevelhebber, generaal Dietrich von Choltitz, krijgt van Hitler het bevel om Parijs zoveel mogelijk te vernietigen voor hij zich terugtrekt. De Zweedse consul in Parijs, Raoul Nordling, probeert de Duitse generaal ervan te overtuigen het bevel niet uit te voeren. De film is één lange opeenvolging van uiterst spannende dialogen, onderbroken door gebeurtenissen die een nieuwe wending geven aan de discussie. Die wordt meesterlijk vertolkt door de twee acteurs, die deze rollen eerder ook op het toneel speelden. Al weet de kijker dat Parijs niet vernietigd werd, toch blijft hij uiterst gespannen kijken. De film is niet historisch. De generaal besliste alleen. Het is een geniale vondst om zijn geweten of zijn overdenkingen uit te beelden in de figuur van een tegenspeler. Donderdag 4 december om uur MELANCHOLIA Denemarken 2011 regie: Lars Von Trier 130 Vertolking: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Stellan Skaarsgargd e.a. De film begint met een ouverture, eigenlijk de samenvatting van de film in visueel en muzikaal overweldigende beelden. Dan volgt de gedetailleerde uitwerking ervan in het bijzonder mooi verfilmde en sterk vertolkte verhaal. Justine en John, het pas gehuwde koppel wordt in een witte limousine langs landwegen naar het feest gebracht. Maar de limousine rijdt vast... Dat is een eerste beeld van een genadeloze ontleding van het nihilisme dat de feestelingen in zich dragen. Is de gigantische planeet met de veelzeggende naam Melancholia die de aarde dreigend nadert, daarvan de uitvergroting? Waar is dan redding? Het antwoord daarop reikt de film aan in sleutelscènes die men de filmkijker niet mag verklappen. Volg Justine en haar neefje, het zoontje van Claire, de zus van Justine. De kritiek noemt Melancholia Von Triers mooiste film sinds Breaking the Waves. Zijn bekende flair voor provocatie krijgt hier gestalte in een prent met verwijzingen naar andere spirituele sciencefictionfilms als A Space Odyssee (Kubrick) en Solaris (Tarkovsky) en biedt misschien wel een sleutel tot zijn andere nauwelijks te harden recent werk. Geert Delbeke mmv YOT-filmstudiedag december studienamiddag rond Melancholia (info )

Iedereen beschermd tegen armoede?

Iedereen beschermd tegen armoede? Iedereen beschermd tegen armoede? Sociaal onrecht treft 1 op 7 mensen in ons land Campagne 2014 Iedereen beschermd tegen armoede? België is een welvaartsstaat, Brussel is de hoofdstad van Europa en Vlaanderen

Nadere informatie

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel.

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. Samen schilderen en knutselen. Aandachtig voor de Jezus-film. Nog even

Nadere informatie

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter verzorgden een dansje op de Peruviaanse muziek, onder leiding

Nadere informatie

Witte Donderdag Heilige Kruisverheffing

Witte Donderdag Heilige Kruisverheffing Witte Donderdag Heilige Kruisverheffing Intredeprocessie met twaalf apostelen. De voetwassing ten teken van dienstbaarheid. De apostelen rond het altaar. Aanbidding op het einde van de viering. Goede Vrijdag

Nadere informatie

Sint-Thomas Male. Kerstnachtviering: Alles is klaar. Net voor de viering Jezus is er nog niet.

Sint-Thomas Male. Kerstnachtviering: Alles is klaar. Net voor de viering Jezus is er nog niet. Sint-Thomas Male Kerstnachtviering: Alles is klaar Net voor de viering Jezus is er nog niet. Opening van de viering door pastoor Hugo. Els Arnout (sopraan) en Elien Rogiers (piano) ondersteunen de nachtviering.

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 02 dd 08-01-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 12 januari: Doopsel van de Heer: Jezus doop in de Jordaan: Dit is mijn welbeminde Zoon, luistert naar

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 25 dd 24-06-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 28 juni: Dertiende zondag door het jaar: Opwekking van het dochtertje van Jaïrus (Mc. 5, 21-43). Zondag

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 16 dd 20-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 24 april: Vijfde paaszondag: Een nieuw gebod geef ik u (Joh. 13, 31-35). Maandag 25 april: H. Marcus,

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 47 dd 19-11-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 23 novembe: Vierendertigste zondag door het jaar: Feest van Christus, Koning van het heelal: Zoals een

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 18 dd 06-05-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 10 mei: Zesde paaszondag: Dat mijn vreugde in u moge zijn en uw vreugde volkomen wordt (Joh. 15, 09-17).

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 15 dd 13-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 17 april: Vierde paaszondag: Ik geef eeuwig leven aan mijn schapen (Joh.10, 27-30) (roepingenzondag).

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 49 dd 03-12-2014 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 7 december: Tweede zondag van de advent: Maakt de paden van de Heer recht (Mc. 1, 1-8). Zondag 7 december:

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 17 dd 27-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER De maand mei is bijzonder toegewijd aan de heilige Maria Zondag 1 mei: Zesde paaszondag: De H.Geest zal U alles

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 23 dd 10-06-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 14 juni: Elfde zondag door het jaar: Het rijk is als een mosterdzaadje (Mc. 4, 26-34). Dinsdag 16 juni:

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 16 dd 22-04-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 26 april: Vierde paaszondag: De goede herder geeft zijn leven (Joh.10, 11-18). Woensdag 29 april: H.

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 23 dd 08-06-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 12 juni: Elfde zondag door het jaar: Haar zonden zijn haar vergeven, want ze heeft veel liefde betoond

Nadere informatie

EVEN BEZINNEN. DANK voor uw bijdrage!

EVEN BEZINNEN. DANK voor uw bijdrage! EVEN BEZINNEN KERKOPBOUW BISDOM BRUGGE Aan alle vrijwilligers die onze Kerk mee dragen, aan alle parochieassistenten en decanaal secretarissen die hun taken met veel zorg behartigen zeggen wij tijdens

Nadere informatie

zijn eigen taak heeft

zijn eigen taak heeft ... waarin ieder zijn eigen taak heeft Beste jongens en meisjes, Wij zijn blij dat wij vandaag rond deze tafel mogen samen zitten. Jullie zijn in de voorbije maanden dikwijls samengekomen om je op deze

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 06 dd 10-02-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 14 februari: Eerste zondag in de veertigdagentijd: Door de Geest naar de woestijn gevoerd (Lc. 4, 1-13).

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

Activiteitenkalender Federatie 2013-2014

Activiteitenkalender Federatie 2013-2014 Activiteitenkalender Federatie 2013-2014 FEDERATIE BRASSCHAAT Info doorgeven. Met deze kalender willen we u informeren over activiteiten die in onze federatie georganiseerd worden en die niet alleen bedoeld

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 22 dd 01-06-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 5 juni: Tiende Zondag door het jaar: Jongeling, ik zeg je, sta op (Lc. 7, 11-17). Zondag 5 juni: H. Bonifatius,

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 33 dd 17-08-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 21 augustus: Eenentwintigste zondag door het jaar: Zij zullen komen uit het oosten en het westen (Lc.

Nadere informatie

Igor de Bliquy wordt tot priester gewijd

Igor de Bliquy wordt tot priester gewijd De Bliquy Igor 5 maart 1982 Port Elisabeth (R.S.A. Zuid-Afrika) -heden Levensbeschrijving 27/08/2011: priesterwijding te Ieper door Jozef De Kesel Pastoor Parochiefederatie Zalige-Margareta,Ieper. 27 augustus

Nadere informatie

INFOAVOND DD 10/9/2018

INFOAVOND DD 10/9/2018 INFOAVOND DD 10/9/2018 VRAAG 1: WAT IS EEN VORMSELTRAJECT : Het vormsel is geen plotse gebeurtenis. het is belangrijk dat kinderen én hun ouders een traject afleggen, letterlijk op weg gaan naar het vormsel.

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 47 dd 25 november LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 29 november: Eerste zondag van de advent: Uw verlossing komt nabij (Lc.21,25-36). In de liturgie wordt

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december november 2016

Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december november 2016 Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december 2015-20 november 2016 Kalender bisdom van Breda (versie 17-12-2015) Datum Basilieken Bisdom en Sint Franciscuscentrum Parochies Activiteiten in Rome 26/12/2015

Nadere informatie

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij:

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij: 2 Papa Mama Peter Meter.... Pastoor Reneerkens De volgende mensen zijn er ook bij: 3 BEGROETING EN WELKOMSTWOORD Alles went, zeggen we wel eens, zelfs het wonder wat altijd weer opnieuw gebeurt, wordt

Nadere informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie Kring 12 Info-avond vormsel 2017 1 Algemene informatie 2 1 De W(eet)-vragen Waarom? Wanneer? Waar? Wat? Wie? 3 Wat? Vormsel is één van de 7 sacramenten Maakt deel uit van de initiatiesacramenten (samen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN DE GEEST DAALT NEER OVER DE APOSTELEN Juni 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 3 juni ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 4 juni 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

ADVENT. C.R.L. en C.R.W. Z. Jan van Ruusbroec, ged. In eucharistie: eerste lezing en evangelie zie boven. In getijden: van de dag; gebed van de zalige

ADVENT. C.R.L. en C.R.W. Z. Jan van Ruusbroec, ged. In eucharistie: eerste lezing en evangelie zie boven. In getijden: van de dag; gebed van de zalige ADVENT DECEMBER 2013 EERSTE ZONDAG VAN DE ADVENT P In getijden: avondgebed: (psalterium: week I, blz. 3 en 771) Psalmen 141, 142, 185 1 DECEMBER: In eucharistie: 157; eerste lezing: Jes. 2, 1-5; antwoordpsalm:

Nadere informatie

uitnodiging programma 100-jarig jubileum R.K. kerk Weiteveen 31 mei - 1 juni - 2 juni 2019

uitnodiging programma 100-jarig jubileum R.K. kerk Weiteveen 31 mei - 1 juni - 2 juni 2019 uitnodiging en programma 100-jarig jubileum R.K. kerk Weiteveen 31 mei - 1 juni - 2 juni 2019 vrijdag 31 mei 2019 19.30 uur Presentatie van de film: "Toen leeft nog! " een film over de geschiedenis van

Nadere informatie

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015)

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Voor informatie en opgave E opgave@sintfranciscuscentrum.nl of T 076 5223444 (alleen ochtenden) Beste lezer, VOORWOORD Voor

Nadere informatie

Hey Center Vrienden Brugge

Hey Center Vrienden Brugge Hey Center Vrienden Brugge De vzw Hey Center Vrienden werd een tijd geleden opgericht en komt voort uit een reünieproject, enkele jaren terug. Even duiden: het Hey Center was tussen 1974 en 1983 een legendarische

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2015-2016 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2015-2016. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN Week 02 van 8/1/2014 Federatie KERK & leven Hoboken

LITURGISCHE VIERINGEN Week 02 van 8/1/2014 Federatie KERK & leven Hoboken LITURGISCHE VIERINGEN Week 02 van 8/1/2014 Federatie 0341 - KERK & leven Hoboken Zaterdag 11 januari 18.00 u. Viering in de Wegelkapel Viering voor Anne-Marie Tanghe Lector: Gaby De Swaene Zondag 12 januari

Nadere informatie

Sint Martinusklokje. Jaargang 2 nummer 11 november 2018

Sint Martinusklokje. Jaargang 2 nummer 11 november 2018 Sint Martinusklokje Jaargang 2 nummer 11 november 2018 Parochie Sint Martinus (Grote Kerkstraat 40, Venlo) en Kapel van Genooi (Genooyerweg 58, Venlo) NL90 SNSB 086.27.04.898 NL44 ABNA 048.40.69.829 stmartinus@home.nl

Nadere informatie

Nr. 54: 23 maart 2013 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings

Nr. 54: 23 maart 2013 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Nr. 54: 23 maart 2013 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Spoor ❶ Het begin Stille Week De week die morgen (zondag) begint, noemen we wel de Stille Week. Het is

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid Het heilig Jaar van Barmhartigheid wordt geopend op 8 december 2015 (hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis). Het heilig Jaar wordt afgesloten op 20 november 2016 (hoogfeest

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Welke ster imponeert ons?

Welke ster imponeert ons? Welke ster imponeert ons? Kerstspecial 2016 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven Algemene informatie Pastoor J.E.M. van der Mee 0182-382455 vandermee@kerkmail.nl St.

Nadere informatie

Infovergadering. Agenda : Welkom. Vormsel. Organisatie catechese. Catecheseploeg / Ouders als mede-catechisten. Inschrijvingen en communicatie.

Infovergadering. Agenda : Welkom. Vormsel. Organisatie catechese. Catecheseploeg / Ouders als mede-catechisten. Inschrijvingen en communicatie. Vormsel 2017 Infovergadering Agenda : Welkom Vormsel Organisatie catechese Catecheseploeg / Ouders als mede-catechisten Inschrijvingen en communicatie Vragen Welkom Bezinningsmoment Onze Vader in de hemel,

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 47 dd 23-11-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Een nieuw liturgisch jaar (A) vangt aan. We volgen de evangelist Matteüs. In de liturgie wordt de paarse kleur

Nadere informatie

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen In de brochure Pastoraal bij het vormsel. Catechese en gemeenschap, wordt de eerste zondag van de advent gesuggereerd als een geschikt moment

Nadere informatie

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN Drie-en-dertigste zondag door het jaar, 13 november 2016 Nederlandse vertaling: NRL, 2015

Nadere informatie

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 VIERING VAN DE HEILIGE DOOP IN DE SINT MICHAËLKERK OPENING Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 Begroeting

Nadere informatie

Vormsel Heilige Kruisverheffing

Vormsel Heilige Kruisverheffing Vormsel Heilige Kruisverheffing Dinsdag 19 mei was er ook voor de vormelingen van de H. Kruisverheffing een wake. In een eerste deeltje werden de voorbije catechesebijeenkomsten kort opgeroepen. Daarna

Nadere informatie

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn informatie voorafgaand aan het gesprek over de uitvaart Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Mt 28,6 Inleiding Het is belangrijk

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

Januari. woensdag 28 januari 2015 10:00 Ignatius Dag van Ontmoeting

Januari. woensdag 28 januari 2015 10:00 Ignatius Dag van Ontmoeting Januari donderdag 1 januari 2015 vrijdag 2 januari 2015 10:45 Jacobus Cenakel zaterdag 3 januari 2015 zondag 4 januari 2015 15:00 Jacobus Aanbidding maandag 5 januari 2015 dinsdag 6 januari 2015 woensdag

Nadere informatie

TOEKOMST VAN DE PAROCHIEKERKEN STAPPENPLAN VOOR DE PASTORALE BELEIDSGROEPEN 12/03/2012

TOEKOMST VAN DE PAROCHIEKERKEN STAPPENPLAN VOOR DE PASTORALE BELEIDSGROEPEN 12/03/2012 1 BISDOM BRUGGE TOEKOMST VAN DE PAROCHIEKERKEN STAPPENPLAN VOOR DE PASTORALE BELEIDSGROEPEN 12/03/2012 Inleiding Het bisdom Brugge wenst een langetermijnvisie uit te werken voor de toekomst van alle parochiekerken

Nadere informatie

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking Het logo als gespreksopener Een catechetische handreiking 2 Het Jaar van het Geloof Van 11 oktober 2012 (de begindatum van Vaticanum II en de publicatiedatum van de Catechismus van de Katholieke Kerk)

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK 1 ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK I. Orde van dienst bij de opname tijdens de eucharistieviering (in voorbereiding van de eerste communie)

Nadere informatie

DEURNE-ZUID : HEILIGE LODEWIJK VAN MONTFORT, H. PIUS X, SINT-JOZEF EN SINT- ROCHUS.

DEURNE-ZUID : HEILIGE LODEWIJK VAN MONTFORT, H. PIUS X, SINT-JOZEF EN SINT- ROCHUS. DEURNE-ZUID : HEILIGE LODEWIJK VAN MONTFORT, H. PIUS X, SINT-JOZEF EN SINT- ROCHUS. HEILIGE LODEWIJK VAN MONTFORT VIERINGEN & WOORD- EN COMMUNIEDIENST Op kerstavond, maandag 24 dec., is er om 20.00u een

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Beloftevol land! Tijdens het openingslied en de intredeprocessie draagt de lector een hak mee en plaatst deze voor de lezenaar.

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 33 dd 19-08-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 23 augustus: Eenentwintigste zondag door het jaar: Naar wie zouden we gaan? (Joh.6, 60-69). Maandag 24

Nadere informatie

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge

Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom Brugge Vormingen en activiteiten CCV in het bisdom 2017-2018 In deze kalender vindt u de vormingsinitiatieven voor het werkjaar 2017-2018. U kunt meer informatie bekomen over deze initiatieven via telefoon: 050

Nadere informatie

Voorwoord Eerste communie en H. Vormsel

Voorwoord Eerste communie en H. Vormsel Nieuwsbrief van de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Oostkamp mei 2019 Bekijk de webversie PASTORALE EENHEID NIEUWSBRIEF mei 2019 Voorwoord De laatste drukke periode van het werkjaar komt er aan: de meimaand

Nadere informatie

Eucharistieviering Tweede zondag van de Advent 7 december 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Tweede zondag van de Advent 7 december 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Tweede zondag van de Advent 7 december 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Van harte welkom! Vandaag vieren we tweede zondag van de Advent. Advent is een tijd

Nadere informatie

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt 15/10/2008 BEGROETING (door de priester) Sofie : Welkom, lieve Vital. Maandenlang hebben we naar jou komst uitgekeken. Vol verwachting, vol hoop en zeker vol liefde. Iedere

Nadere informatie

Twee aspecten hiervan worden op 10 en 11 november 2015 op een bijzondere manier in de kijker geplaatst.

Twee aspecten hiervan worden op 10 en 11 november 2015 op een bijzondere manier in de kijker geplaatst. Het hospitaal van Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie is sinds de 13de eeuw tot op heden een plaats waar aan ziekenzorg en bejaardenzorg wordt gedaan. Daarnaast is het een bekend bedevaartsoord. Twee aspecten

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

Van dat laatste zijn we overtuigd en daarvoor zetten we ons in, met iedereen die vol hoop aan de toekomst wil bouwen!

Van dat laatste zijn we overtuigd en daarvoor zetten we ons in, met iedereen die vol hoop aan de toekomst wil bouwen! KALENDER Bij het logo Zoals vruchtbare grond is voor een boom, zo is de christelijke traditie voor de geloofsgemeenschap in Assebroek. Het is onmisbaar om goed geworteld te zijn in die hoopvolle en levengevende

Nadere informatie

KALENDER werkjaar

KALENDER werkjaar KALENDER werkjaar 2017- 2017- Bij het logo Zoals vruchtbare grond is voor een boom, zo is de christelijke traditie voor de geloofsgemeenschap in Assebroek. Het is onmisbaar om goed geworteld te zijn in

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 34 dd 24-08-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 28 augustus: Tweeëntwintigste zondag door het jaar: Wie zich verheft, wordt vernederd (Lc. 14, 1-14).

Nadere informatie

PAROCHIEBLAD DECEMBER 2013

PAROCHIEBLAD DECEMBER 2013 Paus Franciscus "Blijmoedig en met een realistisch oog voor de kansen die onze tijd bieden om een aansprekende, PAROCHIEBLAD DECEMBER 2013 Parochie H. Andreas, Palestinastraat 326, Heerlerbaan Tel. 045-5413381

Nadere informatie

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013 Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Parochietour 2013 NOVEENGEBED PAROCHIETOUR 2013 Beste meebidder! Het gebed is van onschatbare waarde. Waarom bidden we dan zo weinig? Dat is een vraag

Nadere informatie

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Openingslied: ZJ 115: De nacht loopt ten einde. Begroeting P. Welkom in deze vierde adventsviering. We zijn samengekomen om kracht en bemoediging,

Nadere informatie

Samen Eucharistie vieren

Samen Eucharistie vieren Samen Eucharistie vieren Presentatie 23 november 2017 Methode OPSTAP 1 Situatieschets catechese 2 Omvorming De Kerk die erop uitgaat is de gemeenschap van missionaire leerlingen die initiatief nemen, die

Nadere informatie

Infovergadering. Agenda : Welkom Bezinning - Tafelgesprek. Catechese : inhoud & organisatie. Inschrijvingen en communicatie.

Infovergadering. Agenda : Welkom Bezinning - Tafelgesprek. Catechese : inhoud & organisatie. Inschrijvingen en communicatie. Vormsel 2019 Infovergadering Agenda : Welkom Bezinning - Tafelgesprek Catechese : inhoud & organisatie Inschrijvingen en communicatie Vragen Vormsel Wat : Sacrament Persoonlijke keuze van jongere/ouders

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Vorming & Gesprek 2018-2019 St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Voorwoord Mede gezien de kosten ervan, zullen er dit jaar geen boekjes

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN Week 39 van 25/09/2013 Federatie KERK & leven Hoboken. LERARENGEBED / t WEGELTJE DE WEGEL- HEILIG HART

LITURGISCHE VIERINGEN Week 39 van 25/09/2013 Federatie KERK & leven Hoboken. LERARENGEBED / t WEGELTJE DE WEGEL- HEILIG HART LITURGISCHE VIERINGEN Week 39 van 25/09/2013 Federatie 0341 - KERK & leven Hoboken DE WEGEL- HEILIG HART Zaterdag 28 septemer 18.00 u. Viering in de Wegelkapel Lector: Gaby De Swaene Zondag 29 september

Nadere informatie

Bibliotheek en kerk onder één dak. Gedeeld gebruik in Hoeseltse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Maria Middelares, Roger Verjans, voorzitter kerkfabriek

Bibliotheek en kerk onder één dak. Gedeeld gebruik in Hoeseltse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Maria Middelares, Roger Verjans, voorzitter kerkfabriek Bibliotheek en kerk onder één dak. Gedeeld gebruik in Hoeseltse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Maria Middelares, Roger Verjans, voorzitter kerkfabriek Ons even voorstellen : wie zijn wij Tonen enkele foto

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2012 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Van harte welkom! Vandaag vieren we eerste zondag van Advent. Advent

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba.

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 21 november in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba. Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zondag 18 november 09.30 uur 33 e zondag door

Nadere informatie

Helaas zijn christenen niet per definitie hartelijke en gastvrije mensen.

Helaas zijn christenen niet per definitie hartelijke en gastvrije mensen. Heb God lief zo goed als je kunt, en heb elkaar lief zoals Jezus ons liefhad. Het is niet niks, wat we net gelezen hebben. Eerst het verhaal van het volk Israel. Gevlucht uit Egypte, een lange vermoeiende

Nadere informatie

EVANGELIE. hoogfeest christus koning. Bidden met het Evangelie. Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde

EVANGELIE. hoogfeest christus koning. Bidden met het Evangelie. Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde Bidden met dit Evangelie: zie achterzijde EVANGELIE hoogfeest christus koning I MATTEÜS 25:31-46 n die tijd zei Jezus tot zijn leerlingen: Wan neer de Mensenzoon komt in zijn heerlijkheid en vergezeld

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 32 dd 10-08-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 14 augustus: Twintigste zondag door het jaar: Geen vrede maar verdeeldheid (Lc. 12, 49-53) Zondag 14

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

David aan de piano begeleidt zijn dochter Rachel met enkele stukjes voor fagot.

David aan de piano begeleidt zijn dochter Rachel met enkele stukjes voor fagot. Een van de oudste huizen, nu infocentrum voor toeristen. Nog een gezellig straatje in de oude binnenstad. Zaterdagavond 30 juli was er een Social Evening Programme, een gezellig samenzijn met medewerkers

Nadere informatie

Uw Kerkelijke Uitvaart

Uw Kerkelijke Uitvaart Uw Kerkelijke Uitvaart 2 Adressen Pastor T.F. Buitendijk OCarm Westelijk Halfrond 1 1183 HN Amstelveen tel. 020 641 63 01 e-mail: tom.buitendijk@hetnet.nl Pastor Ph. Kint Ronde Hoep Oost 31 1191 KC Ouderkerk

Nadere informatie

(2 de Advent ) Organist: mevr. M. Kok uur Nevendienst: Tieneke, Hannah en Sippie Oldholtpade

(2 de Advent ) Organist: mevr. M. Kok uur Nevendienst: Tieneke, Hannah en Sippie Oldholtpade 8de jaargang 6 december 2015 Nummer: 20 Kerkdiensten: Zondag 6 december Voorganger: ds. G.P. den Hollander (2 de Advent ) Organist: mevr. M. Kok 10.00 uur Nevendienst: Tieneke, Hannah en Sippie Oldholtpade

Nadere informatie

Kom tot ons, de wereld wacht. Kalender voor Advent en Kerst 2013

Kom tot ons, de wereld wacht. Kalender voor Advent en Kerst 2013 Kalender voor Advent en Kerst 2013 Kom tot ons, de wereld wacht Deze adventskalender heeft de vorm van een wereldbol. Want Jezus is de Redder voor de hele wereld. De meeste voorouders van Jezus kwamen

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2017

EERSTE COMMUNIE 2017 EERSTE COMMUNIE 2017 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Het was een vrijwillige keuze én een engagement om

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C

Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C Welkom allemaal in deze prachtige, versierde kerk om samen de geboorte van onze Heer te vieren. Het is een Groot feest! God komt in de geschiedenis aanwezig als mens,

Nadere informatie

Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Geestelijke verzorging Algemene informatie >> Levens- en geloofsvragen Het gaat steeds om dezelfde kernvragen: wat maakt het leven de moeite waard? Wat maakt het leven zinvol?

Nadere informatie

HET VORMSELTRAJECT. Samen groeien in geloof

HET VORMSELTRAJECT. Samen groeien in geloof HET VORMSELTRAJECT Samen groeien in geloof Opnieuw kiezen. Je wordt niet als christen geboren, je moet het worden! Doopsel: keuze van de ouders Vormsel: keuze van het kind en de ouders samen Twee accenten

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen vrijdag was ik bij het symposium, dat werd gehouden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Stichting Welzijn Ouderen Lemelerveld.

Nadere informatie

Januari BE

Januari BE Januari 2019 www.kvlvbeveren.be BE63 7376 0310 3708 U kan enkel deelnemen aan een activiteit als u 1. inschrijft bij de verantwoordelijke 2. betaald hebt (storting op bovenstaande KVLV rekening) en dit

Nadere informatie

WE VERWELKOMEN IN ONZE GEMEENSCHAP

WE VERWELKOMEN IN ONZE GEMEENSCHAP EVEN BEZINNEN LIEF EN LEED WE VERWELKOMEN IN ONZE GEMEENSCHAP Arwen De Pourcq, gedoopt op 14 mei in AZ Sint-Jan. Lou Claerhout, gedoopt op 11 juni in Sint-Baafs. Axelle Lefevere, gedoopt op 25 juni in

Nadere informatie

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015 Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes Jaarkalender 2015 JANUARI donderdag 1 januari Feest van de Heilige Moeder Gods 10u00: Plechtige Hoogmis De basiliek wordt gesloten om

Nadere informatie

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A)

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A) Eucharistieviering van 7 september 2014 23ste zondag door het jaar (A) Openingslied: ZJ 527: Bekleedt u met de nieuwe mens. Begroeting en inleiding P. De genade van God, de liefde van zijn Zoon, Jezus

Nadere informatie