NIEUW TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUW TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE"

Transcriptie

1 NIEUW TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

2 OOG VOOR KINDEREN Je wil graag met kinderen werken. Dat weet je zeker, want jij ziet kinderen en je wilt graag bijdragen aan hun ontwikkeling. Tijdens de Associate degree opleiding Pedagogisch Professional Kind en Educatie (PPKE) word je opgeleid tot een pedagogisch professional. Een professional die breed inzetbaar is, die bijvoorbeeld de verbinding kan maken tussen een kinderdagverblijf en een basisschool, of tussen de jeugdzorg en het onderwijs. Een professional die kennis heeft over de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 14 jaar. TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE De Associate degree (Ad) is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs (niveau 5). Het niveau van de Ad-opleiding zit tussen mbo-4 en een bacheloropleiding in. Ad-opleidingen kenmerken zich doordat theorie en praktijk elkaar afwisselen en met elkaar worden verbonden. Er wordt theoretische kennis opgedaan binnen het vakgebied en praktische vaardigheden worden ontwikkeld in de praktijk.

3 MEER KANSEN OP DE ARBEIDSMARKT De Ad s worden in nauwe samenwerking met het werkveld ontwikkeld en bieden goede kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. In de komende jaren zullen er steeds meer mogelijkheden ontstaan voor het volgen van een Associate degree in de regio Overijssel bij de verschillende hogescholen. De Ad-opleiding Pedagogisch Professional Kind en Educatie (PPKE) leidt op voor functies binnen het onderwijs, kinderopvang, welzijn en jeugdzorg. Afgestudeerden kunnen vanuit specifieke kennis en vaardigheden een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 14 jaar. ZWOLSE SAMENWERKING De Ad-opleiding Pedagogisch Professional Kind en Educatie is ontwikkeld door Katholieke Pabo Zwolle (KPZ), Hogeschool Viaa en de ROC s Landstede en Menso Alting. In september 2016 zijn er drie groepen gestart. Volgend studiejaar starten we opnieuw met drie groepen. GOEDE BALANS TUSSEN THEORIE EN PRAKTIJK Ik vind het fantastisch om de voldoening in de ogen van een kind te zien wanneer hij of zij iets nieuws heeft geleerd of een andere kijk op iets heeft gekregen. Omdat ik niet precies wist welke opleiding daar nu het beste bij paste, kwam ik uit bij de Adopleiding Pedagogisch Professional Kind en Educatie. Een tweejarige opleiding die binnen het pedagogisch werkveld talloze kansen biedt om aan de slag te gaan met kinderen van 0 tot 14 jaar in de breedste zin van het woord, met daarnaast uitstroommogelijkheden naar allerlei andere hbo-opleidingen om me te differentiëren. Dat klonk voor mij als een perfecte oplossing! Ik vind het erg fijn dat er binnen de opleiding een goede balans tussen theorie en praktijk is zodat ik met behulp van praktijkvoorbeelden de theorie helder kan toepassen tijdens mijn stage. Daarnaast helpt het ook dat de school kleinschalig is, omdat ik nu heel makkelijk de juiste personen kan vinden waar ik mijn vragen aan kan stellen en het brengt de sfeer van de school ook ten goede! Tom Hooijer

4 PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE De opleiding PPKE is zo ingericht dat het goed aansluit op jouw situatie en achtergrond. De opleiding is opgebouwd rond een aantal thema s uit de beroepspraktijk. In ieder semester komt een specifiek thema aan bod. Tijdens de gehele opleiding staan vier doorlopende leerlijnen centraal: de persoonlijke professionele ontwikkelingslijn, de kennislijn, de praktijklijn en de ontwerplijn. De lessen worden gegeven door betrokken, bekwame en bevlogen docenten. Afhankelijk van het onderwerp krijg je les van docenten van KPZ, Hogeschool Viaa of vanuit ROC Landstede. Ook werk je veel in leergroepen van ongeveer acht studenten. In deze leergroepen staat je persoonlijke professionele ontwikkeling centraal en bespreek je je ervaringen uit de praktijk. Studiejaar 1 In het eerste studiejaar worden de thema s het zich ontwikkelende kind en het kind in de leerrijke omgeving behandeld. Je verdiept je in de verschillende leer- en ontwikkelingslijnen en leert hoe je activiteiten (bijvoorbeeld ter stimulering van taalontwikkeling) kan ondernemen gericht op het verrijken van de leeromgeving van (groepen) kinderen. Ook leer je samen te werken binnen je eigen organisatie en directe omgeving. Kennis over onder andere gesprekstechnieken en ouder/wijk-betrokkenheid komen hierbij aan bod. Studiejaar 2 In het tweede studiejaar staan de thema s het kind binnen het sociale systeem en het kind in de samenleving centraal. Ook hier ligt de nadruk op het ondersteunen van de ontwikkeling van kinderen. De focus verschuift naar complexe situaties (bijvoorbeeld gedragsproblematiek) en is meer gericht op het hele systeem rondom het kind of een groep kinderen. Hierbij is onder andere kennis over talentontwikkeling en wet- en regelgeving van belang. Aan het einde van de studie integreer je kennis en vaardigheden en profileer je je op één van de volgende gebieden: onderwijs, kinderopvang, welzijn of jeugdzorg. In het laatste half jaar staat het afstuderen centraal. Je werkt aan een afstudeeropdracht die gerelateerd is aan de beroepspraktijk.

5 EEN OPLEIDING MET VEEL MOGELIJKHEDEN De Ad-opleiding Pedagogisch Professional Kind en Educatie startte voor mij op het juiste moment. Ruim vijf jaar ben ik werkzaam als pedagogisch medewerkster bij een kindcentrum. Sinds anderhalf jaar ben ik gestart met een combinatiefunctie pedagogisch medewerkster en onderwijsassistent. Dit betekent dat ik twee middagen op de basisschool aanwezig ben om de leraren te ondersteunen. Ik heb echter alleen mijn diploma pedagogisch medewerker. Door de opleiding PPKE kan ik mijn kennis vergroten en vaardigheden verder ontwikkelen en dit direct toepassen op de school waar ik werk. Mijn eerste indruk van de opleiding: een opleiding met veel mogelijkheden voor mensen die werken met kinderen, om hun kennis te verbreden. Lotte Akkermans LEREN IN DE PRAKTIJK Gedurende je opleiding ga je naast theoretische kennis ook praktijkervaring op doen. Je werkt (betaald of onbetaald) vanaf het begin van de opleiding 16 uur per week in het onderwijs, de kinderopvang, welzijn en/of jeugdzorg. Er wordt ingezet op praktijkplaatsen waar de verschillende domeinen samenwerken in bijvoorbeeld Integrale Kindcentra of Brede scholen. Op deze manier doe je kennis en ervaring op met een breed werkveld rondom de ontwikkeling van het kind. Je gaat de verkregen kennis en inzichten uit je opleiding toepassen, rekening houdend met de context van de praktijk. In je praktijkorganisatie ga je deel uitmaken van een praktijkleergroep. Het streven is om in deze praktijkleergroepen studenten van verschillende opleidingen samen te laten werken en te leren. De gemengde samenstelling van de groep zorgt ervoor dat je leert werken in een multidisciplinair team en kennis krijgt van verschillende contexten. In de praktijk word je begeleid door een praktijkbegeleider en door een praktijkbegeleidende docent vanuit de opleiding. Het functioneren in de praktijk wordt na ieder semester getoetst door middel van een portfolio en een gesprek.

6 BEGELEIDING TOELATINGSEISEN Goede begeleiding vinden wij erg belangrijk. Daarom krijg je naast de begeleiding in de praktijk, ook begeleiding tijdens je studie door een studieloopbaan-begeleider (slb er). Je wordt geïnformeerd over de organisatie en de inhoud van de opleiding en je wordt begeleid in je studieplanning. Met de slb er heb je ook individuele (studievoortgangs-)gesprekken. Je kunt je aanmelden voor PPKE wanneer je een relevante mbo-4 vooropleiding hebt afgerond zoals: Onderwijsassistent en (gespecialiseerd) Pedagogisch medewerker, Pedagogisch medewerker kinderopvang, jeugdzorg, sociaal cultureel werk en BOS-medewerker, sport- en bewegingscoördinator. STUDIEBELASTING De studielast van de opleiding is gebaseerd op een praktijkplaats in een relevante sector. Contacttijd 468 uur (jaar 1) 480 uur (jaar 2) Praktijk 672 uur (jaar 1) 640 uur (jaar 2) Zelfstudie 540 uur (jaar 1) 560 uur (jaar 2) LESTIJDEN Als student dien je bij de aanvang van het eerste studiejaar relevant werk (betaald of onbetaald) te verrichten bij een instelling binnen de domeinen onderwijs, kinderopvang, welzijn of jeugdzorg. Je werkt minimaal 16 uur per week waarvan je gemiddeld 4 uur per week flexibel in moet zetten. Deze flexibele uren neem je op in overleg met je werkgever. Het gaat hierbij om het uitvoeren van opdrachten en het opdoen van ervaring binnen de eigen organisatie of in een ander domein. Dit zal vastgelegd worden in een tripartiete- en praktijkovereenkomst tussen jou, je werkgever en de opleiding. Je praktijkplaats moet worden goedgekeurd door de opleiding. De opleiding is voorlopig alleen nog in deeltijd te volgen. De daggroep heeft les op vrijdag van uur en ongeveer zes zaterdagen. De avondgroep heeft les op dinsdag- en donderdagavond van uur en ongeveer zes zaterdagen. Heb je geen tijd of zin om te koken voordat je naar de les gaat? Op dinsdag- en donderdagavond wordt er gekookt voor deel-tijdstudenten en medewerkers. Voor een klein bedrag kun je een heerlijke warme maaltijd kopen. STUDIEKOSTEN De kosten voor de opleiding zijn verdeeld in het collegegeld en de academiebijdrage. Op vind je de juiste bedragen. Het boekenpakket kost ongeveer 850,-. Deze boeken gebruik je tijdens de gehele opleiding. Voor het volgen van een deeltijdopleiding krijg je geen studiefinanciering. Wel is het eventueel mogelijk om je studiekosten en andere scholingsuitgaven via de belasting terug te vragen. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

7 NA JE STUDIE Als je de Ad-opleiding Pedagogisch Professional Kind en Educatie hebt afgerond, kun je je verder specialiseren. Mogelijke vervolgopleidingen (met eventuele toelatingstoetsen) zijn de hbo bacheloropleidingen leraar basisonderwijs (pabo), en social work. In het tweede studiejaar zal er extra aandacht zijn voor eventuele toelatingseisen en toetsen tot deze bacheloropleidingen. Wil je niet verder studeren, dan kun je als Pedagogisch Professional Kind en Educatie (PPKE er) aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken: bij een kindcentrum waar je in de school en in de naschoolse opvang, als verbindende schakel functioneert. Je hebt zicht op de begeleidingsbehoeften van kinderen, zowel binnen als buiten de school; binnen de kinderopvang in verschillende groepen en vanuit de eigen competentie een adviserende of uitvoerende voortrekkersrol vervullen, waarbij je ook contactpersoon kunt zijn voor het gezin en overige instanties; binnen een school, waarbij je in verschillende groepen ondersteuning biedt met betrekking tot de ontwikkeling van kinderen. Je werkt tevens bepaalde thema s uit voor de school en onderhoudt je contact met ondersteunende instanties; binnen een school of een wijkteam werk je preventief met kinderen/jongeren zodat verwijzingen naar intensieve hulp voorkomen kan worden. MEER WETEN? Voordat je (opnieuw) gaat studeren is het belangrijk dat je je goed oriënteert. Op kpz.nl en viaa.nl vind je nog meer informatie over de studie PPKE. Je bent welkom om een dag of avond mee te lopen. Je kunt je hiervoor aanmelden op kpz.nl. Kom naar één van onze open dagen. Je krijgt veel inhoudelijke en organisatorische informatie. Je kunt je aanmelden voor de open dagen op kpz.nl en viaa.nl.

8 AANMELDEN Heb je je goed georiënteerd op je studie en wil je de Ad-opleiding PPKE gaan volgen? Dan komt de volgende stap: je aanmelden. De inschrijving voor deze opleiding is centraal geregeld en verloopt via Katholieke Pabo Zwolle. Kijk op kpz.nl voor de aanmeldprocedure. KATHOLIEKE PABO ZWOLLE Ten Oeverstraat EW Zwolle HOGESCHOOL VIAA Grasdorpstraat EN Zwolle info@viaa.nl

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE OOG VOOR KINDEREN Je wilt graag met kinderen werken. Dat weet je zeker, want jij ziet kinderen en je wilt bijdragen aan

Nadere informatie

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE De associate degree (ad) is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs

Nadere informatie

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE De associate degree (ad) is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs

Nadere informatie

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE De associate degree (ad) is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs

Nadere informatie

Associate Degree. Pedagogisch Professional Kind en Educatie

Associate Degree. Pedagogisch Professional Kind en Educatie Associate Degree Pedagogisch Professional Kind en Educatie AANLEIDING ONTWIKKELING OPLEIDING PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE Vraag om pedagogisch professionals in de verschillende sectoren met

Nadere informatie

Pedagogisch Professional Kind en Educatie

Pedagogisch Professional Kind en Educatie Associate Degree Pedagogisch Professional Kind en Educatie Voorlichting 21 juni 2016 AANLEIDING ONTWIKKELING OPLEIDING PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE Nieuwe onderwijsvormen (IKC, SLIMfit, Sterrenscholen)

Nadere informatie

TALENTENPROGRAMMA VAN RABO NAAR PABO Carrière kansen in het Onderwijs, Kinderopvang, Welzijn en Jeugdzorg

TALENTENPROGRAMMA VAN RABO NAAR PABO Carrière kansen in het Onderwijs, Kinderopvang, Welzijn en Jeugdzorg TALENTENPROGRAMMA VAN RABO NAAR PABO Carrière kansen in het Onderwijs, Kinderopvang, Welzijn en Jeugdzorg INHOUD TALENTEN- PROGRAMMA Inspelen op lerarentekort 3 Carrière mogelijkheden in de sector Kind

Nadere informatie

AD Pedagogisch Educatief Professional

AD Pedagogisch Educatief Professional ASSOCIATE DEGREE & K E ER DI W TU S AD Pedagogisch Educatief Professional 2019-2020 TWEEJARIGE DEELTIJDOPLEIDING MET JE AD-DIPLOMA LEVER JIJ EEN BIJDRAGE AAN ORGANISATIES DIE KINDEROPVANG EN ONDERWIJS

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag AD PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

Format samenvatting aanvraag AD PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE Format samenvatting aanvraag AD PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE OPMERKING VOORAF Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting

Nadere informatie

Zeeuwse opleiding. Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject

Zeeuwse opleiding. Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject Deze opleiding is een initiatief van RPCZ, Scalda, HZ University of Applied Sciences, Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen, Kibeo, Kinderopvang Walcheren,

Nadere informatie

Praktijkopleider agrotechniek

Praktijkopleider agrotechniek Associate degree Deeltijd 2018-2019 Praktijkopleider agrotechniek Ontwikkel uw vaardigheden als praktijkopleider in de agrotechnische sector met deze tweejarige opleiding 2 De agrarische sector is continu

Nadere informatie

Associate degree Deeltijd

Associate degree Deeltijd Associate degree Deeltijd 2018-2019 Bloemsierkunst Vakmanschap, effectief communiceren en managen op hbo-niveau in de bloemsierkunst U bent werkzaam in de bloemenbranche, als zelfstandig ondernemer of

Nadere informatie

Welzijn. > gereformeerd mbo Zwolle 2016-2017. Ben jij: sociaal, zorgzaam en vol initiatief? Kom dan bij ons studeren!

Welzijn. > gereformeerd mbo Zwolle 2016-2017. Ben jij: sociaal, zorgzaam en vol initiatief? Kom dan bij ons studeren! > gereformeerd mbo Zwolle 2016-2017 Ben jij: sociaal, zorgzaam en vol initiatief? Kom dan bij ons studeren! Welzijn PEDAGOGISCH MEDEWERKER KINDEROPVANG > GESPECIALISEERD PEDAGOGISCH MEDEWERKER > ONDERWIJSASSISTENT

Nadere informatie

kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach

kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach Voldoet aan de kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach (wet IKK) Associate degree (Deeltijd) Startmoment: september 2019 Inhoud opleiding In de Ad PEM-opleiding staat de ontwikkeling van het

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

WERKEN IN_WELZIJN_ONDERWIJS

WERKEN IN_WELZIJN_ONDERWIJS WERKEN IN_WELZIJN_ONDERWIJS 20 Welzijn en onderwijs Werken in een agogisch beroep of in het onderwijs betekent dat je intensief met mensen Welzijn Ben jij een zorgzaam type en werk je graag met kinderen?

Nadere informatie

VOORTGANG AD PPKE ACTUELE ONTWIKKELINGEN PROFESSIONALISERING NIEUWSBRIEF /2019 PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

VOORTGANG AD PPKE ACTUELE ONTWIKKELINGEN PROFESSIONALISERING NIEUWSBRIEF /2019 PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE VOORTGANG AD PPKE ACTUELE ONTWIKKELINGEN PROFESSIONALISERING NIEUWSBRIEF 2 2018/2019 PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE INHOUD A. VOORTGANG AD PPKE A1. Nieuwe rollen en functies voor afgestudeerde

Nadere informatie

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Als sociaal maatschappelijk begeleider bevorder je de zelfstandigheid van mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij. Dit doe je door ze advies en informatie

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN PEDAGOGISCH WERK. Onderwijs & Kinderopvang College is onderdeel van

MBO OPLEIDINGEN PEDAGOGISCH WERK. Onderwijs & Kinderopvang College is onderdeel van MBO OPLEIDINGEN PEDAGOGISCH WERK Onderwijs & Kinderopvang College is onderdeel van 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges.

Nadere informatie

: 120 : 25 april 2016 : 2 mei : 13 mei 2016 : 28 mei 2016

: 120 : 25 april 2016 : 2 mei : 13 mei 2016 : 28 mei 2016 ,nvao r nederlands - vlaamse accreditatieorganisatie Besluit strekkende tot een oordeel voldoende van een aanvraag toets nieuw Associate-degreeprogramma Pedagogisch Professional Kind en Educatie van de

Nadere informatie

NIEUW LEADERSHIP IN EDUCATION MASTER

NIEUW LEADERSHIP IN EDUCATION MASTER NIEUW LEADERSHIP IN EDUCATION MASTER Leadership IN EDUCATION (MASTER) Van leidinggevenden in het onderwijs wordt verwacht dat zij in staat zijn duurzame schoolontwikkeling te realiseren en onderwijsinnovatie

Nadere informatie

Welzijn. > gereformeerd mbo Zwolle 2015-2016. Ben jij: sociaal, zorgzaam en vol initiatief? Kom dan bij ons studeren!

Welzijn. > gereformeerd mbo Zwolle 2015-2016. Ben jij: sociaal, zorgzaam en vol initiatief? Kom dan bij ons studeren! > gereformeerd mbo Zwolle 2015-2016 Ben jij: sociaal, zorgzaam en vol initiatief? Kom dan bij ons studeren! Welzijn > HELPENDE ZORG & WELZIJN > PEDAGOGISCH MEDEWERKER KINDEROPVANG > GESPECIALISEERD PEDAGOGISCH

Nadere informatie

Congres Brede School 19 april 2016

Congres Brede School 19 april 2016 Congres Brede School 19 april 2016 DEELSESSIE 10: OPLEIDEN VAN PEDAGOGISCH PROFESSIONALS VAN DE TOEKOMST. Even voorstellen.. Opleidingentafel Pedagogisch Pact Landelijke aanpak professionalisering pedagogische

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

Presentatie vraagfinanciering

Presentatie vraagfinanciering Presentatie vraagfinanciering Flexibel studeren voor professionals Gerrit van der Heijden, 17 januari 2016 Deeltijd bacheloropleidingen Hbo-deeltijdopleidingen: Godsdienst Pastoraal Werk Leraar Godsdienst/Levensbeschouwing

Nadere informatie

OPLEIDING TOT LERAAR BASISONDERWIJS

OPLEIDING TOT LERAAR BASISONDERWIJS OPLEIDING TOT LERAAR BASISONDERWIJS Deeltijdopleidingen OP KPZ VOEL JE JE THUIS EEN OPLEIDING KIEZEN DIE BIJ JOU PAST De keuze om (opnieuw) te gaan studeren, om je te laten omscholen, maak je niet zomaar.

Nadere informatie

Onderwijsassistent. Kenmerken. Werkzaamheden. Na deze opleiding:

Onderwijsassistent. Kenmerken. Werkzaamheden. Na deze opleiding: Onderwijsassistent Een leraar of lerares komt soms handen tekort in de klas. Als onderwijsassistent zorg je er samen met de leerkracht voor dat alle leerlingen de aandacht krijgen die ze verdienen. In

Nadere informatie

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world.

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) HBO-bachelor voltijd Startmoment: september 2019 Graad: Bachelor of Education Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas Je hebt een hbo- of universitaire

Nadere informatie

START JE STUDIE OP 6 NOVEMBER 2018 MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE

START JE STUDIE OP 6 NOVEMBER 2018 MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE START JE STUDIE OP 6 NOVEMBER 2018 MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE NIEUWE MASTER VOOR INNOVATIEVE LEIDERS De master Leiderschap en Innovatie Kind en Educatie (MLIKE) is bedoeld voor professionals

Nadere informatie

AD Sociaal Werk in de Zorg

AD Sociaal Werk in de Zorg ASSOCIATE DEGREE (MODULAIR) & K E ER DI W TU S AD Sociaal Werk in de Zorg 2019-2020 TWEEJARIGE DEELTIJDOPLEIDING GA AAN DE SLAG ALS SOCIAAL WERKER DIE OOG HEEFT VOOR ACTUELE ONTWIKKELINGEN, ZOALS EIGEN

Nadere informatie

MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE

MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE De master Leiderschap en Innovatie Kind en Educatie (MLIKE) is bedoeld voor professionals die werkzaam

Nadere informatie

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Vastgesteld door het college van bestuur op 4 januari 2016 Positief advies beleidsoverleg 13 oktober 2015 Goedgekeurd door de raad van toezicht 18 december 2015

Nadere informatie

110 C + 2757 C CMYK. Hogeschool de Kempel Als jij het verschil wilt maken...

110 C + 2757 C CMYK. Hogeschool de Kempel Als jij het verschil wilt maken... 110 C + 2757 C CMYK Hogeschool de Kempel Als jij het verschil wilt maken... De beste leraar worden op Hogeschool de Kempel Ben jij nieuwsgierig naar het leren van kinderen en wil jij kinderen inspireren?

Nadere informatie

Open avond ROC Midden Nederland Utrecht & School voor Antroposofische Kinderopvang

Open avond ROC Midden Nederland Utrecht & School voor Antroposofische Kinderopvang Open avond 18-4-2018 ROC Midden Nederland Utrecht & School voor Antroposofische Kinderopvang Welkom Voorstellen ROC Midden Nederland & School voor Antroposofische Kinderopvang Waarom deze opleiding? Trend;

Nadere informatie

Katholieke Pabo Zwolle. Studeren met een functiebeperking

Katholieke Pabo Zwolle. Studeren met een functiebeperking Katholieke Pabo Zwolle Studeren met een functiebeperking Wil ik leraar basisonderwijs worden? 22-3-2016 2 Wat doet een leraar basisonderwijs? 1. Lessen voorbereiden 2. Lesgeven (groep 1 t/m 8) 3. Gemaakt

Nadere informatie

HBO-BACHELOR (MODULAIR) Social Work DEELTIJD

HBO-BACHELOR (MODULAIR) Social Work DEELTIJD HBO-BACHELOR (MODULAIR) & K E ER DI W TU S Social Work 2019-2020 DEELTIJD WIL JIJ WERKEN ALS ALLROUND SOCIAAL WERKER MÉT SPECIALISTISCHE KENNIS? Social Work Als jij je wilt inzetten voor mensen met alle

Nadere informatie

CONTACT Neem contact op via: 010 453 75 29 Of mail naar: info@thomasmorelevelup.nl www.thomasmorelevelup.nl is onderdeel van de Thomas More Hogeschool Thomas More Hogeschool Stationssingel 80 3033 HJ Rotterdam

Nadere informatie

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd 2018 2019 Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd In het kort Leraar in het basisonderwijs: een mooi en gevarieerd beroep. Als leraar heb je een belangrijke

Nadere informatie

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd 2018 2019 Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd In het kort Leraar in het basisonderwijs: een mooi en gevarieerd beroep. Als leraar heb je een belangrijke

Nadere informatie

> HELPENDE ZORG & WELZIJN > VERZORGENDE > MBO-VERPLEEGKUNDIGE

> HELPENDE ZORG & WELZIJN > VERZORGENDE > MBO-VERPLEEGKUNDIGE > gereformeerd mbo Zwolle 2015-2016 Heb jij: talent voor organiseren, een flexibele instelling en hart voor mensen? Kom dan bij ons studeren! Gezondheidszorg > HELPENDE ZORG & WELZIJN > VERZORGENDE > MBO-VERPLEEGKUNDIGE

Nadere informatie

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent?

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent? Onderwijsassistent Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Een school, een groepsleraar en een lokaal met vaak 25 of meer kinderen. Dat kan heel gezellig zijn voor de leerlingen, maar voor de leraar

Nadere informatie

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd 2019 2020 Sociaal Werk Bachelor of Social Work - Voltijd In het kort Als sociaal werker bied jij ondersteuning aan mensen die in de problemen zitten en er, ook met hulp van familie en bekenden, niet meer

Nadere informatie

Avans Academie Associate Degrees Den Bosch

Avans Academie Associate Degrees Den Bosch Avans Academie Associate Degrees Den Bosch Robin Pereboom Adviseur Connect, verbindt bedrijfsleven en onderwijs Meet up Agrifood Capital, Oss 7 februari 2019 Workshop 8 Onderwijs en Bedrijfsleven, hoe

Nadere informatie

Programma open dag 31 januari 2018

Programma open dag 31 januari 2018 Programma open dag 31 januari 2018 Alle opleidingen In de aula van Hogeschool Viaa staan docenten en studenten van alle opleidingen klaar voor een persoonlijk gesprek waarin je jouw vragen over de opleiding

Nadere informatie

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer

Contact. particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs. bezoekadres Handelskade 75. postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer Contact bezoekadres Handelskade 75 postadres Postbus 2119 7420 AC Deventer telefoon 0570-60 30 83 fax 0570-60 37 05 e-mail info.next@saxion.nl particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs Hbo Tweedegraadslerarenopleiding

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL JIJ ZIET WAT IEMAND NODIG HEEFT In de sector welzijn is veel werk! En het is ook mooi werk. Want je werk is heel belangrijk voor de mensen die jij helpt.

Nadere informatie

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Studeren aan het hbo Inhoud van de presentatie Kenmerken van het hbo Verschil tussen havo en hbo Verschil hbo en universiteit Opbouw van een hbo-opleiding Studieresultaten en begeleiding Toelating en aanmelding

Nadere informatie

Volg de Master Leren en Innoveren

Volg de Master Leren en Innoveren Starten met onderwijsvernieuwing? Volg de Master Leren en Innoveren Utrecht 2011-2012, 3e leergang Vind jij nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in het onderwijs belangrijk en wil jij daarin een voortrekkersrol

Nadere informatie

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd VISIE OP ONDERWIJS Associate degrees voltijd Voor u ligt de Visie op Onderwijs voor de Associate degree-opleidingen. Deze visie is tot stand gekomen met de partners in het mbo en het hbo in de regio. In

Nadere informatie

Hbo Farmaceutisch Consulent Deeltijd. www.saxionnext.nl

Hbo Farmaceutisch Consulent Deeltijd. www.saxionnext.nl Hbo Farmaceutisch Consulent Deeltijd www.saxionnext.nl Inhoudsopgave Inleiding De farmaceutische patiëntenzorg (FPZ) behoort tot de Daarnaast ben jij bij het toepassen van geneesmiddelen Ontwikkelen en

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL JIJ ZIET WAT IEMAND NODIG HEEFT Werken in de sector welzijn is mooi en belangrijk werk. Bij de School voor Welzijn kun je verschillende opleidingen volgen.

Nadere informatie

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd)

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd) Zorg en Welzijn Algemeen U heeft ervoor gekozen om leiding te geven binnen de zorg of welzijnssector. Dit betekent dat u zich een heel nieuw vak eigen moet maken. Gun uzelf de opleiding Management in de

Nadere informatie

Sociaal agogisch werk

Sociaal agogisch werk #5 Sociaal agogisch werk Groningen, Hoogeveen, Hardenberg lzijnswerk! e Jij? In het w! nt groeien * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-235 825 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij

Nadere informatie

hbo-opleiding Engineering - Werktuigbouwkunde

hbo-opleiding Engineering - Werktuigbouwkunde hbo-opleiding Engineering - Werktuigbouwkunde De beste manier om aan goed opgeleid hbo personeel te komen! Informatie en aanvragen Onno Niessen, Programmamanager Vanessa Fleuren, Start People M: 06 13

Nadere informatie

LEIDERSCHAPSOPLEIDING INTEGRAAL KINDCENTRUM

LEIDERSCHAPSOPLEIDING INTEGRAAL KINDCENTRUM LEIDERSCHAPSOPLEIDING INTEGRAAL KINDCENTRUM LEIDERSCHAPSOPLEIDING INTEGRAAL KINDCENTRUM In een Integraal Kindcentrum (IKC) zijn de grenzen verdwenen tussen onderwijs en opvang, spelen en leren, de taken

Nadere informatie

Lerarenopleidingen Amsterdam. Volg een versneld programma

Lerarenopleidingen Amsterdam. Volg een versneld programma Lerarenopleidingen Amsterdam Volg een versneld programma Versie juni 2016 Pabo-afgestudeerden Je bent in het bezit van een pabogetuigschrift* > versneld studieprogramma van 2 tot 3 jaar afhankelijk van

Nadere informatie

Direct (betaald) voor de klas terwijl je de verkorte deeltijd Pabo opleiding doet? De Pabo in deeltijd.. Wat zijn de mogelijkheden.

Direct (betaald) voor de klas terwijl je de verkorte deeltijd Pabo opleiding doet? De Pabo in deeltijd.. Wat zijn de mogelijkheden. Direct (betaald) voor de klas terwijl je de verkorte deeltijd Pabo opleiding doet? De Pabo in deeltijd.. Wat zijn de mogelijkheden. Leerkracht worden Leerkracht zijn is niet een baan voor iedereen. De

Nadere informatie

Academische opleiding leraar basisonderwijs

Academische opleiding leraar basisonderwijs 2015 2016 Academische opleiding leraar basisonderwijs ACADEMISCHE OPLEIDING LERAAR BASISONDERWIJS Vind jij het inspirerend om aan kinderen les te geven? Ben je geïnteresseerd in onderzoek naar verschillen

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business: Medewerker Marketing & Communicatie Medewerker Evenementenorganisatie Nijmegen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2017-2018 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie

Nadere informatie

ANUSCHKA T

ANUSCHKA T JUSTINE KIEST DANS Heb jij talent voor dans en zie jij een toekomst voor jezelf als professioneel danser? Wil je met dans je brood verdienen? Dan is het Albeda Dans College op zoek naar jou! JOEY ANUSCHKA

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

Verpleegkundig Begeleider

Verpleegkundig Begeleider Eén opleiding, twee diploma s! Zie jij jouw toekomst in de zorg? Doe dan meteen een goede zet en volg de opleiding Verpleegkundig Begeleider niveau 4 www.burotov.nl 2 Verpleegkundig begeleider, niveau

Nadere informatie

Welzijn Breed (Onderwijsassistent)

Welzijn Breed (Onderwijsassistent) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25485 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk contact.

Nadere informatie

praktijkvakken spel 6 6 beweging 2 2 stem 2 2 muziek 2 2 scenografie 2 2 Theatermaken 6 6

praktijkvakken spel 6 6 beweging 2 2 stem 2 2 muziek 2 2 scenografie 2 2 Theatermaken 6 6 Bijlage B, Onderwijs Examen Regelement, 2014-2015 EC EC jaar 1 Zwolle Arnhem spel 6 6 beweging 2 2 stem 2 2 muziek 2 2 scenografie 2 2 Theatermaken 6 6 theatergeschiedenis 3 3 theatertheorie 3 3 cultuurgeschiedenis

Nadere informatie

zoek het uit bij welzijn

zoek het uit bij welzijn zoek het uit bij welzijn MBOAMERSFOORT.NL JIJ ZIET WAT IEMAND NODIG HEEFT Werken in de sector welzijn is mooi en belangrijk werk. Bij de School voor Welzijn kun je verschillende opleidingen volgen. Je

Nadere informatie

Toelating Diploma Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3) Het oude diploma Sociaal Pedagogisch Werk specialisatie Kinderopvang (niveau 3)

Toelating Diploma Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3) Het oude diploma Sociaal Pedagogisch Werk specialisatie Kinderopvang (niveau 3) Kopstudie Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang LEERWEG: BOL NIVEAU: 4 DUUR: 1 jaar LESLOCATIE(S): Harderwijk: Westeinde 33 Raalte: Zwolsestraat 63a Zwolle: Fuchsiastraat 1 Heb je het diploma

Nadere informatie

BASISGGEVENS. Naam Functie

BASISGGEVENS. Naam Functie 1 BASISGGEVENS Soort aanvraag:: Nieuwe opleiding De startdatum van de Ad opleiding is gepland per 1 september 2018. Hiermee is te verwachten dat deze nieuwe opleiding valt onder de nieuwe wetgeving rond

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY AMSTERDAM INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

Hogeschool Viaa. Aanvraag doelmatigheidstoets Master Interprofessioneel werken met Jeugd

Hogeschool Viaa. Aanvraag doelmatigheidstoets Master Interprofessioneel werken met Jeugd Hogeschool Viaa Aanvraag doelmatigheidstoets Master Interprofessioneel werken met Jeugd Conform Aanvraag Nieuwe opleiding macrodoelmatigheidstoets beleidsregel 2018 Geldend van 26-06-2018 t/m heden Basisgegevens

Nadere informatie

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd)

Management in de Zorg (Associate degree: duaal/deeltijd) Zorg en Welzijn Algemeen U heeft ervoor gekozen om leiding te geven binnen de zorg of welzijnssector. Dit betekent dat u zich een heel nieuw vak eigen moet maken. Gun uzelf de opleiding Management in de

Nadere informatie

BASISGEGEVENS. Naam. Contactpersoon. Dr. E.W.M. Gielen. Portfoliomanager & Organisatieontwikkeling Adacademies. Functie

BASISGEGEVENS. Naam. Contactpersoon. Dr. E.W.M. Gielen. Portfoliomanager & Organisatieontwikkeling Adacademies. Functie 1 BASISGEGEVENS Soort aanvraag: Nieuwe opleiding De startdatum van de Ad opleiding is gepland per 1 september 2018. Hiermee is te verwachten dat deze nieuwe opleiding valt onder de nieuwe wetgeving rond

Nadere informatie

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl alfa-college.nl drenthecollege.nl mboterra.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl Inleiding Er zijn ontzettend veel opleidingen in het mbo, wat het moeilijk maakt om te kiezen. Om jou te helpen bij

Nadere informatie

Toelatingsbeleid en BSA ROC Menso Alting Groningen Januari 2018, versie 1.0

Toelatingsbeleid en BSA ROC Menso Alting Groningen Januari 2018, versie 1.0 Toelatingsbeleid en BSA ROC Menso Alting Groningen Januari 2018, versie 1.0 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Inhoud en doel van het toelatingsbeleid... 3 1.2 Leeswijzer... 3 2. Algemene toelatingseisen wettelijke

Nadere informatie

Programma open dag 25 april 2018 (onder voorbehoud)

Programma open dag 25 april 2018 (onder voorbehoud) Programma open dag 25 april 2018 (onder voorbehoud) Algemeen 15.00 18.00 uur Informatiemarkt in de aula en mediatheek - Aula Ga in gesprek met studenten en docenten van Viaa. Naast de opleidingen staan

Nadere informatie

Informatie werkplekleren

Informatie werkplekleren Informatie werkplekleren Pabo Venlo 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Stagedagen Blz. 4 Stageweken Blz. 4 Jaaroverzicht 2014-2015 Blz. 5 Opleidingsprogramma Blz. 6 Propedeusefase Hoofdfase Afstudeerfase

Nadere informatie

Toets nieuw associatedegreeprogramma. Pedagogisch Professional Kind en Educatie. Katholieke PABO Zwolle. 28 mei 2016

Toets nieuw associatedegreeprogramma. Pedagogisch Professional Kind en Educatie. Katholieke PABO Zwolle. 28 mei 2016 Toets nieuw associatedegreeprogramma Pedagogisch Professional Kind en Educatie Katholieke PABO Zwolle 28 mei 2016 NVAO uitgebreide Toets nieuw Ad-programma adviesrapport Inhoud 1 Samenvattend advies 3

Nadere informatie

Werken in de kinderopvang?

Werken in de kinderopvang? Werken in de kinderopvang? Check in deze diplomalijst of jouw diploma volstaat om te werken in de kinderopvang. We maken hierin onderscheid voor het werken op een kinderdagverblijf (kdv) en/of een buitenschoolse

Nadere informatie

Studentenstatuut (opleidingsspecifiek deel) 2015-2016

Studentenstatuut (opleidingsspecifiek deel) 2015-2016 Studentenstatuut (opleidingsspecifiek deel) 05-06 Master Pedagogiek CROHO-nummer 443 variant: deeltijd NHL Hogeschool Afdeling: Zorg en Welzijn Versie: Concept besproken met AO-M.Peda 8-4-5 / definitief

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag AD Juridisch medewerker Aanvraagformulier Nieuwe opleiding macrodoelmatigheidstoets beleidsregel AD Juridisch medewerker

Samenvatting aanvraag AD Juridisch medewerker Aanvraagformulier Nieuwe opleiding macrodoelmatigheidstoets beleidsregel AD Juridisch medewerker Samenvatting aanvraag AD Juridisch medewerker Aanvraagformulier Nieuwe opleiding macrodoelmatigheidstoets beleidsregel 2014 Naam (Nederlands en evt. Engels) In geval van een Ad: van welke bacheloropleiding

Nadere informatie

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe Vmbo Elke Leerling Doet Ertoe Vind je het leuk om met je handen te werken? Op het vmbo is daar naast theorie- veel ruimte voor. De naam zegt het al: vmbo betekent voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs.

Nadere informatie

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT)

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT) Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova Middenmanagement (MMOT) Doelgroep Inhoud Docenten die belangstelling hebben voor een functie als team- of afdelingsleider. Oriëntatie op management is bedoeld

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute Commerciële Economie / afstudeerrichting Sportmarketing Amsterdam 2020-2021 JOHAN CRUYFF ACADEMY AMSTERDAM Johan Cruijff Grondlegger Johan Cruijff wist als

Nadere informatie

HBO-BACHELOR (MODULAIR) Verpleegkunde DEELTIJD

HBO-BACHELOR (MODULAIR) Verpleegkunde DEELTIJD HBO-BACHELOR (MODULAIR) & K E ER DI W TU S Verpleegkunde 2019-2020 DEELTIJD WORD JIJ DIE VAKBEKWAME, BEWUSTE EN BETROKKEN PROFESSIONAL? Verpleegkunde Wil jij als verpleegkundige op bachelorniveau (NLQF-niveau

Nadere informatie

Business College Notenboom & Business School Notenboom

Business College Notenboom & Business School Notenboom University of Applied Sciences Business College Notenboom & Business School Notenboom Ondernemend Inspirerend Ambitieus MBO 4 in 2 jaar HBO-Ad in 2 jaar HBo in 3 of 4 jaar Transparant Persoonlijk Notenboom

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Agenda. Nummer Vanuit de directie. Van Heemstraschool Studiedag (kinderen vrij)

Nieuwsbrief. Agenda. Nummer Vanuit de directie. Van Heemstraschool Studiedag (kinderen vrij) 1 Nieuwsbrief Nummer 3 05-10-2018 Vanuit de directie Interne audit Vorige week donderdag 27 september jl. is de Van Heemstraschool bezocht door een interne auditcommissie van de stichting Cambium, waar

Nadere informatie

Sociaal Agogisch Werk

Sociaal Agogisch Werk Sociaal Agogisch Werk Het werkveld van de sociaal agogisch werker is heel breed. Zo kun je aan de slag bij bijvoorbeeld basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen, maar ook in club- en buurthuizen

Nadere informatie

Vrijeschool Pabo flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd

Vrijeschool Pabo flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd 2020 2021 Vrijeschool Pabo flexibele deeltijd Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd In het kort Welkom bij de flexibele deeltijdopleiding van de Vrijeschool Pabo Leiden! Heb jij een liefde

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE... 2 1. ALGEMEEN... 4 1.1 Aard van dit document... 4 1.2 Informatie en communicatie... 4 1.3 Inwerkingtreding en duur... 4 1.

INHOUDSOPGAVE... 2 1. ALGEMEEN... 4 1.1 Aard van dit document... 4 1.2 Informatie en communicatie... 4 1.3 Inwerkingtreding en duur... 4 1. 1 INHOUDSOPGAVE... 2 1. ALGEMEEN... 4 1.1 Aard van dit document... 4 1.2 Informatie en communicatie... 4 1.3 Inwerkingtreding en duur... 4 1.4 Onderwijs- en examenregeling... 4 2. TOELATING TOT DE OPLEIDING...

Nadere informatie

STARTDOCUMENT TBV TOELATING PRAKTISCHE INFORMATIE PRAKTISCH

STARTDOCUMENT TBV TOELATING PRAKTISCHE INFORMATIE PRAKTISCH PRAKTISCH STARTDOCUMENT TBV TOELATING PRAKTISCHE INFORMATIE deadline toelating 10 november 2016. toelatingsgesprekken vanaf half november, begin december. start 19 januari 2017. tweejarige parttime opleiding.

Nadere informatie

Lerarenopleidingen Amsterdam. Volg een versneld programma

Lerarenopleidingen Amsterdam. Volg een versneld programma Lerarenopleidingen Amsterdam Volg een versneld programma Pabo-afgestudeerden Je bent in het bezit van een pabogetuigschrift*versneld studieprogramma van 2 tot 3 jaar afhankelijk van vooropleiding, vrijstellingen

Nadere informatie

Medewerker Maatschappelijke Zorg

Medewerker Maatschappelijke Zorg Welzijn niveau 3 Medewerker Maatschappelijke Zorg LEERWEG DUUR PLAATS BOL 3 jaar* Harderwijk, Lelystad, Raalte en Zwolle** * Mogelijkheid tot versneld afronden ** Harderwijk: Westeinde 33 / Lelystad: Het

Nadere informatie

HBO Werktuigbouwkunde (deeltijd)

HBO Werktuigbouwkunde (deeltijd) Techniek Algemeen De opleiding Werktuigbouwkunde (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Engineering, Hanzehogeschool Groningen. Innovatie is belangrijk in de economie van nu. Consumentenproducten,

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Roosendaal 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie