PE Plus Basis oefenexamen

Vergelijkbare documenten
PE Plus Basis oefenexamen

Vragen oefenexamen Dukers & Baelemans

PE Plus Consumptief Krediet oefenexamen

PE Plus Consumptief Krediet oefenexamen

Vragen oefenexamen Dukers & Baelemans

Wft Basis oefenexamen

Vragen oefenexamen Dukers & Baelemans

Vragen oefenexamen Dukers & Baelemans

Casus Wft Basis. Vraag 1. Welk bedrag moet Stefano aan erfbelasting betalen?

PE Hypothecair krediet oefenexamen

SALARISSPECIFICATIE. Bijlage 1: Salarisspecificatie. Medewerker: Periode: Xx Datum van: Xx Datum t/m: xx RIA - AGN. Mostlaan VD ALBERG

PE Vermogen oefenexamen

SALARISSPECIFICATIE. Bijlage 1: Salarisspecificatie. Medewerker: Periode: Xx Datum van: Xx Datum t/m: xx RIA - AGN. Mostlaan VD ALBERG

Verstandig een hypotheek kiezen

Loen Educatie & Schrijfwerk (N)iets op de bank? Lesbrief over sparen en lenen

Wft Consumptief krediet oefenexamen

Vragen oefenexamen Dukers & Baelemans

Vragen oefenexamen Dukers & Baelemans

PE Plus Hypothecair Krediet oefenexamen

PE Pensioen oefenexamen

Vragen oefenexamen Dukers & Baelemans

PE Basis oefenexamen. Kennis

Hypotheekrecht en - vormen

PE Consumptief krediet oefenexamen

Klantinformatie document Altijd het beste advies voor een voordelige lening!

Wft Hypothecair Krediet oefenexamen

Vragen oefenexamen Dukers & Baelemans

(N)iets op de bank? Lesbrief over sparen, beleggen en lenen

Dienstverleningsdocument

Sparen? Wij zijn uw bank.

Eigen woning in Strop of paradijs? advieswijzer

Vragen oefenexamen Dukers & Baelemans

Welke regels van toepassing zijn, is afhankelijk van uw individuele situatie. In deze advieswijzer komen verschillende situaties aan bod.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrentespaarrekening. Sparen voor een aanvulling op mijn pensioen.

Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken. beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt

klantinformatie document

Bankspaarhypotheek: interessant voor elke klant, bij elke rentestand Advieskaart ING Intermediair

Nadeel Uiteindelijk wordt er geen vermogen opgebouwd om de hypotheek mee af te kunnen lossen.

Bijlage 1: Annuïteitentabel bij betaling maandelijks achteraf

Dienstenwijzer Mediair Roosendaal tevens handelend onder de naam HypotheekCompany Roosendaal

Daarom kiest u voor RegioBank

DIENSTENWIJZER. Wie zijn wij?

PE Plus Hypothecair Krediet oefenexamen

PE Plus Inkomen oefenexamen

Daarom kiest u voor RegioBank

Klant inventarisatie. Partner. Voorletters : Adres : Postcode : Woonplaats : Telefoonnummer : E mail : Rekeningnummer : Gezinssituatie

REAAL JaarSparen. Sparen met aantrekkelijke bonusrente

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Verstandig een hypotheek kiezen

Verantwoord lenen bij OHRA

PE Inkomen oefenexamen

Consumenteninformatie van de AFM en het Nibud. Loop geen onnodig risico. Verstandig Lenen

Kwaliteitscheck. Heeft de adviseur jou van tevoren uitgelegd welke stappen je moet doorlopen om een hypotheek af te sluiten?

Dienstenwijzer Kant Financieel Advies BV

FD (i) Leningen

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

Werking box 3: inkomsten uit sparen en beleggen. Inleiding

Dienstenwijzer. Financieel dienstverlener met vergunning Nationaal Regime MiFID Wet op het financieel toezicht Maart 2011 Versie 1.

Dienstenwijzer. Financieel dienstverlener met vergunning Nationaal Regime MiFID Wet op het financieel toezicht Juli 2013 Versie 1.

Voorwaarden SNS Lijfrentenieren

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Persoonlijk adviesrapport van mevrouw Erna Wilmink

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u?

Dienstverleningswijzer/document

Dienstverleningsdocument

Sparen Wij zijn uw bank.

Sparen? Wij zijn uw bank.

Dienstverleningsdocument Kantoor Peters

Prima Advies. Lidmaatschappen en Registraties Ons kantoor is bij verschillende organisaties geregistreerd:

Overeenkomst en voorwaarden Sparen

Dienstenwijzer Homegarant

Bankspaarhypotheek PAUL SPATZKER HYP O THEEKA D VIES

Inschrijving Kamer van Koophandel (KvK) In het handelsregister van de Kamer van Koophandel staan wij geregistreerd onder nummer

Dienstverleningsdocument

Hierna vindt u, kort en bondig, onze algemene gegevens, openingstijden, informatie over onze dienstverlening en waar u terecht kunt met klachten.

LIDMAATSCHAPPEN EN REGISTRATIES

geldig? 1 Uw offerte is 7 maanden geldig. En als u dat wilt, Hypotheek? Nieuwbouw Hypotheek toch niet doorgaat? Hypotheek geldig?

Dienstverleningsdocument

Voorwaarden Zilvervloot Sparen

Handleiding Roodstand

Dienstenwijzer Jan Stoffers Assurantiën BV

nieuw huis nieuwe hypotheek

Dit advies is voor u gemaakt door: Telefoon: pbetman@wanadoo.nl

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Werking box 3: inkomsten uit sparen en beleggen. Inleiding

Dienstenwijzer Van den Beukel Assurantien B.V.

DrieSterrenHypotheek. 15 Wat is Nationale Hypotheek Garantie? 4 Hoe lang is de offerte van de DrieSterrenHypotheek geldig?

Wat zijn de kosten voor hypotheekadvies en -bemiddeling?

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening

André Feijs Financiële Planners

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Sparen

Voorwaarden Zilvervloot Sparen

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Spaar- en Depositorekening. Bij ons spaart u zoals u dat wilt.

Toelichting bij de fiscale jaaropgave 2015

Voorwaarden UitkeerPlan

rente van spaartegoeden wat krijg ik van de bank

Buiten kantoortijden en in geval van nood zijn wij bereikbaar op telefoonnummer

PE Plus Schade Zakelijk oefenexamen

Dienstenwijzer Marinus Jansen Verzekeringen en Hypotheken

DrieSterrenHypotheek. Wilt u een lening met een scherpe rente én flexibiliteit? Dan is de DrieSterrenHypotheek geschikt voor u.

Ondernemers Hypotheek

Transcriptie:

PE Plus Basis oefenexamen Kennis Vraag 1 Welke wijziging wordt in 2017 doorgevoerd in box 3?. A. De schuld voor de vakantiewoning is niet langer aftrekbaar in box 3. B. De schuldendrempel in box 3 wordt gehalveerd. C. De kinderalimentatieverplichting mag niet meer als schuld worden meegenomen in box 3. Vraag 2 Tamara werkt bij bank Y. Zij ontvangt een maximale variabele bonus van 34.000. Hoeveel bedraagt haar vaste beloning? A. 170.000 B. 154.545 C. 113.333 Vraag 3 Welke partij is betrokken bij het vaststellen van de AOW-leeftijd?. A. Het Centraal Bureau voor de Statistiek. B. Het Verbond van Verzekeraars. C. Minister van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid.

PE Plus Basis oefenexamen Vaardigheid en competenties Aanleiding gesprek Marco (40 jaar) en Jasmine (35 jaar) gaan na een huwelijk van vijftien jaar uit elkaar. Dit is de reden dat Jasmine een afspraak maakt bij de bank. Nu ze alleenstaand is, moet ze haar eigen bankzaken regelen. Tot op heden had ze alleen een gezamenlijke betaal- en spaarrekening met Marco. Ze wil een eigen betaal- en spaarrekening openen. Financiële situatie Jasmine heeft een paar weken geleden een nieuwe huurwoning gevonden. Hier gaat ze samen met haar dochters Linde (4 jaar) en Lisa (2 jaar) wonen. Voor de huurwoning gaat ze 550,00 huur per maand betalen. Jasmine werkt vier dagen in de week als cateringmedewerkster bij een groot horecabedrijf. Ze doet dit al tien jaar met veel plezier. Ze heeft leuke collega s. Met haar werk verdient ze 1750,00 netto per maand. Voor de scheiding hadden Marco en Jasmine een gezamenlijke betaalrekening met een saldo van 2.100,00. Daarnaast hadden ze samen 48.000,00 spaargeld. Jasmine heeft na de scheiding recht op de helft van dit geld. Ze heeft geen overig vermogen. Doelstelling Jasmine vindt het belangrijk dat haar financiële zaken goed zijn geregeld. Nu ze alleen is, wil ze voorkomen dat ze in de financiële problemen komt en daardoor niet meer voor haar dochters kan zorgen. Dit is de reden dat ze haar bankzaken wil doornemen. Naast de betaalrekening wil ze een spaarrekening waarop ze kan sparen voor de studies van haar dochters. Vraag 4 Jasmine wil een spaarrekening openen om te sparen voor haar beide dochters. Dit geld kan eventueel langere tijd vaststaan. De adviseur rekent haar voor dat ze over vijf jaar 12.752,02 bij elkaar heeft gespaard. Ze ontvangt 3% rente per jaar en de rente wordt jaarlijks uitgekeerd op de depositorekening. In de tussentijd doet ze geen extra bijstortingen of opnames. Welke bedrag heeft Jasmine ingelegd op de depositorekening?. Toelichting bij het antwoord: Kom je uit op een heel bedrag? Kom je niet uit op een heel bedrag? Vul twee nullen achter de komma in. Vul twee cijfers achter de komma in.

PE Plus Basis oefenexamen Vaardigheid en competenties Vraag 5 Tijdens het gesprek neem je de bankzaken van Jasmine door. Ze wil meer informatie over de mogelijkheden van internetbankieren en mobielbankieren. Daarnaast wil ze weten hoe het zit met de rente op haar spaarrekening. Vervolgens geeft Jasmine aan meer te willen weten over de verschillende verzekeringen die er zijn. Op dit moment heeft ze haar verzekeringen ergens anders ondergebracht, maar ze vindt het handig om alles onder één dak te hebben. Hoe reageer je op het verzoek van Jasmine? A. Je legt Jasmine uit dat jij niet bevoegd bent om hierover te adviseren. Wel kun je contact opnemen met een collega, zodat hij of zij samen met haar kan kijken naar de mogelijkheden op verzekeringsgebied. B. Je hebt vanuit het verleden enige ervaring en kennis over verzekeringen. Je geeft Jasmine de informatie die ze wil. Vervolgens geef je aan wat ze volgens jou het beste kan doen. C. Je vertelt Jasmine dat je het oversluiten van de verzekeringen direct voor haar in orde kan maken, als ze daar interesse in heeft. Vraag 6 Jasmine heeft enige tijd geleden een gesprek gehad met een onafhankelijke tussenpersoon. Ze wilde weten of ze het voor haar interessant is om een woning te kopen, aangezien de rentestanden zo laag zijn. Deze tussenpersoon geeft advies zonder de intentie een product via hem af te sluiten. Jasmine moet in totaal 726,00 betalen. De adviseur had vier uur nodig voor het advies. Hoeveel bedraagt het uurtarief van de tussenpersoon exclusief BTW? Toelichting bij het antwoord Kom je uit op een heel bedrag? Kom je niet uit op een heel bedrag? Vul twee nullen achter de komma in. Vul twee cijfers achter de komma in. Vraag 7 Een paar maanden later komt Jasmine weer bij de bank. Ze heeft een aantal vragen over haar bankzaken. Tijdens de voorbereiding op het gesprek ziet de adviseur dat Jasmine een lening heeft afgesloten van 5.000,00 voor de aanschaf van een auto. Daar staat tegenover dat ze ondertussen ruim 25.000,00 spaargeld heeft. In hoeverre moet de adviseur dit bespreken met de klant? A. De adviseur kan dit buiten beschouwing laten. Jasmine heeft een afspraak gemaakt omdat ze een aantal vragen heeft over haar bankzaken. Zolang ze er zelf niet over begint, is het niet aan de adviseur om dit bespreekbaar te maken. B. Het is belangrijk dat de adviseur het krediet bespreekt met Jasmine. Wat is de reden dat ze heeft geleend als ze spaargeld heeft? Wil ze niet liever aflossen met het spaargeld? Mocht ze meer willen weten dan maak je een afspraak voor haar met een Adviseur Consumptief krediet. C. Het is belangrijk dat de adviseur bij Jasmine aangeeft dat ze het krediet zo snel mogelijk moet aflossen met haar spaargeld. Het krediet kost meer geld dan ze verdient met de rente op haar spaarrekening. Het levert geld op als ze nu aflost.

Antwoorden PE Plus Basis oefenexamen Kennis Antwoord vraag 1 Het juiste antwoord is: C. Vanaf 2017 mag je de kinderalimentatieverplichting niet meer als schuld meenemen in box 3. Toetsterm: 1a.8 Antwoord vraag 2 Het juiste antwoord is: A. De maximale bonus die mag worden verstrekt bedraagt 20% van de vaste beloning. In dit geval krijgt Tamara de maximale bonus. Dit betekent 34.000 / 20 x 100 = 170.000. Toetsterm: 1f.33 Antwoord vraag 3 Het juiste antwoord is: A. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. De overheid moet vijf jaar van tevoren aangeven wat de nieuwe AOW-leeftijd wordt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt hierbij betrokken. Toetsterm 1d.8

Antwoorden PE Plus Basis oefenexamen Vaardigheid en competenties Antwoord vraag 4 Het juiste antwoord is 11.000,00. Berekening saldo depositorekening: 12.752,02 / 1,03 / 1,03 / 1,03 / 1,03 / 1,03 = 11.000,00. Toetsterm 2a.1 Antwoord vraag 5 Het juiste antwoord is A. Als Adviseur Basis ben je niet bevoegd om de klant advies te geven op het gebied van verzekeringen. Ook al heb je ervaring en kennis uit het verleden, vanuit je huidige functie ben je niet bevoegd om deze in te zetten. Toetsterm 4a.2 Antwoord vraag 6 Het juiste antwoord is 150,00. In dit geval heeft de tussenpersoon niet de intentie om te bemiddelen in een product. Dit betekent dat de tussenpersoon verplicht is om BTW in rekening te brengen. De berekening ziet er als volgt uit: Totale tarief inclusief BTW 726,00 voor vier uur werk. Totale tarief inclusief BTW per uur is 726,00 / 4 = 181,50. Totale tarief exclusief BTW per uur is 181,50 / 1,21 = 150,00. Toetsterm 2b.3 Antwoord vraag 7 Het juiste antwoord is B. Wanneer je als adviseur constateert dat iemand aan de ene kant een krediet heeft en aan de andere kant voldoende spaargeld heeft om dit krediet af te lossen, is het belangrijk om dit te bespreken. Vraag de klant of ze er wel eens over heeft gedacht het krediet af te lossen. Zo ja, waarom ze ervoor heeft gekozen dit niet te doen. Het is belangrijk om dit bij de klant na te gaan. Het kan zijn dat ze er bewust voor heeft gekozen het krediet nog niet af te lossen. Het is aan de klant om deze beslissing te nemen. Maak het in ieder geval bespreekbaar. Mocht de klant interesse hebben om het krediet af te lossen, dan is het belangrijk de klant door te verwijzen naar een collega met de juiste beroepskwalificatie. Deze kan precies vertellen of aan de aflossing eventuele voorwaarden zijn verbonden en of dit kosten met zich meebrengt. Toetsterm 3b.3

Heeft u na het maken van dit oefenexamen nog extra ondersteuning nodig? Wij hebben voor u de volgende opleidingen om u optimaal voor te bereiden op het examen: Zelf leren met het digitaal zelfstudiepakket Examentraining (1 dag) Zelf leren + examentraining (1 dag) Wilt u direct uw examen boeken, ga dan naar www.eifd.nl