Portfolio. Mirjam Roth

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Portfolio. Mirjam Roth"

Transcriptie

1 Portfolio Mirjam Roth

2 Inhoud Visie 5 Architectuur & Bouwfysica Experience the Monolith; Sound of Concrete 7 Flower Workshop 9 Architectuur Building for Bouwkunde 11 Placebo Hospital 15 Bouwfysica Prestaties van mensen onder verschillende daglicht- en gesimuleerde daglichtcondities 19 Zaalakoestische parameters vs ruimte; Ontwerpen met akoestiek 23 Doorsnede Breda 25 Mirjam Roth Afstudeerproject Architectuur & Bouwfysica Just Jazz; Laat je verleiden door de muziek 29 Telefoon: mirjam@mnroth.com

3 Visie Architectuur & Bouwfysica Tijdens mijn studie ben ik zeer geïnteresseerd geraakt in hoe mensen ruimtes beleven. Elke ruimte heeft een eigen sfeer of karakter en is in staat gevoelens op te roepen. Mensen nemen de wereld waar door middel van al hun zintuigen. Door te kijken, horen, voelen, proeven en ruiken vormt men zich een beeld van de werkelijkheid. Het bijzondere aan de meeste zintuiglijke waarnemingen is dat ze in eerste instantie onbewust zijn. Een ruimte kan je overdonderen, maar pas als je stil staat en al je zintuigen apart afgaat, kun je begrijpen waar het door komt. Bepaalde zintuigen kunnen extra geprikkeld worden zodat de ervaring intenser wordt of zodat men zich bewust wordt van andere eigenschappen. Om een allesomvattende ervaring te creëren is het belangrijk om rekening te houden met alle zintuigen. Bij zowel architectuur als bouwfysica staat de mens centraal. Bij de architectuur gaat het meer om het psychologische aspect, de invloed van de ruimte op de mens, bij bouwfysica gaat het vooral om het comfort. Een goede samenwerking tussen de twee disciplines zorgt ervoor dat een gebouw er niet alleen mooi uitziet en functioneel is, maar ook prettig is om in te verblijven. Door het combineren van architectuur en bouwfysica kan er een complete beleving ontworpen worden waarin de mens centraal staat.

4 Experience the Monolith; Sound of Concrete Masterproject, Architectuur & Bouwfysica, 2009 Thema van de 4e Concrete Design Competition is monolithic, exploring versatility. Het doel van de competitie is een ontwerp van beton maken aan de hand van dit thema. In mijn ontwerp wil ik mensen meer bewust maken van geluid en de akoestiek om hen heen. Geluid is zeer belangrijk voor het ervaren van een ruimte. Elke ruimte heeft zijn eigen akoestische eigenschappen afhankelijk van de vorm, het volume, de materialen en de oppervlakteafwerking. Er zijn twee series elementen gemaakt waar men doorheen kan lopen. De eerste serie bestaat uit 5 blokken van 8 x 8 x 8 m die aan de buitenzijde hetzelfde uiterlijk hebben en allen gemaakt zijn van hetzelfde soort beton. Aan de binnenzijde bevatten ze telkens een andere binnenvorm met een ander akoestisch karakter. Bij het lopen door deze blokken zullen de voetstappen telkens anders weerkaatst worden. Op deze manier hoort men als het ware de vorm van de ruimte. De tweede serie elementen bestaat uit een aantal kokers van verschillende afmetingen. In deze kokers zal telkens een andere flutterecho ontstaan. Met een flutterecho wordt het geluid bedoeld dat tussen twee harde evenwijdige vlakken heen en weer wordt gekaatst. Er ontstaan hierdoor snelle opeenvolgende echo s die voor een metaalachtige klank zorgen. De hoogte van deze klank of toon is afhankelijk van de afstand tussen de vlakken. Zo kunnen de flutterecho s in de kokers een melodie gaan vormen.

5 Flower Workshop Masterproject, Architectuur & Bouwfysica, 2009 Ontwerp een vaas van beton voor een bepaalde soort bloem was de opdracht voor de flower workshop. Deze vaas is ontworpen voor de Calla. Opvallend aan de Calla is de vloeiende lijn waarin de steel overgaat in de bloeikolf en de bloem. Het ontwerp van de vaas is gebaseerd op deze vloeiende lijn. De vorm is niet direct vertaald naar een vaas, in plaats daarvan is de contour van de gestileerde vorm van de bloem verwerkt in een reliëf waar de bloem tussen komt te staan. Om de vloeiende lijn in de Calla zichtbaar te maken aan de toeschouwer is het noodzakelijk dat de bloem op ooghoogte staat. Er is daarom gekozen voor een hoge zuil waar de bloem in staat. De bloem komt op deze manier op een voetstuk te staan en zijn vorm kan zo door iedereen bewonderd worden. Het reliëf in de vaas is gebaseerd op de QRD-reflectoren. Deze reflectoren verspreiden het geluid over een ruimte. De vaas kan nog doorontwikkeld worden zodat deze niet alleen een visueel ornament is, maar ook een akoestisch element.

6 Building for Bouwkunde Multi-disciplinair Masterproject, Architectuur, 2009 De opdracht voor de prijsvraag integraal ontwerpen 2009 van Techniplan Adviseurs is het ontwerpen van een nieuw gebouw voor de faculteit bouwkunde te Delft. In het ontwerp staan twee concepten centraal: duurzaamheid en ontmoeting. Beide concepten zijn het duidelijkst af te lezen aan de indeling en opbouw van het gebouw. Door studenten en docenten niet horizontaal maar vertikaal te scheiden met behulp van een atrium ontstaat er een zichtrelatie tussen de docenten en de studenten, waardoor men zich meer bewust van elkaar wordt. Door in het gebied tussen de docenten en studenten (het atrium) verschillende functies te plaatsen die beiden nodig hebben, zullen studenten en docenten elkaar ontmoeten. Het gebouw bestaat uit en L-vormig blok en een losse stapeling van studentenblokken. In het lange gedeelte van de L-vorm bevinden zich de docenten werkplekken die een zichtrelatie hebben met de studentenwerkplekken in de blokken. Het korte deel van de L herbergt de ondersteunende functies zoals het parkeren en de laboratoria. Door het parkeren in het gebouw te integreren krijgt het gebouw extra volume zodat het een statement aan de weg kan maken. De blokken vormen een overgang naar het park terwijl de L-vorm de ruimte afbakent en een statement maakt aan de weg. Het atrium bevindt zich tussen de studentenblokken en de lange zijde van Ontmoetingsconcept Stedebouwkundig plan, een duidelijk statement aan de weg een tegelijkertijd een overgang van het park naar het gebouw.

7 Building for Bouwkunde Multi-disciplinair Masterproject, Architectuur, 2009 de L-vorm en is de centrale plek van het gebouw. Alle functies worden via dit atrium ontsloten. Op de begane grond en de eerste verdieping liggen de functies die door verschillende groepen gebruikt worden. Op de hogere verdiepingen is een onderscheid gemaakt tussen studenten, docenten en de laboratoria. Studenten kunnen overal vrij gaan zitten, er is geen indeling naar jaren of semesters, ieder moet zijn eigen plek innemen. Het duurzaamheids concept komt het duidelijkst naar voren in het lichtconcept. In het gebouw bevinden zich diverse functies waar wel daglicht maar geen zonlicht gewenst is. Door gebouwdelen in elkaars schaduw te zetten kan hinderlijk direct zonlicht voorkomen worden zonder extra zonwering. Hierbij vormt het docentendeel een natuurlijke buffer tegen de zon. De zon is niet alleen een belangrijke lichtbron, maar geeft ook veel warmte af. De warmte van de zon is in de zomer echter niet gewenst. Met behulp van een luifel of een hellende gevel kan voorkomen worden dat de zon in de zomermaanden het gebouw in schijnt en voor oververhitting zorgt. Licht concept Met het ontwerp hebben Rick van Pruissen en ik de eerste prijs integraal ontwerpen 2009 gewonnen die is uitgeschreven door Techniplan Adviseurs bv.

8 Placebo Hospital Architectuur Masterproject, 2007 Dit project gaat om het ontwerpen van een healing environment, een placebo hospital, voor het nieuwe zorgpark, gelegen naast de nieuwbouw van het Jeroen Boschziekenhuis in Den Bosch. Hierbij staat de vraag centraal hoe een ruimte, of gebouw een positief effect kan hebben op de genezing van mensen. De functie van mijn ontwerp is een zorghotel voor mensen met kanker In het zorghotel krijgen patiënten en hun familie niet alleen de mogelijkheid en de rust om over hun ziekte en de veranderingen in hun leven na te denken, maar het hotel wil mensen ook uitdagen om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Het hotel biedt door zijn ontwerp in samenwerking met verschillende faciliteiten, zoals een massagesalon, een gespreksruimte en een bibliotheek, een plek waar de gasten zich in hun ziekte kunnen verdiepen of juist een plaats voor afleiding kunnen vinden. De faciliteiten in het hotel zullen de gasten uit hun kamer halen en door het hotel heen laten bewegen. Op weg naar één van de faciliteiten komt men letterlijk verrassende uitzichten en nieuwe perspectieven tegen.

9 Placebo Hospital Architectuur Masterproject, 2007 Ontwerp Het zorghotel is een toren in het midden van het zorgpark. Op deze manier staat het gebouw in het bruisende middelpunt, maar door de hoogte geeft het de gasten een rust en overzicht. De verschillende verdiepingen van het hotel zijn telkens anders ingericht. Het is belangrijk dat op elke verdieping een ander beeld ontstaat. Soms wordt men gewezen op de omgeving (de stad of de natuur) en soms juist op het atrium en de functies in het midden van het gebouw. Er zijn plaatsen om even stil te staan en gangen om snel doorheen te lopen. Zo is er voor iedereen een plek te vinden om zich prettig te voelen. Op de verschillende verdiepingsvloeren zijn telkens andere faciliteiten te vinden. Op de eerste paar verdiepingen bevinden zich de faciliteiten die persoonlijker zijn, zoals een massagesalon en de gespreksruimte. Hoe hoger in het gebouw, hoe opener een faciliteit, met op de 10e en 12e verdieping een fitnessruimte en een restaurant. Bij de aankleding van het hotel staat de patiënt centraal. In plaats van de kille en cleane ziekenhuisomgeving is gekozen voor een hotelinrichting. Hierbij staat juist sfeer en comfort centraal. De muren in de kamers en rond het atrium zijn wit gestuukt. De vloer is van hout en de borstwering is afgewerkt met een houten leuning. De hotelkamers zijn met warme kleuren ingericht. Het licht is dimbaar en ook de kleurtemperatuur is aanpasbaar.

10 Prestaties van mensen onder verschillende daglichten gesimuleerde daglichtcondities Masterproject, Bouwfysica, 2008 Daglicht heeft vaak een positieve invloed op het welbevinden en de productiviteit van mensen. Daglicht bestaat uit meerdere elementen, het varieert over de dag in verlichtingssterkte en kleurtemperatuur en gaat vaak gepaard met uitzicht. Het deel van het daglicht dat positief werkt is nog niet bekend. In een eerdere pilotstudie (de Vries, 2007) is onderzoek gedaan naar het effect van het wegnemen van het uitzicht en tevens naar het effect van het simuleren van daglicht op de prestaties van mensen. Het onderzoek van de pilotstudie heeft echter een onverwachte uitkomst. Namelijk dat mensen beter presteren zonder uitzicht en dat ze beter presteren met gesimuleerd daglicht dan met natuurlijk daglicht. Deze conclusies zijn in strijd met conclusies uit eerder onderzoek. Het lijkt erop dat iets anders de oorzaak is voor de verbeterde prestaties in de tweede test. Dit onderzoek is een vervolg op de eerder genoemde pilotstudie. Onderzocht wordt of de resultaten van de pilotstudie beïnvloed zijn door een andere variabele dan het licht, zoals door de standaard toename van de alertheid gedurende een dag of een leereffect. Drie testmethodes Om te testen of de prestatie van de proefpersonen beïnvloed wordt door de standaard toename van de alertheid of een leereffect worden er drie onderzoeken uitgevoerd.

11 Prestaties van mensen onder verschillende daglichten gesimuleerde daglichtcondities Masterproject, Bouwfysica, 2008 Scenario 1 Daglicht Scenario 2 (a en b) Variërend Kunstlicht Scenario 3 Testmethode 1 Scenario 1/2b Testmethode 2 Scenario 4a Verschil Licht Alertheid Leereffect Verschil Alertheid Leereffect Testmethode 1 Scenario 2a/3 Testmethode 2 Scenario 4b 1: Herhaling van de pilotstudie 2: Controle met constant licht 3: Controle met ander testen Bij alle methode verbleven de proefpersonen een 1,5 uur in een bepaalde ruimte met een bepaald scenario (scenario 1: daglicht en uitzicht, scenario 2: daglicht zonder uitzicht, scenario 3: gesimuleerd daglicht en scenario 4: constant licht). De proefpersonen maakten diverse testen om hun prestaties te meten o.a. de typetest waarbij een tekst overgeschreven moest worden en de d2 test waarbij bepaalde tekens omcirkeld moesten worden. Vervolgens werd bekeken of er verschillen zaten in de prestaties van de proefpersonen tussen de verschillende scenario s. In de derde testmethode werden andere testen (zonder leereffect) gebruikt om de prestatie te meten. Constant Kunstlicht Scenario 4 (a en b) Testmethode 3 Scenario 4a Verschil Alertheid Testmethode 3 Scenario 4b Schematische weergave wat de verschillen in prestatie tussen twee scenario s veroorzaakt kan hebben. BIj de resultaten van testmethode twee is dezelfde trend te zien als bij de resultaten van testmethode 1. Hieruit kan met concluderen dat het licht nauwelijks invloed heeft gehad op het verschil in prestatie bij de verschillende scenario s. Bij de laatste testmethode werden geen signifacante verschillen in prestatie tussen scenario 4a en scenario 4b gevonden, de toename van de prestaties in de pilotstudie zijn veroorzaakt door een leereffect. Conclusie De resultaten van de typetest uit de pilotstudie lijken beïnvloed te zijn door een leereffect. De doorslaggevende factor voor de verbeterde prestaties van de tweede test wordt voor de d2-test in dit onderzoek niet duidelijk. De testen uit testmethode 3 laten geen leereffect zien. Voor volgend onderzoek naar de effecten van licht kunnen deze testen gebruikt worden.

12 Zaalakoestische parameters vs ruimte; Ontwerpen met akoestiek Masterproject, Bouwfysica, 2008 In dit onderzoek is gekeken of het mogelijk is om een ruimte te ontwerpen met als eis de gegeven waarden voor een aantal zaalakoestische parameters? Er is geprobeerd met eenvoudige vormen de gewenste combinaties van parameters te verkrijgen. De ontwerpen hoeven in dit onderzoek nog niet bruikbaar te zijn, als ze maar voldoen aan de akoestische eisen. De zaalakoestische parameters die in dit onderzoek onderzocht worden zijn de voor de galm de nagalmtijd (T 30 ), voor de luidheid het geluiddrukniveau (Sound Pressure Level, SPL), voor de helderheid de Clarity (C 80 ) en voor de ruimtelijkheid de Lateral Energy Fraction (LF). Er zijn met deze parameters 16 combinaties gemaakt waarbij de parameters dan wel laag, dan wel hoog zijn. Conclusie Het bleek mogelijk te zijn voor alle 16 combinaties een ruimte te ontwerpen. Benadrukt moet worden dat dit slechts mogelijke ruimtes zijn. Elke ruimte voldoet aan een bepaalde combinatie, maar er zijn wellicht meerdere vormen/ruimtes mogelijk. Bovendien gelden de waarden alleen voor deze bron- en ontvangstposities en materiaaleigenschappen. De ruimtes zijn alleen nog gesimuleerd in het programma ODEON en het is niet zeker dat in werkelijkheid dezelfde akoestische eigenschappen gevonden worden.

13 Doorsnede Breda Multi-dsciplinair Bachelor eindproject, Bouwfysica, 2006 De verbinding met het internationale netwerk voor hogesnelheidstreinen biedt Breda de kans het stationsgebied te herstructureren. Het spoor, het grote rangeerterrein en het NS station van de jaren 60 scheiden de stad in tweeën. Het gebied kenmerkt zich, net als vele andere stationsgebieden, door een eenzijdige voorkant, op loopafstand van de historische binnenstad, en door een sterke scheiding van de omringende stadsdelen. In deze opgave is een nieuw plan voor dit gebied vormgegeven. Ontwerp Het gebouw bestaat uit een volume dat door de belangrijkste vervoersstromen is doorgesneden (de trein, de bussen en de voetgangers) Hierdoor ontstaat een gebouw dat uit twee delen bestaat. Het bovenste deel is de grote hal van de ov-terminal. In deze hal is de relatie tussen de reizigers en de treinen en bussen het belangrijkste. Dit wordt bereikt door grote openingen in de vloer van de hal waardoor de treinen en bussen niet alleen gezien, maar ook gehoord kunnen worden. Bouwfysisch gezien is het gebouw verdeeld in 3 soorten ruimtes, de perrons, de grote hal en de wachtruimtes en kantoren. Deze drie gebieden krijgen allemaal een ander bouwfysisch klimaat. Het blauwe gebied, de perrons, ligt precies in de snede. Op deze plek is het gebouw doorgesneden door de treinen en de bussen, hier heerst dus het buitenklimaat. Het gele gebied, de stationshal en de fietsenstalling, is Verdeling en plaats van de drie soorten bouwfysische ruimtes in het station

14 Doorsnede Breda Multi-dsciplinair Bachelor eindproject, Bouwfysica, 2006 het tweede gebied. In de stationshal zullen de reizigers langer verblijven dan op de perrons. In de hal worden de reizigers beschermd tegen de wind en de vorst. Het oranje gebied, de wachtruimtes en winkels, is bedoeld voor de reizigers die langere tijd op hun trein of bus moeten wachten. In deze ruimtes heerst een binnenklimaat waar men zonder jas aangenaam kan verblijven. Geluidreductie in de wijk Belcrum Voor het stedebouwkundige plan is het belangrijk dat de zichtrelatie over het spoor blijft bestaan zodat het spoor zo min mogelijk een scheiding vormt voor beide kanten van de wijk. Een geluidsscherm van 1,5 m of hoger is geen optie terwijl dit voor het geluid wel gewenst is. Om de bebouwing toch te beschermen tegen het lawaai van de treinen komen de sporen iets verdiept te liggen, ongeveer één meter. In de rand van de bak die ontstaat door het dieper leggen van de sporen komt absorptiemateriaal te zitten op dezelfde manier als in de perrons. Als laatst komt er een geluidsscherm van iets meer dan een meter hoog die een absorberende laag heeft, zodat het geluid dat erop valt ook geabsorbeerd wordt. Dit scherm kan tevens dienen als scheiding tussen de treinen en de omgeving. Op deze manier blijft de zichtrelatie gewaarborgd en valt het directe geluid van de treinen niet op de gevel. Absorptie in de perronwand Geluidreductie in Belcrum doormiddel van een verdiepte bak met absorptie in de wanden en een laag geluidscherm

15 Just Jazz; Laat je verleiden door de muziek Afstudeerproject, Architectuur & Bouwfysica, 2010 In mijn afstudeerproject heb ik architectuur en akoestiek gecombineerd door een ontwerp voor een jazzpodium te maken. Bij gebouwen voor muziek bepaalt men normaal gesproken van tevoren welke muzieksoorten er gespeeld gaan worden en daar wordt de akoestiek op aangepast. Over de akoestiek waarin jazz het beste tot zijn recht komt was helaas weinig bekend. Hier is tijdens het project dan ook onderzoek naar gedaan. Daarbij is het in dit project niet de bedoeling dat de architectuur ondergeschikt is aan de akoestiek. Er is daarom een andere benadering nodig dan gebruikelijk. Deze is gevonden in de ontwerpbenadering van de auditieve en de visuele ruimte. Door van tevoren te bepalen waar men wat moet kunnen horen en/of zien, ontstaat er een plan waarbij architectuur en akoestiek samenvallen. Jazz terug naar de straat Vanaf haar ontstaan werd jazzmuziek vooral gespeeld op de plekken waar het mocht en kon, vaak kleine kroegen. Pas sinds de laatste tien à vijftien jaar wordt er speciaal gebouwd voor jazz. Echter in deze nieuwe jazzzalen lijkt het alsof de jazzmuziek als een soort museumstuk bovenin een gebouw bewaard wordt. De drempel om naar binnen te gaan lijkt steeds hoger te worden. Volgens mij moet jazz weer terug naar de straat en een muzieksoort zijn voor iedereen. Auditieve ruimte rond een geluidsbron

16 Just Jazz; Laat je verleiden door de muziek Afstudeerproject, Architectuur & Bouwfysica, 2010 Verleiden door muziek De locatie van het jazzpodium is aan de noordzijde van het centraal station Amsterdam, tussen restaurant Pier 10 en de opstapplaats van de veerponten naar Noord. Op deze plek komen elke dag duizenden reizigers die enige tijd in en rond het station verblijven. Door de muziek die binnen gemaakt wordt ook buiten te laten horen, worden voorbijgangers sneller nieuwsgierig naar wat er binnen te beleven is. Het gebouw wordt zo toegankelijker voor mensen die misschien niets met jazzmuziek denken te hebben. Ingang van het jazzpodium gezien vanaf de opstapplek van de veerboten Om de muziek daadwerkelijk buiten te laten horen wordt voornamelijk gewerkt met reflecterende wanden die de auditieve ruimte richting geven. Deze wanden kaatsen het geluid richting de uitgang van het station, naar de opstapplek van de veerponten en over t IJ. Mensen die over de fiets- en wandelboulevard langs het gebouw lopen of fietsen krijgen zo een fragment te horen van wat er binnen gespeeld wordt. Boten die op t IJ varen kunnen even aanleggen bij de pier en genieten van de muziek. Om te controleren of wanden de muziek de goede kant op reflecteren is een spiegelende maquette gebouwd. In de maquette is een orkest van LED-lampjes geplaatst. Omdat licht en geluid grotendeels op dezelfde manier reflecteren kan grofweg gesteld wordt dat waar men de reflecties van het licht ziet, men de muziek kan horen.

17 Just Jazz; Laat je verleiden door de muziek Afstudeerproject, Architectuur & Bouwfysica, 2010 Het Ontwerp Het jazzpodium is een openluchtpodium geworden waarin intimiteit, toegankelijkheid en openheid belangrijk zijn. De intimiteit is terug te zien in de kleine ruimte en de korte afstand tussen het publiek en de muzikanten. Tevens is er bewust gekozen voor een laag podium zodat het publiek en de muzikanten gelijkwaardig zijn. Door de muziek buiten al te laten horen en de drempel letterlijk laag te houden is het een zeer toegankelijk gebouw geworden. Aanzicht van de west- en noordzijde van het podium Tijdens het onderzoek bleek er geen typische jazzakoestiek te bestaan. Andere zaken, zoals de intimiteit, toegankelijkheid enz. blijken veel belangrijker. De akoestiek heeft wel een goede bijdrage geleverd aan de toegankelijkheid en openheid van het podium. Door buiten al iets te laten horen van wat zich binnen afspeelt, worden voorbijgangers sneller nieuwsgierig en durven ze eerder naar binnen te gaan Het ontwerp laat zien dat akoestische principes zoals reflecties een goede inspiratie kunnen zijn voor een ontwerp. Architectuur en akoestiek zijn even belangrijk om het concept te laten slagen. De architectuur is voor een groot deel gebaseerd op akoestische principes en de akoestiek is juist weer gebaseerd op de beleving van de ruimte. De een kan niet zonder de ander Indeling: 1: Podium 6: Kleedkamer 2: Zaal 7: Opslagruimte 3: Bar 8: Kassa/Informatie balie 4: Toiletten 9: Instrumenteopslag 5: Installatieruimte 8

18

Just Jazz. Laat je verleiden door de muziek

Just Jazz. Laat je verleiden door de muziek Just Jazz Laat je verleiden door de muziek 2 Just Jazz Laat je verleiden door de muziek Afstudeercommissie: prof. ir. L.C.J. van Luxemburg prof. ir. J. Westra ir. J.P.A. Schevers ir. C.C.J.M. Hak prof.

Nadere informatie

PORTFOLIO GERECHTSGEBOUW BREDA MEI 2018 HOOTSMANS ARCHITECTUUR- BUREAU

PORTFOLIO GERECHTSGEBOUW BREDA MEI 2018 HOOTSMANS ARCHITECTUUR- BUREAU PORTFOLIO GERECHTSGEBOUW BREDA MEI 2018 HOOTSMANS ARCHITECTUUR- BUREAU Programmatische lagen Uitgangspunten voor positionering gebouw De opdracht was om niet alleen deze puzzel op te lossen, maar juist

Nadere informatie

Ontwerp van een nieuw station Koog-Zaandijk

Ontwerp van een nieuw station Koog-Zaandijk Ontwerp van een nieuw station The connecting shackle Afstudeerproject Steven Tol 05-11- 13 Doelstellingen van mijn project: Stedelijke verdichting rondom het station realiseren Verbeteren van het openbaar

Nadere informatie

Bèta Sciences & Technology Zuyd Hogeschool

Bèta Sciences & Technology Zuyd Hogeschool wonderful day design architectuur met de focus op interieurontwerp Bèta Sciences & Technology Zuyd Hogeschool Het nieuwe werken en het nieuwe onderwijs Het onderwijs verandert, de huisvesting verandert

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

NSP OV Terminal Breda. : Openbaar vervoer terminal Breda : Stationsplein, Breda, Nederland : ProRail, NS en de Gemeente Breda

NSP OV Terminal Breda. : Openbaar vervoer terminal Breda : Stationsplein, Breda, Nederland : ProRail, NS en de Gemeente Breda Memo Betreft Openbaar Vervoer Terminal NSP Breda Onderwerp project beschrijving Van Steven van der Heijden Datum 25 juli 2016 Pagina 1 van 6 NSP OV Terminal Breda Project Locatie Opdrachtgever Architect

Nadere informatie

Carlo Laatst. Portfolio Instapproject Architectuur

Carlo Laatst. Portfolio Instapproject Architectuur Carlo Laatst Portfolio Instapproject Architectuur Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het portfolioboekje van mijn instapproject Architectuur (in het kader van het schakelprogramma (voor de Master Architecture

Nadere informatie

GELUID ONDER CONTROLE PRESENTATIE ERGO DIRECT - 22 MEI 2015

GELUID ONDER CONTROLE PRESENTATIE ERGO DIRECT - 22 MEI 2015 GELUID ONDER CONTROLE PRESENTATIE ERGO DIRECT - 22 MEI 2015 Rekening houden met akoestiek Waarom? Net als licht, lucht en warmte is akoestiek onderdeel van bouwfysica Bouwfysica wordt in ontwerp geregeld'

Nadere informatie

Brandweerkazerne Dordrecht

Brandweerkazerne Dordrecht opdrachtgever locatie ontwerp uitvoering functie Gemeente Dordrecht Leerpark, Dordrecht 2006 2010-2011 Brandweerkazerne Technische Dienst GHOR Leer- en werkplek Da Vinci College Brandweerkazerne Dordrecht

Nadere informatie

MUTE PANEL - akoestische panelen

MUTE PANEL - akoestische panelen MUTE PANEL - akoestische panelen 29 MUTE PANEL MUTE PANEL 30 Een goede akoestiek is voor iedere werkomgeving van groot belang. Het verhoogt comfort en productiviteit en vermindert afleiding en stress.

Nadere informatie

- Het menselijke gehoor kan tonen waarnemen van 20 tot Hz. Echter, voor spraak is het gebied rond 500, 1000 en 2000 Hz het belangrijkst.

- Het menselijke gehoor kan tonen waarnemen van 20 tot Hz. Echter, voor spraak is het gebied rond 500, 1000 en 2000 Hz het belangrijkst. FEITEN (GELUID EN AKOESTIEK) - Geluid is trillende lucht - Een geluidsgolf breidt zich bolvormig uit - Het menselijke gehoor kan tonen waarnemen van 20 tot 20.000 Hz. Echter, voor spraak is het gebied

Nadere informatie

FORUMGEBOUW UNIVERSITY & RESEARCH CENTRE WAGENINGEN

FORUMGEBOUW UNIVERSITY & RESEARCH CENTRE WAGENINGEN FORUMGEBOUW UNIVERSITY & RESEARCH CENTRE WAGENINGEN OMSCHRIJVING PROJECT FORUMGEBOUW Object in het park Het Forumgebouw is het centrale onderwijsgebouw, ontwikkeld in het kader van de totale herhuisvestingplannen

Nadere informatie

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Eindevaluatie Riga 2011 Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Inhoud Inleiding... 3 Wat voor cijfer geef je de Riga reis?... 4 Wat was je voornaamste reden om naar Riga te gaan?... 4 Hoe heb je de heenreis

Nadere informatie

ABTB-Gebouw. Project S4 ABTB-Gebouw Doetinchem 11-06-2012. Begeleiders: Ton v/d Zanden Arno Pronk. Stefan Kramer 0750219

ABTB-Gebouw. Project S4 ABTB-Gebouw Doetinchem 11-06-2012. Begeleiders: Ton v/d Zanden Arno Pronk. Stefan Kramer 0750219 ABTB-Gebouw Project S4 ABTB-Gebouw Doetinchem 11-06-2012 Begeleiders: Ton v/d Zanden Arno Pronk 1 Inhoudsopgave: Inleiding 3 Stedenbouwkundig plan 4 Concept ontwikkeling 5 Renderingen 9 Technische Uitwerking

Nadere informatie

Vernieuwing station Antwerpen Centraal

Vernieuwing station Antwerpen Centraal referenties: stations renovatie Vernieuwing station Antwerpen Centraal project: categorie: opdrachtgever: architect: termijnen: gegevens: adviezen: vernieuwing van het station Antwerpen Centraal particuliere

Nadere informatie

Sociaal huis MErksplas

Sociaal huis MErksplas Sociaal Huis Merksplas DE Omgeving 1 Zicht naar de kerk 2 Zicht over het kruispunt 3 Het oude gemeentehuis met plein 4 Koppeling oude en nieuwe gemeentehuis 5 Het nieuwe gemeentehuis met terras 6 Overkant

Nadere informatie

Gouden Tips Beleving Openbaar Vervoer. 18 november 2015

Gouden Tips Beleving Openbaar Vervoer. 18 november 2015 Gouden Tips Beleving Openbaar Vervoer 18 november 2015 1 Schone omgeving Kracht van de schone omgeving Zichtbaar schoonhouden van de totale omgeving Gescheiden afvalinzameling draagt bij aan duurzaamheidsgevoel

Nadere informatie

d MUTE serie Rust doet wonderen.

d MUTE serie Rust doet wonderen. dutchcreen d MUTE serie Rust doet wonderen. Akoestiek is het geluid dat wordt weerkaatst door de wanden van een ruimte. Hoe harder een wand hoe meer weerkaatsing [reflectie] in de ruimte plaatsvindt. Een

Nadere informatie

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Een aantrekkelijk gebied, met een uitgebreid aanbod aan werkgelegenheid Onder de noemer Arnhem Centraal ondergaan station Arnhem en zijn directe omgeving

Nadere informatie

Zwaerdecroonstraat 38b ROTTERDAM

Zwaerdecroonstraat 38b ROTTERDAM Zwaerdecroonstraat 38b ROTTERDAM Vraagprijs: 435.000 k.k. MAARTENMakelaardij T 010 818 14 87 E maarten@maartenmakelaardij.nl Burgemeester Hoffmanplein 51 M 06 415 58 485 I www.maartenmakelaardij.nl 3071

Nadere informatie

Analyse en ontwerp Wallhouse

Analyse en ontwerp Wallhouse Analyse en ontwerp Wallhouse Groningen Het Wallhouse#2 is een woning naar ontwerp van de Amerikaanse architect John Hejduk. Hij was een groot bewonderaar van Le Corbusier en liet zich dan ook door hem

Nadere informatie

Akoestisch Comfort. Visueel en akoestisch comfort.

Akoestisch Comfort. Visueel en akoestisch comfort. Akoestisch Comfort Visueel en akoestisch comfort. Akoestisch Comfort Swell Disq Desk Splitt Call Fuze Patch Tone Chat In-Zee. Visueel en akoestisch comfort. Wat doe je met een ruimte? Beter gezegd: wat

Nadere informatie

Plafonds. systemen. Samen van idee tot werkelijkheid. Akoestische plafonds voor het. onderwijs. www.armstrong.nl/plafonds

Plafonds. systemen. Samen van idee tot werkelijkheid. Akoestische plafonds voor het. onderwijs. www.armstrong.nl/plafonds Plafonds systemen Samen van idee tot werkelijkheid plafonds voor het onderwijs www.armstrong.nl/plafonds 4 criteria om de juiste keuze te maken 1 AKOESTISCH In het onderwijs kan ongecontroleerd geluid

Nadere informatie

De gevels bestaan voornamelijk uit glas aan de open zijden en beton aan de gesloten zijde.

De gevels bestaan voornamelijk uit glas aan de open zijden en beton aan de gesloten zijde. Bospoort Paviljoens Randvoorwaarden & PVE Visie Bospoort Paviljoens Het plan Bospoort Paviljoens dat bestaat uit 3 delen, is ontworpen om als geheel en als enkel, vrijstaand paviljoen een iconische uitstraling

Nadere informatie

Inhoud. Het belang van ramen en een aangenaam uitzicht in de werkomgeving

Inhoud. Het belang van ramen en een aangenaam uitzicht in de werkomgeving Het belang van ramen en een aangenaam uitzicht in de werkomgeving ir. H.IJ. (Hester) Hellinga Faculteit Bouwkunde, Leerstoel Bouwfysica 17-04-2008 NVvA Symposium, Zeist Inhoud 02 1. Onderwerp van het onderzoek

Nadere informatie

Programma van eisen voor uw eigen woning

Programma van eisen voor uw eigen woning Programma van eisen voor uw eigen woning De eisen die in een zogenaamd programma van eisen worden opgenomen bestaan grofweg uit drie soorten: 1. Functionele & ruimtelijke eisen 2. Materiaaleisen, vorm

Nadere informatie

Welkom bij DE OFFICE. 02.

Welkom bij DE OFFICE. 02. Welkom bij DE OFFICE. Dé nieuwe werklocatie van s-hertogenbosch. Een zichtlocatie met uitzonderlijk goede bereikbaarheid in het hart van het Paleiskwartier, naast het Centraal Station van s-hertogenbosch.

Nadere informatie

Stadswoning Spoorpunt, Rotterdam

Stadswoning Spoorpunt, Rotterdam Stadswoning Spoorpunt, Rotterdam Het interieur bij aanvang van het project in 2017. Gerealiseerd ontwerp in 2019: de keuken en de trap zijn in het hart van het huis gepositioneerd. In de eerste en tweede

Nadere informatie

02 Maart 2012. tlkfkd=t^o^kab=ibivpq^a. ?ifsfkd=rm? h^sbi=t NMMVPM

02 Maart 2012. tlkfkd=t^o^kab=ibivpq^a. ?ifsfkd=rm? h^sbi=t NMMVPM 02 Maart 2012 tlkfkd=t^o^kab=ibivpq^a?ifsfkd=rm? h^sbi=t NMMVPM De warande LELYSTAD LOCATIE WARANDE De Gemeente Lelystad heeft ARCHES architecten BNA gevraagd om een duurzame bijdrage te leveren aan de

Nadere informatie

rust en persoonlijke ruimte op elke werkplek Sound and Vision

rust en persoonlijke ruimte op elke werkplek Sound and Vision Sound and Vision rust en persoonlijke ruimte op elke werkplek Geluidsgolven zetten de lucht in beweging, weerkaatsen, worden versterkt of geabsorbeerd. Het gedrag van geluidsgolven bepaalt de akoestische

Nadere informatie

Zandvliet College Den Haag

Zandvliet College Den Haag Zandvliet College Den Haag Leren / Multifunctioneel / SP architecten #voortgezetonderwijs - #multifunctioneel - #duurzaamheid - #sport - #lean - #d&b De kavel aan de Bezuidenhoutseweg 38-40 vraagt om een

Nadere informatie

t 't Hoekske Omdat geluk in t Hoekske zit... 9 starterswoningen

t 't Hoekske Omdat geluk in t Hoekske zit... 9 starterswoningen t 't Hoekske Omdat geluk in t Hoekske zit... 9 starterswoningen 't Hoekske Omgeving 't Hoekske Aan de rand van het hart van Heusden, daar waar de straat t Hoekske en de lange Antoniusstraat samenkomen,

Nadere informatie

STAD OP OOGHOOGTE IN NIEUWBOUWPROJECTEN

STAD OP OOGHOOGTE IN NIEUWBOUWPROJECTEN STAD OP OOGHOOGTE IN NIEUWBOUWPROJECTEN Mattijs van t Hoff & Jeroen Laven (STIPO) Momenteel zetten veel steden in op de ontwikkeling van gebieden binnen de stad in plaats van slaperige suburbs erbuiten.

Nadere informatie

De nieuwe entree van Hilversum

De nieuwe entree van Hilversum De nieuwe entree van Hilversum Het stationsgebied over vijftien jaar: een waardig visitekaartje voor de Mediastad in het groen. Door de ontwikkeling van deze belangrijke entree zet Hilversum zich weer

Nadere informatie

Hofman Dujardin Architecten. Hofman Dujardin Architecten BarentsKrans

Hofman Dujardin Architecten. Hofman Dujardin Architecten BarentsKrans Hofman Dujardin Architecten BarentsKrans Receptie balie in ontmoetingsgebied Atrium met bibliotheek Nieuw huis voor gerenommeerd advocaten- en notariskantoor Het gebouw stamt uit 1950 en heeft een vloeroppervlak

Nadere informatie

Post Acoustics. Akoestische lampen

Post Acoustics. Akoestische lampen Post Acoustics Akoestische lampen WAAROM AKOESTISCHE LAMPEN? Dit document geeft informatie over de manier waarop designlampen een grote bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van de akoestiek. Harde

Nadere informatie

GEMEENTEHUIS ESSEN. Project. Bouwheer. Bebouwde oppervlakte. Uitvoeringstermijn. Bouwkosten

GEMEENTEHUIS ESSEN. Project. Bouwheer. Bebouwde oppervlakte. Uitvoeringstermijn. Bouwkosten Project Uitbreiding gemeentehuis Essen -Twee delen nieuwbouw -Fietsenberging en openbaar toilet -Verbouwen bestaand deel Bouwheer Gemeentebestuur Essen Adres Heuvelplein 23 2910 Essen Bebouwde oppervlakte

Nadere informatie

IPSE YPENBURG APPARTEMENTEN EN ZORGPLAATSEN VOOR IPSE TE YPENBURG, DEN HAAG

IPSE YPENBURG APPARTEMENTEN EN ZORGPLAATSEN VOOR IPSE TE YPENBURG, DEN HAAG IPSE YPENBURG APPARTEMENTEN EN ZORGPLAATSEN VOOR IPSE TE YPENBURG, DEN HAAG In Ypenburg is AAARCHITECTEN benaderd voor het ontwerp van verschillende woningtypen. In het stedenbouwkundig plan van FARO en

Nadere informatie

Coffee and Bikes. Een fietsenstalling met koffiebar en werkplaats op de campus van de TU Delft.

Coffee and Bikes. Een fietsenstalling met koffiebar en werkplaats op de campus van de TU Delft. Coffee and Bikes Een fietsenstalling met koffiebar en werkplaats op de campus van de TU Delft. bibliotheek aula Mekelweg Het Plein 02 TU Delft De campus van de TU delft is voortdurend in ontwikkeling.

Nadere informatie

sikkelkruid 11 3824 PN AMERSFOORT

sikkelkruid 11 3824 PN AMERSFOORT sikkelkruid 11 3824 PN AMERSFOORT sikkelkruid 11 In de zeer gewilde wijk Nieuwland gelegen tussenwoning. Alstublieft. Met veel plezier presenteer ik u de verkoopbrochure van de Sikkelkruid 11 te Amersfoort.

Nadere informatie

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T 1 STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/4 2000 ANTWERP - BELGIUM STUDIO@STUDIOFARRIS.COM T + 32 3 237 64 18 WWW.STUDIOFARRIS.COM BTW BE0807 219 251 2 STABLE Studio Farris Architects heeft

Nadere informatie

STEDENBAAN Station Moerwijk

STEDENBAAN Station Moerwijk STEDENBAAN Station Moerwijk 400 meter 800 meter Bron: Gemeente Den Haag / 2005 Dauvellier Planadvies in opdracht van de Zuid-Hollandse Milieufederatie. Den Haag / januari 2006 Ideeschetsen voor verbetering

Nadere informatie

Palet Multifunctioneel Centrum te Dordrecht

Palet Multifunctioneel Centrum te Dordrecht Palet Multifunctioneel Centrum te Dordrecht Opdrachtgever: ProNet Projectontwikkeng BV te Dordrecht Ontwerp: 1993-1996 Realisatie: 1998-2000 Bruto vloeroppervlak: 3960 m2 Architectenmaatschap Groeneweg

Nadere informatie

BOVEN NIEUWSTRAAT 7 8261 HA KAMPEN

BOVEN NIEUWSTRAAT 7 8261 HA KAMPEN BOVEN NIEUWSTRAAT 7 8261 HA KAMPEN HOKSBERGEN MAKELAARDIJ Oudestraat 172 - Kampen -Tel (038) 333 10 43 Fax (038) 333 31 72 BOVEN NIEUWSTRAAT 7, KAMPEN Laat u aangenaam verrassen door de onverwachte ruimte

Nadere informatie

Stichting Living Daylights. Light Inspirations. ir Atto Harsta

Stichting Living Daylights. Light Inspirations. ir Atto Harsta Stichting Living Daylights Light Inspirations ir Atto Harsta oprichter & bestuurder Stichting Living Daylights directeur Aldus bouwinnovatie voorzitter Booosting ir Atto Harsta directeur Aldus bouwinnovatie

Nadere informatie

variant 1d 1d De nieuwbouw verdeelt het gebied duidelijk in twee pleinen: het Roselaarplein en de Nieuwe Markt.

variant 1d 1d De nieuwbouw verdeelt het gebied duidelijk in twee pleinen: het Roselaarplein en de Nieuwe Markt. wat spreekt u aan? bebouwing vervanging van het Mausoleum biedt nieuwe kansen! 1 Een aantrekkelijk plein wordt afgebakend door sterke wanden met uitnodigende en transparante etalages. Nu zijn er op de

Nadere informatie

Nagalmproblemen in Sportaccommodaties. ing. T. Appeldoorn Acour Lawaaibestrijding B.V.

Nagalmproblemen in Sportaccommodaties. ing. T. Appeldoorn Acour Lawaaibestrijding B.V. Nagalmproblemen in Sportaccommodaties Door: ing. T. Appeldoorn Acour Lawaaibestrijding B.V. Inleiding: Sportaccommodatie zijn vaak ruimtes met zeer veel nagalm. Dit is de consequentie van het grote volume

Nadere informatie

martiniziekenhuis schweitzerlaan paterswoldseweg het kantoor bedrijvenpark wonen

martiniziekenhuis schweitzerlaan paterswoldseweg het kantoor bedrijvenpark wonen Herbes temmin g van kan too r tot zo rghot n deuren s MA MA r i j k e v a douwe bo a studio m e Afstude r p r oj e c t el ukli e s ma k a r k o p g a v e Door de recessie is de leegstand van Nederlandse

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. VISIE OP DE OPGAVE 2. HET GEBOUW IN ZIJN OMGEVING 3. ARCHITECTUUR 4. HET FUNCTIONEEL ONTWERP 5. DUURZAAMHEID EN TECHNIEK 6.

INHOUDSOPGAVE 1. VISIE OP DE OPGAVE 2. HET GEBOUW IN ZIJN OMGEVING 3. ARCHITECTUUR 4. HET FUNCTIONEEL ONTWERP 5. DUURZAAMHEID EN TECHNIEK 6. INTRODUCTIE INHOUDSOPGAVE 1. VISIE OP DE OPGAVE 2. HET GEBOUW IN ZIJN OMGEVING 3. ARCHITECTUUR 4. HET FUNCTIONEEL ONTWERP 5. DUURZAAMHEID EN TECHNIEK 6. ONDERHOUD 7. HET PROCES 8. VRAGEN 1. VISIE OP DE

Nadere informatie

Protestantse gemeente Grote kerk

Protestantse gemeente Grote kerk Protestantse gemeente Grote kerk Analyse en voorlopig ontwerp door Margriet de Zwart Interieurarchitect 2017-04-21 Waterstaatskerk bouwjaar 1839-1841 Status Kerk en Rondeel rijksmonument Oude situatie:

Nadere informatie

Akoestisch Comfort. Visueel en akoestisch comfort. Lees meer info op onze website

Akoestisch Comfort. Visueel en akoestisch comfort. Lees meer info op onze website Akoestisch Comfort Visueel en akoestisch comfort. Lees meer info op onze website www.meinema.nl Akoestisch Comfort Swell Disq Desk Splitt Call Fuze Patch Tone Chat Wat doe je met een ruimte? Beter gezegd:

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN EISEN EIGEN WONING

PROGRAMMA VAN EISEN EIGEN WONING Bijlage III PROGRAMMA VAN EISEN EIGEN WONING De eisen die in een zogenaamd programma van eisen worden opgenomen bestaan grofweg uit drie soorten: Functionele en ruimtelijke eisen Materiaaleisen, vorm en

Nadere informatie

G R O U N D E D A R C H I T E C T U R E. Studio Rolf.fr i.s.m. Zecc Architecten. Zwarte Parel Rotterdam Zuid

G R O U N D E D A R C H I T E C T U R E. Studio Rolf.fr i.s.m. Zecc Architecten. Zwarte Parel Rotterdam Zuid zwarte parel rotterdam ZUID titel ontwerp voorgevel ontwerp interieur programma periode Zwarte Parel Rotterdam Zuid Studio Rolf.fr i.s.m. Zecc Architecten Studio Rolf.fr woning en atelier 2008-2010 Maatschappelijke

Nadere informatie

Kennispositiestudie. Comforttechnologie. Algemeen. Ir. Harm A.J. van Dartel. Definitie

Kennispositiestudie. Comforttechnologie. Algemeen. Ir. Harm A.J. van Dartel. Definitie Kennispositiestudie Comforttechnologie Ir. Harm A.J. van Dartel Regiobijeenkomsten VMRG April 2007 Algemeen Definitie Het optimaliseren van het gebruiksgemak en persoonlijk welbevinden met behulp van technologie.

Nadere informatie

HET HOF KROON OP S-HERTOGENBOSCH

HET HOF KROON OP S-HERTOGENBOSCH HET HOF KROON OP S-HERTOGENBOSCH Het Hof is een van de grootste woongebouwen van s-hertogenbosch. Dit sculpturale bouwblok brengt allure op een strategische plek in de stad: het markeert de beëindiging

Nadere informatie

KLEIN KLEIN HOFMEIJER

KLEIN KLEIN HOFMEIJER Amersfoort LORENTZSTRAAT 63 MAKELAARSHUIS KLEIN KLEIN HOFMEIJER THUIS IN AMERSFOORT AMERSFOORT De Onze Lieve Vrouwetoren is het middelpunt van de stad, gelegen aan één van de mooiste pleinen van de stad,

Nadere informatie

Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht.

Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht. VOORWOORD Geachte Fotoliefhebber, Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht. Gebouwen kunnen bij daglicht heel mooi zijn, maar in

Nadere informatie

Ongekende keuzemogelijkheden en in één dag gemonteerd

Ongekende keuzemogelijkheden en in één dag gemonteerd Voor u ligt de Plameco brochure met sfeerbeelden, impressies en mogelijkheden. Kijk, lees en geniet... (zo mooi kan het ook bij u worden!) Ongekende keuzemogelijkheden en in één dag gemonteerd Welkom U

Nadere informatie

Stationsgebied Hilversum. Hilversum. De groene loper naar de mediastad Stationsgebied

Stationsgebied Hilversum. Hilversum. De groene loper naar de mediastad Stationsgebied Stationsgebied Hilversum Hilversum De groene loper naar de mediastad 28.02.2019 Stationsgebied 02.10.2018 De pijlers voor een nieuw stationsgebied Warm thuiskomen in een levendig centrum Het kloppende

Nadere informatie

Visie stationsomgeving

Visie stationsomgeving Visie stationsomgeving 2015-2025 7 mei 2014 Ideeën 10 maart 3 thema s Perronoversteek / wijkverbinding Functies bebouwing Stationsplein Huidige perronoversteek Ideeën 10 maart Gelijkvloerse oversteek Oversteek

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie.

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie. Onderzoek Interview 1 Geslacht: Vrouw Leeftijd: 20 jaar Beroep: begeleider op kinderdagverblijf Smartphone: HTC XL Interview vragen algemeen Zo ja, van welk merk en wat voor abonnement heb je (zegt iets

Nadere informatie

Aan de Boompjes, tussen de verlengde Willemsbrug en Erasmusbrug, staat op een schitterende locatie dit unieke, hoogwaardige en duurzame kantoorgebouw

Aan de Boompjes, tussen de verlengde Willemsbrug en Erasmusbrug, staat op een schitterende locatie dit unieke, hoogwaardige en duurzame kantoorgebouw www.boompjes258.nl Aan de Boompjes, tussen de verlengde Willemsbrug en Erasmusbrug, staat op een schitterende locatie dit unieke, hoogwaardige en duurzame kantoorgebouw (energielabel A). De voorgevel

Nadere informatie

Interieur kantoorruimte te Tubbergen

Interieur kantoorruimte te Tubbergen Interieur kantoorruimte te Tubbergen Projectnummer: 09-292 Deze kantoorruimte staat aan de rand van het industrieterrein in Tubbergen. De indeling van deze kantoorruimte is zorgvuldig ontworpen naar de

Nadere informatie

MULTIPROJECT. Individueel werkstuk Architectuur. Loca e: Den Bosch, Kop van het Zand Disipline: A Gevel

MULTIPROJECT. Individueel werkstuk Architectuur. Loca e: Den Bosch, Kop van het Zand Disipline: A Gevel MULTIPROJECT Individueel werktuk Architectuur Loca e: Den Boch, Kop van het Zand Diipline: A Gevel Student: Sander van Baalen Studentnummer: 0738757 Begeleider: Jan van der Meulen Mul groep: 2. INLEIDING

Nadere informatie

interieur 3e verdieping gebouw H

interieur 3e verdieping gebouw H Erasmus Universiteit Rotterdam interieur 3e verdieping gebouw H jefvandenputte architectuur 1 2 opgave De opgave heeft betrekking op de 3e verdieping van gebouw H van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Nadere informatie

nieuwbouw woning Stramproy 10 juni 2011 architecture.com

nieuwbouw woning Stramproy 10 juni 2011 architecture.com nieuwbouw woning 10 juni 2011 architecture.com architecture Qarchitecture. Niets uit dit bestek / drukwerk mag worden verveelvoudigd en / of openbaar gemaakt d.m.v. drukwerk, fotokopie, microfilm of op

Nadere informatie

Inhoud. 11 Verkoopondersteuning. Ontdek je huis. Licht+lampen. Meubels. Kleuren. Materialen. Bakstenen en dakpannen. Stoffering. website.

Inhoud. 11 Verkoopondersteuning. Ontdek je huis. Licht+lampen. Meubels. Kleuren. Materialen. Bakstenen en dakpannen. Stoffering. website. Inhoud Ontdek je huis 1 Kleuren 2 Materialen 3 Meubels 5 Stoffering 6 Licht+lampen 7 Bakstenen en dakpannen 11 Verkoopondersteuning 14 website presentatie brochures Ontdek je huis Online uw woning inrichten

Nadere informatie

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 programma 19:30-19:40 19:40-19:45 19:45-20:15 20:15-20:30 20:30-21:00 21:00-21:15 Welkom (Wimar Jaeger) Toelichting op de

Nadere informatie

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Portfolio Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Kavelwoning.nl de website met moderne zelfbouw woningen voor particulieren Kavelwoning.nl is opgezet door met als doel om het woningaanbod voor particulieren

Nadere informatie

VOOR EN ACHTERGEVEL HINTHAMERSTRAAT 100 monu-

VOOR EN ACHTERGEVEL HINTHAMERSTRAAT 100 monu- Hinthamerstraat 100 6 unieke monumentale appartementen CENTRUM S-HERTOGENBOSCH VOOR EN ACHTERGEVEL HINTHAMERSTRAAT 100 monu- KELDER nieuw jasje BEGANE GROND EERSTE VERDIEPING TWEEDE VERDIEPING overzicht

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

FASCINATIE / FLEXIBILITEIT

FASCINATIE / FLEXIBILITEIT THE BARCODE Freek Bronsvoort - 1317768 Architecture - P5-08 November 2012...creating a mixed use program for Amsterdam North FASCINATIE / MIXED USE FASCINATIE / FLEXIBILITEIT FLEX WERKEN FILE VORMING BIJLMERMEER

Nadere informatie

Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin, Barendrecht

Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin, Barendrecht Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin, Barendrecht Programma Basisschool, kinderopvang en BSO, sportzaal, balletzaal, wijkteams, Centrum Jeugd en Gezin Locatie Barendrecht Setting Groen-stedelijk

Nadere informatie

PGEM complex, Doetinchem. Meike Savelkouls

PGEM complex, Doetinchem. Meike Savelkouls PGEM complex, Doetinchem Meike Savelkouls Waarom is het PGEM complex een Rijksmonument? Waarom is het PGEM complex een Rijksmonument? Mede vanwege zijn industriële verleden als nutsbedrijf. Waarom is het

Nadere informatie

Hoe ontwerp je een concertzaal en popzaal ineen?

Hoe ontwerp je een concertzaal en popzaal ineen? Hoe ontwerp je een concertzaal en popzaal ineen? Onderwerp: Geluid, Ontwerpen Begrippen: Frequentie In een concertzaal is het erg belangrijk dat het geluid van het orkest overal in de zaal goed klinkt.

Nadere informatie

Te beginnen bij de vloer

Te beginnen bij de vloer Akoestiek op de werkplek Te beginnen bij de vloer Bedrijven profiteren van tevreden, gezonde werknemers Elk jaar raken er duizenden werkdagen verloren als gevolg van ziekteverzuim, wat resulteert in verloren

Nadere informatie

Helenusstraat 1 Almere Poort v.o.n.

Helenusstraat 1 Almere Poort v.o.n. Helenusstraat 1 Almere Poort 379.000 v.o.n. algemene informatie plattegrond getekende impressies Deze brochure is met zorg samengesteld uit de beschikbare gegevens. Aan de opgegeven afmetingen en informatie

Nadere informatie

Minervahaven - MEDIAHAVEN - Amsterdam

Minervahaven - MEDIAHAVEN - Amsterdam Minervahaven - MEDIAHAVEN - Amsterdam Minervahaven - MEDIAHAVEN - Amsterdam Op het grensvlak van stad en haven ligt aan het IJ Stadshaven Houthaven. Dit gebied is gelegen ten noordwesten van het centrum

Nadere informatie

Altijd en overal licht

Altijd en overal licht SINGELWONINGEN - 1 Welkom in je nieuwe huis Altijd en overal licht Ashok Bhalotra is een architect van wereldfaam. Als architectstedenbouwkundige ontwierp hij in binnen- en buitenland voor tientallen beeldbepalende

Nadere informatie

BOUWHULPGROEP ACTIVE HOUSE Ontwerpen met specificaties

BOUWHULPGROEP ACTIVE HOUSE Ontwerpen met specificaties BOUWHULPGROEP ACTIVE HOUSE Ontwerpen met specificaties BOUWHULPGROEP: advies en architectuur Architectuur en stedenbouw: de bestaande stad Advisering: wijk- en locatieontwikkeling Innovatie: energie, milieu

Nadere informatie

Transformatie Schedeldoekshavencomplex

Transformatie Schedeldoekshavencomplex P5 Presentatie CONCEPT RMIT MIXED PROJECTS Transformatie Schedeldoekshavencomplex Dit is niet de definitieve afstudeerpresentatie! Schedeldoekshavencomplex Architect: Lucas & Niemeijer Bouw: 1972-1978

Nadere informatie

MFA DONGEN De Cammeleur

MFA DONGEN De Cammeleur MFA DONGEN De Cammeleur Omschrijving project Een belangrijk gebouw op een imposante locatie. Het ontwerp vormt een synergie tussen de statige uitstraling van de bebouwing gelegen aan het historische lint

Nadere informatie

Slootermeerschool Amsterdam Nieuw West. Modellenstudie nieuwe gymzaal 23 februari 2015

Slootermeerschool Amsterdam Nieuw West. Modellenstudie nieuwe gymzaal 23 februari 2015 Slootermeerschool Amsterdam Nieuw West Modellenstudie nieuwe gymzaal 23 februari 2015 Slootermeerschool Amsterdam Nieuw West Modellenstudie nieuwe gymzaal Studie: Inbo Rowin Petersma rowin.petersma@inbo.com

Nadere informatie

Het geheim van Den Haag m 2 v.v.o. monumentale allure met moderne kantoorruimte gelegen aan de Hofvijver

Het geheim van Den Haag m 2 v.v.o. monumentale allure met moderne kantoorruimte gelegen aan de Hofvijver Het geheim van Den Haag 5.410 m 2 v.v.o. monumentale allure met moderne kantoorruimte gelegen aan de Hofvijver v i j v e r b e r g i i i Inhoudsopgave 2 Het geheim van Den Haag: Vijverberg III 4 Modern

Nadere informatie

HOUTSKELET BOUW AKOESTISCH COMFORT

HOUTSKELET BOUW AKOESTISCH COMFORT HOUTSKELET BOUW AKOESTISCH COMFORT 2 4 3 1 5 6 METEN IS WETEN De eigenaar van de houtskeletbouwwoning waarvan wij het grondplan afbeelden wilde de exacte akoestische prestaties van zijn woning kennen en

Nadere informatie

Foto 1: krotten langs de wegen. Foto 3: Wat een drukte op de straten. Foto 4: Kraampjes en straatverkopers langs de wegen

Foto 1: krotten langs de wegen. Foto 3: Wat een drukte op de straten. Foto 4: Kraampjes en straatverkopers langs de wegen Dag 1: Lange reis en eerste indrukken Nadat we afscheid hadden genomen van onze familie en vrienden stapten we in het vliegtuig op Schiphol naar Mumbai. Donderdag 12 februari 's ochtends om 07.00 kwamen

Nadere informatie

Koop kantoorruimte op Reeweg Oost 123 te Dordrecht (prijs op aanvraag)

Koop kantoorruimte op Reeweg Oost 123 te Dordrecht (prijs op aanvraag) Koop kantoorruimte op Reeweg Oost 123 te Dordrecht (prijs op aanvraag) Aanbiedende partij: Waltmann Bedrijfshuisvesting Email: bedrijfshuisvesting@waltmann.com Telefoon: 078 6141030 Website: http://www.waltmann.com

Nadere informatie

Gezondheidscentrum De Hertog

Gezondheidscentrum De Hertog Het Bolwerk - Heeres & de Groot - de Bruin & Zwager Hertog van Saxenlaan 36, Franeker Aantal patiënten: 15.843 7FTE HA Oppervlakte huisartsenpraktijk 931m2 nieuwbouw In gezondheidscentrum De Hertog kunnen

Nadere informatie

Zelfbouwhuis a&m ReseT architecture

Zelfbouwhuis a&m ReseT architecture RESET ARCHITECTURE Zelfbouwhuis a&m zelfbouwhuis a&m Ontwerpen voor zelfbouwers vereist eenvoud in constructie- en bouwmethoden maar creëert ook mogelijkheden om heel specifiek en expliciet te zijn in

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

genmab cepezed situatie

genmab cepezed situatie genmab genmab Het nieuwe hoofdkantoor van Genmab op het Science Park Utrecht is een integraal ontwerp van en interieur. De nieuwbouw is onder meer ontworpen op een open werkcultuur en intensieve interactie,

Nadere informatie

Rijkskantoor Roermond

Rijkskantoor Roermond Opdrachtgever: Programma Start ontwerp: Oplevering: Design en Build ontwerp tbv selectie Renovatie Rijkskantoor Exterieur en interieur november 2015 januari 2016, helaas geen vervolg Openheid, transparantie

Nadere informatie

Vragenlijst (stedelijke) stille gebieden

Vragenlijst (stedelijke) stille gebieden Vragenlijst (stedelijke) stille gebieden Algemeen 0. Kies uit de hieronder gegeven foto in welk gebied u het meest bezoekt. Spinozapark Zuiderpark Gebruik van het gebied (park) U.1. Waarom bezoekt u dit

Nadere informatie

Met Parans Solar Lighting. is het alsof je de aanwezigheid van de natuur ervaart.

Met Parans Solar Lighting. is het alsof je de aanwezigheid van de natuur ervaart. 2012 Met Parans Solar Lighting 360 is het alsof je de aanwezigheid van de natuur ervaart. Het Parans systeem Parans Solar lighting creëert een unieke ambiance binnenshuis, doordat de variatie van het

Nadere informatie

Copyright en realisatie: http://www.makelaarsfolders.nl MAKELAARSGILDE. Koolstraat 11 te Leiden. 150.000,- kosten koper. www.remax.

Copyright en realisatie: http://www.makelaarsfolders.nl MAKELAARSGILDE. Koolstraat 11 te Leiden. 150.000,- kosten koper. www.remax. MAKELAARSGILDE Koolstraat 11 te Leiden 150.000,- kosten koper www.remax.nl In 2008 gebouwd huisje volgens de moderne bouweisen. Hierdoor ondervindt u het woongenot van nieuwbouw in het oude centrum van

Nadere informatie

MAKELAARSGILDE. Bloemstraat 9 te Leiden. 175.000,- k.k. www.remax.nl

MAKELAARSGILDE. Bloemstraat 9 te Leiden. 175.000,- k.k. www.remax.nl MAKELAARSGILDE Bloemstraat 9 te Leiden 175.000,- k.k. www.remax.nl In een gezellige autovrije straat gelegen, moderne, goed onderhouden 3 kamer tussenwoning met tuin op het westen. Opvallend in deze woning

Nadere informatie

Wordt vervolgd. Een reis van verwondering, humor en transformatie

Wordt vervolgd. Een reis van verwondering, humor en transformatie Belcrum Liniekwartier Faam Braakliggend terrein Station Breda Wanneer reizigers met de trein door Breda trekken, worden verschillende indrukken van de stad opgedaan. Eén van die indrukken zijn de braakliggende

Nadere informatie

Rechtbank Rotterdam 03 december 2015

Rechtbank Rotterdam 03 december 2015 Rijksvastgoedbedrijf Ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties Beeldkwaliteit Rechtbank Rotterdam 03 december 2015 Inleiding In dit beeldkwaliteitplan worden de ambities voor de verschijning

Nadere informatie