Hoveniers/groenvoorziening



Vergelijkbare documenten
Melkveehouderij. Brancheontwikkelingen Kerngegevens

BLOEMENDETAILHANDEL. Aantal vestigingen: Aantal werkzame personen: % van de bedrijven verwacht personeel aan te nemen

Aantal vestigingen: Aantal werkzame personen: % van de bedrijven verwacht personeel aan te nemen

Aantal vestigingen: Aantal werkzame personen: % van de bedrijven verwacht personeel aan te nemen

Over de voedingsmiddelenindustrie

AGRARISCH ZORGBEDRIJF

VERSHANDEL, LOGISTIEK EN TRANSPORT

Aantal deelnemers paardensport : 293. Meest gevolgde niveau: 4

OVER DE KWALIFICATIES VOOR DE BLOEMEN- EN GROENE DETAILHANDEL

Dierenhouderij en -verzorging

Arbeidsmarktregio Oost-Utrecht

Arbeidsmarktregio Groot Amsterdam

Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord

Arbeidsmarktregio Gorinchem

Arbeidsmarktregio Zeeland

Arbeidsmarktregio Groot Amsterdam

Arbeidsmarktregio Amersfoort

Arbeidsmarktregio Midden-Utrecht

Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord

Arbeidsmarktregio Zuid-Limburg

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Helmond - De Peel, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Arbeidsmarktregio Noord-Limburg

Arbeidsmarktregio West-Brabant

Arbeidsmarktregio Zeeland

Arbeidsmarktregio Rijnmond

marktbeeld Groothandel bloemen en planten arbeids

Arbeidsmarktregio IJsselvechtstreek

Arbeidsmarktregio Flevoland

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Zaanstreek-Waterland, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Oost-Utrecht, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal

Regiosheet. Arbeidsmarktregio Gorinchem

Regiosheet. Arbeidsmarktregio Drechtsteden

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Haaglanden, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Achterhoek, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Regiosheet. Arbeidsmarktregio Zaanstreek-Waterland

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Midden-Gelderland, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Zaanstreek/Waterland, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Zuid-Gelderland, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Midden-Holland, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Gooi- en Vechtstreek, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Regiosheet. Arbeidsmarktregio Noord- en Midden-Limburg

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio West-Brabant, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Achterhoek, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Arbeidsmarktregio Drenthe

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Friesland, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

marktbeeld Detailhandel bloemen en planten arbeids

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Gooi- en Vechtstreek, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Districtsrapportage. Middenwest

Glastuinbouw. arbeids. marktbeeld

Aantal medewerkers Zuidoost-Brabant

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Groningen, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Kans op werk en kans op stage binnen de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen

Februari Brancheschets Agrarische sector

Districtsrapportage. NOORDWEST -Noord-Holland-Noord -Zuidelijk Noord-Holland

Arbeidsmarktanalyse HCA Noord-Brabant

Goede kans op een baan in tuincentrumbranche

Arbeidsmarktregio Food Valley

Arbeidsmarktregio Midden-Limburg

Arbeidsmarktregio Midden-Gelderland

Arbeidsmarktregio Helmond - De Peel

Arbeidsmarktregio Zuid-Gelderland

Arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen

Arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant

Arbeidsmarktregio Twente

Arbeidsmarktregio Achterhoek

Arbeidsmarktregio Midden-Gelderland

Aantal medewerkers West-Brabant

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Friesland, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Arbeidsmarktregio Groningen

marktbeeld Detailhandel AGF arbeids

Regiosheet. Arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe

Arbeidsmarktanalyse HCA Noord-Brabant

Arbeidsmarktanalyse HCA Noord-Brabant

Aantal medewerkers Noordoost-Brabant

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Groningen, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Kans op werk en kans op stage binnen de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen

Arbeidsmarktanalyse Elektrotechnische detailhandel

Regiosheet. Arbeidsmarktregio Zuid-Limburg

Regiosheet. Arbeidsmarktregio Noord-Limburg

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Midden-Brabant, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Voor wie verstandig handelt! Daling personeel

Lesbrief. Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

Kansen zien en grijpen

Fluchskrift Wurkgelegenheid

Arbeidsmarktregio Zuidoost-Brabant

Februari Brancheschets Horeca

Arbeidsmarkt in beeld

Factsheet Groothandel in Bloembollen 2016

Zoetermeer, 16 januari 2015

Arbeidsmarktanalyse Elektrotechnische detailhandel Chantal Nijhuis/Wilco Brinkman april en oktober 2014

Feiten en cijfers 2010 Branche Kinderopvang

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. September 2018

Sociaal-economische kerngegevens

Factsheet arbeidsmarkt ICT

ECABO - Trends binnen de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen

Regiosheet. Arbeidsmarktregio Groningen

Dit is de regiosheet voor de arbeidsmarktregio Drenthe, waarin de arbeidsmarkt wordt geschetst voor de beroepen in het ECABO-domein.

Transcriptie:

Hoveniers/groenvoorziening Brancheontwikkelingen 2013 Deze factsheet bevat arbeidsmarktinformatie over de hoveniers/groenvoorziening. Onderwerpen die aan bod komen zijn: werkgelegenheid, trends en ontwikkelingen, vacatures en de kans op werk. Kerngegevens Aantal vestigingen: 7.403 Aantal werkzame personen: 26.141 15% van de bedrijven heeft personeel aangenomen 9% van de bedrijven heeft vacatures 20% van de bedrijven verwacht personeel aan te nemen Over de hoveniers/groenvoorziening Hoveniersbedrijven zorgen voor de aanleg, renovatie en het onderhoud van tuinen. Groenvoorzieningsbedrijven houden zich meer bezig met het onderhoud van openbaar groen (plantsoenen en parken, bermen).

Werkgelegenheid Voor de werkgelegenheid wordt gebruik gemaakt van de gegevens in LISA, het werkgelegenheidsregister van Nederland. De scheiding tussen hoveniersbedrijven en groenvoorzieningsbedrijven is niet altijd even strikt te maken. Bij de Standaardbedrijfsindeling (SBI) vallen deze bedrijven dan ook onder één groep - Landschapsverzorging (SBI 81.30) Landschapsverzorging (Bron: LISA, 2013) 30.000 25.000 20.000 15.000 10.000 5.000 23.772 6.168 26.141 7.403 0 2008 2009 2010 2011 2012 Aantal vestigingen Aantal werkzame personen Het aantal werkzame personen en vestigingen in de landschapsverzorging blijft stijgen. Het aantal werkzame personen neemt toe met 1% en het aantal vestigingen stijgt met 4%. Deze toename is minder sterk dan in 2011 en duidt op een stijgend aantal zzp-ers in de branche. Het gemiddeld aantal werkzame personen per bedrijf wordt ieder jaar minder. Gemiddeld aantal werkzame personen per vestiging in 2012: - Landschapsverzorging: 3,5 Procentuele verdeling mannen/vrouwen en omvang dienstverband, 2012 (Bron: LISA, 2013) 2012 vrouwen mannen fulltime parttime Landschapsverzorging 12% 88% 93% 7%

Aantal banen en vestigingen per district, 2012 (Bron: LISA, 2013) District Landschapsverzorging banen vestigingen Noord 2.345 772 Oost 7.216 1.784 Midden-West 5.518 1.699 Noord-West 2.797 910 Zuid-West 3.885 926 Zuid-Oost 4.380 1.312 Voor het aantal banen en vestigingen per regio ga naar www.aequor.nl/cijfers-en-trends. Trends en ontwikkelingen - De branche verbreedt zich met de aanleg van groene daken en gevels naar een nieuw werkterrein binnen het stedelijk gebied. - Het hebben van vakkennis gecombineerd met communicatieve vaardigheden wordt binnen de branche van hoveniers en groenvoorziening belangrijker. - Werknemers met een vakopleiding zijn nodig voor vernieuwende projecten en stromen minder snel uit dan werknemers zonder vakopleiding. - De instroom van jonge mensen blijft achter bij de behoefte van de branche van hoveniers en groenvoorziening. - Door jongeren op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met het beroep van hovenier wordt geprobeerd meer jonge instroom te krijgen. Personeel en vacatures In juli 2013 heeft Aequor een landelijk vacatureonderzoek uitgevoerd in de branche. Uit de hoveniers/groenvoorzieningsbranche waren ruim 1.700 bedrijven bereid mee te doen. Informatie over vacatures en de toekomst gaat over bedrijven die in 2012 en/of 2013 personeel hebben aangenomen. Er is gebruik gemaakt van de gewogen resultaten. - Van de werknemers heeft 81% een groene 1 functie. 1 Werken met planten, bloemen, dieren, voeding, ruimte/milieu, door de gehele keten heen. Functiegroepen binnen de hoveniers/groenvoorziening 1% 2% 8% 3% 4% 81% Groen Productie Technisch en bouw Horeca Adminstratief en commercieel Overig/anders

AEQUOR ARBEIDSMARKT / Hoveniers/groenvoorziening Brancheontwikkelingen 2012 Van de bedrijven heeft, in de eerste helft van 2013, 15% personeel aangenomen. Van het aangenomen personeel: heeft 88% een groene functie. heeft 78% een groene opleiding. heeft 65% het opleidingsniveau mbo (met name niveau 3). Percentage bedrijven dat gebruik heeft gemaakt van flexibele arbeidsvormen Uitzendbedrijven 48% Payrollbedrijven Collegiale inleen 18% 21% ZZP 50% Detachering 8% Contracting 2% 0 10 20 30 40 50 60% De functie waarvoor het laatst iemand is aangenomen is door 17% van de bedrijven als (zeer) moeilijk vervulbaar benoemd. In verhouding worden de meeste personen aangenomen via het netwerk, na een open sollicitatie en na het afronden van een opleiding. Tijdens de enquête stond bij 9% van de bedrijven één (of meer) vacature(s) open. Van de vacatures is 64% voor groen mbo-opgeleid personeel. Aandeel bedrijven met vacatures per district District Noord Oost Midden- West Noord-West Zuid-West Zuid-Oost Nederland 23% 19% 16% 23% 25% 17% 9% Van de bedrijven verwacht 20% in de tweede helft van 2013 nieuw personeel aan te nemen. 33% verwacht in 2014 nieuw personeel aan te nemen. Aandeel bedrijven dat verwacht in de tweede helft van 2013 nieuw personeel aan te nemen District Noord Oost Midden- West Noord-West Zuid-West Zuid-Oost Nederland 23% 19% 16% 23% 25% 17% 20%

Kans op werk De kans op werk geeft het arbeidsmarktperspectief weer voor een pas gediplomeerde voor de periode 2013-2017. Het perspectief wordt gevormd door de omvang van de werkgelegenheid, het aantal gediplomeerden, vacatures, branchevooruitzichten en verschillende maatschappelijke, economische en regionale ontwikkelingen. Het perspectief wordt jaarlijks getoetst en waar nodig aangepast. Onderstaande indicatie is tot stand gekomen door een match van het aantal vacatures voor starters en het aantal gediplomeerden (2011). Deze uitkomsten zijn getoetst aan de huidige verwachting van werkgevers voor het komende jaar (vacatureonderzoek 2013) en signalen uit de regio s en sectoren. Kans op werk Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Noord - = - Oost =/- = = Midden-West =/- = = Noord-West - = =/- Zuid-West - - - Zuid-Oost - = - Nederland =/- = =/- Niet bekend + Goede kansen +/= Ruim voldoende kansen = Voldoende kansen =/- Matige kansen Geringe kansen - Bedrijven vragen vaak naar ervaren personeel, hierdoor kan het vinden van een baan voor pas gediplomeerd personeel lastiger zijn.

Bronnen en verantwoording Aequor Vacatureonderzoek, 2013 LISA werkgelegenheidsregister, 2013 Productschap Tuinbouw, Toekomstverkenning hoveniers VHG, Uitstroomonderzoek in de hovenierssector, 2012 www.tuinbouw.nl Colofon Uitgave Deze factsheet arbeidsmarktinformatie is een uitgave van Aequor, Ede (oktober 2013). Downloads Download de factsheets van de 16 branches en 6 districten via www.aequor.nl/cijfers-entrends. Hier vindt u ook de factsheets van de 35 arbeidsmarktregio s. Contact Veel van de informatie in deze publicatie is ook op specifieker niveau beschikbaar. Neem voor meer informatie over arbeidsmarkt en onderwijs contact op met het team arbeidsmarktinformatie via arbeidsmarkt@aequor.nl of tel. (0318) 64 95 00. Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De inhoud van deze uitgave is met uiterste zorg samengesteld. Ondanks deze zorgvuldigheid kunnen gegevens zijn veranderd of onjuist zijn weergegeven. De uitgever aanvaardt hiervoor geen aansprakelijkheid. Postbus 601, 6710 BP Ede T: (0318) 649 500 F: (0318) 641 918 E: info@aequor.nl I: www.aequor.nl Twitter: @AequorArbeid