Schoolboekje peuteropvang t Speelhuys

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schoolboekje peuteropvang t Speelhuys"

Transcriptie

1 Schoolboekje peuteropvang t Speelhuys Schooljaar2016 / 2017

2 Hallo iedereen Voor u ligt voor het schoolboekje van peuteropvang t Speelhuys,editie 2016/2017.Onze peuteropvang is gevestigd rechts naast de VinckhuysenschoolinWest- informatie Graftdijk. In dit boekje is allerlei belangrijke over de opvang samengevat. Ookblikken we alvast vooruit op komend schooljaar. Het bestuur zorgt samen met de leidsters voor de inhoud van het boekje, als u opmerkingen of adviezen heeft voor het boekje van volgend schooljaar dan horen wij dezee graag! Achtergrond van peuteropvang t Speelhuys In 1971 werd de peuteropvang opgezet door een aantal zeer enthousiaste moeders. De opvang is begonnen in een oud huis tegenover de zandspeeltuin in West-Graftdijk,waarin ook een huisarts en het consultatiebureau gevestigd waren. Na een aantal jaren zijn we naar een houten gebouwtje op het schoolplein van de Vinckhuysenschool verhuisd. Sinds juni 1999 hebben we het gebouw waar we nu zitten tot onze beschikking, de opvang huurt de ruimte van de gemeente. Voorheen was dit het groene kruisgebouw en kwam de huisarts uit De Rijp hier een aantal dagen per week spreekuur houden. Nu zit het groene kruistekenverborgen achter het bord met het embleem van t Speelhuys. De laatste 10 jaar is de overheid steeds meer eisen gaan stellen aan het beheren van een peuteropvang; bijvoorbeeld aan de veiligheid van het gebouw, de meubels, speeltoestellen en alles wat daarmee samenhangt, maar ook aan de leidsters. Voor het bestuur kwamen er ook een flink aantal taken bij; we werden ineens werkgever met alles wat daarbij hoort. Ada van Oosten en Annemiek Mul zijn al jaren onze vaste trouwe leidsters. Als bestuur zijn we goed op de hoogte van alle regels en eisen rond een opvang. Vanaf 2007 geldt de verordening kwaliteitsregels peuterspeelzalen en ook daar voldoen we helemaal aan!

3 t Speelhuys nu De peuteropvang is gevestigd in een gebouw met alle faciliteiten voor het veilig en professioneel uitvoeren van onze activiteiten, daarnaast hebben we een leuke en ruime buitenspeelplaats. Zowel het gebouw als de speelplaats zijn volledig kindvriendelijk en voldoen aan alle gestelde eisen. Op de peuteropvang hebben we twee vaste enthousiaste leidsters: Ada en Annemiek die alle ochtenden samen de peuteropvangleiden(dinsdag, donderdag en vrijdag). Dit zorgt voor een optimale communicatie onderling,duidelijkheid voor de peuters en een gezellige sfeer! De leidsters bieden de kinderen een leuke, ontspannen, veilige speelplek. Ze leren om samen te spelen en te delen, wachten op hun beurt en andere sociale vaardigheden. Op de opvang wordt er gewerkt m.d.v. thema s: alle seizoenen komen natuurlijk aan bod, maar ook andere thema s worden behandeld. Soms zijn de thema s gebaseerd op een prentenboek of op iets dat bij de peuters speelt. Ook zijn de leidstersinmiddelss VVE gecertificeerd (Voor- en Vroegschoolse Educatie).Dit heeft als doel kinderen zo jong mogelijk en spelenderwijs te stimuleren in hun ontwikkeling. De taalontwikkeling staat daarbij voorop, maar ook sociale en communicatieve vaardigheden komen aan bod. De leidsters begeleiden en stimuleren die ontwikkeling gericht om daarmee te voorkomen dat kinderen met een (taal)achterstand op de basisschool beginnen. De peuteropvang beschikt over een prachtige website hierop kunt u alle informatie vinden over de opvang.de website is te vinden op Ons adres is kunt u gebruiken als u vragen of opmerkingen heeft n.a.v. bijvoorbeeld de nieuwsbrief.

4 Leidsters Hallo allemaal, Wij zijn Annemiek en Ada. Wij zijn de juffies van de opvang. Wij werken nu 12 jaar samen en voor die tijd hebben we samen op school gezeten, dus wij kennen elkaar al een hele tijd. Naast onze samenwerking op de opvang hebben we ieder ons eigen leven, al denken veel peuters dat wij altijd samen zijn. Annemiek werkt al vanaf 2002 op de opvang en woont in Graft en runt samen met haar man Jan een boerenbedrijf met heel veel koeien. Samen hebben zij 3 kinderen (Eva,, Jan en Anne). Annemiek is dol op tuinieren, knutselen en lezen. Ada werkt vanaf 2004 op de opvang en woont in Graftdijk samen met haar man Piet en heeft ook 3 kinderen (Oege, Kees en Femke). Ada houdt helemaal niet van tuinieren maar is dol op tekenen en schilderen, eten koken en slapen. Wij vinden het allebei heel leuk om met peuters te werken omdat peuters nog heel puur en ongedwongen zijn maar vooral enthousiast, blij, leergierig, eerlijk, grappig en vaak lekker ondeugend. Het is heel mooi om te zien dat een 2 jarige peuter bij ons komt en opgroeit tot een zelfstandige pientere kleuter. Wij proberen de peuters een veilige en gezellige speelomgeving te bieden. Elke ochtend op de opvang is voor ons een feessie!

5 Bestuur Wij zijn allemaal vrijwilligers; iedereen heeft binnen het bestuur zijneigen functie, maar alles gebeurt in goed overleg met elkaar. We kunnen als bestuur goede bedoelingenn en plannen hebben, maar we hechten veel waarde aan de mening en ervaring van deleidsters. Zij zijn voor ouders en hun peuters het eerste aanspreekpunt en vraagbaak! Eens per 6 weken hebben wij samen met Ada en Annemiek een vergaderingg waarin alle belangrijke punten rond de opvang besproken worden. Via de nieuwsbrief houden we u op de hoogte omtrent de belangrijkste gangg van zaken. Wie zitten er in het bestuur? Annemarie van Rosmalen-Hartog, Voorzitter Mijn naam is Annemarie van Rosmalen-Hartog en ik ben getrouwd met Jan Hartog. We hebben samen drie zoontjes: Max, Gijs en Abe en een dochter Doris. Sinds januari 2012 ben ik voorzitter van de peuteropvang en dat vind ik erg leuk om te doen! Ik werk twee dagen per week als Supervisor bij Pictura, dat is een bedrijf dat (beeld)archieven digitaliseert. LobkeAries-Blokdijk,penningmeester Mijn naam is LobkeAries-Blokdijk en getrouwd met JorgAries. Samen wonen wij met onze zonen Stijn en Bas, in de Rijp. Ik wil graag een bijdrage leveren aan de PSZ en daarom ben ik in september 2013 begonnen met de functie penningmeester binnen het bestuur. Ik heb een achtergrond als bio-medicus, maar ben hier mee gestopt na de geboorte van Stijn. Mijn man en ik hebben een supermarkt in Amsterdam, waar genoeg werk te doen is. In onze vrije tijd zijn wij graag met het gezin buiten. Maartje Doets, secretaris Mijn naam is Maartje Burghoorn-Doets. Ik ben moeder van Ottelien en Jikke en Suus Ik ben getrouwd met Sjaak en we wonen sinds 6 jaar in West Graftdijk. Hiervoor woonden we in Amsterdam, maar voor de kinderen wilden we graag de ruimte om buiten te spelen. En dat was een goede beslissing, want het bevalt ons heel goed. Sofie Kalse, algemeen bestuurslid Ik ben Sofie Kalse-Uitentuis, getrouwd met JanDirk. Ik ben moeder van twee dochters, Dirkje en Zus en een zoon: Willem. We wonen in de Starnmeer op een boerderij met melkkoeien en een aantal schapen. Ik zit in maatschap met Jandirk en zijn ouders. Renée van Meenen, Beleidsmedewerker Ik ben Renée van Meenen. Samen met Eric en onze 3 zoons (Chip, Joey en Scot) wonen we op een oud vrachtschip in West-Graftdijk. Toen Chip naar de opvang ging ben ik in het bestuur gegaan en bleef tot Scot 4 jaar werd. Na een aantal jaar pauze ben ik weer met veel plezier terug in het bestuur van t Speelhuys. Nu hou ik me vooral bezig met kwaliteit, opleiding en het pedagogisch beleid.

6 Oudercommissie Sinds januari 2016 heeft de peuteropvang een eigen oudercommissie. De oudercommissie behartigt de belangen van de kinderen en de ouders van de peuteropvang en vertegenwoordigt de ouders bij het bestuur. Tevens heeft de oudercommissie een adviserende rol t.a.v. de volgende punten: 1. De uitvoering van het kwaliteitsbeleid door het bestuur met betrekking tot hetaantal kinderen per leidster / groepsgrootte / opleidingseisen beroepskrachten / inzetbaarheid beroepskrachten in opleiding 2. Pedagogisch beleidsplan 3. Voedingsaangelegenhedenn 4. Risico inventarisatie veiligheid en gezondheid 5. Openingstijden 6. Vaststelling of wijziging van een klachtenregeling en het aanwijzen van de leden van de klachtencommissie 7. Wijziging van de prijs van de peuteropvang 8. Beleid m.b.t. het aanbiedenn van voorschoolse educatie De oudercommissie wordt gevormd door ouders die kinderen hebben op de peuteropvang. We stellen u bij deze graag voor: Mary Smit (voorzitter), moeder van Tom Monique Hoogland Vonk, moeder van Julius Daphne Caton, moeder van Siebe In de nieuwsbrief van februari/maart 2016 bent u geïnformeerd over de algemene klachtenprocedure binnen de kinderopvang. Hierin wordt de mogelijkheid genoemd om een klacht in te dienen bij de oudercommissie. U kunt uw klacht indienen middels het sturen van een naar de voorzitter. adres: Ideeën, verbeteringen etc. kunt u uiteraard ook per aan de oudercommissie sturen, of spreek één van de commissieleden in de wandelgangen gewoon even aan!

7 Hoe is de financiële situatie van de peuteropvang? Het schooljaar 2015/2016 was een jaar van veranderingen. De subsidiestromen van gemeente Graft-De Rijp, gemeente Schermer en gemeente Alkmaar bleken niet hetzelfde. Na de fusie heeft de nieuwe gemeente Alkmaar gekozen voor een eenduidige en transparante financiering. Dit kostte de peuteropvang veel tijd en beleidsaanpassingen, vanaf 1 januari 2016 vallen wij nu onder de wet Kinderopvang. Ook voor jullie ouders veranderde de ouderbijdragen, de bijdrage is inkomensafhankelijk geworden, waarbij een gedeelte door het Rijk of gemeente Alkmaar wordt betaald. Onze leidsters doen bijscholingscursussen die bij deze omvorming horen. Onze peuters merken gelukkig weinig van deze verandering. Wat betekent dit financieel voor de peuteropvang? De 3 ochtenden zitten bijna vol, dat is een goed teken en we doen er ook alles aan om dit zo te houden. Door de hoge kosten, krijgen we de begroting net niet sluitend, maar door de ondersteuning van gemeente Alkmaar zijn wij financieel een gezondee stichting. Om de financiële situatie van de peuteropvang te verbeteren en te behouden zetten wij in op de volgende acties; Oranje fonds NL doet!, onze jaarlijkse paaseierenactie en het ondersteuningsproject Vrienden van de Peuteropvang. Daarnaast zijn wij dankbaar voor de jaarlijkse giften van de Zeevarende Buul en de SKG. Ook is de vrijwillige inzet van onze ouders onmisbaar voor het bestaan van de Peuteropvang. Het bestuur

8 Verjaardagen! Januari JulaHolthuis 21 januari 2013 Februari Mick v Diepen 19 februari 2013 Maart Douwe de Vries 5 maart Willem Uitentuis 5 maart April Femke Vink 8 april 2013 Naud Hoff Dewi Kroon 19 april 21 april Mei Casper Hoogland 11 mei 2 Roche Mantel 23 mei 2 Siebe Caton 26 mei 2013 Pim Daemen 29 mei 2013 Juni Tom Abbing 21 juni 2013 Lynn Law 21 juni 2 t 2014 t Juli Finn Rol 11 Dave v Veenendaal 2 Augustus September Roos Slooten 4 s Floortje Hoff 8 s Joris Versteegh 9 s Amber Slikker 29 Oktober November Bas Aries Julius Hoogland 17 Olivia van de Kamp 2 December Abe Hartog 25 Kees Hos 20 1 juli juli 2013 september 2013 september 2014 september september november november november december december 2013

9 Vakanties 2016/2017 Herfstvakantie 15/ /10/16-23/10/16 Kerstvakantie 24/ /12/16-08/01/17 Voorjaarsvakantie 18/ /02/17-26/02/17 Goede vrijdag en Pasen 14/ /04/17-17/04/17 Meivakantie 22/ /04/17-05/05/17 Pinksteren 05/ /06/17 Zomervakantie 22/ /7/17-03/09/17 Verwachtingen schooljaar 2016/2017 Elk schooljaar zijn er een aantal gebeurtenissen die terugkomen: In september is er weer kermis in West/Graftdijk. Al onze peuters ontvangen dan een vrijkaartje voor de kermis! Voor 11 november worden mooie lampions gemaakt en flink geoefend met het zingen van korte Sint Maartenliedjes. In de week voor 11 november mogen de kinderenn een lampje meenemen voor hun lampion.ada en Annemiek maken dan de opvang helemaal donker en de peuters krijgen alvast een voorproefje van hoe het er op de avond van Sint Maarten echt aan toe gaat. Het sinterklaasfeest zal ook dit jaar weer gevierd worden en we hopen dat Sinterklaas en Zwarte Piet ons zullen bezoeken. Kerst is altijd heel gezellig op de opvang, met natuurlijk een kerstboom, liedjes zingen, nepkaarsjes en heel veel knutsels. De laatste donderdag en vrijdag voor de kerstvakantie zijn de ouders welkom om koffie/thee te komen drinken en iets lekkers te eten. De paaseitjesactie in het voorjaar blijven we voorlopig volhouden; het brengt elk jaar een belangrijk deel van het geld op dat we nodig hebben om het jaar financieel positief af te sluiten. Natuurlijk gaan we, net als voorgaande jaren, naar de lammetjes. Naast lammetjes zijn er ook koeien en kalfjes, trekkers, lekker eten en drinken en de ene keer een reuzentrampoline, de andere keer een mooi speeltuintje. De schoolfoto s van 2016/2017zullen gemaakt worden door een schoolfotograaf.rond mei komt hij naar de opvang en maakt dan foto s van de peuters terwijl ze lekker aan het spelen zijn. Ook zal er een klassenfoto gemaakt worden met de leidsterss erbij. De datum en het thema van het schoolfeest dat we aan het eind van het schooljaar vieren staat nog niet vast, maar het zal vast weer een grandioos feest worden!

10 HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN PEUTEROPVANG t SPEELHUYS ALGEMEEN De peuteropvang is gevestigd aan de Kanaaldijk 1a, 1486 MG te West-Graftdijk,direct naast de Vinckhuysenschool. De peuteropvang is telefonisch bereikbaar onder telefoonnummer en geopend op dinsdag-, donderdag- en vrijdagochtend van 8.30 tot uur. Het adres is speelhuys@hotmail.com De leidsters zijn Ada van Oosten en Annemiek Mul. We werken met een vaste ploeg invalkrachten, zodat het niet nodig is om als ouder mee te draaien. Er wordt natuurlijk gestreefd naar zoveel mogelijk continuïteit. GROEPEN Elke groep bestaat uit maximaal 16 kinderen van 2 tot 4 jaar. U kunt uw kind twee of drie ochtenden op onze opvang laten komen. En als er plaats is kan het ook voor 1 dagdeel. Dit gebeurt allemaal in overleg met de leidsters. FRUIT Wilt u uw kind geschild fruit meegeven? Een banaan hoeft niet geschild te worden. GEWENPERIODE I.v.m. de gewenning is het meest wenselijk, de kinderen 2 ochtenden in de week te plaatsen. Als uw kind voor de eerste ochtend komt op de peuteropvang,dan krijgt u deze ochtend detijd om uw kind te laten wennen en belangrijk is om duidelijk en eerlijk afscheid te nemen.somshebben kinderen een langere periode DE OCHTENDINDELING Het eerste halfuur wordt als inloop halfuur beschouwd. U kunt uw kind dus tussen 8.30u. en 9.00u.brengen. Hierna wordt aan de tafel de dag doorgenomen. Vanaf half 10 wordt er in kleine groepjes een werkje, spelletje of puzzel gedaan tot 10.00u. Dan wordt er aan tafel gezongen en limonade gedronken. In de kring wordt er gezamenlijk fruit gegeten, waarna het tijd is voor knutselen, vrijspelen met de karren en/of fietsjes, voorlezen en bij mooi weer buiten spelen. Om uur is de speeltijd om en worden de kinderen weer opgehaald. ZINDELIJKHEID We helpen mee met de zindelijkheid training, maar als uw kind nog niet zindelijk is wilt u dan een luier meegeven? PARKEREN De veiligste plaats om uw auto te parkeren is het parkeerterrein aan de Ringdijk (het terrein naast de sportvelden). Via het voetpad langs het voetbalveld loopt u naar de peuteropvang. Ook kunt u gebruik maken van de parkeervakken langs de kanaaldijk.a.u.b. niet parkeren op de afrit naar de peuteropvang, i.v.m. de veiligheid en versperring voor gemeentewerkzaamheden, ziekenwagen en brandweer. NAAR DE BASISSCHOOL Als uw kind 4 jaar is mag het naar de basisschool. Om deze overgang soepel te laten verlopen ishet raadzaam hierover zelf afspraken te maken met de leidsters en de nodigom te wennen. Dit zullen de leidsters steeds kleuterjuf. met uoverleggen. Doorgaans vindt er een overdracht plaats van de leidsters naar de kleuterjuffen van de Vinckhuysenschool.

11 HET OPHALEN VAN DE KINDEREN Wordt uw kind door iemand anders dan uzelf opgehaald, wilt u dit danmelden bij de leidster? ZIEKTE Alle kinderziektes zijn besmettelijk en ook niet te voorkomen. Heeft uw kind een infectie opgedaan, houd hem/haar dan thuis tot het besmettingsgevaar geweken is, evenals met hoofdluis! Bestrijd het eerst voordat uw kind weer opschool komt en geef het door aan de leidsters! Wanneer uw kind ziek is of verhinderd, wilt u dit dan melden aan de leidsters?( (evt. via antwoordapparaat).de ouderbijdrage blijft bij ziekte of verhindering helaas wel verschuldigd. PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN De peuteropvangheeft een pedagogisch beleidsplan, verdeeld in drie belangrijke deelgebieden, de sociaallichamelijke emotionele ontwikkeling, de ontwikkeling en de verstandelijke ontwikkeling. De verschillende deelgebieden worden elk afzonderlijk belicht in het beleidsplan. Hierin staat ook ons ambitieniveau, conform de verordening van de gemeentee Alkmaar Kwaliteitsregels peuterspeelzalen. Bent u geïnteresseerd om ons pedagogisch beleidsplan te lezen, dan kunt u het op de opvang opvragen. BELONEN EN CORRIGEREN Op de peuteropvang worden de kinderen op een positieve wijze benaderd en wordt door middel van positieve aandacht het gewenste gedrag gestimuleerd. Wanneer een kind negatief gedrag vertoont, wordt eerst gekeken naar het individuele kind en nagegaan wat de oorzaak van het gedrag zou kunnen zijn. De leidsters kunnen hier op deze manier rekening mee houden. Bij herhaling van het negatieve gedrag kan het kind zo nodig voor korte duur op de nadenkstoel neergezet worden om zo even uit de situatie te zijn. Wij vinden het belangrijk om ouders een terugkoppeling te geven over het gedrag van hun kind. INFORMATIEVOORZIENING Elke 6 a 8 weken wordter een nieuwsbrief aan de ouders uitgedeeld, waarin belangrijke mededelingen staan. Op het mededelingenbord in de hal van de opvang staan ook regelmatig meldingen, dus houd het in de gaten! TRAKTATIES Als uw kind 3 of 4 jaar oud wordt, mag het trakteren. Graag iets gezonds!, een kleine traktatie is genoeg voor een peuter. Overleg vooraf met de leidsters hoeveel kinderen er zijn en over evt. allergieën in de groep. Als u het leuk vind mag u natuurlijk aanwezig zijn bij de verjaardag of het afscheid van uw peuter. SCHOONMAKEN Om een hoogwaardige hygiëne te continueren, houden we eens per jaar, voor de zomervakantie,,een grote schoonmaak. Ook vragen we de ouders af en toe wat speelgoed mee naar huis te nemen om schoon te maken. En één keer in de 6 á 8 weken wordt er extra schoongemaakt door de ouders en juffen aan de hand van een schoonmaakrooster.

12 Klachtenregeling algemeen Mocht u, als ouders, niet tevreden zijn met de geboden diensten van Stichting Peuteropvang t Speelhuys dan raden wij u aan om dit eerst met de betrokken leidsters te bespreken om zo tot een oplossing te komen. Wij hechten aan kwaliteit en staan open voor kritische opmerkingen en suggesties ten einde de kwaliteit van de opvang te verbeteren. Mocht dit niet tot een bevredigend resultaat leiden dan kunt u een formele klacht indienen bij de oudercommissie of het bestuur van t Speelhuys.Er wordt dan gezamenlijk gekeken of tot een oplossing kan worden gekomen. Indien de klacht niet met t Speelhuys kan worden opgelost kunt u zich wenden tot het Klachtenloket Kinderopvang. Dit klachtenloket is verbonden aan De Geschillencommissie Kinderopvang en Peuterspeelzalen. U kunt ook zonder medeweten van t Speelhuys een klacht indienen bij De Geschillencommissie Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Het Klachtenloket Kinderopvang verzorgt een website waarop informatie is opgenomen voor ouders en ondernemers over de meest voorkomende onderwerpen die kunnen leiden tot klachten, zoals over veiligheid, communicatie, contracten of kwaliteit: : Klachtenloket kan telefonisch bemiddelen tussen de ouder en ondernemer of een onafhankelijke, externe mediator inschakelen. U kunt hier een informatiefolder downloaden: kinderopvang.nl/media/ /2311/brochure- klachtenloket-kinderopvang.pdf En meer informatie over de klachtenregeling staat vermeld op onze website: onder het kopje documenten. Tarieven t Speelhuys Peuteropvang t Speelhuys is per januari 2016 peuteropvang, dit betekent dat wij onder de wet kinderopvang vallen. Het uurtarief voor t Speelhuys is per ,18. Wij bieden dagdelen van 3.5 uur aan, waarvan u er 2 of 3 per week kunt afnemen. De opvang is (net als scholen) 40 weken per jaar geopend, maar wij verdelen de kosten over 12 maanden. Ouders die gebruik maken van t Speelhuys komen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag van het Rijk (bij 2 werkende ouders) of een bijdrage van de gemeente (bij 1 of geen werkende ouders). Hoeveel kinderopvangtoeslag u krijgt, hangt af van uw inkomen, van het aantal kinderen dat naar de opvang gaat en van het aantal opvanguren waarover u recht op kinderopvangtoeslag hebt. De toeslag wordt uitgekeerd door de Belastingdienst of al verrekend met uw factuur via de gemeente

13 Kinderopvangtoeslag U hebt recht op kinderopvangtoeslag als u werkt, studeert, een traject volgt om werk te vinden of als u verplicht een inburgeringscursus volgt bij een gecertificeerde instelling. In een gezin met twee ouders/verzorgers moeten beide aan een of meer van de genoemde voorwaarden voldoen. Onder werk verstaat de belastingdienst, dat u: in dienst bent bij een werkgever zonder vergoeding meewerkt in de zaak van uw partner winst uit onderneming hebt inkomsten uit andere werkzaamheden hebt, bijvoorbeeld als freelancer of artiest Als u een traject naar werk, een opleiding of een inburgeringscursus volgt kunt u kinderopvangtoeslag krijgen voor de maanden, dat u hiermee bezig bent. U kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor maximaal 140% van het aantal uren, dat de minst werkende ouder werkt. De opvang hoeft niet plaats te vinden tijdens uw werkdagen De laatste jaaropgaaf van werkgever en/of uitkeringsinstanties volstaat voor de werkende ouder ook. Wanneer u de documenten bij ons administratiekantoor heeft ingeleverd, dan zorgen wij dat u een aangepaste factuur krijgt. U hoeft dus zelf geen toeslag bij de gemeente aan te vragen! Vragen? U kunt uw vragen stellen aan het bestuur via de mail speelhuys@hotmail.com. Wilt u weten of en hoeveel toeslag u kunt krijgen? Maak dan een proefberekening met de rekenhulp van de Belastingdienst. Voor de betaling kan gebruik gemaakt worden van een machtiging Aanvragen! Wij adviseren u om zo spoedig mogelijk de kinderopvangtoeslag aan te vragen via Het Rijk heeft een aantal weken nodig om u aanvraag te verwerken. U ontvangt dan de toeslag zelf voorafgaande elke maand via de belastingdienst op uw rekening. Voor het aanvragen van de kinderopvangtoeslag heeft u uw DigiD en uw verzamelinkomen nodig en de volgende gegevens: LKR nummer: Uurtarief: 7,18 Aantal uren per maand (staat ook straks in uw contract): 1 ochtend = 12 2 ochtenden = 24 3 ochtenden = 35 uur Gemeentelijke regeling Als u niet in aanmerking komt voor de kinderopvangtoeslag, dan komt u in aanmerking voor de gemeentelijke regeling. Om een aangepaste factuur van ons te kunnen ontvangen moet de volgende documenten bij onze administratie inleveren: De Ouderverklaring geen recht op kinderopvangtoeslag (zie tab documenten) Uw inkomensgegevens: inkomensverklaring van beide ouders/verzorgers, een zogenaamd IB60 formulier. Deze vraagt u op bij de belastingtelefoon

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN PEUTEROPVANG t SPEELHUYS ALGEMEEN Peuteropvang t Speelhuys is gevestigd aan de Kanaaldijk 1a, 1486 MG te West-Graftdijk, in het verenigingsgebouw naast de Vinckhuysenschool.

Nadere informatie

Schoolboekje peuteropvang t Speelhuys

Schoolboekje peuteropvang t Speelhuys Schoolboekje peuteropvang t Speelhuys Schooljaar 2018 / 2019 Hallo iedereen! Voor u ligt het schoolboekje van peuteropvang t Speelhuys, editie 2018/2019. Onze peuteropvang is gevestigd rechts naast de

Nadere informatie

Schoolboekje peuteropvang t Speelhuys. Schooljaar 2017 / 2018

Schoolboekje peuteropvang t Speelhuys. Schooljaar 2017 / 2018 Schoolboekje peuteropvang t Speelhuys Schooljaar 2017 / 2018 Hallo iedereen! Voor u ligt het schoolboekje van peuteropvang t Speelhuys, editie 2017/2018. Onze peuteropvang is gevestigd rechts naast de

Nadere informatie

Schoolboekje peuterspeelzaal t Speelhuys

Schoolboekje peuterspeelzaal t Speelhuys Schoolboekje peuterspeelzaal t Speelhuys Schooljaar 2015 / 2016 Hallo iedereen Voor u ligt voor het schoolboekje van peuterspeelzaal t Speelhuys, editie 2015/2016. Onze peuterspeelzaal is gevestigd rechts

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Speeldoos

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Speeldoos Informatieboekje van Peuterspeelzaal De Speeldoos Peuterspeelzaal De Speeldoos 0345-580582 Oranje Nassaustraat 21 speeldoos@telfort.nl 4191 EC Geldermalsen www.spgg.nl Beste ouders/verzorgers In de eerste

Nadere informatie

Oosterstreek NA Oosterstreek Tel Website:

Oosterstreek NA Oosterstreek Tel Website: Adres peuterspeelzaal Het Klavertje: Oosterstreek 23 8388 NA Oosterstreek Tel. 0561-433497 E-mail: pszhetklavertje@gmail.com Website: www.peuterspeelzaalhetklavertje.nl Bereikbaarheid: Na de peutermorgens

Nadere informatie

Spelen en ontwikkelen. bij de peuteropvang in Alkmaar

Spelen en ontwikkelen. bij de peuteropvang in Alkmaar Spelen en ontwikkelen bij de peuteropvang in Alkmaar Is uw kind tussen de twee en vier jaar? Dan mag hij of zij naar de peuteropvang: Een leuke en leerzame plek waar uw kind onder deskundige begeleiding

Nadere informatie

Informatiegids september 2015

Informatiegids september 2015 Informatiegids september 2015 Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal Ploegmaatjes. Ploegmaatjes is een zelfstandige peuterspeelzaal gevestigd binnen basisschool de Ploeg. Wij staan voor een

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Knuffel

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Knuffel Informatieboekje van Peuterspeelzaal De Knuffel Beste ouders en verzorgers Voor u ligt het informatieboekje van Peuterspeelzaal De Knuffel te Beesd. In dit boekje vindt u allerhande nuttige informatie

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool De Plantage

Informatieboekje van. Peuterspeelschool De Plantage Informatieboekje van Peuterspeelschool De Plantage Dit boekje informeert u over de huisregels van ; Peuterspeelschool De Plantage. De leidsters op de Dreumeldoos zijn: Kitty Delsink Migo Kitty werkt op

Nadere informatie

Peutergids. Foxkidz Sint Willibrordus

Peutergids. Foxkidz Sint Willibrordus Peutergids Foxkidz Sint Willibrordus 2018-2019 Welkom op het Kindcentrum St. Willibrordus Voorwoord Beste ouder(s)/verzorger(s) Welkom op de peutergroep van kindcentrum St. Willibrordus. Voor nieuwe ouders

Nadere informatie

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Pag.2 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 4. Observatie en Overdracht naar de basisschool Pag.3 4.1 Observatie 4.2 Overdracht naar de basisschool

Nadere informatie

Nieuwe peuteropvang Voor peuters van 2 tot 4 jaar

Nieuwe peuteropvang Voor peuters van 2 tot 4 jaar Nieuwe peuteropvang Voor peuters van 2 tot 4 jaar Beste ouders, per 1 januari 2016 bieden drie kinderopvangorganisaties, op vijf locaties, gesubsidieerde peuteropvang aan in de gemeente Dongen. Met deze

Nadere informatie

Informatiegids augustus 2016

Informatiegids augustus 2016 Informatiegids augustus 2016 Voor u ligt het informatieboekje van peuteropvang Ploegmaatjes. Ploegmaatjes is een zelfstandige peuteropvang gevestigd binnen basisschool de Ploeg. Wij staan voor een laagdrempelig

Nadere informatie

Plaatsingsprocedure, geldig in 2016 Aanmelding Plaatsing Einde overeenkomst Kennismaking Wennen Afwezigheid

Plaatsingsprocedure, geldig in 2016 Aanmelding Plaatsing Einde overeenkomst Kennismaking Wennen Afwezigheid Plaatsingsprocedure, geldig in 2016 Vanaf het moment dat u aangeeft dat u opvang nodig heeft, krijgt u te maken met een aantal praktische zaken rond de plaatsing. Hiervoor volgen wij de volgende procedure.

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

Informatiefolder Voorschool obs Lisdodde

Informatiefolder Voorschool obs Lisdodde Informatiefolder Voorschool obs Lisdodde Een goede start voor ieder kind. Onze peuters Fijn dat u interesse heeft in onze Voorschool! Kinderopvang & BSO Kwebbel biedt u een Voorschoolse voorziening aan

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer Januari 2019 Welkom bij de voorschool van De Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame

Nadere informatie

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De Peuterspeelzaal Pag.2 3.1 Overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool Pag.

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De Peuterspeelzaal Pag.2 3.1 Overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool Pag. INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Pag.2 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2 3. De Peuterspeelzaal Pag.2 3.1 Overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool Pag.2 4. Het Personeel Pag.3 4.1 Management Peuterspeelzaal

Nadere informatie

Spelen en leren. Naar de Basischool

Spelen en leren. Naar de Basischool Onze prachtige locatie is het voormalig schoolgebouw de Brandaris gelegen aan de Oude Gest 3 in Bunschoten-Spakenburg. Daar beschikken wij over 2 ruime lokalen waar wij dagelijks opvang bieden aan peuters

Nadere informatie

INFORMATIEGIDS van de peutergroep. Ds. Pieter van Dijkeschool.

INFORMATIEGIDS van de peutergroep. Ds. Pieter van Dijkeschool. INFORMATIEGIDS van de peutergroep Ds. Pieter van Dijkeschool. Schooljaar 2014 Inhoud VOORWOORD... 3 IDENTITEIT EN DOELSTELLING... 4 ALGEMENE INFORMATIE... 5 PERSONEEL... 5 AANMELDING VAN PEUTERS... 6 VOOR-

Nadere informatie

Informatieboekje Voorschool Marcoen

Informatieboekje Voorschool Marcoen Informatieboekje Voorschool Marcoen Basisschool Marcoen I Dennenlaan 71 I 4849 BD Dorst I 0161 411376 www.basisschoolmarcoen.nl I schoolpost@marcoen.nl I voorschool@marcoen.nl Inhoud Van harte welkom!...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. De Bouwsteen informatiegids

Inhoudsopgave. De Bouwsteen informatiegids 2018-2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Gegevens Peuterspeelzaal... 3 Voorwoord... 4 Het doel van De Bouwsteen... 4 Pedagogisch beleidsplan... 5 Peuterspeelzaalleiding... 6 Locatie... 6 Dagindeling...

Nadere informatie

Harmonisatie peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in Helmond

Harmonisatie peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in Helmond Harmonisatie peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in Helmond Inleiding In uw gemeente gaan de peuterspeelzalen en dagopvang harmoniseren. Maar wat is dit nu eigenlijk? En wat voor gevolgen heeft dit? Hierop

Nadere informatie

Samen leren spelen is spelenderwijs leren!

Samen leren spelen is spelenderwijs leren! Samen leren spelen is spelenderwijs leren! 1 Welkom Uw peuter is 2,5 jaar oud en gaat voor het eerst naar de peuterspeelgroep. Dat is een heel belangrijke gebeurtenis, voor de peuter en voor u! Voor uw

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE Peuteropvang Schoonhoven

PRAKTISCHE INFORMATIE Peuteropvang Schoonhoven PRAKTISCHE INFORMATIE Peuteropvang Schoonhoven Stichting Peuterspeelzalen Schoonhoven Centraal Bureau Bezoekadres: Bergambachterstraat 11, 2871 JC Schoonhoven Postadres: Marconiplein 1, 2871 JG Schoonhoven

Nadere informatie

Inhoud 1. INLEIDING Het pedagogisch beleid Openingstijden De leiding van Kinderen van September

Inhoud 1. INLEIDING Het pedagogisch beleid Openingstijden De leiding van Kinderen van September Informatieboekje Inhoud 1. INLEIDING... 2 1.1 Het pedagogisch beleid... 2 1.2 Openingstijden... 2 1.3 De leiding van Kinderen van September... 3 1.4 Achterwacht en vervanging... 3 1.5 Groepsgrootte...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. De UkkePukken

Pedagogisch werkplan. De UkkePukken Pedagogisch werkplan De UkkePukken Kinderopvang De Toverdroom Inleiding Dit pedagogisch werkplan is een aanvulling op het algemene pedagogisch beleidsplan van Kinderopvang De Toverdroom. In dit pedagogisch

Nadere informatie

Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang Czaar Peutertje. Schooljaar 2014 / 2015

Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang Czaar Peutertje. Schooljaar 2014 / 2015 Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang Czaar Peutertje. Schooljaar 2014 / 2015 Peuteractiviteiten gedurende het hele schooljaar: Verjaardagen: Als uw peuter jarig is mag hij/zij dit vieren,

Nadere informatie

Huisregels peuterspeelzaal De Peuterhoek

Huisregels peuterspeelzaal De Peuterhoek Huisregels peuterspeelzaal De Peuterhoek Inleiding: De huisregels zijn onlosmakelijk verbonden met de getekende plaatsingsovereenkomst. In de huisregels staan nadere afspraken voor ouders m.b.t. de opvang

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuteropvang

Informatieboekje. Peuteropvang Informatieboekje Peuteropvang Inleiding Hierbij bieden wij u ons informatieboekje aan. Het informeert u over de gang van zaken op de peuteropvang. U heeft uw kind aangemeld voor de peuteropvang. Een belangrijke

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN

INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN 2 Wanneer u uw kind naar de peuterspeelzaal brengt wilt u natuurlijk niets minder dan de best mogelijke zorg voor uw kind. Daarvoor bent u bij MAX Kinderopvang

Nadere informatie

Bent u al ouder van De Peuterschool? Dan kunt u de peuterjuffen rechtstreeks mailen op

Bent u al ouder van De Peuterschool? Dan kunt u de peuterjuffen rechtstreeks mailen op INFORMATIEBOEKJE 2019 Contactgegevens U kunt De Peuterschool bereiken per mail op info@depeuterschool.nu voor aanmeldingen, vragen en administratieve zaken. Telefonisch is De Peuterschool te bereiken op

Nadere informatie

Overeenkomst en Afspraken

Overeenkomst en Afspraken Overeenkomst en Afspraken 1. Aanmelding 2. Plaatsing 3. Wennen 4. Overeenkomsten 5. Openingstijden en extra mogelijkheden 6. Brengen en ophalen van kinderen 7. Betalingen 8. Opzegging en annulering 9.

Nadere informatie

Tarievenoverzicht 2017 Locaties in de gemeente Sliedrecht 2017 (voorheen SKA)

Tarievenoverzicht 2017 Locaties in de gemeente Sliedrecht 2017 (voorheen SKA) Tarievenoverzicht 2017 Locaties in de gemeente Sliedrecht 2017 (voorheen SKA) De tarieven in onderstaande tabellen zijn brutokosten. Wat de daadwerkelijke kosten voor u zijn is afhankelijk van uw (gezamenlijk)

Nadere informatie

Onze gegevens: VE Het Startblok Burg. van Haarenlaan GD Schiedam Tel: / Silvana Herben:

Onze gegevens: VE Het Startblok Burg. van Haarenlaan GD Schiedam Tel: / Silvana Herben: Onze gegevens: VE Het Startblok Burg. van Haarenlaan 871 3119 GD Schiedam Tel: 010-4737889/010-2730334 E-mail: Silvana Herben: s.herben@primoschiedam.nl 1 2 Beste ouders/verzorgers, Wij vinden het fijn

Nadere informatie

Vraag en Antwoord over Peuteropvang in Rhenen

Vraag en Antwoord over Peuteropvang in Rhenen Vraag en Antwoord over Peuteropvang in Rhenen 9 januari 2017 1. Waarom wordt de verandering van peuterspeelzaal naar peuteropvang doorgevoerd? Antwoord: De verandering voert de gemeente Rhenen door omdat

Nadere informatie

STICHTING PEUTERSPEELZALEN SCHERMER

STICHTING PEUTERSPEELZALEN SCHERMER Informatieboekje STICHTING PEUTERSPEELZALEN SCHERMER Beste ouders, November 2016 Voor u ligt het informatieboekje van de Stichting Peuterspeelzalen Schermer. Met dit boekje willen wij u een zo duidelijk

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015 2015 Peuterstap 28-1-2015 INHOUDSOPGAVE 1 Welkom... 3 2 Peuterspeelzaal Peuterstap... 4 2.1 Doelstelling... 4 2.2 Aanbod... 4 3 VVE (Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie)... 5 3.1 Doel VVE... 5 4 Programma

Nadere informatie

Peuterspeelgroep voor een goede start op de basisschool

Peuterspeelgroep voor een goede start op de basisschool Peuterspeelgroep voor een goede start op de basisschool natuurlijk samen! Peuterspeelgroep voor een goede start op de basisschool De Gemeente Noordenveld wil graag dat alle peuters in de gemeente Noordenveld

Nadere informatie

Voorschool Balou. Gambiadreef 60 3564 ES Utrecht Telefoon: 06-13135876

Voorschool Balou. Gambiadreef 60 3564 ES Utrecht Telefoon: 06-13135876 Voorschool Balou Voorschool Balou Gambiadreef 60 3564 ES Utrecht Telefoon: 06-13135876 Algemeen Spelenderwijs Utrecht Niasstraat 6-c 3531 WP Utrecht info@spelenderwijsutrecht.nl Telefoon algemeen 030-820

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Welkom bij de voorschool van IKC Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame tijd te

Nadere informatie

Neem voor persoonlijk advies contact op met onze afdeling Klantcontact: 072-571 20 45 MA - VR 09.00-17.00. klantcontact@skhhw.nl

Neem voor persoonlijk advies contact op met onze afdeling Klantcontact: 072-571 20 45 MA - VR 09.00-17.00. klantcontact@skhhw.nl SPELEN, ONTDEKKEN & G Kinderdagopvang Peuterspeelzaal Buitenschoolse Opvang R O E I VOOR JOUW KIND! Stichting Kinderopvang De Egmonden Stichting Kinderopvang De Egmonden biedt professionele kinderopvang

Nadere informatie

PEUTERSPEELZALEN VEGHEL

PEUTERSPEELZALEN VEGHEL INFORMATIE brochure STICHTING PEUTERSPEELZALEN VEGHEL Als kinderen zich ontwikkelen tot peuter komt het moment dat zij hun leefwereld willen uitbreiden; een peuterspeelzaal biedt deze mogelijkheid. De

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond Peuteropvang Duiven. Ineke Arts, sectormanager peuterspeelzalen. Monique van Berkom, plaatsing en administratie

Welkom. Informatieavond Peuteropvang Duiven. Ineke Arts, sectormanager peuterspeelzalen. Monique van Berkom, plaatsing en administratie Welkom Informatieavond Peuteropvang Duiven Ineke Arts, sectormanager peuterspeelzalen Monique van Berkom, plaatsing en administratie Teams van de peuterspeelzalen Programma Aanleiding Aanbod Peuteropvang

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE 2015-2016. Peuterspeelzaal De kleine bas

INFORMATIEBOEKJE 2015-2016. Peuterspeelzaal De kleine bas INFORMATIEBOEKJE 2015-2016 Peuterspeelzaal De kleine bas 1 Algemene informatie De kleine bas is een peuterspeelzaal voor kinderen van 2 1/2 tot 4 jaar (peuters). Het woord peuterspeelzaal doet vermoeden

Nadere informatie

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat 51 2015 JK HAARLEM tel.023-5246333 www.haarlemeffect.nl E-mail: bijenkorfje@haarlemeffect.nl De leidsters van Peuterspeelzaal

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

1. Uw kind heeft een indicatie voor VVE* en u heeft géén recht op kinderopvangtoeslag

1. Uw kind heeft een indicatie voor VVE* en u heeft géén recht op kinderopvangtoeslag Voorburg, 20 oktober 2017 Beste ouders, verzorgers, Met deze brief laten wij u weten, dat de overheid met ingang van 1 januari 2018, meebetaalt aan de kosten die u heeft voor de peuterspeelzaal. Waarom?

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Welkom op de peuterspeelzaal

Welkom op de peuterspeelzaal Welkom op de peuterspeelzaal Peuterspeelzaal Het Groene Kikkertje Witte de Withstraat 85 2518 CR Den Haag Telefon: (070) 4129598 E-Mail: pszhetgroenekikkertje@scoh.nl www.cbsdespiegel.nl Wat houdt de Haagse

Nadere informatie

Doel van deze ouderavond

Doel van deze ouderavond Doel van deze ouderavond Informatie geven over de komende veranderingen per 1 januari 2018. Wat verandert er en wat blijft gelijk voor ouders en kinderen Wat zijn de stappen tot 1 januari 2018 Gelegenheid

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Grutterij. Wheeme 8, 8325 AE Vollenhove Telefoon:

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Grutterij. Wheeme 8, 8325 AE Vollenhove Telefoon: Informatieboekje Peuterspeelzaal De Grutterij Wheeme 8, 8325 AE Vollenhove Telefoon: 06-44397688 www.psz-steenwijkerland.nl Beste ouder/verzorger, In dit informatie boekje vindt u alles wat u moet weten

Nadere informatie

De beste start voor uw kind. Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE)

De beste start voor uw kind. Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) De beste start voor uw kind Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Wat is peuteropvang De peuteropvang is een veilige omgeving waar kinderen tussen de twee en vier jaar de ruimte hebben

Nadere informatie

PS BL aanvullende voorwaarden peuterschool

PS BL aanvullende voorwaarden peuterschool aanvullend op de Algemene Voorwaarden voor Kinderopvang - Dagopvang en Buitenschoolse opvang van de Brancheorganisatie kinderopvang. Artikel 1 - Dagdelen in schoolweken De openingsdagen van de peuteropvang

Nadere informatie

Peuteropvang Voor peuters van 2 tot 4 jaar

Peuteropvang Voor peuters van 2 tot 4 jaar Peuteropvang Voor peuters van 2 tot 4 jaar Beste ouders, drie kinderopvangorganisaties, op vijf locaties, bieden gesubsidieerde peuteropvang aan in de gemeente Dongen. Met deze brochure willen we u op

Nadere informatie

1 Welkom / Voorwoord. Beste ouders / verzorgers,

1 Welkom / Voorwoord. Beste ouders / verzorgers, Inhoudsopgave 1 Welkom / Voorwoord Blz. 2 2 Openingstijden 3 3 Groepen en leidsters 3 4 Ruimte en spel 3 5 Dagindeling 4 6 Activiteiten 4 7 Kwaliteit en veiligheid 4 8 Pedagogisch beleid 5 9 Brengen en

Nadere informatie

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente Druten

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente Druten Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente Druten November 2017 Wat is harmonisatie? Voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn er verschillende wettelijke regels. Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Ouderverklaring geen recht op kinderopvangtoeslag gemeente Nijmegen bij gebruik peuteropvang.

Ouderverklaring geen recht op kinderopvangtoeslag gemeente Nijmegen bij gebruik peuteropvang. Ouderverklaring geen recht op kinderopvangtoeslag gemeente Nijmegen bij gebruik peuteropvang. Gegevens ouder(s)/verzorger(s) Gegevens ouder/verzorger Gegevens ouder/verzorger Naam Voorletter(s) Straatnaam

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Stichting Peuterspeelzaal Humpy

Algemene Voorwaarden Stichting Peuterspeelzaal Humpy Algemene Voorwaarden Stichting Peuterspeelzaal Humpy 22-11-2017 Artikel 1 - Definities In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: Aanvangsdatum: Contract: Geschillencommissie: Humpy: Ouder/verzorger:

Nadere informatie

Lorem Ipsum. NIEUWSBRIEF oktober 2015. Wist-u-dat. Beste ouders, en andere betrokkenen en geïnteresseerde lezers,

Lorem Ipsum. NIEUWSBRIEF oktober 2015. Wist-u-dat. Beste ouders, en andere betrokkenen en geïnteresseerde lezers, Lorem Ipsum Beste ouders, en andere betrokkenen en geïnteresseerde lezers, In onze nieuwsbrief kunt u lezen over allerlei wetenswaardigheden en leuke gebeurtenissen, vanuit onze vestigingen. Zo proberen

Nadere informatie

Informatieboekje 2014 / 2015

Informatieboekje 2014 / 2015 Informatieboekje 2014 / 2015 Welkom! Van harte welkom bij peuterspeelzaal It Wrottershonk in Kollumerzwaag. In dit informatieboekje vertellen wij u alles over het reilen en zeilen op onze peuterspeelzaal.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van Voorschool De Vijf Sterren

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van Voorschool De Vijf Sterren Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van Voorschool De Vijf Sterren Welkom bij Voorschool De Vijf Sterren. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame tijd te geven. In het begin

Nadere informatie

Informatieboekje NSO Het Schoolplein

Informatieboekje NSO Het Schoolplein Informatieboekje NSO Het Schoolplein Locatie Oranje Nassauschool Anton Mauvestraat 10a 6717 JA Ede 0318 633310 www.nsohetschoolplein.nl Onderdeel van: Kinderdagverblijf Het Vlinderbos Bennekomseweg 32

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij Kids2b

Hartelijk welkom bij Kids2b Hartelijk welkom bij Kids2b Stichting Kids2b! Al 25 jaar een begrip in Noord Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar krijgen bij ons alle gelegenheid om zich spelenderwijs te ontwikkelen.

Nadere informatie

INFORMATIE. brochure. Hoera: naar de peuterspeelzaal! Stichting Peuterspeelzalen Veghel. Ontdekken en leren. Spelen en bewegen.

INFORMATIE. brochure. Hoera: naar de peuterspeelzaal! Stichting Peuterspeelzalen Veghel. Ontdekken en leren. Spelen en bewegen. INFORMATIE brochure Stichting Peuterspeelzalen Veghel Ontdekken en leren Spelen en bewegen Taal en tellen Muziek en zingen Knutstelen en voorlezen Hoera: naar de peuterspeelzaal! De peuterspeelzaal Creëren

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJF. De Bron BV

KINDERDAGVERBLIJF. De Bron BV KINDERDAGVERBLIJF INFORMATIE BOEKJE Kinderdagverblijf De Bron BV Beijensweide 19 6191 EK Beek 046-4379917 Landelijke registratienummer kinderopvang: 338781602 E-mail: kdv@bredeschooldebron.nl claire@bredeschooldebron.nl

Nadere informatie

Samen leren spelen is spelenderwijs leren!

Samen leren spelen is spelenderwijs leren! Samen leren spelen is spelenderwijs leren! 1 Welkom Uw peuter is 2,5 jaar oud en gaat voor het eerst naar de peuterspeelgroep. Dat is een heel belangrijke gebeurtenis, voor de peuter en voor u! Voor uw

Nadere informatie

Informatieboekje Peuteropvang Klavertje Vier. www.pszklavertjevier.nl

Informatieboekje Peuteropvang Klavertje Vier. www.pszklavertjevier.nl Belangrijke informatie 2015 2016 Informatieboekje Peuteropvang Klavertje Vier www.pszklavertjevier.nl Inhoudsopgave Peuteropvang, wat is dat?... 3 Observatiemethode Kijk!... 3 Praktische informatie Openingstijden...

Nadere informatie

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente West Maas en Waal

Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente West Maas en Waal Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang in de gemeente West Maas en Waal Wat is harmonisatie? Voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn er verschillende wettelijke regels. Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Informatieboekje Voorschool Marcoen

Informatieboekje Voorschool Marcoen Informatieboekje Voorschool Marcoen Basisschool Marcoen I Dennenlaan 71 I 4849 BD Dorst I 0161 411376 www.basisschoolmarcoen.nl I schoolpost@marcoen.nl I voorschool@marcoen.nl Inhoud Van harte welkom!...

Nadere informatie

Voorschool Marcoen. Voorschool/basisschool Marcoen Dennenlaan BD Dorst Tel. voorschool: voorschool:

Voorschool Marcoen. Voorschool/basisschool Marcoen Dennenlaan BD Dorst Tel. voorschool: voorschool: Voorschool Marcoen Voorschool/basisschool Marcoen Dennenlaan 71 4849 BD Dorst Tel. voorschool: 06-29751035 E-mail voorschool: voorschool@marcoen.nl Tel. basisschool: 0161-411376 e-mail basisschool: schoolpost@marcoen.nl

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond Peuterspeelzalen Westervoort. Ineke Arts, sectormanager. Erik Stevens, financien

Welkom. Informatieavond Peuterspeelzalen Westervoort. Ineke Arts, sectormanager. Erik Stevens, financien Welkom Informatieavond Peuterspeelzalen Westervoort Ineke Arts, sectormanager Erik Stevens, financien Monique van Berkom, plaatsing en administratie Programma Inleiding Aanbod Peuteropvang Kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Vraag en Antwoord Harmonisatie peuterspeelzaalwerk gemeente Maastricht

Vraag en Antwoord Harmonisatie peuterspeelzaalwerk gemeente Maastricht Vraag en Antwoord Harmonisatie peuterspeelzaalwerk gemeente Maastricht Aanleiding van de verandering Waarom gaan de peuterspeelzalen naar de kinderopvang? Kan STEPS geen kinderopvangorganisatie worden?

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters Informatieboekje van Peuterspeelzaal M!eters Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een

Nadere informatie

Informatiepakket Stichting Peuterspeelzalen Heusden

Informatiepakket Stichting Peuterspeelzalen Heusden Informatiepakket Stichting Peuterspeelzalen Heusden pagina 2 De informatie op pagina 2 en 3 is uitsluitend bedoeld voor ouders die gebruik maken van de Wet kinderopvang. De informatie op pagina 4 is uitsluitend

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: PSG Het Regenwoud Datum: December 2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We

Nadere informatie

Stichting peuterspeelzaal Sint Maarten. Informatieboekje

Stichting peuterspeelzaal Sint Maarten. Informatieboekje Stichting peuterspeelzaal Sint Maarten Informatieboekje 2015/2016 Voorwoord Hierbij treft u het informatieboekje aan van Stichting peuterspeelzaal Sint Maarten te Voorburg. Wij hopen u in dit boekje een

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterspeelzaal. Het Klavertje Oosterstreek

Informatieboekje. Peuterspeelzaal. Het Klavertje Oosterstreek Informatieboekje Peuterspeelzaal Het Klavertje Oosterstreek Adres peuterspeelzaal Het Klavertje: Oosterstreek 23 8388 NA Oosterstreek Tel. 0561-432690 E-mail: pszhetklavertje@gmail.com 1 Bereikbaarheid:

Nadere informatie

Financiële regeling peuterspeelscholen

Financiële regeling peuterspeelscholen Financiële regeling peuterspeelscholen 0229-212587 www.peuterspeelscholenhoorn.nl Welkom bij onze peuterspeelschool. In deze flyer vindt u informatie over de financiële regeling van onze peuterspeelscholen.

Nadere informatie

Welkom bij kinderopvang Pure-Kids Praktische informatie over onze kinderopvang in één oogopslag

Welkom bij kinderopvang Pure-Kids Praktische informatie over onze kinderopvang in één oogopslag Welkom bij kinderopvang Pure-Kids Praktische informatie over onze kinderopvang in één oogopslag Hoe kunt u ons bereiken? Pure-Kids Reest 2 9406 HH Assen T. 06-27136098 Email adres: info@pure-kids.nl Eigenaren:

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel December 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Knuffel p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 3 3. kennismaking en wennen p. 3

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Odradaatjes. St. Odradastraat LL Alem

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Odradaatjes. St. Odradastraat LL Alem Informatieboekje Peuterspeelzaal De Odradaatjes. St. Odradastraat 14-5335 LL Alem Inhoudsopgave 01. Inleiding... 3 02. Waarom naar een peuterspeelzaal?... 3 03. Doelstelling... 4 04. Doelgroep... 4 05.

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Welkom bij de voorschool van IKC Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame tijd te

Nadere informatie

Aanbod & Tarieven Kinderdagopvang 2015

Aanbod & Tarieven Kinderdagopvang 2015 Aanbod & Tarieven Kinderdagopvang 2015 Kijk voor meer informatie op: www.kinderwereldvenray.nl KinderWereld Venray Postbus 234 5800 AE Venray 0478 586 498 info@kinderwereldvenray.nl KINDERDAGOPVANG KinderWereld

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

de basisschool kunnen beginnen met spelend leren;

de basisschool kunnen beginnen met spelend leren; Algemeen Waarom veranderingen bij de peuterspeelzaal/groep nul? Scholen, opvangorganisaties en gemeente voeren de veranderingen in om: - meer kinderen een plek te geven op de voorschoolse voorziening;

Nadere informatie

Peuterspeelzaal De Paddestoel. Informatie boekje. Contact: De Dwergenhut Peuterspeelzaal De Paddestoel Strijplaan GJ Rijswijk

Peuterspeelzaal De Paddestoel. Informatie boekje. Contact: De Dwergenhut Peuterspeelzaal De Paddestoel Strijplaan GJ Rijswijk Peuterspeelzaal De Paddestoel Contact: De Dwergenhut Peuterspeelzaal De Paddestoel Strijplaan 103-105 2285 GJ Rijswijk Vaste telefoon: 070 75333939 Jolanda Steinmetz: 06 29537781 Anita van Wolferen: 06

Nadere informatie