Verpleeghuis De Ingelanden: pionieren in Leidsche Rijn. Centrum Zorg en Bouw Churchilllaan 11 Utrecht.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verpleeghuis De Ingelanden: pionieren in Leidsche Rijn. Centrum Zorg en Bouw Churchilllaan 11 Utrecht. www.tno.nl"

Transcriptie

1 Verpleeghuis De Ingelanden: pionieren in Leidsche Rijn De Ingelanden is de nieuwste locatie van AxionContinu, één van de grootste ouderenzorgorganisaties in de regio Utrecht. Als organisatie met meerdere woonzorgcentra en verpleeghuizen is AxionContinu vrijwel constant betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe projecten, zowel in eigen beheer als samen met woningcorporaties. Na de oplevering en ingebruikname van De Ingelanden ontstond de behoefte het gebouw te evalueren om te kunnen bepalen welke elementen bruikbaar zijn voor toekomstige projecten, en welke dingen anders moeten. AxionContinu heeft TNO Centrum Zorg en Bouw gevraagd een zogenaamde Post occupancy evaluation (POE) uit te voeren. Bij de opdrachtgever leefde een aantal vragen met betrekking tot het gebruik en de beleving van De Ingelanden. Centrum Zorg en Bouw Churchilllaan 11 Utrecht T F zorgenbouw@tno.nl pauline.mourits@tno.nl Doorkiesnummer +31(0) Doorkiesfax +31(0) De Ingelanden is gebouwd in Leidsche Rijn, de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland. De kavel die de instelling door het projectbureau Leidsche Rijn kreeg toegewezen was klein voor het gegeven programma. De buitenruimte is beperkt en stedelijk ingericht. Het is de vraag hoe deze buitenruimte ervaren wordt. In De Ingelanden is betonkernactivering toegepast. Betonkernactivering werd voornamelijk toegepast in de utiliteitsbouw maar wordt tegenwoordig ook steeds meer toegepast in de gezondheidszorg. Thermisch comfort lijkt hierbij nog meer mee te spelen dan energiebesparing. Betonkernactivering is echter niet zonder meer geschikt voor zorggebouwen. De vraag is wat de ervaringen zijn met het binnenklimaat, hoe is het comfort?

2 Bij de renovatie en nieuwbouw van verpleeghuizen kiest AxionContinu steeds voor het concept van kleinschaligheid in geclusterde vorm. De opdrachtgever is benieuwd naar de ervaringen met de kleinschalige groepswoningen. Worden deze ook gebruikt en ervaren als echte woningen? In de groepswoningen is een klein loopcircuit, verder is gestreefd naar maximale bewegingsvrijheid voor met name de psychogeriatrische bewoners in het gebouw. De vraag is of dit ook gerealiseerd is. 2/11 Door middel van een POE is onderzoek gedaan naar deze onderwerpen. Een POE is een systematische evaluatie van een gebouw na ingebruikname. Het doel van een POE is vast te stellen of het gebouw voldoet aan de behoeften van de gebruikers. In de gezondheidszorg zijn de gebruikers cliënten (patiënten of bewoners), bezoekers en medewerkers. De opdrachtgever zal door de evaluatie in staat moeten worden gesteld te beoordelen of het gerealiseerde gebouw voldoet aan de verwachtingen. Bij het ontwerpen van een nieuw gebouw wordt bijna altijd gebruik gemaakt van gebruikerservaringen. Door middel van een POE kunnen deze gebruikerservaringen op een systematische manier worden verzameld en gebruikt voor toekomstige ontwerpopgaven. De evaluatie van het gebouw vormt daarmee idealiter een integraal onderdeel van het bouwproces, bestaande uit de initiatieffase, het programma van eisen, de ontwerpfase, de bouw en het gebruik. De leestafel in de entreehal Onderzoek Het onderzoek bestond uit 3 elementen: een enquête onder de somatische bewoners, de zaakwaarnemers van de psychogeriatrische bewoners en de medewerkers van De Ingelanden, interviews met de manager Facilitair Bedrijf & Bouw en met de regiomanager Leidsche Rijn en een objectieve gebouwanalyse.

3 De enquête onder de bewoners en de zaakwaarnemers is gehouden via een schriftelijke vragenlijst. De medewerkers hebben de enquête online ingevuld. De interviews hebben plaatsgevonden nadat de resultaten van de enquête beschikbaar waren. Op deze manier konden opvallende uitkomsten uit de enquête geverifieerd worden bij de geïnterviewden. Een ander belangrijk doel van de enquêtes was om aanvullende informatie te verkrijgen over aspecten die bij de directe gebruikers niet bekend zijn. De gebouwanalyse heeft plaatsgevonden aan de hand van locatie- en gebouwkenmerken zoals capaciteit, functies, oppervlakten, installaties en investeringskosten. Voor de gebouwanalyse is gebruik gemaakt van documenten en tekeningen. 3/11 Gebouw: capaciteiten en kenmerken In De Ingelanden wonen en verblijven ruim 100 mensen. AxionContinu biedt zorg aan 32 psychogeriatrische bewoners, 32 somatische bewoners en (maximaal) 32 mensen die tijdelijk in De Ingelanden verblijven voor reactivering of revalidatie. Amerpoort, een organisatie voor dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking in Utrecht en t Gooi, huurt een groepswoning voor zes cliënten in De Ingelanden. De Ingelanden heeft ongeveer 250 medewerkers, hiervan werken ruim 200 mensen in de zorg. Er werken veel flexkrachten, vooral in de zorgfuncties. Het gebouw bestaat uit 5 bouwlagen. Op de begane grond bevinden zich de entreehal met receptie, een aantal facilitaire functies zoals de satellietkeuken, de dagbehandeling en de parkeergarage. Het grand café

4 Op de eerste verdieping liggen de algemene voorzieningen zoals het grand café met daaraan het dakterras, de fysiotherapie, kantoren en de groepswoning van Amerpoort. De bovenste drie verdiepingen zijn identiek, hier liggen de groepswoningen voor de verpleging. Per bouwlaag zijn er 4 groepen, 3 met 8 bewonerskamers en 1 (de groep in de oksel van het gebouw) met 7 bewonerskamers. 4/11 Het gebouw is verticaal georganiseerd. Er zijn twee liften, één in de entreehal en één dieper in het gebouw. Deze liften ontsluiten ieder een helft van het gebouw. De lift in de entreehal ontsluit het deel waar op de tweede en derde verdieping het kortdurend verblijf wordt aangeboden. Op de bovenste laag zijn hier twee groepen somatiek. De andere lift ontsluit het deel waar zich 4 groepen psychogeriatrie bevinden en nog 2 groepen somatiek. Een gevolg van het splitsen van het gebouw in twee delen is dat de (voornamelijk psychogeriatrische) bewoners van het achterste gebouwdeel niet direct naar het grand café op de eerste verdieping kunnen. Zij moeten eerst met de lift naar de begane grond, vervolgens naar de entreehal lopen en daar de lift naar de eerste verdieping nemen. Aan een lifthal liggen steeds twee groepswoningen. Een vide aan de lifthal zorgt voor een ruimtelijke relatie tussen de verdiepingen. Over de vide heen is vanuit de huiskamer zicht op de lifthal en omgekeerd. Zicht op de huiskamers vanuit de lifthal Gang in de groepswoning

5 Huiskamer Resultaten uit het onderzoek De entreehal van de woning geeft toegang tot de huiskamer met keuken en twee gangen waaraan steeds vier bewonerskamers en een sanitaire ruimte liggen. Dit is een zogenaamd dubbel corridorsysteem dat ook fungeert als een beperkt loopcircuit. Om de bewoners wat meer bewegingsvrijheid te geven staan de deuren van de woningen vaak open zodat de bewoners door de lifthal naar de andere woning kunnen lopen. Per vier bewoners is één sanitaire ruimte gerealiseerd. In de woningen voor de somatische bewoners is een extra sanitaire ruimte. De bewonerskamers hebben een oppervlakte van 15 m². 5/11 Het gebouw krijgt een hoog rapportcijfer van de gebruikers, gemiddeld een 7,5. Het merendeel van de respondenten vindt het gebouw mooi en vindt het een prettig gebouw om in te wonen en te werken. Het grand café wordt het vaakst genoemd als het beste van het gebouw, daarna de entreehal. Ook de daktuin wordt vaak genoemd. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering. Een aantal knelpunten dat uit het onderzoek naar voren kwam zal door het facilitair bedrijf worden aangepakt (zoals het aanbrengen van automatische deuropeners, buitenzonwering en bewegwijzering). Andere aspecten zullen door het gereedkomen van de omringende bebouwing vanzelf verbeteren. Hieronder volgt een korte samenvatting van de bevindingen uit het onderzoek, daarna wordt op een aantal onderwerpen wat dieper ingegaan. Het gebouw is goed bereikbaar, wel hebben veel mensen moeite om De Ingelanden te vinden. Het gebouw is slecht herkenbaar als zorginstelling. Het gebouw is goed toegankelijk, ook voor rolstoel- en rollatorgebruikers. De tuin en het terras zijn minder goed toegankelijk. De toegangsdeuren van de groepswoningen zijn veel te zwaar waardoor ze voor een bewoner in een rolstoel of met een rollator niet zelfstandig te openen zijn. Ook iemand die een bewoner in een rolstoel duwt heeft hier moeite mee.

6 De kleinschalige woningen worden positief gewaardeerd. Dit geldt niet alleen voor het concept ( het huisjes systeem zoals één van de respondenten het noemt), maar ook voor de uitvoering met de mooie, open keuken waardoor de bewoners direct betrokken kunnen worden bij het koken. Wel lijken de huiskamers aan de kleine kant, vooral in de woningen voor de somatiek, waar vrijwel alle bewoners in een rolstoel zitten. Opvallend is dat de eenpersoonskamers een aantal keer in positieve zin wordt genoemd, maar alleen door de medewerkers. Zij vergelijken de nieuwbouw blijkbaar met andere verpleegvoorzieningen waar een eigen kamer nog geen gemeengoed is. 6/11 Door de geïnterviewde managers wordt het jammer gevonden dat de bewoners niet over eigen sanitair beschikken. De gebruikers die de enquête hebben ingevuld zijn hier niet heel uitgesproken over. Men lijkt dit niet als een groot probleem te zien. Volgens de gebruikers zijn er te weinig liften, waardoor men soms lang moet wachten. Over de loopafstanden in het gebouw verschillen de meningen. Volgens sommigen zijn die te lang, volgens anderen niet. Dit heeft te maken met de manier waarop de verdiepingen te bereiken zijn, met ieder hun eigen lift. De loopafstand van het ene deel van het gebouw naar het grand café is lang omdat van twee liften gebruik moet worden gemaakt. Het gebouw is modern en licht en dit wordt door de gebruikers gewaardeerd. Over de temperatuur in het gebouw zijn veel opmerkingen gemaakt. Het is óf te warm óf te koud. De lucht is te droog. Ventileren is moeilijk. De galerijen aan de binnenzijde De relatie met buiten is lastig. De buitenruimtes zijn slecht toegankelijk, met uitzondering van de daktuin bij het grand café. De galerijen op de verdiepingen kunnen worden gebruikt als buitenruimte maar liggen niet aan de huiskamer.

7 Hierdoor kunnen vooral de psychogeriatrische bewoners eigenlijk niet zelfstandig naar buiten. Het blijft lastig om in een gebouw met meerdere verdiepingen de bewoners voldoende vrijheid te geven (zonder dat de veiligheid in het gedrang komt). Er zijn dan ook meerdere mensen die opmerken dat de psychogeriatrische bewoners beter op de begane grond hadden kunnen wonen. 7/11 Het uitzicht scoort, misschien verrassend, voldoende. De respondenten hebben begrip voor het feit dat er nog volop gebouwd wordt en verwachten dat het in de toekomst wel beter zal worden. Wel is vrijwel iedereen het er over eens dat de omgeving wel wat groener mag. Uitzicht vanuit een huiskamer en een bewonerskamer Bouwen in Leidsche Rijn De Vinex-locatie Leidsche Rijn is de grootste nieuwbouwwijk van Nederland. Tot 2025 worden hier woningen gebouwd voor ongeveer mensen. Leidsche Rijn bestaat uit verschillende buurten met nieuwbouwwoningen en twee bedrijventerreinen. Elke wijk heeft een eigen karakter. Een aantal buurten is al bewoond en de bedrijventerreinen zijn al volop in gebruik. De komende jaren ligt het hoogtepunt qua woningbouwproductie onder andere in Terwijde, de buurt waarin De Ingelanden is gebouwd. Het bouwen van het verpleeghuis in Leidsche Rijn heeft voor- en nadelen gehad. Een voordeel was dat het project relatief snel gerealiseerd kon worden. Het Projectbureau Leidsche Rijn is gericht op het maken van productie. Het lijkt er wel op dat alleen De Ingelanden hiervan heeft weten te profiteren, andere projecten in de directe omgeving hebben te maken met grote vertragingen. Dit komt voornamelijk door de kredietcrisis. Als gevolg hiervan staat De Ingelanden nog steeds volledig geïsoleerd, hoewel het gebouw al 2 jaar in gebruik is. De dagbehandeling staat leeg omdat er nog geen klanten voor zijn. Dit heeft een negatieve invloed op de exploitatie.

8 Daarnaast heeft de geïsoleerde ligging natuurlijk ook gevolgen voor het gebruik en de beleving van de omgeving door de bewoners. Er zijn geen winkels of iets dergelijks in de omgeving, waar een bewoner, al dan niet zelfstandig, een boodschap zou kunnen doen. Ook vinden de gebruikers dat de omgeving wel wat groener mag. 8/11 Geïsoleerde ligging Deze isolatie is natuurlijk tijdelijk, maar voor de huidige bewoners wel de dagelijkse realiteit. Op termijn zal De Ingelanden aan het einde van de spoorzone liggen, een woongebied langs de spoorlijn Utrecht-Den Haag dat bestaat uit grote bouwblokken met meerdere bouwlagen. Door de bouwblokken komt een zogenaamde scenic walk, een langzaamverkeersroute met links en rechts zicht op de binnentuinen en, als alles volgens plan gaat, een aantal bijzondere functies die voor wat meer levendigheid moeten zorgen. Kavel De door het Projectbureau Leidsche Rijn aangewezen kavel en de hoge grondprijs die aan de gemeente moest worden betaald hebben grote invloed gehad op het ontwerp van het gebouw. Vanwege de ligging aan het spoor is voor dit deel van Terwijde gekozen voor een hogere bebouwingsdichtheid en stedelijker beeld dan in het standaard VINEX-programma. De kavel was klein voor het programma, bij het projectbureau is meermalen gevraagd om een grotere kavel maar volgens de gemeente was er niet meer grond beschikbaar. Daarbij stelde de gemeente ook nog als voorwaarde dat op eigen terrein geparkeerd moest worden. Als oplossing is gekozen voor inpandig parkeren op de begane grond. De meest openbare functie, het grand café, is verplaatst naar de eerste verdieping. Aan het grand café ligt een groot terras. Vanwege de ligging is dit nogal winderig. Als de omringende bebouwing klaar is zal dit wel beter worden, in de tussentijd kan er misschien wat gedaan worden met windschermen.

9 De buitenruimten op de begane grond (een patio en binnentuin) zijn veel beslotener maar worden nauwelijks gebruikt. Ze liggen in een deel van het gebouw waar bewoners niet zoveel te zoeken hebben, maar zijn ook slecht toegankelijk. 9/11 Binnenklimaat: betonkernactivering AxionContinu heeft gekozen voor betonkernactivering vanwege het verwachte comfort, een lager energiegebruik en het ontbreken van radiatoren waardoor de totale ruimte nuttig kan worden gebruikt, makkelijker kan worden schoongemaakt en minder stof in de lucht komt. Uit een benchmark van het energiegebruik blijkt dat De Ingelanden ook inderdaad zuiniger is dan andere verpleeghuizen. Kenmerkend voor betonkernactivering is de gelijkmatigheid van het binnenklimaat. Toch zijn in het onderzoek veel opmerkingen gemaakt over de temperatuur, het is óf te warm óf te koud. De Ingelanden is hiermee overigens geen uitzondering. Uit onderzoek uit 2004 onder verplegend en verzorgend personeel bleek dat 71% op het werk te maken heeft met onaangename temperaturen (te koud of te warm). Volgens 54% is er te weinig frisse lucht (Nagelhout, Werkbeleving van het verplegend en verzorgend personeel, 2004). In De Ingelanden spelen een aantal omstandigheden waardoor het binnenklimaat in sommige ruimten nog niet aan de verwachtingen voldoet. De (mooie) deuren kieren waardoor het tocht. Bekend is dat een onvoldoende geveldichting in het geval van betonkernactivering eerder tot klachten leidt dan met radiatoren. Er is geen zonwering toegepast maar zonwerende beglazing. Dit blijkt echter niet voldoende, vooral de huiskamers die op de zon liggen worden hierdoor te warm. Kleinschaligheid in grootschaligheid AxionContinu heeft bewust gekozen voor het realiseren van kleinschalig wonen in een grootschalige setting. Volgens de organisatie is dit de enige manier waarop kleinschaligheid betaalbaar is. Daarnaast is het door de schaalgrootte ook mogelijk om een gebouw met een hoog voorzieningenniveau te realiseren. Gezien de hoge waardering van de gebruikers voor de voorzieningen in het gebouw lijkt dit een goede keuze. De somatische bewoners zijn erg positief over de ruimten in het gebouw voor activiteiten (verenigingsruimte). Het grand café wordt door veel gebruikers met name genoemd als onderdeel van het gebouw dat zeker moet blijven, vooral door de familie van de psychogeriatrische bewoners. In een evaluatieonderzoek van kleinschalige woonvormen voor ouderen met dementie werd geconstateerd dat bewoners in de stand-alone voorzieningen in de wijk relatief het minst bezoek kregen. Als mogelijke verklaring werd geopperd dat in de stand-alone voorzieningen minder afleiding voor familie is in de vorm van aparte ruimten zoals een activiteitenruimte, restaurant en dergelijke en familie dus eerder is aangewezen op de huiskamer (Van Liempd e.a., Evaluatieonderzoek naar de kwaliteit van de huisvesting van kleinschalige woonvormen voor ouderen met dementie, 2009). En hoewel het concept van kleinschalig groepswonen door de respondenten zeker wordt gewaardeerd, wordt ook in deze POE opgemerkt dat het prettig is om ergens naar toe te kunnen gaan buiten de afdeling.

10 10/11 Toch liever een instituut? De eerste verpleeghuizen werden gebouwd volgens het ziekenhuismodel. In navolging van ontwikkelingen in de psychiatrie en de verstandelijk gehandicaptenzorg kwam in de jaren 80 ook in de verpleeghuissector het kleinschalig wonen in opkomst. Het wonen werd steeds belangrijker en vooral voorzieningen voor dementerenden moeten zoveel mogelijk op een gewone woning lijken. Zorginstellingen mogen vooral niet als zorginstelling herkenbaar zijn, want dat is stigmatiserend. Typerend is dat van de winnaar van de Hedy d Anconaprijs voor excellente zorgarchitectuur werd gezegd dat het te prijzen valt dat de zorgfunctie niet van het gebouw valt af te lezen. Ook bij De Ingelanden heeft de architect er naar gestreefd het gebouw het uiterlijk van een woongebouw te geven. Hoewel het merendeel van de gebruikers het gebouw mooi vindt lijkt hij daar niet in geslaagd. Het gebouw lijkt volgens de gebruikers meer op een kantoorgebouw. Het ontwerp volgt de mode in de moderne architectuur van grote en sobere bouwblokken, uitgevoerd in donkere baksteen. Dit soort gebouwen wordt zowel in kantoren als in woningbouw gerealiseerd. Het ontbreken van de naam op de gevel draagt volgens de gebruikers bij aan de onduidelijkheid over de functie van het gebouw. Uit het onderzoek blijkt dat de gebruikers, zowel bewoners als familieleden én medewerkers behoefte hebben aan duidelijkheid. Zij willen dat het gebouw herkenbaar is als zorgcentrum en willen de naam De Ingelanden op de gevel. Ook duidelijke bewegwijzering op straat naar het verpleeghuis toe zou volgens de gebruikers een verbetering zijn.

11 Interieur Ook in het interieur is zoveel mogelijk geprobeerd een institutionele uitstraling te vermijden. Het restaurant is vormgegeven als grand café en ook de grote entreehal met leestafel heeft die sfeer. In het gebruik worden wel een aantal elementen gemist die juist vanwege het institutionele effect achterwege zijn gelaten, zoals bewegwijzering en leuningen. Het is voor bewoners en bezoekers soms onduidelijk waar voorzieningen zijn en welke lift men moeten nemen om bij een woning te komen. Vanwege het ontbreken van leuningen in de groepswoningen kunnen sommige bewoners niet zelfstandig naar de huiskamer. Gezien de beperkingen van de bewoners zal in dit soort gevallen voorrang moeten worden gegeven aan elementen die de zelfredzaamheid van de bewoners vergroten boven de begrijpelijke voorkeur voor een niet-institutionele inrichting. 11/11

Evaluatie van Wiekslag Boerenstreek te Soest: tevreden maar kritische gebruikers

Evaluatie van Wiekslag Boerenstreek te Soest: tevreden maar kritische gebruikers Evaluatie van Wiekslag Boerenstreek te Soest: tevreden maar kritische gebruikers Het evalueren van gebouwen heeft als doel het verkrijgen van kennis om in de toekomst (nog) betere gebouwen te ontwerpen

Nadere informatie

Verpleeg- en reactiveringscentrum. Good Practice. Zwolle. College bouw ziekenhuisvoorzieningen

Verpleeg- en reactiveringscentrum. Good Practice. Zwolle. College bouw ziekenhuisvoorzieningen Good Practice S - MASSA Zorginstelling Stichting Protestants Christelijke Zorgcombinatie en omgeving Architectenbureau Rau & partners, Amsterdam Projectgegevens Aantal plaatsen: 151 verblijfsplaatsen,

Nadere informatie

Reactie Erik Ploeg, locatiemanager De Sterrenlanden

Reactie Erik Ploeg, locatiemanager De Sterrenlanden Een bekwaam, en vooral luisterende architecte, die echt wilde begrijpen wat onze gedachten en wensen waren. Die daarop doorvroeg en tegenstrijdigheden in onze plannen bespreekbaar maakte. Dat werd vertaald

Nadere informatie

Verpleeghuis Naarderheem

Verpleeghuis Naarderheem Verpleeghuis Naarderheem Verpleeghuis Naarderheem Naarden Situatie Renovatie en nieuwbouw Verpleeghuis Naarderheem betreft een zeer ingrijpende verbouwing en uitbreiding van een bestaand verpleeghuis.

Nadere informatie

Vijverhof. Groot in kleinschalig wonen. Onderscheidend in wonen en zorg voor ouderen

Vijverhof. Groot in kleinschalig wonen. Onderscheidend in wonen en zorg voor ouderen Onderscheidend in wonen en zorg voor ouderen Vijverhof Groot in kleinschalig wonen De Rijnhoven Ouderenzorg in Woerden, Harmelen, Vleuten, De Meern, Mon2oort en Leidsche Rijn. Wonen zoals thuis Een ruime

Nadere informatie

Bouwen aan een thuis Evaluatieonderzoek huisvesting kleinschalig wonen voor dementerenden

Bouwen aan een thuis Evaluatieonderzoek huisvesting kleinschalig wonen voor dementerenden Bouwen aan een thuis Evaluatieonderzoek huisvesting kleinschalig wonen voor dementerenden Ine van Liempd, bureau AKTA Onderzoek verricht door: Ine van Liempd en Ed Hoekstra, AKTA Annegreet Jans en Leonie

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Nieuwbouw St. Elisabeth. 1 en 2 december 2010

Informatiebijeenkomst Nieuwbouw St. Elisabeth. 1 en 2 december 2010 Informatiebijeenkomst Nieuwbouw St. Elisabeth 1 en 2 december 2010 1 Wat eraan vooraf ging Sinds jaren de wens om de situatie te verbeteren Maar wat is een verstandige keuze nieuw bouwen of renoveren Politieke

Nadere informatie

KubusEiland. beeldkwaliteitsplan. maart 2015

KubusEiland. beeldkwaliteitsplan. maart 2015 KubusEiland beeldkwaliteitsplan maart 2015 2 KubusEiland beeldkwaliteitsplan Inhoud 1 Inleiding blz. 5 2 Concept blz. 6 3 Verkavelingsplan blz. 8 4 Eerste woningen blz. 10 5 Gemeenschappelijke tuin blz.

Nadere informatie

uw persoonlijke keuze laurens Simeon en Anna

uw persoonlijke keuze laurens Simeon en Anna Simeon en Anna, uw persoonlijke keuze laurens Simeon en Anna Simeon en Anna Laurens Simeon en Anna is het bekende woonzorgcentrum in de deelgemeente Feijenoord, waar alles erop is gericht om tot op hoge

Nadere informatie

Zelfstandig Wonen met Ondersteuning. Ondersteuning Mantelzorg

Zelfstandig Wonen met Ondersteuning. Ondersteuning Mantelzorg Dagcentrum, Woonzorgcentrum en Verpleeghuis De Molenberg Wonen Zorg Welzijn Ieder mens telt Welkom bij Woonzorgcentrum en Verpleeghuis De Molenberg in hartje Groenlo. De Molenberg is een begrip als het

Nadere informatie

WORDT KLEINSCHALIGE ZORG GROOT?

WORDT KLEINSCHALIGE ZORG GROOT? WORDT KLEINSCHALIGE ZORG GROOT? Utrecht, december 23 Aedes-Arcares Kenniscentrum Wonen-Zorg Monique Wijnties Het kleinschalig groepswonen voor dementerenden is klein begonnen. In 1986 opende het eerste

Nadere informatie

Verpleeghuis. Oudshoorn

Verpleeghuis. Oudshoorn Verpleeghuis Oudshoorn Onze visie We willen allemaal graag gezond en vitaal ouder worden. Maar dat hebben we niet altijd zelf in de hand. Soms stelt het leven ons onverwacht voor moeilijkheden en hebben

Nadere informatie

Bouwen voor mensen met dementie

Bouwen voor mensen met dementie Bouwen voor mensen met dementie Theo van der Voordt Postbus 15762 1001 NG Amsterdam T: 0031 36 8412558 E: info@wiesje.nl W: www.wiesje.nl Inhoud Aandachtspunten voor dementievriendelijk bouwen Ontwerp

Nadere informatie

Geen (potentiële) belangenverstrengeling

Geen (potentiële) belangenverstrengeling Disclosure belangen spreker Geen (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Woonzorgcentrum. Humanistische grondslag

Woonzorgcentrum. Humanistische grondslag Woonzorgcentrum Thebe De IJpelaar is een woonzorgcentrum. We ondersteunen u in Thebe De IJpelaar graag op het gebied van verzorging, verpleging en begeleiding. Uiteraard alleen waar nodig. De IJpelaar

Nadere informatie

Duurzaam bouwen Wendhorst

Duurzaam bouwen Wendhorst Duurzaam bouwen Wendhorst De Doelen, Rotterdam 8 december 2009 Ir. W.P. Looze Raad van Bestuur Waar hebben we het over Novel zorg en wonen: Verpleeghuis 200 bewoners in Heerde Verpleeg en verzorging op

Nadere informatie

Resultaten bewonersonderzoek, meting 2013

Resultaten bewonersonderzoek, meting 2013 Resultaten bewonersonderzoek, meting 2013 In de periode half mei/ begin juli 2013 heeft USP Marketing Consultancy in opdracht van Volkshuisvesting opnieuw een bewonersonderzoek gedaan naar de tevredenheid

Nadere informatie

Joris bouwt! Aanleiding. Leefplein. Ruimte

Joris bouwt! Aanleiding. Leefplein. Ruimte Joris bouwt! Zorg Aanleiding Goede dag meneer, goede dag mevrouw, wat kan ik voor u doen? Wilt u misschien een kopje koffie? Neemt u vast plaats in het grandcafé of op het terras. Het zonnetje schijnt

Nadere informatie

Laurens Simeon en Anna

Laurens Simeon en Anna Laurens Simeon en Anna Een gezellige locatie in het levendige Rotterdam-Zuid Lekker thuis in een vertrouwde omgeving. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens Simeon en Anna Woonzorglocatie voor ouderen

Nadere informatie

Quion Capelle a/d IJssel

Quion Capelle a/d IJssel Quion Capelle a/d IJssel Hoofdkantoor Quion Capelle a/d IJssel Situatie Locatie Fascinatio, Capelle a/d IJssel Quion is een financiële dienstverlener, die zich toelegt op de verwerking van woninghypotheken.

Nadere informatie

Woongebouw Vijfhuizen

Woongebouw Vijfhuizen Woongebouw Vijfhuizen Woongebouw voor 55 + bewoners Vijfhuizen Uitgangspunten Ontwerp voor nieuwbouwproject voor 20 appartementen voor 55+ bewoners, 4 groepswoningen en een dienstencentrum. Stedenbouwkundige

Nadere informatie

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen Ambthuis Woonzorgcentrum Appartementen te huur Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in het Ambthuis In het centrum van het stadje Bredevoort staat het Ambthuis. Wonen in het Ambthuis betekent

Nadere informatie

Een fascinerend nieuwbouw project!

Een fascinerend nieuwbouw project! I N F O R M A T I E B R O C H U R E Een fascinerend nieuwbouw project! Markant wonen in het hart van Borger. Alle voorzieningen om de hoek en een prachtig uitzicht op het dynamische centrum? Weiteringzathe

Nadere informatie

TE KOOP. Raadhuisstraat ong 2406 AC Alphen Aan Den Rijn v.o.n.

TE KOOP. Raadhuisstraat ong 2406 AC Alphen Aan Den Rijn v.o.n. TE KOOP Raadhuisstraat ong 2406 AC Alphen Aan Den Rijn 599.000 v.o.n. KENMERKEN Prijs 599.000 v.o.n. Postcode 2406 AC Ligging Aan water, Aan rustige weg, In centrum Woningtype Portiekflat Garage Garage,

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN EISEN EIGEN WONING

PROGRAMMA VAN EISEN EIGEN WONING Bijlage III PROGRAMMA VAN EISEN EIGEN WONING De eisen die in een zogenaamd programma van eisen worden opgenomen bestaan grofweg uit drie soorten: Functionele en ruimtelijke eisen Materiaaleisen, vorm en

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Nieuwbouw Eltheto Welkom!

Informatiebijeenkomst Nieuwbouw Eltheto Welkom! Informatiebijeenkomst Nieuwbouw Eltheto Welkom! 1 Programma Welkom (door Kootje Stronkhorst) Nieuwbouw Eltheto (door Annemarie Asbreuk) Nieuwbouw woningen DGW (door Jan van der Spek) Kennismaking en presentatie

Nadere informatie

Programma van eisen voor uw eigen woning

Programma van eisen voor uw eigen woning Programma van eisen voor uw eigen woning De eisen die in een zogenaamd programma van eisen worden opgenomen bestaan grofweg uit drie soorten: 1. Functionele & ruimtelijke eisen 2. Materiaaleisen, vorm

Nadere informatie

BOUWBULLETIN Selwerd/Patrimonium

BOUWBULLETIN Selwerd/Patrimonium N BOUWBULLETIN Selwerd/Patrimonium Mei 2014 Beste lezer, Met dit bulletin informeren wij u over de bouwontwikkelingen rondom ZINN locatie Patrimonium. In 2013 heeft ZINN samen met Woningstichting Patrimonium

Nadere informatie

LEVENSLOOPGESCHIKT BOUWEN: PRAKTISCHE OVERWEGINGEN

LEVENSLOOPGESCHIKT BOUWEN: PRAKTISCHE OVERWEGINGEN LEVENSLOOPGESCHIKT BOUWEN: PRAKTISCHE OVERWEGINGEN 'Ons streven is 6.000 nultredenwoningen in de gemeente in 2020'. En: 'Alle nieuwbouw realiseren wij levensloopgeschikt'. Dit zijn voorbeelden van ambities

Nadere informatie

INTERIEUR WOONZORGCENTRUM SCHELDEHOF, VLISSINGEN

INTERIEUR WOONZORGCENTRUM SCHELDEHOF, VLISSINGEN er PRO architekten hoflaan 11a 5 JB Den Haag (0)70 3506900 @atelierpro.nl w.atelierpro.nl INTERIEUR WOONZORGCENTRUM SCHELDEHOF, VLISSINGEN INZENDING HERENGRACHT INDUSTRIEPRIJS 2018 Toekomstbestendig wonen

Nadere informatie

Euratech LOT 14 AT HOME AT WORK. 3 KANTOOR VILLA S IN ECOLOGISCHE WIJK

Euratech LOT 14 AT HOME AT WORK. 3 KANTOOR VILLA S IN ECOLOGISCHE WIJK E Het Eurotech Lot 14 is gesitueerd in de Ecologische wijk Rives de la Haute in het Noord Franse Lille. De wijk is georganiseerd rondom het Eura Technologie Centrum. Gevestigd in een voormalige textielfabriek;

Nadere informatie

Resultaten USP-Bewonersscan, meting 2015

Resultaten USP-Bewonersscan, meting 2015 Resultaten USP-Bewonersscan, meting 2015 In de periode half mei/ half juli 2015 heeft USP Marketing Consultancy in opdracht van Volkshuisvesting opnieuw een bewonersonderzoek gedaan naar de tevredenheid

Nadere informatie

Wonen met zorg. Individueel of kleinschalig groepswonen

Wonen met zorg. Individueel of kleinschalig groepswonen 0348-44 17 14 Wonen met zorg Individueel of kleinschalig groepswonen Een thuis voor ouderen. Met zelfstandigheid waar mogelijk. En precies de zorg die nodig is. Welkom bij De Rijnhoven. info@rijnhoven.nl

Nadere informatie

martiniziekenhuis schweitzerlaan paterswoldseweg het kantoor bedrijvenpark wonen

martiniziekenhuis schweitzerlaan paterswoldseweg het kantoor bedrijvenpark wonen Herbes temmin g van kan too r tot zo rghot n deuren s MA MA r i j k e v a douwe bo a studio m e Afstude r p r oj e c t el ukli e s ma k a r k o p g a v e Door de recessie is de leegstand van Nederlandse

Nadere informatie

De oude aula op de Essenhof (Tekst: Jeanine Katsman)

De oude aula op de Essenhof (Tekst: Jeanine Katsman) De oude aula op de Essenhof (Tekst: Jeanine Katsman) Tussen juli 2009 en januari 2010 is de oude aula op begraafplaats De Essenhof gerestaureerd. De aula heeft meer dan 20 jaar leeg gestaan, met name omdat

Nadere informatie

Gezondheidscentrum De Hertog

Gezondheidscentrum De Hertog Het Bolwerk - Heeres & de Groot - de Bruin & Zwager Hertog van Saxenlaan 36, Franeker Aantal patiënten: 15.843 7FTE HA Oppervlakte huisartsenpraktijk 931m2 nieuwbouw In gezondheidscentrum De Hertog kunnen

Nadere informatie

LESTER YOUNGPAD 7 UTRECHT // RVLMAKELAARS.NL //

LESTER YOUNGPAD 7 UTRECHT // RVLMAKELAARS.NL // LESTER YOUNGPAD 7 UTRECHT INFO@RVLMAKELAARS.NL // RVLMAKELAARS.NL // 030-210 04 01 ADRES LESTER YOUNGPAD 7 TE UTRECHT VRAAGRPRIJS 350.000,00 K.K. WOONOPPERVLAKTE CIRCA 126M2 INHOUD CIRCA 443M3 BOUWJAAR

Nadere informatie

Duurzame architectuur > méér dan alleen fysieke maatregelen

Duurzame architectuur > méér dan alleen fysieke maatregelen doel : CO2 reductie Duurzame architectuur > méér dan alleen fysieke maatregelen stimulatie > prestatie emotioneel fysiek Prestatie : synergie in beleving, comfort, energie,flexibiliteit, materiaal en

Nadere informatie

Simeon & Anna. Een gezellige locatie in het levendige Rotterdam-Zuid. meer dan zorg. Laurens

Simeon & Anna. Een gezellige locatie in het levendige Rotterdam-Zuid. meer dan zorg. Laurens Laurens Simeon & Anna Een gezellige locatie in het levendige Rotterdam-Zuid meer dan zorg Simeon en Anna Laurens Simeon en Anna is een bekende woonzorglocatie gelegen op het kruispunt van de wijken Vreewijk,

Nadere informatie

TE KOOP. Molenpad V.O.N BZ Aalsmeer

TE KOOP. Molenpad V.O.N BZ Aalsmeer Molenpad 25 1431 BZ Aalsmeer TE KOOP 519.000 V.O.N. Molenpad 25 1431 BZ Aalsmeer Inleiding MOLENSTAETE Móói wonen in het centrum, met mogelijkheden tot zorg op maat! Dat vindt u in het schitterend ontworpen

Nadere informatie

zorg voor wonen wonen met zorg

zorg voor wonen wonen met zorg zorg voor wonen wonen met zorg Architectenselectie I renovatie Ruimzicht I 14 oktober 2010 inhoud Over Inbo Ervaring met ouderenzorg Ervaring met renovatie Visie op de opdracht Samenwerking Over Inbo winnaar

Nadere informatie

leidsche rijn, Tekst: Anneke Bokern Fotografie: Wim Tholenaars Dit terrasvormige slaat een brug tussen twee zeer verschillende project woon- balans

leidsche rijn, Tekst: Anneke Bokern Fotografie: Wim Tholenaars Dit terrasvormige slaat een brug tussen twee zeer verschillende project woon- balans 28 leidsche rijn, NEDERLAND Tekst: Anneke Bokern Fotografie: Wim Tholenaars Dit terrasvormige gebouw slaat een brug tussen twee zeer verschillende stedenbouwkundige situaties 29 project woon- Complex balans

Nadere informatie

WOONPLEK EN LEEFPLEZIER

WOONPLEK EN LEEFPLEZIER 1 2 3 4 Thema 5 WOONPLEK EN LEEFPLEZIER Module Voorbeelden ter inspiratie Een woonconcept voor de toekomst De Hogeweyk - Weesp Park Boswijk - Vucht t Gerack - UIthuizen Inleiding In deze module vindt u

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Zo thuis mogelijk 2. Onze gedachte: Kwaliteit van leven 2. Kleinschalig wonen 5. Bewoners van Bruggerbosch 6

Inhoudsopgave. Zo thuis mogelijk 2. Onze gedachte: Kwaliteit van leven 2. Kleinschalig wonen 5. Bewoners van Bruggerbosch 6 Algemene informatie Inhoudsopgave Zo thuis mogelijk 2 Onze gedachte: Kwaliteit van leven 2 Kleinschalig wonen 5 Bewoners van Bruggerbosch 6 Diensten 10 Begeleiding thuis 10 PGOT 10 Dagbehandeling 11 Wonen

Nadere informatie

10 DECEMBER 2014 www.noorderhavenzutphen.nl

10 DECEMBER 2014 www.noorderhavenzutphen.nl Verslag workshop NOORDERHAVEN VELD 10 10 DECEMBER 2014 www.noorderhavenzutphen.nl Op woensdagavond 10 december is de eerste bijeenkomst voor Veld 10, aan de haven geweest. Op deze avond zijn zo n 140 geïnteresseerden

Nadere informatie

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij. Vaak vanuit het besef dat het verstandig is om anders om te gaan met onze aarde. Op het gebied

Nadere informatie

Wonen met zorg. Gemeente Boxmeer. Voelt beter

Wonen met zorg. Gemeente Boxmeer. Voelt beter Wonen met zorg Gemeente Boxmeer Voelt beter Wonen met zorg Zorgcentra Pantein besteedt veel aandacht aan een aangename, huiselijke woonomgeving voor haar bewoners. Welzijn, persoonlijke aandacht en wederzijds

Nadere informatie

LEVS ARCHITECTEN TIJDELIJKE HUISVESTING ST. IGNATIUSGYMNASIUM AMSTERDAM IN LEEGSTAAND KANTOOR (2009-2011)

LEVS ARCHITECTEN TIJDELIJKE HUISVESTING ST. IGNATIUSGYMNASIUM AMSTERDAM IN LEEGSTAAND KANTOOR (2009-2011) LEVS ARCHITECTEN TIJDELIJKE HUISVESTING ST. IGNATIUSGYMNASIUM AMSTERDAM IN LEEGSTAAND KANTOOR (2009-2011) PROJECTOMSCHRIJVING DE KLENCKE 2008-2009 OPDRACHTGEVER STICHTING VO A DAM-ZUID P/A ST.IGNATIUSGYMNASIUM

Nadere informatie

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Portfolio Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Kavelwoning.nl de website met moderne zelfbouw woningen voor particulieren Kavelwoning.nl is opgezet door met als doel om het woningaanbod voor particulieren

Nadere informatie

Geopend of gestart in 2006

Geopend of gestart in 2006 Geopend of gestart in 2006 Uit de vele honderden plannen en ontwerpen die het Bouwcollege jaarlijks passeren, selecteert het Bouwcollege geregeld plannen die in aanmerking komen voor het predicaat good

Nadere informatie

Compleet wonen in Schavenweide

Compleet wonen in Schavenweide Compleet wonen in Wonen in In november 2013 is het nieuwe geopend: een eigentijds woonzorgcentrum dat van alle gemakken is voorzien. Voor senioren een prachtige en veilige plek om te wonen. bestaat uit

Nadere informatie

Informatiebrochure. Goezate De Riethorst Stromenland

Informatiebrochure. Goezate De Riethorst Stromenland Informatiebrochure Goezate De Riethorst Stromenland Warm welkom 2 Met deze folder geven we u een eerste indruk van zorgcentrum Goezate in Werkendam. U bent van harte welkom bij ons in zorgcentrum Goezate.

Nadere informatie

ZORGCENTRUM TER WEEL KRABBENDIJKE

ZORGCENTRUM TER WEEL KRABBENDIJKE ZORGCENTRUM TER WEEL KRABBENDIJKE pagina 3: Ik ga s morgens om de koffie, maak een puzzeltje of ik doe een rondje, als het goed weer is. Zorggroep Ter Weel SERVICE VERLENEN OP HET GEBIED VAN WONEN, ZORG

Nadere informatie

Utrecht Bouwnummer 0-ong

Utrecht Bouwnummer 0-ong Utrecht Bouwnummer 0-ong Vraagprijs: 193.000 vrij op naam Omschrijving Utrecht - Bouwnummer 0-ong ***IN VERKOOP : 81 APPARTEMENTEN DE FREDERIK*** Bij de verkopende makelaarskantoren kunt u de verkoopdocumentatie

Nadere informatie

TE KOOP. Molenpad V.O.N BZ Aalsmeer

TE KOOP. Molenpad V.O.N BZ Aalsmeer Molenpad 97 1431 BZ Aalsmeer TE KOOP 489.000 V.O.N. Molenpad 97 1431 BZ Aalsmeer Inleiding MOLENSTAETE Móói wonen in het centrum, met mogelijkheden tot zorg op maat! Dat vindt u in het schitterend ontworpen

Nadere informatie

Informatiebrochure. De Riethorst De Riethorst Stromenland

Informatiebrochure. De Riethorst De Riethorst Stromenland Informatiebrochure De Riethorst De Riethorst Stromenland Warm welkom Met deze folder geven we u een eerste indruk van verpleeghuis De Riethorst in het hartje van de stad Geertruidenberg. Een verpleeghuis

Nadere informatie

de Mauritzhof, Bussum

de Mauritzhof, Bussum behandelcentrum voor transmurale langdurige psychiatrie de Mauritzhof, Bussum Dit project laat zien, dat psychiatrische zorg een plaats kan hebben midden in de samenleving, maar met geborgenheid voor clienten

Nadere informatie

Mooi wonen met alle zorg die u wenst. Fraaie zorgappartementen in het compleet vernieuwde Woonzorgcentrum en verpleeghuis Gertrudis in s-heerenberg

Mooi wonen met alle zorg die u wenst. Fraaie zorgappartementen in het compleet vernieuwde Woonzorgcentrum en verpleeghuis Gertrudis in s-heerenberg Mooi wonen met alle zorg die u wenst Fraaie zorgappartementen in het compleet vernieuwde Woonzorgcentrum en verpleeghuis Gertrudis in s-heerenberg Zo zorgen we voor elkaar in de Achterhoek Comfortabel

Nadere informatie

Nieuwbouw appartementencomplex

Nieuwbouw appartementencomplex Nieuwbouw appartementencomplex Historie De synagoge gelegen aan de is ontworpen door architect E. Spier. De plechtige inwijding van de synagoge vond plaats op 3 juni 1981. In 2011 voldeed de synagoge niet

Nadere informatie

Compleet wonen in woonzorgcentrum Schavenweide

Compleet wonen in woonzorgcentrum Schavenweide Compleet wonen in woonzorgcentrum Appartementen gebouw B, C & D Woonzorgcentrum In november 2013 is het nieuwe geopend: een eigentijds woonzorgcentrum dat van alle gemakken is voorzien. Voor senioren een

Nadere informatie

Utrecht Bouwnummer 0-ong

Utrecht Bouwnummer 0-ong Utrecht Bouwnummer 0-ong Vraagprijs: 359.000 vrij op naam Omschrijving Utrecht - Bouwnummer 0-ong VERKOOP GESTART Dinsdag 6 maart j.l. is de inschrijving voor dit project gesloten en zijn alle woningen

Nadere informatie

ENQUETE SPOORBUURT. 1. Woonsituatie. Werkgroep Spoorbuurt Laagbouw Werkgroep Spoorbuurt Beneden-bovenwoningen Opmerkingen Werkgroepen

ENQUETE SPOORBUURT. 1. Woonsituatie. Werkgroep Spoorbuurt Laagbouw Werkgroep Spoorbuurt Beneden-bovenwoningen Opmerkingen Werkgroepen ENQUETE SPOORBUURT Werkgroep Spoorbuurt Laagbouw Werkgroep Spoorbuurt Beneden-bovenwoningen Opmerkingen Werkgroepen Delen Enquête: 1. Woonsituatie 2. Wijk Opzet 3. Wijk Beschermd Stadsgezicht 4. Woning

Nadere informatie

Carinova. Woonzorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl

Carinova. Woonzorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl Carinova Woonzorg Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl Wonen met zorg Carinova Woonzorg biedt wonen en zorg in zes woon- zorgcentra en twee verpleeghuizen. De woon- zorgcentra zijn Park Braband, De Diessenplas,

Nadere informatie

t Talma Wonen Welzijn Zorg en behandeling Eind 2015 klaar voor bewoning

t Talma Wonen Welzijn Zorg en behandeling Eind 2015 klaar voor bewoning t Talma Groepswonen voor mensen met dementie of een somatische (lichamelijke) aandoening Eind 2015 klaar voor bewoning Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in t Talma Midden in het centrum van Laren,

Nadere informatie

Huur kantoorruimte op Strawinskylaan 3051 te Amsterdam 360 per maand

Huur kantoorruimte op Strawinskylaan 3051 te Amsterdam 360 per maand Huur kantoorruimte op Strawinskylaan 3051 te Amsterdam 360 per maand Aanbiedende partij: SKEPP online Email: i Telefoon: 085-8770519 Website: www.skepponline.nl Omschrijving Kantoorruimte te Huur met gunstige

Nadere informatie

zorgwonen waleweingaarde 1 haalbaarheidstudie december 2017

zorgwonen waleweingaarde 1 haalbaarheidstudie december 2017 zorgwonen waleweingaarde 1 haalbaarheidstudie december 2017 ( m / v )* m u ld e re n devries liggingbereikbaarheid De Laan van Maten maakt deel uit van de ringweg om het centrum van Apeldoorn en verbindt

Nadere informatie

INFORMATIE MEMORANDUM KLAASJE ZEVENSTER

INFORMATIE MEMORANDUM KLAASJE ZEVENSTER INFORMATIE MEMORANDUM KLAASJE ZEVENSTER Algemene toelichting Stichting Brentano Amstelveen (SBA) is gespecialiseerd in wonen, zorg en dienstverlening aan ouderen in Amstelveen. SBA is al 40 jaar actief

Nadere informatie

Situatie, bouwnummer 9

Situatie, bouwnummer 9 Situatie, bouwnummer 9 Voor- en achtergevel Begane grond Eerste verdieping Tweede verdieping Overzicht Totaalprijs 664.250,00 Detotaalprijsisinclusiefdeuitbouwaandeachterzijde,eenhalveopbouweneenlichtkoepel.

Nadere informatie

COOGLIJDERSGASTHUIS Rijksmonumentaal wonen

COOGLIJDERSGASTHUIS Rijksmonumentaal wonen COOGLIJDERSGASTHUIS Rijksmonumentaal wonen 2 Juli 2019. Deze brochure bevat indicatieve indelingsmogelijkheden van uw woning, sommige getoonde opties zijn meerwerk. Aan de getoonde plattegronden en beelden

Nadere informatie

Brandweerkazerne Dordrecht

Brandweerkazerne Dordrecht opdrachtgever locatie ontwerp uitvoering functie Gemeente Dordrecht Leerpark, Dordrecht 2006 2010-2011 Brandweerkazerne Technische Dienst GHOR Leer- en werkplek Da Vinci College Brandweerkazerne Dordrecht

Nadere informatie

uw persoonlijke keuze laurens De Naber

uw persoonlijke keuze laurens De Naber De Naber, uw persoonlijke keuze laurens De Naber De Naber Laurens De Naber is herhaaldelijk tot één van de beste woonzorglocaties voor dementerende ouderen in Nederland uitgeroepen. De locatie ligt in

Nadere informatie

Oog voor wat telt. Wonen met intensieve zorg

Oog voor wat telt. Wonen met intensieve zorg Oog voor wat telt Wonen met intensieve zorg Welkom bij De Lozerhof In de Haagse wijk Bouwlust vindt u De Lozerhof. Hier wonen ouderen met dementie die niet meer zelfstandig thuis kunnen zijn. In de huiselijke

Nadere informatie

Meander Beschut en Beschermd Wonen

Meander Beschut en Beschermd Wonen Meander Beschut en Beschermd Wonen Met zorg omgeven Mensen met aandacht Meander Beschut en Beschermd Wonen Mensen voelen zich het meest thuis in de eigen vertrouwde woonomgeving. Daarom biedt MeanderGroep

Nadere informatie

OSIRA GROEPSWONEN Wonen in de Wolbrantskerkweg

OSIRA GROEPSWONEN Wonen in de Wolbrantskerkweg OSIRA GROEPSWONEN Wonen in de Wolbrantskerkweg Professionele zorg in vier kleinschalige groepswoningen Wolbrantskerkweg Een huiselijke sfeer Midden in het gewone leven Een veilige plek voor mensen met

Nadere informatie

Nieuwbouw Eltheto. Februari 2012

Nieuwbouw Eltheto. Februari 2012 Nieuwbouw Eltheto Februari 2012 Extramurale appartementen De Goede Woning Zorggebouw Philadelphia Zorgservicecentrum Zorggebouw Carintreggeland Ontwikkelingen Bestemmingsplan is goedgekeurd 12 januari

Nadere informatie

Verpleeghuiszorg voor als het thuis niet meer gaat

Verpleeghuiszorg voor als het thuis niet meer gaat Wilt u meer informatie, een rondleiding of kennismaking? Bel ons dan op: 088-97 20 200 (lokaal tarief) Of mail naar: zorgbemiddeling@amstelring.nl Website: www.amstelring.nl/vreugdehof Facebook: www.facebook.com/vreugdehof

Nadere informatie

Wonen met zorg. Gemeente Boxmeer. Voelt beter

Wonen met zorg. Gemeente Boxmeer. Voelt beter Wonen met zorg Gemeente Boxmeer Voelt beter Wonen met zorg Zorgcentra Pantein besteedt veel aandacht aan een aangename, huiselijke woonomgeving voor haar bewoners. Welzijn, persoonlijke aandacht en wederzijds

Nadere informatie

Herinrichten terrein De Schutse aan de Coentjesweg, Oud-Vossemeer. Jorissen Simonetti architecten

Herinrichten terrein De Schutse aan de Coentjesweg, Oud-Vossemeer. Jorissen Simonetti architecten Herinrichten terrein De Schutse aan de Coentjesweg, Oud-Vossemeer Jorissen Simonetti architecten 3 Schetsplan project : Woongebouw De Schutse locatie : Coentjesweg 51 plaats opdrachtgever contactpersoon

Nadere informatie

Renovatie Lanenflat Nieuw Crooswijk, Rotterdam

Renovatie Lanenflat Nieuw Crooswijk, Rotterdam Renovatie Lanenflat Nieuw Crooswijk, Rotterdam Programma Renovatie van de gevel en diverse bouwkunidge aanpassing Opdrachtgever Woonstad Rotterdam, OCNC Locatie Rotterdam, hoek Boezemlaan en Kerkhoflaan

Nadere informatie

wijswonen bottom-up > stedenbouw > architectuur

wijswonen bottom-up > stedenbouw > architectuur wijswonen bottom-up > stedenbouw > architectuur WijsWonen is een initiatief om in Apeldoorn een eigentijds collectief wooncomplex te realiseren. Niet alleen op financieel, maar ook op sociaal gebied is

Nadere informatie

Renovatie en upgrading woningblokken Waterlandplein Amsterdam

Renovatie en upgrading woningblokken Waterlandplein Amsterdam Renovatie en upgrading woningblokken Waterlandplein Amsterdam Ertskade 111 1019 BB Amsterdam t +3120 622 57 17 f +3120 623 82 84 e info@heeswijk.nl i www.heeswijk.nl Hoge galerijflat op winkelplint Nieuwe

Nadere informatie

SP-onderzoek naar de woningen op de Ter Braaklaan, Schaerweijdelaan en Vestdijklaan

SP-onderzoek naar de woningen op de Ter Braaklaan, Schaerweijdelaan en Vestdijklaan SP-onderzoek naar de woningen op de Ter Braaklaan, Schaerweijdelaan en Vestdijklaan De SP-Zeist heeft eind 2012 / begin 2013 onderzoek gedaan in en rond de Ter Braaklaan. Dit naar aanleiding van klachten

Nadere informatie

Hoekstra & van Eck. Huizen van. Terras op eerste etage. Waterrijke omgeving. Erfpachtcanon afgekocht tot 2048. Inpandige Parkeergarage

Hoekstra & van Eck. Huizen van. Terras op eerste etage. Waterrijke omgeving. Erfpachtcanon afgekocht tot 2048. Inpandige Parkeergarage Huizen van Hoekstra & van Eck Stokerkade 108, 1019 XB Amsterdam Waterrijke omgeving Inpandige Parkeergarage Erfpachtcanon afgekocht tot 2048 Terras op eerste etage Speelse indeling H16 Kenmerken Soort

Nadere informatie

Croonpassage 37 Boxtel penthouse

Croonpassage 37 Boxtel penthouse Croonpassage 37 Boxtel penthouse LUXE PENTHOUSE WONEN AAN DE MARKT Boxtel biedt mogelijkheden De gemeente Boxtel heeft haar inwoners veel te bieden. Er is een gezellig centrum met een typisch Brabantse

Nadere informatie

Oog voor wat telt. Welkom in Nolenshaghe

Oog voor wat telt. Welkom in Nolenshaghe Oog voor wat telt Welkom in Nolenshaghe Welkom in Nolenshaghe Nolenshaghe is een modern woon- en behandelcentrum (2012) dat helemaal voldoet aan de wensen en eisen van nu. Wij bieden er gespecialiseerde

Nadere informatie

Te huur 86 appartementen in woonpark Zonnetij te Aarle-Rixtel

Te huur 86 appartementen in woonpark Zonnetij te Aarle-Rixtel Te huur 86 appartementen in woonpark Zonnetij te Aarle-Rixtel Inhoudsopgave Zonnetij 3 Waar gelegen in Aarle-Rixtel? 4 De appartementen 5 Kwaliteit en voorzieningenniveau 6 Situatietekening 7 Blok A Overzichtsplattegrond

Nadere informatie

TE KOOP. Gelind 4 5421 BN GEMERT Prijs: 151.000 v.o.n.

TE KOOP. Gelind 4 5421 BN GEMERT Prijs: 151.000 v.o.n. TE KOOP Gelind 4 Prijs: 151.000 v.o.n. Omschrijving TE KOOP ''Wonen met het centrum Om de Hoek'' 13 fraaie nieuwbouw appartementen gelegen in het centrum van Gemert. De woonoppervlakte varieert van circa

Nadere informatie

Informatiebrochure. Altenahove De Riethorst Stromenland

Informatiebrochure. Altenahove De Riethorst Stromenland Informatiebrochure Altenahove De Riethorst Stromenland Warm welkom Met deze folder geven we u een eerste indruk van verpleeghuis Altenahove in Almkerk. 2 Zo lang mogelijk zelfstandig wonen is natuurlijk

Nadere informatie

Groot-Ammers Bernhardstraat 153

Groot-Ammers Bernhardstraat 153 Groot-Ammers Bernhardstraat 153 Ruim 4-kamerPENTHOUSE met bijbehorende parkeerplaats Binnentuin Woonkamer Parkeergarage Groot-Ammers Bernhardstraat 153 Vraagprijs e 340.000,-- v.o.n. Geheel nieuw 4-kamerPENTHOUSE

Nadere informatie

Nieuwbouw Eltheto. December 2011

Nieuwbouw Eltheto. December 2011 Nieuwbouw Eltheto December 2011 Nieuwbouw Eltheto Carintreggeland - 32 plaatsen PG - 20 plaatsen somatiek - Dagvoorziening - Zorgservicecentrum met wijk-/welzijnsfunctie De Goede Woning 56 extramurale

Nadere informatie

EEMSKWARTIER GRONINGEN

EEMSKWARTIER GRONINGEN EEMSKWARTIER GRONINGEN titel opdrachtgever projectteam aannemer programma periode Eemskwartier Heijmans Vastgoed Steven Nobel, Marnix van der Meer, Rene de Korte Heijmans Bouw 66 grondgebonden woningen

Nadere informatie

ZORGCENTRUM MOERZICHT

ZORGCENTRUM MOERZICHT ZORGCENTRUM MOERZICHT pagina 5: Ik heb het hier nog steeds erg naar mijn zin en ik hoop dit werk nog lang te mogen doen! Zorggroep Ter Weel Service verlenen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Dat

Nadere informatie

Woonzorgcentrum Zuyderborg Weert

Woonzorgcentrum Zuyderborg Weert Woonzorgcentrum Zuyderborg Weert Wonen / Zorgen #ouderenzorg - #gebiedsontwikkeling - #woningstichting - #belevingsgerichtezorg #interieur In Weert is door woningstichting Wonen Weert en stichting Land

Nadere informatie

ONTWERP. Nieuwbouw appartementen en bedrijfsruimte Burgemeester Reigerstraat nr. 10

ONTWERP. Nieuwbouw appartementen en bedrijfsruimte Burgemeester Reigerstraat nr. 10 ONTWERP Nieuwbouw appartementen en bedrijfsruimte Burgemeester Reigerstraat nr. 10 Het Plan - Burgemeester Reigerstraat nr. 10 Het plan betreft een modern woongebouw, met op de begane grond een bedrijfsruimte

Nadere informatie

Simon Vestdijkstraat 21, Utrecht

Simon Vestdijkstraat 21, Utrecht Simon Vestdijkstraat 21, Utrecht Kenmerken Overdracht Vraagprijs 274.500 k.k. Aangeboden sinds 16-06-2017 Conditie Kosten koper Waarborgsom nee Bankgarantie ja Ontbindende voorwaarden financiering 0 Indeling

Nadere informatie

VERSLAG INFORMATIEBIJEENKOMSTEN NIEUWBOUW VOORBURG

VERSLAG INFORMATIEBIJEENKOMSTEN NIEUWBOUW VOORBURG VERSLAG INFORMATIEBIJEENKOMSTEN NIEUWBOUW VOORBURG 13 februari 2017 Presentatie Richard Spraakman, locatiemanager WZH Rustoord en WZH Leilinde Na de presentatie was er de gelegenheid tot het stellen

Nadere informatie

Ontwikkelingsvisie. Noordereiland & Burgemeester Drijbersingel, Zwolle. DeZwarteHond.

Ontwikkelingsvisie. Noordereiland & Burgemeester Drijbersingel, Zwolle. DeZwarteHond. Ontwikkelingsvisie Noordereiland & Burgemeester Drijbersingel, Zwolle DeZwarteHond. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Huidige situatie 3. Uitgangspunten 4. Ontwikkelingsvisie 4.1 Verbindingen 4.2 Parkeren

Nadere informatie

Ampèreweg 3-5 Woerden

Ampèreweg 3-5 Woerden Vrijwillige online verkoop 25 juni 2015 Een modern bedrijfsgebouw met kantoor- en hoogwaardige bedrijfsruimte. Het object is in 2004 gerealiseerd en heeft een oppervlakte van circa 1.312 m² VVO. Het geheel

Nadere informatie

DE SPOELE ST.-NIKLAAS

DE SPOELE ST.-NIKLAAS Bouwheer OCMW Sint-Niklaas Project Nieuwbouw Zorgcentrum Woonzorgcentrum De Spoele Adres Lamstraat, 9100 Sint-Niklaas Bebouwde Oppervlakte 5338 m² ondergronds (twee lagen parking) 9403 m² bovengronds (vijf

Nadere informatie