Aanvullende Procedure / Vereisten Schakel-proces Terminal Real Estate. Versienummer: 1.0 Datum:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanvullende Procedure / Vereisten Schakel-proces Terminal Real Estate. Versienummer: 1.0 Datum:"

Transcriptie

1 Aanvullende Procedure / Vereisten Schakel-proces Terminal Real Estate Naam eigenaar: Afdeling eigenaar: Versienummer: 1.0 Robert Zoetmulder A/ASM/TRE/I Datum:

2 Aanvullende Procedure / Vereisten Schakel-proces Terminal Real Estate Aviation/Asset Management/Terminal Real Estate Schiphol, 17 december 2014 Opdrachtgever : R.G.A. Zoetmulder Bedrijfsonderdeel : A/ASM/TRE/I Documentnummer : E.PR.001 Versie : 1.0 Status : Definitief

3 Schiphol Nederland B.V. Copyright 2014 Dit document is eigendom van de Schiphol Nederland B.V. (SNBV). Gebruik hiervan, evenals het (doen) aanbrengen van elke aanvulling / wijziging is uitdrukkelijke toestemming van de SNBV noodzakelijk. Ontstane schade anders dan door normaal gebruik / slijtage, dit ter beoordeling van de SNBV, komt voor rekening van de betreffende gebruiker / schadeveroorzaker. SNBV sluit elke aansprakelijkheid voor schade, ontstaan door het gebruik van de in dit document gegeven informatie, nadrukkelijk uit. Van dit document mag niets worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt d.m.v. druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de SNBV.

4

5 1. Inhoudsopgave Inhoud 1. Inhoudsopgave Voorbereiding Schakelprocedure TRE Algemeen Voorbereiding Werkwijze Aan te leveren documenten Kabelberekeningen Installatieschema s Locatie plattegrond verdeler Afgezekerde waarde(n) / instellingen automaat Risico analyse Werkplan Meetlijst Visuele controle Aanspreekpunten... 10

6 2. Voorbereiding Schakelprocedure TRE 4.1. Algemeen Dit document dient gelezen te worden in conjunctie met de vigerende Schakelprocedure vanuit het VMSE. De opzichter/ projectleider vervult bij onderstaande activiteiten een coördinerende rol tussen aannemer en werkverantwoordelijke van A.A.S Voorbereiding De aannemer/projectleider stelt een werkplan en uitvoeringsdatum op. Dit werkplan en uitvoeringsdatum wordt voorzien van locatietekeningen en wordt goedgekeurd door de opzichter. In gevallen waar de uitvoering cq werkplan complexer is dan de standaard eindgroepen van 16A met inkomend veld <=63A, dien de aanvrager het werkplan tevens voor te leggen aan WV er van de beheers-afdeling binnen TRE. Uiterlijk veertien kalenderdagen vóór de geplande uitvoering dient de aannemer een schakelaanvraag in bij de installatieverantwoordelijke / werkverantwoordelijke van Schiphol ( schakelaanvraag_tre@schiphol.nl ). bespreekt de werkzaamheden met deze en maakt afspraken over de datum van uitvoering (Vaak staat de geplande datum van uitvoering staat vermeld op de schakelaanvraag.) Indien de installatieverantwoordelijke / werkverantwoordelijke van Schiphol vragen heeft naar aanleiding van de schakel- aanvraag neemt hij/zij contact op met de indiener van de schakelaanvraag. De installatieverantwoordelijke / werkverantwoordelijke van Schiphol maakt de schakelopdracht, zoals met de aannemer afgesproken. Of controleert de schakelaanvraag, indien de aannemer de schakelaanvraag en schakelbrief maakt. De werkverantwoordelijke plant de werkzaamheden, waarbij hij controleert of de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden in samenhang met andere schakelopdrachten. Hij overhandigt de aannemer ( aanvrager ), opzichter en de Technisch Operationeel Management ( TOM ) minimaal een week voor de aanvraag een kopie van de schakelopdracht. Voor de installatieschema s die dienen meegezonden te worden, moet rekening gehouden worden dat niet alleen de installatieschema van de betreffende kast meegestuurd wordt, maar ook die van de kast(en) in het voorliggend net vanwege het checken op zwaarte / rating van de voorliggende zekeringen / schakelaars en selectiviteit. Dit is ook nodig om in te schalen wie kan en mag schakelen op basis van aanwijzing.

7 3. Werkwijze Het schakelaanvraag proces is volgens Figuur 3-1, Schakel aanvraag proces. In dit proces wordt aangegeven, dat de doorlooptijd vanaf aanvraag 2 weken is. Hier dient ten allen tijde rekening mee gehouden te worden. Aannemer, Plus en derden dienen een schakelaanvraag in middels de daarvoor bestemde formulier. Deze dient in MicroSoft-Word bewerkt te worden en aangeleverd met de documenten beschreven in hoofdstuk 4. Aan de aanvraag wordt een nummer toegekend. Deze komt op de schakelaanvraag formulier verwerkt door de schakelaanvraag coördinator van A/ASM/TRE. Na toekenning van het schakelaanvraag nummer wordt de aanvraag gecheckt op volledigheid. Indien de schakelaanvraag in overeenstemming is met WA nummer of met WOT/COP nummer zal goedkeuring volgen als de beoordelaar de schakelhandeling veilig acht na controle van zowel documentatie en fysieke asset. Werkvoorbereiding Cofely /PLUS/Derden Werkvoorbereiding AMS Note: Voor reguliere schakelaanvragen regelt de TOMcoordinator de schakelaanvragen. Voor werken vanaf 630A worden de schakelaanvragen tevens door TRE beheer beoordeeld. A anmelden Schakel- Aanvraag A t.a.v. nieuwbouw t.a.v. onderhoud A anmelden Schakel- Aanvraag B Invullen Schakelaanvraag formulier in word (.doc) format AMS informeert TRE Start 2 weken beoordelingstijd Retour naar aanvrager Verstrekken DS- # nummer Antwoord naar aanvrager Nee Check volledigheid Document list Informeer TOM Ja Check schakelaanvraag met WA of WOT voor werkzaamheden Informeer Schakelend persoon Goedgekeurde schakelopdracht + bijlagen Einde 2 weken beoordelingstijd Nee Volledig t.a.v. WA/WOT Ja Inhoudelijke beoordeling werkzaamheden Aanvrager dient rekening te houden met 3 dagen voorbereidingstijd voor de TOM Nee goedkeuring Figuur 3-1, Schakel aanvraag proces. Ja 4. Aan te leveren documenten Voor het juist kunnen beoordelen of de schakelopdracht naar behoren kan worden uitgevoerd zullen een aantal documenten dienen te worden ingeleverd. Te weten de volgende documenten: - Schakelaanvraag formulier volledig ingevuld. Niet geschreven in de ik en wij vorm. - Kabelberekening van toegepaste kabel - Kabelrouting; het kabelverloop over de desbetreffende kabelladders.

8 - Installatieschema van (hoofd)verdeler(s)/toestel; werktekening dan wel revisie. - Installatieschema van verdeler /toestel; werktekening dan wel revisie. - Locatie plattegrond verdeler met ruimte nummer ( van ) - Locatie plattegrond verdeler / toestel met ruimte nummer ( naar ) - Indien van toepassing, demontage-/ slooptekeningen - Afgezekerde waarde of instelling automaat - Risico analyse (inventarisatie en mitigatie plan), beschrijving van de consequenties van het in- /uitschakelen van de schakelaar(s), aangesloten processen - Geldig WOT / Schakel WOT / COP formulier. Check want vaak wordt WOT op laatste moment af/goedgekeurd. - Geldige Werkaanvraag inclusief nummer. - Situatieschets van de ruimte - Werkplan van werkzaamheden inclusief duidelijk geschreven schakelbrief, welke schakelaars dienen geschakeld te worden en geborgd te worden. - Meetlijst ( Megger rapport ) van kabel en/of apparatuur, wordt als format aangeleverd maar pas ingevuld net voor het schakelen. - Indien bouwvoeding: type bouwvoeding, specificaties en tekening van wijze van montage/aanleg Kabelberekeningen Om te kunnen beoordelen of de verbindingen aan de elektrische capaciteit functioneel kunnen voldoen, dient er een kabelberekening te worden overhandigd als pakket bij de schakelaanvraag. Het moet mogelijk zijn deze kabelberekening te verifiëren Installatieschema s De installatieschema s zijn benodigd om te weten welke groepen en eindverbruiker typen zijn aangesloten op een verdeler. Tevens worden de installatieschema s gebruikt om te bezien of de automaten dan wel streng van afzekeringen volgordelijk juist van afzekerings-/ instellingswaarden zijn Locatie plattegrond verdeler Om te zorgen dat de beoordeling en de werkverantwoordelijke deugdelijk de schakelaanvraag kan beoordelen dan wel effectief te werk kan gaan, dient de aannemer/aanvrager de locatie van de te schakelen verdeler aan te geven bij het pakket van de schakelaanvraag Afgezekerde waarde(n) / instellingen automaat Voor selectiviteitsbeoordeling dient vooraf aan het schakelen een lijst te worden overhandigd over de selectiviteit, vanaf voorliggend net tot aan de afzekering van de eindgroepen indien van toepassing Risico analyse Voor het schakelen van groepen of elektriciteit distributieverdelers, is het van belang dat de risico s goed zijn aangegeven. Dit om processen, die mogelijk het luchthaven-operationele-proces verstoren, inzichtelijk te maken. In figuur 1 is aangegeven wat met risico-demarcatie ten behoeve van de inventarisatie bedoeld wordt. Rood is de demarcatie van het gebied ten behoeve van het project.

9 Groen zijn de processen die op de grens liggen of er net naast waarvan het nodig is om deze inzichtelijk te maken. Deze moeten expliciet bekeken worden en beschreven. Figuur 4-1 Voor het schakelen moet het verzorgingsgebied worden aangegeven. Ook dienen de eindgebruikers volgens de installatieschema te worden opgenomen. Indien bij de desbetreffende groep onbekend staat, moet deze middels het voorschakelen inzichtelijk gemaakt worden en opgenomen worden voor revisie. o Bijvoorbeeld: zijn er vuilwaterpompen aangesloten op een paneel, is er security en of blusvoorzieningen aangesloten op een paneel. Etc. In dit gebied moet worden aangegeven welke processen er plaatsvinden die geraakt worden door de schakelactie(s). Naast de processen in het gebied, moeten ook de (deel-)processen op de grens en/of net over de grens worden benoemd die geraakt worden. Voor alle processen die geraakt worden, moeten waar dit mogelijk is de mitigatie maatregelen worden aangegeven om het risico te vermijden dan wel te verminderen. Tabel 1: Risico s voor zowel werken in ruimtes of de nabijheid van installaties evenals proces risico s Ref. Risico gebied Ruimtenummer(s) Geïdentificeerd risico Mitigatiemaatregelen Risicocategorie Actie # 1=hoog, 5=laag 1 Term. 2 R-0### Niet functioneren Noodvoeding verschaffen aan 3 contractor vuilwaterpomp vuilwaterpomp 2 Term. 2 R-5### Elektrocutie door Spanningloosheid aantonen en 1 contractor losgekoppelde onderspanningstaande kabel (terugvoeding) tester testen. 3 Term.2

10 4.6. Werkplan Voor complexe werkzaamheden anders dan de standaard werkzaamheden aan eindgroepen dient de aanvrager een werkplan voor te leggen. Werkplannen dienen bij de werkverantwoordelijke ingeleverd te worden ter beoordeling hoe de werkzaamheden uitgevoerd gaan worden. Dit om te bezien of tevens ook aan maatregelen is gedacht om veiligheidsincidenten te voorkomen. Deze is als per Cofely project werkplan. Dit werkplan is echter zonder risico analyse deze komt indien niet opgenomen in de standaard werkplan alsnog appart in een bijlage. Werkplan dient wel te worden voorzien van een schakelbrief (zie Bijlage C). De schakelbrief dient ervoor te borgen dat elke stap afzonderlijk doordacht wordt uitgevoerd om zo de veiligheid t.b.v. werknemer te verhogen. Een voorbeeld van een werkplan is gegeven in bijlage a) 4.7. Meetlijst Voorafgaand aan de uiteindelijke inschakelhandelingen dienen een aantal metingen te worden verricht. Dit om er zeker van te zijn dat de hoofdstroomketen zodanig is aangelegd dat deze op veilige wijze kan functioneren. Vlak voor de inschakeling dient er een megger rapport te worden overhandigd van het te meten circuit-deel. Het format van het megger-rapport wordt gelijktijdig met het indienen van de schakelaanvraag meegeleverd en wordt pas ingevuld net voor het schakelen. Draaiveld meting wordt vlak voor inschakeling gemeten en vastgelegd in een rapportvorm behorende bij de schakelhandeling van het betreffende circuit-deel. Tijdens de commissioning fase kan het zijn dat er nog additionele metingen verricht dienen te worden. Deze dienen dan voortijdig aangeleverd te worden bij de schakelaanvraag.

11 5. Visuele controle Voor ingebruikname zal een visuele controle worden uitgevoerd. Deze controle controle wordt gedaan om de veiligheid van het bedienend personeel te verhogen en te controleren of de over te dragen asset wel aan de primaire functionele voorwaarden voldoet. Visuele controle lijst welke wordt gehanteerd voor inspectie is weergegeven in bijlage b. 6. Aanspreekpunten De schakelaanvraag wordt behandeld door een daarvoor benoemde functionaris. Hij/zij toetst of de aanvraag voldoet aan de bovenstaande genoemde criteria. Indien de schakelaanvraag is goedgekeurd wordt deze door de desbetreffende functionaris omgezet in een Schakelopdracht waarmee de medewerker van detom de schakelhandeling kan verrichten. Huidig is dit de schakelploeg van de TOM en de TOM ploegleiders en Operators. Indien er onduidelijke zaken zijn die dienen besproken te worden kan er opgeschakeld worden naar de dienstdoende IV/WV er van het verantwoordelijkheidsgbebied TRE.

12 Bijlage A)

13 Bijlage B) (Visuele) Controle lijst in- / uitbedrijfstellen laagspanning. Inbedrijfstellen Laagspanning JA NEE NVT Zijn de aders vast en aanrakingsveilig Voedingskabels ordentelijk afgemonteerd in de daarvoor bestemde kabelladders/goten Bout / moer verbindingen met de juiste torque [Nm] aangedraait aangegeven met torque streep Kortsluitvastheid en Trekontlasting ( Pohl klemmen ) aanwezig om voedingskabel (s) Deugdelijke Aarding aanwezig en aangesloten op verdeler en aardrail Compartimenten voldoende gescheiden zijn dan wel voldoende arc-flash proof worden geleverd Kabelschoenen goed afgeperst visuele controle Brandwerende sparingen van voedingskabels afgewerkt Revisie ( tijdelijk ) bijgewerkt en in kast aanwezig Meggerlijst aanwezig en ingevuld ter plaatse Inschakelen van de installatie Draaiveld juist Reserve wartels afgedicht met blinddoppen Uit bedrijfstellen Laagspanning JA NEE NVT Juiste veld/ laagspanning en kastbenaming op schakelkaart Draaiveldrichting vast stellen en noteren Afschakelen van de installatie Schakelaar vergrendeld met hangslot ( indien mogelijk ) Aantonen spanningsvrij door aanvrager en controleren Verwijderen zekeringen Plaatsen dummy s door aanvrager Plaatsen schakelkaart en kaart niet schakelen Kortsluiten losgenomen kabel ( indien noodzakelijk ) Hoofdschakelaar voedende delen voldoende afgeschermd Schakelopdrachtnummer Datum Naam

14 Bijlage C

Richtlijn Site Acceptance Test Verdeelinrichtingen Naam eigenaar:

Richtlijn Site Acceptance Test Verdeelinrichtingen Naam eigenaar: Richtlijn Site Acceptance Test Verdeelinrichtingen Naam eigenaar: Bert Groen Afdeling eigenaar: A/ASM/TEC Versienummer: 1.0 Datum: 08-05-2015 Kwaliteitsmethode gericht op de kwaliteitsbeheersing en prestatieborging

Nadere informatie

Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol Laagspanningsinstallaties, Constantstroomhoogspanningsinstallaties en Hoogspanningsinstallaties Inhoudsopgave blz. 1 Toepassingsgebied en gebruik 3 1.1 Onderwerp en toepassingsgebied 3 1.2 Verplichtingen

Nadere informatie

Richtlijn voor de commissioning van een brandwerende doorvoering

Richtlijn voor de commissioning van een brandwerende doorvoering Richtlijn voor de commissioning van een brandwerende doorvoering Kwaliteitsmethode gericht op de kwaliteitsbeheersing en prestatieborging van een brandwerende doorvoering Opgesteld door : N.A.M. Schmidt/

Nadere informatie

Richtlijn voor de commissioning van een trap Kwaliteitsmethode gericht op de kwaliteitsbeheersing en prestatieborging van een trap

Richtlijn voor de commissioning van een trap Kwaliteitsmethode gericht op de kwaliteitsbeheersing en prestatieborging van een trap Richtlijn voor de commissioning van een trap Kwaliteitsmethode gericht op de kwaliteitsbeheersing en prestatieborging van een trap Opgesteld door : N.A.M. Schmidt/ J. Steenvoorden i.s.m. P. van Laar Bedrijfsonderdeel

Nadere informatie

Richtlijn Factory Acceptance Test Verdeelinrichtingen Naam eigenaar:

Richtlijn Factory Acceptance Test Verdeelinrichtingen Naam eigenaar: Richtlijn Factory Acceptance Test Verdeelinrichtingen Naam eigenaar: Bert Groen Afdeling eigenaar: A/ASM/TEC Versienummer: Datum: 1.0 07-05-2015 Kwaliteitsmethode gericht op de kwaliteitsbeheersing en

Nadere informatie

Richtlijn voor de commissioning van een HWA/VWA-systeem

Richtlijn voor de commissioning van een HWA/VWA-systeem Richtlijn voor de commissioning van een HWA/VWA-systeem Kwaliteitsmethode gericht op de kwaliteitsbeheersing en prestatieborging van een HWA/VWA-systeem Opgesteld door : N.A.M. Schmidt/ J. Steenvoorden

Nadere informatie

1. Bepaald het beleid rondom de veilige bedrijfsvoering van de elektrische installatie en de veiligheid van de elektrische arbeidsmiddelen.

1. Bepaald het beleid rondom de veilige bedrijfsvoering van de elektrische installatie en de veiligheid van de elektrische arbeidsmiddelen. 3.2.2 De installatieverantwoordelijke (IV) Een IV is eindverantwoordelijk voor de veilige bedrijfsvoering van een elektriciteitsvoorzieningsysteem inclusief de secundaire en tertiaire installaties. Ook

Nadere informatie

Richtlijn voor de commissioning van een blusgasinstallatie

Richtlijn voor de commissioning van een blusgasinstallatie Richtlijn voor de commissioning van een blusgasinstallatie Kwaliteitsmethode gericht op de kwaliteitsbeheersing en prestatieborging van een blusgasinstallatie Opgesteld door : N.A.M. Schmidt/J. Steenvoorden

Nadere informatie

Richtlijn voor de commissioning van noodverlichting

Richtlijn voor de commissioning van noodverlichting Richtlijn voor de commissioning van noodverlichting Kwaliteitsmethode gericht op de kwaliteitsbeheersing en prestatieborging van een noodverlichtingssysteem Opgesteld door : N.A.M. Schmidt/ J. Steenvoorden

Nadere informatie

Richtlijn voor de commissioning van een no-break installatie

Richtlijn voor de commissioning van een no-break installatie Richtlijn voor de commissioning van een no-break installatie Kwaliteitsmethode gericht op de kwaliteitsbeheersing en prestatieborging van een no-break installatie Opgesteld door : N.A.M. Schmidt/ J. Steenvoorden

Nadere informatie

ELEKTRISCHE VEILIGHEID

ELEKTRISCHE VEILIGHEID ELEKTRISCHE VEILIGHEID DIT STUK IS NOG NIET GETOETST DOOR DE INSPECTIE SZW EN DIENT ALS NASLAGWERK Natte en ruwe omstandigheden kunnen de veiligheid bij het gebruik van elektriciteit nadelig beïnvloeden.

Nadere informatie

Titel: Aanvullende werkinstructie railsystemen. Procesdeskundige: IV (KEB) Procesbeheerder: Procesbeheerder KEB AM Publicatiedatum:

Titel: Aanvullende werkinstructie railsystemen. Procesdeskundige: IV (KEB) Procesbeheerder: Procesbeheerder KEB AM Publicatiedatum: Omschrijving Titel: Aanvullende werkinstructie railsystemen Proceseigenaar: IV TM (KEB) Procesdeskundige: IV (KEB) Procesbeheerder: Procesbeheerder KEB AM Publicatiedatum: 03-05-2017 Reviewdatum: 03-05-2019

Nadere informatie

Werkinstructie monteurs. Communicatie is de sleutel tot success!

Werkinstructie monteurs. Communicatie is de sleutel tot success! Werkinstructie monteurs Communicatie is de sleutel tot success! Werkinstructie: afgekeurde groepenkasten. Geen hoofdschakelaar Afgekeurd Open rails zonder afscherming in de groepenkast Afgekeurd Verouderen

Nadere informatie

Werkomschrijving referentie: ZZ-14000

Werkomschrijving referentie: ZZ-14000 Locatie opdracht Stichting Stedelijk Voortgezet Onderwijs Zoetermeer Picasso Lyceum Paletsingel 38 c 2718 NT Zoetermeer Contactgegevens FOCAL POINT NAAM TEL. EMAIL FUNCTIE ROL Zon & Zo Jeroen Wemmenhove

Nadere informatie

Werkplan (deel hoogspanning)

Werkplan (deel hoogspanning) NETSCHAKEL: Jaar-week Opmerkingen/bijzonderheden: Vergunningnummer: Opsteller: CWV/WV *): Tel. : 06- Akkoord: OIV : Tel. : 06- : Station Verbinding : Veld : Circuit : VNB periode d, d/n, oa, etc Ttijd

Nadere informatie

Aarden in de Laagspanning en Openbare Verlichting

Aarden in de Laagspanning en Openbare Verlichting Blad :1 van 8 1 Doel Vastleggen en zorgen voor een uniforme werkwijze van aarden in de laagspanningnetten (LS) en openbare verlichtingnetten (OV). Opmerkingen; Uit VWI 04 blijkt dat we niet aarden om spanning

Nadere informatie

Elektrische consignatie. Maandthema september

Elektrische consignatie. Maandthema september Elektrische consignatie Maandthema september Elektrische consignatie: wat is het? Onder elektrische consignatie of inbeslagname, wordt verstaan de stappen die men moet nemen om een elektrische installatie

Nadere informatie

Instructie aanwijzing NEN 3140

Instructie aanwijzing NEN 3140 Instructie aanwijzing NEN 3140 Het risico Zowel bij het gebruik van elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen als bij het werken aan elektrische installaties bestaat een zeker risico op gevaar

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Glastuinbouw

ELEKTRICITEIT. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Glastuinbouw ELEKTRICITEIT Natte en ruwe omstandigheden kunnen de veiligheid bij het gebruik van elektriciteit nadelig beïnvloeden. Om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen, moet het elektra aan de regels voldoen

Nadere informatie

FOUNDATION Fieldbus niet moeilijker, wel anders John van Leeuwen SPIE Nederland BV

FOUNDATION Fieldbus niet moeilijker, wel anders John van Leeuwen SPIE Nederland BV FOUNDATION Fieldbus niet moeilijker, wel anders John van Leeuwen SPIE Nederland BV Wat is er nodig om een FF project te doen? FOUNDATION Fieldbus technologie vereist de volgende veranderingen in aanpak

Nadere informatie

BEI BS KEGROB Bedrijfsvoering van Elektrische Installaties Branche Supplement KEGROB

BEI BS KEGROB Bedrijfsvoering van Elektrische Installaties Branche Supplement KEGROB BEI BS KEGROB Bedrijfsvoering van Elektrische Installaties Branche Supplement KEGROB Dit is een uitgave van de Kontaktgroep Elektrotechniek Grote Bedrijven Versie juni 2019 Inhoudsopgave 1. Voorwoord...

Nadere informatie

Safety Regulations. Werkvergunningen

Safety Regulations. Werkvergunningen Pagina: 1 van 5 Eigenaar: SSE 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 2. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen

Nadere informatie

E-04 Een netdeel in- en uit bedrijf nemen en veilig stellen versie 15-04-2015 behorend bij de BEI-BLS

E-04 Een netdeel in- en uit bedrijf nemen en veilig stellen versie 15-04-2015 behorend bij de BEI-BLS Doel Veilig een LS-netdeel in- en uit bedrijf nemen en veilig stellen. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald.

Nadere informatie

Richtlijn voor de commissioning van een Onderverdeelinrichting. Versienummer: 1.0 Datum:

Richtlijn voor de commissioning van een Onderverdeelinrichting. Versienummer: 1.0 Datum: Richtlijn voor de commissioning van een Onderverdeelinrichting Naam eigenaar: Afdeling eigenaar: Versienummer: 1.0 Lars Wouters A/AMS/TRE/AOA Datum: 10-04-2013 Richtlijn voor de commissioning van een Onderverdeelinrichting

Nadere informatie

EisEn aan bouwkasten. in het voorzieningsgebied van EnExis

EisEn aan bouwkasten. in het voorzieningsgebied van EnExis EisEn aan bouwkasten in het voorzieningsgebied van EnExis EisEn aan bouwkasten De eisen in deze brochure gelden voor bouwkasten die zijn ingericht voor directe energiemeting bij een tijdelijke aansluiting

Nadere informatie

BEI BS KEGROB Bedrijfsvoering van Elektrische Installaties Branche Supplement KEGROB

BEI BS KEGROB Bedrijfsvoering van Elektrische Installaties Branche Supplement KEGROB BEI BS KEGROB Bedrijfsvoering van Elektrische Installaties Branche Supplement KEGROB Dit is een uitgave van de Kontaktgroep Elektrotechniek Grote Bedrijven Versie oktober 2018 Inhoudsopgave 1. Voorwoord...

Nadere informatie

NEN kV-installaties. en installaties met andere spanningen van meer dan 1000 V

NEN kV-installaties. en installaties met andere spanningen van meer dan 1000 V NEN 3840 10kV-installaties en installaties met andere spanningen van meer dan 1000 V Wat is er nieuw in de NEN 3840+A2:2018 De hoogspanningsnorm gaat over het omgaan met het hoogspanningsrisico. De bedrijfsvoering

Nadere informatie

NEN /400V-installaties. en installaties met andere spanningen van maximaal 1000 V

NEN /400V-installaties. en installaties met andere spanningen van maximaal 1000 V NEN 3140 230/400V-installaties en installaties met andere spanningen van maximaal 1000 V Wat is er nieuw in de NEN 3140+A2:2018 De laagspanningsnorm gaat over het omgaan met het laagspanningsrisico. Anders

Nadere informatie

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC wandmodel met plug and play stysteem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied.

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. Richtlijn bouwkasten TOEPASSINGSGEBIED: Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. 1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. tijdelijke en bouw- aansluitingen met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A. 2

Nadere informatie

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D Auteur : P. van der Meer, Ritense B.V. Datum : 17 juli 2008 Versie : 1.3 2008 Ritense B.V. INHOUD 1 VERSIEBEHEER...1 2 PROJECT

Nadere informatie

Richtlijn voor de commissioning van een buitenwand. Afdeling eigenaar: A/AMS/TRE/AOA Versienummer: 1.0 Datum:

Richtlijn voor de commissioning van een buitenwand. Afdeling eigenaar: A/AMS/TRE/AOA Versienummer: 1.0 Datum: Richtlijn voor de commissioning van een buitenwand Naam eigenaar: Lars Wouters Afdeling eigenaar: A/AMS/TRE/AOA Versienummer: 1.0 Datum: 10-04-2013 Richtlijn voor de commissioning van een buitenwand Kwaliteitsmethode

Nadere informatie

Herinstructie NEN 3140

Herinstructie NEN 3140 Herinstructie NEN 3140 Danny v. Dam Kees Backx 11-07-2014 1 Programma Voorstel rondje Waarom her-instructie Functies binnen de NEN3140 NEN 3140 en de arbowet Bevoegdheden en verantwoordelijkheden Het werkplan

Nadere informatie

Titel: Keuring en inspectie van aardingsgarnituren (TenneT GS) Procesdeskundige: Procesbeheerder: (Sr)IV (KEV) IV (KEV) Afdeling:

Titel: Keuring en inspectie van aardingsgarnituren (TenneT GS) Procesdeskundige: Procesbeheerder: (Sr)IV (KEV) IV (KEV) Afdeling: Keuring en inspectie van aardingsgarnituren (TenneT GS) Omschrijving Titel: Keuring en inspectie van aardingsgarnituren (TenneT GS) Proceseigenaar: Procesdeskundige: Procesbeheerder: (Sr)IV (KEV) IV (KEV)

Nadere informatie

ZX- ronde 28 december 2014

ZX- ronde 28 december 2014 ZX- ronde 28 december 2014 Hoogspanning. Veel radio amateurs hebben nog eindversterkers met buizen of willen die gaan kopen wel of niet tweede hands. Zonder enige vorm van kennis kan het gevaarlijk zijn

Nadere informatie

E-04 Een netdeel in- en uit bedrijf nemen en/of veilig stellen versie behorend bij de BEI-BLS

E-04 Een netdeel in- en uit bedrijf nemen en/of veilig stellen versie behorend bij de BEI-BLS Doel Veilig een LS-netdeel in- en uit bedrijf nemen en/of veilig stellen. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft

Nadere informatie

Technische Instructie

Technische Instructie Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft de wijze van controle van de kwaliteit van een TN aardingslevering

Nadere informatie

geï ntegreerde netaansluiting - 3x25A Specificaties

geï ntegreerde netaansluiting - 3x25A Specificaties geï ntegreerde netaansluiting - 3x25A Specificaties Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Algemene Uitgangspunten... 3 3. Wensen... 4 4. Omgeving... 4 5. Fundering... 5 6. Beveiligen en aansluiten... 5 7. Metereisen...

Nadere informatie

Werkvergunning Carbolim

Werkvergunning Carbolim Werkvergunning Werkvergunning Carbolim Algemeen Werkvergunningen worden aangemaakt voor alle werkzaamheden op Carbolim terrein waarbij bijzondere risico s en gevaren bestaan. Normale dagelijkse operationele

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT ELEKTRISCHE INSTALLATIES

INSPECTIERAPPORT ELEKTRISCHE INSTALLATIES 1 van 6 NEN-keuring gemeente Zoeterwoude INSPECTIERAPPORT ELEKTRISCHE INSTALLATIES (INSPECTIE VOLGENS NEN 3140:2011) Opdrachtgever: E. Schreve Rapportagedatum: 1 februari 2017 Opgesteld door: T.S. Lubbers

Nadere informatie

Opleidingscatalogus NEN 3140 / NEN 3840 / NEN 1010 / NEN-EN-IEC 60204 V15.1

Opleidingscatalogus NEN 3140 / NEN 3840 / NEN 1010 / NEN-EN-IEC 60204 V15.1 Opleidingscatalogus NEN 3140 / NEN 3840 / NEN 1010 / NEN-EN-IEC 60204 V15.1 NEN 1010 Basis Training Elektrotechnici die belast zijn met de aanleg van installaties, en voor medewerkers die belast worden

Nadere informatie

Sicuro generatoraansluitkasten 1 Productinformatie Sicuro generatoraansluitkasten. Sicuro. generatoraansluitkasten

Sicuro generatoraansluitkasten 1 Productinformatie Sicuro generatoraansluitkasten. Sicuro. generatoraansluitkasten Sicuro generatoraansluitkasten 1 Productinformatie Sicuro generatoraansluitkasten Sicuro generatoraansluitkasten alfen 2 Sicuro generatoraansluitkasten Traditionele aansluitingen van generatoren bezitten

Nadere informatie

Elektrische installaties - Vragen

Elektrische installaties - Vragen PROVIKMO Externe Dienst Preventie en Bescherming op het Werk Afdeling Risicobeheersing Team Veiligheid Dirk Martensstraat 26/1 8200 Brugge Tel. 050/47.47.47 Fax. 050/47.47.98 Presentatie: Peter Coninckx

Nadere informatie

Welke competenties zijn belangrijk voor de NEN 3140 installatieverantwoordelijke en werkverantwoordelijke?

Welke competenties zijn belangrijk voor de NEN 3140 installatieverantwoordelijke en werkverantwoordelijke? Welke competenties zijn belangrijk voor de NEN 3140 installatieverantwoordelijke en werkverantwoordelijke? September 17, 2018 Rob Kaspers Als trainer in softskills en elektrische veiligheid laat ik je

Nadere informatie

Technische Handleiding Versie 07/05. CompTrol Signal 1. Signaalkabel

Technische Handleiding Versie 07/05. CompTrol Signal 1. Signaalkabel Technische Handleiding Versie 07/05 CompTrol Signal 1 Signaalkabel Deze handleiding voor het installeren van de optionele printplaat en bediening van de airconditioner zorgvuldig doorlezen. De voorschriften

Nadere informatie

Richtlijn voor de commissioning van een houten vloer. Afdeling eigenaar: A/AMS/TRE/AOA Versienummer: 1.0 Datum:

Richtlijn voor de commissioning van een houten vloer. Afdeling eigenaar: A/AMS/TRE/AOA Versienummer: 1.0 Datum: Richtlijn voor de commissioning van een houten vloer Naam eigenaar: Lars Wouters Afdeling eigenaar: A/AMS/TRE/AOA Versienummer: 1.0 Datum: 10-04-2013 Richtlijn voor de commissioning van een houten vloer

Nadere informatie

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK VOERTUIGEN HANDLEIDING Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC laadzuil met plug and play systeem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Keystone OM13 - EPI-2 driedraads module Handleiding voor installatie en onderhoud

Keystone OM13 - EPI-2 driedraads module Handleiding voor installatie en onderhoud Voor installatie moeten deze instructies volledig zijn gelezen en begrepen Inhoud 1 Optionele module 13: driedraads module.. 1 2 Installatie... 2 3 OM13-module instellen en configureren... 8 4 OM13-pakketten...

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT PV-systeem

INSPECTIERAPPORT PV-systeem INSPECTIERAPPORT PV-systeem VOOR SYSTEMEN TOT 1 MVA AANGESLOTEN OP LAAGSPANNINGSNET OF TRAFO (NIET VOOR SYSTEMEN DIE DIRECT OP 12 kv ZIJN AANGESLOTEN) Gegevens eigenaar PV-systeem Naam organisatie/ perceeleigenaar

Nadere informatie

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden.

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden. De EasyTemp thermostaat ET31A/AF/F Deze handleiding geldt voor de onderstaande types: Op de doos Model ET31A, ET31AF en ET31F Model ET31A. Thermostaat regelt de ruimte temperatuur. (Niet geschikt voor

Nadere informatie

Volledige golfterrein (huidig 9-holes)

Volledige golfterrein (huidig 9-holes) Informatie-uitwisseling met contractor (aannemer) m.b.t. Welzijn, Milieu en Duurzaamheid Inrichting/locatie: Golf Puyenbroeck Opdrachtgever Provinciebestuur Oost-Vlaanderen Doel van de informatie-uitwisseling:

Nadere informatie

Eisen t.a.v. standaard taalgebruik

Eisen t.a.v. standaard taalgebruik Pagina 1 van 5 tandaard Eisen t.a.v. standaard Stichting Persoonscertificatie Energietechniek p/a ing. R. Bijvoets Schokkerlaan 18, 1503 JP ZAANDAM 075-6354236 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Afwijkende tekst Cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer.

Afwijkende tekst Cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer. Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige MS/LS aansluiting in de categorie. Deze instructie omschrijft de eisen die gesteld worden aan de meterruimte

Nadere informatie

Richtlijn voor de commissioning van een dak. Afdeling eigenaar: A/AMS/TRE/AOA Versienummer: 1.0 Datum:

Richtlijn voor de commissioning van een dak. Afdeling eigenaar: A/AMS/TRE/AOA Versienummer: 1.0 Datum: Richtlijn voor de commissioning van een dak Naam eigenaar: Lars Wouters Afdeling eigenaar: A/AMS/TRE/AOA Versienummer: 1.0 Datum: 10-04-2013 Richtlijn voor de commissioning van een dak Kwaliteitsmethode

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT van oplevering

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT van oplevering VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT van oplevering Noodverlichting en vluchtrouteaanduiding (nieuwbouw) Pagina 1 van 7 Toelichting voor gebruik Noodverlichtingsinstallaties kunnen op verschillende manieren

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 3

Inhoud. Inleiding... 3 Inhoud Inleiding... 3 De dagelijkse praktijk... 3 Arbobesluit art 3.5... 4 Bepalingen uit de NEN 3140 en EN 50110... 4 Extra lage spanning... 5 Werkverantwoordelijke / installatieverantwoordelijke... 5

Nadere informatie

Inleiding... pagina 1. Presentatie NEN 3140... pagina 2. Introductieopleiding NEN- EN 50110 en NEN 3140... pagina 2

Inleiding... pagina 1. Presentatie NEN 3140... pagina 2. Introductieopleiding NEN- EN 50110 en NEN 3140... pagina 2 Inhoudsopgave Inleiding... pagina 1 Presentatie NEN 3140... pagina 2 Introductieopleiding NEN- EN 50110 en NEN 3140... pagina 2 Installatieverantwoordelijke... pagina 3 Werkverantwoordelijke... pagina

Nadere informatie

Richtlijn voor de commissioning van een aardings- en potentiaalvereffeningsinstallatie

Richtlijn voor de commissioning van een aardings- en potentiaalvereffeningsinstallatie Richtlijn voor de commissioning van een aardings- en potentiaalvereffeningsinstallatie Kwaliteitsmethode gericht op de kwaliteitsbeheersing en prestatieborging van een aardings- en potentiaalvereffeningsinstallatie

Nadere informatie

Praktische aanpak: KB elektrische installaties. Borging door middel van een managementsysteem

Praktische aanpak: KB elektrische installaties. Borging door middel van een managementsysteem Praktische aanpak: KB elektrische installaties Borging door middel van een managementsysteem Jan Van Ocken coördinerend preventieadviseur scholengroep Ekeren-Merksem Wetgeving 21-12-2012 Op 21 december

Nadere informatie

Inspectierapport. Demo rapport. MapTools BV. Rapportnummer : 1704

Inspectierapport. Demo rapport. MapTools BV. Rapportnummer : 1704 Inspectierapport Demo rapport Rapportnummer : 1704 MapTools BV Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Gegevens 3. Eindbeoordeling 4. Inspectiemethode 5. Omvang 5.1 Niet geïnspecteerd 6. Opmerkingen 1 Inleiding

Nadere informatie

Nieuws1010 Onafhankelijke uitgave van Meer1010

Nieuws1010 Onafhankelijke uitgave van Meer1010 Van PAGINA der Meer1 Augustus 2012-2 Intech E&I van juli/augustus 2012 Rubriek Technische vragen MEERDERE EINDGROEPEN NIET IN ÉÉN BUIS In Intech E&I van juli/augustus 2012 is in de rubriek Technische vragen

Nadere informatie

Referentie model "Operationeel beheer en Onderhoud" voor het FttH netwerk van Sterk Midden Drenthe

Referentie model Operationeel beheer en Onderhoud voor het FttH netwerk van Sterk Midden Drenthe Referentie model "Operationeel beheer en Onderhoud" voor het FttH netwerk van Sterk Midden Drenthe 1 Inhoud 1. Algemeen introductie:... 3 2. Doel van het aangaan van een overeenkomst voor Operationeel

Nadere informatie

MODEL INSPECTIERAPPORT NR. :.. ELEKTRISCHE INSTALLATIE INSPECTIEDATUM

MODEL INSPECTIERAPPORT NR. :.. ELEKTRISCHE INSTALLATIE INSPECTIEDATUM MODEL INSPECTIERAPPORT NR. :.. ELEKTRISCHE INSTALLATIE INSPECTIEDATUM -..-2013 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 2. Algemene gegevens... 5 2.1 Opdrachtgever en objectgegevens... 5 2.2 Installatiegegevens...

Nadere informatie

Inmelden, waarschuwen en V&G coördinatie

Inmelden, waarschuwen en V&G coördinatie Omschrijving Titel: Inmelden, waarschuwen en V&G coördinatie Publicatiedatum: 23-01-2017 Versienummer: 2.00 Proceseigenaar: TM-IR Reviewdatum: 23-01-2019 Documentnummer: TWI-015 Procesdeskundige: IV Afdeling:

Nadere informatie

ZX Ronde 14 augustus 2011

ZX Ronde 14 augustus 2011 ZX Ronde 14 augustus 2011 Hoogspanning en veiligheid Er is een kenmerkend verschil tussen laagspanning en hoogspanning. Er zijn natuurkundige effecten die pas optreden boven een bepaalde spanning. In de

Nadere informatie

Hoofdmaten V2xx-xxALU-x, V3xx-xxALU-x. Met LED en LED-schakelaar. Cilinder: 17 mm Europrofiel. Benodigdheden

Hoofdmaten V2xx-xxALU-x, V3xx-xxALU-x. Met LED en LED-schakelaar. Cilinder: 17 mm Europrofiel. Benodigdheden Handleiding Montage V25x-xxRVS-x/V25x-xxALU-x smalschild V35x-xxRVS-x/V35x-xxALU-x breedschild Waarschuwingen! Alle voorzorgsmaatregelen, instructies en waarschuwingen zoals beschreven in de handleiding

Nadere informatie

Pulse, TU Delft eerste energieneutrale gebouw op de campus. Peter Govers Projectleider

Pulse, TU Delft eerste energieneutrale gebouw op de campus. Peter Govers Projectleider Pulse, TU Delft eerste energieneutrale gebouw op de campus Peter Govers Projectleider pgovers@kuijpers.com DC-werkgroep Samenwerking; 2 DC-installatie PV installatie Bidirectionele netkoppelling DC hoofdverdeler

Nadere informatie

ElektroSoft CCS2007 CCS2007

ElektroSoft CCS2007 CCS2007 Door ElektroSoft wordt het unieke programma CCS2007 voor het berekenen van elektrische kabels op de markt gebracht. Het staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en didactische opzet en is al jaren

Nadere informatie

Richtlijn voor de commissioning van een verwarmingsketel. Afdeling eigenaar: A/AMS/TRE/AOA Versienummer: 1.0 Datum:

Richtlijn voor de commissioning van een verwarmingsketel. Afdeling eigenaar: A/AMS/TRE/AOA Versienummer: 1.0 Datum: Richtlijn voor de commissioning van een verwarmingsketel Naam eigenaar: Lars Wouters Afdeling eigenaar: A/AMS/TRE/AOA Versienummer: 1.0 Datum: 10-04-2013 Richtlijn voor de commissioning van een verwarmingsketel

Nadere informatie

Richtlijn voor de commissioning van een gasvoorzieningsinstallatie. Versienummer: 1.0 Datum:

Richtlijn voor de commissioning van een gasvoorzieningsinstallatie. Versienummer: 1.0 Datum: Richtlijn voor de commissioning van een gasvoorzieningsinstallatie Naam eigenaar: Afdeling eigenaar: Versienummer: 1.0 Lars Wouters A/AMS/TRE/AOA Datum: 10-04-2013 Richtlijn voor de commissioning van een

Nadere informatie

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling ---- 2 0 1 2-2 0 1 3 ---- Masterplan Onderhoudsmonteur Installatietechniek niveau 2, crebo 95472 Naam student: Bedrijf: : nummer: Praktijkbegeleider: -begeleider:

Nadere informatie

LAADZUIL ELEKTRISCHE. MONTAGE EN GEBRUIK. Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met passysteem LAADPAS LAADPAS

LAADZUIL ELEKTRISCHE.  MONTAGE EN GEBRUIK. Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met passysteem LAADPAS LAADPAS LAADPAS LAADPAS LAADPAS LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK VOERTUIGEN HANDLEIDING Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met passysteem INHOUDSOPGAVE DIC laadzuil met passysteem 1

Nadere informatie

ISOLATOR Productspecificaties

ISOLATOR Productspecificaties ISOLATOR Productspecificaties Publicatiedatum: juli 2013 Documentgegevens Initiële Publicatiedatum: juli 2013 Publicatiedatum NL vertaling: juni 2014 Documentversie: 1.0 Documentstatus: Definitief Documentnummer:

Nadere informatie

Bijlage 17 Eindtermen KEV

Bijlage 17 Eindtermen KEV Bijlage 17 Eindtermen KEV 1. Eindtermen module KEV document TenneT ten behoeve van VP, AVP, WV, OIV en IV 1.1 Inleiding Om een TenneT aanwijzing VP, AVP, WV, OIV en IV te krijgen is buiten een STIPEL en/of

Nadere informatie

NEN3140 inspectie Bedrijfsverzamelgebouw

NEN3140 inspectie Bedrijfsverzamelgebouw NEN3140 inspectie Bedrijfsverzamelgebouw 2014.05 NEN 3140 Inspectiestraat 13 Veenendaal 1 2014.05 NEN 3140 Inspectiestraat 13 Veenendaal Algemene Objectgegevens Code Code 2014.05 Object Naam NEN 3140 Adres

Nadere informatie

FAQ VWI s Laagspanning

FAQ VWI s Laagspanning Frequently Asked Questions (FAQ) over de Veiligheidswerkinstructies laagspanning (VWI s-ls) wijzigingen/toevoegingen zijn geel gemarkeerd E-02.1 Valt het schakelen in de Openbare Verlichting onder de Standaard

Nadere informatie

Geïntegreerde netaansluiting 3x25A

Geïntegreerde netaansluiting 3x25A Geïntegreerde netaansluiting 3x25A Deel 1A. Algemene Specificaties voor een geïntegreerde netaansluiting in een AC laadstation met enkele laadsocket Enexis, Liander, Stedin, Cogas en Endinet 25-7-2014

Nadere informatie

Zorgdragen voor eenduidige werkwijze m.b.t. het opleiden van een medewerker.

Zorgdragen voor eenduidige werkwijze m.b.t. het opleiden van een medewerker. T3-TIB-010: Werkwijze medewerker in opleiding tot een O aanwijzing (Referentie: T2-H.3.4) Doel Zorgdragen voor eenduidige werkwijze m.b.t. het opleiden van een medewerker. Toepassingsgebied Deze procedure

Nadere informatie

C.J.M. van den Boogaart Alphensebaan 72 5126 PZ Gilze

C.J.M. van den Boogaart Alphensebaan 72 5126 PZ Gilze .J.M. van den Boogaart Alphensebaan 72 5126 PZ Gilze Inspexx B.V. vestiging Doetinchem, 9 november 2010 Vrijgave: R.A.J. Spekking Toezichtverantwoordelijke Van toepassing zijn de algemene voorwaarden zoals

Nadere informatie

Vraag en antwoord BEI-BLS (25 oktober 2017) Vraag en antwoord BEI-BLS pagina 1 van 5

Vraag en antwoord BEI-BLS (25 oktober 2017) Vraag en antwoord BEI-BLS pagina 1 van 5 Vraag en antwoord BEI-BLS (25 oktober 2017) Nieuwe vragen en gewijzigde antwoorden t.o.v. de vorige versie zijn aan de linkerzijde gemarkeerd met en Vragen kun je mailen naar: beiviag@netbeheernederland.nl

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Elektriciteit. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Elektriciteit. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met 2 ... Think safety! Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen ons

Nadere informatie

ARBOCOMMISSIE NEN 3140:2011

ARBOCOMMISSIE NEN 3140:2011 ARBOCOMMISSIE NEN 3140:2011 Te hanteren voorschriften bij het werken aan laagspanningsinstallaties Opgesteld: VLR/NLB-Arbocommissie Datum : 01-05-2014 versie: 4 INHOUD blad 0. INLEIDING 3 1. OPLEIDINGEN

Nadere informatie

Procedure aanvragen Nutsvoorzieningen Almere Oosterwold

Procedure aanvragen Nutsvoorzieningen Almere Oosterwold Procedure aanvragen Nutsvoorzieningen Almere Oosterwold versie 2 Juli 2018 (Co van Paassen, combi SION) Status: Definitief Ontwikkelt u nieuwbouw in Almere Oosterwold? Bij het ontwikkelen en realiseren

Nadere informatie

Visuele Inspectie van elektrische installaties

Visuele Inspectie van elektrische installaties Inspectiepunten De voeding van de installatie Controle van de voeding Beoordeel welk stelsel in ingezet en of deze op de juiste wijze is toegepast. Beoordeel ook de aansluiting en splitsing van PEN leidingen.

Nadere informatie

ICU - Tube Installatiehandleiding

ICU - Tube Installatiehandleiding ICU - Tube Installatiehandleiding ALFEN bv P.O. Box 1042 Tel: +31(0)36 549 34 00 e-mail: info@alfen.com Hefbrugweg 28 NL 1300 BA Almere Fax: +31(0)36 549 34 09 website: www.alfen.com NL - 1332 AP Almere

Nadere informatie

Montagehandleiding V100 Energy Ball. V100 Energy Ball. Doc: HE 10 60 005 NL V 1.0 03-01-2008. 2008 Home Energy www.homeenergy.nl

Montagehandleiding V100 Energy Ball. V100 Energy Ball. Doc: HE 10 60 005 NL V 1.0 03-01-2008. 2008 Home Energy www.homeenergy.nl V100 Energy Ball Doc: HE 10 60 005 NL V 1.0 0-01-2008 2008 Home Energy www.homeenergy.nl Pagina 1 van 9 Doc: HE 10 60 005 NL V 1.0 0-01-2008 Inhoudsopgave: Inleiding Pagina Inventarislijst Pagina 4 Stap

Nadere informatie

Uitvoeren Taak Risico Analyse. Documentinformatie

Uitvoeren Taak Risico Analyse. Documentinformatie Doc. Nr. Uitvoeren Taak Risico Analyse Toepassingsgebied RWE Generation NL Geldigheid tot 01-01-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Geautoriseerd door V2.0 01-04-2018 Manager Health, Safety en Security

Nadere informatie

VERLENGINGSSET / 230 V

VERLENGINGSSET / 230 V Installatie- en gebruikershandleiding NL VERLENGINGSSET / 230 V voor elektrische verbindingsleidingen tussen een duale lucht-waterwarmtepomp en de hydraulische module A.u.b. eerst lezen Deze handleiding

Nadere informatie

Handleiding Handleiding plaatsing laadobject Plaatsen laadobject FKN -PRO44-FKN25-2S-2NM -PRO44-FKN25-2S-1NM

Handleiding Handleiding plaatsing laadobject Plaatsen laadobject FKN -PRO44-FKN25-2S-2NM -PRO44-FKN25-2S-1NM Handleiding Handleiding plaatsing laadobject Plaatsen laadobject FKN PRO44FKN252S2NM PRO44FKN252S1NM zonder gebruik van beton 1 Novermber 2014 revisie Datum status Opsteller: Stijn Vispoel Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Doel... 1 2. Toepassingsgebied... 1 3. Referenties... 1 4. Definities... 1 5. Werkwijze (werkinstructie)... 2 5.1 Aanwijzingsbeleid... 2 5.2 Veilig stellen en in bedrijf

Nadere informatie

ATEX voor beginners ; explosiegevaar in vogelvlucht

ATEX voor beginners ; explosiegevaar in vogelvlucht ATEX voor beginners ; explosiegevaar in vogelvlucht Waarom doen we aan ATEX Het doel is mensen beschermen tegen de effecten van een explosie Wat is een explosie eigenlijk? Een momentane ontbranding van

Nadere informatie

Openbaar. Schakelhandelingen Eaton Holec NVC00 Documentnr. Datum/versie : 28 mei 2009/1 Blad : 1 van 7

Openbaar. Schakelhandelingen Eaton Holec NVC00 Documentnr. Datum/versie : 28 mei 2009/1 Blad : 1 van 7 Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie behandelt de wijze waarop schakelhandelingen met de 10kV installatie "Holec

Nadere informatie

Versnellingsschakelaar

Versnellingsschakelaar (Nederlands) DM-SW0002-00 Dealerhandleiding Versnellingsschakelaar SW-E6000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 Montage... 6 SM-EWE1 gebruiken om de bekrachtigingsschakelaar op het

Nadere informatie

Installatie van Elektrische apparatuur in ATEX zones. IECEx 05 Ex

Installatie van Elektrische apparatuur in ATEX zones. IECEx 05 Ex Installatie van Elektrische apparatuur in ATEX zones IECEx 05 Ex 003 + 006 Voorstellen Ir. Andries Brakke IAB Ingenieurs te Appingedam (NL) IECEX 05 gecertificeerd Opzetten en geven van trainingen op het

Nadere informatie

E-11 Een LS-kabel selecteren versie behorend bij de BEI-BLS

E-11 Een LS-kabel selecteren versie behorend bij de BEI-BLS Doel De bedoelde LS-kabel veilig selecteren, eventueel met meetapparatuur of knipapparatuur. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij

Nadere informatie

Kerntaak 1: Installeert technische installaties

Kerntaak 1: Installeert technische installaties Kerntaak 1: Installeert technische installaties Werkproces 1.1: Voorbereiden isolatie-/installatiewerkzaamheden De eerste monteur elektrotechnische installaties ontvangt de werkopdracht van de leidinggevende.

Nadere informatie

PROCES-VERBAAL VAN OPLEVERING Homoetstraat te Doornenburg

PROCES-VERBAAL VAN OPLEVERING Homoetstraat te Doornenburg AVG Explosieven Opsporing Nederland De Grens 7-6598 DK Heijen Prof. Asserweg 24-5144 NC Waalwijk Postbus 160-6590 AD Gennep K.v.K. Venlo 12029421 Tel. : 0416-700220 oce@avg.eu www.explosievenopsporing.com

Nadere informatie

Titel: Werkwijze goedgekeurde opdracht (GO) Procesdeskundige: IV (KEB) Procesbeheerder: Procesbeheerder KEB AM Publicatiedatum:

Titel: Werkwijze goedgekeurde opdracht (GO) Procesdeskundige: IV (KEB) Procesbeheerder: Procesbeheerder KEB AM Publicatiedatum: Omschrijving Titel: Werkwijze goedgekeurde opdracht (GO) Proceseigenaar: IV TM (KEB) Procesdeskundige: IV (KEB) Procesbeheerder: Procesbeheerder KEB AM Publicatiedatum: 03-05-2017 Reviewdatum: 03-05-2019

Nadere informatie

Checklist ten behoeve van installatie BoxStream systemen v01

Checklist ten behoeve van installatie BoxStream systemen v01 Checklist ten behoeve van installatie BoxStream systemen v01 BoxStream + De BoxStream+ herkent u aan de 5-standen hoofdbediening. In de ventilatorunit ziet u een 3 aderige kabel lopen die in verbinding

Nadere informatie

Veilig meten met passende, veilige meetapparatuur

Veilig meten met passende, veilige meetapparatuur Veilig meten met passende, veilige meetapparatuur Elektrotechnici verrichten bij hun werkzaamheden regelmatig metingen. Bijvoorbeeld om een waarde van een spanning te meten, een storing te zoeken, spanningsloosheid

Nadere informatie