Te Gekke Tekeningen (onderbouw)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Te Gekke Tekeningen (onderbouw)"

Transcriptie

1 Te Gekke Tekeningen (onderbouw) Het Te Gekke Krijtjesboek, Te Gekke Krijtjes, schilderstape. Tip voor de juf/meester: haal de reliëfbladen uit het boek en knip ze op A4 formaat. Dit boek is te bestellen via: (af. creatieve materialen). 1.Werk op een gladde ondergrond, bijvoorbeeld een stapeltje A4 printblaadjes. Leg daar boven op het reliëfblad en plak deze langs de randen vast op tafel met schilderstape. 2. Pak een krijtje en leg je duim en wijsvinger in het holletje. Nu strijk je met de platte kant van het krijtje over de reliëftekening en zie wat er tevoorschijn komt. Tip: Bekijk het filmpje op: 3. Als je klaar bent verwijder je voorzichtig de tape zodat je deze opnieuw kunt gebruiken. Ruil nu je reliëftekening met een ander en begin opnieuw. 4. Na diverse tekeningen kan de leerkracht de bijbehorende verhalen voorlezen. Als de kinderen denken dat het verhaal bij hun tekening hoort steken ze hun hand op en laten de tekening aan de klas zien. Ook leuk is om niet alle verhalen voor te lezen maar de kinderen zelf te laten vertellen over wat zij zien op hun tekening. Door de aansprekende afbeeldingen zullen er leuke gesprekken op gang komen.

2 Workshop boombladeren (onder- en middenbouw) Te Gekke Krijtjes, wit papier, groot stuk karton, gedroogde boombladeren, plakband en een schaar. Tip: voor de overtrektechniek kan papier gebruikt worden van maximaal 160 gram. Hoe dunner het papier hoe makkelijker het overtrekken gaat. 1. Neem een stuk wit papier en knip er een vierkant of rechthoek van. Tip: als de kinderen nog niet goed kunnen knippen zorg er als leerkracht dan voor dat het papier vooraf in diverse formaten is geknipt. 2. Neem drie kleuren krijt en geef het papier met het lichtste krijtje een achtergrondkleur. Doe dit met de zijkant van het krijtje. Zorg dat je een gladde ondergrond hebt, bijvoorbeeld een krant of een stapeltje papier. 3. Leg een boomblad onder het papier. Om er voor te zorgen dat het boomblad niet verschuift kun je deze met plakband aan de ondergrond vastplakken. Ga eerst met de lichtste kleur krijt over het papier heen. Gebruik de gladde kant en kijk hoe het reliëf van het boomblad verschijnt. Doe hetzelfde met de iets donkerdere kleur en druk daarbij minder hard. Als laatste met de donkerste kleur en nog minder kracht zetten. 4. Je kunt 1 mooi groot boomblad gebruiken maar het is ook leuk om een kleiner boomblad steeds te verschuiven en zo meerdere keren het reliëf naar boven te krijgen. Tip: je kunt natuurlijke kleurencombinaties gebruiken maar het geeft ook een leuk effect om juist fellere kleuren te gebruiken. 5. Plak je creatie op een groot stuk karton. 6. Met elkaar hebben we zo een mooie herfstcollage gemaakt. Tip: de kinderen kunnen ook hun eigen collage maken door verschillende boombladeren onder een A4 papier te leggen. Wanneer er niet eerst een achtergrond gekrijt wordt kunnen de kinderen de gekrijte bladeren ook uitknippen en ze vervolgens weer op gekleurd papier plakken.

3 Workshop kerst (onder- en middenbouw) Te Gekke Krijtjes, wit papier, behangpapier met reliëf, kerstboomhaakjes en een schaar. 1. Knip uit het behangpapier kerstballen. Gebruik behangpapier met verschillende reliëfs. Het is leuk om verschillende vormen ballen te knippen. Tip: Je kunt direct kerstballen knippen maar je kunt ze ook eerst met potlood op het behangpapier tekenen. Natuurlijk kun je ook sjablonen of ronde vormen gebruiken om over te trekken. 2. Leg de kerstballen onder het papier en ga er met de zijkant van een krijtje overheen. Zorg dat je een gladde achtergrond hebt zoals bijvoorbeeld een stapeltje papier of een krant. 3. Trek het reliëf over met verschillende kleuren krijt. Begin met de lichtste kleur en eindig met de donkerste. Zet met het eerste krijtje de meeste kracht en met de tweede en derde steeds iets minder. 4.Knip de kerstballen uit. Steek door de bovenkant een kerstboomhaakje. Als je ze er zo niet doorheen geprikt krijgt kun je met een speld eerst een gaatje maken. 5. Door alle ballen in de boom te hangen maak je je eigen persoonlijke kerstboom. Tip: Het is ook leuk om met de hele klas een grote boom te versieren.

4 Workshop kleurrijke clowns (onder- en middenbouw) Te Gekke Krijtjes, dik karton, fineliners, schaar en lijm. Tip: We maken vandaag een drieluik die je ook als kaart zou kunnen versturen. Maar de clowns kunnen natuurlijk ook bij andere creaties gebruikt worden. 1. Knip een lange strook uit wat dikker karton. Vouw het in tweeën en weer in tweeën. Druk alle vouwen goed aan en leg de strook open. 2. Geef verschillende stukken karton kleur met de krijtjes. Grote vlakken kun je met de zijkanten van het krijtje kleur geven. 3. Wanneer je wat kleinere details wilt aanbrengen kan het met de punt van het krijtje. 4. Knip van de gekleurde stukken karton driehoeken in verschillende grootten. Dit worden straks de armen, benen en de muts van de clowns. Knip van 3 driehoeken de punt af voor het lijf. 5. Het is leuk om de driehoeken op verschillende manieren kleur te geven. Je kunt ze 1 egale kleur geven maar ook strepen, stippen en bedenk zelf nog maar meer! 6. Leg de strook karton voor je neer. Plak de driehoeken nu op alle drie de vlakken. Het is de bedoeling dat je zo drie verschillende clowns maakt. 7. Maak de clowns compleet door met een fineliner allerlei dingen te tekenen. Bijvoorbeeld een halve cirkel voor het hoofd, handen, haar, een gezicht, enkels en grote schoenen. Tip: Maak clowns die verschillende dingen doen. Bijvoorbeeld jongleren, op hun handen staan en gekke gezichten trekken.

5 Workshop Te Gekke Dieren (onder- en middenbouw) Rechthoekig wit karton van ongeveer 27 x 13,5 cm en 13 x 13 cm, schaar, Te Gekke Krijtjes, fineliners, lijm. Tip: hier maken we een paard, maar het is natuurlijk ook leuk om andere dieren te maken. 1. Vouw het grootste stuk karton dubbel. Teken op de voorkant de omtrek van een paardenhoofd. Knip het hoofd uit en laat de bovenkant vast zitten. 2. Om oren en ogen te maken vouw je het kleine stuk karton dubbel. Teken hierop 1 oor en 1 oog en knip deze uit. Nu heb je dus 2 dezelfde oren en ogen. Knip een bosje haar uit en je paard heeft manen. 3. Geef alle onderdelen kleur met de gladde kant van de krijtjes. Tip: door met de krijtjes een beetje te draaien krijg je een soort vacht. 4. Plak de oren aan de achterkant van het lijf vast en de ogen en de haren op het hoofd. Teken de pupillen en de neusgaten met een fineliner. Je zou eventueel met de fineliner het paard nog kunnen omlijnen. 5. Je kunt het dier een mooi plekje geven op je kamer door hem rechtop te zetten. Ook leuk is het om er een kaart van te maken door een boodschap binnen in te schrijven. Let wel op dat je de tekst niet ziet als de kaart rechtop staat.

6 Workshop poezenkaart (onder- en middenbouw) Te Gekke krijtjes, wit karton, dun gekleurd karton (max. 120 gr), wit karton plm. 10 x 15 cm, lijm, fineliners of stiften, eventueel 2 wiebeloogjes. Tip: voor de kleinere kinderen is het handig als de juf/meester alvast een omtrek van een poes tekent. 1. Trek het poezenpatroon over op een wit stukje karton of pak de poes die de juf/meester al getekend heeft. Scheur de poes uit. Dit gaat het makkelijkst als je je hand of vinger net op de lijn plaatst en daarlangs je papier scheurt. 2. Pak een krijtje en leg je duim en wijsvinger in het holletje. Nu geef je de poes kleur door met de platte kant van het krijtje over het papier heen te gaan. Eventueel kun je ook met de punt van het krijtje cirkels maken dan krijg je echt het idee van een vachtje. 3. Kleur de restanten van het overgebleven papier in de kleuren waar je de poes mee wilt aankleden. Knip van dit papier leuke dingen zoals een halsband of pet en plak deze op de poes. Voor de ogen kun je wiebeloogjes gebruiken of zelf oogjes knippen. Geef met een stift of fineliner wat details aan je poes zoals een neus en mond. 5. Nu gaan we een achtergrond maken. Ondertussen kan de poes even drogen. Neem het stukje dun karton en geef het met de krijtjes een kleurtje. Tip: door dingen met reliëf onder je papier te leggen zoals stukjes behang, gedroogde boomblaadjes of gescheurd papier kun je een mooi patroon krijgen. Leg wat je wilt overtrekken onder je papier en ga er met de platte kant van het krijtje overheen. Herhaal dit net zolang totdat je een mooi achtergrondje hebt. Dit kun je met verschillende kleurtjes doen. 6. Vouw het gekleurde karton dubbel zodat je een kaart krijgt. Knip het karton eventueel op maat. Plak je achtergrondje op de gekleurde kaart en daarbovenop de poes. Versier de kaart eventueel verder met glitters of andere leuke dingen.

7 Workshop poezenkaart (midden- en bovenbouw) Te Gekke krijtjes, wit karton, gekleurd dun karton (max. 120 gr), wit karton 10 x 14,4 cm, reukloze terpentine, tissues, lijm, fineliners of watervaste stiften, eventueel 2wiebeloogjes. 1. Teken een poezenomtrek op een wit stuk karton. Scheur de poes uit. Dit gaat het makkelijkst als je je hand of vinger net op de lijn plaatst en daarlangs je papier scheurt. 2. Geef de poes een leuke kleur met de krijtjes. Kleur eerst met de platte kant en wrijf daarna met een tissue waar je een klein beetje reukloze terpentine op hebt gedaan, het krijt egaal uit. Je kunt meerdere lagen aanbrengen om een mooie diepe kleur te krijgen. 3. Kleur ook de restanten van het overgebleven papier in de kleuren van accessoires waarmee je de poes wilt aankleden. Geef met fineliners of stiften wat details aan de poes. Voor de ogen kun je wiebeloogjes gebruiken maar je kunt ze ook zelf tekenen. 4. Nu gaan we een achtergrond maken. Ondertussen kan de poes even drogen. Neem een stukje karton van ongeveer 10 bij 15 cm en geef dit met de krijtjes een kleurtje. Tip: Door dingen met relief onder je papier te leggen zoals stukjes behang, gedroogde boomblaadjes of gescheurd papier kun je een mooi patroon krijgen. Leg wat je wilt overtrekken onder je papier en ga er met de platte kant van het krijtje overheen. Herhaal dit net zolang totdat je een mooi achtergrondje hebt. Dit kun je met verschillende kleurtjes doen. 6. Vouw het gekleurde karton dubbel zodat je een kaart krijgt. Knip het karton eventueel op maat van een kaart. Plak je achtergrondje op deze kaart en daarbovenop de poes. Versier de kaart eventueel verder met glitters of andere leuke dingen.

8 Workshop onderwaterwereld (midden- en bovenbouw) Dik (Engels) karton of ribbeltjeskarton om zelf sjablonen te maken Te Gekke Krijtjes, behang, vinyl of ander materiaal met gaatjes of bobbeltjes om het water te maken.. Perforator, kleine ronde stickertjes of plakkertjes om 'bubbels' te maken 1. Maak van dik (Engels) karton of ribbeltjeskarton zelf allerlei dingen die je wilt gebruiken voor je werkstuk onderwaterwereld. Bijv. zeewier, haaien, dolfijnen, krabben, schelpen, en dergelijke! 2. Gebruik de door jou gemaakte sjablonen om ze onder je blad te leggen en er met de Te Gekke Krijtjes overheen te kleuren. Je kunt zelf de kleuren kiezen die je mooi vindt. Tip: je kunt ook oogjes maken met de punt van de Krijtjes of andere dingen erbij tekenen. 3. Leg nu het stuk behang, vinyl, of ander materiaal onder je tekening. En kleur dan het water in door er met de Krijtjes eroverheen te gaan. Let op: probeer rondom de andere dingen in je tekening te kleuren. Tip: je kunt makkelijk 'rondjes' maken voor 'waterbubbels' door met een perforator in een blad papier gaatjes te maken en dit blad steeds een beetje te verschuiven. Of gebruik daarvoor ronde stickertjes die je op en memoblaadje plakt. 4. Je werkstuk 'onderwaterwereld' is helemaal klaar. Tip: laat elkaar eens zien hoe je het hebt gedaan, vertel erover en/of maak een tentoonstelling door ze in de klas op te hangen.

9 Workshop golvende bladeren (midden- en bovenbouw) Te Gekke Krijtjes, Wit dubbelgevouwen karton of een witte kaart, fineliners, reukloze terpentine of olijfolie, wattenstaafjes, tissues. Tip: Met een tekststempel of zelfgeschreven tekst kun je op deze manier een leuke felicitatie- of beterschapskaart maken. 1. Teken op de voorkant van de kaart met een puntig potlood golvende lijnen voor de takken. Probeer takken te tekenen die afhangen van de bovenkant van de kaart. Teken ook lijntjes die uit de takken komen. 2. Doop de punt van een wattenstaafje heel even in de reukloze terpentine of olijfolie. Knijp het wattenstaafje daarna goed uit in een tissue zodat deze niet meer zo nat is. Nu kun je met de punt van het wattenstaafje kleur opnemen in het holletje van een krijtje. Schilder mooie bladeren aan de takken. Tip: Je kunt de bladeren natuurlijke kleuren geven maar ook leuk is om juist onrealistische kleuren te gebruiken, zoals roze en paarse tinten. 3. Schilder met drie andere kleuren nog meer bladeren. Tip: Je kunt de bladeren ook over elkaar heen schilderen voor een nog echter effect. 4. Trek met de fineliner de omtrek van de bladeren over. Door streepjes in de bladeren te zetten lijkt het alsof ze nerven hebben.

10 Workshop stickers verven (bovenbouw) Goud- of zilverstickers, cadeaukaartjes (deze kun je ook zelf knippen), Te Gekke Krijtjes, tissues, reukloze terpentine, wattenstaafjes, sjabloneerband, (watervaste) stiften, eventueel tekststempels. 1. Werk op een gladde ondergrond, bijvoorbeeld een stapeltje A4 printblaadjes. Zoek een paar stickers op die je leuk vindt en plak ze op een kaartje. Pak een wattenstaafje en dompel deze in de reukloze terpentine. Let op: druk het te veel af in een tissue zodat je niet te nat werkt. Wrijf nu met de bovenkant van het wattenstaafje over het holletje in het krijtje. Zo kun je kleur oppakken. Je kunt nu met het wattenstaafje de sticker inverven. Neem voor elke kleur een schoon wattenstaafje en zet rondom je sticker ook kleur. 2. Neem een tissue en pak een beetje reukloze terpentine op met je tissue. Veeg het teveel af aan je papier zodat je niet te nat werkt. Niet deppen maar echt vegen. Leg het krijtje plat voor je neer en wrijf met de tissue over de kant met het kuiltje. Doe dit een flink aantal keren zodat je veel kleur oppakt met je tissue. Wrijf de gele kleur uit over je kaartje maar let op dat je niet over je sticker heen gaat. Dan is je inkleurwerk namelijk voor niets geweest. Tip: het is handig om van licht naar donker te werken want dan kun je steeds dezelfde tissue gebruiken. 3. Neem het sjabloneerband en leg dit over je kaartje heen. Wrijf met de tissue over het band zodat je kleur aanbrengt in de gaatjes. De tissue kan hierdoor kapot gaan maar dat geeft niet. Haal het band weg en teken met een zwarte watervaste stift nog wat luchtbelletjes. 4. Stempel (of schrijf) een leuke tekst op het kaartje. Je kaartje is nu klaar! Leuk bij een bos bloemen of een cadeautje. Tip: je kunt met deze techniek natuurlijk ook een gewone kaart maken. Stuur de kaart naar iemand waarvan jij denkt dat hij of zij er vrolijk van wordt. Bekijk eens:

11 Workshop kleurrijke clowns (bovenbouw) Te Gekke Krijtjes, dik karton, tissues, wattenstaafjes, reukloze terpentine of olijfolie, fineliners, schaar en lijm. Tip: We maken vandaag een drieluik die je ook als kaart zou kunnen versturen. Maar de clowns kunnen natuurlijk ook bij andere creaties gebruikt worden. 1. Knip een lange strook uit wat dikker karton. Vouw het in tweeën en weer in tweeën. Druk alle vouwen goed aan en leg de strook open. 2. Geef verschillende stukken karton kleur met de krijtjes. Grote vlakken kun je met de zijkanten van het krijtje kleur geven. 3. Wanneer je wat kleinere details wilt aanbrengen kan het met de punt van het krijtje. 4. Knip van de gekleurde stukken karton driehoeken in verschillende grootten. Dit worden straks de armen, benen en de muts van de clowns. Knip van 3 driehoeken de punt af voor het lijf. 5. Het is leuk om de driehoeken op verschillende manieren kleur te geven. Je kunt ze 1 egale kleur geven maar ook strepen of stippen geven! Voor een nog mooier effect kun je reukloze terpentine of olijfolie gebruiken. Doe een heel klein beetje op een tissue en wrijf deze daarna droog op een stukje afvalpapier. Veeg nu met de tissue over het gekrijte karton. Je kunt strepen trekken maar ook ronddraaiende bewegingen maken. Je zult zien dat de kleuren vervagen. Wanneer je een wattenstaafje in de terpentine of olijfolie doopt en deze even goed droog knijpt in een tissue, kun je met het wattenstaafje kleur oppakken uit het kuiltje van het krijtje. Zo kun je er mee verven of bijvoorbeeld stippen zetten. 6. Leg de strook karton voor je neer. Plak de driehoeken nu op alle drie de vlakken. Het is de bedoeling dat je zo drie verschillende clowns maakt. 7. Maak de clowns compleet door met een fineliner allerlei dingen te tekenen. Bijvoorbeeld een halve cirkel voor het hoofd, handen, haar, een gezicht, enkels en grote schoenen. Tip: maak clowns die verschillende dingen doen. Bijvoorbeeld jongleren, op hun handen staan en gekke gezichten trekken.

12 Workshop kerst (bovenbouw) Te Gekke Krijtjes, wit karton, tissues, reukloze terpentine, zwarte fineliner, potlood, plakband, kerststempels, stempelinkt, kerstboomhaakjes en een schaar. 1. Teken met behulp van een glas of ander rond voorwerp een cirkel op het karton. 2. Knip voorzichtig de cirkel uit het karton zonder dat deze onderbroken wordt. Nu heb je een mal. 3. Leg de mal op een ander stuk karton. Om er voor te zorgen dat de mal niet gaat verschuiven plak je hem vast met plakband. 4. Maak een propje van een tissue en houdt het flesje reukloze terpentine even snel ondersteboven op het propje. Veeg nu met het propje over een stukje afvalpapier zodat bijna alle terpentine er af is. Wrijf met de tissue goed over het holletje van een krijtje en pak zo kleur op. Tip: doe na gebruik van de terpentine de dop direct weer op het flesje zodat deze niet omvalt en de terpentine niet vervliegt. 5. Wrijf met de tissue langs de rand van de mal en maak ronddraaiende bewegingen. Houdt het middelste gedeelte wit. 6. Ga nu met dezelfde tissue waar nog genoeg terpentine op zit over een donkerder krijtje. Breng deze kleur ook aan langs de mal via ronddraaiende bewegingen. Wrijf van buiten naar binnen. 7. Wanneer je tevreden bent over de kleuren kun je er leuke kerststempels overheen stempelen. 8. Haal de mal los. Teken aan de bovenkant van de bal met een fineliner een haakje. 9. Knip de kerstbal uit, prik een kerstboomhaakje door de bovenkant en hang hem in de boom. Tip: de kerstballen die we vandaag maken zijn leuk om in de boom te hangen. Knip je ze niet uit dan kun je er ook een mooie kerstkaart van maken.

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November Dit is alweer onze derde editie van iknutsel magazine. In deze november editie een mix van de volgende thema s. Sinterklaas, Sint Maarten en herfst. De maand november, waar zullen we beginnen! Er zijn

Nadere informatie

De lente in met foam!

De lente in met foam! De lente in met foam! VOORJAARSONTWERPEN FOAM 2012 Thea van Mierlo - Uil - Sneeuwklokjes - Narcis - Knutsel-zwaan - Haai-schilderij Handig om te weten over het werken met Foam Paint Verven met de foam

Nadere informatie

LEPELGANZEN HOE GA JE TE WERK:

LEPELGANZEN HOE GA JE TE WERK: LEPELGANZEN WAT HEB JE NODIG: - een houten lepel van 30 cm: T810 - witte pluimpjes: T208 - geel en wit fotokarton: 141725-141700 - wiebeloogjes zelfklevend: T2281 - witte verf: H021 - lijm: T054 - natuurraffia

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2011 Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Dag 2: Kleuters: gezichtspel boterbakje Middengroep: gezichtspel melkfles Dag 3: Kleuters: Zacheus spaarpot Middengroep:

Nadere informatie

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken Ho ho ho! Maak een knikkende kerstman van 8 cm om samen met jou Kerstmis te vieren. Tel op een heel bijzondere manier de dagen af tot Kerstmis! Creatief aftellen tot kerst is een adventskalender en activiteitenboek

Nadere informatie

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat?

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Hoe belangrijk is papier? Wat voor heb je papier nodig? Met papier kan je bijvoorbeeld: schrijven, tekenen of boeken maken. Van oud papier zoals kranten, kun je zelf

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Happy Easter. Happy Easter Ca. 28 x 35 cm. Ellie s Quiltplace

Happy Easter. Happy Easter Ca. 28 x 35 cm. Ellie s Quiltplace Happy Easter Ca. 28 x 35 cm Benodigdheden: - 27 x 22 cm witte stof1 voor de achtergrond - 12 x 27 cm witte stof2 voor de achtergrond - 10 x 110 cm roze voor de tussenbiezen en de afwerkbiezen - 20 x 15

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Rrrolletjesvliegtuig

Rrrolletjesvliegtuig Rrrolletjesvliegtuig Geschikt vanaf: 3 jaar met hulp. Vanaf ongeveer 6 jaar kun je dit helemaal zelf! Hoe lang ben je er mee bezig: In zo n drie kwartier heb je al een heus vliegtuig. Maar wil je m nog

Nadere informatie

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering: Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2 Over de lessuggesties Bij het werken binnen het thema vissen in de zee is het leuk om van de klas een kleurrijke zee te maken. U organiseert uw creatieve lessen

Nadere informatie

Introductie boek: Bekijk met elkaar de cover van het boek. Wat is de titel? Waar zal het boek over gaan?

Introductie boek: Bekijk met elkaar de cover van het boek. Wat is de titel? Waar zal het boek over gaan? Lesbrief Feest Boekbespreking Feest Introductie boek: Bekijk met elkaar de cover van het boek. Wat is de titel? Waar zal het boek over gaan? Voorlezen: Lees het boek Feest voor. Gespreksvragen: Waarom

Nadere informatie

Sinterklaas knutselen

Sinterklaas knutselen Sinterklaas knutselen Stoomboot Materiaal: een melkpak, gekleurd karton en papier, evt. watten, keukenrol en verf. Leg het melkpak op z'n kant en pak twee stroken en niet die aan beide kanten aan elkaar.

Nadere informatie

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART De kinderen met een handicap die door het Liliane Fonds geholpen worden komen uit arme landen. Zij hebben meestal geen geld om een muziekinstrument te

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013 Dag 1: Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Dag 3: Dag 4: Kleuters: Tien gebodenzuil Midden: Tien geboden in klei

Nadere informatie

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal Dit E-book is in stand gekomen met input van Wilt u een workshop organiseren in omgeving Groningen? Kijk dan op www.artak.nl Werkbeschrijving

Nadere informatie

De Techniek en de praktijk

De Techniek en de praktijk De Techniek en de praktijk De inhoud van dit werkboek komt LETTERLIJK van de geweldige site: http://www.ballonfigurensite.nl/ (Op die site staan nog tientallen andere voorbeelden! Neem maar eens een kijkje.)

Nadere informatie

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma.

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma. Pasen Hallo, Ik heb me alweer bezig gehouden met pasen en ben voor jullie op zoek gegaan naar leuke knutselwerkjes om thuis te gaan maken.ik hoop dat jullie er veel plezier mee zullen hebben. Zo vind je

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Het voorjaarszonnetje heeft zich de afgelopen paar dagen al vaak laten zien. Vergeet niet het is eigenlijk nog winter, maar tegen het einde van deze maand maart, begint officieel de lente! En dit gaan

Nadere informatie

Nodig: Het is belangrijk dat het genoemde materiaal gebruikt wordt, zodat de nachtegalen weersbestendig zijn!

Nodig: Het is belangrijk dat het genoemde materiaal gebruikt wordt, zodat de nachtegalen weersbestendig zijn! Nodig: Per leerling 1 sheet van 50 x 50 cm. Tekenpotloden Goede scharen Pandakrijtjes (óf acrylverf+penselen+water) Onderleggers Nietmachines Duct tape (duck tape) Het is belangrijk dat het genoemde materiaal

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

ART Freakin people person (boekje) ART

ART Freakin people person (boekje) ART Hier de beschrijving van de bezonder vrolijke kaartjes van Nellie van Leeuwen gemaakt met de techniek zoals beschreven in ARTSpecially magazine #14 op pagina 56 en 57. Nellie laat zien wat Dylussions sprayinkt

Nadere informatie

Opdrachtenfiche mijn orkest

Opdrachtenfiche mijn orkest Opdrachtenfiche mijn orkest PER TWEE/IN GROEP In een orkest spelen instrumenten samen. Elk instrument werkt op een andere manier en geeft een ander soort geluid. Hier kan je vijf leuke instrumenten in

Nadere informatie

Tipi tent. Dit heb je nodig: 8 Stokken (1,5 tot 2 meter lang) Verf in verschillende kleurtjes Touw

Tipi tent. Dit heb je nodig: 8 Stokken (1,5 tot 2 meter lang) Verf in verschillende kleurtjes Touw Tipi tent 8 Stokken (1,5 tot 2 meter lang) Verf in verschillende kleurtjes Touw Verf de stokken in verschillende kleuren. Het makkelijkste is om eerst met 1 kleur te beginnen en die kleur op alle stokken

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Benodigdheden: BioColorverf, plastic ballen, harten, kerstbomen e.d., lint

www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Benodigdheden: BioColorverf, plastic ballen, harten, kerstbomen e.d., lint www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Te gebruiken materialen: Tekenen verven met BioColor tekeninkt Vormen met kaarsen boetseer Techniek speciaal Kerstkarton: folieprint Nieuw Mica kerstklokken

Nadere informatie

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin Rupsje nooit genoeg Voor rupsje nooit genoeg: prikker, 5 à 6 druiven, cherrytomaat, zelfklevende wiebeloogjes Rijg de prikker bijna vol met druiven () Prik de cherrytomaat aan het eind van de prikker ()

Nadere informatie

Telefoonhoesje. Patroon 1 Patroon 2 Patroon voor zelfhechtende voering

Telefoonhoesje. Patroon 1 Patroon 2 Patroon voor zelfhechtende voering Instructies Dit heb je nodig: Totally Me!- naaimachine 2 stukjes stof (11,4 cm x 33 cm) 1 stukje zelfhechtende voering 6,4 cm dun elastiek 1 gekleurde knoop Schaar Spelden De patronen staan op de laatste

Nadere informatie

Maak je eigen schaakspel

Maak je eigen schaakspel Maak je eigen schaakspel Dit schaakspel hoort bij het liedje over schaken op www.kleischip.nl tekst en muziek: Liekie Schipper, schaakspel: Foske Kleima Nodig voor een heel schaakspel: - 2 witte A4-tjes

Nadere informatie

Knutselen thema herfst

Knutselen thema herfst Knutselen thema herfst Herfst-Schimmenspel Benodigdheden: Groen papier met bos, zwarte viltstift, kopieerapparaat, zwart potlood Teken met zwarte stift twee bomen op een tekenpapier. Kopieer dit voor de

Nadere informatie

Knutselmap 1. De basis

Knutselmap 1. De basis Knutselmap 1 De basis Wat heb je altijd nodig? - schaar - lijm - gekleurd papier - stiften - verder alles wat bij wat heb je nodig staat lijm papier schaar knutselen 1. Leg een placemat of kleed op de

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in.

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Teken je fantasiedier Uit de krant Teken een dier dat uit minimaal Zoek een foto uit de krant. Teken deze 4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Bedenk ook een naam voor Zet

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 1: Sunny Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel Opdracht

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: SUNNY Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL Copyright

Nadere informatie

Home Sweet Home! Deel 5

Home Sweet Home! Deel 5 Home Sweet Home Deel 5 Goedemorgen allemaal Alweer deel 5 van Home Sweet Home vandaag... het gaat al aardig snel. Deze keer de bekleding van het dak. Ook maken we de dakkapel af. In het pakket zit een

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

THEELICHT-BLOEM. Indien je wenst, kan je een tweede laag blaadjes aanbrengen. Schrank deze laag wat ten opzichte van je eerste laag.

THEELICHT-BLOEM. Indien je wenst, kan je een tweede laag blaadjes aanbrengen. Schrank deze laag wat ten opzichte van je eerste laag. THEELICHT-BLOEM Wat heb je nodig: - Theelichtje - Rond spiegeltje : T230 - Lijm : TO52 / TO54 - Karton goud of zilver: PB791 / PB792 Hoe ga je te werk: Neem het goud of zilver karton, en knip er blaadjes

Nadere informatie

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 3: De ontdekking Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart Opdracht 1: Horizonverfraaiing Verhaal deel 2: De ontdekking Opdracht 2: Laat maar draaien Opdracht 3: Steentjes

Nadere informatie

Groep 5/6 Variaties op een zonnebloem *

Groep 5/6 Variaties op een zonnebloem * Groep 5/6 Variaties op een zonnebloem * Nodig Per leerling 1 sheet van 50x50 cm. Papier A3 of half vel Tekenpotloden Goede scharen Pandakrijtjes Acrylverf+penselen+water Onderleggers Watervaste viltstift

Nadere informatie

unicorn stokpaard DIY NAAIPATROON

unicorn stokpaard DIY NAAIPATROON unicorn stokpaard DIY NAAIPATROON EENHOORN STOKPAARD DIY NAAIPATROON Wat leuk dat je je eigen eenhoorn stokpaard gaat maken! Lees voordat je begint eerst de uitleg door en leg de benodigdheden klaar. Alle

Nadere informatie

Knutsel ideeën. Dedeken Carine

Knutsel ideeën. Dedeken Carine Knutsel ideeën Dedeken Carine Knutselen Knutselen is een activiteit die bestaat uit het vervaardigen van (vaak) decoratieve werken met diverse materialen. Kinderen leren al op zeer jonge leeftijd knutselen,

Nadere informatie

In de volgende les gaan de cursisten met de gemaakte figuurtjes/objecten een paastak versieren in een vaas/pot en creëren daarmee een sfeerhoekje.

In de volgende les gaan de cursisten met de gemaakte figuurtjes/objecten een paastak versieren in een vaas/pot en creëren daarmee een sfeerhoekje. De cursisten hebben de afgelopen maanden verschillende creatieve technieken met mij geoefend. Ik wil in deze les op een leuke manier verschillende van deze technieken terug laten komen, maar dan in een

Nadere informatie

Scraptacular. The Suitcase. workshop beschrijving. design. a Tiny Project van Scraptacular design. Tiny Project The Suitcase

Scraptacular. The Suitcase. workshop beschrijving. design. a Tiny Project van Scraptacular design. Tiny Project The Suitcase workshop beschrijving Tiny Project The Suitcase The Suitcase a Tiny Project van Dit is de beschrijving van Tiny Project The Suitcase. De beschrijving hoort bij de uitleg die je op de website kunt vinden.

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT

ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT ALGEMENE INFORMATIE VOOR DE LEERKRACHT Je kunt als alternatief kalligraferen met wasknijpers (laat deze eerst even inweken, dan pakken ze de inkt beter), brede viltstiften of tweelingpotloden. Dit zijn

Nadere informatie

KNUTSELIDEETJES. Tulpen in een vaas. Benodigdheden: schaar, lijm, vouwblaadjes 8 x 8 cm, gekleurd papier. Aan het werk:

KNUTSELIDEETJES. Tulpen in een vaas. Benodigdheden: schaar, lijm, vouwblaadjes 8 x 8 cm, gekleurd papier. Aan het werk: KNUTSELIDEETJES Tulpen in een vaas Benodigdheden: schaar, lijm, vouwblaadjes 8 x 8 cm, gekleurd papier Aan het werk: Vouw 16 vierkantjes. Vouw aan de onderkant de hoekjes om. Geef bovenaan twee knipjes,

Nadere informatie

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen.

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen. Beschrijving verkleining ophangrand: Benodigdheden: 1. Scherp Stanley mes. 2. Metalen liniaal op rechte metalen lat om langs te snijden. 3. Ondergrond om op te snijden. 4. standaard plakband. 5. schaar.

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R LEKKER BAKKEN IN DE ZON! Nee niet zonnebaden, maar barbecuen zonder hout of kolen! Dat kan ook met zonlicht. Het lijkt een beetje op een oude truc met een sterk vergrootglas. Als de zon goed schijnt, en

Nadere informatie

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht)

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht) MENU Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! In deze bijlage wordt het menu voor het tekenevenement beknopt weergegeven. Per opdracht leest u: - het idee van de opdracht - de duur hiervan - de daarbij

Nadere informatie

Workshop Verpakkingen NWD 18 februari 2012 hm/rvo. Bijlage berekeningen inpakpapier kubus. 1. Geef de helling van lijn OD.

Workshop Verpakkingen NWD 18 februari 2012 hm/rvo. Bijlage berekeningen inpakpapier kubus. 1. Geef de helling van lijn OD. Workshop Verpakkingen NWD 18 februari 2012 hm/rvo Bijlage berekeningen inpakpapier kubus 1. Geef de helling van lijn OD. O E D O 2. Geef de helling van lijn OE. 3. Staan de lijnen OD en OE loodrecht op

Nadere informatie

Uit LandIdee nr 3 2013 (juni-juli) Zelf maken Tafeldecoraties van vilt Decoratieve doppen pagina 120

Uit LandIdee nr 3 2013 (juni-juli) Zelf maken Tafeldecoraties van vilt Decoratieve doppen pagina 120 Uit LandIdee nr 3 2013 (juni-juli) Zelf maken Tafeldecoraties van vilt Decoratieve doppen pagina 120 Deze schitterende ranken met doppen en bloemen kunt u in een handomdraai van eenvoudige materialen maken

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R DE WILLIE WORTEL QUIZZZ Gaat er bij jou ook een lampje branden? Dan heb je het goede antwoord op de vraag gegeven. Maak een knotsgekke elektroquiz. Daarvoor gaan jullie zelf de quizvragen en antwoorden

Nadere informatie

Hier en daar een bui

Hier en daar een bui Hier en daar een bui Soms klopt de voorspelling van de weerman. Maar vaak ook helemaal niet. Donkere wolken in plaats van de hele dag zon. Kunnen jullie dat beter? Jullie gaan een eigen weerstation bouwen

Nadere informatie

Doorzichtige kleurlagen

Doorzichtige kleurlagen Doorzichtige kleurlagen Opdracht bij het fluweel Nodig Schaar Lijm Rollen gekleurd doorzichtig plastic Witte kartonnen vellen Potlood Gum Kunstwerk: Descent into Limbo van Anish Kapoor Stap 1 We gaan een

Nadere informatie

Handleiding 496.142. - het innovatieve Fiskars embossing-systeem is zonder lichtbak te gebruiken.

Handleiding 496.142. - het innovatieve Fiskars embossing-systeem is zonder lichtbak te gebruiken. is uniek Handleiding 496.142 - embossing is een klassieke knutseltechniek met papier. - de ShapeBoss is uitgerust met een groot werkvlak. - het innovatieve Fiskars embossing-systeem is zonder lichtbak

Nadere informatie

Begin en eindig de les klassikaal. Tijdens de kern van de les vouwen de leerlingen individueel hun dieren aan de hand van het werkblad.

Begin en eindig de les klassikaal. Tijdens de kern van de les vouwen de leerlingen individueel hun dieren aan de hand van het werkblad. Vissen vouwen Lesbeschrijving voor de leerkracht groep 3-4 Voorbereiding Vouw zelf elke vis en de andere zeedieren volgens de instructie op het werkblad. Zo weet u hoe de dieren gevouwen moeten worden

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HIER EN DAAR EEN BUI Soms klopt de voorspelling van de weerman. Maar vaak ook helemaal niet. Donkere wolken in plaats van de hele dag zon. Kunnen jullie dat beter? Jullie gaan een eigen weerstation bouwen

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt December

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt December Alsjeblieft! Onze december editie van iknutsel magazine. In dit nummer gebruiken we Kerst als knutsel thema. 4 leuke en simpele knutsels en 1 trakatie. De maand december, gezellige dagen, donker, versiering

Nadere informatie

dag- en nachtdieren land dag is het dan nacht is aan de andere kant van de wereld de zon op is de zon onder is

dag- en nachtdieren land dag is het dan nacht is aan de andere kant van de wereld de zon op is de zon onder is Tijd GROEP 3-4 30 50 minuten 1, 23 en 46 De leerling: dag- en nachtdieren land dag is het dan nacht is aan de andere kant van de wereld de zon op is de zon onder is en nacht Haal voor de activiteit Dieren

Nadere informatie

The Christmas Carrousel

The Christmas Carrousel The Christmas Carrousel Goedemorgen allemaal! Eindelijk is het dan zover: We starten vandaag met de tweede online workshop. Deze keer helemaal in Kerstsfeer: The Christmas Carrousel. In zes weken tijd

Nadere informatie

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl Noach moest een ark gaan bouwen 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl 1 2 De ark van Noach Vouw een ( bruin) vel karton dubbel. Vouw de beide zijkanten 3 cm om. Plak deze plakstroken (A) tegen de

Nadere informatie

Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar!

Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar! Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar! WAT HEB JE NODIG? Spullen: een blok of balkje hout, een paar stukjes hout, enkele spijkers,

Nadere informatie

Adventskalender op een bord

Adventskalender op een bord knutselvilt in rood, wit en donker groen; glimmerpaint in goud, servetten servetten met motieven, metallic borduurgaren De mooiste tijd van het jaar nadert en biedt talloze creatieve mogelijkheden. Maak

Nadere informatie

Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp.

Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp. Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp. Vraag eerst aan de leerkracht om het stukjesblad en het schietroosblad

Nadere informatie

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi...

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi... Veelvlakken De perfecte vorm Plato was een grote denker in de tijd van de Oude Grieken. Hij was een van de eerste die de regelmatige veelvlakken heel bijzonder vond. Hij hield ervan omdat ze zulke mooie,

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R WELKOM! Een bezoeker die een science center binnenkomt, moet gelijk in de stemming komen om van alles te ontdekken. Dat kan doordat er iets verrassends gebeurt. Daar gaan jullie op een heel speciale manier

Nadere informatie

BOUW JE EIGEN WEERSTATION

BOUW JE EIGEN WEERSTATION BOUW JE EIGEN WEERSTATION Als je wilt weten wat voor weer het is, dan moet je de verschillende weerselementen kunnen meten. Met enkele heel gewone dingen kan je jouw eigen weerstation bouwen. De thermometer

Nadere informatie

Begrippen: Bekende begrippen: Kleur rood- blauw geel groen oranje paars vorm rond hoek bol kubus cilinder balk tent

Begrippen: Bekende begrippen: Kleur rood- blauw geel groen oranje paars vorm rond hoek bol kubus cilinder balk tent Thema: Kleur en Vorm Naar het circus. Begrippen: Bekende begrippen: Kleur rood- blauw geel groen oranje paars vorm rond hoek bol kubus cilinder balk tent Basisbegrippen: donker licht cirkel vierkant driehoek

Nadere informatie

een eigen lamp op veel manieren*

een eigen lamp op veel manieren* let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen een eigen lamp op veel manieren* klooikoffer #1: de striptang! * bijvoorbeeld

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

Workshop werken met glas en kopertape

Workshop werken met glas en kopertape Workshop werken met glas en kopertape Door Grietje Zijlstra en Mariska Stam Algemene benodigdheden: stempels van ARTSpecially sheet t.b.v. Pink Ribbon microscoop glaasjes 1 x 3 inch = 26x76 mm. Verkrijgbaar

Nadere informatie

Opdracht 1 Werkblad Tekenen met Tape. Opdracht 2 Werkblad Make your own Mondriaan. Opdracht 3 Werkblad Hands in tape

Opdracht 1 Werkblad Tekenen met Tape. Opdracht 2 Werkblad Make your own Mondriaan. Opdracht 3 Werkblad Hands in tape Opdracht 1 Werkblad Tekenen met Tape Opdracht 2 Werkblad Make your own Mondriaan Opdracht 3 Werkblad Hands in tape Opdracht 4 Werkblad Duct tape portmo TAPE UR DAY Werkblad Tape Wall Painting Werkblad

Nadere informatie

Basiscursus planten: Bladvormen. Klas:. Plantenpersnr: Namen van leerlingen: 1:..

Basiscursus planten: Bladvormen. Klas:. Plantenpersnr: Namen van leerlingen: 1:.. 2012 Basiscursus planten: Bladvormen Klas:. Plantenpersnr: Namen van leerlingen: 1:.. 2:. Basiscursus planten: Bomen verliezen hun bladeren en sparen zo hun energie om straks na de winter weer helemaal

Nadere informatie

Neem een klein enkel kaartje Oudhollands Van Gelder papier en vouw dubbel. Stempel Het robotje en de tekst met Stazon Black.

Neem een klein enkel kaartje Oudhollands Van Gelder papier en vouw dubbel. Stempel Het robotje en de tekst met Stazon Black. Neem een klein enkel kaartje Oudhollands Van Gelder papier en vouw dubbel. Stempel Het robotje en de tekst met Stazon Black. Kleur in met Lyra krijtjes. Neem een Versamark marker en stippel het binnenste

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt 14 februari, valentijnsdag. De dag om die ene speciale persoon een extra knuffel, kus, kaartje of cadeau te geven. In deze editie van iknutsel Magazine komen er dan ook extra veel hartjes voorbij. Het

Nadere informatie

Als je een pakket hebt, tref je een apart pakketjes aan voor het kastje met de pockets. Hierin zit alles dat je nodig hebt: van chipboard,

Als je een pakket hebt, tref je een apart pakketjes aan voor het kastje met de pockets. Hierin zit alles dat je nodig hebt: van chipboard, Jingle All The Way! Vandaag alweer deel drie van The Christmas Carrousel! De "basis" van de Carrousel is klaar en we gaan nu beginnen met het afwerken van de "vakken" in de Carrousel. Vandaag het kastje

Nadere informatie

Inspiratie n.a.v. de bisterworkshop op het ARTSpecially Event 2014 van Annelies Sanders en Geralda Jansen

Inspiratie n.a.v. de bisterworkshop op het ARTSpecially Event 2014 van Annelies Sanders en Geralda Jansen Inspiratie n.a.v. de bisterworkshop op het ARTSpecially Event 2014 van Annelies Sanders en Geralda Jansen Nodig voor eenvoudige bistertechniek: Potjes met verschillende kleurenkorrels bister; kwast en/of

Nadere informatie

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen?

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen? Kaartjes drukken 1. Wat is de behoefte? Het is leuk wanneer je met je verjaardag kaartjes krijgt. Maar zelf kaartjes versturen en anderen een gelukkige verjaardag kunnen wensen geeft misschien nog meer

Nadere informatie

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer Opletten! Deze handleiding is geen garantie dat het plakken goed gaat, er kunnen daarom ook geen rechten aan worden ontleent. Deze handleiding dient gebruikt te worden als leidraad. Dit is de manier waarop

Nadere informatie

Mato onderhoud 1/9. Wat is er mooier om een raak schot beloond te krijgen met een mooi geluid? Hoe kan je je mato laten klinken als een taiko?

Mato onderhoud 1/9. Wat is er mooier om een raak schot beloond te krijgen met een mooi geluid? Hoe kan je je mato laten klinken als een taiko? Mato onderhoud Wat is er mooier om een raak schot beloond te krijgen met een mooi geluid? Hoe kan je je mato laten klinken als een taiko? Een goed onderhouden mato ziet er strak uit, maar nog belangrijker

Nadere informatie

Detector installatie. Detector bouw A.P.L.S. de Laat, J.G. Oldenziel. HiSPARC. 1 Detector bouw handleiding. 2 Materiaal lijst

Detector installatie. Detector bouw A.P.L.S. de Laat, J.G. Oldenziel. HiSPARC. 1 Detector bouw handleiding. 2 Materiaal lijst Detector installatie HiSPARC Detector bouw A.P.L.S. de Laat, J.G. Oldenziel 1 Detector bouw handleiding Dit document beschrijft de stappen die nodig zijn bij het maken van een HiSPARC detector. Een detector

Nadere informatie

OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14

OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14 KARIN LUTTENBERG 3 4 HANDLETTERING JOURNAL DOE JE ZO! OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14 PAPERFUEL STYLE 18 5 AQUAREL & VERF 38 ILLUSTRATIES 54 STEMPELS 64 ANDERE ONDERGROND 74

Nadere informatie

Geen pakpapier? Geen probleem!

Geen pakpapier? Geen probleem! Geen pakpapier? Geen probleem! Heeft u geen pakpapier in huis? In wat op het eerste oog doodgewoon huis-, tuin-, en keukenmateriaal lijkt, schuilt vaak prachtig pakpapier. Kijk maar s om u heen. Het dunne

Nadere informatie

Superheldencadeau voor papa

Superheldencadeau voor papa Superheldencadeau voor papa Eén dag in het jaar staat helemaal in het teken van papa. Want onze papa s zijn echte superhelden! En dat willen de kinderen graag aan hun papa s of opa s laten weten! Op de

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Herfst

Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Je gaat in het duingebied onderzoek doen naar allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Het project druk met kunst - Voorbereiding met de klas - De leskist Museum in de klas

Nadere informatie

My Travelbook, deel 3

My Travelbook, deel 3 My Travelbook, deel 3 Goedemorgen! Het is weer vrijdag en dus is het weer tijd om verder te gaan met The Travelbook. We maken vandaag de kaft af! Leg de drie delen naast elkaar en check of je nog meer

Nadere informatie

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat Sneeuwman kan... Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95 Uitgeverij: Bakermat Suggesties: Emy Geyskens KORTE INHOUD: Sneeuwman kan glijden op het ijs en op sneeuw, brullen

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

luchtdruk opdrachtkaart Onderdeel A - Rond de aanwezigheid van de lucht les 6.6 Opdracht 1 - Slaan op de liniaal Opdracht 2 - Stromend water?

luchtdruk opdrachtkaart Onderdeel A - Rond de aanwezigheid van de lucht les 6.6 Opdracht 1 - Slaan op de liniaal Opdracht 2 - Stromend water? Onderdeel A - Rond de aanwezigheid van de lucht Opdracht 1 - Slaan op de liniaal -- liniaal/latje -- krant -- tafel Leg een liniaal of een lat op de tafel. Zorg dat de liniaal of de lat iets over de tafel

Nadere informatie

De boom. De boom is ontworpen voor het Septemberspring ontwerp: Adventskalender. Maar natuurlijk kan de boom ook met iets anders versierd worden!

De boom. De boom is ontworpen voor het Septemberspring ontwerp: Adventskalender. Maar natuurlijk kan de boom ook met iets anders versierd worden! De boom De boom is ontworpen voor het Septemberspring ontwerp: Adventskalender. Maar natuurlijk kan de boom ook met iets anders versierd worden! Benodigdheden: 70 x 73 cm patroontekenpapier (of bv. een

Nadere informatie