romantische uitjes hebben

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "romantische uitjes hebben"

Transcriptie

1 romantische uitjes hebben vaak weinig om het lijf Nederlanders hebben stranden en sauna s hoog in de top 10 van romantische uitjes staan en de lekkerste appeltaartjes eet je in Paleis Soestdijk. Twee van de meest opmerkelijke conclusies van de Nationale Uitjestest 2008, een groot onderzoek waarin door ruim mensen bijna uitjes zijn getest! Wie de resultaten leest weet straks precies wat de Nederlanders belangrijk vinden als ze eropuit gaan. Typisch Nederlands: gezelligheid is het allerbelangrijkste. Verder blijkt dat mannen vooral van leerzaam houden, vrouwen van sprookjes en dat Oerol het aller-aller-leukste uitje van het land is. Ter gelegenheid van de introductie van eropuit.nl vond in juni 2008 de Nationale Uitjestest plaats. Het grootste uitjesonderzoek ooit in Nederland uitgevoerd. Meer dan uitjestesters hebben samen een flink deel van de uitjes in Nederland getest. Maar liefst 986 uitjes, om precies te zijn, zijn beoordeeld op aspecten als waar voor je geld, gezellig, romantisch, ontspannen, leerzaam, leuk personeel, de koffie en de appeltaart, en natuurlijk de toiletten. Er is dan ook niet alleen een top 10 van leukste uitjes, maar ook een top 10 van al deze voor liefhebbers van uitjes hoogst belangrijke zaken. Eropuit.nl hoopt dat de uitslagen heel veel mensen weer op een idee brengt. Het grootste uitjesonderzoek van Nederland!

2 Als het maar gezellig is! Het onderzoek leverde een schat aan informatie voor de Nederlandse uitjesliefhebbers. Naast een heel diverse top 10 vol met festivals, musea, pretparken en stranden leverde de Nationale Uitjestest nog veel meer op. Heel veel verschillende en onverwachte uitjestips, bijvoorbeeld. We weten nu dat vrouwen op de Libelle Zomerweek niet uitgepraat raken en dat mannen dat heel anders zien. Dat we niet alleen voor de beste appeltaartjes maar ook voor de beste koffie van het land op Paleis Soestdijk terecht kunnen. Pubers houden veel meer van dierentuinen dan van attractieparken, 55-plussers zijn eigenlijk heel gewone mensen en de aantrekkelijkste mensen kom je tegen op festivals en in het Aboriginal Art Museum. Tot slot vinden Nederlanders uitjes vooral gezellig, ontspannen en interessant. En ook niet onbelangrijk, vrijwel geen van de uitjestesters zegt zich te hebben verveeld. Nederlanders vinden uitjes geweldig, ze krijgen gemiddeld een dikke 8!

3 de leukste uitjes van nederland Dit vindt Nederland nou écht leuk! De top 10 1 Oerol Festival 8,7 2 Pinkpop 8,6 3 Sprookjeswonderland 8,5 4 Toverland 8,4 5 Terracotta / Drents Museum 8,4 6 Kröller-Müller Museum 8,3 7 Festival Mundial 8,3 8 Efteling 8,3 9 Strand Zandvoort 8,3 10 Strand Noordwijk aan Zee 8,3 1. Oerol, daar vind je de leukste mensen. Oerol is het allerleukste uitje van Nederland en daarmee dus ook het leukste festival van het land. Uit de resultaten blijkt dat vrouwen nóg meer van Oerol houden dan mannen. Hoe dat komt weten we niet precies, maar we weten wel dat Oerol van alle geteste uitjes ook het aantrekkelijkste en vrolijkste personeel heeft. Het is dan ook niet vreemd dat de bezoekers van Oerol het roerend eens zijn: de leukste mensen, die vind je op Oerol. 2. Pinkpop, het allergezelligste uitje. Pinkpop is het op een na leukste uitje van alle uitjes in Nederland. Dat komt misschien doordat het zo gezellig is (een 9,3 voor gezelligheid!). Het is ook nog eens het uitje waar het meest gelachen wordt. Pinkpop heeft meer mannelijke dan vrouwelijke fans. En zeker niet onbelangrijk - van alle festivals krijg je bij Pinkpop het meeste waar voor je geld. Dat vinden we in Nederland natuurlijk ook héél belangrijk. 3. Sprookjeswonderland, vooral leuk met kinderen. Sprookjeswonderland staat op nummer drie en is daarmee volgens onze testers meteen het leukste attractiepark van het hele land. Het uitje is vooral populair bij vaders, moeders, opa s en oma s die met kinderen op pad gaan, en ook hier krijg je volgens de uitjestesters bijzonder veel waar voor je geld. Sprookjeswonderland staat op de derde plaats in de waar voor je geld top Toverland, geweldig personeel. Op de vierde plek vinden we Toverland. Toverland scoort verrassend hoog bij vrouwen. Zij zetten Toverland na Oerol op de tweede plaats. Verder is Toverland het op één na spannendste uitje van het land. Het doet het zelfs beter dan de toch altijd erg spannende Efteling (derde plaats). Het personeel is in Toverland piekfijn in orde. In alle categorieën scoort het personeel in de top 5 van alle uitjes. En da s best heel bijzonder.

4 5. Terracottaleger van Xi an / Drents Museum, gewoonweg fantastisch. De tentoonstelling Het terracottaleger van Xi an was een prachtige tentoonstelling als we de uitjestesters mogen geloven en het Drents Museum heeft de zaken dan ook goed voor elkaar. Het is op dit moment het populairste museum van het land én het allerinteressantste uitje. Tot slot is er is maar één uitje waar je nog meer waar voor je geld krijgt. 6. Kröller-Müller Museum, ook geweldig met kinderen. Het Kröller-Müller Museum doet het goed. Het museum staat op de zesde plaats van leukste uitjes van het land. Ook volgens mensen met kinderen is het museum zeer de moeite waard. Bij deze groep staat het museum op de tiende plaats. Volgens vrouwen krijg je er flink veel waar voor je geld en de toiletten behoren tot de schoonste van het land. 7. Festival Mundial, internationale toppers én de beste patat. Festival Mundial is nog zo n uitje waar je héél veel waar voor je geld krijgt en het is er erg gezellig (derde plaats). Ook komen er geweldig leuke mensen. Het festival heeft een notering in de top 3, net na toppers als Oerol en Pinkpop. Mannen en vrouwen zijn het voor de verandering eens helemaal eens, ze zetten Festival Mundial op de derde plaats voor wat betreft de leukste mensen. Opmerkelijk is dat je er de lekkerste patat van het land vindt. En da s toch bijzonder voor zo n internationaal festival. 8. Efteling, altijd spannend. De Efteling staat op de achtste plaats. Een prachtplek voor een prachtpark. De Efteling is het op twee na leukste attractiepark van het land. Althans, volgens de ruim uitjestesters die in de Efteling zijn geweest. Het is officieel het meest geteste uitje van het land. Kinderen vinden de Efteling na Attractiepark Slagharen het leukst van alle uitjes. Pubers zetten de Efteling ook op de tweede plek. Verder is de Efteling erg spannend, uitdagend en gezellig én wordt er veel gelachen. In al deze categorieën staat de Efteling in de top Strand Zandvoort, romantiek en goede koffie. Zandvoort is het leukste strand van Nederland. Het is er romantisch, ontspannen en zeer populair onder de Noord-Hollanders. Dat laatste is misschien niet zo verrassend, het is voor hen immers een thuiswedstrijd. Wat wel verassend is, is dat de Zandvoortse koffie in de top 10 staat. Want koffie en strand, dat is toch een onverwachte combinatie. 10. Strand Noordwijk aan Zee, favoriet bij vrouwen. Volgens vrouwen het leukste strand van het land. Na Strand Scheveningen is Noordwijk het meest romantische uitje van het land. Verder is het zeer goed relaxen in Noordwijk aan Zee. Van de meest ontspannen uitjes staat het op een welverdiende vierde plaats. Festivals, attractieparken & stranden. Echt voor elk wat wils.

5 mannen versus vrouwen Uit de Uitjestest bleek dat mannen en vrouwen uitjes echt verschillend beoordelen. Uiteraard zijn er overeenkomsten; zo vinden zowel mannen als vrouwen dat Pinkpop, het Drents Museum, Toverland en de Hoge Veluwe in de top 10 thuishoren. Maar vrouwen lijken toch echt meer van festivals te houden dan mannen. In de vrouwen top 10 staan er maar liefst drie. Mannen houden het bij Pinkpop. Dat Pinkpop op de eerste plaats bij de mannen eindigt is dan wel weer verrassend. De mannen lijken meer met musea te hebben dan vrouwen. Wat zou dat nou toch betekenen? Dé tip van volgend jaar voor mannen is de Keukenhof. De vijfde plaats in de top 10. Wie dat had zien aankomen is een échte mannenkenner. Mannen houden van bloemen. De top 10 volgens mannen 1 Pinkpop 8,6 2 Naturalis 8,6 3 Terracotta / Drents Museum 8,5 4 Toverland 8,4 5 Keukenhof 8,4 6 Hoge Veluwe, Veluwezoom 8,3 7 Efteling 8,3 8 Zuiderzeemuseum 8,3 9 Openluchtmuseum 8,3 10 Burgers Zoo 8,2 De top 10 volgens vrouwen 1 Oerol Festival 8,8 2 Toverland 8,8 3 Pinkpop 8,7 4 Sprookjeswonderland 8,7 5 Festival Mundial 8,7 6 Parkpop 8,6 7 Strand Noordwijk aan Zee 8,6 8 Terracotta / Drents Museum 8,6 9 Hoge Veluwe, Veluwezoom 8,6 10 De Biesbosch 8,6 Vrouwen houden van sprookjes.

6 leeftijd Minder verrassend zijn de verschillen tussen de top 10 volgens pubers en die van de 55- plussers. Er is niet één overeenkomst. Pinkpop is volgens de testende pubers met afstand het leukste uitje van het land. Een echte aanrader. Verder zijn het vooral dierentuinen die door de pubers worden gewaardeerd: Emmen, Harderwijk, Blijdorp, Artis en Burgers Zoo. En over dieren gesproken: ook Slagharen, hoewel dat al lang geen ponypark meer is, staat in de top 10. Als we één ding zouden moeten zeggen over de voorkeuren van 55-plussers is het dat het normale mensen zijn. Oerol, Sprookjeswonderland, het strand van Zandvoort, het Terracottaleger in het Drents Museum, allemaal bekende toppers. Nog iets dat je kunt zeggen: Paleis Het Loo, de Biesbosch en Park de Hoge Veluwe zijn overigens wel weer het type uitje dat je bij deze graag fietsende groep mag verwachten. Al met al is het geen eenvoudige opdracht om een uitje te kiezen dat voor pubers en 55+ ers heel erg leuk is Het is niet gemakkelijk om een uitje te kiezen dat voor alle leeftijden geschikt is. De top 10 volgens 55-plussers 1 Oerol Festival 8,6 2 Sprookjeswonderland 8,4 3 Paleis Het Loo 8,4 4 Terracotta / Drents Museum 8,4 5 Strand Scheveningen 8,3 6 Biesbosch 8,3 7 Zuiderzeemuseum 8,3 8 Zoo Parc Overloon 8,3 9 Hoge Veluwe, Veluwezoom 8,3 10 Strand Zandvoort 8,3 De top 10 volgens pubers 1 Pinkpop 9,1 2 Efteling 8,5 3 Centrum & binnenstad Maastricht 8,5 4 Dierenpark Emmen 8,5 5 Dolfinarium Harderwijk 8,4 6 Walibi World 8,3 7 Diergaarde Blijdorp 8,2 8 Attractiepark Slagharen 8,2 9 Artis 8,1 10 Burgers Zoo 8

7 leerzaam, ontspannen, gezellig, romantisch De uitjestesters hebben ook hun hoofd gebroken over de vraag of het geteste uitje leerzaam was, of gezellig, romantisch of ontspannen. Zoals te verwachten viel is er een groot onderscheid tussen deze categorieën. Leerzaam zijn vooral de musea. De enige uitzondering in deze top 10 is EcoMare, maar misschien is EcoMare wel een museum van de toekomst. Vol levende dieren en bergen interessante informatie over de Noordzee. Gezellige uitjes top 10 1 Pinkpop 9,3 2 Oerol Festival 9 3 Festival Mundial 9 4 Efteling 9 5 Pasar Malam Besar Den Haag 8,9 6 Parkpop 8,9 7 Strand Scheveningen 8,8 8 Centrum & binnenstad Maastricht 8,8 9 Centrum & binnenstad s-hertogenbosch 8,8 10 Libelle Zomerweek 8,8 Gezellig zijn vooral de festivals. Zowel Pinkpop (het gezelligste uitje van het land), Oerol, Festival Mundial als Parkpop staan in de top 10 van gezelligste uitjes van het land. En niet te vergeten Pasar Malam Besar, da s zeker een festival. En ook heel gezellig. Uitjes waar mensen blijkbaar veel tijd hebben voor elkaar. Gezellig. Leerzame uitjes top 10 1 Naturalis 9,1 2 Anne Frank Huis 8,9 3 Terracotta leger / Drents Museum 8,8 4 Corpus Experience 8,7 5 Aviodrome 8,6 6 Rijksmuseum Amsterdam 8,6 7 Openluchtmuseum 8,5 8 EcoMare 8,5 9 Zuiderzeemuseum 8,5 10 Amsterdams Historisch Museum 8,5 EcoMare, geen museum maar ook heel leerzaam.

8 Romantische uitjes top 10 1 Strand Scheveningen 7,5 2 Strand Noordwijk aan Zee 7,5 3 Centrum & binnenstad Maastricht 7,4 4 Paleis Het Loo 7,4 5 Amsterdam Culinair 7,4 6 Strand Zandvoort 7,3 7 Scandic Sanadome 7,3 8 De Keukenhof 7,2 9 Thermae ,2 10 Sauna & Beautyresort De Zwaluwhoeve 7,2 Romantiek heeft blijkbaar weinig om het lijf. Romantische uitjes, dat zijn voor veel Nederlanders uitjes waarbij je weinig kleren draagt. De stranden van Scheveningen en Noordwijk doen het daarom goed. Maar ook het Sanadome, Thermae 2000 en Sauna & Beautyresort De Zwaluwhoeve zijn allemaal in de top 10 van meest romantische uitjes terechtgekomen. De meest opvallende notering is misschien wel die van de Keukenhof. Alweer een onverwachte maar welverdiende top 10 notering! Ontspanning is voor de meeste mensen vooral lichamelijk. Daarom staat de top 10 vol met sauna s en stranden. Lekker liggen en niksen. Maar ook heel ontspannen, terwijl er veel meer te doen is, zijn de populaire festivals: Oerol en Festival Mundial. En Nederland zou Nederland niet zijn als er niet twee fietsroutes bij de meest relaxte uitjes zouden staan. Ontspannen uitjes top 10 1 Scandic Sanadome 9,2 2 Sauna & Beautyresort De Zwaluwhoeve 9,2 3 Thermae ,1 4 Strand Noordwijk aan Zee 8,9 5 Strand Zandvoort 8,8 6 Strand Scheveningen 8,7 7 Oerol Festival 8,7 8 Festival Mundial 8,6 9 Biesbosch 8,6 10 Utrechtse Heuvelrug 8,5

9 over eten en drinken Een niet te onderschatten onderdeel van een geslaagd uitje zijn de versnaperingen. Niets is zo ongezellig als een slap kopje koffie of een bedorven broodje gezond. Gelukkig zijn we er van dat laatste maar heel weinig tegen gekomen. Wat we wel hebben gevonden, zijn heel veel toppers. Zo eet je de lekkerste taartjes én drink je het beste kopje koffie in Paleis Soestdijk. Blijkbaar een koninklijke combinatie uit de koninklijke keukens. Of zouden het de hofleveranciers zijn? Voor de lekkerste patat moest je naar Festival Mundial. Wat ons betreft onverwacht goed voor zo n internationaal festival. De lekkerste appelpunten top10 1 Paleis Soestdijk 8,5 2 Binnenstad Arnhem 8,3 3 Centrum Delft 8,2 4 Terracotta leger / Drents Museum 8,2 5 Centrum Haarlem 8,2 6 Haarlemse Hofjes 8,2 7 Binnenstad Nijmegen 8,1 8 Libelle Zomerweek 8,1 9 Centrum & binnenstad Maastricht 8 10 Centrum & binnenstad s-hertogenbosch 8 De lekkerste koffie top 10 1 Paleis Soestdijk 8,3 2 Centrum Zwolle 8,2 3 Hoog Catharijne 8,2 4 Rosada Factory Outlet 8,2 5 Binnenstad Nijmegen 8,1 6 Binnenstad Arnhem 8,1 7 Centrum & binnenstad s-hertogenbosch 8,1 8 Centrum & binnenstad Maastricht 8,1 9 Terracottaleger / Drents Museum 8,1 10 Strand Zandvoort 8,1 Paleis Soestdijk: de lekkerste koffie en de beste appeltaartjes. De lekkerste patat top 10 1 Festival Mundial 8 2 Drouwenerzand Attractiepark 8 3 Linnaeushof 8 4 Naturalis 8 5 Toverland 8 6 Sprookjeswonderland 7,9 7 Aviodrome 7,9 8 Alexandrium 7,8 9 Albert Cuypmarkt 7,8 10 Avifauna 7,8

10 wie kom je tegen? Een ander niet te onderschatten onderdeel van het succes van een uitje, en daarom een zeer belangrijk onderdeel van de Nationale Uitjestest, is het personeel. Vriendelijk personeel kun je gelukkig overal tegenkomen. Bij de overall winnaar, Oerol, vind je de allervriendelijkste. Maar ook een klein museum als het Aboriginal Art Museum in Utrecht gooit juist hier hoge ogen: een 8,5 maar liefst. Vriendelijk is één ding, maar echt aantrekkelijk? Hier worden aanmerkelijk lagere cijfers gegeven. Toch scoort Oerol weer het hoogst (vriendelijk en aantrekkelijk gaan héél goed samen). En heel opvallend er staan maar liefst vier musea in de top 10. Musea weten natuurlijk als geen ander dat het belangrijk is dat alles er mooi uit ziet. Vriendelijk personeel top 10 Alweer Oerol?! Aantrekkelijk personeel top 10 1 Oerol Festival 8,6 1 Oerol Festival 7,4 2 Aviodrome 8,5 2 Pasar Malam Besar Den Haag 7,4 3 Aboriginal Art Museum, Utrecht 8,5 3 Aardbeienland 7,2 4 Toverland 8,4 4 Beeld en Geluid Media Experience 7,2 5 Festival Mundial 8,3 5 Ajax Museum 7,2 6 Zuiderzeemuseum 8,3 6 EcoMare 7,1 7 Pasar Malam Besar Den Haag 8,3 7 Spoorwegmuseum 7,1 8 Beeld en Geluid Media Experience 8,3 8 Zuiderzeemuseum 7,1 9 Openluchtmuseum 8,3 9 Aboriginal Art Museum, Utrecht 7,1 10 Efteling 8,2 10 Scandic Sanadome 7,1 Vriendelijk en aantrekkelijk gaan vaak samen!

11 waar voor je geld? Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn als ze niet altijd even zouden beoordelen of het gebodene niet te duur is. De Nationale Uitjestest heeft dan ook de nodige aandacht besteed aan het fenomeen waar voor je geld. En wat blijkt? De onbetwiste nummer 1 is het Drouwenerzand Attractiepark. Ongewijzigd lage entreeprijzen en alles inclusief, is niet voor niets hun leus. De waar voor je geld top 10 ziet er toch echt anders uit dan de algemene top 10. De zeer gewaardeerde Nederlandse stranden bijvoorbeeld bieden wel veel vertier, maar net niet zoveel waar voor je geld om de top 10 te bereiken. Lekker veel voor weinig De waar krijg je waar voor je geld top 10 1 Drouwenerzand Attractiepark 8,9 2 Terracottaleger / Drents Museum 8,7 3 Sprookjeswonderland 8,6 4 Pinkpop 8,6 5 Oerol Festival 8,4 6 Gemeentemuseum Den Haag 8,4 7 Festival Mundial 8,4 8 Parkpop 8,4 9 Naturalis 8,3 10 Zuiderzeemuseum 8,3 de toiletten Het spreekt bijna voor zich: de keurige paleizen Soestdijk en Het Loo hebben ook heel keurige toiletten. Maar de nummer 1, met een minimaal verschil, is de Beeld en Geluid Media Experience in Hilversum. Dat heeft net een nieuw gebouw en blijkbaar zijn ze er daar heel schoon op. De schoonste toiletten top 10 1 Beeld en Geluid Media Experience 8,3 2 Paleis Soestdijk 8,3 3 Sauna & Beautyresort De Zwaluwhoeve 8,2 4 Paleis Het Loo 8,1 5 Toverland 8,1 6 Kröller-Müller Museum 8,1 7 Scandic Sanadome 8,1 8 Spoorwegmuseum 8,1 9 Rosada Factory Outlet 8 10 Naturalis 8 Mooie, schone, nieuwe wc s!

12 over de nationale uitjestest De Nationale Uitjestest is in juni uitgevoerd onder bezoekers van Bezoekers werd gevraagd een zeer uitgebreid testrapport in te vullen en ruim mensen gaven aan deze oproep gehoor. In dit rapport werd niet alleen gevraagd een eindcijfer voor een uitje te geven, maar ook om cijfers te geven voor het personeel, de koffie, de patat, de appelpunten en hoe schoon de toiletten waren. Ook werd getest of het uitje interessant was. Of juist heel romantisch, actief of leerzaam. De onderlinge sfeer werd getest, de overige bezoekers werden beoordeeld, en heel belangrijk: kreeg je er een beetje waar voor je geld? Kortom, een flinke test. Maar dat levert dan ook heel wat leuke resultaten op. Wat is getest? Hier kunnen we kort over zijn. Heel Nederland is getest. Binnensteden, dierentuinen, attractieparken, musea, natuurgebieden, fiets- en wandeltochten en alles wat hier niet onder valt maar wel als een uitje te bestempelen is. Opvallend is dat de meest geteste uitjes niet als de leukste uit de bus komen. Er zijn bijvoorbeeld veel uitjes die volgens de testers nog leuker zijn dan winkelen. Meest geteste uitjes: 1. Winkelen in een stad (14%) 2. Dierentuin (10%) 3. Attractiepark (10%) Winkelen meest getest maar niet het hoogst gewaardeerd!

13 De uitjestesters hebben uitsluitend Nederlandse uitjes getest en het is dus nauwelijks opvallend dat de testers de meeste uitjes iets heel erg Nederlands vinden: gezellig. Ruim 8,4% van alle testers omschrijft het geteste uitje als gezellig. Wat vinden we van de uitjes? 1. Gezellig (8,4) 2. Ontspannen (8,1) 3. Interessant (7,7) 4. Actief (7,4) 5. Leerzaam (6,9) Wat opvalt is dat mannen een uitje vaker leerzaam of romantisch vinden; ouderen vinden een uitje vaker interessant, leerzaam of romantisch en jongeren vaker actief. Limburgers hebben vaker dan gemiddeld een romantisch uitje. Het personeel van de geteste uitjes doet het uitstekend. Het is vriendelijk, behulpzaam, gastvrij, vrolijk en in de categorie aantrekkelijkheid scoort het uitjespersoneel net geen zeven. 1. Vriendelijk (8,0) 2. Behulpzaam (7,9) 3. Gastvrij (7,9) 4. Vrolijk (7,7) 5. Aantrekkelijk (6,8) Het personeel van de Nederlandse uitjes is prima voor elkaar!

De leukste uitjes van Nederland

De leukste uitjes van Nederland in de 2009 Ook dit jaar trokken weer duizenden mensen door Nederland om mee te doen aan de Nationale Uitjestest. De tweede editie alweer, met dit keer nog meer testers. Bijna 50.000 dagjesmensen lieten

Nadere informatie

Inwoners grote steden mopperen meer over hun stad

Inwoners grote steden mopperen meer over hun stad Inwoners grote steden mopperen meer over hun stad Bewoners van grote steden zijn veel kritischer over hun woonplaats dan in kleinere steden. Ze klagen met name over de onveiligheid en onrust. Ook de medebewoners

Nadere informatie

s-hertogenbosch, voor de vierde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland en iets uitgelopen op de concurrentie.

s-hertogenbosch, voor de vierde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland en iets uitgelopen op de concurrentie. s-hertogenbosch, voor de vierde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland en iets uitgelopen op de concurrentie. Gastvrije Stad blijkt dat het verschil van s-hertogenbosch met Breda in 2012 iets kleiner

Nadere informatie

10 jaar Cultuursector Merkenonderzoek. Amsterdam, 17 maart 2016

10 jaar Cultuursector Merkenonderzoek. Amsterdam, 17 maart 2016 10 jaar Cultuursector Merkenonderzoek Amsterdam, 17 maart 2016 2010 Agenda 1. Introductie onderzoeksmodel BrandAlchemy 2. Merkontwikkeling podiumkunsten 2006-2016 3. Case: 10 jaar merkmonitoring Het Spoorwegmuseum

Nadere informatie

Rapport BankGiro Loterij Cultuuronderzoek 10 juni Diede van Delft

Rapport BankGiro Loterij Cultuuronderzoek 10 juni Diede van Delft Rapport BankGiro Loterij Cultuuronderzoek 10 juni 2016 Diede van Delft Diede.vandelft@samr.nl 0683792609 Favoriete culturele uitstapjes + deze zomer ondernemen Museumbezoek over algemeen meest favoriete

Nadere informatie

Onderzoek Tikata zomer 2018

Onderzoek Tikata zomer 2018 Onderzoek Tikata zomer 2018 Input voor het onderzoek De uitkomsten van het onderzoek zijn gebaseerd op twee bronnen: een enquête die we in mei/juni 2018 online hebben gehouden via SurveyMonkey en de ticketprijs-

Nadere informatie

TOERISME EN RECREATIE ALGEMEEN

TOERISME EN RECREATIE ALGEMEEN Kerncijfers TOERISME EN RECREATIE ALGEMEEN Vakanties van Nederlanders Ontwikkeling vakantieparticipatie* (%) van de Nederlandse bevolking 81% 82% 81% 4 28% 29% 28% 31% 33% 33% 21% 21% Alleen in buitenland

Nadere informatie

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapportage 2010/2011 Samenvatting Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapportage 2010/2011 Samenvatting Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapportage 2010/2011 Samenvatting Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Research Department NBTC Juli, 2011 Dit hoofdstuk gaat in

Nadere informatie

Onderzoek Tikata zomer 2019

Onderzoek Tikata zomer 2019 Onderzoek Tikata zomer 209 Input voor het onderzoek De uitkomsten van het onderzoek zijn gebaseerd op twee bronnen: de prijsdata die Tikata sinds begin 207 verzamelt voor meer dan 50 uitjes in Nederland,

Nadere informatie

OPDRACHTEN BEE-BOT. Thema: Topografie Artikelnr Bezienswaardigheden lijst Blauwe bollen

OPDRACHTEN BEE-BOT. Thema: Topografie Artikelnr Bezienswaardigheden lijst Blauwe bollen Bezienswaardigheden lijst Blauwe bollen 1 Pier van Scheveningen / Scheveningen (Zuid-Holland) 2 Zaandamse huisjes / Zaandam (Noord-Holland 3 Dolfinarium / Harderwijk (Gelderland) 4 De dam / Amsterdam (Noord-Holland

Nadere informatie

Het belang van cultuurorganisaties als ingredient brands voor steden, streken en provincies

Het belang van cultuurorganisaties als ingredient brands voor steden, streken en provincies Het belang van cultuurorganisaties als ingredient brands voor steden, streken en provincies Amsterdam, 9 april 2015 Page 1 Agenda n Belang van sterke cultuurmerken voor steden, streken en provincies n

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

Hoofdstuk 23. Stadsbezoek

Hoofdstuk 23. Stadsbezoek Hoofdstuk 23. Stadsbezoek Samenvatting De stad Leiden is onlosmakelijk verbonden met zijn historische kern. Bijna zeven op de tien Leidenaren wandelt wel eens rond om van hiervan te genieten. Zij vinden

Nadere informatie

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe?

Vraag 1a. Wat is de hoofdstad van Gelderland? ... Vraag 1b. Wat is de grootste stad in Gelderland? Vraag 1c. Wat is de Veluwe? Naam: _ GELDERLAND BOS EN WATER Gelderland is een provincie in Midden-Nederland en is de grootste provincie van Nederland. Arnhem is de hoofdstad van de provincie. Nijmegen is de grootste stad. Gelderland

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Voel je thuis en toch even lekker weg

Voel je thuis en toch even lekker weg Voel je thuis en toch even lekker weg Comfortcamping De Bosgraaf bosgraaf.ardoer.com Waar? Tussen Apeldoorn, Arnhem en Zutphen. Eenvoudig bereikbaar via A1, A12 en A50. Direct grenzend aan het Veluwse

Nadere informatie

5,1. Praktische-opdracht door een scholier 1728 woorden 30 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde

5,1. Praktische-opdracht door een scholier 1728 woorden 30 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde Praktische-opdracht door een scholier 1728 woorden 30 maart 2004 5,1 96 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdvraag : wat is het verschil in toerisme tussen België en Nederland? Deelvragen : - Waar en

Nadere informatie

Favoriete carnavalsbestemmingen

Favoriete carnavalsbestemmingen Feestkleding 365 Carnavalsonderzoek 2017 Dit jaar viert ons carnavalsonderzoek zijn eerste lustrum en daarom hebben we extra uitgepakt. Nog nooit hebben wij zoveel onderwerpen onderzocht. Maar liefst 1.400

Nadere informatie

vrijdag 22 april 2011 tot dinsdag 26 april 2011

vrijdag 22 april 2011 tot dinsdag 26 april 2011 vrijdag 22 april 2011 tot dinsdag 26 april 2011 1x toegang tot het Sprookjeshof Zuidlaren. Sprookjesachtig genieten met het hele gezin.!!! 60,50 *P.P. Op basis van 4 personen Het maakt helemaal niks meer

Nadere informatie

Het attractiepuntenonderzoek 2015

Het attractiepuntenonderzoek 2015 Het attractiepuntenonderzoek 2015 Inhoudsopgave 1. Waarom een attractiepuntenonderzoek? p. 3 2. Welke inzichten bieden wij u? p. 4 3. Hoe pakken wij het onderzoek aan? p. 5 4. Vraagpunten p. 6 5. Planning

Nadere informatie

Naam: Vakantie. Vraag 1. Ben je weleens op vakantie geweest? Waarheen? Werkblad vakantie - Aardrijkskunde groep 5 - Niveau blauw.

Naam: Vakantie. Vraag 1. Ben je weleens op vakantie geweest? Waarheen? Werkblad vakantie - Aardrijkskunde groep 5 - Niveau blauw. Naam: Vakantie _ Een groot aantal Nederlanders gaat ieder jaar één keer op vakantie. Vaak gaat de reis naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Duitsland, Frankrijk, Spanje, of nog verder. Maar Nederlanders

Nadere informatie

ROUTE BPC. Maak kennis met onze locaties.!

ROUTE BPC. Maak kennis met onze locaties.! ROUTE BPC Maak kennis met onze locaties.! WE STELLEN ONS GRAAG EVEN VOOR. Volg me.. BUITENPOORT CATERING Al bijna 35 jaar vormen we met ons team een hechte familie en zijn we volledig op elkaar ingespeeld.

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

de Zanderij dat is meer dan kamperen

de Zanderij dat is meer dan kamperen de Zanderij dat is meer dan kamperen welkom op de Zanderij een lange traditie van Veluws gastheerschap Verscholen in de uitgestrekte bossen van de Veluwe, vlakbij fraaie heidevelden, zandverstuivingen

Nadere informatie

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar)

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) BELLA (II) 02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) In 2007 kwam je voor het eerst lessen op onze hondenschool. Je had als pup eerder getraind op een andere school maar moest daar stoppen vanwege ED operaties aan

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

Gastvrije Stad. Meest. van Nederland

Gastvrije Stad. Meest. van Nederland Meest Gastvrije van Nederland 2009 Meest Gastvrije 2009 is een onderzoek van Van Spronsen Partners horeca-advies in samenwerking met VVV Nederland Top 2 Meest Gastvrije van Nederland De uitkomsten zijn

Nadere informatie

Hoofdstuk 17. Stadsbezoek Hoofdstuk 18. Leiden Marketing

Hoofdstuk 17. Stadsbezoek Hoofdstuk 18. Leiden Marketing Hoofdstuk 17. Stadsbezoek Hoofdstuk 18. Leiden Marketing Samenvatting De stad Leiden is onlosmakelijk verbonden met zijn historische kern. Als gevraagd wordt welke aspecten Leiden aantrekkelijk maken voor

Nadere informatie

Invloed van koffie op bedrijfsimago

Invloed van koffie op bedrijfsimago Invloed van koffie op bedrijfsimago Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van PouchDirect, een internationale leverancier van hoogwaardige stazakken en koffiezakken. De doelstelling van het onderzoek

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Nr. 1 s-hertogenbosch voor de derde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland 2012, en iets uitgelopen op de concurrentie

Nr. 1 s-hertogenbosch voor de derde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland 2012, en iets uitgelopen op de concurrentie Nr. 1 s-hertogenbosch voor de derde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland 2012, en iets uitgelopen op de concurrentie Gastvrije Stad blijkt dat het verschil van s-hertogenbosch in 2011 met Breda iets

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Alle belangrijke informatie over het nieuwe schooljaar en de introductie kunt u vinden op onze website! NEEM OOK EEN KIJKJE OP

Alle belangrijke informatie over het nieuwe schooljaar en de introductie kunt u vinden op onze website! NEEM OOK EEN KIJKJE OP s 06-07-2018 uitgave 18 Meteen naar de website? Klik hier: Kunt u niet wachten om alle agenda-activiteiten te bekijken, klik dan op de link om het jaarrooster van locatie Leuvensbroek of het jaarrooster

Nadere informatie

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Den Haag, juli 2016 Aanleiding & doel onderzoek Per jaar komen

Nadere informatie

Juryrapport. van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007

Juryrapport. van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Bij deze 20 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het tweede achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is

Nadere informatie

Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten

Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten Rotterdam, februari 2013 Onderzoek uitgevoerd door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam Contacten: Professor Luit Kloosterman, Bart van Putten, Tim

Nadere informatie

STEDEN- ONDERZOEK EXPERIENCE VALUE VLAAMSE PROVINCIEHOOFDSTEDEN

STEDEN- ONDERZOEK EXPERIENCE VALUE VLAAMSE PROVINCIEHOOFDSTEDEN STEDEN- ONDERZOEK EXPERIENCE VALUE VLAAMSE PROVINCIEHOOFDSTEDEN OPZET OPZET Brandhome voerde in januari 2018 onderzoek naar de experience value van de Vlaamse provinciehoofdsteden (Brugge, Gent, Antwerpen,

Nadere informatie

Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken

Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Nederland algemeen 4 1.1 Nederland als bestemming voor vakantie

Nadere informatie

Verkiezing en methode

Verkiezing en methode Verkiezingsuitslag Verkiezing en methode Het Leukste uitje van het Jaar wordt bepaald op basis van een onderzoek onder ANWB leden. Dit onderzoek bestaat uit twee rondes, namelijk een nominatieronde en

Nadere informatie

WAAR GAAN WE NAARTOE?

WAAR GAAN WE NAARTOE? WAAR GAAN WE NAARTOE? De familie Janssens wil op uitstap. Maar vader, moeder en de kinderen hebben hun eigen wensen! Kan je de familie helpen? Bekijk de brochures. Welke uitstap is goed voor iedereen?

Nadere informatie

Gelderland levert je mooie streken. Geldersestreken2016

Gelderland levert je mooie streken. Geldersestreken2016 Gelderland levert je mooie streken Geldersestreken2016 Wat doen we? Het bezoek aan de Gelderse streken (Veluwe, Achterhoek, regio Arnhem Nijmegen en Rivierenland) in zijn geheel bevorderen: meer toeristen

Nadere informatie

BURGERS ZOO. Groep: Vision Klas: D03

BURGERS ZOO. Groep: Vision Klas: D03 BURGERS ZOO Groep: Vision Klas: D03 1 Opdracht 1: Burgers Zoo - Koopgedrag Cursus: Effect van communicatie Lesweek: 1 Projectgroep: Vision Namen: Martijn Robben Natasha Wiesemann Elisa Groot Ocko Geserick

Nadere informatie

de gelegenheid om te ervaren wat welkom is

de gelegenheid om te ervaren wat welkom is de gelegenheid om te ervaren wat welkom is Gravenallee 12 7591 PE Denekamp T. 0541-358 045 E. gravenstate@zorggroepsintmaarten.nl de gelegenheid om te ervaren wat welkom is 02 Welkom De gelegenheid om

Nadere informatie

Respons TOP 100 de ranglijst van grootste publieksevenementen in Nederland

Respons TOP 100 de ranglijst van grootste publieksevenementen in Nederland Respons TOP 100 de ranglijst van grootste publieksevenementen in Nederland Editie 2012 1. Vierdaagse Nijmegen NIJMEGEN 2.610.000 942,66 25.813 2. Tilburgse Kermis TILBURG 1.000.000 232,38 10.896 3. ABN

Nadere informatie

Het attractiepuntenonderzoek 2012. Actuele en praktische informatie voor uw marketing en promotie

Het attractiepuntenonderzoek 2012. Actuele en praktische informatie voor uw marketing en promotie Het attractiepuntenonderzoek 2012 Actuele en praktische informatie voor uw marketing en promotie Index 1. Aanleiding p. 3 2. Onderzoeksaanpak p. 5 3. Eigen vragen opnemen p. 10 4. Planning p. 12 5. Deelname

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Meest Gastvrije Stad 2010

Meest Gastvrije Stad 2010 Meest Gastvrije 200 Colofon Samensteller: Lennert Rietveld Van Spronsen partners horeca-advies Herenweg 83 2362 EJ Warmond T: 07-548867 E: lennertrietveld@spronsen.com W: www.spronsen.com In samenwerking

Nadere informatie

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Eindevaluatie Riga 2011 Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Inhoud Inleiding... 3 Wat voor cijfer geef je de Riga reis?... 4 Wat was je voornaamste reden om naar Riga te gaan?... 4 Hoe heb je de heenreis

Nadere informatie

Activiteiten BSO Bommelstein groep 1 t/m 4 Zomervakantie week 1: 6 juli t/m 10 juli. Thema: ziekenboeg

Activiteiten BSO Bommelstein groep 1 t/m 4 Zomervakantie week 1: 6 juli t/m 10 juli. Thema: ziekenboeg Zomervakantie week 1: 6 juli t/m 10 juli Thema: ziekenboeg Maandag 6 juli: De veilige haven Dit is de eerste vakantiedag en die beginnen we graag ontspannen. Ga mee naar speeltuin De Veilige Haven om lekker

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010

OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 OPEN HUIS WIJKPARK TRANSVAAL 28 JULI 2010 Ik arriveer op een zon overgoten Wijkpark. Nog geen kwartier later wordt het park in de schaduw gelegd door donkere wolken. Die trokken gelukkig weg en wederom

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Hoe viert Nederland Kerst 2013

Hoe viert Nederland Kerst 2013 Hoe viert Nederland Kerst 2013 G7385 TNS NIPO, december 2013 Leeswijzer uitsplitsingen Voor een klein deel van deze rapportage zijn vergelijking met onderzoeksresultaten uit 2009 mogelijk (Bron: TNS NIPO,

Nadere informatie

Workshop BSO Rakker-Pret.

Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop-programma Toneel Vissen Boskunstwerk Kerstmobiel Experimenten uitvoeren Kleien Overzicht workshops Kalender 2013 Weerkalender Poppenkastpop sint of Piet Bootjes wedstrijd

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Agenda. Het belang van cultuurorganisaties als ingredient brands voor binnensteden

Agenda. Het belang van cultuurorganisaties als ingredient brands voor binnensteden Het belang van cultuurorganisaties als ingredient brands voor binnensteden Utrecht, 7 oktober 2015 Agenda! Introductie merkonderzoeksmodel BrandAchemy! Belang van het cultuuraanbod voor binnensteden! Cultuursector

Nadere informatie

Programma zomervakantie Superhelden redden planeet aarde

Programma zomervakantie Superhelden redden planeet aarde Programma zomervakantie In ieder van ons schuilt een superheld. Soms zie je m niet, maar hij zit er wel degelijk. Deze zomer gaan we op zoek naar de superheld in onszelf. Natuurlijk kun je een voorbeeld

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. inspiratie boekje. Media Ukkies. 20 TopTips van ouders over jonge kinderen en media

INKIJKEXEMPLAAR. inspiratie boekje. Media Ukkies. 20 TopTips van ouders over jonge kinderen en media INKIJKEXEMPLAAR inspiratie boekje Media Ukkies 20 TopTips van ouders over jonge kinderen en media Een tablet voor je peuter, oma op Skype: al die media zijn leuk, leerzaam én handig. Maar als vader of

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Geen tapas maar shapas het is Sherryweek

Geen tapas maar shapas het is Sherryweek Geen tapas maar shapas het is Sherryweek Inderdaad geen tapas, maar shapas het is Internationale sherryweek, zoals je in mijn oktober dagboek al kon lezen ben ik in oktober aangeschoven bij een taps lunch,

Nadere informatie

Verhalen en foto s van de schoolreisjes van de groepen 1,2,3,4 en 5

Verhalen en foto s van de schoolreisjes van de groepen 1,2,3,4 en 5 Verhalen en foto s van de schoolreisjes van de groepen 1,2,3,4 en 5 Op donderdag 21 mei gingen de groepen 1 en 2 naar De Goudvis Eindelijk was het zover voor de groepen 1 en 2. De kinderen waren erg zenuwachtig

Nadere informatie

DE CASEMBROOTKOORKRANT

DE CASEMBROOTKOORKRANT DE CASEMBROOTKOORKRANT Toen Nu 2002 2012 JUBILEUMJAAR!!! Ja Ja, het Casembrootkoor bestaat al weer 10 Jaar!!! Hoe het begon? Ik zal het je vertellen! De moeder van Quincy uit het koor nu, vroeg aan juf

Nadere informatie

Beschikbare titels: Baby s Langs de waterkant West-Friese Flora Peuters Dieren dicht bij huis Herfst

Beschikbare titels: Baby s Langs de waterkant West-Friese Flora Peuters Dieren dicht bij huis Herfst Vier seizoenenspel Een gezelschapsspel met name geschikt voor senioren. De deelnemers zitten rond de tafel met daarop het tafelkleed met de kleuren van de 4 seizoenen. Afmeting 1.50 bij 2 meter. De speelstukken

Nadere informatie

Hans van der Beek. over schrijven en alles

Hans van der Beek. over schrijven en alles Hans van der Beek over schrijven en alles Hijschrijftcolumns,boekenennogveelmeer, behoorttotde KunstenMedia redactievanhet Parool,isvadervantweejongensenisbezigte halveren.juist,afvallen.hansvanderbeekschrijft.

Nadere informatie

Surfkampioen Yannick de Jager opent Schoonste Strand Verkiezing

Surfkampioen Yannick de Jager opent Schoonste Strand Verkiezing Surfkampioen Yannick de Jager opent Schoonste Strand Verkiezing Nederland geeft onze stranden gemiddeld een 9,1 voor schoon Info Den Haag, Nederland Gepubliceerd op: 11 juli 2014 Stichting Nederland Schoon

Nadere informatie

DE ORANG OETAN. Bosmens

DE ORANG OETAN. Bosmens DE ORANG OETAN Bosmens Sommige mensen hebben last van hoogtevrees. Dit langharige bosmens heeft het omgekeerde. Hoog in de bomen van het tropische regenwoud zoekt hij naar rijp fruit om te eten. Hij komt

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Masseria del Piano - Gargidicenere Italië Sicilië Collesano

Masseria del Piano - Gargidicenere Italië Sicilië Collesano Masseria del Piano - Gargidicenere Italië Sicilië Collesano 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Masseria del Piano - Gargidicenere - (Italië Sicilië Collesano) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Werkboekje Efteling Opdrachten en puzzels

Werkboekje Efteling Opdrachten en puzzels Werkboekje Efteling Opdrachten en puzzels Naam SCHOOLREISJE Elk jaar is het weer spannend voor de kinderen van de Regenboogschool in Leiden waar de schoolreis naar toe gaat. Ieder jaar mag namelijk een

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN

OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN Groep 6a De spreekbeurt: De spreekbeurt op school vond ik al erg leuk. Toen wist ik al dat dit de leukste spreekbeurt van het jaar werd. Yanoux Ik vond de spreekbeurt van Ellis

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

met activiteiten van Savant Ik ben blij dat ik nu mee doe. Gewoon gezellig en lekker actief.

met activiteiten van Savant Ik ben blij dat ik nu mee doe. Gewoon gezellig en lekker actief. met activiteiten van Savant Ik ben blij dat ik nu mee doe. Gewoon gezellig en lekker actief. Gewoon gezellig, lekker actief! Met de activiteiten van Savant Zorg kunt u samen met anderen veel plezier beleven.

Nadere informatie

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein Romantiek in een sprookjeslandschap Tekst: Fanny Storms Fotografie: Park van Beervelde Op een boogscheut van het drukke Gent treffen we het Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein betreden worden

Nadere informatie

Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo

Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo LANG LEVE DE DI VER SI TEIT tekst Saskia Doorschodt fotografie Dorien Grötzinger Op zoek naar de vrouw áchter de lesbo Ik ben lesbisch. Velen van ons hebben dit wel eens hardop tegen iemand anders gezegd.

Nadere informatie

De Voorleeswedstrijd GROEP 7

De Voorleeswedstrijd GROEP 7 De Voorleeswedstrijd GROEP 7 Wij hebben weer de voorleeswedstrijd gehad. Deze keer moest Esma tegen Daan. Daan had het boek de voetbalgoden nr. 1. Esma had het boek dagboek van een muts: zak er maar lekker

Nadere informatie

Hoe Farah meedoet met de Ramadan, zonder te vasten!

Hoe Farah meedoet met de Ramadan, zonder te vasten! Hoe Farah meedoet met de Ramadan, zonder te vasten! Naima El Bouzidi & Sun Jung Hwang Tekst Naima El Bouzidi Tekeningen Sun Jung Hwang Hoe Farah meedoet met de Ramadan, zonder te vasten! Wist jij dat...

Nadere informatie

In deze presentatie. Waar kwam het Dolfinarium vandaan? Waar wil het Dolfinarium naartoe? En hoe gaat marketing en publiciteit daarbij helpen?

In deze presentatie. Waar kwam het Dolfinarium vandaan? Waar wil het Dolfinarium naartoe? En hoe gaat marketing en publiciteit daarbij helpen? In deze presentatie Waar kwam het Dolfinarium vandaan? Waar wil het Dolfinarium naartoe? En hoe gaat marketing en publiciteit daarbij helpen? Wat was de rol van het medium radio hierin? Het Dolfinarium

Nadere informatie

Te koop: 19 koopwoningen aan 't Veldje. 't Veldje: thuiskomen in hartje Eijsden

Te koop: 19 koopwoningen aan 't Veldje. 't Veldje: thuiskomen in hartje Eijsden Te koop: 19 koopwoningen aan 't Veldje 't Veldje: thuiskomen in hartje Eijsden In Eijsden weet iedereen waar t Veldje ligt. Een toplocatie vlakbij het centrum met al haar voorzieningen. De komende tijd

Nadere informatie

Programma zomervakantie

Programma zomervakantie Programma zomervakantie In de zomervakantie organiseert Praktijk de Regenboog opnieuw een vakantieprogramma. Het programma is bedoeld voor kinderen met een beperking en kinderen die extra aandacht en begeleiding

Nadere informatie

11-07-2014 ADVERTORIAL

11-07-2014 ADVERTORIAL 11-07-2014 ADVERTORIAL Je bent nog niet in Malang geweest als je nog niet in Hotel Tugu Malang hebt overnacht. In dit zeer unieke en gerieflijke hotel vind je alles terug wat Malang te bieden heeft. Erfgoed,

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Stadsbezoek

Hoofdstuk 8. Stadsbezoek Hoofdstuk 8. Stadsbezoek Samenvatting Tweederde van de Leidenaren geeft aan wel eens in Leiden rond te lopen om van de historische kern te genieten. Zij vinden de historische kern met name aantrekkelijk

Nadere informatie

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Lotza's Studios - (Griekenland Santorini Finikia) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel & Bungalows Changa - (Turkije Turkse Rivièra Adrasan) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Donna Meerveld. Secretaris Zonnebloem Afdeling Haarlem-Schalkwijk

Donna Meerveld. Secretaris Zonnebloem Afdeling Haarlem-Schalkwijk Donna Meerveld Secretaris Zonnebloem Afdeling Haarlem-Schalkwijk Voorbereiding Al een tijdje lang zitten Fleur en ik met een hele hoop vragen over de behoefte bij ouderen. Nu bij het tweede rolmodel interview

Nadere informatie

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo Nieuwsbrief, 8 januari 2013 Beste PyrPlezier vrienden en vriendinnetjes, Allemaal natuurlijk de beste wensen voor 2013! Dat het maar een Pyr-gezellig jaar mag worden! In ieder geval gaan wij hiervoor ons

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Heuvelklas in Westouter

Heuvelklas in Westouter K L A S N I E U W S U I T K L A S 4! Jaargang 9, nummer 31 23 mei 2016 Heuvelklas in Westouter De maandag na de heuvelklas stonden we nog even stil bij de heuvelklas. We speelden een heuvelklasquiz en

Nadere informatie

Graag willen wij u nogmaals feliciteren met het behalen van de award Zilver bij de verkiezingen van de Beste Teamattractie van het Jaar 2014.

Graag willen wij u nogmaals feliciteren met het behalen van de award Zilver bij de verkiezingen van de Beste Teamattractie van het Jaar 2014. Noordwijk-Events / SPEV T.a.v. Marco Mens Postbus 193 2210 AD Noordwijkerhout Uw ref. BMG/MA15/A02 Onze ref. Datum 22-04-2015 Betreft Juryrapport verkiezingen MEETINGS AWARDS Geachte heer Mens, Graag willen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

Resultaten enquête collecte 2016

Resultaten enquête collecte 2016 1 Resultaten enquête collecte 2016 Beste collectevrijwilliger, Hierbij ontvangt u de resultaten van het uitgevoerde klanttevredenheidsonderzoek onder onze organisatoren van de collecte 2016. We nodigden

Nadere informatie

OK ZOMERBL -2014 2013

OK ZOMERBL -2014 2013 ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

MEI 2016 NIEUWSBRIEF. Succesvolle actie Help meester Paul naar de top.

MEI 2016 NIEUWSBRIEF. Succesvolle actie Help meester Paul naar de top. NIEUWSBRIEF MEI 2016 Beste ouder(s) Na twee weken meivakantie (de eerste zullen we qua weer snel vergeten) zijn we afgelopen maandag weer fris en fruitig aan de start verschenen. We maken ons op voor het

Nadere informatie

Ik ga verhuizen jij ook?!

Ik ga verhuizen jij ook?! Ik ga verhuizen jij ook?! Rademakers Hof 3 onder 1 kap Gezinswoningen Verrassend wonen in een vertrouwde omgeving. Rademakershof. Rademakers Hof Tess maakt van een goed begin geen half werk. Sommige kinderen

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Het is zaterdag 11 mei 2013. De wekker loopt af om 03.00 uur. Oei, wat is het vroeg.

Nadere informatie

Winnaars Deutscholympiade 2008 naar Berlijn

Winnaars Deutscholympiade 2008 naar Berlijn Winnaars Deutscholympiade 2008 naar Berlijn Lucy van der Windt (Stanislascollege, Delft), Jeroen Bosch (PiusX-college, Almelo) en Gerwin Hoekstra (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen), de winnaars van

Nadere informatie