De Wieden. Vitens Natuurlijk. Een bijzondere wandeling door een laagveenmoerasgebied.



Vergelijkbare documenten
Sponsoring. Join the club!

Laarzenpad, bij Bezoekerscentrum De Wieden

Ga je mee op watersafari?

Wandelroute Oppad en Kromme Rade, vlak bij Hilversum

De Worp. Wandelen. De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen

Struinen door De Stille Kern

De Moerputten. Wandelen. Hoog boven de witte waterlelies. Staatsbosbeheer, beheerseenheid De Meierij, Haanwijk 4a 5271 VG St.

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Nieuwsbrief 3 november 2014

Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg

Langs het wandelpad vind je allerlei verschillende struiken, zoals meidoorn, sleedoorn, kornoelje, distel, berenklauw en vogelwikke.

2017 versie 1 ( )

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

WERKBLAD mijn landschap

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden.

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ

Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen

Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Deze fietsroute laat u het zuidelijke deel van de steilrand van de Brabantse Wal zien. U komt tijdens de fietstocht door Putte.

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos

De Berk en Kelsdonk. Wandelen. Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Natuurpad. Haarlemmermeerse bos

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE

KINDERKERSTWANDELING

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen

Rondwandeling van Densberg naar de Kellerwaldturm

Het Heide-Erlebnispfad bij Altenlotheim

Tot in de 19e eeuw was De Peel een nooit betreden en gevreesd gebied.

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer

Weidevogel fietsroute De Wieden

Verhaal: Jozef en Maria

Groep: Schrijf achter elk dier waar je denkt dat het woont. a) De mensen in het clipje laten aan andere mensen zien dat het hun huis en tuin is.

Wandeling rond Tanthof

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

Lente. groep 3, 4 en 5

Expeditie Boswachterscode

Landgoederen Klarenbeek en De Haere Wandelroute Veluwe - Doornspijk

Panoramapad, vlak bij Bergeijk

Wist je dat.. dan 70% van alle koraalsoorten ter wereld te vinden.

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute

Op het informatiepaneel voor je lees je alles over het Kleine Meer, het venherstel en bijzondere dieren en planten die genieten van dit ven.

Rivierenhof. Ontdekkingstocht voor gezinnen

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg

Wandeling door de Velhorst en naar de Staringkoepel

Niet in slaap vallen hoor!

Wandelroute Zuid Huis ter Heide bij Tilburg

Hoe bladluisplagen voorkomen

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

Natuurburen. In samenwerking met Stichting Welzijn Zorgcentra Basisscholen NME Centrum. Doel Saamhorigheid in de wijk versterken Elkaar leren kennen

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal" Dordrecht 1945

Musical De Eendenclub verdwaalt

HAAKSBERGEN TWISTPAD AAN GRENS

De Groenzoom Struweelvogels

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam.

Tuintrip: +!717973!911562! kktkt. Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire. Nazomeren Pompoenseizoen Dahlia. Tuintrend Wilgentenen Buitenhaard

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Bezienswaardig :De meest ongeschonden horizon van Nederland.

Praktische informatie. Bereikbaarheid. Waar. Vertrekpunt. Startpunt km. Kampina. Parkeerplaats Logtsebaan [

Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

Opdrachten over de Hooge Boezem achter Haastrecht. Op de kaart hierboven zie je het hele gebied.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen.

VERLOST UIT HET DONKER

Hunebedden de steentijd

Kinderwandeling. door het Zeisterbos

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek?

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

Midden-Delflandroute. Route km

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Daarom moeten jullie voor je naar de Woudse polder gaat eerst wat opzoeken op internet.

Junglegymles. Op expeditie

De bij die niet kon vliegen

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Limburgs Landschap. natuurboekje van

sarie, mijn vriend kaspar en ik

KERSTWANDELING KM

INSECTEN. werkboekje

Spreekbeurt de grote Toppereend

Auditieve oefeningen herfst. Hakken en plakken

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

MET DE VLINDERWERKGROEP NAAR DE HEEMTUIN RUCPHEN

Namibië. 25 augustus 2015

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

Praktische informatie

Omdat het dorp wat hoger ligt dan de beken eromheen, was de grond goed voor boeren om zich er te vestigen en akkers te bewerken.

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\)

Het Diemerbos. Onder de rook van Amsterdam

Transcriptie:

Startpunt: Vanaf de parkeerplaats van het Bezoekerscentrum, gelegen aan het Beulakerpad 1 te St.Jansklooster. Vandaag maken we een wandeling in het prachtige natuurgebied, en deze begint bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Het is leuk om daar even naar binnen te lopen, want in het bezoekerscentrum is van alles te zien. Ook kun je hier een rondvaart boeken voor op de excursieboot en voor de kinderen kun je er een schepnetje huren, waarmee ze onderweg waterdiertjes kunnen vangen.. In het bezoekerscentrum staat ook aangegeven welke planten er in de verschillende periodes in bloei staan, handig voor onderweg. Klaar met rondkijken?... dan gaan we wandelen! Het is een korte, maar avontuurlijke wandeling van 3.2 km over vrijgemaakte paden door het riet. De wandeling is uitgezet door Natuurmonumenten. Een belangrijke tip voor wie droge voeten wil houden: Doe je laarzen aan! De route heet niet voor niets Het laarzenpad. Het laarzenpad is overigens in het voorjaar twee maanden gesloten i.v.m. het broedseizoen. Op de website van Natuurmonumenten kun je bij Nationaal Park Weerribben-Wieden vinden, wanneer dit precies het geval is. Luisterpunt 1: Voorbij het bezoekerscentrum. Vanaf het bezoekerscentrum loop je het Beulakerpad op, die tussen de mooie boerderijtjes doorgaat. In de veertiende eeuw liep er al een oud kerkepad, genaamd Bodelaecke, vanuit het naburige plaatsje Vollenhove. Ongeveer de helft van de nostalgische boerderijtjes behoort toe aan Natuurmonumenten. De andere helft is particulier bezit. Het is niet de bedoeling dat je hier de tuintjes zomaar inloopt, maar vanaf het pad kun je prima zien dat ook deze bewoners zich aangepast hebben aan de schitterende omgeving. Opvallend is vooral een kleurrijk insectenhotel, dat in een van de fraai aangelegde tuintjes staat. Het hotel is gemaakt voor heel veel verschillende insecten, zoals hom

mels, lieveheersbeestjes, oorwurmen, pissebedden en wilde bijen, maar ook andere hotelgasten zoals padden en slakken vinden hier een plaatsje. Het hotel heeft twee functies; het dient namelijk als kraamkamer én als schuilplaats. Insecten zijn vaak erg nuttig. Zo eten oorwurmen en lieveheersbeestjes graag bladluizen. Dus... als je problemen hebt met teveel bladluizen in de tuin, dan weet je wat je te doen staat. Loop nu rechtdoor naar de houten ophaalbrug en volg Het laarzenpad. Het is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van heel West-Europa. Hoe mooi en ongerept het gebied er ook uitziet, het is toch grotendeels door mensenhanden gemaakt. Vroeger trokken de mensen hier namelijk het kletsnatte veen omhoog uit het water. Zo ontstonden de trekgaten, die je hier nog overal ziet. De kletsnatte veen werd dan op legakkers te drogen gelegd en dan had je turf. Het was een loodzwaar beroep. De sporen van de turfwinning zijn nog heel duidelijk in het landschap terug te zien. Loop nu verder tot aan het trekpontje pad in en blijf dit pad verder volgen. Er staan nu verder geen aanwijzingen meer, maar dat is ook niet nodig. Het pad leidt je namelijk vanzelf weer naar deze plaats terug, wanneer je bijna aan het einde van de wandeling bent gekomen. Als je over het pad loopt, zul je merken dat het veert. Dat komt doordat de laag grond waarover je loopt, slechts zo n 40 cm dik is. Daaronder zit alleen maar water. Je loopt nu dus letterlijk over water! Luisterpunt 4: Bij het bankje bij de grote plas. Luisterpunt 2: Op de houten brug. Van hieruit heb je een mooi uitzicht over. Samen met de Weerribben vormt het t Nationaal Park; Weerribben-Wieden. Luisterpunt 3: Bij het trekpontje. Op de route steken we een aantal keren met zo n trekpontje het water over. Het pontje is geschikt om met maximaal vijf volwassenen tegelijkertijd naar de overkant te varen. Hoe je dat doet? Heel eenvoudig. Je trekt jezelf, met het touw, dat aan de boot vastzit, naar de overkant. Als het pontje echter nog aan de overkant ligt, trek deze dan met het touw, vanaf de kant, naar je toe. Zo moet het lukken om bij de trekgaten over te varen. Ga vanaf het pontje rechtdoor het Het natuurgebied is, net als de Weerribben trouwens, ontstaan door vervening. Eind 1500 werd vlak bij St.Jansklooster het dorp Beulake gebouwd. Dit dorp werd vooral bewoond door de turfstekers, ook wel verveners genoemd.in 1665 was Beulake een zelfstandig dorp met een eigen kapel. In de Middeleeuwen wist men al dat uitgebaggerd en gedroogd veen als brandstof kon dienen in de kachels. In dit gebied werd veel veen gestoken, omdat de vraag naar turf nu eenmaal zeer groot was, en er hier voldoende voorhanden was. Turfwinning is daardoor voor de streekbewoners lange tijd de belangrijkste broodwinning geweest. De turf die hier werd uitgegraven, werd voor een groot deel over de Zuiderzee naar Amsterdam vervoerd. Door al het wegbaggeren van het veen, ontstonden er echter steeds meer plassen en kreeg de wind vrij spel. De plassen werden daardoor ook

steeds groter. In 1776 werd het dorpje Beulake getroffen door een krachtige storm en verdween het dorp grotendeels onder water. Alleen de kerktoren stak volgens de overlevering, nog boven het water uit. Toen er in 1825 een nieuwe overstromingsramp plaatsvond, verdween ook deze toren. De oude preekstoel van dit kerkje, afkomstig uit de 17e eeuw, kun je nu bewonderen in de Onze Lieve Vrouwenkerk in Vollenhoven. Het verdronken dorp ligt recht voor je uit, bij het eilandje in de plas de Beulakerwijde. Gezegd wordt dat je bij een hevige storm de klokken uit de verdronken kerktoren van Beulake nog kunt horen slaan. Een wijde of wiede, zoals ze hier zeggen, is een ander woord voor meer. Zo weet je meteen waarom dit gebied wordt genoemd. Luisterpunt 5: Het is niet alles riet wat je ziet. Als je zo over dit pad loopt, lijkt het erop dat er overal riet groeit. Er staat dan ook zo n 1200 hectare riet. Ieder jaar wordt het riet voor het grootste deel gemaaid en bij elkaar gebonden. Dakdekkers gebruiken dit riet voor de daken van huizen. Geen wonder dat je hier in de streek zoveel huizen met rietgedekte daken ziet staan. Riet staat graag met de voeten in het water. Daarvoor zorgen onder andere de Amerikaanse watermolentjes, die je hier en daar aantreft. Niet alle riet wordt overigens weggemaaid. Kleine percelen blijven staan om bepaalde soorten vogels, zoals de rietzanger, de snor, de karekiet, de sprinkhaanzanger en de Rietgors, zich hier thuis te laten voelen. Maar zoals gezegd; Er groeit hier niet alleen maar riet; tussen het riet groeien en bloeien ook nog allerlei andere bijzondere plantensoorten. Afhankelijk van de tijd van het jaar, zie je planten en kruiden, zoals de valeriaan, wateraardbei, de moeras varen, moerasspirea, de koekoeksbloem, smeerwortel, watermunt, bitterzoet, lisdodde, en de gele lis. Een heel opvallende soort is de kale jonker. Deze distel overwintert met de winterknoppen net onder of boven de vochtige grond. Zodra het voorjaar wordt, schiet hij als het ware omhoog en torent met een rechte stengel en een bloeiende kop boven het landschap uit. De kale jonker kan ruim een meter hoog worden. Om zeker te weten dat je met riet te maken hebt, moet je goed naar het blad en de stengel kijken. De rietstengel is namelijk opgebouwd uit beweegbare stukjes, die mee kunnen draaien met de wind, zodat bij harde wind niet het hele veld plat komt te liggen. Als je heel goed kijkt zie je op het blad een soort tandbeetafdrukjes staan, die worden duivelsbeet genoemd. Als je deze twee kenmerken ziet, weet je zeker dat je met riet te maken hebt. Het is niet alleen vanuit economische motieven dat riet ieder jaar afgemaaid wordt, maar het dient tevens ter bescherming van dit unieke gebied. Als je de natuur zijn gang zou laten gaan, zou alles dichtgroeien en ontstaat er een soort moerasbos. Op de wandelroute zie je hier een voorbeeld van,... ook mooi.

Mocht je verdwaald zijn, wat we ons overigens niet voor kunnen stellen, kijk dan naar de mosbegroeiing op de stammen van de bomen in het moerasbos. Mos groeit graag op vochtige plekken, daar waar de meeste regen vandaan komt, dus vanuit het noordwesten. Extra luisterpunt 1: Bij de verrekijker Als eerste zien we een klein uitkijkpunt, waar ook een verrekijker staat. Van hieruit heb je een mooi zicht over het water. Rond juni broedt hier de zwarte stern. Waarschijnlijk heb je ze onderweg al zien vliegen met hun zwarte kop en buik. Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben daarom nestvlotjes gemaakt, die je hier ziet drijven, iets van de kant af. Tsja... Zwarte sternen zijn geen echte nestbouwers. In de Wieden zijn in totaal zo n 500 nestvlotjes uitgezet. Eind april komen de eerste zwarte sterns terug van hun verre overwinteringsreis uit tropisch West-Afrika. Een groot aantal heeft de Wieden uitgezocht om te broeden. Elke keer weten ze feilloos de route hier naartoe te vinden. Knap toch, zonder tom-tom. Extra luisterpunt 2: Bij de Veenschuur. Het eerste schuurtje dat je tegenkomt, is een veentent. Als je een paar keer met het trekpontje bent overgestoken, ben je aan het einde van de route aangekomen. Hier eindigt ook onze GPS-route, maar we willen je adviseren om nog 1 km extra te wandelen, je zult er geen spijt van krijgen. Neem hiervoor, vlak bij de aanlegsteiger van de excursieboten, de vlonderpadroute. Deze is ook voor de rolstoelgebruiker geschikt. Ze staan op de rode lijst van bedreigde vogelsoorten. Deze zwarte stern eet graag insecten, larven en kleine visjes en voelt zich in de Wieden uitstekend thuis. Ze broeden in kolonies in ondiepe moerassen; het liefst op velden van krabbenscheer en half verrotte waterplanten. Deze veententen stonden verspreid in het laagveenmoerasgebied. Door de

week bleven de verveners hier vaak overnachten. Ze sliepen dan op een soort brits; deze bestond uit een plank met daarop een zelfgemaakt matras gevuld met plantaardig materiaal. Midden in de tent zie je een gat in het dak. Daardoor kon de rook ontsnappen als ze een vuurtje stookten. In de grote veenschuur zie je een expositie over het turfsteken en hoe dat proces verliep. Ga maar even binnen kijken, dat kun je het met eigen ogen zien. Weer terug op het vlonderpad kom je langs een stapel hooigras Als je daarna de route vervolgt, kom je vanzelf weer bij het beginpunt uit. Ooit gedacht, dat je nu zó zou kunnen genieten van een bijzonder natuurgebied, dat ontstaan is door het keiharde ploeteren van onze voorouders? Het is een broedplaats voor de ringslang, een niet giftige soort, die Natuurmonumenten graag weer in dit gebied terug wil hebben. Iets verderop is een uitkijkpunt gecreëerd. Je kunt vanaf hier het originele cadeau bekijken dat een bruidspaar bedacht voor de Wieden. Zij lieten namelijk opnieuw twee trekgaten en een legakker aanleggen. Natuurmonumenten wil dit stukje ongeschonden laten en de natuur haar gang laten gaan, om zo te laten zien hoe verlanding plaats vindt. Het water groeit langzaam maar zeker vanzelf weer dicht en dat proces is nu al goed te zien.