Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum"

Transcriptie

1 Staarperatie In het Ogheelkundig Dagcentrum Binnenkrt ndergaat u een staarperatie. Deze zal plaatsvinden in het Ogheelkundig Dagcentrum van Meander Medisch Centrum in Baarn. Ter vrbereiding kunt u deze infrmatie drlezen. We leggen uit wat staar is en he de peratie verlpt. Daarnaast leest u belangrijke infrmatie ver de vrbereiding p de peratie. Ok staan er leefregels in en het gdruppelschema vr één dag vr de ingreep en vier weken na aflp van de ingreep. Aan het eind is de rutebeschrijving naar het Ogheelkundig Dagcentrum in Baarn te vinden. De nacntrles zijn p de plikliniek van uw eigen garts in Baarn f Amersfrt. De definitieve peratiedatum krijgt u schriftelijk binnen twee weken na het vrnderzek thuis. Ter vrbereiding p de peratie kunt u k de vrlichtingsfilm Ged zien bekijken. Deze is te zien p Bezekadressen: Meander Medisch Centrum Maatweg TZ Amersfrt Lcatie Baarn Mlenweg CM Baarn Lcatie Barneveld (Medisch Centrum de Burgt) Nederwudseweg TD Barneveld Lcatie Nijkerk (De Nije Veste) Oranjelaan CX Nijkerk Pstadres: Pstbus BM Amersfrt Telefnnummers: Algemeen: Afspraken: KvK Gi en Eemland: Staar (cataract) Wat is staar? Vr in het g, vlak achter de pupil, bevindt zich de glens. Met het uder wrden wrdt deze glens trebel. Daardr zien we de vrwerpen waziger en grauwer van kleur. Sms ntstaan er dubbelbeelden en ziet men kringen rnd lampen. Dit trebel wrden van de glens wrdt staar f cataract genemd. Iedereen die uder wrdt, krijgt daarmee te maken. Behandeling Ouderdmsstaar is ged te behandelen. Een staarperatie kan, wanneer de rest van het g geznd is, het gezichtsvermgen vrijwel vlledig herstellen. Ok p zeer hge leeftijd is de peratie ng ged te ndergaan. Opereren is de enige manier m echt iets te den aan staar. Er bestaan geen medicijnen f laserbehandeling tegen staar. Deze infrmatie is met de grtste zrg samengesteld. Het betreft algemene infrmatie waaraan geen rechten kunnen wrden ntleend.

2 De peratie De techniek die gebruikt wrdt vr de staarperatie is de phacfragmentatie. Hierbij verwijdert de garts dr een smalle pening in het g uw eigen trebele glens. Hierna wrdt een (vuwbare) kunstlens in het g geplaatst. Deze lens gaat in principe de rest van uw leven mee. Over het algemeen is de peratie binnen twintig minuten afgernd. Srten kunstlenzen Drdat er een andere lens in uw g wrdt geplaatst, kan de brilsterkte na de peratie veranderen. In de meeste gevallen heeft u na de peratie alsng een bril ndig vr dichtbij en/f in de verte zien. Er zijn de laatste jaren speciale implantlenzen ntwikkeld met het del mensen na de staarperatie ng minder afhankelijk te laten zijn van een bril. Hiernder vallen de zgenaamde trische implantlenzen, die als del hebben de cilindersterkte van een eventuele bril na de peratie te verminderen f zelfs geheel weg te werken. Ok zijn er multifcale implantlenzen waarbij, net als in een bril met multifcale glazen, het del is zwel het zicht vr veraf als vr dichtbij te verbeteren. Multifcale implantlenzen hebben dus tt del mensen niet alleen vr het veraf zien, maar k vr het dichtbij zien minder afhankelijk te laten zijn van een bril. Multifcale en trische implantlenzen kunnen niet bij iedereen wrden gebruikt. Ze kunnen specifieke bijwerkingen hebben (gekleurde ringen rnd lichtbrnnen, lichtschitteringen, et cetera). Bvendien zal in smmige mstandigheden tch ng een leesbril en/f cmputerbril ndig zijn. Trische en multifcale lenzen vallen niet nder de nrmale verzekerde zrg. Resultaat In de regel wrden de gezichtsscherpte en het cntrast weer beter dr de staarperatie. Ok de kleuren wrden weer helder en fris. Het ptimale zicht wrdt meestal drie tt vier weken na de peratie bereikt. Vier tt zes weken na de peratie kunt u vaak al een nieuw brillenglas laten aanmeten. Vrbereiding p de peratie Ogmeting Er wrdt een gmeting (bimetrie) gedaan p de plikliniek Ogheelkunde m de sterkte van de nieuwe kunstlens te bepalen. Draagt u cntactlenzen, meldt u dit dan p de plikliniek Ogheelkunde. Dit is ndig vr een gede lensmeting. Indien u harde zuurstf drlatende cntactlenzen draagt met u deze vier weken vr de lensmeting uitden. Na de lensmeting mag u ze weer inden. Draagt u zachte cntactlenzen, dan is een peride van enkele dagen vldende. Ogdruppels U krijgt recepten mee vr gdruppels. Hiermee gaat u een week vr de peratie naar uw aptheek. Deze druppels met u vlak vr en na de peratie gaan gebruiken vlgens het schema in deze flder. Haalt u bij de aptheek k een rlletje pleisters m na de peratie s nachts de beschermdp p het g te plakken. Medicijnlijst Neemt u vr de zekerheid uw medicijnlijst / medicijnpasprt mee. Gebruikt u medicijnen in verband met aandeningen van de prstaat, zals Omnic, Tamsulsine, Hytrin, Terazsine, Alfuzsine f Xatral, meldt u dit dan bij de lensmeting. 2 Deze infrmatie is met de grtste zrg samengesteld. Het betreft algemene infrmatie waaraan geen rechten kunnen wrden ntleend.

3 De peratie en de nazrg Vrdat u naar het ziekenhuis gaat Op de chtend van de peratie neemt u gewn een nrmaal ntbijt en indien van tepassing een lichte lunch. Als u medicijnen gebruikt kunt u deze gewn innemen, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesprken. Wij vragen u bij gebruik van plasmedicatie m vlak vr de peratie ng even naar het tilet te gaan. Ok als u nrmaal s chtends gdruppels gebruikt met u deze gewn indruppelen. Indien u een bril draagt, neem dan een brillenkker mee. Trek gemakkelijk zittende kleding aan en schenen die u gemakkelijk aan en uit kunt den. Als u lang haar heeft, steek het niet p maar laat het ls hangen, zdat uw hfd tijdens de peratie stabiel ligt. Gebruik geen nagellak f make-up en laat uw sieraden thuis. Neem de medicijnen die u thuis gebruikt, mee naar het ziekenhuis. Zrg dat u verver heeft geregeld naar en van het ziekenhuis. U mag na de peratie niet zelf autrijden. Neem geen waardevlle spullen mee; Meander Medisch Centrum is niet aansprakelijk vr verlies f diefstal van uw persnlijke eigendmmen. Als u krts heeft f zich ziek velt, neem dan cntact p met de afdeling Dagbehandeling Baarn via telefnnummer De pname Meldt u zich in Baarn bij het Ogheelkundig Dagcentrum vr de peratie (1e etage). De peratie vindt meestal plaats in dagbehandeling nder plaatselijke verdving (druppelverdving f subtenn-verdving) en sms nder algehele narcse. De garts pereert maar één g per peratie. De staarperatie U wrdt in een stel naar de peratiekamer gereden. Daar wrdt de stel in liggende psitie gebracht en wrdt uw hfd afgedekt met een peratiedek waarin een uitsparing vr het g zit. Onder het dek wrdt zacht verse lucht geblazen. U krijgt het dus niet benauwd. Een glidspreider hudt uw g pen. Met een instrument dat dr een minimale pening in het g wrdt gebracht, wrdt uw trebele lens vergruisd en vervlgens pgezgen. Dit maakt een zuigend geluid en het kan wat kud aanvelen. Er kan wat spelvleistf langs uw wang lpen. Vervlgens wrdt het nieuwe kunstlensje in uw g geplaatst. U krijgt na de peratie een gverband en een plastic beschermkapje p uw g. Na de peratie blijft u ng even nder cntrle van het Ogheelkundig Dagcentrum. Als alles ged is, mag u weer naar huis. U krijgt een afspraak mee vr de eerste cntrle p de plikliniek van uw garts. Bent u bekend bij een garts in Amersfrt, dan is de afspraak één f twee dagen na de peratie p de plikliniek. Bent u bekend bij een garts in Baarn, dan wrdt u een dag na de peratie gebeld en kmt u vier tt vijf dagen na de peratie vr cntrle p de plikliniek. 3 Deze infrmatie is met de grtste zrg samengesteld. Het betreft algemene infrmatie waaraan geen rechten kunnen wrden ntleend.

4 Na de peratie De dag na de peratie mag u het verband eraf halen en gaat u het g druppelen vlgens de nderstaande druppelschema s. Elk g en elke peratie is anders. Bij de één zal het zicht direct al veel beter zijn. Bij de ander kan het een aantal dagen tt weken duren vrdat het g helder is en het zicht weer ged is. Schrikt u dus niet als u na de peratie niet direct ged ziet. Wanneer na de peratie de verdving is uitgewerkt, kan het g sms wat drukkend en pijnlijk aanvelen. De plaats waar het peratiewndje en het wndje van de verdvende prik hebben gezeten, kunnen ng enige tijd gevelig zijn. U mag hiervr pijnstilling innemen (paracetaml). Ok kunnen er een tijdje traanklachten ptreden. Ogdruppelschema s Druppelschema vóór de peratie 1 dag vr de peratie Druppelschema ná de peratie 1e week 2e week 3e week 4e week 4 x per dag 1 druppel 3 x per dag 1 druppel 2 x per dag 1 druppel Tbradex Tbradex Tbradex Tbradex Het tijdstip van de dag waarp u druppelt maakt niet uit, als u bvenstaande druppels maar verdeelt ver de hele dag. Tussen de twee verschillende srten druppels met u minimaal vijf minuten tijd laten. Cmplicaties Het risic p cmplicaties is bij een staarperatie klein. Cmplicaties die kunnen ptreden zijn: een infectie (ntsteking), een bleding, een trebel hrnvlies, een scheurtje in het lenskapsel, een netvlieslslating f zwelling in de gele vlek van het netvlies. Alarmsymptmen Nadat een staarperatie is uitgeverd, is er een gering risic p het krijgen van een inwendige ginfectie f een netvlieslslating. Verschijnselen van een inwendige ginfectie zijn: frse pijn, tegenmen rdheid van het g samen met een duidelijke vermindering van het gezichtsvermgen, die enkele dagen na de peratie ptreden. Verschijnselen van een netvlieslslating kunnen zijn: lichtflitsen, samen met het zien van bewegende vlekken f een grdijn, en tenemende uitval van het gezichtsveld. Als u deze verschijnselen heeft, neem dan direct cntact p met de plikliniek gheelkunde f met de dienstdende garts. 4 Deze infrmatie is met de grtste zrg samengesteld. Het betreft algemene infrmatie waaraan geen rechten kunnen wrden ntleend.

5 Adviezen vr thuis De eerste paar weken na de peratie mag u niet in het g wrijven. Om te vrkmen dat u uw g nbewust aanraakt tijdens het slapen, draagt u de eerste week na de peratie in de nacht een gkapje. Overdag kunt u eventueel uw eigen bril dragen ter bescherming. Overlegt u met de garts f de ptmetrist / TOA wanneer u na de peratie weer zu kunnen autrijden. Ter vrkming van een infectie mag u twee weken na de peratie niet zwemmen. Duchen en uw haren wassen is tegestaan, als u het gepereerde g daarbij ged sluit. De meeste andere activiteiten kunt u de dag na de peratie weer gewn hervatten. Bril Meestal met de bril aangepast wrden na de staarperatie. Pas vier tt zes weken na de peratie is de definitieve sterkte bereikt. De eerste twee weken kunt u de bril blijven dragen m het g te beschermen. Als u beter ziet znder de bril mag dat k. Lezen gaat sms beter met een tijdelijke leesbril. U kunt deze uitzeken bij een winkel, van iemand lenen f bij een pticien halen. Dit alles is veilig. De pticien kan sms k ter verbrugging een tijdelijk glas met de juiste sterkte in de bril zetten. De ptmetrist / TOA zal zes weken na de ingreep aangeven dat de bril aangepast kan wrden en eventueel een recept geven met de gsterkte erp. De pticien zal de meting den f herhalen en u verder adviseren ver wat vr bril(len) u het beste kunt gebruiken. Nastaar Maanden tt jaren na de staarperatie kan er een nieuwe trebeling, dit keer van het lenszakje, ntstaan. Het lijkt dan alsf de staar terugkmt. Dit wrdt nastaar genemd en is ged te verhelpen. Hierbij wrdt met behulp van een laser een pening in de nastaar gemaakt. Deze behandeling is pijnls, duurt slechts enkele minuten en vindt gewn p de plikliniek plaats. Cntact Heeft u ng vragen? U kunt ze stellen bij de lensmeting f telefnisch: Plikliniek Ogheelkunde: van maandag tt en met vrijdag tussen uur en uur. Afdeling 1B/Ogheelkundig Dagcentrum Baarn: van maandag tt en met dnderdag tussen uur en uur. Beide afdelingen zijn bereikbaar via telefnnummer (vragen naar de plikliniek Ogheelkunde f naar afdeling 1B). Uw garts in het ziekenhuis heet: Dr. G.J. Bergink M.D.W. Blk L.P. Camfferman S.S. Edzes M.B. Garcia Dr. J.P. Kappelhf E.L.E.J. van de Winkel 20079_g_staarperatie_jan14 5 Deze infrmatie is met de grtste zrg samengesteld. Het betreft algemene infrmatie waaraan geen rechten kunnen wrden ntleend.

6 Rutebeschrijving Meander Medisch Centrum lcatie Baarn Openbaar verver U kunt in ngeveer 15 minuten naar het ziekenhuis lpen. Vanaf het statin gaat u links de Gerrit van der Veenlaan in. Vrbij de driesprng gaat u rechtsaf de Wittelaan in (dit is in tegenstelling tt het verwijsbrd vr aut s dat naar de Wilhelminalaan verwijst). U lpt deze laan uit en steekt ver naar de Mlenweg. Even verderp ziet u aan uw linkerhand het ziekenhuis. Met eigen verver Vanaf A1 vanuit Amersfrt: Afslag 11 (Baarn/Eembrugge). Aan het einde van de afrit rechts (1e rtnde). Bij de 2e rtnde rechtdr en bij de 3e rtnde rechtsaf de Geerenweg p. Vervlgens bij het benzinestatin linksaf. Bij de vlgende rtnde rechtsaf, dan de eerste weg links (Mlenweg). Het ziekenhuis ligt dan aan uw rechterhand. Vanaf A1 vanuit Amsterdam: Afslag 10 (Sest/Baarn-Nrd). Aan het einde van de afrit linksaf richting Sest/Baarn. Bij de eerst rtnde rechtdr. Bij de tweede rtnde linksaf richting Baarn (Drakenburgerweg). Vlg daarna de brden naar Meander Medisch Centrum. 6 Deze infrmatie is met de grtste zrg samengesteld. Het betreft algemene infrmatie waaraan geen rechten kunnen wrden ntleend.

Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum

Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum Binnenkort ondergaat u een staaroperatie. Deze zal plaatsvinden in het Oogheelkundig Dagcentrum van Meander Medisch Centrum in Baarn. Ter voorbereiding kunt

Nadere informatie

Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum

Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum Binnenkort ondergaat u een staaroperatie. Ter voorbereiding kunt u deze informatie doorlezen. We leggen uit wat staar is en hoe de operatie verloopt. Daarnaast

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract PATIËNTEN INFORMATIE Staar Cataract Algemeen Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over staar (cataract) en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie Staar (cataract) ZorgSaam 1 STAAR (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden,

Nadere informatie

Verwijderen tanden en/of kiezen (kinderen)

Verwijderen tanden en/of kiezen (kinderen) Verwijderen tanden en/f kiezen (kinderen) Inleiding Binnenkrt kmt u met uw kind bij ns vr een ingreep dr de tandarts f de kaakchirurg. Daarbij zullen één f meer tanden f kiezen van uw kind verwijderd wrden.

Nadere informatie

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze

Nadere informatie

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar.

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar. Staar (cataract) Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en

Nadere informatie

Orchidopexie. bij volwassenen

Orchidopexie. bij volwassenen Orchidpexie bij vlwassenen Inleiding U heeft met de arts afgesprken dat u gepereerd wrdt aan de balzak. Deze flder geeft u meer infrmatie ver de gang van zaken bij deze peratie. 2 De balzak en teelballen

Nadere informatie

(f)mri Onderzoek informatie

(f)mri Onderzoek informatie (f)mri Onderzek infrmatie 1 INLEIDING U wilt binnenkrt participeren in een (f)mri nderzek. De betreffende nderzeker heeft u er wellicht al iets ver verteld. Deze flder infrmeert u ver wat dit nderzek precies

Nadere informatie

Afdeling Dagbehandeling

Afdeling Dagbehandeling Afdeling Dagbehandeling Inleiding Binnenkrt kmt u vr een dagbehandeling naar de Ommelander Ziekenhuis Grep, lcatie Delfzicht. In deze flder vindt u infrmatie ver de gang van zaken bij een pname p de afdeling

Nadere informatie

Pijncentrum. Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Pijncentrum. Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) Pijncentrum Behandeling van het Carpaal Tunnel Syndrm (CTS) Inleiding Op het pijncentrum is met u besprken dat uw pijnklachten van het Carpaal Tunnel Syndrm (CTS) behandeld gaan wrden dr middel van een

Nadere informatie

Arthroscopie Informatie over de ingreep

Arthroscopie Informatie over de ingreep Arthrscpie Infrmatie ver de ingreep Inleiding In verleg met de rthpedisch chirurg is beslten een arthrscpie ( kijkperatie ) bij u uit te veren. In deze flder leest u infrmatie ver deze ingreep. De peratie

Nadere informatie

Wat is staar. Oorzaken. Verschijnselen

Wat is staar. Oorzaken. Verschijnselen Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien

Nadere informatie

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie.

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie. STAAR (CATARACT) Door middel van deze folder wil het Spijkenisse Medisch Centrum u informeren over staar en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig te lezen. Wat is staar

Nadere informatie

Trigger finger of tendovaginitis stenosans

Trigger finger of tendovaginitis stenosans Trigger finger f tendvaginitis stensans 2 Inleiding Een trigger finger f tendvaginitis stensans, heet k wel een hkkende vinger f snapping finger. Vaak bestaat de klacht uit een meizaam te bewegen vinger

Nadere informatie

PET/CT scan met koolhydraatarm dieet

PET/CT scan met koolhydraatarm dieet PET/CT scan met klhydraatarm dieet H14.025-01 Inhudspgave Inhudspgave... 1 Inleiding... 2 Wat is een PET/CT-scan?... 2 He bereidt u zich vr p het nderzek?... 3 Wat mag u drinken?... 3 Wat mag u eten?...

Nadere informatie

Inleiding. Het gipsverband

Inleiding. Het gipsverband Gipsverbanden 2 Inleiding U heeft p de afdeling Spedeisende Hulp f p de gipskamer een (kunststf) gipsverband gekregen. Deze flder infrmeert u he u hiermee m met gaan; waar u rekening mee met huden bij

Nadere informatie

Poliklinische Staaroperatie

Poliklinische Staaroperatie Oogheelkunde Poliklinische Staaroperatie U krijgt een staaroperatie aan uw linkeroog / rechteroog Datum operatie:... Tijd:... Datum en tijd 1e controle:... Datum en tijd 2e controle:... Binnenkort komt

Nadere informatie

Circumcisie. bij volwassen mannen

Circumcisie. bij volwassen mannen Circumcisie bij vlwassen mannen Inleiding In verleg met uw arts is beslten dat u gepereerd zal wrden. De peratie, die u zal ndergaan, wrdt circumcisie genemd. 2 Wat gebeurt er bij de ingreep Circumcisie

Nadere informatie

Staaroperatie. Wat is staar? Oorzaken. Onderzoek. Ouderdomsstaar

Staaroperatie. Wat is staar? Oorzaken. Onderzoek. Ouderdomsstaar Staaroperatie Wat is staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens die door middel van een operatie vervangen kan worden door een kunstlens. Deze nieuwe lens wordt op de polikliniek aangemeten door

Nadere informatie

Nazorg bij een gynaecologische ingreep

Nazorg bij een gynaecologische ingreep Nazrg bij een gynaeclgische ingreep U bent pgenmen geweest p de Dagverpleging van Rijnstate en u gaat weer naar huis. In deze flder vindt u enkele algemene richtlijnen ver de nazrg als u thuis bent. Neem

Nadere informatie

Inleiding. Wij verwachten u op: Datum: Tijdstip:

Inleiding. Wij verwachten u op: Datum: Tijdstip: De plakpref Inleiding Om meer te weten te kmen ver de rzaak van uw huidklachten heeft uw behandelend arts een plakpref aangevraagd. In deze brchure kunt u nder andere lezen wanneer en waar u wrdt verwacht,

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie...

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie... Cataract Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is cataract?... 1 3 Ouderdomsstaar... 2 4 Wanneer behandelen... 2 5 Behandeling... 2 6 Voor de operatie... 3 7 Lensmeting... 4 8 Lenskeuze... 4 9 Overzicht

Nadere informatie

Staaroperatie. Oogheelkunde

Staaroperatie. Oogheelkunde Oogheelkunde Staaroperatie Binnenkort wordt u opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor een staaroperatie. In deze folder kunt u meer lezen over wat staar is en over de gang van zaken rondom de operatie.

Nadere informatie

Staaroperatie (cataract)

Staaroperatie (cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (cataract) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een staaroperatie. U heeft hierover informatie ontvangen van uw specialist. In deze folder kunt u dit nog eens nalezen.

Nadere informatie

De aandachtspuntenlijst

De aandachtspuntenlijst De aandachtspuntenlijst Wat is de aandachtspuntenlijst? De aandachtspuntenlijst is een verzicht van nderwerpen die aan de rde kunnen kmen tijdens een afspraak met de neurlg. Onderwerpen waarver u meer

Nadere informatie

Oncologisch Centrum MCH-Bronovo en Groene Hart Ziekenhuis. Uw Zorgplan. Longoperatie. Informatie voor patiënten

Oncologisch Centrum MCH-Bronovo en Groene Hart Ziekenhuis. Uw Zorgplan. Longoperatie. Informatie voor patiënten Onclgisch Centrum MCH-Brnv en Grene Hart Ziekenhuis Uw Zrgplan Lngperatie Infrmatie vr patiënten Inleiding U bent pgenmen vr een lngperatie. In het zrgplan leest u ver het verlp van de zrg rndm uw peratie.

Nadere informatie

Inleiding Ouderdomsstaar

Inleiding Ouderdomsstaar Staar Inleiding Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en

Nadere informatie

Wat is staar Oorzaken Verschijnselen

Wat is staar Oorzaken Verschijnselen Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien

Nadere informatie

Staaroperatie. oogheelkunde

Staaroperatie. oogheelkunde Staaroperatie Vlak achter de pupil en de iris, zit de ooglens. Vertroebeling van deze ooglens wordt staar of cataract genoemd. Daardoor wordt het zien waziger en grauwer van kleur. Door middel van een

Nadere informatie

Echogeleide biopsie van de buik

Echogeleide biopsie van de buik Echgeleide bipsie van de buik 2 Inleiding U wrdt vr dit nderzek één dag pgenmen in het ziekenhuis. Het nderzek vindt plaats p de afdeling Radilgie. Del van het nderzek Het del van het nderzek is het verkrijgen

Nadere informatie

Staaroperatie. Wat is staar? Onderzoek. Oorzaken. Wanneer behandelen? Ouderdomsstaar. Behandeling. oogheelkunde

Staaroperatie. Wat is staar? Onderzoek. Oorzaken. Wanneer behandelen? Ouderdomsstaar. Behandeling. oogheelkunde Staaroperatie Wat is staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens die door middel van een operatie vervangen kan worden door een kunstlens. Deze nieuwe lens wordt op de polikliniek aangemeten door

Nadere informatie

Staaroperatie in dagbehandeling. Centrumlocatie

Staaroperatie in dagbehandeling. Centrumlocatie Staaroperatie in dagbehandeling Centrumlocatie Met uw behandelend oogarts heeft u afgesproken dat u binnenkort wordt geopereerd aan staar (cataract) op de afdeling "Chirurgische Dagbehandeling". In deze

Nadere informatie

Afbouwschema Salbutamol, voor kinderen

Afbouwschema Salbutamol, voor kinderen Afbuwschema Salbutaml, vr kinderen Inleiding Uw kind is pgenmen geweest in verband met benauwdheid. Hij f zij krijgt nu het inhalatiemedicijn Salbutaml. Dit medicijn is vral bedeld m te gebruiken als uw

Nadere informatie

Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar)

Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar) Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar) 2 Inleiding Uw kind heeft een licht traumatisch hfd-/hersenletsel pgelpen dr een ngeval f een klap tegen zijn/haar hfd. Deze flder beschrijft de infrmatie

Nadere informatie

Maagonderzoek (gastroscopie)

Maagonderzoek (gastroscopie) Maagnderzek (gastrscpie) 2 Maagnderzek (gastrscpie) Lcatie Delfzicht: Scpie-afdeling (rute G, lcatie G.04.) Lcatie Lucas: Endscpiecentrum (afdeling Zuid 2) Telefn: 088 066 1000 Datum:. Tijd:. Op bvengenemde

Nadere informatie

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar.

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar. CATARACT-OPERATIE (GRIJZE STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING U heeft van uw oogarts te horen gekregen, dat u een oogoperatie moet ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de wijze waarop de operatie

Nadere informatie

Rondom uw hartoperatie Wachtlijst Opname Vooronderzoek op vrijdag

Rondom uw hartoperatie Wachtlijst Opname Vooronderzoek op vrijdag Rndm uw hartperatie Van uw behandelend cardilg hebt u vernmen, dat u in aanmerking kmt vr een hartperatie in het academisch ziekenhuis Maastricht (azm). Deze infrmatie is bedeld m u vertruwd te maken met

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

Staar (cataract) en de behandeling van staar

Staar (cataract) en de behandeling van staar Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Staar (cataract) en de behandeling van staar z Wat is staar? 1 Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit een heldere en doorzichtige

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de bloedvaten (DSA - via de arm)

Röntgenonderzoek van de bloedvaten (DSA - via de arm) Röntgennderzek van de bledvaten (DSA - via de arm) 2 Inleiding Deze flder geeft u infrmatie ver het röntgennderzek van de bledvaten via de arm (DSA = Digitale Substractie Angigrafie). Het nderzek vindt

Nadere informatie

Trombosebeen (of diep veneuze trombose)

Trombosebeen (of diep veneuze trombose) Trmbsebeen (f diep veneuze trmbse) Inleiding Bij u is een trmbsebeen gecnstateerd en u wrdt hiervr behandeld. In deze flder kunt u infrmatie lezen ver de achtergrnd van diep veneuze trmbse, k wel trmbsebeen

Nadere informatie

Biopsie van de buik onder CT-geleide

Biopsie van de buik onder CT-geleide Bipsie van de buik nder CT-geleide 2 Inleiding U wrdt vr dit nderzek één dag pgenmen in het ziekenhuis. Het nderzek vindt plaats p de afdeling Radilgie. Del van het nderzek Het del van het nderzek is met

Nadere informatie

Pijnbehandeling. Voorbereiding voor de behandeling. Hoe gaat de behandeling?

Pijnbehandeling. Voorbereiding voor de behandeling. Hoe gaat de behandeling? Pijnbehandeling 2 Pijnbehandeling Pijn is een ingewikkeld verschijnsel. In het algemeen ntstaat pijn drdat zenuwen in een gebied van weefselbeschadiging signalen (kleine elektrische strmpjes) naar de hersenen

Nadere informatie

Licht traumatisch hersenletsel (volwassenen)

Licht traumatisch hersenletsel (volwassenen) Licht traumatisch hersenletsel (vlwassenen) 2 Inleiding U heeft een licht traumatisch hfd-/hersenletsel pgelpen dr een ngeval f een klap tegen uw hfd. Deze flder beschrijft de infrmatie ver de mgelijke

Nadere informatie

INTERNE GENEESKUNDE. Er zijn verschillende soorten katheters. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen tijdelijke en langetermijn katheters.

INTERNE GENEESKUNDE. Er zijn verschillende soorten katheters. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen tijdelijke en langetermijn katheters. INTERNE GENEESKUNDE Katheter bij dialyse Nazrg bij katheter Als u acuut met gaan dialyseren maar ng geen tegang tt de bledbaan heeft, f wanneer zich cmplicaties vrden met uw permanente tegang tt de bledbaan,

Nadere informatie

Voorbehouden en risicovolle handelingen binnen het primair onderwijs. Protocol Medisch Handelen

Voorbehouden en risicovolle handelingen binnen het primair onderwijs. Protocol Medisch Handelen Vrbehuden en risicvlle handelingen binnen het primair nderwijs Prtcl Medisch Handelen J.C. v.d. Wal September 2013 INHOUD Inleiding... 3 1 De leerling wrdt ziek p schl... 4 2 Het verstrekken van medicatie

Nadere informatie

Studie naar de uitkomst van chirurgische en conservatieve behandeling van densfracturen bij oudere patiënten

Studie naar de uitkomst van chirurgische en conservatieve behandeling van densfracturen bij oudere patiënten Studie naar de uitkmst van chirurgische en cnservatieve behandeling van densfracturen bij udere patiënten Deze infrmatie is bedeld vr patiënten van tenminste 55 jaar ud die recentelijk een densfractuur

Nadere informatie

Informatie over de staaroperatie. Inleiding. Algemeen

Informatie over de staaroperatie. Inleiding. Algemeen Informatie over de staaroperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw oog. Uw behandelend oogarts heeft enkele zaken al met u besproken. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen

Nadere informatie

Informatie over de staaroperatie (deel 1)

Informatie over de staaroperatie (deel 1) Informatie over de staaroperatie (deel 1) De schriftelijke informatie over de staaroperatie (cataractoperatie) bestaat uit 2 delen: Het 1 ste deel gaat over wat staar is en hoe de operatie verloopt. Het

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER. Informatiefolder staar (cataract)

INFORMATIEFOLDER. Informatiefolder staar (cataract) INFORMATIEFOLDER Informatiefolder staar (cataract) Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de ooglens. Deze lens is normaal gesproken helder en doorzichtig. Daardoor kan het licht er probleemloos doorheen

Nadere informatie

Staar / cataract. Oogheelkunde. Afspraak operatie. Inleiding. Staar / cataract

Staar / cataract. Oogheelkunde. Afspraak operatie. Inleiding. Staar / cataract Oogheelkunde Staar / cataract Afspraak operatie Inleiding In overleg met uw oogarts heeft u besloten dat een staaroperatie (cataract) bij u zal plaatsvinden. Uw oogarts heeft u al informatie gegeven over

Nadere informatie

Operatie bij een prostaatvergroting. TUR-Prostaat

Operatie bij een prostaatvergroting. TUR-Prostaat Operatie bij een prstaatvergrting TUR-Prstaat Inleiding Binnenkrt kmt u naar het Ommelander Ziekenhuis Grningen lcatie Delfzicht, vr een transurethrale resectie van de prstaat (TUR-Prstaat), ftewel een

Nadere informatie

Staaroperatie Algemene patiënten informatie

Staaroperatie Algemene patiënten informatie Staaroperatie Algemene patiënten informatie Inhoudsopgave blz. Wat is staar? 4 Verschijnselen 4 Diagnose 5 De behandeling 6 Verdoving 8 Vóór de operatie 10 De lensmeting 10 Intake gesprek 11 Medicatie

Nadere informatie

Cataract Oogheelkunde

Cataract Oogheelkunde Cataract Oogheelkunde Beter voor elkaar Inhoudsopgave 1 1 Wat is Cataract (grijze staar)? 3 1.2 Verschijnselen 3 1.3 Wanneer behandelen 4 1.4 De operatie 5 2.1 Na de operatie 7 2.2 Druppelinstructie 11

Nadere informatie

ZNA Jan Palfijn Lange Bremstraat 70 B2170 Merksem. Totale heupprothese. Info voor patiënten. Toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg

ZNA Jan Palfijn Lange Bremstraat 70 B2170 Merksem. Totale heupprothese. Info voor patiënten. Toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg ZNA Jan Palfijn Lange Bremstraat 70 B2170 Merksem Ttale heupprthese Inf vr patiënten Tegankelijke en kwaliteitsvlle gezndheidszrg GEHEUGENSTEUNTJE VOOR UW INGREEP Duidt vr uzelf aan wat je al gedaan hebt,

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de bloedvaten (DSA via de lies)

Röntgenonderzoek van de bloedvaten (DSA via de lies) Röntgennderzek van de bledvaten (DSA via de lies) 2 Inleiding Deze flder geeft u infrmatie ver het röntgennderzek van de bledvaten (DSA = Digitale Substractie Angigrafie). Het nderzek vindt plaats p de

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Cataract Oogheelkunde

Cataract Oogheelkunde Cataract Oogheelkunde Beter voor elkaar Inhoudsopgave 1.1 Wat is Cataract (grijze staar)? 3 1.2 Verschijnselen 3 1.3 Wanneer behandelen 4 1.4 De operatie 5 2.1 Na de operatie 7 2.2 Druppelinstructie 11

Nadere informatie

Alleen m.b.t. vergoedingen pedagogisch Instemming. medewerkers (hoofdstuk 1 uit de regeling) Advies

Alleen m.b.t. vergoedingen pedagogisch Instemming. medewerkers (hoofdstuk 1 uit de regeling) Advies Satusverzicht. Cnsultatie Unitmanagers/Lcatiemanagers mei 2011 evaluatie Cnsultatie cliëntenraad Besluit Bestuursgrep 22 april 2003 OR Alleen m.b.t. vergedingen pedaggisch Instemming medewerkers (hfdstuk

Nadere informatie

Staaroperatie (lokale anesthesie)

Staaroperatie (lokale anesthesie) Staaroperatie (lokale anesthesie) Voorbereiding Biometrie Datum: Tijd Locatie Tilburg route 6 recept oogdruppels medicijnlijst. Ingevuld meebrengen a.u.b op afspraak biometrie Operatie Afspraak operatie

Nadere informatie

Informatie over staar (Cataract)

Informatie over staar (Cataract) Bij u is de diagnose ouderdomsstaar gesteld. Uw oogarts heeft u verteld wat voor aandoening dit is en wat er eventueel aan te doen is. In deze brochure kunt u deze informatie nog eens doorlezen. Heeft

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk Zrgplan Naam Adres Uitgerekende datum Administratienummer Naam en adres verlskundige praktijk datum tijd Met wie Afsprakenlijst Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens uw zwangerschap zal u nder cntrle

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract PATIËNTEN INFORMATIE Staar Cataract Algemeen Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over staar (cataract) en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nummer 12, 17 November t/m 19 December 2014

Nieuwsbrief. Nummer 12, 17 November t/m 19 December 2014 Nieuwsbrief Nummer 12, 17 Nvember t/m 19 December 2014 Nieuwsitems 01. Jarige Jppen 08. Terugblik enquête 02. Afscheid 09. Wirre Warre in Sintsfeer 03. Maandagenda 10. Sint Dedag: 26 nv. 04. Kinderziektes

Nadere informatie

Holter-onderzoek (DAG-ECG / Eventrecorder)

Holter-onderzoek (DAG-ECG / Eventrecorder) Hlter-nderzek (DAG-ECG / Eventrecrder) 2 Functieafdeling Lcatie Delfzicht Melden bij: Functieafdeling zuil 8 (rute H, lcatie H.06) Datum :. Datum :.. : tijd: : tijd:.. Lcatie Lucas Melden bij: zuil plikliniek

Nadere informatie

Openbare basisschool Westerkim Daltonschool Hoofdluisprotocol 15-09-2015

Openbare basisschool Westerkim Daltonschool Hoofdluisprotocol 15-09-2015 Openbare basisschl Westerkim Daltnschl Vermeerstraat 1 5102 DC Dngen 0162-313836 westerkim@bswesterkim.nl www.bswesterkim.nl Hfdluisprtcl 15-09-2015 Inhudspgave Inleiding 3 Wat wrdt er van verschillende

Nadere informatie

Overeenkomst toedien medicijnen

Overeenkomst toedien medicijnen Overeenkmst tedien medicijnen 1. Hierbij geeft/geven..., uder(s)/verzrger(s) van..., testemming aan gastuder... m aan haar/zijn/hun/ kind tijdens het verblijf bij de gastuder het hierna genemde geneesmiddel/zelfzrgmiddel

Nadere informatie

Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers

Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers Voorbereiding Biometrie Datum: Lokatie Tilburg route 6 Recept oogdruppels Medicijnlijst Ingevuld meebrengen a.u.b op afspraak biometrie Zo spoedig

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GOUDVIS l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOUDVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Zorg na staaroperatie (deel 2)

Zorg na staaroperatie (deel 2) Zorg na staaroperatie (deel 2) De schriftelijke informatie over de staaroperatie (cataractoperatie) bestaat uit 2 delen: Het 1 ste deel gaat over wat staar is en hoe de operatie verloopt. Het 2 de deel

Nadere informatie

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract)

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract) Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract) Wat is staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder

Nadere informatie

Als uw oogarts spreekt over staar

Als uw oogarts spreekt over staar Als uw oogarts spreekt over staar 2 Wat is staar? Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken

Nadere informatie

Unicondylaire ( halve ) knieprothese

Unicondylaire ( halve ) knieprothese Unicndylaire ( halve ) knieprthese Unicndylaire ( halve ) knieprthese Anatmie van het kniegewricht Het kniegewricht wrdt mslten dr het kapsel. De binnenbekleding van het kapsel prduceert gewrichtsvcht.

Nadere informatie

ZNA Jan Palfijn Lange Bremstraat 70 B2170 Merksem. Totale knieprothese. Info voor patiënten. Toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg

ZNA Jan Palfijn Lange Bremstraat 70 B2170 Merksem. Totale knieprothese. Info voor patiënten. Toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg ZNA Jan Palfijn Lange Bremstraat 70 B2170 Merksem Ttale knieprthese Inf vr patiënten Tegankelijke en kwaliteitsvlle gezndheidszrg Gemaakt p: 01/10/2004 Gewijzigd p: B030206004.dc GEHEUGENSTEUNTJE VOOR

Nadere informatie

Staar (cataract) en staaroperatie VUmc

Staar (cataract) en staaroperatie VUmc Staar (cataract) en staaroperatie VUmc 2 Inhoud Staar (cataract) 4 Oorzaken 5 Verschijnselen 6 Onderzoek en diagnose 8 Vooronderzoek bij staaroperatie 9 Staaroperatie 11 Dag van de operatie 13 Voorbereiding

Nadere informatie

Totale knieprothese VIB

Totale knieprothese VIB ORTHOPEDIE Ttale knieprthese VIB (Verenigd In Bewegen) BEHANDELING Geachte heer/mevruw, Binnenkrt krijgt u een nieuwe knie. Uw peratie staat gepland p dag Opname U wrdt één dag vr de peratie (dus p ) verwacht

Nadere informatie

CT-scan van de dikke darm (CT-colon)

CT-scan van de dikke darm (CT-colon) CT-scan van de dikke darm (CT-cln) 2 Inleiding In deze flder leest u infrmatie ver het cmputer tmgrafisch (CT) nderzek, dat plaatsvindt p de afdeling Radilgie. Del van het nderzek Bij een CT-cln wrdt de

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT RAT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE RAT BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Decompressie operatie van de schouder. richtlijnen na ontslag

Decompressie operatie van de schouder. richtlijnen na ontslag Decmpressie peratie van de schuder richtlijnen na ntslag Inleiding U heeft een decmpressie peratie van de schuder gehad. Daarbij is een stukje bt aan de nderzijde van het schuderdak verwijderd en is tevens

Nadere informatie

Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal

Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal Adressen De adressen van onze locaties kunt u vinden op www.oogziekenhuiszonnestraal.nl Algemeen correspondentieadres Postbus 413, 1200 AK Hilversum E-mail: info@oogziekenhuiszonnestraal.nl

Nadere informatie

Staar Radboud universitair medisch centrum

Staar Radboud universitair medisch centrum Staar Deze folder is mede tot stand gekomen door het Oogziekenhuis in Rotterdam. Inhoudsopgave Staar 3 Oorzaken 3 Type lenzen 4 Intakegesprek 6 Behandeling 7 Nazorg 8 Staar Staar (ook wel cataract genoemd)

Nadere informatie

Maatschap Oogheelkunde. Staaroperatie in het Behandelcentrum O.K.

Maatschap Oogheelkunde. Staaroperatie in het Behandelcentrum O.K. Maatschap Oogheelkunde Staaroperatie in het Behandelcentrum O.K. Inhoudsopgave pagina Inleiding 3 Algemeen 3 Voor de operatie 5 Voorbereiding thuis 6 De dag van de operatie 6 De operatie 7 Na de operatie

Nadere informatie

Beleid Luisvrije School

Beleid Luisvrije School Beleid Luisvrije Schl Inleiding De Klankhf heeft de bestrijding van luizen mschreven in een beleidsstuk. Het wrd luizen en het hebben ervan betekent niet smerig en nverzrgd, maar is wel knap lastig en

Nadere informatie

Wat is staar? De operatietechniek Verdovingstechniek Druppelverdoving niet

Wat is staar? De operatietechniek Verdovingstechniek Druppelverdoving niet Staaroperatie Wat is staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens, die meestal op latere leeftijd optreedt. Aandoeningen, zoals suikerziekte (diabetes) en het gebruik van medicijnen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Staaroperatie. door J. v.d. Meer, oogarts H.84352.1111

Staaroperatie. door J. v.d. Meer, oogarts H.84352.1111 Staaroperatie door J. v.d. Meer, oogarts H.84352.1111 Inleiding De oogarts heeft u verteld dat u staar (cataract) heeft. Dit betekent dat de ooglens troebel is geworden. Hierdoor kunt u niet zo goed meer

Nadere informatie

Staaroperatie (cataractoperatie)

Staaroperatie (cataractoperatie) Staaroperatie (cataractoperatie) De behandeling Ouderdomsstaar is goed te behandelen. Een cataractoperatie kan het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. Bij de operatie verwijdert de oogarts de

Nadere informatie

Cataract operatie OOGHEELKUNDE. Behandeling van staar

Cataract operatie OOGHEELKUNDE. Behandeling van staar OOGHEELKUNDE Cataract operatie Behandeling van staar In overleg met uw oogarts heeft u besloten dat er een cataractoperatie bij u zal plaatsvinden. In deze folder vindt u specifieke informatie omtrent

Nadere informatie

Stappenplan BTW-verhoging van 19 naar 21% per 1 oktober 2012

Stappenplan BTW-verhoging van 19 naar 21% per 1 oktober 2012 Stappenplan BTW-verhging van 19 naar 21% per 1 ktber 2012 Supprt ID: 57354 Versies: AccuntView Windws Dit stappenplan hebt u ndig m uw administraties in AccuntView gereed te maken vr het nieuwe BTW-percentage.

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

Staaroperatie. (Cataract) Oogheelkunde

Staaroperatie. (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Inhoudsopgave Inleiding...4 Ouderdomsstaar...5 Onderzoek...5 Wanneer behandelen...6 Behandeling...6 Voorbereidend onderzoek...7 Staaroperatie...7 Soort kunstlens...8

Nadere informatie

Zien zonder bril Implantatie van een ReSTOR kunstlens

Zien zonder bril Implantatie van een ReSTOR kunstlens Zien zonder bril Implantatie van een ReSTOR kunstlens Inhoudsopgave Een kunstlens (AcrySof ReSTOR ) ) voor optimaal zicht... 1 Hoe werken ogen?... 1 Scherpstelling... 2 Ouderdomskwaal... 2 Staar... 2 Staaroperatie...

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 72095942000 VZW Psych. Centrum Caritas Caritasstraat 76 9090 MELLE Telichting bij het dcument pnameverklaring bij pname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met

Nadere informatie

Staaroperatie (Cataract)

Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Inleiding In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens

Nadere informatie

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar Informatie Cataract Ouderdomsstaar Staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen

Nadere informatie

staaroperatie in dagopname

staaroperatie in dagopname patiënteninformatie staaroperatie in dagopname Uw oogarts heeft bij u staar geconstateerd. U heeft met uw arts afgesproken dat u een staaroperatie aan uw oog krijgt. Hoe moet u zich voorbereiden? Hoe gaat

Nadere informatie

Cataract (staar) Locatie Zwijndrecht

Cataract (staar) Locatie Zwijndrecht Cataract (staar) Locatie Zwijndrecht Albert Schweitzer ziekenhuis December 2014 pavo 0648 Voorbereiding Wij vragen u met het volgende rekening te houden: U mag tijdens de operatie geen sieraden, ringen

Nadere informatie

Geachte mevrouw/meneer,

Geachte mevrouw/meneer, Staaroperatie Inhoudsopgave blz. Wat is staar 4 Verschijnselen 4 Diagnose 6 De behandeling 6 Verdoving 8 Vóór de operatie 10 De lensmeting 10 Medicatie 11 De operatie 11 Na de operatie 12 Risico s van

Nadere informatie