Inhoud; 3 Voorwaardelijke opmaak. 4 Werkblad beveiligen en cellen blokkeren 4.1 Cellen blokkeren 4.2 Werkblad beveiligen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud; 3 Voorwaardelijke opmaak. 4 Werkblad beveiligen en cellen blokkeren 4.1 Cellen blokkeren 4.2 Werkblad beveiligen"

Transcriptie

1 Handleiding of opdracht die veel van de mogelijkheden van Excel uitlegt en gebruikt. Het opbouwen van een werkblad in Excel, om de score van een spel darts bij te houden. Van het invoeren van gegevens tot het maken van een macro en alles wat daartussen zit. Inhoud; 1 Werkblad opmaken 1.1 Excel opstarten 1.2 Kolombreedte instellen 1.3 Rijhoogte instellen 1.4 Automatisch een reeks doorvoeren 1.5 Inkleuren van het werkblad 1.6 Lettertype en kleur 2 Het werkblad invullen 2.1 Cellen vullen met tekst 2.2 Functies invullen 2.3 Formules invullen 2.4 Als-functie gebruiken 2.5 Celverwijzing gebruiken 2.6 Het aantal gegooide beurten optellen 2.7 Gemiddelde met de functie wizzard 2.8 De functie optimaliseren met als 2.9 Laatste functie maken 3 Voorwaardelijke opmaak 4 Werkblad beveiligen en cellen blokkeren 4.1 Cellen blokkeren 4.2 Werkblad beveiligen 5 Macro maken 5.1 Nieuw spel Macro opnemen 5.2 De opname 5.3 Een macroknop maken 6 Beeld van het score bord optimaliseren 6.1 Beeld in twee helften verdelen 6.2 Beeldformaat aanpassen aan de selectie 6.3 Opmerking in een cel invoegen 6.4 Het spel spelen 6.5 De macroknop testen 7 Driedimensionaal rekenen 7.1 Werkblad kopiëren 7.2 Tabblad naam wijzigen 7.3 Celverwijzingen naar een ander werkblad

2 1 Werkblad opmaken blad 3 Met dit praktijkvoorbeeld maak je een werkblad op om de puntentelling bij het spel darts bij te houden. Je maakt kennis met een groot deel van de mogelijkheden van Excel en bouwt een werkende applicatie. Tip: Sla aan het eind van de les je werkblad op een diskette op onder je eigen naam en Dartscore, zodat je de volgende les verder kunt werken. 1.1 Excel opstarten Klik met de muis op; Start, Programma s, Microsoft Excel. 1.2 Kolombreedte instellen. Klik met de muis in het hart van de cel A1 en druk hierna de Control toets in Klik nu met ingedrukte Ctrl-toets op het hart van Cel C1 en Cel E1. Je hebt nu drie cellen geselecteerd. Klik daarna op; Opmaak, Kolom, Breedte Wijzig de kolombreedte in 5 druk eerst op Backspace en type de 5. Sluit af met OK. Wijzig op dezelfde manier de breedte van de kolommen van B1 en D1 in Hoogte van de rijen aanpassen. Klik met de muis op cel A2 en klik op; Opmaak, Rij, Hoogte Verander de hoogte in 20 Doe hetzelfde met de rij van cel A4 en verander de hoogt in 40.

3 1 Werkblad opmaken blad Automatisch een reeks doorvoeren Het doornummeren van de beurten. Ga in cel A6 staan en type een 1. Wijs nu met ingedrukte Ctrl-toets met de muis op de vulgreep en hou de linker muisknop ingedrukt terwijl je de muis 25 plaatsen naar beneden schuift over de kolom A dus naar A30. Je hebt als het goed is nu in kolom A genummerd van 1 tot en met 25. Nummer nu ook in kolom C de beurten 1 tot en met 25. Met ingedrukte Control en muistoets naar beneden slepen Probeer dit ook eens in een leeg gebied met de volgende reeks; Jan, sleep met alleen de muisknop ingedrukt de vulgreep naar beneden of opzij. Za, sleep met alleen de muisknop ingedrukt de vulgreep naar beneden of opzij. Klaar, verwijder deze reeksen dan weer 1.5 Inkleuren van het werkblad Om straks een duidelijk beeld te krijgen gaan we cellen van het werkblad inkleuren. Selecteer de cellen A1:E1, door eroverheen te slepen met ingedrukte muistoets. Klik nu op het keuze driehoekje van het verfpotje en kies een kleur uit het zichtbare palet. Kleur de rest van het werkblad in tot je dit geheel krijgt. Lekker donkere kleur Lekker lichte kleur

4 1 Werkblad opmaken blad Lettertype en kleur Ga in de Cel B2 en B4 staan en kies voor de letterkleur bijvoorbeeld geel (gebruik weer de Ctrl-toets om meerdere cellen te selecteren). Dit zal straks goed afsteken tegen de donkere achtergrond kleur. Kies voor Cel D2 en D4 een andere lichte kleur zoals oranje of lichtgroen. Kies voor de cellen B2 en D2 lettertype; Arial; 18 punten groot en Vet. Kies voor de Cellen B4 en D4 lettertype; Arial; 36 punten groot en Vet en Cursief. Spelregels; Twee spelers beginnen met 501 punten. Met het werpen van darts op het bord verdient de speler punten (afhankelijk van waar de darts terechtkomen). De 501 punten worden verminderd met elke worp. De spelers werpen om de beurt en die speler die als eerste 0 punten over heeft is UIT en heeft gewonnen.

5 2 Het werkblad invullen blad Cellen vullen met tekst. Type in cel B1 de tekst; Deelnemer 1 Type in cel D1 de tekst; Deelnemer 2 Type in cel B3 de tekst; Type in cel B5 de tekst; Gemiddelde worp Aantal beurten Met kopiëren en plakken moet dezelfde teksten in D3 en D5 komen te staan; Je kunt ook met de pijlpunt van de muis op de zwarte selectie rand van Cel B3 gaan staan. Druk nu weer de Ctrl-toets in en verplaats de muispijl naar Cel D3 terwijl je de linker muistoets en de Ctrl-toets ingedrukt houdt. Je maakt nu een kopie. Laat pas als laatste de Ctrl-toets los! Type in Cel A31; begin Dit zijn de 501 begin punten die elk krijgt Type in Cel A32; score Dit zijn alle worpen bij elkaar opgeteld Type in Cel A33; rest Dit is de rest score die nog over blijft Type in Cel A34; form. Dit is de formule die aangeeft wie als eerste uit is dus de 501 punten als eerste heeft weggegooid. Type in Cel F5; gegooid 1 hieronder wordt straks met een formule het aantal worpen bijgehouden van deelnemer 1. Type in Cel G5; gegooid 2 hieronder wordt straks met een formule het aantal worpen bijgehouden van deelnemer 2. Type in Cel B31 en Cel D31 de waarde 501 (de beginstand als getal). 2.2 Functies invullen Een functie herken je aan; I. Het begint altijd met een = teken II. Er staat altijd een afgekort woord in (om een bewerking aan te geven) III. In de functie wordt gewerkt met getallen en celadressen of zelfs gebieden van celadressen. Type in Cel B32; =SOM(B6:B30) Deze formule sommeert alle worpen die je van boven naar beneden invult in de cellen B6 tot en met B30. Maak geen type fouten, want dan werkt het niet. Kopieer deze formule ook naar cel D32. Je zult zien dat de formule automatisch rekening houdt met de verandering van de letter B in D (wil je dit niet, dan zou je voor de B een $ teken moeten zetten, dan wordt het een absoluut celadres en dan verandert de letter niet bij het opzij kopiëren).

6 2 Het werkblad invullen blad Formules invullen En formule herken je aan; I. Het begint met een = teken II. Er worden berekeningen uitgevoerd door + - * / enz. tekens te gebruiken. III. Er worden celadressen of getallen in gebruikt. Type in cel B33; =B31-B32 Kopieer deze formule ook naar cel D33 Deze formule verminderd de begin score van 501 met de score van alle beurten. Hier staat dus hoeveel punten je over hebt en na vaak genoeg gooien zal daar 0 uitkomen, of zelfs een negatief getal uit komen. 2.4 Als-functie gebruiken De Als-functie wordt gebruikt om een keuze uit twee te maken. Als je minder dan 1 punt over hebt, dan wil je het woord UIT zien, anders wil je de resterende punten zien..eehhh...lekker belangrijk. Maak geen type fouten, want dan werkt het niet. Type in cel B34; =ALS(B33<1; UIT ;B33) In cel B33 staan de resterende punten en Als die minder zijn dan 1, dan ben je natuurlijk UIT Kopieer deze formule ook naar cel D34. Anders heb je meer dan 1 punt over, moet je nog steeds gooien en wil je de resterende punten kunnen zien, die je nog weg moet gooien. Het is leuk om bij te houden in hoeveel beurten je de 501 punten uit kunt gooien. Als er een beurt gegooid is, dan wil ik een 1 zien, anders een 0. type in cel F6; =ALS(B6>0;1;0) Als je een beurt gooit, vul je een waarde bij B6 in die groter is dan 0. Dan wil je dat deze beurt meetelt = 1 Anders heb je namelijk nog niet gegooid, en dan is de inhoud van B6 kleiner dan 1 (B6=0) en telt deze beurt niet mee = 0. Kopieer nu deze formule ook naar cel G6, maar hou er rekening mee dat het in de formule nu niet gaat om C6 maar D6! Kopieer deze twee formules nu naar alle cellen van F7 tot en met G30 Gebruik hiervoor weer de vulgreep.

7 2 Het werkblad invullen blad Cel verwijzing gebruiken. Je kunt het resultaat van een berekening in een andere cel zichtbaar maken, door in die cel een cel verwijzing te plaatsen. De celverwijzing ziet er voor B4 als volgt uit. Type in cel B4; =B34 Type in cel D4; =D34 Nu zijn de overgebleven punten boven in het werkblad lekker groot te lezen. Als je genoeg hebt gegooid, dan staat er zelfs het woord UIT te lezen. 2.6 Het aantal gegooide beurten optellen. Maak net als bij 2.2 een functie die in Cel C5 en Cel E5 het aantal gegooide beurten bij elkaar optelt. Het aantal gegooide beurten van deelnemer 1 staan in Cel F6 tot en met F30 en het aantal gegooide beurten van deelnemer 2 staan in Cel G6 tot en met G Gemiddelde met de functie wizzard Ga in Cel C3 staan en klik op het = teken in de formulebalk Klik daarna op het driehoekje om uit de lijst een functie te kiezen. Kies voor de functie GEMIDDELDE Klik op deze aanwijzer om naar je werkblad terug te keren en het gebied te selecteren Om de reeks van cellen aan te wijzen die gemiddelde moeten worden moet je op de aanwijzer drukken bij Getal1. We maken maar 1 reeks namelijk die van Deelnemer 1 en die loopt van de eerste beurt in B6 tot en met B30.

8 2 Het werkblad invullen blad 9 Selecteer de cellen B6:B30 en keer terug in de functie wizzard, door op deze knop te klikken met de muis. Druk daarna in de functie wizzard op OK. Doe dit ook voor de Deelnemer 2 in Cel E3 2.8 Deze functie optimaliseren Als er nog niets gegooid is, geeft de GEMIDDELDE functie ##### als resultaat. Deze foutmelding komt omdat de gemiddelde functie nu nog door nul deelt. Maak dus een ALS functie in cel C3 en E3, waarbij je de gemiddelde formule in een als formule stopt; Als er nog niets gegooid is, dan moet er een 0 te zien zijn, anders moet er het gemiddelde te zien zijn. Om een verandering in een functie te kunnen maken, moet je eerst op de cel klikken. Dan kun je in de formule balk op de G van gemiddelde klikken en kun je in de functie veranderen door te typen. 2.9 Laatste functie maken Type in Cel C5; Type in Cel E5; =SOM(F6:F30) =SOM(G6:G30) Met deze formules worden de gegooide beurten opgeteld.

9 3 Voorwaardelijke opmaak blad 10 Als je in één beurt met 3 pijltjes meer dan 99 punten gooit is dat heel goed. We laten deze score dan ook automatisch rood gekleurd worden. Selecteer de Celblokken B6:B30 en D6:D30 met ingedrukte muisknop en de Ctrl-toets. Klik op Opmaak; Voorwaardelijke opmaak Klik op het driehoekje om uit de lijst te kunnen kiezen voor groter dan. Plaats hier de cursor en vul de waarde 99 in. Klik daarna op Opmaak in dit venster en het Celeigenschappen venster verschijnt. Klik op Vet Kies de Kleur Rood Afsluiten met OK En tenslotte nogmaals OK

10 4 Werkblad beveiligen en cellen blokkeren blad Cellen blokkeren Je hebt nu een werkblad applicatie gebouwd, die je vaker zult willen gebruiken. Het is dus handig om het werkblad te beveiligen. Je kunt dan alleen nog maar invullen en de formules en functies kun je niet meer veranderen. Selecteer de Celblokken B6:B30 en D6:D30 Kies voor Opmaak; Celeigenschappen. Klik op het tabblad Bescherming Haal het vinkje weg bij Geblokkeerd door er een keer met de muis op te klikken. Je haalt nu de blokkering weg en alleen deze cellen kun je straks wijzigen als het werkblad beveiligd is. 4.2 Werkblad beveiligen Kies voor; Extra, Beveiliging, Blad beveiligen Geef GEEN password, maar klik gewoon op OK

11 5 Macro maken blad Nieuw spel Macro opnemen Kies bij Extra, voor Nieuwe macro opnemen. Alle stappen die je nu gaat doen worden door de macro opgenomen en als je straks je macro gaat gebruiken, doet de macro al deze stappen heel snel na. We willen met een macroknop het score bord automatisch wissen, zodat we met een schone lei of een nieuw spel kunnen beginnen. We gaan ervan uit, dat dezelfde spelers tegen elkaar blijven spelen (dus de namen van de deelnemers laten we staan). Als eerste moet je de macro een naam geven; schoon Geef ook de beschrijving; Wist de scores Klik daarna op OK. Deze opname stop knop komt in beeld. LET OP, druk NOOIT op het sluitvakje, want dan komt die knop niet meer, maar gebruik het blauwe vierkantje 5.2 De opname is begonnen De volgende handelingen worden in de macro onthouden. Zet eerst de beveiliging uit Extra, Beveiliging, Beveiliging blad opheffen Selecteer de Celblokken B6:B30 en D6:D30 en druk op de Delete of Backspace toets, om het scorebord te wissen. Zet de beveiliging nu ook weer aan. Extra, Beveiliging Blad beveiligen Kies OK Klik op cel B6 Stop de opname door op de blauwe opname stoppen knop te drukken.

12 5 Macro maken blad Een macroknop maken Schakel eerst weer de beveiliging van je werkblad uit Extra Beveiliging Beveiliging blad opheffen. Kies bij Beeld voor Werkbalken, Formulieren Klik op in de formulieren werkbalk en sleep een knop in je werkblad (begin in de linker bovenhoek en hou de muisknop ingedrukt, beweeg naar de rechter onderhoek en laat daar de muisknop weer los). Knop maken Het volgende menu verschijnt. Klik nu op de reeds opgenomen macro; schoon en klik op OK Verander de naam van de knop in; Nieuw spel (gewoon met de cursor op het woord Knop 1 klikken, en met Backspace en Delete veranderen). Tot slot beveilig je het werkblad weer zodat het niet veranderd kan worden door verkeerd gebruik.

13 6 Beeld van het score bord optimaliseren blad Beeld in twee helften verdelen Het kan handig zijn om de bovenste helft van het werkblad stil in beeld te houden, terwijl je de onderste helft gebruikt om de scores in te vullen en dus verschuift. Links bovenin de schuifbalk zit een venster verdeel knopje. Klik hierop met de muis en schuif het knop je tot de grens tussen rij 5 en rij Beeldformaat aanpassen aan selectie Selecteer met de muis de cellen A1:G1 Klik met de muis op het keuzedriehoekje naast het beeldformaat percentage Kies uit de lijst aanpassen aan selectie. Het eindresultaat is een score programma in Excel

14 6 Beeld van het score bord optimaliseren blad Opmerking in een cel invoegen Het zou handig zijn als iemand met weinig verstand van Excel zo nu en dan een aanwijzing krijgt, door met de muis boven een cel te zweven. Per cel kun je een opmerking invoegen, die alleen zichtbaar wordt als je er met de muis boven zweeft. Hef de beveiliging van het werkblad op. Geef in Cel B2 een rechter muisklik en kies voor Opmerking invoegen. In het werkblad verschijnt een tekstvak, wat je met de teken editor kan veranderen van kleur, lettertype, lettergrootte, schaduw effect, afmetingen enz. Bijvoorbeeld de aanwijzing: Hier de spelernaam intypen. Hier heb je een tekstvak zonder lijn en met verlooptint vulling, lettertype comic sans 9 punten groot. Dit tekstvak heeft een kleur en schaduw en lettertype Times New Roman 10 punten groot En ziehier, Arial 11 punten letters en een bitmap patroon vulling. 6.4 Het spel spelen Vul voor twee spelers de scores in die uiteindelijk in 1 winnaar oplevert. Test je werkblad uit en kijk of 1, Het aantal beurten goed uitgerekend wordt. 2, De gemiddelde worp klopt. 3, De score klopt (het woord uit verschijnt. 6.5 Macroknop testen Na invulling is je scorebord vol en wil je hem kunnen wissen. Klik op je macro knop Schoon en kijk wat er gebeurt. Bewaar je werkblad op de 3,5 inch diskette A:\

15 7 Driedimensionaal rekenen blad 16 Bij het darten speel je nooit één set, maar meerdere sets. Bij een echt toernooi speel je in de eerste ronde 3 sets, de tweede ronde 5 sets enzovoorts. Je moet dus dit werkblad 3een aantal maal kopiëren om meer sets te kunnen spelen. 7.1 Werkblad kopiëren Geef een rechter muisklik op Blad 1 Kies Blad verplaatsen of kopiëren Herhaal deze stap totdat je vijf dezelfde werkbladen hebt. Zet een vinkje bij Kopie maken en klik op OK 7.2 Tabblad naam wijzigen Geef op het eerste blad ( Blad 1 ) weer een rechter muisklik. Kies nu voor Naam wijzigen en verander de namen nu in Spel 1, Spel 2 enz. 7.3 Celverwijzingen naar een ander werkblad De inhoud van een cel kun je in een ander werkblad zichtbaar maken. Klik eerst op het = teken en klik daarna op het werkblad met de cel waarin die informatie staat, klik dan op het midden van de bewuste cel zelf en druk tenslotte op Enter Klik op cel B2 in het blad Spel 2 Type het = teken Klik op de tab onder in Excel van Spel 1 Druk op de Enter toets. Bouw onderstaand werkblad op in Blad 2 van je werkblad door met celverwijzingen te werken. Probeer ook eens de winnaar met een formule zichtbaar te maken (dat is degene die als eerste 3 keer gewonnen heeft en dus drie keer uit is geweest).

SNELLE INVOER MET EXCEL

SNELLE INVOER MET EXCEL SNELLE INVOER MET EXCEL Naam Nr Klas Datum Het is de bedoeling dat je de gegevens van een tabel op efficiënte wijze invoert, dat betekent: correct en snel! Microsoft Excel biedt verscheidene mogelijkheden

Nadere informatie

SNEL WERKEN MET EXCEL

SNEL WERKEN MET EXCEL SNEL WERKEN MET EXCEL 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Snel werken met Excel C O M P

Nadere informatie

Informatica College Blaucapel/KS Handelingsdeel IV. Basis Excel

Informatica College Blaucapel/KS Handelingsdeel IV. Basis Excel blaucapel Basis Excel Excel is een rekenprogramma: een elektronisch rekenvel. Het wordt ook wel een spreadsheet (een verspreid veld) genoemd. Wat kun je bijvoorbeeld maken met excel: Prijsberekeningen

Nadere informatie

6. Absolute en relatieve celadressering

6. Absolute en relatieve celadressering 6. Absolute en relatieve celadressering In deze module leert u: - Wat absolute en relatieve celadressering is; - De relatieve celadressering toepassen; - De absolute celadressering toepassen; - De absolute

Nadere informatie

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder.

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder. Inleiding Rekenen is een onderdeel van iedere opleiding. Het programma waar je mee kunt rekenen op de computer is het programma Excel, onderdeel van Microsoft Office. Excel is een krachtig rekenprogramma.

Nadere informatie

Cellen automatisch vullen

Cellen automatisch vullen Cellen automatisch vullen Open een nieuw bestand. Typ in cel A1 het woord Zondag. Klik op cel A1. Er staat nu een kader omheen. Rechts onder in het kader zie je een vierkantje, de vulgreep. Sleep de vulgreep

Nadere informatie

Hoofdstuk 8: Bewerken

Hoofdstuk 8: Bewerken Hoofdstuk 8: Bewerken 8.0 Inleiding Bewerken in Excel gaat grotendeels hetzelfde als het bewerken in andere Microsoft Office programma s. Als het bekend is hoe in Word tekst te knippen en plakken, dan

Nadere informatie

1. Cellen en formules

1. Cellen en formules 13 1. Cellen en formules Microsoft Excel is een rekenprogramma, ook wel spreadsheetprogramma genoemd. Met het woord spread wordt in het Engels tekst over meer kolommen bedoeld en de term sheet betekent

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen

www.digitalecomputercursus.nl 6. Reeksen 6. Reeksen Excel kan datums automatisch uitbreiden tot een reeks. Dit betekent dat u na het typen van een maand Excel de opdracht kan geven om de volgende maanden aan te vullen. Deze voorziening bespaart

Nadere informatie

1. Kennismaken met Calc

1. Kennismaken met Calc 1. Kennismaken met Calc In deze module leert u: - het programma Calc starten. - de onderdelen van het programmavenster van Calc herkennen. - over het werkblad verplaatsen. - gegevens invoeren. - het programma

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

4.5 Pagina eindevoorbeeld... 22

4.5 Pagina eindevoorbeeld... 22 INHOUD EXCEL 2002 1 Het begin... 1 1.1 Programma starten... 1 1.1.1 Manier 1... 1 1.1.2 Manier 2... 1 1.2 Goede versie... 1 1.3 Standaardinstellingen wijzigen 1... 2 1.3.1 Uitleg... 2 1.4 Standaardinstellingen

Nadere informatie

5 FORMULES EN FUNCTIES

5 FORMULES EN FUNCTIES 72 5 FORMULES EN FUNCTIES Dit hoofdstuk behandelt één van de belangrijkste aspecten van spreadsheet programma s: het rekenen met formules en functies. 5.1 Formules invoeren Bij dit onderwerp gebruikt u

Nadere informatie

De celwijzer is een rechthoekig kader dat om de actieve cel zit. celwijzer

De celwijzer is een rechthoekig kader dat om de actieve cel zit. celwijzer Inhoudsopgave: De werkmap p. 1 Navigeren p. 1 Selecteren p. 2 Het hele werkblad selecteren p. 2 Gegevens invoeren p. 3 De kolombreedte aanpassen p. 3 Bladtabs p. 4 Naam tabblad wijzigingen p. 4 Invoegen

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel.

Excel. Inleiding. Het meest gebruikte spreadsheet programma is Excel. Excel Inleiding Het woord computer betekent zoiets als rekenmachine. Daarmee is is eigenlijk aangegeven wat een computer doet. Het is een ingewikkelde rekenmachine. Zelf voor tekstverwerken moet hij rekenen.

Nadere informatie

Grafieken en reken oefeningen in Excel. De boekhouding van je. bedrijf kun je goed doen in Excel. Nog beter leren. omgaan met Word

Grafieken en reken oefeningen in Excel. De boekhouding van je. bedrijf kun je goed doen in Excel. Nog beter leren. omgaan met Word Grafieken en reken oefeningen in Excel. omgaan met Word De boekhouding van je Nog beter leren bedrijf kun je goed doen in Excel. Informatiekunde Omgaan met Excel College De Heemlanden 2005. Informatiekunde

Nadere informatie

Rekenblad (Calc) Invoer van gegevens. Les1: Het programmavenster. De werkmap

Rekenblad (Calc) Invoer van gegevens. Les1: Het programmavenster. De werkmap Rekenblad (Calc) Invoer van gegevens Met behulp van een rekenblad of spreadsheet kan je een groot aantal getallen invoeren, de computer hiermee laten rekenen en de bekomen resultaten verder verwerken.

Nadere informatie

Het maken van grafieken met Excel

Het maken van grafieken met Excel Het maken van grafieken met Excel Hoe vaak gebeurt het niet dat je bij een natuurkunde practicum een hele reeks meetgegevens verzameld hebt en dat je deze in een tabel en een grafiek in je verslag wilt

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl

Een toekomst voor ieder kind. www.altra.nl Een toekomst voor ieder kind www.altra.nl Excel Tips en trucs Knippen/kopiëren Kolommen verplaatsen Het is handig om de kolommen met de module en locatie als eerste twee in het overzicht te hebben. Selecteer

Nadere informatie

Het is af en toe niet om aan te zien hoe sommige

Het is af en toe niet om aan te zien hoe sommige Tabellen in Word 2010 Otto Slijkhuis Het is af en toe niet om aan te zien hoe sommige Word-gebruikers met teksten omgaan. In plaats van het invoegen van een tabel om gegevens keurig in een overzicht te

Nadere informatie

2.6 Spreadsheets met Excel

2.6 Spreadsheets met Excel 2.6 Spreadsheets met Excel LEERDOEL Het beheersen van de basisprincipes van werken met spreadsheets. Werken met spreadsheets leer je alleen maar door daadwerkelijk achter een computer te gaan zitten. Deze

Nadere informatie

www.digitalecomputercursus.nl 10. Voorbeeld berekeningen maken met Excel

www.digitalecomputercursus.nl 10. Voorbeeld berekeningen maken met Excel 10. Voorbeeld berekeningen maken met Excel In de komende hoofdstukken worden een aantal voorbeelden van berekeningen die gemaakt kunnen worden in Excel uitgelicht. U kunt deze berekeningen ook zodanig

Nadere informatie

Excel voor beginners (2) Handleiding van Helpmij.nl

Excel voor beginners (2) Handleiding van Helpmij.nl Excel voor beginners (2) Handleiding van Auteur: CorVerm April 2008 Ook deze keer gaan we aan de hand van een voorbeeld aan de slag om Excel beter te leren kennen. Ditmaal gaan we een model maken om de

Nadere informatie

5. Functies. In deze module leert u:

5. Functies. In deze module leert u: 5. Functies In deze module leert u: - Wat functies zijn; - Functies uitvoeren; - De verschillende functies van Calc kennen. - Naar een ander werkblad verwijzen. U kunt eenvoudige berekeningen, zoals aftrekken,

Nadere informatie

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1 HOOFDSTUK 1 Excel opstarten en afsluiten EXCEL kan worden opgestart via. Als EXCEL al vaker is gestart kun je direct op Microsoft Office EXCEL 2010 klikken. Typ anders in het zoekvak de eerste letters

Nadere informatie

Rekenen, catalogiseren, rapporten en andere zaken. Werken met een spreadsheet. door M. Aangeenbrug

Rekenen, catalogiseren, rapporten en andere zaken. Werken met een spreadsheet. door M. Aangeenbrug Rekenen, catalogiseren, rapporten en andere zaken Werken met een spreadsheet door M. Aangeenbrug Op de meeste PC s is wel een kantoorpakket geïnstalleerd. Velen beperken zich tot het gebruik van de tekstverwerker

Nadere informatie

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe 2014 Les 6 Kalender maken Gerkje Gouweouwe 25-5-2014 LES 6 KALENDER MAKEN IN WORD. Open Word, klik Tabblad Invoegen klik onder Tabel op het Vinkje en kies Tabel invoegen onderstaand scherm verschijnt.

Nadere informatie

1 De werkmap beschermen

1 De werkmap beschermen 1 De werkmap beschermen Er zijn veel redenen om een werkmap, of delen ervan, te willen afschermen of beschermen. Het kan zijn dat delen van een werkblad gegevens bevatten die nodig zijn bij een berekening,

Nadere informatie

Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies kiezen:

Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies kiezen: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 De functies Gemiddelde en Afronding Een functie is een kant en klare formule. Via de knop Som in de groep Bewerken van het tabblad Start kun je een aantal veelgebruikte functies

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. module 4. Excel Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2004 ISBN:

Europees Computer Rijbewijs. module 4. Excel Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2004 ISBN: Europees Computer Rijbewijs module 4 Excel 2003 2004 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2004 ISBN: 90 460 0102 4 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel HOOFDSTUK 1 beginnen met excel Inleiding Voor het betere rekenwerk in de bedrijfseconomie worden spreadsheets (rekenbladen) gebruikt. In dit hoofdstuk leer je omgaan met algemene basisbewerkingen in Excel:

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide Starten met Excel 13

INHOUD. Ten geleide Starten met Excel 13 INHOUD Ten geleide 11 1 Starten met Excel 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Microsoft Excel starten 13 1.3 Het toepassingsvenster van Excel 14 1.3.1 De titelbalk 14 1.3.1.1 De werkbalk Snelle toegang 15 1.3.1.2

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Microsoft Word

Hoofdstuk 1. Microsoft Word Handleiding Hoofdstuk 1. Microsoft Word... 2 Vet, cursief en onderstreept... 2 Opslaan van een bestand... 2 Afsluiten van een bestand... 2 Definitief Verwijderen van een bestand... 2 Beginnen met nieuw

Nadere informatie

Maak van je tabel een database. Handleiding van Helpmij.nl

Maak van je tabel een database. Handleiding van Helpmij.nl Maak van je tabel een database. Handleiding van Auteur: CorVerm September 2008 handleiding: Maak van je tabel een database. Database in Excel. Zoals alle vorige afleveringen is ook deze aflevering weer

Nadere informatie

Cellen naast onder noem je een kolom Cellen naast elkaar noem je een rij Kolommen worden met letters aangegeven A..Z AA.AZ BA BZ enz.

Cellen naast onder noem je een kolom Cellen naast elkaar noem je een rij Kolommen worden met letters aangegeven A..Z AA.AZ BA BZ enz. Werken met Excel 1 A. werkbladen Een excelmap bestaat uit werkbladen. (zie onderaan het scherm). Als je met rechts op Blad1 klikt kan je bladen invoegen en de naam van bladen veranderen. Zie voorbeeld

Nadere informatie

Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2

Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2 Economische topper 4 Opdracht pag. 42 nr. 2 Te beheersen vaardigheid voor de lesgever: het is belangrijk dat u in een oogopslag de formules achter de getallen kan controleren. Het is voor de leerlingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Basis navigeren & bewerken

Hoofdstuk 2: Basis navigeren & bewerken Hoofdstuk 2: Basis navigeren & bewerken 2.0 Introductie In hoofdstuk 1 werd het Excel Dashboard uitgelegd; de verschillende componenten van de Excel interface. Dit hoofdstuk gaat over de basisfuncties

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken.

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Excel opstarten, verkennen en afsluiten EXCEL kan bijvoorbeeld worden opgestart via de snelkoppeling naar EXCEL op het bureaublad, als deze er is, of via of. Als EXCEL al vaker

Nadere informatie

P2 Exponentiële groei

P2 Exponentiële groei P2 Exponentiële groei Opgave 1 a. Zet in Excel in A1: Aantal jaar en in B1: Spaarbedrag. b. Zet in A2-A11 de getallen 1 t/m 10. Handig doen. Zie hulp bij Excel blad 6. c. Zorg met een formule dat er in

Nadere informatie

Handleiding aanpassen Cito-excelbestanden

Handleiding aanpassen Cito-excelbestanden Handleiding aanpassen Cito-excelbestanden M. van den Berg GION Februari 2015 Analyse Cito-opgaven 1) Neem het blad Analyse Cito-toetsopgaven voor u; 2) Pak de Cito-toets die u wilt invoeren voor u; 3)

Nadere informatie

Basis Excel cursus 2013

Basis Excel cursus 2013 Basis Excel cursus 2013 Learnit Training Gratis cursus Excel 2013 Deze Learnit cursus is ontwikkeld om u een indruk te geven van het rekenprogramma Excel 2013 en haar mogelijkheden. In zes lessen leert

Nadere informatie

2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac

2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac 2.4.4 LibreOffice Werkblad Mac Deze cursus bestaat uit 4 delen. 1. Werkblad gebruiken voor berekeningen 2. Werkblad gebruiken voor het maken van lijsten 3. Werkblad gebruiken voor een (eenvoudige) boekhouding

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Als je weet wat er komt, wat inhoud betreft, kijken bij maken van een spreekbeurt, kunnen we praten over jouw PowerPoint presentatie. Je hebt in de klas de basis handelingen op de computer al geleerd zoals:

Nadere informatie

2. Een adressenbestand maken in Excel

2. Een adressenbestand maken in Excel 23 2. Een adressenbestand maken in Excel Als u een grote hoeveelheid brieven of kaarten gaat versturen, kan het handig zijn om daarvoor adresetiketten af te drukken. Adresetiketten kunt u gebruiken voor

Nadere informatie

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010?

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Door: Meester Michael www.meestermichael.nl 1. Hoofdletters 3 2. Opslaan 4 3. Openen 6 4. Foutje? 7 5. Een tekst selecteren 7 6. Vet, schuin of onderstreept.

Nadere informatie

6.5. Verplaatsen en kopiëren: oefeningen

6.5. Verplaatsen en kopiëren: oefeningen 6.5. Verplaatsen en kopiëren: oefeningen Oefening 20.: rijen invoegen Activeer het werkblad uit voorgaande oefening (of vraag de docent om oefenbestand Factuur B-rijen invoegen ). Selecteer rij 2. Versleep

Nadere informatie

Makkelijk Publiceren

Makkelijk Publiceren Met Makkelijk Publiceren is het mogelijk overzichten te maken van bijvoorbeeld de actuele uitgeleende materialen of het aantal uitleningen per leerling. Deze overzichten worden getoond in Microsoft Office

Nadere informatie

Je kan op verschillende manierenn gegevens verplaatsen. Je zal steeds eerst de cellen die je wilt

Je kan op verschillende manierenn gegevens verplaatsen. Je zal steeds eerst de cellen die je wilt Knippen - Plakken Je kan op verschillende manierenn gegevens verplaatsen. Je zal steeds eerst de cellen die je wilt verplaatsen, moeten selecteren om ze vervolgens te knippen en dan de cel te selecteren

Nadere informatie

Korte inleiding Excel

Korte inleiding Excel Korte Inleiding Excel, het verwerken van meetresultaten 1 Korte inleiding Excel ten behoeve van het verwerken van meetresultaten. In deze korte cursus zullen we leren hoe we het spreadsheet-(rekenvel-)programma

Nadere informatie

1. Excel inrichten en basisfuncties

1. Excel inrichten en basisfuncties 13 1. Excel inrichten en basisfuncties In Hoofdstuk 1 van het cursusboek heb je kunnen lezen hoe je Excel zelf kunt inrichten. Verder kwam een aantal basisfuncties van Excel aan de orde. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Excel: jaarkalender maken, bevat voorw. opmaak opties

Excel: jaarkalender maken, bevat voorw. opmaak opties Excel: jaarkalender maken, bevat voorw. opmaak opties Handleiding van Auteur: CorVerm Januari 2011 handleiding: Excel: jaarkalender maken, bevat voorw. opmaak opties In dit artikel leggen we aan de hand

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie

Workmate 4: Pentomino-Excel

Workmate 4: Pentomino-Excel Workmate 4: Pentomino-Excel OnderwijsAdvies Van Beeckstraat 62 2722 BC ZOETERMEER Tel. (079) 329 5600 E-mail: somplextra@onderwijsadvies.nl www.onderwijsadvies.nl 2006 OnderwijsAdvies Somplextra Workmate

Nadere informatie

Trainingsomschrijving Excel 97 / 2000 / 2003 NL

Trainingsomschrijving Excel 97 / 2000 / 2003 NL Module 1 Basisvaardigheden Module 2 Spreadsheets opzetten Module 3 Layout en afdrukken Module 4 Grafieken Module 5 Functies Module 6 Geautomatiseerde oplossingsmethoden Module 7 Werken met databases Module

Nadere informatie

2.15 Herhaling basis/verdieping: oefeningen

2.15 Herhaling basis/verdieping: oefeningen 2.15 Herhaling basis/verdieping: oefeningen Oefening 7.: Gegevens invoeren Open een nieuw document. Vul uw scherm in zoals hieronder weergegeven. Bewaar de map onder de naam Factuur. Oefening 8.: Kolombreedte

Nadere informatie

4. Grafieken. 4.1 Een dia met grafiek invoegen

4. Grafieken. 4.1 Een dia met grafiek invoegen 4. Grafieken Het kan zeer verhelderend zijn om één of meerdere grafieken in uw presentatie op te nemen. Aangezien het bij een presentatie belangrijk is dat het publiek in één oogopslag kan zien waar een

Nadere informatie

Een formule is een berekening die jij zelf maakt in Excel. Een formule begint met het isgelijkteken en bevat celverwijzingen.

Een formule is een berekening die jij zelf maakt in Excel. Een formule begint met het isgelijkteken en bevat celverwijzingen. Formules Een formule is een berekening die jij zelf maakt in Excel. Een formule begint met het isgelijkteken en bevat celverwijzingen. Figuur 1. Elke formule begint met = Stappen bij het maken van een

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

1 Copyright 2009 Digitale Computer Cursus 1e druk 2009 Auteur Interactieve oefeningen en website Vormgeving A. Beumer A.J.M. Mul A. Beumer Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

VAARDIGHEDEN EXCEL. MEETWAARDEN INVULLEN In de figuur hieronder zie je twee keer de ingevoerde meetwaarden, eerst ruw en daarna netjes opgemaakt.

VAARDIGHEDEN EXCEL. MEETWAARDEN INVULLEN In de figuur hieronder zie je twee keer de ingevoerde meetwaarden, eerst ruw en daarna netjes opgemaakt. VAARDIGHEDEN EXCEL Excel is een programma met veel mogelijkheden om meetresultaten te verwerken, maar het was oorspronkelijk een programma voor boekhouders. Dat betekent dat we ons soms in bochten moeten

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Excel Elektronisch rekenblad Dhr. Goeminne

Excel Elektronisch rekenblad Dhr. Goeminne 2 e semster 13 Excel Elektronisch rekenblad Dhr. Goeminne Naam :. Hoofdstuk 1: Inleiding Met een rekenblad kunnen we gegevens berekenen, vergelijken, ordenen en presenteren. Excel start je op via het menu

Nadere informatie

Hoofdstuk 19: Macro s

Hoofdstuk 19: Macro s Hoofdstuk 19: Macro s 19.0 Inleiding Als je steeds dezelfde actie moet uitvoeren in Excel, dan kan het de moeite waard zijn om in plaats daarvan een macro uit te voeren (afgeleid van het Griekse "μάκρο",

Nadere informatie

MHR - Postbus 219-2410 AE Bodegraven Tel. (0172) 636465 - Fax (0172) 636466 - E-mail: somplextra@mhr.nl www.mhr.nl. 2006 MHR architecten in leren

MHR - Postbus 219-2410 AE Bodegraven Tel. (0172) 636465 - Fax (0172) 636466 - E-mail: somplextra@mhr.nl www.mhr.nl. 2006 MHR architecten in leren Workmate 2: Excel MHR - Postbus 219-2410 AE Bodegraven Tel. (0172) 636465 - Fax (0172) 636466 - E-mail: somplextra@mhr.nl www.mhr.nl 2006 MHR architecten in leren Somplextra Workmate 2: Werken met Excel

Nadere informatie

Excel enkele tips Handleiding van Helpmij.nl Auteur: CorVerm Juni 2014

Excel enkele tips Handleiding van Helpmij.nl Auteur: CorVerm Juni 2014 Excel enkele tips Handleiding van Auteur: CorVerm Juni 2014 handleiding: Excel enkele tips Lege cellen, rijen en of kolommen verwijderen Stel dat er lege rijen, kolommen en cellen in je Excel sheet zitten

Nadere informatie

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007...

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007... ESIS en Excel 2003 en 2007 Inhoud 1. Exporteren... 2 2. Verschil Xls en Csv... 2 3. Het maken van een Csv bestand... 4 4. Sorteren in Excel 2003... 9 5. Sorteren in Excel 2007...10 6. Filteren in Excel

Nadere informatie

Sneltoetsen Excel 2010

Sneltoetsen Excel 2010 1 Waarom Sneltoetsen Gebruiken? Om het werken met Excel te versnellen en gemakkelijker te maken zijn er honderden sneltoetsen die je kunt gebruiken om de meest uitlopende opdrachten uit te voeren. Je kunt

Nadere informatie

Excel opdracht: ICT cijferlijst. Stap 1: De eerste inhoud. Stap 2: Een beetje opmaak

Excel opdracht: ICT cijferlijst. Stap 1: De eerste inhoud. Stap 2: Een beetje opmaak Excel opdracht: ICT cijferlijst Het leven van een ICT leraar is zwaar. Hij moet niet alleen hard werken om leuke en nuttige Excelopdrachten te verzinnen voor zijn leerlingen. Hij moet ook nog een cijferadministratie

Nadere informatie

Computerlessen voor Senioren. Themacursus. Basis Excel. Uitgave Samenstelling: Lucien Delchambre Paul Derycke. Werken met mappen 1

Computerlessen voor Senioren. Themacursus. Basis Excel. Uitgave Samenstelling: Lucien Delchambre Paul Derycke. Werken met mappen 1 & Computerlessen voor Senioren Themacursus Basis Excel Uitgave 2010 Samenstelling: Lucien Delchambre Paul Derycke Werken met mappen 1 HANDLEIDING BASIS EXCEL 3 1 Inleiding 3 2 Belangrijke functies 8 3

Nadere informatie

Aanmaken. Transportfile. EasyNBF

Aanmaken. Transportfile. EasyNBF Aanmaken Transportfile EasyNBF 1 0 Inhoudsopgave 0 INHOUDSOPGAVE 2 1 EASYTRANSPORT 3 1.1 Het formaat waarin scores worden verwerkt 4 1.2 Een score transportbestand aanmaken 5 1.2.1 Handmatig invoeren van

Nadere informatie

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline Werken met de website basisonline Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline - login met de verkregen inlognaam en wachtwoord - je inlognaam is jouw emailadres

Nadere informatie

In het venster Blad Beveiligen wordt aangegeven wat gebruikers nog wel mogen. Daarnaast kan een wachtwoord worden ingevoerd.

In het venster Blad Beveiligen wordt aangegeven wat gebruikers nog wel mogen. Daarnaast kan een wachtwoord worden ingevoerd. Werkblad beveiligen Een werkblad kan beveiligd worden zodat gebruikers geen ongewenste wijzigingen kunnen aanbrengen. Standaard zijn alle cellen in een werkblad vergrendeld. Deze vergrendeling wordt toegepast

Nadere informatie

Excel voor beginners (5) Kasboek. Handleiding van Helpmij.nl

Excel voor beginners (5) Kasboek. Handleiding van Helpmij.nl Excel voor beginners (5) Kasboek Handleiding van Auteur: CorVerm September 2008 Deel 5. Kasboek in Excel. Deze keer gaan we een kasboek maken in Excel. De meeste functies die we gaan gebruiken ken je al

Nadere informatie

Tutorial. Microsoft Excel 2003. Gevorderd

Tutorial. Microsoft Excel 2003. Gevorderd Bureau voor Taal en Inform at ic a Werfkade 10 9601 LG Hoogezand 0598 390070 e-mail: bti@bbti.nl Tutorial Microsoft Excel 2003 Gevorderd www.bbti.nl EEWL+RRJH]DQG 2 )81&7,(6,QWURGXFWLH Bij deze tutorial

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen

Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen Deze handleiding kunt u gebruiken als u uw percelen gaat wijzigen en intekenen. Wat staat er in deze handleiding 1 Wat ziet u op uw scherm 1 2 Wat

Nadere informatie

INFORMATIE HALEN UIT EXCEL REKENBLADEN

INFORMATIE HALEN UIT EXCEL REKENBLADEN INFORMATIE HALEN UIT EXCEL REKENBLADEN Naam Nr Klas Datum Microsoft Excel is een rekenprogramma dat behoort tot het geïntegreerd softwarepakket Microsoft Office. Elektronische rekenbladen of spreadsheets

Nadere informatie

HANDLEIDING. Excel 2003

HANDLEIDING. Excel 2003 HANDLEIDING Excel 2003 Deze handleiding is onderdeel van de lesmethode Dubbelklik Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

ICT ICT 01. Voordat je begint met het maken van een tekst. moet je weten wat het toetsenbord kan. J.P.Siebelink. Office 2003

ICT ICT 01. Voordat je begint met het maken van een tekst. moet je weten wat het toetsenbord kan. J.P.Siebelink. Office 2003 ICT J.P.Siebelink Office 2003 ICT 01 Voordat je begint met het maken van een tekst moet je weten wat het toetsenbord kan Wat ga je doen? Door deze kaarten allemaal te maken weet je zeker dat je goed genoeg

Nadere informatie

Cursus Excel voor beginners (6) Functies.

Cursus Excel voor beginners (6) Functies. Cursus Excel voor beginners (6) Functies. Handleiding van Auteur: CorVerm September 2008 Functies in Excel. Laten we eerst even kijken wat een functie is. Een functie bestaat uit een aantal argumenten

Nadere informatie

Excel Van rookie tot wizard. Willem De Meyer Hans Vanlanduyt. Acco Leuven / Den Haag

Excel Van rookie tot wizard. Willem De Meyer Hans Vanlanduyt. Acco Leuven / Den Haag Excel 2016 Van rookie tot wizard Willem De Meyer Hans Vanlanduyt Acco Leuven / Den Haag Inhoud Inleiding 11 1 Structuur van een Excelmap 13 2 Navigeren en selecteren in een werkmap 19 2.1 De schuifbalken

Nadere informatie

REKENEN MET EXCEL. Naam Nr Klas Datum

REKENEN MET EXCEL. Naam Nr Klas Datum REKENEN MET EXCEL Naam Nr Klas Datum Microsoft Excel wordt gebruikt om facturen, bestelbonnen, prijsoffertes, rapporten en ander rekenwerk uit te voeren. Rekenbladen moeten dus formules bevatten! In deze

Nadere informatie

Minder bekende functies in Excel

Minder bekende functies in Excel Minder bekende functies in Excel Handleiding van Auteur: CorVerm Maart 2011 Datum/tijd plaatsen in een cel Om de datum van vandaag in een cel weer te geven gebruik je de functie =VANDAAG(), weergeven van

Nadere informatie

EXCEL BASIS 2013

EXCEL BASIS 2013 EXCEL BASIS 2013 WWW.I-LEARNING.BE - 4 FORMULE-INVOER ALS EXCEL EEN BEREKENING MOET DOEN, MOET JE EEN FORMULE OF EEN FUNCTIE INVOEREN 4.1 OPERATOREN + om op te tellen - om af te trekken / om te delen *

Nadere informatie

Een grafiek maken in Excel

Een grafiek maken in Excel Een grafiek maken in Excel [Paul De Meyer] 1 Microsoft Excel starten Ga naar start en kies in Alle programma s voor Microsoft Excel of Dubbelklik op het bureaublad het icoontje Microsoft Excel Automatisch

Nadere informatie

Excel voor beginners (3) Handleiding van Helpmij.nl

Excel voor beginners (3) Handleiding van Helpmij.nl Excel voor beginners (3) Handleiding van Auteur: Corverm Mei 2008 Excel voor beginners deel 3. Vorige delen: Deel 1 Deel 2 In het vorige deel hebben we beloofd om iets te gaan maken i.v.m. het EK voetbal,

Nadere informatie

Excel: maak een tabel

Excel: maak een tabel Excel: maak een tabel Excel is een handig programma als je gegevens wilt ordenen en sorteren of wanneer je met cijfers werkt. In deze studiekaart leer je hoe je een tabel kunt maken in Excel. Er zijn nog

Nadere informatie

MS Excel. Module 0. MS Excel, versie 2000 (NL) Nummer: 252 (26082002) The Courseware Company

MS Excel. Module 0. MS Excel, versie 2000 (NL) Nummer: 252 (26082002) The Courseware Company MS Excel Module 0 MS Excel, versie 2000 (NL) Nummer: 252 (26082002) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

8. Adresetiketten maken

8. Adresetiketten maken 8. Adresetiketten maken In deze module leert u: - Hoe u een adressenbestand kunt maken; - Hoe u een adressenbestand kunt koppelen aan Writer; - Hoe u adresetiketten van dat adressenbestand kunt maken;

Nadere informatie

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen:

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: cel noemt men de plaats waarin b.v. deze tekst staat 3 Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: 4 Het uiterlijk

Nadere informatie

Een planning maken in Excel (handmatige opmaak)

Een planning maken in Excel (handmatige opmaak) Een planning maken in Excel (handmatige opmaak) Deze handleiding is gebaseerd op Excel 2007 en Excel 2010. Bij nieuwere versies van Excel werkt het op dezelfde manier, maar ziet het beeld er soms net even

Nadere informatie

Office LibreOffice Werkblad gebruiken

Office LibreOffice Werkblad gebruiken office_lo_werkblad_gebruiken/05-03-15/pag 1/6 Office LibreOffice Werkblad gebruiken Deze les bestaat uit 4 delen. 1. Werkblad gebruiken voor berekeningen 2. Werkblad gebruiken voor het maken van lijsten

Nadere informatie

1 DATABASE MANAGEMENT

1 DATABASE MANAGEMENT 1 DATABASE MANAGEMENT 1.1 Inleiding Excel wordt veel gebruikt om met lijsten te werken. Meestal om informatie, zoals klantgegevens, op te slaan. Ook worden lijsten vaak gebruikt om gegevens te verwerken

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

Microsoft Office 2003

Microsoft Office 2003 Computer Basis boek Microsoft Office 2003 Word, Excel en PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Werken in Office 2003 17 Deel 2 Word 2003 43 Deel 3 Excel 2003 117 Deel 4 PowerPoint

Nadere informatie