Asbestdaken vervangen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Asbestdaken vervangen"

Transcriptie

1 Asbestdaken vervangen Wat is asbest? Asbest heeft positieve eigenschappen, waardoor het veel is toegepast. Asbest is sterk, slijtvast, bestand tegen hoge temperaturen en goedkoop. Asbest is echter ook gevaarlijk voor de gezondheid. De toepassing van asbest is daarom vanaf 1993 verboden. Grofweg kunnen de structuren hechtgebonden asbest en losgebonden asbest worden onderscheidden. Bij hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels stevig in het materiaal gebonden. Bij losgebonden asbest kunnen de vezels gemakkelijk vrij komen. Asbest is verwerkt in verschillende producten, waaronder dakbedekking als golfplaten en leien. Deze dakbedekking bestaat uit hechtgebonden asbest. Waarom zijn asbestdaken gevaarlijk? Asbestcement golfplaten zijn veel gebruikt als dakbedekking. Dakleien van asbest zijn ook toegepast, maar in mindere mate. Deze dakbedekkingen zijn niet per definitie gevaarlijk, omdat het om hechtgebonden materiaal gaat. Bij hechtgebonden materiaal zijn de asbestvezels stevig in het materiaal gebonden. Wanneer men de dakbedekking gaat bewerken, bijvoorbeeld boren, zagen of breken, komen asbestvezels vrij. De vezels zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Het inademen van asbestvezels kan leiden tot diverse soorten kanker en longaandoeningen. Asbestvezels komen ook vrij door verwering van daken. Het verweringsproces begint na circa 30 jaar. Waarom mijn asbestdak saneren? De overheid heeft als doel gesteld: in 2040 geen nieuwe asbestslachtoffers. De periode tussen blootstelling en gezondheidsklachten is vaak tientallen jaren. Om dit doel te halen, moeten snel maatregelen worden getroffen. Daarom stelt de overheid vanaf 2024 een asbestdakverbod in. Dit betekent dat pandeigenaren asbestdaken voor 2024 moeten vervangen of het pand moeten slopen. Asbestdaken zijn niet alleen schadelijk voor de gebruiker van een pand of de bewerker van het dak, het kan ook schadelijk zijn voor de directe omgeving. Bij een calamiteit als brand of storm, kunnen kleine deeltjes van het dak verspreid raken over de omgeving. Opruimen van asbest na een calamiteit moet door specialisten gebeuren, dit is duur en tijdrovend. Daarnaast kunnen gebruikers van omliggende percelen gehinderd worden, omdat zij geen toegang tot het (volledige) perceel hebben tot het asbest vrij is verklaard. Sanering van asbestdaken is zowel vanuit gezondheidsoverwegingen als vanuit financieel oogpunt gewenst. Informatiefilm provincie Overijssel:

2 Verzekeren van panden met asbestdaken Het verzekeren van een pand met asbestdak wordt steeds lastiger. De opruimkosten van beschadigde daken en vervuilde percelen na een asbestbrand zijn erg hoog. Bij nieuwe polissen wordt schade door asbestbrand vaak al uitgesloten, ook bij vernieuwing van polissen gaat dit spelen. Deze kosten komen voor rekening van de pandeigenaar. Verder vergoeden niet alle verzekeraars de opruimkosten voor percelen van een derde. Een calamiteit kan voor een pandeigenaar een financiële strop worden. Daarnaast geldt in veel gevallen, hoe hoger het asbestrisico, hoe hoger de premie. Vanaf 2024 zijn asbestdaken illegaal, deze kunnen dan niet meer verzekerd worden. De beperkte verzekeringsmogelijkheden van panden met asbestdaken, zijn van invloed op de verkoop- en verhuurprijs. Een pand zonder asbest is meer waard. Welke stappen moet ik doorlopen om mijn dak te vervangen? 1. Hoe groot is het te saneren dakoppervlak? Bepaal eerst wat de oppervlakte van uw dak is. Is uw dak groter dan 35m2, dan moet u de sanering door een erkend bedrijf laten uitvoeren. Is uw dak kleiner dan 35m2, dan kunt u de sanering wellicht zelf uitvoeren. Zelf saneren is alleen mogelijk als wordt voldaan aan onderstaande voorwaarden. Uw dak bestaat uit golfplaten. Dakleien mag u zelf niet verwijderen. De platen liggen op een woning of privégebouw (bijvoorbeeld een tuinschuurtje). U het dak op een veilige manier kunt verwijderen. Afbreken van golfplaten is bijvoorbeeld geen veilige wijze. Het dak niet beschadigd is. U zich niet kunt of wilt houden aan de voorwaarden van de gemeente. De gemeente stelt voorwaarden aan het afgeven van asbest bij het afvalbrengpunt, deze worden verderop toegelicht. Vanaf dit punt zijn er twee sporen te onderscheidden. Het ene spoor (a) is zelf verwijderen van uw dak. Het tweede spoor (b) is het laten verwijderen van uw dak door een erkend bedrijf. Beide sporen zullen verder worden uitgewerkt. Spoor A: zelf saneren 2. In kaart brengen subsidies en andere financieringsmogelijkheden Wanneer u zonnepanelen op uw nieuwe dak wilt laten leggen, kunt u BTW terugvragen bij de Belastingdienst. Zie voor de voorwaarden en het stappenplan: Provincie Overijssel kent de Energiebespaarlening Overijssel, waarmee het mogelijk is om energiebesparende investeringen te financieren. U kunt tot ,- lenen tegen een relatief lage rente. U kunt deze lening voor 50% inzetten voor het verwijderen van uw asbestdak, de overige 50% moet u gebruiken voor financiering van uw dakisolatie en eventuele andere maatregelen. Zie voor meer informatie:

3 Bovenstaande opsomming is niet onuitputtelijk. Houd er rekening mee dat de financieringsmogelijkheden niet onbeperkt en oneindig beschikbaar zijn. Bekijk van te voren of u de financieringsmogelijkheden vooraf of achteraf moet aanvragen. 2. Melding asbestdak verwijderen Aangezien u asbest wilt verwijderen, moet u een sloopmelding doen bij de gemeente. Dit kan via het Omgevingsloket Online. Zie voor de benodigde verwijzingen: 3. Dak verwijderen Voor het zelf verwijderen van asbest bestaat geen vast plan van aanpak. Voorwaarde is wel dat de verwijdering veilig gebeurt en de asbestplaten in het geheel worden verwijderd, dus niet worden gebroken. Daarnaast is het verstandig om het asbest nat te maken, zodat stof zich minder snel verspreidt. Ook wordt geadviseerd om ter bescherming een mondkapje te dragen. Het asbest moet in doorzichtig (blank) plastic worden verpakt. Dit plastic moet volledig worden afgesloten. 4. Dak afvoeren Als particulier kunt u uw asbestdak (tot 35m2) storten bij het afvalbrengpunt. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden, onder andere: a. het asbest moet zijn verpakt in twee lagen doorzichtig en onbeschadigd folie; b. het verpakken van de asbestplaten moet thuis plaatsvinden; c. asbest dient bij voorkeur op een pallet te worden aangeboden; d. asbest kan alleen worden ingenomen door medewerkers van het afvalbrengpunt. Zie voor de volledige voorwaarden: De eerste 100kg asbest kunt u gratis storten. Daarna beltaalt u een vast bedrag per 100kg. Zie hiervoor: 5. Nieuw dak Wanneer u klaar bent met de verwijdering kunt een nieuw dak (laten) aanbrengen. Spoor B: erkend bedrijf laten saneren 2. In kaart brengen subsidies en andere financieringsmogelijkheden Wanneer u een erkend bedrijf de sanering laat uitvoeren, kunt u subsidie ontvangen. Het betreft een bedrag van 4,50 / m2, met een maximum van ,- per adres. Deze subsidie regeling loopt tot en met Zie voor de randvoorwaarden, het aanvraagproces en andere informatie over de verwijderingssubsidie: Daarnaast zijn er diverse financieringsmogelijkheden voor het aanbrengen van een duurzaam nieuw dak of andere energiezuinige maatregelen. Bijvoorbeeld wanneer u zonnepanelen op uw nieuwe dak wilt laten leggen, kunt u BTW terugvragen bij de Belastingdienst. Zie voor de voorwaarden en het

4 stappenplan: Provincie Overijssel kent de Energiebespaarlening Overijssel, waarmee het mogelijk is om energiebesparende investeringen te financieren. U kunt tot ,- lenen tegen een relatief lage rente. U kunt deze lening voor 50% inzetten voor het verwijderen van uw asbestdak, de overige 50% moet u gebruiken voor financiering van uw dakisolatie en eventuele andere maatregelen. Zie voor meer informatie: Bovenstaande opsomming is niet onuitputtelijk. Houd er rekening mee dat subsidies en financieringsmogelijkheden niet onbeperkt en oneindig beschikbaar zijn. Bekijk van te voren of u de subsidies en andere financieringsmogelijkheden vooraf of achteraf moet aanvragen. 3. Asbestinventarisatie laten opstellen Laat een asbestinventarisatie opstellen. Zie de link voor een overzicht van gecertificeerde bedrijven in de omgeving: 4. Opvragen offertes Vraag offertes op bij asbestsaneerders. Zie de link voor een overzicht van gecertificeerde bedrijven in de omgeving: Vraag ook offertes op voor het nieuwe dak, zodat u inzicht hebt in de totale kosten. 5. Melding asbestdak verwijderen Een melding is meestal voldoende voor het verwijderen van asbestdaken. Zie hiervoor: Houd er rekening mee dat het mogelijk kan zijn, dat u voor uw nieuwe dak (met zonnepanelen) een omgevingsvergunning nodig bent. Via het Omgevingsloket Online kunt u checken of u een vergunning of melding nodig hebt voor de werkzaamheden. Ook kunt u hier uw melding indienen en vergunning aanvragen. 6. Verwijdering, transport en stort De asbestsaneerder verwijdert het dak en verzorgt het afvoeren, transporteren en storten van het asbest. De kosten die u hiervoor moet betalen zijn onderdeel van de offerte voor de sanering. 7. Inspectie en vrijgave Na verwijdering van het asbestdak wordt de werkruimte vrijgegeven, nadat een visuele inspectie en meting zijn uitgevoerd door een onafhankelijk bedrijf.

5 8. Aanvragen subsidie verwijderen asbestdaken Vraag de landelijke subsidie verwijdering asbestdak aan. Dit moet uiterlijk binnen 6 maanden na de verwijdering van uw asbestdak. 9. Nieuw dak Laat uw nieuwe dak aanbrengen. Handhaving van het asbestdakenverbod De gemeente zal het asbestdakenverbod gaan handhaven. Indien de pandeigenaar het asbest niet verwijdert, loopt hij de kans op een dwangsom of bestuursdwang. Bij bestuursdwang zal de overheid uiteindelijk het asbestdak verwijderen. De kosten komen voor rekening van de pandeigenaar. Meer weten? Provincie Overijssel: Rijksoverheid: Stappenplan Rijksoverheid: Milieucentraal: Infomil:

Op 14 november heb ik aangegeven waar wij als gemeente mee te maken krijgen op gebied van asbest. Vanavond wil ik dit voor de nieuwe raadsleden kort

Op 14 november heb ik aangegeven waar wij als gemeente mee te maken krijgen op gebied van asbest. Vanavond wil ik dit voor de nieuwe raadsleden kort Op 14 november heb ik aangegeven waar wij als gemeente mee te maken krijgen op gebied van asbest. Vanavond wil ik dit voor de nieuwe raadsleden kort herhalen en een update geven voor wat betreft de asbestdaken.

Nadere informatie

Ondernemers/agrariërs 8 februari 2018

Ondernemers/agrariërs 8 februari 2018 Informatieavond asbest Ondernemers/agrariërs 8 februari 2018 Programma Welkom wethouder Schuurman Presentatie gemeente Presentatie Blij Asbestvrij Presentatie Countus Presentatie Univé Vragenronde en sluiting

Nadere informatie

Asbest Feiten, risico s en maatregelen

Asbest Feiten, risico s en maatregelen Asbest Feiten, risico s en maatregelen Asbest in woonhuizen De feiten op een rij Asbest is een veel besproken onderwerp, ook in de media. We zetten graag voor u de feiten op een rij. Om te beginnen met

Nadere informatie

Asbest en uw woning. waar je thuis bent...

Asbest en uw woning. waar je thuis bent... Asbest en uw woning waar je thuis bent... Wat is asbest? Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen. Asbest heeft een microscopisch kleine vezelstructuur en komt vooral voor in oudere

Nadere informatie

Financiering dakvervanging

Financiering dakvervanging Financiering dakvervanging Of u nu een groot of klein asbestdak vervangt, er zijn meerdere financiële en kostenverlagende mogelijkheden om snel(ler) en met meer rendement een nieuw dak aan te schaffen.

Nadere informatie

Uw kenmerk Uw brief Zaaknummer Documentnummer 19 april U Raadsbrief 2017, nr mei 2017

Uw kenmerk Uw brief Zaaknummer Documentnummer 19 april U Raadsbrief 2017, nr mei 2017 Aan de gemeenteraad van Tubbergen Uw kenmerk Uw brief Zaaknummer Documentnummer 19 april 2017 17.07100 U17.007868 Inlichtingen bij Bijlagen De raadsgriffier Mevrouw H.J.M.J. van Limbeek- ter Haar Onderwerp

Nadere informatie

Particulieren 31 januari 2018

Particulieren 31 januari 2018 Informatieavond asbest Particulieren 31 januari 2018 Programma Welkom wethouder Schuurman Presentatie gemeente Presentatie Blij Asbestvrij Presentatie GroenGebogen Presentatie Univé Vragenronde en sluiting

Nadere informatie

Van asbestdak naar nieuw duurzaam dak Dakvervanging bekostigen en kosten verlagen

Van asbestdak naar nieuw duurzaam dak Dakvervanging bekostigen en kosten verlagen Particulieren, stichtingen en verenigingen Van asbestdak naar nieuw duurzaam dak Dakvervanging bekostigen en kosten verlagen Als in 2024 het asbestdakenverbod in gaat, moet u als particulier, stichting

Nadere informatie

Wat u moet weten. Asbest in en om uw woning

Wat u moet weten. Asbest in en om uw woning Wat u moet weten Asbest in en om uw woning Asbest kan in sommige situaties gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom goed om te weten wat de risico s zijn en welke maatregelen Maasvallei neemt.

Nadere informatie

Bouwen, slopen en asbest Ga er zorgvuldig mee om

Bouwen, slopen en asbest Ga er zorgvuldig mee om Bouwen, slopen en asbest Ga er zorgvuldig mee om Deze folder is uitsluitend bedoeld voor bewoners/gebruikers van een woonverblijf zoals een woning, woonkeet, woonwagen of logiesverblijf (en daarbij behorende

Nadere informatie

asbest Asbest bij WSN

asbest Asbest bij WSN op met. Doet u dit niet en raakt de woning besmet met asbest, dan zijn de kosten van de gevolgschade voor uw rekening. Veilig? Ben ik wel veilig in mijn woning na de asbestverwijdering door een gespecialiseerd

Nadere informatie

Ben je huiseigenaar en is jouw asbestdak >35m 2

Ben je huiseigenaar en is jouw asbestdak >35m 2 handschoenen veiligheidsbril Ben je huiseigenaar en is jouw asbestdak >35m 2 Als het dak groter dan 35m 2 is ben je verplicht het te laten verwijderen schoenkappen inpakmateriaal mondkapje overall HET

Nadere informatie

DAAR MOET JE VANAF. utrecht.nl/asbestdak. GEU 1654 Astbestdak Handout A5_V7.indd :19

DAAR MOET JE VANAF. utrecht.nl/asbestdak. GEU 1654 Astbestdak Handout A5_V7.indd :19 DAAR MOET JE VANAF utrecht.nl/asbestdak GEU 1654 Astbestdak Handout A5_V7.indd 4 04-12-17 16:19 Asbest op je dak? Ben jij als huiseigenaar al door de gemeente op de hoogte gebracht van een vermoedelijk

Nadere informatie

FAQ Informatiebijeenkomsten - Asbestdakenverbod 2024

FAQ Informatiebijeenkomsten - Asbestdakenverbod 2024 FAQ Informatiebijeenkomsten - Asbestdakenverbod 2024 Deze FAQ is samengesteld ter voorbereiding op eventuele algemene of specifieke vragen vanuit het publiek tijdens informatiebijeenkomsten rondom het

Nadere informatie

Verwijdering asbestdaken Plan van aanpak juli 2017

Verwijdering asbestdaken Plan van aanpak juli 2017 Verwijdering asbestdaken 2024 Plan van aanpak juli 2017 Samenvatting aanpak Aanleiding De Rijksoverheid voert per 2024 een verbod op asbestdaken in. Vanaf 2024 dient Utrecht te handhaven op dit verbod.

Nadere informatie

Uw woning van Zayaz en asbest

Uw woning van Zayaz en asbest Uw woning van Zayaz en asbest Uw woning van Zayaz en asbest Algemene informatie over asbest 4 Veelgestelde vragen over asbest 7 Wat doet Zayaz? 9 Waar in uw woning kan asbest voorkomen? 10 Asbest en uw

Nadere informatie

Asbest, wanneer niet en wanneer wel gevaarlijk? In deze brochure leest u wat u moet weten over asbest in en om uw woning

Asbest, wanneer niet en wanneer wel gevaarlijk? In deze brochure leest u wat u moet weten over asbest in en om uw woning Asbest, wanneer niet en wanneer wel gevaarlijk? In deze brochure leest u wat u moet weten over asbest in en om uw woning Inhoud Asbest. Dat klinkt eng en gevaarlijk pagina 3 Wat is asbest? pagina 4 Stel

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET WETEN OVER ASBEST

ALLES WAT U MOET WETEN OVER ASBEST IN 2017 GROOTSCHALIGE ASBEST- INVENTARISATIE ALLES WAT U MOET WETEN OVER ASBEST In sommige situaties is asbest gevaarlijk, maar vaak ook niet. Dat kan verwarrend zijn. Daarom ontvangt u deze folder. Hierin

Nadere informatie

Wat is asbest? Soorten asbest

Wat is asbest? Soorten asbest Asbest. Wat is het? Is het gevaarlijk? Waar zit het? Wat kan ik doen als ik het in huis tegenkom? Zijn er regels? Dit zijn vragen die bij veel mensen leven. Asbest is een materiaal met s. In deze folder

Nadere informatie

Belangrijke informatie over asbest

Belangrijke informatie over asbest Belangrijke informatie over asbest Wat is asbest? Asbest leek aanvankelijk een ideaal bouwmateriaal. Het is sterk, slijtvast, bestand tegen loog, zuur en warmte. Het werkt isolerend en was goedkoop. Asbest

Nadere informatie

Asbest. Hoe gaan we er samen mee om? Lees deze brochure goed door en bewaar hem in uw meterkast!

Asbest. Hoe gaan we er samen mee om? Lees deze brochure goed door en bewaar hem in uw meterkast! Asbest Hoe gaan we er samen mee om? Lees deze brochure goed door en bewaar hem in uw meterkast! De Woonmensen zorgt voor een prettige en gezonde woonomgeving. Helaas is asbest soms nog steeds in woningen

Nadere informatie

Asbest. Informatie over wat u moet weten over asbest in en om uw woning

Asbest. Informatie over wat u moet weten over asbest in en om uw woning Asbest Informatie over wat u moet weten over asbest in en om uw woning Wat is asbest? Asbest leek aanvankelijk een ideaal bouwmateriaal. Het is sterk, slijtvast, bestand tegen loog, zuur en warmte. Het

Nadere informatie

1 Asbest in en rond uw woning. Alles wat u moet weten over asbest

1 Asbest in en rond uw woning. Alles wat u moet weten over asbest 1 Asbest in en rond uw woning Alles wat u moet weten over asbest 2 3 Asbest dat klinkt vaak eng en gevaarlijk. Dat komt vooral omdat er veel misverstanden over asbest bestaan. Soms is asbest inderdaad

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst koppelpilot voor bewoners t Gijmink Koppeling van bodem en daken. Informatiebijeenkomst koppelpilot 4 en 7 juli 2016

Informatiebijeenkomst koppelpilot voor bewoners t Gijmink Koppeling van bodem en daken. Informatiebijeenkomst koppelpilot 4 en 7 juli 2016 Informatiebijeenkomst koppelpilot voor bewoners t Gijmink Koppeling van bodem en daken Opening avondvoorzitter Marcel van Dijk Introductie Joost Nijhuis, projectleider koppelpilot Gijmink B, gemeente Hof

Nadere informatie

Bouwen, slopen en asbest Ga er zorgvuldig mee om

Bouwen, slopen en asbest Ga er zorgvuldig mee om Bouwen, slopen en asbest Ga er zorgvuldig mee om Deze folder is uitsluitend bedoeld voor bewoners/gebruikers van een woonverblijf zoals een woning, woonkeet, woonwagen of logiesverblijf (en daarbij behorende

Nadere informatie

ASBEST BRON: ARBOUW EN ARBOCATALOGUS MENS & WERK

ASBEST BRON: ARBOUW EN ARBOCATALOGUS MENS & WERK ASBEST BRON: ARBOUW EN ARBOCATALOGUS MENS & WERK Wat is asbest? Asbestos (=onverwoestbaar) Mineraal, stollingsgesteente Sterke vezelachtige structuur Lange dunne kristallen Wat is asbest? Asbest is sterk,

Nadere informatie

Spuitasbest. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Spuitasbest. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Spuitasbest Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Spuitasbest Asbest bestaat uit kleine vezels die kanker kunnen veroorzaken als ze worden ingeademd. Sind 1 juli 1993 is het verboden asbest of

Nadere informatie

Informatie over wat u moet weten over asbest in en om uw woning

Informatie over wat u moet weten over asbest in en om uw woning Asbest Informatie over wat u moet weten over asbest in en om uw woning 3 Asbest Asbest, soms gevaarlijk, soms niet Asbest. Dat klinkt eng en gevaarlijk. In sommige situaties is asbest inderdaad gevaarlijk

Nadere informatie

Asbest. Informatie over asbest in en om uw woning

Asbest. Informatie over asbest in en om uw woning Asbest Informatie over asbest in en om uw woning Asbest. Dat klinkt eng en gevaarlijk. In sommige situaties is asbest inderdaad gevaarlijk maar vaak niet. Dat kan verwarrend zijn. Daarom ontvangt u deze

Nadere informatie

Asbest in en om het huis

Asbest in en om het huis Vergunningen, Toezicht en Handhaving Asbest in en om het huis Wat is asbest? Waar zit asbest in? Asbest en gezondheid Witte pakken: hier wordt veilig gewerkt! Zelf asbest weghalen: voorwaarden en tips

Nadere informatie

Programma bijeenkomst dd tbv leden KAVB en LTO: 1 Inleiding

Programma bijeenkomst dd tbv leden KAVB en LTO: 1 Inleiding Asbestsanering en zonnepanelen Informatie bijeenkomst KAVB en LTO-Noord 22-02-2018 Cor Udding Programma bijeenkomst dd 22-02-2018 tbv leden KAVB en LTO: 1 Inleiding 2 Waarom asbestsanering 3 Schatting

Nadere informatie

BROCHURE. ASBEST in kerkelijke gebouwen

BROCHURE. ASBEST in kerkelijke gebouwen BROCHURE ASBEST in kerkelijke gebouwen Versie april 2013 Inhoud ALGEMENE INFORMATIE...3 A Asbest...3 B Vormen van asbest...3 C Toepassing van asbest...3 D Aanwezigheid van asbest...3 E Risico s....3 WET

Nadere informatie

Wat is asbest? Asbestos (onverwoestbaar) Mineraal, stollingsgesteente Sterke vezelachtige structuur Lange dunne kristallen

Wat is asbest? Asbestos (onverwoestbaar) Mineraal, stollingsgesteente Sterke vezelachtige structuur Lange dunne kristallen Asbest Wat is asbest? Asbestos (onverwoestbaar) Mineraal, stollingsgesteente Sterke vezelachtige structuur Lange dunne kristallen 7-3-2019 3 Eigenschappen Bestand tegen: hoge temperaturen chemische stoffen

Nadere informatie

het verschil Ontdek U heeft de productbrochure van Middendorp Montage BV in handen.

het verschil Ontdek U heeft de productbrochure van Middendorp Montage BV in handen. PRODUCTBROCHURE Ontdek het verschil U heeft de productbrochure van Middendorp Montage BV in handen. Heeft u plannen om uw stal of loods te renoveren? Wij helpen u graag op weg. Dit magazine biedt een overzicht

Nadere informatie

Asbest en keramisch materiaal

Asbest en keramisch materiaal ... Think safety! Asbest en keramisch materiaal VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Asbest en keramisch materiaal Denk aan veiligheid- altijd en overal Think safety Leer de situatie op de installatie

Nadere informatie

Meldingsformulier sloopvoornemen asbesthoudende materialen Op basis van artikel 8.2.1 bouwverordening en het Asbestverwijderingsbesluit

Meldingsformulier sloopvoornemen asbesthoudende materialen Op basis van artikel 8.2.1 bouwverordening en het Asbestverwijderingsbesluit Meldingsformulier sloopvoornemen asbesthoudende materialen Op basis van artikel 8.2.1 bouwverordening en het Asbestverwijderingsbesluit In te vullen door medewerker MBG: Dossier nr. BWT Datum van Dit formulier

Nadere informatie

ASBEST. Alles wat u moet weten over asbest in en om uw huis

ASBEST. Alles wat u moet weten over asbest in en om uw huis ASBEST Alles wat u moet weten over asbest in en om uw huis ASBEST. VEILIGHEID. GEZONDHEID. BOUWMATERIAAL. SINDS 1993 VERBODEN. Asbest Wat is asbest? Wat is asbest? Is het gevaarlijk? Waar zit het in? Asbest

Nadere informatie

Huishoudelijk Asbest?

Huishoudelijk Asbest? Huishoudelijk Asbest? Naar het scheidingsstation natuurlijk! ISO-14001 Haal meer uit afval Asbest is gevaarlijk voor mens en milieu Sinds 1993 is het verboden om asbest in producten te verwerken (Asbestverwijderingsbesluit).

Nadere informatie

Samen verdien je meer in de SRE regio

Samen verdien je meer in de SRE regio Asbest eraf, Zonnepanelen erop Samen verdien je meer in de SRE regio Ruud Hoosemans (Z)LTO Programmamanager Asbestsanering November 13 www.zlto.nl/asbest De wereld van Asbest Asbestanering is van belang!

Nadere informatie

Asbest. Wat is het en wat doe ik ertegen?

Asbest. Wat is het en wat doe ik ertegen? Asbest Wat is het en wat doe ik ertegen? Wat is? Asbest leek aanvankelijk een ideaal bouwmateriaal. Het is sterk, slijtvast, bestand tegen loog, zuur en warmte. Het werkt isolerend en was goedkoop. Asbest

Nadere informatie

Wat is asbest? Schadelijk voor gezondheid! Losgebonden en hechtgebonden

Wat is asbest? Schadelijk voor gezondheid! Losgebonden en hechtgebonden Asbest. Bij het horen van het woord asbest gaan bij veel mensen de alarmbellen af. Asbest is geen onschuldig materiaal. In sommige situaties kan asbest gevaarlijk zijn, maar niet altijd. In deze folder

Nadere informatie

Asbest Veilig wonen in een woning zonder asbest

Asbest Veilig wonen in een woning zonder asbest Asbest Veilig wonen in een woning zonder asbest wat is asbest en wat kunt u doen Asbest in en om uw woning In sommige situaties is asbest gevaarlijk, maar vaak niet. Wanneer dan wel? Dat kunt u lezen in

Nadere informatie

Informatie over asbest in uw woning

Informatie over asbest in uw woning Informatie over asbest in uw woning Asbest. Dat klinkt eng en gevaarlijk. In sommige situaties is asbest inderdaad gevaarlijk maar vaak niet. Dat kan verwarrend zijn. Daarom ontvangt u deze brochure. U

Nadere informatie

9 Voorstelnummer: Houten, 18 september 2018 ş Jļlļ. Onderwerp: Subsidieverordening 'Asbest van het dak, zonnepaneel erop' Kromme Rijngebied

9 Voorstelnummer: Houten, 18 september 2018 ş Jļlļ. Onderwerp: Subsidieverordening 'Asbest van het dak, zonnepaneel erop' Kromme Rijngebied Raadsvoorstel GESCAND 9 Voorstelnummer: 2018-053 Houten, 18 september 2018 ş Jļlļ Onderwerp: Subsidieverordening 'Asbest van het dak, zonnepaneel erop' Kromme Rijngebied f Beslispunten: De subsidieverordening

Nadere informatie

Waarover gaat deze brief? In onze vergadering van 24 juli 2018 hebben wij het navolgende onderwerp besproken:

Waarover gaat deze brief? In onze vergadering van 24 juli 2018 hebben wij het navolgende onderwerp besproken: Aan de gemeenteraad van Tubbergen Zaaknummer 18926 Bijlagen 1 Onderwerp Raadsbrief 2018 nr. 19 Verzenddatum 26 juli 2018 Geachte raads- en commissieleden, Waarover gaat deze brief? In onze vergadering

Nadere informatie

www.wocom.nl Asbest Informatie over wat u moet weten over asbest in en om uw woning

www.wocom.nl Asbest Informatie over wat u moet weten over asbest in en om uw woning www.wocom.nl Asbest Informatie over wat u moet weten over asbest in en om uw woning Wat is asbest? Asbest leek aanvankelijk een ideaal bouwmateriaal. Het is sterk, slijtvast, bestand tegen loog, zuur en

Nadere informatie

VERSTANDIG OMGAAN MET ASBEST SINT-NIKLAAS 3 MEI Sven De Mulder Projectleider OVAM

VERSTANDIG OMGAAN MET ASBEST SINT-NIKLAAS 3 MEI Sven De Mulder Projectleider OVAM VERSTANDIG OMGAAN MET ASBEST SINT-NIKLAAS 3 MEI 2017 Sven De Mulder Projectleider OVAM 1. Angst verstandig omgaan met asbest ASBEST triggert EMOTIE! één van de st erkst e emoties = ANGST! MAAR: angst is

Nadere informatie

Stimuleringsmaatregel. Asbest eraf, zonnepanelen erop

Stimuleringsmaatregel. Asbest eraf, zonnepanelen erop Stimuleringsmaatregel 2 Verruiming en verlenging regeling - Nieuwe impuls om asbestsanering te versnellen en resultaat van 4 miljoen m 2 asbestsanering te behalen - Verwachte wettelijke verplichting per

Nadere informatie

Samen op reis voor een asbestvrije regio

Samen op reis voor een asbestvrije regio Samen op reis voor een asbestvrije regio de aantrekkelijke regio Een kans de jeugd heeft de toekomst energie-opwekking herbestemming van agrarisch vastgoed Een schoon en gezond Gelderland dat ruimte biedt

Nadere informatie

VTH. Toezicht en Handhaving. Hoe gaan we om met asbest

VTH. Toezicht en Handhaving. Hoe gaan we om met asbest Toezicht en Handhaving Hoe gaan we om met asbest 1 Toezicht en handhaving 05/02/2013 2 Hoe gaan we om met asbest? Wat is asbest? Toepassing asbest? Risico van asbest Hoe asbest verwijderen? Hoe houden

Nadere informatie

Plan van Aanpak Stimuleren verwijdering asbestdaken.

Plan van Aanpak Stimuleren verwijdering asbestdaken. Plan van Aanpak Stimuleren verwijdering asbestdaken. Versie: definitief/18-05-2017 Aanleiding De rijksoverheid heeft een landelijk verbod voor alle asbestdaken aangekondigd. Vanaf 2024 zijn alle asbestdaken

Nadere informatie

Sanering van asbest(daken) op agrarische bedrijven

Sanering van asbest(daken) op agrarische bedrijven Sanering van asbest(daken) op agrarische bedrijven Dit Praktijkblad is opgesteld door: Inleiding 3 Stap 1: Inventarisatie 5 Stap 2: Verwijdering en afvoer 8 Stap 3: Eindcontrole 11 Zes gouden regels 12

Nadere informatie

Asbest, uw en onze zorg

Asbest, uw en onze zorg Asbest, uw en onze zorg Asbest, uw en onze zorg Nijestee wil voor al haar huurders een gezonde woonomgeving. Daarom vinden we het belangrijk om u te informeren over asbest. Asbest is helaas nog steeds

Nadere informatie

Bijlage 1: opzet van de brief naar inwoners van. Aan de bewoners van dit pand <adres met huisnummer> <postcode plaats>

Bijlage 1: opzet van de brief naar inwoners van. Aan de bewoners van dit pand <adres met huisnummer> <postcode plaats> Bijlage 1: opzet van de brief naar inwoners van. Aan de bewoners van dit pand Uitnodiging De gemeente nodigt u uit om deel te nemen aan de actie Asbestsanering

Nadere informatie

PRAKTIJKBLAD ASBESTVRIJE PLATEN

PRAKTIJKBLAD ASBESTVRIJE PLATEN PRAKTIJKBLAD ASBESTVRIJE PLATEN Dit Praktijkblad is opgesteld door: Inhoudsopgave 1. Asbestdak of niet? 3 2. Het afvoeren van asbestvrije platen 3 3. Analyse en kenmerk NT 4 4. De verwijdering van gedeeltelijke

Nadere informatie

Asbest. informatie over wat u moet weten over asbest in en om uw woning

Asbest. informatie over wat u moet weten over asbest in en om uw woning Asbest informatie over wat u moet weten over asbest in en om uw woning A sbest. Dat klinkt eng en gevaarlijk. In sommige situaties is asbest inderdaad gevaarlijk maar vaak niet. Dat kan verwarrend zijn.

Nadere informatie

Informatie over asbest in en om uw woning

Informatie over asbest in en om uw woning Informatie over asbest in en om uw woning Asbest. Dat klinkt eng en gevaarlijk. In sommige situaties is asbest inderdaad gevaarlijk, maar vaak ook niet. Dat kan verwarrend zijn. In deze folder leest u

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Subsidieverordening Asbest van het dak, zonnepaneel erop Kromme Rijngebied 2018.

Raadsvergadering. Onderwerp Subsidieverordening Asbest van het dak, zonnepaneel erop Kromme Rijngebied 2018. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 01-11-2018 18-087 Onderwerp Subsidieverordening Asbest van het dak, zonnepaneel erop Kromme Rijngebied 2018. Aan de raad, Onderwerp Subsidieverordening Asbest van

Nadere informatie

Speerpunt asbestdaken

Speerpunt asbestdaken Speerpunt asbestdaken Dave Rensman 2 Speerpunt asbestdaken Gemeenten NVWA Waterschappen Provincie Noord-Brabant Samenwerking BPO Terreinbeheerders Omgevingsdiensten Politie Justitie 3 Handhaving en toezicht

Nadere informatie

Asbest Jan W.C. van Willigenburg (beleid en communicatie) BME Asbestconsult BV Vianen

Asbest Jan W.C. van Willigenburg (beleid en communicatie) BME Asbestconsult BV Vianen De Huurdersvereniging van Portaal Nijmegen (HvPN) Asbest Jan W.C. van Willigenburg (beleid en communicatie) BME Asbestconsult BV Vianen Programma Wat is asbest? Risico s en normen Toepassingen Voorbeelden

Nadere informatie

Asbest. Alles wat u moet weten over asbest in en om uw woning

Asbest. Alles wat u moet weten over asbest in en om uw woning Asbest Golfplaat Asbestdoek Colovinyl Vinylzeil Alles wat u moet weten over asbest in en om uw woning Asbest. Dat klinkt eng en gevaarlijk. In sommige situaties is asbest inderdaad gevaarlijk maar vaak

Nadere informatie

Dak van asbest? Vervangen is het best!

Dak van asbest? Vervangen is het best! Dak van asbest? Vervangen is het best! Aanleiding Het kabinet wil asbestdaken per 2024 verbieden vanwege risico s voor gezondheid en milieu. Voor het verbod op asbestdaken zijn wijzigingen van de Wet milieubeheer

Nadere informatie

Protocol asbestbrand. Westvoorne

Protocol asbestbrand. Westvoorne Protocol asbestbrand Westvoorne Inhoud Inleiding protocol asbestbrand 3 Bepaal catagorie 3 Stappenplan categorie 1 4 Stappenplan categorie 2 5 Stappenplan categorie 3 6 Schema stappenplan asbestbrand 7

Nadere informatie

Asbest. Feiten, fabels, verzekeringen en 2024 en enige adviestips.

Asbest. Feiten, fabels, verzekeringen en 2024 en enige adviestips. Asbest Feiten, fabels, verzekeringen en 2024 en enige adviestips. Mr. Piet Bosma Schade-expert aansprakelijkheid, regres en milieu, NIVRE re Lengkeek Salvage-coördinator Adviseur/spreker o.g.v asbest 2

Nadere informatie

KENNISARENA Stimuleringsmaatregel Asbest eraf, zonnepanelen erop. Sjef van der Lubbe Saskia van Noordt Johannes Zijlstra

KENNISARENA Stimuleringsmaatregel Asbest eraf, zonnepanelen erop. Sjef van der Lubbe Saskia van Noordt Johannes Zijlstra KENNISARENA Stimuleringsmaatregel Asbest eraf, zonnepanelen erop Sjef van der Lubbe Saskia van Noordt Johannes Zijlstra 1 Programma Opening bijeenkomst en toelichting op het Programma 5 min Toelichting

Nadere informatie

als er asbest in uw woning zit

als er asbest in uw woning zit als er asbest in uw woning zit Veel van onze woningen zijn gebouwd voor 1994. Dit betekent dat er in veel van onze woningen asbest kan zitten. Lefier wil voor al haar huurders een gezonde woonomgeving.

Nadere informatie

Toezicht op Asbest. Freerk Siegersma (Senior) Adviseur Asbest Rijkswaterstaat/InfoMil

Toezicht op Asbest. Freerk Siegersma (Senior) Adviseur Asbest Rijkswaterstaat/InfoMil Toezicht op Asbest Freerk Siegersma (Senior) Adviseur Asbest /InfoMil Wat je in je achterhoofd moet houden Inademing van asbestvezels leidt tot een verhoogd risico op dodelijke ziektes Elk jaar sterven

Nadere informatie

Landelijke stimulering voor een Asbestveilige Agrosector in 2024

Landelijke stimulering voor een Asbestveilige Agrosector in 2024 Landelijke stimulering voor een Asbestveilige Agrosector in 2024 Ruud Hoosemans ZLTO Adviseur Markt & Keten LTO Programmamanager Asbestsanering Januari 13 Voor asbest saneren [+ Zonnepanelen!] Gezamenlijke

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst De Asbesttrein. Meddo en omgeving. HARTELIJK WELKOM 18 juni Gemeente Winterswijk Meddo eo 18 juni 2019

Informatiebijeenkomst De Asbesttrein. Meddo en omgeving. HARTELIJK WELKOM 18 juni Gemeente Winterswijk Meddo eo 18 juni 2019 09-12-2015 Informatiebijeenkomst De Asbesttrein Meddo en omgeving HARTELIJK WELKOM 18 juni 2019 Programma 19:00 uur Inloop 19:30 uur Opening 19:45 uur Asbestproblematiek + Spoorboekje 20:45 uur Pauze +inschrijven

Nadere informatie

Van asbestdak naar nieuw duurzaam dak

Van asbestdak naar nieuw duurzaam dak Van asbestdak naar nieuw duurzaam dak Dakvervanging bekostigen en kosten verlagen Ondernemers 1 2018-324 A4 Ondernemers Brochures Asbest financiering.indd 1 20-09-18 16:15 Disclaimer: Deze brochure is

Nadere informatie

Financiële onderbouwing Rood voor Rood. Sloopkosten. 30% gecorrigeerde vervangingswaarde. Investeringen ruimtelijke kwaliteit

Financiële onderbouwing Rood voor Rood. Sloopkosten. 30% gecorrigeerde vervangingswaarde. Investeringen ruimtelijke kwaliteit Financiële onderbouwing Rood voor Rood In dit hoofdstuk staat de financiële onderbouwing van de voorgenomen ontwikkeling centraal. Het voorgenomen plan is gerelateerd aan de gemeentelijke Rood voor Rood-regeling.

Nadere informatie

Wat is asbest? Soorten asbest. Er zijn twee soorten asbest:

Wat is asbest? Soorten asbest. Er zijn twee soorten asbest: Asbest informatie Asbest, een beladen term. Maar wat is asbest nu precies en is het altijd gevaarlijk? Wat moet u doen als u vermoedt dat er asbest aanwezig is in uw woning? Deze folder is bedoeld om u

Nadere informatie

Vragen aan B & W. (via de griffie) De volgende vragen willen wij onder uw aandacht brengen, terzake de Verheul locatie.

Vragen aan B & W. (via de griffie) De volgende vragen willen wij onder uw aandacht brengen, terzake de Verheul locatie. Vragen aan B & W. (via de griffie) Vragen gesteld volgens art. 38 Geacht College, De volgende vragen willen wij onder uw aandacht brengen, terzake de Verheul locatie. 1. Is het waar dat men al begonnen

Nadere informatie

als er asbest in uw woning zit

als er asbest in uw woning zit als er asbest in uw woning zit Veel van onze woningen zijn gebouwd voor 1993. Dit betekent dat er in veel van onze woningen asbest kan zitten. Lefier wil voor al haar huurders een gezonde woonomgeving.

Nadere informatie

Koen Nieuwenhuis. Advies-specialist voor het Buitengebied

Koen Nieuwenhuis. Advies-specialist voor het Buitengebied Koen Nieuwenhuis Advies-specialist voor het Buitengebied Kort voorstellen Problematiek asbestdaken Wetgeving Tijdig voorsorteren 2024 Subsidiemogelijkheden Zonnepanelen ja of nee? De Asbesttrein 1-1-2016

Nadere informatie

Besluit tot het vaststellen van de subsidieverordening Asbest van het dak Noord-Beveland

Besluit tot het vaststellen van de subsidieverordening Asbest van het dak Noord-Beveland Besluit tot het vaststellen van de subsidieverordening Asbest van het dak Noord-Beveland 2018-2019 De gemeenteraad van Noord-Beveland, Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 maart 2018;

Nadere informatie

DE ERFENIS VAN HET ASBESTGEBRUIK II: ASBEST IN EN OP GEBOUWEN EN IN DE GROND JODY SCHINKEL

DE ERFENIS VAN HET ASBESTGEBRUIK II: ASBEST IN EN OP GEBOUWEN EN IN DE GROND JODY SCHINKEL DE ERFENIS VAN HET ASBESTGEBRUIK II: ASBEST IN EN OP GEBOUWEN EN IN DE GROND JODY SCHINKEL TOEPASSING VAN ASBEST Asbest: Slijtvast, brandwerend, isolerend en goedkoop 50s-70s: veelvuldig toegepast als

Nadere informatie

VERIJSSEL SBEST- AKEN RIJ

VERIJSSEL SBEST- AKEN RIJ VERIJSSEL SBEST- AKEN RIJ Een voorstel voor het verwijderen van alle asbestdaken en het saneren van de bijbehorende grond in Overijssel Maart 2015 SP Overijssel Inleiding Al jaren pleit de SP voor haast

Nadere informatie

Van asbestdak naar nieuw duurzaam dak Dakvervanging bekostigen en kosten verlagen

Van asbestdak naar nieuw duurzaam dak Dakvervanging bekostigen en kosten verlagen Ondernemer Van asbestdak naar nieuw duurzaam dak Dakvervanging bekostigen en kosten verlagen Als in 2024 het asbestdakenverbod in gaat, moet u als (agrarische) ondernemer uw asbestdak vervangen voor een

Nadere informatie

Asbest. Informatie over onze woningen

Asbest. Informatie over onze woningen Asbest Informatie over onze woningen beleid: september 2011, versie: 2013 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens

Nadere informatie

Asbest, hoe zit het nu echt?

Asbest, hoe zit het nu echt? Asbest, hoe zit het nu echt? Door: Hans de Jong Programma Korte introductie Search/SGS; Inleiding asbest; Waar asbest aan te treffen; Wettelijk kader; Wat is asbest? Grieks asbestos Onverwoestbaar Onvergankelijk

Nadere informatie

Wat is asbest? Hoe weet ik of er ergens asbest zit?

Wat is asbest? Hoe weet ik of er ergens asbest zit? Wat is asbest? Wat is asbest Asbest is een mineraal dat van nature in de bodem aanwezig is in onder andere Zuid- Amerika, Canada en Rusland. Asbest bestaat uit microscopisch kleine, naaldachtige vezeltjes.

Nadere informatie

Thús Wonen wil dat u veilig kunt wonen in een gezonde leefomgeving zonder overlast.

Thús Wonen wil dat u veilig kunt wonen in een gezonde leefomgeving zonder overlast. Nijs De aanpak van hennep en asbest Thús Wonen wil dat u veilig kunt wonen in een gezonde leefomgeving zonder overlast. Helaas zijn er soms factoren die uw woongenot verstoren, zoals illegale hennepteelt

Nadere informatie

Interpretatiedocument Sloopmelding m.b.t. reparatie- of mutatieonderhoudswerkzaamheden

Interpretatiedocument Sloopmelding m.b.t. reparatie- of mutatieonderhoudswerkzaamheden In welke situaties zijn reparatie- of mutatieonderhoudswerkzaamheden van toepassing? Interpretatiedocument Sloopmelding m.b.t. reparatie- of mutatieonderhoudswerkzaamheden Omgevingsdienst NL - Werkkamer

Nadere informatie

Informatie over asbest

Informatie over asbest Informatie over asbest 2 Wat is asbest? Asbest is een bouwmateriaal dat bestaat uit microscopisch kleine vezels. Daardoor is het materiaal sterk, slijtvast, brandwerend en bestand tegen zuur. Asbest is

Nadere informatie

Inspectus is een onafhankelijk adviesbureau

Inspectus is een onafhankelijk adviesbureau inventariseert Inspectus is een onafhankelijk adviesbureau Op het gebied van asbest kunnen wij u begeleiden en advies geven. De dienstverlening kan zijn asbestinventarisatieonderzoeken en rapportage conform

Nadere informatie

Onderwerp: beantwoording statenvragen ex artikel 59 RvO over (Aedes) TNO rapport gezondheidsrisico s asbest.

Onderwerp: beantwoording statenvragen ex artikel 59 RvO over (Aedes) TNO rapport gezondheidsrisico s asbest. Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 overijssel.nl postbus@overijssel.nl mevrouw B. Rutten Statenlid CDA fractie per email verzonden aan: bouwienrutten@gmail.com

Nadere informatie

Besluit tot het vaststellen van de subsidieverordening Asbest van het dak Noord-Beveland

Besluit tot het vaststellen van de subsidieverordening Asbest van het dak Noord-Beveland Besluit tot het vaststellen van de subsidieverordening Asbest van het dak Noord-Beveland 2018-2019 De gemeenteraad van Noord-Beveland, Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders; Gelet op artikel

Nadere informatie

Wat u moet weten over asbest

Wat u moet weten over asbest Wat u moet weten over asbest Wat u moet weten over asbest Asbest, een beladen term. Maar wat is asbest nu precies en is het altijd gevaarlijk? Wat moet u doen als u vermoedt dat er asbest aanwezig is in

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 maart 2018;

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 maart 2018; CVDR Officiële uitgave van Noord-Beveland. Nr. CVDR611408_1 11 juli 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Noord-Beveland houdende regels omtrent asbest Subsidieverordening Asbest van het

Nadere informatie

1. PROJECTOMSCHRIJVING ASBESTSANERING PARTICULIEREN

1. PROJECTOMSCHRIJVING ASBESTSANERING PARTICULIEREN 1. PROJECTOMSCHRIJVING ASBESTSANERING PARTICULIEREN 1.1 Wat wil de gemeente bereiken? Het doel van het project is om te zorgen dat bij particulieren in de gemeente uiterlijk 2024, het asbesthoudend materiaal

Nadere informatie

ASBEST TOTAAL HERSTEL

ASBEST TOTAAL HERSTEL Inventarisatie Verwijdering Herstel INVENTARISATIE VERWIJDERING HERSTEL Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden: totale ontzorging INVENTARISATIE VERWIJDERING HERSTEL Asbest: Veilig aan de slag! Asbest

Nadere informatie

Nadere regels Van asbest naar duurzaam dak Provincie Flevoland

Nadere regels Van asbest naar duurzaam dak Provincie Flevoland 1 ONTWERP Nadere regels Van asbest naar duurzaam dak 2019-2020 Provincie Flevoland Gedeputeerde Staten van Flevoland, overwegende dat: Provinciale Staten bij besluit van 19 december 2018 budget beschikbaar

Nadere informatie

Wat u moet weten over asbest. Samen werken aan wonen

Wat u moet weten over asbest. Samen werken aan wonen Wat u moet weten over asbest Asbest: feiten, risico s en maatregelen Waar komt asbest het vaakst voor in en om woningen? Vuistregels voor asbest Samen werken aan wonen Asbest: feiten, risico s en maatregelen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over asbest

Veel gestelde vragen over asbest Veel gestelde vragen over asbest In onderstaand overzicht staan vragen en antwoorden over asbest. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via info@wsbergh.nl of via (0316) 66 29 68. Feiten

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

ASBESTBRAND - VEELGESTELDE VRAGEN EN ANTWOORDEN

ASBESTBRAND - VEELGESTELDE VRAGEN EN ANTWOORDEN ASBESTBRAND - VEELGESTELDE VRAGEN EN ANTWOORDEN 1. Tijdens asbestbrand Er is een asbestbrand in de buurt, wat moet ik doen? Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en schakel uw ventilatiesysteem uit. Help

Nadere informatie

Veel voorkomende asbesttoepassingen Industrial. Imtech Health & Safety Centre 1

Veel voorkomende asbesttoepassingen Industrial. Imtech Health & Safety Centre 1 Veel voorkomende asbesttoepassingen Industrial Imtech Health & Safety Centre 1 Inhoud Wat is asbest? Wat zijn de risico s van asbest? Voorkomen is beter Asbest herkennen kan niet! Asbesttoepassingen in

Nadere informatie

Asbest. Wat is asbest, wat zijn de risico s en wat doet Woonwenz aan asbest in mijn woning?

Asbest. Wat is asbest, wat zijn de risico s en wat doet Woonwenz aan asbest in mijn woning? Asbest Wat is asbest, wat zijn de risico s en wat doet Woonwenz aan asbest in mijn woning? 2 Inleiding Asbest. Tot 1993 een veelgebruikt bouwmateriaal, maar tegenwoordig vaak beschouwd als zeer gevaarlijk.

Nadere informatie

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL

ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL H HSE guidelines mei 2012 ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte

Nadere informatie