Van Horne in Europa. open. monumentendag. Weert

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van Horne in Europa. open. monumentendag. Weert"

Transcriptie

1 1 open monumentendag Weert

2 Monumenten Open Monumentendag 2018 Zaterdag 8 september en zondag 9 september Activiteiten Open Monumentendag 2018 Zaterdag 8 september en zondag 9 september 1 St.-Martinuskerk Markt 8, 6001 EK Weert Zaterdag uur. Zondag uur. 2 Open Toren Markt 8, 6001 EK Weert Zaterdag uur. 3 De Oude Munt Muntpromenade 7, 6001 EH Weert Zaterdag uur. Zondag uur. 4 Mariakapel Ursulinenhof Ursulinenhof tussen 3 en 5, 6001 JD Weert Zaterdag uur. 5 Tuin Abdij Maria Hart Maasstraat 17, 6006 EB Weert Zaterdag uur. 6 Franciscus Huis Weert Biest 43A, 6002 AT Weert Zaterdag uur. Zondag uur. 7 Paterskerk Biest 43, 6001 AP Weert Zondag uur. 8 Wilhelmus-Hubertusmolen Oude Hushoverweg 30, 6003 AC Weert Zaterdag uur. Zondag uur. 9 Fatima Huis Coenraad Abelsstraat 31A, 6001 VJ Weert Zaterdag uur. 10 Boshoverschans en St.-Odakapel Schansbeemdweg 11, 6002 AE Boshoven Zaterdag uur. Zondag uur. 11 St.-Annamolen Keent Keenterstraat 1A, 6006 PW Keent Zaterdag uur. Zondag uur. 12 St.-Annamolen Tungelroy Tungeler Dorpsstraat 75A, 6005 RH Tungelroy Zaterdag uur. Zondag uur. 13 Molen De Hoop Coolenstraat 24C, 6005 NZ Swartbroek Zondag uur. 14 St.-Jansmolen Molenweg 16, 6039 RH Stramproy Zaterdag uur. Zondag uur. 15 H.-Willibrorduskerk Kerkplein 1, 6039 GH Stramproy Zondag uur. 16 Molen De Nijverheid Veldstraat 54, 6039 ED Stramproy Zaterdag uur. Zondag uur. 17 Bakkes Nijsmeulebuûrt Veldstraat 54, 6039 ED Stramproy Zaterdag uur. Zondag uur. 18 Broekmolen Grensweg 8, 6039 RS Stramproy Zondag uur. 19 Molens Kempen~Broek Zie Zie ook weert.nl/monumentendag en erfgoedhuisweert.nl/monumenten-weert Wijzigingen voorbehouden Informatiepunt Voor Gemeentemuseum Jacob van Horne Markt 7, 6001 EJ Weert. Zaterdag 8 september van uur tot uur Bij de Paterskerk, Biest 43, 6001 AP Weert. Zondag 9 september van uur tot uur Stadswandeling Van Horne (onder leiding van stadsgidsen, zie van-horne-wandeling/) Start vanaf informatiepunt bij Markt 7, 6001 EJ Weert Zaterdag uur Stadswandeling OMD 2018 (via routebeschrijving) Start bij informatiepunt Markt EJ Weert Zaterdag uur, zondag uur. Fietsroute OMD 2018 (via routebeschrijving) Diverse startpunten in Weert en Stramproy Zaterdag van uur tot uur Zondag van uur tot uur Houdt u er rekening mee dat niet elk monument beide dagen open is. Het laatste nieuws Onze medewerkers voorzien u van de laatste informatie over de deelnemende monumenten en de activiteiten die er worden georganiseerd. Het programma van Open Monumentendag 2018, de wandeling OMD 2018 en de fietsroute zijn bij het informatiepunt gratis verkrijgbaar. De monumenten en activiteiten zijn gratis toegankelijk. Het kan zijn dat openstellingen of activiteiten op het laatste moment wijzigen. U kunt geen rechten ontlenen aan vermelding in dit programma. 3 OMD 2018

3 Beste lezer, Van harte welkom in Weert tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag 2018! Een bijzonder programma is voor u georganiseerd in dit Van Hornejaar. Dit jaar wordt herdacht dat Philips van Montmorency, graaf van Horne en heer van Weert, 450 jaar geleden zijn eind vond in Brussel. Deze gebeurtenis veranderde de loop van de vaderlandse geschiedenis. Allerlei plaatsen en monumenten die een relatie hebben met de familie Van Horne zijn in de Open Monumentendag opgenomen. De Open Monumentendag is inmiddels een van de grootste landelijke evenementen en trekt ruim een miljoen bezoekers. Vele monumenten in Weert zetten hun deuren open voor bewoners en bezoekers. Doel is en blijft een breed publiek kennis te laten maken met monumenten. Je komt dan op plekken waar je normaal niet makkelijk binnen stapt. Zoals dit jaar in Weert bijvoorbeeld de Paterskerk, de tuin van de zusters Birgittinessen en de H.-Willibrorduskerk van Stramproy. Het gemeentemuseum aan de Markt is vanwege restauratie en herinrichting helaas gesloten. Zoals vooral in de linker zijgevel te zien is, is dit het middeleeuwse stadhuis. De bouw vond plaats in de tijd van Philips van Horne, tussen 1543 en Ook enkele andere monumenten met een relatie met de familie Van Horne zijn niet publiekelijk toegankelijk, zoals het kasteel en de Tiendschuur vanwege particuliere bewoning. Naast het thema Van Horne in Weert is het landelijk thema van deze dagen. In samenwerking met de Open Monumentendag in België zijn diverse molens in grenspark Kempen~Broek open. Op zaterdag is er een route langs de open monumenten in de stad. Op zondag zijn allerlei monumenten in het buitengebied open. Geniet van en verwonder u over al het moois dat Weert u te bieden heeft: monumenten en ander cultuurhistorisch erfgoed, in de stad of in het groen. Speciaal voor de jeugd is er de Van Horne speurtocht. Bij het centrale informatiepunt krijgt zij de handleiding voor een tocht met opdrachten. Deze voert langs plaatsen die met de familie Van Horne te maken hebben. 5 Veel plezier gewenst met het bezoeken en beleven van het erfgoed waar Weert zo rijk aan is! Geert Gabriëls Wethouder Cultureel Erfgoed Kaart van Jacob van Deventer, circa 1565.

4 1 St.-Martinuskerk Markt 8, 6001 EK Weert Zaterdag uur, Zondag uur In dit rijksmonument zijn verschillende bouwstijlen te herkennen. Deze stijlen zijn regionale varianten op de gotische stijl die zich halverwege de 12de eeuw in Frankrijk ontwikkelde en zich tijdens de 13de eeuw over heel Europa verspreidde. Kenmerkend is het streven naar licht, lucht en hoogte. De wanden hebben zo groot mogelijke vensters en hoge gewelven. Bogen met een spitse vorm en steunberen accentueren dit streven naar hoogte. De toren is een voorbeeld van de meer lokale bouwstijl, de Kempische gotiek. Binnen in de St.-Martinuskerk komt Rijnlandse gotiek tot uiting in de fantastische kruisribgewelven. Het koor van de kerk is in neoclassicistische stijl gemaakt in 1790 door de Italiaan Moretti. 7 Van Horne In het gewelf voor het hoofdaltaar bevindt zich het alliantiewapen van Graaf Jacob III en zijn echtgenotes Margaretha van Croy en Claudia van Savoye. De grafkelder onder het altaar is waarschijnlijk de laatste rustplaats van deze personen. In 1839 is de kelder geopend en vond men de overblijfselen van een persoon tussen de resten van een houten kist. Bovendien werd een hartbus gevonden met de deels leesbare inscriptie Heere, Grave van Horne en 6 juni Dit was voor de toenmalige onderzoekers voldoende bewijs dat hier Philips, graaf van Horne, begraven lag. Koning Willem I gaf toestemming hier in 1841 een gedenksteen aan te brengen. Aan de buitenzijde is in de zuidgevel onder het raam van de 3 e travee (vanaf de Markt) een gedenksteen te zien. Deze herinnert aan de eerste steenlegging op 21 juli 1500: int gulden iaer van vyftienhondert is gebroke dy ald kerck u niet en wondert ende op avent Magdaleen is gelacht dy yeerste steen Deze steen is gelegd door Jacob III van Horne. Het wapenschild van de Van Hornes is ook verwerkt in de ornamenten rond het beeld van St.-Martinus direct boven de hoofdingang.

5 2 Open toren St.-Martinuskerk Markt 8, 6001 EK Weert Zaterdag uur U kunt niet alleen de kerk, maar ook de toren bezoeken. 221 treden voeren u omhoog naar de omloop van de toren om vanaf 50 meter hoogte te genieten van een schitterend uitzicht. De huidige toren is in diverse stadia tot stand gekomen. In 1512 werd de huidige kerk voltooid met een lage stompe toren. Deze eerste toren werd in 1528 afgebroken en in 1530 opnieuw opgebouwd in Kempische gotiek met zijn kenmerkende speklagen (lagen natuursteen tussen het metselwerk). Deze toren werd 47 meter hoog en heeft ruim 350 jaar het stadsbeeld van Weert bepaald. In 1887 werd onder leiding van deken Custers de toren verhoogd met metselwerk en een steile houten spits tot 104 meter. Ook in Weert geldt hoogmoed komt voor de val want op 14 november 1940 waaide deze torenspits om. Deze viel voor een gedeelte door het kerkdak. Een ander deel kwam neer op het toenmalige Hotel de Vesper aan de Korenmarkt, dat geheel werd vernield. Wonderwel vielen hierbij geen gewonden. Om tot herbouw van het bovenste deel van de toren te komen schreef het kerkbestuur in 1951 een prijsvraag uit. Van de liefst veertig inzendingen werd het ontwerp de lantaarn van architect Verlaan uit Berkum gekozen. De herbouw van het bovendeel van de toren startte in 1958 en was in 1960 gereed. 9 Van Horne Vanaf de toren heeft u een mooi overzicht over het gebied waar de Van Hornes heer en meester waren. Het stratenpatroon van de binnenstad stamt grotendeels uit de tijd van de Van Hornes. Rondom de binnenstad herkent u de voormalige grachten, nu de singels. Deze grachten werden eind 13e eeuw aangelegd door Willem III van Horn. Aan de noordzijde ziet u aan de Biest in de verte het klooster. Vanaf circa 1250 was hier de vestigingsplaats van de Heren van Horn. Later werd dit klooster en de kapel (Paterskerk) was de dynastieke grafkapel van de familie Van Horne. Ook aan de noordzijde, iets dichterbij op de hoek van de singel en de Biest ligt een herenhuis, gebouwd op de fundamenten van het kasteel. Dit was vanaf 1455 de woning van de Van Hornes.

6 3 De Oude Munt Muntpromenade 7, 6001 EH Weert Zaterdag uur, Zondag uur Van dit rijksmonument werd gedacht dat er vroeger geld werd geslagen, vandaar de naam De Munt. De graaf van Horne, Philips van Montmorency (die in 1568 samen met de graaf van Egmond werd onthoofd) liet in de 16e eeuw munten slaan. In de tijd van Philips van Horne heette dit pand De Keizer en was het een woonhuis. Het is gebouwd in de 16e eeuw en gewijzigd in de 17e eeuw. Het heeft een in- en uitgezwenkte Gelderse voorgevel aan de Muntpromenade. De ramen zijn uitgevoerd als hardstenen kruiskozijnen. Dit rijksmonument is opgenomen in het winkelcentrum De Munt, maar is nog goed herkenbaar. Met de geplande verbouwing van het Muntcomplex wordt dit monument nog beter zichtbaar. Al ruim 30 jaar is hier nu de taverne De Oude Munt gevestigd, waar het goed toeven is. Op de begane grond is de taverne en op de verdieping een zaaltje. U kunt daar een kijkje nemen Van Horne Binnen is een replica van een van de munten van Van Horne te zien. Dit is een zilveren duplicaat van de halve Martinusdaalder. Philips van Montmorency liet een hele serie munten ontwerpen met de beeltenis van Sint Maarten. De duplicaten zijn gemaakt door edelsmid Eloy Werz. Zilveren en bronzen replica zijn te koop bij de taverne. In het kader van de Open Monumentendag wordt een toepasselijk Van Horne menu geserveerd.

7 4 Mariakapel Ursulinenhof tussen 3 en 5, 6001 JD Weert Zaterdag uur De Mariakapel aan het Sint Raphaelpad hoorde bij het klooster van de zusters Ursulinen. Deze is waarschijnlijk tussen 1880 en 1900 gebouwd in de privé-kloostertuin. In 1989 trokken de zusters Ursulinen weg uit Weert en werd de kapel eigendom van de gemeente Weert. In 1995 is de kapel gerestaureerd en geïntegreerd in het totale ontwerp van de Ursulinentuin. De kapel is hiertoe enkele meters verplaatst. Sinds 2015 stelt de Broederschap de kapel open op zaterdagen en koopzondagen. Dit biedt mensen de gelegenheid om een kaarsje op te steken en een moment van bezinning te hebben. Tijdens Open Monumentendag is een van de broedermeesters aanwezig om u uitleg te geven. Doel was en is de devotie tot Maria te bevorderen. De Broederschap neemt deel aan Mariavieringen en processies. Tegenwoordig worden ook acties voor de Voedselbank gehouden Van Horne De Broederschap van Onse Lieve Vrouwe tot Weert werd in 1404 opgericht. Stichters waren Willem III, heer van Horne, en pastoor Willem van Cranendonc. De zusters Ursulinen hebben in Weert een klooster gehad van 1876 tot Zij ontvluchtten Duitsland vanwege de Kulturkampf van Bismarck. In Weert was deken Boermans, de latere bisschop van Roermond, bezig om zusters aan te trekken voor het geven van onderwijs. Op deze manier paste de komst van de Ursulinen goed in Weert.

8 5 Tuin Abdij Maria Hart Maasstraat 17, 6006 EB Weert Zaterdag uur Al vanaf de middeleeuwen is deze monumentale abdij een huis voor zusters. In 1442 waren er zusters tertiarissen van Sint Franciscus gehuisvest die overgingen naar de zusters Kannunikessen. Nadat na 1797 het klooster werd omgebouwd tot appartementencomplex, werd het in 1843 weer een abdij, nu voor de zusters Birgittinessen, de zusters van de Maasstraat. Sinds 2006 is er een hernieuwde tak van deze zusters gevestigd, jonge zusters afkomstig uit verschillende werelddelen. Het klooster biedt de gelegenheid om te overnachten en van daar uit te genieten van al het moois dat Weert te bieden heeft. In de kapel komen de zusters meerdere keren per dag samen voor het getijdengebed en het vieren van de H. Eucharistie. Ook gasten zijn hierbij van harte welkom. De binnentuin wordt omgeven door een eeuwenoude kloostermuur. Rechts bevindt zich de originele schuur, die grondig is gerenoveerd. Daarachter ligt op eigen terrein de begraafplaats van de zusters, zoals gebruikelijk is bij slotkloosters. In de tuin is ook de gerestaureerde Mariagrot te zien Van Horne In 1507 trad gravin Emilia, zus van Gerard, graaf van Horne, in dit klooster in. Zij leidt daar een godvruchtig leven tot haar dood in Kloosterzuster Maria Luyten schreef, zoals in haar orde gebruikelijk was, de kroniek van het klooster. Haar aantekeningen gaan over de jaren 1442 tot Zelf was ze zeker vanaf 1562 ooggetuige van de gebeurtenissen. Juist dit waren de roerige tijden rond de beeldenstorm en het begin van de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden, ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog. Ze doet verslag van het geweld zowel in grote steden elders als in Weert. Het klooster komt er met relatief geringe schade vanaf, dankzij hulp van welwillende burgers. Dit in tegenstelling tot het klooster op de Biest dat geheel wordt vernield. Ook beschrijft zij de terechtstelling van de heer van Weert, samen met zijn kompaan Lamoraal van Egmond, in Daarmee schrijft Maria Luyten geschiedenis.

9 6 Franciscus Huis Weert Biest 43a, 6002 AT Weert Zaterdag uur, Zondag uur Deze voormalige Franciscuskerk is in de jaren 60 van de vorige eeuw gebouwd omdat de naastgelegen Paterskerk te klein werd. Deze kerk was niet berekend op de groeiende bevolking van de wijk Biest. De eerste voorstellen waren om de bestaande kerk uit te breiden. Uitbreiding was niet alleen duur, maar zou tevens de monumentaliteit van kerk en klooster aantasten. In 1957 wordt definitief afgezien van vergroting en besloten tot nieuwbouw. Architect Anton Swinkels uit Maastricht maakte het moderne ontwerp. Mgr. Moors wijdt de kerk in op 6 juli Het glas-in-loodraam dat op de verdieping de gehele zijgevel invult, is een kunstwerk van Daan Wildschut. Hier is het leven van de H.-Franciscus afgebeeld. Op de begane grond bevinden zich glas-in-betonramen van dezelfde kunstenaar. Het orgel uit 1968 is van de Weerter orgelbouwer Vermeulen Van Horne In deze voormalige kerk zijn grote panelen te zien. De afbeeldingen zijn van documenten uit het Gemeentearchief van Weert. Deze hebben een directe band met de familie Van Horne. Op 19 december 1306 is vastgelegd dat Gerard II, heer van Horn, recht mocht spreken in Weert. Tevens ontving hij de helft van de belasting (tienden). Daarmee werd hij heer van Weert. Op 5 mei 1414 verleent Willem van Horn de Weertenaren marktrecht. Dit feit is in 2014 gevierd met Weert 600 jaar stad. In de tijd van Philips van Montmorency, graaf van Horn en heer van Weert verleende krijgsheer Maarten van Rossum vrijgeleide. In ruil voor geld werd een dorp dan niet geplunderd. Dit document is van 29 juli Op 27 september 1563 verleent Philips van Montmorency Weert het recht om driemaal per jaar een paardenmarkt te houden. Nog steeds wordt deze markt gehouden op de eerste zaterdag na 12 maart. Philips van Montmorency, Lamoraal van Egmond en Willem van Oranje vormden een driemanschap. Na de dood van de graven van Egmond en Horn staat stadhouder Willem van Oranje Weert op 25 februari 1584 de vrije uitvoer van wol naar Antwerpen toe.

10 7 Paterskerk Biest 43, 6001 AP Weert Zondag uur De Paterskerk maakte deel uit van de Aldenborgh, de eerste burcht van de graven van Horn. Deze is gebouwd omstreeks In de 14de en 15de eeuw was dit het bestuurscentrum van de macht in deze (grensoverschrijdende) regio. Graaf Jacob I van Horne ( ), heer van Weert, schonk deze Aldenborgh in 1461 op verzoek van zijn vrouw Johanna van Meurs aan de Minderbroeders Franciscanen. De Paterskerk is de dynastieke grafkerk van de graven van Horn. In grafkelders is de laatste rustplaats van diverse graven. Op vrijdag 5 juni 1568 worden Lamoraal van Egmond en Philips van Montmorency in Brussel onthoofd. Op 23 juni arriveert het lichaam van graaf Philips op het kasteel in Weert en wordt binnen één uur begraven. Zijn onthoofding -als Gulden Vliesridder- veroorzaakte een schokgolf door Europa en was mede aanleiding voor de Tachtigjarige Oorlog. Wellicht is de Paterskerk ook de begraafplaats van graaf Philips en wel in de grafkelder van Jacob I en II. In 1643 werd geconstateerd dat hier een derde persoon was begraven boven op de andere lijkkisten Van Horne Hier is een speciale expositie te zien met Prenten over de Opstand der Nederlanden, prenten van Philips van Montmorency en zijn vrienden Lamoraal van Egmond en prins Willem van Oranje. Ook zijn er Weerter munten geslagen in opdracht van Philips van Montmorency en herdenkingspenningen te zien. Een drieluik van Cor van Geleuken ( ) met zes graven van Horne. Dit werd voor het stadhuis aan de Markt geschilderd. Het hing in de raadszaal en is na bijna 40 jaar weer voor het publiek weer te zien. Het heeft nu een permanente plek in de Aldenborgh (Paterskerk). Een installatie van de in Weert -op de Biest- geboren kunstenaar Willem Janssen (1964). Hij maakte een beeld van de waterburcht. Het klooster staat ook op de plattegrond van Jacob van Deventer uit Zie ook bladzijde 4. Jacob van Deventer kreeg in 1558 van Filips II van Spanje de opdracht die zou uitgroeien tot zijn levenswerk: de kartering van alle grote steden van de toenmalige Zuidelijke- en Noordelijke Nederlanden.

11 8 Wilhelmus-Hubertusmolen Oude Hushoverweg 30, 6003 AC Weert Zaterdag uur, Zondag uur Deze molen heeft een veelbewogen geschiedenis. Piet Meulen liet in 1904, toen de molen van Hushoven door brand grotendeels was vernield, een nieuwe stenen molen bouwen. Deze werd omgeven door een hoge aarden belt. Het was een grote en opvallend hoge molen met drie koppels stenen. De molen heeft een mooie, zwaar uitgevoerde koningsspil. Op het spoorwiel is de naam M Coppes molenmaker aangebracht. De molen verloor twee keer het wiekenkruis. In 1905 brak de askop en in 1915 sloeg de molen door een plots aanwakkerende wind op hol. Sporen hiervan zijn nog zichtbaar in het metselwerk van de romp. De windmolen bleef tot kort voor de Tweede Wereldoorlog in bedrijf maar kwam daarna stil te staan. In de jaren werd de windmolen door de molenmaker George Adriaens gerestaureerd. Op de binnenroede werd toen het stroomlijnsysteem Van Bussel aangebracht. De buitenroede werd van Oudhollands hekwerk (lattenwerk) voorzien. Na deze restauratie kreeg de molen de naam Wilhelmus-Hubertus naar de molenmaker Willem Hubertus Adriaens te Weert. In de tachtiger jaren kwam de molen opnieuw stil te staan en werd de molen verbouwd tot atelier en expositieruimte. Vanwege het ontbreken van de staart kon de molen niet kruien en op de wind worden gezet. In 2013 kregen de nieuwe eigenaren subsidies voor herstel van de molen. De restauratie van de molen is in 2015 afgerond. Het kruien is weer mogelijk doordat de staart is hersteld. De gerestaureerde Wilhelmus-Hubertusmolen markeert de stadsentree van Weert. Vrijwillige molenaars draaien regelmatig op de molen, waarmee de molen extra aandacht trekt van voorbijgangers. Op de begane grond is een restaurant gevestigd. 21 Deze molen maakt deel van uit van de Grenzeloze Molendag in GrensPark Kempen~Broek. Open Monumentendag op zondag 9 september in Vlaanderen en Nederland staat in het teken van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Dit evenement is aangewezen als officieel crossborder-project tijdens #EuropeForCulture.

12 9 Fatima Huis Coenraad Abelsstraat 31A, 6001 VJ Weert Zaterdag uur De eerste steen van deze voormalige Fatimakerk werd gelegd op 19 april Deze kerk, gewijd aan het Onbevlekt Hart van Maria, werd ingezegend op 25 maart Architect was Weertenaar Pierre Weegels, ook bekend van wederopbouwcomplex de Lichtenberg. Aannemer was P.M. Gijbels en Zoon uit Weert. Het gebouw is beeldbepalend voor de wijk Fatima. De buitenzijde oogt vrij sober. Het interieur is echter heel verrassend en ruim, zonder storende kolommen. Het grote marmermozaïek en de niet-figuratieve ramen zijn van Hugo Brouwer. De kerk werd in 2011 aan de eredienst onttrokken. In juni 2014 is de kerk overgegaan in particuliere handen. De doelstelling van het Fatima Huis is om het voormalige kerkgebouw te gebruiken voor maatschappelijke doeleinden, vooral sociale, educatieve en culturele activiteiten. Op deze manier wil de initiatiefnemer een waardige herbestemming geven aan de kerk. Het gebouw is met subsidie van de provincie Limburg grondig gerestaureerd. De Fatima kapel is als devotiekapel gehandhaafd en is ook geopend Boven de hoofdentree verbeeldde Charles Eijck in 1956 het Zonnewonder van Fatima. Dit wonder, waarbij Maria zesmaal verscheen, gebeurde in 1917 in Portugal. Hiermee werd de kerk in de volksmond de Fatimakerk genoemd en kreeg zelfs de hele wijk deze naam. Architect Pierre Weegels reisde door Europa om inspiratie op te doen. Ook in de vakbladen werd destijds aandacht besteed aan toonaangevende ontwerpen uit Zwitserland en Duitsland. Een van die ontwerpen was van de Franziskuskirche in Riehen (Zwitserland) van architect Fritz Metzger. Deze kerk is in 1950 ingewijd. Deze kerk heeft ook een grote bijna kolomvrije ruimte. De plattegrond heeft de vorm van een trapezium. Pierre Weegels is ongetwijfeld hierdoor geïnspireerd geweest bij het ontwerpen van de Fatimakerk in Weert. De kerk heeft een waaiervormige plattegrond en grote ruimtelijke werking. Ook de voorgevel vertoont gelijkenis met het ontwerp van Metzger.

13 10 Boshoverschans en St.-Odakapel Schansbeemdweg 11, 6002 AE Boshoven Zaterdag uur, Zondag uur De Boshoverschans is een cultuurhistorisch uniek gebied en van belang voor de geschiedenis van Weert. Dit ligt vooral in het oude wegenpatroon met onverharde wegen, de schans met kapel en verkaveling. Ook de karakteristieke agrarische bebouwing met groenstructuren en waterlopen die zijn gevormd tijdens de ontginningsperiode in de vroege 19e eeuw zijn karakteristiek. Daarom is dit gebied aangewezen tot gemeentelijk beschermd dorpsgezicht. De Boshoverschans is waarschijnlijk het oudste element in dit gebied. Deze omgrachte vluchtschans stamt uit tenminste de 1e helft van de 17e eeuw en de St.-Odakapel stond in 1722 op deze plaats. Het cultusbeeld is waarschijnlijk 16e eeuws. Zeer zeldzaam is dat bij deze schans de oorspronkelijke verkaveling in kleine percelen van circa 5 x 5 m nog deels intact is. Ook is bij de schans van Boshoven de historische landschappelijke ligging aan de zuid- en westzijde goed bewaard gebleven. Deze schans is de best bewaard gebleven historische boerenschans van Nederland. De kapel biedt plaats aan ongeveer 70 mensen. Het interieur bevat diverse beelden, waarvan de originelen in bruikleen zijn gegeven aan Gemeentemuseum Jacob van Horne. De rijks beschermde kapel is opengesteld voor bezichtiging door de stichting Schans en kapel van het gehucht Boshoven De Odakapel is gewijd aan de H.-Oda en de H.-Appolonia. De H.-Oda is volgens de legende de blind geboren dochter van een Schotse koning. Zij gaat op bedevaart naar Luik waar ze wonderlijk geneest. Daarna vlucht ze voor haar vader die haar wil uithuwelijken en woont als kluizenares op Boshoven. Vanwege de genezing van haar blindheid wordt ze aangeroepen tegen allerlei oogziekten. De H.-Apollonia wordt aangeroepen bij tandpijn en is patrones van de tandartsen. Zij werd tijdens het bewind van de Romeinse soldatenkeizer Decius om haar geloof gemarteld, waarbij haar tanden uit haar mond werden geslagen.

14 11 St.-Annamolen Keent Keenterstraat 1A, 6006 PW Keent Zaterdag uur, Zondag uur Aan de zuidelijke stadsrand van Weert staat langs de Keenterstraat de stenen beltmolen St.-Anna. Dit is aan de rand van de historische Dijkerakker, een eeuwenoude kransakker. Door zijn verschijningsbeeld is dit zeker een markante molen. Opvallend is de rood-wit-blauwe beschildering van de wieken, deuren en invaartpoort en de wit bepleisterde weerkant van deze korenmolen. Bij de bouw van de St.-Annamolen in 1911/1912 werden onderdelen uit de Clercxmolen in Weert gebruikt. Omdat de molenromp van de Molen van Keent flink afweek van de grote, robuuste Clercxmolen, moesten veel onderdelen van het gaande werk passend worden gemaakt. Dat is ook nu nog goed in de molen te zien. Zijn naam dankt de molen aan Anna Truyen, echtgenote van molenaar Sjang Clijsters. Deze was van 1924 tot 1965 eigenaar. In 1934 werd de molen uitgerust met Dekker stroomlijnwieken. Die wieken zouden slechts 9 jaar, tot 1943 toen een roede brak, dienst doen. Na de oorlog kreeg de molen wieken met het Van Bussel-systeem. In het begin van de vijftiger jaren werd de molen stilgelegd waarna verval intrad. Er werd zelfs aan afbraak gedacht. Uiteindelijk kocht de gemeente Weert de molen en in 1973 volgde restauratie en kreeg de molen het oudhollands wieksysteem. Anno 2018 zorgen vrijwillig molenaars dat de Annamolen regelmatig draait. Bij de molen is ook een bijentuin. Tijdens Open Monumentendag is de tentoonstelling 360 molens in één molen te bezichtigen. Tussen 1964 en 1987 produceerde de Vereenigde Nederlandsche Lucifersfabrieken Eindhoven onder de merknaam Molenlucifers luciferdoosjes met afbeeldingen van Nederlandse molens. Alle 360 verschillende versies zijn in deze tentoonstelling samengebracht Deze molen maakt deel van uit van de Grenzeloze Molendag in GrensPark Kempen~Broek. Open Monumentendag op zondag 9 september in Vlaanderen en Nederland staat in het teken van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Dit evenement is aangewezen als officieel crossborder-project tijdens #EuropeForCulture.

15 12 St.-Annamolen Tungelroy Tungeler Dorpsstraat 75A, 6005 RH Tungelroy Zaterdag uur, Zondag uur Aan de Tungeler Dorpsstraat in het Weerter kerkdorp Tungelroy ligt de ronde stenen St.-Anna beltmolen uit Deze ligt wat verscholen achter de bebouwing aan de straat. Vooral vanaf de Kievitspeelweg heeft men een mooi zicht op de St.-Annamolen en het dorp Tungelroy. Deze molen werd in 1875 in opdracht van Jan Peerlings gebouwd als vervanging voor twee watermolens die langs de Tungelroyse Beek stonden. De familie Peerlings zou ruim honderd jaar, tot 1978, eigenaar van de molen blijven. De familie Peerlings bracht in de loop van de jaren veel aanpassingen en verbeteringen aan de molen aan. Toch volgde eind jaren vijftig van de 20e eeuw stillegging van de windmolen. Er werd alleen nog met een motorisch aangedreven maalstoel gemalen. De molen zelf verviel hierna al snel. In 1967 volgde een restauratie waarbij de kap, luizolder, steenzolder en meelzolder werden vernieuwd. Hiervoor werden onderdelen van een windmolen uit Hardenberg gebruikt. In de molen werd een silo met elevator geplaatst, die de twee maalgangen van graan moet voorzien. Ondanks deze aanpassingen bleek het niet meer mogelijk met de windmolen een boterham te verdienen. Daarop kocht de gemeente Weert de molen in In 1993 en tussen 2009 en 2010 liet de gemeente Weert de molen restaureren. Na deze restauraties draaien en malen nu vrijwillige molenaars van Molenstichting Weerterland Deze molen maakt deel van uit van de Grenzeloze Molendag in GrensPark Kempen~Broek. Open Monumentendag op zondag 9 september in Vlaanderen en Nederland staat in het teken van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Dit evenement is aangewezen als officieel crossborder-project tijdens #EuropeForCulture.

16 13 Molen De Hoop Coolenstraat 24C, 6005 NZ Swartbroek Zondag uur Deze molen werd in 1849 gebouwd in Vlaardingen. Aan de kop van de Westhavenkade heeft hij daar tot 1904 dienst gedaan als pelmolen. In 1905 kocht landbouwer en koopman Joosten uit Nederweert deze molen om hem in Swartbroek door molenaar Weekers te laten opbouwen als korenmolen. In 1905 was het transport in onderdelen van een grote achtkante molen van Vlaardingen naar Limburg geen kleinigheid. Gelukkig stond de molen aan het havenhoofd in Vlaardingen en konden alle onderdelen per schip onder zeil naar Den Bosch worden vervoerd. Verder ging de reis met een kleinere trekschuit over de smalle Zuid Willemsvaart naar het kanaal Wessem Nederweert, nog geen kilometer van Swartbroek. Daar werd de molen in onderdelen met paard en wagen naar de Coolenstraat gebracht om als beltmolen te worden opgebouwd. Na vele wisselingen van eigenaren en molenaars en vele renovaties en restauraties is korenmolen De Hoop na de grote restauratie van 1987 weer een echte stellingmolen. Het groot onderhoud van de laatste jaren zorgt er voor dat molen De Hoop, al ruim 110 jaar gezichtsbepalend voor de skyline van Swartbroek, in volle glorie zijn poort kan openen. Molenaar Peter Stultiens vertelt u alles over de werking van de molen. Op de begane grond is er een expositie over de historie van de molen te zien. Voor de bezoekers staat koffie met wat lekkers erbij klaar! Deze molen maakt deel van uit van de Grenzeloze Molendag in GrensPark Kempen~Broek. Open Monumentendag op zondag 9 september in Vlaanderen en Nederland staat in het teken van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Dit evenement is aangewezen als officieel crossborder-project tijdens #EuropeForCulture.

17 14 St.-Jansmolen Molenweg 16, 6039 RH Stramproy Zaterdag uur, Zondag uur Komend uit de richting van Haler/Hunsel over de Molenweg is de St.-Jansmolen al van ver te zien. De molen is van het type houten gesloten standerdmolen. Dit is een vrij zeldzaam type. De molen kent een geschiedenis van honderden jaren. Het is de oudste authentieke windmolen binnen het Weerterland. De eerste schriftelijke verwijzingen naar de huidige molen dateren van de 16e eeuw. Op 31 augustus 1571 gaven de abdis en het Stift van Thorn de wintmoolen tot Stramproie in erfpacht aan Cornelis Souts. In 1804 werd deze molen op de huidige plaats aan de rand van het dorp herbouwd. Mogelijk stond de molen eerder wat verder van het dorp. Tussen 1804 en 1898 was de molen eigendom van de familie Veltmans. In 1898 werd de molen verkocht aan de brouwersfamilie Maes uit Stramproy. In 1901 trad Hubert van de Winkel als molenaar in dienst van de familie Maes. In 1918 kwam Lei van de Winkel in zijn plaats op de molen. Lei zou tot zijn 80e verjaardag in 1975 op de molen blijven malen en bleef tot zijn dood op 85-jarige leeftijd nauw bij zijn St.-Jansmolen betrokken. Het bronzen beeld naast de molen herinnert aan Lei de Mulder. Door de inzet van burgemeester Cees van Berckel van Stramproy volgde in 1968 een grote restauratie. In 2008 en 2009 volgde een tweede omvangrijke opknapbeurt door de gemeente Weert Deze molen maakt deel van uit van de Grenzeloze Molendag in GrensPark Kempen~Broek. Open Monumentendag op zondag 9 september in Vlaanderen en Nederland staat in het teken van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Dit evenement is aangewezen als officieel crossborder-project tijdens #EuropeForCulture.

18 15 H.-Willibrorduskerk Kerkplein 1, 6039 GH Stramproy Zondag uur De oudste bronnen spreken al in de 12e en 13e eeuw over een kerkgebouw in Stramproy. In aantekeningen uit 1299, waarin de kerkdiensten geregeld worden, worden Stramproy, Ittervoort en Baexem genoemd als kapellen of hulpkerken van de parochie Thorn. Om sterker te staan tegenover de krachten van de Reformatie, dringt het kapittel van Thorn er bij de bisschop op aan om deze dorpen tot zelfstandige parochies te verheffen. Het kapittel staat in voor het financieel onderhoud van de parochiekerken. Dat de kerk inmiddels te klein is geworden voor het aantal parochianen, is begin 20e eeuw reden om de oude kerk te slopen. In 1923 wordt een nieuwe parochiekerk gebouwd, waarbij de boeren van Stramproy met mens- en paardenkracht het grootste deel van het werk leveren. Op 9 februari 1923, de feestdag van de H.-Apollonia (de tweede patroon van de kerk), wordt de nieuwe kerk in gebruik genomen door pastoor Greijmans. De kerk wordt op 1 mei 1923 ingewijd door de bisschop van Roermond. De mergelstenen toren uit de 15e eeuw is een blijvende herinnering aan het oude kerkgebouw De kerk is gewijd aan H. Willibrordus. Hij is patroon van onder andere het Groothertogdom Luxemburg en van de plaats Echternach. Zijn voorspraak wordt ingeroepen bij epilepsie en aanverwante ziekten. Hiermee schijnt de beroemde springprocessie samen te hangen, die elk jaar op zijn feest te Echternach door duizenden pelgrims wordt meegemaakt. In de 13e eeuw werd de omgeving van Trier waar ook Echternach onder valt, door een epidemie van sint-vitusdans getroffen. Pelgrimages naar het graf van H. Willibrord in Echternach werden gehouden en zijn hulp werd ingeroepen. Daarop verdween de ziekte. Ter herinnering aan dit wonder wordt nog steeds jaarlijks de springprocessie gehouden.

19 16 Molen De Nijverheid Veldstraat 54, 6039 ED Stramproy Zaterdag uur, Zondag uur In 1903 werd in de buurtschap Breyvensroth de stenen bergkorenmolen De Nijverheid gebouwd op een perceel bouwland op het Rotterveld. In 1921 kocht de familie Nijs de molen en tot 1974 zou altijd een Nijs-molenaar op De Nijverheid malen. Daardoor is de molen in de volksmond bekend als de Nijsmolen. In 1975 droegen de erven Nijs de molen over aan, toen nog, de gemeente Stramproy. Vanaf 1960 werd de molen praktisch niet meer gebruikt. Dat kwam doordat de boeren uit de omgeving overstapten op ander veevoer dat niet meer door molenstenen gemalen kon worden. Tijdens de overdracht naar de gemeente Stramproy in 1975 werd in het besluit van de gemeenteraad vastgelegd dat de molen werd overgedragen aan de gemeenschap van Stramproy. De erven Nijs verbonden namelijk aan de overdracht de conditie dat de molen altijd een openbare functie zou moeten houden en ten dienste moest staan van de bevolking van Stramproy. In 1975 werd begonnen met de restauratie van de Nijsmolen en werd Jac Nijs Jr. aangesteld als vrijwillig molenaar. Vanaf dat moment worden op de molen nieuwe vrijwillige molenaars opgeleid. Ook tussen 2009 en 2011 is de molen nog eens ingrijpend gerestaureerd. De buurt legde rond de molen een grote molentuin aan en in 2016 volgde de bouw van een bakhuis Deze molen maakt deel van uit van de Grenzeloze Molendag in GrensPark Kempen~Broek. Open Monumentendag op zondag 9 september in Vlaanderen en Nederland staat in het teken van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Dit evenement is aangewezen als officieel crossborder-project tijdens #EuropeForCulture.

20 17 Bakkes Nijsmeulebuûrt Veldstraat 54, 6039 ED Stramproy Zaterdag uur, Zondag uur Het bouwen van deze bakoven was een vervolgproject in de Nijsmolenbuurt. In september 2013 stak de Nijsmolenbuurt de handen uit de mouwen met het plaveien van de oprit naar de molen. Vervolgens legde de buurt in 2014 een nieuwe tuin rond de molen aan. Een pluktuin met wilde bloemen en dahlia s, met diverse soorten kruiden en boompjes en struiken met vruchten zoals bessen, appels, peren en pruimen. Ook werd er in deze molentuin een jeu de boules-baan aangelegd. Op deze baan spelen elke woensdag en zaterdag circa 16 vrijwilligers een partijtje petanque. Deze vrijwilligers zijn de kracht van de samenwerking in deze projecten. Het laatste project het bouwen van een bakhuis werd gestart in september Het Bakkes is geheel gebouwd door vrijwilligers uit de buurt met adviezen van bekende oude bakoven-specialisten en moderne steenovenbouwers. De combinatie van oude en nieuwe technieken levert een unieke en perfect werkende bakoven op, waarin traditioneel gebakken kan worden. De ruimte voor de oven wordt functioneel ingezet voor vergaderingen en workshops voor groepjes kleiner dan 15 personen. Er zullen zeker meer projecten in de toekomst worden gerealiseerd. Het bakhuis staat symbool voor goed nabuurschap rond de molen: elkaar helpen waar dat nodig is. In de oven wordt van alles gebakken: speciaal brood, diverse soorten vlaaien en, bij het minderen van temperatuur, ook heerlijke koeken. Op zondag wordt de oven vanaf uur gestookt met de zogenaamde krikken. Daarna kan er vanaf ongeveer uur gebakken worden. 39

21 18 Broekmolen Grensweg 8, 6039 RS Stramproy Zondag uur Het landgoed Broekmolen ligt in het buurtschap Heyeroth ten westen van Stramproy. Het landgoed is ergens voor de 15e eeuw ontstaan in het bosrijke gebied ten zuiden van Weert. Stramproy behoorde voor de Franse Tijd tot het vorstendom Thorn. Dit bracht welvaart in het dorp, dat vroeger veel lakenweverijen had. De Broekmolen in zijn huidige vorm dateert van In de 19e eeuw is er aan de huidige molen een deel aangebouwd dat ingericht werd als boerderij. Zo ontstond de boerderijwatermolen in zijn huidige vorm. De Broekmolen is gebouwd aan een natuurlijke bocht in de oorspronkelijke Aabeek, op de grens van Nederland en België. De waterloop is gesplitst in een molentak, die het waterrad aandrijft, en de afslagtak. Het waterniveau wordt geregeld met sluizen, de zogenaamde verdeelwerken. Vanaf het begin van de 19e eeuw fungeert de watermolen als graanmolen. De molen wordt aangedreven door een houten onderslagrad met plaatijzeren schoepen. De middellijn van het waterrad is gemiddeld 5,40 m. In januari 2010 is de molen geschikt gemaakt voor de opwekking van elektriciteit. Dit is gedaan om de watermolen een zinvolle functie te geven in een tijd waarin ons klimaat centraal staat in maatschappelijke discussies. De opwekking van elektriciteit gebeurt volledig apart van de watermolen middels een turbine. De molen blijft geheel maalvaardig. Met twee koppels stenen is de molen in gebruik als graanmolen en een koppel staat open voor educatieve doeleinden Deze watermolen ligt op de grens tussen Nederland en België en is letterlijk grensoverschrijdend. Deze molen maakt deel van uit van de Grenzeloze Molendag in GrensPark Kempen~Broek. Open Monumentendag op zondag 9 september in Vlaanderen en Nederland staat in het teken van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Dit evenement is aangewezen als officieel crossborder-project tijdens #EuropeForCulture.

22 19 Molens Kempen~Broek Circa 20 molens in Nederland en België op diverse adressen Zondag uur GrensPark Kempen~Broek verbindt op een verrassende en eigenzinnige wijze gevarieerde natuur met erfgoed. Oude langgevelboerderijen, kapelletjes, wegkruisen, landweren of windmolens en watermolens vormen vele kleine pareltjes in het groene landschap van Kempen~Broek. Plekjes en erfgoed die erom vragen om nader kennis mee te maken. De windmolens en watermolens, bijna vijftig in aantal, nemen daarbij een bijzondere plaats in op dit veelkleurige pallet van het Kempen~Broek erfgoed. De robuuste windmolens in het Weerterland en de markante watermolens liggen als aan linten aaneen geregen tussen Maas en Kempen langs de Aabeek, Itterbeek of de Bosbeek. Ze kennen een geschiedenis van vaak honderden jaren. Een geschiedenis die bol staat van verhalen. Molens Vertellen Verhalen is dan ook het motto voor deze tweede Grenzeloze Molendag. De vrijwillige molenaars van de deelnemende molens zullen u graag over hun molen en de geschiedenis ervan vertellen. In 2013 is het ambacht van molenaar opgenomen op de Nederlandse lijst van immaterieel erfgoed. Immaterieel erfgoed is levend erfgoed : tradities en gebruiken die van generatie op generatie worden overgedragen. In december 2017 kreeg dit ambacht internationale erkenning met opname op de Unesco lijst van immaterieel erfgoed. Op de website vindt u suggesties voor fiets- en autotochtjes langs de deelnemende molens en leest u ook welke molens aan de tweede Grenzeloze Molendag binnen GrensPark Kempen~Broek meedoen Open Monumentendag op zondag 9 september in Vlaanderen en Nederland staat in het teken van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De Grenzeloze Molendag in GrensPark Kempen~Broek is aangewezen als officieel crossborder-project tijdens #Europe- ForCulture.

23 Met dank aan alle deelnemende vrijwilligers en organisaties, die voor en achter de schermen bijdragen aan de Open Monumentendag Colofon Samenstelling en redactie Foto s en teksten Grafisch ontwerp : Joke Jongeling, gemeente Weert : Deelnemende organisaties, foto G. Gabriëls Linda Beelen Kaart van Deventer RHCL, foto St.-Jansmolen Ton Verspeek : Anne Halfers Grafisch Ontwerpbureau Weert

Weert Van Hornestad Zaterdag 13 en zondag 14 oktober 2018 Weert

Weert Van Hornestad Zaterdag 13 en zondag 14 oktober 2018 Weert Open Monumentendag SPECIAL Weert Van Hornestad Zaterdag 13 en zondag 14 oktober 2018 Weert 2018 is in Weert uitgeroepen tot Van Hornejaar. Daarom staan de monumenten van de familie Van Horne centraal tijdens

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

9 10 september Boeren, Burgers en buitenlui. open. monumentendag. Weert

9 10 september Boeren, Burgers en buitenlui. open. monumentendag. Weert 9 10 september 2017 1 open monumentendag Weert Monumenten Open Monumentendag 2017 Zaterdag 9 september en zondag 10 september 1 St.-Martinuskerk en toren Markt 8, 6001 EK Weert Zaterdag van 10.00 uur tot

Nadere informatie

Weerterland. Drukke zomermaanden. ''Een positieve tussenbalans'' www.molensinweert.nl

Weerterland. Drukke zomermaanden. ''Een positieve tussenbalans'' www.molensinweert.nl MolenNieuws Weerterland Molenstichting Weerterland Nummer: Herfst '15 Drukke zomermaanden ''Een positieve tussenbalans'' Steeds meer fietsers bij de molens in de vakantiemaanden Nu de zomermaanden achter

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Molenaars getuigschrift voor Frans Deben

Molenaars getuigschrift voor Frans Deben Beste Vrienden van de Weerter Molens, We hebben een paar drukke weken achter de rug waarin veel werk is verzet om onze Weerter molens voor te bereiden voor het komende molenseizoen. Wij informeren u met

Nadere informatie

september 2019 plekken van plezier Plekken van plezier open monumentendag Weert

september 2019 plekken van plezier Plekken van plezier open monumentendag Weert september 2019 1 Plekken van plezier open monumentendag Weert Monumenten Open Monumentendag 2019 Zaterdag 14 september en zondag 15 september Activiteiten Open Monumentendag 2019 Zaterdag 14 september

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

Weerterland. Kom ook op de molen. Molendagen in Nederland, Duitsland en Vlaanderen.

Weerterland. Kom ook op de molen. Molendagen in Nederland, Duitsland en Vlaanderen. MolenNieuws Weerterland Molenstichting Weerterland Nummer Mei/Juni 16 Kom ook op de molen Molendagen in Nederland, Duitsland en Vlaanderen De windmolens en watermolens in het Weerterland nodigen bezoekers

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Bijlage 1 bij regels: Inventarisatie Stads- en dorpsgezichten Gebied VII Hushoven

Bijlage 1 bij regels: Inventarisatie Stads- en dorpsgezichten Gebied VII Hushoven Bijlage 1 bij regels: Inventarisatie Stads- en dorpsgezichten Gebied VII Hushoven Omvang gebied Hushoverweg, Daemenstraat, Sint Donatuskapelstraat, Maasenweg (zoals op kaart aangegeven) Plaats Weert Datum

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

MOLENROUTE TUBBERGEN 30 KM

MOLENROUTE TUBBERGEN 30 KM MOLENROUTE TUBBERGEN 30 KM ROUTE 33 km 20 18 Wind- en watermolens zijn verbonden met Tubbergen. Zij bepalen samen met het glooiende landschap in belangrijke mate het beeld van Twente. De molens getuigen

Nadere informatie

Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui

Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van 10.00-16.00 uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui De BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Comité

Nadere informatie

Weert - Oude Hushoverweg 30 : 833,-

Weert - Oude Hushoverweg 30 : 833,- Weert - Oude Hushoverweg 30 : 833,- Weert - Oude Hushoverweg 30 Unieke molenwoning te huur. Once in a lifetime opportunity! Het betreft een appartement op de eerste en tweede verdieping van een compleet

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

plekken van PLEZIER Open Monumentendag september uur PROGRAMMA Gemeente Beesel

plekken van PLEZIER Open Monumentendag september uur PROGRAMMA Gemeente Beesel plekken van PLEZIER Open Monumentendag 2019 14 september 10.00-17.00 uur PROGRAMMA Gemeente Beesel Met het thema Plekken van plezier van de Open Monumentendag 2019 kun je letterlijk en figuurlijk alle

Nadere informatie

MolenNieuws. Molenstichting Weerterland Nummer juni/juli 2015. De molenberg Zzzoemt...

MolenNieuws. Molenstichting Weerterland Nummer juni/juli 2015. De molenberg Zzzoemt... Weerterland MolenNieuws Molenstichting Weerterland Nummer juni/juli 2015 De molenberg Zzzoemt... Molenaars en imkers werken samen Molenstichting Weerterland en imkervereniging Sint Ambrosius Weert werken

Nadere informatie

Inventarisatieformulier Stads- en dorpsgezichten gemeente Weert Gebied XI Kroonstraat e.o.

Inventarisatieformulier Stads- en dorpsgezichten gemeente Weert Gebied XI Kroonstraat e.o. Bijlage 3 bij regels Inventarisatie Stads- en dorpsgezicht Inventarisatieformulier Stads- en dorpsgezichten gemeente Weert Gebied XI Kroonstraat e.o. Omvang gebied Wilhelminastraat, Kroonstraat, Julianastraat

Nadere informatie

EEN DORP OP LANDGOED VILSTEREN

EEN DORP OP LANDGOED VILSTEREN EEN DORP OP LANDGOED VILSTEREN ROUTE 3,0 km Welkom op het particuliere landgoed Vilsteren, eigendom van de familie Cremers. Het dorp Vilsteren behoort ook tot het landgoed: een heel dorp op een landgoed

Nadere informatie

Typering van het monument: Restant van de oude parochiekerk, bekend onder de naam De Klockeberg, thans ingericht als plantsoen.

Typering van het monument: Restant van de oude parochiekerk, bekend onder de naam De Klockeberg, thans ingericht als plantsoen. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM004 Naam monument : De Klockeberg Adres : Dorpsstraat bij 2 Postcode en plaats : 6095 AH Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 955 Coördinaten

Nadere informatie

Het kasteel begin 19e eeuw. Naar een gouache van J.A. Knip. RHCe, fotocollectie nr. 108658.

Het kasteel begin 19e eeuw. Naar een gouache van J.A. Knip. RHCe, fotocollectie nr. 108658. 2. Huidige kasteel Anders dan in het verleden vaak gedacht is, heeft het kasteel van Helmond een eeuwenlange bouwgeschiedenis gekend. Begonnen in het tweede kwart van de veertiende eeuw (ca. 1325) werd

Nadere informatie

Weerterland. Kempen~broek netwerk. ''Molens op de kaart zetten''

Weerterland. Kempen~broek netwerk. ''Molens op de kaart zetten'' MolenNieuws Weerterland Molenstichting Weerterland Nummer winter '15-16 Kempen~broek netwerk ''Molens op de kaart zetten'' De Voorste Luysmolen vlak over de grens bij Altweerterheide. De windmolens en

Nadere informatie

c00439 boek Op gevels geschreven shell-journaal van teksten en tekens van het dagelijks leven c00440 map Kastelen Diverse publicaties over kastelen

c00439 boek Op gevels geschreven shell-journaal van teksten en tekens van het dagelijks leven c00440 map Kastelen Diverse publicaties over kastelen c00433 stencil Cultuurhistorische Inventarisatie Noord- Brabant Heesch boerderijen heesch c00434 stencil c00435 boek c00436 boek c00438 boek Waardevolle Monumenten Nistelrode Veldnamen als Historische

Nadere informatie

Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom

Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom Open Monumentendag SPECIAL Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom Bloembollen zijn onlos makelijk verbonden met de Nederlandse cultuur. Het kan daarom gerust

Nadere informatie

1. Ontwikkelingsgeschiedenis Geomorfologie Wegenpatroon en ruimtelijke structuur Beeld Waardering en motivering 4

1. Ontwikkelingsgeschiedenis Geomorfologie Wegenpatroon en ruimtelijke structuur Beeld Waardering en motivering 4 ! " #$" Gemeente Venlo februari 1996 % &'()* blz. 1. Ontwikkelingsgeschiedenis 2. Geomorfologie. Wegenpatroon en ruimtelijke structuur 4. Beeld 4 5. Waardering en motivering 4 6. Conclusie 5 Bijlage A.:

Nadere informatie

Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier ,-

Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier ,- Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier 4.700.000,- Referentienummer ERB F34561927 Prijs 4.700.000,- Gebouwd in XII Algemene staat Goed Perceel van 680000m² Woonoppervlak 1700m² Ligging

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN OVERZICHT GEBIED 2014 Luchtfoto HISTORISCHE KAARTEN 1536 Kaart stadsbrand 1557 Kaart Jacob van Deventer 1581 Kaart Braun en Hogenberg 1654 Kaart

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE BOERDERIJEN EN BIJGEBOUWEN T.B.V. DE INSTANDHOUDING OF SLOOP VAN DE BIJGEBOUWEN EN ERFVERBETERING.

BESCHRIJVING VAN DE BOERDERIJEN EN BIJGEBOUWEN T.B.V. DE INSTANDHOUDING OF SLOOP VAN DE BIJGEBOUWEN EN ERFVERBETERING. BESCHRIJVING VAN DE BOERDERIJEN EN BIJGEBOUWEN T.B.V. DE INSTANDHOUDING OF SLOOP VAN DE BIJGEBOUWEN EN ERFVERBETERING. In het algemeen kan worden opgemerkt dat de hierna te beschrijven en te handhaven

Nadere informatie

Verzonden: maandag 4 september :40 Aan: Griffie Onderwerp: bericht voor raadsleden Open Monumentendag.

Verzonden: maandag 4 september :40 Aan: Griffie Onderwerp: bericht voor raadsleden Open Monumentendag. Verzonden: maandag 4 september 2017 10:40 Aan: Griffie Onderwerp: bericht voor raadsleden Open Monumentendag Beste raadsleden, Komend weekend 9 en 10 september zijn meer dan 25 monumenten

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

Geluidsproductie Coopsmolen te Zelhem

Geluidsproductie Coopsmolen te Zelhem Geluidsproductie Coopsmolen te Zelhem Traditionele Nederlandse windmolens en geluidsproductie Algemeen Eeuwenlang werken er al windmolens in Nederland. De molens worden gebruikt voor verschillende doeleinden,

Nadere informatie

OPEN MONUMENTENDAG 2019

OPEN MONUMENTENDAG 2019 OPEN MONUMENTENDAG 2019 Plekken van Plezier Zaterdag 14 september van 10.00 uur tot 17.00 uur Opening om 10.00 uur in de Wintertuin in het Cantonspark Voorwoord Tijdens Open Monumentendag staan de deuren

Nadere informatie

TE KOOP. Kerk, pastorie en wijkgebouw

TE KOOP. Kerk, pastorie en wijkgebouw TE KOOP Sint Clemenskerk Loeffstraat 50-52 te Waalwijk Hierbij wordt aangeboden de prachtige neogotische Clemenskerk met pastorie en wijkgebouw in Waalwijk.. Kerk, pastorie en wijkgebouw Vraagprijs: 725.000

Nadere informatie

Lintje voor Peter Stultiens

Lintje voor Peter Stultiens Dames en heren molenvrienden, molenvrijwilligers en molengeïnteresseerde, Bijgaand de nieuwsbrief van april. Zoals u zelf kunt lezen, hebben we weer een drukke molenmaand achter de rug. Lintje voor Peter

Nadere informatie

Grondplan Alden Biesen

Grondplan Alden Biesen Grondplan Alden Biesen Vind makkelijk je weg in Landcommanderij Alden Biesen en ontdek op de plattegrond van het domein wat er allemaal te zien is. Bezoek de schitterende historische gebouwen en prachtige

Nadere informatie

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep

Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Embargo tot 7 juni 2015 Onderwerp Bescherming bouwhistorie monumenten 2e groep Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Op 27 januari 2010 heeft de

Nadere informatie

Redengevende omschrijving

Redengevende omschrijving R.K. Johannes de Doper kerk, Markt Standdaarbuiten Kenmerken Adres Markt 25 Postcode/plaats 4758 BL Standdaarbuiten Huidige functie kerk Oorspronkelijke functie kerk Bouwjaar 1924 MIP-code Redengevende

Nadere informatie

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's Route 6 60 Vallis 61 Prachtige gebouwen en panorama's In Vaals en Lemiers getuigen monumentale gebouwen van een bewogen verleden. De groene heuvels in de omgeving bieden allerlei fascinerende vergezichten.

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving.

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Inleiding De tender voor de voormalige Eurobioscoop heeft als doel de kwaliteiten van het bijzondere gebouw weer een rol te laten spelen in de nieuwe

Nadere informatie

12 13 september 2015 KUNST & AMBACHT KUNST & AMBACHT. open. Het Blauwe schaap. monumentendag. Weert. Hoofdsponsor

12 13 september 2015 KUNST & AMBACHT KUNST & AMBACHT. open. Het Blauwe schaap. monumentendag. Weert. Hoofdsponsor 12 13 september 2015 1 open monumentendag Weert Het Blauwe schaap Hoofdsponsor Monumenten Open Monumentendag 2015 Zaterdag 12 september en zondag 13 september Kunst & Ambacht 1 St. Martinuskerk Markt 8,

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

HAAKSBERGEN RONDJE GRINTENBOS

HAAKSBERGEN RONDJE GRINTENBOS HAAKSBERGEN RONDJE GRINTENBOS ROUTE 7 km Wandelpad voor gebruikers van rollator, rolstoel en scootmobiel. Natuur is voor iedereen Deze route is gemaakt door Gerard Vaanhold i.s.m Wijkraad Veldmaat en Natuurmonumenten

Nadere informatie

Leonard Janssen molenaar Kepelse Meule van

Leonard Janssen molenaar Kepelse Meule van Leonard Janssen molenaar Kepelse Meule van 1880-1883 1-3-1880: Molen Leonard Janssen in Maasniel afgebrand. 16-6-1880: aanvraag bouwvergunning molen op de Galgenberg. 9-7-1880: Hinderwetvergunning afgegeven.

Nadere informatie

1 ste OPDRACHT - Maquette

1 ste OPDRACHT - Maquette Naam... Klas... 1 ste OPDRACHT - Maquette 1a Zet de maquette van de Domkerk voorzichtig in elkaar, zoals hij te zien is op de plattegrond hieronder. 1b Zet de nummers op de juiste plaats in de tekening

Nadere informatie

Onbekend Heemstede: Bedreigde monumenten

Onbekend Heemstede: Bedreigde monumenten Onbekend Heemstede: Bedreigde monumenten Voor de mensen, die de artikeltjes over Heemsteeds- en Bennebroeksverleden in de Heemsteder gelezen, dan wel gemist hebben, herhalen we de artikelen om u de gelegenheid

Nadere informatie

DePetrus in een notendop

DePetrus in een notendop DePetrus in een notendop April 2018 Bronnen A. Looyenga: De St. Petruskerk te Vught: sleutelwerk van Karel Weber, 2005. H. Smeets: Een uiterst belangrijk experiment. De geschiedenis van de Petrus, 6-4-2018.

Nadere informatie

Restauratievisie. Korenmolen + motorhuis te Goidschalxoord. Stichting Molencomplex Goidschalxoort. Datum: 16 november 2007

Restauratievisie. Korenmolen + motorhuis te Goidschalxoord. Stichting Molencomplex Goidschalxoort. Datum: 16 november 2007 Stichting Molencomplex Goidschalxoort Restauratievisie Korenmolen + motorhuis te Goidschalxoord Datum: 16 november 2007 Opsteller: ir. J.B. van Steensel Versie: 2.0 Status: Definitief 1 1 Inleiding In

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Beleidsplan 2018-2022 Het doel van de stichting is de instandhouding van de inmiddels gerestaureerde St. Antonius molen. Restauratie en onderhoud De restauratie van de St. Antonius

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km

Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Dag van de Trage Wegen 2015 - Route 2 - Limburgs landschap Tösch route - 13 Km Het Lemke Bergerkampstraat 18 A 3650 Dilsen-Stokkem - 089/562646 VZW Trage Wegen - www.tragewegen.be www.hetlemke.be www.tragewegen.be

Nadere informatie

Na de Nassau s werd de Gouverneur van de KMA de nieuwe Kasteelheer. Van de oude Burcht in Breda is vrijwel niets bekend.

Na de Nassau s werd de Gouverneur van de KMA de nieuwe Kasteelheer. Van de oude Burcht in Breda is vrijwel niets bekend. 1200 an POLANEN naar NASSAU tot GOEVERNEUR Ons koningshuis Oranje Nassau ontstond in Breda door het huwelijk van Johanna van Polanen (ook wel Wassenaar) met Egelbrecht van Nassau uit Duitsland. Van BURCHT

Nadere informatie

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r Kampen entree tot de stad 4 D e c e m b e r 2 0 1 3 16 j u l i 2010 1 9 N o v e m b e r 2 0 1 3 V i s i e Achtergrond Het vroegere bruggenhoofd, de entrée tot de stad, werd sinds de late 16e eeuw beschermd

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

MolenNieuws. Weerterland AANDACHT BIOTOPEN ''NOG VEEL WINST TE BOEKEN'' Molenstichting Weerterland Nummer juli/augustus '15

MolenNieuws. Weerterland AANDACHT BIOTOPEN ''NOG VEEL WINST TE BOEKEN'' Molenstichting Weerterland Nummer juli/augustus '15 Weerterland MolenNieuws Molenstichting Weerterland Nummer juli/augustus '15 AANDACHT BIOTOPEN ''NOG VEEL WINST TE BOEKEN'' Ook de biotoop van de Sint Annamolen Tungelroy kan verbeteren. Vijf, zes jaar

Nadere informatie

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110 DE EN HAAR WINDVAAN De Koepoort, afgebroken in 1864, was niet de eerste poort van die naam doch de tweede. In gaf Hertog verlof aan de stad Leiden tot het optrekken van muren en poorten rondom de stad.

Nadere informatie

co z Bouwhistorisch onderzoek

co z Bouwhistorisch onderzoek co z Bouwhistorisch onderzoek Boerderij aan de Graafdijk oost 24b te Molenaarsgraaf nummer: 2507 datum : 26-05 -2015 opdrachtgever Fam. K. de Jong IJsselstein 26-05- 2015 Wout van Vliet Bouwkundige Prins

Nadere informatie

Bouwmassa: De kapel heeft een rechthoekige plattegrond, haaks op de weg en is gedekt met een zadeldak, haaks op de weg.

Bouwmassa: De kapel heeft een rechthoekige plattegrond, haaks op de weg en is gedekt met een zadeldak, haaks op de weg. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM090 Naam monument : Bruggerkapelletje Adres : Kallestraat bij 11 Postcode en plaats : 6013 RM Hunsel Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie N nr(s)

Nadere informatie

Bijlage 1 bij regels: Inventarisatieformulier Stads- en dorpsgezichten Weert Gebied I Binnenstad met uitlopers

Bijlage 1 bij regels: Inventarisatieformulier Stads- en dorpsgezichten Weert Gebied I Binnenstad met uitlopers Bijlage 1 bij regels: Inventarisatieformulier Stads- en dorpsgezichten Weert Gebied I Binnenstad met uitlopers Omvang gebied Centrum, Stationsstraat, Molenpoort, Beekpoort, Bassin, Biest, Maaspoort, St.

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Kasteelweg 13a. Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie U nr(s) 282 Coördinaten : x: 189.

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Kasteelweg 13a. Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie U nr(s) 282 Coördinaten : x: 189. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM009 Naam monument : Mariagrot Adres : Kasteelweg 13a Postcode en plaats : 6095 ND Baexem Kadastrale aanduiding : HHS00 sectie U nr(s) 282 Coördinaten

Nadere informatie

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d Rijkdom in Broek in Waterland Versie 3 d.d. 25-09-2014 Rijkdom in Broek in Waterland Beste puzzelaar, Je staat nu midden in Broek in Waterland. Broek betekent een moerassig gebied. In de omgeving zijn

Nadere informatie

Kadastrale aanduiding : NEE00 sectie N nr(s) 279 Coördinaten : x: y: : Traditionele bouwstijl met invloeden van de neogotiek

Kadastrale aanduiding : NEE00 sectie N nr(s) 279 Coördinaten : x: y: : Traditionele bouwstijl met invloeden van de neogotiek Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM103 Naam monument : Isidoruskapel Adres : Gendijk 2b (hoek Rohrstraat) Postcode en plaats : 6086 NC Neer Kadastrale aanduiding : NEE00 sectie N nr(s)

Nadere informatie

St Niklaaskerk, Klein Turkije en Cata. Rond 1822

St Niklaaskerk, Klein Turkije en Cata. Rond 1822 St Niklaaskerk, Klein Turkije en Cata A5 Rond 1822 Monteryfort/Kortrijksepoort Kaart van 1708 Brugse Vaart Brugse Poort St Niklaaskerk Vrijdagsmarkt St Pietersabdij /Kouter/ Reep /St Baafs/ Belfort /St

Nadere informatie

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Made Adelstraat 17 Karakteristiek woonhuis onder Mansardedak, ca. 1930. Detailleringen in o.a. het metselwerk zijn kenmerkend voor de bouwperiode en omgeving.

Nadere informatie

De Rosmolen te Kampen

De Rosmolen te Kampen De Rosmolen te Kampen De geschiedenis van de Rosmolen in het kort. De maalderij, hierna genoemd rosmolen, is erg oud. Uit een akte uit het jaar 1699 blijkt, dat Jan Geertsen Storm en zijn vrouw Elisabeth

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Typering van het monument: Historie: Ruimtelijke context: Objectbeschrijving:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Typering van het monument: Historie: Ruimtelijke context: Objectbeschrijving: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM116 Naam monument : St. Servaasbeeld Adres : Kerkstraat tegenover 17 Postcode en plaats : 6083 AD Nunhem Kadastrale aanduiding : NHM00 sectie B nr(s)

Nadere informatie

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten WSV Zelden Rust ( Aktivia nr 261) organiseert: Zaterdag mei 20?? Omloop Vestingstad Hulst Start: Reynaertcollege Gildenstraat 1 Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen) Afstanden: 7,15,21 en 28 km. Starturen: 07.30

Nadere informatie

De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool.

De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool. De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool. Onder leiding van pastoor Van de Pavoort werden er op een perceel grond naast de kerk 2 scholen gebouwd voor de kinderen uit de nieuwe parochie. Zoals gebruikelijk

Nadere informatie

Getijden + Molens = Uniek

Getijden + Molens = Uniek De Westbrabantse molenvereniging organiseert in het kader van Bergen op Zoom 800 jaar een tentoonstelling in de getijdenmolen te Bergen op Zoom: Getijden + Molens = Uniek Van 2 juni t/m 9 september 2012

Nadere informatie

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers 1411.1260 Betreft een herbestemming van de R.K. Kerk van de H. Andreas en Antonius van Padua; een beschermd Rijksmonument gebouwd in

Nadere informatie

In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond.

In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond. Naam: Klas: Fotozoektocht Opdracht In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond. In deze werkbladen vind je vragen en fotofragmenten. Ook heb je een los blad gekregen

Nadere informatie

Restauratie exterieur en interieur rijksmonument

Restauratie exterieur en interieur rijksmonument Projectnaam: Omschrijving: Klooster Walenburg Restauratie exterieur en interieur rijksmonument Villa en Klooster Walenburg thema: restauratie exterieur en interieur Klooster Walenburg Factsheet Opdrachtgever:

Nadere informatie

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE

HANZESTADSWANDELING ZWOLLE HANZESTADSWANDELING ZWOLLE ROUTE 2,4 km Zwolle is één van de grotere Hanzesteden in Nederland. Met deze stadswandeling kunt u een uurtje cultuursnuiven. Ontdek de vele sporen die de Hanze heeft achtergelaten

Nadere informatie

CITYROUTES ORANJESTAD BUREN WANDELROUTE AFSTAND: 3,0 KM HISTORISCHE VESTINGSSTAD IN DE BETUWE

CITYROUTES ORANJESTAD BUREN WANDELROUTE AFSTAND: 3,0 KM HISTORISCHE VESTINGSSTAD IN DE BETUWE ORANJESTAD BUREN HISTORISCHE VESTINGSSTAD IN DE BETUWE WANDELROUTE AFSTAND: 3,0 KM WANDELROUTE 04 03 06 05 10 12 02 01 07 08 09 11 START EIND PARKEREN OVERZICHT WANDELEN IN ORANJESTAD BUREN BUREN MAG ZICH

Nadere informatie

Rondrit naar Groede 94.99 km

Rondrit naar Groede 94.99 km Rondrit naar Groede 94.99 0 2.04 0 Lissewege Het zeer landelijke Lissewege hoort sinds de gemeentefusies bij Brugge. De naam van het dorp duikt op in de 11de eeuw en zou afkomstig kunnen zijn van 'liswega',

Nadere informatie

Waar het landschap een verhaal vertelt

Waar het landschap een verhaal vertelt Waar het landschap een verhaal vertelt Introductie Graafs KazemattenMuseum Het Graafs KazemattenMuseum is officieel geopend op 17 september 2011, exact 67 jaar nadat Amerikaanse parachutisten de nabij

Nadere informatie

Typering van het monument: Trafohuisje met afbeelding van Maria, waarvan de bouwstijl is aangepast aan de omgeving.

Typering van het monument: Trafohuisje met afbeelding van Maria, waarvan de bouwstijl is aangepast aan de omgeving. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM092 Naam monument : n.v.t. Adres : Margarethastraat 13 Postcode en plaats : 6014 AE Ittervoort Kadastrale aanduiding : ITV00 sectie B nr(s) 1237 Coördinaten

Nadere informatie

Kerkenexcursie 17 maart uur

Kerkenexcursie 17 maart uur Kerkenexcursie 17 maart 2012 12.00 17.00 uur Kortezwaag Wolvega Nijeholtpade DE PROTESTANTSE KERK VAN KORTEZWAAG Bouwgeschiedenis In de Middeleeuwen werd op de plaats van de huidige kerk een kapel gebouwd

Nadere informatie

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Wagenberg, Brouwerijstraat 3 Woonhuis met garage, ca. 1910. Kenmerken van Jugendstil. Rijk gedetailleerde voorgevel in rode strengperssteen met speklagen

Nadere informatie

Bijlage Toelichting molenbiotopen traditionele windmolens

Bijlage Toelichting molenbiotopen traditionele windmolens Bijlage Toelichting molenbiotopen traditionele windmolens 1. Inleiding Voor het behoud van traditionele windmolens is het van belang dat deze technisch kunnen blijven functioneren. Een zoveel mogelijk

Nadere informatie

Hoofdstraat , DRIEBERGEN-RIJSENBURG

Hoofdstraat , DRIEBERGEN-RIJSENBURG Hoofdstraat 130 132, DRIEBERGEN-RIJSENBURG Vraagprijs 650.000 k.k. Woonoppervlak 240 m² Perceelgrootte 355 m² 9 Kamer(s) 9 Slaapkamer(s) Bouwjaar 1810 Hoofdstraat 130 132 DRIEBERGENRIJSENBURG Op

Nadere informatie

Monumenten fietsroute Nijbroek

Monumenten fietsroute Nijbroek Monumenten fietsroute Nijbroek Ter gelegenheid van de Open Monumentendag op 12 september 2015 is voor de Nijbroekse polder een speciale fietsroute samengesteld die u langs tal van rijks- en gemeentelijke

Nadere informatie

Interview Jeroen Achterberg ; nieuwsbrief SCEE. Pagina 1

Interview Jeroen Achterberg ; nieuwsbrief SCEE. Pagina 1 Interview Jeroen Achterberg Directeur van Deinse Media. Datum: dinsdag 22 november 2016. Plaats: Elderinkshuis, de Klomp 15, Enschede. Tijd: 12.00 uur. Vanmiddag hebben we een afspraak met Jeroen Achterberg,

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk Informatiekaart St. Janskerk St. Janskerk De spits van deze lange slanke toren staat al eeuwen scheef. Hoe dat komt weten we niet, maar het zal tot in lengte van dagen wel zo blijven. De toren heeft niet

Nadere informatie

WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK

WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK WANDELROUTE AFSTAND: 5,5 KM TIP: COMBINEER MET DE KASTELEN- ROUTE! KASTELENROUTE KROMME RIJNSTREEK / WIJK BIJ DUURSTEDE FIETS OF AUTO AFSTAND: 35 KM OMMETJE

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

TE KOOP. Wetsens (Fr.l.), Hervormde kerk Sint. Vitus.

TE KOOP. Wetsens (Fr.l.), Hervormde kerk Sint. Vitus. TE KOOP Wetsens (Fr.l.), Hervormde kerk Sint. Vitus. Omschrijving In het schitterende open landschap van Friesland staat, dominant op een terp, de eeuwenoude Hervormde kerk van het dorpje Wetsens. Deze

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijk monument; raadsbesluit 24 juni 2003

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijk monument; raadsbesluit 24 juni 2003 straat + huisnummer : Zuiderzeestraatweg 230 postcode + plaats : 8096 CH OLDEBROEK naam object : kadastrale aanduiding : gemeente Oldebroek, sectie AF, nr. 275 bescherming : gemeentelijk monument registratienummer

Nadere informatie

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje

weetje weetje weetje weetje weetje weetje weetje Een processie is een godsdienstige plechtigheid in de vorm van een optocht van geestelijken en gelovigen. Een processie zorgt voor een gevoel van samen horen omdat ze mensen verenigt. 1 4 Rond Sint-Macharius

Nadere informatie

Cultuurhistorische en bouwhistorische quick-scan Oudestraat 8 in Gemert

Cultuurhistorische en bouwhistorische quick-scan Oudestraat 8 in Gemert Cultuurhistorische en bouwhistorische quick-scan Oudestraat 8 in Gemert 1. Korte geschiedenis Hoeve Keizersbosch is gesticht in de middeleeuwen en genoemd naar het klooster Keizersbosch in Limburg. Alhoewel

Nadere informatie

Lekker erbij! Appelpunt 2,35 verse huisgemaakte appeltaart met rozijnen en walnoten

Lekker erbij! Appelpunt 2,35 verse huisgemaakte appeltaart met rozijnen en walnoten Geniet er van! Lekker erbij! Appelpunt 2,35 verse huisgemaakte appeltaart met rozijnen en walnoten Lekker ding 2,10 heerlijk notentaartje met vruchten en amandelspijs Gevulde koek 2,10 vierkant de lekkerste!

Nadere informatie

Dorpsstraat 25 Ilpendam

Dorpsstraat 25 Ilpendam Dorpsstraat 25 Ilpendam opmerkingen: Voormalige pastorie, begin 19 de eeuw. Schilddak met geglazuurde oude Hollandse pannen en voorop origineel dakkapel. Originele wanden met origineel voegwerk. Imposant

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

september 2016 Iconen & Symbolen open monumentendag Weert

september 2016 Iconen & Symbolen open monumentendag Weert 10 11 september 2016 Iconen & Symbolen open monumentendag Weert Monumenten Open Monumentendag 2016 Zaterdag 10 september en zondag 11 september ACTiviteiten Open Monumentendag 2016 Zaterdag 10 september

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

Over de kerk van Marum

Over de kerk van Marum Over de kerk van Marum De kerk van Marum is een van de oudste bakstenen kerken in Groningen. Het oudste gedeelte, het koor, dateert uit de 12 e eeuw. De toren is 13 e -eeuws. De preekstoel werd in 1826

Nadere informatie

Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij. Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude

Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij. Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude 8 + 9 september 2012 Vanaf dit punt had u voor 1759 uitzicht op de Hazerswoudse Plas, al het ingekleurde

Nadere informatie

TE KOOP Molen en woning incl. winkel en museum Vlasmarkt 1 - Tholen. Vraagprijs: ,- k.k.

TE KOOP Molen en woning incl. winkel en museum Vlasmarkt 1 - Tholen. Vraagprijs: ,- k.k. TE KOOP Molen en woning incl. winkel en museum Vlasmarkt 1 - Tholen Vraagprijs: 782.000,- k.k. www.reliplan.nl 2 Object Object Dit unieke object betreft een karakteristiek woonhuis, compleet maalvaardige

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Beste vrienden,

Nieuwsbrief. Beste vrienden, Nieuwsbrief Amsterdam-Noord, 1 september 2019 Beste vrienden, In deze nieuwsbrief vindt u berichten over de laatste open dagen in 2019. De molenaar vertelt en laat zien wat er is vernieuwd dit jaar. Het

Nadere informatie

www.gratisaanbiedingen.nl Bronkhorst Ruud van Capelleveen Nummer: 19 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads

www.gratisaanbiedingen.nl Bronkhorst Ruud van Capelleveen Nummer: 19 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads Bronkhorst Ruud van Capelleveen Nummer: 19 kijk op www.gratisaanbiedingen.nl voor meer gratis downloads Bronkhorst DOOR RUUD VAN CAPELLEVEEN Colofon Dit is een uitgave van: Absolute Figures Margrietstraat

Nadere informatie