Voorproefje Maak een vliegende start

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorproefje Maak een vliegende start"

Transcriptie

1 Voorproefje Maak een vliegende start Basismodule Kinderen beter begeleiden: het 10-stappenplan

2 It s not the destination, but the journey, that matters Doelen stellen Dit voorproefje gaat over doelen stellen. Doelen stellen, zul je zeggen? Wat heeft dat met kinderen beter begeleiden te maken. Daar kom je binnen een paar bladzijdes achter! Laten we in ieder geval vast verklappen dat het stellen van doelen ervoor zorgt dat het begeleiden van kinderen en/of opvoeden een stuk eenvoudiger en aangenamer kan worden. Maar het is toch onmogelijk om alles tot in detail vooraf te bedenken en plannen? Zul je denken. Je hebt gelijk. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Toch blijkt dat doelen stellen in het begeleiden of opvoeden van kinderen heel handig is. Helemaal als je ergens tegen aanloopt of op momenten dat je vastloopt. Wat is dan het doel van doelenstellen? Door het stellen van doelen, bepaal je de richting waar je heen beweegt.

3 Je kunt het begeleiden van kinderen of het opvoeden van kinderen vergelijken met het maken van een reis. Er zijn verschillende manieren om het maken van een reis aan te pakken Laten we eens 3 verschillende manieren bekijken. Manier 1: Op de bonnefooi Je bepaalt waar je ongeveer uit wilt komen en vertrekt op de bonnefooi. Je ziet wel waar je uitkomt. Heel avontuurlijk! Manier 2: Strak en tot in de puntjes gepland Je kiest je bestemming. Vervolgens bepaal je hoe je op de bestemming aankomt. Daarna plan je van minuut tot minuut hoe jouw reis zal verlopen. Je laat niets aan het toeval over.

4 Manier 3: de gulden middenweg Je gaat eerst je bestemming bepalen. Op die manier weet je waar je uiteindelijk uit gaat komen. Vervolgens ga je de route uitstippelen, zodat je weet op welke manier je daar het beste kan komen. Je plant bijvoorbeeld waar je op welke dag wilt zijn en waar je overnacht. Je verdiept je vast in die gebieden, zodat je weet wat er te doen is, wat je tegen gaat komen en of er bijzonderheden zijn waar je rekening mee moet houden. Verder houd je ook genoeg ruimte open. Ruimte voor spontane acties, of om af en toe een dagje te doen wat jij op dat moment wilt doen. Wat is jouw manier? Ben jij iemand die op de bonnefooi vertrekt en wel ziet waar hij uitkomt en waar hij tegen aanloopt? Ben je iemand die ervan houdt om zijn reis van minuut tot minuut te plannen? Of houd je van een gedegen voorbereiding waarin wel genoeg ruimte is voor ontdekkingen, spontane acties en nieuwe ervaringen? Hoe avontuurlijk manier 1 ook klinkt, deze avontuurlijkheid is niet voor veel van ons weggelegd! De meeste van ons voelen zich prettiger bij een gedegen voorbereiding van hun reis. Een te gedetailleerde planning echter is voor de meeste mensen te benauwend. Dat haalt de charme van het reizen voor hen juist weg. De overgrote meerderheid past manier 3 toe: een gedegen voorbereiding van je reis, met nog genoeg ruimte voor spontane acties en nieuwe ervaringen.

5 Begeleiden van kinderen en opvoeding Zoals we hierboven al aangaven kun je het begeleiden of opvoeden vergelijken met het maken van een reis. Het gekke is dat als het op opvoeden of begeleiden van kinderen aankomt heel veel mensen voor de eerste manier kiezen. Toch kun je het niet helemaal vergelijken met manier 1 van reizen. De redenen dat mensen voor manier 1 kiezen zijn namelijk anders dan bij het maken van een echte reis. Ze zijn hier namelijk vaak niet uitgekomen door hun drang naar avontuur. De meeste mensen zijn om hele andere redenen bij deze manier terechtgekomen. Namelijk omdat: Ze er eigenlijk nog nooit zo over nagedacht hebben. Ze hebben niet stilgestaan bij het feit dat er ook andere manieren zijn. Dit het voorbeeld is dat ze tot nu toe gekregen hebben. Ze kennen eigenlijk geen andere manier. De kriebels krijgen van de woorden plannen of voorbereiden. Het lastig vinden om te bedenken hoe je dit aan kunt pakken. Toch is het op de bonnefooi vertrekken en wel zien wat er van komt wat opvoeden en begeleiden van kinderen betreft meestal niet de meest effectieve manier. Je kunt dit vergelijken met alle goede voornemens die mensen elk jaar maken. Veel goede voornemens worden zonder al teveel voorbereiding, planning en doordachtheid gemaakt. Veel van die voornemens stranden al in januari.

6 Sommige voornemens stranden zelfs al voor iemand er goed en wel aan begonnen is. Dat is natuurlijk zonde. En ook onnodig! Vaak maken we goede voornemens wat betreft opvoeden en begeleiden van kinderen op dezelfde manier. Met het gevolg dat deze ook snel stranden. Dat is ontzettend frustrerend. Maar ik wil ook niet mijn hele leven voorbereiden, plannen of omzetten in doelen! Zul je misschien denken. Dat hoeft gelukkig ook niet. Er is ook hier een hele mooie gulden middenweg! Een weg waarbij je voor jezelf een duidelijke richting bepaalt, zonder dat je je hele leven (of dat van je kind) dichttimmert. Het mooie is Dat hoeft je slechts een paar minuten per dag te kosten. Het zit hem namelijk in hele kleine dingen. Kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Kleine dingen die een heleboel op kunnen leveren. Kleine dingen die het begeleiden van kinderen en/of opvoeden een stuk eenvoudiger en behapbaarder kunnen maken. Kleine dingen die ervoor kunnen zorgen dat jij jouw manier van begeleiden of opvoeden (weer) in de hand kan hebben.

7 Van die kleine dingen hebben we een stappenplan gemaakt. Een 10-stappenplan. Een 10-stappenplan waarbij je stapje voor stapje automatisch richting jouw doel geleid wordt. Nou ja, automatisch. Je moet er natuurlijk wel iets voor doen. Je moet de stappen wel daadwerkelijk zetten. Want zonder doen komt niemand een stap verder. Daarom is actie ook een belangrijk punt in ons stappenplan. En dan vooral: Hoe doe je dat dan: op een effectieve manier in actie komen. Er zijn namelijk onhandige manieren en handige manieren. Het is natuurlijk veel handiger om de onhandige manieren over te slaan. Actie is dus een stap in het 10-stappenplan. Het is echter pas stap 9 van het stappenplan! De stappen daarvoor zijn allemaal bedoeld om jouw doel helder te krijgen en uit te zoeken wat belangrijk is voor jouw doel. Het grappige is, dat wanneer je dan uiteindelijk bij stap 9 aangekomen bent, je eigenlijk stiekem al heel veel stappen gezet hebt richting je doel. Soms bewust, maar heel vaak onbewust. Je hebt onbewust je brein namelijk in de juiste richting gestuurd. Op die manier loop je automatisch al richting je doel. Dat merk je vaak al na een paar dagen! Bijzonder toch?

8 Maar laten we bij het begin beginnen. Laten we beginnen bij stap 1. Voordat we beschrijven wat stap 1 is nog even een waarschuwing. Bij veel stappen zul je denken: Dat is toch een open deur? Dat klopt helemaal Heel veel stappen zijn ook open deuren. Open deuren die we voor jou op een rijtje hebben gezet en die jou stap voor stap naar jouw doel leiden. Om die open deuren draait het juist. Het draait om de open deuren die we om de een of andere reden over het hoofd zien. Die vanzelfsprekende dingen, waar we gewoon even niet aan gedacht hadden. Soms denken we er niet aan, omdat we ervan overtuigd zijn dat veranderen om hele ingewikkelde dingen gaat. Dat is een vergissing. Veranderen gaat vaak juist om simpele dingen. Simpele dingen die je dus wel echt moet gaan doen. Want zoals we net al schreven: zonder doen, geen verandering. Dat is natuurlijk ook een open deur Maar wel een waarheid als een koe. Terug naar de eerste open deur, namelijk stap één.

9 Stap 1 van het 10 stappenplan is: Bepaal wat jij echt wilt. Want zeg eens: wat wil jij nu eigenlijk echt? Dat lijkt een simpele vraag. Toch blijkt dat vaak helemaal niet zo simpel. Als je die vraag aan iemand stelt, krijg je namelijk vaak antwoord op een hele andere vraag. Je krijgt vaak antwoord op de vraag: wat wil je echt niet? Probeer maar eens uit! Vaak weten we namelijk heel goed wat we niet willen. We willen bijvoorbeeld niet dat een kind brutaal is een kind bang is we ongeduldig zijn we snel boos worden op een kind we de hele dag mopperen we de hele dag politieagentje moeten spelen we voortdurend schreeuwen tegen een kind

10 Maar weet je dan ook wat iemand wél wil? Wat wil hij of zij dan in plaats van het politieagentje spelen? ongeduldig zijn? snel boos worden op een kind? dat een kind brutaal of bang is? Weet jij eigenlijk wat jij wél wil? Dat is toch maar een detail? zul je misschien denken. Misschien. Maar wel een detail dat heel veel invloed heeft! Laten we eens terug gaan naar die reis. Naar het beginpunt van de reis. Stel je voor dat je de reis samen met een vriend of vriendin gaat maken. Je zit samen helemaal klaar om de bestemming te bepalen. Jij vraagt aan jouw vriend of vriendin: Waar wil jij graag heen? Jij krijgt als antwoord: Ik wil in ieder geval niet naar Frankrijk. Wat wil je dan wel? Vraag jij. Ik wil ook niet naar Griekenland of Zeeland. Is het antwoord dat jij krijgt. Is het voor jou helder waar jullie wél heen gaan? Je weet nu dat de bestemming waarschijnlijk dus geen Frankrijk, Griekenland of Zeeland gaat worden, maar er blijven nog wel vreselijk veel mogelijke bestemmingen over. Canada, België, Afrika, Litouwen, Andorra, Zweden, Indonesië, Turkije, Finland, Spanje, Georgië, Oostenrijk, Marokko, Albanië.

11 Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Of wat dacht je van Groningen, Texel, Volendam, Urk, Middelburg, Maastricht, Renesse, Breda, Rotterdam, Amsterdam, Leeuwarden. Je begrijpt vast het punt. Zo schiet het natuurlijk niet echt op! Zo werkt het dus ook voor ons brein. Op het moment dat jij denkt aan wat je niet wilt, heeft je brein geen idee welke richting het uit moet. Het heeft geen idee welke kant het wél uit moet. De kans is groot dat het een richting kiest die eigenlijk heel onhandig is. Waar je helemaal niet uit wilt komen. Dat risico willen we vermijden! Daarom is het zo ontzettend belangrijk om je doel helder te hebben. Of anders gezegd: om helder te hebben wat je wel wilt. Je brein heeft dat gewoon nodig. Dus als je ergens tegen aanloopt. (Een probleem bijvoorbeeld waar je van af wilt) Stel jezelf dan de vraag: Wat wil ik wél, in plaats van dit probleem? Let dan wel op dat je antwoord echt is wat je wél wilt. Sommige mensen zeggen bijvoorbeeld: Ik wil voorkomen dat ik steeds boos word. Dat is valsspelen! Je zegt nog steeds wat je niet wilt. Dat antwoord telt dus niet. Wees dus kritisch naar je antwoord. Want wat wil je wél in plaats van bijvoorbeeld boos worden?

12 Beter geformuleerde doelen zijn bijvoorbeeld: Ik wil op een rustige toon blijven praten op het moment dat mijn kind een driftbui heeft. of: Ik wil na het eten 15 minuten de tijd voor mijzelf om even rustig een tijdschrift te lezen Op deze manier geef jij al duidelijk een richting aan waar jij heen wilt. Dat maakt het veel makkelijker om daadwerkelijk stappen richting je doel te zetten! 10 minutes a day Wil jij ook ervaren hoe jij het 10-stappenplan kunt inzetten in jouw opvoed- of begeleidingssituatie? Op 12 maart, starten we weer met de eerste module Maak een vliegende start van het online trainingsprogramma 10 minutes a day. Deze eerste module is onze basismodule voor het beter begeleiden van kinderen. In deze module ga jij dus met jouw eigen unieke doel of doelen aan de slag!

13 Je leert in deze module: Hoe je op een snelle en effectieve manier problemen die jij ervaart om kunt zetten in doelen waar je aan wilt werken. Hoe je door het op een juiste manier formuleren van doelen al vanzelf stappen zet richting jouw doel. Je gaat dus aan de slag met jouw eigen, unieke, persoonlijk doelen. We maken hierbij gebruik van het 10-stappenplan. Dit stappenplan is gebaseerd op dat wat hele effectieve mensen doen. Mensen waarvan het lijkt alsof ze elk probleem waar ze tegenaan lopen zonder veel moeite kunnen tackelen. Dat is (met enige training) voor iedereen te leren! Natuurlijk weet jij allang dat het lastig is om anderen te veranderen. Maar je kunt wel invloed uitoefenen door zelf net even iets anders te doen! Op het moment dat jij jouw eigen handelen verandert, verandert jouw omgeving met je mee. Op die manier kun je door jouw eigen overtuigingen, patronen en gedrag te veranderen een positieve invloed uitoefenen op jouw omgeving. Deze module is dus niet gericht op het direct veranderen van het gedrag van je kind. Zoals je al las, zijn die veranderingen vaak helemaal niet zo drastisch. Het zijn de kleine dingen die het doen. Tijdens deze module ga jij ontdekken welke kleine dingen in jouw situatie belangrijk zijn om aan te pakken Want kleine dingen kunnen uiteindelijk leiden tot grootse veranderingen!

14 Maar ik heb nog niet helemaal helder wat mijn doel dan precies zou zijn? Het is om deze module te kunnen volgen helemaal niet nodig dat je van tevoren al precies helder hebt wat je aan wilt pakken. We begeleiden jou stap voor stap van het helder krijgen van jouw doel tot het daadwerkelijk zetten van de stappen. Ook leren we je hoe je weerstand of lastige momenten kunt overwinnen en toch door kunt zetten op die momenten dat je normaal zou afhaken. Natuurlijk leren we je dat niet alleen! Je gaat het ook meteen toepassen op dat door jouw gekozen doel, zodat je meteen ervaart hoe krachtig deze stappen zijn. Aan het eind van de module ben jij in staat om: Problemen om te zetten in doelen Het 10 stappenplan te gebruiken bij nieuwe doelen die jij tegenkomt Dit stappenplan (in zijn geheel of gedeeltes ervan ) te gebruiken om kinderen te helpen om problemen op te lossen Voor wie is deze module minder geschikt? Deze module is minder geschikt voor deelnemers die vooral op zoek zijn naar tips over kinderen en minder naar kennis, vaardigheden en technieken om via hun eigen gedrag invloed uit te oefenen op kinderen. Wij weten uit inmiddels jarenlange ervaring dat ouders, leerkrachten, coaches en andere begeleiders zelf al zoveel in zich hebben om kinderen te helpen. Soms heb je net een steuntje in de rug nodig, of wat aanvullende kennis, vaardigheden of inspiratie. Tijdens deze module helpen we jou stap voor stap om de antwoorden te vinden op de vraag: wat heeft dit kind nodig én wat heb ik (nog) nodig! Daarnaast helpen wij jou om daadwerkelijk datgene te gaan doen wat jouw kind nodig heeft (of wat jijzelf nodig hebt om een evenwichtige ouder, leerkracht of begeleider te zijn!)

15 Wat houdt ten minutes a day in? 10 minutes a day is een unieke formule waarbij we het lesaanbod in kleine heldere brokjes aanbieden. Ons programma bestaat uit 3 modules. Per module ontvang je 5 weken lang, 5 keer per week heldere korte lessen van maximaal 10 minuten in de vorm van video s, audio s en posts. Ook krijg je opdrachten die (wanneer je ze uitvoert!) ervoor zorgen dat je nog beter, sneller en effectiever je doelen bereikt. Want we weten inmiddels allemaal: Wanneer je iets echt wilt bereiken, moet je actie ondernemen! Ook krijg je toegang tot het besloten gedeelte van onze site. Op deze manier kun je alle video s, posts, audio s en opdrachten in je eigen tempo bekijken, lezen, luisteren en doen. Op deze manier kun je later bepaalde lessen nog eens teruglezen, terugkijken of op een later tijdstip doen. Zo hoef je niets te missen, ook niet als het een dagje of weekje niet uitkomt! Je kunt de modules los van elkaar bestellen en volgen. Zo kun je die modules volgen waar jij geïnteresseerd in bent. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alle drie de modules volgen. (Wil jij gebruik maken van ons zeer aantrekkelijk, maar tijdelijke aanbod? Ga naar: ) Maak jij vanaf 12 maart ook een vliegende start samen met ons?

16 Welke modules komen er verder aan bod 16 april starten we met module 2: Als goed nooit genoeg is (Hoe ga je om met perfectionisme?) Veel mensen vertonen perfectionistisch gedrag. Dat kan ontzettend handig zijn. Willen we niet allemaal een perfectionistische chirurg, wanneer we onder het mes moeten! Maar soms ook kan perfectionistisch gedrag ontzettend in de weg zitten. Té perfectionistisch gedrag kan er bij kinderen voor zorgen dat: Een kind bijvoorbeeld nooit klaar is met zijn werk, omdat het nooit perfect is. Er is altijd wel iets te verbeteren. Werk uit gaat stellen. Als je het maar lang genoeg voor je uitschuift, kan het ook niet meer perfect. Je hebt een goed excuus om minder kwaliteit te leveren. Helemaal niets meer durft te doen. Als je niets doet, kun je het ook niet fout doen. Zo zijn er nog talloze vermommingen van perfectionistisch gedrag. In module 2 gaan we hier dieper op in. Je leert welke vermommingen er zijn en hoe je dit kunt herkennen. En natuurlijk hoe je hiermee om kunt gaan. Wat helpt niet, maar vooral: wat helpt wel! Voor meer informatie over de inhoud en kosten ga naar:

17 Op 28 mei starten we met module 3: Het zit er wel in, maar komt er niet uit! Wat kun jij doen bij onderpresteren? Er is niets zo frustrerend voor volwassenen om te zien dat een kind alle capaciteiten bezit om iets te doen, maar het niet lukt om dit eruit te krijgen. Er is niets zo vreselijk voor een kind als voelen dat er van alles in je zit, maar dat het niet lukt om dat eruit te krijgen. Voor de buitenwereld kan het lijken alsof een kind gewoon niet wil of dat het ergens onder uit wil komen. Dat is een vergissing. Diep van binnen wil elk mens zich ontwikkelen. Ook kinderen die onderpresteren. Er zit alleen iets in de weg. In module 3 leer je hoe jij een kind kan begeleiden om uit het onderpresteren te komen. Ook leer je hoe je preventief aan de slag kunt gaan om onderpresteren te voorkomen. Want ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen! Wanneer je je snel inschrijft kun je gebruik maken van ons zeer aantrekkelijk aanbod! Ga snel naar de site voor meer informatie over de inhoud en kosten van 10 minutes a day!

Kinderen Beter Begeleiden. Module Doelen Bereiken

Kinderen Beter Begeleiden. Module Doelen Bereiken Kinderen Beter Begeleiden Module Doelen Bereiken Kinderen Beter Begeleiden E-book Module Doelen Bereiken Marlies Bras Beter begeleiden van kinderen Wat leuk dat je ons e-book leest. Laten we meteen van

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

WERKBOEK 2. De bron van verandering. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie

WERKBOEK 2. De bron van verandering. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie WERKBOEK 2 De bron van verandering Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie Werkboek 2 De bron van verandering... 3 1 Mijn thema... 4 2 Gebeurtenissen (connecting the dots)... 4 3 Emoties... 5 4 Gevoel

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU.

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU. Vandaag ga je beginnen met een negativiteitsdetox, voor de rest van de tijd dat je met deze modules bezig bent. Door social media en tijdschriften en de gewone media krijg je mega veel beelden van hoe

Nadere informatie

Werkboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar.

Werkboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar. Module 2. Afleren. Dag 11. NEE zeggen tegen je beperkende overtuigingen. Met onderstaande oefening ga je NEE leren zeggen tegen overtuigingen die je beperken. Dit klinkt kinderlijk simpel maar herinner

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING Je herkent het vast: je stond met een glas

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

sochicken - broeden op een leuker leven.

sochicken - broeden op een leuker leven. Steeds leuker worksheet 1 Je leven steeds leuker maken - in kleine stappen Ben je klaar om jezelf een kickstart te geven? Om je leven in een opwaartse spiraal te brengen in kleine, praktische stappen?

Nadere informatie

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12 Gefeliciteerd! 3 Waarom dit boek? 3 Hoe gaat dit boek jou helpen? 3 Is er nog iets dat je moet weten voordat je verder leest? 4 Laatste loodjes 6 De agenda 6 Nu jij 9 Tot zover 12 Gefeliciteerd! Als je

Nadere informatie

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 4 Verantwoording Methodiek 5 Doorgaande lijn Po en Vo 6 Preventief en curatief 7 Organiseer je les 8 Praktische tips

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Jouw superrelatie start nu!

Jouw superrelatie start nu! Jouw superrelatie start nu! Inleiding Herinner jij je je eerste liefde nog? Was je ook zo ontzettend verliefd? Je kon aan niets anders meer denken. Je hoofd en hart stroomden helemaal over. Je had de meest

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Eigenschappen Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 01.04.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 01.04.2016 / Eigenschappen (QPN) 2 Inleiding Wat zijn jouw meest kenmerkende eigenschappen?

Nadere informatie

Je gedachten gestructureerd op papier

Je gedachten gestructureerd op papier Online training: Je gedachten gestructureerd op papier Start: 14 september 2015 Een online programma, mét coaching, voor ondernemers en werknemers Voor als je logisch opgebouwde teksten wil leren schrijven,

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

pest eruit? De baas spelen

pest eruit? De baas spelen Hoe ziet iemand die een ander pest eruit? Waarschijnlijk heb je wel gemerkt dat het ontzettend moeilijk is om zo n beschrijving te geven. Dat is logisch want er bestaat niet iemand die eruit ziet als een

Nadere informatie

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren?

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Leven in een groep bij DHG Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Jij bent belangrijk! Als je thuis woont, is je opvoeding een taak van je ouders. Woon je bij De Hoenderloo Groep, dan zorgen de groepsleiders

Nadere informatie

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F werkboek T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F Werkboek: Een steengoede weggever maken W W W. M A R L O E S H A L M A N S. C O M Een "weggever" of gratis aanbod kan ongelooflijk veel

Nadere informatie

15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN

15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN 15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN Spreek jij wel eens met jezelf? En zijn dat dan vriendelijke gesprekjes die je voert met jezelf, of ben je misschien juist behoorlijk streng en kritisch? Misschien

Nadere informatie

4 VRAGEN. Inleiding. Vaak helpt het om je gedachten op papier te zetten.

4 VRAGEN. Inleiding. Vaak helpt het om je gedachten op papier te zetten. Inleiding Je loopt al een tijdje met iets in je hoofd dat je zou willen doen, bereiken of waar je juist van af wilt. Je blijft maar in cirkeltjes draaien en je komt er niet uit. DE ALLEREERSTE STAP IS

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Je dromen waarmaken. het kan echt!

Je dromen waarmaken. het kan echt! Je dromen waarmaken het kan echt! Waarschuwing: het lezen van dit e-book kan onverwachts groots succes en een enorm geluksgevoel teweeg brengen Doelen stellen - de eerste stap van droom naar succes Ben

Nadere informatie

STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN

STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN Eerste hulp bij Online daten Je hebt de stap gezet om te gaan online daten, spannend! Het lijkt allemaal erg simpel. En dat is het ook! Met een klein beetje hulp heb jij

Nadere informatie

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Door Robbert Raas www.stop-jaloezie.com Voorwoord Dit compacte e-book is geschreven als hulp bij de eerste stap naar een leven zonder vervelende jaloezie. Op stop-jaloezie.com

Nadere informatie

Denkt u. vast te lopen. in uw werk?

Denkt u. vast te lopen. in uw werk? Denkt u vast te lopen in uw werk? Het leven kan veel van u vragen. Soms misschien teveel. Zeker als u langdurig onder druk staat of een tegenslag te verwerken krijgt. U heeft bijvoorbeeld al lange tijd

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING BIJ DEZE SPECIALE EDTIE Je herkent het vast:

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Leer authentiek bloggen en trek meer klanten aan Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Backhuijs Communicatie 1 Les 2: Onderwerpen Les

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

2010.2 Peter Rigtering 10 tips om te veranderen 1

2010.2 Peter Rigtering 10 tips om te veranderen 1 2010.2 Peter Rigtering 10 tips om te veranderen 1 Ben je tevreden met je huidige leven? Met je baan, je relaties en je gezondheid? Ben je vol zelfvertrouwen, relaxed en tevreden? Of zijn er dingen die

Nadere informatie

Succesvol in Balans, Voltastraat 29-5, 6902 PT Zevenaar Tel: ,

Succesvol in Balans, Voltastraat 29-5, 6902 PT Zevenaar Tel: , Een leven vol geluk en balans Stress, piekeren... het vreet energie Neem je geluk NU in eigen hand Balans lijkt lastiger dan ooit Ø 69% van de vrouwen heeft moeite om alle ballen in de lucht te houden

Nadere informatie

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman Waarom dit e-book? Hoe lang droom jij er al van om nieuwe stappen voor jezelf te zetten? Je bent een leergierig en staat als vrouw middenin

Nadere informatie

Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen. Nee zeggen is te leren!

Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen. Nee zeggen is te leren! Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen Nee zeggen is te leren!. 2 Nee denken en niet zeggen put je uit Nee is voor velen van ons één van de moeilijkste woordjes om uit te spreken. Waarom?

Nadere informatie

Spelenderwijs opvoeden

Spelenderwijs opvoeden INKIJKEXEMPLAAR Spelenderwijs opvoeden Creatieve oplossingen van ouders voor tien wel héél herkenbare gezinsdilemma s inspiratie boekje Wat leuk dat je dit Inspiratieboekje in handen hebt! Zonder een gezinsagenda,

Nadere informatie

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K0440 2. INFORMATIE VOOR DE STUDENT Versie 1.0 31.05.2016 Informatie Deze informatie is voor jou omdat je examen gaat doen in het keuzedeel Verrijking

Nadere informatie

Overtuiging: ik ben niet goed genoeg (dus ik moet er heel hard voor werken) Tappen: Ook al doe ik helemaal niets, ik ben helemaal mezelf

Overtuiging: ik ben niet goed genoeg (dus ik moet er heel hard voor werken) Tappen: Ook al doe ik helemaal niets, ik ben helemaal mezelf De negatieve overtuigingen van gisteren hebben je misschien meer inzicht gegeven, maar we gaan ze niet uitgebreid analyseren, we gaan ze gewoon loslaten. Dat helpt je veel meer. Je negatieve overtuigingen

Nadere informatie

FABULOUS VIRTUAL ASSISTANT MODULE 1 Les 5: Bijlage

FABULOUS VIRTUAL ASSISTANT MODULE 1 Les 5: Bijlage FABULOUS VIRTUAL ASSISTANT MODULE 1 Les 5: Bijlage We spreken uit ervaring als we zeggen dat er ongetwijfeld momenten komen (en misschien is dat nu ook al wel) dat je zelf gaat bedenken waarom ondernemen

Nadere informatie

Tevens in te zetten bij kinderen Auteur: Jeannette Bakker

Tevens in te zetten bij kinderen Auteur: Jeannette Bakker P a g i n a 1 Tevens in te zetten bij kinderen Auteur: Jeannette Bakker We worden allemaal geconfronteerd met een reeks grote kansen, briljant vermomd als onmogelijke situaties. Charles R. Swindoll In

Nadere informatie

Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen.

Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen. ME, MYSELF & I Om te beginnen... Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen. Pak je opschrijfboekje en

Nadere informatie

De lanceringsformule. Een stappenplan voor het lanceren

De lanceringsformule. Een stappenplan voor het lanceren De lanceringsformule Een stappenplan voor het lanceren Dit boek gaat over de beste manier om online je diensten te verkopen: door ze te lanceren. Zo n dienst kan een workshop, een online training, een

Nadere informatie

14 Stappen om jouw droom waar te maken

14 Stappen om jouw droom waar te maken 14 Stappen om jouw droom waar te maken Stap 1 Uitstelgedrag overwinnen Uitstelgedrag overwinnen Waarschijnlijk stel je het waarmaken van jouw dromen en doelen uit. Anders had je dit stappenplan niet gedownload.

Nadere informatie

Training Een GROOTS leven

Training Een GROOTS leven Training Een GROOTS leven Inleiding Je mag nu al trots op jezelf zijn. Trots, omdat je de eerste stap hebt gezet naar een grootster leven. Je bent de meeste van jouw onzekerheden wel voorbij en je bent

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent!

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent! Ik ben Anke en ik gebruik mijn kennis, passie en creativiteit om vrouwen die weten dat ze meer in hun mars hebben en zich afvragen: is dit het nou te helpen weten wat ze willen en gaan doen wat ze willen.

Nadere informatie

Op gewicht en in balans blijven tijdens de overgang

Op gewicht en in balans blijven tijdens de overgang Op gewicht en in balans blijven tijdens de overgang De overgang is een intense fase in het leven van een vrouw. De samenstelling van je lichaam verandert, waardoor je opeens sneller aankomt. Je kunt last

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT DOOR ANN VAN RIET WWW.ALTHEA-COACHING.BE Hallo! In dit e-book ga je leren hoe je echt zelfvertrouwen kan opbouwen. En daarmee bedoel ik dus niet gewoon denken

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ben jij klaar voor de volgende stap? De juiste beslissing maken over jouw toekomst (en eventueel de toekomst van jouw paard), is een belangrijk proces. Deze richtlijnen zullen jou helpen de juiste keuze

Nadere informatie

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower IN 5 STAPPEN EEN STRATEGISCHE PLANNING Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower INLEIDING 01 Generaal Dwight D. Eisenhower is de man die de invasie van de geallieerde strijdkrachten

Nadere informatie

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder legt uit hoe ouders gedragsproblemen van hun kinderen kunnen veranderen. TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder is bedoeld om ouders te helpen gedragsproblemen van

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Weet wat je kan. Je laten horen

Weet wat je kan. Je laten horen Weet wat je kan Je laten horen Jij bent er ook nog Hoofdstuk 7 gaat over vertellen wat je moeilijk vindt. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Jij bent er ook nog. blz 2 Je laten horen. blz 3 Moeite

Nadere informatie

MODULE 6. concept & positionering

MODULE 6. concept & positionering MODULE 6 concept & positionering OPDRACHT 6.1: JOUW MARKETING HOE JE MET MARKETING JE PLEK IN DE MARKT INNEEMT VANUIT JOUW CONCEPT Misschien herken je het wel. Te druk met het helpen van je klanten, en

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen. An Verstraete

21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen. An Verstraete 21 Geheimen voor Succesvol Ondernemen An Verstraete 92% van je concurrenten moet dit nog ontdekken In dit E-boek beschrijf ik de ontdekkingen die ik doe in mijn zoektocht naar succes. Bloem, boter, een

Nadere informatie

Peuters: lief maar ook wel eens lastig

Peuters: lief maar ook wel eens lastig Peuters: lief maar ook wel eens lastig Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en

Nadere informatie

Tien tips voor een geweldige relatie

Tien tips voor een geweldige relatie Tien tips voor een geweldige relatie In het begin van een relatie is het spannend en weet je elkaar te vermaken en te prikkelen. Als je wat langer met elkaar bent, kunnen er problemen ontstaan of kan het

Nadere informatie

BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID

BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID Behulpzaamheid betekent iets of iemand helpen. Je kijkt om je heen om te zien waar hulp nodig is. Je bedenkt hoe je kunt helpen en doet je best om je hulp te bieden. Je helpt

Nadere informatie

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen Hoe leer je Pools? E-book 1 Voordat je met een cursus Pools begint, ontwikkel je eigen methode om Pools te leren. Wat is jouw doel? Op welke wijze wil

Nadere informatie

Denkt u. dat u mentaal. vastloopt?

Denkt u. dat u mentaal. vastloopt? Denkt u dat u mentaal vastloopt? Wat is Denk? Het leven kan veel van u vragen. Soms misschien teveel. Zeker als u langdurig onder druk staat of een tegenslag te verwerken krijgt. U heeft bijvoorbeeld al

Nadere informatie

: denken/

:   denken/ : https://www.specialisthoogbegaafdheid.nl/werken-hb-kids/anders- Bron URL denken/ Auteur : Sonja Morbé Bedrijf auteur : www.wijssein.nl Onze artikelen worden geschreven om te delen. Maar. De artikelen

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school Jij laat het zien een Calvijn school De havo/mavo Voor durvers en doeners Als je niet kunt wachten om met je ideeën aan de slag te gaan, is er in Rotterdam eigenlijk maar één school voor je. Heb je gemerkt

Nadere informatie

AFVALPLAN. Je plan bevat de volgende onderdelen: Je voor- en nadelen van afvallen Je waarom. Je doelen Je als/dan-plannen Je Evaluatie

AFVALPLAN. Je plan bevat de volgende onderdelen: Je voor- en nadelen van afvallen Je waarom. Je doelen Je als/dan-plannen Je Evaluatie AFVALPLAN Hoe je moet afvallen weet je waarschijnlijk wel. Minder eten, meer bewegen en gezonder eten. Maar hoe ga je dat bereiken? In dit afvalplan vind je de stappen om je kans op succes zo groot mogelijk

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching KIES VOOR JEZELF Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching 1 WIE IS DAFNE? Een paar jaar geleden had ik een goede baan bij een vijfsterrenhotel in Amsterdam,

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp op school Om met succes je opleiding te kunnen volgen kan het voor jongeren met een psychische beperking belangrijk zijn om over een aantal specifieke vaardigheden te beschikken.

Nadere informatie

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo!

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! Geef tien weken bijzondere aandacht aan Verbindende Communicatie met behulp van onderstaande oefeningen. Bespreek je ervaringen in een buddygroepje.

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Nieuwe klanten Nieuwe klanten Trek er op uit Binnen blijven, wachten op klanten is geen goed idee. Werk je samen met een team? Stuur één of enkele medewerkers de straat

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Actie toolbox. van idee naar actie. Auteur: Bas Bakker. Meer tools nodig? Kijk op

Actie toolbox. van idee naar actie. Auteur: Bas Bakker.  Meer tools nodig? Kijk op Actie toolbox van idee naar actie Auteur: Bas Bakker www.basblogt.com 1. Inhoudsopgave 2. Van idee naar actie... 3 3. Het idee...6 4. Drie grote stappen bepalen...8 5. Experiment: Je eerste klant... 9

Nadere informatie

Hai, hai, Jij wordt de creator van je eigen leven!

Hai, hai, Jij wordt de creator van je eigen leven! Hai, hai, Hoe was 2018 voor jou? We zijn weer bij het einde van het jaar en dat is een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar wat er volgend jaar komen gaat. De

Nadere informatie