Waarom mestscheiding?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom mestscheiding?"

Transcriptie

1 Opdrachtnr.: In opdracht van: Jan Feersma-Hoekstra Uitgevoerd door: Jan Siemen Atsma Datum: Fermentatieproef dikke fractie koemest Doel Onderzoeken of de dikke fractie van koemest, afkomstig van een mestscheider, wil fermenteren met Microferm. Inleiding Mest scheiden Bij het principe van mest scheiden, wordt de (koe)mest gescheiden in een vloeibare dunne fractie en een stapelbare dikke fractie. Bauer, een producent van mestscheiders zegt op hun website het volgende erover: Waarom mestscheiding? Mestscheiding is een strategische keuze. Het geeft u de mogelijkheid om veel efficiënter met uw mest om te gaan. Om te kunnen beoordelen waarom mestscheiding juist voor u belangrijk is, is het noodzakelijk om op de hoogte te zijn van een aantal voordelen dat mestscheiding met zich meebrengt: Kenmerken dunne fractie: Het vloeibare mestvolume wordt verkleind met 15 30% Mixen is niet meer nodig voor het aanwenden. Door scheiding van dikke en dunne fractie is er een lager verlies aan nitrogeen (NH3, CH4, NO2). Nauwkeurige analyses mogelijk. Snelle opname in de bodem en weinig versmering. Makkelijk en nauwkeurig aan te wenden. Laag drogestofgehalte, minder organische stof. Aanzienlijk minder onkruidzaden in de vloeibare fractie Uw voordelen: Lagere transportkosten Kleinere opslagvolumen Aanzienlijke reukvermindering Lagere milieubelasting Minder gewasschade Smakelijker gras Ideaal voor precisiebemesting Lager energieverbuik voor pompen en transport

2 Kenmerken dikke fractie: De dikke fractie is stapelbaar. Hoog drogestof gehalte. Relatief hoog fosfaat gehalte t.o.v. drijfmest. Zelfcomposterend. Te gebruiken als ligboxbedekking. Uw voordelen: Eenvoudige goedkope opslag mogelijk. Makkelijk laden en lossen. Verbetering bodemstructuur. Hogere Humuswaarden. Mag als vaste mest op natuurland. Lagere afvoerkosten. Hoog koecomfort tegen lage kosten. Het instrooien van dikke fractie in ligboxen heeft inmiddels een explosieve groei doorgemaakt. In navolging van het buitenland, waar al veel gebruik wordt gemaakt van deze methode, zijn nu ook veel Nederlandse veehouderijen overgegaan op het instrooien. Het mestmonster Monster is afkomstig van Marco v/d Wind uit Woudenberg. Het betreft de dikke fractie afkomstig uit een mestscheider. Monster is genomen en binnengekomen op , inzet fermentatie vind plaats op Monster is binnengekomen in een witte plastic zak en de inhoud is +/- 25 liter. Uitvoering Verhouding Microferm/mest: 1liter/m 3 Er wordt eerst een EM-oplossing klaar gemaakt: - 20ml Microferm - 180ml (kraan)kraanwater Deze oplossing wordt in een sprayflacon gedaan. 1 x sprayen met deze sproeier staat gelijk aan 1ml: getest op balans; 1gram water = 1ml water; bekerglas getareerd, 1 x gesprayd in dit glas, gewogen; is 1gram. Nog een paar keer gesproeid en de afwijking werd niet groter dan 0,02 gram. Van het mestmonster wordt 1 liter in een bekerglas afgewogen. Deze inhoud wordt in een teil gedaan en verspreid over de bodem van deze teil. Er wordt 5x gesprayd met de EM (microferm)-oplossing (5ml) waarna de inhoud van de teil een beetje wordt gemengd. Hierna wordt er nog eens 5x gesprayd (in totaal is er dus 10ml EM-oplossing over verneveld) waarna de inhoud nog eens wordt gemengd. Hierna wordt de inhoud in een plastic zak (1kg zak uit schap voor bijvoorbeeld bokashi) gedaan welke luchtdicht wordt afgesloten (met behulp van sealapparaat).

3 Bovenstaande procedure wordt 3 keer herhaald; monster dus in triplo. Ook wordt voor de controle 3 keer herhaald, maar dan zonder EM (microferm) in de oplossing; gewoon (kraan)water (ook in triplo). De zakken (6 in totaal) worden weggezet bij een niet te koele en niet te warme temperatuur (Agriton loodstemperatuur; +/- 19 C) waar ze 6 weken blijven liggen om te fermenteren. Na eventuele fermentatie worden de monsters onderzocht op de volgende parameters: - ph (zuurtegraad) - ORP (oxidatie / reductie potentieel) - EC,( is een maat voor de concentratie van en de hoeveelheid aan nutriënten) - Geur - Zichtbare waarnemingen Eventueel uitplaten om kiemgetal te verkrijgen (kve/ml) (kolonievormende eenheid) Melkzuurbacteriën Gisten/schimmels Vrijdag 3 augustus 12 zijn er een stomacher en homogenisatiezakken binnengekomen. Er kunnen nu dus microbiële metingen verricht worden aan de monsters. Deze zijn op 7 augustus 12 ingezet. Monsters zijn als het volgt ingezet: - 10gram afgewogen per monster, in homogenisatiezak gedaan - 90ml pepton fysiologische zoutoplossing toegevoegd, dit is dus de primaire verdunning (10-1 ) - Zak met inhoud 60 seconden gemengd met stomacher - Verdere verdunningsreeks ingezet, telkens 1ml bij 9ml pepton fysiologische zoutoplossing gepipetteerd - Verdunningen ( ) uitgeplaat op MRS agar (met 0,14% sorbinezuur toevoeging) platen (met toplaag) en Petrifilm Yeast&Mold count plates in tweevoud. - Geïnoculeerde MRS agar platen, na stollen, in broedstoof gezet (30 C), petrifilmen in kweekkast gezet (25 C). Worden 3 dagen geïncubeerd waarna het aantal kolonies hierop wordt geteld en de kiemgetallen worden berekend.

4 Resultaten Waarnemingen 21 juni 2012 In verband met een nogal onplezierige geur welke vanaf de zakken met materiaal af walmt, zijn de zakken van de stelling in Hal 1 naar Hal 2 gebracht. Deze stank was nog niet waarneembaar toen het materiaal in de zakken werd verpakt. Monsters waaraan EM-oplossing is toegevoegd Alle monsters ruiken sterk naar koemest. Ook een beetje rioolachtige lucht. Materiaal heeft wat gas geproduceerd, zak staat nog niet bol, maar er is duidelijk meer lucht in de zakken waarneembaar als toen ze werden ingepakt. Structuur materiaal lijkt op het zicht weinig te zijn veranderd.

5 Monsters waaraan alleen water is toegevoegd Alle monster ruiken sterk naar koemest. De rioolachtige lucht wordt niet echt waargenomen bij deze zakken in vergelijking met de zakken waaraan EM-oplossing aan is toegevoegd. Materiaal heeft wat gas geproduceerd, zak staat nog niet bol, maar er is duidelijk meer lucht in de zakken waarneembaar als toen ze werden ingepakt. Structuur materiaal lijkt op het zicht weinig te zijn veranderd. Metingen en waarnemingen Monster ph ORP* geur Zichtbare waarnemingen Met Microferm Ruikt sterk naar mest, lijkt een ietwat zoet geurtje door te zitten Met Microferm Ruikt sterk naar mest, lijkt een ietwat zoet geurtje door te zitten Met Microferm Ruikt sterk naar mest, lijkt een ietwat zoet geurtje door te zitten Weinig verandering, niet Weinig verandering, niet Weinig verandering, niet Met water Ruikt sterk naar mest Weinig verandering, niet Met water Ruikt sterk naar mest Weinig verandering, niet Met water Ruikt sterk naar mest Weinig verandering, niet * Een hoge ORP-waarde betekent een hoge kans op oxidatie. Oxidatie ontstaat, wanneer zuurstof in contact komt met andere bestanddelen, waardoor deze electronen verliezen en afbreken. Fermentatie vindt (alleen) plaats in een anaerobe omgeving. Hoe hoger het zuurstofgehalte, hoe hoger de kans op rotting. De ORP-waarde moet daarom zo laag mogelijk zijn om de fermentatie goed te laten verlopen.

6 EC metingen Monster EC (ms/cm) Met Microferm Met Microferm Met Microferm Met water Met water Met water Inzetten monsters voor kiemgetalbepalingen (melkzuurbac., gist en schimmel) Let op, de zakken zijn al eens open geweest bij eerdere metingen. Dit zou kunnen hebben gezorgd voor eventuele microbiologische verontreiniging of verstoring van het (anaërobe) leefmilieu van de aanwezige micro-organismen in de monsters. In sommige zakken werd ook condensvorming waargenomen. Tellingen Telling melkzuurbacteriën Telling gisten Telling schimmels Monster Verd. Telling 1 Telling 2 Telling 1 Telling 2 Telling 1 Telling 2 Met 10-1 Tntc* Tntc* Microferm 10-2 Tntc* Tntc* triplo Met 10-1 Tntc* Tntc* Microferm 10-2 Tntc* Tntc* triplo Met Microferm triplo 3 Met water triplo 1 Met water triplo 2 Met water triplo Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* >300 (schatting: 708) >300 (schatting: 788) Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* Tntc* *TNTC : Te veel om te tellen In de bovenstaande tabel is af te lezen dat in de monsters die behandeld zijn met microferm duidelijk minder kiemen aanwezig zijn dan de monsters waar alleen water aan toegevoegd is.

7 Kiemgetallen Monster Kiemgetal melkzuurbacteriën (kve/gram) Kiemgetal gisten (kve/gram) Met Microferm triplo Kiemgetal schimmels (kve/gram) Met Microferm triplo Met Microferm triplo Met water triplo (schatting) Met water triplo Met water triplo Wat opvalt is dat de kiemgetallen duidelijk lager liggen bij de uitplating van de monsters waaraan Microferm was toegevoegd dan bij de controlemonsters met alleen water De Petrifilmen waarop de schimmels/gisten op zijn uitgeplaat. Te zien is veel meer groei (te zien zijn vooral de schimmels) op de controles als op de uitplating van de monsters waaraan een EM-opl.(microferm) aan is toegevoegd. Bovenste rij is de uitplating van de 10-4 verdunning; bij de uitplating van de monsters waaraan EM is toegevoegd zitten geen kolonies op, bij de uitplating van de controlemonsters zitten gemiddeld ongeveer 20 kolonies op.

8 Conclusie Het doel van dit onderzoek was: Onderzoeken of de dikke fractie van koemest, afkomstig van een mestscheider, wil fermenteren met Microferm. Uit het onderzoek is gebleken dat de dikke fractie daadwerkelijk wil fermenteren met Microferm. Door toevoeging van Microferm aan de dikke fractie van koemest, worden schadelijke schimmels en bacteriën (die verantwoordelijk zijn voor rotting en broei) tot bijna 100% verminderd. Hierdoor krijgen schadelijke kiemen minimaal de kans zich te vermenigvuldigen in de gescheiden mest. Het risico op besmetting in de ligbox vanuit de dikke fractie wordt hiermee aanzienlijk verlaagd. In een vervolgonderzoek zal moeten blijken in hoeverre Microferm een specifieke invloed heeft op de reductie van Streptokokken en Coliformen in de dikke fractie.

Kenmerken van de Bauer Separator:

Kenmerken van de Bauer Separator: Bauer GmbH heeft al 25 jaar ervaring met de mestscheider en wordt in meer dan 80 landen vertegenwoordigd. Importeur voor Nederland is Distrimex welke hun afzet realiseren via hun dealer netwerk waaronder

Nadere informatie

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar 17-1- Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar BOKASHI is het Japanse woord voor: Goed gefermenteerd organisch materiaal Methode om organisch restmateriaal terug te geven aan de bodem Komt voort

Nadere informatie

Scheiding van biologische varkensmest met een decanteercentrifuge

Scheiding van biologische varkensmest met een decanteercentrifuge Scheiding van biologische varkensmest met een decanteercentrifuge Veldhoven, 18 Mei 2004 Ing. W.J.Buiter ZLTO-Advies Inleiding Vanwege de vraag naar organische stof uit biologische varkensmest voor de

Nadere informatie

SEPARATOR S 655 / S 855

SEPARATOR S 655 / S 855 SEPARATOR S 655 / S 855 SEPARATOR S 655 / S 855 Beschikbare middelen nuttig toepassen. Met de meest moderne technologie. Traditionele mestverwerking een probleem Wettelijke voorschriften, hoge afzetkosten

Nadere informatie

Bepaling van totaal kiemgetal

Bepaling van totaal kiemgetal Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van totaal kiemgetal Versie oktober 2012 WAC/V/A/001 INHOUD Inhoud 1 TOEPASSINGSGEBIED 3 2 PRINCIPE 3 3 OPMERKINGEN 3 4 APPARATUUR

Nadere informatie

Bepaling van totaal kiemgetal

Bepaling van totaal kiemgetal Compendium voor analyse van water juli 2005 1/6 WAC/V/A/001 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR EN MATERIAAL... 4 4.1 APPARATUUR... 4 4.2 MATERIAAL... 4 5 REAGENTIA

Nadere informatie

SPECIALIST MESTBEWERKING. capaciteit duurzaamheid

SPECIALIST MESTBEWERKING. capaciteit duurzaamheid SPECIALIST MESTBEWERKING capaciteit duurzaamheid MEST DUURZAAMHE VEENHUIS Veenhuis gaat verder in mesttechniek. De productlijn mestbewerking kent de kwaliteit en degelijkheid waar Veenhuis al jarenlang

Nadere informatie

Bepaling van totaal kiemgetal

Bepaling van totaal kiemgetal Compendium voor analyse van water februari 2010 Pagina 1 van 6 WAC/V/A/001 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 3 4 APPARATUUR EN MATERIAAL... 3 4.1 APPARATUUR... 3 4.2 MATERIAAL...

Nadere informatie

Uitgevoerd op 11 en 12 oktober 2006 door Jolmer de Vries en Wiebe Nauta

Uitgevoerd op 11 en 12 oktober 2006 door Jolmer de Vries en Wiebe Nauta Verslag proefje Koolzuurijs Netwerk Vers en Veilig Uitgevoerd op 11 en 12 oktober 2006 door Jolmer de Vries en Wiebe Nauta Doel/Achtergrond Binnen het Netwerk Vers en Veilig is gezocht naar methoden en

Nadere informatie

BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS. Albert-Jan Bos Dinsdag 22 november 2016

BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS. Albert-Jan Bos Dinsdag 22 november 2016 BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS Albert-Jan Bos Dinsdag 22 november 2016 BEMESTINGSPROEVEN NETWERK MICROVERGISTERS Opbrengstproeven De Marke en Den Eelder 2015 en 2016 Meting NH 3 emissie De Marke

Nadere informatie

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar 17-1- Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar BODEM De Bodem Van Groot naar Klein tot zeer klein 2 1 17-1- Bodemprofiel Opbouw van de bodem Onaangeroerd = C Kleinste delen = 0 en A Poriënvolume

Nadere informatie

Kansen voor mestscheiding

Kansen voor mestscheiding Kansen voor mestscheiding Studiemiddag Inagro 29 maart 2012 Gerjan Hilhorst Livestock Research De Marke Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen

Nadere informatie

Vergistingstest BATCHTESTEN. Klant 2401/086/A1. Testsubstraat: Maisrestanten. Mystery Man

Vergistingstest BATCHTESTEN. Klant 2401/086/A1. Testsubstraat: Maisrestanten. Mystery Man Vergistingstest BATCHTESTEN 2401/086/A1 Testsubstraat: Maisrestanten Klant Mystery Man Datum: 05-Juli-2012 1 Voorwoord is een werkmaatschappij welke voornamelijk actief is in de agri-food branche en de

Nadere informatie

2013-2014 SPECIALIST MESTBEWERKING. capaciteit duurzaamheid

2013-2014 SPECIALIST MESTBEWERKING. capaciteit duurzaamheid 2013-2014 SPECIALIST capaciteit duurzaamheid MEST DUURZAAMHEID VEENHUIS Denkt u aan mest? Dan denkt u aan Veenhuis! Veenhuis Machines heeft 75 jaar ervaring in het ontwikkelen en bouwen van landbouwmachines

Nadere informatie

Bepaling van totaal kiemgetal

Bepaling van totaal kiemgetal Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Bepaling van totaal kiemgetal Versie februari 2014 WAC/V/A/001 INHOUD Inhoud 1 TOEPASSINGSGEBIED 3 2 PRINCIPE 3 3 OPMERKINGEN 3 4 APPARATUUR

Nadere informatie

GEZONDE BODEM, GEZOND VOEDSEL, GEZONDE MENSEN... Bokashi voor professionals

GEZONDE BODEM, GEZOND VOEDSEL, GEZONDE MENSEN... Bokashi voor professionals GEZONDE BODEM, GEZOND VOEDSEL, GEZONDE MENSEN... Bokashi voor professionals WAT IS BOKASHI? Bokashi is het Japanse woord voor gefermenteerd organisch materiaal. Met Bokashi kun je organisch restmateriaal

Nadere informatie

EFFECTIEVE MICRO-ORGANISMEN (EM) voor een gezonde bodem, plant, dier en leefomgeving

EFFECTIEVE MICRO-ORGANISMEN (EM) voor een gezonde bodem, plant, dier en leefomgeving EFFECTIEVE MICRO-ORGANISMEN (EM) voor een gezonde bodem, plant, dier en leefomgeving INHOUD HOE WERKEN EFFECTIEVE MICRO-ORGANISMEN?.......................................................... 4 HOE ZIJN

Nadere informatie

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING VERWERKING AGRARISCHE PRODUCTEN CSE KB

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING VERWERKING AGRARISCHE PRODUCTEN CSE KB Examen VMBO-KB 2005 tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING VERWERKING AGRARISCHE PRODUCTEN CSE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens

Nadere informatie

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van snel vrijkomende organische stikstof

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van snel vrijkomende organische stikstof - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van snel vrijkomende organische stikstof VERSIE 3.0 juni 2010 Pagina 1 van 5 BAM/deel 1/12 1 PRINCIPE Het

Nadere informatie

Separator Special. Separator Special is een uitgave van Distrimex Pompen & Service www.distrimex.nl Zomer 2011. Mestscheiding is kostenbesparing

Separator Special. Separator Special is een uitgave van Distrimex Pompen & Service www.distrimex.nl Zomer 2011. Mestscheiding is kostenbesparing Separator Special Inhoudsopgave 2 Waarom mestscheiding? 3 Betere mestverwerking 4 Mestscheiding ook voor varkensbedrijf 5 Koe kiest mestscheider 6/7 Waarom Bauer? 8 Biogas levert energie 9 Mestscheider

Nadere informatie

Onderzoek waterkwaliteit en waterzuivering

Onderzoek waterkwaliteit en waterzuivering Onderzoek waterkwaliteit en Onderzoek waterkwaliteit en waterzuivering Met behulp van kiezel, grof en fijn zand, actieve kool en wat watten werd het natuurlijk zuiveringssysteem van de bodem nagebootst.

Nadere informatie

Verzendlijst : direkteur, direktie VKA, sektorhoofd (3x), afdeling Microbiologie (4x), afdeling Normalisatie (Humme), projektbeheer, projektleider.

Verzendlijst : direkteur, direktie VKA, sektorhoofd (3x), afdeling Microbiologie (4x), afdeling Normalisatie (Humme), projektbeheer, projektleider. Afdeling Microbiologie VERSLAG 82.101 Datum : 1982-11- 10 Pr.nr. 404.0110 Onderwerp: Microbiologisch onderzoek van vleessalades. Verzendlijst : direkteur, direktie VKA, sektorhoofd (3x), afdeling Microbiologie

Nadere informatie

Effectieve Micro-organismen. De praktijk van het maken van bokashi

Effectieve Micro-organismen. De praktijk van het maken van bokashi Effectieve Micro-organismen De praktijk van het maken van bokashi De bokashi-emmer De emmer kan luchtdicht worden afgesloten. Onderin zit een rooster, waardoor de GFT niet op de bodem kan komen. Daar wordt

Nadere informatie

Wageningen UR Livestock Research

Wageningen UR Livestock Research Wageningen UR Livestock Research Partner in livestock innovations Mestverwerking met Evodossysteem Oktober 2009 Colofon O Opdrachtgever/financier / financier: Evodos BV Uitgever Wageningen UR Livestock

Nadere informatie

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater april 2005 One Cue Systems Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Bovendien werkt EM- Silage broei-remmend, hierdoor ligt het rendement veel hoger. Er zijn namelijk veel minder inkuil en uitkuilverliezen.

Bovendien werkt EM- Silage broei-remmend, hierdoor ligt het rendement veel hoger. Er zijn namelijk veel minder inkuil en uitkuilverliezen. EM- Silage Doeltreffend inkuilmiddel voor een betaalbare prijs EM- Silage is een inkuilmiddel dat naast melkzuur bacteriën ook gisten bevat, dit in tegenstelling tot vele andere preparaten. Het is een

Nadere informatie

Bokashi uitgelegd. TIEN Bokashi-feiten

Bokashi uitgelegd. TIEN Bokashi-feiten TIEN Bokashi-feiten Bokashi is een Japans woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal dat terug wordt gegeven aan de bodem. Een kringloopconcept met als doel de microbiële diversiteit in de bodem

Nadere informatie

Oplossing mestafzet voor de veehouderij in De Liemers

Oplossing mestafzet voor de veehouderij in De Liemers Oplossing mestafzet voor de veehouderij in De Liemers Presentatie Ing. Jaap Uenk MAB LTO Noord afdeling De Liemers, 3 november 2010 Inhoud presentatie Ontwikkeling mestsituatie in Nederland Ontwikkeling

Nadere informatie

Technische notitie betreffende de samenstelling van dierlijke mest na mestscheiding in het kader van de Evaluatie van de Meststoffenwet 2016

Technische notitie betreffende de samenstelling van dierlijke mest na mestscheiding in het kader van de Evaluatie van de Meststoffenwet 2016 Technische notitie betreffende de samenstelling van dierlijke mest na mestscheiding in het kader van de Evaluatie van de Meststoffenwet 2016 Betrokkenen: Nico Verdoes en Fridtjof de Buisonjé (ASG), Sjaak

Nadere informatie

Vergisting van eendenmest

Vergisting van eendenmest Lettinga Associates Foundation for environmental protection and resource conservation Vergisting van eendenmest Opdrachtgever: WUR Animal Sciences Group Fridtjof de Buisonjé Datum: 3 oktober 2008 Lettinga

Nadere informatie

Mestscheiding Annelies Gorissen

Mestscheiding Annelies Gorissen Mestscheiding Annelies Gorissen 16/05/2017, Kinrooi Dunne fractie Rijk aan N & K Drijfmest Rijk aan N, P en K Mestscheider Dikke fractie Rijk aan P Waarom scheiden? Beperken mestafvoer: concentreren van

Nadere informatie

Composteren en inkuilen: Technieken om opslag en bewerking van kippenmest en vaste rundermest te optimaliseren?

Composteren en inkuilen: Technieken om opslag en bewerking van kippenmest en vaste rundermest te optimaliseren? Composteren en inkuilen: Technieken om opslag en bewerking van kippenmest en vaste rundermest te optimaliseren? CriNglooP Collectief 9/10/2014 Bert Reubens Jarinda Viaene Victoria Nelissen Koen Willekens

Nadere informatie

Bewaarbaarheid van de kuil. Blgg

Bewaarbaarheid van de kuil. Blgg Bewaarbaarheid van de kuil Blgg Inhoud Kengetallen gemiddeld bedrijf Conservering Belang ds bij conservering Verloop conservering Ontstaan van broei Nieuw kengetal broeigevoeligheid Voorbeelden broei Maatregelen

Nadere informatie

GMO. Prijs incl. BTW E L - BIB 11, L - BIB 27, L - BIB 79,35

GMO. Prijs incl. BTW E L - BIB 11, L - BIB 27, L - BIB 79,35 CATALOGUS 2019 CATALOGUS 2019 HUIS&TUIN CATALOGUS 2019 HUIS&TUIN MICROFERM Microferm is een actief mengsel van effectieve micro-organismen (bacteriën, gisten en schimmels). Deze bevorderen de effectieve

Nadere informatie

Mestscheiding, waarom zou u hiermee aan de slag gaan?

Mestscheiding, waarom zou u hiermee aan de slag gaan? Mestscheiding, waarom zou u hiermee aan de slag gaan? Via project Langs de Linge is er op donderdag 8 december een demonstratie rondom mestscheiding gehouden. Deze demonstratie vond plaats op het melkveebedrijf

Nadere informatie

Studie-avond spuiwater. Inhoud 11/03/2015

Studie-avond spuiwater. Inhoud 11/03/2015 Studie-avond spuiwater Viooltje Lebuf Geel 11 maart 2015 Inhoud Wat is spuiwater en waarvoor wordt het gebruikt? Rekenvoorbeeld Luchtwassers: wettelijke verplichtingen Bemesting met spuiwater 2 VCM = Vlaams

Nadere informatie

Ammoniak en broeikasgassen

Ammoniak en broeikasgassen Ammoniak en broeikasgassen Verdere reductie mogelijk? 27 november 2012, Karin Groenestein AOC Terra Cursus Milieu in de veehouderij http://www.cio-scholen.nl/lesmateriaal_lachgas.htm Globe Al Gore: Breng

Nadere informatie

ILVO. Identificatie van bederforganismen en houdbaarheid van de grijze garnaal

ILVO. Identificatie van bederforganismen en houdbaarheid van de grijze garnaal Identificatie van bederforganismen en houdbaarheid van de grijze garnaal Fien Calliauw 1.07.2015 Overzicht Probleemstelling Experimenten Conclusies Probleemstelling Bederf Verlies van kwaliteit Smaak /

Nadere informatie

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR. PaccoParameters

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR.   PaccoParameters PACCO-PARAMETERS PH DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR PH De ph geeft de zuurtegraad van het water weer. Ze varieert doorgaans op een schaal

Nadere informatie

Inhoud. Studie-avond spuiwater 16/03/2015

Inhoud. Studie-avond spuiwater 16/03/2015 Inhoud Studie-avond spuiwater Viooltje Lebuf Geel 11 maart 2015 Wat is spuiwater en waarvoor wordt het gebruikt? Rekenvoorbeeld Luchtwassers: wettelijke verplichtingen Bemesting met spuiwater 2 VCM = Vlaams

Nadere informatie

PILOT BOKASHI Brabants en Limburgs maaisel voor een gezonde bodem. Maarten van Schijndel Adviseur watersystemen

PILOT BOKASHI Brabants en Limburgs maaisel voor een gezonde bodem. Maarten van Schijndel Adviseur watersystemen PILOT BOKASHI Brabants en Limburgs maaisel voor een gezonde bodem Maarten van Schijndel Adviseur watersystemen Inhoud presentatie 1. Kleine kringloop maaisel 2. Wat is bokashi 3. Pilot bokashi: opzet en

Nadere informatie

Grasland Klas 1. Inkuilen

Grasland Klas 1. Inkuilen Grasland Klas 1 Inkuilen Voederwinning Tijdstip van maaien 1) Vragen bij video Juiste tijdstip van maaien. a. Waar hangt het maaimoment van af? Noem er drie. b. Bij hoeveel kg DS/ha wil je oogsten. c.

Nadere informatie

Chemie (ph) bij het inkuilen Scheikunde klas V41a en V41b door Erik Held

Chemie (ph) bij het inkuilen Scheikunde klas V41a en V41b door Erik Held Chemie (ph) bij het inkuilen Scheikunde klas V41a en V41b door Erik Held Inkuilproces Proces bij het inkuilen: In de kuil ondergaat het gewas een biochemisch proces onder invloed van micro-organismen Een

Nadere informatie

OEFENTOETS Zuren en basen 5 VWO

OEFENTOETS Zuren en basen 5 VWO OEFENTOETS Zuren en basen 5 VWO Gesloten vragen 1. Carolien wil de zuurgraad van een oplossing onderzoeken met twee verschillende zuur-baseindicatoren en neemt hierbij het volgende waar: I de oplossing

Nadere informatie

Stalmestopslag op de kopakker: Hoe risico op uitspoeling beperken en een waardevol product maken?

Stalmestopslag op de kopakker: Hoe risico op uitspoeling beperken en een waardevol product maken? Stalmestopslag op de kopakker: Hoe risico op uitspoeling beperken en een waardevol product maken? Jarinda Viaene, Victoria Nelissen, Koen Willekens, Bart Vandecasteele, Bert Reubens CriNglooP Collectief

Nadere informatie

DE INVLOED VAN EFFECTIEVE MICROBEN OP OPBRENGST EN NPK OPNAME DOOR ENGELS RAAIGRAS IN EEN POTPROEF

DE INVLOED VAN EFFECTIEVE MICROBEN OP OPBRENGST EN NPK OPNAME DOOR ENGELS RAAIGRAS IN EEN POTPROEF HOMEPAGE EMRO Nederland Agriton.com DE INVLOED VAN EFFECTIEVE MICROBEN OP OPBRENGST EN NPK OPNAME DOOR ENGELS RAAIGRAS IN EEN POTPROEF door J.A. Nelemans en M.L. van Beusichem Landbouwuniversiteit Wageningen

Nadere informatie

Van maaien..tot inkuilen

Van maaien..tot inkuilen Van maaien..tot inkuilen Tijdstip van maaien Weersverwachtingen Voldoende RE in het gras 15 a 16% RE in basisrantsoen Meer maïs in het rantsoen hoger RE-gehalte in gras Voldoende suiker in het gras Minimaal

Nadere informatie

GroenLinks Bronckhorst. Themabijeenkomst Groengas Hoe groen is ons gas? 2 juni 2015

GroenLinks Bronckhorst. Themabijeenkomst Groengas Hoe groen is ons gas? 2 juni 2015 GroenLinks Bronckhorst Themabijeenkomst Groengas Hoe groen is ons gas? 2 juni 2015 Waarom co-vergisten Omdat de meststoffenwet veehouders verplicht de overtollige (mineralen in de) mest te ver(be)werken

Nadere informatie

FIPAH presenteert: Opslag en dosering van hulpstoffen voor beton en mortel

FIPAH presenteert: Opslag en dosering van hulpstoffen voor beton en mortel FIPAH presenteert: Opslag en dosering van hulpstoffen voor beton en mortel FIPAH - DOEL - Federatie voor invoerders en producenten van hulpstoffen (sinds 1980) Actieradius uitgebreid naar daarbijhorende

Nadere informatie

meststoffen vloeibare basismeststof groei door kennis

meststoffen vloeibare basismeststof groei door kennis meststoffen 2013 vloeibare basismeststof groei door kennis Growsol Growsol meststoffen is een range van vloeibare meststoffen voor de basisbemesting voorafgaand aan een teelt. Een aantal producten kunnen

Nadere informatie

Analyses voor wijnbouwers in het labo van Inagro

Analyses voor wijnbouwers in het labo van Inagro Analyses voor wijnbouwers in het labo van Inagro Inagro, de site: Proefhoeve biologische productie Gabriëlstraat CKCert Plasstraat Witloof Laboratorium Hoofdgebouw Afdeling tuinbouw open lucht Ieperseweg

Nadere informatie

Mestverwerking in De Peel

Mestverwerking in De Peel Mestverwerking in De Peel Mestverwerking Jan van Hoof, Jeanne Stoks, Wim Verbruggen Maart 2012 Agenda Doel van de avond Wat is mest? Wat is het mestprobleem? Waar komt mest vandaan? Hoeveel mest is er?

Nadere informatie

Kalvermest scheiden op bedrijfsniveau. Edze Westra Msc Stroe/Wekerom

Kalvermest scheiden op bedrijfsniveau. Edze Westra Msc Stroe/Wekerom Kalvermest scheiden op bedrijfsniveau Edze Westra Msc. 8-2-2018 Stroe/Wekerom Aanleiding Mestwet Verwachtingen Wettelijke maatregelen Mestscheiding Wat is mestscheiden? Producten Voorbeeld resultaten Mestafzet

Nadere informatie

INKUILMANAGEMENT GRAS

INKUILMANAGEMENT GRAS INKUILMANAGEMENT GRAS iperen.com GEZOND RUWVOER Iedere boer weet dat goed en gezond ruwvoer belangrijk is voor probleemloos melken en een goede melkproductie. Ruwvoer afkomstig van 5 tot 1 hectare gras-

Nadere informatie

Hergebruik van recirculatiewater in de aardbei stellingteelt

Hergebruik van recirculatiewater in de aardbei stellingteelt Hergebruik van recirculatiewater in de aardbei stellingteelt Bij de teelt van aardbeien op stellingen is het mogelijk om water en mineralen optimaler te gebruiken. Van de bemesting (stikstof en fosfaat)

Nadere informatie

INKUILMANAGEMENT GRAS

INKUILMANAGEMENT GRAS INKUILMANAGEMENT GRAS IN-/UITKUILMANAGEMENT BETER RUWVOER GEZOND MELKVEE MEER MELK GEZOND RUWVOER Iedere boer weet dat goed en gezond ruwvoer belangrijk is voor probleemloos melken en een goede melkproductie.

Nadere informatie

UGro, premium kwaliteit kokos

UGro, premium kwaliteit kokos UGro, premium kwaliteit kokos UGroCoco is een gamma van hoge kwaliteit kokos substraten, veenvrij, biologisch afbreekbaar en ecovriendelijk. Het is ontworpen om u te helpen de beste resultaten te verkrijgen

Nadere informatie

hoofdgroep maatschappelijke technologie

hoofdgroep maatschappelijke technologie hoofdgroep maatschappelijke technologie organisatie voor. toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek Rapport nr. Project nr. Datum R 84/41 10881 15-03-1984 ONDERZOEK NAAR DE BIODEGRADATIE VAN DE KLEURSTOF

Nadere informatie

Organische stof: daar draait het om! Gouden Grond 26 januari 2018 Wim Stegeman. Saalland Advies 1

Organische stof: daar draait het om! Gouden Grond 26 januari 2018 Wim Stegeman. Saalland Advies 1 Organische stof: daar draait het om! Gouden Grond 26 januari 2018 Wim Stegeman Saalland Advies 1 Wat ga ik vertellen? Wie ben ik? Wat is het? Eigen stappen Tips Vragen Saalland Advies 2 Introductie Akkerbouwbedrijf

Nadere informatie

Memo. Datum 21 december 2016 Aantal pagina's 5 Van Bas van der Zaan. Doorkiesnummer +31(0)

Memo. Datum 21 december 2016 Aantal pagina's 5 Van Bas van der Zaan. Doorkiesnummer +31(0) Memo Aantal pagina's 5 Van Bas van der Zaan Doorkiesnummer +31(0)88335 7179 E-mail bas.vanderzaan@deltares.nl Onderwerp Samenvatting onderzoek thermische verwarming van de bodem voor stimulatie biologische

Nadere informatie

KWEEK WATER AANVRAAGFORMULIER

KWEEK WATER AANVRAAGFORMULIER Page 1 of 5 1. Document eigenschappen Titel Toepassingsgebied Uitvoerenden en Verantwoordelijkheden Auteur(s) Reviewer(s) Inhoud verantwoordelijke Document manager Kweek Water - Aanvraagformulier MMB Analisten

Nadere informatie

Effect van geselecteerde Bacillus stammen op bacterievlekken door Pseudomonas spp. bij de champignon

Effect van geselecteerde Bacillus stammen op bacterievlekken door Pseudomonas spp. bij de champignon Effect van geselecteerde Bacillus stammen op bacterievlekken door Pseudomonas spp. bij de champignon Met financiële ondersteuning van het Productschap Tuinbouw Contactpersoon: Jan Vink Begeleiding vanuit

Nadere informatie

inbreng en heeft als gevolg minder scaling (kalkafzetting in de vorm van calciumcarbonaat).

inbreng en heeft als gevolg minder scaling (kalkafzetting in de vorm van calciumcarbonaat). Mest verwerken Dierlijke mest is vaak vloeibaar en bevat onder andere ammoniak en ammoniumzouten. Men kan uit deze drijfmest ammoniumsulfaat maken dat als meststof kan dienen. Omdat de prijs van kunstmest

Nadere informatie

Zwembaden Volledig rapport

Zwembaden Volledig rapport Zwembaden 2011 - Volledig rapport In 2011 werden 35 etablissementen maandelijks gecontroleerd. Het aantal gecontroleerde baden per etablissement varieert van 1 tot 4. Onze indeling van de zwembaden is

Nadere informatie

ECOFERM in de praktijk

ECOFERM in de praktijk ECOFERM in de praktijk VAB Amersfoort 22-02-2018 Kees Kroes Inhoud presentatie Beschrijving van het kringloopsysteem Weergave van de stromen op het bedrijf Ervaringen met de diverse onderdelen Aanbevelingen

Nadere informatie

Composteren en inkuilen van dikke fractie en stalmest

Composteren en inkuilen van dikke fractie en stalmest Composteren en inkuilen van dikke fractie en stalmest Studiedag GeNeSys 9 juni 2016 Jarinda Viaene Promotoren ILVO: Bert Reubens, Bart Vandecasteele Promotor UG: Prof. Stefaan De Neve 1 2 Deel 1: Mogelijkheden

Nadere informatie

Het gebruik van gescheiden mest in de ligboxen bij melkvee.

Het gebruik van gescheiden mest in de ligboxen bij melkvee. Verslag van een onderzoek Het gebruik van gescheiden mest in de ligboxen bij melkvee. Verslag van een praktijkonderzoek naar het gebruik van vaste fractie uit gescheiden mest als boxbedekkingsmateriaal

Nadere informatie

Maiszaden. Samen naar een optimaal rendement.

Maiszaden. Samen naar een optimaal rendement. Maiszaden Samen naar een optimaal rendement www.cavdenham.nl Maisteelt 2016 Mais seizoen 2015 was een bijzonder teeltjaar. Een jaar waarin u als veehouder te maken had met zeer wisselende weersomstandigheden

Nadere informatie

Leg aan de hand van informatie op het etiket uit hoe de merknaam POKON tot stand is gekomen.

Leg aan de hand van informatie op het etiket uit hoe de merknaam POKON tot stand is gekomen. De fles POKON Bijna iedereen heeft thuis kamerplanten. Die geef je meestal water uit de kraan, maar één of twee keer per maand voeg je aan het gietwater ook kunstmest toe. Een veel gebruikt merk kunstmest

Nadere informatie

Nature Spa. Spa Service Nederland. *Wateronderhoud

Nature Spa. Spa Service Nederland. *Wateronderhoud Nature Spa Spa Service Nederland *Wateronderhoud HOE TE HANDELEN OM HET WATER SCHOON TE HOUDEN Sprankelend en fris water is een absolute must voor het heerlijk genieten van uw Nature spa vandaar dat een

Nadere informatie

Bepaling van enterokokken

Bepaling van enterokokken Compendium voor analyse van water februari 2010 Pagina 1 van 7 WAC/V/A/003 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 PRINCIPE... 3 3 OPMERKINGEN... 4 4 APPARATUUR EN MATERIAAL... 4 4.1 APPARATUUR... 4 4.2 MATERIAAL...

Nadere informatie

Project Oliva. Oliva B.V. Molenveld CK Millingen aan de Rijn

Project Oliva. Oliva B.V. Molenveld CK Millingen aan de Rijn Project Oliva Oliva B.V. Molenveld 26-28 6566 CK Millingen aan de Rijn Opgesteld door: Fédor van den Bos MicroCare Foodlab & Research B.V. Rapportagedatum: 26--2016 Inhoudsopgave 1. Achtergrond... 3 2.

Nadere informatie

Microbiologie in geothermische systemen

Microbiologie in geothermische systemen Microbiologie in geothermische systemen Aaltje Joldersma Zoetemeer, 25 maart 2019 Elsemiek Croese Sabine Doddema Wie zijn wij? Bioclear Microbial Analysis. Detectie van microorganismen Identificatie van

Nadere informatie

Doorstroomcel compact

Doorstroomcel compact Doorstroomcel compact Handleiding Meet the difference Eijkelkamp Soil & Water Nijverheidsstraat 30, 6987 EM Giesbeek, the Netherlands T +31 313 880 200 E info@eijkelkamp.com I www.eijkelkamp.com 2018-07

Nadere informatie

Inkuilmanagement. dé specialist voor land- en tuinbouw

Inkuilmanagement. dé specialist voor land- en tuinbouw Inkuilen 2 e snede Inkuilmanagement Inkuilmanagement t.b.v. het voorkomen van broei en het verbeteren van de rantsoenefficiëntie. Ruwvoer is droog broei Ruwvoer heeft minder eiwit en meer suiker meer broei

Nadere informatie

Rapport Bodemconditie Voedselbospercelen Park Lingezegen

Rapport Bodemconditie Voedselbospercelen Park Lingezegen Rapport Bodemconditie Voedselbospercelen Park Lingezegen Perceel 1 De Park Perceel 1 in De Park ligt ten zuiden van het voedselbos De Parkse Gaard. De oppervlakte van het perceel is 150m x 50m = 7500 m2.

Nadere informatie

Report 1695.N.17. Mestbewerking en Waterkwaliteit. een case studie voor het beheergebied van waterschap Aa en Maas.

Report 1695.N.17. Mestbewerking en Waterkwaliteit. een case studie voor het beheergebied van waterschap Aa en Maas. Report 1695.N.17 Mestbewerking en Waterkwaliteit een case studie voor het beheergebied van waterschap Aa en Maas de samenvatting Rapport 1695.N.17 Mestbewerking en Waterkwaliteit Een case studie voor waterschap

Nadere informatie

Grondsoort Aanzuren tot ph 5,5 Aanzuren tot ph 6. Zand 54% 35% Klei 59% 39% Veen 65% 44%

Grondsoort Aanzuren tot ph 5,5 Aanzuren tot ph 6. Zand 54% 35% Klei 59% 39% Veen 65% 44% Samenvatting van rapport 1422.N.11 De mogelijkheden van biologisch aanzuren om de NH3 emissie te verminderen Auteur(s): dr.ir. D.W. Bussink en dr. ing. A.M.D. Van Rotterdam- Los De Nederlandse overheid

Nadere informatie

Vloeibare mest en vloeibare behandelde mest Monstervoorbehandeling

Vloeibare mest en vloeibare behandelde mest Monstervoorbehandeling Bemonsterings- en analysemethodes voor mest, bodem en veevoeder in het kader van het mestdecreet Vloeibare mest en vloeibare behandelde mest Versie december 2018 BAM/deel 3/02 Inhoud INHOUD 1 Principe

Nadere informatie

NIZO-RAPPORT E2014/179 Onderzoek TAS en XTAS sporen in veen/turf strooisels F. Driehuis, E. Bomhof Januari 2015

NIZO-RAPPORT E2014/179 Onderzoek TAS en XTAS sporen in veen/turf strooisels F. Driehuis, E. Bomhof Januari 2015 NIZO-RAPPORT E2014/179 Onderzoek TAS en XTAS sporen in veen/turf strooisels F. Driehuis, E. Bomhof Januari 2015 NIZO-Rapport E 2014/179 VERTROUWELIJK Titel: Onderzoek TAS en XTAS sporen in veen/turf strooisels

Nadere informatie

Compact Plus biogasinstallatie, Lierop, 600 kw

Compact Plus biogasinstallatie, Lierop, 600 kw Hoe maak je biogas? Inhoud presentatie Wie en wat is Biogas Plus? Hoe werkt een biogasinstallatie? Voor wie is een biogasinstallatie interessant? Is een biogasinstallatie duurzaam? Zijn subsidies nodig?

Nadere informatie

Verwerkte mest Detectie van Salmonella

Verwerkte mest Detectie van Salmonella - Bemonsterings- en analysemethodes voor microbiologische parameters van verwerkte mest in het kader van het mestdecreet Verwerkte mest Detectie van Salmonella VERSIE 3.1 juni 2010 Pagina 1 van 5 BAM/deel

Nadere informatie

Mest als basis voor energie en grondstoffen

Mest als basis voor energie en grondstoffen Mest als basis voor energie en grondstoffen Nico Verdoes Wageningen UR Livestock Research Bio-energiedag Oost-Nederland, 1 november 2012 Livestock Research ca. 200 fte Genomics Animal Nutrition Animal

Nadere informatie

Effectieve micro-organismen. Wat is het en wat kunnen wij er mee.

Effectieve micro-organismen. Wat is het en wat kunnen wij er mee. Effectieve micro-organismen. Wat is het en wat kunnen wij er mee. Wat is EM. Effectieve Micro-organismen. Fototrope bacteriën. ( Rhodopseudomonas ) Gisten. ( Saccharomices ) Melkzuurbacteriën. ( Lactobaccillus

Nadere informatie

Champignon teelt. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels

Champignon teelt. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels Champignon teelt Champignonteelt Hoewel champignons zelf schimmels zijn stimuleert het gebruik van Vires5 Food de groei en de ontwikkeling van de champignons. Vires5 Food staat garant voor een constante

Nadere informatie

Basis van de bioelektronika. Michel Barbaud, Peter Vanhoof, december

Basis van de bioelektronika. Michel Barbaud, Peter Vanhoof, december Basis van de bioelektronika Michel Barbaud, Peter Vanhoof, december 2014 1 32, 00 30, 00 28, 00 26, 00 24, 00 22, 00 20, 00 18, 00 16, 00 4 5 6 7 8 9 10 prof. Louis Claude Vincent ZUIVER WATER EN STERFTEPERCENTAGE

Nadere informatie

Agenda. Werkgebied. Management Water. Erwin van der Wielen. Kewi Services

Agenda. Werkgebied. Management Water. Erwin van der Wielen. Kewi Services WELKOM Agenda Voorstellen Verleden - heden Eisen (IKB) Drinkwaterkwaliteit Werkwijze Kewi Services Innovatie watermanagement Innovatie drinkwatersysteem varkens Advisering van drinkwater, veevoer, mest

Nadere informatie

Symptomen opwekken in planten, overmatige wortelgroei.

Symptomen opwekken in planten, overmatige wortelgroei. Symptomen opwekken in planten, overmatige wortelgroei. Februari 2012 Symptomen opwekken in planten, overmatige wortelgroei. Opdrachtgever: Looptijd project: november 2011 februari 2012 COLOFON: Contactpersoon:

Nadere informatie

Oplossingen Scheikunde van 2001

Oplossingen Scheikunde van 2001 www. Oplossingen Scheikunde van 2001 Disclaimer: Alle uitwerkingen zijn onder voorbehoud van eventuele fouten. Er is geen enkele aansprakelijkheid bij de auteur van deze documenten. Om deze vragen te kunnen

Nadere informatie

Milieu. Waterkwaliteit: Denk aan: nitraat uitspoeling / erfwater / gewasbeschermingsmiddelen / alles wat oppervlakte- en grondwater kan vervuilen

Milieu. Waterkwaliteit: Denk aan: nitraat uitspoeling / erfwater / gewasbeschermingsmiddelen / alles wat oppervlakte- en grondwater kan vervuilen Naam: Milieu Waterkwaliteit: Denk aan: nitraat uitspoeling / erfwater / gewasbeschermingsmiddelen / alles wat oppervlakte- en grondwater kan vervuilen Slootrandenbeheer Baggeren Krabbescheer bevorderen

Nadere informatie

CATALOGUS 18 PRODUCTEN & ACCESSOIRES

CATALOGUS 18 PRODUCTEN & ACCESSOIRES CATALOGUS 18 PRODUCTEN & ACCESSOIRES LA VOEDING BODEM MICROBIËLE HARMONIE VOOR PAARD EN OMGEVING Equibiome is een gamma toepassingen voor de paardenhouderij waarbij de kringloopgedachte bodem-plant-dier-mest

Nadere informatie

in het huishouden in de tuin FilOsOFie OVeriGe ActiViteiten & slot

in het huishouden in de tuin FilOsOFie OVeriGe ActiViteiten & slot In het huishouden Onderhoud vloeren, wandtegels, keuken en badkamermeubels............................................ p 19 Geurvermindering, afvoerbuizen en afvoerputjes (septische put)...........................................

Nadere informatie

Opdracht 1 In deze opdracht doe je experiment 1, je kunt deze vinden op de website op de pagina Practicum.

Opdracht 1 In deze opdracht doe je experiment 1, je kunt deze vinden op de website op de pagina Practicum. Opdracht 1 In deze opdracht doe je experiment 1, je kunt deze vinden op de website op de pagina Practicum. Daarna beantwoord je de volgende vragen: 1. In beide gevallen wordt het eiwit langzaam vast. Dit

Nadere informatie

Nederlandse norm NEN Melk en melkproducten Bepaling van het gehalte aan sporen van mesofiele aërobe sporenvormende bacteriën

Nederlandse norm NEN Melk en melkproducten Bepaling van het gehalte aan sporen van mesofiele aërobe sporenvormende bacteriën Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Luchtkwaliteit: ammoniak en broeikasgassen. VK Loonwerkers Najaar 2018

Luchtkwaliteit: ammoniak en broeikasgassen. VK Loonwerkers Najaar 2018 Luchtkwaliteit: ammoniak en broeikasgassen VK Loonwerkers Najaar 2018 Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Methaan Lachgas Kooldioxide Ammoniak Nitraat Fosfaat Milieuopgave melkveehouderij 1 Ammoniak

Nadere informatie

Effect van het additief 11GFT op de kuilkwaliteit, chemische samenstelling en in vitro verteerbaarheid van Engels raaigras

Effect van het additief 11GFT op de kuilkwaliteit, chemische samenstelling en in vitro verteerbaarheid van Engels raaigras Effect van het additief 11GFT op de kuilkwaliteit, chemische samenstelling en in vitro verteerbaarheid van Engels raaigras Auteurs Joos Latré, Elien Dupon Eva Wambacq Johan De Boever, Leen Vandaele 6/05/2014

Nadere informatie

Bemonstering bij continue productie van vaste mest

Bemonstering bij continue productie van vaste mest Bemonstering bij continue productie van vaste mest Paul Hoeksma Wageningen UR Livestock Research februari 2016 1 Wageningen UR (University & Research centre) Inleiding Het Accreditatieprogramma bemonstering

Nadere informatie

VALIDATIERAPPORT RAPPORT DE VALIDATION

VALIDATIERAPPORT RAPPORT DE VALIDATION VALIDATIERAPPORT RAPPORT DE VALIDATION Analysemethode Méthode d analyse Techniek Technique Matrix / matrixgroep Matrice / Groupe de matrices Datum laatste aanpassing / Date du dernière adaption Detectie

Nadere informatie

Metrologische Reglementering

Metrologische Reglementering K_880506.doc - 2000-01-25 MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN Bestuur Kwaliteit en Veiligheid Afdeling Metrologie Metrologische Dienst Metrologische Reglementering Koninklijk besluit van 6 mei 1988 betreffende

Nadere informatie

Incidenteel schoonmaken en desinfecteren: Toelichting bij de proef met behulp van waterstofperoxide Toelichting schema

Incidenteel schoonmaken en desinfecteren: Toelichting bij de proef met behulp van waterstofperoxide Toelichting schema Incidenteel schoonmaken en desinfecteren: Bij een besmetting tijdens de dienst met infectieus materiaal, bloed of ander lichaamsvocht, wordt de ambulance en/of de brancard door de bemanning huishoudelijk

Nadere informatie