Verslag Wereldcafé Opwijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Wereldcafé Opwijk"

Transcriptie

1 Verslag Wereldcafé Opwijk Donderdag De gemeente Opwijk ondertekende het Burgemeesterscovenant en streeft er naar om 20% minder CO2 uit te stoten tegen Om dit te bereiken wil Opwijk nauw samenwerken met verschillende lokale stakeholders. Het Wereldcafé ging door op 17 september Met de input zorgen we er voor dat het klimaatactieplan tot stand komt in overleg met zoveel mogelijk belangengroepen of actoren in de gemeente. Hierdoor hopen we dus op het einde van dit proces een plan kunnen bekend maken dat breed gedragen is. We werkten rond volgend thema s: Energie en wonen Mobiliteit Voeding en consumeren Introductie en opmaak probleemperceptie De deelnemers kregen plenair een introductie van het thema en de problematiek. De specifieke cijfers en de resultaten van de nulmeting dienden als rode draad. Waarom tekende Opwijk het burgemeesterscovenant? Wat is het huidige energieverbruik in Opwijk en welke zijn de grootverbruikers? Wat is de bedoeling van deze avond? Klimaattafels Elke deelnemer bedacht een aantal engagementen die zij of hun organisatie/vereniging willen opnemen om de klimaatambitie van Opwijk te helpen realiseren. Wat wil jij of jouw organisatie doen op vlak van energie/mobiliteit/consumeren in Opwijk, morgen, in 2030 en Welk engagement ga jij aan? In groep werkten ze verder rond volgende vragen: Wat verhindert jou om dit te doen, wat zijn de huidige drempels? Wat hebben we nodig om deze drempels weg te nemen? Wat moet er gebeuren om dit engagement waar te maken? Wie speelt hier een rol?

2 Resultaten Wonen en Energie Streven naar een lager energieverbruik door oude woningen (via collectieve aanpak) te renoveren. Mensen meer en beter overtuigen van de voordelen van energiebesparing en lager energieverbruik door het gebruik van concrete cijfers (praktijkvoorbeelden, getuigenissen). Energiebesparing en efficiëntie verhogen bij de installateurs, bvb. door een infoavond rond isolatie (boodschap op een eerlijke en objectieve manier brengen). Installateurs die (extra) aandacht hebben voor energiebesparing en efficiëntie, belonen met een ecolabel. Streven naar een lager energieverbruik in de OCMW-gebouwen door deze zelf aan te pakken. Aandacht voor een lager energiegebruik bij de inwoners verhogen door middel van een wedstrijd (competitie tussen de inwoners): registratie van energieverbruiken + vergelijken gemeente geeft tips aan de inwoners inwoners gebruiken aanvinklijst om toegepaste tips af te checken. Inhoud van de energiescans moet een meerwaarde bieden aan de inwoner. Rol van de gemeente: o Initiator van bepaalde acties (aantal acties is afhankelijk van de doelgroep of inhoud) o Duurzaam bouwen, energiebesparing en efficiëntie sensibiliseren, promoten en indien nodig de doelgroepen verder begeleiden. o Kopers inlichten over de toestand van de woning of informeren over duurzaam (ver)bouwen o Aanpak op wijkniveau (opleiden wijkmeesters of energiemeesters) Streven naar een lager energieverbruik bij bedrijven en handelszaken door het aanbieden van energieaudits. Energie-audits voor inwoners opnieuw aanbieden Duurzaamheid, energiebesparing en hernieuwbare energie meer promoten. Gemeentelijke dienstverlening duidelijk weergeven (waar kan ik terecht voor mijn vraag?) Doelgroep van oudere mensen en huurders van oudere woningen: ter plaatse informeren (wijkniveau), organisatie van samenaankoopacties van materiaal (isolatie, beglazing, ) en controle op de plaatsing (kwaliteit). Informeren en sensibiliseren rond energiebesparing bij oudere mensen via OKRA, mantelzorgorganisaties (o.w.v. onderling vertrouwen). Implementatie van duurzaamheid, energiebesparing en efficiëntie verhogen door jonge mensen hiertoe te stimuleren bij de aankoop van oudere woningen Duurzame energie promoten door het aanbieden van een thermografische foto van de woning (op wijk- of straatniveau) + opmaak gedetailleerd rapport + mensen informeren. Betere informatieverstrekking rond overisoleren en heeft isoleren geen invloed op de gezondheid? Oplaadpunten voor elektrische fietsen creeëren.

3 Voorstellen vanuit het Voedselteam Opwijk Op dit vlak heeft de gemeente een belangrijke voorbeeldfunctie: haar eigen gebouwen zouden een voorbeeld moeten zijn. Tweede belangrijke taak: de bevolking sensibiliseren. Wij waren heel erg verbaasd om vast te stellen dat in het midden van de zomer (29 juli) in het café van Hof ten Hemelrijk de verwarming opstond (en de deuren open). Blijkbaar kan die niet afgezet worden. Dit is toch echt te gek voor woorden. - Isolatie van eigen gebouwen van de gemeente moet een prioriteit zijn, en daar is nog een lange weg af te leggen, ook bij nieuwe gebouwen zoals de academie en het politiekantoor. Het is onbegrijpelijk dat een nieuw gebouw - zoals de academie - op dat vlak zo slecht scoort. Bij toekomstige nieuwbouw moet daar prioriteit aan gegeven worden, en dat moet ook bekend gemaakt worden aan de burgers. Bij bestaande gebouwen kan de gemeente een voorbeeld stellen met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Bij renovaties architecten inschakelen voor wie energiezuinigheid topprioriteit is. - Idem voor verlichting: alle lampen in eigen gebouwen vervangen door LED. Is een eenmalige investering die lang loont. - Participatieprojecten opstarten voor groene energie op eigen gebouwen. De gemeente heeft heel wat dakoppervlakte die daar in principe voor kan gebruikt worden. Andere optie: participeren in projecten (andere daken met een betere oriëntatie). - De gemeente kan zelf beslissing om de EPB-normen te verstrengen. Dat kan Opwijk bijvoorbeeld beslissen voor nieuwbouw. - Huurwoningen: kan de gemeente geen energiescans aanbieden voor bepaalde categorieën, bijvoorbeeld in sociale woningen? - Andere moeilijk bereikbare groepen zijn verhuurders en oudere bewoners. Mogelijke actie die de gemeente kan ondernemen: mensen ontzorgen als ze energiebesparende investeringen willen doen - zoals isoleren. Bijvoorbeeld: 10 gelijkaardige werken in dezelfde buurt of straat. Werkwijze: gemeente in zones opdelen, navragen wie interesse heeft om vb. dak of spouwmuur te isoleren, die vragen groeperen en voor die werken een vakman contacteren > zoveel mogelijk taken overnemen die mensen ervan kunnen weerhouden om die investering te doen. Cfr. sociaal project in Pajottenland ( - Het is jammer dat de subsidie voor groendaken een tijd geleden geschrapt is (omdat er weinig vraag naar was). - Specifieke inspanningen voor glastuinbouw in Opwijk: kan de gemeente daarin een rol spelen? Bijvoorbeeld zuinigere lampen, stookinstallaties - Toekomstige industriezone: nu al de energievoorziening, isolatienormen vastleggen, m.a.w. omgekeerd werken! Inplanting van die zone moet ook doordacht gebeuren ( groen gevoel creëren). - Als we het ook groot mogen zien: zijn er in Opwijk geen geschikte locaties voor een windturbine? Zie geslaagde Ecopowerproject in Mollem. Groot pluspunt: participatie van burgers in dat specifieke project, hoge betrokkenheid.

4 Mobiliteit Duurzame mobiliteit promoten door het stimuleren of organiseren van Autodelen (Cambio, Autopia, ) en carpoolen. Duurzame mobiliteit promoten door het aanbieden van een app of website rond carpoolen. Duurzame mobiliteit promoten door het fiscaal voordeel van bedrijfswagen te schrappen Stimuleren van het fietsgebruik door de fietspaden veiliger te maken en trage wegen aan te leggen Stimuleren van het fietsgebruik door informeren en communiceren rond de fietssnelwegen en druk uit te oefenen om deze verder te ontwikkelen. Elektrische fietsen en wagens promoten door te laadpalen te voorzien op het grondgebied van de gemeente. Promoten van het gebruik van de fiets door te sensibiliseren via alle gemeentelijke kanalen en de scholen. Promoten van de fiets door sensibilisatieacties en campagnes Stimuleren van het fietsgebruik door functionele fietsroutes aan te leggen (OMAroute,..) Stimuleren van het fietsgebruik door het aanleggen van een tunnel onder de grote steenweg. Stimuleren van het fietsgebruik door de fietspaden te verbeteren langs de Vilvoordse Steenweg en veilige overgangen te voorzien. Promoten van fietsen door de organisatie van rijen en fietsrijen/bussen van en naar school (begeleiding door vrijwilligers of LO-leerkrachten?) Promoten van de fiets en ontraden van de auto door parking in het centrum te weren en deze te voorzien aan de rand van het centrum. Infrastructuur binnen het centrum richten op de fiets en voetganger, geen tweeslachtige keuzes. Promoten duurzaam vervoer door de dorpskern te vernieuwen op maat van de zwakke weggebruiker. Promoten van het openbaar vervoer door te ijveren voor een groter aanbod en frequentie. Promoten van het openbaar vervoer door het GEN te promoten. Promoten van elektrische wagens door het gemeentelijk wagenpark te vervangen door elektrische voertuigen. Promoten van elektrische wagen door testritten te organiseren. Promoten duurzame mobiliteit door de organisatie van Autoloze Zondag. Stimuleren duurzame mobiliteit door vergadering pas te laten starten om 11u en niet later dan 14u00. Zo kan iedereen komen met het openbaar vervoer. Stimuleren van duurzame mobiliteit door de scholen op verschillende uren te laten starten. Ideeën opdoen rond duurzame mobiliteit door buitenlandse voorbeelden te bestuderen. Ideeën opdoen door externe deskundigheid aan te trekken en een creatieve manier te vinden om mensen te overtuigen. Duurzame mobiliteit stimuleren door flex-werken en thuiswerken te promoten. Stimuleren van het duurzame mobiliteit door de scholen te decentraliseren. Stimuleren van het fietsgebruik door het aanleggen van fietsstraten.

5 Fietsen promoten door scholen praktische verkeersopvoeding te laten geven en fietsherstelling aan te leren. Stimuleren duurzame verplaatsingen door het verder ontwikkelen van het Trage Wegen net. Rekening houden met duurzame mobiliteit bij inrichting en ruimtelijke ordening. Voorstellen vanuit het Voedselteam Opwijk Maak het centrum van Opwijk nog meer bereikbaar met de fiets zodat het evidenter is om de fiets te gebruiken. Er zijn de laatste jaren al verschillende fietspaden aangelegd, maar in sommige straten blijft het ronduit gevaarlijk: Heirbaan, Stationsstraat Fietsstraten zijn een goed initiatief, maar het concept is niet voldoende gekend. Bijvoorbeeld een fietser niet voorbijrijden met de wagen: er zijn maar weinig automobilisten die dat doen. En dat maakt het dan weer gevaarlijk, zeker met jonge kinderen op de fiets. Kunnen er nog meer straten een fietsstraat worden? Meer werk maken van meer en degelijke fietsenrekken op centrale punten. Bijvoorbeeld bij Hof ten Hemelrijk, waar nu enkele trieste fietsenrekken staan, die ook meteen vol staan. Het station is eigenlijk de enige plek in het dorp met degelijke rekken. Bij evenementen duidelijk aangeven hoe je er kan geraken met de fiets, waar rekken te vinden zijn Investeren in mobiele fietsenrekken die kunnen verplaatst worden i.f.v. activiteiten in het dorp. Auto op de laatste plaats! Deelnemen aan autovrije zondag in het centrum, en koppelen aan een ander evenement. Blue-Bike aan het station in Opwijk: is die mogelijkheid al onderzocht? (Kan bijvoorbeeld interessant zijn voor mensen van buiten Opwijk die met de trein/bus komen voor concerten Nijdrop e.a.) Actief blijven lobbyen voor de OMA-fietsroute. Of is dat plan definitief van tafel, of niet? Trage wegen: er zijn er nog heel wat die zouden kunnen opengesteld worden voor fietsers en voetgangers.

6 Voeding en consumeren Lokale producten promoten door inwoners aan te moedigen om zelf groenten te kweken. Lokale producten promoten door het oprichten van voedselteams, met nadruk op de korte keten. Lokale producten promoten door het faciliteren van de gemeente van volkstuintjes. Lokale producten promoten door plaatselijke producenten (boeren) in de kijker te stellen. Lokale producten promoten door de organisatie van een plukveld. Lokale producten stimuleren door seizoensgebonden groenten te promoten. Lokale producten promoten door informatie te verstrekken over seizoensgebonden producten via de website. Duurzame consumptie en lokale producten promoten door de organisatie van een boerenmarkt, eventueel in het zog van de wekelijks markt. Duurzame consumptie promoten door buurtwinkels te overtuigen om hun overschotten te delen of te ruilen. Lokale producten en afvalbeheer stimuleren door het promoten van kippen. Duurzame consumptie promoten door warenhuizen (en gezinnen) aan te moedigen geen voeding weg te gooien. Duurzame consumptie promoten door het oprichten van een uitleendienst voor materiaal (of delen). Duurzame consumptie stimuleren door niet perfecte (afwijkende maten) voedingsproducten aan te bieden en te promoten. Lokale handelaars worden hier in betrokken. Duurzame consumptie stimuleren door te ijveren voor eenvoudigere Europese regelgeving en dit goed te communiceren naar de bevolking. Water besparen door het promoten van opvang van regenwater. Duurzame consumptie promoten door sensibilisatie rond vleesconsumptie. Duurzame consumptie promoten door het aankoopgedrag van consumenten te bewerken. Duurzame consumptie stimuleren door het promoten van natuurvoeding Duurzame consumptie promoten door een kweekprogramma voor insecten op te starten als bron van klimaatvriendelijke proteïnen. Duurzame productie stimuleren door het verbieden van schadelijke en giftige producten op de bodem. Duurzame consumptie promoten door verder te sensibiliseren rond korte keten en fair-trade, verpakkingen. Duurzame consumptie promoten door het aanmoedigen van één grote boodschappenlijst in plaats van vele kleinen boodschappen. Duurzame consumptie promoten door het organiseren vanuit de gemeente van campagnes zoals dagen zonder vlees. Lokale producten promoten door inwoners te informeren waar en wanneer (seizoensgebonden) deze te vinden en te koop zijn. Lokale producten promoten door lokale buurtwinkels te promoten. Duurzame consumptie promoten door de oprichting van een plukboerderij of een voedselcoöperatie.

7 Voorstellen vanuit het Voedselteam Opwijk Een tweede Voedselteam in Opwijk met steun van de gemeente? Sinds de start van het Voedselteam in Opwijk (2012) werken we met een wachtlijst voor geïnteresseerden die we niet meteen kunnen laten aansluiten (we beperken het aantal leden tot +/- 25 à 30 omdat er wel wat werk achter en voor de schermen bij komt kijken, en we willen het haalbaar houden voor iedereen die zich vrijwillig inzet in ons team). Er komen heel regelmatig nieuwe namen terecht op die lijst. Er is de laatste tijd duidelijk meer aandacht voor de herkomst van voeding en voor eerlijke prijzen voor de boeren, en dat laat zich dus ook merken in Opwijk. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat er zeker ruimte is voor een tweede voedselteam in Opwijk. Zo n team draait volledig op de inzet van vrijwilligers, het zou mooi zijn als de gemeente daar op een of andere manier steun kan aan verlenen. Bijvoorbeeld: door het ter beschikking stellen van een ruimte die als depot* kan gebruikt worden, door tweedehands koelkasten en diepvriezers ter beschikking te stellen die niet meer door de gemeente gebruikt worden, door een kleine subsidie bij de opstart van een tweede team enzovoort. Zo n depot hoeft niet groot te zijn, er moet ruimte zijn voor enkele koelkasten/diepvriezers, makkelijk schoon te houden, vlot bereikbaar - ook met kleine bestelwagens van leveranciers, en een dag per week open zijn (sleutels ter beschikking stellen) op de lever- en depotdag (op dit moment op vrijdag). Promotie van lokale boeren, met nadruk op korte keten en eerlijke prijs: Opwijkse boeren - waar je terecht kan voor de aankoop van producten - meer zichtbaar maken, bijvoorbeeld met een bordje aan de gevel, alle adressen plus een kaartje op de site van de gemeente plaatsen, overzicht van boeren en producten opnemen in een foldertje en dat verspreiden enzovoort. Behoort een wekelijkse/tweewekelijkse markt met lokale producten niet tot de mogelijkheden? Is dat ooit nagevraagd of er interesse is bij de lokale boeren? Donderdag veggiedag in de gemeentescholen. (De andere scholen kunnen natuurlijk ook aangespoord worden om hetzelfde te doen, via de leverancier van warme maaltijden)

8 Afval en hergebruik van materiaal Voorstellen vanuit het Voedselteam Opwijk Composteren promoten. De bestaande GFT-zakken scheuren heel vlug en kunnen niet lang bewaard worden. Dat weerhoudt mensen ervan om GFT-afval te sorteren. Zijn er geen andere zakken beschikbaar, of andere systemen voor mensen zonder tuin/ruimte voor composthoop - of -bak? Deeleconomie: er zijn verschillende interessante voorbeelden te vinden, die in Opwijk misschien ook wel kunnen bestaan met steun van de gemeente? Bijvoorbeeld: voor gereedschap dat je maar af en toe nodig heeft (zie klusbib in Brussel: uitleendienst voor speelgoed (wat in Asse al jaren bestaat), Nog een bedenking bij manier waarop de gemeente communiceert: toon wat er allemaal mogelijk is, in plaats van te wachten tot mensen vragen stellen of informatie zoeken. Veel actiever pushen, en daarbij ook gebruik maken van sociale media (Facebook op de eerste plaats > heel toegankelijk en laagdrempelig om veel burgers te bereiken).

Actieplan Burgemeestersconvenant

Actieplan Burgemeestersconvenant Actieplan Burgemeestersconvenant Wat is het burgemeestersconvenant? Engagement van 6735 steden en gemeenten Om minimum 20 % CO 2 te gaan besparen tegen 2020 20 % CO 2 over het volledige grondgebied Opmaak

Nadere informatie

Klimaatplannen die het verschil maken. Inspiratie voor gemeentebesturen

Klimaatplannen die het verschil maken. Inspiratie voor gemeentebesturen Klimaatplannen die het verschil maken Inspiratie voor gemeentebesturen De vragen die we vandaag beantwoorden Wat is een goed klimaatplan? Welke activiteiten maken het verschil? (niet exhaustieve oplijsting)

Nadere informatie

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst

Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Toelichting energie- en klimaatactieplan Ranst Infomoment Ranst 23 september 2015 20u 1 Ranst timing 1. Voorstelling project aan schepencollege + goedkeuring: 12/2 2. werkgroep energie & klimaat: 19/3

Nadere informatie

Klimaattop Vlaams-Brabant voorbij:

Klimaattop Vlaams-Brabant voorbij: Klimaattop Vlaams-Brabant voorbij: 29 januari 2016 Het Bolwerk Vilvoorde hoe maken we de ambities waar? www.vlaamsbrabant.be/klimaattop Programma 10u Intro (Wouter, Jan) 10u10 Kader provinciaal klimaatplan

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Klimaatplan Maldegem

Klimaatplan Maldegem Klimaatplan Maldegem Klimaatplan Maldegem Inleiding Proces Nulmeting Actieplan Inleiding Burgemeestersconvenant Doelstellingen 2020 20% minder energie verbruik 20% minder CO2 uitstoot 20% hernieuwbare

Nadere informatie

COLLECTIEF RENOVEREN. K A M P C o n d e r s t e u n t l o k a l e o v e r h e d e n e n b u r g e r s

COLLECTIEF RENOVEREN. K A M P C o n d e r s t e u n t l o k a l e o v e r h e d e n e n b u r g e r s COLLECTIEF RENOVEREN K A M P C o n d e r s t e u n t l o k a l e o v e r h e d e n e n b u r g e r s 1-05/04/2017 COLLECTIEF RENOVEREN WAAROM? Waarom? Collectief renoveren? De rol van Kamp C? Duurzaambouwloket.be

Nadere informatie

Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente

Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente Onderdeel 1. Gegevens en indicatoren van het evenement Gegevens Evenement Naam: Datum: Korte Omschrijving Bezoekers: Deelnemers:

Nadere informatie

Vilvoorde. BROEK Bouwblokrenovatie & Demowoning

Vilvoorde. BROEK Bouwblokrenovatie & Demowoning Vilvoorde BROEK Bouwblokrenovatie & Demowoning BROEK - Bouwblokrenovatie en demowoning Situering Doelstelling Stand van zaken Discussie 2/26/2016 Vilvoorde BROEK Bouwblokrenovatie & Demowoning 2 2/26/2016

Nadere informatie

De Energiezuinige Wijk - De opdracht

De Energiezuinige Wijk - De opdracht De Energiezuinige Wijk De Energiezuinige Wijk De opdracht In deze opdracht ga je van alles leren over energie en energiegebruik in de wijk. Je gaat nadenken over hoe jouw wijk of een wijk er uit kan zien

Nadere informatie

Bedrijven stimuleren om te vergroenen door voordelen van een groene omgeving voor het imago en het welbevinden van medewerkers in de kijker te

Bedrijven stimuleren om te vergroenen door voordelen van een groene omgeving voor het imago en het welbevinden van medewerkers in de kijker te voorgestelde actie haalbaarheid impact Bedrijven stimuleren om te vergroenen door voordelen van een groene omgeving voor het imago en het welbevinden van medewerkers in de kijker te zetten. 83% 78% Vierkante

Nadere informatie

Gemeente Opwijk. Contact Stratenplan Openingsuren E-loket Aanmelden. normaal lettertype grootte medium lettertype grootte groot lettertype grootte

Gemeente Opwijk. Contact Stratenplan Openingsuren E-loket Aanmelden. normaal lettertype grootte medium lettertype grootte groot lettertype grootte Gemeente Opwijk Contact Stratenplan Openingsuren E-loket Aanmelden normaal lettertype grootte medium lettertype grootte groot lettertype grootte Typ hier uw zoekterm Typ hier uw zoekterm zoeken Leven &

Nadere informatie

Klimaat uitdaging voor iedereen. Goedele Van der Spiegel schepen Edegem

Klimaat uitdaging voor iedereen. Goedele Van der Spiegel schepen Edegem Klimaat uitdaging voor iedereen Goedele Van der Spiegel schepen Edegem Zuidrand van Antwerpen Grootstedelijk gebied 21.249 inwoners 865 ha Langs E19 Grote groene long 2 landbouwers Weinig industrie UZ

Nadere informatie

Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant: samenwerking tussen middenveld en provincie Vlaams-Brabant

Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant: samenwerking tussen middenveld en provincie Vlaams-Brabant Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant: samenwerking tussen middenveld en provincie Vlaams-Brabant Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant Doelstelling: Vlaams-Brabant Klimaatneutraal 2040 Past binnen het provinciaal klimaatplan

Nadere informatie

Opmaak van een strategisch meerjarenplan?

Opmaak van een strategisch meerjarenplan? Opmaak van een strategisch meerjarenplan? Hypothetisch voorbeeld opgemaakt door medewerkers van de VVSG - zomer 2013 De VVSG helpt u graag op weg bij de opmaak van de strategische meerjarenplanning. Naast

Nadere informatie

Studiedag elektrische wagens en voertuigen

Studiedag elektrische wagens en voertuigen Studiedag elektrische wagens en voertuigen 31 mei 2012 Autopia vzw Vlaams Steunpunt Particulier Autodelen Inhoud 1. Wat is particulier autodelen 2. Autopia steunpunt particulier autodelen 3. Delen van

Nadere informatie

Klimaatactieplan Asse

Klimaatactieplan Asse Klimaatactieplan Asse Onderzoek dakisolatie en mobiliteit Januari 2016 Jo Steyaert Partner jo@indiville.be +32(0)472 530941 Jurgen Minnebo Partner jurgen@indiville.be +32(0)478 380369 CONTEXTASSE Klimaatactieplan

Nadere informatie

Bij de heraanleg van straten moet er vooral ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers.

Bij de heraanleg van straten moet er vooral ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers. Bij de heraanleg van straten moet er vooral ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers. EENS Bredene heeft nood aan een veilig mobilitietsplan dat aandacht heeft voor de zwakke weggebruiker. Bij

Nadere informatie

Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum

Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum UNIZO BRUGGE Stad en Haven Unie van Zelfstandige Ondernemers Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum 07-01-2014 UNIZO Brugg Stad en Havene: Eerste mobiliteitsrapport geeft nood aan ingrijpende acties

Nadere informatie

Klimaatstudie Vlaams-Brabant klimaatneutraal: Beleidsaanbevelingen voor gemeenten

Klimaatstudie Vlaams-Brabant klimaatneutraal: Beleidsaanbevelingen voor gemeenten Klimaatstudie Vlaams-Brabant klimaatneutraal: Beleidsaanbevelingen voor gemeenten Dinsdag 15 september 2015, PIVO, Asse Dinsdag 22 september 2015, Provinciehuis, Leuven ? Klimaatstudie Vlaams-Brabant klimaatneutraal

Nadere informatie

Gezonde Gemeente 2020 Grimbergen

Gezonde Gemeente 2020 Grimbergen Gezonde Gemeente 2020 Grimbergen 30 11 2017 1 boodschap vanuit de voltallige Vlaamse preventiesector: Zet in op preventieve gezondheidszorg! DE GEZONDHEIDS KLOOF Voorbeelden van hoe een gemeente zichzelf

Nadere informatie

Gemeente Opwijk. Contact Stratenplan Openingsuren E-loket Aanmelden. normaal lettertype grootte medium lettertype grootte groot lettertype grootte

Gemeente Opwijk. Contact Stratenplan Openingsuren E-loket Aanmelden. normaal lettertype grootte medium lettertype grootte groot lettertype grootte Gemeente Opwijk Contact Stratenplan Openingsuren E-loket Aanmelden normaal lettertype grootte medium lettertype grootte groot lettertype grootte Typ hier uw zoekterm Typ hier uw zoekterm zoeken Leven &

Nadere informatie

Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners.

Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners. EC 01. EEN KAMER HUREN IN LEIDEN. Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners. Vermoedelijk blijft het aanbod van kamers achter bij de vraag, waardoor er gemakkelijk prijsopdrijving

Nadere informatie

FairTradeGemeente? FairTradeGemeente 23/01/2012. Focus: duurzame ontwikkeling N - Z. Een campagne van:

FairTradeGemeente? FairTradeGemeente 23/01/2012. Focus: duurzame ontwikkeling N - Z. Een campagne van: FairTradeGemeente Een campagne van: FairTradeGemeente? Een TITEL die aangeeft dat die bepaalde gemeente én haar inwoners eerlijke handel en lokale, duurzame productie en consumptie een warm hart toedragen

Nadere informatie

Klimaatactieplan Hoegaarden

Klimaatactieplan Hoegaarden 2015 Klimaatactieplan Hoegaarden N-VA Hoegaarden 31-7-2015 N-VA Hoegaarden lanceert vijf ambitieuze maatregelen voor klimaatactieplan Alle Vlaamse gemeenten moeten een klimaatactieplan opstellen. Doel

Nadere informatie

Hoever staat het nog met het klimaatactieplan Opwijk? Wat werd al gedaan en welke projecten zijn lopende?

Hoever staat het nog met het klimaatactieplan Opwijk? Wat werd al gedaan en welke projecten zijn lopende? Hoever staat het nog met het klimaatactieplan Opwijk? Wat werd al gedaan en welke projecten zijn lopende? Met de goedkeuring van het Burgemeestersconvenant heeft de gemeente Opwijk zich geëngageerd om

Nadere informatie

Autodeelproject Pegode voor mindervaliden

Autodeelproject Pegode voor mindervaliden Delen van 1 gemeentelijke wagen Particuliere autodeelgroepen In verleden opgestart na een infoavond autodelen 2 actieve particuliere groepen Autodeelproject Pegode voor mindervaliden Duurzame mobiliteit

Nadere informatie

Intro. Doel. Uitgangspunten. Actoren. Concept Gespreksavond Mobiliteit Gooik

Intro. Doel. Uitgangspunten. Actoren. Concept Gespreksavond Mobiliteit Gooik Concept Gespreksavond Mobiliteit Gooik Intro In het kader van het traject Dorpsspiegel dat in Gooik door Samenlevingsopbouw werd opgezet, kwamen een aantal vragen rond mobiliteit naar boven. Samenlevingsopbouw

Nadere informatie

Hoe denken Schiedammers over bepaalde duurzame maatregelen en in hoeverre dragen zij zelf bij aan een duurzaam Schiedam?

Hoe denken Schiedammers over bepaalde duurzame maatregelen en in hoeverre dragen zij zelf bij aan een duurzaam Schiedam? Hoe denken Schiedammers over bepaalde duurzame maatregelen en in hoeverre dragen zij zelf bij aan een duurzaam Schiedam? Kenniscentrum MVS november 2015 oud papier gescheiden aanbieden textiel gescheiden

Nadere informatie

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Verbeter de aarde Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Lees hoe je door eenvoudige acties kunt meewerken aan het welzijn van de aarde. Bekijk de aardevriendelijke producten en campagnes

Nadere informatie

Historiek. LOKALE AGENDA 21 - Leuven. Milieuconvenant. Resultaten. Acties. Duurzaam beleid in convenant. Agenda 21 van UNCED, Rio 92

Historiek. LOKALE AGENDA 21 - Leuven. Milieuconvenant. Resultaten. Acties. Duurzaam beleid in convenant. Agenda 21 van UNCED, Rio 92 LOKALE AGENDA 21 - Leuven Historiek Presentatie voor delegatie van stad en gemeenten van het Brussels Gewest Agenda 21 van UNCED, Rio 92 3 aanleidingen in Leuven ondertekening milieuconvenant 1997-1999

Nadere informatie

Bekendheid en waardering klimaatcampagne Puur Hoorn Gemeente Hoorn December 2009

Bekendheid en waardering klimaatcampagne Puur Hoorn Gemeente Hoorn December 2009 Bekendheid en waardering klimaatcampagne Puur Hoorn Gemeente Hoorn December 2009 De gemeente Hoorn heeft 2009 uitgeroepen tot het jaar van het klimaat. Onder het motto Puur Hoorn lanceerde de gemeente

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid Heusden-Zolder

Actieplan Verkeersveiligheid Heusden-Zolder Actieplan Verkeersveiligheid Heusden-Zolder Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren van een veiligheidscultuur in de gemeente Heusden-Zolder. Het is beter dat er een beperkt aantal acties worden

Nadere informatie

Dominiek Vandewiele 12 november 2014

Dominiek Vandewiele 12 november 2014 1 Dominiek Vandewiele 12 november 2014 I N T E R C O M M U N A L E L E I E D A L 4 I N T E R C O M M U N A L E L E I E D A L 5 1. Burgemeestersconvenant: wat is het? 2. Waarom een regionale aanpak? 3.

Nadere informatie

Heel Rhenen duurzaam!

Heel Rhenen duurzaam! Zaterdag 21 mei 2016 Heel Rhenen duurzaam! Op zaterdag 21 mei houden wij samen de tweede duurzame dag in de gemeente Rhenen. In en om het Huis van de gemeente is dan weer de duurzame markt. Hier vindt

Nadere informatie

Mobiliteitsmanagement. Mobiliteits- en inspraakcommunicatie

Mobiliteitsmanagement. Mobiliteits- en inspraakcommunicatie Mobiliteitsmanagement Mobiliteits- en inspraakcommunicatie Mobiliteitsmanagement Samenwerking met verkeersgeneratoren Drie doelgroepen 1. Bedrijven 2. Scholen 3. Evenementen Mobiliteitsmanagement Bedrijven:

Nadere informatie

straat van morgen wijkrenovatie en participatie hand in hand

straat van morgen wijkrenovatie en participatie hand in hand straat van morgen wijkrenovatie en participatie hand in hand Jeroen Verbeke, wvi Ann Blontrock, stad Ambitie Ambitie op straatniveau: - veilig en gezond: alle woningen - energie: 20% vermindering CO 2

Nadere informatie

Actieplan verkeersveiligheid Ledegem

Actieplan verkeersveiligheid Ledegem Actieplan verkeersveiligheid Ledegem Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren en behouden van een veiligheidscultuur in de gemeente Ledegem. De grootste vraag waarop het actieplan verkeersveiligheid

Nadere informatie

Stappenplan voor het opstellen van een mobiliteitsplan

Stappenplan voor het opstellen van een mobiliteitsplan Stappenplan voor het opstellen van een mobiliteitsplan Duurzame mobiliteit hoeft niet noodzakelijk veel te kosten of veel tijd in beslag te nemen. Heel wat maatregelen zijn heel eenvoudig en hebben toch

Nadere informatie

Respons Van de panelleden die zijn benaderd, hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit levert een respons op van 66%.

Respons Van de panelleden die zijn benaderd, hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit levert een respons op van 66%. Samenvatting Milieu 2013 Het Delft Internet Panel (DIP) is in april 2013 benaderd voor een onderzoek naar het gebruik en de waardering van diverse voorzieningen op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

MOERBEKE» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke.»

MOERBEKE» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke.» MOERBEKE DE WEG VOORUIT Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke. Betaalbare, duurzame projecten ondersteunen. De vernieuwing van de gemeenteschool "De Vlinderdreef" en de sportaccommodatie

Nadere informatie

Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers

Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers Hoeveel CO 2 -reductie is nodig? doel nieuwe kabinet: in 2020 30% minder CO 2 -uitstoot dan in 1990 UN-IPCC: stabilisatie

Nadere informatie

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij. Vaak vanuit het besef dat het verstandig is om anders om te gaan met onze aarde. Op het gebied

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij extern participatietraject van een klimaatactie Van juli tot mei 2017 coacht Bond Beter Leefmilieu (BBL), in samenwerking met de provincie Antwerpen, gemeenten

Nadere informatie

Burgemeestersconvenant. Gemeenteraad 23 november 2015

Burgemeestersconvenant. Gemeenteraad 23 november 2015 Gemeenteraad 23 november 2015 UITGANGSPUNT Het klimaat- en energiebeleid van de EU Uitstoot broeikasgassen moet op korte termijn fors omlaag Energiebronnen die meer zekerheid bieden Energie-onafhankelijkheid

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid Bredene

Actieplan Verkeersveiligheid Bredene Actieplan Verkeersveiligheid Bredene Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren van een veiligheidscultuur in de gemeente Bredene. Het is beter dat er een beperkt aantal acties worden uitgewerkt, die

Nadere informatie

Klimaatstad. Waarom. Klimaat verandert (door mensen) Steden zijn grootste oorzaak ook grootste gevolgen in steden

Klimaatstad. Waarom. Klimaat verandert (door mensen) Steden zijn grootste oorzaak ook grootste gevolgen in steden Klimaatstad Waarom Klimaat verandert (door mensen) Steden zijn grootste oorzaak ook grootste gevolgen in steden Steden kunnen het verschil maken (de stad redt de wereld niet) Klimaatstad Plan nieuw Kortrijk:

Nadere informatie

De scholenovereenkomst. Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving

De scholenovereenkomst. Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving De scholenovereenkomst Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving Mobiel 21 beweegt Projecten en campagnes - Autovrije zondag - Red de stoep - Fietsvriendinnen Educatieve

Nadere informatie

De Universiteit Gent in transitie? Universiteit Gent Samen voor een Duurzame Universiteit

De Universiteit Gent in transitie? Universiteit Gent Samen voor een Duurzame Universiteit De Universiteit Gent in transitie? Universiteit Gent Samen voor een Duurzame Universiteit Transitie UGent: opstart (maart 2012) uitwerken van een langetermijnvisie op vlak van duurzaamheid - voor de organisatie,

Nadere informatie

De Warmste Wijk Vrijwilligersvergadering

De Warmste Wijk Vrijwilligersvergadering De Warmste Wijk Vrijwilligersvergadering Zaal Familia, 10 mei 2017 16/05/2017 Inhoud Welkom De Warmste Wijk Waarvoor zijn we hier Goesting Vervolg Welkom Eerst effe kennismaken! - hoe lang woon je in de

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Gezamenlijk in één dag a Rough Guide to CSR schrijven

INHOUDSOPGAVE Gezamenlijk in één dag a Rough Guide to CSR schrijven INHOUDSOPGAVE Gezamenlijk in één dag a Rough Guide to CSR schrijven Stel je voor: CSR is het land dat je wilt bezoeken. Je pakt als eerste de Rough Guide om je in te lezen Hoofdstuk 1: CSR entry requirements

Nadere informatie

Acasus?

Acasus? Acasus? Interesse in duurzaam wonen, bouwen of renoveren? Acasus! Acasus bouwt aan een partnerschap tussen overheid, onderzoeksinstellingen, opleidingscentra en de private sector. POM West-Vlaanderen Provincie

Nadere informatie

DE OPMAAK VAN EEN SEAP VOOR DE GEMEENTE KLUISBERGEN KLIMAATTEAM 1 12.10.2015

DE OPMAAK VAN EEN SEAP VOOR DE GEMEENTE KLUISBERGEN KLIMAATTEAM 1 12.10.2015 DE OPMAAK VAN EEN SEAP VOOR DE GEMEENTE KLUISBERGEN KLIMAATTEAM 1 12.10.2015 Agenda Welkom door de Schepen Lode Dekimpe Inleiding SEAP door Kim Rienckens (provincie Oost-Vlaanderen) Nulmeting en uitdagingen

Nadere informatie

TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN

TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN Introductie Iedereen is tegenwoordig sociaal en dat maakt Social Media een krachtig middel om het proefsporten op jouw sportclub te promoten. Jij weet als geen ander hoe

Nadere informatie

Jouw sportinfrastructuur en omgeving ECOSPORTIEF

Jouw sportinfrastructuur en omgeving ECOSPORTIEF Jouw sportinfrastructuur en omgeving ECOSPORTIEF I. Ecosportief, sporten doe je spoorloos! II. Belangrijke uitdagingen voor de sport III. Ecosportieve instrumenten IV. Ecosportieve infrastructuur en ruimte

Nadere informatie

HOE KRIJGEN WE MET ONZE MOBILITEITSBEHOEFTE ONZE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK NAAR BENEDEN? thema: MOBILITEIT

HOE KRIJGEN WE MET ONZE MOBILITEITSBEHOEFTE ONZE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK NAAR BENEDEN? thema: MOBILITEIT HOE KRIJGEN WE MET ONZE MOBILITEITSBEHOEFTE ONZE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK NAAR BENEDEN? thema: MOBILITEIT MOBILITEIT TRANSITIE/ OPLOSSINGEN Bron: nederlandfietsland PRINCIPE: S.T.O.P. Stappen: korte afstanden

Nadere informatie

BUGGENHOUT» DE WEG VOORUIT. De weg vooruit naar een Buggenhout waar iedereen mee is.»

BUGGENHOUT» DE WEG VOORUIT. De weg vooruit naar een Buggenhout waar iedereen mee is.» BUGGENHOUT DE WEG VOORUIT De weg vooruit naar een Buggenhout waar iedereen mee is. De weg vooruit naar auto s en fietsers die elkaar (graag) zien Niets is zo belangrijk als een veilige schoolomgeving.

Nadere informatie

Hoe het begon. 2008 Ondertekening declaration on climate change. 2009 Ondertekening covenant of mayors

Hoe het begon. 2008 Ondertekening declaration on climate change. 2009 Ondertekening covenant of mayors Antwerpen en het burgemeestersconvenant Hoe het begon 2003 Lokaal Kyotoprotocol: basis gelegd maar nood aan meer doorgedreven energiebeleid 2007 - Bestuursakkoord: Stad wil een voorbeeldige milieustad

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 2 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 pakjeruimte.nl zelfbouw@rotterdam.nl facebook.com/zb010 pinterest.com/pakjeruimte Programma zelfbouw rotterdam 2015-2018

Nadere informatie

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet Jong & Duurzaam Klimaat Dieet Wie zijn wij en waarom zijn we hier? Wij zijn Wij zijn Werkgroep Jong & Duurzaam Eefke Wij zijn De jongerenvertegenwoordigers Wij zijn 1. 2. 3. 4. Klimaat dieet Duurzame Kleding

Nadere informatie

KORTE KETEN. Maayke Keymeulen. Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij

KORTE KETEN. Maayke Keymeulen. Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij KORTE KETEN Maayke Keymeulen Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij Inhoud 1. Wat is korte keten? 2. Ondersteuning door Vlaamse Overheid 3. Ondersteuning door lokale besturen 2 1. Wat is korte

Nadere informatie

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden Energie Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden De gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen aan klimaat- en energiebeleid. Ingezet wordt op energiebesparing en toename van gebruik

Nadere informatie

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld.

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Naast de sportieve uitdaging van bijna 500 kilometer te fietsen naar Amsterdam en terug, wacht er nu nog een tweede uitdaging: zoveel mogelijk geld

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak?

Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak? Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak? Evolutie CO2-uitstoot in de provincie Limburg Tussen 2011 en 2016 evolueerde de CO 2-uitstoot in de provincie Limburg gunstiger dan in heel

Nadere informatie

Boekpromotie via facebook

Boekpromotie via facebook Boekpromotie via facebook een boek om trots op te zijn! E-book met tips over het inzetten van facebook bij je boekpromotie E-book Boekpromotie via Facebook Facebook is een mooi middel om op een makkelijke,

Nadere informatie

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten 1 Inleiding Word een 5 sterren FairTradeGemeente Een gemeente die de titel FairTradeGemeente behaald heeft, komt in

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit in de stad Antwerpen

Duurzame mobiliteit in de stad Antwerpen Duurzame mobiliteit in de stad Antwerpen Duurzame mobiliteit in Antwerpen Lokaal Kyotoplan: acties rond energie en mobiliteit Acties duurzame mobiliteit: 1. Acties voor personeel 2. Acties voor burgers

Nadere informatie

Eindevaluatie actieplan verkeersveiligheid gemeente Zuienkerke

Eindevaluatie actieplan verkeersveiligheid gemeente Zuienkerke Eindevaluatie actieplan verkeersveiligheid gemeente Zuienkerke Situering gemeente Zuienkerke De gemeente Zuienkerke ligt in West-Vlaanderen, ingesloten tussen de provinciehoofdstad Brugge en de Belgische

Nadere informatie

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER Kempen Oost. D1: Vernieuwende vormen van landbouweducatie, met bijzondere aandacht voor scholen

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER Kempen Oost. D1: Vernieuwende vormen van landbouweducatie, met bijzondere aandacht voor scholen Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER Kempen Oost Thema 1:Landbouw- en natuureducatie D1: Vernieuwende vormen van landbouweducatie, met bijzondere aandacht voor scholen - Updaten en ontwikkelen

Nadere informatie

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Naam: William Ton (1604410) Docent: Rob van den Idsert Specialisatie: Concept Periode: 2015-D Datum: 27-05-2015 Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Nadere informatie

Zo wordt jouw organisatie een klimaatslimme vereniging 07/10/2017

Zo wordt jouw organisatie een klimaatslimme vereniging 07/10/2017 Zo wordt jouw organisatie een klimaatslimme vereniging 07/10/2017 ECOLOGIE ALS OPPORTUNITEIT Footprinting & Onderzoek Coaching Campagnes Workshops 1 KLIMAATSLIMME VERENIGINGEN Wat is een klimaatslimme

Nadere informatie

INHOUD. 1. Inleiding 5

INHOUD. 1. Inleiding 5 2 INHOUD 1. Inleiding 5 2. SWOT-Analyse De Recyclemanager 6 2.1 Algemene SWOT-Analyse 6 2.2 Kleding & Textiel SWOT-Analyse 9 2.3 Confrontatie 11 2.4 Verbeteringen 12 3. Voorstel Kleding Recycling Website

Nadere informatie

Bedrijf. Toekomstige acties

Bedrijf. Toekomstige acties Bedrijf Reeds ondernomen acties Systematische vervanging van conventionele batterijladers van mobiel materiaal door High Frequency batterijladers Energierecuperatie bij nieuwe machines Uitvoering van een

Nadere informatie

Vragenlijst over uw visie op mobiliteit

Vragenlijst over uw visie op mobiliteit Vragenlijst over uw visie op mobiliteit U kunt de vragenlijst ook online invullen op www.mobiliteitsplanvlaanderen.be Waarvoor dient deze vragenlijst? Met deze vragenlijst wordt gepeild naar uw visie op

Nadere informatie

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl Een goede vangst! Om fijn te leven maak je veel gebruik van energie. Bijvoorbeeld om eten te koken, of om te spelen met een spelcomputer. Maar ook om het huis te verwarmen of jezelf te vervoeren. Voor

Nadere informatie

Aanleg elektrisch laadeiland te Brasschaat

Aanleg elektrisch laadeiland te Brasschaat Aanleg elektrisch laadeiland te Brasschaat studiedag elektrische wagens en voertuigen 31 mei 2012 Katherine Van de Velde (duurzaamheidsambtenaar gemeente Brasschaat) Historiek Beleidsverklaring Bruisend

Nadere informatie

Is uw verbruik normaal?

Is uw verbruik normaal? Is uw verbruik normaal? Maar dit mag ons niet doen vergeten wat zijn kostprijs en effecten op het milieu zijn. Ook al hebben we geen vat op de prijzen, ons verbruik kunnen we wel zelf beïnvloeden. Deze

Nadere informatie

INBEGREPEN. VOORBEELD! Ik gebruik een auto gedurende 4 uur WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER?

INBEGREPEN. VOORBEELD! Ik gebruik een auto gedurende 4 uur WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER? www.cambio.be CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? WAT KOST HET JOU? Met cambio reserveer je je auto naar keuze, op het moment dat je hem nodig hebt. Het comfort van een eigen wagen, zonder de bijhorende kopzorgen

Nadere informatie

Resultaten week van de dialoog

Resultaten week van de dialoog Resultaten week van de dialoog Inleiding Antwerpenaars zijn begaan met hun stad. Tijdens de jaarlijkse Week van de Dialoog krijgt elke Antwerpenaar de kans om over een uitgekozen thema in gesprek te gaan

Nadere informatie

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in Alblasserdam

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in Alblasserdam Energie Energiebesparing en duurzame energie in Alblasserdam De gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen aan klimaat- en energiebeleid. Ingezet wordt op energiebesparing en toename van gebruik van

Nadere informatie

Workshop D De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek

Workshop D De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek Workshop D De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek Wie zijn wij? Introductie Wat kun je het komende uur verwachten? Goede voorbeelden Inspiratie Ervaringen Brainstorm Tips

Nadere informatie

Dwartet: Het duurzaamheidsspel

Dwartet: Het duurzaamheidsspel Dwartet: Het duurzaamheidsspel Dwartet is ontwikkeld door DWA om op een interactieve manier te informeren over energie besparen en duurzaam wonen. Na het spelen van dit spel weet je (bijna) alles over

Nadere informatie

Bedrijfsvoering Dienst Communicatie

Bedrijfsvoering Dienst Communicatie Bedrijfsvoering Dienst Communicatie PERSBERICHT 27/04/2016 16/0246 Nieuwe energiepremies van de Stad Gent zetten Gentenaars aan om meer te isoleren Op 1 september worden de nieuwe energiepremies van de

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR TREKKERSGROEPEN

HANDLEIDING VOOR TREKKERSGROEPEN HANDLEIDING VOOR TREKKERSGROEPEN 2 Euro of meer, zoveel denkt een Belg te moeten betalen voor 1 kilogram bananen in de supermarkt. De realiteit toont echter iets anders. Je hoeft niet veel moeite te doen

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg»

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» «Historisch Koekelberg» in enkele cijfers Gewestelijke toelage : 11.000.000 Federale

Nadere informatie

Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers

Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers Digitale enquête Onder huurders, woningzoekenden, professionals en medewerkers Net als vier jaar geleden hebben we onze stakeholders gevraagd via een digitale enquête met ons mee te denken over belangrijke

Nadere informatie

SAMENVATTING. Percentage tov totale uitstoot. Doelstelling CO2-reductie. Huidige uitstoot. Energie 21.815,19. Huishoudens 27.176,67. Tertiair 3.

SAMENVATTING. Percentage tov totale uitstoot. Doelstelling CO2-reductie. Huidige uitstoot. Energie 21.815,19. Huishoudens 27.176,67. Tertiair 3. SAMENVATTING Doelstelling CO2-reductie Energie 21.815,19 Huishoudens 27.176,67 Tertiair 3.276,40 Industrie & landbouw 7.231,41 Mobiliteit 19.912,72 Eigen diensten 1.115,70 Natuur 800,00 Totaal 81.328,08

Nadere informatie

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Voor een veilige en bereikbare stad. Uit de bevraging van de laatste maanden in de straten en wijken van Wervik, Geluwe en Kruiseke blijkt dat inwoners veel belang

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas

Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas Actieplan Verkeersveiligheid Sint-Niklaas Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren van een veiligheidscultuur in de stad Sint- Niklaas. Het is beter dat er een beperkt aantal acties worden uitgewerkt,

Nadere informatie

BNR MINI-ENERGIEBESPARINGSWEDSTRIJD SPEELKAART VAN:

BNR MINI-ENERGIEBESPARINGSWEDSTRIJD SPEELKAART VAN: BNR MINI-ENERGIEBESPARINGSWEDSTRIJD SPEELKAART VAN: HANDLEIDING Bij BNR gaan jullie allemaal aan de slag met een mini-energiebesparingswedstrijd. Goed bezig! Maar hoe werkt het precies? Hierbij de handleiding:

Nadere informatie

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Foto: Willem Mes In dit plan kun je stap voor stap lezen hoe je via een Zon-Privé actie eenvoudig zonne - panelen kunt aanbieden aan je medewerkers.

Nadere informatie

De evenementen die Sk8-Depot zal organiseren zullen aantrekkelijk zijn en publieke aandacht trekken.

De evenementen die Sk8-Depot zal organiseren zullen aantrekkelijk zijn en publieke aandacht trekken. Sk8-Depot is een brand new indoor SKATE, BMX en ROLLERBLADE park gelegen op een goed bereikbare locatie in Antwerpen, goed bereikbaar met de auto, openbaar vervoer en de fiets. Sk8-Depot bied sponsors

Nadere informatie

#KORTRIJK. EEN SLIMME STAD organisatie DUURZAAM BEDRIJFSVERVOERPLAN 2.0 STAD KORTRIJK

#KORTRIJK. EEN SLIMME STAD organisatie DUURZAAM BEDRIJFSVERVOERPLAN 2.0 STAD KORTRIJK #KORTRIJK EEN SLIMME STAD organisatie DUURZAAM BEDRIJFSVERVOERPLAN 2.0 STAD KORTRIJK #Wie ben ik Stad Kortrijk innovatiemanager Sebastien.Lefebvre@kortrijk.be 056 27 8500 Twitter: @S_L_ De innovatiemanager,

Nadere informatie

Digitale huismodule. Quintel Intelligence. Inleiding

Digitale huismodule. Quintel Intelligence. Inleiding Inleiding s Ochtends word je gewekt door je smartphone. Je doet een lamp aan en zet de verwarming een graadje hoger. Snel onder de douche, haar föhnen. Dan kopje thee zetten of een glas melk uit de koelkast

Nadere informatie

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Foto: Willem Mes In dit plan kun je stap voor stap lezen hoe je via een Zon-Privé actie eenvoudig zonnepanelen kunt aanbieden aan je medewerkers.

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie