Het jaar 2017 overig 16% mbo vwo 28% havo 47% 43,5 35,9

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het jaar 2017 overig 16% mbo vwo 28% havo 47% 43,5 35,9"

Transcriptie

1 Het jaar 20 N OP KOERS W O

2 Voorwoord Hogeschool ipabo ligt op koers. De nieuwe wegen die in 20 zijn ingeslagen, blijken kansrijk. Studenten kiezen in toenemende mate voor ons onderwijs. Zowel de hbo-bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs als de Associate degree Pedagogisch Educatief Medewerker zijn gegroeid. Ons netwerk met mbo en vo is versterkt en de samenwerking met de hogescholen binnen Radiant Lerarenopleidingen op het gebied van onderwijs en onderzoek is gecontinueerd. Zonder beweging kan er geen koers gevaren worden. Met de curriculumvernieuwing hebben we de ambitie om de regie meer bij de studenten te leggen. Enerzijds worden de vakken meer geïntegreerd aangeboden en anderzijds komt er meer fl exibiliteit en keuzevrijheid. Studenten kiezen bijvoorbeeld voor nieuwe afstudeerrichtingen, waarbinnen zij ook onderzoek vormgeven. Uit cijfers blijkt dat dit gewaardeerd wordt: de keuzeminoren werden nog nooit zo goed beoordeeld en het aantal studenten dat naar het buitenland ging voor een studieonderdeel steeg aanzienlijk. Ook het werkveld speelt in onze koers een belangrijke rol. Vanuit de kwaliteitsagenda voor het primair onderwijs in Noord- Holland geven wij samen talentontwikkeling vorm. Wij vinden het belangrijk om midden in de samenleving te staan. In Amsterdam hebben we samen met Brede Basisschool El Kadisia het Speleon, de leeromgeving voor Spelend Leren, vormgegeven. In Alkmaar en de kop van Noord-Holland geven we met Surplus invulling aan het Exploreon, een leeromgeving voor onderzoekend leren. De ingeslagen wegen hebben Hogeschool ipabo het afgelopen jaar veel moois gebracht. Volgend jaar gaan we dan ook verder met het realiseren van de ambities. We zullen, samen, de koers bestendigen. Titia Bredée voorzitter College van Bestuur Om op koers te blijven, is het voeren van een continue dialoog van belang. De student staat in ons onderwijs centraal, maar we zijn samen eigenaar van ontwikkeling. Naast regie bij de student, is er ook de wens voor regie bij de professionals. We werken daarom aan een nadere invulling van teams aan zet zodat verantwoordelijkheden op een goede plek belegd worden.

3 ` meer pedagogisch educatief medewerkers In 20 is de eerste groep studenten aan het afstudeerjaar van de Ad opleiding Pedagogisch Educatief Medewerker gestart. Met deze opleiding kunnen professionals en afgestudeerden uit het mbo zich ontwikkelen tot hbo specialist jonge kind in de voor- en vroegschoolse educatie. Patricia is één van de studenten uit de tweede lichting van de opleiding. De werkgever van Patricia stuurde haar een folder met informatie over de nieuw te starten opleiding. Daarover was ze meteen enthousiast: De eerste zin Hoe inspireer je kind, ouders en collega s? sprak mij meteen al aan, en naarmate ik de folder verder las, werd ik alleen maar enthousiaster. Wat is er mooier dan een opleiding waarbij je alle aspecten van de ontwikkeling van het jonge kind leert en óók hoe je ouders en collega s kunt coachen? Patricia begon daarom in 20 aan de opleiding en het enthousiasme is versterkt. Ze raadt studenten die al een tijdje in de kinderopvang werken maar nog wat diepgang missen aan om de opleiding te gaan doen. Je leert met een kritische blik kijken naar bestaande methoden die je gebruikt, naar je eigen handelen en naar het handelen van anderen. Dat je alle kennis direct in de praktijk kunt toepassen, is voor haar een grote meerwaarde. Op naar het diploma en meer specialisten jonge kind op de werkvloer! In 2018 biedt Hogeschool ipabo in Amsterdam ook de voltijd variant aan van de Ad PEM. Wethouder Simone Kukenheim is enthousiast: Er zijn meer en goed opgeleide mensen nodig voor de kinderopvang en het onderwijs, en het moet daarom voor mbo ers makkelijker worden om door te stromen naar de pabo.

4 toekomstgericht onderwijs Op Hogeschool ipabo vinden we het belangrijk om onze studenten voor te bereiden op het onderwijs van vandaag én morgen. Het Exploreon, dat in maart 20 in Alkmaar werd geopend, draagt hieraan bij. Alles draait daar om Wetenschap en Technologie, dat in 2020 verplicht wordt op de basisschool. Bij binnenkomst in het Exploreon valt er direct veel te ontdekken. De 3D printer en de robots springen meteen in het oog. Maar ICTdocent Stefan Schuur geeft daarbij duidelijk aan: Wat je met het materiaal doet is belangrijk, niet het materiaal zelf. Je moet dingen doen! Lector Wetenschap en Technologie Anna Hotze, die onder andere onderzoek doet naar het verankeren van Wetenschap en Technologie in het onderwijs, licht deze uitspraak toe. Hogeschool ipabo vindt het belangrijk bij te dragen aan ontwikkeling en innovatie in de beroepspraktijk. In 20 werd in samenwerking met het Expertisecentrum Wetenschap en Technologie Noord- Holland/Flevoland de inspiratiemap onderzoekend en ontwerpend spelen, Wetenschap en technologie met kleuters gepresenteerd. Edith Louman, initiatiefneemster van de map en ipabo-docent: We laten met deze map zien dat ontdekken, onderzoeken en ontwerpen niet ingewikkeld hoeft te zijn en goed kan worden ingebed in het werken met kleuters én peuters. Het idee is dat studenten zelf aan de slag gaan met materialen en bedenken hoe ze daarmee in hun stageklas prikkelende lessen kunnen geven. In het Exploreon ervaren studenten en hopelijk straks ook leerkrachten met leerlingen hoe W&T-onderwijs er in de praktijk aan toe gaat. De twee docenten zien dat het onderwijs verandert en hebben beiden ideeën over hoe hiermee om te gaan. Anna: De studenten leren hoe zij hun leerlingen straks kunnen stimuleren om te onderzoeken, vragen te stellen en kennis te verwerven. Stefan: Of het nu een 3D-printer is of een andere technologie straks, het gaat erom dat ze leren nadenken wat er achter zit. De tijd van pure kennisoverdracht is voorbij W N

5 samenwerken in de wijk Het opleiden van studenten tot vakbekwame leerkrachten is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dat betekent dat wij voor én met het werkveld opleiden. Hogeschool ipabo staat midden in de samenleving. Ons pand in Amsterdam staat in Nieuw-West, waar wij veel met de scholen in de wijk samenwerken. De samenwerking met Bredeschool El Kadisia is daarvan een mooi voorbeeld. Irmgard Ritfeld, directeur van de school, is enthousiast. In het afgelopen jaar zijn de kinderen van buurtschool El Kadisia weer vrijwel dagelijks aanwezig geweest in het Speleon in Amsterdam. In samenwerking met hen wordt daar ook onderzoek door onze lector Jonge Kind uitgevoerd. Dit heeft op basisschool El Kadisia geleid tot implementatie van nieuwe routines rondom de speelwerktijd, die kindinitiatief en zelfsturing ondersteunen. Irmgard: We leren van en met elkaar, de kinderen ontdekken elke dag iets nieuws en nemen meer initiatief. Het spelend leren verrijkt de kinderen én de leerkrachten! Spelen is leren In 20 is El Kadisia met een aantal onderwijsgroepen vanwege een tekort aan lokalen in hun eigen pand gebruik gaan maken van enkele lokalen in het pand van Hogeschool ipabo. Dit biedt voor ons allerlei mogelijkheden om het onderwijs te verrijken. Zo kunnen onze studenten nu bijvoorbeeld in het pand blijven om stage te lopen! O onderdeel van Hogeschool ipabo Irmgard: Leren en werken op één plek is heel handig voor zowel Hogeschool ipabo als voor ons. Er is zelfs een student die eerst heeft gestudeerd op de hogeschool en direct daarna in hetzelfde pand aan het werk is gegaan bij El Kadisia!

6 kies je minor Hogeschool ipabo is bezig met een curriculumvernieuwing. In het voorjaar van 20 is gestart met de keuzeminor voor derdejaars studenten. Kies op Maat is een platform waar studenten eenvoudig minoren kunnen volgen bij andere Nederlandse hoger onderwijsinstellingen. De locatie maakt daarbij niet uit, de interesse van de student is wat telt. Dat past bij wat wij beogen: regie bij de student neerleggen. Er zijn maar liefst zes minoren van Hogeschool ipabo op het platform te vinden. Toekomstgericht Onderwijs en Moderne Media In deze minor onderzoeken studenten wat toekomstgericht onderwijs inhoudt en ontwerpen zij onderwijs en/of leermaterialen die vormgeven aan hun visie op toekomstgericht onderwijs. Lesgeven in het voortgezet onderwijs Deze minor biedt door een combinatie van verdieping in de onderwijskunde en pedagogiek én het geven van lessen op middelbare scholen een kans voor pabostudenten die willen weten of lesgeven aan pubers in de leeftijd van 12 tot 16 jaar iets voor hen is. Leesplezier In de minor Leesplezier ontwikkelen studenten zich tot een leesexpert met kennis van recente jeugdliteratuur en handvatten om kinderen te motiveren om te lezen en hun creativiteit te prikkelen. Student Demi: Bij de minor sbo werd besproken wat wij als studenten graag zouden willen leren en door middel van groepsvergaderingen werd de inhoud van de lessen bepaald. Ik leerde nog kritischer naar mijn eigen handelen kijken. Wat voor effect heeft mijn gedrag op dat van de kinderen? De stage was een mooie ervaring om het geleerde in de praktijk te brengen. Muziek i.s.m. Conservatorium van Amsterdam Na het volgen van deze minor heeft een student een visie op de mogelijkheden en de eigenheid van muziek in de klas. Met behulp van de eigen muzikale vaardigheden weet de student leerlingen uit te dagen en te ontdekken wie zij zijn en wat zij kunnen. Tweede taalverwerving In deze minor gaat het over onderwijs geven aan kinderen in een andere taal dan hun thuistaal. Niet alleen de vraag hoe kinderen het beste een tweede taal kunnen leren staat centraal, ook welke sociale en culturele factoren hierbij een rol spelen komt aan bod. Stage in het speciaal (basis)onderwjis Voor studenten die even uit het reguliere onderwijs willen stappen om een hele andere onderwijservaring op te doen, biedt deze keuzeminor kansen.

7 Facts and figures instroom per 1-10 voltijd deeltijd totaal instroom naar vooropleiding vwo 9% overig 16% mbo 28% havo 47% studentenaantallen per aantal medewerkers fte Studenttevredenheid (5 pt-schaal) 3, ,5 35,9 algemeen oordeel 3,8 3,7 vrouw man

8 In 2018 zetten wij koers naar het realiseren van een nieuw toekomstbestendig onderwijsgebouw in Alkmaar. Wethouder Elly Konijn gaf bij de aftrap voor de verbouwing aan blij te zijn dat het best bewaarde onderwijsgeheim van Alkmaar een prominente zichtlocatie gaat betrekken. Per 1 september 2018 is het nieuwe adres: Rubenslaan MB Alkmaar Hogeschool ipabo Amsterdam Jan Tooropstraat AD Amsterdam Hogeschool ipabo Alkmaar Gabriël Metsulaan EP Alkmaar T E info@ipabo.nl W

Zeeuwse opleiding. Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject

Zeeuwse opleiding. Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject Deze opleiding is een initiatief van RPCZ, Scalda, HZ University of Applied Sciences, Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen, Kibeo, Kinderopvang Walcheren,

Nadere informatie

Profiel. Hogeschool ipabo. Bestuurder

Profiel. Hogeschool ipabo. Bestuurder Profiel Hogeschool ipabo Bestuurder Hogeschool ipabo Bestuurder Over hogeschool ipabo De ipabo is een interreligieuze, mono-sectorale hogeschool met twee locaties: Amsterdam en Alkmaar. De hogeschool verzorgt

Nadere informatie

kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach

kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach Voldoet aan de kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach (wet IKK) Associate degree (Deeltijd) Startmoment: september 2019 Inhoud opleiding In de Ad PEM-opleiding staat de ontwikkeling van het

Nadere informatie

WERKEN IN_WELZIJN_ONDERWIJS

WERKEN IN_WELZIJN_ONDERWIJS WERKEN IN_WELZIJN_ONDERWIJS 20 Welzijn en onderwijs Werken in een agogisch beroep of in het onderwijs betekent dat je intensief met mensen Welzijn Ben jij een zorgzaam type en werk je graag met kinderen?

Nadere informatie

Partnerschap. en scholen werken op basis van een gezamenlijke verantwoordelijkheid samen met studenten aan hun ontwikkeling tot professional.

Partnerschap. en scholen werken op basis van een gezamenlijke verantwoordelijkheid samen met studenten aan hun ontwikkeling tot professional. Sinds een tiental jaren hebben we opleidingsvormen ontwikkeld die recht doen aan zowel vakbekwaamheid als praktijkkennis van aanstaande leraren. In toenemende mate doen we dat op basis van opleiden in

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

Tabellenboek Peiling Wetenschap en Technologie 2015

Tabellenboek Peiling Wetenschap en Technologie 2015 Hoe besteedt u aandacht aan wetenschap en technologie in uw lessen Nooit Soms Regelmatig Vaak Altijd Gemiddeld Vakgebonden (als apart vak) 55% 31% 9% 3% 2% 100% 1,7 Project(week) gebonden (alleen in projecten

Nadere informatie

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION LERARENOPLEIDING NATUURKUNDE, WISKUNDE, SCHEIKUNDE, INFORMATICA EN ONTWERPEN Heb jij een technische bachelor gevolgd

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

1,4% ten opzichte van studiejaar

1,4% ten opzichte van studiejaar 1 februari 2018 Feiten & Cijfers Stijgende lijn in instroom, inschrijvingen en aantal gediplomeerden hbo houdt stand. Grote toename instroom associate degrees. De instroom in het hbo in studiejaar 2017-2018

Nadere informatie

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw SKO Flevoland en Veluwe Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018 Strategisch beleidsplan SKO Flevoland en Veluwe 1 KINDEREN LATEN LEREN Onze droomschool

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

AD Pedagogisch Educatief Professional

AD Pedagogisch Educatief Professional ASSOCIATE DEGREE & K E ER DI W TU S AD Pedagogisch Educatief Professional 2019-2020 TWEEJARIGE DEELTIJDOPLEIDING MET JE AD-DIPLOMA LEVER JIJ EEN BIJDRAGE AAN ORGANISATIES DIE KINDEROPVANG EN ONDERWIJS

Nadere informatie

Wetenschap en techniek bij kleuters. Martijn Weesing en Edith Louman

Wetenschap en techniek bij kleuters. Martijn Weesing en Edith Louman Wetenschap en techniek bij kleuters Martijn Weesing en Edith Louman Opzet Opening Jonge kind en W&T Een rijke leeromgeving voor W&T creëren W&T: de mogelijkheden zien in een kleuterklas Samenwerking en

Nadere informatie

NIEUW TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

NIEUW TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE NIEUW TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE OOG VOOR KINDEREN Je wil graag met kinderen werken. Dat weet je zeker, want jij ziet kinderen en je wilt graag

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag AD PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

Format samenvatting aanvraag AD PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE Format samenvatting aanvraag AD PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE OPMERKING VOORAF Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting

Nadere informatie

Doorkijkjes W&T in de Pabo

Doorkijkjes W&T in de Pabo Doorkijkjes W&T in de Pabo Pabo Hogeschool Rotterdam mei 2015 Algemeen De pabo van de Hogeschool van Rotterdam kent een voltijd, deeltijd en een academische variant en verzorgt daarmee onderwijs voor circa

Nadere informatie

Strategisch koersplan Onderwijs met Ambitie

Strategisch koersplan Onderwijs met Ambitie Strategisch koersplan 2019-2023 Onderwijs met Ambitie Inhoud Inleiding...3 1. Waar laten we ons door leiden?...4 2. Waar staan we voor? 3. Waar kiezen we voor?... 6 Speerpunt 1: School en kind...6 Speerpunt

Nadere informatie

Associate Degree. Pedagogisch Professional Kind en Educatie

Associate Degree. Pedagogisch Professional Kind en Educatie Associate Degree Pedagogisch Professional Kind en Educatie AANLEIDING ONTWIKKELING OPLEIDING PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE Vraag om pedagogisch professionals in de verschillende sectoren met

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Factsheet. Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe.

Factsheet. Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe. 30 januari 2017 Feiten & Cijfers Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe. Het aantal beginnende studenten in het hbo is in 2016-17 gegroeid

Nadere informatie

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Groei bij gezondheidszorg, aantal studenten in het hbo stabiliseert, aandeel allochtonen blijft groeien, 5% groei in diploma s, aantal Ad-studenten

Nadere informatie

Direct (betaald) voor de klas terwijl je de verkorte deeltijd Pabo opleiding doet? De Pabo in deeltijd.. Wat zijn de mogelijkheden.

Direct (betaald) voor de klas terwijl je de verkorte deeltijd Pabo opleiding doet? De Pabo in deeltijd.. Wat zijn de mogelijkheden. Direct (betaald) voor de klas terwijl je de verkorte deeltijd Pabo opleiding doet? De Pabo in deeltijd.. Wat zijn de mogelijkheden. Leerkracht worden Leerkracht zijn is niet een baan voor iedereen. De

Nadere informatie

Factsheet. Totale hbo-instroom, inschrijvingen en diploma s

Factsheet. Totale hbo-instroom, inschrijvingen en diploma s Instroom, inschrijvingen en diploma s 2018/19 De instroom in het hbo is dit studiejaar toegenomen met 3,4% tot 110.307 eerstejaars aan een associate degree, bachelor of masteropleiding. Dit is de hoogste

Nadere informatie

Amsterdam heeft t: de Universitaire Pabo PA²!

Amsterdam heeft t: de Universitaire Pabo PA²! Amsterdam heeft t: de Universitaire Pabo PA²! Wat is PA²? De PA²-Universitaire Pabo biedt studenten de gelegenheid om de studie Pedagogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit te combineren met de

Nadere informatie

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer Contact bezoekadres Handelskade 75 postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer telefoon 0570-60 30 83 fax 0570-60 37 05 e-mail info.next@saxion.nl particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs Hbo Tweedegraadslerarenopleiding

Nadere informatie

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO ONDERWIJSVERNIEUWING Onderwijsvernieuwing in het mbo Onderwijs 2032, nieuwe speerpunten voor het kunstvakonderwijs én binnen het mbo een eigen verklaring over

Nadere informatie

Terugblik masterclasses HAN Pabo

Terugblik masterclasses HAN Pabo Terugblik masterclasses HAN Pabo Het afgelopen jaar 2017 hebben studenten van de HAN Pabo de mogelijkheid gehad zich via masterclasses te verdiepen in W&T. Alle hieronder beschreven masterclasses zijn

Nadere informatie

Met meer dan dertig basisscholen in den Bosch e.o.

Met meer dan dertig basisscholen in den Bosch e.o. Talentontwikkeling voor en door jongeren www.oho-t.nl Onderwijs helpt Onderwijs bij talentontwikkeling (OhO-t) bestaat alleen in een krachtig, regionaal onderwijsnetwerk, liefst met betrokkenheid van bedrijfsleven

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL OPLEIDINGSMANAGER MARNIX ACADEMIE

FUNCTIEPROFIEL OPLEIDINGSMANAGER MARNIX ACADEMIE FUNCTIEPROFIEL OPLEIDINGSMANAGER MARNIX ACADEMIE Inhoudsopgave 1 De Marnix Academie 3 De organisatie 3 De missie 3 Visie 3 De thema s 3 Organogram 4 2 Opleidingsmanager 5 Plaats in de organisatie 5 Taken

Nadere informatie

Activiteitmail maart 2016 Jaargang 13 nr. 2

Activiteitmail maart 2016 Jaargang 13 nr. 2 Activiteitmail maart 2016 Jaargang 13 nr. 2 Voor u ligt de Activiteitmail. De Activiteitmail is een actuele nieuwsbrief van De Activiteit, het landelijk centrum voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs. Middels

Nadere informatie

Investeren in kwaliteit Kansrijk op arbeidsmarkt. Onderzoek met impact. Hbo als emancipatiemotor. Hbo in vogelvlucht. #hbocijfers

Investeren in kwaliteit Kansrijk op arbeidsmarkt. Onderzoek met impact. Hbo als emancipatiemotor. Hbo in vogelvlucht. #hbocijfers Investeren in kwaliteit Kansrijk op arbeidsmarkt Hbo als emancipatiemotor Onderzoek met impact Hbo in vogelvlucht #hbocijfers Februari 2018 Hbo als emancipatiemotor 453.354 Ingeschreven studenten in studiejaar

Nadere informatie

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd 2018 2019 Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd In het kort Leraar in het basisonderwijs: een mooi en gevarieerd beroep. Als leraar heb je een belangrijke

Nadere informatie

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd 2018 2019 Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd In het kort Leraar in het basisonderwijs: een mooi en gevarieerd beroep. Als leraar heb je een belangrijke

Nadere informatie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie

IselingeAcademie. Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie IselingeAcademie post-hbo, masters en teamscholing Je verder specialiseren in onderwijs doe je bij Iselinge Academie 2019-2020 Iselinge Academie Iselinge Academie realiseert samen met Iselinge Hogeschool

Nadere informatie

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd VISIE OP ONDERWIJS Associate degrees voltijd Voor u ligt de Visie op Onderwijs voor de Associate degree-opleidingen. Deze visie is tot stand gekomen met de partners in het mbo en het hbo in de regio. In

Nadere informatie

Programma open dag 31 januari 2018

Programma open dag 31 januari 2018 Programma open dag 31 januari 2018 Alle opleidingen In de aula van Hogeschool Viaa staan docenten en studenten van alle opleidingen klaar voor een persoonlijk gesprek waarin je jouw vragen over de opleiding

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2010

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs. februari 2010 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs februari 2010 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Inleiding Deze factsheet geeft informatie over het

Nadere informatie

Sectorwerkstuk Maatschappijleer Leerkracht in het basisonderwijs

Sectorwerkstuk Maatschappijleer Leerkracht in het basisonderwijs Sectorwerkstuk Maatschappijleer Leerkracht in het basisonderwijs Sectorwerkstuk door een scholier 1556 woorden 29 augustus 2009 6,1 35 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Leerkracht in het basisonderwijs

Nadere informatie

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE De associate degree (ad) is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs

Feiten en cijfers. Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs 2010 1 Feiten en cijfers Studentenaantallen in het hoger beroepsonderwijs 2010 Ten opzichte van 2009 is de instroom stabiel: -0,3 procent

Nadere informatie

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE De associate degree (ad) is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs

Nadere informatie

Protocol PDG en educatieve minor

Protocol PDG en educatieve minor Protocol PDG en educatieve minor 28 april 2014 Inhoud Protocol voor beoordelingen door de NVAO van de kwaliteit van de afstudeerrichtingen algemeen vormend onderwijs en beroepsgericht onderwijs, het traject

Nadere informatie

Onderwijs. Hoofdstuk 10. 10.1 Inleiding

Onderwijs. Hoofdstuk 10. 10.1 Inleiding Hoofdstuk 10 Onderwijs 10.1 Inleiding Leiden kennisstad heeft een hoog opgeleide bevolking en herbergt binnen haar grenzen veel onderwijsinstellingen. In dit hoofdstuk gaat het zowel om de opleiding die

Nadere informatie

september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier 2 Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven bij leraren en docenten,

Nadere informatie

Kies wat goed voelt

Kies wat goed voelt + +++++++++++++++++++++++++++++++++ Kies wat goed voelt De ene middelbare school is de andere niet. Er zijn vaak grote verschillen in pedagogische benadering, omvang en sfeer. Het belangrijkste is dat

Nadere informatie

Het verhaal van KPZ. LPNPO 07 februari 2019

Het verhaal van KPZ. LPNPO 07 februari 2019 Het verhaal van KPZ LPNPO 07 februari 2019 Kennismaken Sinds 2016 opl.manager Trainer-procesbegeleider Gespreksonderwerpen Korte schets geschiedenis KPZ Missie en Ambities Toelichting ambities Centrum

Nadere informatie

VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT

VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT NAAR VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VERDIEPT, VERRIJKT EN VERBINDT De VU wil graag met u werken aan de versterking van de kwaliteit van het voortgezet

Nadere informatie

Onderhandelen over onderwijsvernieuwing

Onderhandelen over onderwijsvernieuwing Onderhandelen over onderwijsvernieuwing Velon-congres, Breda, 19 maart 2019 Rob Moggré, r.moggre@ipabo.nl Ronald Keijzer, r.keijzer@ipabo.nl https://kenniscentrum.ipabo.nl Hogeschool ipabo We zoomen in

Nadere informatie

Create to explore yourself'

Create to explore yourself' Het Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht Onlosmakelijk verbonden met de Omgeving de Samenleving Bedrijven en Maatschappelijke organisaties Leren & Samenleving als natuurlijke bondgenoot van leerlingen

Nadere informatie

Onderwijsconcept Albeda Zet De Toon!

Onderwijsconcept Albeda Zet De Toon! Onderwijsconcept Onderwijsconcept Albeda Zet De Toon! Voorwoord Albeda heeft een mooie en grote maatschappelijke opdracht. We willen een TOP-school zijn voor studenten en bedrijven in de stad Rotterdam

Nadere informatie

Saxion Open Hengelo Woensdag 1 april 2015

Saxion Open Hengelo Woensdag 1 april 2015 Het gebouw aan de M.A. de Ruyterstraat 3 in Hengelo is geopend tussen 17.00 21.00 uur. Je kunt je de laten informeren over de opleiding Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) van Saxion. Workshop/voorlichtingsronde

Nadere informatie

Lerarenopleiding Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Lerarenopleiding Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Lerarenopleiding Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Wil je werken in het vmbo of mbo? Heb jij oog voor wat jongeren wél kunnen en wil jij ze hierin

Nadere informatie

Hogeschool Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek

Hogeschool Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek Samen opleiden van Leraren Technisch Beroepsonderwijs Hogeschool Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek Samen opleiden van Leraren Technisch Beroepsonderwijs Met bedrijfsleven, beroepsonderwijs en lerarenopleiding

Nadere informatie

Kunst en cultuur in keuzedelen

Kunst en cultuur in keuzedelen ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO KEUZEDELEN Kunst en cultuur in keuzedelen Sinds de herziening in de kwalificatiestructuur van het mbo in augustus 2016 staan naast beroepsgerichte vakken ook keuzedelen

Nadere informatie

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA VOORWOORD Hoe leiden we elke student op tot de professional voor de wereld van morgen? Met de blik op 2025 daagt die vraag

Nadere informatie

De kracht van sociale media in het onderwijs

De kracht van sociale media in het onderwijs De kracht van sociale media in het onderwijs Maak onderwijs effectiever met sociale media Tweedaagse leergang en eendaagse workshop Uw studenten maken volop gebruik van sociale media. Ze ontmoeten er hun

Nadere informatie

Programma open dag 25 april 2018 (onder voorbehoud)

Programma open dag 25 april 2018 (onder voorbehoud) Programma open dag 25 april 2018 (onder voorbehoud) Algemeen 15.00 18.00 uur Informatiemarkt in de aula en mediatheek - Aula Ga in gesprek met studenten en docenten van Viaa. Naast de opleidingen staan

Nadere informatie

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE De associate degree (ad) is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs

Nadere informatie

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent?

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent? Onderwijsassistent Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Een school, een groepsleraar en een lokaal met vaak 25 of meer kinderen. Dat kan heel gezellig zijn voor de leerlingen, maar voor de leraar

Nadere informatie

BASISGGEVENS. Naam Functie

BASISGGEVENS. Naam Functie 1 BASISGGEVENS Soort aanvraag:: Nieuwe opleiding De startdatum van de Ad opleiding is gepland per 1 september 2018. Hiermee is te verwachten dat deze nieuwe opleiding valt onder de nieuwe wetgeving rond

Nadere informatie

1. Arbeidsmarktvraagstukken 2. Professionele werkomgeving 3. Kenniscentrum

1. Arbeidsmarktvraagstukken 2. Professionele werkomgeving 3. Kenniscentrum De kracht van het primair onderwijs Activiteiten Arbeidsmarktplatform 2017 Waarvoor kunt u in 2017 bij het Arbeidsmarkplatform PO terecht? Welke thema s staan dit jaar centraal? Hieronder staan de thema

Nadere informatie

Maatschappelijke vorming

Maatschappelijke vorming toelichting Hoe kan de school de leerling helpen om zich te ontwikkelen tot een actieve, verantwoordelijke en sociale burger? Een belangrijke taak van de school is om leerlingen voor te bereiden op hun

Nadere informatie

23 maart april Kader voor de uitgebreide toets nieuw Associate-degree (Ad-)programma van de NVAO (Stcrt. 2014, nr. 9832).

23 maart april Kader voor de uitgebreide toets nieuw Associate-degree (Ad-)programma van de NVAO (Stcrt. 2014, nr. 9832). nuao w nederlands- alaamse accreditatieorganisatie»es Besluit strekkende tot een oordeel voldoende onder voorwaarden van een aanvraag toets nieuw Associate-degreeprogramma Pedagogisch Educatief Medewerker

Nadere informatie

Op veel beroepsopleidingen ONLINE ONDERWIJS HEEFT KLASLOKAAL HARD NODIG. Het combineren van klassikaal onderwijs met een online leeromgeving

Op veel beroepsopleidingen ONLINE ONDERWIJS HEEFT KLASLOKAAL HARD NODIG. Het combineren van klassikaal onderwijs met een online leeromgeving ONLINE ONDERWIJS HEEFT KLASLOKAAL HARD NODIG Het combineren van klassikaal onderwijs met een online leeromgeving valt docenten in de praktijk niet mee. Een college opnemen en op internet zetten is niet

Nadere informatie

Avans Academie Associate Degrees Den Bosch

Avans Academie Associate Degrees Den Bosch Avans Academie Associate Degrees Den Bosch Robin Pereboom Adviseur Connect, verbindt bedrijfsleven en onderwijs Meet up Agrifood Capital, Oss 7 februari 2019 Workshop 8 Onderwijs en Bedrijfsleven, hoe

Nadere informatie

FORMULIER STRATEGISCHE THEMA S OPLEIDING [NAAM]: INSTITUUT: (G)OC: INSTITUUTSDIRECTEUR: DATUM:

FORMULIER STRATEGISCHE THEMA S OPLEIDING [NAAM]: INSTITUUT: (G)OC: INSTITUUTSDIRECTEUR: DATUM: FORMULIER STRATEGISCHE THEMA S OPLEIDING [NAAM]: INSTITUUT: (G)OC: INSTITUUTSDIRECTEUR: DATUM: De (G)OC heeft als formele wettelijke vastgelegde taak het adviseren over de OER en het jaarlijks beoordelen

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo

christelijke school voor mavo-havo christelijke school voor mavo-havo Jij kiest, leert en ervaart Coaching: wie ben je, wat kan je, wat wil je? Wij helpen leerlingen hun eigen koers te bepalen Your Hours: extra ondersteuning, verbreding

Nadere informatie

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world.

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) HBO-bachelor voltijd Startmoment: september 2019 Graad: Bachelor of Education Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas Je hebt een hbo- of universitaire

Nadere informatie

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Op reis naar toekomstvaardige leerlingen! Visiedocument Samenwerkingsschool de Nijewier Tjalleberd Datum: 25 maart 2019 Versie: vastgesteld Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS 0 6 UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS Krijgt het kind wat het nodig heeft? leerkracht Koester de nieuwsgierigheid van het kind, geef het kind regie en plan samen de leerdoelen. Koers Best Onderwijs 2016-2020

Nadere informatie

Het Exploreon op de basisschool: een rijke leeromgeving voor onderzoekend en ontwerpend leren.

Het Exploreon op de basisschool: een rijke leeromgeving voor onderzoekend en ontwerpend leren. Het Exploreon op de basisschool: een rijke leeromgeving voor onderzoekend en ontwerpend leren. Marianne Stroomer (De Meerpaal) Nicolette Gorissen (De Meerpaal) Inka de Pijper (NEMO) Anna Hotze (ipabo)

Nadere informatie

Coördinator Wetenschap en Techniek

Coördinator Wetenschap en Techniek Coördinator Wetenschap en Techniek De post-hbo opleiding Coördinator Wetenschap en Techniek heeft tot doel leraren en middenkaderfunctionarissen toe te rusten met inzichten en vaardigheden op het gebied

Nadere informatie

Lerarenopleiding Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Lerarenopleiding Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2018 2019 Lerarenopleiding Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Wil je werken in het vmbo of mbo? Heb jij oog voor wat jongeren wél kunnen en wil jij ze hierin

Nadere informatie

KWALIFICATIE-EISEN 2017/2018 PEDAGOGISCH MEDEWERKERS. adres: Larikslaan 6c 3833 AM Leusden

KWALIFICATIE-EISEN 2017/2018 PEDAGOGISCH MEDEWERKERS. adres: Larikslaan 6c 3833 AM Leusden 2017/2018 KWALIFICATIE-EISEN PEDAGOGISCH MEDEWERKERS telefoon: 030-2080204 e-mail: info@flexleidster.nl internet: www.flexleidster.nl adres: Larikslaan 6c 3833 AM Leusden Inhoud Kwalificatie-eis pedagogisch

Nadere informatie

Lerarenopleiding OgK & GzW

Lerarenopleiding OgK & GzW Lerarenopleiding OgK & GzW 25 maart 2019 Lerarenopleiding Omgangskunde & Gezondheidszorg en Welzijn Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Ontwikkelgesprek... 3 Aanwezigen tijdens het ontwikkelgesprek:...

Nadere informatie

Praktijkopleider agrotechniek

Praktijkopleider agrotechniek Associate degree Deeltijd 2018-2019 Praktijkopleider agrotechniek Ontwikkel uw vaardigheden als praktijkopleider in de agrotechnische sector met deze tweejarige opleiding 2 De agrarische sector is continu

Nadere informatie

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Groei bij gezondheidszorg, aantal studenten in het hbo stabiliseert, aandeel allochtonen blijft groeien, 5% groei in diploma s, aantal Ad-studenten

Nadere informatie

Voorlichtingsavond ILO

Voorlichtingsavond ILO Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO 14 februari 2017 Typ hier de footer 2 Didactief Special december 2016 3 Typ hier de footer 4 Onderzoek & de onderwijpraktijk eerstegraads

Nadere informatie

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven er ontzettend veel ideeën

Nadere informatie

Vacature Pedagogisch begeleider (1,0 fte) BC Broekhin Swalmen-Reuver

Vacature Pedagogisch begeleider (1,0 fte) BC Broekhin Swalmen-Reuver Vacature Pedagogisch begeleider (1,0 fte) BC Broekhin Swalmen-Reuver (S08 CAO-VO) Aanleiding: Per 1 september 2018 zijn we op zoek naar een pedagogisch begeleider voor de locatie Swalmen en Reuver. Informatie:

Nadere informatie

SPECIAAL ONDERWIJS TALENTEN CAMPUS VENLO GELUKT! ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ

SPECIAAL ONDERWIJS TALENTEN CAMPUS VENLO GELUKT! ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ SPECIAAL ONDERWIJS TALENTEN CAMPUS VENLO GELUKT! ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ GELUKT! Ik zit aan mijn ontbijt. Een beetje nerveus neem ik nog snel de krant door. Gek eigenlijk. Ik sta al jaren voor

Nadere informatie

PROFIEL. Adviseur Onderwijs HAS Hogeschool

PROFIEL. Adviseur Onderwijs HAS Hogeschool PROFIEL Adviseur Onderwijs HAS Hogeschool 1. De organisatie Dit profiel wordt gebruikt om potentiële kandidaten in het kort te informeren over de functie Adviseur Onderwijs, HAS Hogeschool en haar context.

Nadere informatie

Bibliotheek en mbo werken samen aan digitale geletterdheid. Van visie naar praktijk

Bibliotheek en mbo werken samen aan digitale geletterdheid. Van visie naar praktijk Bibliotheek en mbo werken samen aan digitale geletterdheid Van visie naar praktijk Van visie naar praktijk Bibliotheek en mbo werken samen aan digitale geletterdheid De Koninklijke Bibliotheek en Cubiss

Nadere informatie

Zoek het uit! Studiekeuze123

Zoek het uit! Studiekeuze123 Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is belangrijk, maar kan best lastig zijn. Er zijn ruim 1.700 bacheloropleidingen waaruit je kunt kiezen

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 3 Opleidingsdeel LVO

Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 3 Opleidingsdeel LVO Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 3 Opleidingsdeel LVO 2018-2019 Opleidingsdeel voor de bachelor lerarenopleidingen voortgezet onderwijs van Driestar hogeschool (onderdeel van Driestar educatief)

Nadere informatie

Persoonlijk & ondernemend. Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende

Persoonlijk & ondernemend. Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende Oostwende College Persoonlijk & ondernemend Waar kies jij voor? Ontdek waar jouw talenten liggen op het Oostwende Ondernemende houding - Ontdek jezelf! Weet jij al wat je wilt worden? Of nog helemaal niet?

Nadere informatie

1.1 Transculturele pedagogiek om cultuurverschillen te overbruggen:

1.1 Transculturele pedagogiek om cultuurverschillen te overbruggen: 1 Transculturele pedagogiek Inhoudsopgave: 1 TRANSCULTUREEL DENKEN EN HANDELEN...1 1.1 Transculturele pedagogiek om cultuurverschillen te overbruggen:...1 1.2 Modellen en een metafoor:...2 1.3 Videotrainingsband:

Nadere informatie

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE OOG VOOR KINDEREN Je wilt graag met kinderen werken. Dat weet je zeker, want jij ziet kinderen en je wilt bijdragen aan

Nadere informatie

Wetsvoorstel Invoering associate degreeopleiding. LICA bijeenkomst 16 november 2016

Wetsvoorstel Invoering associate degreeopleiding. LICA bijeenkomst 16 november 2016 Wetsvoorstel Invoering associate degreeopleiding LICA bijeenkomst 16 november 2016 1 Vragen die ik ga proberen te beantwoorden Wat is de associate degree-opleiding en voor wie is het? Wat is van belangrijk

Nadere informatie

Vragenlijst HBO-Monitor deeltijd 2016

Vragenlijst HBO-Monitor deeltijd 2016 Vragenlijst HBO-Monitor deeltijd 2016 > Met zwarte of blauwe pen invullen > Kruis slechts één antwoord aan tenzij anders is aangegeven > Let op naar welke vraag u soms wordt doorverwezen Enkele algemene

Nadere informatie

School Ondersteuningsprofiel De Startbaan - 2 oktober 2014

School Ondersteuningsprofiel De Startbaan - 2 oktober 2014 De Startbaan - 2 oktober 214 1B. Onderwijskundig concept van de school Onderwijskundig concept van de school Onze school zet de laatste jaren in op kwaliteitsgericht coachen. Daarbij gaan we uit van de

Nadere informatie

Factsheet Toelatingstoets PABO

Factsheet Toelatingstoets PABO Pabo-opleidingen zitten in de lift De pabo s hebben de afgelopen jaren veel stappen gezet om de kwaliteit verder te versterken, onder meer door de invoering van de toelatingstoetsen. Deze maatregelen betalen

Nadere informatie

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS.

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE LERARENOPLEIDING MAATSCHAPPIJLEER EN MAATSCHAPPIJWETENSCHAPPEN LERARENOPLEIDING MAATSCHAPPIJLEER EN MAATSCHAPPIJWETENSSCHAPPEN Na je master Sociologie,

Nadere informatie

Kwalificatie-eisen Pedagogisch Medewerkers

Kwalificatie-eisen Pedagogisch Medewerkers Kwalificatie-eisen Pedagogisch Medewerkers Buitenschoolse Opvang (BSO) en Peuters (Dagopvang/KDV) 1 juli 2018 Het FCB (Het arbeidsmarktfonds voor de Kinderopvang) maakt n.a.v. de CAO-afspraken een overzicht

Nadere informatie

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd 2020 2021 Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd In het kort Leraar in het basisonderwijs: een mooi en gevarieerd beroep. Als leraar heb je een belangrijke

Nadere informatie

Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontdekken?

Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontdekken? Helpt u mee technisch talent voor de toekomst te ontdekken? Bèta in bedrijf De terugloop van het aantal bètaleerlingen en -studenten is landelijk een bron van zorg. Ook u ervaart wellicht hoe moeilijk

Nadere informatie

Strategie in Beweging. Koersnotitie. versie 4

Strategie in Beweging. Koersnotitie. versie 4 Strategie in Beweging Koersnotitie versie 4 Onze Opdracht Het Waartoe zijn wij hier in Alphen aan den Rijn en omgeving? Voor welk vraagstuk zijn wij het antwoord? 1. Wij zijn een stichting voor primair

Nadere informatie

(Chiara, student lager onderwijs, stage in Cambodja)

(Chiara, student lager onderwijs, stage in Cambodja) Multiculturaliteit is in onze samenleving en zeker in het onderwijs tegenwoordig heel belangrijk. In Cambodja ben ik niet alleen geconfronteerd geweest met andere onderwijssystemen maar ook met de taalbarrière

Nadere informatie