Rrrolletjesvliegtuig

Vergelijkbare documenten
Vlinder maken met een koffiefilter

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Groep 5/6 Variaties op een zonnebloem *

Nodig: Het is belangrijk dat het genoemde materiaal gebruikt wordt, zodat de nachtegalen weersbestendig zijn!

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

Sinterklaas knutselen

Knutselmap 1. De basis

Maak je eigen schaakspel

Werkbeschrijving tekenmap met elastiek


Dieren vouwen met Origami

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Opdrachtenfiche mijn orkest

Lesbrief. beeldende opdracht. Voor groep 5/6

bijlagen groep 5 en 6

Hoe TechCard te gebruiken:

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt December

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November

De lente in met foam!

Inspiratie voor gezonde en feestelijke traktaties

BOUW JE EIGEN WEERSTATION

Werkbeschrijvingen werkjes VBW Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden.

Maak een paperclip ketting voor Moederdag!

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Als je een pakket hebt, tref je een apart pakketjes aan voor het kastje met de pockets. Hierin zit alles dat je nodig hebt: van chipboard,

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe

Droge boon. Ik heb nodig: - een droge boon - een geweekte boon - weegschaal - een liniaal - kleurpotloden

werkblad 1 (3 pagina s) - Teken- en kleurmaterialen - Scharen - Perforator + voor elk kind een lint OF nietmachine OF lijm

Volg het stappenplan en maak je eigendansmat. De dansmat kan je aansluiten op de computer en met Scratch bouw je een programma.

luchtdruk opdrachtkaart Onderdeel A - Rond de aanwezigheid van de lucht les 6.6 Opdracht 1 - Slaan op de liniaal Opdracht 2 - Stromend water?

LEPELGANZEN HOE GA JE TE WERK:

Patroon Beanie met pompon

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R

Benodigd gereedschap: potlood en liniaal papierlijm of alleslijm schaar of hobbymes. Hoe TechCard te gebruiken:

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Telefoonhoesje. Patroon 1 Patroon 2 Patroon voor zelfhechtende voering

K 1 Symmetrische figuren

Traktatieboek. Peuterspeelzalen Stichting Netwerk

LESBRIEF DAN LIEVER DE LUCHT IN

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE

THEELICHT-BLOEM. Indien je wenst, kan je een tweede laag blaadjes aanbrengen. Schrank deze laag wat ten opzichte van je eerste laag.

Voorbeelden gezonde traktaties

In de volgende les gaan de cursisten met de gemaakte figuurtjes/objecten een paastak versieren in een vaas/pot en creëren daarmee een sfeerhoekje.

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 2:

Nieuwsbrief Moederdag

It's Dreamtime! Goedemorgen allemaal!

lezen veilig leren Thematip bij kern 1 Zoem, Zara en hun Zoemetjes Les 1 Kleine Zoemetjes Bij het woordje sok maken de kinderen een sokpop

Tijd. 10 min. 55 minuten

Opdracht 1 Werkblad Tekenen met Tape. Opdracht 2 Werkblad Make your own Mondriaan. Opdracht 3 Werkblad Hands in tape

BIJBELS papieren speelgoed. Het Kerstverhaal

Luchtenwind. BSO onderbouw

Let it Snow, Let it Snow, Let it Snow! Vandaag gaan we aan de slag met de sneeuwman en we maken het "kastje" van vorige week verder af.

Solar zonnebloem

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart

De Techniek en de praktijk

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat?

Home Sweet Home! Deel 1

Phantomion JET N Plakken - verven - klaar! SUPAFIX

het grote bijbelse knutsel boek Fiona Hayes

Skatepark voor een vingerskateboard. Skatepark voor een vingerskateboard. Skatepark voor een vingerskateboard

Knip langs de doorgetrokken lijnen en vouw op de gestippelde lijnen. Vouw alle stukken langs de gestippelde lijnen.

Herkent en gebruikt begrippen oppervlakte. aansprekende context bedoeld. omtrek en oppervlakte in kort, groot, klein, breed, smal,

Mooie geschenkverpakkingen

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal

Wisknutselen in de klas: creatief met wiskunde

Hoe kan je het beste behangen?

APPELGEZICHTJES BOOTJE. Nodig per kind:

Verwerkende les Het geheim van kapitein Jan May

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

STRANDBALLEN. Potlodenbakje ZELF SAMENGESTELDE CD

Begin en eindig de les klassikaal. Tijdens de kern van de les vouwen de leerlingen individueel hun dieren aan de hand van het werkblad.

! Doe een stukje tape op de rug van het boek aan de bovenzijde. Leg hier het touwtje op met een lusje dat ander halve cm. uit steekt boven de rand.

Tutorial 4-kant-etui kant etui. Patroon/Nodig:

Nieuwsbrief Valentijn 2017

S C I E N C E C E N T E R

Het maken van een Buzzer Game

HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN

TOOLKIT BOEKTEGOED R ; Schrijf en knutsel je eigen boek! N & V D+

Jaargang 1, nummer 8 april 2009

Handleiding voor de vuurlampen 1-8

Thematip bij kern 1. Zoem, Zara en hun Zoemetjes. Auteur: Josée Warnaar

Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris.

Zweefvleigtuig Marathon

The Good Old Times, deel 1

Knutselen met. Papier-Maché

Te Gekke Tekeningen (onderbouw)


Zons- en maansverduistering

Suggesties bij de les Speurneus Spinnenweb voor de verdere verwerking op school

een eigen lamp op veel manieren*


Transcriptie:

Rrrolletjesvliegtuig Geschikt vanaf: 3 jaar met hulp. Vanaf ongeveer 6 jaar kun je dit helemaal zelf! Hoe lang ben je er mee bezig: In zo n drie kwartier heb je al een heus vliegtuig. Maar wil je m nog wat uitgebreider versieren (of er misschien zelf extra onderdelen aan toevoegen) dan ben je er wel een uur of langer mee bezig. Materialen: o 6x gekleurd A4 papier o 1 lang karton voor de vleugels (ongeveer 7x25 cm) o 1 vierkant kartonnetje voor de staart (ongeveer 10x10 cm) o lege keukenrol o leeg wc rolletje o plakstift o schaar o potlood o nietmachine o sterke lijm of dubbelzijdig plakband o evt. stiften o evt. plakband Voorbereiding: Knip uit een oude kartonnen doos een reep van ongeveer 7x 25 cm voor de vleugels en een vierkant van ongeveer 10x10 cm voor de staart. Leg alle spullen die je nodig hebt alvast klaar op tafel, zo hoef je tussendoor niet te gaan zoeken en kun je lekker doorgaan met knutselen. Wanneer je met sterke lijm wilt werken, doe dan een knutselschort aan en leg een onderlegger (dat mag ook een oude krant zijn) op tafel.

Tips voor begeleiders: Leg voor de kleinsten de keukenrol even in de juiste startpositie op het met plak ingesmeerde papier. Zo kan het papier er goed omheen gerold worden. Een wc-rolletje doormidden knippen kan wat makkelijker zijn als je eerst over het midden een lijn tekent (en de voor de kleinste handjes kan dit materiaal gewoon nog wat te dik zijn, help dan even hierbij). Dit geldt ook voor het inknippen van de keukenrol voor de gleuven voor de staart. Ook het karton knippen kan voor kleine handjes te zwaar zijn, dus daar mogen de grotemensenhanden even bij helpen. Een stukje dubbelzijdig plakband is ideaal voor het vastzetten van de grote vleugel. Heb je dit nu niet in huis, gebruik dan sterke lijm (lijm in een flesje). Houd er dan wel rekening mee dat de vleugel dan nog niet meteen vastzit (en dat kan soms wat frusterend zijn als je in al je enthousiasme al een vliegrondje door de kamer maakt). Met karton kun je ook nog allerlei extra details maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een extra staartvleugel? Of extra uitsteeksels aan de vleugels als je bijvoorbeeld een futuristisch vliegtuig wilt maken? Die maak je op dezelfde manier vast als de grote diehoekige staartveugel (dus met een ingeknipt gleufje). En ook extra motoren zijn mogelijk als je nog een wcrolletje hebt. Je kunt ook nog een puntige neus aan het vliegtuig maken door een schuin geknipt wc-rolletje in de keukenrol te schuiven (en als dat nou niet past omdat ze allebei even breed zijn maak je een paar kleine knipjes in de rand van het rolletje zodat je hem iets smaller kunt maken om erin te schuiven. En het zou best kunnen dat je zelf ook nog een aantal dingen bedenkt om toe te voegen. Doen! Probeer maar!

Smeer plak langs de randen van het gekleurde papier. Maak ook een paar plakstrepen in het midden. Rol het papier om de keukenrol. Begin aan de lange kant van het papier. Frommel de uiteindes van het papier de rol in. Teken een vleugel op de reep karton en knip uit. Smeer een kant van de vleugel in met plak. Leg hem met de plakkende kant naar beneden op een gekleurd papier en knip uit.

Doe dit nog eens met de andere kant van de vleugel. Teken een driehoek op het vierkante stuk karton en knip uit. Smeer een kant van de driehoek in met plak. Leg de driehoek met de plakkende kant naar beneden op een gekleurd papier en knip uit. Doe dit nog eens met de andere kant van de driehoek. Knip twee gleuven aan de zijkant van de keukenrol (ongeveer even lang als het midden van je driehoek).

Maak een staartvleugel door de driehoek in de gleuven te schuiven. Maak een grote prop van een gekleurd papier en duw deze in de voorkant van de keukenrol. Knip een wc-rolletje doormidden. Knip twee repen van de korte kant van een gekleurd papier (ze moeten net iets breder zijn dan een half wc-rolletje). Smeer een reep in met plak. Rol de reep nu om een half wc-rolletje.

Vouw de uiteindes van het gekleurd papier naar binnen in het rolletje (net zoals je bij de keukenrol hebt gedaan). Herhaal deze stappen nog een keer met het andere halve rolletje. Maak de halve rolletjes (de motoren) onder aan de vleugels vast met een nietmache of met sterke lijm. Versier je vliegtuig nu verder met stukjes gekleurd papier of met stiften.