Altijd aan de veilige kant: betrouwbaar aandrijven met explosiebeveiligde reductoren, motoren en motorreductoren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Altijd aan de veilige kant: betrouwbaar aandrijven met explosiebeveiligde reductoren, motoren en motorreductoren"

Transcriptie

1 Aandrijfcomponenten \ Motion Control \ Systemen \ Service & Reparatie Kwaliteit & Snelheid Altijd aan de veilige kant: betrouwbaar aandrijven met explosiebeveiligde reductoren, motoren en motorreductoren

2 2 Gevarenzones Reductoren en motoren van SEW-EURODRIVE kunnen elk risico aan De werking van installaties en machines in omgevingen met explosiegevaarlijke lucht-gasof lucht-stofmengsels vereist speciale maatregelen. Als het vormen van mengsels niet te voorkomen is, moeten speciaal beveiligde aandrijvingen worden toegepast. Relevante normen en voorschriften regelen de toepassingsmogelijkheden van de bedrijfsmiddelen binnen de bestaande gevarenzones. Ze schrijven ook de kwaliteitseisen voor, waaraan de producent van aandrijvingen moet voldoen. Motorreductoren van SEW-EURODRIVE voldoen aan alle gedefinieerde eisen die aan de bedrijfsmiddelen voor toepassing in explosiegevaarlijke omgevingen uit de richtlijn 94/9/EG (algemeen bekend als ATEX 95) worden gesteld. Voor het eerst worden met deze richtlijn ook niet-elektrische bedrijfsmiddelen in de explosiebeveiliging opgenomen. De samenwerking bij het formuleren van de normen, de continue kwaliteitscontroles en het innovatieve onderzoek en ontwikkeling in eigen huis onderscheiden de aandrijftechniek van SEW-EURODRIVE. Voor meer veiligheid, meer betrouwbaarheid en meer rendabiliteit in elk deel van de installatie, juist in de gevarenzones. Rechte motorreductor met verlengde lagerpot (roerwerkaandrijving).

3 3 Beproefde veiligheid in elke zone De zonedefinitie houdt rekening met zowel de bedrijfstoestand van de installatie als met de tijdsduur, waarin de bedrijfsmiddelen aan het explosiegevaarlijke mengsel zijn blootgesteld. De bepaling met welke zone rekening gehouden moet worden in het concrete deel van de installatie, wordt uitgevoerd door de beheerder van de installatie samen met de toelatende instantie. Maatgevend hierbij is de richtlijn 99/92/EG (ATEX 137a). Hierbij wordt onderscheid gemaakt of het mengsel gevormd wordt uit lucht met gas of met stof. Luchtgasmengsel Luchtstofmengsel Frequentie van het optreden van het explosiegevaarlijke mengsel Zoneaanduiding van het mengsel van lucht met gas (G) stof (D) permanent en langdurig 0 20 in normaalbedrijf 1 21 van geen betekenis in normaalbedrijf 2 22 (of hoogstens kortstondig)

4 4 Motorreductoren Motorreductoren van SEW-EURODRIVE conform de richtlijn 94/9/EG (ATEX 95) De motorreductoren van SEW-EURODRIVE bewijzen hun betrouwbaarheid al gedurende decennia in uiteenlopende explosiegevaarlijke omgevingen. SEW-EURODRIVE geeft de uit deze ervaringen opgedane kennis door, integreert ze in nieuwe ontwikkelingen en heeft een beslissende stem bij de opstelling van rechtsgeldige normen voor de aandrijftechniek. SEW-EURODRIVE is een van de eerste aanbieders in aandrijftechniek, die ook de niet-elektrische bedrijfsmiddelen conform de richtlijn 94/9/EG aanbiedt. Want de richtlijn houdt nu ook rekening met de geldigheidsdatum van voor de mechanische componenten, zoals bijv. een reductor. Aan explosiebeveiligde reductoren, motoren en motorreductoren liggen verzwaarde eisen ten grondslag, want al naargelang het optreden van storingen in de apparatuur mogen zij desondanks niet tot een explosie leiden. Daarom werden de explosiebeveiligde reductoren en motoren van SEW-EURODRIVE conform de richtlijn 94/9/EG (ATEX 95) verder ontwikkeld en worden ze uit speciale onderdelen met inachtneming van de kwaliteitsborging geproduceerd: beschermingsgraad IP54, optioneel hoger, voor motoren in gasomgeving beschermingsgraad IP65 voor motoren in stofomgeving slagvaste, genormeerde ventilatorkappen regendak bij verticale bouwvormen met motor boven aansluiting voor de beschermingsleiding aan de buitenkant van de aansluitklemmenkast afdichtingen van de aansluitklemmenkast bestand tegen hoge temperatuur aansluitklemmenkast van ruw gietwerk metrische draad in de wanden van de aansluitklemmenkast voor de kabelwartels niet-gebruikte openingen in de aansluitklemmenkast worden afgesloten met ATEX 95- conforme onderdelen bandklemmen als extra beveiliging van de afdichtbanden aan de remmen genormeerde slagvaste kappen als krimpschijfafdekking bij de reductor alle schroeven zijn bovendien tegen automatisch losdraaien geborgd elke bouwgroep (motor/reductor) heeft een separaat typeplaatje hoogwaardige oliekeerringen op de uitgaande as van de reductor hoge temperatuurbestendigheid van het smeermiddel in de reductor Afdekkap voor explosiebeveiligde reductoren

5 5 Veiligheidseisen en apparaatcategorieën Alle bedrijfsmiddelen worden met betrekking tot hun veiligheidseisen in drie categorieën onderverdeeld. De onderverdeling, welk bedrijfsmiddel in welke categorie valt, wordt door de producent bepaald. Als criteria gelden de toepassing en de veiligheid in geval van storing. De indeling van de categorieën in zones is in de richtlijn 99/92/EG geregeld. De aandrijvingen van SEW-EURODRIVE voldoen aan alle eisen met betrekking tot de veiligheid van de apparatuur overeenkomstig de criteria van de categorieën. Mogelijke storingsbronnen, die tijdens bedrijf van de installatie kunnen of mogen optreden, worden onderzocht. Zij worden betrokken bij de onderverdeling, voor welke categorie het bedrijfsmiddel de toelating verkrijgt. Apparaten van lagere categorieën mogen in hogere categorieën worden toegepast. Categorie Mogelijke storingsbronnen Voorwaarde 1 Waarborging van de veiligheid van de apparatuur in normaalbedrijf en zelfs bij zeldzame apparaatstoringen (twee onafhankelijke fouten moeten beheerst worden) Reductoren en motoren van deze categorie 1G (gas), toepasbaar in zone 0,1 en 2 1D (stof), toepasbaar in zone 20, 21 en 22 2GD (gas/stof), toepasbaar in zone 1, 2 en 21, 22 Apparatuur van categorie 1 voor de zones 0 resp. 20 wordt door SEW-EURODRIVE niet aangeboden 2 Waarborging van de veiligheid van de apparatuur in normaalbedrijf inclusief één te verwachten apparaatstoring (één fout) Reductoren en motoren van deze categorie 2G (gas), toepasbaar in zone 1 en 2 2D (stof), toepasbaar in zone 21 en 22 2GD (gas/stof), toepasbaar in zone 1, 2 en 21, 22 Reductoren en motoren van deze categorie 3 Waarborging van de veiligheid van de apparatuur in normaalbedrijf 3G (gas), toepasbaar in zone 2 3D (stof), toepasbaar in zone 22 3GD (gas/stof), toepasbaar in zone 2 en 22 Aansluitklemmenkast met uitwendige aardingsbout De nieuwe gecombineerde gas- en stoftoelatingen 2GD (gas/stof) en 3GD (gas/stof) reduceren het aantal varianten en vereenvoudigen de selectie van de betreffende aandrijfcomponenten, zodat ze toegepast kunnen worden in gecombineerde gas-stof-zones, zoals bijvoorbeeld in lakinstallaties of in de houtverwerking.

6 6 Veiligheid van de apparatuur bij gas en stof: reductoren voor de categorie 2 Reductoren conform 94/9/EG voor gas en stof: gewoonweg robuust, krachtig en betrouwbaar De norm EN (deel 1) dient als basis voor de toelating van mechanische apparaten voor de toepassing in een explosiegevaarlijke omgeving. Uitgaande van dit deel 1 definiëren overige delen van de norm de te nemen maatregelen, hoe een ontsteking van de lucht-gas-, of lucht-stofmengsels voorkomen moet worden (ontstekingsbeschermingswijzen). Daarbij kan de norm EN 1127 met de risicoanalyse behulpzaam zijn. Als een van de eerste fabrikanten van aandrijvingen heeft SEW-EURODRIVE de toelating van de reductoren voor de categorie 2 doorgevoerd. Daarbij wordt voor de toepassing in gas- of stofomgeving voor de reductoren van de 7-serie en de SPIROPLAN -reductoren geen onderscheid gemaakt. Met deze toelating voldoet deze uitvoering dan ook aan alle eisen van de categorie 3 voor de toepassing in gas- of stofomgeving. De reductoren zijn in de ontstekingsbeschermingswijzen c en k gecertificeerd. Beveiliging door betrouwbare bouwvorm (constructieve veiligheid) EN deel 5 (ontstekingsbeschermingswijze c ) Constructieve veiligheid is een explosiebeveiligingssoort, waarbij constructieve maatregelen getroffen worden, die de beveiliging garanderen tegen een mogelijke ontsteking door bewegende delen, verhitte oppervlakken, vonken en adiabatische compressie. Beveiliging door vloeistofonderdompeling EN deel 8 (ontstekingsbeschermingswijze k ) Beveiliging door vloeistofonderdompeling is een explosiebeveiligingssoort, waarbij potentiële ontstekingsbronnen niet actief kunnen worden of in zijn geheel gescheiden worden van de explosieve atmosfeer. Deze beveiliging wordt bereikt door ófwel het volledig onderdompelen van de ontstekingsbron in een beschermingsvloeistof ófwel door het gedeeltelijk onderdompelen en voortdurend bevochtigen van hun actieve oppervlakken met een beschermingsvloeistof.

7 7 Veiligheidseisen en apparaatcategorieën Conformiteit overeenkomstig categorie 2GD Voorwaarde: waarborging van de veiligheid van de apparatuur bij optreden van een te verwachten apparaatstoring (één fout) Reductoren van de categorie 2 GD (gas/stof) toepasbaar in zone 1, 2, en 21, 22 Voor reductoren van deze categorie 2 geeft SEW-EURODRIVE een voor gas en stof gemeenschappelijk geldende conformiteitsverklaring af. Daarin zijn de overeenstemming met de norm EN (inclusief alle relevante delen), de doorgevoerde risicoanalyse volgens norm EN en de interne productiecontrole overeenkomstig overeenkomstig richtlijn 94/9/EG (ATEX 95) met de gedeponeerde verklaring van de productdocumenten bij een nader genoemde, van SEW-EURODRIVE onafhankelijke instantie gecertificeerd. Conformiteit overeenkomstig categorie 3GD Voorwaarde: waarborging van de veiligheid van de apparatuur in normaalbedrijf Reductoren van de categorie 3 GD (gas/stof) toepasbaar in zone 2 en 22 Met de certificering van de categorie 2 is aan alle eisen voor de categorie 3 voldaan; er wordt geen afzonderlijke conformiteitsverklaring opgesteld. Reductoren van de categorie 2 van SEW-EURODRIVE Netbedrijf: toegelaten voor 50 Hz-elektriciteitsnetten, d.w.z. ca r/min aan de ingaande as Regelaarbedrijf: toegelaten (afhankelijk van de selectie) tot een ingaand toerental van de reductor van 1500 r/min 2GD (gas/stof) 2GD (gas/stof) rechte reductoren vlakke reductoren kegelwielreductoren wormwielreductoren SPIROPLAN -reductoren 1) planetaire servoreductoren servokegelwielreductoren rechte reductoren vlakke reductoren kegelwielreductoren wormwielreductoren SPIROPLAN -reductoren 1) planetaire servoreductoren servokegelwielreductoren 1) behalve bouwgrootte W10 1) behalve bouwgrootte W10

8 8 Veiligheid van de apparatuur bij gas: motoren voor de categorie 2 en 3 Motoren conform 94/9/EG voor gas: dynamisch en betrouwbaar, ook met een regelaar De norm EN dient als basis voor de toelating van elektrische apparaten voor de toepassing in een omgeving met explosieve lucht-gasmengsels. Uitgaande van deze norm definiëren overige aanvullende normen de te nemen maatregelen, hoe een ontsteking van de lucht-gasmengsels voorkomen moet worden (ontstekingsbeschermingswijzen). Met de jarenlange ervaring heeft SEW-EURODRIVE de toelating van de motoren voor de categorie 2 en 3 doorgevoerd. De motoren zijn in de ontstekingsbeschermingswijzen d, e, i en na gecertificeerd. Beveiliging door drukvaste behuizing EN (ontstekingsbeschermingswijze d ) Bij deze ontstekingsbeschermingswijze worden potentiële ontstekingsbronnen zodanig in een drukvaste behuizing ingesloten, dat weliswaar het explosieve gasmengsel kan binnendringen en eventueel kan ontsteken, maar dat het ontsteken van de externe atmosfeer wordt voorkomen. Want gedefinieerde luchtspleten zorgen ervoor dat het inwendig verbrande gasmengsel onderweg naar buiten afkoelt. Zodoende voorkomt de nu ongevaarlijk lage temperatuur van het gas-luchtmengsel het ontsteken van de externe atmosfeer. Al naargelang de ontstekingsgraad worden de gas-luchtmengsels in explosiegroepen onderverdeeld. De vorm van de luchtspleet is afhankelijk van de ontstekingsgraad van het optredende gas-luchtmengsel. Bij de aanduiding van de drukvaste behuizing behoort daarom in principe ook de explosiegroep. Beveiliging door verminderd explosiegevaarlijke uitvoering EN (ontstekingsbeschermingswijze e ) De basisgedachte van deze ontstekingsbeschermingswijze is, ontoelaatbaar hoge oppervlaktetemperaturen te voorkomen. Dit wordt bereikt door constructieve maatregelen, zoals bijvoorbeeld het aanhouden van minimumluchtspleten, aandacht voor de lucht- en kruipwegen, speciale selectie van de lak op de wikkelingen of zorgvuldige keuze van de toegepaste kunststoffen en isolatiematerialen. Het bewijs dat de toegelaten oppervlaktetemperatuur wordt aangehouden, moet door omslachtige metingen worden geleverd. Bij het opstellen van de apparatuur en de daarop aansluitende test moet een fout geanalyseerd worden. Door het geheel van deze maatregelen is de ontsteking van gas-luchtmengsels praktisch uitgesloten. Met speciale bewaking van de potentiële ontstekingsbron met een motorbeveiligingsschakelaar of een ptc-temperatuurvoeler wordt gegarandeerd dat er geen verhitting tot ontstekingsgevaarlijke temperaturen optreedt. Intrinsieke veiligheid EN (ontstekingsbeschermingswijze i ) Intrinsiekveilige stroomkringen worden zodanig uitgevoerd, dat door energiebegrenzing in geval van een fout, noch een vonk, noch een thermisch effect in staat is een explosiegevaarlijke atmosfeer te doen ontsteken. Beveiliging door niet vonkend EN (ontstekingsbeschermingswijze na ) De constructieve eisen van de ontstekingsbeschermingswijze na komen vrijwel overeen met die van de onstekingsbeschermingswijze e. Het fundamentele verschil bestaat daaruit, dat bij de ontstekingsbeschermingswijze na alleen het storingvrije bedrijf (geen fouten) in ogenschouw moet worden genomen.

9 9 Veiligheidseisen en apparaatcategorieën Conformiteit overeenkomstig categorie 2 G Voorwaarde: waarborging van de veiligheid van de apparatuur bij optreden van een te verwachten apparaatstoring (één fout) Motoren van de categorie 2 G (gas) toepasbaar in zone 1 Voor motoren van deze categorie 2 heeft SEW-EURODRIVE een voor gas geldige EG-prototypeverklaring van de PTB ontvangen. Daarin zijn de overeenstemming met de norm EN plus de norm voor de ontstekingsbeschermingswijzen de kwaliteitsborging van de productie volgens richtlijn 94/9/EG (ATEX 95) geauditeerd en gecertificeerd. Motoren van de categorie 2 van SEW-EURODRIVE Netbedrijf: voor 50 Hz-elektriciteitsnetten, deels voor 60 Hz elektriciteitsnetten Aandrijving in de Ex-omgeving 2G (gas) Regelaarbedrijf: Aandrijving in de Ex-omgeving en regelaar in de schakelkast buiten de Ex-omgeving 2G (gas) Aandrijving met geïntegreerde frequentieregelaar in de Ex-omgeving 2G (gas) e typen edt/edv d typen CD d typen CD met de regelaars MOVITRAC MC07 MOVIDRIVE MDX d met geïntegreerde regelaars typen CD /I Conformiteit overeenkomstig categorie 3 GD Voorwaarde: waarborging van de veiligheid van de apparatuur bij normaalbedrijf Motoren van de categorie 3 GD (gas/stof) toepasbaar in zone 2 en 22 Met de certificering voor de categorie 3GD is aan alle eisen voor gas en stof voldaan en SEW-EURODRIVE kon de conformiteitsverklaring opstellen. Motoren van de categorie 3 van SEW-EURODRIVE Netbedrijf: Aandrijving in de Ex-omgeving 3GD (gas/stof) Regelaarbedrijf: Aandrijving in de Ex-omgeving en regelaar in de schakelkast buiten de Ex-omgeving 3GD (gas/stof) Aandrijving met geïntegreerde frequentieregelaar in de Ex-omgeving 3G (gas) na typen DT/DV /II3GD na typen DT/DV /II3GD met de regelaars MOVIDRIVE MDX

10 10 Veiligheid van de apparatuur bij stof: motoren voor de categorie 2 en 3 Motoren conform 94/9/EG voor stof: dynamisch en gesloten, ook met een regelaar In tegenstelling tot de gasexplosiebeveiliging voor elektrische apparatuur zijn bij de stofexplosiebeveiliging geen verschillende ontstekingsbeschermingswijzen bekend. Als basis voor de toelating van elektrische apparatuur voor de toepassing in een omgeving met explosieve lucht-stofmengsels geldt de norm EN Een maatgevend constructiecriterium voor apparatuur, die kan worden toegepast in een stofexplosiegevaarlijke omgeving, is o.a. dat voldaan wordt aan bepaalde IP-beschermingsgraden (bescherming tegen het indringen van voorwerpen overeenkomstig EN 60259). Voor elektrische apparatuur van de categorie 3 wordt minstens IP54, voor de categorie 2 minstens IP6X vereist. Met haar jarenlange ervaring heeft SEW-EURODRIVE de toelating van de motoren voor de categorie 2 en 3 overeenkomstig de geldige normen en voorschriften doorgevoerd. De productie van SEW-EURODRIVE is overeenkomstig de richtlijn ATEX 95 geauditeerd en gecertificeerd. IP-beschermingsgraad IP65 stofdichte omhulsels EN Bij deze beschermingsgraad is de behuizing zo geconstrueerd, dat er geen stof kan binnendringen. Daarom kunnen ontstekingsbronnen binnen het omhulsel genegeerd worden. Alleen de oppervlaktetemperatuur van de behuizing kan een ontstekingsbron vertegenwoordigen. Een effectieve beveiliging kan gerealiseerd worden door permanente temperatuurbewaking van het omhulsel. IP-beschermingsgraad IP54 stofdichte omhulsels EN Bij deze beschermingsgraad is het voldoende als de constructie van de behuizing zodanig is dat het binnendringen van stof in gevaarlijke hoeveelheid wordt voorkomen. Daarom kunnen ontstekingsbronnen binnen het omhulsel genegeerd worden. Alleen de oppervlaktetemperatuur van de behuizing kan een ontstekingsbron vertegenwoordigen. Een effectieve beveiliging kan gerealiseerd worden door permanente temperatuurbewaking van het omhulsel.

11 11 Veiligheidseisen en apparaatcategorieën Conformiteit overeenkomstig categorie 2 D en 2 GD Voorwaarde: waarborging van de veiligheid van de apparatuur bij optreden van een te verwachten apparaatstoring (één fout) Motoren van de categorie 2 D (stof) toepasbaar in zone 21 en GD (gas/stof) toepasbaar in zone 1 en 21 Voor motoren van deze categorie 2 heeft SEW-EURODRIVE een voor stof geldige EG-typeverklaring van de DMT ontvangen. Daarin zijn de overeenstemming met de norm EN en de kwaliteitsborging van de productie volgens richtlijn 94/9/EG (ATEX 95) geauditeerd en gecertificeerd. Motoren van de categorie 2 van SEW-EURODRIVE Netbedrijf: voor 50 Hz-elektriciteitsnetten, Aandrijving in de Ex-omgeving 2D (stof) Regelaarbedrijf: Aandrijving in de Ex-omgeving en regelaar in de schakelkast buiten de Ex-omgeving 2GD (gas/stof) Aandrijving met geïntegreerde frequentieregelaar in de Ex-omgeving 2D (stof) motoren in de uitvoering II2D typen edt/edv /II2D d typen CD met de regelaars MOVITRAC MC07 MOVIDRIVE MDX Conformiteit overeenkomstig categorie 3 D en 3 GD Voorwaarde: waarborging van de veiligheid van de apparatuur bij normaalbedrijf Motoren van de categorie 3 D (stof) toepasbaar in zone 22 en GD (gas/stof) toepasbaar in zone 2 en 22 Met de certificering voor de categorie 3 is aan alle eisen voor stof, of gas/stof voldaan en SEW-EURODRIVE kon de conformiteitsverklaringen opstellen. Motoren van de categorie 3 van SEW-EURODRIVE Netbedrijf: Aandrijving in de Ex-omgeving 3GD (gas/stof) motoren in de uitvoering II3GD typen DT/DV /II3GD Regelaarbedrijf: Aandrijving in de Ex-omgeving en regelaar in de schakelkast buiten de Ex-omgeving 3GD (gas/stof) motoren in de uitvoering II3GD typen DT/DV /II3GD met de regelaars MOVIDRIVE MDX Aandrijving met geïntegreerde frequentieregelaar in de Ex-omgeving 3D (stof) MOVIMOT, - motoren in de uitvoering II3GD typen DT/DV /MM../II3GD met regelaars MOVIMOT MM03 MM30

12 Aandrijfcomponenten \ Motion Control \ Systemen \ Service & Reparatie Hoe we de wereld in beweging houden Met mensen die snel en goed denken en samen met u werken aan de toekomst. Met een service die wereldwijd onder handbereik is. Met aandrijvingen en besturingen die uw productiviteit vergroten. Met veel knowhow van de belangrijkste branches van deze tijd. Met compromisloze kwaliteit die een storingvrij bedrijf garandeert / 0405 / 0705 SEW-EURODRIVE Driving the world Met een wereldwijde aanwezigheid voor snelle en overtuigende oplossingen. Overal. Met innovatieve ideeën, die morgen al de oplossing voor overmorgen in zich hebben. Met internet dat u 24 uur per dag toegang biedt tot informatie, waaronder software-updates. SEW-EURODRIVE is overal bij u in de buurt: Argentinië Tel Fax sewar@sew-eurodrive.com.ar Australië Tel Fax enquires@sew-eurodrive.com.au België Tel Fax info@sew.be Brazilië Tel Fax sew@sew.com.br Canada Tel Fax l.reynolds@sew-eurodrive.ca Chili Tel Fax ventas@sew-eurodrive.cl China Tel Fax gm-tianjin@sew-eurodrive.cn Colombia Tel Fax sewcol@sew-eurodrive.com.co Denemarken Tel Fax sew@sew-eurodrive.dk Finland Tel Fax sew@sew.fi Frankrijk Tel Fax sew@usocome.com Groot-Brittannië Tel Fax info@sew-eurodrive.co.uk Hongarije Tel Fax office@sew-eurodrive.hu Hong Kong Tel Fax sew@sewhk.com India Tel Fax mdoffice@seweurodriveindia.com Italië Tel Fax sewit@sew-eurodrive.it Japan Tel Fax sewjapan@sew-eurodrive.co.jp Maleisië Tel Fax kchtan@pd.jaring.my Mexico Tel Fax scmexico@seweurodrive.com.mx Nieuw-Zeeland Tel Fax sales@sew-eurodrive.co.nz Noorwegen Tel Fax sew@sew-eurodrive.no Oostenrijk Tel Fax sew@sew-eurodrive.at Peru Tel Fax sewperu@sew-eurodrive.com.pe Polen Tel Fax sew@sew-eurodrive.pl Portugal Tel Fax infosew@sew-eurodrive.pt Rusland Tel Fax sew@sew-eurodrive.ru Singapore TeI Fax sewsingapore@sew-eurodrive.com Spanje Tel Fax sew.spain@sew-eurodrive.es Thailand Tel Fax sewthailand@sew-eurodrive.co.th Tsjechische Republiek Tel Fax sew@sew-eurodrive.cz Turkije Tel Fax sew@sew-eurodrive.com.tr Verenigde Staten Tel Fax cslyman@seweurodrive.com Venezuela Tel Fax sewventas@cantv.net Zuid-Afrika Tel Fax dross@sew.co.za Zuid-Korea Tel Fax master@sew-korea.co.kr Zweden Tel Fax info@sew-eurodrive.se Zwitserland Tel Fax info@imhof-sew.ch Vector Aandrijftechniek B. V. Industrieweg AS ROTTERDAM Postbus AB ROTTERDAM - NL Telefoon +31 (0) Telefax +31 (0) Service +31 (0) Internet info@vector.nu

Eenvoudige en rendabele motorregeling met één apparaat: MOVITRAC 07. Frequentieregelaar

Eenvoudige en rendabele motorregeling met één apparaat: MOVITRAC 07. Frequentieregelaar Aandrijfcomponenten \ Motion Control \ Systemen \ Service & Reparatie Eenvoudige en rendabele motorregeling met één apparaat: MOVITRAC 07. Frequentieregelaar 2 Eenvoudige en rendabele motorregeling Onze

Nadere informatie

Altijd een neuslengte voor: De 7-serie heeft voor iedere toepassing de juiste aandrijving. Motorreductoren

Altijd een neuslengte voor: De 7-serie heeft voor iedere toepassing de juiste aandrijving. Motorreductoren Aandrijfcomponenten \ Motion Control \ Systemen \ Service & Reparatie Altijd een neuslengte voor: De 7-serie heeft voor iedere toepassing de juiste aandrijving Motorreductoren 2 Motorreductoren Voor ons

Nadere informatie

Drive Service Components Solutions Het reviseren van industriële tandwielkasten Eén van onze speerpunten

Drive Service Components Solutions Het reviseren van industriële tandwielkasten Eén van onze speerpunten Local Partner Global Drive Drive Components Drive Solutions Drive Service Driving the world Drive Service Components Solutions Het reviseren van industriële tandwielkasten Eén van onze speerpunten 2 Bedrijfsprofiel

Nadere informatie

Onderscheidend Vermogen in de Aandrijftechniek: Service & Reparatie

Onderscheidend Vermogen in de Aandrijftechniek: Service & Reparatie Aandrijfcomponenten \ Motion Control \ Systemen \ Service & Reparatie Totaal Service Concept Onderscheidend Vermogen in de Aandrijftechniek: Service & Reparatie 2 Inleiding Kwaliteit & Snelheid: Service

Nadere informatie

Drive Service Components Solutions Moderniseren van bakkerijen Eén van onze speerpunten

Drive Service Components Solutions Moderniseren van bakkerijen Eén van onze speerpunten Local Partner Global Drive Drive Components Drive Solutions Drive Service Driving the world Drive Service Components Solutions Moderniseren van bakkerijen Eén van onze speerpunten 2 Bedrijfsprofiel Bedrijfsprofiel

Nadere informatie

Aandrijftechniek \ Aandrijfautomatisering \ Systeemintegratie \ Service MOVITRANS. Contactloze energieoverdracht

Aandrijftechniek \ Aandrijfautomatisering \ Systeemintegratie \ Service MOVITRANS. Contactloze energieoverdracht Aandrijftechniek \ Aandrijfautomatisering \ Systeemintegratie \ Service MOVITRANS Contactloze energieoverdracht 2 Contactloze energieoverdracht MOVITRANS MOVITRANS een technologiesprong bij de energieoverdracht

Nadere informatie

Drive Service Components Service Ombouw van kranen Eén van onze speerpunten

Drive Service Components Service Ombouw van kranen Eén van onze speerpunten Local Partner Global Drive Drive Components Drive Solutions Drive Service Driving the world Drive Service Components Service Ombouw van kranen Eén van onze speerpunten 2 Bedrijfsprofiel Bedrijfsprofiel

Nadere informatie

Correcties. Explosiebeveiligde draaistroommotoren DR/DV/DT, asynchrone servomotoren CT/CV. Uitgave 07/2004 LA / NL

Correcties. Explosiebeveiligde draaistroommotoren DR/DV/DT, asynchrone servomotoren CT/CV. Uitgave 07/2004 LA / NL Motorreductoren \ Industriële tandwielkasten \ Aandrijfelektronica \ Aandrijfautomatisering \ Service Explosiebeveiligde draaistroommotoren DR/DV/DT, asynchrone servomotoren CT/CV Uitgave 07/2004 11446285

Nadere informatie

Meer efficiency voor de havenlogistiek: Aandrijfsystemen van SEW-EURODRIVE. Havenlogistiek. Kwaliteit & Snelheid

Meer efficiency voor de havenlogistiek: Aandrijfsystemen van SEW-EURODRIVE. Havenlogistiek. Kwaliteit & Snelheid Aandrijfcomponenten \ Motion Control \ Systemen \ Service & Reparatie Kwaliteit & Snelheid Meer efficiency voor de havenlogistiek: Aandrijfsystemen van SEW-EURODRIVE Havenlogistiek 2 Havenlogistiek Wij

Nadere informatie

Uitgave. Explosiebeveiligde aandrijvingen 12/2003. Catalogus / NL

Uitgave. Explosiebeveiligde aandrijvingen 12/2003. Catalogus / NL Explosiebeveiligde aandrijvingen Uitgave 12/2003 Catalogus 11223871 / NL SEW-EURODRIVE Inhoudsopgave 1 De SEW-EURODRIVE-organisatie...7 1 2 Productbeschrijving en typenoverzicht...9 2 3 Selectie explosiebeveiligde

Nadere informatie

Aandrijfcomponenten \ Motion Control \ Systemen \ Service & Reparatie. Reductoren A3.B01. Catalogus. Uitgave 06/ / NL

Aandrijfcomponenten \ Motion Control \ Systemen \ Service & Reparatie. Reductoren A3.B01. Catalogus. Uitgave 06/ / NL Aandrijfcomponenten \ Motion Control \ Systemen \ Service & Reparatie Reductoren A3.B01 Uitgave 06/2004 11225386 / NL Catalogus SEW-EURODRIVE Driving the world Inhoudsopgave 1 De SEW-EURODRIVE-organisatie...

Nadere informatie

Stappenplan voor het explosieveiligheidsdocument. In een onderzoek kunnen de volgende stappen genomen worden:

Stappenplan voor het explosieveiligheidsdocument. In een onderzoek kunnen de volgende stappen genomen worden: ATEX introductie De Atex richtlijn is van toepassing op alle plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen. De richtlijn heeft een breed werkingsgebied en omvat naast gasexplosiegevaar ook stofexplosiegevaar.

Nadere informatie

Eenvoudig en veilig de toekomst tegemoet: reductoren en motoren in een modulair systeem

Eenvoudig en veilig de toekomst tegemoet: reductoren en motoren in een modulair systeem Aandrijftechniek \ Aandrijfautomatisering \ Systeemintegratie \ Service Eenvoudig en veilig de toekomst tegemoet: reductoren en motoren in een modulair systeem Motorreductoren 2 Motorreductoren Weer een

Nadere informatie

Aanvulling op de technische handleiding. MOVIMOT -opties MLU.1A, MLG.1A, MBG11A, MWA21A. Uitgave 06/2008 16663675 / NL. www.sew-eurodrive.

Aanvulling op de technische handleiding. MOVIMOT -opties MLU.1A, MLG.1A, MBG11A, MWA21A. Uitgave 06/2008 16663675 / NL. www.sew-eurodrive. Aandrijfelektronica \ Aandrijfautomatisering \ Systeemintegratie \ Service SEW-EURODRIVE GmbH & Co KG P.O. Box 3023 D-76642 Bruchsal / Germany Phone +49 7251 75-0 Fax +49 7251 75-1970 sew@sew-eurodrive.com

Nadere informatie

Adapters en verloopmoeren van metaal

Adapters en verloopmoeren van metaal Adapters en verloopmoeren van metaal Bedieningshandleiding Extra talen www.stahl-ex.com Inhoudsopgave 1 Algemene gegevens...3 1.1 Fabrikant...3 1.2 Gegevens over de bedieningshandleiding...3 1.3 Andere

Nadere informatie

Local Partner - Global Drive Drive Components Drive Solutions Drive Service Driving the world. Drive Service Components Service Een onmisbare schakel

Local Partner - Global Drive Drive Components Drive Solutions Drive Service Driving the world. Drive Service Components Service Een onmisbare schakel Local Partner - Global Drive Drive Components Drive Solutions Drive Service Driving the world Drive Service Components Service Een onmisbare schakel 2 Bedrijfsprofiel Bedrijfsprofiel Driving the world:

Nadere informatie

Kwaliteit in de Explosieveiligheid

Kwaliteit in de Explosieveiligheid Kwaliteit in de Explosieveiligheid Even voorstellen Christian Cameron: Kwaliteitsmanager 16 jaar ervaring in kwaliteitsmanagement. Verantwoordelijk voor KAM, kennisborging mbt explosieveiligheid en deels

Nadere informatie

Harsh & Hazardous. Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES

Harsh & Hazardous. Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES Harsh & Hazardous Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES Explosies Een explosie is het plotseling vergroten van het volume van een hoeveelheid materie waarna de energie op een heftige manier

Nadere informatie

Explosiebeveiligde aandrijvingen volgens EU-richtlijn 94/9/EG. Aandrijftechniek in de praktijk 1056 0270 / NL 02/2003. Uitgave

Explosiebeveiligde aandrijvingen volgens EU-richtlijn 94/9/EG. Aandrijftechniek in de praktijk 1056 0270 / NL 02/2003. Uitgave Aandrijfcomponenten \ Motion control \ Systemen \ Service & Reparatie Explosiebeveiligde aandrijvingen volgens EU-richtlijn 94/9/EG Uitgave 02/2003 Aandrijftechniek in de praktijk 1056 0270 / NL Inhoudsopgave

Nadere informatie

EXPLOSIEVEILIGHEIDSDOCUMENT Beoordeling van explosiegevaren door stof van installaties en arbeidsplaatsen

EXPLOSIEVEILIGHEIDSDOCUMENT Beoordeling van explosiegevaren door stof van installaties en arbeidsplaatsen Installatie: Arbeidsplaats: Beschrijving van de installatie en arbeidsplaats Verantwoordelijke: (1) Brandbare Stoffen (2) Gegevens van de meest kritische stof Ontstekingstemperatuur: Ontstekingsenergie:

Nadere informatie

Correcties. MOVIDRIVE MDX61B Besturingskaart MOVI-PLC DHP11B. Uitgave 09/2005 FA / NL

Correcties. MOVIDRIVE MDX61B Besturingskaart MOVI-PLC DHP11B. Uitgave 09/2005 FA / NL Motorreductoren \ Industrial Gears \ Aandrijfelektronica \ Aandrijfautomatisering \ Service MOVIDRIVE MDX61B Besturingskaart MOVI-PLC DHP11B FA361510 Uitgave 09/2005 11456671 / NL Correcties SEW-EURODRIVE

Nadere informatie

Handboek. MOVITRAC B Veilige uitschakeling applicaties. Uitgave 06/ / NL

Handboek. MOVITRAC B Veilige uitschakeling applicaties. Uitgave 06/ / NL Motorreductoren \ Industrial Gears \ Aandrijfelektronica \ Aandrijfautomatisering \ Service Veilige uitschakeling applicaties Uitgave 06/007 68688 / NL Handboek SEW-EURODRIVE Driving the world Inhoudsopgave

Nadere informatie

SIM KAART USA UNLIMITED

SIM KAART USA UNLIMITED SIM KAART USA UNLIMITED Copyright 2018. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm

Nadere informatie

EXPLOSIEVEILIGHEIDSDOCUMENT Beoordeling van explosiegevaren door gas en damp van binnen arbeidsplaatsen

EXPLOSIEVEILIGHEIDSDOCUMENT Beoordeling van explosiegevaren door gas en damp van binnen arbeidsplaatsen Explosiegevaarlijke ruimte: Arbeidsplaats: Beschrijving van gas en/of damp Veiligheidsinformatieblad aanwezig (1) Vlampunt Vlampunt beneden 21 C Vlampunt boven 21 C Beschrijving van de installatie (2)

Nadere informatie

VOETBAL TORNOOI VAN DE LAGERE SCHOLEN VAN SINT-LAMBRECHTS-WOLUWE

VOETBAL TORNOOI VAN DE LAGERE SCHOLEN VAN SINT-LAMBRECHTS-WOLUWE Klein GROEP A Duitsland - Cuba 3-0 Wales - Chili 1-1 Kameroen - Finland 1-0 Duitsland - Wales 4-0 Chili - Kameroen 0-3 Cuba - Finland 1-0 Duitsland - Chili 4-0 Cuba - Kameroen 0-2 Wales - Finland 1-1 Duitsland

Nadere informatie

SEW-EURODRIVE Driving the world. Servomotoren. Dynamiek binnen handbereik

SEW-EURODRIVE Driving the world. Servomotoren. Dynamiek binnen handbereik SEW-EURODRIVE Driving the world Servomotoren Dynamiek binnen handbereik Servomotoren CMP Precisie, dynamiek en kracht in een bijzonder compacte constructie - daarvoor staan de krachtige servomotoren van

Nadere informatie

Betrouwbaar, Technisch, Vriendelijk

Betrouwbaar, Technisch, Vriendelijk Betrouwbaar, Technisch, Vriendelijk Stofexplosiegevaar Thema avond PREBES Aquafin Harelbeke 08/06/2017 G. Cailliau, sectormanager BTV West Vlaanderen Inhoud Wanneer is er explosiegevaar? Wettelijk kader.

Nadere informatie

HANDLEIDING SIM KAART CANADA

HANDLEIDING SIM KAART CANADA HANDLEIDING SIM KAART CANADA Copyright 2018. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS Hout en Plaatmateriaal JAAROVERZICHT gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS 1 van 20 08/15/2011 Hout Nederland - Index en Samenvatting Per Categorie (genummerd) zijn de gegevens uitgesplitst

Nadere informatie

Ontwikkelingen binnen ATEX. ATEX 95 en ATEX 137: volop in beweging

Ontwikkelingen binnen ATEX. ATEX 95 en ATEX 137: volop in beweging Ontwikkelingen binnen ATEX ATEX 95 en ATEX 137: volop in beweging Inhoud Ontwikkelingen CE-wetgeving Ontwikkelingen binnen ATEX 95 en 137 Internationale ontwikkelingen: IECEx System Invloed hiervan op

Nadere informatie

LAND WERELDDEEL VIDEOREPORTAGES VLAANDEREN VAKANTIELAND

LAND WERELDDEEL VIDEOREPORTAGES VLAANDEREN VAKANTIELAND LAND WERELDDEEL VIDEOREPORTAGES VLAANDEREN VAKANTIELAND Algerije http://www.een.be/programmas/vlaanderen-vakantieland/nic-de-oases-van-de-sahara http://www.een.be/programmas/vlaanderen-vakantieland/nic-tussen-de-kamelen-algerije

Nadere informatie

Drukhouding in change-over systemen. White paper

Drukhouding in change-over systemen. White paper Drukhouding in change-over systemen White paper Flamco B.V. oktober 2013 Drukhouding in change-over systemen Change-over systemen hebben de laatste jaren een grote opmars gemaakt, vooral in objecten waar

Nadere informatie

Lichtgewicht aluminium lichaam laat toe het gehele systeem compact te houden.

Lichtgewicht aluminium lichaam laat toe het gehele systeem compact te houden. nl_print_file 9/9/02 11:43 am Page 1 Pneumatische Hoge nauwkeurigheid (+/-0,01 mm) en herhaalbaarheid (+/-0,03 mm) geven een precies grijpwerk. Lichtgewicht aluminium lichaam laat toe het gehele systeem

Nadere informatie

Aandrijftechniek \ Aandrijfautomatisering \ Systeemintegratie \ Services * _0817* Aanvraagformulieren voor explosieveilige motorreductoren

Aandrijftechniek \ Aandrijfautomatisering \ Systeemintegratie \ Services * _0817* Aanvraagformulieren voor explosieveilige motorreductoren Aandrijftechniek \ Aandrijfautomatisering \ Systeemintegratie \ Services *23511338_0817* Aanvraagformulieren voor explosieveilige motorreductoren Uitvoer 08/2017 23511338/NL SEW-EURODRIVE Driving the world

Nadere informatie

Statistiek internationale kinderontvoering 2008

Statistiek internationale kinderontvoering 2008 Statistiek internationale kinderontvoering 8 Cijfers 8 Aantal zaken: Aantal betrokken kinderen: Aantal afgeronde zaken : Aantal kinderen in afgeronde zaken: Inkomende zaken: 59 76 44 57 Verzoeken teruggeleiding?

Nadere informatie

giroflex 646 Stoll Giroflex AG

giroflex 646 Stoll Giroflex AG De nieuwe giroflex 646 is een verdere ontwikkeling van de bestseller giroflex 64. De uitstekende ergonomie van de 64-serie gaat hier samen met een eenvoudige, moderne vormgeving. De door Paolo Fancelli

Nadere informatie

Statistiek internationale kinderontvoering 2008

Statistiek internationale kinderontvoering 2008 Cijfers 8 Statistiek internationale kinderontvoering 8 Aantal zaken: Aantal betrokken kinderen: Aantal afgeronde zaken : Aantal kinderen in afgeronde zaken: Inkomende zaken: 59 76 44 57 Verzoeken teruggeleiding

Nadere informatie

giroflex 64 Stoll Giroflex AG

giroflex 64 Stoll Giroflex AG Wereldwijd is de giroflex 64 meer dan 1,5 miljoen keer verkocht. Dit succes is geen toeval, want de klassieke stoel verenigt ergonomie en design op het hoogste niveau. De door Walser Design ontworpen stoelenserie

Nadere informatie

ATEX REGELGEVING Regels en voorschriften voor apparaten, arbeidsmiddelen en arbeidsplaatsen in explosieve omgevingen

ATEX REGELGEVING Regels en voorschriften voor apparaten, arbeidsmiddelen en arbeidsplaatsen in explosieve omgevingen ATEX REGELGEVING Regels en voorschriften voor apparaten, arbeidsmiddelen en arbeidsplaatsen in explosieve omgevingen Sinds 30 juni 2003 is er het één en ander veranderd voor apparaten en beveiligingssystemen

Nadere informatie

Uitgave. MOVIDRIVE compact 04/2002. Systeemhandboek / NL

Uitgave. MOVIDRIVE compact 04/2002. Systeemhandboek / NL MOVIDRIVE compact Uitgave 04/2002 Systeemhandboek 1053 3877 / NL SEW-EURODRIVE 1 Belangrijke aanwijzingen... 6 1 2 Systeembeschrijving... 8 2 kva f i n P Hz P6.. P60. P600 3 Technische gegevens en afmetingen...

Nadere informatie

ATEX ONTSTOFFINGSINSTALLATIES KLANT - LEVERANCIER. Anton Kemp Seminarie ATEX 5/10/2011

ATEX ONTSTOFFINGSINSTALLATIES KLANT - LEVERANCIER. Anton Kemp Seminarie ATEX 5/10/2011 ATEX ONTSTOFFINGSINSTALLATIES KLANT - LEVERANCIER Anton Kemp Seminarie ATEX 5/10/2011 Programma 1. Voorstelling Keller Lufttechnik Benelux 2. Algemeen principe ontstoffingsinstallatie 3. ATEX: Wie doet

Nadere informatie

Installatie van Elektrische apparatuur in ATEX zones. IECEx 05 Ex

Installatie van Elektrische apparatuur in ATEX zones. IECEx 05 Ex Installatie van Elektrische apparatuur in ATEX zones IECEx 05 Ex 003 + 006 Voorstellen Ir. Andries Brakke IAB Ingenieurs te Appingedam (NL) IECEX 05 gecertificeerd Opzetten en geven van trainingen op het

Nadere informatie

Correcties. Explosiebeveiligde variatoren VARIMOT en accessoires * _0119*

Correcties. Explosiebeveiligde variatoren VARIMOT en accessoires * _0119* Aandrijftechniek \ Aandrijfautomatisering \ Systeemintegratie \ Services *2593715_0119* Correcties Explosiebeveiligde variatoren VARIMOT en accessoires Uitvoer 01/2019 2593715/NL SEW-EURODRIVE Driving

Nadere informatie

Local Partner Global Drive Driving the world Draaistroommotoren

Local Partner Global Drive Driving the world Draaistroommotoren ntriebstechnik ocal Partner \ Global ntriebsautomatisierung rive rive Components \ Systemintegration rive Solutions \ Services rive Service riving the world raaistroommotoren Bedrijfsprofiel Bedrijfsprofiel

Nadere informatie

Instituut voor de nationale rekeningen. Statistiek buitenlandse handel. Kwartaalbericht 2014-II

Instituut voor de nationale rekeningen. Statistiek buitenlandse handel. Kwartaalbericht 2014-II nstituut voor de nationale rekeningen Statistiek buitenlandse handel Kwartaalbericht 2014- nstituut voor de nationale rekeningen Nationale Bank van België, Brussel Alle rechten voorbehouden. De volledige

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS Hout en Plaatmateriaal JAAROVERZICHT gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS 1 van 22 08/15/2011 Hout Nederland - Index en Samenvatting Per Categorie (genummerd) zijn de gegevens uitgesplitst

Nadere informatie

Productnietlangerleverbaar'

Productnietlangerleverbaar' Speciale veiligheidsinstructie Tankmeetsysteem Speciale veiligheidsinstructie ATEX Productnietlangerleverbaar' www.rosemount-tg.com Speciale veiligheidsinstructie Rosemount TankRadar REX Inhoudsopgave

Nadere informatie

Bedieningshandleiding

Bedieningshandleiding Bedieningshandleiding Sluitdop > Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave...2 2 Algemene gegevens...2 3 Symbolen...2 4 Veiligheidsaanwijzingen...3 5 Normconformiteit...3 6 Functie...3 7 Technische

Nadere informatie

Lijst van verdragen op alfabetische volgorde: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Lijst van verdragen op alfabetische volgorde: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Lijst van verdragen op alfabetische volgorde: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Albanië dubbele 14-12-2001 22-07-2004 15-11-2005 Trb.2004, 281 Argentinië dubbele 04-03-1994 27-12-1996

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2018 No. 28 Besluit van de 4 e juli 2018 tot afkondiging van de Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr. Min-Buza.2018.1422-22, houdende

Nadere informatie

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland Kinderen moeten

Nadere informatie

VEILIGHEID IS MEER DAN SIL ATEX EXPLOSIEVEILIGHEID. 20 september 2017 Practical Safety Event 1

VEILIGHEID IS MEER DAN SIL ATEX EXPLOSIEVEILIGHEID. 20 september 2017 Practical Safety Event 1 VEILIGHEID IS MEER DAN SIL ATEX EXPLOSIEVEILIGHEID 20 september 2017 Practical Safety Event 1 WAT WE WILLEN VOORKOMEN Buncefield Engeland 11 December 2005 Grootste explosie sinds de tweede wereldoorlog;

Nadere informatie

Local Partner Global Drive Drive Components Drive Solutions Drive Service Driving the world. Drive Solutions Components Service trainingen

Local Partner Global Drive Drive Components Drive Solutions Drive Service Driving the world. Drive Solutions Components Service trainingen Local Partner Global Drive Drive Components Drive Solutions Drive Service Driving the world Drive Solutions Components Service trainingen 2 Bedrijfsprofiel Bedrijfsprofiel Driving the world: de Global

Nadere informatie

Rapport met betrekking tot informatieverzoeken van de overheid

Rapport met betrekking tot informatieverzoeken van de overheid Rapport met betrekking tot informatieverzoeken van de overheid juli - december Bij Apple nemen we onze inzet voor de privacy van onze klanten zeer serieus. We werken dan ook ontzettend hard om de veiligste

Nadere informatie

Bijlage. 3 - meename door moeder meename door beiden meename door derde(n)

Bijlage. 3 - meename door moeder meename door beiden meename door derde(n) Cijfers 22 Bijlage Cijfers 22 Aantal zaken Aantal afgeronde zaken Inkomende zaken: 49 24 Aantal betrokken kinderen: 65 33 Verzoeken teruggeleiding 2 47 22 meename door vader 3 meename door moeder 35 9

Nadere informatie

Local Partner Global Drive \ Drive Components \ Drive Solutions \ Drive Service. Motorreductoren CA Catalogus. Uitgave 07/ / NL

Local Partner Global Drive \ Drive Components \ Drive Solutions \ Drive Service. Motorreductoren CA Catalogus. Uitgave 07/ / NL Local Partner Global Drive \ Drive Components \ Drive Solutions \ Drive Service Motorreductoren CA00000 Uitgave 07/2006 36588 / NL Catalogus SEW-EURODRIVE Driving the world Inhoudsopgave Inleiding... 6

Nadere informatie

Intrinsiek veilige temperatuursensoren volgens ATEX-Richtlijn 94/9/EG. 45 jaar passie en kwaliteit. Gecertificeerde productielocaties

Intrinsiek veilige temperatuursensoren volgens ATEX-Richtlijn 94/9/EG. 45 jaar passie en kwaliteit. Gecertificeerde productielocaties Intrinsiek veilige temperatuursensoren volgens ATEX-Richtlijn 94/9/EG 45 jaar passie en kwaliteit Gecertificeerde productielocaties Sinds de oprichting in 1968 staat de naam Günther voor vooruitstrevende

Nadere informatie

Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van onderhandelingen (art. 26 OESO)

Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van onderhandelingen (art. 26 OESO) Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van (art. 26 OESO) 9/06/2009 I. Nieuwe overeenkomsten die een bepaling bevatten die voorziet in de uitwisseling van bankinlichtingen Brunei 30/04/09 Nieuwe Overeenkomst.

Nadere informatie

Explosiebeveiligde draaistroommotoren, draaistroomremmotoren

Explosiebeveiligde draaistroommotoren, draaistroomremmotoren Explosiebeveiligde draaistroommotoren, draaistroomremmotoren Uitgave 07/2003 Technische handleiding 11216689 / NL SEWEURODRIVE Inhoudsopgave 1 Belangrijke aanwijzingen... 5 2 Veiligheidsaanwijzingen...

Nadere informatie

Technische handleiding. Ferrietkernen HD. Uitgave 03/2008 1664 5685 / NL. www.sew-eurodrive.com

Technische handleiding. Ferrietkernen HD. Uitgave 03/2008 1664 5685 / NL. www.sew-eurodrive.com Aandrijfelektronica \ Aandrijfautomatisering \ Systeemintegratie \ Service SEW-EURODRIVE GmbH & Co KG P.O. Box 3023 D-76642 Bruchsal / Germany Phone +49 7251 75-0 Fax +49 7251 75-1970 sew@sew-eurodrive.com

Nadere informatie

giroflex 68 Stoll Giroflex AG

giroflex 68 Stoll Giroflex AG De giroflex 68 is de synthese van innovatief design, perfecte functionaliteit en een consequent aanpassingsvermogen. De giroflex 68 is ontwikkeld volgens de nieuwste inzichten op het gebied van ergonomie

Nadere informatie

Correcties. Explosiebeveiligde variatoren VARIBLOC en accessoires * _0119*

Correcties. Explosiebeveiligde variatoren VARIBLOC en accessoires * _0119* Aandrijftechniek \ Aandrijfautomatisering \ Systeemintegratie \ Services *25935933_0119* Correcties Explosiebeveiligde variatoren VARIBLOC en accessoires Uitvoer 01/2019 25935933/NL SEW-EURODRIVE Driving

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCORANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34529 22 juni 2018 Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr Min-Buza.2018.1422-22, houdende

Nadere informatie

Wereldtentoonstelling

Wereldtentoonstelling Wereldtentoonstelling Namen: Door:FrankvandenEnde(http://www.frankvandenende.nl) 1 Opdracht:Wereldtentoonstelling Duur:8weken Inhoudsopgave Hetstappenplan: Week Bladzijde Inleiding 3 Stap1:LandKiezen week1

Nadere informatie

SIM KAART USA (AT&T Netwerk)

SIM KAART USA (AT&T Netwerk) SIM KAART USA (AT&T Netwerk) Copyright 2018. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Tijd Veld Poule Scheidsrechter Tijd Veld Poule Scheidsrechter Tijd Veld Poule Scheidsrechter Tijd Veld Poule Scheidsrechter

Tijd Veld Poule Scheidsrechter Tijd Veld Poule Scheidsrechter Tijd Veld Poule Scheidsrechter Tijd Veld Poule Scheidsrechter 8:45 veld 1 poule 1 Nederland Frankrijk Men. Kouwenberg 8:45 veld 2 poule 2 Duitsland Spanje Men. Callaars 8:45 veld 3 poule 3 Rusland Malta Belle de Folter 8:45 veld 4 poule 3 Ijsland Noorwegen Tijs Hellegers

Nadere informatie

Energie besparing & ATEX

Energie besparing & ATEX Energie besparing & ATEX gaat dat samen? Even voorstellen Drs Ing Joris Bracke Uneto-VNI Voorzitter Vakgroep Elektromechanisch Onderhoud Directeur EB-groep Elektromotoren Bracke (Clinge, NL) Boer en Bakker

Nadere informatie

2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA REGELING van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr Min-Buza.2018.1422-22, houdende bepalingen inzake vrijstelling van de visumplicht op grond van

Nadere informatie

Lokale Coloplast kantoren

Lokale Coloplast kantoren Afrika Azië Australië Europa Noord Amerika Zuid Amerika Afrika Algerije (Frans, Arabisch) (gratis nummer*) +213 0560 16 50 18, +213 0560 16 59 59 dzconsumerservice@coloplast.com Congo, Egypte, Kenia, Marokko,

Nadere informatie

Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van onderhandelingen (art. 26 OESO)

Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van onderhandelingen (art. 26 OESO) Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van (art. 26 OESO) 2/02/2010 I. Nieuwe overeenkomsten die een bepaling bevatten die voorziet in de uitwisseling van bankinlichtingen Botswana 12/05/09 03/07/09

Nadere informatie

Tabel 1: Waarde van afgegeven vergunningen voor de definitieve uitvoer van militaire goederen in het eerste halfjaar van 2009 per categorie 1

Tabel 1: Waarde van afgegeven vergunningen voor de definitieve uitvoer van militaire goederen in het eerste halfjaar van 2009 per categorie 1 Rapportage wapenexportbeleid 2009 (1 e helft) Tabel 1: Waarde van afgegeven vergunningen voor de definitieve uitvoer van militaire goederen in het eerste halfjaar van 2009 per categorie 1 Hoofdcategorie

Nadere informatie

SBI-indeling, omzetniveau en internationale handel in goederen van de leden van de FME en aangesloten brancheverenigingen

SBI-indeling, omzetniveau en internationale handel in goederen van de leden van de FME en aangesloten brancheverenigingen SBI-indeling, omzetniveau en internationale handel in goederen van de leden van de FME en aangesloten brancheverenigingen CBS April 2019 Inhoud Werkblad Inhoud Toelichting Toelichting bij de tabellen Tabel

Nadere informatie

ATEX voor beginners ; explosiegevaar in vogelvlucht

ATEX voor beginners ; explosiegevaar in vogelvlucht ATEX voor beginners ; explosiegevaar in vogelvlucht Waarom doen we aan ATEX Het doel is mensen beschermen tegen de effecten van een explosie Wat is een explosie eigenlijk? Een momentane ontbranding van

Nadere informatie

Installatie en bedieningsvoorschriften

Installatie en bedieningsvoorschriften Installatie en bedieningsvoorschriften Luchtbehandelingskast KG / KGW in ATEX-uitvoering voor Ex-toepassing Belangrijke informatie voor de gebruiker Wolf GmbH Postfach 1380 84048 Mainburg Tel. 08751/74-0

Nadere informatie

Druiven: Ontwikkeling wereldhandel en aandeel Chili (export) en Nederland (import) 10%

Druiven: Ontwikkeling wereldhandel en aandeel Chili (export) en Nederland (import) 10% wereldhandel in 1000 ton Factsheet druiven oktober FACTSHEET DRUIVEN Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com Groei wereldhandel in druiven, vooral nieuwe markten Zuid en

Nadere informatie

Hoe veilig is úw installatie? Karel Neleman BARTEC

Hoe veilig is úw installatie? Karel Neleman BARTEC Hoe veilig is úw installatie? Karel Neleman BARTEC 1 Weet u waar u op moet letten? Wees bedacht op schijnveiligheid 2 Gebruik de norm! 3 Wie past installatienorm toe? Soort bedrijven Bedrijven met enige

Nadere informatie

Moeller schakelschemaboek 02/05. Nokkenschakelaar

Moeller schakelschemaboek 02/05. Nokkenschakelaar Moeller schakelschemaboek / Blz. Overzicht - AAN-UIT schakelaar, hoofdschakelaar, werkschakelaar - Omschakelaar, omkeerschakelaar - (Omkeer-) sterdriekhoekschakelaar - Poolomschakelaar - Vergrendelingsschakelingen

Nadere informatie

Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van onderhandelingen (art. 26 OESO)

Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van onderhandelingen (art. 26 OESO) Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van (art. 26 OESO) 15/06/2010 I. Nieuwe overeenkomsten die een bepaling bevatten die voorziet in de uitwisseling van bankinlichtingen Barbados 08-12/02/10 11/02/10

Nadere informatie

4. Op deze manier lezen jullie ook de paragrafen Wandelgangenpolitiek en Obama and the Beast.

4. Op deze manier lezen jullie ook de paragrafen Wandelgangenpolitiek en Obama and the Beast. Tekst actief lezen 1. Jullie gaan in tweetallen de tekst Belangrijke wereldleiders in Nederland voor NSS 2014 lezen. Zorg dat jullie een pen of potlood bij de hand hebben. Jullie gaan om de beurt een stukje

Nadere informatie

giroflex 434 Stoll Giroflex AG

giroflex 434 Stoll Giroflex AG In elk opzicht ongecompliceerd: de giroflex 434 is eenvoudig te bedienen, uiterst robuust en past perfect in elke ruimte zowel op kantoor als thuis. De giroflex 434 overtuigt door de beperking tot het

Nadere informatie

FACTSHEET ASPERGES ASPERGES: MEXICO IN OPKOMST

FACTSHEET ASPERGES ASPERGES: MEXICO IN OPKOMST FACTSHEET ASPERGES Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com ASPERGES: MEXICO IN OPKOMST Steeds meer maar niet overal De wereldmarkt van asperges groeit nog steeds.

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Brazilië-Nederland mei 2019

Handels- en investeringscijfers Brazilië-Nederland mei 2019 Handels- en investeringscijfers Brazilië-Nederland mei 2019 Dit overzicht is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Thaysey Pixabay, Brazilië Wat kunt u verwachten bij deze handelscijfers:

Nadere informatie

Zuivelproductie per land 2015 Dairy production by country

Zuivelproductie per land 2015 Dairy production by country Zuivelproductie per land 2015 Melkaanvoer en productie EU-28 2015 Milk deliveries and production EU-28 index: 2014=100 EU-28 jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec cumulatief index Melkaanvoer

Nadere informatie

1. Weten dat er explosieveiligheid in normen beschreven staat en in Europa specifiek in de ATEX-richtlijn

1. Weten dat er explosieveiligheid in normen beschreven staat en in Europa specifiek in de ATEX-richtlijn Hoofdstuk 11 ATEX Doelstellingen 1. Weten dat er explosieveiligheid in normen beschreven staat en in Europa specifiek in de ATEX-richtlijn ATEX staat voor ATmosphéres EXplosives. Onder een explosieve atmosfeer

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2017/309 VAN DE COMMISSIE. van 23 februari 2017

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2017/309 VAN DE COMMISSIE. van 23 februari 2017 8..7 NL Publicatieblad van de Europese Unie L / II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN UITVOERINGSVERORDENING (EU) 7/9 VAN DE COMMISSIE van februari 7 tot vaststelling van technische informatie

Nadere informatie

ATEX installatieinstructies. Micro Motion CMF400- sensoren met hulpversterker

ATEX installatieinstructies. Micro Motion CMF400- sensoren met hulpversterker Installatie-instructies P/N MMI-20010156, Rev. A Juni 2007 ATEX installatieinstructies voor Micro Motion CMF400- sensoren met hulpversterker Voor de installatie van sensors met ATEX-goedkeuring Opmerking:

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2009 Nr. 9. Internationale Overeenkomst inzake tropisch hout, 1994; Genève, 26 januari 1994

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2009 Nr. 9. Internationale Overeenkomst inzake tropisch hout, 1994; Genève, 26 januari 1994 66 (1994) Nr. 4 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2009 Nr. 9 A. TITEL Internationale Overeenkomst inzake tropisch hout, 1994; Genève, 26 januari 1994 B. TEKST De Engelse en de Franse

Nadere informatie

Installatie en bedieningsvoorschriften

Installatie en bedieningsvoorschriften Installatie en bedieningsvoorschriften Luchtbehandelingskast KG / KGW in ATEX-uitvoering voor Ex-toepassing Belangrijke informatie voor de gebruiker (Vertaling van het orgineel) Wolf GmbH Postfach 1380

Nadere informatie

Aandrijftechniek \ Aandrijfautomatisering \ Systeemintegratie \ Service. CDS Complete Drive Service De catalogus met onze diensten SERVICE

Aandrijftechniek \ Aandrijfautomatisering \ Systeemintegratie \ Service. CDS Complete Drive Service De catalogus met onze diensten SERVICE Aandrijftechniek \ Aandrijfautomatisering \ Systeemintegratie \ Service De catalogus met onze diensten SERVICE 2 Geachte klant, Naast innovatieve aandrijfproducten is service de tweede grote passie van

Nadere informatie

RPM International Inc. Instructies hotline

RPM International Inc. Instructies hotline RPM International Inc. Instructies hotline Terwijl problemen inzake naleving vaak op lokaal niveau kunnen worden opgelost, biedt de hotline van RPM International Inc. ( RPM ) nog een mogelijkheid voor

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1 1. Goederenexport van Canada naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Canadese exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

giroflex 33 Stoll Giroflex AG

giroflex 33 Stoll Giroflex AG De giroflex 33 verenigt verfijnde vormgeving, doordachte techniek, efficiënt materiaalgebruik en gezond zitcomfort. De inzichten uit het ergonomisch onderzoek komen tot uitdrukking in de functionele en

Nadere informatie

Instituut voor de nationale rekeningen. Statistiek buitenlandse handel. Kwartaalbericht 2013-I

Instituut voor de nationale rekeningen. Statistiek buitenlandse handel. Kwartaalbericht 2013-I nstituut voor de nationale rekeningen Statistiek buitenlandse handel Kwartaalbericht 2013- nstituut voor de nationale rekeningen Nationale Bank van België, Brussel Alle rechten voorbehouden. De volledige

Nadere informatie

Een innovatief systeem voor afvalwatertoepassingen: Wilo-Rexa FIT en Rexa PRO. Productbrochure.

Een innovatief systeem voor afvalwatertoepassingen: Wilo-Rexa FIT en Rexa PRO. Productbrochure. Een innovatief systeem voor afvalwatertoepassingen: Wilo-Rexa FIT en Rexa PRO. Productbrochure. Complexe uitdagingen vragen om eenvoudige oplossingen. Om u niet alleen het werk eenvoudiger te maken maar

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN .. L 9/ II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN UITVOERINGSVERORDENING (EU) /97 VAN DE COMMISSIE van november tot vaststelling van technische informatie voor de berekening van de technische voorzieningen

Nadere informatie