Regenwater? We hebben er schoon genoeg van

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Regenwater? We hebben er schoon genoeg van"

Transcriptie

1 Concept dd. donderdag 17 februari 2011 Haalbaarheidsstudie: Regenwater? We hebben er schoon genoeg van Samengesteld door: Openbare Basisschool De Molenvliet Stad aan t Haringvliet Leerlingen bovenbouw / werkgroep ECO-schools / Jan Roedoe

2 Inhoudsopgave: Regenwater? We hebben er schoon genoeg van. De eerste ideevorming. Uitvoering plan van aanpak. De resultaten van het onderzoek: Hoeveel regenwater valt er op het dak van de school? Hoeveel water verbruiken we per jaar op school? Samenvatting en conclusies. De praktijkproef. Van het dak naar de watertank. Van de watertank naar de toiletten. Overige geconstateerde problemen. De volgende stappen.

3 Regenwater? We hebben er schoon genoeg van. Algemeen. In Nederland valt er ieder jaar behoorlijk veel regen. Soms wel 100 liter op iedere vierkante meter. Dat water komt in de grond terecht maar ook een groot gedeelte wordt het riool in gespoeld. Dat is voornamelijk het water dat op de daken van huizen en gebouwen valt. Via de goten en regenpijpen komt het in het riool en daar moet het samen met allerlei ander (vuil)water schoongemaakt worden, om vervolgens weer naar zee afgevoerd te worden. Dat schoonmaken kost veel energie en is natuurlijk noodzakelijk als het echt vuil water van de wasmachines, toiletten, etc. betreft. Maar regenwater is niet echt vuil en wordt dus ten onrechte schoongemaakt; dat is verspilling van energie. Je zou regenwater natuurlijk ook kunnen gebruiken om je handen te wassen en de wc door te spoelen, daar is het schoon genoeg voor. Daarna komt het ook in het riool, maar het heeft dan in ieder geval iets nuttigs gedaan. Bovendien hoef je dan geen schoon leidingwater, dat veel kost en met veel energie eerst is schoon gemaakt, te gebruiken voor zaken, waar niet echt schoon water voor nodig is. Als je regenwater zou gebruiken om je handen te wassen en de wc door te spoelen, zou dat dus veel energie besparen en het milieu help je ermee. Plan van aanpak. Er moeten wel eerst een heleboel dingen gebeuren, voordat je zomaar regenwater door de wc kan spoelen. Sommige van die dingen kun je zelf doen en voor andere ingewikkelde dingen heb je misschien wat hulp nodig van bijvoorbeeld een loodgieter. Een project binnen de school zou duidelijk kunnen maken of het gebruik van regenwater mogelijk is en wat er dan allemaal moet gebeuren. De volgende dingen moet je dan ook eerst onderzoeken: 1. Hoeveel water heb je nodig om de wc door te spoelen? 2. Hoeveel water valt er op het dak van de school? 3. Hoe krijg je het regenwater bij de wc? 4. Wat moet je doen als het teveel of te weinig regent? 5. Hoe moet je voorkomen, dat het regenwater wordt opgedronken of bij het schone water komt? 6. Wat kost het en hoeveel bespaar je er mee?

4 7. Wat moet je doen als het erg koud is in de winter en al het water bevriest? Op al die vragen moeten we een antwoord vinden en er zullen vast nog wel veel vragen zijn die we hier vergeten zijn of die later opkomen. Het beantwoorden van de vragen is ook heel leerzaam; je leert wat over het weer en de regen, over technische dingen en over dingen die met geld en kosten te maken hebben. Een eco-project? Het lijkt zinvol om een eco-project te beginnen om dit allemaal uit te zoeken. Als alle vragen dan beantwoord zijn kun je beslissen of je het wel of niet gaat uitvoeren. Het lijkt me dan ook dat de bovenbouw hier best een rol in kan spelen, met wat hulp van buitenaf en tenslotte als het allemaal mogelijk blijkt te zijn, moet de hele school aan het project meewerken. Durven we die uitdaging aan?

5 Uitvoering plan van aanpak: In overleg met de schoolleiding is besloten om met de bovenbouw een voorstudie te gaan starten met als doel: het onderzoeken van de haalbaarheid naar het gebruiken van regenwater voor de toiletspoeling. Deze voorstudie is begeleid door Jan Roedoe in het kader van eco-schools ; de bijeenkomsten hebben plaats gevonden op een aantal vrijdagmiddagen van tot uur. Op de navolgende data zijn de diverse onderwerpen aan de orde geweest: Vrijdag 12 februari 2010: Onderwerp: Hoeveel water verbruiken we op school en waarvoor? Hoeveel water valt er op het dak van de school? Wat kost het water? Vrijdag 5 maart 2010: Onderwerp: Hoe krijgen we het regenwater naar de toiletten? Wat doen we als er te veel regenwater valt? Wat doen we als er te weinig regenwater valt? Wat doen we in de winter als het vriest? Vrijdag 16 april 2010: Onderwerp: Wat hebben we nodig om een installatie te bouwen? Waar halen we de materialen vandaan? Wat kost het om de installatie te bouwen? Op vrijdag 16 april 2010 is er door de leerlingen een model opgebouwd van de mogelijke situatie om een aantal praktische zaken uit te proberen. In de werkgroep eco-schools is vervolgens op 27 april 2010 een concept besproken van de eerste fase van de haalbaarheidsstudie, waarin de tot dan uitgezochte zaken zijn vastgelegd. Hierna moeten nog een aantal uitvoeringszaken bestudeerd gaan worden om vervolgens samen met de schoolleiding te kunnen besluiten of het idee haalbaar is, wat het kost en hoe we het eventueel gaan uitvoeren. Het kan dus ook betekenen dat we niets gaan doen; in dat geval hebben we in ieder geval veel geleerd.

6 De resultaten van het onderzoek: Hoeveel regenwater valt er op het dak van de school? Het dak van de laagbouw van de school blijkt een oppervlakte te beslaan van 488 m2 en het dak van het speellokaal is nog een 112 m2 groot. Het dak van het speellokaal ligt hoger dan het dak van de laagbouw. Volgens het KNMI in De Bilt valt er op ons eiland per jaar ongeveer 800 mm regen. Per 10 mm regen valt er 10 liter water per m2 op het dak. Bij 800 mm is dit dus 800 liter per m2 per jaar. In totaal valt er dus: Op de laagbouw: Op het speellokaal: 488 x 800 liter = liter per jaar 112 x 800 liter = liter per jaar. Hoeveel water verbruiken we per jaar op school? De wc doorspoelen kost ongeveer 5 liter per keer. Er zijn ongeveer 200 schooldagen per jaar. We spoelen per persoon ongeveer tweemaal per dag de wc door. We zijn met ongeveer 40 mensen in school aanwezig. Verbruik per schooldag: 40 x 2 x 5 liter = 400 liter per schooldag. Per jaar is dit dus: 200 x 400 liter = liter.

7 Dit getal klopt met de rekening van de waterleverancier: hierop staat dat de school liter water in het jaar 2009 verbruikt heeft. De kosten hiervan zijn 150 per jaar. Samenvatting en conclusies: Op het dak van het speellokaal valt genoeg water ( liter) om de school het hele jaar van water te voorzien ( liter). Omdat het dak van het speellokaal hoger is dan het dak van de laagbouw zou een eventuele waterinstallatie op het dak van de laagbouw geplaatst kunnen worden. Nader onderzoek is hiervoor nog nodig. De praktijkproef. Op vrijdag 16 april 2010 is er door de leerlingen van de bovenbouw een praktijkproef gehouden op basis van het idee, dat er op het dak van het speellokaal voldoende water valt voor de hele behoefte van de school. Verder is ervan uitgegaan, dat een eventuele waterinstallatie op het dak van de laagbouw wordt gebouwd, zodat er gebruik gemaakt kan worden van de natuurlijke zwaartekracht voor het transport van het water van het dak naar de toiletten. Er is een eenvoudig schaalmodel gemaakt van de situatie, waarmee vervolgens onderzocht is welke problemen zich zouden kunnen voordoen. Het schaalmodel.

8 Van het dak naar de watertank: Het water van het dak van het speellokaal gaat via een pijpleiding naar de watertank, die op het dak van de laagbouw is geplaatst. Uit de praktijkproef is gebleken, dat er tussen het water in de tank en de pijpleiding ontlucht moet worden. De lucht, die met het water meestroomt, mag niet in het water van de tank komen. Dit ontluchten kan gebeuren, door de pijpleiding boven het wateroppervlak van de tank te laten eindigen, zodat het water via de open lucht in de tank komt en de lucht kan ontsnappen. Een andere oplossing is de leiding zelf te ontluchten via een extra zijuitgang, maar dit lijkt moeilijker te realiseren. Van de watertank naar de toiletten: De eenvoudigste oplossing is om het aftappunt aan de onderzijde van de watertank te maken. Het water kan dan via de normale zwaartekracht naar de toiletten worden gevoerd. Als de tank leegraakt moet deze automatisch bijgevuld worden via de normale waterleiding, zodat er altijd voldoende water aanwezig is en er geen lucht komt in de leidingen naar de toiletten. Als het water via de bovenzijde uit de tank naar de toiletten wordt afgevoerd, moet gezorgd worden dat er nooit lucht in de leiding kan komen, omdat dit het proces van de communicerende vaten verstoort. Via een leiding aan de bovenkant of onderkant van de tank, kan de capaciteit van de voorraad water vergroot worden. Deze leidingen moet ook zonder lucht blijven.

9 Overige geconstateerde problemen: Indien de installatie op het dak van de laagbouw komt, moet rekening gehouden worden met het gewicht. Indien de tank 1000 liter water bevat, weegt dit 1000 kg vermeerderd met het gewicht van de tank van ongeveer 100 kg. Meerdere tanken met spreiding over het dak kan dit probleem misschien oplossen. Wat te doen bij koud weer als het water kan bevriezen? Eventueel isoleren en verwarmen zal dan noodzakelijk zijn. Dit moet met de technici nader uitgezocht gaan worden.

10 De volgende stappen: Uit dit eerste onderzoek lijkt het mogelijk om met het regenwater, dat op het dak van het speellokaal valt, de toiletten door te kunnen spoelen. Technisch moet e.e.a. nog verder uitgezocht gaan worden en er moet een definitief ontwerp gemaakt gaan worden. Uitgangspunt hierbij is het maximale hergebruik van oude materialen, zodat bij de realisatie het milieu ontzien wordt. Voorgesteld wordt om met Edudelta, wereld energie & constructie te gaan samenwerken en deze volgende stappen te gaan nemen. Als er een ontwerp gemaakt is, kunnen de kosten berekend worden, zodat de economische haalbaarheid zichtbaar wordt.

GEEN water bij de wijn!

GEEN water bij de wijn! GEEN water bij de wijn! Water! Je gebruikt het dagelijks. Het begint al meteen s ochtends bij het wassen en het toilet doorspoelen. Daarna drink je water (puur water of in je kopje thee, ranja of in elke

Nadere informatie

Retourtje Water. Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum. Lay-out Agnes Bergveld

Retourtje Water. Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum. Lay-out Agnes Bergveld Retourtje Water Uitgave: Amsterdams NME Centrum Retourtje Water Een project van Diaconie Evangelisch- Lutherse Gemeente Amsterdam en het Amsterdams NME Centrum Auteur Mirella Vierveijzer Lay-out Agnes

Nadere informatie

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Werkblad 1, mbo Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Inleiding De wereldbevolking groeit al jaren vrij stevig. En de wereldwijde behoefte aan energie groeit mee: we kúnnen simpelweg niet meer zonder

Nadere informatie

Regenwater leid je niet om de tuin!

Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater is te waardevol om direct het riool in te laten lopen. Vang het op en gebruik het goed. Kijk voor tips op www.denhaag.nl/water Regenwater leid je niet om

Nadere informatie

Kraanwater! Wat weten kinderen hier eigenlijk van? Mei 2009. ten behoeve van:

Kraanwater! Wat weten kinderen hier eigenlijk van? Mei 2009. ten behoeve van: Kraanwater! Wat weten kinderen hier eigenlijk van? Mei 2009 ten behoeve van: Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1 Inleiding...3 2 Conclusie...4 3 Achtergrond onderzoek...5 3.1 Doelstelling van het onderzoek...

Nadere informatie

De Friese Waterketen: samen besparen!

De Friese Waterketen: samen besparen! De Friese Waterketen: samen besparen! Weet u het antwoord? Drinkwater; waar halen we dit vandaan? Hoeveel water gebruikt u per dag? Auto naar de wasstraat of zelf wassen? Waterbelasting, rioolheffing,

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2019 tijdvak 1 donderdag 16 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 70 punten

Nadere informatie

Regenwater een hemels geschenk. Subsidiemogelijkheden voor hergebruik en afkoppeling afvoer

Regenwater een hemels geschenk. Subsidiemogelijkheden voor hergebruik en afkoppeling afvoer Regenwater een hemels geschenk Subsidiemogelijkheden voor hergebruik en afkoppeling afvoer Hergebruik en afkoppelen van regenwater Bouw- of verbouwplannen? Maak meteen uw regenwaterafvoer klimaatbestendig!

Nadere informatie

Opdracht 1: Hoeveelheden Duurzaam water

Opdracht 1: Hoeveelheden Duurzaam water Opdracht 1: Hoeveelheden A. Handen wassen Zoek uit hoeveel water je nodig hebt voor het wassen van je handen: Zet de emmer in de gootsteen, onder de kraan. Was je handen (mag met zeep). Als je klaar bent

Nadere informatie

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3!

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3! Voor het welzijn van kind en school Klas 3! Wat is energie Energie heb je nodig om iets te doen. Je hebt het nodig om een auto mee te kunnen laten rijden, een huis mee te verwarmen of een fabriek mee te

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx EnergieBesparen Alle tips in een overzicht Pascal Wierckx Inleiding De meeste huishoudens betalen teveel voor hun energierekening. Door eenvoudige tips op te volgen kan met weinig moeite veel geld bespaard

Nadere informatie

Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken)

Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken) Water en drinkwater (waterhardheid en ontkalken) Ik vertel jullie in mijn spreekbeurt meer over water en drinkwater. Eerst vertel ik wat water is, waarom water het allerbelangrijkste is voor leven, en

Nadere informatie

1 Warmteleer. 3 Om m kg water T 0 C op te warmen heb je m T 4180 J nodig. 4180 4 Het symbool staat voor verandering.

1 Warmteleer. 3 Om m kg water T 0 C op te warmen heb je m T 4180 J nodig. 4180 4 Het symbool staat voor verandering. 1 Warmteleer. 1 De soortelijke warmte is de warmte die je moet toevoeren om 1 kg van een stof 1 0 C op te warmen. Deze warmte moet je ook weer afvoeren om 1 kg van die stof 1 0 C af te koelen. 2 Om 2 kg

Nadere informatie

Regenwatergebruik bij woningen

Regenwatergebruik bij woningen Regenwatergebruik bij woningen Rainproof Een regenwatergebruikssysteem bespaart drinkwater en houdt regenwater vast. Dit regenwater kan gebruikt worden voor de wasmachine, de wc en de tuin. Regenwater

Nadere informatie

Ploegmakers Aqua Service

Ploegmakers Aqua Service Ploegmakers Aqua Service Landbouwlaan 20 5351 LA Berghem WATERONTHARDERS : Hoe werkt het? Onze waterontharders werken niet door elektriciteit of magneten, maar met een harsfilter dat de kalk echt uit het

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012

Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Vragenlijst leerlingen Eureka! Oberon & Eureka!, januari 2012 Toelichting Beste leerling, Jij zit in de Eureka!-klas. We zijn benieuwd naar jouw mening. Die kun je geven in deze vragenlijst. Die bestaat

Nadere informatie

Afdrukken pagina 2-23 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd

Afdrukken pagina 2-23 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Schoon water Afdrukken pagina 2-23 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte in leerdagboek

Nadere informatie

Duurzame stroom in het EcoNexis huis

Duurzame stroom in het EcoNexis huis Groepsopdracht 1, vmbo Duurzame stroom in het EcoNexis huis Vooraf Er zijn steeds meer mensen op de wereld. En die hebben gemiddeld ook steeds meer geld te besteden. Daarom is er steeds meer energie nodig.

Nadere informatie

Water kan ook veranderen is waterdamp. Het wordt dan een gas. Maar heter als 100 graden kan water niet worden. Dit is het kookpunt van water.

Water kan ook veranderen is waterdamp. Het wordt dan een gas. Maar heter als 100 graden kan water niet worden. Dit is het kookpunt van water. Water Zonder water kun niet Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te plassen

Nadere informatie

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering

Inleiding. Afvalwater. Afvalwaterzuivering Inleiding Je poetst je tanden en spoelt je mond. Hup, doorspoelen! Vieze handen? Flink wat zeep en de kraan open: hup, ook maar doorspoelen! Elke dag spoel jij vele liters schoon drinkwater door de wastafel,

Nadere informatie

Regenwaterhergebruik in Vlaanderen

Regenwaterhergebruik in Vlaanderen Regenwaterhergebruik in Vlaanderen Wendy Francken Directeur VLARIO Inhoud Wetgevend kader Draagvlak Enkele technische aspecten Kosten en baten Duurzaamheid Wetgevend kader Waarom afkoppelen? vermindering

Nadere informatie

EEN BODEM VOOR WATER

EEN BODEM VOOR WATER EEN BODEM VOOR WATER Hemel en grondwaterbeleid Breda 2011 RWZI De gemeente is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalwater naar de rioolwaterzuivering (RWZI: een soort wasmachine voor water). RWZI De

Nadere informatie

Zonnepanelen op school. Team 1: Meten Onderzoek naar de opbrengst van zonnepanelen. Jullie gaan meten wat zonnepanelen aan energie opbrengen

Zonnepanelen op school. Team 1: Meten Onderzoek naar de opbrengst van zonnepanelen. Jullie gaan meten wat zonnepanelen aan energie opbrengen Zonnepanelen op school Team 1: Meten Onderzoek naar de opbrengst van zonnepanelen Jullie gaan meten wat zonnepanelen aan energie opbrengen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken in een team.

Nadere informatie

Activiteitencommissie van de Ouder Vereniging Gratis licentie Office 365 ProPlus voor leerlingen (en hun ouders) in het basisonderwijs

Activiteitencommissie van de Ouder Vereniging Gratis licentie Office 365 ProPlus voor leerlingen (en hun ouders) in het basisonderwijs De school waar onze dromen werkelijkheid worden NIEUWSBRIEF Schooljaar 2014-2015 Donderdag 18 september Nummer 02 Vanuit de directie Informatieavonden In alle groepen is een informatieavond geweest en

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

Naam: WATER. pagina 1 van 8

Naam: WATER. pagina 1 van 8 Naam: WATER Geen leven zonder water Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te

Nadere informatie

zo doet u dat! Regenwater afkoppelen? De gemeente voert in uw buurt een afkoppelproject uit. U kunt meedoen door de regenwaterafvoer

zo doet u dat! Regenwater afkoppelen? De gemeente voert in uw buurt een afkoppelproject uit. U kunt meedoen door de regenwaterafvoer gemeente Ede november 2007 Regenwater afkoppelen? zo doet u dat! De gemeente voert in uw buurt een afkoppelproject uit. U kunt meedoen door de regenwaterafvoer van uw dak af te koppelen. Of u bent dit

Nadere informatie

ONS VLOEIBARE GOUD. regenwater

ONS VLOEIBARE GOUD. regenwater ONS VLOEIBARE GOUD regenwater Regenwater Maar regenwater is ook schoon water, onmisbaar voor planten en dieren. Het regent steeds vaker heel hard. Al dat regenwater zorgt met regelmaat voor schade aan

Nadere informatie

Wat weet je van water?

Wat weet je van water? Vragenset Wat weet je van water? Genoeg schoon water voor iedereen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Wat weet jij van (schoon) water? Het waterschap zorgt voor

Nadere informatie

Infiltratievoorziening Stadshagen

Infiltratievoorziening Stadshagen betrokken Gemeente Zwolle Afd. Civiel en Groen Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle M.Heideveld@zwolle.nl www.zwolle.nl Infiltratievoorziening Stadshagen Programma van eisen Versie Stadshagen

Nadere informatie

Naar: Raad van Europa, Compasito: Manual on Human Rights Education for Children

Naar: Raad van Europa, Compasito: Manual on Human Rights Education for Children Waterdruppels Naar: Raad van Europa, Compasito: Manual on Human Rights Education for Children Leeftijd: 6-9 jaar; 9-12 jaar Duur: 60 min. Doelen Kinderen worden zich bewust worden van het duurzaam gebruik

Nadere informatie

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater.

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater. Drainage Horizontaal en Verticaal Woningbouw Drinkwater utiliteitsbouw Grijswater Afkoppelen & infiltratie Afvalwater Breaktanks DEHOUST Tanks www.infiltratie.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater

Nadere informatie

Wandelen voor Water 2013

Wandelen voor Water 2013 Wandelen voor Water 2013 Eerst maar even voorstellen Frank van Batenburg Ondernemer: Bedrijfskundig Bureau Gastles over WATER Powerpoint, filmpjes, interactief met opdrachten Vragen mag je direct stellen

Nadere informatie

Programma. Nabespreking Procenten en Breuken. Verder met de DTO. - Metriek. - Grafieken. Verder verloop van de cursus

Programma. Nabespreking Procenten en Breuken. Verder met de DTO. - Metriek. - Grafieken. Verder verloop van de cursus 1 Programma Nabespreking Procenten en Breuken Verder met de DTO - Metriek - Grafieken Verder verloop van de cursus 2 Nabespreking Procenten en Breuken Reacties leerlingen na het maken van de toetsen? Wat

Nadere informatie

SP onderzoek verwarming flats Kruidenlaan

SP onderzoek verwarming flats Kruidenlaan SP onderzoek verwarming flats Kruidenlaan Op 26 januari 2010 zijn er in de drie flats van de Kruidenlaan enquêtes verspreid met vragen over de stadsverwarming van Essent met betrekking tot het blok. Aanleiding

Nadere informatie

EcoAir 60. Gebruiksaanwijzing

EcoAir 60. Gebruiksaanwijzing EcoAir 60 Gebruiksaanwijzing Technische specificaties. Algemeen Netspanning: 230V/50Hz Ampère: 16 Wattage: 3000 Afmeting: 515x975x40mm (BxHxD) Gewicht leeg: 42 kg Pompen Aantal: 2x (douche- en afvalwater)

Nadere informatie

Aftekenlijst

Aftekenlijst Aftekenlijst 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. Naam: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Werkblad 1 Ik en water

Nadere informatie

Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002

Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002 Wat is er, met dit advies gebeurt? Hoeveel miljoenen m3 liters regenwater meer komen nu in de rivier 2008 ten opzichte van 2002 Titel:Nederland onder laten lopen is dat beleid? Arcadis geef een advies

Nadere informatie

18 T/M 21 AUGUSTUS 2015 BRUGKLAS INTRODUCTIE

18 T/M 21 AUGUSTUS 2015 BRUGKLAS INTRODUCTIE 18 T/M 21 AUGUSTUS 2015 BRUGKLAS INTRODUCTIE INHOUDSOPGAVE blz. 3 blz. 4 Programma dinsdag 18 augustus 09:15 uur aanwezig in de aula Lokaal verdeling mentor klassen blz. 5 Logboek dag 1 blz. 6 Programma

Nadere informatie

Elke liter weloverwogen

Elke liter weloverwogen Elke liter weloverwogen Water in overvloed op onze planeet. Of niet? Ongeveer 70 % van het aardoppervlak is ermee bedekt, maar toch is de voorraad water die geschikt is voor menselijke consumptie niet

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 2. Water is een wonder. 3. De kringloop van het water 4. Zoet, zout of brak 5. Drinkwater 6. Liter na liter

inhoud 1. Inleiding 2. Water is een wonder. 3. De kringloop van het water 4. Zoet, zout of brak 5. Drinkwater 6. Liter na liter Water inhoud 1. Inleiding 3 2. Water is een wonder. 4 3. De kringloop van het water 5 4. Zoet, zout of brak 6 5. Drinkwater 7 6. Liter na liter 9 7. Water in de wereld 10 8. Zuinig met water 11 9. Water

Nadere informatie

DE ONLINESHOP VOOR WATERONTHARDERS EN CV VERVANGING

DE ONLINESHOP VOOR WATERONTHARDERS EN CV VERVANGING Zwarteweg 82, 7532 XN Enschede (Glanerbrug) Tel: 053-461 16 11 Fax: 053-461 84 84 Email: contact@installatieworld.nl www.installatieworld.nl DE ONLINESHOP VOOR WATERONTHARDERS EN CV VERVANGING WATERONTHARDERS

Nadere informatie

Onafhankelijke Presentaties VSK theater(s) 2016:

Onafhankelijke Presentaties VSK theater(s) 2016: Onafhankelijke Presentaties VSK theater(s) 2016: Mogelijkheden van waterbesparing op een rij Spreker Jeroen Bosman Dag/datum hal tijdstip Dinsdag 2-2-2016 10 10:30-11:00 Woensdag 3-2-2016 12 13:30-14:00

Nadere informatie

Handleiding Ultradouche. AST Holland BV Stolwijkstraat 99 3079 DN ROTTERDAM Telefoon : 010-4971000 Telefax : 010-4971010

Handleiding Ultradouche. AST Holland BV Stolwijkstraat 99 3079 DN ROTTERDAM Telefoon : 010-4971000 Telefax : 010-4971010 Handleiding Ultradouche AST Holland BV Stolwijkstraat 99 3079 DN ROTTERDAM Telefoon : 010-4971000 Telefax : 010-4971010 De Ultra Douche is een modulair systeem waarmee op elke plaats hygiëne- en douchefaciliteiten

Nadere informatie

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater

Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Weg met dat vieze water! Alles wat je moet weten over afvalwater Nederland is een land van water. Met veel beken, sloten en rivieren. Het water dat door deze beken, sloten en rivieren stroomt noemen we

Nadere informatie

Obs De Bouwsteen maart 2014. Notitie huiswerkbeleid OBS DE BOUWSTEEN

Obs De Bouwsteen maart 2014. Notitie huiswerkbeleid OBS DE BOUWSTEEN Notitie huiswerkbeleid OBS DE BOUWSTEEN Huiswerkbeleid OBS de Bouwsteen Waarom geven we huiswerk? Welk huiswerk geven we? Welke rol hebben ouders? Welke rol heeft school? Inleiding Na een discussie in

Nadere informatie

Zwarteweg 82, 7532 XN Enschede (Glanerbrug) Tel: 053-461 16 11 Fax: 053-461 84 84 Email: contact@installatieworld.nl www.installatieworld.

Zwarteweg 82, 7532 XN Enschede (Glanerbrug) Tel: 053-461 16 11 Fax: 053-461 84 84 Email: contact@installatieworld.nl www.installatieworld. Zwarteweg 82, 7532 XN Enschede (Glanerbrug) Tel: 053-461 16 11 Fax: 053-461 84 84 Email: contact@installatieworld.nl www.installatieworld.nl DE ONLINESHOP VOOR WATERONTHARDERS EN CV VERVANGING WATERONTHARDERS

Nadere informatie

Inhoud: MT-IBA (Multi Thread individuele behandeling van afvalwater) door Fiber Filtration member of the V&T Group

Inhoud: MT-IBA (Multi Thread individuele behandeling van afvalwater) door Fiber Filtration member of the V&T Group Inhoud: MT-IBA (Multi Thread individuele behandeling van afvalwater) door Fiber Filtration member of the V&T Group Inhoud : MT-IBA (Multi Thread individuele behandeling van afvalwater) p. 1 1. Wat houdt

Nadere informatie

Lespakket Water. Instructieblad groep 5-8. Inhoud pakket: Lessuggesties: Achtergrondinformatie Instructieblad groep 5-8

Lespakket Water. Instructieblad groep 5-8. Inhoud pakket: Lessuggesties: Achtergrondinformatie Instructieblad groep 5-8 Lespakket Water Instructieblad groep 5-8 Inhoud pakket: Achtergrondinformatie Instructieblad groep 5-8 Materialen van het pakket: * 2 plastic potten * 1 potje melk * 1 potje met thee * 1 potje met broodkorstjes/

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

Bouwfouten koopwoningen Herdersveld, jan 2016 Door: Lambert Romijnders, HV81 pag 1

Bouwfouten koopwoningen Herdersveld, jan 2016 Door: Lambert Romijnders, HV81 pag 1 Bouwfouten koopwoningen Herdersveld, jan 2016 Door: Lambert Romijnders, HV81 pag 1 Onze wijk is gebouwd in de jaren 70, degelijk en luxe uitgevoerd, en er werd isolatie toegepast. Dit laatste was toen

Nadere informatie

Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water?

Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water? Drinkwater Quiz?? Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water? a) 25 tot 35% b) 35 tot 45 % c) 45 tot 55% d) 55 tot 75% Antwoord vraag 1 Jouw lichaam

Nadere informatie

Hobart AM/AMX/AUX Doorschuifvaatwasmachines

Hobart AM/AMX/AUX Doorschuifvaatwasmachines Hobart AM/AMX/AUX Doorschuifvaatwasmachines Hobart Doorschuifvaatwasmachines Dat een vaatwasmachine een schone vaat oplevert, is vanzelfsprekend. Als u echter bij een grote belasting van de machine door

Nadere informatie

Eindverslag Watervoorziening voor de Ooffa School Wolaita, Ethiopia

Eindverslag Watervoorziening voor de Ooffa School Wolaita, Ethiopia Eindverslag Watervoorziening voor de Ooffa School Wolaita, Ethiopia Dit project is mogelijk gemaakt door een gift van de Dorpsschool te Bathmen. Dankzij deze gift beschikt de Ooffa school in Wolaita nu

Nadere informatie

BOUWEN MET DAKWAARDE TITEL VAN PRESENTATIE SUBTITEL VAN PRESENTATIE

BOUWEN MET DAKWAARDE TITEL VAN PRESENTATIE SUBTITEL VAN PRESENTATIE BOUWEN MET DAKWAARDE TITEL VAN PRESENTATIE SUBTITEL VAN PRESENTATIE 5. Samenstelling regenwatersystemen Ronde 2 Regenwatersystemen Calculatie regenwatersystemen Praktijkvoorbeelden Business case straat

Nadere informatie

Doelen duurzaam bouwen

Doelen duurzaam bouwen 1 Doelen duurzaam bouwen Duurzaam bouwen is hot. Geen wonder, u verhoogt de waarde van uw woning, verlaagt uw woonlasten, krijgt overheidssubsidies voor duurzame details, maar ziet u ook hoe comfortabel

Nadere informatie

kilometer hoogte. Bizar. Ik moet zeggen: ik had het me anders voorgesteld; meer zoals een atlas eruitziet.

kilometer hoogte. Bizar. Ik moet zeggen: ik had het me anders voorgesteld; meer zoals een atlas eruitziet. 1 Ik vlieg. Ik vlieg met een snelheid van 28.000 kilometer per uur in een baan om de aarde. Een baan om de aarde wat klinkt dat toch stom. De Amerikanen zeggen het veel beter: in orbit. Ik ben in orbit.

Nadere informatie

Continuïteit door afschermen en conditioneren

Continuïteit door afschermen en conditioneren Afgeschermd werken Waarom afschermen Continuïteit door afschermen en conditioneren Afschermen bevorderd continuïteit tijdens regenval het regent willekeurig door het hele jaar gem. regent het 18 uur per

Nadere informatie

Thema Energiegebruik Onderwerp Leeftijd Duurzame Ontwikkeling Energiebesparing Hernieuwbare energie Verkeer en vervoer

Thema Energiegebruik Onderwerp Leeftijd Duurzame Ontwikkeling Energiebesparing Hernieuwbare energie Verkeer en vervoer WEGGESPOELD GELD Thema Energiegebruik Onderwerp Leeftijd Duurzame Ontwikkeling Energiebesparing Hernieuwbare energie Verkeer en vervoer Verwarming/Koeling Warm water CO2-zuinig vervoer Verlichting Elektrische

Nadere informatie

Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket

Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket 1. Het Reni ADVANCED KUNSTSTOF (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de

Nadere informatie

Technische Fiche Reni MAXI KUNSTSTOF pakket

Technische Fiche Reni MAXI KUNSTSTOF pakket regenwater Technische Fiche Reni MAXI KUNSTSTOF pakket 1. Het Reni MAXI KUNSTSTOF pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine ) en

Nadere informatie

Beste bewoner, Vriendelijke groeten, Het drinkwaterbedrijf

Beste bewoner, Vriendelijke groeten, Het drinkwaterbedrijf Beste bewoner, Op. vinden in uw straat werkzaamheden plaats aan de leidingen. Van. tot.. wordt het water afgesloten. Wij adviseren u om vooraf enkele emmers met water klaar te zetten, voor bijvoorbeeld

Nadere informatie

Kinderboekenweek 2012

Kinderboekenweek 2012 www.dekloostertuin.nl De Kloostertuinier Informatiebulletin van: CBS De Kloostertuin te Assen 8 e Jrg. nr. 2 27 september 2012 Kinderboekenweek 2012 Hallo wereld in tachtig dagen Mooi project, mooi project

Nadere informatie

Installatiehandleiding Regenzuil (Orso design)

Installatiehandleiding Regenzuil (Orso design) Installatiehandleiding Regenzuil (Orso design) 1. De plaats De plaats waar de regenzuil komt te staan dient een vlakke en stevige ondergrond te hebben, bij voorkeur verharding die er al jaren ligt. Als

Nadere informatie

Het regent, het regent

Het regent, het regent Het regent, het regent Wat te doen bij een veranderend klimaat? Naam: Stefan Meijer (gemeente Heiloo) en Hartger Griffioen (LNH) Datum: donderdag 15 januari 2015 Even voorstellen Stefan Meijer 37 jaar

Nadere informatie

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen.

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen. Samenvatting door Annique 1350 woorden 16 mei 2015 7,3 333 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Klimaten Paragraaf 2.2 Weer en klimaat Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het

Nadere informatie

Uitdager van de maand. Natuur & Techniek, Groep 7/8. Algemeen. Titel. Waterverbruik. Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen

Uitdager van de maand. Natuur & Techniek, Groep 7/8. Algemeen. Titel. Waterverbruik. Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Uitdager van de maand Waterverbruik Natuur & Techniek, Groep 7/8 Algemeen Titel Waterverbruik Cognitieve doelen en vaardigheden voor excellente leerlingen Een onderzoek opzetten naar het waterverbruik

Nadere informatie

Lespakket. Rioolwaterzuivering. Genoeg schoon water voor iedereen. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lespakket. Rioolwaterzuivering. Genoeg schoon water voor iedereen. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lespakket Rioolwaterzuivering Genoeg schoon water voor iedereen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lespakket Rioolwaterzuivering Informatie voor de leerkracht Het

Nadere informatie

Bereken de benodigde capaciteit, het vermogen van een radiator

Bereken de benodigde capaciteit, het vermogen van een radiator Bereken de benodigde capaciteit, het vermogen van een radiator Om een, voor uw woonruimte, geschikte radiator uit te zoeken moet u rekening houden met een aantal factoren. Wij bieden graag onze diensten

Nadere informatie

Leer nu poepen en plassen zoals het moet, dan gaat het de rest van je leven goed

Leer nu poepen en plassen zoals het moet, dan gaat het de rest van je leven goed Leer nu poepen en plassen zoals het moet, dan gaat het de rest van je leven goed Gebruiksaanwijzing bij het poepwerkboek (print deze gebruiksaanwijzing uit en leg hem in je werkboek). Goed plassen en poepen

Nadere informatie

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit We leven in een land vol water. Daar genieten we van. We zwemmen, vissen, besproeien de tuin, varen in bootjes en waarderen

Nadere informatie

Richtlijn voor meterruimten in hoogbouwwoningen met een warmteaansluiting. maximaal 70 meter

Richtlijn voor meterruimten in hoogbouwwoningen met een warmteaansluiting. maximaal 70 meter 5. verdiepingen zonder aansluiting Op verdiepingen, waar geen aansluiting op onze leidingen nodig is, kunt u de meterruimte zelf weglaten en de stijgruimte als schacht door laten lopen. Deze schacht sluit

Nadere informatie

Geen regenwater in het riool van Smallingerland 2016.

Geen regenwater in het riool van Smallingerland 2016. Geen regenwater in het riool van Smallingerland 2016. School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Geen regenwater in het riool van Smallingerland 2016. Opdrachtgever De heer J. den Besten, beleidsmedewerker

Nadere informatie

Assortiment Warmtepomp systemen

Assortiment Warmtepomp systemen Page 1 of 7 Assortiment VSI in de hoogste energieklasse. VSI Grond Bron Warmtepomp is geschikt voor de verwarming van huizen met een grootte van 80-280 vierkante meter. Hij heeft een compact formaat, is

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE VERORDENING INZAKE HEMELWATERPUTTEN, INFILTRATIEVOORZIENINGEN, BUFFERVOORZIENINGEN, GESCHEIDEN LOZING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER

GEMEENTELIJKE VERORDENING INZAKE HEMELWATERPUTTEN, INFILTRATIEVOORZIENINGEN, BUFFERVOORZIENINGEN, GESCHEIDEN LOZING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER GEMEENTELIJKE VERORDENING INZAKE HEMELWATERPUTTEN, INFILTRATIEVOORZIENINGEN, BUFFERVOORZIENINGEN, GESCHEIDEN LOZING VAN AFVALWATER EN HEMELWATER Onderhavige verordening bevat voorschriften inzake het plaatsen

Nadere informatie

Duurzaamheid. Complex Duinstate

Duurzaamheid. Complex Duinstate Duurzaamheid Complex Duinstate Kaatsheuvel Maart 2010 Leerling Hans van Ierland Casade Woondiensten 09-03-2010 Docent Ellen Venhuizen Wijkwerk niveau 3 fase 3 helicon opleidingen 1 Inhoud Bladzijde: Inleiding

Nadere informatie

Technische Fiche Reni MAXI BETON (+) pakket

Technische Fiche Reni MAXI BETON (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni MAXI BETON (+) pakket 1. Het Reni MAXI BETON (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine ) en

Nadere informatie

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 EVEN KENNIS MAKEN Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 De eerste jaren werken we vooral nog in thema s en met het spreekwoord van onze school: Willen, worden en zijn. Maar in latere jaren werken

Nadere informatie

Uitwerkingen oefeningen hoofdstuk 3

Uitwerkingen oefeningen hoofdstuk 3 Uitwerkingen oefeningen hoofdstuk 3 3.4.1 Basis Tijd meten 1 Juli heeft 31 dagen. Wanneer 25 juli op zaterdag valt, valt 31 juli dus op een vrijdag. Augustus heeft ook 31 dagen. 1 augustus valt dus op

Nadere informatie

INNOVATIE IN SUNNYHEAT

INNOVATIE IN SUNNYHEAT Made in Germany SUNNYHEAT is het laagst energieverbruikend infrarood verwarmingssysteem beschikbaar tot op heden. Onze produkten worden gemaakt in Duitsland, en zijn getest en goed bevonden omwille van

Nadere informatie

MVB-500, MVB-1000 Installatie- en montagehandleiding

MVB-500, MVB-1000 Installatie- en montagehandleiding vanderbeyl MVB-500, MVB-1000 Installatie- en montagehandleiding Itho bv Adm. de Ruyterstraat 2 3115 HB Schiedam Postbus 21 3100 AA Schiedam T (010) 427 89 10 F (010) 427 88 88 E info@itho.nl I www.itho.nl

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

Riet en koper instrumenten.

Riet en koper instrumenten. In elkaar zetten Riet en koper instrumenten. Bij het in elkaar zetten van de klarinet moet goed opgelet worden. Het is namelijk een ontzettend kwetsbaar instrument. De stukken passen makkelijk in elkaar

Nadere informatie

Behoud van schoonwater door afgifte aan de bodem. the green label in watermanagement

Behoud van schoonwater door afgifte aan de bodem. the green label in watermanagement Behoud van schoonwater door afgifte aan de bodem the green label in watermanagement Er zijn lokale subsidies beschikbaar Vanwege geplande EU-wetgeving inzake regenwaterafvoer bieden veel lokale overheden

Nadere informatie

Naam: Welkom op De Leer!

Naam: Welkom op De Leer! Naam: Welkom op De Leer! Basisschool De Leer St. Michielsstraat 6 7255 AP Hengelo 0575-46 17 15 Welkom! Hallo, Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer komen

Nadere informatie

Provinciaal centrum voor duurzaam bouwen en wonen

Provinciaal centrum voor duurzaam bouwen en wonen Provinciaal centrum voor duurzaam bouwen en wonen VRG 1 LGMN Wat was Kamp vroeger? Kamp was vroeger een bedevaartsoord. Kamp was vroeger een ritse legerbasis. Kamp was vroeger een stortplaats. VRG 2 Wat

Nadere informatie

Datum 14 september Doorkiesnummer (055) 527 21 15 Afzender Hedzer Gietema Onderwerp Voorbeelden opvang hemelwater

Datum 14 september Doorkiesnummer (055) 527 21 15 Afzender Hedzer Gietema Onderwerp Voorbeelden opvang hemelwater Memo Aan algemeen bestuur 30 september 2010 Datum 14 september Doorkiesnummer (055) 527 21 15 Afzender Hedzer Gietema Afdeling Planvorming Docbasenummer 206869 In de Commissie Water is verzocht om een

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2011

Nieuwsbrief maart 2011 Nieuwsbrief maart 2011 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief maart 2011 Barendrecht, 15-03-2011 Beste leden en relaties, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde vmbo gl/tl I

Eindexamen wiskunde vmbo gl/tl I BEOORDELINGSMODEL Vraag Antwoord Scores BOSLOO maximumscore Rienk heeft ( 300 =) 605,6 (seconden) gelopen 3,8 Dit zijn 605 (seconden) maximumscore 4 Sibren loopt 3500 m 4 minuten en 5 seconden zijn 855

Nadere informatie

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON (+) pakket

Technische Fiche Reni ADVANCED BETON (+) pakket regenwater Technische Fiche Reni ADVANCED BETON (+) pakket 1. Het Reni ADVANCED BETON (+) pakket Wilt u regenwater voornamelijk in uw woning gebruiken (vb. voor het spoelen van de toiletten, de wasmachine

Nadere informatie

T.a.v. de MR deelraad NHJ locatie V. Betreft: Voorstel andere schooltijden Beste MR leden.

T.a.v. de MR deelraad NHJ locatie V. Betreft: Voorstel andere schooltijden Beste MR leden. T.a.v. de MR deelraad NHJ locatie V. Betreft: Voorstel andere schooltijden Beste MR leden. Na de wetswijziging in 2006 hebben de scholen meer vrijheid gekregen de schooltijden zelf in te richten. Vanaf

Nadere informatie

Waterhuishoudingsplan Schaapsloop voorbereiding rioolmaatregelen

Waterhuishoudingsplan Schaapsloop voorbereiding rioolmaatregelen Waterhuishoudingsplan Schaapsloop voorbereiding rioolmaatregelen Inventarisatie bereikbaarheidsplan, sessie 1 Maandag 10 juni 2013, Sloperbedrijf Van Putten Angela de Vries Rob de Haas Gemeente Valkenswaard

Nadere informatie

Werkblad. LES 7: Hygiëne. www.gavoorgezond.nl GROEP 5-6. Namen groepje: ... ... ... ... ...

Werkblad. LES 7: Hygiëne. www.gavoorgezond.nl GROEP 5-6. Namen groepje: ... ... ... ... ... LES 7: Hygiëne Namen groepje: Eerst voorbereiden: Zorg ervoor dat je met je groepje 1 petrischaaltje klaar hebt staan. Het schaaltje is verdeeld in 3 verschillende vakken. In ieder vakje gaan jullie een

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Schematisatie oplossingen in systeem. Terugslagklep

Schematisatie oplossingen in systeem. Terugslagklep 2A. Terugslagklep huisaansluiting Overlastsituatie Afvalwater stroomt bij hevige regenbuien vanuit het riool naar huis en tuin. Zie paragraaf 3.2 uit het rapport: Aanpak wateroverlast Lombok en Zeeheldenbuurt

Nadere informatie

Weeknieuws week 41. Peutercollege weetjes

Weeknieuws week 41. Peutercollege weetjes Weeknieuws week 41 Peutercollege weetjes o De locaties hebben weer nieuwe ouder- kindkisten ontvangen. Zo heeft t Kasteeltje de kist van het thema regen en het Kwetternest heeft nu de kist van Wat heb

Nadere informatie

Uitvoering van de baby goat feeder

Uitvoering van de baby goat feeder Uitvoering van de baby goat feeder Vanuit het praktijknetwerk Baby Goat Feeder, als één van de toegekende kleine praktijknetwerken uit het Programma voor Plattelandsontwikkeling 2007-2013 voor Nederland

Nadere informatie