De nieuwe EU-verordening over de biologische landbouw Briefing - 19 april 2018 (Bron

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De nieuwe EU-verordening over de biologische landbouw Briefing - 19 april 2018 (Bron"

Transcriptie

1 De nieuwe EU-verordening over de biologische landbouw Briefing - 19 april 2018 (Bron Voorafgaande opmerkingen over deze briefing Dit is een voorlopige en niet-exhaustieve analyse van de wijzigingen en nieuwe items van de nieuwe biowetgeving in vergelijking met de huidige wetgeving Deze analyse is gebaseerd op aannames en interpretaties van de intenties van de wetgevers Er moeten nog steeds veel bepalingen worden ontwikkeld in toekomstige uitvoeringshandelingen en gedelegeerde handelingen Er blijven nog steeds fouten en inconsistenties over en dat maakt de implementatie ingewikkeld Het herzieningsproces - Tijdlijn Commissie kondigt herziening aan: eind 2011 Effectbeoordeling door de Commissie: 2012/2013 Wetgevingsvoorstel van de Commissie: maart 2014 Raadsstandpunt: Juni 2015 COMAGRI-rapport EU-Parlement: Oktober 2015 Triloog: van november 2015 tot juni 2017 Overeenkomst in SCA en COMAGRI: 20 en 22 november 2017 Goedkeuring - plenaire vergadering van het Parlement: 19 april 2018 Goedkeuring EU Landbouwraad: Juni 2018 Toepassingsgebied Het toepassingsgebied zal verder reiken dan bijlage I van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Het toepassingsgebied van de nieuwe verordening omvat drie categorieën: - Levende of onverwerkte landbouwproducten, inclusief zaden en ander plantaardig teeltmateriaal - Verwerkte landbouwproducten voor gebruik als levensmiddel - Diervoeders De verordening is ook van toepassing op bepaalde andere producten die nauw verbonden zijn aan landbouw en die zijn opgelijst in een specifieke bijlage (bijlage I). Deze bijlage bevat: gist gebruikt als levensmiddel/diervoeder, maté, wijnrankbladeren, palmharten, hopscheuten, cocons van zijderupsen, natuurlijke gommen en harsen, etherische oliën, kurkstoppen, katoen, wol, huiden, traditionele kruidenpreparaten. De bijlage omvat ook zeezout en andere zouten voor levensmidelen en diervoer. Grootkeukendiensten vallen buiten het toepassingsgebied, maar nationale of private normen kunnen worden toegepast.

2 Definities Een positieve toevoeging is de definitie voor ' bodemgebonden gewassenteelt ' die het basisprincipe van teelt in volle grond zal versterken. De definities van ' biologische, in-omschakeling en niet-biologische productieeenheden ' zullen tot problemen met implementatie leiden. Het is onduidelijk wat de implicaties zijn wanneer nieuwe percelen of dieren worden toegevoegd aan een landbouwbedrijf. Een andere definitie die problemen oplevert, is de definitie van ' integriteit van biologische en omschakelingsproducten '. Doelstellingen en beginselen Sommige van de doelstellingen zijn lovenswaardig, maar het is onduidelijk hoe ze zullen worden vertaald in concrete voorschriften, vb. bevorderen van korte distributiekanalen en lokale productie. Het feit dat bodemgebonden teelt van gewassen en grondgebonden dierlijke productie als algemeen principes worden versterkt is zeer positief. Verwijzingen naar ' bijdragen aan een niet-toxische omgeving ', ' een hoog niveau van biodiversiteit ' en ' instandhouden van de bodemvruchtbaarheid op lange termijn' zijn ook positief te noemen. Nieuwe principes zijn toegevoegd om het gebruik van biologisch plantaardig uitgangsmateriaal en dierenrassen te stimuleren, met een hoge mate van genetische diversiteit, resistentie tegen ziekten en een lange levensduur. Nieuw is ook het verbod op synthetische nanomaterialen in levensmiddelen. Productieregels De volgende bepalingen worden gehandhaafd zoals in de huidige wetgeving: - De mogelijkheid om gemengde en parallelle productie uit te voeren - De mogelijkheid om de omschakelingsperiode met terugwerkende kracht te laten erkennen - De mogelijkheid om levensmiddelen en diervoeder als omschakelingsproduct te labelen Het is positief dat er specifieke bepalingen voor het verhandelen van biologisch heterogeen materiaal worden toegevoegd. De leverancier kan dergelijk materiaal registreren door middel van een kennisgeving aan de bevoegde autoriteit. Gedetailleerde nationale productieregels voor dieren die niet onder de verordening vallen (bijv. slakken) kunnen worden toegepast.

3 Productieregels voor producten die niet onder de geregelde gereguleerde productcategorieën vallen (planten, vee, algen en aquacultuurdieren, voedsel, voer, wijn, gist) kunnen worden geproduceerd via gedelegeerde handelingen. Uitzonderlijke productievoorschriften en afwijkingen De meeste bestaande uitzonderingen blijven behouden, met het idee om deze op termijn uit te faseren. Sommige bestaande uitzonderingen worden afgebouwd: Mogelijkheid om niet-biologisch plantaardig uitgangsmateriaal te gebruiken (15 jaar) Mogelijkheid om niet-biologisch pluimvee (kuikens <3 dagen) en niet-biologische jonge dieren te introduceren (15 jaar) Mogelijkheid om niet-biologische volwassen mannelijke dieren en nullipare vrouwelijke dieren te introduceren (7 jaar) Mogelijkheid om in het rantsoen 5% eiwitrijk voer te gebruiken voor varkens en pluimvee (5 jaar) Na 5 jaar wordt een verslag van de Commissie verwacht (maar ook uiterlijk op 30 juni van elk jaar verstrekken de lidstaten de Commissie met gegevens). Na 7 jaar zal de Commissie de mogelijkheid hebben om de bovengenoemde uitzonderingen te verlengen of te stoppen. Databases Elke lidstaat moet regelmatig bijgewerkte en kosteloze databases oprichten voor: Biologisch uitgangsmateriaal en uitgangsmateriaal in omschakeling, exclusief zaailingen Biologische dieren: volwassen mannelijke dieren, nullipare vrouwelijke dieren, jonge dieren en - vanaf opfokpoeljen Biologische aquacultuur juvenielen Lidstaten kunnen ook systemen voor rassen en stammen opzetten aangepast aan de biologische productie (of biologische poeljen). Voor de database voor teeltmateriaal zijn de hoeveelheid in gewicht en de Latijnse wetenschappelijke naam problematisch: het gewicht verandert voortdurend en de Latijnse naam kan alleen voor soorten worden gebruikt, niet voor variëteiten. Toelating van stoffen Er zijn beperkte lijsten voor landbouw en verwerking van inputs zoals meststoffen, toevoegingsmiddelen voor levensmiddelen en diervoeders, en ook reinigings- en desinfectiemiddelen. Nieuw is de beperkte lijst voor reinigings- en ontsmettingsproducten voor verwerkings- en opslagfaciliteiten. De formulering voor een beperkte lijst voor ' werkzame stoffen die wordt gebruikt in gewasbeschermingsmiddelen ' kan problematisch zijn omdat basisstoffen zoals azijn,

4 lecithinen, zonnebloemolie, equisetum enz. niet als gewasbeschermingsmiddelen worden verhandeld. Alle safeners, synergisten, co-formulanten en adjuvantia die worden gebruikt in of met gewasbeschermingsmiddelen worden expliciet toegelaten als ze zijn toegestaan volgens de horizontale wetgeving. Alle door lidstaten ingediende dossiers voor het aanvragen van nieuwe toevoegingen in de lijsten zullen publiek zichtbaar zijn. De Commissie moet alle lijsten regelmatig herzien. Met name de lijst van niet-biologische ingrediënten zullen eenmaal per jaar worden herzien. Vergunningen voor niet-biologische ingrediënten blijven mogelijk op nationaal niveau, maar de geldigheidsperiode wordt teruggebracht tot maximaal 6 maanden, 2 keer hernieuwbaar (momenteel 12 maanden, twee keer hernieuwbaar). Etikettering Toegelaten gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, bodemverbeteraars of nutriënten mogen een verwijzing dragen die aanduidt dat ze mogen gebruikt worden in biologische productie, zelfs al vallen deze middelen buiten het toepassingsgebied van de verordening. In de oorsprongsaanduiding 'EU / niet-eu-landbouw', mag de 'EU / niet-eu' vervangen worden door de naam van een land of een regio en de term 'landbouw' vervangen door 'aquacultuur'. De flexibiliteit met betrekking tot de hoeveelheid ingrediënten die kan komen uit de EU / land / regio voor de de oorsprongsaanduiding is verhoogd van 2% tot 5%. Controle en certificering Er is een nauwe link met Verordening (EU) 2017/625 over officiële controles, maar aanvullende regels worden beschreven in de nieuwe bio-verordening. Het 'documentaire bewijs' wordt certificaat genoemd en er is een bijlage (VI) om het model vast te leggen. Exploitanten hebben geen recht op een certificaat van meer dan één controleorgaan voor in een lidstaat uitgevoerde activiteiten, wat betreft dezelfde categorie van producten. Exploitanten die voorverpakte bioproducten rechtstreeks aan de eindconsument verkopen zijn vrijgesteld van verplichting tot kennisgeving en certificering, op voorwaarde dat ze niet produceren, importeren, bereiden, handelingen uitbesteden aan derden, of opslaan anders dan in verband met het verkooppunt. De lidstaten kunnen exploitanten die niet-voorverpakte bioproducten rechtstreeks aan de eindconsument verkopen, vrijstellen van certificering met uitzondering van diervoeders. De vrijstelling kan als deze exploitanten tot 5000 kg producten per jaar verkopen, een bio-omzet hebben van niet meer dan euro of een potentiële certificatiekost hebben van meer dan 2% van de bio-omzet. In deze gevallen is kennisgeving echter wel nodig.

5 Controle en certificering Alle exploitanten en groepen van exploitanten moeten minstens eenmaal per jaar worden onderworpen aan een controle op naleving. Dit moet een fysieke controle ter plaatse zijn. Exploitanten waar bij vorige controles gedurende de laatste 3 jaar geen ernstige inbreuken zijn vastgesteld en die als laag risico zijn beoordeeld, mogen om de 24 maanden worden gecontroleerd. De risicobeoordeling (of het risico van waarschijnlijkheid op niet-naleving) zal meer geharmoniseerd worden omdat er een lijst van tien elementen is waarmee rekening moet worden gehouden Groepscertificering Groepscertificering is toegestaan in de EU en buiten de EU. Elke groep exploitanten zal: uitsluitend bestaan uit landbouwers of exploitanten die algen of aquacultuurdieren produceren en die voorts betrokken kunnen zijn bij het verwerken, bereiden of in de handel brengen van levensmiddelen of diervoeders uitsluitend bestaan uit leden: o voor wie de individuele certificeringskosten meer dan 2 % van de omzet of standaardopbrengst van de biologische productie van elk lid bedraagt, en van wie de jaarlijkse omzet van de biologische productie niet meer bedraagt dan EUR, of van wie de standaardopbrengst van de biologische productie niet meer bedraagt dan EUR per jaar of o die elk een bedrijf hebben van maximaal 5 hectare of 0,5 hectare (in hetgeval van kassen) of 15 hectare (uitsluitend in het geval van blijvend grasland). gevestigd zijn in een lidstaat of een derde land; een rechtspersoonlijkheid hebben; productieactiviteiten hebben die plaatsvinden in geografische nabijheid van elkaar; een gemeenschappelijk marketingsysteem opzetten voor de producten die door de groep worden geproduceerd een systeem opzetten voor interne controles bestaande uit een gedocumenteerde reeks controleactiviteiten en procedures, op grond waarvan een geïdentificeerde persoon of instantie verantwoordelijk is voor de verificatie van naleving van deze verordening van elk lid van de groep. Tekortkomingen in de opzet of het functioneren van het systeem voor interne controles door individuele leden van de groep kan leiden tot intrekking van de certificaat voor de hele groep.

6 Hoe om te gaan met niet-nalevingen en residuen De tekst biedt duidelijke stappen die moeten worden gevolgd wanneer er vermoedens op het niveau van de exploitant zijn: Identificeer en scheid de betreffende producten van de andere Controleer of het vermoeden kan worden onderbouwd Plaats het product of de producten niet op de markt tenzij het vermoeden kan worden weggenomen Wanneer dit gerechtvaardigd is of wanneer een vermoeden niet kan worden opgeheven, onmiddellijk het controleorgaan verwittigen Werk volledig samen met het controleorgaan Wanneer een bevoegde autoriteit (controleorgaan / autoriteit) vermoedt of onderbouwde informatie ontvangt over mogelijke niet-naleving of over de aanwezigheid van niet-toegelaten stoffen: Voert het onmiddellijk een officieel onderzoek uit (het evenredigheidsbeginsel is vermeld in de overwegingen) Verbiedt het voorlopig het product op de markt brengen (in geval van aanwezigheid van niet-toegestane stoffen) als blijkt dat de exploitant de niet-toegelaten stof heeft gebruikt of geen voorzorgsmaatregelen genomen of niet de maatregelen heeft gevolgd die eerder door de bevoegde autoriteit zijn opgelegd, mag het product niet op de markt gebracht worden als biologisch. Als de resultaten van het onderzoek geen niet-naleving aantonen met betrekking tot de integriteit van biologische producten kunnen de betrokken producten als biologisch in de handel worden gebracht. Vier jaar na de datum van toepassing van de nieuwe verordening zal de Commissie een verslag indienen en, in voorkomend geval, een wetgevingsvoorstel doen om te zorgen voor verdere harmonisatie van de acties ivm de aanwezigheid van niet-toegestane stoffen. In de tussentijd mogen lidstaten, die regels hebben voor het decertificeren van biologische producten die niet-toegelaten producten bevatten boven een bepaald niveau, deze regels blijven toepassen, op voorwaarde dat deze regels het handelsverkeer met andere lidstaten niet belemmeren. De bevoegde autoriteiten verstrekken een gemeenschappelijke catalogus van maatregelen voor gevallen van verdenking van niet-naleving en vastgestelde tekortkomingen. Import Het regime in de toekomstige nieuwe bio-verordening zal gebaseerd zijn op 2 systemen en een overgangsperiode is voorzien voor de huidige systemen. In de toekomst zal er alleen zijn: Handelsovereenkomsten met derde landen Controleorganen / autoriteiten erkend met het oog op overeenkomst

7 De Commissie kan specifieke machtigingen verlenen voor het gebruik van producten en stoffen in derde landen en ultraperifere gebieden van de Unie, rekening houdend met specifieke klimatologische omstandigheden, tradities en lokale omstandigheden in deze gebieden. Dergelijke specifieke vergunningen kunnen worden verleend voor een hernieuwbare periode van twee jaar. De erkenning van gelijkwaardige landen onder het huidige regime verloopt 5 jaar na de datum van toepassing van de nieuwe verordening. De erkenning van 'gelijkwaardige' controleorganen onder het huidige regime vervalt 3 jaar na de datum van toepassing van de nieuwe verordening. Voorschriften voor plantaardige productie plantaardig teeltmateriaal Er zullen verschillende categorieën van plantaardig teeltmateriaal zijn: Biologisch plantaardig teeltmateriaal Biologisch heterogeen materiaal (toegelaten na een kennisgeving aan de bevoegde autoriteit) Biologische rassen geschikt voor biologische productie Er moet een gecomputeriseerde databank op nationaal niveau worden opgezet voor de drie bovenstaande categorieën. Zaailingen zijn uitgesloten. Wanneer de databank aantoont dat er geen (kwantitatieve of kwalitatieve) beschikbaarheid van biologisch materiaal, kan de bevoegde autoriteit het gebruik van omschakelings- of nietbiologische teeltmateriaal toelaten. Voorschriften voor plantaardige productie - Bodemgebonden productie Biologische gewassen, behalve gewassen die op natuurlijke wijze in water groeien, worden geproduceerd in levende bodem of in levende bodem gemengd of bemest met materialen en producten die zijn toegelaten in de biologische productie, in contact met de ondergrond en het vast gesteente. Substraatteelt - een methode om planten die niet op natuurlijke wijze in water groeien te telen met hun wortels hetzij louter in een oplossing van nutrie nten, hetzij in een inert medium waaraan een oplossing van nutrie nten is toegevoegd - is verboden. Bij wijze van uitzondering zijn de volgende praktijken toegestaan: Productie van spruiten door bevochtiging van zaden Het verkrijgen van witloofkroppen, onder meer door onderdompeling in helder water Sierplanten en kruiden in potten die samen met de pot worden verkocht aan de eindconsument Groeiende zaailingen of plantgoed in containers voor verdere verplanting Het telen van gewassen in afgescheiden bedden is enkel toegestaan voor de percelen die voor die praktijk in Finland, Zweden en Denemarken vo o r 28 juni 2017 als biologisch werden

8 gecertificeerd. Uitbreidingen van deze percelen zijn niet toegestaan. Deze afwijking verstrijkt op 31/12/2030. Vijf jaar na de datum van toepassing van deze verordening dient de Commissie een verslag in aan het Europees Parlement en de Raad over het gebruik van afgescheiden bedden in de biologische landbouw. Dit verslag kan in voorkomend geval vergezeld gaan van een wetgevend voorstel met betrekking tot het gebruik van afgescheiden bedden in de biologische landbouw. Regels voor dierlijke productie De regels in het geval van gelijktijdige of niet-gelijktijdige omschakeling zijn nog steeds verwarrend. De wachttijd in geval van gebruik van allopathische diergeneesmiddelen en antibiotica moet worden verdubbeld en moet ten minste 48 uur duren. Aanbinden is nog steeds mogelijk voor bedrijven met minder dan 50 dieren (met uitzondering van jongvee) en alleen wanneer toegelaten door de bevoegde autoriteit. Handelingen bij dieren worden geval per geval en uitzonderlijk toegestaan: couperen van staarten bij schapen, snavelkappen in de eerste drie levensdagen, onthoornen. Ook het verwijderen van hoornknoppen is toegestaan. Fysieke castratie is toegestaan om de kwaliteit van producten te handhaven en traditionele productiepraktijken in stand te houden. Runderen, schapen, geiten, paarden en hertachtigen: 60% van het voeder (70% vanaf 2023) moet door het bedrijf zelf of in de regio geproduceerd worden. Konijnen: 70% van het voeder moet door het bedrijf zelf of in de regio geproduceerd worden. Varkens en pluimvee: 30% van het voeder moet door het bedrijf zelf of in de regio geproduceerd worden. Er is geen EU-definitie voor 'regio'. Niet-biologisch eiwitrijk voer voor varkens en pluimvee: 5% voor biggen tot 35 kg en jong pluimvee en met specifieke eiwitsamenstelling (tot 2026, verlengbaar). Wanneer beperkingen en verplichtingen opgelegd op worden basis van Uniewetgeving ivm volksgezondheid en dioergezondheid mogen veranda's beschouwd worden als openluchtruimtes in het geval van broedvogels en jonge kippen onder de 18 weken. Regels voor de verwerking van levensmiddelen Er is een Beperking bij het gebruik van natuurlijke aroma's, alleen de eerste categorie is toegestaan (zie hieronder voorbeeld met citroen): Natuurlijk citroenaroma (minstens 95% wordt verkregen door citroen) x Natuurlijk citroenaroma met andere natuurlijke aroma's (smaakt naar citroen maar minder dan 95% wordt verkregen door citroen)

9 x Natuurlijk aroma (smaakt naar citroen, maar 0% verkregen door citroen) Er zijn regels voor biologische aroma s, enkel biologische smaakstoffen en biologische dragers zijn toegestaan. Er zal ' biologisch ' zout zijn, maar het is niet verplicht om dit te gebruiken. Verrijking met mineralen en vitaminen voor zuigelingenvoeding en bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters zullen expliciet worden toegestaan.

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING. INTERPRETATIENOTA Nr. 2015-01

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING. INTERPRETATIENOTA Nr. 2015-01 EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING Directoraat I. Landbouwwetgeving en procedures I.1. Landbouwwetgeving; vereenvoudiging Datum van verspreiding 8.7.2015 INTERPRETATIENOTA

Nadere informatie

Inhoudsopgave I. BASISREGELS. A. Substantiële regels

Inhoudsopgave I. BASISREGELS. A. Substantiële regels Inhoudsopgave I. BASISREGELS A. Substantiële regels Verord. (EG) nr. 178/2002 E.P. en de Raad 28 JANUARI 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 29 842 Beleidsnota Biologische Landbouw Nr. 41 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Details van het voorstel en voorstel voor standpunt BioForum:

Details van het voorstel en voorstel voor standpunt BioForum: 1 Details van het voorstel en voorstel voor standpunt BioForum: Producenten Groepscertificering Vandaag moet elke individuele biologische marktdeelnemer onder biocontrole staan. Het voorstel van de Commissie

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID Brussel, 27 februari 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK EN EU-REGELS OP HET GEBIED VAN

Nadere informatie

(Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 14.6.2018 Publicatieblad van de Europese Unie L 150/1 I (Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) 2018/848 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 30 mei 2018 inzake de biologische productie

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 173/42 VERORDENING (EU) 2019/1091 VAN DE COMMISSIE van 26 juni 2019 tot wijziging van bijlage IV bij Verordening (EG) nr. 999/2001 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de voorschriften voor

Nadere informatie

*** ONTWERPAANBEVELING

*** ONTWERPAANBEVELING Europees Parlement 2014-2019 Commissie internationale handel 2016/0383(E) 9.6.2017 *** ONTWERPAANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad betreffende de sluiting van de Overeenkomst tussen de

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.12.2010 COM(2010) 759 definitief 2010/0364 (COD) C7-0001/11 Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 834/2007

Nadere informatie

A8-0311/403. Martin Häusling Biologische productie en etikettering van biologische producten COM(2014)0180 C7-0109/ /0100(COD)

A8-0311/403. Martin Häusling Biologische productie en etikettering van biologische producten COM(2014)0180 C7-0109/ /0100(COD) 13.4.2018 A8-0311/403 Amendement 403 Czesław Adam Siekierski namens de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling Verslag Martin Häusling Biologische productie en etikettering van biologische producten

Nadere informatie

Wegwijs in de etiketteringvoorschriften Biologische Productie

Wegwijs in de etiketteringvoorschriften Biologische Productie Statiestraat 164 B-2600 Berchem-Antwerpen +32 3 287 37 60 +32 3 287 37 61 www.tuv-nord-integra.com info@tuv-nord-integra.com BE 0465 666 712 Wegwijs in de etiketteringvoorschriften Biologische Productie

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 14.1.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 12/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 28/2012 VAN DE COMMISSIE van 11 januari 2012 tot vaststelling van voorschriften voor

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2012R0028 NL 25.06.2012 001.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EU) Nr. 28/2012 VAN DE COMMISSIE van

Nadere informatie

NT3849nl03 Page 1/5 26/12/13. Informatienota: Europese regelgeving voor de export/import van bio producten

NT3849nl03 Page 1/5 26/12/13. Informatienota: Europese regelgeving voor de export/import van bio producten NT3849nl03 Page 1/5 26/12/13 Inleiding Informatienota: Europese regelgeving voor de export/import van bio producten Een bio product afkomstig uit een niet-europees land moet bij elke inklaring steeds vergezeld

Nadere informatie

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, 19.6.2014 L 179/17 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. 664/2014 VAN DE COMMISSIE van 18 december 2013 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot erkenning-/registratievoorwaarden van opslagbedrijven van dierlijke bijproducten en afgeleide producten die niet

Nadere informatie

(3) Het verslag bevat feedback over de ervaringen met de overgangsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 2076/2005 van de Commissie (4). In het verslag

(3) Het verslag bevat feedback over de ervaringen met de overgangsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 2076/2005 van de Commissie (4). In het verslag VERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE van 2 februari 2017 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de toepassing van de Verordeningen (EG) nr. 853/2004 en (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 171/100 26.6.2019 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/1084 VAN DE COMMISSIE van 25 juni 2019 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 142/2011 wat betreft de harmonisatie van de lijst van erkende of geregistreerde

Nadere informatie

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op voedingssupplementen

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op voedingssupplementen EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op voedingssupplementen 1. IEIDING Het

Nadere informatie

VERORDENING (EG) VAN DE COMMISSIE van 30 november 2009 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de uitvoering van de Verordening

VERORDENING (EG) VAN DE COMMISSIE van 30 november 2009 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de uitvoering van de Verordening VERORDENING (EG) VAN DE COMMISSIE van 30 november 2009 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de uitvoering van de Verordeningen (EG) nr. 853/2004, (EG) nr. 854/2004 en (EG) nr. 882/2004 van het

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.10.2018 C(2018) 6828 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 22.10.2018 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 889/2008 tot vaststelling van bepalingen

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.11.2017 COM(2017) 643 final 2017/0297 (COD) Voorstel voor een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Beschikking 2003/17/EG van de Raad wat betreft

Nadere informatie

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst)

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst) L 125/10 VERORDENINGEN VERORDENING (EU) 2015/786 VAN DE COMMISSIE van 19 mei 2015 tot vaststelling van criteria voor de aanvaardbaarheid van zuiveringsprocedés die worden toegepast op producten die bedoeld

Nadere informatie

L 329/26 Publicatieblad van de Europese Unie COMMISSIE

L 329/26 Publicatieblad van de Europese Unie COMMISSIE L 329/26 Publicatieblad van de Europese Unie 25.11.2006 II (Besluiten waarvan de publicatie niet voorwaarde is voor de toepassing) COMMISSIE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 17 november 2006 tot wijziging

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 129/28 UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2015/819 VAN DE COMMISSIE van 22 mei 2015 tot wijziging van bijlage F bij Richtlijn 64/432/EEG van de Raad met betrekking tot het formaat van de modelgezondheidscertificaten

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 161 Besluit van 31 maart 2016, houdende regels inzake voor zuigelingen en peuters bedoelde levensmiddelen, voeding voor medisch gebruik en de

Nadere informatie

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging

Nadere informatie

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van (datum), nr., Directie Wetgeving en Juridische Zaken;

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van (datum), nr., Directie Wetgeving en Juridische Zaken; WIJ BEATRIX, BIJ DE GRATIE GODS, KONINGIN DER NEDERLANDEN, PRINSES VAN ORANJE- NASSAU, ENZ. ENZ. ENZ. Besluit van... houdende regels inzake diervoeders (Besluit diervoeders 2012) Besluit van Op de voordracht

Nadere informatie

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa UITVOERINGSVERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE van 13 december 2013 tot vaststelling van de regels voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 26.6.2015 L 161/9 VERORDENING (EU) 2015/1005 VAN DE COMMISSIE van 25 juni 2015 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1881/2006 wat de maximumgehalten voor lood in bepaalde levensmiddelen betreft (Voor

Nadere informatie

code IB02-SPEC32 versie 02 Inwerkingtreding: pag. 1 van 5 De Inspecteur-Generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit,

code IB02-SPEC32 versie 02 Inwerkingtreding: pag. 1 van 5 De Inspecteur-Generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, code IB02-SPEC32 versie 02 Inwerkingtreding: 01-03-2018 pag. 1 van 5 De Minister voor Versie Datum vaststelling Medische Zorg / De Nederlandse Voedsel- en Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie Warenautoriteit

Nadere informatie

Nr. 2018/775 (PB L 131 van , blz. 8)

Nr. 2018/775 (PB L 131 van , blz. 8) VERORDENING (EU) VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 28 mei 2018 tot vaststelling van voorschriften voor de toepassing van artikel 26, lid 3, van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement

Nadere informatie

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0433(COD) van de Commissie internationale handel

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0433(COD) van de Commissie internationale handel EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie internationale handel 20.3.2015 2013/0433(COD) ONTWERPADVIES van de Commissie internationale handel aan de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

Nadere informatie

OMSCHAKELING NAAR DE BIOLOGISCHE PRODUCTIE

OMSCHAKELING NAAR DE BIOLOGISCHE PRODUCTIE OMSCHAKELING NAAR DE BIOLOGISCHE PRODUCTIE Omschakeling naar biologische schapen en geitenhouderij www.vlaanderen.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Omschakeling naar biologische schapen- en geitenhouderij in

Nadere informatie

18034 MONITEUR BELGE Ed. 3 BELGISCH STAATSBLAD

18034 MONITEUR BELGE Ed. 3 BELGISCH STAATSBLAD 18034 MONITEUR BELGE 20.03.2015 Ed. 3 BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID [C 2015/35269] 6 FEBRUARI 2015. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.5.2018 C(2018) 3120 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 28.5.2018 tot vaststelling van voorschriften voor de toepassing van artikel 26, lid 3, van

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende versleping van de diervoeders Huidige versie Referenties PCCB/S1/626741 Datum 15/03/2011 Trefwoorden Kruisverontreiniging,

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst) (2014/798/EU)

(Voor de EER relevante tekst) (2014/798/EU) L 330/50 UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 13 november 2014 tot wijziging van bijlage F bij Richtlijn 64/432/EEG van de Raad met betrekking tot het formaat van de modelgezondheidscertificaten voor

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.3.2019 C(2019) 2266 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 28.3.2019 inzake een in 2020, 2021 en 2022 uit te voeren gecoördineerd meerjarig controleprogramma

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 27392 31 mei 2016 Advies Raad van State betreffende het ontwerp van een algemene maatregel van bestuur, houdende regels

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.9.2014 SWD(2014) 274 final WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING bij het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid. aan de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling

EUROPEES PARLEMENT. Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid. aan de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid 11 juli 2002 VOORLOPIGE VERSIE 2002/0073(COD) ONTWERPADVIES van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 12040 30 april 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 28 april 2015, nr. WJZ / 14188328, tot

Nadere informatie

7482/1/19 REV 1 dep/sv 1 LIFE.1

7482/1/19 REV 1 dep/sv 1 LIFE.1 Raad van de Europese Unie Brussel, 15 maart 2019 (OR. en) Interinstitutionele dossiers: 2018/0216(COD) 2018/0217(COD) 2018/0218(COD) 7482/1/19 REV 1 AGRI 143 AGRILEG 56 AGRIFIN 21 AGRISTR 22 AGRIORG 18

Nadere informatie

1 Regionaliteit. Nieuwe wetgeving bio veevoeder van kracht

1 Regionaliteit. Nieuwe wetgeving bio veevoeder van kracht Nieuwe wetgeving bio veevoeder van kracht 1/ Sinds 18 juni is de nieuwe wetgeving rond biologisch veevoeder van kracht. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste verschillen met de vroegere

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst) (2011/874/EU)

(Voor de EER relevante tekst) (2011/874/EU) 23.12.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 343/65 UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 15 december 2011 tot vaststelling van de lijst van derde landen en gebieden waaraan een machtiging is verleend

Nadere informatie

VERORDENING (EU) 2018/848 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

VERORDENING (EU) 2018/848 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD 02018R0848 NL 14.06.2018 000.001 1 Onderstaande tekst dient louter ter informatie en is juridisch niet bindend. De EU-instellingen zijn niet aansprakelijk voor de inhoud. Alleen de besluiten die zijn gepubliceerd

Nadere informatie

(Slechts de teksten in de Nederlandse en de Franse taal zijn authentiek) (Voor de EER relevante tekst)

(Slechts de teksten in de Nederlandse en de Franse taal zijn authentiek) (Voor de EER relevante tekst) L 112/6 UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2015/684 VAN DE COMMISSIE van 24 april 2015 tot verlening van een vergunning voor het in de handel brengen van genetisch gemodificeerde mais NK 603 (MON-ØØ6Ø3-6) en tot

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie. (Wetgevingshandelingen) RICHTLIJNEN

Publicatieblad van de Europese Unie. (Wetgevingshandelingen) RICHTLIJNEN 3.6.2014 L 164/1 I (Wetgevingshandelingen) RICHTLIJNEN RICHTLIJN 2014/63/EU VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 15 mei 2014 tot wijziging van Richtlijn 2001/110/EG van de Raad inzake honing HET EUROPEES

Nadere informatie

9750/15 oms/van/mt 1 DG B 1B

9750/15 oms/van/mt 1 DG B 1B Raad van de Europese Unie Brussel, 9 juni 2015 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2014/0100 (COD) 9750/15 AGRILEG 126 CODEC 856 NOTA van: aan: het voorzitterschap Raad nr. vorig doc.: 14760/14, 6792/15,

Nadere informatie

VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 6.2.2019 C(2019) 595 final VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 6.2.2019 tot wijziging van bijlage IX bij Verordening (EG) nr. 999/2001 van het Europees Parlement en de

Nadere informatie

De rol van de Vlaamse overheid in fokkerij. Vlaamse Fokkerijdag 2018

De rol van de Vlaamse overheid in fokkerij. Vlaamse Fokkerijdag 2018 De rol van de Vlaamse overheid in fokkerij Vlaamse Fokkerijdag 2018 Inhoud Fokkerijbeleid Europees Vlaams Ondersteuning Toezicht en handhaving Stand van zaken FOKKERIJBELEID Fokkerijbeleid: waarom? fokken

Nadere informatie

OMSCHAKELING NAAR DE BIOLOGISCHE PRODUCTIE

OMSCHAKELING NAAR DE BIOLOGISCHE PRODUCTIE OMSCHAKELING NAAR DE BIOLOGISCHE PRODUCTIE Omschakeling naar biologische varkenshouderij 1 www.vlaanderen.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Omschakeling naar biologische varkenshouderij in Vlaanderen... 3 2.1

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De onderdelen d tot en met h worden geletterd e tot en met i.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De onderdelen d tot en met h worden geletterd e tot en met i. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17924 4 juli 2013 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 1 juli 2013, nr. WJZ/13101068, houdende wijziging

Nadere informatie

Vertaling. Overwegende:

Vertaling. Overwegende: Vertaling Protocol van akkoord over de voorwaarden voor de grensoverschrijdende handel in slachtdieren en slachtpluimvee tussen het Koninkrijk België, het Groothertogdom Luxemburg en de Franse Republiek.

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19.3.2018 C(2018) 1558 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 19.3.2018 betreffende de procedurele stappen van de raadplegingsprocedure om vast te stellen

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD. betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD. betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 28.02.2006 COM(2006) 89 definitief Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren (door de Commissie ingediend)

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.3.2019 C(2019) 1922 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 14.3.2019 tot aanvulling van Verordening (EU) 2016/2031 van het Europees Parlement en de

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van siergewassen

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van siergewassen Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal van siergewassen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 juni 2013 betreffende het landbouw- en visserijbeleid,

Nadere informatie

UITVOERINGSRICHTLIJN 2014/97/EU VAN DE COMMISSIE

UITVOERINGSRICHTLIJN 2014/97/EU VAN DE COMMISSIE L 298/16 16.10.2014 UITVOERINGSRICHTLIJN 2014/97/EU VAN DE COMMISSIE van 15 oktober 2014 tot uitvoering van Richtlijn 2008/90/EG van de Raad wat betreft de registratie van leveranciers en van rassen en

Nadere informatie

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst)

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst) L 156/2 VERORDENINGEN UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2015/949 VAN DE COMMISSIE van 19 juni 2015 tot goedkeuring van de door bepaalde derde landen verrichte, aan de uitvoer voorafgaande controles op bepaalde

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 6.5.2015 NL L 115/25 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2015/724 VAN DE COMMISSIE van 5 mei 2015 tot verlening van een vergunning voor retinylacetaat, retinylpalmitaat en retinylpropionaat als en voor diervoeding

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van (datum), nr., Directie Juridische Zaken;

Op de voordracht van Onze Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van (datum), nr., Directie Juridische Zaken; WIJ BEATRIX, BIJ DE GRATIE GODS, KONINGIN DER NEDERLANDEN, PRINSES VAN ORANJE- NASSAU, ENZ. ENZ. ENZ. Besluit van... houdende regels met betrekking tot dierlijke producten Besluit van Op de voordracht

Nadere informatie

Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken

Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel: Verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de definitie, presentatie

Nadere informatie

Bio. (s)maakt het verschil

Bio. (s)maakt het verschil Bio (s)maakt het verschil Weet u niet precies hoe kwalitatieve voeding te kiezen? Of hoe u ervan te verzekeren dat u en uw kinderen gezond én lekker eten? Vraagt u zich soms ook af of het bio-label wel

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.4.2017 C(2017) 2417 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 20.4.2017 tot aanvulling van de Verordeningen (EU) nr. 1307/2013 en (EU) nr. 1308/2013 van

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 94/44 31.3.2004 VERORDENING (EG) Nr. 599/2004 VAN DE COMMISSIE van 30 maart 2004 tot vaststelling van een geharmoniseerd model voor een certificaat en inspectieverslag voor het intracommunautaire handelsverkeer

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Bio, goed voor de natuur, goed voor ons

Bio, goed voor de natuur, goed voor ons Bio, goed voor de natuur, goed voor ons Certisys BE-BIO-01 VOOR GEVOGELTE ACTI KUIKEN [438000000] Volledig voeder voor kuikens in de vorm van meel, geproduceerd volgens Acti Kuiken bestaat uit 100% plantaardige

Nadere informatie

Omschrijving beleidsruimte

Omschrijving beleidsruimte BIJLAGE. TRANSPONERINGSTABELLEN EU-WETGEVING EN VERDRAGEN Tabel 1. EU-wetgeving Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad van de Europese Unie van 9 december 1996 inzake de bescherming van in het wild levende

Nadere informatie

2009R0041 NL

2009R0041 NL 2009R0041 NL 10.02.2009 000.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EG) Nr. 41/2009 VAN DE COMMISSIE van

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID Brussel, 23 oktober 2018 REV1 Vervangt het document "Vragen en antwoorden" van 13 september 2017 VRAGEN EN ANTWOORDEN IN VERBAND

Nadere informatie

Te dien einde gaan voor de delegaties in de bijlage ontwerp-amendementen van het voorzitterschap op Richtlijn 96/22/EG van de Raad.

Te dien einde gaan voor de delegaties in de bijlage ontwerp-amendementen van het voorzitterschap op Richtlijn 96/22/EG van de Raad. Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 20 september 2002 (25.09) (OR. en) PUBLIC 12219/02 LIMITE AGRILEG 176 CODEC 1131 NOTA van: Betreft: het voorzitterschap Gewijzigd voorstel voor een richtlijn

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 30.5.2018 L 132/35 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2018/784 VAN DE COMMISSIE van 29 mei 2018 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 540/2011 wat betreft de voorwaarden voor de goedkeuring van de

Nadere informatie

Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid ONTWERPRESOLUTIE

Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid ONTWERPRESOLUTIE Europees Parlement 2014-2019 Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid 21.10.2016 2016/2903(RSP) ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van vraag met verzoek om mondeling antwoord B8-0000/2016

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid. aan de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling

EUROPEES PARLEMENT. Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid. aan de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid VOORLOPIGE VERSIE 2003/0002(CNS) 20 mei 2003 ONTWERPADVIES van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid

Nadere informatie

Leidraad 1. De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op meststoffen en groeimedia

Leidraad 1. De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op meststoffen en groeimedia NL EN EN EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 14.2.2011 - De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op meststoffen en groeimedia

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 230/8 NL 25.8.2016 VERORDENING (EU) 2016/1413 VAN DE COMMISSIE van 24 augustus 2016 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 432/2012 tot vaststelling van een lijst van toegestane gezondheidsclaims voor

Nadere informatie

FAQ - Autocontrolegids voor de handel in granen en agro-toelevering

FAQ - Autocontrolegids voor de handel in granen en agro-toelevering PB 07 FAQ (G-038) REV 1 2 2013-1/8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Autocontrolegids voor de handel in granen en agro-toelevering Van toepassing vanaf: 13/09/2013 Opgesteld

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 25 september 2008 (OR. en) 2007/0102 (COD) PE-CONS 3667/08 AGRILEG 137 CODEC 989 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: RICHTLIJN VAN

Nadere informatie

Geconsolideerde TEKST

Geconsolideerde TEKST NL Geconsolideerde TEKST samengesteld door het CONSLEG-systeem van het Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen CONSLEG: 2002D0994 03/02/2003 Aantal bladzijden: 5 < Bureau voor officiële

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen

Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen Inhoudstafel 1. Is er een verschil tussen cannabis en hennep?... 2 2. Wat wordt

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 13 oktober 2009 (15.10) (OR. en) 14299/09 ADD 1 AGRILEG 182 DENLEG 93

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 13 oktober 2009 (15.10) (OR. en) 14299/09 ADD 1 AGRILEG 182 DENLEG 93 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 3 oktober 2009 (5.0) (OR. en) 4299/09 ADD AGRILEG 82 DEEG 93 NOTA I/A-PUNT - ADDENDUM van: de Groep veterinaire deskundigen (volksgezondheid) aan: het Coreper/de Raad

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 29.11.2007 COM(2007) 761 definitief 2007/0266 (ACC) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD over het standpunt van de Gemeenschap in het Gemengd Comité EG-Faeröer

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het. Gezamenlijk voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het. Gezamenlijk voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE HOGE VERTEGENWOORDIGER VAN DE UNIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN EN VEILIGHEIDSBELEID Brussel, 25.9.2017 JOIN(2017) 37 final ANNEX 4 BIJLAGE bij het Gezamenlijk voorstel voor een besluit van

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 oktober 2010 (03.11) (OR. en) 7512/10 ADD 1 PV/CONS 15 ENV 169

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 oktober 2010 (03.11) (OR. en) 7512/10 ADD 1 PV/CONS 15 ENV 169 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 oktober 2010 (03.11) (OR. en) 7512/10 ADD 1 PV/CONS 15 ENV 169 ONTWERP-NOTULEN - ADDENDUM Betreft: 3002e zitting van de Raad van de Europese Unie (MILIEU), gehouden

Nadere informatie

Warenwetbesluit informatie levensmiddelen Geldend van t/m heden

Warenwetbesluit informatie levensmiddelen Geldend van t/m heden Warenwetbesluit informatie levensmiddelen Geldend van 06-10-2016 t/m heden Besluit van 3 april 2013, houdende regels inzake de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (Warenwetbesluit informatie

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen

Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen Vragen en antwoorden over het gebruik van cannabis sativa L. en cannabinoiden (zoals cannabidiol) als of in voedingsmiddelen Inhoudstafel 1. Is er een verschil tussen cannabis en hennep?... 2 2. Wat wordt

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de voorschriften voor de nationale handel, het handelsverkeer en de invoer van sperma, eicellen en embryo s van

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Besluit van 4 juni 2003, houdende vaststelling van retributies krachtens de Warenwet (Warenwetbesluit retributies veterinaire controles)

Besluit van 4 juni 2003, houdende vaststelling van retributies krachtens de Warenwet (Warenwetbesluit retributies veterinaire controles) (Tekst geldend op: 12-04-2011) Besluit van 4 juni 2003, houdende vaststelling van retributies krachtens de Warenwet (Warenwetbesluit retributies veterinaire controles) Wij Beatrix, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 16.3.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 225/2012 VAN DE COMMISSIE van 15 maart 2012 tot wijziging van bijlage II bij Verordening

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 083 Regels betreffende beschermende maatregelen tegen schadelijke organismen bij planten (Plantgezondheidswet) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander,

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 351/64 30.12.2017 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2017/2469 VAN DE COMMISSIE van 20 december 2017 tot vaststelling van administratieve en wetenschappelijke voorschriften voor aanvragen bedoeld in artikel

Nadere informatie

bio & de wet algemeen gedeelte bio, herkenbaar en gecontroleerd

bio & de wet algemeen gedeelte bio, herkenbaar en gecontroleerd bio & de wet algemeen gedeelte bio, herkenbaar en gecontroleerd bio, herkenbaar en gecontroleerd. Dit algemeen gedeelte van de publicatie heeft als bedoeling te verduidelijken wat een bioproduct precies

Nadere informatie

Herziening van de Officiële Controleverordening (CoVo/OCR) voorheen 882/2004. Rik Herbes

Herziening van de Officiële Controleverordening (CoVo/OCR) voorheen 882/2004. Rik Herbes Herziening van de Officiële Controleverordening (CoVo/OCR) voorheen 882/2004 Rik Herbes Waar gaat de CoVo over?! Inrichting/uitvoering officiële controles Inclusief Commissie Controles (SANTE.F) Financiering

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.4.2015 COM(2015) 155 final 2015/0080 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot uitvoering van het antiontwijkingsmechanisme dat voorziet

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/NDZ/1136184

Nadere informatie

BESLUITEN. (Kennisgeving geschied onder nummer C(2017) 7662) (Slechts de tekst in de Duitse taal is authentiek)

BESLUITEN. (Kennisgeving geschied onder nummer C(2017) 7662) (Slechts de tekst in de Duitse taal is authentiek) 29.11.2017 L 313/5 BESLUITEN UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2017/2201 VAN DE COMMISSIE van 27 november 2017 tot verlening van een vergunning voor het in de handel brengen van 2 -fucosyllactose dat is geproduceerd

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2007R0834 NL 01.07.2013 002.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EG) Nr. 834/2007 VAN DE RAAD van 28

Nadere informatie