Oefeningen Rekenblad. De verschillende structuurelementen. Structuurelementen bewerken. 1 Benoem de onderdelen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oefeningen Rekenblad. De verschillende structuurelementen. Structuurelementen bewerken. 1 Benoem de onderdelen."

Transcriptie

1 Oefeningen Rekenblad De verschillende structuurelementen 1 Benoem de onderdelen. Structuurelementen bewerken Kopieer het bestand OEFENING 2 Verbruik.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Verwijder de rijen 18, 19 en 20. Selecteer de rijen 18, 19 en 20. Klik in de tab Start, groep Cellen op Verwijderen en kies Bladrijen verwijderen. 2 Voeg tussen de kolom M en N een nieuwe kolom in voor de kosten van dataverkeer van de tablet. Selecteer de kolom N. Klik in de tab Start, groep Cellen op Invoegen en kies Bladkolommen invoegen.

2 3 Verberg de kolom A en B. Selecteer de kolommen A en B. Klik met je rechter muiskop op de selectie en klik op Verbergen. Hoe kun je de verborgen kolommen terug zichtbaar maken? Schrijf de werkwijze op. Hoe kun je zien dat er kolommen verborgen zijn? Sla alle wijzigingen op en sluit het bestand. Tip Als met je rechtermuisknop klikt op een selectie van rijen of kolommen kun je deze ook verwijderen of invoegen. Gegevens doelgericht doorvoeren Kopieer het bestand OEFENING 3 Burgerzaken.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Voer de jaartallen door. Klik in de cel B3 en typ Klik in de cel C3 en typ Ga met de muis op de rechter benedenhoek van de cel C3 (niet klikken). Normaal verandert je muis van naar en klik je. Sleep tot cel M3. Sluit het bestand. Kopieer het bestand OEFENING 3 Verbruik.xlsx en sla het op in je eigen map en open het daarna. 1 Voer de maanden door. Klik in de cel C5 en typ Januari. Klik in de cel C6 en typ Februari. Ga met de muis op de rechter benedenhoek van de cel C5 (niet klikken). Normaal verandert je muis van naar en klik je. Sleep tot cel C16.

3 2 Voer de kwartelen door. Klik in de cel B5 en typ Kwartaal 1. Klik in de cel B8 en typ Kwartaal 2. Ga met de muis op de rechter benedenhoek van de cel B8 (niet klikken). Normaal verandert je naar en klik je. Sleep tot cel B16. Rekenblad opmaken 1 Kopieer het bestand OEFENING 4 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Pas de stijl Tabelstijl licht 9 toe op Leverancierslijst. Klik op het tabblad Leverancierslijst Selecteer de cellen A1 tot F17. Klik in de tab Start, in de groep Stijlen op Opmaken als tabel en kies Tabelstijl licht 9. 2 Maak de cellen van het werkblad Klantenlijst op. Selecteer de gegevens. Klik in de tab Pagina-indeling in de groep Thema s en kies het thema Civiel. Klik in de tab Start, in de groep Stijlen en kies bij Celstijlen voor 40% - Accent 4. 3 Maak de cellen van het werkblad Artikellijst op. Selecteer van A2 tot I88. Klik in de tab Start, in de groep Lettertype op en kies de kleur donkerblauw. Klik in de tab Start, in de groep Lettertype op en kies de kleur wit. Selecteer van A1 tot I1. Klik in de tab Start, in de groep Lettertype op en kies de kleur blauw. Klik in de tab Start, in de groep Lettertype op en kies de kleur wit. Klik op de lijn tussen kolom B en C (normaal is je muisaanwijzer veranderd) en sleep naar rechts tot alle gegevens leesbaar zijn. Doe dit ook voor de andere kolommen.

4 Rekenblad opmaken 2 Kopieer het bestand OEFENING 5 Verbruik.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Zorg voor een -teken en twee cijfers na de komma voor de eenheidsprijs. Selecteer de cellen E5 tot E16. Klik in de tab Start, in de groep Getal op en kies Valuta. Doe hetzelfde voor G5 tot G16, I5 tot I16, O5 tot O16. 2 Zorg voor twee cijfers na de komma voor het totaal. Selecteer de cellen D5 tot D16. Klik in de tab Start, in de groep Getal tweemaal op. Doe hetzelfde voor F5 tot F16 en H5 tot H16.

5 Opmaak kopiëren Kopieer het bestand OEFENING 6 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Kopieer de opmaak van de gegevens in het tabblad Leverancierslijst naar de twee andere tabbladen. Artikellijst Selecteer de cellen A1 tot F17 in het tabblad Leverancierslijst. Klik in de tab Start, in de groep Klembord op. Klik op het tabblad Artikellijst. Selecteer de cellen A1 tot I88. Klantenlijst Selecteer de cellen A1 tot F17 in het tabblad Leverancierslijst. Klik in de tab Start, in de groep Klembord op. Klik op het tabblad Klantenlijst. Selecteer de cellen A1 tot F13. Getalnotatie 1 Kopieer het bestand OEFENING 7 Opendeurdag.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Zorg voor een -teken en twee cijfers na de komma voor de eenheidsprijs. Selecteer de cellen B4 tot B9. Klik in de tab Start, in de groep Getal op en kies Valuta. 2 Zorg voor twee cijfers na de komma voor het totaal. Selecteer de cellen D4 tot D10. Klik in de tab Start, in de groep Getal tweemaal op.

6 Getalnotatie 2 Kopieer het bestand OEFENING 8 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Zorg voor een -teken en twee cijfers na de komma voor de inkoopprijs en verkoopprijzen. Open het tabblad Artikellijst. Selecteer de cellen D2 tot D87. Klik in de tab Start, in de groep Getal op en kies Valuta. Ga op dezelfde manier te werk voor de andere prijzen. 2 Zorg voor een lange datumnotatie voor de laatste wijzigingen. Klik in de cel L2. Typ de datum van vandaag. Klik in de tab Start, in de groep Getal op en kies Lange datumnotatie. Sorteren Kopieer het bestand OEFENING 9 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Sorteer de inkoopprijs oplopend. Klik op het tabblad Artikellijst. Selecteer de kolom D. Klik in de tab Start, in de groep Bewerken op en kies 2 Sorteer de Leveranciers aflopend. Klik op het tabblad Leverancierslijst. Selecteer de kolom B. Klik in de tab Start, in de groep Bewerken op en kies

7 Voorwaardelijke opmaak Kopieer het bestand OEFENING 10 Klantenkaart.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Markeer alle getallen groter dan in het groen. Selecteer de cellen C4 tot N15. Klik in de tab Start, in de groep Stijlen op en kies bij Markeringsregels voor cellen voor Groter dan. Stel de waarde in op en kies Groene opvulling met donkergroene tekst. 2 Markeer alle getallen tussen en in het oranje. Selecteer de cellen C4 tot N15. Klik in de tab Start, in de groep Stijlen op en kies bij Markeringsregels voor cellen voor Tussen. Stel de waarden in op en en kies Aangepaste indeling. Kies in het tabblad Lettertype als tekst kleur oranje. Kies in het tabblad Opvulling als kleur donkeroranje. Klik tweemaal op OK. 3 Markeer alle getallen kleiner dan in het rood. Selecteer de cellen C4 tot N15. Klik in de tab Start, in de groep Stijlen op en kies bij Markeringsregels voor cellen voor Kleiner dan. Stel de waarde in op en kies Licht rode opvulling met donkerrode tekst.

8 Gegevens transponeren Kopieer het bestand OEFENING 11 Burgerzaken.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Zorg dat de kolommen en rijen van de gegevens gewisseld worden. Selecteer de cellen A3:M3. Kopieer de gegevens via Control + C. Klik in Blad 2 in de cel A3. Klik bij op. Marges Kopieer het bestand OEFENING 12 Burgerzaken.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Stel de marges in op 2 cm. Klik in de tab Pagina-indeling, in de groep Paginainstelling op en kies aangepaste marges. Stel de marges boven, onder, links en rechts in op 2 cm. Plaats een vinkje bij Horizontaal en Verticaal, zodat de gegevens in het midden van de pagina geplaatst worden. Klik op OK. Je kunt bij Marges ook een vooraf ingestelde marge kiezen, bv. Breed of Smal.

9 Kop- en voettekst en paginanummering Kopieer het bestand OEFENING 13 Verbruik.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Voeg een kop- en voettekst toe. Klik in de tab Invoegen, in de groep Tekst op. Klik in het linker tekstvak en typ je eigen naam. Klik in het rechter tekstvak en typ de naam van je school. Klik op. Klik in het rechter tekstvak en klik op. Klik in het middelste tekstvak en klik op. Klik in het linker tekstvak en klik op. Klik in de tab Beeld op om de kop- en voettekst te sluiten.

10 Afdrukken Kopieer het bestand OEFENING 14 Verbruik.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Druk de gegevens i.v.m. het verbruik af op 1 pagina. Klik in de tab Bestand op Afdrukken. Kies bij Afdrukstand voor Liggende afdrukstand. Kies i.p.v. Normale marges voor Smalle marges. Kies i.p.v. Niet passen voor Blad passend maken voor één pagina.

11 Afdrukinstellingen Kopieer het bestand OEFENING 15 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Klik op het tabblad Artikellijst. 2 Stel de afdrukstand liggend in. Klik in het tabblad Pagina-indeling in de groep Pagina-instelling op Afdrukstand en kies voor Liggend. 3 Stel het formaat in op A3. Klik in het tabblad Pagina-indeling in de groep Pagina-instelling op Formaat en kies A3. 4 Stel het afdrukbereik in van A1 tot I87. Selecteer de cellen A1 tot I87. Klik in het tabblad Pagina-indeling in de groep Pagina-instelling op Afdrukbereik en klik op Afdrukbereik bepalen. 5 Druk ook de Rasterlijnen en koppen af. Plaats een vinkje bij Afdrukken in de groep Werkbladopties van tab Pagina-instelling. 6 Stel alle marges in op 1,5 cm. Klik in het tabblad Pagina-indeling in de groep Pagina-instelling op Marges en kies Aangepaste marges. Stel de marges boven, onder, links en rechts in op 1,5 cm (niet de rugmarge). Klik op OK. 7 Druk ook de titels af. Selecteer het werkblad dat je wilt afdrukken. Klik in de tab Pagina-indeling, groep Pagina-instelling, op Titels afdrukken. 8 Druk nu af. Klik in de tab Bestand op Afdrukken. Klik op Afdrukken.

12 Soorten grafieken Verbind elk begrip met de juiste afbeelding en omschrijving. Naam Afbeelding Omschrijving Vlakgrafiek Om verschillende waarden horizontaal met elkaar te vergelijken. Staafgrafiek Geeft een evolutie van waarden weer in verhouding met de tijd. Cirkelgrafiek Geeft een trend van waarden weer in verhouding met de tijd. Lijngrafiek Geeft de verhouding weer van een waarde t.o.v. het totaal. Kolomgrafiek Om verschillende waarden verticaal met elkaar te vergelijken.

13 Grafiek maken en aanpassen Kopieer het bestand OEFENING 17 Burgerzaken.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Maak een kolom grafiek van de gegevens. Selecteer de cellen A3 tot M4. Klik in de tab Invoegen, groep Grafieken op en kies het eerste type grafiek. Normaal heb je nu dit: Overlijden Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November 2 Verwijder de legende. Klik in de tab Indeling, groep Labels op Legende en kies Geen. 3 Wijzig de kleur van de grafiek in lichtgroen met een witte rand. Klik in de tab Ontwerpen, groep Grafiekstijlen en kies de stijl met Lichtgroene kleur met een witte rand. 4 Wijzig de grafiektitel. Klik in de tab Ontwerpen, groep Labels op Grafiektitel en kies Gecentreerde overlay titel. Selecteer de tekst van de titel en verwijder ze. Typ nu de titel Overleden regio Brussel.

14 5 Voeg astitels toe. Klik in de tab Ontwerpen, groep Labels op Astitels en kies Titel primaire horizontale as en Titel onder as. Selecteer de tekst van de astitel en verwijder het. Typ nu de titel Maanden. Klik in de tab Ontwerpen, groep Labels op Astitels en kies Titel primaire verticale as en Gedraaide titel. Selecteer de tekst van de astitel en verwijder het. Typ nu de titel Aantal. Formules 1 Kopieer het bestand OEFENING 18 Opendeurdag.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Bereken het totaal per drankje voor elk kwartaal. Klik in de cel D4. Typ de formule =B4*C4 (zonder spaties) en druk op Enter. Kopieer de formule naar de cellen D5 tot D9. Ga op dezelfde manier te werk voor kwartaal 2, 3 en 4. 2 Bereken het totaal van alle drankjes. Klik in de cel D10. Typ de formule =D4+D5+D6+D7+D8+D9 (zonder spaties) en druk Enter. Kopieer de formule naar de cellen D19, I10 en I19. Klik daarvoor op de cel D10 en druk Ctrl + C. Klik op de cel D19 en druk Ctrl + V. Klik op de cel I10 en druk Ctrl + V. Klik op de cel I19 en druk Ctrl + V. Druk op Enter. 3 Bereken het gemiddelde van de totalen. Klik in de cel L10. Typ de formule =(D10+D19+I10+I19)/4 (zonder spaties). Druk op Enter.

15 Formules 2 Kopieer het bestand OEFENING 19 Personeel.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Bereken het loon per werknemer. Klik in de cel F4. Typ de formule =D4*E4 (zonder spaties) en druk op Enter. Kopieer de formule naar de cellen eronder. 2 Bereken het totaal van alle lonen. Klik in de cel F21. Typ de formule =F4+F5+F6+F7+F8+F9+F10+F11+F12+F13+F14+F15+F16+F17+F18+F19 (zonder spaties) en druk Enter. Formules 3 Foutmeldingen Wat past bij elkaar? A #NAAM? 1 Je deelt het getal door nul en dit kan niet. B #DEEL/o! 2 In de formule staat een naam die het rekenblad niet kent. C #VERW! 3 Er is een fout in de formule. Bv. wanneer je een punt i.p.v. een komma gebruikt in een getal (dan wordt het getal als tekst gezien) of in de reeks getallen die je wil optellen een woord zit. D ###### 4 Er is een ongeldige celverwijzing. Bv. een verwijzing naar een cel die je reeds verwijderd hebt. E #WAARDE! 5 De celinhoud is te groot om in de cel te weergeven. A B C D E

16 Absolute, relatieve en gemengde formules 1 Kopieer het bestand OEFENING 21 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Bereken de korting voor de kleinhandel. Klik op het tabblad Kortingen. Klik in de cel F3. Typ de formule =E3*F2 (zonder spaties) en druk op Enter. Kopieer de formule met de vulgreep naar de cellen eronder. Wanneer je voor product 0101 kiest, zal de formule kloppen, maar voor product 0102 klopt de formule niet meer. Ook voor de producten eronder klopt ze niet meer. De formule klopt niet omdat er gebruikgemaakt wordt van relatieve celverwijzing. Er moet steeds verwezen worden naar de cel E3 en daarom moeten we die absoluut maken met $-teken. Klik opnieuw op de cel F3. Klik bovenaan in de formulebalk voor de F en typ $. Klik nu voor de 2 en typ $. Nu is de cel F2 absoluut gemaakt en zal er steeds naar die cel verwezen worden. 2 Bereken de korting voor de groothandel op dezelfde manier als voor de kleinhandel. Absolute, relatieve en gemengde formules 2 Kopieer het bestand OEFENING 22 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Bereken de prijzen inclusief BTW voor de inkoopprijs. Klik op het tabblad Artikellijst. Klik in de cel E3. Typ de formule =(D3*$E$1)+D3 (zonder spaties) en druk op Enter. Er zal steeds verwezen worden naar de cel E1. Kopieer de formule met de vulgreep naar de cellen eronder. 2 Bereken de prijzen inclusief BTW voor de verkoopprijs kleinhandel. Klik op het tabblad Artikellijst. Klik in de cel G3. Typ de formule =(F3*$G$1)+F3 (zonder spaties) en druk op Enter. Er zal steeds verwezen worden naar de cel G1. Kopieer de formule met de vulgreep naar de cellen eronder.

17 3 Bereken de prijzen inclusief BTW voor de verkoop groothandel. Klik op het tabblad Artikellijst. Klik in de cel I3. Typ de formule =(H3*$I$1)+H3 (zonder spaties) en druk op Enter. Er zal blijven verwezen worden naar de cel I1. Kopieer de formule met de vulgreep naar de cellen eronder. Eenvoudige functies 1 Kopieer het bestand OEFENING 23 Verbruik.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Bereken het totaal in rij 17. Klik in de cel D17. Typ =SOM(D5:D16) en druk op Enter. Sleep de functie met de vulgreep (kruisje in de rechter benedenhoek) tot cel O17. 2 Bereken het gemiddelde in rij 18. Klik in de cel D18. Typ =GEMIDDELDE(D5:D16) en druk op Enter. Sleep de functie met de vulgreep (kruisje in de rechter benedenhoek) tot cel O18. 3 Zoek het grootste getal. Klik in de cel D19. Typ =MAX(D5:D16) en druk op Enter. Sleep de functie met de vulgreep (kruisje in de rechter benedenhoek) tot cel O19. 4 Zoek het kleinste getal. Klik in de cel D20. Typ =MIN(D5:D16) en druk op Enter. Sleep de functie met de vulgreep (kruisje in de rechter benedenhoek) tot cel O20. Tip Er mag nooit een spatie in een functie staan!

18 5 Zoek de mediaan. Klik in de cel D21. Typ =MEDIAAN(D5:D16) en druk op Enter. Sleep de functie met de vulgreep (kruisje in de rechter benedenhoek) tot cel O21. 6 Noteer de datum. Klik in de cel C26. Typ =NU() en druk op Enter. Eenvoudige functies 2 Kopieer het bestand OEFENING 24 Personeel.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Bereken het totaal in rij 21. Klik in de cel D21. Typ =SOM(D4:D19) en druk op Enter. Sleep de functie met de vulgreep (kruisje in de rechter benedenhoek) tot cel F21. 2 Bereken het gemiddelde in rij 22. Klik in de cel D22. Typ =GEMIDDELDE(D4:D19) en druk op Enter. Sleep de functie met de vulgreep tot cel F22. 3 Bereken het aantal ingevulde cellen in rij 23. Klik in de cel D23. Typ =AANTAL(D4:D19) en druk op Enter. Sleep de functie met de vulgreep tot cel F23. 4 Zoek het kleinste getal in rij 24. Klik in de cel D24. Typ =MIN(D4:D19) en druk op Enter. Sleep de functie met de vulgreep tot cel F24.

19 5 Zoek het grootste getal in rij 25. Klik in de cel D25. Typ =MAX(D4:D19) en druk op Enter. Sleep de functie met de vulgreep tot cel F25 om deze zo snel te kopiëren. 6 Noteer de datum. Klik in de cel I3. Typ =VANDAAG() en druk op Enter. Eenvoudige functies 3 Verbind wat bij elkaar hoort: Functie Som Gemiddelde Maximum Minimum Mediaan Aantal Aantal argumenten Datum Bewerking Het grootste getal uit een reeks getallen halen. Berekent het middelste getal van een reeks getallen. (bv.: 4, 6, 12, 17, 22, 23, 48. De mediaan is in dit geval 17 = het middelste getal.) NU: Datum en uur op dit moment Vandaag: Datum van vandaag Datum: vaste datum Getallen optellen. Gemiddelde van getallen berekenen. Telt het aantal cellen die niet leeg zijn. Hoeveel cellen van een bereik ingevuld zijn. Telt het aantal cellen waarin getallen zijn ingevuld. Het grootste getal uit een reeks getallen halen.

20 ALS-functie 1 Kopieer het bestand OEFENING 26 Klanten kortingen.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Wie jaarlijks voor meer dan euro bij ons bedrijf koopt, is een trouwe klant en krijgt extra korting; anders is hij een gewone klant. Klik in de cel P4. Typ =ALS(O4>= ; Trouwe klant ; Gewone klant ) en druk op Enter. Sleep de functie met de vulgreep naar beneden voor de andere cellen. Tip Tekst moet tussen aanhalingstekens ( ) staan. O4>= Trouwe klant Gewone klant Is O4 groter of gelijk aan (5 miljoen)? Als O4 groter of gelijk is aan , dan moet de tekst Trouwe klant getoond worden. Als 04 kleiner is dan , dan moet de tekst Gewone klant getoond worden. ALS-functie 2 Kopieer het bestand OEFENING 27 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Bereken de verkoopprijzen inclusief BTW met een als-functie. Klik in het tabblad Artikellijst. Klik in de cel F2. Typ =ALS(I2=2;(E2*21/100)+E2;(E2*6/100)+E2) en druk op Enter. Sleep de functie met de vulgreep naar beneden voor de andere cellen. 2 Bereken de verkoopprijzen inclusief BTW met een als-functie. Klik in de cel H2. Typ =ALS(I2=2;(G2*21/100)+G2;(E2*6/100)+G2) en druk op Enter. Sleep de functie met de vulgreep naar beneden voor de andere cellen. I2=2 Is I2 gelijk aan 2? G2*21% Als I2 gelijk is aan 2, dan moet de bewerking G2 maal 21 % uitgevoerd worden. G2*6% Als I2 niet gelijk is aan 2, dan moet de bewerking G2 maal 6 % uitgevoerd worden.

21 Aantal-functie Kopieer het bestand OEFENING 28 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Voor de voorraadcontrole moeten er nog gegevens i.v.m. de voorraad aangevuld worden, bereken met een functie hoeveel gegevens er tekort zijn. Klik in het tabblad Artikellijst. Klik in de cel H88. Typ =AANTAL(H2:H87) en druk op Enter. Sleep de functie met de vulgreep naar rechts tot I88. Test jezelf 1 SnoepShop Open een nieuw rekenblad en sla het op onder de naam TEST JEZELF 1 SnoepShop.xlsx. 1 Typ de gegevens over zoals hieronder afgebeeld. 2 Voer met de vulgreep de kwartalen door tot cel A6. 3 Voeg de cellen A1 tot E1 samen. 4 Zorg dat de gegevens van alle cellen leesbaar zijn. 5 Bereken met een formule het totaal in de cellen F3 tot F6. 6 Bereken met een functie het totaal in de cellen B7 tot F7. 7 Bereken met een functie het gemiddelde in de cellen B8 tot F8. 8 Bereken met een functie het grootste getal in de cellen B9 tot F9. 9 Bereken met een functie het kleinste getal in de cellen B10 tot F Maak de gegevens op met verschillende celstijlen van de kleur groen. 11 Noem het tabblad Filialen. 12 Verwijder de niet-gebruikte tabbladen.

22 13 Maak onderstaande grafiek met de gegevens: Onkosten filialen Kwartaal 1 Kwartaal 2 Kwartaal 3 Kwartaal 4 14 Sla de wijzigingen op en sluit het bestand.

23 Test jezelf 2 PapYrreus factuur Open een nieuw rekenblad en sla het op onder de naam TEST JEZELF 2 PapYrreus factuur.xlsx. 1 Voeg de afbeelding TEST JEZELF 2 PapYrreus factuur.png in en positioneer ze op haar plaats zoals hieronder afgebeeld. 2 Neem de rest van de gegevens en opmaak over zoals afgebeeld. Gebruik jouw eigen gegevens als klant of kies een klant naar keuze. 3 Bereken in de cel E14 het aantal x de eenheidsprijs. Kopieer die formule met de vulgreep naar de cellen eronder. 4 Bereken in de cel F14 de BTW. In deze formule moet je blijvend verwijzen naar het BTWpercentage in de cel F12. Kopieer die formule met de vulgreep naar de cellen eronder. 5 Bereken in de cel G14 het bedrag inclusief BTW per product. 6 Bereken de totalen in de rij 18 met een functie. 7 Noem het tabblad Factuur. 8 Verwijder de niet-gebruikte tabbladen. 9 Sla de wijzigingen op en sluit het bestand.

24 Test jezelf 3 SnoepShop Kopieer het bestand TEST JEZELF 3 SnoepShop.xlsx in je eigen map en open het daarna. Algemeen 1 Vergroot en verklein alle kolombreedtes en rijhoogtes tot alle gegevens mooi gepresenteerd worden. Doe dit op alle tabbladen. 2 Maak alle gegevens van alle tabbladen op met kleuren. De bedoeling is dat er meer structuur komt en dat de gegevens duidelijker leesbaar worden! Maak de gegevens van Blad1 op en kopieer die opmaak naar de andere tabbladen. 3 Hernoem de tabbladen: Blad1: Artikels Blad2: Klanten Blad3: Leveranciers Blad4: Kortingen Blad5: Verkoopcijfers Blad6: BTW 4 Kopieer de cellen N5:O12 uit het tabblad Artikels naar een nieuw tabblad dat je zelf toevoegt. 5 Noem dit nieuwe tabblad Afkortingen. 6 Voorzie voor alle tabbladen een kop- en voettekst. Koptekst: Links: SnoepShop Rechts: datum Voettekst: Midden: paginanummer 7 Stel voor elk tabblad de afdrukstand in op Liggend. 8 Wanneer er afgedrukt wordt, moeten de rasterlijnen en de koppen afgedrukt worden. Stel dit in. Klanten 9 Bereken in de cel H12 van het tabblad Klanten het aantal lege cellen met een functie. Kortingen 10 Voeg in het tabblad Kortingen boven rij 1 nog een rij in. Voeg de cellen A1 tot E1 samen. Typ in die samengevoegde cel de titel Kortingen. Maak die cel ook op naar keuze. 11 Wijzig de getalnotatie voor de getallen C3 tot C12 in valuta. 12 In de cel D3 moet verschijnen welke soort klant het is. Dit is afhankelijk van het totale aankoopbedrag in januari. Voer dit uit met een functie. Als het aankoopbedrag van januari groter is dan euro, dan is het een superklant ; anders is het een gewone klant. 13 Sleep de functie met de vulgreep van D3 naar D12.

25 14 In de cel E3 moet verschijnen welk kortingspercentage de klant krijgt. Dit is afhankelijk van het type klant. Voer dit uit met een functie. Houd rekening met: Superklant = 5 % Gewone klant = 3 % Sleep de functie met de vulgreep van E3 naar E12. Leveranciers 15 Sorteer de leveranciers alfabetisch op woonplaats. Verkoopcijfers 16 Sorteer de namen van de verkopers alfabetisch. 17 Voeg de cellen A1 en B1 samen. 18 Voorzie voor de getallen een opmaak die voldoet aan volgende voorwaarden: >7 500 = groen opvulling met een donkergroene tekst. <5 000 = licht rode opvulling met een donkerrode tekst. 19 Maak van de gegevens een kolomgrafiek zoals hieronder afgebeeld. Verkoopcijfers BTW 20 Bereken voor de BTW-listing in de cel D3 hoeveel BTW je van die klant ontvangen hebt. Je moet blijven verwijzen naar de 21 % in de cel D2. 21 Voer de formule uit D3 door naar de andere cellen eronder. 22 Sla de wijzigingen op en sluit het bestand.

26 Sorteren (op meerder niveau s) Kopieer het bestand OEFENING 29 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Sorteer de gegevens Artikelcode en Productgroep alfabetisch. Selecteer de kolommen A en B. Klik in de tab Start, in de groep Bewerken op en kies Aangepast sorteren. Kies bij Kolom voor Artikelcode. Kies bij Sorteren op voor Waarden. (Je kunt ook op bv. de celkleur sorteren.) Kies bij Volgorde voor A naar Z. Klik nu op Niveau toevoegen. Kies bij Kolom voor Productgroep. Kies bij Sorteren op voor Waarden. Kies bij Volgorde voor A naar Z. Klik tweemaal op OK.

27 Als-functie Kopieer het bestand OEFENING 30 SnoepShop.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Som sluipen er foutjes in de prijszetting. Daarom controleren we die even door te checken of de verkoopprijs hoger is dan de aankoopprijs. Klik in de cel I2. Typ =ALS(D2>=E2;"Prijs fout";"prijs OK") en druk op Enter. Kopieer de formule naar beneden voor de andere artikels. D2>E2 Is D2 groter of gelijk aan E2? Prijs fout Als D2 groter of gelijk is aan E2, dan moet de tekst Prijs fout getoond worden. Prijs OK Als D2 kleiner is dan E2, dan moet de tekst Prijs OK getoond worden. Afronding-functie Kopieer het bestand OEFENING 31 Factuur.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Bereken de basisprijs van de goederen. 2 Bij het berekenen van de handelskorting krijg je ook nogal wat kommagetallen. Zorg er daarom voor dat alle kortingberekeningen op 2 cijfers na de komma afgerond worden. Klik in de cel G33. Typ =AFRONDEN(G32*E33;2) en druk op Enter. G32*E33 De bewerking die moet uitgevoerd worden. 2 Het aantal cijfers na de komma. 3 Bereken de maatstaf van heffing. 4 Wanneer de BTW berekend wordt, gebeurt het nogal vaak dat je lange kommagetallen uitkomt. Zorg er daarom voor dat alle BTW-berekeningen op 2 cijfers na de komma afgerond worden.

28 Klik in de cel G36. Typ =AFRONDEN(G35*G24;2) en druk op Enter. 5 Bereken het totaal. Tip Uiteraard kun je ook afronden met de knoppen. Verticaal- en horizontaal zoeken functie 1 Kopieer het bestand OEFENING 32 Leden West-Vlaanderen.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Wanneer iemand een postcode invult moet automatisch de plaatsnaam verschijnen. Klik in de cel F4. Typ =VERT.ZOEKEN(E4;$J$4:$K$262;2;ONWAAR) en druk op Enter. Typ nu de gegevens van een gemeente of stad in West-Vlaanderen in in rij 5. E4 De waarde uit de cel E4 moet gezocht worden in J4:K262. J4:K262 Bereik waarin de gegevens moeten gezocht worden. 2 In het bereik J4:K262 moet er in de 2 de kolom gezocht worden. M.a.w. gegevens uit kolom K moeten getoond worden. De plaatsnaam dus! ONWAAR Het is een exacte waarde die gezocht moet worden. M.a.w. identiek hetzelfde getal. Verticaal- en horizontaal zoeken functie 2 Kopieer het bestand OEFENING 33 Score.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Zorg ervoor dat er automatisch een opmerking gegeven wordt bij de score. Klik in de cel F4. Typ =VERT.ZOEKEN(F3;A3:B8;2;WAAR) en druk op Enter. Typ nu een andere score in F3. F3 De waarde uit de cel F3 moet gezocht worden in A3:B8. A3:B8 Bereik waarin de gegevens moeten gezocht worden. 2 In het bereik A3:B8 moet er in de 2 de kolom gezocht worden. M.a.w. gegevens uit kolom B moeten getoond worden. De omschrijving van de score dus! WAAR Hier wordt er niet naar het exacte getal gezocht, maar naar de best mogelijke overeenkomst.

29 Verticaal- en horizontaal zoeken functie 3 Kopieer het bestand OEFENING 34 Leverancier.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Wanneer je een leveranciersnummer typt, moeten de andere gegevens getoond worden. Klik in de cel B2. Typ =VERT.ZOEKEN($B$1;$D$3:$K$7;2;ONWAAR) en druk op Enter. Typ in cel B1 het leveranciersnummer 5. Wanneer je het leveranciernummer ingeeft, moeten alle gegevens van de leverancier automatisch getoond worden. B1 De waarde uit de cel B1 moet gezocht worden in D3:K7. D3:K7 Bereik waarin de gegevens moeten gezocht worden. 2 In het bereik D3:K7 moet er in de 2 de kolom gezocht worden. M.a.w. gegevens uit kolom B moeten getoond worden. De omschrijving van de score dus! ONWAAR Het is een exacte waarde die gezocht moet worden. M.a.w. identiek hetzelfde getal. Som.Als-functie 1 Kopieer het bestand OEFENING 35 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Tel alle minimum voorraad op per productgroep. Klik in de cel M5. Typ =SOM.ALS(B2:B87; *Papier* ;I2:I87) en druk op Enter. Telkens het woord Papier gevonden wordt in het bereik B2:B87, zal het getal ernaast in het bereik I2:I87 opgeteld worden. Het getal wordt pas opgeteld als aan de voorwaarde Papier voldaan wordt. Kopieer de functie naar de cellen eronder, maar wijzig steeds de voorwaarde. Voor de volgende wijzig je dus Papier naar Schrijven.

30 Som.Als-functie 2 Kopieer het bestand OEFENING 36 Personeel.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Bereken hoeveel loon er in totaal betaald werd aan alle bedienden. Klik in de cel F21. Typ =SOM.ALS(C4:C19; Bediende ;F4:F19) en druk op Enter. 2 Bereken hoeveel er in totaal betaald werd aan alle arbeiders. Klik in de cel F22. Typ =SOM.ALS(C4:C19; Arbeider ;F4:F19) en druk op Enter. Telkens het woord Arbeider gevonden wordt in het bereik C4:C19, zal het getal ernaast in het bereik F4:F19 opgeteld worden. Het getal wordt pas opgeteld als aan de voorwaarde Arbeider voldaan wordt. Aantal.Als-functie Kopieer het bestand OEFENING 37 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Tel het aantal producten per productgroep. Hoeveel producten zijn er per groep. Klik in de cel M5. Typ =AANTAL.ALS(B2:B87;"Papier") en druk op Enter. Er wordt geteld hoeveel keer het woord Papier in het bereik B2:B87 voorkomt. Kopieer de functie naar de cellen eronder, maar wijzig steeds de voorwaarde. Voor de volgende wijzig je dus Papier naar Schrijven.

31 Geneste functies 1 Kopieer het bestand OEFENING 38 Waardering rapport.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Zorg dat afhankelijk van de score een waardering geformuleerd wordt. Klik in de cel C2. Typ =ALS(B2<60;"Onvoldoende";ALS(B2<=70;"Voldoende";ALS(B2<=80;"Goed";"Zeer goed"))) en druk op Enter. Hoeveel functies zitten er in elkaar genest? Kopieer de functie met de vulgreep naar beneden. Hoeveel functies tel je? B2<=60 Onvoldoende B2<=70 Voldoende B2<=80 Goed B2>80 Zeer goed Functie =ALS(GEMIDDELDE(B4:B34<=125;SOM(C4:C34);SOM(D4:C34) =ALS(B3<B4;MIN(C4:C12)-MAX(C4:C12);MAX(C4:C12)-MIN(C4:C12)) Aantal Geneste functies 2 Kopieer het bestand OEFENING 39 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Bereken de totale korting per klant. Klik in de cel I2. Typ =ALS(G2="Zeer goede klant";h2*7%;als(g2="gewone klant";h2*3%;"geen korting")) en druk op Enter. Hoeveel functies zitten er in elkaar genest? Kopieer de functie met de vulgreep naar beneden.

32 Naam geven aan celbereik Kopieer het bestand OEFENING 40 Burgerzaken.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Geef de gegevens van januari de naam januari. Selecteer de cellen B3:B22. Klik met je rechter muisknop op de selectie en kies Naam definiëren. Typ de naam januari. Controleer of het geselecteerde bereik klopt en klik op OK. 2 Tel de gegevens van januari op. Klik in de cel B23. Typ =SOM(januari) en druk op Enter. 3 Ga op dezelfde manier te werk voor de andere maanden. Draaitabellen toepassen Kopieer het bestand OEFENING 41 Nieuwe verkopers.xlsx in je eigen map en open het daarna. Per maand 1 De gegeven in het tabblad Per maand zijn niet overzichtelijk genoeg om ze te vergelijken. Maak daarom een draaitabel. Klik op het tabblad Per maand. Selecteer de gegevens A3 tot M38. Klik in de tab Invoegen op en kies. Controleer het bereik en kies als gewenste locatie Nieuw werkblad en klik op OK. Er opent rechts een dialoogvenster Lijst met draaitabellen. Vink de velden verkopers, januari, april, juli en oktober aan. Nu kun je veel makkelijker de gegevens van de vier geselecteerde maanden vergelijken. In het venster rechts kun je nog wijzigingen aanbrengen. Klik op naast een veld en klik bv. op Naar rijlabels verplaatsen of Naar kolomlabels verplaatsen. Zo krijg je telkens een ander resultaat. Verplaats zo de maanden door ze te verslepen van Waarden naar Rijlabels.

33 Per kwartaal 2 De gegeven in het tabblad Per kwartaal zijn niet overzichtelijk genoeg om ze te vergelijken. Maak daarom een draaitabel. Klik op het tabblad Per kwartaal. Selecteer de gegevens A1 tot D36. Klik in de tab Invoegen op en kies. Controleer het bereik en kies als gewenste locatie Nieuw werkblad en klik op OK. Er opent rechts een dialoogvenster Lijst met draaitabellen. Vink de velden Periode en verkoop aan. Onmiddellijk krijg je de som voor elk kwartaal. Plaats nu ook nog een vinkje bij Verkopers. Nu zie je per kwartaal de verkopers en de som van de verkoop. Je kunt je gegevens er dus snel heel anders doen uitzien en conclusies trekken. Titels blokkeren Kopieer het bestand OEFENING 42 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Blokkeer de eerste rij van de gegevens in het tabblad Artikellijst. Selecteer de eerste rij door te klikken op het rijnummer. Klik in de tab Beeld, in de groep Venster op Blokkeren en kies Bovenste rij blokkeren. Scroll nu naar beneden om te controleren of dit gelukt is. Blijft de eerste rij zichtbaar? Klik in de tab Beeld, in de groep Venster op Blokkeren en kies Titelblokkering opheffen. 2 Blokkeer de kolom A van de gegevens in het tabblad Artikellijst. Selecteer de kolom A door te klikken op de kolomletter. Klik in de tab Beeld, in de groep Venster op Blokkeren en kies Eerste kolom blokkeren. Schuif met de schuifbalk naar rechts om te controleren of dit gelukt is. Blijft kolom A zichtbaar? Klik in de tab Beeld, in de groep Venster op Blokkeren en kies Titelblokkering opheffen.

34 Venster splitsen Kopieer het bestand OEFENING 43 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. Selecteer rij 15. Klik in de tab Beeld in de groep Venster op. Klik opnieuw op de knop Splitsen om de splitsing ongedaan te maken. Opmerking Deze functie kan handig zijn als je gegevens wil overtypen uit hetzelfde tabblad of gegevens wil nakijken Je kunt ook verticaal splitsen! Je selecteert dan een kolom. Werkblad beveiligen en cellen blokkeren Kopieer het bestand OEFENING 44 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 Beveilig het tabblad (is hetzelfde als werkblad) Leveranciers, want het personeel mag deze gegevens niet wijzigen. Klik in het werkblad Leverancierslijst. Klik in de tab Controleren in de groep Wijzigingen op. Typ het wachtwoord papy! Klik op OK. Typ nogmaals je wachtwoord ter bevestiging en klik op OK. Klik op een willekeurige cel en druk op Delete. Normaal krijg je nu een foutmelding. Om de blokkering terug op te heffen: klik op, typ het wachtwoord en klik op OK.

35 2 Het personeel mag de klantencodes niet wijzigen. Daarom beveiligen we die cellen. Klik op het tabblad Artikellijst. Selecteer alle cellen met control + A. Klik met je rechter muisknop op die selectie en kies Celeigenschappen. Klik op de tab Bescherming en verwijder het vinkje bij Geblokkeerd. Selecteer nu de cellen A2 tot A13. Klik met je rechter muisknop op die selectie en kies Celeigenschappen. Klik op de tab Bescherming en plaats het vinkje bij Geblokkeerd. Selecteer de cellen A2:A13. Klik in de tab Controleren op. Typ het wachtwoord papy en klik op OK. Herhaal het wachtwoord ter bevestiging en klik op OK. Probeer nu een artikelcode te wijzigen. Normaal krijg je nu een foutmelding. Om de blokkering terug op te heffen klik je op. Opmerking Wanneer je cellen wilt beveiligen, moeten die bij de celeigenschappen geblokkeerd worden. De rest mag niet geblokkeerd zijn. 3 Eigenlijk is het beter dat het personeel geen van de gegevens kan wijzigen. Daarom beveiligen we de volledige werkmap. Klik op Bestand en kies Info. Klik op de knop Machtigingen en kies de optie Versleutelen met wachtwoord. Typ je wachtwoord en klik op OK. Typ nogmaals je wachtwoord ter bevestiging en klik op OK. Bij machtigingen kun je de blokkering ook weer opheffen. Via het tabblad Controleren kun je ook een werkmap beveiligen. Opmerking Een werkmap beveiligen is NIET hetzelfde als een werkblad beveiligen! Bij een werkblad beveilig je één blad en bij een werkmap beveilig je alle werkbladen in een map. Je kunt ook een werkmap beveiligen via de tab Controleren en kies Werkmap beveiligen.

36 Opmerking invoegen Kopieer het bestand OEFENING 45 PapYrreus.xlsx in je eigen map en open het daarna. 1 In het tabblad Artikellijst zijn de inkoopprijs, verkoopprijs kleinhandel en verkoopprijs groothandel exclusief BTW, maar dit is zo niet duidelijk. Daarom voegen we er een opmerking aan toe. Klik op het tabblad Artikellijst. Selecteer de cellen E1 tot G1. Klik in de tab Controleren in de groep Opmerkingen op. Klik in het tekstvak en typ: Deze prijzen zijn exclusief BTW. Test jezelf 4 Touch to connect Kopieer het bestand TEST JEZELF 4 Touch to connect.xlsx in je eigen map en open het daarna. Algemeen 1 Maak de gegevens van alle werkbladen op. Voorzie een gelijke opmaak met blauwe tinten voor alle werkbladen zoals het werkblad Werknemers. 2 Wijzig de naam van Blad4 in de naam Groepen.

37 Werkblad Artikels 3 Sorteer de artikels alfabetisch op Omschrijving en Aankoopprijs. 4 Voeg in het werkblad Artikels een kolom tussen G en H. Noem deze nieuwe kolom Verkoopprijs incl. BTW. 5 Bereken in deze nieuwe kolom de verkoopprijs inclusief BTW, maar rond deze ook onmiddellijk af met een functie. 6 Voeg in het werkblad Artikels een kolom tussen E en F. Noem deze nieuwe kolom Naam leverancier. 7 Bereken in de kolom L de voorraad van elk merk met een aantal.als-functie. Hoeveel producten zijn er nog in voorraad van het merk Samsung? 8 Blokkeer de eerste rij en kolom A en B zo zijn de gegevens duidelijker als je naar rechts en/of beneden scrollt. Werkblad Werknemers 9 In de kolom I de gegevens met 2 cijfers na de komma hebben. 10 Bereken in de kolom J het totaal per werknemer. 11 Bereken in de cellen G11 en G12 het totaal van de lonen per groep met een Som als-functie. 12 De boekhouder heeft de gegevens van de werknemers graag andersom, m.a.w. kolommen moeten rijen zijn en andersom. Transponeer de gegevens naar een nieuw werkblad. Verwijder van die gegevens rij 3, 4, 5 en 6. Geef het werkblad de naam Boekhouding. 13 Maak van de gegevens van de werknemers een draaitabel met de familienaam, voornaam, functie, aantal uren gewerkt, loon per uur en totaal. Werkblad Klanten 14 Plaats in de kolom H de omschrijving wanneer een klant een topklant is (die meer dan euro per jaar aankoopt), een zeer goede klant is (meer dan euro), goede klant (meer dan euro) en gewone klant (minder dan euro). 15 Plaats in kolom I welke soort korting die klant krijgt. Een topklant krijgt 15 %, een zeer goede klant 10 %, een goede klant 5 % en een gewone klant krijgt geen korting.

38 Werkblad Kortingen 16 Bereken in de cel E3 de waarde van de korting als je 3% korting krijgt. 17 Kopieer die formule uit cel E3 naar de artikels eronder. 18 Doe hetzelfde voor de artikels met 5 % en 7 % korting. 19 Voeg tussen kolom A en B een nieuwe kolom in. In die nieuwe kolom moet staan of dit artikel een accessoire, smartphone of tablet is. Je weet dit a.d.h.v. de eerste letter van de artikelcode. 20 Sla de wijzigingen op en sluit het bestand.

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

6. Absolute en relatieve celadressering

6. Absolute en relatieve celadressering 6. Absolute en relatieve celadressering In deze module leert u: - Wat absolute en relatieve celadressering is; - De relatieve celadressering toepassen; - De absolute celadressering toepassen; - De absolute

Nadere informatie

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen.

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-indeling, de Pagina-instelling Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. Klik op de knop Afdrukstand

Nadere informatie

4 Opmaak van een werkblad

4 Opmaak van een werkblad 4 Opmaak van een werkblad Stappen Uitleg Visueel Stap 1 Wat is een werkblad Met het werkblad bedoelen we het blad waarin je werkt. Met andere woorden het blad waarop je berekeningen maakt, grafieken en

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

SNEL WERKEN MET EXCEL

SNEL WERKEN MET EXCEL SNEL WERKEN MET EXCEL 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Snel werken met Excel C O M P

Nadere informatie

SNELLE INVOER MET EXCEL

SNELLE INVOER MET EXCEL SNELLE INVOER MET EXCEL Naam Nr Klas Datum Het is de bedoeling dat je de gegevens van een tabel op efficiënte wijze invoert, dat betekent: correct en snel! Microsoft Excel biedt verscheidene mogelijkheden

Nadere informatie

Excel Van rookie tot wizard. Willem De Meyer Hans Vanlanduyt. Acco Leuven / Den Haag

Excel Van rookie tot wizard. Willem De Meyer Hans Vanlanduyt. Acco Leuven / Den Haag Excel 2016 Van rookie tot wizard Willem De Meyer Hans Vanlanduyt Acco Leuven / Den Haag Inhoud Inleiding 11 1 Structuur van een Excelmap 13 2 Navigeren en selecteren in een werkmap 19 2.1 De schuifbalken

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

1 De werkmap beschermen

1 De werkmap beschermen 1 De werkmap beschermen Er zijn veel redenen om een werkmap, of delen ervan, te willen afschermen of beschermen. Het kan zijn dat delen van een werkblad gegevens bevatten die nodig zijn bij een berekening,

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide Starten met Excel 13

INHOUD. Ten geleide Starten met Excel 13 INHOUD Ten geleide 11 1 Starten met Excel 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Microsoft Excel starten 13 1.3 Het toepassingsvenster van Excel 14 1.3.1 De titelbalk 14 1.3.1.1 De werkbalk Snelle toegang 15 1.3.1.2

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 10. Voorbeeld berekeningen maken met Excel

www.digitalecomputercursus.nl 10. Voorbeeld berekeningen maken met Excel 10. Voorbeeld berekeningen maken met Excel In de komende hoofdstukken worden een aantal voorbeelden van berekeningen die gemaakt kunnen worden in Excel uitgelicht. U kunt deze berekeningen ook zodanig

Nadere informatie

Excel 2010 NL. Stap voor Stap formulier maken. Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken.

Excel 2010 NL. Stap voor Stap formulier maken. Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken. Excel 2010 NL Stap voor Stap formulier maken Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken. Peter 17-11-2016 Excel 2010 NL: FORMULIER A4 LIGGEND UITLEG

Nadere informatie

Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies kiezen:

Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies kiezen: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 De functies Gemiddelde en Afronding Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies

Nadere informatie

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder.

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder. Inleiding Rekenen is een onderdeel van iedere opleiding. Het programma waar je mee kunt rekenen op de computer is het programma Excel, onderdeel van Microsoft Office. Excel is een krachtig rekenprogramma.

Nadere informatie

Werken aan de hand van. Microsoft Excel. Schooljaar V. Schelkens, C. Kaivers, F. Thomas

Werken aan de hand van. Microsoft Excel. Schooljaar V. Schelkens, C. Kaivers, F. Thomas Werken aan de hand van Microsoft Excel Schooljaar 2018-2019 V. Schelkens, C. Kaivers, F. Thomas In dit project ga je leren hoe je een rekenblad aan de hand van Microsoft Excel kan opstellen. Bij elke oefening

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

7 kantoor Administratie

7 kantoor Administratie 7 kantoor Administratie Case 6: Rekenblad (Excel) Doelstellingen: 1 Cijfergegevens inputten in het rekenblad; 2 Berekeningen in het rekenblad maken aan de hand van formules (Excel); (moeilijkere formules)

Nadere informatie

DATABASEBEHEER IN EXCEL

DATABASEBEHEER IN EXCEL DATABASEBEHEER IN EXCEL 1. LIJSTEN Een lijst is een reeks van rijen met gelijksoortige gegevens waarvan de eerste rij de labels (veldnamen) bevat. Een voorbeeld: Je kunt een lijst beschouwen als een eenvoudige

Nadere informatie

Kies bij Schaal voor Aanpassen aan 1 breedte bij 1 lengte Excel verkleint alles nu zo veel dat het op een pagina past.

Kies bij Schaal voor Aanpassen aan 1 breedte bij 1 lengte Excel verkleint alles nu zo veel dat het op een pagina past. Werkblad afdrukken Open het bestand LijstAnne. Zet jouw naam en klas in cel A1. Je wilt deze tabel afdrukken. Kies in het tabblad voor Je kunt nu bij Instellingen van alles regelen

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Uitleg met tekst Onderwerpen lezen kennen

Uitleg met tekst Onderwerpen lezen kennen Uitleg met tekst Onderwerpen lezen kennen Les 1 Kennismaken met Ecel 2013 (1) - Wat is Ecel? - Het Startscherm - Het Startscherm uitschakelen - De gebruikersinterface - Backstage weergave (1) Les 2 Kennismaken

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

les 6 draaitabellen en draaigrafieken Herhaling Oefening 6.1

les 6 draaitabellen en draaigrafieken Herhaling Oefening 6.1 draaitabellen en draaigrafieken Herhaling Oefening 6.1 a. Open de werkmap Draaitabel. b. Sorteer de gegevens Van A naar Z op de kolom Verkoper. c. Maak een Tabel bij alle gegevens van de verkoper De Koning.

Nadere informatie

1. Kennismaken met Calc

1. Kennismaken met Calc 1. Kennismaken met Calc In deze module leert u: - het programma Calc starten. - de onderdelen van het programmavenster van Calc herkennen. - over het werkblad verplaatsen. - gegevens invoeren. - het programma

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE: EXCEL 2010 / 2013 ADVANCED

INHOUDSOPGAVE: EXCEL 2010 / 2013 ADVANCED INHOUDSOPGAVE: EXCEL 2010 / 2013 ADVANCED 1 Sjablonen 11 1.1 Een sjabloon maken 11 1.2 Een sjabloon gebruiken om een nieuwe werkmap te maken 12 1.3 Een geïnstalleerde sjabloon gebruiken 12 1.4 Een sjabloon

Nadere informatie

Een formule is een berekening die jij zelf maakt in Excel. Een formule begint met het isgelijkteken en bevat celverwijzingen.

Een formule is een berekening die jij zelf maakt in Excel. Een formule begint met het isgelijkteken en bevat celverwijzingen. Formules Een formule is een berekening die jij zelf maakt in Excel. Een formule begint met het isgelijkteken en bevat celverwijzingen. Figuur 1. Elke formule begint met = Stappen bij het maken van een

Nadere informatie

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan

Nadere informatie

Deze les heeft veel oefeningen. Om tijd te besparen kunt u eventueel de herhaling

Deze les heeft veel oefeningen. Om tijd te besparen kunt u eventueel de herhaling draaitabellen en draaigrafieken Herhaling Deze les heeft veel oefeningen. Om tijd te besparen kunt u eventueel de herhaling overslaan. Oefening 6.1 a. Open de werkmap Draaitabel. b. Sorteer de gegevens

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Excel 2016 basis 1 INTRODUCTIE 1

INHOUDSOPGAVE. Excel 2016 basis 1 INTRODUCTIE 1 INHOUDSOPGAVE 1 INTRODUCTIE 1 2 KENNISMAKING EXCEL 3 2.1 Excel starten 3 Excel starten via de knop Start van Windows 3 2.2 Schermonderdelen 4 Schermtips 5 Vensterknoppen 5 Werkbalk Snelle toegang 6 De

Nadere informatie

Antwoorden op de vragen

Antwoorden op de vragen Wegwijs in Excel 2010 Antwoorden op de vragen Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2011 Deze antwoorden horen bij de vragen in Wegwijs in Excel 2010 van Hannie van Osnabrugge.

Nadere informatie

Excel afdrukken Afdrukken in Excel. Afdrukbereik, afbeeldingen, kantlijnen e.d.

Excel afdrukken Afdrukken in Excel. Afdrukbereik, afbeeldingen, kantlijnen e.d. Excel afdrukken Afdrukken in Excel. Afdrukbereik, afbeeldingen, kantlijnen e.d. Peter Franke 2-2-2014 Inhoud Excel Les 07 Afdrukken... 3 Marges [ Kantlijnen ]... 3 Afdrukstand.... 4 Afdrukbereik... 4 Afdrukken

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

Vanuit het venster Pagina-instelling kun je de vensters Afdrukken en Afdrukvoorbeeld openen.

Vanuit het venster Pagina-instelling kun je de vensters Afdrukken en Afdrukvoorbeeld openen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-instelling tabblad Pagina. Via het venster Pagina-instelling, tabblad Pagina kun je de afdrukstand, het papierformaat en de afdrukkwaliteit instellen. Bij Schaal kun je

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. module 4. Excel Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2004 ISBN:

Europees Computer Rijbewijs. module 4. Excel Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2004 ISBN: Europees Computer Rijbewijs module 4 Excel 2003 2004 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2004 ISBN: 90 460 0102 4 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac

2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac 2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac Deze cursus bestaat uit 4 delen. 1. Werkblad gebruiken voor berekeningen 2. Werkblad gebruiken voor het maken van lijsten 3. Werkblad gebruiken voor een (eenvoudige) boekhouding

Nadere informatie

Inhoud; 3 Voorwaardelijke opmaak. 4 Werkblad beveiligen en cellen blokkeren 4.1 Cellen blokkeren 4.2 Werkblad beveiligen

Inhoud; 3 Voorwaardelijke opmaak. 4 Werkblad beveiligen en cellen blokkeren 4.1 Cellen blokkeren 4.2 Werkblad beveiligen Handleiding of opdracht die veel van de mogelijkheden van Excel uitlegt en gebruikt. Het opbouwen van een werkblad in Excel, om de score van een spel darts bij te houden. Van het invoeren van gegevens

Nadere informatie

Spreadsheets. Spreadsheets

Spreadsheets. Spreadsheets Spreadsheets In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij een goed begrip heeft van spreadsheets en dat hij laat zien een spreadsheet te kunnen gebruiken om accurate resultaten te produceren.

Nadere informatie

De celwijzer is een rechthoekig kader dat om de actieve cel zit. celwijzer

De celwijzer is een rechthoekig kader dat om de actieve cel zit. celwijzer Inhoudsopgave: De werkmap p. 1 Navigeren p. 1 Selecteren p. 2 Het hele werkblad selecteren p. 2 Gegevens invoeren p. 3 De kolombreedte aanpassen p. 3 Bladtabs p. 4 Naam tabblad wijzigingen p. 4 Invoegen

Nadere informatie

Je kan op verschillende manierenn gegevens verplaatsen. Je zal steeds eerst de cellen die je wilt

Je kan op verschillende manierenn gegevens verplaatsen. Je zal steeds eerst de cellen die je wilt Knippen - Plakken Je kan op verschillende manierenn gegevens verplaatsen. Je zal steeds eerst de cellen die je wilt verplaatsen, moeten selecteren om ze vervolgens te knippen en dan de cel te selecteren

Nadere informatie

Basis Excel cursus 2013

Basis Excel cursus 2013 Basis Excel cursus 2013 Learnit Training Gratis cursus Excel 2013 Deze Learnit cursus is ontwikkeld om u een indruk te geven van het rekenprogramma Excel 2013 en haar mogelijkheden. In zes lessen leert

Nadere informatie

5. Functies. In deze module leert u:

5. Functies. In deze module leert u: 5. Functies In deze module leert u: - Wat functies zijn; - Functies uitvoeren; - De verschillende functies van Calc kennen. - Naar een ander werkblad verwijzen. U kunt eenvoudige berekeningen, zoals aftrekken,

Nadere informatie

Sneltoetsen Excel 2010

Sneltoetsen Excel 2010 1 Waarom Sneltoetsen Gebruiken? Om het werken met Excel te versnellen en gemakkelijker te maken zijn er honderden sneltoetsen die je kunt gebruiken om de meest uitlopende opdrachten uit te voeren. Je kunt

Nadere informatie

Informatica College Blaucapel/KS Handelingsdeel IV. Basis Excel

Informatica College Blaucapel/KS Handelingsdeel IV. Basis Excel blaucapel Basis Excel Excel is een rekenprogramma: een elektronisch rekenvel. Het wordt ook wel een spreadsheet (een verspreid veld) genoemd. Wat kun je bijvoorbeeld maken met excel: Prijsberekeningen

Nadere informatie

25 Excel tips. 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen. Ir. Fred Hirdes. Excel-leren.nl.

25 Excel tips. 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen. Ir. Fred Hirdes. Excel-leren.nl. [Geef tekst op] 25 Excel tips 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen Ir. Fred Hirdes Excel-leren.nl info@excel-helpdesk.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Tip 1 tm

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Starten met Excel 11 1.1 Excel starten 12 1.2 Het lint 13 1.3 Het lint aanpassen 14 1.4 Werkbalk Snelle toegang aanpassen 16 1.5 Miniwerkbalk 18 1.6 Livevoorbeeld bekijken

Nadere informatie

DEMO. Excel 2016 UK Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: augustus 2016 ISBN:

DEMO. Excel 2016 UK Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: augustus 2016 ISBN: Excel 2016 UK 2016 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: augustus 2016 ISBN: 978 90 460 0779 2 DEMO 9 7 8 9 0 4 6 0 0 7 7 9 2 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

1 EEN DRAAITABEL SAMENSTELLEN

1 EEN DRAAITABEL SAMENSTELLEN 1 EEN DRAAITABEL SAMENSTELLEN Wat is een draaitabel? De functie Draaitabel is het krachtigste instrument van Excel om grote verzamelingen data te analyseren. De data worden razendsnel samengevat in een

Nadere informatie

Hoofdstuk 27: Celopmaak* 2010

Hoofdstuk 27: Celopmaak* 2010 Hoofdstuk 27: Celopmaak* 2010 27.0 Inleiding In dit deel wordt beschreven hoe je het werk er goed kunt laten uitzien. Besproken zal worden wat er binnenin de cel en aan de celgrenzen gebeurt en wanneer

Nadere informatie

Computerlessen voor Senioren. Themacursus. Basis Excel. Uitgave Samenstelling: Lucien Delchambre Paul Derycke. Werken met mappen 1

Computerlessen voor Senioren. Themacursus. Basis Excel. Uitgave Samenstelling: Lucien Delchambre Paul Derycke. Werken met mappen 1 & Computerlessen voor Senioren Themacursus Basis Excel Uitgave 2010 Samenstelling: Lucien Delchambre Paul Derycke Werken met mappen 1 HANDLEIDING BASIS EXCEL 3 1 Inleiding 3 2 Belangrijke functies 8 3

Nadere informatie

Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010

Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010 Hoofdstuk 13: Sorteren & Filteren* 2010 13.0 Inleiding Spreadsheets bieden meer grip op gegevens. De twee beste manieren om meer grip te krijgen, is door de gegevens te sorteren of door bepaalde waarden

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel HOOFDSTUK 1 beginnen met excel Inleiding Voor het betere rekenwerk in de bedrijfseconomie worden spreadsheets (rekenbladen) gebruikt. In dit hoofdstuk leer je omgaan met algemene basisbewerkingen in Excel:

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

Cellen naast onder noem je een kolom Cellen naast elkaar noem je een rij Kolommen worden met letters aangegeven A..Z AA.AZ BA BZ enz.

Cellen naast onder noem je een kolom Cellen naast elkaar noem je een rij Kolommen worden met letters aangegeven A..Z AA.AZ BA BZ enz. Werken met Excel 1 A. werkbladen Een excelmap bestaat uit werkbladen. (zie onderaan het scherm). Als je met rechts op Blad1 klikt kan je bladen invoegen en de naam van bladen veranderen. Zie voorbeeld

Nadere informatie

Excel over transponeren en een tabel. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: CorVerm

Excel over transponeren en een tabel. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: CorVerm Excel over transponeren en een tabel Handleiding van Helpmij.nl Auteur: CorVerm juli 2016 Excel: over transponeren en een tabel Transponeren Stel dat je een model hebt gemaakt om ziekmeldingen in te noteren.

Nadere informatie

Grafieken in Excel2003

Grafieken in Excel2003 Grafieken in Excel2003 1 Enkelvoudige grafiek Een enkelvoudige grafiek bestaat uit één dataset van xy-koppels op een XYassenstelsel. De gegevens mogen zich in kolommen of in rijen staan. Verder gaan we

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Hoofdstuk 32: Pagina- & afdrukinstellingen

Hoofdstuk 32: Pagina- & afdrukinstellingen Hoofdstuk 32: Pagina- & afdrukinstellingen 32.0 Inleiding Wanneer je met Word of PowerPoint werkt, dan zul je meestal werken op een A4 blad waarvan je de randen kan zien. Hoe de pagina zal worden afgedrukt,

Nadere informatie

Grafieken in Excel2007

Grafieken in Excel2007 Grafieken in Excel2007 1 Enkelvoudige grafiek Met een enkelvoudige grafiek wordt het uitzetten van één dataset op een assenkruis bedoeld. Meestal zullen de gegevens in kolommen staan maar in rijen is ook

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR WERKEN MET EXCEL. Werken met excel. Hoe? Zo!

INKIJKEXEMPLAAR WERKEN MET EXCEL. Werken met excel. Hoe? Zo! Werken met excel 1 WERKEN MET EXCEL In dit boek leer je werken met Excel. Met Excel maak je berekeningen. Het is een soort uitgebreide rekenmachine. Het boek bestaat uit 4 hoofdstukken. De eerste hoofdstukken

Nadere informatie

5 FORMULES EN FUNCTIES

5 FORMULES EN FUNCTIES 72 5 FORMULES EN FUNCTIES Dit hoofdstuk behandelt één van de belangrijkste aspecten van spreadsheet programma s: het rekenen met formules en functies. 5.1 Formules invoeren Bij dit onderwerp gebruikt u

Nadere informatie

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel.

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel. Excel Inleiding Het woord computer betekent zoiets als rekenmachine. Daarmee is is eigenlijk aangegeven wat een computer doet. Het is een ingewikkelde rekenmachine. Zelf voor tekstverwerken moet hij rekenen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Starten met Excel 11 1.1 Excel starten 12 1.2 Het lint 13 1.3 Het lint aanpassen 14 1.4 Werkbalk Snelle toegang aanpassen 16 1.5 Miniwerkbalk 18 1.6 Livevoorbeeld bekijken

Nadere informatie

INHOUD EXCEL GEVORDERDEN DEEL 1: ENKELE OEFENINGEN

INHOUD EXCEL GEVORDERDEN DEEL 1: ENKELE OEFENINGEN INHOUD EXCEL GEVORDERDEN DEEL 1: ENKELE OEFENINGEN 1 AUTOMATISCH BEREKENEN IN DE STATUSBALK 2 FUNCTIES 3 RELATIEVE ADRESSERING 4 ABSOLUTE ADRESSERING 5 GEMENGDE ADRESSERING 6 KOLOMMEN GROEPEREN 7 OPTIES

Nadere informatie

Oefeningen Excel basis. Oefening 1 Selecteren 1. Neem de volgende selectie over. 2. Teken d.m.v. selecteren de eerste letter van uw naam

Oefeningen Excel basis. Oefening 1 Selecteren 1. Neem de volgende selectie over. 2. Teken d.m.v. selecteren de eerste letter van uw naam Oefeningen Excel basis Oefening 1 Selecteren 1. Neem de volgende selectie over. 2. Teken d.m.v. selecteren de eerste letter van uw naam Oefening 2 Invoeren gegevens 1. Open een lege werkmap. 2. Plaats

Nadere informatie

4.5 Pagina eindevoorbeeld... 22

4.5 Pagina eindevoorbeeld... 22 INHOUD EXCEL 2002 1 Het begin... 1 1.1 Programma starten... 1 1.1.1 Manier 1... 1 1.1.2 Manier 2... 1 1.2 Goede versie... 1 1.3 Standaardinstellingen wijzigen 1... 2 1.3.1 Uitleg... 2 1.4 Standaardinstellingen

Nadere informatie

Excel voor beginners (5) Kasboek. Handleiding van Helpmij.nl

Excel voor beginners (5) Kasboek. Handleiding van Helpmij.nl Excel voor beginners (5) Kasboek Handleiding van Auteur: CorVerm September 2008 Deel 5. Kasboek in Excel. Deze keer gaan we een kasboek maken in Excel. De meeste functies die we gaan gebruiken ken je al

Nadere informatie

Minder bekende functies in Excel

Minder bekende functies in Excel Minder bekende functies in Excel Handleiding van Auteur: CorVerm Maart 2011 Datum/tijd plaatsen in een cel Om de datum van vandaag in een cel weer te geven gebruik je de functie =VANDAAG(), weergeven van

Nadere informatie

Cellen automatisch vullen

Cellen automatisch vullen Cellen automatisch vullen Open een nieuw bestand. Typ in cel A1 het woord Zondag. Klik op cel A1. Er staat nu een kader omheen. Rechts onder in het kader zie je een vierkantje, de vulgreep. Sleep de vulgreep

Nadere informatie

Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2

Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2 Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2 Te beheersen vaardigheid voor de lesgever: het is belangrijk dat u in een oogopslag de formules achter de getallen kan controleren. Het is voor de leerlingen

Nadere informatie

Office LibreOffice Werkblad gebruiken

Office LibreOffice Werkblad gebruiken office_lo_werkblad_gebruiken/05-03-15/pag 1/6 Office LibreOffice Werkblad gebruiken Deze les bestaat uit 4 delen. 1. Werkblad gebruiken voor berekeningen 2. Werkblad gebruiken voor het maken van lijsten

Nadere informatie

1 Rijen of kolommen verwijderen

1 Rijen of kolommen verwijderen Werken met cellen cellen invoegen en verwijderen Excel Als je gegevens in een cel invoert, worden de afmetingen van die cel niet altijd automatisch aangepast als de cel te klein blijkt. Daarom zal je vaak

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 De website bij het boek 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 De website bij het boek 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig? 11 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 De website bij het boek... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 11 Uw voorkennis... 12 Bonushoofdstukken...

Nadere informatie

Inhoud Basiscursus. Excel 2010

Inhoud Basiscursus. Excel 2010 Inhoud Basiscursus Excel 2010 Basis vaardigheden Hoofdstuk 1 De Fluent Interface... 1-2 Ribbon... 1-2 Backstage... 1-5 Knopafbeeldingen in het Ribbon... 1-8 Quick Access Toolbar... 1-9 Scherminfo... 1-9

Nadere informatie

In het venster SmartArt-afbeelding kiezen, selecteer je links een categorie en in het midden een SmartArt-afbeelding:

In het venster SmartArt-afbeelding kiezen, selecteer je links een categorie en in het midden een SmartArt-afbeelding: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 SmartArts gebruiken Met een SmartArt kun je tekst op een andere manier presenteren. Een SmartArt voeg je in via het tabblad Invoegen, groep Illustraties, knop SmartArt. Je kunt

Nadere informatie

Grafieken en reken oefeningen in Excel. De boekhouding van je. bedrijf kun je goed doen in Excel. Nog beter leren. omgaan met Word

Grafieken en reken oefeningen in Excel. De boekhouding van je. bedrijf kun je goed doen in Excel. Nog beter leren. omgaan met Word Grafieken en reken oefeningen in Excel. omgaan met Word De boekhouding van je Nog beter leren bedrijf kun je goed doen in Excel. Informatiekunde Omgaan met Excel College De Heemlanden 2005. Informatiekunde

Nadere informatie

Korte inleiding Excel

Korte inleiding Excel Korte Inleiding Excel, het verwerken van meetresultaten 1 Korte inleiding Excel ten behoeve van het verwerken van meetresultaten. In deze korte cursus zullen we leren hoe we het spreadsheet-(rekenvel-)programma

Nadere informatie

Grafieken veranderen met Excel 2007

Grafieken veranderen met Excel 2007 Grafieken veranderen met Excel 2007 Hoe werkt Excel? Eerste oefening Hieronder zie je een gedeelte van het openingsscherm van Excel. Let op hoe we alle onderdelen van het werkblad noemen! Aantal decimalen

Nadere informatie

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe 2014 Les 6 Kalender maken Gerkje Gouweouwe 25-5-2014 LES 6 KALENDER MAKEN IN WORD. Open Word, klik Tabblad Invoegen klik onder Tabel op het Vinkje en kies Tabel invoegen onderstaand scherm verschijnt.

Nadere informatie

In het venster Blad Beveiligen wordt aangegeven wat gebruikers nog wel mogen. Daarnaast kan een wachtwoord worden ingevoerd.

In het venster Blad Beveiligen wordt aangegeven wat gebruikers nog wel mogen. Daarnaast kan een wachtwoord worden ingevoerd. Werkblad beveiligen Een werkblad kan beveiligd worden zodat gebruikers geen ongewenste wijzigingen kunnen aanbrengen. Standaard zijn alle cellen in een werkblad vergrendeld. Deze vergrendeling wordt toegepast

Nadere informatie

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1 HOOFDSTUK 1 Excel opstarten en afsluiten EXCEL kan worden opgestart via. Als EXCEL al vaker is gestart kun je direct op Microsoft Office EXCEL 2010 klikken. Typ anders in het zoekvak de eerste letters

Nadere informatie

Module 4 Opmaak van een werkblad en cellen

Module 4 Opmaak van een werkblad en cellen Module 4 Opmaak van een werkblad en cellen Kolombreedte en rijhoogte#breedtehoogte Opmaak van cellen Lettertype Uitlijning Opvulling Randen Getallen Datum en tijd Voorwaardelijke opmaak Gebruik van thema's

Nadere informatie

3 Deel 3: grafieken. 3.1 Wat je moet kennen en kunnen

3 Deel 3: grafieken. 3.1 Wat je moet kennen en kunnen 3 Deel 3: grafieken 3.1 Wat je moet kennen en kunnen Je kan grafieken maken op basis van enkelvoudige of meervoudige celbereiken. Je kan grafieken maken en volledig manueel de gegevensreeksen definiëren.

Nadere informatie

Excel Elektronisch rekenblad Dhr. Goeminne

Excel Elektronisch rekenblad Dhr. Goeminne 2 e semster 13 Excel Elektronisch rekenblad Dhr. Goeminne Naam :. Hoofdstuk 1: Inleiding Met een rekenblad kunnen we gegevens berekenen, vergelijken, ordenen en presenteren. Excel start je op via het menu

Nadere informatie

Excel voor beginners (3) Handleiding van Helpmij.nl

Excel voor beginners (3) Handleiding van Helpmij.nl Excel voor beginners (3) Handleiding van Auteur: Corverm Mei 2008 Excel voor beginners deel 3. Vorige delen: Deel 1 Deel 2 In het vorige deel hebben we beloofd om iets te gaan maken i.v.m. het EK voetbal,

Nadere informatie

Tekst kun je snel opmaken door stijlen te gebruiken. Als je de cursor in een alinea zet zie je de gebruikte stijl hier:

Tekst kun je snel opmaken door stijlen te gebruiken. Als je de cursor in een alinea zet zie je de gebruikte stijl hier: SAMENVATTING HOOFDSTUK 7 Stijlen gebruiken en wijzigen Tekst kun je snel opmaken door stijlen te gebruiken. Als je de cursor in een alinea zet zie je de gebruikte stijl hier: Als je de muisaanwijzer boven

Nadere informatie

Antwoorden op de vragen

Antwoorden op de vragen Wegwijs in Excel 2007 Antwoorden op de vragen Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2008 Deze antwoorden horen bij de vragen in Wegwijs in Excel 2007 van Hannie van Osnabrugge.

Nadere informatie

Excel werkbladen basis. Basis informatie voor Excel Uitleg van enkele basis wetenswaardigheden van Excel

Excel werkbladen basis. Basis informatie voor Excel Uitleg van enkele basis wetenswaardigheden van Excel Excel werkbladen basis Basis informatie voor Excel 2007 Uitleg van enkele basis wetenswaardigheden van Excel Peter Franke 11-12-2013 Werkblad en Toetsen In dit menu wordt uitgelegd welke handelingen je

Nadere informatie

Bovenin zie je de Hulpmiddelen voor grafieken met 3 tabbladen. Hiermee pas je de indeling en opmaak van de grafiek aan.

Bovenin zie je de Hulpmiddelen voor grafieken met 3 tabbladen. Hiermee pas je de indeling en opmaak van de grafiek aan. SAMENVATTING HOOFDSTUK 8 Grafiek maken Via het tabblad Invoegen, de groep Grafieken, voeg je een grafiek in. Selecteer de gegevens en kies een grafiektype en een subtype. De grafiek wordt in het werkblad

Nadere informatie

Microsoft Office 2003

Microsoft Office 2003 Computer Basis boek Microsoft Office 2003 Word, Excel en PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Werken in Office 2003 17 Deel 2 Word 2003 43 Deel 3 Excel 2003 117 Deel 4 PowerPoint

Nadere informatie

2.6 Spreadsheets met Excel

2.6 Spreadsheets met Excel 2.6 Spreadsheets met Excel LEERDOEL Het beheersen van de basisprincipes van werken met spreadsheets. Werken met spreadsheets leer je alleen maar door daadwerkelijk achter een computer te gaan zitten. Deze

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Excel 2007-2010 Basis 15

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Excel 2007-2010 Basis 15 INHOUD Ten geleide 13 1 Excel 2007-2010 Basis 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Excel 2007-2010 samengevat 15 1.2.1 Configuratie instellen en de werkomgeving aanpassen 15 1.2.1.1 Een knop toevoegen aan de werkbalk

Nadere informatie

P2 Exponentiële groei

P2 Exponentiële groei P2 Exponentiële groei Opgave 1 a. Zet in Excel in A1: Aantal jaar en in B1: Spaarbedrag. b. Zet in A2-A11 de getallen 1 t/m 10. Handig doen. Zie hulp bij Excel blad 6. c. Zorg met een formule dat er in

Nadere informatie

Een tabel is samengesteld uit rijen (horizontaal) en kolommen (verticaal). Elk vakje uit een tabel is een cel.

Een tabel is samengesteld uit rijen (horizontaal) en kolommen (verticaal). Elk vakje uit een tabel is een cel. Module 14 Tabellen Een tabel invoegen Een tabel tekenen Verplaatsen en selecteren in een tabel Een tabel opmaken Veldnamenrij herhalen Rijen en kolommen toevoegen en verwijderen Tekst converteren naar

Nadere informatie

REKENEN MET EXCEL. Naam Nr Klas Datum

REKENEN MET EXCEL. Naam Nr Klas Datum REKENEN MET EXCEL Naam Nr Klas Datum Microsoft Excel wordt gebruikt om facturen, bestelbonnen, prijsoffertes, rapporten en ander rekenwerk uit te voeren. Rekenbladen moeten dus formules bevatten! In deze

Nadere informatie

Relatieve en Absolute adressering

Relatieve en Absolute adressering Klik op ENTER om je formule te bevestigen Relatieve en Absolute adressering Relatieve adressering Typ het volgend voorbeeld nu: Wanneer je de formule sleept met de vulgreep, dan zie je dat de formule zich

Nadere informatie

ORDE EN NETHEID IN EXCEL

ORDE EN NETHEID IN EXCEL ORDE EN NETHEID IN EXCEL Naam Nr Klas Datum Rekenbladen moeten verzorgd en goed leesbaar zijn. In deze werkmodule ga je na hoe tabellen geordend en met een duidelijke vormgeving weergegeven kunnen worden.

Nadere informatie

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens A.1 Vergroten van de scherminhoud A. Klik op de knop De informatie op de pagina wordt over de hele schermbreedte weergegeven, doordat het menu aan de linkerkant op de pagina niet wordt getoond..2 Verkleinen

Nadere informatie

INFORMATIE HALEN UIT EXCEL REKENBLADEN

INFORMATIE HALEN UIT EXCEL REKENBLADEN INFORMATIE HALEN UIT EXCEL REKENBLADEN Naam Nr Klas Datum Microsoft Excel is een rekenprogramma dat behoort tot het geïntegreerd softwarepakket Microsoft Office. Elektronische rekenbladen of spreadsheets

Nadere informatie

Excel 2010 in 17 stappen

Excel 2010 in 17 stappen Omschrijving Volledige progressieve training Excel 2010 in 17 stappen (17 modules, 153 rubrieken) Duur 12:45 Inhoud 1. Ontdek Excel, vul een tabel in De basisfuncties van Excel: voer uw eerste handelingen

Nadere informatie