Schematisatie oplossingen in systeem. Terugslagklep

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schematisatie oplossingen in systeem. Terugslagklep"

Transcriptie

1 2A. Terugslagklep huisaansluiting Overlastsituatie Afvalwater stroomt bij hevige regenbuien vanuit het riool naar huis en tuin. Zie paragraaf 3.2 uit het rapport: Aanpak wateroverlast Lombok en Zeeheldenbuurt in Utrecht. Maatregelen Uitgangspunten Huis met souterrain. Regenpijp aan de voorkant van de woning is direct aangesloten op het riool Omschrijving Instaleren van terugslagklep bij huisaansluiting op riool om te voorkomen dat vuilwater vanuit het riool naar de woning kan stromen Stappenplan Tijdelijk afsluiten leiding Aanleggen inspectieput Instaleren terugslagklep Schematisatie oplossingen in systeem Aandachtspunten Aanleggen in put met deksel voor het mogelijk maken van onderhoud Terugslagklep elk half jaar inspecteren. Terugslagklep moet bovenstrooms van de ontspanningsleiding/regenpijp aan de voorkant van de woning worden aangesloten. Terugslagklep Combinatiemaatregel Het aanbrengen van een terugslagklep in de huisaansluiting is een maatregel waardoor de hele woning beschermt wordt tegen water uit de riolering bij hevige regenbuien. Echter kan het water vanuit de woning en tuin ook niet afgevoerd worden naar het riool gedurende deze situaties. Deze maatregel moet daarom in combinatie gaan met afkoppelen van regenwater waardoor er geen regenwater meer in de huisaansluiting komt (mogelijk te nemen maatregelen3a,3b,4a,4b of 4C). Tevens moeten de toilet,douche wasbak en schrobput voorzien zijn van zwanenhalzen om stankoverlast bij afgesloten terugslagklep te voorkomen. Wat is een ontspanningsleiding? Een ontspanningsleiding dient de beluchting en ontluchting van de binnenriolering te waarborgen. Deze leiding staat in verbinding met de buitenlucht via het dakvlak en regenpijpen. Bij hevige neerslag wordt de lucht in het riool via deze leiding afgevoerd. Indien een ontspanningsleiding ontbreekt of defect is, kan de lucht worden opgesloten. Bij voldoende drukopbouw kan de opgesloten lucht met een knal door het toilet ontsnappen.

2 Indicatie kosten Kosten terugslagklep met put: 600,- Kosten loodgieter : 500,- per dag Overige materiaalkosten: 200,- Totale kosten circa: 2300,- Deze kosten zijn exclusief verleggen en wegwerken van leidingen. De kosten per onderdeel zijn gebaseerd op catalogusprijzen van leveranciers. Voorbeeld Op het figuur hiernaast is te zien hoe een terugslagklep bereikbaar blijft door hem aan te sluiten in een put. Deze put is noodzakelijk voor het mogelijke maken van onderhoud. Wat is een ontspanningsleiding? Een ontspanningsleiding dient de beluchting en ontluchting van de binnenriolering te waarborgen. Deze leiding staat in verbinding met de buitenlucht via het dakvlak en regenpijpen. Bij hevige neerslag wordt de lucht in het riool via deze leiding afgevoerd. Indien een ontspanningsleiding ontbreekt of defect is, kan de lucht worden opgesloten. Bij voldoende drukopbouw kan de opgesloten lucht met een knal door het toilet ontsnappen.

3 2B. Terugslagklep achter douche, schrobput en gootsteen (lozingseenheden) Overlastsituatie Het regenwater/afvalwater komt Zie paragraaf 3.2 uit het rapport: Aanpak wateroverlast Lombok en tijdens extreme regen uit het Zeeheldenbuurt in Utrecht. doucheputje, schrobputje, put in de tuin en veroorzaakt stank en wateroverlast in huis en tuin Maatregelen Uitgangspunten Douche, wasbak of schrobputje zijn apart aangesloten op huisaansluiting. Maatregelen worden direct na douche en schrobputje geplaatst. Omschrijving Aanbrengen van terugslagkleppen achter douche, gootsteen en schrobput. Stappenplan Opmeten diameter afvoerleiding Loskoppelen leiding Monteren terugslagklep Leidingen aansluiten Schematisatie oplossingen in systeem Aandachtspunten De terugslagkleppen en vuilwaterpomp dienen elk half jaar gereinigd of onderhouden te worden. De terugslagklep in de tuin is extra gevoelig voor verstoppen Terugslagklep omdat hier takken en bladeren naar toe kunnen stromen. Deze dient 4x per jaar te worden schoongemaakt. Combinatiemaatregel Het aanbrengen van een terugslagklep is meestal een relatief eenvoudige maatregel die u direct kunt laten uitvoeren. Het is echter niet mogelijk om een terugslagklep achter een toilet te instaleren. De maatregel moet daarom in combinatie gaan met het instaleren van een vuilwaterpomp(maatregel 2C). De kans op wateroverlast in de woning wordt daarmee verkleind. Voor de lange termijn is het een veiligere oplossing om het putje in de tuin te verwijderen en te zorgen dat het regenwater in de tuin op een andere manier wordt afgevoerd. Zie maatregel 4A,4B en 4C.

4 Indicatie kosten Kosten terugslagklep: 100,- per klep (3 stuks) Kosten vuilwaterpomp: 500 (1 stuk) Kosten loodgieter: 500,- per dag Overige materiaalkosten: 150,- Totale kosten circa: 1450,- Deze kosten zijn exclusief verleggen en wegwerken van leidingen. De kosten per onderdeel zijn gebaseerd op catalogusprijzen van leveranciers. Voorbeeld bij u in de buurt Op het figuur hiernaast is een terugslagklep te zien welke achter de gootsteen is geplaatst. Deze maatregel is door een bewoner aan de Leidsekade in Lombok genomen. Voorbeeld van terugslagklep

5 2C. Vuilwaterpompen achter toilet, douche, schrobput en gootsteen(lozingseenheden) Overlastsituatie Regenwater/afvalwater komt uit doucheputje, schrobputje, put in de tuin. Maatregelen Uitgangspunten Lozingseenheden zijn apart aangesloten op huisaansluiting. Maatregelen worden direct na lozingseenheden geplaatst. Omschrijving Instaleren van vuilwaterpompen achter doucheput, toilet et cetera. Instaleren terugslagklep bij tuinput. Zie paragraaf 3.2 uit het rapport: Aanpak wateroverlast Lombok en Zeeheldenbuurt in Utrecht. Stappenplan Loskoppelen leiding Aansluiten vuilwaterpomp Terugslagklep aansluiten Leidingen aansluiten Schematisatie oplossingen in systeem Aandachtspunten De terugslagklep en vuilwaterpompen dienen elk half jaar gereinigd of onderhouden te worden. De terugslagklep in de tuin is extra gevoelig voor verstoppen omdat hier takken en bladeren Vuilwaterpomp achter toilet naar toe kunnen stromen. Deze dienen 4x per jaar te worden schoongemaakt Combinatiemaatregel Het aanbrengen van vuilwaterpompen is een maatregel welke wateroverlast vanuit huisaansluiting tegen gaat. Voor de tuinput in de tuin is het niet mogelijk om een vuilwaterpomp aan te sluiten. Om deze goed af te sluiten wordt geadviseerd om een terugslagklep voor te gebruiken(maatregel 2B). Voor de lange termijn is het een veiligere oplossing om het putje in de tuin te verwijderen en te zorgen dat het regenwater van dak en tuin op een andere manier wordt afgevoerd. Zie maatregel 4A,4B en 4C.

6 Indicatie kosten Kosten van terugslagklep: 100,- per klep (1 stuk) Kosten per vuilwaterpomp: 500,- (3 stuks) Kosten loodgieter: 500,- per dag Totale kosten circa 2100 Deze kosten zijn exclusief verleggen en wegwerken van leidingen. De kosten per onderdeel zijn gebaseerd op catalogusprijzen van leveranciers. Voorbeeld bij u in de buurt Op het figuur hiernaast is een vuilwaterpomp te zien welke direct achter het toilet is geplaatst. Deze oplossing is hierdoor makkelijk toepaspaar. Voorbeeld van vuilwaterpomp achter toilet

7 3A. Omleiden regenpijp naar voorzijde Overlastsituatie Het regenwater vanaf het dak en de Zie paragraaf 3.2 uit het rapport: Aanpak wateroverlast Lombok en tuin is nu aangesloten op de Zeeheldenbuurt in Utrecht. huisaansluiting. Water blijft langdurig in de tuin staan of stroomt het huis in. Maatregelen Uitgangspunten Douche, wasbak of schrobputje zijn apart aangesloten op huisaansluiting en regenpijp is aan de achterzijde van de woning direct aangesloten op huisaansluiting. Omschrijving Omleiden van regenpijp aan de achterzijde naar de voorkant van de woning Stappenplan Afkoppelen regenpijp Gaten boren in muren Verleng stukken koppelen aan regenpijp Aanleggen ontspanningsleiding Aansluiten op voorzijde Schematisatie oplossingen in systeem Aandachtspunten Regenpijp moet conform NEN 3215 worden aangelegd Regenpijp is aan de voorzijde van de woning aangesloten op het riool. Combinatiemaatregel Het omleggen van de regenpijp moet in combinatie gaan met het aanleggen van een ontspanningsleiding. Dit is nodig omdat de huidige regenpijp ook de functie van ontspanningsleiding heeft. Wanneer de regenpijp wordt omgelegd moet er dus een nieuwe ontspanningsleiding worden aangelegd. Ook blijft er kans op wateroverlast in de woning. Om dit op te lossen kunnen de maatregelen 2A,2B,2C worden toegepast. Wat is een ontspanningsleiding? Een ontspanningsleiding dient de beluchting en ontluchting van de binnenriolering te waarborgen. Deze leiding staat in verbinding met de buitenlucht via het dakvlak en regenpijpen. Bij hevige neerslag wordt de lucht in het riool via deze leiding afgevoerd. Indien een ontspanningsleiding ontbreekt of defect is, kan de lucht worden opgesloten. Bij voldoende drukopbouw kan de opgesloten lucht met een knal door het toilet ontsnappen.

8 Indicatie kosten Kosten van leidingen: 60,- Kosten hulpstukken: 50,- Kosten diamantboor: 40,- per dag Kosten loodgieter: 500,- per dag Totale kosten met loodgieter: 650,- De kosten per onderdeel zijn gebaseerd op catalogusprijzen van leveranciers. Voorbeeld bij u in de buurt Op het figuur hiernaast is te zien hoe een bewoner in uw wijk zijn/haar regenpijp heeft afgekoppeld. De regenpijp wordt via een aparte leiding door het souterrain naar de voorzijde van de woning geleid. Wat is een ontspanningsleiding? Een ontspanningsleiding dient de beluchting en ontluchting van de binnenriolering te waarborgen. Deze leiding staat in verbinding met de buitenlucht via het dakvlak en regenpijpen. Bij hevige neerslag wordt de lucht in het riool via deze leiding afgevoerd. Indien een ontspanningsleiding ontbreekt of defect is, kan de lucht worden opgesloten. Bij voldoende drukopbouw kan de opgesloten lucht met een knal door het toilet ontsnappen.

9 4A. Afvoeren naar oppervlaktewater Overlastsituatie Het regenwater vanaf het dak en de tuin is nu aangesloten op de huisaansluiting. Water blijft langdurig in de tuin staan of stroomt het huis in. Maatregelen Uitgangspunten Tuin van het huis is gelegen aan oppervlakte water. Omschrijving Het verleggen van de regenpijp of het sturen van het water richting oppervlakte water Zie paragraaf uit het rapport: Aanpak wateroverlast Lombok en Zeeheldenbuurt in Utrecht. Stappenplan Aanvragen vergunning Aanleggen ontspanningsleiding Verleggen regenpijp Aanleggen watergoot Uzelf Uzelf/loodgieter Uzelf/hovenier Aandachtspunten Vergunning aanvragen bij waterschap voor afvoeren water naar oppervlakte water. Regenpijp moet conform NEN 3215 worden aangelegd Ontspanningsleiding dient aan de achterzijde van de huisaansluiting te worden aangesloten Combinatiemaatregel Het is verstandig om deze maatregel te combineren met 4B of 4C waardoor water ook kan infiltreren in de tuin waardoor het watersysteem minder belast wordt. Hiernaast bestaat er ook de mogelijkheid op wateroverlast vanuit de huisaansluiting. Om dit te voorkomen kunnen maatregel 2A,2B of 2C worden toegepast. Wat is een ontspanningsleiding? Een ontspanningsleiding dient de beluchting en ontluchting van de binnenriolering te waarborgen. Deze leiding staat in verbinding met de buitenlucht via het dakvlak en regenpijpen. Bij hevige neerslag wordt de lucht in het riool via deze leiding afgevoerd. Indien een ontspanningsleiding ontbreekt of defect is, kan de lucht worden opgesloten. Bij voldoende drukopbouw kan de opgesloten lucht met een knal door het toilet ontsnappen.

10 Indicatie kosten Regenpijp: 30,- Ontspanningsleiding: 50,- : 500,- per dag Subtotaal: 580 Hovenier: Totaal: 500,- per dag Maatwerk De kosten per onderdeel zijn gebaseerd op catalogusprijzen van leveranciers. De kosten zijn exclusief afwerken van leiding onder maaiveld Voorbeeld bij u in de buurt Op het figuur hiernaast is een watergoot te zien welke het water uit de regenpijp opvangt en stuurt richting het oppervlakte water.

11 4B. Waterbergen en infiltreren d.m.v. grindpalen in tuin Overlastsituatie Het regenwater vanaf het dak en de tuin is nu aangesloten op de huisaansluiting. Water blijft langdurig in tuin staan of stroomt huis in. Maatregelen Uitgangspunten Er is berging mogelijk op maaiveld. Kleilaag is dikker dan 1 meter.(zie figuur) Omschrijving Uitvoeren van grondverbetering in de tuin om het mogelijk te maken dat water kan infiltreren in de bodem en geen langdurige plassen ontstaan. Stappenplan Grond Uzelf/hovenier boren/graven Afschot van Uzelf/hovenier gevel naar tuin Verleggen Uzelf/loodgieter regenpijp Aanleggen Uzelf/loodgieter ontspanningsleiding Afsluiten Uzelf/hovenier tuinput Aandachtspunten Regenpijp moet conform NEN 3215 worden aangelegd. Water moet geborgen kunnen worden boven de infiltratie voorzieningen. Grindpalen moeten tot zandlaag reiken. Ontspanningsleiding moet aangesloten worden op huisaansluiting aan achterzijde. Zie paragraaf uit het rapport: Aanpak wateroverlast Lombok en Zeeheldenbuurt in Utrecht. Combinatiemaatregel De grindpalen moeten aangelegd worden in combinatie met waterberging op het maaiveld. Dit is noodzakelijk omdat de aanvoer van water hoger dan de infiltratiesnelheid. Er blijft kans op wateroverlast vanuit de huisaansluiting. Om dit te voorkomen kunnen maatregel 2A,2B of 2C worden toegepast. Wat is een ontspanningsleiding? Een ontspanningsleiding dient de beluchting en ontluchting van de binnenriolering te waarborgen. Deze leiding staat in verbinding met de buitenlucht via het dakvlak en regenpijpen. Bij hevige neerslag wordt de lucht in het riool via deze leiding afgevoerd. Indien een ontspanningsleiding ontbreekt of defect is, kan de lucht worden opgesloten. Bij voldoende drukopbouw kan de opgesloten lucht met een knal door het toilet ontsnappen.

12 Indicatie kosten Zelf doen: Grondboor huren Grind 100,- Geotextiel 20,- Ontspanningsleiding: 50,- Overigematerialen 20,- : Totaal: 660,- Door Hovenier: 20,- per dag 500,- per dag Maatwerk De kosten per onderdeel zijn gebaseerd op catalogusprijzen van leveranciers Voorbeeld bij u in de buurt Op het figuur hiernaast is een verdiept stukje tuin te zien met onverhard oppervlak. Hieronder zijn grindpalen aangelegd. Deze bewoner uit uw buurt heeft ervoor gekozen om het gras als extra waterberging te gebruiken. Gedurende hevige regenbuien loopt dit onderwater en kan het via de grindpalen infiltreren. Voorbeeld van waterbergend groen met hieronder grindpalen

13 4C. Waterbergen en infiltreren d.m.v. grindkoffer in tuin Overlastsituatie Het regenwater vanaf het dak en de tuin is nu aangesloten op de huisaansluiting. Water blijft langdurig in de tuin staan of stroomt het huis in. Maatregelen Uitgangspunten Er is berging mogelijk op maaiveld. Kleilaag is niet dikker dan 1 meter. Omschrijving Grondverbetering uitvoeren in de tuin om mogelijk te maken dat water kan infiltreren in de bodem. Zie paragraaf 3.2 uit het rapport: Aanpak wateroverlast Lombok en Zeeheldenbuurt in Utrecht. Stappenplan Afschot tuin van gevel af Grond graven Aanleggen grindkoffer Verleggen regenpijp Ontspanningsleiding aanleggen Afsluiten tuinput Uzelf/hovenier Uzelf/hovenier Uzelf/hovenier Uzelf/loodgieter Uzelf/loodgieter Uzelf/hovenier Aandachtspunten Regenpijp moet conform NEN 3215 worden aangelegd. Water moet geborgen kunnen worden boven de infiltratie voorzieningen. Grindkoffer moet tot de zandlaag reiken. Ontspanningsleiding moet aangesloten worden op de huisaansluiting van het riool. Combinatieregel De grindkoffers moeten aangelegd worden in combinatie met waterberging op het maaiveld. Dit is noodzakelijk omdat de aanvoer hoger is als de infiltratiesnelheid. Er blijft kans op wateroverlast vanuit de huisaansluiting. Om dit te voorkomen kunnen maatregel 2A,2B of 2C worden toegepast. Wat is een ontspanningsleiding? Een ontspanningsleiding dient de beluchting en ontluchting van de binnenriolering te waarborgen. Deze leiding staat in verbinding met de buitenlucht via het dakvlak en regenpijpen. Bij hevige neerslag wordt de lucht in het riool via deze leiding afgevoerd. Indien een ontspanningsleiding ontbreekt of defect is, kan de lucht worden opgesloten. Bij voldoende drukopbouw kan de opgesloten lucht met een knal door het toilet ontsnappen.

14 Indicatie kosten Zelf doen: Schep 20,- Grind 100,- Geotextiel 20,- Overigematerialen 20,- Ontspanningsleiding: 50,- : Totaal: 660 Door Hovenier: 500,- per dag Maatwerk De kosten per onderdeel zijn gebaseerd op catalogusprijzen van leveranciers Voorbeeld bij u in de buurt Op het figuur hiernaast is een grindkoffer in een tuin van een bewoner in uw te zien. Deze grindkoffer is aangelegd tot de zandlaag in de bodem. Via de grindkoffer kan het infiltreren naar de zandlaag. Voorbeeld van grindkoffer

Principe maatregelen wateroverlast

Principe maatregelen wateroverlast Project Utrecht Principe maatregelen wateroverlast Maatregelen 1. Maatregelen tegen grondwateroverlast en overlast voorkomend uit grondwateroverlast 1a. Bouwkundige maatregelen bij vochtoverlast bij woning

Nadere informatie

Samenvatting van de regeling

Samenvatting van de regeling Afkoppelsubsidie regenwater in pilot project Hamersveld Particulieren kunnen een subsidieaanvraag indienen voor het afkoppelen van regenwater van de gemengde riolering. De subsidie wordt verleend vanuit

Nadere informatie

Wateroverlast Lombok en Zeeheldenbuurt in Utrecht

Wateroverlast Lombok en Zeeheldenbuurt in Utrecht Wateroverlast Lombok en Zeeheldenbuurt in Utrecht Wateroverlast Lombok en Zeeheldenbuurt in Utrecht Uitgebracht aan: Gemeente Utrecht Postbus 10080 3505 AB UTRECHT Auteur ir. A. Linckens Kenmerk BN25

Nadere informatie

Regenwater leid je niet om de tuin!

Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater is te waardevol om direct het riool in te laten lopen. Vang het op en gebruik het goed. Kijk voor tips op www.denhaag.nl/water Regenwater leid je niet om

Nadere informatie

Beter omgaan met hemelwater

Beter omgaan met hemelwater Beter omgaan met hemelwater Informatie over het afkoppelen van het dakoppervlak Wat kunt u doen? Van alles eigenlijk. Een van de gemakkelijkste dingen die u gewoon thuis kunt doen, is de regenpijp doorzagen.

Nadere informatie

Tips om wateroverlast op eigen perceel tegen te gaan

Tips om wateroverlast op eigen perceel tegen te gaan Tips om wateroverlast op eigen perceel tegen te gaan Voorwoord In dit boekje zijn maatregelen om wateroverlast op particulier terrein te voorkomen samengevat. Dit is een overzicht van maatregelen uit de

Nadere informatie

MEMO. Memo Afkoppelen / infiltreren project Herinrichting Julianastraat Raadhuisstraat d.d pagina 1 / 5

MEMO. Memo Afkoppelen / infiltreren project Herinrichting Julianastraat Raadhuisstraat d.d pagina 1 / 5 MEMO Aan : bewoners Plakstraat - Raadhuisstraat - Julianastraat - Kerkstraat Van : Cristian Timmermans projectleider gemeente Stein Jean-Philippe Janssens Ducot Engineering & Advies Datum : 24 juni 2015

Nadere informatie

Survey results - 15-06-2015

Survey results - 15-06-2015 Survey results - 15-06-2015 Survey name Onderzoek wateroverlast Lombok+Zeeheldenbuurt Selection date 28-04-2015-15-06-2015 1. Sinds wanneer bent u bewoner/bewoonster van uw woning? Minder dan 1 jaar geleden

Nadere informatie

EEN BODEM VOOR WATER

EEN BODEM VOOR WATER EEN BODEM VOOR WATER Hemel en grondwaterbeleid Breda 2011 RWZI De gemeente is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalwater naar de rioolwaterzuivering (RWZI: een soort wasmachine voor water). RWZI De

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

Informatie Aanleg & Beheer Riolering

Informatie Aanleg & Beheer Riolering Informatie Aanleg & Beheer Riolering Afdeling Buitenruimte Januari 2013 Inhoudsopgave Bladzijde 1 1. Inleiding Bladzijde 2 2. Begripsbepalingen Bladzijde 2-4 3. Onderhoud en beheer Bladzijde 5-6 4. Ontluchting

Nadere informatie

Water en vocht in of rond uw huis?

Water en vocht in of rond uw huis? Water en vocht in of rond uw huis? Een ondergelopen kelder, schimmel in de badkamer, een tuin die blank staat. Meestal moet u, als (huis)eigenaar, erfpachter of huurder waterproblemen zelf verhelpen. In

Nadere informatie

Regenwateroverlast in de woning: handvatten voor de rioleringsspecialist om oorzaken te achterhalen en oplossingen te bieden

Regenwateroverlast in de woning: handvatten voor de rioleringsspecialist om oorzaken te achterhalen en oplossingen te bieden Ervaringen met de aanpak van regenwater overlast in bebouwd gebied 17 Woning Regenwateroverlast in de woning: handvatten voor de rioleringsspecialist om oorzaken te achterhalen en oplossingen te bieden

Nadere informatie

Regenwater in de tuin

Regenwater in de tuin Regenwater in de tuin Hoe maak ik mijn tuin waterklaar? Minder wateroverlast Een klimaatvriendelijke tuin Voorkom verdroging Wateroverlast door verandering van het klimaat Het is goed om te weten dat gemeenten,

Nadere informatie

Hoe maak ik mijn tuin waterklaar? wateroverlast. Een klimaatvriendelijke

Hoe maak ik mijn tuin waterklaar? wateroverlast. Een klimaatvriendelijke in de tuin Hoe maak ik mijn tuin waterklaar? Minder wateroverlast Een klimaatvriendelijke tuin Subsidie Wateroverlast door verandering van het klimaat Het is goed om te weten dat gemeenten, samen met waterschappen,

Nadere informatie

Waterhuishouding in de Contreie

Waterhuishouding in de Contreie Waterhuishouding in de Contreie Water speelt een belangrijke rol in de Contreie. Er is bij de ontwikkeling van deze woonwijk gekozen om het regenwater of te infiltreren in de bodem of hiermee de omliggende

Nadere informatie

zo doet u dat! Regenwater afkoppelen? De gemeente voert in uw buurt een afkoppelproject uit. U kunt meedoen door de regenwaterafvoer

zo doet u dat! Regenwater afkoppelen? De gemeente voert in uw buurt een afkoppelproject uit. U kunt meedoen door de regenwaterafvoer gemeente Ede november 2007 Regenwater afkoppelen? zo doet u dat! De gemeente voert in uw buurt een afkoppelproject uit. U kunt meedoen door de regenwaterafvoer van uw dak af te koppelen. Of u bent dit

Nadere informatie

Regenwater in de tuin. Beperk wateroverlast Voorkom verdroging Maak je tuin Waterklaar Tips in deze folder

Regenwater in de tuin. Beperk wateroverlast Voorkom verdroging Maak je tuin Waterklaar Tips in deze folder in de tuin Beperk wateroverlast Voorkom verdroging Maak je tuin Waterklaar Tips in deze folder Wateroverlast door verandering van het klimaat Een wadi is een verlaging in een grasveld of tuin, waar water

Nadere informatie

Maatregelen wateroverlast Straat ## Zwanenburg. Uitgebracht aan: Gemeente Haarlemmermeer

Maatregelen wateroverlast Straat ## Zwanenburg. Uitgebracht aan: Gemeente Haarlemmermeer Maatregelen wateroverlast Straat ## Zwanenburg Uitgebracht aan: Gemeente Haarlemmermeer Auteur mw. ir. M. ten Hagen Kenmerk BP91 RAP20150729 Vrijgave ir. S.M. Geurts van Kessel Datum 10-09-2015 Status

Nadere informatie

Drainage voorkomt grondwateroverlast. Ontwateren van uw perceel voorkomt grondwateroverlast in huis en tuin

Drainage voorkomt grondwateroverlast. Ontwateren van uw perceel voorkomt grondwateroverlast in huis en tuin Drainage voorkomt grondwateroverlast Ontwateren van uw perceel voorkomt grondwateroverlast in huis en tuin Inleiding Als gevolg van een hoge grondwaterstand kan grondwater overlast veroorzaken in huis

Nadere informatie

WATER EN RIOLERING DE MEEST VOORKOMENDE VRAGEN SAMENGEVAT

WATER EN RIOLERING DE MEEST VOORKOMENDE VRAGEN SAMENGEVAT WATER EN RIOLERING DE MEEST VOORKOMENDE VRAGEN SAMENGEVAT 2 INLEIDING Zeewolde en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor u als inwoner biedt al dat water een zee van mogelijkheden, zoals de

Nadere informatie

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft met water Door veranderende weersomstandigheden en toekomstige ontwikkelingen in de waterwetgeving, moet iedere gemeente een

Nadere informatie

Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven

Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven Project : Rioleringsplan Tivolikerk te Eindhoven Projectnummer : NC8110503 Versie : definitief Datum : 15 juli 2008 Aanleiding Het terrein van de Tivolikerk en het naastgelegen Zusterhuis aan de Heezerweg

Nadere informatie

Kenmerk Contactpersoon Plaats en datum Ing. B. Mengers Doetinchem, Tel

Kenmerk Contactpersoon Plaats en datum Ing. B. Mengers Doetinchem, Tel ECOPART BV ZEPHIRLAAN 5 7004 GP DOETINCHEM TELEFOON 03 14-36 81 00 FAX 03 14 36 57 43 E-MAIL INFO@ECOPART-BV.NL INTERNET WWW.ECOPART_BV.NL BTW NR. NL 81 01 466 29 B01 HANDELSREGISTER 100 35 993 RABOBANK

Nadere informatie

Waterproof praktisch handleiding maatregelen eigen terrein tussenstand 24-6-2016

Waterproof praktisch handleiding maatregelen eigen terrein tussenstand 24-6-2016 Waterproof praktisch handleiding maatregelen eigen terrein tussenstand 24-6-2016 2 Praktische handleiding maatregelen eigen terrein tegen wateroverlast Gedreven bewoners en ervaringsdeskundigen uit de

Nadere informatie

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 Voorstellen multifunctionele landbouw functieverandering landschappelijke inpassing gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Module B2600 Be- en ontluchting Inhoud

Module B2600 Be- en ontluchting Inhoud Module B2600 Be- en ontluchting Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Verantwoording 3 1.2 Opsteller en begeleidingscommissie 3 1.3 Leeswijzer 3 2 Be- en ontluchting van rioolstelsels 4 2.1 Inleiding: wijze van be-

Nadere informatie

Nieuwe riolering in uw straat

Nieuwe riolering in uw straat R Nieuwe riolering in uw straat Vervangen riolering Binnenkort wordt de riolering in uw straat vervangen. Wat doet de gemeente en waarvoor bent u verantwoordelijk? We hopen in ieder geval dat u zo min

Nadere informatie

Binnenriolering. Afbeelding 1: Aansluitingen op het straatriool

Binnenriolering. Afbeelding 1: Aansluitingen op het straatriool Binnenriolering De binnenriolering bestaat uit een stelsel van afvoerleidingen en ontspanningsleidingen, inclusief alle hulpstukken, dakafvoeren, stankafsluiters, afdichtingen en bevestigingen die zich

Nadere informatie

Infiltratievoorziening Stadshagen

Infiltratievoorziening Stadshagen betrokken Gemeente Zwolle Afd. Civiel en Groen Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle M.Heideveld@zwolle.nl www.zwolle.nl Infiltratievoorziening Stadshagen Programma van eisen Versie Stadshagen

Nadere informatie

Het afkoppelen van regenwater

Het afkoppelen van regenwater Het afkoppelen van regenwater Op deze pagina s vindt u informatie over: - waarom water een belangrijke rol speelt in de Vlindervallei en omgeving - het doen en laten rond het watersysteem - zelf aan de

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 11 10 www.utrecht.nl De (plaatsvervangend) leden van Commissie Stad en Ruimte Behandeld door E.W. Rebergen Doorkiesnummer 030-28 64332 E-mail e.rebergen@utrecht.nl

Nadere informatie

Projectnummer: C Opgesteld door: Joost Veltmaat. Ons kenmerk: :0.11. Kopieën aan:

Projectnummer: C Opgesteld door: Joost Veltmaat. Ons kenmerk: :0.11. Kopieën aan: MEMO ARCADIS NEDERLAND BV Mercatorplein 1 Postbus 1018 5200 BA 'shertogenbosch Tel 073 6809 211 Fax 073 6144 606 www.arcadis.nl Onderwerp: 2D berekening water op straat Blarenkamp Ottersum 'shertogenbosch,

Nadere informatie

FICHE 2 TERUGSLAGKLEPPEN EN OVERLATEN

FICHE 2 TERUGSLAGKLEPPEN EN OVERLATEN ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// FICHE 2 TERUGSLAGKLEPPEN EN OVERLATEN //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater.

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater. Drainage Horizontaal en Verticaal Woningbouw Drinkwater utiliteitsbouw Grijswater Afkoppelen & infiltratie Afvalwater Breaktanks DEHOUST Tanks www.infiltratie.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater

Nadere informatie

een wadi voor de opvang van regenwater meer extreem natte periodes

een wadi voor de opvang van regenwater meer extreem natte periodes In gewone woonwijken verzamelt het regenwater zich vanaf daken en straten in de riolering, waarna het naar het oppervlaktewater of samen met het huishoudelijke afvalwater naar een rwzi stroomt. In het

Nadere informatie

Rioolnotitie Bouw en woonrijpmaken Woningbouwlocatie Brinkersweide te Rhenen

Rioolnotitie Bouw en woonrijpmaken Woningbouwlocatie Brinkersweide te Rhenen Rioolnotitie Rioolnotitie Kenmerk : RL14IV673 Datum : 10 augustus 2015 Versie : Definitief Auteur : A. van der Stelt Controle : F. Hazen 2 Rioolnotitie Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 1. Uitgangspunten...

Nadere informatie

Nieuwsbrief Klimaat maatregelen Nieuwe Uitleg in Bakel

Nieuwsbrief Klimaat maatregelen Nieuwe Uitleg in Bakel Nieuwsbrief Klimaat maatregelen Nieuwe Uitleg in Bakel Het veranderende klimaat en de verstedelijking brengen grote uitdagingen met zich mee. Regenbuien worden steeds extremer en komen vaker voor, met

Nadere informatie

De locatie Het ontwerp van het winkelcentrum en directe omgeving is opgenomen in figuur 1.

De locatie Het ontwerp van het winkelcentrum en directe omgeving is opgenomen in figuur 1. Notitie Datum: 17 juni 2015 Betreft: Afkoppelen nieuwbouw Handelstraat, Apeldoorn Kenmerk: BP30, NOT20150617 Bestemd voor: Bun Projectontwikkeling BV Ter attentie van: de heer J. Spriensma Opgesteld door:

Nadere informatie

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek

Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Informatieavond Bouwkavels Molenbeek Programma informa+eavond 1. Welkom en uitleg van het proces na de ondertekening van de reserveringsovereenkomst door Ariën Schaap

Nadere informatie

BIJLAGE 5: WATER- EN RIOLERINGSPLAN

BIJLAGE 5: WATER- EN RIOLERINGSPLAN BIJLAGE 5: WATER- EN RIOLERINGSPLAN INTERNE NOTITIE voor: Gemeente Cuijk, Waterschap Aa en Maas van: Erik van Grunsven telefoon: afdeling: Ruimtelijk Beheer onderwerp: hemelwater de Valuwe datum: 22-december-2011herzien

Nadere informatie

Bijlage 1: dwarsdoorsneden

Bijlage 1: dwarsdoorsneden Bijlage 1: dwarsdoorsneden Bijlage 2: aanlegkosten voorzieningen Aanlegkosten per voorziening voor een rijtjes woning (exclusief opslagen) Voorziening Eenh. Euro/ Eenh. Euro Eenh. Euro Eenh. Voork. Voork.

Nadere informatie

Riolering buitengebied Veelgestelde vragen en antwoorden

Riolering buitengebied Veelgestelde vragen en antwoorden gemeente Ede Riolering buitengebied Veelgestelde vragen en antwoorden U woont in een gebied waar het huishoudelijk afvalwater via een pompput op de drukriolering wordt geloosd. Omdat de werking van drukriolering

Nadere informatie

ONS VLOEIBARE GOUD. regenwater

ONS VLOEIBARE GOUD. regenwater ONS VLOEIBARE GOUD regenwater Regenwater Maar regenwater is ook schoon water, onmisbaar voor planten en dieren. Het regent steeds vaker heel hard. Al dat regenwater zorgt met regelmaat voor schade aan

Nadere informatie

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer,

Bijdorp. 15 maart Watersysteem Bijdorp. Geachte mevrouw, heer, DATUM 15 maart 2016 REGISTRATIENUMMER ONDERWERP Watersysteem Bijdorp Geachte mevrouw, heer, 1. Aanleiding De wijk Bijdorp ondervindt bij zware neerslag wateroverlast. De gemeente Schiedam en Delfland zijn

Nadere informatie

BESLISBOOM HEMELWATER MAATREGELEN

BESLISBOOM HEMELWATER MAATREGELEN BESLISBOOM HEMELWATER MAATREGELEN Waar komt de vraag vandaan? Klimaatverandering Maatregelen Welke maatregel past het beste in welke situatie? 2 04-07-18 Voorbeelden bemaling nodig om IT-riool aan te leggen

Nadere informatie

Waterproof Handleiding maatregelen aan de woning en tuin tegen wateroverlast Handleiding

Waterproof Handleiding maatregelen aan de woning en tuin tegen wateroverlast Handleiding Handleiding maatregelen aan de woning en tuin tegen wateroverlast Handleiding Utrecht.nl/waterproof Voorwoord Door klimaatverandering neemt de kans op extreme neerslag de komende decennia naar verwachting

Nadere informatie

watermanagement Alles over uw rioolaansluiting informatie voor eigenaren van woningen of andere panden

watermanagement Alles over uw rioolaansluiting informatie voor eigenaren van woningen of andere panden watermanagement Alles over uw rioolaansluiting informatie voor eigenaren van woningen of andere panden Waarom deze folder? Iedere woning en elk bedrijf in Rotterdam hebben een aansluiting op de gemeentelijke

Nadere informatie

Een klimaatactieve wijk

Een klimaatactieve wijk Een klimaatactieve wijk 7 februari 2018 Hiltrud Pötz Totaal verhard Thema: Water Uitdaging Klimaatverandering: - meer neerslag in korte tijd, wateroverlast - langere periodes van droogte Oplossing Wijk

Nadere informatie

Rioleringsplan. Plan Mölnbekke te Ootmarsum. Projectnummer: 2653. Opdrachtgever: Lintmolenbeek B.V. In opdracht van: Lintmolenbeek B.V.

Rioleringsplan. Plan Mölnbekke te Ootmarsum. Projectnummer: 2653. Opdrachtgever: Lintmolenbeek B.V. In opdracht van: Lintmolenbeek B.V. Rioleringsplan Plan Mölnbekke te Ootmarsum Projectnummer: 2653 Opdrachtgever: Lintmolenbeek B.V. In opdracht van: Lintmolenbeek B.V. Postbus 66 7630 AB Ootmarsum Status Concept Opgesteld door: Dhr. H.

Nadere informatie

Voor de volledigheid vermelden we nog twee oplossingen die in deze fiche niet aan bod komen.

Voor de volledigheid vermelden we nog twee oplossingen die in deze fiche niet aan bod komen. ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// FICHE 5 - POMPPUTTEN EN BUFFERPUTTEN //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over afkoppelen

Veelgestelde vragen over afkoppelen 1 Veelgestelde vragen over afkoppelen Inhoudsopgave 1. Wat is afkoppelen?... 2 2. Waarom afkoppelen?... 2 3. Afkoppelen, hoe werkt dat?... 3 4. Wanneer wordt mijn straat afgekoppeld?... 3 5. Welk beleid

Nadere informatie

Waterhuishoudingsplan Schaapsloop voorbereiding rioolmaatregelen

Waterhuishoudingsplan Schaapsloop voorbereiding rioolmaatregelen Waterhuishoudingsplan Schaapsloop voorbereiding rioolmaatregelen Inventarisatie bereikbaarheidsplan, sessie 1 Maandag 10 juni 2013, Sloperbedrijf Van Putten Angela de Vries Rob de Haas Gemeente Valkenswaard

Nadere informatie

Wateroverlast Opheusden. welkom

Wateroverlast Opheusden. welkom Wateroverlast Opheusden welkom Bewonersavond 19 november 2014 Programma 19.00 uur: Ontvangst 19.30 uur: Opening door voorzitter (Henk van Bockel) 19.35 uur: Welkomstwoord (burgemeester Veerhoek) 19.40

Nadere informatie

MEMO. Sweerts de Landasstraat 50 6814 DG Arnhem 026 35 23 125 arnhem@buro-sro.nl www.buro-sro.nl. - Gemeente Gemert-Bakel

MEMO. Sweerts de Landasstraat 50 6814 DG Arnhem 026 35 23 125 arnhem@buro-sro.nl www.buro-sro.nl. - Gemeente Gemert-Bakel MEMO Aan: - Gemeente Gemert-Bakel Van: - Buro SRO Datum: - 20-11-2012 Onderwerp: - Watermemo De Hoef 16 Gemert Sweerts de Landasstraat 50 6814 DG Arnhem 026 35 23 125 arnhem@buro-sro.nl www.buro-sro.nl

Nadere informatie

Aanvraag rioolvergunning

Aanvraag rioolvergunning Aanvraag rioolvergunning Persoonlijke gegevens Vul hier uw persoonlijke gegevens in. De aanvrager moet de eigenaar zijn Voorletters Tussenvoegsels Naam Straatnaam en huisnummer Postcode Woonplaats Telefoonnummer

Nadere informatie

Watervelden in Helmond: met afkoppelen anticiperen op regenwateroverlast

Watervelden in Helmond: met afkoppelen anticiperen op regenwateroverlast Maatregelen 6 Helmond Watervelden in Helmond: met afkoppelen anticiperen op regenwateroverlast Rond de eeuwwisseling was het gemengde rioolstelsel in de Luchtvaartbuurt van Helmond toe aan vervanging.

Nadere informatie

Waterparagraaf Heistraat Zoom

Waterparagraaf Heistraat Zoom Waterparagraaf Heistraat Zoom In Zeelst aan de Heistraat is een ontwikkeling gepland. Voor deze ontwikkeling dient een omgevingsvergunning te worden opgesteld waarvan deze waterparagraaf onderdeel uit

Nadere informatie

Presentatie Wateroverlast. AOC Oost Almelo

Presentatie Wateroverlast. AOC Oost Almelo Presentatie Wateroverlast AOC Oost Almelo Inhoud - Intro wateroverlast - Afbeeldingen wateroverlast - Opdracht 1 Oorzaken wateroverlast - Oorzaken wateroverlast - Mogelijk oorzaken - Opdracht 2 Oplossingen

Nadere informatie

Grondwater en grondwateroverlast

Grondwater en grondwateroverlast Grondwater en grondwateroverlast Wat is grondwater? Regenwater dat op de straat en het trottoir valt, stroomt vaak weg via de riolering en het oppervlaktewater. Het oppervlaktewater is het water wat u

Nadere informatie

Voorontwerp infiltratievoorzieningen en RWA- leidingen

Voorontwerp infiltratievoorzieningen en RWA- leidingen MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : Woningstichting Barneveld : Wolter Tijssen : Wouter Woortman : B4699-03-004 : Watertoets : Voorontwerp waterhuishouding Ons kenmerk : WA-LW20090339 Datum :

Nadere informatie

MEMO. Toelichting op maatregelen Oranjebuurt in de Lier.

MEMO. Toelichting op maatregelen Oranjebuurt in de Lier. MEMO Aan: Koos verbeek Van: J. den Dulk Datum: 23 mei 2007 Onderwerp: Stand van zaken maatregelen ter voorkoming wateroverlast Oranjebuurt, De Lier Bijlagen: Functioneel programma van eisen voor de verbetering

Nadere informatie

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009.

Het waterbeleid van de provincie Limburg is beschreven in het Provinciaal Waterplan Limburg, dd. 20 november 2009. Memo Ter attentie van Project management Den Dekker B.V. Datum 03 januari 2013 Distributie Projectnummer 111850-01 Onderwerp Parkeerterrein Jumbo Heythuysen Geachte heer Bosman, 1 WATERBELEID Het streven

Nadere informatie

Betreft Uitbreiding bedrijfsterrein Van Ooijen, Parallelweg-west Woerden Afwatering terreinverharding

Betreft Uitbreiding bedrijfsterrein Van Ooijen, Parallelweg-west Woerden Afwatering terreinverharding Bijlage Afwatering terreinverharding D1 Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 11 augustus 2014 153681 Betreft Uitbreiding bedrijfsterrein Van Ooijen, Parallelweg-west Woerden Afwatering terreinverharding

Nadere informatie

Afkoppelen in Laren. Verkenning van methode. en kosten

Afkoppelen in Laren. Verkenning van methode. en kosten Afkoppelen in Laren Verkenning van methode en kosten 28-03-2017 28-03-2017 Harm Middelburg HM Civiel & Afkoppelen E-mail: harm@hmciviel.nl Tel: 06 41 24 50 27 Kraanvogelstraat 10 6883CK Velp Koen Weytingh,

Nadere informatie

Wateroverlast in tuin en park

Wateroverlast in tuin en park Wateroverlast in tuin en park 4 lessen over water 1. Wateroverlast (11-5) 2. Wateroverlast (18-5) 3. Waterkwaliteit (25-5) 4. Water vasthouden in tuin en park (Afkoppelen) (1-6) Producten Verslag bodemonderzoek

Nadere informatie

Brochure: Reactie op enquête Rothem Noord

Brochure: Reactie op enquête Rothem Noord Brochure: Reactie op enquête Rothem Noord Inleiding De gemeente Meerssen heeft in 2015 rioolwerkzaamheden uitgevoerd in uw buurt. Onlangs hebben een aantal bewoners een enquête verspreid in de buurt over

Nadere informatie

DSI regenwater infiltratie.

DSI regenwater infiltratie. DSI regenwater infiltratie. De adequate oplossing van een actueel probleem. Klimaatverandering. Het klimaat verandert. Met als gevolg een toename van de duur en frequentie van wateroverlast, verkeersonveiligheid

Nadere informatie

Welkom! Wateravond Noord. 27 juni 2017

Welkom! Wateravond Noord. 27 juni 2017 Welkom! 27 juni 2017 Wateravond Noord 19.00 Inloop 19.30 Opening avondvoorzitter 19.35 Inleiding gebiedscommissie 19.45 Presentatie wateropgave Rotterdam 19.55 Presentatie Aanpak Buitenruimte Agniesebuurt

Nadere informatie

(gemeten t.o.v. binnen onderkant buis). Ligt de erfgrens minder dan 1.00 meter uit de gevel, dan moeten de

(gemeten t.o.v. binnen onderkant buis). Ligt de erfgrens minder dan 1.00 meter uit de gevel, dan moeten de GRONDWATER, WATERAFVOER EN ONTWATERING VAN DE KAVEL Themabijlage 1. Rioolstelsel Het rioolstelsel in Almere is een zogenaamd gescheiden stelsel wat betekent dat afvalwater en regenwater hemelwater - gescheiden

Nadere informatie

De riolering in uw bedrijfspand

De riolering in uw bedrijfspand De riolering in uw bedrijfspand Hoe voorkomt u problemen, wateroverlast en schade? Figuur 1 Gemengd stelsel met gezamenlijke aansluiting vwa- en hwa-riolering bedrijfspand noodafvoer hwa ontlastput vwa

Nadere informatie

Daktuinen Groene gevels en daken

Daktuinen Groene gevels en daken Daktuinen Groene gevels en daken Woningbouw Drinkwater utiliteitsbouw Grijswater Afkoppelen & infiltratie Afvalwater Breaktanks DEHOUST Tanks www.infiltratie.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater

Nadere informatie

Het nieuw te realiseren plan Aan de Kasteeltuinen is ongeveer 1,75 hectare groot en biedt plek aan 34 woningen.

Het nieuw te realiseren plan Aan de Kasteeltuinen is ongeveer 1,75 hectare groot en biedt plek aan 34 woningen. NOTITIE Onderwerp : Waterparagraaf Opdrachtgever : Dibema Montfort B.V. Projectnummer : RDL-007-01 Projectomschrijving : Wonen Aan de Kasteeltuinen Opgesteld door : ing. R. Peeters Paraaf: Datum

Nadere informatie

Geen water op straat maar eronder

Geen water op straat maar eronder Geen water op straat maar eronder 52 mm waterberging onder de bestrating GEP Water BV Kolk 52, 4241 TJ Arkel, The Netherlands +31 (0)183-610520 www.gep-rainwater.com Geen regenwater op straat maar eronder

Nadere informatie

Rapportage leidingplan

Rapportage leidingplan Projectmanager E.J. de Graaf Rapportage leidingplan Middelstegracht 145 t/m 151 Edwin@bouwconsultancydegraaf.nl 02-08-2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemene gegevens... 4 Buiten riolering... 5 Binnenriolering...

Nadere informatie

Het regent, het regent

Het regent, het regent Het regent, het regent Wat te doen bij een veranderend klimaat? Naam: Stefan Meijer (gemeente Heiloo) en Hartger Griffioen (LNH) Datum: donderdag 15 januari 2015 Even voorstellen Stefan Meijer 37 jaar

Nadere informatie

Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen

Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen Wateroverlast Informatie over de meest voorkomende waterproblemen Colofon Dit is een uitgave van de gemeente Zeewolde Augustus 2011 Oplage: 2500 exemplaren Fotografie Gemeente Zeewolde fresh fotooz Productie

Nadere informatie

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Ir. Emil Hartman Senior adviseur duurzaam stedelijk waterbeheer Ede, 10 april 2014 Inhoud presentatie Wat en hoe van afkoppelen Wat zegt de wet over hemelwater

Nadere informatie

Infoblad Bouwbesluit 2012

Infoblad Bouwbesluit 2012 Infoblad Bouwbesluit 2012 Riolering en gemeentelijke watertaken ISSO NEN Rijksoverheid Stichting RIONED Uneto-Vni 1. Inleiding 2. Reikwijdte: het gehele perceel 2 < Vanaf 1 april 2012 is het Bouwbesluit

Nadere informatie

Waterproof Lombok Gezamenlijke aanpak

Waterproof Lombok Gezamenlijke aanpak Waterproof Lombok Gezamenlijke aanpak Bewonersavond 15-11-2016 21/11/2016 1 Programma Welkom 19.30 Toelichting stand van zaken 19.35 Praattafels 20.45 Einde uitloop 21.30 Info: www.utrecht.nl/waterproof

Nadere informatie

Memo Amsterdam, 20 juni 2016

Memo Amsterdam, 20 juni 2016 Van Bekkum Hans Reijersen van Buuren Wiekenweg 53 3815KL Amersfoort Memo Amsterdam, 20 juni 2016 Loots Grondwatertechniek Pedro de Medinalaan 1B 1086XK Amsterdam Tel: +31 653392188 Mail: info@lootsgwt.com

Nadere informatie

Waterbewustzijn Molenhoek. Rogér Derksen

Waterbewustzijn Molenhoek. Rogér Derksen Waterbewustzijn Molenhoek Rogér Derksen 1 AGENDA MOLENHOEK KLIMAATBEWUSTZIJN 1. Voorstelrondje 2. Presentatie en achtergrond 3. Vragen 2 Voorstellen Rogér Derksen Projectleider civiele techniek, adviseur

Nadere informatie

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Afkoppelen hemelwater Oude Pastoriebuurt Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Opening - welkom Ton van den Kerkhof Projectleider Roy Thijssen Adviseur riolering en water Luuk

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER particulieren en bedrijven

AANVRAAGFORMULIER particulieren en bedrijven AANVRAAGFORMULIER particulieren en bedrijven Voor subsidie in het kader van de Stimuleringsregeling Afkoppelen verhard oppervlak 2007-2012 WRO en Subsidieverordening Afkoppelen hemelwater Stein 2010 In:...2010

Nadere informatie

Van Hogendorpplein te Goirle

Van Hogendorpplein te Goirle VAN WANROOIJ - VAN SCHIJNDEL Van Hogendorpplein te Goirle Waterhuishouding hemelwater Projectnummer: 0551 17 maart 2009 Colofon Opdrachtgever: Project: Van Wanrooij - Van Schijndel Van Hogendorpplein te

Nadere informatie

11 Versnelde afvoer bij toename verhard oppervlak

11 Versnelde afvoer bij toename verhard oppervlak 11 Versnelde afvoer bij toename verhard oppervlak 11.1 Inleiding Neerslag die op een onverharde bodem valt, zakt voor een belangrijk deel in de bodem weg; dat heet infiltratie. Een deel van het regenwater

Nadere informatie

INFILTRATIE, DROOG & NAT. Verticaal infiltreren in de onverzadigde en verzadigde zone

INFILTRATIE, DROOG & NAT. Verticaal infiltreren in de onverzadigde en verzadigde zone INFILTRATIE, DROOG & NAT Verticaal infiltreren in de onverzadigde en verzadigde zone Afkoppelen en verticaal infiltreren Sijpelende buis als wapen. Het klimaat verandert. Hevige regenval komt steeds vaker

Nadere informatie

15640 ing. B. Mengers Doetinchem, Tel Betreft

15640 ing. B. Mengers Doetinchem, Tel Betreft ECOPART BV ZEPHIRLAAN 5 7004 GP DOETINCHEM TELEFOON 03 14-36 81 00 FAX 03 14 36 57 43 E-MAIL INFO@ECOPART-BV.NL INTERNET WWW.ECOPART_BV.NL BTW NR. NL 81 01 466 29 B01 HANDELSREGISTER 100 35 993 RABOBANK

Nadere informatie

Bewonersavond wateroverlast in Zeeheldenbuurt

Bewonersavond wateroverlast in Zeeheldenbuurt Bewonersavond wateroverlast in Zeeheldenbuurt Datum: Locatie: Wijkcentrum De Helden, Jan van Galenstraat 6, Utrecht Aanwezig: plm. 100 bewoners Rob Bonte Royal Haskoning DHV, voorzitter Kees Geldof Wethouder

Nadere informatie

3 landen 3 voorbeelden

3 landen 3 voorbeelden Hoe betrekken we de stadsbewoner bij het klimaatbestendig inrichten van de stad: 3 landen 3 voorbeelden 8 juni 2017 Hiltrud Pötz België: wet- en regelgeving Duitsland: heffingen/ de vervuiler betaalt Nederland:

Nadere informatie

In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken bij de waterhuishouding van het project Ceres te Bemmel.

In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken bij de waterhuishouding van het project Ceres te Bemmel. NOTITIE NUMMER : P11-0455 : ONDERWERP : advies waterhuishouding : DATUM : 17 december 2012 PLAATS : ELST OPGESTELD DOOR : H.W. Boom 1 Algemeen In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken

Nadere informatie

Smart Drain systeem. beheersbaar afkoppelen met de scheidingsput

Smart Drain systeem. beheersbaar afkoppelen met de scheidingsput Smart Drain systeem beheersbaar afkoppelen met de scheidingsput Beheersbaar afkoppelen met de scheidingsput Afkoppelen is vaak wenselijk Voordelen van het Smart Drain systeem Er is sprake van een zekere

Nadere informatie

Klimaatverandering in Utrecht. Erwin Rebergen Beheerder/Beleidsadviseur stedelijk water gemeente Utrecht Groenmoetjedoen!

Klimaatverandering in Utrecht. Erwin Rebergen Beheerder/Beleidsadviseur stedelijk water gemeente Utrecht Groenmoetjedoen! Klimaatverandering in Utrecht Erwin Rebergen Beheerder/Beleidsadviseur stedelijk water gemeente Utrecht Groenmoetjedoen!-dag,12 juni 2016 De klimaatopgave, omgaan met 1. Intensievere neerslag 2. Stijging

Nadere informatie

Na regen komt Duborain. Tuinvriendelijk regenwaterbeheer om de woning

Na regen komt Duborain. Tuinvriendelijk regenwaterbeheer om de woning Na regen komt Duborain Tuinvriendelijk regenwaterbeheer om de woning Regenwater: houd de tuin eenvoudig droog Nederland is het regenland bij uitstek. Door de veranderende klimatologische omstandigheden,

Nadere informatie

Onderzoek voorkomende wateroverlast Gemeente Mill en Sint Hubert

Onderzoek voorkomende wateroverlast Gemeente Mill en Sint Hubert Onderzoek voorkomende wateroverlast Gemeente Mill en Sint Hubert Inhoud 1. Inleiding... - 1-1.1. Aanleiding... - 1-1.2. Doel... - 1-1.3. Is wateroverlast op te lossen?...- 1-1.4. Inspraak en proces...

Nadere informatie

12/02/2014. Bewonersvergadering Bouwen waterzuiveringsinstallatie omgeving Herentalsebaan en Dijkstraat te Zandhoven

12/02/2014. Bewonersvergadering Bouwen waterzuiveringsinstallatie omgeving Herentalsebaan en Dijkstraat te Zandhoven 12/02/2014 Bewonersvergadering Bouwen waterzuiveringsinstallatie omgeving Herentalsebaan en Dijkstraat te Zandhoven 1 Inhoud presentatie 1. Voorstelling Pidpa Riolering 2. Voorstelling van het project

Nadere informatie

Nieuwe afvoerroutes via maaiveld en retentiegebieden voorkomen wateroverlast in Enschede-Noord

Nieuwe afvoerroutes via maaiveld en retentiegebieden voorkomen wateroverlast in Enschede-Noord Maatregelen 3 Enschede Nieuwe afvoerroutes via maaiveld en retentiegebieden voorkomen wateroverlast in Enschede-Noord Het noorden van Enschede is in de loop van de vorige eeuw veranderd van een sterk landelijk

Nadere informatie

Bijlage 5 Wateradvies Wetterskip

Bijlage 5 Wateradvies Wetterskip vastgesteld bestemmingsplan West-Terschelling West Aletalaan fase 4 Gemeente Terschelling Projectnummer 250651 Bijlage 5 Wateradvies Wetterskip blad 259 van 381 Ruimtelijke Ordening - Oranjewoud WFN1215886

Nadere informatie

Herinrichting Heerweg e.o. Echt

Herinrichting Heerweg e.o. Echt Herinrichting Heerweg e.o. Echt Presentatie 1 ste informatieavond Echt, 4 december 2017 Afbeelding wijzigen Agenda Welkomstwoord door wethouder J. Dijcks Aanleiding voor de herinrichting Bepalen kaders

Nadere informatie

Herinrichting Kleefstraat e.o. Echt

Herinrichting Kleefstraat e.o. Echt Herinrichting Kleefstraat e.o. Echt Presentatie 1 ste informatieavond Echt, 15 januari 2018 Afbeelding wijzigen Agenda Welkomstwoord door wethouder J. Dijcks Aanleiding voor de herinrichting Bepalen kaders

Nadere informatie