Staaroperatie (cataract)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Staaroperatie (cataract)"

Transcriptie

1 Oogheelkunde Staaroperatie (cataract) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een staaroperatie. U heeft hierover informatie ontvangen van uw specialist. In deze folder kunt u dit nog eens nalezen. Wat is staar In het oog bevindt zich direct achter de pupil (het zwarte rondje in het midden van uw oog) een lens. De lens bestaat uit lenseiwit, omgeven door een kapsel (dit is een dun vlies). Staar (cataract) is een vertroebeling van de ooglens. Staar kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van een ongeval, maar in de meeste gevallen ontstaat staar door veroudering van het weefsel van de lens. De lens wordt dikker naarmate men ouder wordt. Hierdoor verandert de lens van sterkte en kan uw brilsterkte ook snel veranderen. Door het troebel worden van de lens, kunnen lichtstralen de binnenkant van het oog (het netvlies) minder goed bereiken. Hierdoor gaat u wazig zien. Bij een staaroperatie wordt uw troebele ooglens vervangen door een heldere kunststof lens, dit kan een aanzienlijke verbetering van het zicht geven. Voor de operatie Medicijngebruik Neem altijd uw actueel medicatieoverzicht mee. Dit overzicht kunt u krijgen bij uw apotheek. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, meld dit altijd vooraf aan uw arts. Echografie/biometrie Voordat de operatie plaatsvindt, wordt de sterkte van de nieuwe implantlens bepaald. Dit gebeurt poliklinisch door middel van echo-onderzoek. De keuze van de juiste implantlens is ook afhankelijk van de meting van het andere oog. Om deze reden worden altijd beide ogen gemeten. Bovendien kan de meting van het andere oog later gebruikt worden, indien dat oog ook geopereerd moet worden. De sterkte van de implantlens bepaalt mede de brilsterkte die na de operatie nodig is. U dient er zelf over na te denken of u na de operatie dichtbij of veraf zonder bril het best wilt kunnen zien. Meestal adviseren wij u de situatie aan te houden zoals u dat gewend was voor de operatie. Voorbereiding op de echografie/biometrie: Zachte lenzen uit 1 week voor de echografie/biometrie. Harde lenzen uit 2 weken voor de echografie/biometrie

2 De vorm van het hoornvlies heeft dan voldoende tijd om zich te herstellen voor de meting. Houdt u er rekening mee dat u na de meting tenminste een half uur uw contactlenzen niet kunt dragen. Verder zijn er geen speciale voorbereidingen nodig. U kunt zonder begeleider komen en gaan. De lensmeting is een nauwkeurig onderzoek, desondanks kunnen er schommelingen optreden in het resultaat door andere factoren in het oog. Voorafgaand aan een staaroperatie kunnen wij dus nooit garanderen dat u na de operatie scherp kunt zien zonder bril veraf of dichtbij. Evenmin kunnen we vooraf met zekerheid zeggen welke brilsterkte u na de operatie nodig zult hebben. Algehele narcose of plaatselijke verdoving Tijdens de echografie wordt ook de manier van verdoven met u besproken. Gaat u onder algehele narcose, dan is een bezoek aan het preoperatieve spreekuur bij de afdeling Anesthesie nodig. Kan er onder plaatselijke verdoving (door middel van alleen oogdruppels) geopereerd worden, dan is een bezoek aan de anesthesist niet nodig. Recept U krijgt een recept voor oogdruppels en pleisters die u rond de operatie moet gebruiken. Wachtlijst Na de echografie wordt u op de wachtlijst geplaatst en alleen indien mogelijk wordt er gelijk een operatiedatum afgesproken. Voorbereiding op de operatie Belangrijk: Heeft u pussende wondjes op het lichaam of een ontsteking elders in het lichaam, neem dan minimaal drie dagen voor de operatie contact op met de polikliniek Oogheelkunde, T Twee dagen voor de operatie begint u met voorbehandelen van het te opereren oog met twee soorten oogdruppels, beide drie maal per dag. Houdt vijf minuten pauze tussen de twee druppels om te voorkomen dat de eerste met de tweede wegspoelt. De volgorde van druppelen is niet van belang. De oogdruppels kunnen wat prikken, dit is normaal. Eventueel kan thuiszorg ingeschakeld worden als u niet zelf de oogdruppels kunt toedienen. Eventuele oogdruppels die u voor de operatie al gebruikte moet u normaal doorgebruiken, tenzij de oogarts anders voorschrijft. U mag niet zelf naar huis rijden na de operatie. Regelt u dus tijdig vervoer.

3 De operatiedag Belangrijk is, dat u de ochtend van de opname thuis nog een keer druppelt en dat u uw gebruikelijke medicijnen voor die dag meeneemt naar het ziekenhuis. U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Dagbehandeling, op de 1e verdieping in de kliniek (daar waar de patiënten opgenomen liggen), voor een dagopname in het ziekenhuis. Daar wordt u ontvangen door een verpleegkundige. Kleding Tijdens de operatie mag u in principe uw eigen kleding aanhouden. U wordt verzocht loszittende bovenkleding te dragen met opstroopbare mouwen, in verband met de bewaking van uw hartslag en bloeddruk. Als u een operatie onder algehele narcose ondergaat, krijgt u operatiekleding aan. Het is niet toegestaan om tijdens de operatie make-up te dragen. Medicatie De verpleegkundige stopt een klein pilletje achter uw ooglid. Dit zorgt ervoor dat de pupil van het te opereren oog wijd wordt. Deze medicatie heeft een inwerktijd van minimaal één uur. Hoorapparaat Eventuele hoorapparaten aan de kant van de operatie moet u voor de operatie uit doen. De operatie U krijgt een doek op uw gezicht met een opening waardoor de operatie plaatsvindt. Als u onder narcose bent zult u dit niet merken, bij een plaatselijke verdoving bent u zich hiervan bewust. Mocht u last hebben van claustrofobie, dan kan dit een reden zijn om van tevoren al voor algehele narcose te kiezen. De staar wordt door een kleine opening in gedeelten verwijderd, waarna een flexibel kunstlensje wordt ingebracht. Doordat de wond zeer klein is zal in principe geen hechting nodig zijn. Na de operatie, die ongeveer minuten duurt, gaat u terug naar de afdeling met een verbandje en een plastic kapje op het geopereerde oog. Dit mag u de volgende ochtend zelf verwijderen. Al duurt de operatie zelf maar minuten, de voorbereiding en nazorg nemen meer tijd in beslag. Houdt u er rekening mee dat u een groot deel van de dag in het ziekenhuis zult zijn. Als de operatie zonder problemen is verlopen en u heeft geen narcose gehad, kunt u dezelfde dag naar huis. Bij eventuele narcose beslist de anesthesist wanneer u naar huis mag. Als u naar huis gaat, dan krijgt u van de afdelingssecretaresse een afsprakenkaartje mee, met daarop een controleafspraak op de polikliniek Oogheelkunde.

4 Na de operatie De ochtend na de operatie haalt u zelf het verband van het oog, tenzij u in het ziekenhuis bent gebleven, dan wordt dit door een verpleegkundige gedaan. De dag na de operatie begint u met nabehandelen met dezelfde druppels die u al vóór de operatie heeft gebruikt. Het is belangrijk dat u die strikt volgens het voorschrift gebruikt. Dit voorkomt infectie en vermindert de kans op een ontsteking. Druppelvoorschrift: De eerste twee weken beide druppels drie maal per dag. De derde week beide druppels twee maal per dag. Na de derde week mag u stoppen met beide druppels. Leefregels na de operatie Niet in het oog wrijven. Twee weken s nachts alleen het plastic kapje over het oog plakken met de pleister die u al in huis heeft. Dit om te voorkomen dat u in uw slaap per ongeluk in het oog wrijft. Let op: geen verbandje onder het kapje! Twee weken niet zwemmen. Twee weken geen make-up op uw ogen. Advies om niet naar het buitenland te gaan binnen 2-3 weken na de operatie. Verder zijn er géén beperkingen, dus: u mag douchen en uw haren wassen; u mag tillen, bukken en persen; u mag direct weer aan het werk; u mag met het geopereerde oog zoveel kijken als u wilt. De opticien kan het brillenglas voor het geopereerde oog na ongeveer 6 weken aanpassen. Risico s en complicaties Een staaroperatie is één van de veiligste operaties. Bij meer dan 97% van de patiënten verlopen de operatie en het herstel zonder problemen. Toch kunnen tijdens en na een staaroperatie complicaties optreden. Tijdens de operatie Een scheurtje in het lenszakje tijdens het verwijderen van de staar waardoor lensbrokjes naar achteren zakken. Meestal zullen deze in een academisch ziekenhuis door een meer specialistische ingreep verwijderd moeten worden. Een scheurtje in het lenszakje na het verwijderen van de staar, waardoor geen vouwlensje geplaatst kan worden. Er wordt dan een iets groter lensje gebruikt waardoor een hechting noodzakelijk is. Hoornvliesvertroebeling tijdens de ingreep. Het zicht voor de chirurg wordt minder en er kan mogelijk geen lensje geplaatst worden. Dit gebeurt dan tijdens een tweede operatie.

5 Na de operatie Merkt u één van onderstaande afwijkingen binnen vier weken na de operatie, neem dan telefonisch contact met de (dienstdoende) oogarts. Toenemende pijn en/of roodheid van het oog. Toenemend wazig zien. Een pupil die niet rond is. Het zien van zwarte vlekken, zwarte draden en/of lichtflitsen indien u uw oog gestoten heeft. Na de operatie is er een zeer kleine kans op een ontsteking in het oog. U merkt dit door plotseling zeer slecht zien, pijn, roodheid en soms pus. Kleine wisselingen in scherpte, matige roodheid en een zandkorrel gevoel zijn normaal en niet alarmerend. Deze klachten kunnen wel tot enkele maanden na de operatie aanhouden. Nastaar Enkele maanden of soms jaren na de staaroperatie kunnen nieuwe troebelingen op het lenszakje ontstaan. Deze nastaar kan door middel van een pijnloze laserbehandeling verwijderd worden. Zie hiervoor ook de folder Nastaar. Bril dragen De eigen ooglens kan zich, afhankelijk van uw leeftijd, aanpassen aan de afstand. Een kunstlens kan dit niet. Houdt u er rekening mee dat u na een staaroperatie, indien u in de verte scherp ziet, toch een leesbril nodig kunt hebben. Omgekeerd kan ook voorkomen: u ziet dichtbij scherp, maar om veraf scherp te kunnen zien heeft u een vertebril nodig. Het kan ook voorkomen dat u voor zowel voor in de verte als voor dichtbij een bril nodig heeft. Torische en multifocale implantlenzen Voor een kleine patiëntengroep bestaat er de mogelijkheid voor het implanteren van torische (voor hoge cilinders) of multifocale (tegelijkertijd scherper zien voor veraf en dichtbij) implantlenzen. Deze implantlenzen hebben een eigen financiële bijdrage en worden door ons niet toegepast. Dit gebeurt voornamelijk in academische ziekenhuizen na een zorgvuldige medische selectie. Indien gewenst kunnen we u hiervoor doorverwijzen. Vragen en problemen Bij dringende problemen in de eerste 24 uur na de operatie belt u: Overdag: polikliniek Oogheelkunde via T Buiten kantoortijd: afdeling Spoedeisende Hulp (via de receptie) T Overige vragen Voor overige, niet dringende, vragen neemt u contact op met uw eigen huisarts of met de polikliniek Oogheelkunde (op werkdagen van en van uur) T

6 Kosten In Nederland worden de meeste ziekenhuisbehandelingen rechtstreeks met de zorgverzekeraar afgehandeld. Niet alle ingrepen en behandelingen vallen onder het basispakket en daarbij heeft u een eigen risico. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u voor een (volledige) vergoeding van uw behandeling in ons ziekenhuis in aanmerking komt. Bent u onverzekerd dan krijgt u zelf de rekening van uw behandeling toegestuurd. Voor de vergoeding van ziekenhuiszorg heeft u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts of andere specialist. Neem altijd uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) en uw verzekeringspas mee bij een bezoek aan het ziekenhuis. Meer informatie vindt u op Interessante websites Informatie over de behandeling staat op de website van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. Kijk op en zoek op Specialismen Oogheelkunde. U vindt daar ook links naar de websites van patiëntenorganisaties. Bronvermelding Deze folder is gebaseerd op informatie van Polikliniek Oogheelkunde. September 2015 Zuwe Hofpoort Ziekenhuis Polanerbaan GN Woerden T I

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar.

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar. CATARACT-OPERATIE (GRIJZE STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING U heeft van uw oogarts te horen gekregen, dat u een oogoperatie moet ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de wijze waarop de operatie

Nadere informatie

Staaroperatie. Oogheelkunde

Staaroperatie. Oogheelkunde Oogheelkunde Staaroperatie Binnenkort wordt u opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor een staaroperatie. In deze folder kunt u meer lezen over wat staar is en over de gang van zaken rondom de operatie.

Nadere informatie

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract PATIËNTEN INFORMATIE Staar Cataract Algemeen Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over staar (cataract) en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Staaroperatie in dagbehandeling. Centrumlocatie

Staaroperatie in dagbehandeling. Centrumlocatie Staaroperatie in dagbehandeling Centrumlocatie Met uw behandelend oogarts heeft u afgesproken dat u binnenkort wordt geopereerd aan staar (cataract) op de afdeling "Chirurgische Dagbehandeling". In deze

Nadere informatie

staaroperatie in dagopname

staaroperatie in dagopname patiënteninformatie staaroperatie in dagopname Uw oogarts heeft bij u staar geconstateerd. U heeft met uw arts afgesproken dat u een staaroperatie aan uw oog krijgt. Hoe moet u zich voorbereiden? Hoe gaat

Nadere informatie

Staar Radboud universitair medisch centrum

Staar Radboud universitair medisch centrum Staar Deze folder is mede tot stand gekomen door het Oogziekenhuis in Rotterdam. Inhoudsopgave Staar 3 Oorzaken 3 Type lenzen 4 Intakegesprek 6 Behandeling 7 Nazorg 8 Staar Staar (ook wel cataract genoemd)

Nadere informatie

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar.

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar. Staar (cataract) Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie...

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie... Cataract Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is cataract?... 1 3 Ouderdomsstaar... 2 4 Wanneer behandelen... 2 5 Behandeling... 2 6 Voor de operatie... 3 7 Lensmeting... 4 8 Lenskeuze... 4 9 Overzicht

Nadere informatie

Vlekken en flitsen in het oog en netvliesloslating

Vlekken en flitsen in het oog en netvliesloslating Oogheelkunde Vlekken en flitsen in het oog en netvliesloslating Deze folder gaat over vlekken en flitsen in het oog en netvliesloslating en is aanvullend op de mondelinge informatie die u van uw oogarts

Nadere informatie

Staaroperatie klinisch. Centrumlocatie

Staaroperatie klinisch. Centrumlocatie Staaroperatie klinisch Centrumlocatie Met uw behandelend oogarts heeft u afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan staar (cataract). In deze folder vindt u de informatie die u

Nadere informatie

Poliklinische Staaroperatie

Poliklinische Staaroperatie Oogheelkunde Poliklinische Staaroperatie U krijgt een staaroperatie aan uw linkeroog / rechteroog Datum operatie:... Tijd:... Datum en tijd 1e controle:... Datum en tijd 2e controle:... Binnenkort komt

Nadere informatie

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie Staar (cataract) ZorgSaam 1 STAAR (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden,

Nadere informatie

STAAROPERATIE MET OOGDRUPPELS ALS VERDOVING

STAAROPERATIE MET OOGDRUPPELS ALS VERDOVING STAAROPERATIE MET OOGDRUPPELS ALS VERDOVING FRANCISCUS VLIETLAND Wat is staar? In het oog bevindt zich direct achter de pupil (het zwarte rondje in het midden van uw oog) een lens. De lens bestaat uit

Nadere informatie

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie.

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie. STAAR (CATARACT) Door middel van deze folder wil het Spijkenisse Medisch Centrum u informeren over staar en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig te lezen. Wat is staar

Nadere informatie

Staar diagnose en operatie algehele verdoving: narcose Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Staar diagnose en operatie algehele verdoving: narcose Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Staar diagnose en operatie algehele verdoving: narcose Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis De patiënteninformatie over staar bestaat uit 2 delen: In deze folder kunt u lezen wat staar is en hoe

Nadere informatie

Staaroperatie. Wat is staar? Oorzaken. Onderzoek. Ouderdomsstaar

Staaroperatie. Wat is staar? Oorzaken. Onderzoek. Ouderdomsstaar Staaroperatie Wat is staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens die door middel van een operatie vervangen kan worden door een kunstlens. Deze nieuwe lens wordt op de polikliniek aangemeten door

Nadere informatie

Informatie over staar (Cataract)

Informatie over staar (Cataract) Bij u is de diagnose ouderdomsstaar gesteld. Uw oogarts heeft u verteld wat voor aandoening dit is en wat er eventueel aan te doen is. In deze brochure kunt u deze informatie nog eens doorlezen. Heeft

Nadere informatie

Staaroperatie. door J. v.d. Meer, oogarts H.84352.1111

Staaroperatie. door J. v.d. Meer, oogarts H.84352.1111 Staaroperatie door J. v.d. Meer, oogarts H.84352.1111 Inleiding De oogarts heeft u verteld dat u staar (cataract) heeft. Dit betekent dat de ooglens troebel is geworden. Hierdoor kunt u niet zo goed meer

Nadere informatie

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis De patiënteninformatie over staar bestaat uit 2 delen: In de folder Staar diagnose en operatie

Nadere informatie

Wat is staar Oorzaken Verschijnselen

Wat is staar Oorzaken Verschijnselen Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien

Nadere informatie

STAAROPERATIE met OOGDRUPPELS ALS VERDOVING

STAAROPERATIE met OOGDRUPPELS ALS VERDOVING STAAROPERATIE met OOGDRUPPELS ALS VERDOVING 1040 Wat is staar? In het oog bevindt zich direct achter de pupil (het zwarte rondje in het midden van uw oog) een lens. De lens bestaat uit lenseiwit, omgeven

Nadere informatie

Cataract (staar) al rond hun veertigste dat de ooglens troebel wordt, maar meestal doen de 169-121214

Cataract (staar) al rond hun veertigste dat de ooglens troebel wordt, maar meestal doen de 169-121214 Cataract (staar) In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de aandoening cataract (staar) en de behandeling daarvan. Wij adviseren u de informatie zorgvuldig te lezen.

Nadere informatie

Staar / cataract. Oogheelkunde. Afspraak operatie. Inleiding. Staar / cataract

Staar / cataract. Oogheelkunde. Afspraak operatie. Inleiding. Staar / cataract Oogheelkunde Staar / cataract Afspraak operatie Inleiding In overleg met uw oogarts heeft u besloten dat een staaroperatie (cataract) bij u zal plaatsvinden. Uw oogarts heeft u al informatie gegeven over

Nadere informatie

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde De staaroperatie Afdeling Oogheelkunde Inhoudsopgave Inleiding 3 Staar 3 Wat is staar? 3 Ouderdomsstaar 3 Wanneer behandelen? 4 De operatie 4 Voorbereiding op de operatie 4 Opname en anesthesie 4 Voorbereidingen

Nadere informatie

STAAROPERATIE met anesthesie

STAAROPERATIE met anesthesie STAAROPERATIE met anesthesie 253 Wat is staar? In het oog bevindt zich direct achter de pupil (het zwarte rondje in het midden van uw oog) een lens. De lens bestaat uit lenseiwit, omgeven door een kapsel

Nadere informatie

Vitrectomie (Glasvochtoperatie) bij storende glasvochttroebelingen

Vitrectomie (Glasvochtoperatie) bij storende glasvochttroebelingen Vitrectomie (Glasvochtoperatie) bij storende glasvochttroebelingen Deze folder geeft algemene informatie over een glasvochtoperatie (vitrectomie) van storende glasvochttroebelingen en wat u van deze operatie

Nadere informatie

Staaroperatie. Wat is staar? Onderzoek. Oorzaken. Wanneer behandelen? Ouderdomsstaar. Behandeling. oogheelkunde

Staaroperatie. Wat is staar? Onderzoek. Oorzaken. Wanneer behandelen? Ouderdomsstaar. Behandeling. oogheelkunde Staaroperatie Wat is staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens die door middel van een operatie vervangen kan worden door een kunstlens. Deze nieuwe lens wordt op de polikliniek aangemeten door

Nadere informatie

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar.

Figuur 1. Een normaal oog met het hoornvlies (cornea), de pupil, de lens en het netvlies (retina). De lens is troebel bij grijze staar. Patiënteninformatie CATARACT-OPERATIE (GRIJZE STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING U heeft van uw oogarts te horen gekregen dat u een oogoperatie moet ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de wijze

Nadere informatie

Staaroperatie. oogheelkunde

Staaroperatie. oogheelkunde Staaroperatie Vlak achter de pupil en de iris, zit de ooglens. Vertroebeling van deze ooglens wordt staar of cataract genoemd. Daardoor wordt het zien waziger en grauwer van kleur. Door middel van een

Nadere informatie

Staar diagnose en operatie verdoving met injectie. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Staar diagnose en operatie verdoving met injectie. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Staar diagnose en operatie verdoving met injectie Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis De patiënteninformatie over staar bestaat uit 2 delen: In deze folder kunt u lezen wat staar is en hoe de

Nadere informatie

Zorg na staaroperatie (deel 2)

Zorg na staaroperatie (deel 2) Zorg na staaroperatie (deel 2) De schriftelijke informatie over de staaroperatie (cataractoperatie) bestaat uit 2 delen: Het 1 ste deel gaat over wat staar is en hoe de operatie verloopt. Het 2 de deel

Nadere informatie

Staaroperatie (Cataract)

Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Inleiding In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens

Nadere informatie

Oogheelkunde. Staaroperatie informatiemap. Locatie Purmerend

Oogheelkunde. Staaroperatie informatiemap. Locatie Purmerend Oogheelkunde Staaroperatie informatiemap Locatie Purmerend Inhoudsopgave Bladzijde Afspraken en controles bij uw staaroperatie: 2 Hoofdstuk 1: Algemene informatie 3 1.1. De diagnose 3 1.2. Een staaroperatie

Nadere informatie

(OOGZIEKTEN) CATARACT (STAAR) Brochure cataract l Ziekenhuis Oost-Limburg

(OOGZIEKTEN) CATARACT (STAAR) Brochure cataract l Ziekenhuis Oost-Limburg (OOGZIEKTEN) CATARACT (STAAR) Brochure cataract l Ziekenhuis Oost-Limburg 1 INHOUDSTAFEL 1. Wat is cataract of staar 3 2. Wat zijn de verschijnselen 4 3. De behandeling van staar 4 3.1 Techniek 4 3.2 Post-operatieve

Nadere informatie

Cataractoperatie. Oftalmologie Campus Oostende. Wat is cataract?

Cataractoperatie. Oftalmologie Campus Oostende. Wat is cataract? Oftalmologie Campus Oostende Dr. Claire Miroir Dr. Stefaan Reynders Dr. Katty Bourgoignie Dr. Pieter Lambrecht Afspraken t: 059 55 51 22 Oftalmologie.oostende@azsintja.be operatie Wat is cataract? In het

Nadere informatie

Staaroperatie Cataract (grijze staar)

Staaroperatie Cataract (grijze staar) Staaroperatie Cataract (grijze staar) Oogheelkundig centrum Locatie Eindhoven Uw staaroperatie wordt uitgevoerd door: Stoppen bloedverdunners: O ja O nee Eerste ingreep: O linkeroog O rechteroog Verdoving:

Nadere informatie

Wat is staar? De operatietechniek Verdovingstechniek Druppelverdoving niet

Wat is staar? De operatietechniek Verdovingstechniek Druppelverdoving niet Staaroperatie Wat is staar? Staar is een vertroebeling van de ooglens, die meestal op latere leeftijd optreedt. Aandoeningen, zoals suikerziekte (diabetes) en het gebruik van medicijnen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Wanneer het gezichtsvermogen door de cataract verminderd is, kan een operatie meestal aanzienlijke verbetering geven.

Wanneer het gezichtsvermogen door de cataract verminderd is, kan een operatie meestal aanzienlijke verbetering geven. DIENST OOGZIEKTEN Campus Brugge STAFLEDEN Dr. Dewachter Anne Dr. Lafaut Bart Dr. Vandelanotte Sylvie Dr. Reyniers Rudolf Dr. Van de Veire Sara Dr. De Craene Sophie MEDEWERKERS Dr. Miroir Claire Dr. Kempeneers

Nadere informatie

BEHANDELFOLDER. Staar (Cataract)

BEHANDELFOLDER. Staar (Cataract) BEHANDELFOLDER Staar (Cataract) Voor de operatie Voor de operatie wordt een lensmeting bij u gedaan door de optometrist of TOA (Technisch Oogheelkundig Assistent). Aan beide ogen worden een aantal pijnloze

Nadere informatie

Wat is staar. Oorzaken. Verschijnselen

Wat is staar. Oorzaken. Verschijnselen Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien

Nadere informatie

Staaroperatie. Wat is staar? Staar wordt ook wel cataract genoemd. Het is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunt u niet meer scherp zien.

Staaroperatie. Wat is staar? Staar wordt ook wel cataract genoemd. Het is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunt u niet meer scherp zien. Staaroperatie In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie. Wat is staar?

Nadere informatie

Staaroperatie (Cataract)

Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Inleiding In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens

Nadere informatie

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar Informatie Cataract Ouderdomsstaar Staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen

Nadere informatie

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam

De staaroperatie. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam De staaroperatie Afdeling Oogheelkunde Locatie Purmerend/Volendam Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw oog. In deze folder vindt u meer informatie over de gang van zaken rond de operatie. De

Nadere informatie

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract)

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract) Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract) Wat is staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder

Nadere informatie

Informatie over de staaroperatie

Informatie over de staaroperatie Informatie over de staaroperatie Inhoudsopgave Bladzijde Afspraken en controles bij uw staaroperatie: 2 Hoofdstuk 1: Algemene informatie 3 1.1. De diagnose 3 1.2. Een staaroperatie 3 1.3. Vervoer naar

Nadere informatie

Staaroperatie (cataractoperatie)

Staaroperatie (cataractoperatie) Staaroperatie (cataractoperatie) De behandeling Ouderdomsstaar is goed te behandelen. Een cataractoperatie kan het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. Bij de operatie verwijdert de oogarts de

Nadere informatie

H.263350.1015. Staaroperatie

H.263350.1015. Staaroperatie H.263350.1015 Staaroperatie Inleiding Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen

Nadere informatie

Staaroperatie Cataract (grijze staar)

Staaroperatie Cataract (grijze staar) Staaroperatie Cataract (grijze staar) Oogheelkundig centrum Locatie Eindhoven Uw staaroperatie wordt uitgevoerd door: Stoppen bloedverdunners: O ja O nee Eerste ingreep: O linkeroog O rechteroog Verdoving:

Nadere informatie

Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal

Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal Adressen De adressen van onze locaties kunt u vinden op www.oogziekenhuiszonnestraal.nl Algemeen correspondentieadres Postbus 413, 1200 AK Hilversum E-mail: info@oogziekenhuiszonnestraal.nl

Nadere informatie

Staaroperatie met algehele anesthesie (narcose)

Staaroperatie met algehele anesthesie (narcose) Staaroperatie met algehele anesthesie (narcose) 2 Uw behandelend arts heeft voorgesteld om een staaroperatie te laten uitvoeren. Deze folder geeft u nog eens de informatie die de oogarts en de assistente

Nadere informatie

Oogheelkunde. Informatie voor patiënten die een staaroperatie moeten ondergaan

Oogheelkunde. Informatie voor patiënten die een staaroperatie moeten ondergaan Oogheelkunde Informatie voor patiënten die een staaroperatie moeten ondergaan Geachte patiënt, U staat bij ons op de wachtlijst voor een staaroperatie. Het is nodig dat u goed kennis neemt van het volgende.

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER. Informatiefolder staar (cataract)

INFORMATIEFOLDER. Informatiefolder staar (cataract) INFORMATIEFOLDER Informatiefolder staar (cataract) Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de ooglens. Deze lens is normaal gesproken helder en doorzichtig. Daardoor kan het licht er probleemloos doorheen

Nadere informatie

Cataract Oogheelkunde

Cataract Oogheelkunde Cataract Oogheelkunde Beter voor elkaar Inhoudsopgave 1.1 Wat is Cataract (grijze staar)? 3 1.2 Verschijnselen 3 1.3 Wanneer behandelen 4 1.4 De operatie 5 2.1 Na de operatie 7 2.2 Druppelinstructie 11

Nadere informatie

Inleiding Ouderdomsstaar

Inleiding Ouderdomsstaar Staar Inleiding Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en

Nadere informatie

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar Informatie Cataract Ouderdomsstaar Staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen

Nadere informatie

CATARACT-OPERATIE (STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING

CATARACT-OPERATIE (STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING Patiënteninformatie CATARACT-OPERATIE (STAAROPERATIE) IN DAGBEHANDELING U heeft van uw oogarts te horen gekregen dat u een oogoperatie moet ondergaan. In deze folder vindt u informatie over de wijze waarop

Nadere informatie

Cataract Oogheelkunde

Cataract Oogheelkunde Cataract Oogheelkunde Beter voor elkaar Inhoudsopgave 1 1 Wat is Cataract (grijze staar)? 3 1.2 Verschijnselen 3 1.3 Wanneer behandelen 4 1.4 De operatie 5 2.1 Na de operatie 7 2.2 Druppelinstructie 11

Nadere informatie

Informatiebrochure. PREMIUM lenzen

Informatiebrochure. PREMIUM lenzen Informatiebrochure PREMIUM lenzen Inhoudsopgave INLEIDING 3 STAAROPERATIE MET STANDAARD (MONOFOCALE) IMPLANTLENS 4 GEEN BRIL NA EEN STAAROPERATIE: PREMIUM LENZEN BIJ OOGKLINIEK DE HORSTEN 5 EEN MONOFOCAAL

Nadere informatie

Informatie over de staaroperatie (deel 1)

Informatie over de staaroperatie (deel 1) Informatie over de staaroperatie (deel 1) De schriftelijke informatie over de staaroperatie (cataractoperatie) bestaat uit 2 delen: Het 1 ste deel gaat over wat staar is en hoe de operatie verloopt. Het

Nadere informatie

Staaroperatie Algemene patiënten informatie

Staaroperatie Algemene patiënten informatie Staaroperatie Algemene patiënten informatie Inhoudsopgave blz. Wat is staar? 4 Verschijnselen 4 Diagnose 5 De behandeling 6 Verdoving 8 Vóór de operatie 10 De lensmeting 10 Intake gesprek 11 Medicatie

Nadere informatie

Cataract operatie OOGHEELKUNDE. Behandeling van staar

Cataract operatie OOGHEELKUNDE. Behandeling van staar OOGHEELKUNDE Cataract operatie Behandeling van staar In overleg met uw oogarts heeft u besloten dat er een cataractoperatie bij u zal plaatsvinden. In deze folder vindt u specifieke informatie omtrent

Nadere informatie

Poliklinische Staaroperatie

Poliklinische Staaroperatie Oogheelkunde Poliklinische Staaroperatie U krijgt een staaroperatie aan uw linkeroog / rechteroog Deze informatie is ook te vinden in de JBZ Zorgapp. www.jbzzorgapp.nl Datum operatie:... Tijd:... Datum

Nadere informatie

Poliklinische operatiekamer. Staar operatie (POK) Een voorbeeld van staar

Poliklinische operatiekamer. Staar operatie (POK) Een voorbeeld van staar Poliklinische operatiekamer Staar operatie (POK) Een voorbeeld van staar 152503 02022016 Algemene informatie U bent op de wachtlijst geplaatst voor een staaroperatie. In deze folder willen wij u informeren

Nadere informatie

Staaroperatie. Wat is staar? Staar wordt ook wel cataract genoemd. Het is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunt u niet meer scherp zien.

Staaroperatie. Wat is staar? Staar wordt ook wel cataract genoemd. Het is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor kunt u niet meer scherp zien. Staaroperatie In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie. Wat is staar?

Nadere informatie

Maatschap Oogheelkunde. Staaroperatie in het Behandelcentrum O.K.

Maatschap Oogheelkunde. Staaroperatie in het Behandelcentrum O.K. Maatschap Oogheelkunde Staaroperatie in het Behandelcentrum O.K. Inhoudsopgave pagina Inleiding 3 Algemeen 3 Voor de operatie 5 Voorbereiding thuis 6 De dag van de operatie 6 De operatie 7 Na de operatie

Nadere informatie

De behandeling van staar

De behandeling van staar De behandeling van staar Mensen zien. Mensen laten zien. U heeft keuze in kunstlenzen Oogziekenhuis Zonnestraal biedt u keuze uit diverse kunstlenzen van hoge kwaliteit. Hierbij worden twee typen lenzen

Nadere informatie

Oogheelkunde. Staar. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Oogheelkunde. Staar. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Oogheelkunde Staar Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Deze folder geeft u informatie over het ziektebeeld staar en de gang van zaken vóór, tijdens

Nadere informatie

Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers

Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers Staaroperatie (lokale anesthesie) Oogarts: Dr Bolmers Voorbereiding Biometrie Datum: Lokatie Tilburg route 6 Recept oogdruppels Medicijnlijst Ingevuld meebrengen a.u.b op afspraak biometrie Zo spoedig

Nadere informatie

Cataract ( grijze staar)

Cataract ( grijze staar) Cataract ( grijze staar) In dit informatieboekje kunt u alles lezen over staar en over de staaroperatie die u binnenkort zult ondergaan. Leest u alles zorgvuldig door en mocht u na het lezen van deze informatie

Nadere informatie

Staaroperatie (lokale anesthesie)

Staaroperatie (lokale anesthesie) Staaroperatie (lokale anesthesie) Voorbereiding Biometrie Datum: Tijd Locatie Tilburg route 6 recept oogdruppels medicijnlijst. Ingevuld meebrengen a.u.b op afspraak biometrie Operatie Afspraak operatie

Nadere informatie

Geachte mevrouw/meneer,

Geachte mevrouw/meneer, Staaroperatie Inhoudsopgave blz. Wat is staar 4 Verschijnselen 4 Diagnose 6 De behandeling 6 Verdoving 8 Vóór de operatie 10 De lensmeting 10 Medicatie 11 De operatie 11 Na de operatie 12 Risico s van

Nadere informatie

Maatschap Oogheelkunde. Staaroperatie in het Behandelcentrum O.K.

Maatschap Oogheelkunde. Staaroperatie in het Behandelcentrum O.K. Maatschap Oogheelkunde Staaroperatie in het Behandelcentrum O.K. Algemeen Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder

Nadere informatie

Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum

Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum Staaroperatie In het Oogheelkundig Dagcentrum Binnenkort ondergaat u een staaroperatie. Deze zal plaatsvinden in het Oogheelkundig Dagcentrum van Meander Medisch Centrum in Baarn. Ter voorbereiding kunt

Nadere informatie

H Staaroperatie

H Staaroperatie H.263350.1117 Staaroperatie Inleiding Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die

Nadere informatie

Staaroperatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Staaroperatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Staaroperatie Informatie voor patiënten F0356-3415 februari 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Staaroperatie met lokale verdoving

Staaroperatie met lokale verdoving Staaroperatie met lokale verdoving Uw behandelend arts heeft voorgesteld om een staaroperatie bij u te laten verrichten. Deze folder geeft u nog eens de informatie die de oogarts en de assistente in CWZ

Nadere informatie

Staar (cataract) Oogheelkunde. 3135i OOG.001/0115

Staar (cataract) Oogheelkunde. 3135i OOG.001/0115 Staar (cataract) Oogheelkunde 1 In deze folder vindt u informatie over staar (cataract) en de behandeling daarvan. Laat ook uw partner, familie of andere begeleiders deze folder lezen, zodat zij goed op

Nadere informatie

Richtlijnen bij een staaroperatie. Sieraden zoals ringen, kettingen en dergelijke thuislaten

Richtlijnen bij een staaroperatie. Sieraden zoals ringen, kettingen en dergelijke thuislaten Richtlijnen bij een staaroperatie Sieraden zoals ringen, kettingen en dergelijke thuislaten Inleiding Binnenkort komt u naar de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Lucas voor een staaroperatie, ook wel

Nadere informatie

Staar. Oogheelkunde. Wat is staar

Staar. Oogheelkunde. Wat is staar Oogheelkunde Staar Wat is staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we

Nadere informatie

Voorbereiding staaroperatie. Poli Oogheelkunde

Voorbereiding staaroperatie. Poli Oogheelkunde 00 Voorbereiding staaroperatie Poli Oogheelkunde 1 De informatie in deze folder is bedoeld om de gang van zaken rond de staaroperatie uit te leggen en is een aanvulling op de folder: " Staar / cataract"

Nadere informatie

Macula pucker Radboud universitair medisch centrum

Macula pucker Radboud universitair medisch centrum Macula pucker Deze folder is mede tot stand gekomen door het oogziekenhuis Rotterdam. Wat is een macula pucker? Licht komt door het hoornvlies, de lens en het glasvocht op het netvlies terecht. Het netvlies

Nadere informatie

Informatiefolder staar (cataract)

Informatiefolder staar (cataract) INFORMATIEFOLDER Informatiefolder staar (cataract) OPSIS Oogziekenhuis Westelijk Halfrond 105 1183 HR Amstelveen Tel.: 088-6649674 www.opsisoogziekenhuis.nl info@opsisoogziekenhuis.nl Wat is staar? Voor

Nadere informatie

Ouderdomsstaar en de staaroperatie

Ouderdomsstaar en de staaroperatie Oogheelkunde Ouderdomsstaar en de staaroperatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is staar?... 4 Ouderdomsstaar... 5 Wanneer is behandeling van staar nodig?... 6 Behandeling... 6 Lensmeting... 7 Aandachtspunten

Nadere informatie

Cataract (staar) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Cataract (staar) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Cataract (staar) T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Staar (cataract) en de behandeling van staar

Staar (cataract) en de behandeling van staar Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Staar (cataract) en de behandeling van staar z Wat is staar? 1 Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit een heldere en doorzichtige

Nadere informatie

Richtlijnen bij een staaroperatie (cataract)

Richtlijnen bij een staaroperatie (cataract) Richtlijnen bij een staaroperatie (cataract) graag medicijnenlijst en dit boekje meenemen 2 Geachte Op dinsdag wordt u vanwege staar geopereerd. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving/narcose.

Nadere informatie

Nastaar. Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Nastaar. Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Nastaar Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Wat is nastaar? In het oog zit de lens achter de iris. Om de lens zit een cellofaandun kapsel (zie tekening). hoornvlies netvlies iris lens Als de lens troebel

Nadere informatie

Staar (cataract) en staaroperatie VUmc

Staar (cataract) en staaroperatie VUmc Staar (cataract) en staaroperatie VUmc 2 Inhoud Staar (cataract) 4 Oorzaken 5 Verschijnselen 6 Onderzoek en diagnose 8 Vooronderzoek bij staaroperatie 9 Staaroperatie 11 Dag van de operatie 13 Voorbereiding

Nadere informatie

Cataract (staar) Locatie Zwijndrecht

Cataract (staar) Locatie Zwijndrecht Cataract (staar) Locatie Zwijndrecht Albert Schweitzer ziekenhuis December 2014 pavo 0648 Voorbereiding Wij vragen u met het volgende rekening te houden: U mag tijdens de operatie geen sieraden, ringen

Nadere informatie

Wij vragen u met het volgende rekening te houden:

Wij vragen u met het volgende rekening te houden: Staaroperatie Voorbereiding Wij vragen u met het volgende rekening te houden: U mag tijdens de operatie geen sieraden, ringen en/of horloges dragen. Mobiele telefoons mogen niet mee naar de operatiekamer.

Nadere informatie

De nastaarbehandeling Met de laser kan de oogarts, zonder in het oog te snijden, de vertroebeling achter het kunstlensje wegpoetsen.

De nastaarbehandeling Met de laser kan de oogarts, zonder in het oog te snijden, de vertroebeling achter het kunstlensje wegpoetsen. NASTAAR 773 Wat is nastaar? Als de lens troebel wordt, noemen we dat staar (= cataract). Bij een staaroperatie wordt de troebele lens vervangen door een helder kunstlensje. Het kunstlensje wordt dan geplaatst

Nadere informatie

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Keuze implantlens Bij een staaroperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De oogarts heeft met u besproken dat u een staaroperatie krijgt, waarbij uw eigen troebele

Nadere informatie

Make-up...14 Bril...15 Normale symptomen na de operatie...16 Wazig of minder goed zien...16 Roodheid en irritatie...16 Pijnlijk oog of hoofdpijn...

Make-up...14 Bril...15 Normale symptomen na de operatie...16 Wazig of minder goed zien...16 Roodheid en irritatie...16 Pijnlijk oog of hoofdpijn... Staaroperatie Neptunuslaan 3 Huis ter Heideweg 42 Nijverheidslaan 97 receptie@oogkliniekheuvelrug.nl 3721 LG Bilthoven 3705 LZ Zeist 3903 AN Veenendaal www.oogkliniekheuvelrug.nl 030-870 05 40 030-744

Nadere informatie

Als uw oogarts spreekt over staar

Als uw oogarts spreekt over staar Als uw oogarts spreekt over staar 2 Wat is staar? Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken

Nadere informatie

Oogheelkunde. Locatie VUmc. Trabeculectomie. Om uw oogdruk te verlagen

Oogheelkunde. Locatie VUmc. Trabeculectomie. Om uw oogdruk te verlagen Oogheelkunde Locatie VUmc Trabeculectomie Om uw oogdruk te verlagen 2 Amsterdam UMC Oogheelkunde U heeft gehoord dat u glaucoom heeft Uw behandelend oogarts heeft uitgelegd dat u glaucoom heeft en welke

Nadere informatie

Cataract WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL

Cataract WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Cataract WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Hoe zien we? Als we naar een object kijken, weerkaatsen lichtstralen van dat object. De stralen komen via het hoornvlies in ons oog. De lens, achter het hoornvlies,

Nadere informatie

Infobrochure. Staaroperatie: lensimplantatie. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Staaroperatie: lensimplantatie. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Staaroperatie: lensimplantatie mensen zorgen voor mensen Wat is staar of cataract? Staar is een vertroebeling van de ooglens. De lens is dat deel van het oog, achter de pupilopening gelegen,

Nadere informatie

Nazorg bij een staaroperatie

Nazorg bij een staaroperatie U krijgt binnenkort een staaroperatie. Om ervoor te zorgen dat het herstel zo voorspoedig mogelijk verloopt, is het belangrijk dat u zich houdt aan een aantal leefregels en dat u uw oog goed verzorgt.

Nadere informatie