Beste luisteraar, Fijn dat u er bent. We hopen dat u -net als wij- veel plezier zult beleven aan ons ietwat experimentele concert.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beste luisteraar, Fijn dat u er bent. We hopen dat u -net als wij- veel plezier zult beleven aan ons ietwat experimentele concert."

Transcriptie

1

2 Beste luisteraar, Fijn dat u er bent. We hopen dat u -net als wij- veel plezier zult beleven aan ons ietwat experimentele concert. Concerten met werken van Bach en saxofoons komen af en toe voor, maar voor zover wij hebben kunnen nagaan is dit de eerste keer dat drie van zijn motetten op deze manier worden uitgevoerd. We zijn benieuwd naar uw mening! In dit programmaboekje vindt u informatie over de musici, de composities, en de vertalingen van de koorstukken. Onze ervaring is dat je op een andere manier naar een stuk gaat luisteren als je iets weet over de oorsprong. We hopen daarom dat dit boekje bijdraagt aan uw luisterplezier. Tot slot, wellicht ten overvloede: de werken die wij voor u gaan uitvoeren zijn ingetogen, troostrijk en getuigen van een diep religieus gevoel. Wij willen u daarom vragen uw applaus uit te stellen tot na het stralende E-majeur slotakkoord van Jesu meine Freude, het laatste werk dat we vanmiddag brengen.

3 Het Deventer Vocaal Ensemble Dit concert is georganiseerd door het Deventer Vocaal Ensemble. We zijn 26 geschoolde amateurzangers die klassieke muziek uitvoeren van anno toen tot anno nu. Wij leggen het repertoire van Bach vaak op de lessenaar. Jaarlijks zijn we in de week voor Pasen te horen tijdens de Matthäus Passion uitvoeringen in de Bergkerk. In mei zongen we de Hemelvaartscantate op uitnodiging van het Orkest van het Oosten. Maarten Koningsberger, bariton en zangdocent verbonden aan het Amsterdams conservatorium, coachte ons tijdens een koorworkshop als voorbereiding op dit Bach-programma. Meer informatie over ons koor? Zie Elske te Lindert, dirigent Elske te Lindert (1980, sopraan en organist) studeerde orgel bij Gijs van Schoonhoven en Cor Ardesch en zang bij Maarten Koningsberger. Ze laat zich nog altijd coachen door Cor Ardesch. Als solist of begeleider is zij regelmatig te horen in binnen- en buitenland. Ze maakte verschillende opnames voor de Nederlandse Bachvereniging, voor hun website Als zangeres heeft ze een brede concertpraktijk. Ze volgde master classes bij onder andere Margreet Honig en Paul Triepels en heeft momenteel les van Johannette Zomer. Ze trad op als solist bij verschillende grote orkesten, waaronder Het Orkest van het Oosten, het Sint Petersburg Kamerorkest en de Philharmonie Zuidnederland. Als sopraan maakt ze deel uit van het ensemble Il Canto di Rame. ( Als sopraan werkt ze regelmatig voor Consensus Vocalis en voor de Nederlandse Reisopera. Ook maakt ze theater. Elske is cantor-organist in de Catharinakerk te Doetinchem en cantor in Dinxperlo. Ze is dirigent van het Deventer Vocaal Ensemble en van Vrouwenkoor Musica. Sinds 2003 is ze eind-verantwoordelijke voor de studiedagen voor Liturgie en Kerkmuziek te Hoeven. In 2018 is Elske benoemd tot stadsorganist van Doetinchem. Meer informatie over Elske vindt u op

4 Saxofoonkwartet Quatre Femmes De leden van Quatre Femmes zijn Iris Gruber (Sopraan-saxofoon), Mathilde Leemhuis (Alt-saxofoon), Marjolijn van der Lee (Tenor-saxofoon) en Manon Zwagerman (Bariton-saxofoon). Ze zijn allemaal saxofoon-studenten bij Johan van der Linden aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Het repertoire is veelzijdig: klassieke muziek, moderne muziek, oude muziek en jazz. Ze komen allemaal uit verschillende plaatsen en iedereen brengt daardoor zijn eigen invloeden mee. Zo is Iris afkomstig uit Wenen, zij houdt van moderne muziek en volksmuziek. Mathilde komt oorspronkelijk uit Groningen en houdt van improviseren, Marjolijn komt uit de Betuwe, en houdt veel van barokmuziek, met name: J.S. Bach. Manon is afkomstig uit het westen (Hoorn) en brengt altijd veel energie mee en frisse invloeden van het IJsselmeer. Het afgelopen jaar hebben ze op vele schoolconcerten gespeeld en masterclasses bij Jacob ter Veldhuis en het Ethel Stijkkwartet gevolgd. Augustus 2011 maakte zij hun eerste concert-tour in de hoofdstad van Letland. Hier volgde ze ook masterclasses bij Claus Olesen en Arvydas Kazlauskas. Liga Vilmane (kistorgels) Līga Vilmane is concertorganist en klavecinist. Zij studeerde orgel van 2002 tot 2006 aan de Jāzeps Vītols Muziek Academie in Rīga, waar ze les volgde bij Tālivaldis Deksnis. Ze vervolgde haar studie bij Gijs van Schoonhoven en Theo Jellema (ArtEZ-conservatorium Enschede) waar zij haar master-diploma behaalde in 2009.

5 Vervolgens wijdde zij zich ter specialisatie aan haar klavecimbelstudie bij Tineke Steenbrink (ArtEZconservatorium Zwolle) en volgde lessen bij Ton Koopman en Christian Rieger. In 2013 behaalde zij het master-diploma. Sinds 2008 is Līga cantor-organist van de Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse. Ze maakt deel uit van verschillende ensembles, waaronder Il Canto di Rame, La Corella en het Arcade Ensemble. Līga heeft een ruime concertpraktijk opgebouwd. Zo speelt zij geregeld bij het Orkest van het Oosten en Parnassus Ensemble. Verder is Līga dirigent van het koor In Between (Goor). / Marije Toenink (cello) Marije studeerde bij Paul Uyterlinde aan het ArtEZ Conservatorium, bij Prof. Dankwart Gahl aan het Mozarteum Salzburg en bij Prof. Alexander Hülshoff aan de Folkwang Hochschule Essen. Zij volgde masterclasses bij o.a. Jaap van Zweden, Midori, Radu Aldulescu en Colin Carr. In 2007/2008 was zij als stagaire verbonden aan de Stuttgarter Philharmoniker. Daarnaast was zij tot 2010 regelmatig als remplacent werkzaam bij de Badische Staatskapelle Karlsruhe en het Pforzheimer Kammerorchester. Sinds Marije in 2010 weer naar Nederland terugkeerde is zij als remplacent werkzaam bij het Noord Nederlands Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest en het Orkest van het Oosten. Ook werd zij lid van het kamermuziekensemble Il Canto di Rame en speelde sindsdien al in vele uiteenlopende kamermuziekformaties. Marije speelt op een cello uit ca De aankoop van deze cello werd mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

6 De tuinman Wat nu als je agnostisch of atheïstisch bent, kun je dan niks met de teksten van de motetten? Ik denk het wel. Ik leg het graag uit door iets te vertellen over mijn geloof. En ik doe dat aan de hand van de tekst van Jesu meine Freude: Ik geloof in de tuinman. De tuinman uit het paasverhaal. De tuinman die Maria tegenkomt en die ze verwart met Jezus. Pas als hij haar naam noemt, ziet ze dat het Jezus zelf is. Ik geloof dat het wel degelijk de tuinman was, maar dat in de ogen van die tuinman de goedheid gezien kon worden. De goedheid die, zo je wil, ontvangen is door het lijden en sterven van Onze Heer. Maar ook puur de goedheid van de medemens, die je pas ziet als je de mensen echt aankijkt. Daarmee kun je een tekst als Jesu meine Freude ook gerust wat universeler lezen. Die vrijheid mogen we nemen denk ik. De tekst gaat over de tegenstelling van lichaam en geest: het lichaam is sowieso zwak en zondig, in de geest hebben we de kans om goed te zijn. In het openingskoraal gaat het over een bang hart, maar ook over Jezus (goedheid) als een sieraad in dat hart. Dat geeft iets krachtigs: dat je midden in alle angst en ellende toch durft te vertrouwen dat daar in dat bange hart toch een bron van goedheid zit. Je hoeft niet te veroordelen of veroordeeld te worden als je je geest laat leiden en niet je lichaam. 'Gute Nacht' is een heel belangrijk punt in de tekst: 'Goede nacht, trots en pracht' is dan een besluit om mensen niet te veroordelen op de uiterlijkheden, op het eerste gezicht. Het is een besluit om mensen echt te zien, om achter de tuinman die goedheid, dat sieraad te ontdekken. De tuinman is daarmee het beeld van de geest van God die in je woont. Of de goedheid die in je woont. Een tekst als 'Lass den Satan wittern, lass den Feind

7 erbittern, mir steht Jesus bei' krijgt iets heel krachtigs als je 'Jezus' vertaalt met 'die goedheid', 'dat besluit om vanuit de geest te leven', 'dat besluit om de ander echt te zien', 'het vertrouwen op dat sieraad dat diep in je zit'. En dan zeg je: De wet van de geest heeft mij vrij gemaakt van de wet van de zonde en de dood'. En dan 'sta je hier en zing je in alle rust'. Hoe mooi is dat? Elske te Lindert Johann Sebastian Bach: Motet Komm, Jesu, komm (BWV 229) Motetten zijn meerstemmige vocale composities op een religieuze, nietliturgische tekst, ontleend aan de Bijbel - en in het protestantisme ook aan koralen. Ze worden uitgevoerd door koor a cappella, wat overigens niet betekent dat er geen instrumenten meespelen: het was in Bachs tijd gebruikelijk dat de zangers door een continuogroep (orgel en cello) werden ondersteund en soms speelden ook instrumenten mee, colla parte, dat wil zeggen zonder zelfstandige partij, de vocale partijen volgend. Bach ( ) maakt in zijn composities geen groot onderscheid tussen instrumentale melodieën en gezongen tekst. Zangers moeten net zo nauwkeurig en wendbaar zijn als instrumentalisten, en de spelers op hun beurt moeten de melodieën voordragen als zangers zodat de tekst maximale zeggingskracht krijgt. Bachs motetten hebben ook een sterk instrumentaal karakter. Hierop voortbordurend heeft het DVE het saxofoonkwartet Quatre Femmes uitgenodigd. DVE zingt koor 1, en u hoort het sax-kwartet als koor 2 in het dubbelkorige motet Komm, Jesu, komm dat wel als het meest intieme van Bachs motetten wordt ervaren. De tekst werd in 1684 door Paul Thymich ( ) gedicht naar aanleiding van het overlijden van de toenmalige rector van de Thomasschule in Leipzig waar Bach vanaf 1723 tot aan zijn sterven in 1750 cantor was van de Thomaskirche. Het is niet helemaal duidelijk voor wie Bach deze herdenkingsmuziek heeft geschreven. De wending in de tekst van het eerste couplet is hoorbaar als de alten Komm, komm, ich will mich dir ergeben inzetten en de maat verandert van 3/2 in

8 4/4. Moeite en treurnis maken plaats voor overgave. De slotzin van het eerste couplet is vrijwel identiek aan die van het tweede couplet, een citaat uit het Johannes-evangelie (14:6). Hier verandert de maatsoort in 6/8, een Frans menuet, dansmuziek. Komm, Jesu, komm, mein Leib ist müde, die Kraft verschwindt je mehr und mehr. Ich sehne mich nach deinem Friede; der saure Weg wird mir zu schwer. Komm, komm, ich will mich dir ergeben; du bist der rechte Weg, die Wahrheit und das Leben. Drum schließ ich mich in deine Hände und sage, Welt, zu guter Nacht! Eilt doch mein Lebenslauf zu Ende, ist doch der Geist wohl angebracht. Er soll bei seinem Schöpfer schweben, weil Jesus ist und bleibt der wahre Weg zum Leben. Nederlandse vertaling: Ria van Hengel Kom, Jezus, kom, mijn lichaam is moe, mijn kracht neemt steeds meer af. Ik verlang naar uw vrede; de moeilijke weg is mij te zwaar. Kom, kom, ik wil mij aan u overgeven; u bent de juiste weg, de waarheid en het leven. Daarom berg ik mij in uw handen en zeg, wereld, goedenacht! Al loopt mijn leven snel ten einde, mijn geest is gereed. Die zal bij zijn Schepper zweven, want Jezus is en blijft de ware weg naar het leven. Intermezzo 1 door het Saxofoonkwartet Quatre Femmes Bach heeft een enorm en eindeloos fascinerend repertoire geschreven voor klavecimbel waarvan onder meer de Goldbergvariaties deel uitmaken. De variaties danken hun naam aan een anekdote uit een biografie van Bach, geschreven door Johann Nikolaus Forkel in Volgens hem schreef Bach het werk op aandringen van de gezant van Rusland in Saksen, graaf Hermann Carl von Keyserlingk, die een jonge klavecinist in dienst had, Johann Gottlieb Goldberg ( ). Als de graaf last had van slapeloosheid, liet hij Goldberg delen van de variatiecyclus spelen. Tegenwoordig bestaan er historische twijfels over Forkels anekdote. Waarschijnlijker is dat Bach een prachtig ingebonden exemplaar van de cyclus als geschenk aanbood aan de zeer invloedrijke graaf. Uit de Goldberg-variaties: aria, variatie 1, en variatie 7

9 Johann Michael Bach: Motet Halt, was du hast Johann Sebastian Bach werd geboren in een familie met een wijdvertakte stamboom die al een paar generaties musici en componisten had voortbracht; naar verluidt werd in Thüringen het woord Bach zelfs als synoniem voor musicus gebruikt. Johann Sebastian beschouwde zijn toekomstige schoonvader Johann Michael Bach ( ) als ein habiler Componist (een vaardige componist). In ons programma hebben we het dubbelkorige motet Halt was du hast van Johann Michael opgenomen omdat daarin de bekende koraalmelodie Jesu, meine freude klinkt. Hetzelfde koraal hoort u verderop nog een keer als compositie van Johann Sebastian. De saxofoons (koor 1) spelen dit koraal en DVE (koor 2) zingt teksten ontleend aan het derde hoofdstuk van het laatste Bijbelboek Openbaringen. De beide koren eindigen achtstemmig met de koraaltekst Gute Nacht, o Wesen een strofe uit Jesu, meine Freude. Tot slot hier nog iets over de Sebastian-tak van de Bach-stamboom: in 1707 trouwt de 22-jarige Johann Sebastian met de 23-jarige Maria Barbara Bach, zijn achternicht. Zij krijgen zeven kinderen van wie er drie voor hun vierde levensjaar sterven. Maria Barbara sterft jong, ze was pas 36. In zijn tweede huwelijk met Anna Magdalena Wilcke worden 13 kinderen geboren. Zeven stierven als baby of in hun kindertijd. Wat zou voor Bach, zelf wees geworden op zijn tiende, memento mori betekend hebben? Halt, was du hast, dass niemand deine Krone nehme, und sei getreu bis in den Tod, so wirst du empfahen ein herrliches Reich und eine schöne Krone von der Hand des Herren. Hou vast wat je hebt, zodat niemand je kroon kan wegnemen, en wees trouw tot in de dood, dan zul je een heerlijk rijk en een mooie kroon ontvangen van de hand van de Heer.

10 Drum sei getreu bis in den Tod, und sei getreu bis in den Tod, so wirst du empfahen ein herrliches Reich und eine schöne Krone von der Hand des Herren. Gute Nacht, o Wesen, das die Welt erlesen, mir gefällst du nicht. Gute Nacht, ihr Sünden, bleibet weit dahinten, kommt nicht mehr ans Licht! Gute Nacht, du Stolz und Pracht! Dir sei ganz, du Lasterleben, gute Nacht gegeben. Wees daarom trouw tot in de dood, dan zul je een heerlijk rijk ontvangen en een mooie kroon ontvangen uit de hand van de Heer. Goedenacht, o schepsel dat de wereld heeft gekozen, mij beval je niet. Goedenacht, zonden, blijf ver weg, verschijn niet meer! Goedenacht, trots en pracht! Moge jou, zondig leven, een heel goede nacht worden gegeven! Intermezzo 2 door Marije Toenink, cello De zes suites voor onbegeleide cello worden gerekend tot de grootste werken ooit geschreven voor dit instrument. Bach schreef ze naar alle waarschijnlijkheid tussen , toen hij Kapellmeister was aan het hof van de muziekminnende prins Leopold van Cöthen. De situatie aan het hof bood Bach gelegenheid om veel instrumentale muziek te schrijven. Naast de zes cellosuites schreef Bach in die periode aan het hof ook de Brandenburgse Concerten en Das wohltemperierte Klavier. Marije Toenink speelt op haar cello menuet 1 & 2, en de gigue uit de eerste Cello Suite in G-majeur. J.S. Bach: Motet O Jesu Christ, meins Lebens Licht (BWV 118) Bach gebruikte in de eerste versie (1737) van deze uitvaartmuziek alleen draagbare blaasinstrumenten en, een zeldzaam gegeven, het continuo ontbreekt. Vermoedelijk om in de openlucht te kunnen spelen tijdens de gang naar de begraafplaats. De bewerking voor vier saxofoons en cello (als solo-instrument, niet als continuo-instrument) is gemaakt door Elske te Lindert.

11 De tekst van het koraal omvat vijftien strofen en werd voor het eerst aangetroffen in een in 1611 gepubliceerde bundel. De melodie is veel ouder en gaat terug naar een anonieme middeleeuwse hymne. De vier saxofoons en de cello begeleiden het koor in twee coupletten van dit ontroerende, sobere motet. O Jesu Christ, meins Lebens Licht, mein Hort, mein Trost, mein Zuversicht, auf Erden bin ich nur ein Gast und drückt mich sehr der Sünden Last. Auf deinen Abschied, Herr, ich trau', Darauf mein' letzte Heimfahrt bau'; Tu mir die Himmelstür weit auf, Wenn ich beschließ' mein's Lebens Lauf O Jezus Christus, licht van mijn leven, mijn toeverlaat, mijn troost, mijn vertrouwen, op aarde ben ik slechts een gast en de last van mijn zonden drukt zwaar op mij. Op uw afscheid, Heer, vertrouw ik Daarop bouw ik mijn laatste thuisreis. Open de hemelpoort wijd voor mij Wanneer ik mijn levensloop besluit. Intermezzo 3 door het Saxofoonkwartet Quatre Femmes Uit de Goldberg-variaties: variaties 18, 19, 21 en 30. J.S. Bach: Motet Jesu, meine Freude (BWV 227) Terwijl Bachs belangrijkste motetten dubbelkorig zijn, is Jesu, meine Freude voor een vijfstemmig koor geschreven. Het is met elf delen wel het langste motet. In Bachs tijd is Jesu, meine Freude een populair Luthers kerklied, dat in 1653 werd gepubliceerd op een tekst van Johann Franck en een melodie van Johann Crüger. Bach bouwt het motet op zes coupletten van het koraal en wisselt dit af met vijf teksten uit het achtste hoofdstuk van Paulus brief aan de Romeinen. Beide tekstsferen behandelen de spanning tussen het tijdelijke en het eeuwige, het vergankelijke en het onvergankelijke, lichaam en geest. De oneven nummers zijn van het koraal afgeleid, terwijl de even nummers de Bijbeltekst behandelen. Het hart van het hele werk is de koorfuga (nummer 6). De saxofoons begeleiden het koor in de koralen.

12 1. Jesu, meine Freude, meines Herzens Weide, Jesu, meine Zier, ach wie lang, ach lange ist dem Herzen bange und verlangt nach dir! Gottes Lamm, mein Bräutigam, außer dir soll mir auf Erden nichts sonst Liebers werden. 2. Es ist nun nichts Verdammliches an denen, die in Christo Jesu sind, die nicht nach dem Fleische wandeln, sondern nach dem Geist. 3. Unter deinem Schirmen bin ich vor den Stürmen aller Feinde frei. Lass den Satan wittern, lass den Feind erbittern, mir steht Jesus bei. Ob es itzt gleich kracht und blitzt, ob gleich Sünd und Hölle schrecken: Jesus will mich decken. 4. Denn das Gesetz des Geistes, der da lebendig macht in Christo Jesu, hat mich frei gemacht von dem Gesetz der Sünde und des Todes. Jezus, mijn vreugde, weide van mijn hart, Jezus, mijn sieraad, ach, hoe lang, ach lang is mijn hart al bang en verlangt het naar u! Lam van God, mijn bruidegom, niets op aarde zal mij dierbaarder zijn dan u. Zo is er dan nu geen veroordeling voor hen die in Christus Jezus zijn, die niet wandelen naar het vlees, maar naar de geest. (Rom. 8:1, 4b) Onder uw bescherming ben ik gevrijwaard tegen de stormen van alle vijanden. Laat Satan maar snuiven, laat de vijand maar toornen, mij staat Jezus bij. Al dondert en bliksemt het nu, al jagen zonde en hel mij angst aan: Jezus zal mij behoeden. Want de wet van de geest, die in Christus Jezus leven brengt, heeft mij vrij gemaakt van de wet van de zonde en de dood. (Rom. 8:2) 5. Trotz dem alten Drachen, trotz des Todes Rachen, trotz der Furcht darzu! Tobe, Welt, und springe, ich steh hier und singe in gar sichrer Ruh. Gottes Macht hält mich in acht; Erd und Abgrund muss verstummen, ob sie noch so brummen. Trotseer de oude draak! Trotseer de muil van de dood! Trotseer de angst daarvoor! Raas maar, wereld, spring maar op, ik sta hier en ik zing in alle rust. Gods macht zorgt voor mij, aarde en afgrond moeten verstommen hoe ze ook tekeergaan.

13 6. Ihr aber seid nicht fleischlich, sondern geistlich, so anders Gottes Geist in euch wohnet. Wer aber Christi Geist nicht hat, der ist nicht sein. 7. Weg mit allen Schätzen! Du bist mein Ergötzen, Jesu, meine Lust! Weg ihr eitlen Ehren, ich mag euch nicht hören, bleibt mir unbewußt! Elend, Not, Kreuz, Schmach und Tod soll mich, ob ich viel muss leiden, nicht von Jesu scheiden. 8. So aber Christus in euch ist, so ist der Leib zwar tot um der Sünde willen; der Geist aber ist das Leben um der Gerechtigkeit willen. 9. Gute Nacht, o Wesen, das die Welt erlesen, mir gefällst du nicht. Gute Nacht, ihr Sünden, bleibet weit dahinten, kommt nicht mehr ans Licht! Gute Nacht, du Stolz und Pracht! Dir sei ganz, du Lasterleben, gute Nacht gegeben. 10. So nun der Geist des, der Jesum von den Toten auferwecket hat, in euch wohnet, so wird auch derselbige, der Christum von den Toten auferwecket hat, eure sterbliche Leiber lebendig machen um des willen, dass sein Geist in euch wohnet. U echter zijt niet vleselijk maar geestelijk, tenminste, als de geest van God in u woont. Maar wie de geest van Christus niet heeft, die behoort hem niet toe. (Rom. 8:9) Weg met alle schatten! U bent mijn genot, Jezus, mijn lust! Weg, ijdele loftuitingen, ik wil jullie niet horen, blijf buiten mijn bewustzijn! Ellende, nood, kruis, smaad en dood zullen mij, hoeveel ik ook moet lijden, niet van Jezus scheiden. Als Christus echter in u is, is het lichaam weliswaar dood vanwege de zonde; maar de geest is het leven vanwege de gerechtigheid. (Rom. 8:10) Goedenacht, o schepsel, dat de wereld heeft gekozen, mij beval je niet. Goedenacht, zonden, blijf ver weg, verschijn niet meer! Goedenacht, trots en pracht! Moge jou, zondig leven, een heel goede nacht worden gegeven! Als nu de geest van hem die Jezus van de doden heeft opgewekt in u woont, zal ook hij die Christus van de doden heeft opgewekt uw sterfelijke lichaam levend maken, zodat zijn geest in u kan wonen. (Rom. 8:11)

14 11. Weicht, ihr Trauergeister, denn mein Freudenmeister, Jesus, tritt herein. Denen, die Gott lieben, muss auch ihr Betrüben lauter Zucker sein. Duld ich schon hier Spott und Hohn, dennoch bleibst du auch im Leide, Jesu, meine Freude. (Nederlandse vertaling: Ria van Hengel) Verdwijn, droefheidsspoken, want mijn vreugdemeester, Jezus, komt binnen. Voor hen die God liefhebben moet ook hun verdriet louter zoetheid zijn. Ook al moet ik hier spot en hoon verdragen, u blijft ook in mijn lijden, Jezus, mijn vreugde. Voor de inleidingen op de motetten is gebruik gemaakt van twee bijzonder inspirerende bronnen: Bach. Muziek als een wenk van de hemel door John Eliot Gardiner, en de onvolprezen website van Eduard van Hengel Aanbevolen als u meer wilt weten over het leven van J.S. Bach, zijn familie, zijn tijd, en zijn composities. Bedankt! Fijn dat u er was! Laat u ons weten wat u ervan vond? Schiet gerust één van de musici aan. Uw reactie kunt u ook op onze Facebook-pagina achter laten. We lezen het graag terug. Hopelijk zien we u terug bij een van onze komende concerten: het Requiem van Fauré (4 en 11 november), A Festival Of Lessons and Carols (21 december), Petite Messe Solennelle van Rossini (februari 2019), Matthäus Passion van Bach (stille week 2019). Onze dank gaat uit naar Bert Korvemaker voor het ter beschikking stellen van twee kistorgels. Bert leent ons koor vaak een kistorgel uit, hier boffen we erg mee. Meer informatie? Bezoek dan onze vernieuwde website: of kijk op onze Facebook-pagina.

15 Vriend worden? Het Deventer Vocaal Ensemble hecht veel waarde aan kwalitatief hoogwaardige uitvoeringen. Producties van een dergelijk niveau vergen forse financiële investeringen in het contracteren van solisten, orkesten, instrumentalisten, en de huur van geschikte concertruimten. Het ensemble is u bijzonder erkentelijk wanneer u uw steun wilt betuigen door Vriend te worden. U bent al Vriend van het DVE voor 30,- per jaar. Maandelijks een bedrag van 5,- overmaken kan natuurlijk ook. Voor uw bijdrage ontvangt u: Per concert twee kaarten voor gereserveerde zitplaatsen tegen gereduceerd tarief; De mogelijkheid van het bestellen van kaarten een week vooraf aan de officiële voorverkoop; Drie tot vier Nieuwsbrieven per jaar; Als u zich nu aanmeldt als Vriend krijgt u bij het bestellen van een kaart voor ons volgende concert een 2e kaart gratis! Als u interesse heeft in het worden van Vriend van DVE, neemt u dan contact met ons op via vrienden@deventervocaalensemble.nl Sponsors Dit concert is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van: Op de achterkant: Bach in a Fugue Suit (Milton Glaser, 1989)

16

Johann Bach Ons leven is een schaduw op Aarde. Johann Bach Unser Leben ist ein Schatten

Johann Bach Ons leven is een schaduw op Aarde. Johann Bach Unser Leben ist ein Schatten Johann Bach Unser Leben ist ein Schatten Unser Leben ist ein Schatten auf Erden. Ich weiß wohl, daß unser Leben Oft nur als ein Nebel ist, Denn wir hier zu jeder Frist Mit dem Tode seind umgeben, Drum

Nadere informatie

J.S. BACH, MOTET "JESU, MEINE FREUDE" (BWV 227)

J.S. BACH, MOTET JESU, MEINE FREUDE (BWV 227) J.S. BACH, MOTET "JESU, MEINE FREUDE" (BWV 227) Motetten Motetten zijn meerstemmige vocale composities op een religieuze, niet-liturgische tekst, ontleend aan de bijbel - en in het protestantisme ook aan

Nadere informatie

Sette Voci DO 17/03/ Concertinleiding door Yves Senden Concert. Peter Kooij, artistieke leiding

Sette Voci DO 17/03/ Concertinleiding door Yves Senden Concert. Peter Kooij, artistieke leiding DO 17/03/16 20.15 Concertinleiding door Yves Senden 21.00 Concert Sette Voci Peter Kooij, artistieke leiding Gerlinde Sämann, sopraan Kristen Witmer, sopraan Margot Oitzinger, alt Tobias Hechler, contratenor

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren - 26 mei Johannes 3: 16

Ontmoetingskerk Laren - 26 mei Johannes 3: 16 Ontmoetingskerk Laren - 26 mei 2019 - Johannes 3: 16 De beginregel van Bach s cantate die vandaag in deze kerk zal klinken zag je wel eens op spandoeken in stadions en weilanden. Johannes 3: 16 stond met

Nadere informatie

Cantatedienst. PKN gemeente, Bennekom zondag 12 november uur

Cantatedienst. PKN gemeente, Bennekom zondag 12 november uur Cantatedienst PKN gemeente, Bennekom zondag 12 november 2017 18.30 uur 1 CANTATE: ERHALT UNS HERR BEI DEINEM WORT D. Buxtehude (1637 1707) Toelichting: Veelal werden cantates gecomponeerd voor kerkelijke

Nadere informatie

de oosterpoort programma woensdag 22 maart, uur gabrieli consort and players o.l.v. paul mccreesh

de oosterpoort programma woensdag 22 maart, uur gabrieli consort and players o.l.v. paul mccreesh de oosterpoort programma woensdag 22 maart, 20.15 uur gabrieli consort and players o.l.v. paul mccreesh Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door: De Stichting Marthe-Havinga-fonds erfde in 1989 de

Nadere informatie

DO SINT-QUINTINUSKATHEDRAAL VOX LUMINIS Bachdynastie. i.s.m De Spil Roeselare en Handelsbeurs Gent CCHA.BE

DO SINT-QUINTINUSKATHEDRAAL VOX LUMINIS Bachdynastie. i.s.m De Spil Roeselare en Handelsbeurs Gent CCHA.BE DO 29.11.18 - SINT-QUINTINUSKATHEDRAAL VOX LUMINIS Bachdynastie i.s.m De Spil Roeselare en Handelsbeurs Gent CCHA.BE DO 29.11.18 - SINT-QUINTINUSKATHEDRAAL VOX LUMINIS Bachdynastie i.s.m De Spil Roeselare

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Edam

Protestantse Gemeente Edam Protestantse Gemeente Edam Protestantse Kerk de Swaen Zondag 14 mei 2017 Zondag Cantate: Zingt! 5 e zondag van Pasen Erhalt uns, Herr, bei deinem Wort Dietrich Buxtehude (1637-1707) Voorganger: ds. Janneke

Nadere informatie

Grüß Gott! Guten Morgen! Guten Tag! Guten Abend! Ich heiße Wie heißt du? Das ist Max. Das finde ich auch. Kommst du auch aus Duisburg.

Grüß Gott! Guten Morgen! Guten Tag! Guten Abend! Ich heiße Wie heißt du? Das ist Max. Das finde ich auch. Kommst du auch aus Duisburg. Ich heiße Anna. Ich bin neunzehn Jahre alt und komme aus Deutschland. Ich wohne in Duisburg und gehe dort zur Berufsschule. Das ist mein Freund Max. sich kennenlernen Hallo! Hi! Servus! Grüß Gott! Guten

Nadere informatie

Samenvatting Duits Grammatica Duits

Samenvatting Duits Grammatica Duits Samenvatting Duits Grammatica Duits Samenvatting door S. 836 woorden 20 februari 2013 5,8 61 keer beoordeeld Vak Duits Naamvallen. Nederlands: 2e naamval 4e naamval (bijvoegelijke bepaling, is 3e naamval

Nadere informatie

Zondag 12 mei 2013 Duinzichtkerk

Zondag 12 mei 2013 Duinzichtkerk Zondag 12 mei 2013 Duinzichtkerk Dienst met gasten uit de partnergemeente Evangelisch Luth. Kirchegemeinde Leipzig-Marienbrunn 1 Hartelijk welkom deze zondag in de Duinizichtkerk. Uit de partnergemeente

Nadere informatie

Pascal Egbers gestorben am 12. Mai 2017

Pascal Egbers gestorben am 12. Mai 2017 In stillem Gedenken an Pascal Egbers gestorben am 12. Mai 2017 Annegret Korte schrieb am 21. September 2017 um 21.47 Uhr Liebe Familie Egbers, und Freundin mit Tochter. Es tut schon weh, am Grabe von Pascal

Nadere informatie

Antwoorden Duits Hoofdstuk 1

Antwoorden Duits Hoofdstuk 1 Antwoorden Duits Hoofdstuk 1 Antwoorden door T. 668 woorden 25 september 2008 4,9 81 keer beoordeeld Vak Methode Duits Na Klar! Duits Antwoorden, Havo 4, Na Klar, Hoofdstuk 1. 2. Uitspraken die goed zijn:

Nadere informatie

5. Ontstaansgeschiedenis

5. Ontstaansgeschiedenis 1. Inleiding Dit luisterboek geeft een overzicht van de achtergronden en de ontstaansgeschiedenis van de Matthäus Passion, waarbij ook wordt ingegaan op de persoon van componist Johann Sebastian Bach en

Nadere informatie

Nach dir Herr Nach dir Herr, dir nach dir nach dir Herr, dir Heer, verlanget mich. nach dir nach dir nach dir nach dir, Herr, dir Herr verlanget mich

Nach dir Herr Nach dir Herr, dir nach dir nach dir Herr, dir Heer, verlanget mich. nach dir nach dir nach dir nach dir, Herr, dir Herr verlanget mich Lied 01 Titel: Psalm 150 Arrangement: Jos van der Kooy Uitvoerende: Koor Capella Uitvoering: Koor en samenzang Looft God, looft Hem overal Looft de Koning van t heelal om zijn wonderbare macht om zijn

Nadere informatie

Grote of St. Gudulakerk Lochem. 28 april e zondag van Pasen. Abendmusik. door Capella Gudula

Grote of St. Gudulakerk Lochem. 28 april e zondag van Pasen. Abendmusik. door Capella Gudula Grote of St. Gudulakerk Lochem 28 april 2019 2 e zondag van Pasen Abendmusik door Capella Gudula Voorbereiding Het gilde der beiermeesters luidt de klokken, fijn dat u binnen aansluit bij het stil gebed.

Nadere informatie

Advent. poëzie liederen muziek. Maartenskerk. zondag 7 december uur

Advent. poëzie liederen muziek. Maartenskerk. zondag 7 december uur Advent poëzie liederen muziek Maartenskerk zondag 7 december 2014 16.30 uur Choralvorspiel Nun komm der Heiden Heiland (BWV 599) J.S. Bach Woord van welkom Aansteken kaarsen Bemoediging Lied: Een roze,

Nadere informatie

Cantatedienst Es ist euch gut, dass ich hingehe BWV 108 J.S. Bach

Cantatedienst Es ist euch gut, dass ich hingehe BWV 108 J.S. Bach Cantatedienst Es ist euch gut, dass ich hingehe BWV 108 J.S. Bach Inleiding tot de lezing Op de orde van dienst ziet u een schilderij waarop Jezus ten hemel wordt opgenomen. Hemelvaart. Nu is Hemelvaart

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Hoofddorp de Lichtkring Viering van de laatste zondag van het kerkelijk jaar Christus Koning Zondag 22 november 2015

Protestantse Gemeente te Hoofddorp de Lichtkring Viering van de laatste zondag van het kerkelijk jaar Christus Koning Zondag 22 november 2015 Protestantse Gemeente te Hoofddorp de Lichtkring Viering van de laatste zondag van het kerkelijk jaar Christus Koning Zondag 22 november 2015 Ouderling van dienst is Burg Anker Diaken van dienst is Alma

Nadere informatie

Een reconstructie van een hypothetische enkelkorige versie van de Matthäus- Passion BWV 244c Verantwoording

Een reconstructie van een hypothetische enkelkorige versie van de Matthäus- Passion BWV 244c Verantwoording Een reconstructie van een hypothetische enkelkorige versie van de Matthäus- Passion BWV 244c Verantwoording Inleiding Van de bekende versie van Bachs Matthäus-Passion BWV 244 wordt algemeen aangenomen

Nadere informatie

Hartelijk welkom in de Oude Jeroenskerk op zondag 7 april 2019 Vijfde zondag veertigdagentijd Zondag Judica (Doe mij recht ps.

Hartelijk welkom in de Oude Jeroenskerk op zondag 7 april 2019 Vijfde zondag veertigdagentijd Zondag Judica (Doe mij recht ps. Hartelijk welkom in de Oude Jeroenskerk op zondag 7 april 2019 Vijfde zondag veertigdagentijd Zondag Judica (Doe mij recht ps. 43:1) In deze dienst zal Bachcantate nr. 106 (Gottes Zeit ist die allerbeste

Nadere informatie

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 ORDE voor afscheidsdienst van Theo Cornelis Heus Theo Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel: mw. Margret Spelt Intochtsmuziek: George Samphire - The Lonely Shepherd

Nadere informatie

Deze week is het thema: Wil je opstaan en mij volgen?

Deze week is het thema: Wil je opstaan en mij volgen? Stilte vooraf Uitleg vooraf We hebben: Ik ga.zet een stap naar de ander als thema gekozen voor deze 40 dagentijd. We willen een stap zetten om daarmee dichter bij het volgen van Jezus te komen. Ook willen

Nadere informatie

do 26 sep Balthasar Neumann Chor, Ensemble de oosterpoort uur Reginald Mobley countertenor Alex Potter countertenor

do 26 sep Balthasar Neumann Chor, Ensemble de oosterpoort uur Reginald Mobley countertenor Alex Potter countertenor do 26 sep Balthasar Neumann Chor, Ensemble & Solisten Reginald Mobley countertenor Alex Potter countertenor Thomas Hengelbrock dirigent 20.15 uur de oosterpoort Programma Georg Friedrich Händel (1685-1759)

Nadere informatie

die Meldung bestätigen nicht jetzt

die Meldung bestätigen nicht jetzt am Computer sitzen im Internet surfen Informationen suchen mit einem Freund chatten eine E-Mail schreiben Nachrichten lesen Freunde finden ein Foto hochladen eine Datei herunterladen einen Film gucken

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Heerhugowaard. orde van dienst voor de tweede dienst van. 29 november 2015. eerste zondag van de advent

Protestantse Gemeente Heerhugowaard. orde van dienst voor de tweede dienst van. 29 november 2015. eerste zondag van de advent Protestantse Gemeente Heerhugowaard orde van dienst voor de tweede dienst van 29 november 2015 eerste zondag van de advent thema: 'Tijd om te verwachten' voorganger ouderling organist : ds. Jacqueline

Nadere informatie

Vernieuw Gij mij, o eeuwig Licht God, laat mij voor uw aangezicht geheel van U vervuld en rein naar lijf en ziel herboren zijn

Vernieuw Gij mij, o eeuwig Licht God, laat mij voor uw aangezicht geheel van U vervuld en rein naar lijf en ziel herboren zijn Lied 01 Titel: Vernieuw Gij mij Eerste componist: Traditional (Nederlandse) : Ad den Besten Vernieuw Gij mij, o eeuwig Licht God, laat mij voor uw aangezicht geheel van U vervuld en rein naar lijf en ziel

Nadere informatie

Heinrich Schütz Ehre sei dir Die mit Tränen säen Verlei uns Frieden J.S. Bach Jesu meine Freude. pauze

Heinrich Schütz Ehre sei dir Die mit Tränen säen Verlei uns Frieden J.S. Bach Jesu meine Freude. pauze Heinrich Schütz Ehre sei dir Die mit Tränen säen Verlei uns Frieden J.S. Bach Jesu meine Freude pauze Harpspel Benjamin Britten To daffodils The succession of the four sweet months Marsh flowers The evening

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Doelstelling Bach in Monnickendam Activiteiten 2018 PA dam & Friends

Doelstelling Bach in Monnickendam Activiteiten 2018 PA dam & Friends Jaarverslag 2018 1 Doelstelling Bach in Monnickendam Bach in Monnickendam heeft tot doel het leveren van een bijdrage aan de muziekcultuur in Waterland met daarbij bijzondere aandacht voor het werk van

Nadere informatie

Datum Witte Donderdag 21 april 2011, aanvang uur

Datum Witte Donderdag 21 april 2011, aanvang uur Johannes Passion, BWV 245 Johann Sebastian Bach (1685 1750) Uitvoerenden Diane Verdoodt sopraan Liesbeth van der Loop alt Bart de Kegel tenor (aria s) Hans de Vries bas (aria s) Jeroen de Vaal tenor (Evangelist)

Nadere informatie

Stille Week Datum: 26 maart (maandag) Thema: De Grote Verzoendag

Stille Week Datum: 26 maart (maandag) Thema: De Grote Verzoendag Stille Week 2018 Datum: 26 maart (maandag) Thema: De Grote Verzoendag 1. Inleidend orgelspel 2. Welkom 3. Zingen Psalm 51 : 1 en 9 Genâ, o God, genâ, hoor mijn gebed; Verschoon mij toch naar Uw barmhartigheden;

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Filippenzen 4 vers 10 t/m 20 Psalm 9 vers 1 en 2 (Schoolpsalm) Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Lied 256 vers 1, 2, 3 en 4 (Johannes de Heer)

Nadere informatie

Nach dir Herr Nach dir Herr, dir nach dir nach dir Herr, dir Heer, verlanget mich. nach dir nach dir nach dir nach dir, Herr, dir Herr verlanget mich

Nach dir Herr Nach dir Herr, dir nach dir nach dir Herr, dir Heer, verlanget mich. nach dir nach dir nach dir nach dir, Herr, dir Herr verlanget mich Lied 01 Titel: Psalm 150 Arrangement: Jos van der Kooy Eerste componist: Traditional Uitvoerende: Koor Capella Uitvoering: Koor en samenzang Looft God, looft Hem overal Looft de Koning van t heelal om

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86 Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Korte toelichting op het concert van 13 april maart 2019 Na het prachtige orgelconcert van Jaap de Wit

Nadere informatie

Vesper bij de aanvang. van het Lutherjaar ( ) 31 oktober in de Protestantse kerk te Haaksbergen

Vesper bij de aanvang. van het Lutherjaar ( ) 31 oktober in de Protestantse kerk te Haaksbergen Vesper bij de aanvang van het Lutherjaar (2016-2017) 31 oktober 2016 in de Protestantse kerk te Haaksbergen muziek: "Ein feste Burg" Stephan Mahu (begin 16 e eeuw) stilte de kaarsen op tafel worden aangestoken

Nadere informatie

De Matthäus-Passion. Cursusmateriaal bij het boek Een mier op je bord. Kinderen leren wat mooi is.

De Matthäus-Passion. Cursusmateriaal bij het boek Een mier op je bord. Kinderen leren wat mooi is. De Matthäus-Passion Cursusmateriaal bij het boek Een mier op je bord. Kinderen leren wat mooi is. Ineke de Jong den Hartog Mei 2018 2 Toelichting Deze opdracht hoort bij bijeenkomst 4 in de cursusmap Kinderen

Nadere informatie

J.S.Bach. Duitse motetten door vier eeuwen

J.S.Bach. Duitse motetten door vier eeuwen J.S.Bach Duitse motetten door vier eeuwen Schein Mendelssohn Brahms Distler zondag 20 januari 2013 Utrecht, Pieterskerk uitvoerenden Schütz Projectkoor dirigent Pieter Kramers Sopraan Lide van Faassen

Nadere informatie

haben / hatten / hätten können / konnten / könnten dürfen / durften / dürften werden / wurden / würden

haben / hatten / hätten können / konnten / könnten dürfen / durften / dürften werden / wurden / würden ein Missverständnis an der Rezeption haben / hatten / hätten bin / war / wäre können / konnten / könnten dürfen / durften / dürften werden / wurden / würden sich entschuldigen Es tut mir leid! Das wollte

Nadere informatie

Cantatedienst in Adventtijd. Eerste zondag van Advent. 2 december uur Hervormde kerk Ommen Voorganger: ds. Coby de Haan

Cantatedienst in Adventtijd. Eerste zondag van Advent. 2 december uur Hervormde kerk Ommen Voorganger: ds. Coby de Haan Cantatedienst in Adventtijd Eerste zondag van Advent 2 december 2017 19.00 uur Hervormde kerk Ommen Voorganger: ds. Coby de Haan Organist: Christian Drost CANTATE MACHET DIE TORE WEIT GEORG PHILIPP TELEMANN

Nadere informatie

DIENSTBOEK. Protestantse Gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk. voor de vieringen van WITTE DONDERDAG GOEDE VRIJDAG PAASWAKE

DIENSTBOEK. Protestantse Gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk. voor de vieringen van WITTE DONDERDAG GOEDE VRIJDAG PAASWAKE DIENSTBOEK voor de vieringen van WITTE DONDERDAG GOEDE VRIJDAG PAASWAKE 2019 * Protestantse Gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk WITTE DONDERDAG dienst van Schrift en Tafel donderdag 18 april 2019 19.30

Nadere informatie

TOETS A A1 vmbo-gt(h), DEEL 1, SCHRITT 1-8. Luister naar het luisterfragment Neu im Fußballverein. Beantwoord de vragen in het Nederlands.

TOETS A A1 vmbo-gt(h), DEEL 1, SCHRITT 1-8. Luister naar het luisterfragment Neu im Fußballverein. Beantwoord de vragen in het Nederlands. Naam: Klas: Datum: HÖREN Luister naar het luisterfragment Neu im Fußballverein. Beantwoord de vragen in het Nederlands. (8 punten) 1. Welk compliment geeft Igor (de jongen) aan Linda (het meisje)? 2. In

Nadere informatie

Liturgie. voor de dankdienst voorafgaande aan de begrafenis van. Hendrik Tjoelker. 17 januari februari 2017

Liturgie. voor de dankdienst voorafgaande aan de begrafenis van. Hendrik Tjoelker. 17 januari februari 2017 Liturgie voor de dankdienst voorafgaande aan de begrafenis van Hendrik Tjoelker 17 januari 1928 13 februari 2017 Leek, zaterdag 18 februari 2017 Voorganger: ds. F. de Jong Organist: Niek Schuringa Mededelingen

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F N I E U W S B R I E F Bach op Zaterdag met een gevarieerd programma Zaterdag 9 april, aanvang 17.00 uur, in de Grote Kerk aan de Bossche Kerkstraat weer een zéér gevarieerde Bach op Zaterdag. Op het programma

Nadere informatie

A la Chandeleur, l hiver se passe ou prend vigueur Bij Maria Lichtmis gaat de winter weg of wordt de winter juist strenger

A la Chandeleur, l hiver se passe ou prend vigueur Bij Maria Lichtmis gaat de winter weg of wordt de winter juist strenger Cantatedienst Ich habe genug ~ BWV 82 ~ J.S. Bach Inleidende woorden Het is vandaag een bijzondere zondag. Een zondag waarop in de Lutherse traditie, de opdracht van Jezus in de tempel wordt gevierd, 40

Nadere informatie

Programma. Na afloop van het concert... Na afloop van het concert zijn in de hal en voor in de kerk consumpties verkrijgbaar.

Programma. Na afloop van het concert... Na afloop van het concert zijn in de hal en voor in de kerk consumpties verkrijgbaar. Programma Koor + continuo (kistorgel en cello) Motet Jesu meine Freude BWV 227 Instrumentaal (kistorgel): Sonate IV in G (Allegro, Andante, Menuet, Gigue) Instrumentaal (blokfluiten + orgel): Was betrübst

Nadere informatie

bringen ausleihen bezahlen wären denken auschecken das Handtuch das Problem das Missverständnis das Zimmer die Rechnung die Bettwäsche

bringen ausleihen bezahlen wären denken auschecken das Handtuch das Problem das Missverständnis das Zimmer die Rechnung die Bettwäsche An der Rezeption Ich habe eine Frage. Ich habe meine Handtücher vergessen / weil ich dachte / es sind welche auf dem Zimmer. Aber für zwei Euro können Sie sich Das war dann wohl ein hier welche leihen

Nadere informatie

Avondgebeden. PK De Swaen Maandag 15 april -woensdag 17 april 2019

Avondgebeden. PK De Swaen Maandag 15 april -woensdag 17 april 2019 Avondgebeden PK De Swaen Maandag 15 april -woensdag 17 april 2019 Voorgangers: leden van de Kerkenraad m.m.v. de Nicolaascantorij o.l.v. Jaap den Hertog (maandag, dinsdag, woensdag) Organist: Frans Koning,

Nadere informatie

VOX LUMINIS o. l. v. LIONEL MEUNIER

VOX LUMINIS o. l. v. LIONEL MEUNIER ZA 1 OKTOBER 2016 20:00 HERENTALS, SINT-WALDETRUDISKERK KERKPLEIN VOX LUMINIS o. l. v. LIONEL MEUNIER SARA JÄGGI, ZSUZSI TÓTH, STEFANIE TRUE, NN sopraan BARNABÁS HEGYI, JAN KULLMANN alt ROBERT BUCKLAND,

Nadere informatie

Uit All of Bach. Een project van de Nederlandse Bachvereniging.

Uit All of Bach. Een project van de Nederlandse Bachvereniging. Uit All of Bach Een project van de Nederlandse Bachvereniging http://allofbach.com/nl/ Een kleine greep uit hun schitterend en omvangrijk aanbod (tekst letterlijk overgenomen) Men kan vanalles zeggen over

Nadere informatie

Persoonlijke correspondentie Brief

Persoonlijke correspondentie Brief - Adressering Herrn Peter Müller Falkenstraße 28 20140 Hamburg Deutschland Herrn Peter Müller Falkenstraße 28 20140 Hamburg Deutschland Standaard adressering in Nederland: naam geadresseerde, straatnaam

Nadere informatie

Persoonlijke correspondentie Brief

Persoonlijke correspondentie Brief - Adressering Hans van der Meer, Stationslaan 87, 1011 Amsterdam Herrn Peter Müller Falkenstraße 28 20140 Hamburg Deutschland Standaard adressering in Nederland: naam geadresseerde, straatnaam + huisnummer,

Nadere informatie

Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers

Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers We zingen: (met Young Company) Met open armen Kom, als je honger hebt

Nadere informatie

2009-2010 blauwe zaal. olv. Paul Hillier do 25 feb 2010

2009-2010 blauwe zaal. olv. Paul Hillier do 25 feb 2010 2009-2010 blauwe zaal Ars Nova Copenhagen olv. Paul Hillier do 25 feb 2010 2009-2010 / koor Stile Antico vr 25 sep 2009 Capilla Flamenca & Prometheus Ensemble za 21 nov 2009 Mariinski Koor olv. Andrej

Nadere informatie

Persoonlijke correspondentie Brief

Persoonlijke correspondentie Brief - Adressering Herrn Peter Müller Falkenstraße 28 20140 Hamburg Deutschland Hans van der Meer, Stationslaan 87, 1011 Amsterdam Standaard adressering in Nederland: naam geadresseerde, straatnaam + huisnummer,

Nadere informatie

Medewerkenden/muzikanten. Samengesteld Nederland Zingt Koor. Elise Mannah, soliste. Jan Willem van Delft, piano. Peter van Essen, viool

Medewerkenden/muzikanten. Samengesteld Nederland Zingt Koor. Elise Mannah, soliste. Jan Willem van Delft, piano. Peter van Essen, viool Medewerkenden/muzikanten Samengesteld Nederland Zingt Koor Elise Mannah, soliste Jan Willem van Delft, piano Peter van Essen, viool Arend Jansen, gitaar Cristan Grotenbreg, saxofoon / synthesizer / accordeon

Nadere informatie

Orgelspel "Aus tiefer Not schrei ich zu dir" a6 In Organo pleno con Pedale doppio BWV 686 J.S. Bach

Orgelspel Aus tiefer Not schrei ich zu dir a6 In Organo pleno con Pedale doppio BWV 686 J.S. Bach Binnenkomst kerkenraad (enkele minuten voor 17.00 uur) Orgelspel "Aus tiefer Not schrei ich zu dir" a6 In Organo pleno con Pedale doppio BWV 686 J.S. Bach VOORBEREIDING (de gemeente blijft zitten) V De

Nadere informatie

Willkommen und Abschied: 1J 2D 3E 4I 5C 6M 7R 8O 9Q 10B 11H 12K 13L 14A 15N 16P 17F 18G

Willkommen und Abschied: 1J 2D 3E 4I 5C 6M 7R 8O 9Q 10B 11H 12K 13L 14A 15N 16P 17F 18G Opdracht door een scholier 1074 woorden 10 oktober 2011 5 2 keer beoordeeld Vak Methode Duits Neue Kontakte Neue Kontakte Digizine 5 2 Antwoorden bij de leesteksten Goethe! Trailer: 1F 2D 3G 4A 5H 6C 7B

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Cantatedienst. BWV$82,$ Ich$habe$genug $

Cantatedienst. BWV$82,$ Ich$habe$genug $ Cantatedienst BWV$82,$ Ich$habe$genug $ Johann Sebastian Bach Dorpskerk Vries 4 oktober 2015 10.00 uur Cantatedienst Voorganger: Bassolist: Organist: Bachensemble: Violen: Altviolen: Continuo: Hobo: ds.

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Noordwijk zondag 20 november 2016 laatste zondag van het kerkelijk jaar. Oude Jeroenskerk Noordwijk.

Protestantse Gemeente Noordwijk zondag 20 november 2016 laatste zondag van het kerkelijk jaar. Oude Jeroenskerk Noordwijk. Protestantse Gemeente Noordwijk zondag 20 november 2016 laatste zondag van het kerkelijk jaar Oude Jeroenskerk Noordwijk Wij gedenken Bij het liturgisch bloemstuk In de schikking staan rode rozen, die

Nadere informatie

Hartelijk Welkom bij

Hartelijk Welkom bij Hartelijk Welkom bij Regeer in mij Opwekking 569 Over al wat leeft, bent U de hoogste Heer, als de zon opkomt elke morgen weer. Daarom vraag ik U, Heer van zee en land: neem ook mijn leven in uw hand.

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Thema: Vrede tot God

Thema: Vrede tot God LITURGIE Voor de evangelisatiedienst, op zondag 15 oktober 2017, in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur. Thema: Vrede tot God Voorganger: Ouderling: Organist: Koor: Ds. K.A. Hazeleger (Ommen)

Nadere informatie

3 juni uur P Boonstra orgel: Geert Burgler schriftlezing: Annemarie Kreling

3 juni uur P Boonstra orgel: Geert Burgler schriftlezing: Annemarie Kreling 3 juni 2018 17.00 uur P Boonstra orgel: Geert Burgler schriftlezing: Annemarie Kreling Votum Zegengroet GK 18: 1 en 9. Formulier 5 GK06 gz162: 1 en 4 (tijdens viering) Dankzegging. Lezen: Rom. 5: 1-11

Nadere informatie

Orde van dienst voor Goede Vrijdag 30 maart 2018

Orde van dienst voor Goede Vrijdag 30 maart 2018 Orde van dienst voor Goede Vrijdag 30 maart 2018 Voorganger: Menny de Wolf-Boorsma Organist : Jan van Ginkel In deze dienst gedenken wij het lijden en sterven van de Heer en lezen daarvan uit Lucas 22/23.

Nadere informatie

In jou vind ik vreugde

In jou vind ik vreugde Protestants Kralingen In jou vind ik vreugde Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 10 januari 2016 1e zondag na Epifanie: Doop van de Heer In deze viering doop van Philip Muijs van de Moer Protestants

Nadere informatie

Vertrouwen. Jeugddienst zondag 12 februari Organist: Irma Zuur Pianist: Tinie van der Stelt Georganiseerd door: Jeugdkerk

Vertrouwen. Jeugddienst zondag 12 februari Organist: Irma Zuur Pianist: Tinie van der Stelt Georganiseerd door: Jeugdkerk Jeugddienst zondag 12 februari 2017 Organist: Irma Zuur Pianist: Tinie van der Stelt Georganiseerd door: Jeugdkerk Aansteken kaars jeugdkerk Kaarswens Zingen: Lied 23B De Heer is mijn herder vers 1, 2

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Liturgie in de dankdienst voor het leven van. Martinus Huistra. 3 augustus augustus 2015

Liturgie in de dankdienst voor het leven van. Martinus Huistra. 3 augustus augustus 2015 Liturgie in de dankdienst voor het leven van Martinus Huistra 3 augustus 1931 5 augustus 2015 Op maandag 10 augustus 2015 om 13.30 uur in de Gereformeerde kerk te Leek Voorganger: ds. L.G. van der Heide

Nadere informatie

Welkom in. De Regenboog. zondag 29 oktober uur

Welkom in. De Regenboog. zondag 29 oktober uur Welkom in De Regenboog zondag 29 oktober 2017 9.30 uur Thema: Een vaste burcht liturgie Voorganger : Ds Wolter Broekema Organist Ouderling v dienst Lector : Rien Hoekjen : Corrie Amelink : Jeroen Mensink

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

geboren te Wapenveld 8 augustus 1938 overleden te Zwolle 15 juni 2017

geboren te Wapenveld 8 augustus 1938 overleden te Zwolle 15 juni 2017 DANKDIENST voor het leven van GERRIT JAN HORST geboren te Wapenveld 8 augustus 1938 overleden te Zwolle 15 juni 2017 Heerde, 20 juni 2017 Kruiskerk Vrije Evangelische Gemeente voorganger: ds. J.M. Weststrate

Nadere informatie

waarheid is. De genade vergeeft maar maakt ook vrij van de zonde zoals in Romeinen 6:14 staat: Een eeuwig gewicht van heerlijkheid 2 Cor.

waarheid is. De genade vergeeft maar maakt ook vrij van de zonde zoals in Romeinen 6:14 staat: Een eeuwig gewicht van heerlijkheid 2 Cor. - 1 - Een eeuwig gewicht van heerlijkheid 2 Cor. 4:6/18 6 Want de God, die gesproken heeft: Licht schijne uit het duister, heeft het doen schijnen in onze harten, om ons te verlichten met de kennis der

Nadere informatie

Welkom. Opwekking 771. Gebed. Opwekking 630. Voor de dienst speelt de band: Breng ons samen (Sela)

Welkom. Opwekking 771. Gebed. Opwekking 630. Voor de dienst speelt de band: Breng ons samen (Sela) Voor de dienst speelt de band: Breng ons samen (Sela) Welkom Opwekking 771 Wij zijn gekomen voor een ontmoeting met U en wij verlangen met heel ons hart naar meer van U. Wat geweldig dat U hier bent! Heer,

Nadere informatie

10 februari Aswoensdag. Begin van de Veertigdagentijd. Evangelisch-Lutherse Kerk Zutphen

10 februari Aswoensdag. Begin van de Veertigdagentijd. Evangelisch-Lutherse Kerk Zutphen 10 februari 2016 Aswoensdag Begin van de Veertigdagentijd Evangelisch-Lutherse Kerk Zutphen 2 Aswoensdag is de eerste van de veertig vastendagen. Vandaag beginnen de voorbereidingen op Pasen. De as van

Nadere informatie

Wees stil, want de heerlijkheid van God

Wees stil, want de heerlijkheid van God Lied 01 Titel: Psalm 65:1 & 72:1 Arrangement: Harm Hoeve Eerste componist: Traditional (Nederlandse) Willem Barnard, Jan Willem Schulte Nordholt De stilte zingt U toe, o Here, in uw verheven oord. Wij

Nadere informatie

Zingen: Zehntausend Gründe / redenen (opw. 733

Zingen: Zehntausend Gründe / redenen (opw. 733 Doopdienst 26-03-2017 Ps 105: 1 2 3 1: Looft God den Heer, en laat ons blijde zijn glorierijke naam belijden. Meldt ieder volk en elk geslacht de wonderen die God volbracht. Gij die van harte zoekt den

Nadere informatie

IN DE ICHTHUSKERK. Zangdienst 27 januari Aanvang:19.00 uur. Thema: Gods goedheid houdt ons staande

IN DE ICHTHUSKERK. Zangdienst 27 januari Aanvang:19.00 uur. Thema: Gods goedheid houdt ons staande IN DE ICHTHUSKERK Zangdienst 27 januari 2019 Aanvang:19.00 uur Thema: Gods goedheid houdt ons staande Voorganger: ds. M. Schut Organist: Bert Gelderman M.m.v. Interkerkelijk Gemengd Koor t Harde o.l.v.

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 2 september 2018 Startzondag Een goed gesprek Voorgangers: Gertjan Robbemond en ds. Lyonne Verschoor-Schuijer mmv

Orde van dienst voor zondag 2 september 2018 Startzondag Een goed gesprek Voorgangers: Gertjan Robbemond en ds. Lyonne Verschoor-Schuijer mmv Orde van dienst voor zondag 2 september 2018 Startzondag Een goed gesprek Voorgangers: Gertjan Robbemond en ds. Lyonne Verschoor-Schuijer mmv gelegenheidskoor DoH olv Leo Lommers -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Leer mij naar uw wil te handlen laat mij in uw waarheid wand len Voeg geheel mijn hart tezaam tot de vrees van uwen naam.

Leer mij naar uw wil te handlen laat mij in uw waarheid wand len Voeg geheel mijn hart tezaam tot de vrees van uwen naam. Lied 01 Titel: Psalm 86 Eerste componist: Traditional (Nederlandse) Jan Wit & Jan Willem Schulte Nordholt Leer mij naar uw wil te handlen laat mij in uw waarheid wand len Voeg geheel mijn hart tezaam tot

Nadere informatie

Oosterkerk Zwolle Protestantse gemeente. Vesper uur, 17 maart Zondag Judica Doe mij recht, o God

Oosterkerk Zwolle Protestantse gemeente. Vesper uur, 17 maart Zondag Judica Doe mij recht, o God Oosterkerk Zwolle Protestantse gemeente Vesper 19.00 uur, 17 maart 2013 Zondag Judica Doe mij recht, o God Voorganger: Ds. Andries den Besten Organist: Rudie Altelaar Lector: Corrie Apotheker Orgelspel:

Nadere informatie

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje!

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Worstelt u met de gevolgen van een ernstige ziekte? Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u intens verdrietig om het verlies van iemand waar u veel van heeft gehouden?

Nadere informatie

- Lezing uit de Profeten: Jesaja 33, Lied: Psalm 74: 1 t/m 12.( HMZ II). Antifoon: allen, verzen cantorij.

- Lezing uit de Profeten: Jesaja 33, Lied: Psalm 74: 1 t/m 12.( HMZ II). Antifoon: allen, verzen cantorij. Orde van dienst voor zondag 10 september 2017. 12 e zondag van de zomer, 10.00 uur. Diens van Schrift en Tafel. PROTESTANTSE GEMEENTE GOES Grote of Maria Magdalenakerk. --- DE VOORBEREIDING - Orgelspel:

Nadere informatie

- Heeft u wel kontakt met andere amateurhistorici?

- Heeft u wel kontakt met andere amateurhistorici? - Heeft u wel kontakt met andere amateurhistorici? Als er raakvlakken zijn wel. In Friesland is er een kring van amateurhistorici. In Drenthe nog niet maar sinds de heer Heringa archivaris geworden is,

Nadere informatie

Belijdenisdienst Pinksteren. Feest van de Geest!

Belijdenisdienst Pinksteren. Feest van de Geest! Liturgie zondag 4 juni 2017 Belijdenisdienst Pinksteren Feest van de Geest! Voorganger: Ds. Margriet van de Bunt Organist: Tijn Bouw met medewerking van True Colors Welkom en mededelingen- ouderling van

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

Vestingkerk 2018 Kerstmorgen

Vestingkerk 2018 Kerstmorgen Vestingkerk 2018 Kerstmorgen Voorganger Ouderling Diaken Organist m.m.v. Violiste : ds. Evert-Jan Vledder : Karel Schaafsma : Hans Visser : Aart v.d. Gronden : Cantorij Hellevoet o.l.v. Aart v.d. Gronden

Nadere informatie

Voor polyfone muziek bestaan er een aantal specifieke vormen. De belangrijkste daarvan zijn de canon en de fuga.

Voor polyfone muziek bestaan er een aantal specifieke vormen. De belangrijkste daarvan zijn de canon en de fuga. Polyfone muziek Inleiding Polyfonie is een Grieks woord dat letterlijk veel klank betekent. Het wordt gebruikt voor meerstemmige muziek waarbij elke stem zelfstandig is. Er is dus niet één melodie met

Nadere informatie

Programma. Antonio Vivaldi Gloria. Marc Antoine Charpentier Magnificat Nisi Dominus. Pauze. Johann Sebastian Bach Jesu Meine Freude

Programma. Antonio Vivaldi Gloria. Marc Antoine Charpentier Magnificat Nisi Dominus. Pauze. Johann Sebastian Bach Jesu Meine Freude Programma Antonio Vivaldi Gloria Marc Antoine Charpentier Magnificat Nisi Dominus Pauze Johann Sebastian Bach Jesu Meine Freude Antonio Vivaldi (1678-1741) De jonge Vivaldi begon zijn muzikale loopbaan,

Nadere informatie

Lezen : Deuteronomium 6: 4-18 Zondag 47 Opwekking 25 Opwekking 277 Opwekking 354 Psalm 86 : 2, 3 en 4 (NPB) Geloofsbelijdenis Onze Vader Opwekking 708

Lezen : Deuteronomium 6: 4-18 Zondag 47 Opwekking 25 Opwekking 277 Opwekking 354 Psalm 86 : 2, 3 en 4 (NPB) Geloofsbelijdenis Onze Vader Opwekking 708 Lezen : Deuteronomium 6: 4-18 Zondag 47 Opwekking 25 Opwekking 277 Opwekking 354 Psalm 86 : 2, 3 en 4 (NPB) Geloofsbelijdenis Onze Vader Opwekking 708 Welkom en mededelingen Opwekking 25 Rechts Links Laat

Nadere informatie

DE GOD VAN LEVENDEN. Liturgie

DE GOD VAN LEVENDEN. Liturgie Zondag 22 / Gehouden op 17-02-2008 / p.1 DE GOD VAN LEVENDEN Liturgie Votum & groet Zi: Ps. 136:1.2 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 16:1.2 Gebed Schriftlezing: Ex. 3:1-6 Zi: Ps. 136:9.10 Matth. 22:23-33 Zi:

Nadere informatie

Naamvallen Tabel Begrijpen. Klas 3/4

Naamvallen Tabel Begrijpen. Klas 3/4 Naamvallen Tabel Begrijpen Klas 3/4 Wil je weten hoe de Naamvallen Tabel in elkaar zit, dan is dit de juiste workshop voor jou. A) Naamvaltabel (overzicht) B) Tools om met de Naamvaltabel aan de slag te

Nadere informatie

zondag 27 januari 2019

zondag 27 januari 2019 zondag 27 januari 2019 Consistoriegebed Welkom Ontsteken van het licht terwijl we luisteren naar: Aus tiefer Not schrei ich zu dir - M. Reger (1873-1916) Psalm 67: 1 en 3 Votum, bemoediging en drempelgebed

Nadere informatie

Luister naar het gesprek tussen de verkoopmedewerker (Verkäufer) en de klant (Kundin). Je kunt de tekst meelezen.

Luister naar het gesprek tussen de verkoopmedewerker (Verkäufer) en de klant (Kundin). Je kunt de tekst meelezen. Print het Word-document uit. Afrekenen met de klant Opdracht 1 Luister naar luisterfragment 6 Luister naar het gesprek tussen de verkoopmedewerker (Verkäufer) en de klant (Kundin). Je kunt de tekst meelezen.

Nadere informatie

Ben ik het? Drie dagen op weg naar Pasen

Ben ik het? Drie dagen op weg naar Pasen Ben ik het? Drie dagen op weg naar Pasen De drie dagen voor Pasen hebben dit jaar als thema Ben ik het? meegekregen. De woorden komen terug in het verhaal van het Laatste Avondmaal, waar Jezus bekend maakt

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

30 september uur AA Kramer Band: Deployed Schriftlezing: Jennifer Bello Gastvrouw: (vraagt Sophia nog)

30 september uur AA Kramer Band: Deployed Schriftlezing: Jennifer Bello Gastvrouw: (vraagt Sophia nog) 30 september 2018 10.00 uur AA Kramer Band: Deployed Schriftlezing: Jennifer Bello Gastvrouw: (vraagt Sophia nog) Themadienst: Wandelen met God - Hoe doe je dat? Voor de dienst zal er een playlist aangezet

Nadere informatie