ASBESTCEMENT GOLFPLATEN VERWIJDEREN IN EEN STAL MET DIEREN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ASBESTCEMENT GOLFPLATEN VERWIJDEREN IN EEN STAL MET DIEREN"

Transcriptie

1 is materiaalbewust ASBESTCEMENT GOLFPLATEN VERWIJDEREN IN EEN STAL MET DIEREN SAMEN MAKEN WE MORGEN MOOIER OVAM

2 ASBESTCEMENT GOLFPLATEN VERWIJDEREN IN EEN STAL MET DIEREN Bij het zelf verwijderen van asbestdaken op stallen is het belangrijk dat u een goed plan van aanpak maakt. U neemt vooraf best contact op met een milieuambtenaar of medewerker van de gemeente/stad die een opleiding asbest volgde. Die kan ter plaatse komen om het plan van aanpak te overlopen, of u volgt zelf een opleiding eenvoudige handelingen met asbest in een opleidingscentrum. Zo leert u hoe u veilig tewerk gaat en de gezondheid van uzelf, andere mensen en dieren niet in gevaar brengt. 1. CHECK OF U HET MATERIAAL ZELF MAG VERWIJDEREN. BEANTWOORD VOLGENDE VRAGEN: Ik kan het materiaal verwijderen enkel door te wrikken of los te schroeven met een traagdraaiende schoefmachine (max. 100 toeren/min); ik moet niet boren of slijpen om de platen los te krijgen. Zijn de platen vrij van isolatie? Indien er isolatie aanwezig is, moet de verwijdering gebeuren door een erkend aannemer met werknemers met opleidingsattest eenvoudige handelingen of een erkend asbestverwijderaar. Bij pluimvee- en varkensstallen is de sanering in de meeste gevallen in te plannen tussen de verschillende rondes door. Dit geldt zeker voor vleeskuikens en vleesvarkens. Het merendeel van de brochure is daarom gericht op melkveehouders. De regels en tips gelden echter ook voor de andere sectoren. ik doe dit werk als privépersoon; m.a.w. ik heb tijdens de werken geen werknemers in dienst als ik dit wel doe, val ik onder de federale wetgeving en moet ik beroep doen op werknemers met een opleidingsattest eenvoudige handelingen. Ik weet waaraan ik begin. Is het antwoord op al die vragen ja? Dan mag u het materiaal zelf verwijderen mits de nodige veiligheidsmaatregelen. In andere gevallen neemt u contact op met een erkend aannemer met werknemers met opleidingsattest eenvoudige handelingen. Het materiaal lijkt nog in goede staat. Ik heb hulp (personen en machines) om de platen in zijn geheel te verwijderen en in zijn geheel naar beneden te brengen (hoogtewerker /dakdekkerslift of kraan).

3 2. BESCHERM UZELF EN DE OMGEVING; HAAL VOORAF HET NODIGE MATERIAAL IN HUIS Persoonlijke beschermingsmiddelen: Stof- en waterdichte wegwerpoveral type 5-6 met kap. Wegwerphandschoenen vast te plakken aan uw overal. (Veiligheids)laarzen of eventueel schoenen vast te plakken aan uw overal. Veiligheidsbril afhankelijk van het soort masker. Masker bij voorkeur halfgelaat met filter P3 (houdt 99,5% van de vezels tegen), minimaal goed aangespannen stofmasker P3 (houdt 98% van de vezels tegen). veiligheidsbril stof- en waterdichte wegwerpoveral wegwerphandschoenen stofmasker Andere hulpmiddelen: Aangesloten tuinslang. Afplaktape/plakband en fixeermiddel. Doeken. Plastiek folie. Ladder/hoogtewerker en eventueel dakdekkerslift of kraan. Let op, Deze moeten gedecontamineerd worden na gebruik. Container met bigbag of asbestzak. De persoonlijke beschermingsmiddelen zijn verkrijgbaar bij een winkel gespecialiseerd in veiligheidsmateriaal en de betere doehet-zelfzaak. 3. volgelaatsmasker veiligheidslaarzen of -schoenen MAAK DE RUIMTE LEEG EN PROPER VOOR START VAN DE WERKEN De zone waarboven de asbesthoudende golfplaten worden afgebroken moet leeg en proper zijn voor de start van de werken.

4 WAT BETEKENT LEEG EN PROPER? 4. BAKEN DE ZONE AF In de stallen betekent dit: geen dieren in de stal, geen voer in de voergang, geen zaagsel/stro/houtkrullen in de boxen, roosters mestvrij en losse objecten verwijderd. Bij een hooi- en stro-opslag moet vooraf het hooi en stro verwijderd worden of minimaal goed afgedekt worden. Alle losse deeltjes, ook stof, spinnenwebben, stroresten, mestresten en zaagsel, zijn verwijderd. Dit doet u bij voorkeur door alles met een vochtige doek te reinigen en nadien alle eventuele achterblijvende vezels te fixeren met een fixatiemiddel. U mag in geen geval onder hoge druk afspuiten; dan verspreidt u de vezels verder. Maakt u niet proper, dan kunnen er bv in de spinnenwebben of de zaagselresten asbestvezels blijven hangen, waardoor bij eventuele controle na uitvoering van de werken toch nog asbestvezels gevonden worden en er bijkomende maatregelen nodig zijn. Span de werkzone en de zone waar potentieel vezels kunnen terecht komen af met een lint, zodat derden (ook uw kinderen en huisdieren) geen toegang hebben tot de zone. Vermijd verspreiding van de vezels naar andere ruimtes in uw gebouw. 5. TREK UW PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN (PBM S) AAN Trek uw persoonlijke beschermingsmiddelen aan. Uw pak moet over uw laarzen en over uw handschoenen. De overgang paklaars en pak-handschoen worden best afgeplakt met plakband. Draagt u schoenen, plak dan ook een stuk plakband op uw veters zodat hier geen vezels in kruipen. Zet eerst uw masker op en vervolgens de kap van het pak. 6. BRENG EEN PLASTIEK FOLIE AAN TIP: Let er op dat de ventilatie/verwarming van de ruimte (bijvoorbeeld bij varkens) wordt uitgezet. Anders trekt de folie weg Bedek de vloer van de ruimte met een plastiek folie zodat u de eventuele vrijkomende vezels opvangt, en na uitvoering van de sanering verpakt met het andere asbesthoudend materiaal kunt opruimen. Als u om bepaalde redenen toch niet al het materiaal kunt verplaatsen, dek het dan af met plastiek. Vergeet ook de directe omge-

5 ving rondom de stal (5 meter zone) en de roosters, ligboxen en andere objecten niet af te dekken met folie. Zo blijft ook deze zone na de werken proper achter en ontstaat geen nieuwe bron van asbestvezels. Als u het strooisel van ligbedden besmet moet al het strooisel als asbestverontreinigd materiaal afgevoerd worden. 6.1 OVERWEEG EEN AANPAK IN MEERDERE FASES EN ORGANISEER U HIER OP Het kan noodzakelijk blijken om de sanering in meerdere fasen uit te voeren. Overleg met de asbestdeskundige of medewerker van de stad of gemeente om dit te beoordelen. Het aantal fases is afhankelijk van de situatie en het te saneren oppervlak. Uitvoeren van een sanering in meerdere fases betekent ook dat voor en bij het beëindigen van een fase de plastiek volledig moet worden verwijderd. 6.2 VIJF METER ZONE De folie wordt op de vloer of aan een muur vastgekleefd; er mag m.a.w. geen ruimte onder de folie aanwezig zijn waar de asbestvezels in komen. Staan de dieren niet op de weide tijdens het uitvoeren van de werken, zijn er twee belangrijke knelpunten waar u dan rekening mee moet houden: Onder het te saneren dak mag geen vee aanwezig zijn. Dit betekent dat het vee naar buiten moet. De melkrobot zal voor een tijdsperiode van de duur van de werken niet bereikbaar zijn voor melkkoeien. afscheiding met folie vanaf het dak Er moet een vijf meter zone worden gehanteerd tussen het gesaneerde gedeelte en het nog te saneren gedeelte. Dit is in de praktijk vaak een knelpunt. Meestal wordt uitgegaan van het midden van de stal, waardoor de voergang volledig proper moet blijven en de koeien aan het voerhek niet bij het ruwvoer kunnen. Toch is het heel belangrijk dat er geen asbest(vezels) op het vee of op of in de roosters terecht komen. De vijfmetergrens is niet nodig als er een afscheiding gemaakt wordt met een folie. Dit kan door een strook folie onder het midden van het dak aan te brengen (zie tekening). Omdat er geen onderdruk is, moet de folie enkel maar de resten tegenhouden. Na asbestverwijdering en de heraanleg van de zone kan het vee verplaatst worden en kan het tweede deel gereinigd worden van mest, voer en/of stro. Daarna kan in die tweede zone een folie geplaatst worden en vervolgens kan het tweede deel asbestvrij gemaakt worden.

6 7. ZORG DAT ASBESTPLATEN VOCHTIG ZIJN Is het droog weer? Maak de platen dan zoveel mogelijk vochtig met de tuinslang in vernevelstand. Is het echt warm weer, gebruik dan fixatieproduct dat u in speciaalzaken vindt. Hou ook altijd fixatieproduct in de buurt voor het geval er per ongeluk toch een plaat zou breken; zo kan u de randen van de gebroken plaat makkelijk inspuiten zodat de vezels gefixeerd worden. Breek het materiaal nooit en ga er niet rechtstreeks op staan. Maak het materiaal ook niet proper met een borstel of een hogedrukreiniger want net dan komen asbestvezels vrij. Klimop snoeit u best vooraf zoveel mogelijk weg zonder de wortels los te trekken. De klimopbladeren kunnen vervolgens als groenafval worden afgevoerd of worden gecomposteerd. Bij de plaatovergangen snijdt u de wortels best door zodat de plaat met de klimopwortels als asbesthoudend afval kan afgevoerd worden. Het mos hecht zich ook op de platen en wordt best samen met de plaat als asbesthoudend afval afgevoerd. 1. TIJD VOOR ACTIE GA VOORZICHTIG TE WERK Wrik of maak de platen voorzichtig los en haal ze van elkaar. Probeer het over elkaar schuiven van de platen zoveel mogelijk te vermijden. Als een plaat toch breekt, bevochtig dan de randen of maak gebruik van fixeermiddel om de vezels aan de rand te fixeren.

7 Leg de asbesthoudende platen voorzichtig in de container met big bag op een plaats waar hij makkelijk door de erkende ophaler kan opgepikt worden. De platen wegen zwaar, dus nadien verplaatsen is niet meer mogelijk. Laat daarom geen container groter dan 10 m 3 komen, want een volle container weegt al snel 15 ton. Veel meer kan een doorsnee vrachtwagen niet vervoeren. 3. VOUW PLASTIEK SAMEN HOU UW PBM S AAN Vouw de plastiek die op de grond lag en mogelijk ook ruimtes afschermde samen en plak hem dicht. De gebruikte doeken doet u in een dubbele plastiek zak. Draai de plastiek zak toe en vouw het opgedraaid stuk plastiek dubbel (zwanensluiting, zie foto) en plak dit goed dicht. 2. Merkt u tijdens de werken dat de platen makkelijk breken, stop dan met de werken. In dat geval is het materiaal immers te sterk verweerd om zelf te verwijderen. Laat de werken dan uitvoeren door opgeleid personeel - erkende asbestverwijderaar. Adressen zijn te vinden op asbestverwijderaars.aspx. REINIGING VAN BALKEN, GOR- DINGEN EN GEBRUIKT MATE- RIAAL HOU UW PBM S AAN Wanneer alle platen verwijderd zijn en de daarvoor voorziene zak en/of container correct afgesloten is, moet u de balken waarop de platen bevestigd waren reinigen met een natte doek, net als het gebruikte materiaal incl. ladder, hoogtewerker,. Zet het propere materiaal na reiniging buiten de afgespannen zone. 4. DOE VOORZICHTIG BUITEN DE PBM S UIT Maak de tape rond uw handschoenen en laarzen los, doe uw kap af en probeer de buitenkant van het pak zo weinig mogelijk aan te raken. Van zodra het pak tot aan uw middel vrij is, rolt u het pak zo veel mogelijk op en doet u het in een plastiek zak. Doe vervolgens uw handschoenen en laarzen uit. Zet pas als laatste uw mondmasker af en steek zowel handschoenen als mondmasker mee in de plastiek zak die u eveneens dubbel verpakt en afsluit met een zwanensluiting. Uw laarzen spoelt u overvloedig af boven de riolering. Gooi uw PBM s als asbesthoudend afval mee in de container met big bag of asbestzak voor ophaling. Was uw handen en neem een douche. Gebruik zeker nooit uw stofzuiger om de vezels op te zuigen, want de vezels worden er via de filter gewoon weer uitgeblazen en raken zo verder verspreid. Bedankt voor de inspanning en het naleven van de maatregelen. Dankzij u is er weer minder kans op asbestverontreiniging.

8 TIEN TIPS VOOR ASBESTSANERING MET LEVENDE DIEREN IN DE STALLEN Maak een werkplan/ verwijderingsplan op. Maak de stal leeg en proper en dek af met een folie; denk ook aan afdekken ventilatie / verwarming en roosters. Ruim het terrein ook rondom het af (5m zone) te breken gebouw op en dek af met een folie. Tijdens de sanering mogen derden niet in het afgezette gebied komen. Verwijder of verplaats gereedschap en andere spullen dus vooraf als u verwacht ze nodig te hebben. Realiseer u ook dat uzelf niet bij de meterkast kan komen tijdens de sanering als deze zich in het afgesloten gebied bevindt. Dit geldt uiteraard ook voor de overige elektrische apparaten. Let bij de planning op het weer. Indien het geen goede weersomstandigheden zijn, moet de sanering uitgesteld worden. Voorkom waar mogelijk waterschade aan elektrische apparatuur. Bespreek eventueel met uw verzekeringsagent in hoeverre de eventuele waterschade gedekt is. Oefen vooraf met het verplaatsen van uw vee in de stal of het tijdelijk verplaatsen naar buiten, zeker als de dieren dit niet gewend zijn. De sanering duurt veel langer als er dieren in de stal zijn (opruimen, verplaatsen, extra afdekken, ). Hou hier rekening mee. Laat bij gebruik van een melkrobot de hoogproductieve koeien tot het laatste moment melken. Ga al twee dagen vooraf voorsorteren. Check bij de milieudienst of u niets over het hoofd ziet en bespreek uw plan met hen. SAMEN MAKEN WE MORGEN MOOIER OVAM V.U. Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij Stationsstraat MECHELEN - Opgesteld in samenwerking met Oesterbaai nv. Danny Wille, OVAM, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen, D/2016/5024/15 foto s: OVAM & Shutterstock

PRAKTIJKBLAD ASBEST SANEREN MET LEVENDE HAVE IN DE STAL

PRAKTIJKBLAD ASBEST SANEREN MET LEVENDE HAVE IN DE STAL PRAKTIJKBLAD ASBEST SANEREN MET LEVENDE HAVE IN DE STAL Dit Praktijkblad is opgesteld door: Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Leeg- en schoon opleveren voor aanvang sanering 4 3. Melkrobot en vee in de stal

Nadere informatie

Neem deze handleiding volledig door voor je start met het verwijderen van hechtgebonden asbest. ASBEST VEILIG VERWIJDEREN EN AFVOEREN

Neem deze handleiding volledig door voor je start met het verwijderen van hechtgebonden asbest. ASBEST VEILIG VERWIJDEREN EN AFVOEREN ASBEST VEILIG VERWIJDEREN EN AFVOEREN via plaatzakken of kuubzakken, een handleiding Neem deze handleiding volledig door voor je start met het verwijderen van hechtgebonden asbest. Veilig verwijderen,

Nadere informatie

Code van goede praktijk? 10/12/2018. Sven De Mulder. geen nieuwe regelgeving vertaling nieuwe risico inzichten naar reeds geldende verplichtingen

Code van goede praktijk? 10/12/2018. Sven De Mulder. geen nieuwe regelgeving vertaling nieuwe risico inzichten naar reeds geldende verplichtingen Sven De Mulder 4 december 2018 1 Code van goede praktijk? geen nieuwe regelgeving vertaling nieuwe risico inzichten naar reeds geldende verplichtingen voor én door dakaannemers eenvoudige preventie en

Nadere informatie

Werken met asbest en asbesthoudende materialen Balen/Overpelt

Werken met asbest en asbesthoudende materialen Balen/Overpelt 1 DOEL... 2 2 TOEPASSINGSGEBIED... 2 3 DEFINITIES... 2 4 VOORSCHRIFT... 2 4.1 Inventarisatie (mogelijke) aanwezigheid van asbest... 2 4.2 Ter beschikking stellen van de asbestinventaris aan de contractor...

Nadere informatie

Elke vezel telt! Voor een asbestheld geldt dat elke vezel telt! Emissiebeperkende maatregelen

Elke vezel telt! Voor een asbestheld geldt dat elke vezel telt! Emissiebeperkende maatregelen Voor een asbestheld geldt dat elke vezel telt! Emissiebeperkende maatregelen Brochure over het belang van emissiebeperkende maatregelen in de asbestverwijdering Disclaimer In het kader van de online instructie

Nadere informatie

DAKDEKKERS. enkele regels om met asbest om te gaan. Deze campagne is een initatief van

DAKDEKKERS. enkele regels om met asbest om te gaan. Deze campagne is een initatief van DAKDEKKERS enkele regels om met asbest om te gaan Deze campagne is een initatief van HOE HERKEN JE ASBEST? 2 Ga je aan de slag op een dak, om het te herstellen of te vervangen? Check altijd of er asbest

Nadere informatie

Veilig omgaan met asbest

Veilig omgaan met asbest Nieuwsbrief 63 Herfst deel 2 2012 Veilig omgaan met asbest Wetgeving Zoals beschreven in het eerste deel van deze nieuwsbrief is de wetgeving omtrent asbest complex en uitgebreid. Ondermeer volgende besluiten

Nadere informatie

Bijlage 1: opzet van de brief naar inwoners van. Aan de bewoners van dit pand <adres met huisnummer> <postcode plaats>

Bijlage 1: opzet van de brief naar inwoners van. Aan de bewoners van dit pand <adres met huisnummer> <postcode plaats> Bijlage 1: opzet van de brief naar inwoners van. Aan de bewoners van dit pand Uitnodiging De gemeente nodigt u uit om deel te nemen aan de actie Asbestsanering

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2.1 KB Risico s van blootstelling aan asbest. mutagene agentia Titel 3: Asbest 2 idem 3 idem

1 Beschrijving. 2.1 KB Risico s van blootstelling aan asbest. mutagene agentia Titel 3: Asbest 2 idem 3 idem Preventiefiche 1048 07/2017 Verwijdering van asbesthoudende waterleiding- en rioolbuizen Momenteel wordt ervoor geopteerd om asbesthoudende waterleidingen en rioolbuizen in de grond te laten zitten. Hierover

Nadere informatie

HZ_SLM Ontvangstbevestiging sloopmelding mevr. M. Verstappen Voorwaarden en werkinstructies asbestverwijdering door particulieren

HZ_SLM Ontvangstbevestiging sloopmelding mevr. M. Verstappen Voorwaarden en werkinstructies asbestverwijdering door particulieren de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 gemeente@valkenswaard.nl Mevrouw H.E.M. Schrijvers Schafterdijk 15 5556 VK Valkenswaard www.valkenswaard.nl Kenmerk:

Nadere informatie

Milieuwetgeving rond asbest:

Milieuwetgeving rond asbest: Milieuwetgeving rond asbest: - De belangrijkste bepalingen rond asbest zijn in Vlarem II opgenomen in hoofdstuk 4.7 en 6.4 voor respectievelijk ingedeelde en niet-ingedeelde inrichtingen. Ze omvatten de

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 1-1-2015 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 1-1-2015 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 3.4.1 Stel de installatie veilig volgens een veiligstelplan: 3.4.2 De LVP

Nadere informatie

INSTALLATEURS. enkele regels om met asbest om te gaan. Deze campagne is een initatief van

INSTALLATEURS. enkele regels om met asbest om te gaan. Deze campagne is een initatief van INSTALLATEURS enkele regels om met asbest om te gaan Deze campagne is een initatief van HOE HERKEN JE ASBEST? 2 Asbesthoudende materialen herken je vaak aan hun gewafelde structuur. Soms zie je ook een

Nadere informatie

Asbest in en om het huis

Asbest in en om het huis Vergunningen, Toezicht en Handhaving Asbest in en om het huis Wat is asbest? Waar zit asbest in? Asbest en gezondheid Witte pakken: hier wordt veilig gewerkt! Zelf asbest weghalen: voorwaarden en tips

Nadere informatie

Bijlage 4: WERKEN AAN ASBESTMATERIALEN

Bijlage 4: WERKEN AAN ASBESTMATERIALEN Bijlage 4: WERKEN AAN ASBESTMATERIALEN Enkel onderhoud-, herstel- en verwijderingswerkzaamheden evenals de behandeling en het storten van asbestafval afkomstig van deze werkzaamheden zijn nog toegelaten.

Nadere informatie

Vivian Oltheten Medische milieukundige Logo Gezond+

Vivian Oltheten Medische milieukundige Logo Gezond+ Vivian Oltheten Medische milieukundige Logo Gezond+ De gezondheidseffecten van asbest en voorzorgsmaatregelen naar burgers Asbest en je gezondheid Hoe ongezond is asbest? Enkel schadelijk bij inademing

Nadere informatie

PRAKTIJKBLAD ASBESTVRIJE PLATEN

PRAKTIJKBLAD ASBESTVRIJE PLATEN PRAKTIJKBLAD ASBESTVRIJE PLATEN Dit Praktijkblad is opgesteld door: Inhoudsopgave 1. Asbestdak of niet? 3 2. Het afvoeren van asbestvrije platen 3 3. Analyse en kenmerk NT 4 4. De verwijdering van gedeeltelijke

Nadere informatie

Directe acties: do s and don t s

Directe acties: do s and don t s Procedure voor het veilig opruimen van gebroken spaarlampen of fluorescentielampen Directe acties: do s and don t s Zorg er voor dat er niet door het gebroken materiaal wordt gelopen, hiermee voorkomt

Nadere informatie

Asbest is een natuurproduct

Asbest is een natuurproduct Asbest Asbest is een natuurproduct Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen (silicaten) Het is een delfstof die gewonnen in open mijnen. wordt Bovendien is het goedkoop,

Nadere informatie

VERSTANDIG OMGAAN MET ASBEST SINT-NIKLAAS 3 MEI Sven De Mulder Projectleider OVAM

VERSTANDIG OMGAAN MET ASBEST SINT-NIKLAAS 3 MEI Sven De Mulder Projectleider OVAM VERSTANDIG OMGAAN MET ASBEST SINT-NIKLAAS 3 MEI 2017 Sven De Mulder Projectleider OVAM 1. Angst verstandig omgaan met asbest ASBEST triggert EMOTIE! één van de st erkst e emoties = ANGST! MAAR: angst is

Nadere informatie

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7 Handige tips Na de werkzaamheden aan uw woning is de werking van een aantal systemen veranderd. Zoals de verwarming, de ventilatie en de deuropener. In dit overzicht vindt u een aantal gebruikstips en

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING (NL)

GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Gebruiksaanwijzing GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Lees de handleiding goed door vóór gebruik en bewaar hem goed voor later gebruik. Mill HT600 Gebruiksaanwijzing Belangrijke veiligheidsinformatie Wanneer u elektrische

Nadere informatie

Asbest, een stille killer

Asbest, een stille killer Asbest, een stille killer Herkennen van asbest Het risico beperken kan pas wanneer we weten hoe we asbesthoudende materialen kunnen herkennen. We onderscheiden 2 groepen: hechtgebonden en losgebonden asbest.

Nadere informatie

Asbest? Wat zijn de spelregels? juli / 8

Asbest? Wat zijn de spelregels? juli / 8 Asbest? Wat zijn de spelregels? juli 2019 1 / 8 Asbest? Wat zijn de spelregels? Asbestvezels zijn gevaarlijk voor uw gezondheid. Daarom is het belangrijk dat u zorgvuldig omgaat met asbesthoudende (bouw)materialen

Nadere informatie

Voorbeeldbrief ikv asbestbrand. CATEGORIE I: geen emissie van asbest buiten het pand/terrein

Voorbeeldbrief ikv asbestbrand. CATEGORIE I: geen emissie van asbest buiten het pand/terrein CATEGORIE I: geen emissie van asbest buiten het pand/terrein Verspreiding asbesthoudend materiaal op het perceel van de woning/de schuur/het bedrijf in de xxstraat nr.. Op..dag../../201.. omstreeks.. uur

Nadere informatie

Asbest, toezicht en handhaving in Gent. Praktijkvoorbeelden

Asbest, toezicht en handhaving in Gent. Praktijkvoorbeelden Asbest, toezicht en handhaving in Gent. Praktijkvoorbeelden Dienst Toezicht Wonen, Bouwen en Milieu Stad Gent Veronique Vandenberghe 4 december 2018 1 Inhoudstafel > Verwering van asbesthoudende toepassingen

Nadere informatie

Vragen aan B & W. (via de griffie) De volgende vragen willen wij onder uw aandacht brengen, terzake de Verheul locatie.

Vragen aan B & W. (via de griffie) De volgende vragen willen wij onder uw aandacht brengen, terzake de Verheul locatie. Vragen aan B & W. (via de griffie) Vragen gesteld volgens art. 38 Geacht College, De volgende vragen willen wij onder uw aandacht brengen, terzake de Verheul locatie. 1. Is het waar dat men al begonnen

Nadere informatie

SCHILDER - DECORATEURS

SCHILDER - DECORATEURS SCHILDER - DECORATEURS enkele regels om met asbest om te gaan Deze campagne is een initatief van HOE HERKEN JE ASBEST? 2 in welke toepassingen vinden we asbest? Bij schilder- en decoratiewerken kunnen

Nadere informatie

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL H HSE guidelines mei 2012 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL H HSE guidelines mei 2012 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing KRUPS F380 Gebruiksaanwijzing 1 2 3 4 5 6 max. 30 cm 7 8 9 max. 3 /4 10 11 12 13 14 15 Nederland Veiligheidsvoorschriften Dit apparaat dient aangesloten te worden op een geaard stopcontact. Het voltage

Nadere informatie

Asbestkennis: bevat asbest ja / nee?

Asbestkennis: bevat asbest ja / nee? Astrid Verheyen Asbest quiz Asbestkennis: bevat asbest ja / nee? Asbestkennis: bevat asbest ja / nee? Asbestkennis: bevat asbest ja / nee? Asbestkennis: bevat asbest ja / nee? Asbestkennis: bevat asbest

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET WETEN OVER ASBEST

ALLES WAT U MOET WETEN OVER ASBEST IN 2017 GROOTSCHALIGE ASBEST- INVENTARISATIE ALLES WAT U MOET WETEN OVER ASBEST In sommige situaties is asbest gevaarlijk, maar vaak ook niet. Dat kan verwarrend zijn. Daarom ontvangt u deze folder. Hierin

Nadere informatie

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL H HSE guidelines mei 2012 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen Er is dus asbest verspreid, wat betekent dit voor mij? Het asbestgebied is afgezet. U mag hier wel uit, u wordt ontsmet bij het naar buiten gaan. Mag ik het

Nadere informatie

Uw woning van Zayaz en asbest

Uw woning van Zayaz en asbest Uw woning van Zayaz en asbest Uw woning van Zayaz en asbest Algemene informatie over asbest 4 Veelgestelde vragen over asbest 7 Wat doet Zayaz? 9 Waar in uw woning kan asbest voorkomen? 10 Asbest en uw

Nadere informatie

Accu ipod Nano 4G Installatie handleiding

Accu ipod Nano 4G Installatie handleiding 1. Steek een openingstool tussen de behuizing en de rand. Maak de vastgelijmde bovenkant vervolgens los van de displayhouder. 2. De hold-schakelaar is nu los en kan vallen. Let op dat u deze niet kwijt

Nadere informatie

Informatie over wat u moet weten over asbest in en om uw woning

Informatie over wat u moet weten over asbest in en om uw woning Asbest Informatie over wat u moet weten over asbest in en om uw woning 3 Asbest Asbest, soms gevaarlijk, soms niet Asbest. Dat klinkt eng en gevaarlijk. In sommige situaties is asbest inderdaad gevaarlijk

Nadere informatie

Asbest en uw woning. waar je thuis bent...

Asbest en uw woning. waar je thuis bent... Asbest en uw woning waar je thuis bent... Wat is asbest? Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen. Asbest heeft een microscopisch kleine vezelstructuur en komt vooral voor in oudere

Nadere informatie

Technische instructie/handleiding

Technische instructie/handleiding Blad : 1 van 7 1 DOELSTELLING Het op een veilige wijze verwijderen van inwendige afdichtingen (plaatpakkingen). Het verwijderen van asbesthoudende pakkingen kent het gevaar van vrijkomende asbestvezels.

Nadere informatie

ASBEST, EEN STILLE KILLER

ASBEST, EEN STILLE KILLER ASBEST, EEN STILLE KILLER De laatste maanden worden we regelmatig geconfronteerd met verontrustende persberichten over de gevolgen van blootstelling aan asbest. Het bewustzijn over de risico s groeit.

Nadere informatie

Vervangen keramische isolatie Itho Daalderop cv-ketels

Vervangen keramische isolatie Itho Daalderop cv-ketels Vervangen keramische isolatie Itho Daalderop cv-ketels LET OP! Dit document geldt NIET voor de Aqua-Max cv-ketels geleverd vanaf serienummer AQ30-LE0146542 (datum 10-05-2012). Vanaf dit serienummer is

Nadere informatie

Vervolgstappen Collectief Asbest Saneren

Vervolgstappen Collectief Asbest Saneren Vervolgstappen Collectief Asbest Saneren In dit document leest u meer over het verloop van het collectief. Dit is samen te vatten in 4 stappen. Asbest saneren in 4 stappen Wat gebeurt er nadat u uw persoonlijk

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-465 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : D Onderwerp : HET VERWIJDEREN VAN ASBESTHOUDENDE PAKKINGEN

Ref. no. : Doc. no. : G-465 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 Status : FINAL Revisie : D Onderwerp : HET VERWIJDEREN VAN ASBESTHOUDENDE PAKKINGEN Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Inleiding 3.2 Voorwaarden 3.3 Organisatie 3.4 Werkwijze 4 UITKOMST 5 RAPPORTAGE 6 REFERENTIES NAAM & HANDTEKENING DATUM OPGESTELD:

Nadere informatie

HSE guidelinesh. April 2017 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL

HSE guidelinesh. April 2017 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL HSE guidelinesh April 2017 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat gevaarlijke

Nadere informatie

Volledige asbestinventarisatie type-a van perceel aan het Heeleind 82 te Bladel

Volledige asbestinventarisatie type-a van perceel aan het Heeleind 82 te Bladel Volledige asbestinventarisatie type-a van perceel aan het Heeleind 82 te Bladel PROJECT NR : 1252 SC-540 Rabobank- rekeningnr.:138137420 KvK 17212553 BTW nr. NL143215152B01 Opdrachtgever Keeris architecten

Nadere informatie

Vervolgstappen Collectief Asbest Saneren. Asbest saneren in 4 stappen Wat gebeurt er nadat u uw persoonlijk aanbod accepteert?

Vervolgstappen Collectief Asbest Saneren. Asbest saneren in 4 stappen Wat gebeurt er nadat u uw persoonlijk aanbod accepteert? Vervolgstappen Collectief Asbest Saneren In dit document leest u meer over het verloop van het Collectief Asbest Saneren. Dit is samen te vatten in 4 stappen. Asbest saneren in 4 stappen Wat gebeurt er

Nadere informatie

DOE JIJ LUCHTIG OVER ADEMBESCHERMING? ADEM- BESCHERMING

DOE JIJ LUCHTIG OVER ADEMBESCHERMING? ADEM- BESCHERMING DOE JIJ LUCHTIG OVER ADEMBESCHERMING? ADEM- BESCHERMING Brochure over het belang van adembescherming en tips voor goed maskergebruik in de asbestverwijdering Disclaimer In het kader van de online instructie

Nadere informatie

Asbest, uw en onze zorg

Asbest, uw en onze zorg Asbest, uw en onze zorg Asbest, uw en onze zorg Nijestee wil voor al haar huurders een gezonde woonomgeving. Daarom vinden we het belangrijk om u te informeren over asbest. Asbest is helaas nog steeds

Nadere informatie

KENWOOD TT290. Gebruiksaanwijzing

KENWOOD TT290. Gebruiksaanwijzing KENWOOD TT290 Gebruiksaanwijzing TT280 series TT290 series TT880 series TT890 series Nederlands Vouw de voorpagina a.u.b. uit voordat u begint te lezen. Op deze manier zijn de afbeeldingen zichtbaar veiligheid

Nadere informatie

Informatie over asbest

Informatie over asbest Informatie over asbest 2 Wat is asbest? Asbest is een bouwmateriaal dat bestaat uit microscopisch kleine vezels. Daardoor is het materiaal sterk, slijtvast, brandwerend en bestand tegen zuur. Asbest is

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING (NL)

GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Gebruiksaanwijzing GEBRUIKSAANWIJZING (NL) Lees de handleiding goed door vóór gebruik en bewaar hem goed voor later gebruik Mill HT5512 Gebruiksaanwijzing Belangrijke veiligheidsinformatie Wanneer u elektrische

Nadere informatie

Asbestverwijdering Vertrouwen is goed, Controle is beter!

Asbestverwijdering Vertrouwen is goed, Controle is beter! Asbestverwijdering Vertrouwen is goed, Controle is beter! VOORZICHTIG BEVAT ASBEST Het inademen van asbeststof is schadelijk voor de gezondheid Houdt u aan de veiligheidsvoorschriften ATTENTION CONTIENT

Nadere informatie

asbest Asbest bij WSN

asbest Asbest bij WSN op met. Doet u dit niet en raakt de woning besmet met asbest, dan zijn de kosten van de gevolgschade voor uw rekening. Veilig? Ben ik wel veilig in mijn woning na de asbestverwijdering door een gespecialiseerd

Nadere informatie

Informatie over asbest in uw woning

Informatie over asbest in uw woning Informatie over asbest in uw woning Asbest. Dat klinkt eng en gevaarlijk. In sommige situaties is asbest inderdaad gevaarlijk maar vaak niet. Dat kan verwarrend zijn. Daarom ontvangt u deze brochure. U

Nadere informatie

Asbestdaken vervangen

Asbestdaken vervangen Asbestdaken vervangen Wat is asbest? Asbest heeft positieve eigenschappen, waardoor het veel is toegepast. Asbest is sterk, slijtvast, bestand tegen hoge temperaturen en goedkoop. Asbest is echter ook

Nadere informatie

WAT DOE IK ER MEE? UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG DAKWERKERS

WAT DOE IK ER MEE? UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG DAKWERKERS WAT DOE IK ER MEE? UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! WAT IS ASBEST? EEN NATUURLIJK MATERIAAL... Asbest is een vezelachtig mineraal dat in de natuur voorkomt. Het is opgebouwd

Nadere informatie

ASBEST IN UW WONING: PRAKTISCHE TIPS

ASBEST IN UW WONING: PRAKTISCHE TIPS ASBEST IN UW WONING: PRAKTISCHE TIPS 1. INLEIDING Deze fiche is bedoeld als antwoord op de vragen die particulieren mogelijk stellen over asbest. We zijn ons er niet altijd van bewust, maar heel wat gebouwen

Nadere informatie

Sloopveiligheidsplan Koolveen 17, Nieuw Balinge

Sloopveiligheidsplan Koolveen 17, Nieuw Balinge Sloopveiligheidsplan Koolveen 17, Nieuw Balinge 1/6 Inhoudsopgave 1. Correspondentie adressen 2. Ligging van het te slopen perceel 3. Doel sloopveiligheidsplan 4. Beschrijving werkzaamheden 5. Beschrijving

Nadere informatie

asbestcement, vlakke plaat

asbestcement, vlakke plaat gebaseerd op: TNO, Risicogerichte classificatie van werkzaamheden met asbest (004, Tempelman et al) Product Uiterlijk Asbestsoort(en) en gehalte asbestcement, vlakke plaat grijze vlakke plaat in diverse

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

Asbest. Hoe gaan we er samen mee om? Lees deze brochure goed door en bewaar hem in uw meterkast!

Asbest. Hoe gaan we er samen mee om? Lees deze brochure goed door en bewaar hem in uw meterkast! Asbest Hoe gaan we er samen mee om? Lees deze brochure goed door en bewaar hem in uw meterkast! De Woonmensen zorgt voor een prettige en gezonde woonomgeving. Helaas is asbest soms nog steeds in woningen

Nadere informatie

Sloopveiligheidsplan Brunsting 36, Beilen

Sloopveiligheidsplan Brunsting 36, Beilen Sloopveiligheidsplan Brunsting 36, Beilen Inhoudsopgave Sloopveiligheidsplan: Brunsting 36, Beilen 1/6 1. Correspondentie adressen 2. Ligging van het te slopen perceel 3. Doel sloopveiligheidsplan 4. Beschrijving

Nadere informatie

Asbest, wanneer niet en wanneer wel gevaarlijk? In deze brochure leest u wat u moet weten over asbest in en om uw woning

Asbest, wanneer niet en wanneer wel gevaarlijk? In deze brochure leest u wat u moet weten over asbest in en om uw woning Asbest, wanneer niet en wanneer wel gevaarlijk? In deze brochure leest u wat u moet weten over asbest in en om uw woning Inhoud Asbest. Dat klinkt eng en gevaarlijk pagina 3 Wat is asbest? pagina 4 Stel

Nadere informatie

Checklist voor montage

Checklist voor montage Checklist voor montage Binnenkort staat het Jouw Thuis Montageteam voor je deur om de door jou gekozen oplossingen aan te brengen. Het montageteam doet er alles aan om ervoor zorgen dat de werkzaamheden

Nadere informatie

het verschil Ontdek U heeft de productbrochure van Middendorp Montage BV in handen.

het verschil Ontdek U heeft de productbrochure van Middendorp Montage BV in handen. PRODUCTBROCHURE Ontdek het verschil U heeft de productbrochure van Middendorp Montage BV in handen. Heeft u plannen om uw stal of loods te renoveren? Wij helpen u graag op weg. Dit magazine biedt een overzicht

Nadere informatie

T8 Art. 468. Gebruiksaanwijzing

T8 Art. 468. Gebruiksaanwijzing T8 Art. 468 Gebruiksaanwijzing Krups T8 a b c d e f g h i a: Vergrendelingshendel b: Veiligheidsknop c: Filterdeksel d: Filter e: Glazen koffiekan f: Afdekplaat g: Waterreservoir h: Aan/Uit-Schakelaar

Nadere informatie

Stof, vlek- en vingertasten verwijderen. Microvezelwerkdoek regelmatig keren

Stof, vlek- en vingertasten verwijderen. Microvezelwerkdoek regelmatig keren INTERIEUR Onderdeel Handeling en uitvoering Handschoenen aantrekken Stofzuiger Snoercontrole op de juiste wijze Ja Nee Slang op stofzuiger voor controle van de stofzak Controle extra stofzak (in plastic

Nadere informatie

Aflammeren in tijden van Q-koorts

Aflammeren in tijden van Q-koorts Aflammeren in tijden van Q-koorts Enkele adviezen: Laat bij het aflammeren geen mensen uit risicogroepen toe Draag tijdens het aflammeren speciale werkkleding: overall, rubberen laarzen en handschoenen

Nadere informatie

Verzeker jezelf van een goede oplevering.

Verzeker jezelf van een goede oplevering. Verzeker jezelf van een goede oplevering. Bestel de juiste luchtgroep en de inregeling van de volledige installatie bij AirX. AirX regelt volledige ventilatie installaties in, om ervoor te zorgen dat er

Nadere informatie

Zelf uw woning isoleren

Zelf uw woning isoleren kluswijzer Isoleren Zelf uw woning isoleren In Nederland staat isolatie hoog op de lijst van klussen in huis. Geen wonder! Vooral s winters blijken veel woningen een isolatiebeurt te kunnen gebruiken.

Nadere informatie

Visuele Inspectie (buitensituatie)

Visuele Inspectie (buitensituatie) Visuele Inspectie (buitensituatie) ORIGINEEL Rapportnummer: VBU-RDI-0000547 a Rapport samenstelling 013 Datum rapportage: 22-12-2014 Aantal pagina s: 13 Aantal bijlagen: 0 Gegevens opdrachtgever Opdrachtgever:

Nadere informatie

Wat is asbest? Soorten asbest

Wat is asbest? Soorten asbest Asbest. Wat is het? Is het gevaarlijk? Waar zit het? Wat kan ik doen als ik het in huis tegenkom? Zijn er regels? Dit zijn vragen die bij veel mensen leven. Asbest is een materiaal met s. In deze folder

Nadere informatie

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL Elektrische Infrarood Verwarming Model 93485 Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL 1 Algemene veiligheidsinstructies LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING Alvorens de radiateur in bedrijf te nemen, moet u deze gebruiks

Nadere informatie

Kenniscentrum InfoMil Binnen in huis

Kenniscentrum InfoMil Binnen in huis Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Kenniscentrum InfoMil Binnen in huis 23 januari 2017 Inhoudsopgave Binnen in huis 3 Aftimmering zolder 4 CV ketel, Boilers en andere installaties

Nadere informatie

Aan de slag Start werkzaamheden

Aan de slag Start werkzaamheden informatie CAVALJEPLEIN EN JHR VAN CITTERSPLEIN MAART 2015 Aan de slag Start werkzaamheden In januari ontving u van ons een brief dat een ruime meerderheid van de bewoners instemde met de werkzaamheden

Nadere informatie

Wat is asbest? Soorten asbest. Er zijn twee soorten asbest:

Wat is asbest? Soorten asbest. Er zijn twee soorten asbest: Asbest informatie Asbest, een beladen term. Maar wat is asbest nu precies en is het altijd gevaarlijk? Wat moet u doen als u vermoedt dat er asbest aanwezig is in uw woning? Deze folder is bedoeld om u

Nadere informatie

Beste bewoner, Voorbeeld plastic bevestigingsplaatsje:

Beste bewoner, Voorbeeld plastic bevestigingsplaatsje: Beste bewoner, Leuk dat je bij ons woont bij Sayhaey de Klieverink! Om je woongenot verder te bevorderen sturen wij je hierbij een aantal tips voor het gebruik van de woning: Sleutels - Iedere bewoner

Nadere informatie

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Bijlage Safety Flash - 2017 / 03 VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Ik zorg ervoor dat mijn werkpost proper en ordelijk is. Ik zet alles na gebruik terug op zijn plaats. Ik hou alle doorgangen vrij en ik

Nadere informatie

Sloopveiligheidsplan Ds. Luitsen Dijkstraweg 6, Bovensmilde

Sloopveiligheidsplan Ds. Luitsen Dijkstraweg 6, Bovensmilde Sloopveiligheidsplan Ds. Luitsen Dijkstraweg 6, Bovensmilde Sloopveiligheidsplan: Ds. Luitsen Dijkstraweg 6, Bovensmilde 1/6 Inhoudsopgave 1. Correspondentie adressen 2. Ligging van het te slopen perceel

Nadere informatie

Waterdicht schuilhokje voor zwerfkat

Waterdicht schuilhokje voor zwerfkat Waterdicht schuilhokje voor zwerfkat Deze handleiding laat zien hoe je een eenvoudig schuilhokje voor een zwerfkat kunt maken, waterdicht en met piepschuim geïsoleerd zodat het buiten gebruikt kan worden.

Nadere informatie

WERKEN MET DE HOGEDRUKREINIGER

WERKEN MET DE HOGEDRUKREINIGER WERKEN MET DE HOGEDRUKREINIGER Het werken met de hogedrukreiniger brengt een hoge lichamelijke belasting met zich mee. Deze wordt veroorzaakt door de trillingen van de lans, door het opvangen van de terugslagkracht

Nadere informatie

Asbest Veilig wonen in een woning zonder asbest

Asbest Veilig wonen in een woning zonder asbest Asbest Veilig wonen in een woning zonder asbest wat is asbest en wat kunt u doen Asbest in en om uw woning In sommige situaties is asbest gevaarlijk, maar vaak niet. Wanneer dan wel? Dat kunt u lezen in

Nadere informatie

Zijpendaalstraat groot onderhoud

Zijpendaalstraat groot onderhoud Inhoud Wat komen we doen? Wie gaat het werk uitvoeren? Met wie heeft u contact? Planning Nieuwe sleutels Isolatieglas Steigers Wat doet de aannemer voor u? Wat wordt er van u verwacht? Rustwoning Bouwplaatsinrichting

Nadere informatie

Touchscreen ipad 3 Reparatie handleiding

Touchscreen ipad 3 Reparatie handleiding 1. In de volgende stappen wordt de ipad open gemaakt met behulp van een zogenaamde iopener. Deze iopener moet eerst verwarmd worden in de magnetron. Maak de iopener overigens niet te warm, anders kan deze

Nadere informatie

Deel 01 : een raam plaatsen

Deel 01 : een raam plaatsen Bekijk ook de instructie video's op www.raamwinkel.be pagina 1 1. trek de beschermfolie van de buitenkant van het raam Tip: verwijder de rest van de folie pas op het einde, zo vermijd je beschadigingen

Nadere informatie

De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is.

De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Opruiminstructies De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Barometer, bloedrukmeter of een ander product

Nadere informatie

Verzorging van de waaknaald bij kinderen

Verzorging van de waaknaald bij kinderen Verzorging van de waaknaald bij kinderen Uw kind mag naar huis na zijn/haar ziekenhuisopname, maar dient de intraveneuze medicijnkuur poliklinisch of via de thuiszorg af te maken. Om deze intraveneuze

Nadere informatie

Accu ipod Touch 3G Installatie handleiding

Accu ipod Touch 3G Installatie handleiding 1. Op deze foto zijn de punten rood gemarkeerd, waar het kunststof frame vast zit met metalen clips. Probeer in de volgende stappen de voorkant los te wrikken in de ruimte tussen de metalen clips. Let

Nadere informatie

De wereld op z n kop!

De wereld op z n kop! De wereld op z n kop! dreamlitenachtlenzen dreamlite.nl Lees eerst het informatieblad dat je ontvangen hebt bij het verstrekken van de lenzen. Voorbereidingen om je DreamLite nachtlenzen in te zetten Wanneer

Nadere informatie

Hygiëne in onze keuken

Hygiëne in onze keuken 2014 Hygiëne in onze keuken Inleiding Het naleven van hygiëneregels is essentieel in een moderne grootkeuken. De maaltijden die bereid worden zijn voor mensen die al gevoelig zijn voor infecties, daar

Nadere informatie

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK Let erop dat de schakelaar op 0 (uit) staat voordat u het snoer op de wandcontactdoos aansluit. Laat de stekker niet in het stopcontact wanneer de koffiemachine

Nadere informatie

Rondetafelbijeenkomst Asbestsaneerders. Heeswijk 19 april 2012

Rondetafelbijeenkomst Asbestsaneerders. Heeswijk 19 april 2012 Rondetafelbijeenkomst Asbestsaneerders Heeswijk 19 april 2012 Agenda 17.00 17.20 Ontvangst en welkom 17.20 17.30 Introductie en uitleg 17.30 17.50 Voorstelronde 17:50 18:10 Recente ontwikkelingen 18.10

Nadere informatie

BVBA Na-iso-inventaris Versie nr 01 Datum: 01/01/2004 Blad 1/8

BVBA Na-iso-inventaris Versie nr 01 Datum: 01/01/2004 Blad 1/8 INVENTARIS BVBA Na-iso-inventaris Versie nr 01 Datum: 01/01/2004 Blad 1/8 Activiteit middel omschrijving I.Laden/lossen van grondstoffen in het magazijn(containers) II. Verplaatsing naar en van de werf

Nadere informatie

Compoststal in Amerika; 2 keer per dag bewerken Gedroogde mest stal in Israël ( de wei in de stal )

Compoststal in Amerika; 2 keer per dag bewerken Gedroogde mest stal in Israël ( de wei in de stal ) Een greep uit nieuwe ontwikkelingen huisvesten van melkvee Huisvesting van melkvee staat momenteel sterk in de belangstelling bij melkveehouders, beleid en het onderzoek. Vanuit verschillende onderzoekprojecten

Nadere informatie

Downloaded from Register your product and get support at HP8319. Gebruiksaanwijzing

Downloaded from   Register your product and get support at   HP8319. Gebruiksaanwijzing Register your product and get support at www.philips.com/welcome Downloaded from www.vandenborre.be HP8319 Gebruiksaanwijzing a b c d e Nederlands Gefeliciteerd met uw aankoop en welkom bij Philips! Registreer

Nadere informatie

08.44 GRAANMOLENS OPPUURS

08.44 GRAANMOLENS OPPUURS ASBESTINVENTARIS 08.44 GRAANMOLENS OPPUURS Opgesteld door : Britselei 23 2000 Antwerpen tel. : 03 221 55 00 fax : 03 221 55 01 ISO 9001 Kwaliteitslabel In opdracht van: IGEMO Team Grondbeleid en ruimtelijke

Nadere informatie

KENWOOD KN450. Gebruiksaanwijzing

KENWOOD KN450. Gebruiksaanwijzing KENWOOD KN450 Gebruiksaanwijzing 2395 KN400/4 50 Knife Multiling 26/2/02 3:29 pm Page 2 KN400 KN450 2395 KN400/4 50 Knife Multiling 26/2/02 3:29 pm Page 4 2395 KN400/4 50 Knife Multiling 26/2/02 3:29 pm

Nadere informatie

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer Opletten! Deze handleiding is geen garantie dat het plakken goed gaat, er kunnen daarom ook geen rechten aan worden ontleent. Deze handleiding dient gebruikt te worden als leidraad. Dit is de manier waarop

Nadere informatie