Stoppen met roken. HET KAN!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stoppen met roken. HET KAN!"

Transcriptie

1 Stoppen met roken. HET KAN! IK STOP MORGEN IK BEN NET GESTOPT IK BEN ER KLAAR VOOR IK HOUD VOL IK TWIJFEL NOG EN JIJ?

2 IK STOP MORGEN IK BEN NET GESTOPT IK BEN ER KLAAR VOOR IK HOUD VOL IK TWIJFEL NOG EN JIJ?

3 STOPPEN MET ROKEN. HET KAN! Je rookt. Je denkt eraan om te stoppen met roken. Deze brochure helpt je daarbij. In deze brochure staan adviezen om te stoppen met roken. Ook staan er oefeningen in die je kunnen helpen bij het stoppen. 5 DELEN De brochure bestaat uit 5 delen. Je kiest zelf welk deel het belangrijkst is voor jou. DEEL 1: Je twijfelt of je wilt stoppen. Waarom stoppen met roken? DEEL 2: Je wilt stoppen. Wat gebeurt er als je stopt? DEEL 3: Je wilt stoppen. Hoe doe je dat? DEEL 4: Je wilt stoppen. Wat helpt je? DEEL 5: Je bent gestopt met roken. Hoe houd je het vol? We spreken in de tekst voor het gemak steeds over sigaretten. Je kunt natuurlijk ook shag, sigaren of pijp roken. Wat je ook rookt, de informatie blijft gelijk.

4 4 Waarom wil je stoppen? Er zijn veel goede redenen om te stoppen met roken. Misschien zeggen vrienden of familie: Stop met roken. Maar jij beslist. Het lukt als je zélf echt wilt stoppen. Er zijn veel nadelen aan roken, maar ook voordelen. We sommen hier eerst alle nadelen van roken op. De nadelen van roken: wat kan je elke dag merken? Sommige nadelen van roken kan je elke dag merken. Wat merk je zelf? Je wordt snel moe bij het sporten, trappen doen, stoeien met de kinderen, enz. Je hoest. Je hebt gele/bruine vingers. Je hebt een slechte adem, verkleurde tong en tanden. Je plafonds, gordijnen, muren, enz. worden geel/bruin. Je haren en kleren stinken naar de rook. Roken kost je veel geld. Kinderen worden sneller ziek door je rook. Je mag niet overal roken. Roken is op steeds minder plaatsen toegelaten. Je bent bang dat je niet genoeg sigaretten bij je hebt. DEEL 1: JE TWIJFELT OF JE WILT STOPPEN. WAAROM STOPPEN MET ROKEN? JE TWIJFELT OF JE WILT STOPPEN.

5 5 De nadelen van roken: wat merk je pas na lange tijd? Vroeg of laat krijg je last van roken. Soms krijgen rokers één ziekte, soms meer. Huid Rokers krijgen sneller en meer rimpels. Daardoor zien ze er vaak ouder uit. Tanden Rokers hebben vaker last van bloedend tandvlees en tandvleesziekten. Longen Roken heeft een nefaste invloed op de longen: terugkerende bronchitis (veel hoesten en productie van slijm, daardoor minder adem), emfyseem (verminderde elasticiteit van de longen, daardoor heel weinig adem), longkanker. Andere kankers Hoger risico op diverse andere kankers zoals van het strottenhoofd, de mond, lip, blaas, nier, Hart en bloedvaten Hartaanval (geen bloedtoevoer meer naar een deel van het hart). Slechte doorbloeding in onderste ledematen (etalagebenen, ). Seks en voortplanting Vrouwen die roken hebben meer moeilijkheden om zwanger te worden. Eenmaal zwanger lopen ze meer kans op miskramen, te vroeg geboren baby s of baby s met een lager geboortegewicht. Mannen hebben steeds minder goed sperma, verminderde potentie. Hersenen Beroerte (is voor de hersenen wat een hartinfarct is voor het hart). Wonden Wonden genezen langzamer, daardoor sneller en meer ontstekingen. WAAROM STOPPEN MET ROKEN?

6 6 Roken kost veel geld Wat betaal je aan roken? Reken het eens uit! Mijn merk sigaretten of shag kost... per pakje. Ik rook... pakjes per week. Per week geef ik... pakjes x... =... uit aan roken. Per jaar geef ik... x 52 (weken) =... uit aan roken. Als je stopt, kan je deze som op 1 jaar sparen! Wat wil je met dit geld doen? JE TWIJFELT OF JE WILT STOPPEN.

7 7 De voordelen van roken: wat vind je fijn aan roken? Het klinkt misschien raar, maar voor elke roker zijn er ook voordelen aan roken. Anders rookte je niet. Sommige mensen roken uit gewoonte. Ze roken bijvoorbeeld altijd na het eten. Andere mensen roken bijvoorbeeld altijd als ze stress hebben, of op een feestje of op café. Vul hieronder in wat voor jou de voordelen en nadelen van roken zijn. Wat vind ik fijn aan roken? Wat vind ik niet fijn aan roken? Wat is voor jou belangrijker? De voordelen of de nadelen? Kruis het antwoord aan dat bij je past. De voordelen van roken vind ik belangrijker. Houd deze folder bij. De nadelen en de gevaren van roken vind ik belangrijker. Lees deel 2: Je wilt stoppen. Wat gebeurt er als je stopt? WAAROM STOPPEN MET ROKEN?

8 8 Wat vind je moeilijk aan stoppen met roken? Roken is verslavend. Dat betekent dat mensen erg afhankelijk zijn van roken. Het lijkt alsof ze niet zonder kunnen. Daardoor kan stoppen met roken heel moeilijk zijn. Mensen die willen stoppen, zijn bang dat ze het roken gaan missen. Of ze zijn bang om dikker te worden. Soms weten ze niet zeker of ze wel kunnen stoppen. Wat is voor jou moeilijk bij het stoppen met roken? Verslaving aan roken In sigaretten zit nicotine. Binnen de 7 seconden na een trekje heeft nicotine een effect op het beloningscentrum in de hersenen. Je lichaam is er gewend aan en wil steeds opnieuw nicotine. Je krijgt zin in roken als je een tijdje niet hebt gerookt. Je lichaam is verslaafd aan nicotine. Je hebt het gevoel dat je niet zonder sigaretten kunt. Je voelt je afhankelijk van sigaretten. DEEL 2: JE WILT STOPPEN. WAT GEBEURT ER ALS JE STOPT? JE WILT STOPPEN.

9 9 Ga jij het roken missen? Als je het roken mist, noemen we dat ontwennen. Het ontwennen zorgt voor vervelende gevoelens. Dat noemen we ontwenningsverschijnselen. Je voelt je bijvoorbeeld onrustig, je bent slechtgezind of je slaapt niet goed. Sommige mensen die stoppen met roken, hebben veel last van ontwenningsverschijnselen. Anderen hebben weinig of helemaal geen last van het stoppen met roken. Ontwenningsverschijnselen zijn niet alleen verschillend van persoon tot persoon, ze kunnen ook bij elke poging anders zijn. Gelukkig went je lichaam aan niet-roken. In het begin kan je het meeste last hebben van het ontwennen. Na een paar dagen gaat het meestal al beter. Maar één ding geldt voor iedereen: het wordt steeds makkelijker om niet meer te roken. Verdikken Sommige rokers worden iets dikker als ze stoppen met roken. Hoe komt dat? Veel mensen gaan meer eten en snoepen als ze stoppen met roken. Of ze gaan anders eten. Het lichaam verandert ook door niet meer te roken. Daardoor kan je soms wat dikker worden. Als je stopt met roken, kan je gemiddeld 2 à 4 kilo zwaarder worden. Wat kan je doen om niet te verdikken? Je kunt letten op wat je eet en snoept. Als je aan tafel eet, eet je meestal gezonder. Als je drang hebt naar een sigaret en een nicotinetabletje inneemt, zal je op dat moment niet snoepen. Ga niet op een echt dieet tijdens het stoppen met roken! Soms is het moeilijk om evenwicht in je voedingsgewoonten te brengen. Advies van een diëtiste kan nuttig zijn. WAT GEBEURT ER ALS JE STOPT?

10 10 Tips voor gezonde snacks fruit: banaan, sinaasappel, druif, kiwi, enz. groenten: een stukje wortel, een radijsje, stukje komkommer, cherrytomaatje, enz. rijstkoek volkoren- of meergranenkoek ontbijtgranenreep mueslireep gedroogd fruit: bijvoorbeeld rozijnen In plaats van te snoepen, kan je ook een stukje zoethout kauwen (tenzij je hoge bloeddruk hebt) of een glucosetablet nemen (zoals dextro druivensuiker verkrijgbaar bij de apotheek). Glucose neemt misschien ook de drang naar roken weg. Let op: als je diabetes hebt, mag je dit niet gebruiken. Probeer ook voldoende water te drinken: minstens 1,5 liter per dag. Naast evenwichtig eten kan je ook meer bewegen. Als je regelmatig beweegt, zal je je beter in je vel voelen. Bewegen helpt ook je drang naar roken te verminderen en helpt je om te gaan met ontwenningsverschijnselen. Dit betekent niet dat je uren moet sporten. Gewoon actiever zijn terwijl je dagdagelijkse dingen doet. Tips voor meer lichaamsbeweging Ga meer wandelen Gebruik de trappen in plaats van de lift of roltrap Wandel naar de volgende busstop of ga 1 halte vroeger van de bus Gebruik de auto niet voor korte trips, maar wandel of fiets JE WILT STOPPEN.

11 11 De voordelen van stoppen: wat merk je als je stopt? Stoppen met roken kan moeilijk zijn. Maar als je stopt, levert dat meteen voordelen op. We vroegen aan mensen die enkele weken zijn gestopt: Wat zijn voor jou de voordelen van stoppen met roken? Deze mensen zeiden: Ik ben fier op mezelf dat ik gestopt ben. Dat voelt fijn Ik heb meer geld over Ik voel me beter Ik heb een frissere huidskleur Ik heb meer lucht; ik kan makkelijker ademen Ik ben een goed voorbeeld voor kinderen Anderen hebben geen last meer van mijn roken Ik hoest niet meer (in de eerste weken kan je tijdelijk meer moeten hoesten) Alles smaakt me beter en ruikt beter Mijn huis blijft properder Mijn handen en voeten zijn warmer Ik heb meer tijd over voor andere dingen Sommige voordelen merk je pas later. Maar die voordelen zijn ook heel belangrijk. We noemen ze hier. Je hebt minder kans om ziek te worden door roken. En je hebt minder kans om dood te gaan door roken. De kans dat andere mensen ziek worden door je rook wordt ook kleiner. Ben je klaar om te stoppen met roken? Kruis het antwoord aan dat bij je past. Nee, ik ben er niet klaar voor. Houd deze folder bij. Ja, ik ben er klaar voor. Lees deel 3: Je wilt stoppen. Hoe doe je dat? WAT GEBEURT ER ALS JE STOPT?

12 12 Een beetje stoppen? Waarom kan dat niet? Sommige rokers willen een beetje stoppen met roken. Ze willen wel stoppen, maar niet helemaal. De meeste mensen proberen minder sigaretten te roken. Ze willen maar 2 of 3 sigaretten per dag roken. Soms lukt dit een tijdje. Maar bijna niemand kan dit een paar maanden of jaren volhouden. Wat gebeurt er als je minder rookt? Dan krijgt je lichaam minder nicotine. Je lichaam is gewend aan de nicotine. Daarom krijg je snel weer zin in een nieuwe sigaret. Je houdt het minder roken daardoor moeilijk vol. Het is beter en makkelijker om helemaal te stoppen. Je lichaam went na een tijdje aan de afwezigheid van nicotine en de drang om te roken verdwijnt dan steeds meer. DEEL 3: JE WILT STOPPEN. HOE DOE JE DAT? JE WILT STOPPEN.

13 13 Hoe maak je stoppen met roken makkelijker? Je maakt stoppen met roken makkelijker door er eerst goed over na te denken. Informatie helpt je hierbij. Lees de informatie en geef antwoord op de vragen. Noteer je antwoorden op bladzijde 17. Zo maak je je eigen stopplan. Je stopplan maakt stoppen makkelijker. 1. Neem een duidelijk besluit Je kent vast en zeker mensen die op een dag zijn gestopt en nooit meer hebben gerookt. Ze hebben een duidelijk besluit genomen. Een duidelijk besluit maakt stoppen met roken makkelijker. 2. Kies een stopdag Dat is de dag waarop je stopt met roken. Sommige rokers stoppen op maandag, als een goed begin van de week. Andere rokers stoppen juist in het weekend. Kies een dag die voor jou makkelijk is om te stoppen. 3. Stop in één keer Je hebt dan meer kans op succes. 4. Gooi sigaretten, aanstekers en asbakken weg Je voelt je sterker als je op de stopdag alle sigaretten weggooit. Je kunt ook asbakken en aanstekers wegdoen. Dan word je niet steeds aan roken herinnerd. 5. Kies voor hulp bij stoppen Stoppen met roken lukt beter met hulp. Wil je meer weten over hulpmiddelen bij stoppen? In deel 4 van deze brochure staat een overzicht van deze middelen. Lees de informatie en kies wat het beste bij je past. 6. Vertel mensen die je vaak ziet of spreekt dat je bent gestopt Sommige mensen die je kent, kunnen je helpen. Je vrienden begrijpen waarom je sneller boos bent als ze weten dat je aan het stoppen bent. Ze weten dan dat je last hebt van het stoppen. Ze kunnen zich dan aanpassen. Ze kunnen je ook vragen hoe het gaat of zeggen dat het een goed idee van je is om te stoppen. Zijn er mensen die je niet zullen begrijpen? Of zijn er mensen die je met opzet een sigaret zullen aanbieden? Vertel hen dan niet dat je bent gestopt. HOE DOE JE DAT?

14 14 7. Leef van dag tot dag Misschien vind je het moeilijk om nooit meer te roken. Zeg tegen jezelf: Vandaag rook ik niet. Morgen zeg je dat weer. Zo blijf je een niet-roker. Vandaag los je de problemen van vandaag op. Maak je nog geen zorgen over morgen. 8. Verzin andere dingen om te doen Je bent gestopt en je hebt veel zin in roken. Wat kan je het beste doen? Ga iets doen waardoor je niet meer aan roken denkt. Bijvoorbeeld een klusje in huis. Je kunt ook gaan wandelen of fietsen. Of gaan praten met een vriend of vriendin. 9. Denk positief Probeer zoveel mogelijk positief te denken: Ik kan stoppen met roken of Ik kan zonder sigaretten. Heb je het moeilijk in het begin? Probeer te aanvaarden dat je het moeilijk vindt om niet te roken. Geloof erin dat het kan lukken. Praat erover met andere mensen die gestopt zijn. Zij hebben die periode ook meegemaakt. Neem extra tijd voor jezelf. Probeer gewoon door te gaan met je leven, maar dan zonder te roken. 10. Beloon jezelf Je mag heel trots zijn op jezelf, omdat je stopt. Jezelf belonen voor niet-roken helpt. Stoppers die zichzelf belonen, houden het stoppen beter vol. Belonen betekent dat je jezelf een cadeautje geeft. Denk aan een dvd, een tijdschrift, een nieuwe broek of een lekker parfum. Je kunt natuurlijk ook iets leuks gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld op restaurant gaan of een filmpje meepikken. Wacht niet te lang met jezelf te belonen. JE WILT STOPPEN.

15 15 Al vroeger gestopt? Veel rokers die de eerste keer stoppen, denken: Als ik het echt wil, kan ik het ook. Vaak is dat ook zo. Soms lukt het niet. Kijk dan naar waarom het stoppen niet lukte. Had je veel stress? Zat je in een moeilijke situatie waar je niet aan gedacht had? Of was er een andere oorzaak? Geef de moed niet op als het de eerste keer niet lukt. Leer uit deze ervaring om je kansen op succes de volgende keer te verhogen. Een goed moment Misschien was het geen goed moment. Misschien had je het te druk. Het kan ook zijn dat je veel zorgen of stress had. In een rustige tijd lukt het misschien wel. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld fijn om te stoppen in de vakantie. Andere mensen vinden het juist moeilijk om te stoppen als ze vrijaf hebben. Het gaat erom dat je zélf bedenkt welk moment voor jou het beste is. Een goede aanpak Misschien ben je niet op een goede manier gestopt met roken. Misschien dacht je Eén sigaret is niet erg. Misschien dacht je Ik wil het zelf doen. Dat is spijtig, want er zijn allerlei middelen (zie deel 4) die je kunnen helpen écht te stoppen. HOE DOE JE DAT?

16 16 Tips van ex-rokers Christine, onderwijzeres, 48 jaar Ik heb na een week een wok gekocht van het geld waarmee ik anders sigaretten kocht. Ik ben gezond en lekker gaan koken. Op de plaats van de asbakken staan nu fruitschalen. Zo maak ik het mezelf moeilijk om te gaan snoepen, want ik ben erg bang om dikker te worden. Saïd, IT-medewerker, 31 jaar In de eerste weken van het stoppen had ik elke dag een flesje water bij. Ook op het werk. Dat hielp heel goed tegen de zin om te roken. Ook zocht ik vaker collega s op die niet rookten. Eerst vonden ze dat flesje maar raar, maar later gaven ze me groot gelijk. Marianne, huisvrouw, 53 jaar Ik las ergens over begeleiding bij stoppen met roken per telefoon. Dat leek mij wel wat. Dus heb ik gebeld. Gelukkig, want die gesprekken hebben me er door geholpen. Er werd naar me geluisterd. En samen bedachten we tips die bij mij goed werkten. Het klikte gewoon. Ik heb ook meegedaan aan allerlei puzzels en prijsvragen. Dan dacht ik niet aan roken. Nathalie, kinderverzorgster, 27 jaar Mijn huis is mooier geworden. Tijdens het stoppen, ben ik hevig gaan kuisen. Alles ruikt nu lekker fris. En dat wil ik graag zo houden. In mijn huis wordt niet meer gerookt. Eindelijk hebben de kinderen hun zin gekregen. Christophe, vrachtwagenchauffeur, 40 jaar Ik ben nogal een opstandig type. Ik maak me snel druk om dingen en ik dacht dat stoppen me nooit zou lukken. Maar het is me wél gelukt. Als ik kwaad was, haalde ik een paar keer heel diep adem. Het leek net of ik daardoor minder boos werd. En die nicotinepleisters kon ik goed gebruiken, omdat ik veel in de auto zit. Je kunt zelf ook tips verzinnen, die misschien nog beter bij je passen. Schrijf ze op in je eigen stopplan op de volgende bladzijde. JE WILT STOPPEN.

17 17 Mijn eigen stopplan Geef antwoord op de vragen en maak zo je eigen stopplan. Mijn stopdag is: Het hulpmiddel dat ik kies is: (kijk voor het overzicht in deel 4) De mensen die ik ga vragen om me te helpen zijn: Naam adres Naam adres Tips die bij mij passen om niet te roken zijn: Mijn beloning na 1 dag niet-roken is: na 3 dagen niet-roken is: na 1 week niet-roken is: na 3 weken niet-roken is: HOE DOE JE DAT?

18 18 Overzicht van hulp bij stoppen met roken Sommige hulpmiddelen werken beter dan andere. Maar niet alles is onderzocht. Op blazijde 19 en 20 vind je een overzicht van de middelen die goed onderzocht zijn én die werken. Wij raden je aan om deze middelen te gebruiken. Op bladzijde 21 staan de middelen die niet of nog niet goed onderzocht zijn. Lees de informatie en kies wat bij je past. Hulp helpt! Wil je meer informatie over de hulpmiddelen? Contacteer dan gratis de Tabak Stop Lijn DEEL 4: JE WILT STOPPEN. WAT HELPT JE? JE WILT STOPPEN.

19 19 Middelen die goed onderzocht zijn én die werken Huisarts De dokter kan je uitleg geven over stoppen met roken en indien nodig nicotinevervangers of medicatie voorschrijven. Hij kan je zelf begeleiden of je iemand aanraden die je kan begeleiden. Gedragstherapeut Stoppen met roken samen met een therapeut. Je voert één of meer gesprekken met een therapeut om samen te kijken hoe je rookgedrag in elkaar zit en hoe je dit rookgedrag het beste kan afleren. Tabakoloog of Rookstopconsulent Stoppen met roken samen met een tabakoloog of rookstopconsulent met veel ervaring in het begeleiden van rokers die willen stoppen. In één of meer gesprekken krijg je informatie, persoonlijk advies en begeleiding bij het voorbereiden, het stoppen en het volhouden van het stoppen. Contacteer je ziekenfonds, de Tabak Stop Lijn ( ) of de website om de meest nabije erkende tabakoloog op te zoeken. Tabak Stop Lijn, telefonische en online coaching De Tabak Stop Lijn is een gratis telefoonlijn voor informatie en advies over stoppen met roken. Je kunt bellen naar het nummer Elke werkdag tussen 15 en 19 uur krijg je een rookstopconsulent aan de lijn. Of je kunt een mail sturen naar voor persoonlijk advies. Bekijk de website: voor meer informatie over stoppen met roken of voor online begeleiding met de RookStopCoach. Op het online hulpprogramma de RookStopCoach kan je gebruik maken van allerhande interactieve mogelijkheden: het dagboek om het aantal gerookte sigaretten bij te houden, overzichten om de evolutie in beeld te brengen, de bibliotheek met vele interessante dossiers, het forum om bondgenoten te treffen, verschillende minitests, enzovoort. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om dagelijks via tips te ontvangen. Groepscursussen Stoppen met roken samen met andere rokers. Je volgt 6 tot 10 groepsgesprekken. Tijdens de cursus stop je definitief met roken. De groep biedt steun, aandacht en advies onder begeleiding van een rookstopcoach. Sommige ziekenfondsen, bedrijven of organisaties organiseren dergelijke rookstopcursussen in groep. Informeer ernaar bij je ziekenfonds of je werkgever. WAT HELPT JE?

20 20 Programma's voor bepaalde groepen Je bent opgenomen in een ziekenhuis? Een aantal ziekenhuizen hebben een dienst voor rookstopbegeleiding voor hun patiënten of voor mensen van buiten het ziekenhuis. Je kunt de lijst van rookstopconsultaties in ziekenhuizen vinden op de website: Je bent zwanger en je rookt? Voor zwangere vrouwen en hun partner bestaat er een begeleidingsprogramma om te stoppen met roken. De ziekenfondsen voorzien hiervoor een tussenkomst in de consultaties. Voor meer informatie: neem een kijkje op de website Er wordt ook een tegemoetkoming voorzien voor het gebruik van rookstophulpmiddelen. Informeer ernaar bij je ziekenfonds. Nicotinevervangers Nicotinevervangers zijn speciale middelen die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Er bestaan kauwgoms, zuigtabletjes, pleisters en inhalatoren. Daarmee heb je minder last van ontwenningsverschijnselen. Ze verminderen ook de drang om te roken. Je gebruikt deze middelen 12 weken lang elke dag. Daarna moet je ze langzaam afbouwen. Je kunt ze vrij bij de apotheek verkrijgen. Lees voor gebruik goed de bijsluiter. Vraag raad aan je apotheker. Medicijnen Naast nicotinevervangers bestaan er ook geneesmiddelen (zoals Bupropion en Varenicline) die je kunnen helpen bij het stoppen. Ze zorgen ervoor dat je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen en dat je minder zin hebt om te roken. Geneesmiddelen zijn alleen verkrijgbaar op voorschrift van je arts. Lees goed de bijsluiter en koop zeker geen geneesmiddelen via het internet. JE WILT STOPPEN.

21 21 Middelen die niet of nog niet goed onderzocht zijn Er bestaan meerdere alternatieve methodes om mensen te ondersteunen die willen stoppen met roken. Deze methodes hebben meestal enkel effect op de psychische afhankelijkheid. In sommige gevallen is het noodzakelijk om medisch advies te vragen als je last krijgt van ontwenningsverschijnselen door gebrek aan nicotine. Momenteel zijn er weinig betrouwbare studies bekend over de resultaten van deze alternatieve rookstopmethodes. Tabaksverslaving is een markt waarmee geld te verdienen is. Vraag raad aan je huisarts of apotheker of bel naar de Tabak Stop Lijn vooraleer je beslist om bepaalde producten te gebruiken of een behandeling te starten. Hypnose Een hypnotherapeut brengt je in een gewijzigde ontspannen bewustzijnstoestand. Hypnose kan je misschien helpen om rookgewoonten te doorbreken. Of het kan je misschien motiveren om te stoppen met roken. Voor meer informatie, contacteer de Tabak Stop Lijn voor het telefoonnummer van de erkende hypnotherapeuten. Acupunctuur Een acupuncturist prikt naalden op bepaalde plekken op je lichaam. Je krijgt gewoonlijk 1 of 2 behandelingen. Dit kan misschien helpen om ontwenningsverschijnselen en zin in roken te verminderen. Voor meer informatie, contacteer de Tabak Stop Lijn voor de contactgegevens van de beroepsfederaties van erkende acupuncturisten. Softlasertherapie Een softlasertherapeut behandelt bepaalde plekken op je lichaam met laserstralen. Je krijgt 1 of 2 behandelingen. Daardoor krijg je misschien minder last van ontwenningsverschijnselen. Ook kan je daardoor misschien minder zin in roken krijgen. Boeken over stoppen met roken Je leest een boek over stoppen met roken. Er bestaan boeken over verschillende onderwerpen: rookgedrag, tips om te stoppen, ontwenning enzovoort. Hoe houd je het niet-roken vol? Lees deel 5. WAT HELPT JE?

22 22 Stoppen doe je niet op één dag Stoppen met roken is het begin. En daarna is het volhouden. Na een tijd is nietroken niet moeilijk meer. Dat is voor elke ex-roker zo. Want zin hebben in een sigaret is niet aangeboren, maar aangeleerd. En wat je hebt aangeleerd, kan je ook weer afleren. Moeilijke situaties Je wilt het niet-roken volhouden. Waar kan je op letten? Pas op in situaties waarin je vroeger rookte. Wij noemen 3 situaties die veel ex-rokers moeilijk vinden. 1. Je bent samen met andere rokers Je bent bijvoorbeeld gezellig aan het praten met iemand. Of je bent op een feestje. 2. Je voelt je niet goed Je bent gestresst, verdrietig of boos. Vooral als je dan alleen thuis bent, kan het moeilijk zijn om niet te roken. 3. Gewoonte Je bent misschien gewend om te roken als je alcohol drinkt. Voor sommige rokers horen roken en alcohol bij elkaar. Andere rokers roken altijd als zij bellen. Wanneer rookte jij meestal? DEEL 5: JE BENT GESTOPT MET ROKEN. HOE HOUD JE HET VOL? JE BENT GESTOPT MET ROKEN.

23 23 Omgaan met moeilijke situaties We kunnen niet voor elke moeilijke situatie een oplossing geven. De ene persoon lost een situatie ook anders op dan de andere. Wel kunnen we vertellen hoe jij oplossingen kunt bedenken. Welke oplossing past bij je? Opletten Als je weet welke situaties moeilijk voor je zijn, kan je daarop letten. Je kunt dan van tevoren bedenken wat je kan doen. Ben je bijvoorbeeld uitgenodigd bij rokers, ga dan minder lang op bezoek. Of zorg dat je iets anders in je handen hebt. Je kunt jezelf ook belonen als je niet rookt. Vermijden Je kunt ook zorgen dat je niet in moeilijke situaties komt. Dat kan niet altijd. Maar het kan vaker dan je denkt. Ga bijvoorbeeld niet bij mensen zitten of staan die roken. Iets anders doen Wat kan je anders doen in een moeilijke situatie? Blijf niet thuis zitten als je je slecht voelt. Ga iets doen: ga wandelen of doe een boodschap. Kan je thuis niet weg, bel dan iemand op of doe een klusje in huis. Iets anders denken Je hebt zin in roken. Dan is het belangrijk wat je denkt. Denk je: Eén sigaret is niet erg, of Ik heb nu een sigaret verdiend, dan is het moeilijk om het stoppen vol te houden. Je kunt beter proberen positieve gedachten te vinden die je helpen: Ik heb het roken niet nodig om mij goed te voelen. Ik wil hier gezellig met de mensen praten en niet aan roken denken. Ik rook nu al zoveel dagen (of weken) niet. Dat wil ik volhouden. HOE HOUD JE HET VOL?

24 24 Omgaan met moeilijke situaties Wanneer vind je het moeilijk om niet te roken? Schrijf hieronder op wat voor jou de 3 moeilijkste situaties zijn. Wat kan je anders doen in deze situaties? Bedenk oplossingen en schrijf ze op. Ik vind het moeilijk om niet te roken in de volgende 3 situaties: Mijn oplossingen voor deze 3 moeilijke situaties zijn: Denk niet te snel: Het gaat niet Je wilt het niet-roken volhouden. Hoe doe je dat? Het beste is om nooit meer een sigaret vast te nemen! Ook niet als je denkt: Zou ik een sigaret nog lekker vinden? En ook niet als je denkt: Ik ben niet meer verslaafd. Tijdens het stoppen merk je welke dingen je helpen om niet te roken. Water drinken, bewegen, jezelf belonen enzovoort. Stop niet te vlug met de dingen die je helpen. Ga hier net zo lang mee door als nodig is. Dat werkt. Blijf doorgaan met stoppen, als je toch een keer hebt gerookt Dit kan gebeuren. Je hebt toch 1 of 2 sigaretten gerookt. Denk niet: Alle moeite is nu voor niets geweest of Zie je wel, ik kan het niet. Maar schrijf op wat er is gebeurd. Leer van deze vergissing. Zo gebeurt het je niet nog eens. Probeer door te gaan met stoppen. Je hebt het niet-roken al een tijdje volgehouden. Het is erg spijtig als je na één vergissing weer met roken begint. JE BENT GESTOPT MET ROKEN.

25 25 Leren van een vergissing Wat gebeurde er? Wie was erbij? Wat dacht en voelde ik? Wat deed ik toen? Hoe had ik het anders kunnen aanpakken? Succes! HOE HOUD JE HET VOL?

26 > NUTTIGE INFO EN ADRESSEN Heb je nog vragen over stoppen met roken? Bel dan de Tabak Stop Lijn op het nummer Stuur een naar of surf naar de website over stoppen met roken: Moet je opgenomen worden in een ziekenhuis? Wist je dat er een netwerk van rookvrije ziekenhuizen bestaat? Hun doel is de patiënten en de gezondheidswerkers bewust te maken van de problemen i.v.m. tabaksgebruik. Informeer naar de beschikbare hulp i.v.m. je rookgewoonten die men je kan bieden tijdens je verblijf in het ziekenhuis. Stichting tegen kanker Leuvensesteenweg Brussel Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding Eendrachtstraat Brussel

27 Deze brochure is een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat Brussel Tel.: Fax: Website: Ondernemingsnummer Foto s Phovoir Illustraties verzorgd door Jee Kast, in exclusieve licentie aan de Stichting tegen Kanker, Stichting van Openbaar Nut Bron: Stivoro en Stichting tegen Kanker Onafhankelijke Ziekenfondsen Brussel, maart 2008

28 Stoppen met roken. HET KAN! IK STOP MORGEN IK TWIJFEL NOG IK BEN NET GESTOPT EN IK BEN ER KLAAR VOOR JIJ IK HOUD VOL? Verantwoordelijke uitgever: P. Mertens, Onafhankelijke Ziekenfondsen, Sint-Huibrechtsstraat Brussel /03 - GVO 078 de landsbond van de onafhankelijke ziekenfondsen groepeert

Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken

Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken Zwanger? Een goed moment om te stoppen met roken Je bent in verwachting! Een nieuwe periode in je leven begint. Je wilt het beste voor je kindje. Stoppen met roken hoort daarbij. Het is goed voor je eigen

Nadere informatie

Stoppen met roken. Willen en kunnen

Stoppen met roken. Willen en kunnen Stoppen met roken Willen en kunnen Deel 1 2 U rookt. U denkt er over te stoppen met roken. Deze folder helpt u daarbij. In deze folder staan adviezen om te stoppen met roken. Ook staan er oefeningen in

Nadere informatie

Stoppen met roken. Willen en kunnen

Stoppen met roken. Willen en kunnen Stoppen met roken Willen en kunnen U rookt. U denkt er over te stoppen met roken. Deze folder helpt u daarbij. In deze folder staan adviezen om te stoppen met roken. Ook staan er oefeningen in die u kunnen

Nadere informatie

Stoppen met roken. Willen en kunnen

Stoppen met roken. Willen en kunnen Stoppen met roken Willen en kunnen U rookt. U denkt er over te stoppen met roken. Deze folder helpt u daarbij. In deze folder staan adviezen om te stoppen met roken. Ook staan er oefeningen in die u kunnen

Nadere informatie

Stoppen met roken Willen en kunnen

Stoppen met roken Willen en kunnen Stoppen met roken Willen en kunnen Adviezen en oefeningen Inhoud Deel 1. U twijfelt of u wilt stoppen. Waarom stoppen met roken? 5 Deel 2. U wilt stoppen. Wat gebeurt er als u stopt? 11 Deel 3. U wilt

Nadere informatie

Stoppen met roken Willen en kunnen

Stoppen met roken Willen en kunnen Stoppen met roken Willen en kunnen Adviezen en oefeningen Inhoud Over deze brochure Deel 1. U twijfelt of u wilt stoppen. Waarom stoppen met roken? 5 Deel 2. U wilt stoppen. Wat gebeurt er als u stopt?

Nadere informatie

Helpende hand bij het stoppen met roken

Helpende hand bij het stoppen met roken Helpende hand bij het stoppen met roken Voor uw gezondheid is het beter dat u stopt met roken. Deze brochure is bedoeld als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Tips bij het stoppen met roken Stel een

Nadere informatie

Stoppen met roken. Waarom stoppen? Nadelen van roken Wat zijn de nadelen van roken? Deze dingen kunt u iedere dag merken:

Stoppen met roken. Waarom stoppen? Nadelen van roken Wat zijn de nadelen van roken? Deze dingen kunt u iedere dag merken: Stoppen met roken U rookt maar denkt er over om te stoppen? Deze folder kan u daarbij helpen. Waarom stoppen? Misschien wilt u zelf al heel lang stoppen maar is het er nog niet van gekomen of misschien

Nadere informatie

Hulp bij stoppen met roken

Hulp bij stoppen met roken Hulp bij stoppen met roken We zijn blij, want we worden papa en mama. Maar we roken. We willen graag stoppen. Maar hoe? Lees hier hoe het Wendy en Steven lukt om te stoppen met roken 2 Wendy en Steven

Nadere informatie

Hulp bij stoppen met roken

Hulp bij stoppen met roken Hulp bij stoppen met roken Ik ben blij, want ik word mama. Maar ik rook. Ik wil graag stoppen. Maar hoe? Lees hier hoe het Wendy lukt om te stoppen met roken 2 Wendy wordt mama Dit is Wendy. Ze is zwanger.

Nadere informatie

TIPS. Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter! FEITEN & FABELS. Eerst stoppen met roken, dan stoppen met de pil. Roken en zwangerschap.

TIPS. Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter! FEITEN & FABELS. Eerst stoppen met roken, dan stoppen met de pil. Roken en zwangerschap. Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter! Stoplijn 0800-1995 (GRATIS) Roken en zwangerschap FEITEN & FABELS Eerst stoppen met roken, dan stoppen met de pil WANDA DE KANTER, LONGARTS 10 TIPS om te stoppen Tamara,

Nadere informatie

Rookstopbegeleiding. Informatiebrochure patiënten

Rookstopbegeleiding. Informatiebrochure patiënten Rookstopbegeleiding Informatiebrochure patiënten 1. Stoppen is geweldig... 4 2. Motivatie... 5 3. Rookstopprogramma van het UZA... 7 4. Kosten... 7 Contact...8 Beste roker, Welkom in het UZA. Definitief

Nadere informatie

gezondheidspromotie Stoppen met roken Het kan!

gezondheidspromotie Stoppen met roken Het kan! gezondheidspromotie Stoppen met roken Het kan! Een publicatie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 gezondheidspromotie@mloz.be www.mloz.be > Coördinatie:

Nadere informatie

Deel 2: maak een keuze

Deel 2: maak een keuze Je rookgedrag veranderen Deel 2: maak een keuze In deel 1 heb je stilgestaan bij je rookgedrag. Je hebt geregistreerd hoeveel en in welke omstandigheden je rookt. Mogelijks was je wel verwonderd over de

Nadere informatie

Het is nooit te laat om te stoppen met roken

Het is nooit te laat om te stoppen met roken Het is nooit te laat om te stoppen met roken Roken is levensgevaarlijk Actief en passief roken zijn volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd verantwoordelijk voor ongeveer 4 miljoen

Nadere informatie

Ik voel me zoveel beter zonder tabak!

Ik voel me zoveel beter zonder tabak! Ik voel me zoveel beter zonder tabak! Stoppen met roken. Het kan! 0800 111 00 Gratis www.tabakstop.be Een initiatief van Met de steun van de overheden Proficiat! Als je dit leest, heb je de eerste stap

Nadere informatie

WAT HOUDT U NOG TEGEN?

WAT HOUDT U NOG TEGEN? WAT HOUDT U NOG TEGEN? 2 Tussenoplossingen bestaan niet Rokers die voor het eerst nadenken over stoppen, proberen nog wel eens een tussenoplossing te vinden. Helaas bestaan er geen succesvolle tussenoplossingen.

Nadere informatie

Stoppen met roken is altijd, op elke leeftijd, de moeite waard. Jaarlijks lukt het tienduizenden mensen om te stoppen. Vanaf de eerste dag krijgen

Stoppen met roken is altijd, op elke leeftijd, de moeite waard. Jaarlijks lukt het tienduizenden mensen om te stoppen. Vanaf de eerste dag krijgen niet roken Stoppen met roken is altijd, op elke leeftijd, de moeite waard. Jaarlijks lukt het tienduizenden mensen om te stoppen. Vanaf de eerste dag krijgen hart- en bloedvaten het gemakkelijker. 3 Niet

Nadere informatie

patiënteninformatie Rookstopbegeleiding G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l

patiënteninformatie Rookstopbegeleiding G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l i patiënteninformatie Rookstopbegeleiding G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l Stoppen met roken? Waarom? Mensen kunnen verschillende motivaties hebben om te stoppen met roken. Voor de ene

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

Stoppen met roken. Het kan!

Stoppen met roken. Het kan! Stoppen met roken. Het kan! 1. Je twijfelt of je wilt stoppen. Waarom stoppen met roken? In welke fase zit jij? 1. Je twijfelt of je wilt stoppen. Waarom stoppen met roken? Hoe jezelf motiveren?... 3 2.

Nadere informatie

Informatie. Dagboek Stoppen met roken

Informatie. Dagboek Stoppen met roken Informatie Dagboek Stoppen met roken Stoppen met roken Stoppen met roken is niet gemakkelijk. U heeft er geduld voor nodig, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Daarnaast heeft u de steun nodig van

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

EEN FOLDER VOOR HEM & HAAR

EEN FOLDER VOOR HEM & HAAR Kinderwens? Rookvrij is de beste start EEN FOLDER VOOR HEM & HAAR Als je graag een baby wil, stop eerst met roken. Daarna met de pil WANDA DE KANTER, LONGARTS Krijg je een vruchtbaarheidsbehandeling? Stop

Nadere informatie

Health. 5h Roken 1. Theorieboek. TFG Hellegers 18-5-2013. Wat zit er in een sigaret?

Health. 5h Roken 1. Theorieboek. TFG Hellegers 18-5-2013. Wat zit er in een sigaret? 5h Roken 1 Dagelijks proberen in Nederland alleen al honderden mensen te stoppen met roken. Soms met succes maar vooral ook met ergernis en frustratie. De strijd tegen de sigaret of sigaar is geen makkelijke

Nadere informatie

Reken maar eens uit wat je per week, per maand of per jaar uitgeeft aan het kopen van sigaretten, sigaren of andere rookwaren!

Reken maar eens uit wat je per week, per maand of per jaar uitgeeft aan het kopen van sigaretten, sigaren of andere rookwaren! Bezint voor ge begint ROKEN Stoppen met roken is niet eenvoudig! Iets afleren is altijd veel moeilijker dan iets aanleren. DAAROM: begin niet met roken! WANT: In tabaksrook zitten heel wat stoffen die

Nadere informatie

Rookvrij blijven doe je met hulp!

Rookvrij blijven doe je met hulp! Rookvrij blijven doe je met hulp! Wat mooi. Hiervoor heb ik het gedaan! Voor jou ben ik gestopt met roken. Wat ben ik blij! Lees hier hoe het Wendy en Steven lukt om rookvrij te blijven. 2 Goed zorgen

Nadere informatie

Stoppen met roken. Het kan!

Stoppen met roken. Het kan! Stoppen met roken. Het kan! 1. Je twijfelt of je wilt stoppen. Waarom stoppen met roken? In welke fase zit jij? 1. Je twijfelt of je wilt stoppen. Waarom stoppen met roken? Hoe jezelf motiveren?... 3 2.

Nadere informatie

Stoppen met roken. Het kan!

Stoppen met roken. Het kan! Stoppen met roken. Het kan! www.tabakstop.be 0800 111 00 Inleiding Elke roker stelt zich op een bepaald moment vragen bij zijn rookgewoontes. Maar stoppen met roken is een belangrijke persoonlijke beslissing,

Nadere informatie

" Ik voel me zoveel beter zonder tabak! "

 Ik voel me zoveel beter zonder tabak! " Ik voel me zoveel beter zonder tabak! " Stoppen met roken. Het kan! (gratis) 0800 111 00 www.tabakstop.be Een initiatief van Met de steun van de overheden Proficiat! Als je dit leest, heb je de eerste

Nadere informatie

Rookt u en denkt u erover om te stoppen? De rook-stop-polikliniek

Rookt u en denkt u erover om te stoppen? De rook-stop-polikliniek Rookt u en denkt u erover om te stoppen? De rook-stop-polikliniek De rook-stop-polikliniek Zoals bekend is roken zeer schadelijk voor de gezondheid. Daarom heeft het St. Anna Ziekenhuis een rook-stop-polikliniek,

Nadere informatie

Stoppen met roken. Het kan! Deze folder van de Belgische stichting tegen Kanker wordt u aangeboden door Youturnwerk. Een initiatief van

Stoppen met roken. Het kan! Deze folder van de Belgische stichting tegen Kanker wordt u aangeboden door Youturnwerk. Een initiatief van 1.1.13 NL Stoppen met roken. Het kan! Deze folder van de Belgische stichting tegen Kanker wordt u aangeboden door Youturnwerk Met steun van de overheid. Een initiatief van Inleiding Inhoud Inleiding 3

Nadere informatie

ROKEN. Waarom eigenlijk?

ROKEN. Waarom eigenlijk? ROKEN Waarom eigenlijk? Ik ben Mijn klas Schooljaar inhoud Inleiding 6 Hoofdstuk 1: Alles wat je moet weten over roken 8 1.1 Waarom roken we eigenlijk? 10 1.2 Waarom is roken slecht voor je? 14 1.3 Wat

Nadere informatie

De risico s van roken zijn legio. Hieronder staat een drietal voorbeelden die met onderzoek zijn aangetoond :

De risico s van roken zijn legio. Hieronder staat een drietal voorbeelden die met onderzoek zijn aangetoond : Wellness Guide Stoppen met roken "Je hoeft niets op te geven. Roken geeft geen echt plezier. Het is slechts een illusie, net zoiets als met je hoofd tegen een muur aan bonken zodat het een opluchting is

Nadere informatie

Stoppen met roken? Wij helpen u volhouden

Stoppen met roken? Wij helpen u volhouden Stoppen met roken? Wij helpen u volhouden Stoppen met roken Hart- en vaatziekten, longaandoeningen, onvruchtbaarheid en kanker: Steeds vaker worden we geconfronteerd met de gevaren van roken. Stoppen is

Nadere informatie

Wat je moet weten over hasj en wiet

Wat je moet weten over hasj en wiet Wat je moet weten over hasj en wiet 1 2 Je hebt vast wel eens van hasj of wiet gehoord. Hasj en wiet zijn drugs. Hasj en wiet worden meestal gerookt. Er wordt een soort sigaret gedraaid met tabak en hasj

Nadere informatie

IK STOP. www.nicorette.be. is het beslist, Met. nicorette helpt je succesvol stoppen met roken.

IK STOP. www.nicorette.be. is het beslist, Met. nicorette helpt je succesvol stoppen met roken. Met is het beslist, IK STOP. nicorette helpt je succesvol stoppen met roken. nicorette bevat nicotine en is een geneesmiddel voor volwassenen. Buiten het bereik van kinderen houden. Geen langdurig gebruik

Nadere informatie

ROOKVRIJ ZWANGER? Dat bevalt beter! Boekje voor zwangere vrouwen die willen stoppen met roken

ROOKVRIJ ZWANGER? Dat bevalt beter! Boekje voor zwangere vrouwen die willen stoppen met roken ROOKVRIJ ZWANGER? Dat bevalt beter! Boekje voor zwangere vrouwen die willen stoppen met roken colofon Bij de samenstelling is onder andere gebruik gemaakt van materialen ontwikkeld en geëvalueerd door

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Verloskunde. Roken en zwangerschap. Inhoudsopgave. Als je zwanger probeert te worden 2. Als je zwanger bent 3

Patiëntenvoorlichting Verloskunde. Roken en zwangerschap. Inhoudsopgave. Als je zwanger probeert te worden 2. Als je zwanger bent 3 Patiëntenvoorlichting Verloskunde Roken en zwangerschap Inhoudsopgave Als je zwanger probeert te worden 2 Als je zwanger bent 3 Na de zwangerschap 5 Stoppen met roken 6 Tips om te stoppen 7 Hulp bij het

Nadere informatie

AesculaapMA en GHa AesculaapMA en GHa

AesculaapMA en GHa AesculaapMA en GHa Iedereen heeft wel iets. Klopt, niemand is volmaakt. Is het zinvol dat mijn onvolmaaktheid een nicotineverslaving is? Moet me eerst iets overkomen, om dan pas te beseffen dat het anders had gekund? Ik

Nadere informatie

Alcohol, Roken en opvoeding

Alcohol, Roken en opvoeding Alcohol, Roken en opvoeding Uw kind in klas 1 van het voortgezet onderwijs Als kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, verandert er veel in hun leven. Ze krijgen andere interesses en hun vriendengroep

Nadere informatie

Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten

Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten Beter voor elkaar 2 Roken als je zwanger probeert te worden Minder vruchtbaar Roken maakt vrouwen en mannen minder vruchtbaar.

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Infobrochure. Stoppen met roken. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Stoppen met roken. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Stoppen met roken mensen zorgen voor mensen Het belang van motivatie Wanneer je wilt stoppen met roken, heb je de meeste kans op slagen als je zelf gemotiveerd bent om te stoppen. Wanneer

Nadere informatie

Stoppen met roken. Het kan!

Stoppen met roken. Het kan! Wat is Tabakstop? Tabakstop is HET nummer voor al uw vragen over tabak, en voor begeleiding naar een leven zonder tabak. Een gratis telefoondienst, elke werkdag van 15 u tot 19 u bereikbaar via het nummer

Nadere informatie

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking en tot ziens op onze poli.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking en tot ziens op onze poli. Medisch Spectrum Twente ziekenhuis Enschede Geachte mevrouw, heer, U heeft zich aangemeld voor de Stoppen met roken poli. Om u goed te kunnen begeleiden is het noodzakelijk dat u deze vragenlijst vooraf

Nadere informatie

Maar verder ben ik heel gezond: ik sport en let op mijn voeding. Het is een deel van mijn sociale leven

Maar verder ben ik heel gezond: ik sport en let op mijn voeding. Het is een deel van mijn sociale leven Fase: Ik rook misschien wat te veel voor mijn., maar voor de rest is alles onder controle Voorbeeld hinderende gedachte: Mijn moeder had longkanker en zij rookte niet. Maar verder ben ik heel gezond: ik

Nadere informatie

Deel 1: tijd om na te denken

Deel 1: tijd om na te denken Je rookgedrag veranderen Deel 1: tijd om na te denken Dit boekje wil je doen stilstaan bij je rookgedrag. De bedoeling is niet meteen dat je je rookgedrag gaat veranderen. Doel is na te denken over hoe

Nadere informatie

Roken en zwangerschap

Roken en zwangerschap Roken en zwangerschap Verloskunde alle aandacht Inhoudsopgave Als je zwanger probeert te worden 3 Als je zwanger bent 4 Na de zwangerschap 7 Stoppen met roken 8 Tips om te stoppen 10 Hulp bij het stoppen

Nadere informatie

Stoppen met roken is voor iedereen anders, maar u vindt zich zeker in een van deze stappen terug.

Stoppen met roken is voor iedereen anders, maar u vindt zich zeker in een van deze stappen terug. Uitgave van de Liberale Mutualiteit Stoppen met roken. Het kan! UW GEZONDHEID, ZÓ WERKT U ERAAN! Inleiding U stelt zich op een bepaald moment vragen bij uw rookgewoontes. Maar stoppen met roken is een

Nadere informatie

Rookt u? En denkt u erover om te stoppen? De rook-stop-polikliniek kan u hierbij helpen.

Rookt u? En denkt u erover om te stoppen? De rook-stop-polikliniek kan u hierbij helpen. Rookt u? En denkt u erover om te stoppen? De rook-stop-polikliniek kan u hierbij helpen. De rook-stop-polikliniek Zoals bekend is roken zeer schadelijk voor de gezondheid. Daarom heeft het St. Anna Ziekenhuis

Nadere informatie

Weet wat je kan. Je laten horen

Weet wat je kan. Je laten horen Weet wat je kan Je laten horen Jij bent er ook nog Hoofdstuk 7 gaat over vertellen wat je moeilijk vindt. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Jij bent er ook nog. blz 2 Je laten horen. blz 3 Moeite

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Leef rookvrij Geef kanker minder kans

Leef rookvrij Geef kanker minder kans Leef rookvrij Geef kanker minder kans Inhoud Stoppen met roken weer vergoed 3 Hulp bij stoppen met roken 5 Roken en kanker 9 Wilt u meer informatie? 11 Stoppen met roken weer vergoed Misschien wilt u zelf

Nadere informatie

Motiveren tot rookstop in 3 stappen

Motiveren tot rookstop in 3 stappen Motiveren tot rookstop in 3 stappen Soms merk je bij je cliënten of patiënten de effecten van roken op. Hen hierop aanspreken is niet altijd eenvoudig. Nochtans zorgt een kort advies van een professional

Nadere informatie

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Werkboek van Benzo de baas Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Dit werkboek helpt u om stap voor stap te stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen. Over zes weken kunt u weer zonder

Nadere informatie

Dagboek/ adviezen Stoppen met roken. Graag dit boekje bij ieder bezoek meebrengen

Dagboek/ adviezen Stoppen met roken. Graag dit boekje bij ieder bezoek meebrengen Dagboek/ adviezen Stoppen met roken Naam Stopdatum :. :. Graag dit boekje bij ieder bezoek meebrengen Wat men zichzelf heeft aangeleerd, kan men ook weer afleren Stoppen met roken is niet gemakkelijk.

Nadere informatie

ROOKSTOPANAMNESE-FORMULIER

ROOKSTOPANAMNESE-FORMULIER ROOKSTOPANAMNESE-FORMULIER ALGEMENE INFORMATIE Naam: Adres: Geboortedatum: / / Thuis: Emailadres: Voornaam: Postcode + Plaats: Geslacht: Werk: Huisarts: Datum: / / ROOKGEDRAG Rook je nog? Neen Ja Hoelang

Nadere informatie

Alcohol, Roken en opvoeding

Alcohol, Roken en opvoeding Alcohol, Roken en opvoeding Tips voor ouders met opgroeiende kinderen Als kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, verandert er veel in hun leven. Ze krijgen andere interesses en hun vriendengroep

Nadere informatie

Patiëntenbrochure Rookstop

Patiëntenbrochure Rookstop Patiëntenbrochure Rookstop Inhoud Stoppen met roken? Een goede beslissing!... 2 Methodes... 2 De fysieke verslaving bestrijden... 2 Nicotinevervangers... 2 Andere geneesmiddelen... 2 Stoppen met roken...

Nadere informatie

Stoppen met roken. Stoppen met roken

Stoppen met roken. Stoppen met roken Stoppen met roken Stoppen met roken WAAROM EN HOE? De stappen op een rij om met succes te stoppen met roken INLEIDING STOPPEN MET ROKEN Waarom en Hoe? U denkt er over te stoppen met roken. Deze brochure

Nadere informatie

Werkboek Stoppen met roken

Werkboek Stoppen met roken Werkboek Stoppen met roken WWW.ZORROO.NL 1 2 Voorwoord Zorroo staat voor Zorggroep Regio Oosterhout & Omstreken. Wij ondersteunen u bij het stoppen met roken. Dit doen we samen met uw huisarts, praktijkondersteuner

Nadere informatie

speciaal onderwijs lesbrief roken UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL

speciaal onderwijs lesbrief roken UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL speciaal onderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud LES 1: KENNISMAKING MET ROKEN 3 GEWOONTEN 3 ROKEN EN JOUW GEZONDHEID 4 VERSLAAFD AAN

Nadere informatie

Stoppen met roken. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Stoppen met roken. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Stoppen met roken Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Stoppen met roken 3 De effecten van roken op je gezondheid 3 De feiten over roken 4 De voordelen

Nadere informatie

Ik stop met roken Nicotinevervangingsproducten

Ik stop met roken Nicotinevervangingsproducten Ik stop met roken Nicotinevervangingsproducten Uw apotheker kan u helpen! Proficiat met je beslissing! Het is niet gemakkelijk om te stoppen met roken. Velen zijn er reeds in geslaagd, dus ook jij kan

Nadere informatie

Vandaag

Vandaag Welkom Vandaag Wie ben ik? De wilskracht methode 70% van 6 euro is 4,2 Staat + 3 miljard Sociale zekerheid 800 miljoen Farmacie 100 50 = 50 400-200 = 200 Rookstopcampagnes Tabakologen

Nadere informatie

Stoppen met roken. Het kan!

Stoppen met roken. Het kan! Wat is Tabakstop? Tabakstop is HET nummer voor al uw vragen over tabak, en voor begeleiding naar een leven zonder tabak. Een gratis telefoondienst, elke werkdag van 15 u tot 19 u bereikbaar via het nummer

Nadere informatie

Hasj en wiet zijn drugs. Dat heet blowen. In deze folder vind je:

Hasj en wiet zijn drugs. Dat heet blowen. In deze folder vind je: Je hebt vast wel eens van hasj of wiet gehoord. Hasj en wiet zijn drugs. Hasj en wiet worden meestal gerookt. Er wordt een soort sigaret gedraaid met tabak en hasj of wiet. Dat heet blowen. In deze folder

Nadere informatie

Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling

Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling 1 Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling Over de eerste keer dat je jezelf beschadigde 1. ik deed het omdat ik het wilde en van plan was 2. het gebeurde toevallig/per ongeluk 3. leek gewoon te

Nadere informatie

Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid. Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek

Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid. Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat is ongeveer een derde van ons hele leven. Er zijn wel verschillen in de behoefte aan slaap. Waar de

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Roken

Werkstuk Verzorging Roken Werkstuk Verzorging Roken Werkstuk door een scholier 1917 woorden 27 juni 2005 5,9 70 keer beoordeeld Vak Verzorging Inhoudsopgave Inleiding Opdracht 2 Extra informatie Ontstaan van roken Ingrediënten

Nadere informatie

Stoppen met roken. Waarom is het zo moeilijk en hoe kan het je lukken? Rookstopmethodes. op maat!

Stoppen met roken. Waarom is het zo moeilijk en hoe kan het je lukken? Rookstopmethodes. op maat! Stoppen met roken Waarom is het zo moeilijk en hoe kan het je lukken? Rookstopmethodes op maat! 2 INHOUD Wat maakt roken zo verslavend? 4 Hoe verslaafd ben jij? 5 Een aanslag op je gezondheid! 6 Stoppen

Nadere informatie

Stoppen met roken. Praktische tips

Stoppen met roken. Praktische tips Stoppen met roken Praktische tips Stoppen met roken Praktische tips Succesvol stoppen met roken vraagt een goede voorbereiding en heel wat motivatie. Deze brochure legt uit wat een rookstop betekent voor

Nadere informatie

WWW.VOORKOM.NL LESBRIEF OVER ROKEN UITGAVE: STICHTING VOORKOM! POSTBUS 91 3990 DB HOUTEN TELEFOON 030-6373144

WWW.VOORKOM.NL LESBRIEF OVER ROKEN UITGAVE: STICHTING VOORKOM! POSTBUS 91 3990 DB HOUTEN TELEFOON 030-6373144 WWW.VOORKOM.NL V.S.O. Roken stoer? Stoppen is sterker! LESBRIEF OVER ROKEN UITGAVE: STICHTING VOORKOM! POSTBUS 91 3990 DB HOUTEN TELEFOON 030-6373144 Lesbrief Over Roken V.S.O. Colofon: Deze lesbrief hoort

Nadere informatie

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen Diabetes en uw apotheek Als bij u diabetes is vastgesteld, dan kunt u natuurlijk terecht bij uw apotheek. Het apotheekteam zorgt ervoor dat u: Op tijd het juiste medicijn krijgt. Medicijnen krijgt die

Nadere informatie

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl n Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat

Nadere informatie

Het stoppenstappenplan van:...

Het stoppenstappenplan van:... Het stoppenstappenplan van:... Je gaat stoppen! Dat heb je besloten. Nu is het belangrijk dat weloverwogen en bewust te doen. Dat verhoogt de kans op succes. Hier vind je het stoppenstappenplan dat je

Nadere informatie

Stoppen met roken. Wat is Tabakstop? Het kan! Tabakstop is HET nummer voor al uw vragen over tabak, en voor begeleiding naar een leven zonder tabak.

Stoppen met roken. Wat is Tabakstop? Het kan! Tabakstop is HET nummer voor al uw vragen over tabak, en voor begeleiding naar een leven zonder tabak. Wat is Tabakstop? Tabakstop is HET nummer voor al uw vragen over tabak, en voor begeleiding naar een leven zonder tabak. Een gratis telefoondienst, elke werkdag van 15 u tot 19 u bereikbaar via het nummer

Nadere informatie

Stoppen met pijnstillers

Stoppen met pijnstillers NEUROLOGIE Stoppen met pijnstillers Ontwenning bij medicijnafhankelijke hoofdpijn In overleg met uw arts heeft u besloten om te stoppen met de medicijnen die mogelijk uw hoofdpijn veroorzaken of hebben

Nadere informatie

Dagboek/ adviezen Stoppen met roken

Dagboek/ adviezen Stoppen met roken Dagboek/ adviezen Stoppen met roken Naam :... Stopdatum :... Graag dit boekje bij ieder bezoek meebrengen Wat men zichzelf heeft aangeleerd, kan men ook weer afleren Stoppen met roken is niet gemakkelijk.

Nadere informatie

5,7. Samenvatting door S woorden 25 januari keer beoordeeld. [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding

5,7. Samenvatting door S woorden 25 januari keer beoordeeld. [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding Samenvatting door S. 1663 woorden 25 januari 2016 5,7 3 keer beoordeeld Vak Biologie [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding In dit verslag ga ik het hebben over wat gezond leven is en hoe je

Nadere informatie

Graag omlaag. Wat kunt u zelf doen?

Graag omlaag. Wat kunt u zelf doen? Hebt u hoge bloeddruk? Dat is op zichzelf geen ziekte en u hebt er waarschijnlijk niet echt last van. Maar toch is het belangrijk om uw bloeddruk omlaag te krijgen. want hoge bloeddruk kan een risico betekenen.

Nadere informatie

Leef rookvrij Geef kanker minder kans

Leef rookvrij Geef kanker minder kans Leef rookvrij Geef kanker minder kans Inhoud Stoppen met roken weer vergoed 3 Hulp bij stoppen met roken 5 Roken en kanker 9 Wilt u meer informatie? 11 Stoppen met roken weer vergoed Misschien wilt u zelf

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

JAARVERSLAG TABAKSTOP STICHTING TEGEN KANKER VRAAGT OVERHEID OM SLIMMERE TERUGBETALING ROOKSTOPMEDICATIE

JAARVERSLAG TABAKSTOP STICHTING TEGEN KANKER VRAAGT OVERHEID OM SLIMMERE TERUGBETALING ROOKSTOPMEDICATIE JAARVERSLAG TABAKSTOP STICHTING TEGEN KANKER VRAAGT OVERHEID OM SLIMMERE TERUGBETALING ROOKSTOPMEDICATIE 48% van de rokers die Tabakstop begeleidt zijn zware rokers 22% heeft al meer dan 5 stoppogingen

Nadere informatie

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen...

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Gefeliciteerd met jullie baby! Gefeliciteerd! Jullie hebben net een baby gekregen. Jim en Nora hebben ook een baby

Nadere informatie

Stoppen met roken. Het kan! informatie voor patiënten

Stoppen met roken. Het kan! informatie voor patiënten Stoppen met roken. Het kan! informatie voor patiënten inleiding 3 Deel 1: waarom zou u Stoppen met roken? 4 Stoppen met roken: een persoonlijke beslissing 4 nadelen van roken 6 welke nadelen merkt u DagelijkS

Nadere informatie

Schrijf jouw persoonlijke top-3 op van ongezonde snacks, waardoor jij vaak wordt verleid.

Schrijf jouw persoonlijke top-3 op van ongezonde snacks, waardoor jij vaak wordt verleid. Werkblad Verleidingen: ALS-DAN plan maken Naam: Er zijn nogal wat ongezonde snacks: een Mars of Snickers, een zakje M&M s, een zakje Dorito s, een blikje cola, koekjes, chocolade, winegums, een box popcorn,

Nadere informatie

Roken. 1. Rook jij? Toelichting Ja Ik vind dat ze n beetje doorslaan. Binnen niet roken prima! Maar op terrassen moet gewoon kunnen.

Roken. 1. Rook jij? Toelichting Ja Ik vind dat ze n beetje doorslaan. Binnen niet roken prima! Maar op terrassen moet gewoon kunnen. Roken Op 1 juli 2008 is het rookverbod ingevoerd in de horeca en door de jaren heen wordt het op steeds meer plaatsen verboden om te roken. 6 5 1. Rook jij? 5 (n=215) 4 38% 8% 3% Ja Af en toe Nee, maar

Nadere informatie

Stoppen met roken. Longgeneeskunde

Stoppen met roken. Longgeneeskunde Stoppen met roken Longgeneeskunde Waarom is stoppen met roken zo moeilijk? Wie eenmaal begonnen is met roken, komt daar moeilijk vanaf. Roken is een verslaving. Nicotine is één van de sterkst verslavende

Nadere informatie

Astma en COPD VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? VRAAG HET UW APOTHEKER

Astma en COPD VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? VRAAG HET UW APOTHEKER Astma en COPD WAT ZIJN DE KLACHTEN MEDICIJNEN OM UW KLACHTEN TE VERMINDEREN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN ADVIES IN EEN PERSOONLIJK GESPREK INFORMATIE MEDICIJNEN OP RECEPT VRAAG OVER UW MEDICIJNEN?

Nadere informatie

Stopping smoking is easy to do.. I have done it thousands of times.. M. Twain

Stopping smoking is easy to do.. I have done it thousands of times.. M. Twain Stopping smoking is easy to do.. I have done it thousands of times.. M. Twain Stoppen met roken Roken is uitermate verslavend! Lichamelijke verslaving Psychische/geestelijke a8ankelijkheid Sterke gewoonte/

Nadere informatie

Stoppen met roken. Praktische tips

Stoppen met roken. Praktische tips Stoppen met roken Praktische tips Stoppen met roken Praktische tips Succesvol stoppen met roken vraagt een goede voorbereiding en heel wat motivatie. Deze brochure legt uit wat een rookstop betekent voor

Nadere informatie

6,7. Hoe worden sigaretten gemaakt? Waaruit bestaan sigaretten? Waar worden de sigaretten gemaakt? Werkstuk door een scholier 2553 woorden 19 mei 2006

6,7. Hoe worden sigaretten gemaakt? Waaruit bestaan sigaretten? Waar worden de sigaretten gemaakt? Werkstuk door een scholier 2553 woorden 19 mei 2006 Werkstuk door een scholier 2553 woorden 19 mei 2006 6,7 42 keer beoordeeld Vak Verzorging Voorwoord Voor het onderwerp roken heb ik gekozen, omdat ik er nooit bij stil sta hoe gevaarlijk roken eigenlijk

Nadere informatie

BENT U ER KLAAR VOOR? Stoppen met roken, het Vlietland Ziekenhuis helpt

BENT U ER KLAAR VOOR? Stoppen met roken, het Vlietland Ziekenhuis helpt Polikliniek Longgeneeskunde BENT U ER KLAAR VOOR? Stoppen met roken, het Vlietland Ziekenhuis helpt STOPPEN MET ROKEN Langzamerhand weet iedereen dat roken een ongezonde gewoonte is. Roken speelt een belangrijke

Nadere informatie

stappen: hoe begin je eraan?

stappen: hoe begin je eraan? 10.000 stappen: hoe begin je eraan? 1 2 3 4 5 6 Meet je stappen gedurende een week. Bepaal je doel. 500 extra stappen per dag is een haalbare uitdaging. Hou dit minstens 1 week vol. Kies na elke week een

Nadere informatie

Rookstopbegeleiding Werkbrochure

Rookstopbegeleiding Werkbrochure Rookstopbegeleiding Werkbrochure diensthoofd inwendige Dienst pneumologie Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper Secretariaat pneumologie: 057 35 71 90 www.yperman.net 1 Inhoud DE VOORBEREIDING...

Nadere informatie

Patiëntenrechten. Een tweede mening

Patiëntenrechten. Een tweede mening Patiëntenrechten Inhoudsopgave 3 Wat is een tweede mening? 4 Wanneer kunt u een tweede mening vragen? 5 Voordat u een beslissing neemt... 6 Aanvullende informatie 7 Hoe vindt u iemand die een tweede mening

Nadere informatie