Informatie over asbest

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie over asbest"

Transcriptie

1 Informatie over asbest

2 2 Wat is asbest? Asbest is een bouwmateriaal dat bestaat uit microscopisch kleine vezels. Daardoor is het materiaal sterk, slijtvast, brandwerend en bestand tegen zuur. Asbest is echter geen onschuldig materiaal. De kleine vezeltjes kunnen, als ze vrijkomen, schade veroorzaken aan de longen. Het is niet voor niets dat het sinds 1983 nauwelijks meer wordt toegepast. De verkoop, het gebruik, maar ook de bewerking door zagen, boren, schuren of slopen is sinds 1993 zelfs helemaal verboden. Voor die tijd werd asbest regelmatig gebruikt als bouwmateriaal. Daarom kan het nog voorkomen in oudere woningen, vooral in huizen die gebouwd zijn tussen 1945 en Er zijn veel regels over asbest en veiligheid. U leest in deze folder over soorten asbest, risico s en de maatregelen die WoonFriesland neemt en wat u zelf moet doen. Ook leest u onder welke omstandigheden asbest geen gezondheidsrisico s oplevert. Soorten asbest We kunnen asbest verdelen in twee hoofdsoorten: hechtgebonden asbest: de asbestvezels zijn stevig verankerd in een basismateriaal, bijvoorbeeld een golfplaat van asbestcement. niet-hechtgebonden asbest: de asbestvezels zijn niet of nauwelijks vastgezet in een basismateriaal en kunnen bij beschadiging, bewerking door zagen, boren, schuren of slopen makkelijker losraken, bijvoorbeeld spuitasbest of brandwerende beplating. Je kunt alleen vezels inademen als de vezels op een of andere manier zijn losgekomen. Omdat bij niet-hechtgebonden asbest de vezels niet of nauwelijks vastzitten in een basismateriaal, kunnen zij bij bewerking of beschadiging makkelijker vrijkomen dan bij hechtgebonden asbest. Hechtgebonden asbest is niet gevaarlijk, maar als hechtgebonden asbest wordt beschadigd, bewerkt of gesloopt, kunnen toch gevaarlijke vezels vrijkomen. Daarom heeft de overheid strenge regels opgesteld die dergelijke klussen verbiedt.

3 3 Risicovol Losgekomen asbestvezels kunnen op termijn longkanker veroorzaken, maar alleen bij mensen die deze vezels hebben ingeademd. De ziekte ontstaat meestal pas jaren nadat iemand langdurig asbest heeft ingeademd. Hoe lang en hoe vaak iemand is blootgesteld aan de vezels bepaalt mede hoe hoog het risico is. Zo is bij eenmalige blootstelling het risico op een asbest gerelateerde ziekte statistisch gezien heel klein. Bij beroepsmatige blootstelling is de kans groter: asbestverwijderaars komen vrijwel dagelijks met asbest in aanraking en dragen daarom beschermende kleding, de zogenaamde maanpakken. Plekken waarin asbest kan voorkomen: - in woningen gebouwd tussen ongeveer op plekken die goed geïsoleerd moesten worden, bijvoorbeeld daken, schoorstenen en rond cv-ketels. - op plekken die door weersinvloeden kunnen slijten, bijvoorbeeld gevels, daken, op schuren en garages. - als brandwerend plaatmateriaal, bijvoorbeeld in garages en meterkasten, rond schoorstenen, ventilatiekanalen en cv-ketels. - in sommige soorten vinyltegels en -zeil, geproduceerd voor in huishoudelijke apparaten die warmte uitstralen, geproduceerd tot de jaren tachtig, bijvoorbeeld een gevelkachel, föhn, broodrooster. Een deel van de asbesttoepassingen is zichtbaar en bereikbaar, u kunt daardoor met asbest in aanraking komen. Voorbeelden hiervan zijn vensterbanken en Vinyl vloerbedekking. In oudere woningen kan asbest ook onzichtbaar en onbereikbaar zijn verwerkt, bijvoorbeeld in het beton. Met onbereikbaar asbest kunt u normaal gesproken niet in aanraking komen.

4 4 Wat doet WoonFriesland? WoonFriesland wil de risico s van asbest zoveel mogelijk beperken. De plaats waar het asbest zich bevindt in de woning (bereikbaar/onbereikbaar) en het type asbest (hechtgebonden/niet-hechtgebonden) is voor WoonFriesland een hulpmiddel in de beslissing om het asbest te verwijderen of te laten zitten. In onderstaande tabel kunt u lezen op welk moment WoonFriesland in principe bereikbaar asbest verwijdert. WoonFriesland verwijdert onbereikbaar asbest niet. Wanneer WoonFriesland asbest ontdekt in een woning, onderzoeken wij samen met de onafhankelijke en gespecialiseerde professionals of het asbest gevaar kan opleveren voor de gezondheid van de bewoners en omwonenden. De uitkomst is niet van tevoren te voorspellen en wij laten ons altijd adviseren door een onafhankelijke en gespecialiseerde adviseur. Afhankelijk van het resultaat beslissen we over verdere acties. Type bereikbaar asbest en te nemen maatregel Type asbest Risicovol Maatregel Niet-hechtgebonden asbest - Beschadigd ja Direct verwijderen - Onbeschadigd ja Direct verwijderen Hechtgebonden asbest - Beschadigd ja Verwijderen - Onbeschadigd nee Bij verhuizing verwijderen van asbestkoord (gevelkachels), bloembakken van asbest en asbesthoudend tapijt, vloerzeil en tegels van vinyl. Bij renovatie/onderhoud het bereikbare asbest verwijderen. Bij sloop van de woning moeilijk toegankelijke asbestonderdelen verwijderen, zoals standleidingen. * als redelijkerwijs verwacht kan worden dat u of WoonFriesland het asbest zou kunnen bewerken.

5 5 Asbestinventarisatie WoonFriesland heeft vanaf eind 2011 tot halverwege 2012 steekproefsgewijs een asbestinventarisatie voor haar woningbezit uitgevoerd. De inventarisatie kwam voort uit het asbestprotocol van brancheorganisatie Aedes waaraan WoonFriesland zich heeft geconformeerd. Vorig jaar is met de Friese woningcorporaties en gemeenten op basis van dit protocol een convenant vastgelegd. In dit convenant is afgesproken dat risicovolle toepassingen van asbest, voor de veiligheid van de bewoners, na constatering direct worden verwijderd oftewel gesaneerd. Wanneer een risicovolle toepassing van asbest werd aangetroffen zijn bewoners direct geïnformeerd en heeft WoonFriesland opdracht gegeven tot asbestverwijdering oftewel sanering. Of bewoners hun woning moesten verlaten hing o.a. af van de indeling van de woning en de ruimte waar het asbest zich bevond. Is mijn woning asbestvrij na de inventarisatie? Na de inventarisatie is uw woning asbestveilig. Dan is bekend of zich asbest in de woning bevindt en zo ja waar. Omdat WoonFriesland de inventarisatie aan de hand van een steekproef heeft uitgevoerd, kunnen wij echter niet uitsluiten dat uzelf en/of vorige bewoners in de loop van de jaren zaken in de woning hebben aangebracht waarin asbest voorkomt. Er is dus, ook na de inventarisatie, een kans dat er asbesthoudende materialen zijn gebruikt tijdens of na de bouw van de woning. Uiteraard zit lang niet in elke oudere woning asbest, maar het is verstandig u goed te laten informeren door WoonFriesland. Als leek herken je asbest namelijk niet. Daarom kan de aanwezigheid van asbest alleen worden vastgesteld door materiaalonderzoek in een laboratorium door daarvoor opgeleide mensen. Asbestbeleid Na de asbestinventarisatie heeft Woonfriesland het asbestbeleid voor de aanpak van asbestsanering vastgesteld. Hierin staat op welke momenten we welke asbestonderdelen verwijderen of vervangen. Uitgangspunt hierbij is dat we de risico s en overlast voor u zo klein mogelijk te houden.

6 6 Asbestsanering bij verhuizing Daarom controleert WoonFriesland elke woning van voor 1994 die vrijkomt bij verhuizing, nog voordat de nieuwe bewoner de woning betrekt. Het onderzoek is makkelijker uit te voeren en minder belastend in een leeg huis. Als er hechtgebonden asbestonderdelen worden aangetroffen die de vorige bewoner in de woning heeft aangebracht en die bij verhuizing en interieuraanpassing makkelijk verwijderd kunnen worden waardoor een kans op asbestbesmetting bestaat, worden deze gesaneerd. Voorbeelden hiervan zijn: asbesthoudend vloerzeil en -tegels, asbestkoord bij gevelkachels en bloembakken van asbest. Asbestsanering bij renovatie of planmatig onderhoud Daarnaast wordt bij renovatie of planmatig onderhoud van de woning onbeschadigd hechtgebonden asbest verwijderd dat onderdeel is van de oorspronkelijke staat van de woning. Deze asbestonderdelen kunnen niet altijd eenvoudig worden verwijderd, maar moeten wel worden gesaneerd als hieraan werkzaamheden worden uitgevoerd. Dit omdat er dan kans op beschadiging ontstaat. Een voorbeeld hiervan is een vensterbank waarin asbest is verwerkt. Asbestsanering bij sloop Tenslotte worden bij sloop van de woning asbestonderdelen verwijderd die moeilijk toegankelijk zijn of die veel sloopwerk vereisen, zoals bijvoorbeeld de standleidingen. Is mijn woning veilig na asbestsanering? Beslist. Er zijn strenge regels waaraan asbestverwijderaars moeten voldoen. De gespecialiseerde bedrijven verwijderen het asbest volgens deze regels. Ze schermen de ruimte waar ze werken hermetisch af. Daardoor blijven er geen asbestvezels in uw woning achter. Gegarandeerd, want een gespecialiseerd laboratorium komt dit na de sanering controleren!

7 7 Vuistregels Neem, voor uw eigen veiligheid, altijd contact op met WoonFriesland in de volgende gevallen: - Gaat u klussen in een woning die gebouwd is voor 1994? - Denkt u dat u asbest of asbesthoudend materiaal in huis heeft? - Wilt u iets overschilderen waarvan u vermoedt dat het asbest is? Niet vast gaan schuren eerst bellen! - Verzaag, schuur, breek, boor of sloop nooit zelf asbest. Dat is zelfs strafbaar! - Verwijdert u nooit zomaar zelf asbest, ook geen vloerzeil of golfplaat. Verder: Heeft u een oud huishoudelijk apparaat in huis? Zoek contact met de fabrikant en vraag of er asbest in verwerkt is. Meer weten? voor veelgestelde vragen - en antwoorden voor meldingen van asbest voor informatie over gezondheidsrisico s voor asbestinventarisatie- en asbestverwijderingsbedrijven woonfriesland.nl Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd op welke manier dan ook, zonder toestemming van WoonFriesland. De inhoud van deze brochure is informatief en moet worden beschouwd al een aanvullende uitleg op de huurovereenkomst en de toepasselijke algemene voorwaarden van verhuurder. Bij tegenstrijdigheden of onduidelijkheden gaat de inhoud van de huurovereenkomst en de toepasselijke algemene voorwaarden van verhuurder voor de inhoud van deze brochure. Aan kennelijke fouten, verschrijvingen of drukfouten kunnen geen rechten worden ontleend.

8 Bereikbaarheid WoonFriesland Regel en bekijk 24 uur per dag uw huurderszaken op uw persoonlijke pagina via MijnWoonFriesland. Op MijnWoonFriesland kunt u terecht voor al uw vragen en reparatieverzoeken en is het mogelijk een afspraak met ons te maken. Heeft u liever telefonisch contact? Bel ons op werkdagen tussen 8.30 en uur op telefoonnummer Voor spoedreparaties kunt u dit telefoonnummer ook bellen buiten werktijden en in het weekend. woonfriesland.nl Postadres: Postbus 91, 9000 AB GROU