Vraag 1 Bij de definitie van welk begrip staat de vraag Wat is juist handelen centraal?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vraag 1 Bij de definitie van welk begrip staat de vraag Wat is juist handelen centraal?"

Transcriptie

1 Proeftoets LCO/LCP Module 1 en Oriëntatie Compliance Deze proeftoets bevat een dertigtal meerkeuze vragen met betrekking tot de inhoud van het Handboek Compliance Professional De proeftoets heeft het doel de deelnemer voor te bereiden op het eerste examenonderdeel van de LCO, LCP en de Oriëntatie Compliance. Na de toetsvragen is een overzicht van de antwoorden en de normeringstabel opgenomen. Wij wensen u veel succes met het doorlopen van de proeftoets. Vraag 1 Bij de definitie van welk begrip staat de vraag Wat is juist handelen centraal? a. Moraal. b. Ethiek. c. Integriteit. d. Compliance. Vraag 2 Hieronder volgen twee beweringen met betrekking tot de beïnvloeding van het gedrag van medewerkers. I. Het toezicht op organisatiecultuur is voorbehouden aan DNB. II. Het beïnvloeden van gedrag van medewerkers wordt door DNB gezien als manipulatie en daarmee als onwenselijk. Wat is juist? a. Alleen I is juist. b. Alleen II is juist. c. I en II zijn juist. d. Geen van beide stellingen is juist. Vraag 3 Op welk product is het provisieverbod van toepassing? a. Opstal verzekering. b. Auto verzekering. c. Arbeidsongeschiktheid verzekering. d. Op al deze producten. Vraag 4 De compliancefunctie voor Nederlandse ondernemingen kreeg eerst vorm met betrekking tot regelgeving betreffende: a. de bestrijding van misbruik van voorwetenschap. b. de bestrijding van witwassen. c. de bestrijding van terrorismefinanciering. d. de handhaving van de zorgplicht. Vraag 5 Wat is volgens de principes van het Basel Comité voor Bankentoezicht de hoofdverantwoordelijkheid van de compliancefunctie? a. Het stimuleren van een bedrijfscultuur die de beheersing van risico s waarborgt. b. Het implementeren van compliance wet- en regelgeving in de bedrijfsvoering van de organisatie. c. Het houden van toezicht op de naleving van externe normen. d. Het assisteren van het management bij het managen van compliancerisico s.

2 Vraag 6 Hieronder volgen twee beweringen over de positie van de compliance officer. I. De compliance officer geniet een wettelijk vastgelegde ontslagbescherming. II. De onafhankelijkheid van de compliance officer wordt mede geborgd door een escalatielijn naar de Raad van Commissarissen. Wat is juist? a. Alleen I is juist. b. Alleen II is juist. c. I en II zijn juist. d. Geen van beide stellingen is juist. Vraag 7 Wat is de basis/het hart van de compliancecyclus? a. Monitoring. b. Adviseren. c. Compliancerisicoanalyse. d. Awareness. Vraag 8 Welke taak of bevoegdheid hoort bij de compliancefunctie? a. Het opleggen van arbeidsrechtelijke sancties in geval van overtreding van complianceregels. b. Het uitvoeren van de Integriteitrisicoanalyse. c. Het opleggen van sancties bij overtreding van de gedragscode. d. Bindend adviseren over toepassing regels privé transacties. Vraag 9 Wat houdt het functioneel toezichtmodel in? a. Dat er sprake is van een strikt sectorale scheiding bij het toezicht op financiële ondernemingen. b. Dat in het toezicht een onderscheid wordt gemaakt tussen prudentieel en gedragstoezicht. c. Dat toezichthouders elkaar betrekken in het nemen van besluiten tot oplegging van sancties. d. Dat de Pensioen en Verzekeringskamer is gefuseerd met DNB om het toezicht efficiënter in te richten. Vraag 10 Welk begrip wordt in de Wft als verzamelbegrip gebruikt om de meest omvangrijke groep aan te duiden? a. Financiële instellingen. b. Financiële dienstverleners. c. Kredietinstellingen. d. Financiële ondernemingen. Vraag 11 Hieronder volgen twee beweringen over het verschil tussen rule-based en principle-based wetgeving. I. Door de principle-based-benadering krijgen organisaties meer vrijheid om de eisen die worden gesteld, meer passend bij de bestaande bedrijfsvoering te implementeren. II. De Nadere regeling gedragstoezicht gaat uit van een principle-based-benadering. Wat is juist? a. Alleen I is juist. b. Alleen II is juist. c. I en II zijn juist.

3 d. Geen van beide stellingen is juist. Vraag 12 In welke Wet- en regelgeving zijn onder andere de bepalingen met betrekking tot de zorgplicht verankerd? a. In deel 2 van de Wft en het Besluit Markttoegang financiële ondernemingen. b. In deel 5 van de Wft en het Besluit Marktmisbruik. c. In deel 3 van de Wft en het Besluit prudentiële regels Wft. d. In deel 4 van de Wft en het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen. Vraag 13 In welke van de onderstaande gevallen dient een incident ook aan de vergunningverlenende toezichthouder gemeld te worden? a. Een medewerker van de effectenafdeling heeft zich niet gehouden aan de locatieplicht. b. Een riskofficer heeft niet gemeld dat hij een nevenfunctie bekleedt als voorzitter van de kerkgemeenschap. c. Een klant die eerder de wacht is aangezegd heeft getracht zich bij een ander filiaal als klant in te schrijven. d. Omdat het controlesysteem heeft gefaald heeft een klant die op de sanctiecirculaire staat nog steeds beschikking over zijn tegoeden. Vraag 14 Welke Europese regelgeving heeft directe werking voor marktpartijen? a. Markets in financial Instruments Directive. b. Markets in financial Instruments Regulation. c. Payment Services Directive. d. Esma Richtsnoeren. Vraag 15 Welk van de onderstaande producten wordt gezien als impactvol, maar niet-complex? a. Krediet waarvan de kredietsom meer dan EUR bedraagt. b. Combinatie van een hypothecairkrediet met een beleggingsverzekering. c. Beleggingsobject. d. Inboedelverzekering. Vraag 16 Wie moet een dienstverleningsdocument aan de klant verstrekken bij advisering over een complex product? a. Alleen de aanbieder van een financieel product. b. Alleen de bemiddelaar in een financieel product. c. Zowel de aanbieder als de bemiddelaar. d. Bij een complex product hoeft geen dienstverleningsdocument verstrekt te worden. Vraag 17 Wanneer vindt de passendheidstoets plaats? a. Bij advisering. b. Bij execution only. c. Bij vermogensbeheer. d. Bij iedere vorm van dienstverlening. Vraag 18 Welke transactiecategorie valt onder het verbod tot handelen bij voorwetenschap?

4 a. Optieplannen met betrekking tot personeelsreglementen. b. Dividenduitkeringen. c. Uitoefenen van optierechten door een bestuurder. d. Koersstabilisatie na emissie. Vraag 19 In welke fase(s) van het witwasproces wordt getracht de paper-trail te verbreken? Kies het meest juiste antwoord. a. Plaatsing. b. Versluiering. c. Integratie. d. In alle drie de fases. Vraag 20 Ten laste van een bankrekening, waarop verschillende stortingen in kleine bedragen zijn gedaan, wordt contant een bedrag van US$ opgenomen. Vervolgens wordt dit bedrag in kleine porties op verschillende andere bankrekeningen gestort. Van daaruit wordt het geld weer naar een andere rekening geboekt, veelal in een ander land. In welke fase van het witwasproces hoort deze handeling thuis? a. Plaatsingsfase. b. Versluieringfase. c. Integratiefase. d. Filteringsfase. Vraag 21 Welke vorm van identificatie is NIET in de Wwft opgenomen? a. Introductie. b. Gemachtigde identificatie. c. Uitbestede identificatie. d. Afgeleide identificatie. Vraag 22 Wat is op grond van de Wwft GEEN geldig identificatiemiddel? a. Amerikaanse identiteitskaart. b. Reisdocument voor vluchtelingen. c. Duits rijbewijs. d. Vreemdelingendocument. Vraag 23 Is een trustkantoor verplicht een compliancefunctie in te richten? Kies het antwoord met de juiste redenering. a. Ja, op basis van de Rib moet een onafhankelijke compliancefunctie ingericht worden. b. Nee, trustkantoren vallen niet onder Wft verplichtingen tot het inrichten van een compliancefunctie. c. Ja, maar de compliancefunctie mag gecombineerd worden met de auditfunctie. d. Nee, er is geen wettelijke verplichting tot het inrichten van een compliancefunctie. Dit is echter wel een voorschrift vanuit branchevereniging Holland Quaestor. Vraag 24 Wat is een rol van de ECB? a. De ECB stuurt alle nationale toezichthouders aan. b. De ECB houdt prudentieel toezicht op verzekeraars in de eurozone.

5 c. De ECB is houdt rechtstreeks toezicht op nationale significante banken. d. De ECB faciliteert nationale toezichthouders in lidstaat overschrijdend toezicht. Vraag 25 Aan welke van de onderstaande financiële ondernemingen wordt de vergunning verleend door de AFM? a. Kredietinstelling. b. Verzekeraar. c. Clearinginstelling. d. Financiële dienstverlener. Vraag 26 Wat is GEEN sanctiebevoegdheid van de AFM? a. Aanvragen van de noodregeling. b. Binnentreden. c. Aanstellen van een curator. d. Aanwijzing geven. Vraag 27 Welke hypotheekvorm mag anno 2016 nog wel aangeboden worden aan starters? a. Spaarhypotheek. b. Bankspaarhypotheek. c. Beleggingshypotheek. d. Aflossingsvrije hypotheek. Vraag 28 Wat maakt doorgaans onderdeel uit van het Compliancestatuut? a. Overzicht budget. b. Monitoringsprogramma. c. Overzicht rapportagelijnen. d. Compliance manual. Vraag 29 Wat is de rol van het management bij het complianceprogramma? a. Het management accordeert de compliancedoelstellingen zoals genoemd in het complianceprogramma. b. De rol van het Top management is vooral uitvoerend. c. Het Top management speelt geen rol bij het complianceprogramma, dit document is alleen bedoeld als leidraad voor de Compliance afdeling. d. Het Top management stelt het complianceprogramma op. Vraag 30 Bij welke dienstverlening hoort de hoogste mate van zorgplicht? a. Beleggingsadvies aan in aanmerking komende tegenpartijen. b. Execution only dienstverlening aan professionele tegenpartijen. c. Vermogensbeheer voor consumenten. d. Execution only afsluiten van een schadeverzekering door een niet professionele klant.

6 Vraag Antwoord Vindplaats Handboek Compliance Professional 1. b. Pagina d. Pagina 26, 29 en c. Pagina a. Pagina 19 en d. Pagina b. Pagina c. Pagina d. Pagina b. Pagina d. Pagina a. Pagina 95 en d. Pagina d. Pagina 112 en b. Pagina a. Pagina 131, 132 en c. Pagina 135 en b. Pagina c. Pagina d. Pagina b. Pagina b. Pagina a. Pagina a. Pagina c. Pagina d. Pagina a. Pagina d. Pagina c. Pagina a. Pagina c. Pagina 129

7 Normeringstabel Leergang Compliance Module 1 Aantal vragen goed ,6 28 9,2 27 8,8 26 8,4 25 8,0 24 7,6 23 7,2 22 6,8 21 6,4 20 6,0 19 5,6 18 5,2 17 4,9 16 4,5 15 4,1 14 3,7 13 3, ,8 10 2,5 9 2,2 8 1,9 7 1,6 6 1,3 5 1,0 eindcijfer

OEFENEXAMEN INTEGRITEITSMODULE DSI FINANCIEEL ADVISEUR

OEFENEXAMEN INTEGRITEITSMODULE DSI FINANCIEEL ADVISEUR OEFENEXAMEN INTEGRITEITSMODULE DSI FINANCIEEL ADVISEUR NIBE-SVV 1. Op welke wijze is te zien of een financieel adviseur professioneel handelt? A. Hij opereert dan onbaatzuchtig en deskundig. B. Hij behaalt

Nadere informatie

Zorgplicht en kwaliteit dienstverlening. Ruud van der Mast, introductie compliance

Zorgplicht en kwaliteit dienstverlening. Ruud van der Mast, introductie compliance Zorgplicht en kwaliteit dienstverlening Ruud van der Mast, introductie compliance Programma Wat is zorgplicht Regelgevend kader PARP en KNVB Informatie eisen Execution only en advies Klantbelang centraal

Nadere informatie

Onder redactie van M.Jurgens R. Stijnen. Compliance in het financieel toezichtrecht

Onder redactie van M.Jurgens R. Stijnen. Compliance in het financieel toezichtrecht Onder redactie van M.Jurgens R. Stijnen Compliance in het financieel toezichtrecht INHOUDSOPGAVE Woord vooraf De bijdrage van de compliancefunctie aan verandering 1. Inleiding/11 2. De verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Stel een compliance program op voor jouw organisatie. Werk daarbij de volgende onderdelen uit:

Stel een compliance program op voor jouw organisatie. Werk daarbij de volgende onderdelen uit: PRAKTIJKOPDRACHT LCO/LCP Het inleveren van de praktijkopdracht is alleen noodzakelijk voor de deelnemers die uiteindelijk het Diploma Compliance Officer (modules 1 t/m 4) of het Diploma Compliance Professional

Nadere informatie

1.7 Impact van digitale ontwikkelingen op de markten

1.7 Impact van digitale ontwikkelingen op de markten DSI Integriteitsmodule April 2019 Retail advies Hoofdstuk Paragraaf Leerdoelen 1. Historie van financiële dienstverlening Na het doorlopen van deze paragraaf kan de deelnemer 1.1 - Historie van bankieren

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleiding 17

Hoofdstuk 1 Inleiding 17 PRAKTIJKGIDS Wft INHOUDSOPGAV E Hoofdstuk 1 Inleiding 17 Hoofdstuk 2 Primaire bronnen van het financieel recht en organogram wet op het financieel toezicht 21 2.1 Primaire bronnen 21 2.2 Inhoud Wft-delen

Nadere informatie

DE MINISTER VAN FINANCIËN, Gelet op de artikelen 2:104, eerste en tweede lid, en 4:7 van de wet; BESLUIT: ARTIKEL I

DE MINISTER VAN FINANCIËN, Gelet op de artikelen 2:104, eerste en tweede lid, en 4:7 van de wet; BESLUIT: ARTIKEL I Regeling van de Minister van Financiën van PM 2018, 2018- PM, directie Financiële Markten, tot wijziging van de Vrijstellingsregeling Wft in verband met de aanpassing van het Nationaal regime naar aanleiding

Nadere informatie

Inhoud. Agenda 2012 regulering en toezicht BES. Gekozen aanpak? Wie houdt toezicht waarop? Wat worden de markttoegangeisen? Wat gaat er veranderen?

Inhoud. Agenda 2012 regulering en toezicht BES. Gekozen aanpak? Wie houdt toezicht waarop? Wat worden de markttoegangeisen? Wat gaat er veranderen? regulering en toezicht BES Informatieseminar 'toezicht financiele markten BESeilanden Richard Doornbosch Inhoud Gekozen aanpak? Wie houdt toezicht waarop? Wat worden de markttoegangeisen? Wat gaat er veranderen?

Nadere informatie

Track Record Financieel toezicht

Track Record Financieel toezicht Financieel Toezicht Financieel Toezicht Met de inwerkingtreding van de Wet Financiële Dienstverlening in 2006 en de Wet op het Financieel Toezicht ( Wft ) in 2007 zijn de afzonderlijke, sectorale financiële

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland. Compliance program. Vastgesteld en gewijzigd in de bestuursvergadering van 12 februari 2014

Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland. Compliance program. Vastgesteld en gewijzigd in de bestuursvergadering van 12 februari 2014 Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland Compliance program Vastgesteld en gewijzigd in de bestuursvergadering van 12 februari 2014 1 Inleiding In dit Compliance Program is de inrichting van de

Nadere informatie

MODEL ALL FINANCE BV. Checklist Administratieve Organisatie en Interne Controle AO/IC

MODEL ALL FINANCE BV. Checklist Administratieve Organisatie en Interne Controle AO/IC MODEL ALL FINANCE BV Checklist Administratieve Organisatie en Interne Controle AO/IC WET OP HET FINANCIEEL TOEZICHT Versie 1: 8 maart 2012 1 INHOUDSOPGAVE Checklist administratieve organisatie en interne

Nadere informatie

Publicatie bemiddelen September 2014

Publicatie bemiddelen September 2014 Publicatie bemiddelen September 2014 Inleiding Deze publicatie geeft u antwoord op de vraag wanneer sprake is van bemiddelen volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft). 1 Consumenten kunnen op verschillende

Nadere informatie

Arsenaal Assurantiën. Administratieve Organisatie en Interne Controle AO/IC WET OP HET FINANCIEEL TOEZICHT

Arsenaal Assurantiën. Administratieve Organisatie en Interne Controle AO/IC WET OP HET FINANCIEEL TOEZICHT Arsenaal Assurantiën Administratieve Organisatie en Interne Controle AO/IC WET OP HET FINANCIEEL TOEZICHT 1 Versie: juni 2013.01 INHOUDSOPGAVE Uiteenzetting administratieve organisatie en interne controle

Nadere informatie

OEFENEXAMEN INTEGRITEITSMODULE DSI EFFECTENSPECIALIST

OEFENEXAMEN INTEGRITEITSMODULE DSI EFFECTENSPECIALIST OEFENEXAMEN INTEGRITEITSMODULE DSI EFFECTENSPECIALIST NIBE-SVV 1. Een beleggingsonderneming overtreedt meerdere regels uit de Wet op het financieel toezicht (Wft). Hieronder volgen twee beweringen over

Nadere informatie

Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs. 23 september 2014. Alex Poel. Beleggingsbeleid

Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs. 23 september 2014. Alex Poel. Beleggingsbeleid Vereniging van Vermogensbeheerders & - Adviseurs 23 september 2014 Alex Poel Beleggingsbeleid 1 Achtergrond 2 Dienstverleningsproces 3 Beleggingsbeleid 4 VBA Discussion Paper 5 Kanttekeningen discussion

Nadere informatie

Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering

Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering De Handreiking Kwaliteit Beleggingsbeleid in de praktijk 26 maart 2015 Alex Poel Beleggingsbeleid in de bedrijfsvoering 1 Achtergrond 2 Dienstverleningsproces 3 Beleggingsbeleid 4 Handreiking beleggingsbeleid

Nadere informatie

Autoriteit Financiële Markten. financiële markten. transparante. eerlijke en. bevordert. De AFM

Autoriteit Financiële Markten. financiële markten. transparante. eerlijke en. bevordert. De AFM Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten Voor woord In deze brochure maakt u kennis met de Autoriteit Financiële Markten (AFM): wat doen we, waarom doen

Nadere informatie

Beschikbaarheidsformulier Bemiddeling

Beschikbaarheidsformulier Bemiddeling Met dit formulier kun je ervoor zorgen dat de informatie die wij, het Nederlands Compliance Instituut, over je beschikbaarheid voor tijdelijke of vaste compliancefuncties bijhouden, actueel is. Op het

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Financieel Comfort B.V., Hoornplantsoen 50, 2652 BM Berkel en Rodenrijs.

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Financieel Comfort B.V., Hoornplantsoen 50, 2652 BM Berkel en Rodenrijs. DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Financieel Comfort B.V., Hoornplantsoen 50, 2652 BM Berkel en Rodenrijs. Wij willen ons graag aan u voorstellen en

Nadere informatie

MiFID II- een overzicht

MiFID II- een overzicht Agenda 1. Inleiding MiFID II 2. MiFID II en de AFM 3. Onderwerpen toegelicht 4. Vragen 1. Inleiding MiFID II - achtergrond De MiFID staat voor de Markets in Financial Instruments Directive. Doel: bevorderen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. BLANCO SPACES ZUIDAS - 6TH FLOOR BARBARA STROZZILAAN HN AMSTERDAM T. +31 (0)

Inhoudsopgave. BLANCO SPACES ZUIDAS - 6TH FLOOR BARBARA STROZZILAAN HN AMSTERDAM T. +31 (0) Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Compliance Charter... 3 1.1. Definitie, missie en doel... 3 1.1.1. Definitie... 3 1.1.2. Missie en doel... 3 1.2. Reikwijdte... 3 1.2.1. Binnen scope... 3 1.2.2. Buiten

Nadere informatie

Gedragstoezicht van de AFM. Barend Verweij Jennifer Jantzen Toezichthouders op Caribisch Nederland

Gedragstoezicht van de AFM. Barend Verweij Jennifer Jantzen Toezichthouders op Caribisch Nederland Gedragstoezicht van de AFM Barend Verweij Jennifer Jantzen Toezichthouders op Caribisch Nederland Agenda 1. Wie is de AFM? 2. Waarom houdt de AFM toezicht? 3. Hoe houdt de AFM toezicht? 4. Welke regels

Nadere informatie

Financiële toezichtswetgeving. mr. Musa Elmas CCP, 7 september 2017

Financiële toezichtswetgeving. mr. Musa Elmas CCP, 7 september 2017 Financiële toezichtswetgeving mr. Musa Elmas CCP, 7 september 2017 Programma Wft Quiz Juridisch compliancekader financiële ondernemingen Wft Wwft Sw Casuïstiek Juridisch compliancekader Juridisch compliancekader

Nadere informatie

Mundial Assurantiën. Dienstverleningsdocument

Mundial Assurantiën. Dienstverleningsdocument Mundial Assurantiën Beneluxlaan 46 5251LE Vlijmen Postbus 179 5250 AD Vlijmen Telefoon (073) 5117774 Fax (073) 5118671 E-mail info@mundial-assurantien.nl Website www.mundial-assurantien.nl Dienstverleningsdocument

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument (DVD)

Dienstverleningsdocument (DVD) Well Insured B.V. 2593 AG Den Haag T. 070 362 74 37 F. 070 362 84 32 Dienstverleningsdocument (DVD) Ons kantoor hecht aan een goede voorlichting op het gebied van financiële dienstverlening. Conform de

Nadere informatie

MiFID II: a piece of cake? 19 maart 2015

MiFID II: a piece of cake? 19 maart 2015 MiFID Roundtable 2015 MiFID II: a piece of cake? Randy Pattiselanno, Reinier Schipper, Bastiaan Bloemink 19 maart 2015 Agenda 1. Introductie aanwezigen 2. Structuur MiFID I en II 3. Tijdlijnen en implementatie

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Zorgplicht / Kwaliteit Dienstverlening / Klantbelang Centraal Liese-Rixt Bielars Nederlands Compliance Instituut

Zorgplicht / Kwaliteit Dienstverlening / Klantbelang Centraal Liese-Rixt Bielars Nederlands Compliance Instituut Zorgplicht / Kwaliteit Dienstverlening / Klantbelang Centraal Liese-Rixt Bielars Nederlands Compliance Instituut Verwijder deze afbeelding en voeg een nieuwe in. Programma Korte Behandeling van de volgende

Nadere informatie

Vijf veranderingen per 1 januari 2013

Vijf veranderingen per 1 januari 2013 Advies over financiële producten? December 2012 Vijf veranderingen per 1 januari 2013 U overweegt een financieel product aan te schaffen en daarover advies in te winnen? Dan gaan er bij de advisering van

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Dalwagen 69 6669 ML Dodewaard Telefoon 0488 42 81 04 Fax 0488 42 81 04 Mobiel 06-17 17 18 78 Website www.schuilingadvies.eu E-mail info@schuilingadvies.eu Ons kantoor hecht aan

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument van Raadveste

Dienstverleningsdocument van Raadveste Dienstverleningsdocument van Raadveste Raadveste, adres: Marketing 9 6921 RE Duiven, website: www.raadveste.nl telefoonnummer: 026-321 51 01, fax 026-321 01 05, email: info@raadveste.nl Ons kantoor hecht

Nadere informatie

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Weet u wat het woord compliance betekent? Misschien herkent u het woord direct en weet u wat de betekenis is, maar

Nadere informatie

Informatie over de Autoriteit Financiële Markten. Een kennismaking. Wat doet de AFM?

Informatie over de Autoriteit Financiële Markten. Een kennismaking. Wat doet de AFM? Informatie over de Autoriteit Financiële Markten Een kennismaking Wat doet de AFM? Wie is de AFM? AFM is de afkorting voor Autoriteit Financiële Markten. De AFM is de gedragstoezichthouder op de financiële

Nadere informatie

Charco & Dique. Trustkantoren. Risk Management & Compliance. DNB Nieuwsbrief Trustkantoren

Charco & Dique. Trustkantoren. Risk Management & Compliance. DNB Nieuwsbrief Trustkantoren Trustkantoren DNB Nieuwsbrief Trustkantoren Sinds 2012 publiceert De Nederlandsche Bank (DNB) drie keer per jaar de Nieuwsbrief Trustkantoren. Zij publiceert de Nieuwsbrief Trustkantoren om de wederzijdse

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument CAN Assurantiën B.V. Molukkenstraat 68 3531 WE UTRECHT Tel: 030 296 14 81 Fax: 030 296 42 87 www.canassurantien.nl KvK: 30181022 1 P a g i n a Dienstverleningsdocument ten behoeve

Nadere informatie

Datum 16 januari 2012 Ons kenmerk TGFO-EHBo-11121046 Pagina 1 van 5. Betreft

Datum 16 januari 2012 Ons kenmerk TGFO-EHBo-11121046 Pagina 1 van 5. Betreft Aanbieders van financiële producten Datum 16 januari 2012 Pagina 1 van 5 Betreft Ketenbeheersing Geachte heer, mevrouw, In 2010 en 2011 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de ketenbeheersing van

Nadere informatie

PH Presentatie 28 mei 2018

PH Presentatie 28 mei 2018 PH 1104 Presentatie 28 mei 2018 1 AGENDA 1. Inleiding vernieuwing PH 1104 2. Meldingsplicht 3. Verantwoordelijkheid accountant in relatie tot COS 250 4. Mogelijke gevolgen niet naleven wet- en regelgeving

Nadere informatie

ESMA Vakbekwaamheidseisen

ESMA Vakbekwaamheidseisen Dit memo geeft praktische tekst en uitleg over de vakbekwaamheidseisen die door ESMA in gevolge MiFID II aan medewerkers van beleggingsondernemingen worden gesteld. Dit memo is bedoeld om op hoofdlijnen

Nadere informatie

INFORMATIEFORMULIER PRUDENTIЁLE EISEN DERDELANDEN BELEGGINGSONDERNEMINGEN IN NEDERLAND

INFORMATIEFORMULIER PRUDENTIЁLE EISEN DERDELANDEN BELEGGINGSONDERNEMINGEN IN NEDERLAND CONFIDENTIEEL Onderwerp: Informatieformulier Derdelanden Beleggingsondernemingen Toezicht nationale instellingen Beleggingsondernemingen en beleggingsinstellingen INFORMATIEFORMULIER PRUDENTIЁLE EISEN

Nadere informatie

Zorgplicht / Kwaliteit Dienstverlening / Klantbelang Centraal Liese-Rixt Bielars Nederlands Compliance Instituut

Zorgplicht / Kwaliteit Dienstverlening / Klantbelang Centraal Liese-Rixt Bielars Nederlands Compliance Instituut Zorgplicht / Kwaliteit Dienstverlening / Klantbelang Centraal Liese-Rixt Bielars Nederlands Compliance Instituut Verwijder deze afbeelding en voeg een nieuwe in. Programma Korte Behandeling van de volgende

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Lammers Assurantiën en Hypotheken Nieuwstraat 28-b 6021 HS Budel Postbus 2182 6020 AD Budel www.dirklammers.nl Tel. 0495-499677 Fax 0495-499088 info@dirklammers.nl Ons kantoor

Nadere informatie

APF Gedragscode & Compliance Officer

APF Gedragscode & Compliance Officer APF Gedragscode & Compliance Officer Joop Brakenhoff 9 december 2009 Onderwerpen APF gedragscode Algemeen / Doel / Wijzigingen Verbonden personen Insiders Sancties Overige Compliance Officer Functie en

Nadere informatie

ZLM als tussenpersoon

ZLM als tussenpersoon ZLM als tussenpersoon voor ondernemers en particulieren Inhoudsopgave Wie zijn wij 3 ZLM als bemiddelaar 3 Werkwijze 3 Verzekeringen voor particulieren 3 Verzekeringen voor ondernemers 4 Onze relatie met

Nadere informatie

Beleid passende provisies. augustus 2013. Beleidsregels Beleid passende provisies

Beleid passende provisies. augustus 2013. Beleidsregels Beleid passende provisies Beleid passende provisies augustus 2013 Versie 2.0 Status: definitief intern 1 van 6 02-08-2013 Versiebeheer Wijzigingsgeschiedenis Datum Auteur Versie Omschrijving 02-08-2013 T.A. van der Kevie 2.0 Definitief

Nadere informatie

De aanpak van financieeleconomische. door De Nederlandsche Bank. Wat is financieel-economische criminaliteit?

De aanpak van financieeleconomische. door De Nederlandsche Bank. Wat is financieel-economische criminaliteit? De aanpak van financieeleconomische criminaliteit door De Nederlandsche Bank De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een rol in het aanpakken van financieel-economische criminaliteit. Deze toezichttaak is een

Nadere informatie

Datum 29 november 2012 Ons kenmerk Pagina 1 van 8

Datum 29 november 2012 Ons kenmerk Pagina 1 van 8 Ons kenmerk Pagina 1 van 8 Geachte directie, Op 1 januari 2013 zal het provisieverbod voor advisering en bemiddeling van complexe en impactvolle producten in werking treden. De implementatie van deze nieuwe

Nadere informatie

Compliance Charter. Pensioenfonds NIBC

Compliance Charter. Pensioenfonds NIBC Compliance Charter Pensioenfonds NIBC Vastgesteld in bestuursvergadering 9 december 2016 Inleiding Pensioenfonds NIBC voert de pensioenregeling van NIBC Bank N.V. uit. Het pensioenfonds is een stichting

Nadere informatie

Invest Finance Groep. Dienstverleningsdocument. gevestigd aan de M.P. Lindostraat 21-bis, 3532 XE te Utrecht. Tel. 030 267 1772. Fax.

Invest Finance Groep. Dienstverleningsdocument. gevestigd aan de M.P. Lindostraat 21-bis, 3532 XE te Utrecht. Tel. 030 267 1772. Fax. Dienstverleningsdocument Invest Finance Groep gevestigd aan de M.P. Lindostraat 21-bis, 3532 XE te Utrecht. Tel. 030 267 1772 Fax. 030 267 4565 www. www.investfinancegroep.nl @. info@investfinancegroep.nl

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Versie 01-2016 DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Qua Financiën Services, IJburglaan 817,1087 CL Amsterdam. Wij treden gezamenlijk met Qua Financiën

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Ons kantoor hecht aan een goede voorlichting op het gebied van financiële dienstverlening. Conform de Wet op het Financieel Toezicht bieden wij u voorafgaand aan het sluiten/kopen

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument H.P. Assurantien & Financieringen BV tel: 0113-216777 Voorstad18 fax: 0113-223861 4461 KN Goes website:www.hpassurantien.nl email:info@hpassurantien.nl Ons kantoor hecht aan een

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Snoek & Schepman Hypotheken en Pensioenen Hogewal 1 bis 2514 HA Den Haag Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze werkwijze. Als u besluit van onze dienstverlening

Nadere informatie

Overzicht van markttoegang regelgeving Wft BANKEN met zetel in Nederland

Overzicht van markttoegang regelgeving Wft BANKEN met zetel in Nederland Overzicht van markttoegang regelgeving BANKEN met zetel in Nederland Deel 2 Deel Markttoegang Financiële Ondernemingen Art. 1:1 definities a. een afwikkelonderneming; b. een bank; financiële onderneming

Nadere informatie

Dit document wordt u aangeboden door Acturance Financiële Diensten, Kamille 29, 8607 DE te Sneek.

Dit document wordt u aangeboden door Acturance Financiële Diensten, Kamille 29, 8607 DE te Sneek. DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Dit document wordt u aangeboden door Acturance Financiële Diensten, Kamille 29, 8607 DE te Sneek. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze

Nadere informatie

GEDRAGSCODE PRIVÉBELEGGINGEN

GEDRAGSCODE PRIVÉBELEGGINGEN GEDRAGSCODE PRIVÉBELEGGINGEN DATUM: 26 AUGUSTUS 2013 VERSIE:0.95 STATUS: CONCEPT Document: Gedragscode Privébeleggingen Pagina: 1 van 8 Wijzigingshistorie EIGENAAR DATUM OMSCHRIJVING AANPASSINGEN IN REGELING

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In deze brief leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe wij beloond worden. Kerngegevens De

Nadere informatie

No.W06.15.0231/III 's-gravenhage, 21 augustus 2015

No.W06.15.0231/III 's-gravenhage, 21 augustus 2015 ... No.W06.15.0231/III 's-gravenhage, 21 augustus 2015 Bij Kabinetsmissive van 9 juli 2015, no.2015001243, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Financiën, mede namens de Minister van

Nadere informatie

1 Wat is de Wet op het financieel toezicht?

1 Wat is de Wet op het financieel toezicht? 1 Wat is de Wet op het financieel toezicht? 1.1 Korte introductie Vanaf 1 januari 2007 is de Wet op het financieel toezicht (in het vervolg met de afkorting Wft aangeduid) in werking getreden. Deze wet

Nadere informatie

Zorgeloosch Dienstverleningsdocument 2014

Zorgeloosch Dienstverleningsdocument 2014 Zorgeloosch Dienstverleningsdocument 2014 Dienstverleningsdocument Algemeen Wie zijn wij Zorgeloosch BV.., handelend onder de naam Zorgeloosch is statutair gevestigd op het volgende adres: Neerlandia 2

Nadere informatie

MiFID Nieuws. MiFID II: Wat nu te doen met de kennis- en bekwaamheidseisen?

MiFID Nieuws. MiFID II: Wat nu te doen met de kennis- en bekwaamheidseisen? Juni 2017 Met deze nieuwsbrief willen we je inzicht geven in de ontwikkelingen op het gebied van MiFID II. Per 3 januari 2018 treden de nieuwe vakbekwaamheidseisen uit de MiFID II richtlijn in werking.

Nadere informatie

Wft pensioenverzekeringen - uitdagingen gezien vanuit het toezicht

Wft pensioenverzekeringen - uitdagingen gezien vanuit het toezicht Geld voor Later Wft pensioenverzekeringen - uitdagingen gezien vanuit het toezicht 3 Oktober 2012 Rudy van Leeuwen Welkom bij de Autoriteit Financiële Markten Pagina 2 Agenda - Vergunning pensioenverzekeringen

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Van der Sprong Assurantiën

Dienstverleningsdocument Van der Sprong Assurantiën Dienstverleningsdocument Van der Sprong Assurantiën Van der Sprong Assurantiën Regentesseplantsoen 47 2801 CM Gouda Tel: 0182-587070 Fax: 0182-529799 www.vdsprong.nl info@vdsprong.nl Ons kantoor hecht

Nadere informatie

OPMAAT De Bruin IJsselstein V.OF., Benschopperstraat 35, 3401 DG IJsselstein tel.: 0348-575010; fax 0842-283071; email: info@opmaatdebruin.

OPMAAT De Bruin IJsselstein V.OF., Benschopperstraat 35, 3401 DG IJsselstein tel.: 0348-575010; fax 0842-283071; email: info@opmaatdebruin. OPMAAT De Bruin IJsselstein V.OF., Benschopperstraat 35, 3401 DG IJsselstein tel.: 0348-575010; fax 0842-283071; email: info@opmaatdebruin.nl; website: www.opmaatdebruin.nl. Ons kantoor hecht aan een goede

Nadere informatie

Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs

Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs 18 maart 2014 Alex Poel Kwaliteit van Beleggingsdienstverlening Agenda 1. Achtergrond 2. Voorbeelden, waar ging het mis? 3. Dienstverleningscyclus 4. Klantbeeld

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Van Haarlem Uw Financieel Adviseur. Strandmeer 1 3994 ZR Houten Telefoon 030-6590800 Fax 084-2273005 KvK Utrecht 30219708 Internet www.uwfinancieeladviseur.nl E-mail vanhaarlem@uwfinancieeladviseur.nl

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Geldersch Pakhuys Bedrijfsassurantiën, Pensioenen en Hypotheken www.gelderschpakhuys.nl versie november 2011 1 Dienstverleningsdocument Geldersch Pakhuys Bedrijfsassurantiën hecht

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument K. Venema Assurantiën, Kerkstraat 58-60, 9271 AN ZWAAGWESTEINDE Tel. : 0511-447500, Fax : 0511-445343 www.kvenemaassurantien.nl, info@kvenemaassurantien.nl Ons kantoor hecht aan

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Nationale Financiële Adviesgroep bv

DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Nationale Financiële Adviesgroep bv DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Nationale Financiële Adviesgroep bv Dit document wordt u aangeboden door Nationale Financiële Adviesgroep bv, gevestigd Laan op Zuid 196-198 te 3071 AA Rotterdam.

Nadere informatie

UWGELDONLINE DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

UWGELDONLINE DIENSTVERLENINGSDOCUMENT UWGELDONLINE DIENSTVERLENINGSDOCUMENT - VERSIE DECEMBER 2011 - Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In deze brief leggen wij u graag uit hoe wij werken en hoe

Nadere informatie

BEMIDDELEN VERSUS ADVISEREN VRIJDAG 2 NOVEMBER 2018

BEMIDDELEN VERSUS ADVISEREN VRIJDAG 2 NOVEMBER 2018 BEMIDDELEN VERSUS ADVISEREN VRIJDAG 2 NOVEMBER 2018 INHOUD BEMIDDELEN ADVISEREN OVEREENKOMSTEN VERSCHILLEN DEFINITIE BEMIDDELEN Artikel 1:1, onder bemiddelen, sub d Wft alle werkzaamheden in de uitoefening

Nadere informatie

BizPlan SIRA. & Risicomonitoring. Asya Oosterwier. Module 5 D2 Nederlands Compliance Instituut

BizPlan SIRA. & Risicomonitoring. Asya Oosterwier. Module 5 D2 Nederlands Compliance Instituut BizPlan SIRA & Risicomonitoring Asya Oosterwier Module 5 D2 Nederlands Compliance Instituut 2 Programma 1. Introductie 2. Leerdoelen 3. SIRA 4. Risicomonitoring 5. CASUS 6. Afsluiting 3 Leerdoelen Lorem

Nadere informatie

Om te weten waar je heen gaat, moet je eerste weten waar je vandaan komt!

Om te weten waar je heen gaat, moet je eerste weten waar je vandaan komt! Eric Bot 1 Om te weten waar je heen gaat, moet je eerste weten waar je vandaan komt! Inhoudsopgave Inleiding Beloning / Portefeuillerecht Wie is verantwoordelijkheid voor het advies? Rechtsfiguur van de

Nadere informatie

Compliance charter Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V.

Compliance charter Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. Compliance charter Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. [geldend vanaf 26 september 2018, PF18-177] Artikel 1 Definities De definities welke in dit compliance charter worden gebruikt, worden

Nadere informatie

Meldplicht(en) financiële ondernemingen

Meldplicht(en) financiële ondernemingen Meldplicht(en) financiële ondernemingen Meer dan alleen! augustus 2013 Meldplicht(en) financiële ondernemingen 1 Inleiding De Wet op het financieel toezicht (Wft) is een zeer brede wet waarin regels zijn

Nadere informatie

Beoogde Wft- en BGfo-wijzigingen

Beoogde Wft- en BGfo-wijzigingen Beoogde Wft- en BGfo-wijzigingen ACIS Seminar, 25.10.2011 mr. dr. Cees de Jong Welke wijzigingen zijn er op komst? Wijzigingswet financiële markten 2012 Wetsvoorstel (Kamerstukken II 2010/11, 32 781, nr.

Nadere informatie

ZLM als tussenpersoon

ZLM als tussenpersoon ZLM als tussenpersoon voor ondernemers en particulieren Inhoudsopgave Wie zijn wij 3 ZLM als bemiddelaar 3 Werkwijze 3 Verzekeringen voor particulieren 3 Verzekeringen voor ondernemers 4 Onze relatie met

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Prior Financiële Diensten

Dienstverleningsdocument Prior Financiële Diensten Dienstverleningsdocument Prior Financiële Diensten Prior Financiële Diensten BV Bezoekadres Oude Doelenkade 13 1621 BH Hoorn Postadres Postbus 476 1620 AL Hoorn Telefoon 0229 24 90 36 E-mail Website info@priorfd.nl

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Hoofdstraat 6 6916 AC TOLKAMER Tel : 0316-541847 Fax : 0316-542444 E-mail : info@ikink-koenders.nl Internet: www.ikink-koenders.nl Ons kantoor hecht aan een goede voorlichting

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Inclusief Ontvangstbevestiging Wet op het Financieel Toezicht Versie 8 : 12 oktober 2010 1 DIENSTENWIJZER Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren

Nadere informatie

Het Besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten wordt als volgt gewijzigd:

Het Besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten wordt als volgt gewijzigd: Besluit van tot wijziging van het Besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten, het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft en het Besluit bestuurlijke boetes financiële sector in

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT MSK GROEP VERZEKERINGEN & HYPOTHEKEN

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT MSK GROEP VERZEKERINGEN & HYPOTHEKEN DIENSTVERLENINGSDOCUMENT MSK GROEP VERZEKERINGEN & HYPOTHEKEN Dit Dienstverleningsdocument wordt u aangeboden door MSK Groep Verzekeringen & Hypotheken, Haven 17, 3143 BB Maassluis. Wij willen ons graag

Nadere informatie

Compliance Charter. Voor uitvoeringsorganisaties

Compliance Charter. Voor uitvoeringsorganisaties Compliance Charter Voor uitvoeringsorganisaties September 2008 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 1 2 Definitie en reikwijdte 2 3 Missie van compliance 6 4 Belangrijkste taken en verantwoordelijkheden compliance

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT ANCORA ADVIESGROEP V.O.F.

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT ANCORA ADVIESGROEP V.O.F. Ancora Adviesgroep V.O.F. Baron S. de L. Wyborghstraat 1 2225 TD KATWIJK Tevens opererend onder de handelsnamen Ancora Verzekeringen, Ancora Financiële Diensten, Ancora Internet Verzekeringen, Kooyman

Nadere informatie

Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL )

Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Eggens Instituut Module 2: Toegang tot financiële markten Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument (dvd)

Dienstverleningsdocument (dvd) Dienstverleningsdocument (dvd) Hypotheek Gilde Noord BV, Nijbracht 126, Postbus 1085, 7801 BB, Emmen, www.hypotheekgilde.nl, 0591-650660, 0591-650666, : www.hypotheekgilde.nl, @: info@hypotheekgilde.nl

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument V.o.f. Assurantiekantoor H. Nijhuis h.o.d.n. Assurantiekantoor H. Nijhuis en/of Planner, Inkomens- en vermogensplanning Bentelosestraat 10, 7496 PG Hengevelde www.assurantiekantoornijhuis.nl

Nadere informatie

MiFID II en de toezichthouder Tim Mortelmans

MiFID II en de toezichthouder Tim Mortelmans MiFID II en de toezichthouder Tim Mortelmans November 2016 "Presentatieonderwerp" Agenda 1. Product governance 2. ken-uw-cliënt 3. Adviseren 4. Kennis en bekwaamheid 5. Provisieverbod en research 6. Afronding

Nadere informatie

TVM gedragscode integriteit

TVM gedragscode integriteit TVM gedragscode integriteit versie 3.9 juli 2015 LST/JOK I. Definities 1.1 TVM: de Coöperatie TVM U.A. en alle rechtspersonen met wie TVM een groep vormt zoals bedoeld in artikel 2:24b BW 1.2 Raad van

Nadere informatie

Inleiding Dit is het dienstverleningsdocument (tevens dienstenwijzer) van Assurantiekantoor All in One

Inleiding Dit is het dienstverleningsdocument (tevens dienstenwijzer) van Assurantiekantoor All in One DIENSTVERLENINGSDOCUMENT/DIENSTENWIJZER Assurantiekantoor All in One VOF Inleiding Dit is het dienstverleningsdocument (tevens dienstenwijzer) van Assurantiekantoor All in One Voorafgaand aan onze dienstverlening

Nadere informatie

Regeling privébeleggingstransacties

Regeling privébeleggingstransacties Versie 2014 Group Compliance Document information Title Regeling privébeleggingstransacties Author Version Date Maart 2014 Status Approved by MB File name Project code 1. Inleiding Robeco kan als vermogensbeheerder

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Wat witwassen is. 2 De strijd tegen witwassen. 3 De FATF

Inhoudsopgave. Voorwoord Wat witwassen is. 2 De strijd tegen witwassen. 3 De FATF Inhoudsopgave Voorwoord 13 1 Wat witwassen is 1.1 Inleiding 17 1.2 Definitie van witwassen 18 1.3 Misdaad mag niet lonen 21 1.4 Het witwasproces 23 1.5 Witwassen en zwart geld 33 1.6 Terrorismefinanciering

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument.

Dienstverleningsdocument. Dienstverleningsdocument. Bakker Verzekeren Hypotheken & Financieel Advies B.V. BomKade 17 3311JD Dordrecht Tel 06-46211165 & info@bakkerbusiness.nl Kvk 24322897 AFM 12004344 Ons kantoor hecht aan een

Nadere informatie

www.complianceriskmanagement.intranet ING Groep N.V., 2010 Dit document mag op geen enkele wijze buiten ING verspreid worden zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de afdeling Corporate Compliance

Nadere informatie

TVM gedragscode integriteit

TVM gedragscode integriteit TVM gedragscode integriteit versie 3.6 maart 2013 LST I. Definities 1.1 TVM: de Coöperatie TVM U.A. en alle rechtspersonen met wie TVM een groep vormt zoals bedoeld in artikel 2:24b BW 1.2 Raad van bestuur:

Nadere informatie

Van Tol Financial service is een financieel dienstverlener in Barendrecht. Ik adviseer, bemiddel en bied (meestal op verzoek,

Van Tol Financial service is een financieel dienstverlener in Barendrecht. Ik adviseer, bemiddel en bied (meestal op verzoek, Wie zijn wij? Van Tol Financial service is een financieel dienstverlener in Barendrecht. Ik adviseer, bemiddel en bied (meestal op verzoek, maar ook uit eigen beweging) nazorg op het gebied van financiële

Nadere informatie

Introductie en opbouw toezichtswetgeving. Melanie van den Berg

Introductie en opbouw toezichtswetgeving. Melanie van den Berg Introductie en opbouw toezichtswetgeving Melanie van den Berg Wie ben ik? Melanie van den Berg Zelfstandig trainer en adviseur/interimmer www.berglegal.nl Redacteur Maandblad voor Vermogensrecht Lid Adviescommissie

Nadere informatie

BELEID TER VOORKOMING VAN BELANGENCONFLICTEN NOORDAM VERMOGENS BEHEER

BELEID TER VOORKOMING VAN BELANGENCONFLICTEN NOORDAM VERMOGENS BEHEER BELEID TER VOORKOMING VAN BELANGENCONFLICTEN NOORDAM VERMOGENS BEHEER DECEMBER 2012 INHOUD Beleid voorkomen belangenconflicten... 3 Voorkomen belangenconflicten... 3 Nevenfuncties... 3 Chinese walls...

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument by admin - Tuesday, February 05, 2013 http://www.nederlandfinancieel.nl/blog/nederlandfinancieel-2/dienstverleningsdocument/ Dienstverleningsdocument Nederlandfinancieel, kantoorhoudende

Nadere informatie

GEDRAGSCODE ingevolge artikel 5:68 Wet op het financieel toezicht en artikel 20 Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen

GEDRAGSCODE ingevolge artikel 5:68 Wet op het financieel toezicht en artikel 20 Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen Stichting Pensioenfonds Avery Dennison GEDRAGSCODE ingevolge artikel 5:68 Wet op het financieel toezicht en artikel 20 Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen Artikel 1 Definities 1.1. Verbonden

Nadere informatie