MINDFULNESS VOOR JONGEREN EN VOOR KINDEREN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MINDFULNESS VOOR JONGEREN EN VOOR KINDEREN"

Transcriptie

1 BIJSCHOLING MINDFULNESS VOOR JONGEREN EN VOOR KINDEREN In onze drukke maatschappij ervaren ook jongeren en kinderen stress. Een aantal onder hen voelt zich onder druk gezet om te presteren, ze voelen zich opgejaagd en piekeren veel. Mindfulness kan hen helpen om meer rust en vertrouwen in zichzelf te vinden en op een open en vriendelijke manier in het leven te staan. Je bent een erkende mindfulnesstrainer en je wil je specialiseren in het werken met de doelgroep van kinderen en/of van jongeren. Dan hebben we goed nieuws voor jou. Er worden in het academiejaar twee nieuwe modules ingericht voor Mindfulnesstrainers om hun vaardigheden en inzichten te verdiepen: Mindfulness voor jongeren en Mindfulness voor kinderen. Jongeren: Start 19 oktober 2013 Kinderen: Start 15 maart 2014 Doelgroep Mindfulnesstrainers Deze bijscholing richt zich enkel tot wie werd opgeleid tot Mindfulnesstrainer. Je bent houder van een getuigschrift van het postgraduaat Mindfulness van de Arteveldehogeschool of een certificaat uitgereikt door IAM of door een instelling die een gelijkwaardig aanbod heeft. Je ontvangt een certificaat: Mindfulnesstrainer jongeren of Mindfulnesstrainer kinderen wanneer je slaagt in een eindopdracht opgegeven door de trainers. Je krijgt een attest van deelname indien je niet deelneemt aan de certificering.

2 HERFST 2013 Mindfulnesstrainer voor jongeren Lesgevers en Inhoud Jongerentraining Mindfulness vermindert de kans op depressiegerelateerde klachten bij jongeren. Een onderzoek naar het programma Mindfulness voor jongeren (juni 2012) van David Dewulf Leerlingen van het secundair onderwijs die in de klas een mindfulness-training volgen, rapporteren minder aanwijzingen voor depressie, angst of stress. Ze hebben ook minder kans op het ontwikkelen van uitgesproken klachten die kunnen wijzen op depressie. Mindfulness werd al vaker getest en toegepast bij depressieve patiënten. In deze studie werd de methode voor het eerst bij een grote groep jongeren in een Vlaamse schoolcontext onderzocht. Aan het onderzoek nam een vierhonderdtal leerlingen deel uit het derde tot het zesde jaar van vijf middelbare scholen. Verder staat vast dat stressgerelateerde klachten en angstsymptonen ook verminderen. Het gevoel van eigenwaarde en zelfcompassie wordt versterkt. Jongeren staan erg open en zijn nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen en manieren om in het leven te staan. Ook al laten ze het minder open en minder direct blijken, mindfulness is voor hen een zeer waardevolle bijdrage in hun intense zoektocht naar volwassenheid en een eigen identiteit. Jongeren in dit proces begeleiden is een boeiende en uitdagende aangelegenheid voor elke trainer! Inhoud 3 dagen Trainersvaardigheden en inzichten voor trainers Gedurende deze opleiding leer je het mindfulnessprogramma voor jongeren. Dankzij de afwisseling tussen meditatie en levendige metaforen kunnen bepaalde boodschappen op een diepgaande manier ervaren worden. Anekdotes uit de praktijk worden afgewisseld met aangepaste oefeningen en onderwerpen uit de leefwereld van de jongeren. We oefenen het 8-weken programma in op een praktische manier. Onderwerpen die aan bod komen: Obstakels bij het oefenen en de buschauffeur De 9 punten en het verhaal van Mohini De aanpak van stress in de leefwereld van jongeren De aanpak van gedachten: meneer en mevrouw commentaar De mandala van zijn: het effect van gedachten op je gevoel en emoties

3 Invloed van waarneming: de fles En meer Er wordt een eindwerk gevraagd in functie van certificering. David Dewulf David is arts en introduceerde het begrip mindfulness in Vlaanderen. David is oprichter en coördineert de werking van I AM Hij werkt samen met de universiteit Gent rond depressie en met KU Leuven voor wetenschappelijk onderzoek. David is auteur van vele boeken over mindfulness. Mindful Parenting Mindful Ouderschap is een methode om stress in de opvoeding te verminderen en de relatie tussen ouder en kind of jongere te verbeteren. De methode is onderzocht bij de Universiteit van Amsterdam en bleek effectief. Naast een positief effect op stress en een verbeterde relatie tussen ouder en kind of jongere, bleek er ook een positief effect te zijn op gedragsproblemen en psychische problemen bij ouders en kinderen of jongeren. Kathleen Restifo Dr. Kathleen Restifo is klinisch psycholoog, psychotherapeut en mindfulnesstrainer gespecialiseerd in kinderen, adolescenten en gezinnen. Ze is oprichter van Mindful Families en docent aan de Universiteit Maastricht. Psycho-sociale ontwikkeling bij jongeren Gino Ameye zal een avond rond psycho-sociale ontwikkeling en problemen bij jongeren brengen waarbij hij meer inzicht zal geven in de problemen die zich hierbij kunnen voordoen. Gino Ameye Gino Ameye is werkzaam als therapeutisch verantwoordelijke in de Kaap, dienst kinder -en jeugdpsychiatrie, afdeling van het Psychiatrisch Centrum Caritas in Melle. Hij was lector aan de Hogeschool Gent van 2002 tot 2006 (vak psychopathologie) en heeft een zelfstandige praktijk. Spreekruimte is een groepspraktijk waar vier ervaren therapeuten kinderen, jongeren en volwassenen ontmoeten met een breed scala aan psychische klachten en problemen.

4 Inschrijving Inschrijven kan via onze website: -) Korte opleidingen -) Mindfulness voor kinderen en jongeren -) Inschrijven Of via volgende link: INSCHRIJVEN Prijs: 555, euro voor 4 zaterdagen + 2 avonden, te betalen na ontvangst factuur Aantal deelnemers Minimum 15, maximum 21. Data 3 zaterdagen jongerentraining door David Dewulf: 19 oktober, 9 november en 23 november 2013, van 9u30 tot 16u30 1 zaterdag Mindful Parenting door Katleen Restifo op 30 november 2013, van 9u30 tot 16u30 1 avond rond psycho-sociale ontwikkeling van jongeren tussen 14 en 18 jaar door Gino Ameye: donderdag 14 november u-21u30 1 terugvoormiddag onder supervisie van David Dewulf, 29 maart 2014 van 9u30 tot 12u30. Waar Arteveldehogeschool Campus Kantienberg, Voetweg 66, 9000 Gent Ligging en bereikbaarheid met de wagen en het openbaar vervoer: -) Arteveldehogeschool -) campus Kantienberg Parkeren kan in de ondergrondse parking Sint-Pietersplein (3 min. wandelafstand)

5 LENTE 2014 Mindfulnesstrainer voor kinderen (5-12 jaar) Lesgevers en Inhoud De training Inhoud Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde methode die kinderen helpt meer in hun innerlijke kracht te komen en te blijven. Kinderen die de mindfulnessvaardigheden beoefenen ervaren meer zelfvertrouwen en een betere gemoedstoestand. Ze gaan blijer en met meer veerkracht door het leven en gaan minder in conflict met hun omgeving. Kinderen hebben niet enkel baat bij het 'zelf' oefenen van mindfulnessvaardigheden. Ook ouders en opvoeders die hun aandacht trainen en deze kwaliteit integreren in de opvoeding, helpen hun kinderen dichter bij zichzelf te komen. Mindfulness for Kids is een 8-wekenprogramma voor kinderen van 6 tot 12 jaar met een minimaal normale intellectuele begaafdheid. Kinderen leren hier in kleine groepjes op een speelse manier vaardigheden aan die in het dagelijks leven goed van pas komen. Om het proces te versterken oefent bij de jongste kinderen ook hun ouder mee. Deze training: versterkt aandacht en concentratie leert kinderen te ontspannen leert kinderen omgaan met emoties helpt kinderen stoppen met piekeren ondersteunt creatief denken ontwikkelt compassie, een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Doel Deelnemers een overzicht aanbieden van MBSR & MBCT en de basisvaardigheden dieper integreren. Je maakt kennis met en oefent de principes van opvoeden in verbondenheid en mindful communiceren. Als kindertrainer in wording krijg je uitvoerige informatie uit de praktijkervaring en uitgebreid gelegenheid tot het versterken van je trainerscapaciteiten. Je leert een 8-weken programma op maat van kinderen. Zo kun je met een solide bagage zelf aan het werk met Mindfulness for Kids.

6 Opbouw Deze 4-daagse opleiding Trainer Mindfulness for kids bestaat uit 2 keer 2 volle dagen, met tussenin huiswerkopdrachten. Tijdens de opleiding staat het 8-wekenprogramma voor kinderen van A tot Z in de kijker. De trainers delen daarbij uitgebreid hun praktijkervaring. We werken met videofragmenten en rollenspel. Lydia Castiglione Lydia is Klinisch Psychologe, met een specialisatieopleiding in Creatieve Interactie. Ze heeft ervaring in de ambulante drughulpverlening, de bijzondere jeugdzorg en het onderwijs. Vanuit een professionele nieuwsgierigheid volgde Lydia de 8-weken training bij I AM. Sindsdien is Mindfulness voor Lydia een heel bijzondere manier van leven. Marleen Aendekerk Marleen volgde de opleiding evolutiepsychologie. Hierdoor heeft ze de wereld en zichzelf anders leren zien. Mindfulness was hierop een mooie verdieping. Door haar job als onderwijzeres was ze er al snel van overtuigd dat kinderen best zouden opgroeien met mindfulness. Daarom volgde ze de opleiding tot kindertrainster alsook de opleiding tot volwassentrainer. Mindful Opvoeden In deze twee avonden sta je als trainer stil bij hoe je ouders kan helpen bij het proces van bewust opvoeden van hun kinderen. Veronique Benoit zal deze avonden begeleiden. Zij baseert zich voor deze avonden op het boek Mindful opvoeden van Virginie Vandaele: Mindful opvoeden is het eerste boek dat de basisvaardigheden van mindfulness toespitst op het bewust opvoeden van kinderen. Het is een groeiboek voor ouders en leerkrachten over bewust aanwezig zijn, vrij zijn en kiezen, los van ingesleten gedragspatronen en vastgeroeste verwachtingen. Veronique Benoit Veronique is van basisopleiding kinesitherapeut. Ze heeft heel wat bijkomende opleidingen gevolgd: Master specialist Caycediaanse sofrologie, Mindfulness trainer, Integratieve psychotherapie, Relaxatietherapiespanningen. Veronique raakte gefascineerd door de wijze waarop je met stress kan omgaan vanuit mindfulness, ze wil deze weg graag delen met anderen.

7 Inschrijving Inschrijven kan via onze website: -) Korte opleidingen -) Mindfulness voor kinderen en jongeren -) Inschrijven Of via volgende link: INSCHRIJVEN Prijs: 555, euro voor 4 zaterdagen + 2 avonden, te betalen na ontvangst factuur Data 4 zaterdagen training begeleid door Lydia Castiglione & Marleen Aendekerk: 15 maart, 26 april, 17 mei, 21 juni 2014, van 9u30 tot 16u30 2 dinsdagavonden mindful opvoeden begeleid door Veronique Benoit: 1 april en 13 mei telkens van 18u30 tot 21u30. Aantal deelnemers Minimum 15, maximum 21. Waar Arteveldehogeschool Campus Kantienberg, Voetweg 66, 9000 Gent Ligging en bereikbaarheid met de wagen en het openbaar vervoer: -) Arteveldehogeschool -) campus Kantienberg: Parkeren kan in de ondergrondse parking Sint- Pietersplein (3 min. wandelafstand) Vragen? Contacteer Nathalie Coene, inschrijving + administratieve vragen nathalie.coene@arteveldehs.be Anne Breda, coördinator postgraduaat Mindfulness, inhoudelijke + praktische vragen anne.breda@arteveldehs.be

Als er eentje anders is

Als er eentje anders is Lenteforum Als er eentje anders is Stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen met een autismespectrumstoornis Woensdag 14 mei 2014 Forum staat voor marktplaats. Op deze forumdag willen we plaats

Nadere informatie

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Aandachttraining/Mindfulnesstraining 2 Deze folder geeft u informatie over Mindfulness-Based Cognitieve Therapie. Deze mindfulnesstraining wordt op de afdeling

Nadere informatie

Omgaan met stress Rust brengen bij uw kind. www.kiddyminds.be

Omgaan met stress Rust brengen bij uw kind. www.kiddyminds.be Omgaan met stress Rust brengen bij uw kind Oprichters vzw. Veronique Benoit Kinesitherapeute, relaxatietherapeute, sofrologe, psychotherapeute, mindfulnesstrainer Auteur: Ontspanningskalender, mindful

Nadere informatie

MINDFULNESS OPVOLGTRAINING. MILDHEID & (ZELF)COMPASSIE -Maandagavond 5, 12, 19, 26 november en 3 december 2012 -

MINDFULNESS OPVOLGTRAINING. MILDHEID & (ZELF)COMPASSIE -Maandagavond 5, 12, 19, 26 november en 3 december 2012 - MINDFULNESS OPVOLGTRAINING MILDHEID & (ZELF)COMPASSIE -Maandagavond 5, 12, 19, 26 november en 3 december 2012 - Compassie of mededogen is het vermogen om ons betrokken te voelen bij emotionele pijn, zowel

Nadere informatie

Mindfulness voor kinderen en ouders

Mindfulness voor kinderen en ouders Mindfulness voor kinderen en ouders Anne Formsma, MSc. UvA minds/uva minds You Inhoud Wat is Mindfulness? Waarom Mindfulness voor kinderen en ouders? De training Oefeningen Video Oefening Wat is Mindfulness?

Nadere informatie

Psychotherapiepraktijk ACT Academie te Ranst (oostelijk van Antwerpen)

Psychotherapiepraktijk ACT Academie te Ranst (oostelijk van Antwerpen) Psychotherapiepraktijk ACT Academie te Ranst (oostelijk van Antwerpen) Locatie: Massenhovensesteenweg 37B (let op: niet bis), 2520 Ranst (afrit 19 (Massenhoven) op de E313 richting Hasselt, op 10 min.

Nadere informatie

MINDFULNESS TRAINING. MINDFUL ZWANGER ZIJN - Elke dinsdagavond van 17 april tot 22 mei 2012 -

MINDFULNESS TRAINING. MINDFUL ZWANGER ZIJN - Elke dinsdagavond van 17 april tot 22 mei 2012 - MINDFULNESS TRAINING MINDFUL ZWANGER ZIJN - Elke dinsdagavond van 17 april tot 22 mei 2012 - Zwangerschap is meestal een gelukkige en boeiende tijd. Het is ook een tijd van grote veranderingen. Stress

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

MINDFULNESS PUBLIEKSSYMPOSIUM. voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden

MINDFULNESS PUBLIEKSSYMPOSIUM. voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden MINDFULNESS PUBLIEKSSYMPOSIUM voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden Zaterdag 30 augustus 2014 Toelichting Ook dit jaar organiseert het Radboud Universitair Medisch Centrum

Nadere informatie

Mindfulnesstraining Aandachttraining. Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT)

Mindfulnesstraining Aandachttraining. Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) Mindfulnesstraining Aandachttraining Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) 2 Deze folder geeft u informatie over Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT). De mindfulnesstraining wordt aangeboden

Nadere informatie

MINDFULNESS KENNISMAKING. MILDHEID & (ZELF)COMPASSIE - Donderdagvoormiddag 8 maart 2012 -

MINDFULNESS KENNISMAKING. MILDHEID & (ZELF)COMPASSIE - Donderdagvoormiddag 8 maart 2012 - MINDFULNESS KENNISMAKING MILDHEID & (ZELF)COMPASSIE - Donderdagvoormiddag 8 maart 2012 - Compassie of mededogen is het vermogen om ons betrokken te voelen bij emotionele pijn, zowel die van onszelf als

Nadere informatie

Opbouw van de opleiding tot kindertrainer

Opbouw van de opleiding tot kindertrainer Opbouw van de opleiding tot kindertrainer Het toepassen van MBCT of MBSR als trainer of therapeut voor kinderen leert men niet in 8 weken. Het vraagt een grondige voorbereiding en een gestructureerde opleiding.

Nadere informatie

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen? Wil je mindfulness

Nadere informatie

Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten

Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten DRIEDAAGSE VORMINGSREEKS Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten STUDIEDAG E Het nut van ADL- evaluatie in de diagnostiek van dementie en andere cognitieve aandoeningen In

Nadere informatie

Mindful Coachen Amsterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Amsterdam tweejarige opleiding Mindful Coachen Amsterdam Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen?

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG VRIJDAG 13 MAART 2015 STUDIEDAG SO YOU THINK YOU CAN PLAY? STUDIEDAG JONGE KINDEREN LEREN EN LATEN SPELEN IS EEN VAK. ERGOTHERAPIE HANDIGE TIPS VOOR SPELBEGELEIDING VOOR THERAPEUTEN. BIJ ROUW EN PALLIATIEVE

Nadere informatie

Caycediaanse Sofrologie VBOV 06 mei 2019

Caycediaanse Sofrologie VBOV 06 mei 2019 Caycediaanse Sofrologie VBOV 06 mei 2019 Sofronisch bewustzijn = verworven bewustzijn Bewustzijnstoestanden Verkrampt bewustzijn Dagelijks bewustzijn Sofronisch/ verbonden bewustzijn Waken Isocay bewustzijn

Nadere informatie

Mindfulness. Voor wie? Mindfulness helpt je hierbij!

Mindfulness. Voor wie? Mindfulness helpt je hierbij! Mindfulness Mindfulness is het trainen van je aandacht en je geest, je krijgt inzicht hoe je geest werkt. Gedachten, oordelen en emoties zijn vaak oorzaak van emotionele, lichamelijke en geestelijke pijn.

Nadere informatie

Dinsdag 27 september 2011 Jaarbeurs Utrecht. Ervaringen en toepassing in de GGZ, jeugdzorg en school. Cursussen & Congressen

Dinsdag 27 september 2011 Jaarbeurs Utrecht. Ervaringen en toepassing in de GGZ, jeugdzorg en school. Cursussen & Congressen Vorige congres beoordeeld met een 8! Inzicht in de verschillende methoden van Mindfulness bij kinderen en gezinnen Praktische sessies en trainingen Dinsdag 27 september 2011 Jaarbeurs Utrecht Congres Mindfulness

Nadere informatie

Opbouw van de opleiding tot kindertrainer

Opbouw van de opleiding tot kindertrainer Opbouw van de opleiding tot kindertrainer Het toepassen van MBCT of MBSR als trainer of therapeut voor kinderen leert men niet in 8 weken. Het vraagt een grondige voorbereiding en een gestructureerde opleiding.

Nadere informatie

DE MINDFUL BOX: 7 MINDFULNESS PRINCIPES VOOR OP HET WERK

DE MINDFUL BOX: 7 MINDFULNESS PRINCIPES VOOR OP HET WERK MINDFULNESS STUDIEDAG DE MINDFUL BOX: 7 MINDFULNESS PRINCIPES VOOR OP HET WERK THINKING AND ACTING OUT OF THE BOX - Donderdag 22 december 2011 - MINDFOCUS, Mindfulness en focus op het werk. 1 MINDFOCUS

Nadere informatie

Congres. Mindfulness bij ouders, kinderen en jongeren. Inschrijven via: www. lannoocampus-academie.nl

Congres. Mindfulness bij ouders, kinderen en jongeren. Inschrijven via: www. lannoocampus-academie.nl Congres Met het nieuwe evidence based behandelprogramma Mindful parenting Mindfulness bij ouders, kinderen en jongeren In de GGZ, opvoedingsondersteuning, zwangerschapsbegeleiding en op school Mindfulness

Nadere informatie

Mindfulness. voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden

Mindfulness. voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden Mindfulness publiekssymposium voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden Zaterdag 31 augustus 2013 Toelichting Ook dit jaar organiseert het Radboud Universitair Medisch Centrum

Nadere informatie

Train the trainer. Zorg-Esperanto. De kracht van eenvoud

Train the trainer. Zorg-Esperanto. De kracht van eenvoud Train the trainer Zorg-Esperanto De kracht van eenvoud 1. Over Zorg-Esperanto Zorg-Esperanto biedt inzicht in zorgsituaties, in de gewenste resultaten of doelen van de zorg en de middelen om deze doelen

Nadere informatie

1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans

1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans Welzijn 1 1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans 1.1. Wat is Herstel en Balans? Een ingrijpende operatie, vermoeidheid na de bestraling en chemotherapie, weer aan het werk willen maar de

Nadere informatie

Opleiding Creatieve Therapie

Opleiding Creatieve Therapie Opleiding Creatieve Therapie Kunst van het leven Veel mensen vinden het lastig om te verwoorden wat zij denken, voelen en ervaren. Ze hebben er geen woorden voor of juist zoveel dat ze er geen wijs uit

Nadere informatie

Maak kennis met programma s voor het geestelijk welzijn van jongeren in het secundaire onderwijs

Maak kennis met programma s voor het geestelijk welzijn van jongeren in het secundaire onderwijs STUDIEMIDDAG: "HOOFD EN HART OP SCHOOL" 20 FEBRUARI 2013 IN ANTWERPEN Maak kennis met programma s voor het geestelijk welzijn van jongeren in het secundaire onderwijs 13.00-14.00 uur Onthaal 14.00-14.15

Nadere informatie

INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK

INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK DONDERDAG 17 MAART 2016 INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK Graag nodigen we je uit op de inspiratiedag rond ergotherapie en herstelgerichte zorg in de praktijk. Deze dag

Nadere informatie

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN DONDERDAG 22 JUNI 2017 CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN STUDIEDAG VERSTANDELIJKE BEPERKING ERGOTHERAPIE HOE STEMMEN WE ONZE ONDERSTEUNING ECHT AF OP HUN VRAAG? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER

Nadere informatie

WORKSHOPS EN TRAININGEN NAJAAR 2013. Georganiseerd door STUVO-KAHO Technologiecampus in samenwerking met STUVO-LUCA

WORKSHOPS EN TRAININGEN NAJAAR 2013. Georganiseerd door STUVO-KAHO Technologiecampus in samenwerking met STUVO-LUCA WORKSHOPS EN TRAININGEN NAJAAR 2013 Georganiseerd door STUVO-KAHO Technologiecampus in samenwerking met STUVO-LUCA Uitstelgedrag te lijf: doe het nu! * Blijf je taken voor je uitschuiven? * Begin je pas

Nadere informatie

Een boeiende tocht. EDEL MAEX in "Mindfulness: in de maalstroom van je leven"

Een boeiende tocht. EDEL MAEX in Mindfulness: in de maalstroom van je leven We ervaren in het maatschappelijk discours duidelijk de nood aan professionals die met kennis van zaken en op een verantwoorde wijze mindfulness weten in te zetten. In deze intensieve tweejarige opleiding

Nadere informatie

Mindful Coachen Den Bosch tweejarige opleiding

Mindful Coachen Den Bosch tweejarige opleiding Mindful Coachen Den Bosch Academie voor Open Bewustzijn studiejaar: 2016-2017 Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt

Nadere informatie

Mindful Coachen Den Bosch tweejarige opleiding

Mindful Coachen Den Bosch tweejarige opleiding Mindful Coachen Den Bosch Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen?

Nadere informatie

Mindfulness op het Werk

Mindfulness op het Werk Mindfulness op het Werk CONTACTGEGEVENS Carucha Schwencke Praktijk voor Mediteren-in-eenvoud Marnixstraat 61 2518 PW Den Haag (070) 887 41 74 info@caruchaschwencke.nl www.caruchaschwencke.nl www.mediteren-in-eenvoud.org

Nadere informatie

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding Mindful Coachen Rotterdam Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen?

Nadere informatie

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 6 september 2018 STUDIEDAG Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Je moet langzaamaan alles verwerken Je krijgt langzaamaan alles op een rij Steeds

Nadere informatie

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 16 MAART 2017 Familie-gecentreerd werken met kinderen STUDIEDAG Wat kunnen we ERGOTHERAPIE leren van en voor de praktijk? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Uit onderzoek blijkt dat er binnen

Nadere informatie

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer 2013-2014 Opleiding tot mindfulnesstrainer 1 Opleiding tot mindfulness trainer Inleiding Mindfulness wordt in toenemende mate onderdeel van behandelingen in de algemene en geestelijke gezondheidszorg.

Nadere informatie

Samen. Ontspannen. Eenheid tussen lichaam en geest

Samen. Ontspannen. Eenheid tussen lichaam en geest Samen Ontspannen Eenheid tussen lichaam en geest 1 Folder Cursus Speels Ontspannen Een goed begin van het weekeinde met een uur ontspanning in Landsmeer Hanneke Heij Mindful of Mindfull? Hoe zou het zijn

Nadere informatie

Lean Six Sigma Black Belt

Lean Six Sigma Black Belt POST- GRADUAAT Lean Six Sigma Black Belt Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van bedrijfsprocessen? Wil je graag aan de slag met procesverbeteren binnen je bedrijf? Laat je onderdompelen in Lean Six

Nadere informatie

Flevokans Mindfulness Almere

Flevokans Mindfulness Almere Flevokans Mindfulness Almere Trainer: Maureen Joyce ( extern trainer Mindfulness) Titel: Mindfulness training voor VO docenten Flevoland Dag/dagen: Almere - Mindfulnesscursus op de woensdagen Locatie Stadsboerderij,

Nadere informatie

Mindful Coachen Zuid-Nederland tweejarige opleiding

Mindful Coachen Zuid-Nederland tweejarige opleiding Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen? Wil je mindfulness

Nadere informatie

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Yvonne Kuijsters Kennismaken met mindfulness Wat is mindfulness Wat brengt het mij, wat heb ik eraan? Aandacht Aandacht is een vorm van oplettendheid.

Nadere informatie

Themareeks inzoomen op ziektebeelden

Themareeks inzoomen op ziektebeelden Themareeks inzoomen op ziektebeelden 1. Ergotherapie bij valrisico 2. Ergotherapie bij de ziekte van Parkinson Donderdag 16 oktober 2014 Als ergotherapeuten die met ouderen werken, worden we vaak geconfronteerd

Nadere informatie

? Waarom deze training?

? Waarom deze training? Yoga in combinatie met Kracht & Uitstraling 1? Waarom deze training? 1 Voor... - Rust en eenheid - Respect voor jezelf en voor elkaar - Een sterke eenheid - Pestgedrag voorkomen - Sterk team 2 Een krachtige

Nadere informatie

Mindfulness voor je kids. oefeningen

Mindfulness voor je kids. oefeningen Mindfulness voor je kids oefeningen David Dewulf Mindfulness voor je kids oefeningen Wil je meer weten over Mindfulness voor je kids? Ontvang de nieuwsbrief van I AM met maandelijks nieuwe tips. Mail

Nadere informatie

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer

2013-2014. Opleiding tot mindfulnesstrainer 2013-2014 Opleiding tot mindfulnesstrainer 1 Als een gewoon mens tot kennis komt wordt hij een wijze, als een wijze tot kennis komt wordt hij een gewoon mens 2 foto voorkant: Digidaan en Hans Opleiding

Nadere informatie

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness programma Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten door je hoofd.

Nadere informatie

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DONDERDAG 19 NOVEMBER 2015 ERGOTHERAPIE BIJ STUDIEDAG GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit op een themadag rond de ergotherapeutische

Nadere informatie

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness in de praktijk Congres Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness Mindfulness mag zich de laatste

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit na NAH

Intimiteit en seksualiteit na NAH STUDIEDAG 19 april 2018 Intimiteit en seksualiteit na NAH )pm= STUDIEDAG Heb jij als ergotherapeut een neglect? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De ondersteuningsgroep NAH(*)

Nadere informatie

Mindful Kids Introductie voor ouders

Mindful Kids Introductie voor ouders Mindful Kids Introductie voor ouders Mindful Kids Introductie voor ouders Mindfulness algemeen Wat? Waarom? Hoe? Mindfulness kinderen Mindfulness voor kinderen Mindful Kids training Mindfulness algemeen

Nadere informatie

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding Academie voor Open Bewustzijn studiejaar: 2016-2017 Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen?

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

leef intens & relaxed relax your Mind PROGRAMMABOEKJE Hét mindfulness evenement van 2010! onthoud de kleur van deze button

leef intens & relaxed relax your Mind PROGRAMMABOEKJE Hét mindfulness evenement van 2010! onthoud de kleur van deze button onthoud de kleur van deze button PROGRAMMABOEKJE leef intens & relaxed relax your Mind Hét mindfulness evenement van 2010! Zaterdag 8 oktober 2010 10.00 16.30 uur De Dissel Amersfoort Zin om je fit te

Nadere informatie

KENT U PSYCHOSOMATISCHE FYSIOTHERAPIE? Psychosomatische Fysiotherapie (PSF) is een 3-jarige specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie.

KENT U PSYCHOSOMATISCHE FYSIOTHERAPIE? Psychosomatische Fysiotherapie (PSF) is een 3-jarige specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. KENT U PSYCHOSOMATISCHE FYSIOTHERAPIE? Psychosomatische Fysiotherapie (PSF) is een 3-jarige specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. De Psychosomatisch Fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd

Nadere informatie

Mindful opvoeden Hoe doe je dat?

Mindful opvoeden Hoe doe je dat? Mindful opvoeden Hoe doe je dat? 1. Opvoeden als uitdaging Opvoeden? een hels avontuur een lange reis een zoektocht een roeping een topsport De innerlijke ervaring van opvoeden = eigen beleving De innerlijke

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DINSDAG 24 MEI 2016 - HETE HANGIJZERS IN DE OUDERENZORG - STUDIEDAG ETHISCHE REFLECTIE OP HET HANDELEN ALS ERGOTHERAPEUT ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

OPLEIDING TRAINER IMBCT

OPLEIDING TRAINER IMBCT Informatie Opleiding trainer imbct, versie juli 2015, pagina 1 OPLEIDING TRAINER IMBCT EEN KORTDURENDE LEERGANG IN HET GEVEN VAN INDIVIDUELE MINDFULNESSTRAINING Beschrijving van het Opleidingstraject Deze

Nadere informatie

Activiteiten voor kinderen en ouders voorjaar 2016

Activiteiten voor kinderen en ouders voorjaar 2016 Activiteiten voor kinderen en ouders voorjaar 2016 Huis van het Kind regio Zottegem Kloosterstraat 40, Zottegem 09 360 53 72 huisvanhetkind@ocmw.zottegem.be www.facebook.com/huisvanhetkindzottegem Beste

Nadere informatie

Najaarsaanbod van het CJG Barneveld

Najaarsaanbod van het CJG Barneveld Najaarsaanbod van het CJG Barneveld Cursussen, workshops en lezingen Kinderen, jongeren, ouders en opvoeders Kijk op www.cjgbarneveld.nl/cursussen voor informatie, data & tijden Speciale editie voor De

Nadere informatie

Verbindende Communicatie

Verbindende Communicatie in samenwerking met VakantieInZICHT Verbindende Communicatie Inspiratie voor impact, dialoog en samenwerking Verbindende Communicatie (VC) is een eenvoudig en krachtig concept voor iedereen die op een

Nadere informatie

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness Training Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness training Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten

Nadere informatie

UMC St Radboud. Mindfulness voor vrouwen met borstkanker

UMC St Radboud. Mindfulness voor vrouwen met borstkanker UMC St Radboud Mindfulness voor vrouwen met borstkanker Patiënteninformatie De diagnose borstkanker is ingrijpend en roept vaak veel emoties en reacties op, niet alleen bij uzelf maar ook bij uw naasten.

Nadere informatie

Neurologische zorg Bijscholing

Neurologische zorg Bijscholing Neurologische zorg In samenwerking met Bijscholing Deze opleiding wil de specifieke deskundigheid bevorderen van huidige en toekomstige neuroverpleegkundigen in het bijzonder maar ook van andere zorgverleners

Nadere informatie

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen? Wil je mindfulness

Nadere informatie

Verbindende Communicatie

Verbindende Communicatie in samenwerking met VakantieInZICHT Verbindende Communicatie Inspiratie voor impact, dialoog en samenwerking Verbindende Communicatie (VC) is een eenvoudig en krachtig concept voor iedereen die op een

Nadere informatie

mindfulness trainingen in secundaire scholen in Vlaanderen Filip Raes & Katleen Van der Gucht (KULeuven)

mindfulness trainingen in secundaire scholen in Vlaanderen Filip Raes & Katleen Van der Gucht (KULeuven) STUDIEMIDDAG: "HOOFD EN HART OP SCHOOL" 20 FEBRUARI 2013 IN ANTWERPEN Maak kennis met programma s voor het geestelijk welzijn van jongeren in het secundaire onderwijs: Mindfulness Onverstoorbaar Meesterschap

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

Mindful Werken voor Verloskundigen - Nascholing

Mindful Werken voor Verloskundigen - Nascholing Mindful Werken voor Verloskundigen - Nascholing (KNOV register 6 punten) De Mindful Werken nascholing` bestaat uit twee dagdelen van 3 uur. Het is een kennismaking met de waarden en de toepassing van mindfulness

Nadere informatie

UMC St Radboud. Mindfulness voor mensen met MS

UMC St Radboud. Mindfulness voor mensen met MS UMC St Radboud Mindfulness voor mensen met MS Patiënteninformatie De diagnose MS is ingrijpend voor u en uw omgeving. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij ziekte angst, depressie en andere psychologische

Nadere informatie

De ergotherapeut als brug. thuis en het WZC ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

De ergotherapeut als brug. thuis en het WZC ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 8 SEPTEMBER 2015 De ergotherapeut als brug STUDIEDAG tussen ERGOTHERAPIE thuis en het WZC BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Het zorglandschap is de afgelopen decennia sterk veranderd

Nadere informatie

Mindfulness voor kinderen Introductie

Mindfulness voor kinderen Introductie Mindfulness voor kinderen Introductie Mindfulness voor kinderen - Introductie Mindfulness algemeen Wat? Geschiedenis Waarom? Hoe? Mindfulness kinderen Mindfulness voor kinderen Mindful Kids training Mindful

Nadere informatie

Mindfulness en kanker

Mindfulness en kanker Mindfulness en kanker Else Bisseling 3 oktober 2015 augustus 2014 00 maand 0000 Mindfulness (Kabat-Zinn, 1990; Teasdale, Segal & Williams, 1995) Aandacht geven aan wat we van moment tot moment doen en

Nadere informatie

okt dec 2017 Omgaan met faalangst Uitstelgedrag aanpakken Zelfzeker in je studie Goed in je vel presenteren met zelfvertrouwen

okt dec 2017 Omgaan met faalangst Uitstelgedrag aanpakken Zelfzeker in je studie Goed in je vel presenteren met zelfvertrouwen okt dec 2017 Omgaan met faalangst Uitstelgedrag aanpakken Zelfzeker in je studie Goed in je vel presenteren met zelfvertrouwen Mindfulness >> GRATIS INFOSESSIES Wil je meer weten over faalangst, uitstelgedrag,

Nadere informatie

MINDFULNESS MEDITATIEDAG. MINDFUL BEWEGEN - donderdag 18 oktober 2012 -

MINDFULNESS MEDITATIEDAG. MINDFUL BEWEGEN - donderdag 18 oktober 2012 - MINDFULNESS MEDITATIEDAG MINDFUL BEWEGEN - donderdag 18 oktober 2012 - MINDFUL JE LEVEN INSTAPPEN The fastest way to still the mind is to move the body with mindful attention Iedereen is welkom. Het is

Nadere informatie

Mindfulness voor mensen met longkanker en naasten

Mindfulness voor mensen met longkanker en naasten Mindfulness voor mensen met longkanker en naasten De diagnose longkanker is ingrijpend en roept vaak veel emoties en reacties op. Niet alleen bij uzelf maar ook bij uw naasten. Uit wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Online zelfhulptrainingen

Online zelfhulptrainingen Online zelfhulptrainingen Volwassenen Online zelfhulptrainingen Introductie Mondriaan biedt u gratis online ondersteuning in de vorm van verschillende zelfhulptrainingen op het gebied van (werk)stress,

Nadere informatie

jongeren. het beste in verdieping en

jongeren. het beste in verdieping en Aanbod Permanente vorming Academiejaar 2014 2015 Studiedomein: Psychologie en pedagogische wetenschappen Getuigschrift counseling in existentieel welzijn Getuigschrift gedragstherapie bij kinderen en jongeren

Nadere informatie

Het MILON onderzoek Mindfulness bij longkanker

Het MILON onderzoek Mindfulness bij longkanker Het MILON onderzoek Mindfulness bij longkanker De diagnose longkanker is ingrijpend en roept vaak emoties en reacties op. Niet alleen bij de patiënt, maar ook bij zijn of haar naasten. Uit onderzoek blijkt

Nadere informatie

studiegids mindfulnesstrainer opleiding

studiegids mindfulnesstrainer opleiding studiegids mindfulnesstrainer opleiding Inhoudsopgave Werkplaats Aandachtig Leven Welkom bij Werkplaats Aandachtig Leven 2 2 De opleiding 3 Module MindfulnessBASIS 4 Module MindfulnessVERBREDING 5 Module

Nadere informatie

Opbouw van de opleiding tot MBSR en MBCT trainer

Opbouw van de opleiding tot MBSR en MBCT trainer Opbouw van de opleiding tot MBSR en MBCT trainer Het toepassen van MBCT of MBSR als trainer of therapeut leert men niet in 8 weken. Het vraagt een grondige voorbereiding en een gestructureerde opleiding.

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Mindfulness Mindfulness is een vorm van meditatie en een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve

Mindfulness Mindfulness is een vorm van meditatie en een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve Mindfulness Mindfulness is een vorm van meditatie en een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen, oftewel: aanvaarding. Door aanvaarding leer

Nadere informatie

Post-hbo opleiding autismespecialist

Post-hbo opleiding autismespecialist Post-hbo opleiding autismespecialist mensenkennis De docente is duidelijk, enthousiast en motiverend. Ik heb inzicht gekregen in wat ik in mijn rol als hulpverlener kan doen en waar ik rekening mee moet

Nadere informatie

OPLEIDING MINDFULNESS Utrecht. 22 en 28 maart; 12, 19 en 26 april; 24, 31 mei en 7 juni 2013 MAXIMAAL 12 DEELNEMERS

OPLEIDING MINDFULNESS Utrecht. 22 en 28 maart; 12, 19 en 26 april; 24, 31 mei en 7 juni 2013 MAXIMAAL 12 DEELNEMERS OPLEIDING MINDFULNESS Utrecht 22 en 28 maart; 12, 19 en 26 april; 24, 31 mei en 7 juni 2013 MAXIMAAL 12 DEELNEMERS MINDFULNESS Opleiding inclusief profiel op website INLEIDING Mindfulness: de trend voorbij.

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk

Nadere informatie

Mindfulness, compassie en motivatie Dr. David Dewulf

Mindfulness, compassie en motivatie Dr. David Dewulf Welkom Mindfulness, compassie en motivatie Dr. David Dewulf Wetenschappelijke feiten & studie MBCT toonde aan in RCT s efficiënt te zijn voor preventie van depressie 50 % minder kans tot herval na 3 of

Nadere informatie

Liever assertiever op het werk

Liever assertiever op het werk Waarom een assertiviteitstraining? Voor veel mensen is het niet gemakkelijk om in een werkomgeving bijvoorbeeld voor de eigen mening uit te komen, neen te zeggen, om te gaan met de boosheid van een collega

Nadere informatie

Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS

Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS ADOS-training Karakter organiseert een training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS. Wat is ADOS? Het Autisme Diagnostisch

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares Zorgprogramma Amares Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die behandeling krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor ouder(s)/verzorger(s) die binnenkort

Nadere informatie

Mindfulnesstraining. Anders omgaan met stress, pijn en vermoeidheid

Mindfulnesstraining. Anders omgaan met stress, pijn en vermoeidheid Mindfulnesstraining Anders omgaan met stress, pijn en vermoeidheid Mindfulnesstraining Een lichamelijke ziekte en/of chronische klachten, zoals pijn en vermoeidheid, gaan vaak gepaard met intense emoties,

Nadere informatie

preventie mentale ondersteuning direct en dichtbij

preventie mentale ondersteuning direct en dichtbij preventie ZORG BIEDEN DIRECT EN DICHTBIJ. DAAR STAAT INDIGO VOOR. HET LIEFST IN DE WIJK, LAAGDREMPELIG EN TOEGANKELIJK. VOOR IEDEREEN. mentale ondersteuning direct en dichtbij Indigo biedt niet alleen

Nadere informatie

waar denkt u aan bij het woord opvoeden? De kracht van Positief opvoeden Overzicht Hoop en verwachting

waar denkt u aan bij het woord opvoeden? De kracht van Positief opvoeden Overzicht Hoop en verwachting Overzicht De kracht van Positief opvoeden 1 Hoop en verwachting Opvoeden in de praktijk Waarom positief opvoeden? De 5 principes van positief opvoeden Tijd voor vragen en discussie 2 Hoop en verwachting

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Relatie tussen Mindfulness, veranderen en leren.

Relatie tussen Mindfulness, veranderen en leren. Relatie tussen Mindfulness, veranderen en leren. Inez Dirkzwager I.Dirkzwager@vumc.nl VUmc Amstel Academie http://www.vumc.nl/afdelingen/amstelacademie/ http://www.vumc.nl/afdelingen/amstelacademie/expertisecentrum/

Nadere informatie

* de compassie training is ook los van de mindfulness training te volgen, er wordt echter geregeld verwezen naar oefeningen uit

* de compassie training is ook los van de mindfulness training te volgen, er wordt echter geregeld verwezen naar oefeningen uit Compassie training Wat is compassietraining? In de compassietraining worden oefeningen aangeboden om meer acceptatie en verbondenheid met jezelf en anderen te ervaren. Hierdoor wordt je in staat een mildere

Nadere informatie