Jaargang 1, nummer 9 mei 2010

Vergelijkbare documenten
Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Benodigdheden: BioColorverf, plastic ballen, harten, kerstbomen e.d., lint

Jaargang 1, nummer 8 april 2009

Vlinder maken met een koffiefilter

Jaargang 3, nummer 26 april 2012

Sinterklaas knutselen

Knutselen thema herfst

LEPELGANZEN HOE GA JE TE WERK:

Maak je eigen schaakspel

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Opdrachtenfiche mijn orkest

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

De lente in met foam!

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal

Knutselmap 1. De basis

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Beschrijving pak Mario(rood)/Luigi(groen)

THEELICHT-BLOEM. Indien je wenst, kan je een tweede laag blaadjes aanbrengen. Schrank deze laag wat ten opzichte van je eerste laag.

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

In de volgende les gaan de cursisten met de gemaakte figuurtjes/objecten een paastak versieren in een vaas/pot en creëren daarmee een sfeerhoekje.

Nodig: Het is belangrijk dat het genoemde materiaal gebruikt wordt, zodat de nachtegalen weersbestendig zijn!

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp.

A Christmas Carol. Hallo allemaal,

Knutselen met. Papier-Maché

Als je een pakket hebt, tref je een apart pakketjes aan voor het kastje met de pockets. Hierin zit alles dat je nodig hebt: van chipboard,

Je legt nu de twee stukken weer tegen elkaar zodat je een figuur krijgt: Je plakt het figuurtje op het A3-papier. Maak op deze manier vijf figuren.

een eigen lamp op veel manieren*

Versierd lichtje. ! 1!

met vouwblaadjes: schuine en vouwpatroon dat zestien vierkantjes oplevert. basisvormen zoals vierkant, rechthoek, cirkel) voorwerpen na.

Hoe TechCard te gebruiken:

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart

Begin en eindig de les klassikaal. Tijdens de kern van de les vouwen de leerlingen individueel hun dieren aan de hand van het werkblad.

Werkblad 1 / Maskers

Handleiding bij de constructie van de Hydraulische machines uitgereikt ter gelegenheid van techniek toernooi 2009

Begrippen binnen en buiten de vorm Repeterende beweging maken met kwast. Kleine motoriek. Kleine motoriek. Kleine motoriek

Workshop Star mal. Kaartje 1

Een dromenvanger maken

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

Maakopdracht: Een tol met een motortje

Patroon Stoere, Chique, Fluffy Tas

Te Gekke Tekeningen (onderbouw)

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat?

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden.

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

Griezelboek. groep 3 en 4

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE

Maken van iglo's. Sneeuwpop van papier maché!

My Travelbook, deel 3

unicorn stokpaard DIY NAAIPATROON

het grote bijbelse knutsel boek Fiona Hayes

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming

Werkbeschrijvingen werkjes VBW Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

The Good Old Times, deel 2

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

KNUTSELIDEETJES. Tulpen in een vaas. Benodigdheden: schaar, lijm, vouwblaadjes 8 x 8 cm, gekleurd papier. Aan het werk:

The Winter Workshop: Home for X- Mas

Groep 5/6 Variaties op een zonnebloem *

Kleine spiritus brander

Mooie geschenkverpakkingen

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma.

Handleiding voor BAKKERA notitie boekje productie- voor Makom desycle werkplaats - Latin Sisters Design Productions (LSDP), november

APPELGEZICHTJES BOOTJE. Nodig per kind:

Ordent voorwerpen volgens twee criteria Kleurt zorgvuldig in. Kan figuur en achtergrond onderscheiden. Ruimtelijke oriëntatie

Leerstofaspecten Breuken(taal), voorbereiding op eerlijk verdelen, meetkunde

Kleine Katrijne. De liefste pop maak je zelf. Werkbeschrijving van het knuffelpopje

Tipi tent. Dit heb je nodig: 8 Stokken (1,5 tot 2 meter lang) Verf in verschillende kleurtjes Touw

S C I E N C E C E N T E R

Benodigd gereedschap: potlood en liniaal papierlijm of alleslijm schaar of hobbymes. Hoe TechCard te gebruiken:

Voorbeelden gezonde traktaties

Scraptacular. The Suitcase. workshop beschrijving. design. a Tiny Project van Scraptacular design. Tiny Project The Suitcase

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

S C I E N C E C E N T E R

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

Handgemaakte spectroscoop

De bliksem. Doel. In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Materiaal. Opdracht. Stap 2: Zet het vergiet boven op het glas.

workshop verpakkingen

Doorzichtige kleurlagen

DIEREN OPDRACHTENKRANT 1 TECHNIEK IN DE BASISSCHOOL. An Jacobs

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

een eigen lamp op veel manieren*

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming

Rrrolletjesvliegtuig

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij.

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

Bouwinstructies Astroset Maan en planeten

BIJBELS papieren speelgoed. Het Kerstverhaal

Mato onderhoud 1/9. Wat is er mooier om een raak schot beloond te krijgen met een mooi geluid? Hoe kan je je mato laten klinken als een taiko?

Jubileumballon. Jubileumballon (1)

Hoe maak je een vogelverschrikker

Traktatieboek. Peuterspeelzalen Stichting Netwerk

Patroon Beanie met pompon

Transcriptie:

www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 9 mei 2010 Te gebruiken materialen: Tekenen tekeninkt, houtskool en stiften Vormen stevig karton, golfkarton, vilt Techniek kosteloos materiaal, basislijm Nieuw Tingeling voor Vaderdag Tekenen met houtskool en tekeninkt: Een grappig mannetje Benodigdheden: wit tekenpapier A4, houtskool, één kleur tekeninkt, penseel, Maak een tekening van houtskool. een grappig mannetje, wat dieren, of een straat. Het onderwerp is vrij, de materiaal keuze niet. Tekenen met houtskool, is zodra de tekening meer figuren heeft moeilijker. Houtskool kun je gemakkelijk weg vegen. Dus de hand mag tijdens het tekenen niet het papier raken. Is de tekening klaar dan wordt deze met een lichte kleur tekeninkt overgeverfd. Het resultaat is de moeite waard. Tekenen met houtskool en Siberisch krijt: Zelfportret Benodigdheden: wit tekenvel A2, houtskool, Siberisch krijt, tekenveer, spiegel Eigenlijk is het tekenen met houtskool bedoeld om een schets op te zetten. Je werkt op een groot vel papier en je kunt gerust meerdere lijnen foute lijnen en de enige goede lijn naast elkaar zetten. En zo laten staan. Dus nog niets wegvegen. Pas als de tekening naar je zin is en je overal de goede lijnen ziet, kun je gaan werken met Siberisch krijt, een prettig zwart tekenkrijt, waarmee je niet kunt uitvegen. Hiermee trek je de goede lijnen over. Ook kun je nu met dit krijt sommige vakken middels een structuur in vullen of schaduw lijntjes geven. Ben je tevreden over je tekening, dan veeg je voorzichtig de foute lijnen van de houtskool met de veer van het papier weg. Hier en daar zal het papier wat donkerder worden door de vegen van de houtskool, maar meestal vermindert de waarde van de uiteindelijke tekening daar niet door.

Jaargang 1, nummer 9 www.knutselkrant.nl 2 Poppenkast: Vingerpopjes en decor werktekening 1-9a Benodigdheden: platte (brinta)doos, wit papier, stiften, potlood, houten staafjes, schaar, prikpen, basislijm. - De poppenkast maak je van een platte doos. Prik de klep aan drie kanten uit en sla hem open. Omplak de doos met wit papier met leuke versieringen, eventueel uit tijdschriften papier. - De vingerpopjes. Teken verschillende ronde gezichten. Geef ieder gezicht een wat langere hals. Kleur de gezichten. Maak kokertjes om je vinger. De kokers mogen iets langer dan je vinger zijn. Kleur de papiertjes met verschillende structuren. Dit is de kleding. Plak de kokers daarna pas op de maat van je vinger dicht. Plak het gezicht hier op. - Het decor. Een decor is bijna net zo breed als de doos. Vouw het papier dubbel. Teken aan beide kanten een decor. Het decor helemaal kleuren. Werk met betrekkelijk grote vlakken. Steek het houten staafje, dat langer is dan de breedte van de doos in het gaatje aan de zijkant. Stop het decor van onder af in de doos. Druk het goed tegen de achterkant en steek het houten staafje onder de vouw van het decor. Het staafje komt door het gaatje aan de andere zijkant weer naar buiten. Als je in de doos kijkt moet je niet kunnen zien, dat het decor maar een halve dooslengte is, het moet dus wel een lang decor zijn. Een decor kan een rij huizen zijn, of duinen en zee, of een woestijn of weiland. De poppen en de decors moeten samen een verhaal vormen. Potlood puntbeschermer, werktekening 1-9b Benodigdheden: golfkarton, tempexbol Ø 2cm, vilt, schaar, basislijm, zwarte en rode stift, gele, bruine of zwarte wol, nieuw potlood Maak een koker om het potlood. Teken een gezicht op de bol. Plak er haar (wol) op. Maak de kraag van golfkarton. Maak de hoed van vilt.

Jaargang 1, nummer 9 www.knutselkrant.nl 3 Werktekeningen: INFORMATIE MATERIALEN 1-9a Poppenkast 1-9b Tingeling 1-9c zonneklep informatie 1-9d puntenbeschermer De zonneklep werktekening 1-9c Benodigdheden: wit stevig karton, basislijm, lint of hoedenelastiek, prikpen, priklap, stiften, potlood Maak de zonneklep van stevig karton Neem de mal van werktekening 1-9c over op het witte stevige karton Prik met prikpen op de priklap gaatjes voor het hoedenelastiek Teken met potlood een leuke randversiering op het karton. Maak op het overige deel bloemen en/of vlinders. Kleur de tekening en de randversiering netjes met stiften. Vlakken moet je goed inkleuren. De versiering kun je afwerken met drupjes basislijm. De drupjes basislijm moeten horizontaal drogen. In de zon gaat dat vlugger, maar reken er op dat het wel een dag duurt. De zonneklep kan dus niet meteen mee naar huis. Tijdens het werken met de basislijm moet je wel oppassen dat je niet met je mouw of arm de al gemaakte en nog natte drupjes aanraakt. Dus voorzichtig en geconcentreerd werken. Afwerking: Wanneer de druppels van de basislijm zijn opgedroogd kun je het hoedenelastiek op maat maken en de zonneklep op je hoofd zetten. Helaas kun je de druppels van de basislijm, op de blauwe cirkels op de foto niet herkennen. Maar het staat echt heel mooi. Tip: Basislijm in kleren? Leg de kleding een nacht te weken in koud water, de lijm lost vanzelf op.

Jaargang 1, nummer 9 www.knutselkrant.nl 4 Tingeling, de tuinbel werktekening 1-9b Een origineel Vaderdagcadeau Benodigdheden: bloempotje, (fleksmarkers)stiften, 4 dekseltjes, ijzerdraad, golfkarton, plastic, BioColorverf, dun penseel, dikke prikpen Beteken het bloempotje met decostiften Beschilder ook de binnenkant van de dekseltjes. Gebruik hier BioColorverf voor. Prik gaten in de deksels en het bloempotje. Maak een contourtekening op golfkarton. Knip de tekening uit. Schuif de tekening in een plastic mapje. Hang de tekening onder de de Tingeling. Eigenlijk is dit de windvanger, waardoor de Tingeling gaat tingelen. Hang de deksels aan ijzerdraad aan de vierde, horizontale deksel. Hang het geheel met ijzerdraad aan de bloempot. Hang de Tingeling op een winderige plek in de tuin of op het balkon. TIP van de maand Gebruik korte stukjes houtskool W om een vlak in te kleuren. gebruik de stukjes liggend. n Steek korte stukjes in een houtskoolhouder, dan kun je er langer mee werken. Dit is de laatste krant van de 1 e Jaargang. wij hopen dat U met veel plezier kennis heeft genomen van de inhoud en al uitkijkt naar het 1 e nummer van de 2 de Jaargang in september Gooi geen restjes houtskool weg,. Abonnement Speciale prijs 15,00 Hiervoor ontvangt u 9 knutselkranten per jaar. Kennismaken met nieuwe technieken en materialen.. Tips en ideeën in de Knutselkrant afgestemd op het jaargetijde. Opzeggen: uiterlijk 4 weken voor het einde van de betaalperiode. Kindvriendelijke producten Voor scholen, clubs, BSO, PSZ en particulieren Uitgeverij: Books and Boxes Enschede Ideeën: Marc Roelofs en Els Puister Bestellingen en vragen of opmerkingen mogen naar: info@knutselkrant.nl VERZAMELEN Voor de komende krant: Jaargang 2 september meerdere schelpen verschillende vormen, groot en klein NIEUW MATERIAAL gips, zand Bij aankoop onder de 50,00 rekenen we 7,50 porto kosten. Alle vermelde prijzen zijn inclusief BTW..

www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 9 bijlage mei 2010 Bijlage: De Knutselkrant met zeer eenvoudige en leuke handenarbeid- en tekenopdrachten. Vaderdag, Brievenstandaard Benodigdheden: werktekening, strook, lijm ronde vouwblaadjes, Ø 12 cm, schaar, chubbies Versier de 2 ronde vouwblaadjes met de chubbies zie tekening. Het vouwblaadje op de stippellijn naar achteren vouwen. inkeping maken bij de 2 verticale lijnen. De strook 25 cm lang. De strook dubbel vouwen en in knippen waar de schaar dit aangeeft. De strook op het x op elkaar plakken.

Jaargang 1, nummer 9 bijlage mei 2010 Nog een paar eenvoudige voorbeelden van de brievenstandaard Bij foto 2 is het gele vouwblaadje dubbelgevouwen, dus niet op de vouwlijn. Voor het gras de groene cirkel dubbelvouwen en dan nog een keer dubbelvouwen, De punten knippen zoals op de tekening met de stippellijn is aangegeven. lengtestrook 25 cm zie vorige werktekening. De Kroon van de Meikoningin of Meikoning Benodigdheden brede strook dun karton, stiften of chubbies schaar, basislijm, Glow in the dark Knip de strook met punten. Pas de strook om het hoofd van het kind en sjoemel een beetje op het einde zie de strook, op de foto, liggend op het blauwe karton. Knip aan het ene eind een inkeping van boven af en aan het andere eind de inkeping van onder af. Zet een stip met de stift waar de bloemen komen. De bloem: één witte stip in het midden en meerdere stippen er omheen. Extra, maar niet noodzakelijk: Doe een druppel Glow in the dark op de middelste stippen van de bloem. De Glow in the dark druppel 24 uur horizontaal laten drogen, dan blijft hij als een stevig bolletje op de bloem staan en geeft in het donker nog licht af. Schuif de inkepingen in elkaar. Misschien moet er aan één kant nog iets meer worden bijgeknipt als de onderkant niet gelijk valt.