ONBETWIST Deliverable 5.4.1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONBETWIST Deliverable 5.4.1"

Transcriptie

1 Wiskunde D en de voorbereiding op een technische, universitaire studie: een analyse van het TUE onderwijsproject. ONBETWIST Werkpakket 5 Deliverable 5.4.1, Februari 2013 Hans Cuypers, Eindhoven University of Technology, Department of Mathematics and Computing Science Dirk Tempelaar, Maastricht University School of Business and Economics

2 Inleiding Het TUE onderwijsproject dat in academisch jaar 2012/2013 is uitgevoerd, heeft uit een tweetal onderdelen een bestaan: Een vrijwillige zomercursus die zich richtte op die eerstejaars studenten van de verschillende TUE opleidingen, welke rekening hielden met deficiënties in hun kennis van de VWO wiskunde stof; Een verplichte bijspijkercursus in het begin van het academische jaar, eveneens gericht op VWO leerstof. Het verplichtende karakter bestond eruit dat alle eerstejaars aan een ingangstoets moesten deelnemen, welke de beheersing van de VWO wiskunde leerstof toetste. Een voldoende resultaat op die ingangstoets werd vereist. In geval die voldoende niet werd behaald in de eerste afname, de eerste collegeweek in september, werd de gelegenheid geboden te herkansen in oktober. Om zich voor die herkansing voor te bereiden, werd dezelfde toetsgerichte oefenomgeving ter beschikking gesteld, als welke in de zomercursus is gebruikt. In de oefenomgeving konden de studenten tevens de leerstof oefenen, welke in het eerste TUE wiskunde van hun opleiding werd aangeboden. Naast de gegevens van het gebruik van de oefenomgeving, zowel in de zomer als tijdens de eerste wiskunde cursus, zijn data van die eerste wiskunde cursus, en vooropleiding gegevens, belangrijke inputs voor deze analyse. Wat die eerste wiskunde cursus betreft: al naar gelang de opleiding, betrof dat de cursus Calculus (2WAB0), met 503 deelnemers, of Calculus voor TBdk en MWT (2WBB0), met 989 deelnemers. Beide cursussen werden met een eindtoets afgesloten. Tabel 1 geeft een beeld van de aantallen studenten die hierbij in het geding waren. Tabel 1: deelnemers TUE onderwijsproject Activiteit Studenten Zomercursus 1059 Ingangstoets 1378 Oefenomgeving 1469 Herkansingstoets 424 Eindtoets 1304 Een ander belangrijk gegeven betreft de vooropleiding van de studenten. Van de in totaal 1566 bij enige activiteit betrokken studenten, heeft de grote meerderheid ofwel een Wiskunde B, ofwel een Wiskunde B & D vooropleiding. Gedetailleerde gegevens zijn in Tabel 2 te vinden. In de meeste analyses zal het onderscheid naar vooropleiding beperkt worden tot Wiskunde B, Wiskunde B & D, ofwel Overig.

3 Tabel 2: uitsplitsing naar vooropleiding Vooropleiding Studenten Wiskunde A 6 Wiskunde A & B 11 Wiskunde B 845 Wiskunde B & D 455 Wiskunde B1 16 Wiskunde B1, 2 23 Onbekend 210 Naast minder interessant, zijn de aantallen in de categorieën anders dan Wi B en Wi B & D te gering om zinvolle analyses op te doen. Gebruik van de Onbetwist oefenomgevingen Voor de zomercursus was een subset van ongeveer 250 opgaven uit de Onbetwist database geselecteerd, die alle betrekking hebben op de VWO leerstof. Alle opgaven zijn van het geparameteriseerde type, en dus geschikt om door een student herhaald gemaakt te worden, omdat bij iedere afname de context vernieuwd wordt. De oefenomgeving welke is ingezet parallel aan de eerste TUE wiskunde cursus is gebaseerd op ongeveer 400 opgaven uit de Onbetwist database, zowel op VWO leerstof als op nieuwe leerstof betrekking hebbend. Ook dit zijn geparameteriseerde opgaven, geschikt voor herhaalde oefening. Voor beide activiteiten is Moodle als e-learning omgeving gebruikt om de opgaven aan de studenten aan te bieden, en de Onbetwist MathDox omgeving is als player van de opgaven gebruikt.. In de analyses spelen log-gegevens voortgebracht door de afspeelomgeving een belangrijke rol. In Moodle en MathDox zijn dat een drietal verschillende data: Aantal opgaven door de student gedaan/geprobeerd Score behaald in de oefenpogingen Hoeveel tijd besteed aan het oefenen In beide activiteiten, zomercursus en oefenen tijdens cursus, is te zien dat alle drie de loggegevens sterk correleren: score en aantal opgaven heel sterk ( r > 0.9), tijd met beiden zeer aanzienlijk. Om toch over een onafhankelijk loggegeven te beschikken, is in een aantal analyses de tijdvariabele geherdefinieerd als een efficiency-variabele: efficiency = aantal opgaven / gebruikte tijd. Moodle en MathDox registreert herhaalde afnames van eenzelfde opgave als het werken aan een nieuwe opgave; zo kan het totaal aantal geprobeerde opgaven dus hoger liggen dan het aantal geselecteerde opgaven. Voor de zomercursus staan de gebruiksgegevens in Tabel 3.

4 Tabel 3: gemiddelde gebruiksgegevens zomercursus Indicator Alle Wi B Wi B & D studenten studenten studenten Aantal opgaven Totaalscore Tijd Efficiëntie Het gebruik van de oefenomgeving gedurende de zomercursus is beperkt; gemiddeld oefenen de studenten ongeveer een dag. Echter, de verdeling van de gebruiksdata is zeer scheef, met verreweg de grootste groep in de eerste klasse. Dat wordt geïllustreerd door Figuur 1 wat betreft de verdeling van het aantal opgaven: ongeveer 500 studenten, de helft van het aantal zomercursusdeelnemers, heeft tussen 1 en 20 opgaven geoefend. Aan de andere kant van de verdeling vinden we precies 100 studenten, die wel serieus de kans hebben gegrepen om gedurende de zomer bij te spijkeren: deze 100 studenten oefenen 20 tot zelfs 150 uur, en doen gemiddeld 143 opgaven. Figuur 1: verdeling aantal opgaven in zomercursus

5 In Tabel 3 is ook een onderscheid gemaakt naar vooropleiding. Er lijkt enige correctie plaats te vinden voor verschil in vooropleiding, in de zin dat studenten Wi B iets intensiever oefenen dan studenten Wi B & D; het verschil is echter beperkt. Wanneer we deze gebruiksgegevens vergelijken met die tijdens de reguliere TUE cursus, zien we dat die laatste gegevens op een veel hoger niveau liggen: zie Tabel 4. Tabel 4: gemiddelde gebruiksgegevens TUE wiskundecursus Indicator Alle Wi B Wi B & D studenten studenten studenten Aantal opgaven Totaalscore Tijd Efficiëntie Niet alleen neemt het aantal deelnemers sterk toe, ook en vooral de gemiddelden per deelnemer nemen fors toe. Zo besteden de studenten gemiddeld drie volle werkdagen in de oefenomgeving, waarbij ze gemiddeld 350 opgaven onder handen nemen. Ook worden de vooropleiding verschillen wat groter: studenten Wi B & D doen minder opgaven, maar behalen daarin wel een hogere score, in behoorlijk veel minder tijd, dan hun Wi B medestudenten. De verdeling blijft tenslotte scheef, zoals blijkt uit Figuur 2, maar lang niet zo scheef als die van de zomercursus: de piek van de verdeling ligt bij 290 opgaven.

6 Figuur 2: verdeling aantal opgaven in reguliere TUE cursus Statistische analyses van gebruiksdata Alle drie typen gebruiksdata, dus zowel het aantal geoefende opgaven, zoals in Figuren 2 en 3, maar ook oefentijd en oefenscore, vertonen een kenmerkende rechts-scheve verdeling: de meeste waarnemingen vallen bij de lage waarden, en een heel beperkt aantal studenten scoort hoog, maar dan ook meestal heel hoog. In het modelleren van zulke rechts-scheve verdelingen wordt meestal gebruik gemaakt van de logaritmische transformatie, om een meer symmetrische verdeling te creëren. We zullen dat hier ook doen. Nadeel is wel dat de statistische modellen die uit die analyses voortkomen, minder goed te interpreteren zijn. Verder valt op dat patronen in de gebruiksdata erg zwak zijn. Alle analyses gericht op het opsporen van verschillende tussen relevante groepen studenten (zoals verschillen in gebruik tussen studenten met een Wi B, en Wi B & D vooropleiding, of verschillen in gebruik tussen studenten die de starttoets niet halen, en zij die dat wel doen), resulteren in heel kleine verschillen. Om toch iets van patronen te herkennen, richten we de analyses primair op de variabele oefentijd, omdat daarin die verschillen nog het meest geprononceerd zijn. Een verschil dat klein is, maar wel uiterst consistent, is dat in oefentijd (logaritmische schaal) naar vooropleiding gedurende de zeven weken van de cursus. Figuur 3 laat het verloop van die variabele

7 in de tijd zien. Eveneens laat Figuur 3 het verschil in behaalde oefenscore tussen de twee vooropleidingen zien. Dat verschil is, op de laatste week na, nihil, hetgeen impliceert dat daar waar VWO B studenten meer oefentijd gebruiken dan VWO B & D studenten, dat verschil enkel voortkomt uit de geringere efficiëntie waarmee geoefend wordt VWOB VWOB&D VWOB VWOB&D Figuur 3: ontwikkeling van oefentijd en oefenscore over de weken, per vooropleiding (log schaal) Een alternatieve onderverdeling van de studentenpopulatie, is naar resultaat op de starttoets en de herkansing van die starttoets. We onderscheiden een viertal groepen studenten: Groep 1: starttoets onvoldoende, maar geen deelname herkansingstoets; Groep 2: starttoets voldoende; Groep 3: starttoets onvoldoende, herkansingstoets onvoldoende; Groep 4: starttoets onvoldoende, herkansingstoets voldoende. De (relatief kleine) eerste groep van dropouts onderscheidt zich enigszins van de andere drie groepen, maar opmerkelijk genoeg is er geen effect te zien van een correctie op het zakken op de starttoets door extra intensief van de oefenomgeving gebruik te maken: er zijn geen systematische verschillen tussen de gebruikersgegegevens van Groep 2, en die van Groepen 3 en 4 te signaleren: zie Figuur 4.

8 Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep W2Tijd W3Tijd W4Tijd W5Tijd W6Tijd W7Tijd Figuur 3: ontwikkeling van oefentijd over de weken, per resultaat starttoets (log schaal) Verbanden tussen gebruiksdata en cursusuitkomsten De starttoets afgenomen in week 1 verschaft een goed beeld van de wiskundige vaardigheden van de studenten: een simpel regressiemodel, dat eindtoetscijfer verklaart uit starttoetscijfer, verklaart 30,3% van alle variatie in het eindtoetscijfer, ongeacht vooropleidingsverschil, of verschil in type wiskunde vak. Aan de verklaringsgraad van de starttoets kan vooropleiding heel weinig toevoegen: wanneer we het regressiemodel uitbreiden met vooropleidingsverschillen, neemt de verklaarde variantie slechts marginaal toe, tot 33,2%. Wanneer we vervolgens het gebruik van de oefenomgeving aan het regressiemodel toevoegen, neemt de verklaringsgraag wederom wat toe, maar nu nog marginaler: het volledige model verklaart 33,3% van de variatie in eindcijfer. Als laatste is een uitsplitsing gemaakt naar de 17 verschillende studieprogramma s die in het onderwijsproject waren betrokken, om te bezien of er tussen studies nog variatie is opgetreden hoe met de starttoets, en het niet behalen ervan, is omgesprongen, maar ook daar zijn geen aanwijzingen voor gevonden. Resumerend: de modelleringsuitkomsten zijn niet makkelijk te interpreteren. Enerzijds is duidelijk dat de starttoets een uiterst krachtig diagnostisch instrument is: het verklaart een substantieel deel van de variatie in eindcijfer, veel meer dan vooropleiding. Moeilijk is echter te verklaren waarom de uitkomst van de starttoets, net zo min als vooropleiding, zo weinig relatie vertoont met de intensitieit waarin studentengebruik hebben gemaakt van de oefenomgeving. Eindconclusie Dit onderwijsproject is één van de zeer grootschalige onderwijsprojecten (meer dan 1000 deelnemers) die zeer intensief van de ONBETWIST database heeft gebruik gemaakt. Zowel de starttoets, als het wekenlijkse oefenmateriaal dat gedurence de eerste cursus wiskunde ter beschikking werd gesteld, en dat de studenten de kans bood om VWO leerstof te herhalen, als ook nieuwe leerstof in te oefenen, waren volledig samengesteld uit de ONBETWIST database. Hetzelfde

9 had gegolden voor de facultatieve zomercursus die daaraan voorafgaand was aangeboden. Was door het vrijwillige karakter het intensieve gebruik in de zomercursus gericht op een deel van de studentenpopulatie, dat in de reguliere cursus was dat zeker niet: gemiddeld werd er 24 uur per student geoefend. Succesvol was ook de afname en het gebruik van de startoets: uit de analyses blijkt die een zeer sterke diagnostische waarde te hebebn. Misschien wel te sterk: de starttoetsscore blijkt eigenlijk de enige goede voorspeller van het eindcijfer te zijn dat de studenten in hun eerste wiskunde vak behalen. Uit de statistische analyses komt geen helder beeld over hoe de studenten de informatie die ze verkregen hadden uit de starttoets hebben gebruikt om hun leerproces richting te geven, net zo min als er een beeld ontstaat hoe het gebruik van de oefenomgeving het eindcijfer heeft beinvloed. Verdere experimenten zullen hiervoor nodig zijn.

Experience Mathness: Oefen- en ingangstoetsing voor bachelor studenten TUE

Experience Mathness: Oefen- en ingangstoetsing voor bachelor studenten TUE Experience Mathness: Oefen- en ingangstoetsing voor bachelor studenten TUE ONBETWIST Werkpakket 5 Deliverable 5.3.3, April 2012 Dirk Tempelaar & Hans Cuypers Introductie Experience Mathness diende ter

Nadere informatie

ONBETWIST Deliverable 5.4.6

ONBETWIST Deliverable 5.4.6 Toetsgestuurd leren van statistiek, UM, UMC, semester 1, 2012/2013 ONBETWIST Werkpakket 5 Deliverable 5.4.6, Februari 2013 Dirk Tempelaar, Maastricht University School of Business and Economics Introductie

Nadere informatie

ONBETWIST Deliverable 5.4.3

ONBETWIST Deliverable 5.4.3 Toetsgestuurd leren van kwantitatieve methoden, UM, SBE, semester 1, 2012/2013 ONBETWIST Werkpakket 5 Deliverable 5.4.3, Februari 2013 Dirk Tempelaar, Maastricht University School of Business and Economics

Nadere informatie

ONBETWIST ONderwijs verbeteren met WISkunde Toetsen. Planning onderwijs testfase 1. Deliverable 4.2. Evert van de Vrie. ONBETWIST Deliverable 4.

ONBETWIST ONderwijs verbeteren met WISkunde Toetsen. Planning onderwijs testfase 1. Deliverable 4.2. Evert van de Vrie. ONBETWIST Deliverable 4. Planning onderwijs testfase 1 Deliverable 4.2 Evert van de Vrie Inleiding Deze deliverable bevat de planning van de verschillende implementatietrajecten binnen testfase 1 van het project. Contactpersoon

Nadere informatie

Planning onderwijs testfase 3 1 september 2012 1 januari 2013

Planning onderwijs testfase 3 1 september 2012 1 januari 2013 Deliverable 4.11 Planning onderwijs testfase 3 Aan het einde van de tweede testfase is een planning gemaakt voor de activiteiten van de onderwijs implementatieprojecten in testfase 3. Voor het maken van

Nadere informatie

Deliverable 4.6. ONBETWIST ONderwijs verbeteren met WISkunde Toetsen. Planning onderwijsactiviteiten testfase 2. Evert van de Vrie

Deliverable 4.6. ONBETWIST ONderwijs verbeteren met WISkunde Toetsen. Planning onderwijsactiviteiten testfase 2. Evert van de Vrie Deliverable 4.6 Planning onderwijsactiviteiten testfase 2 Evert van de Vrie Inleiding Aan het einde van de eerste testfase is een planning gemaakt voor de activiteiten van de onderwijs cten in testfase

Nadere informatie

Verslag en evaluatie onderwijsactiviteiten testfase 2 1 februari 2012 1 september 2012

Verslag en evaluatie onderwijsactiviteiten testfase 2 1 februari 2012 1 september 2012 Deliverable 4.8 en 4.9 onderwijsactiviteiten testfase 2 In dit document zijn de verslagen en evaluaties opgenomen van de onderwijsactiviteiten van het Onbetwist-project in testfase 2. Voor het opstellen

Nadere informatie

Toetsgestuurd leren in digitale leeromgevingen: casus economie in Utrecht

Toetsgestuurd leren in digitale leeromgevingen: casus economie in Utrecht Toetsgestuurd leren in digitale leeromgevingen: casus economie in Utrecht ONBETWIST Werkpakket 5 Yolanda Grift (Utrecht University School of Economics) Introductie In deze bijdrage wordt het onderzoek

Nadere informatie

Verslag en evaluatie onderwijsactiviteiten testfase 3 1 september januari 2013

Verslag en evaluatie onderwijsactiviteiten testfase 3 1 september januari 2013 Deliverable 4.12 Verslag en evaluatie onderwijsactiviteiten testfase 3 In dit document zijn de verslagen en evaluaties opgenomen van de onderwijsactiviteiten van het Onbetwist-project in testfase 3. Voor

Nadere informatie

Specificaties Front End voor de ONBETWIST Database

Specificaties Front End voor de ONBETWIST Database Specificaties Front End voor de ONBETWIST Database Deliverable 2.2 Hans Cuypers en Jan Willem Knopper Inleiding Binnen ONBETWIST zal een organisatie opgezet worden die zorg draagt voor de standaardisatie

Nadere informatie

Inhoud. Introductie tot de cursus

Inhoud. Introductie tot de cursus Inhoud Introductie tot de cursus 1 Inleiding 7 2 Voorkennis 7 3 Het cursusmateriaal 7 4 Structuur, symbolen en taalgebruik 8 5 De cursus bestuderen 9 6 Studiebegeleiding 10 7 Huiswerkopgaven 10 8 Het tentamen

Nadere informatie

ONBETWIST ONderwijs verbeteren met WISkunde Toetsen. Overzicht bestaande content. Deliverable 3.6. Hans Cuypers. ONBETWIST Deliverable 3.

ONBETWIST ONderwijs verbeteren met WISkunde Toetsen. Overzicht bestaande content. Deliverable 3.6. Hans Cuypers. ONBETWIST Deliverable 3. Overzicht bestaande content Deliverable 3.6 Hans Cuypers Inleiding Binnen het ONBETWIST project worden toetsen en items voor verschillende deelgebieden van de wiskunde gemaakt. In voorgaande projecten,

Nadere informatie

Quantitative Methods voor Economics & Business 05/06

Quantitative Methods voor Economics & Business 05/06 Quantitative Methods voor Economics & Business 05/06 1. Inleiding Het vak QM1, een inleiding in de kwantitatieve methoden die aansluit bij het VWO WiA1,2 niveau, werd gegeven in de eerste blokperiode van

Nadere informatie

PTA VWO wiskunde A 1518

PTA VWO wiskunde A 1518 PTA VWO wiskunde A 1518 Inleiding Wiskunde A is wiskunde waarin vooral gewerkt wordt vanuit realistische contexten. Vaak is het lastig om de wiskundige inhoud uit de context te halen en daar wordt dan

Nadere informatie

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS 2017 FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN OPLEIDING PSYCHOLOGIE Wassenaarseweg 52 Postbus 9555 2300 RB Leiden oktober 2016 Inleiding Psychologie is een wetenschap.

Nadere informatie

Deliverable 4.4 en 4.5

Deliverable 4.4 en 4.5 Deliverable 4.4 en 4.5 Verslag en evaluatie onderwijsactiviteiten testfase 1 1 september 2011 1 februari 2012 Evert van de Vrie Inleiding In dit document zijn de verslagen en evaluaties opgenomen van de

Nadere informatie

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS 2018 FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN OPLEIDING PSYCHOLOGIE Wassenaarseweg 52 Postbus 9555 2300 RB Leiden oktober 2017 Inleiding Psychologie is een wetenschap.

Nadere informatie

Een succesvol traject ter voorbereiding op de taaltoets.

Een succesvol traject ter voorbereiding op de taaltoets. Richard Vollenbroek Hogeschool Edith Stein/Onderwijscentrum Twente Vollenbroek@edith.nl Een succesvol traject ter voorbereiding op de taaltoets. Instromende eerstejaars studenten aan Nederlandse pabo s

Nadere informatie

Onderwerpen en kwaliteitscriteria VWO-WISKUNDE. Deliverable 3.2. Hans Cuypers en Henk van der Kooij

Onderwerpen en kwaliteitscriteria VWO-WISKUNDE. Deliverable 3.2. Hans Cuypers en Henk van der Kooij Onderwerpen en kwaliteitscriteria VWO-WISKUNDE Deliverable 3.2 Hans Cuypers en Henk van der Kooij Inleiding In deze deliverable zullen we voor het domein van de VWO-WISKUNDE de onderwerpen vaststellen

Nadere informatie

Veranderingen in het Analyse TN-onderwijs

Veranderingen in het Analyse TN-onderwijs Veranderingen in het Analyse TN-onderwijs in het verlengde van Studie-succes InterTU-Studiedag 2013 A.G.M. Daalderop (DIAM) 19 Juni 2013 1 Delft University of Technology Onderwerpen 1. Context: TN + Veranderingen

Nadere informatie

Voortgangstoetsen in de propedeuse. Onderzoek naar het effect op studiesucces

Voortgangstoetsen in de propedeuse. Onderzoek naar het effect op studiesucces Voortgangstoetsen in de propedeuse Onderzoek naar het effect op studiesucces Presentatie Seminar digitaal toetsen in de praktijk: waarom en hoe? 1. Het project Studiesucces aan de UvA: Maurice Oudejans

Nadere informatie

ONBETWIST Deliverable Kwantitatieve methoden toetsgestuurd leren: USE, Wiskunde, periode 1, en

ONBETWIST Deliverable Kwantitatieve methoden toetsgestuurd leren: USE, Wiskunde, periode 1, en Kwantitatieve methoden toetsgestuurd leren: USE, Wiskunde, periode 1, 2011-2012 en 2012-2013 ONBETWIST Werkpakket 5 Deliverable 5.4.5, februari 2013 Yolanda Grift, Kai Strohmeijer (Utrecht University School

Nadere informatie

Salarissen en competenties van MBO-BOL gediplomeerden: Feiten en cijfers

Salarissen en competenties van MBO-BOL gediplomeerden: Feiten en cijfers Research Centre for Education and the Labour Market ROA Salarissen en competenties van MBO-BOL gediplomeerden: Feiten en cijfers ROA Fact Sheet ROA-F-2014/1 Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt

Nadere informatie

Inhoudsopgave : PARAGRAAF 4 EXAMEN 6 Artikel 4 Iudicium 6

Inhoudsopgave : PARAGRAAF 4 EXAMEN 6 Artikel 4 Iudicium 6 Regels en Richtlijnen voor de Bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen 2015-2016 voor studenten die zijn gestart per 1 september 2015, zoals bedoeld in artikel 7.12b van de Wet op het Hoger Onderwijs

Nadere informatie

Voorbereidingscursussen

Voorbereidingscursussen Voorbereidingscursussen Biologie Natuurkunde Scheikunde Wiskunde Studeren aan de Open Universiteit voorbereidings cursussen Het systeem van eindexamenprofielen in het voortgezet onderwijs brengt met zich

Nadere informatie

Herkansing Inleiding Intelligente Data Analyse Datum: Tijd: , BBL 508 Dit is geen open boek tentamen.

Herkansing Inleiding Intelligente Data Analyse Datum: Tijd: , BBL 508 Dit is geen open boek tentamen. Herkansing Inleiding Intelligente Data Analyse Datum: 3-3-2003 Tijd: 14.00-17.00, BBL 508 Dit is geen open boek tentamen. Algemene aanwijzingen 1. U mag ten hoogste één A4 met aantekeningen raadplegen.

Nadere informatie

De diagnostische tussentijdse toets

De diagnostische tussentijdse toets De diagnostische tussentijdse toets Een toets om van te leren De diagnostische tussentijdse toets 1 Staatsexamens Diagnostische tussentijdse Nederlands VO als toets tweede taal Bouwen aan excellent onderwijs

Nadere informatie

Handleiding Honours Programma Wiskunde

Handleiding Honours Programma Wiskunde Handleiding Honours Programma Wiskunde Deze handleiding beschrijft inhoud en organisatie van het honours programma (HP) van de bacheloropleiding Wiskunde en Wiskunde en Toepassingen aan de Universiteit

Nadere informatie

OW 10.2440. Nameting project Studiekeuzegesprekken NHTV Opleiding International Game Architecture and Design

OW 10.2440. Nameting project Studiekeuzegesprekken NHTV Opleiding International Game Architecture and Design OW 10.2440 Nameting project Studiekeuzegesprekken NHTV Opleiding International Game Architecture and Design Bij de opleiding International Game Architecture and Design zijn de studenten die gestart zijn

Nadere informatie

Beste leerling, Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën.

Beste leerling, Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën. Beste leerling, Dit document bevat het examenverslag van het vak wiskunde A havo, eerste tijdvak (2018). In dit examenverslag proberen we een zo goed mogelijk antwoord te geven op de volgende vraag: In

Nadere informatie

FACTSHEET. Instroom en succes in de opleiding tot leerkracht. Platform Beleidsinformatie Mei 2013

FACTSHEET. Instroom en succes in de opleiding tot leerkracht. Platform Beleidsinformatie Mei 2013 FACTSHEET Instroom en succes in de opleiding tot leerkracht Platform Beleidsinformatie Mei 2013 Samenstelling: Pauline Thoolen (OCW/Kennis) Rozemarijn Missler (OCW/Kennis) Erik Fleur (DUO/IP) Arrian Rutten

Nadere informatie

Reactie op Notitie t.b.v. de Resonansgroep Wiskunde over de Syllabi Wiskunde voor Motivatie. Notitie. ü Inleiding. Resonansreac1.

Reactie op Notitie t.b.v. de Resonansgroep Wiskunde over de Syllabi Wiskunde voor Motivatie. Notitie. ü Inleiding. Resonansreac1. Resonansreac1.nb 1 Reactie op Notitie t.b.v. de Resonansgroep Wiskunde over de Syllabi Wiskunde voor 2007-2010 Mijn reactie bestaat uit twee stukken: eerst wat algemene opmerkingen en daarna een aantal

Nadere informatie

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af.

Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de vorderingen van uw kind te volgen, nemen wij in iedere groep niet-methode gebonden toetsen af. Leerlingvolgsysteem. Leerkrachten volgen de ontwikkeling van de kinderen in hun groep nauwgezet. Veel methoden die wij gebruiken, leveren toetsen die wij afnemen om vast te stellen of het kind de leerstof

Nadere informatie

Vierdejaars en de kennisbasistoets zwakke rekenaars in pabo 4

Vierdejaars en de kennisbasistoets zwakke rekenaars in pabo 4 Vierdejaars en de kennisbasistoets zwakke rekenaars in pabo 4 Gerard Boersma, HAN Pabo (Ronald Keijzer, Hogeschool ipabo) Overzicht Inleiding Onderzoeksvraag Methode Bevindingen Vragen en discussie Inleiding

Nadere informatie

PTA VWO wiskunde B 1518

PTA VWO wiskunde B 1518 PTA VWO wiskunde B 1518 Inleiding Bij het vak wiskunde B leren leerlingen parate kennis en vaardigheden aan om daarmee wiskundige denkactiviteiten te ontplooien en te ontwikkelen. Met dit wiskundig denkvermogen

Nadere informatie

De diagnostische tussentijdse toets

De diagnostische tussentijdse toets De diagnostische tussentijdse toets Een toets om van te leren De diagnostische tussentijdse toets 1 Staatsexamens Diagnostische tussentijdse Nederlands VO als toets tweede taal Bouwen aan excellent onderwijs

Nadere informatie

het minder belangrijk om ergens bij te horen en belangrijker om elkaar te helpen en hulp te ontvangen, terwijl het omgekeerde patroon gevonden werd

het minder belangrijk om ergens bij te horen en belangrijker om elkaar te helpen en hulp te ontvangen, terwijl het omgekeerde patroon gevonden werd Samenvatting Het onderzoek dat in dit proefschrift wordt gepresenteerd is een verkenning van de samenhang tussen de motivatie, gerepresenteerd door persoonlijke doelen, en de kwaliteit van het samenwerkend

Nadere informatie

Onderwerp Vooronderzoek en vrije afnames van diagnostische toetsen taal en rekenen Resultaten mbo. Kenmerk. Datum november 2009

Onderwerp Vooronderzoek en vrije afnames van diagnostische toetsen taal en rekenen Resultaten mbo. Kenmerk. Datum november 2009 Onderwerp Vooronderzoek en vrije afnames van diagnostische toetsen taal en rekenen Resultaten mbo Kenmerk Datum november 2009 Stichting Cito Instituut voor Toetsontwikkeling / KvK 09103470 1 Inleiding

Nadere informatie

COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS. Uitspraak van het College van Beroep voor de Examens van Tilburg University

COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS. Uitspraak van het College van Beroep voor de Examens van Tilburg University COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS Uitspraak van het College van Beroep voor de Examens van Tilburg University in de zaak tussen de heer X, appellant en de examencommissie van de Tilburg School of Economics

Nadere informatie

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Motivatie en Leerstijlenvragenlijst (MLV-H) D Demo. Naam. 5 januari 2014

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Motivatie en Leerstijlenvragenlijst (MLV-H) D Demo. Naam. 5 januari 2014 Rapportage De volgende tests zijn afgenomen: Test Motivatie en Leerstijlenvragenlijst (MLV-H) Status Voltooid Vertrouwelijk Naam Datum onderzoek Emailadres D Demo 5 januari 2014 D@Demo.com Inleiding Motivatie

Nadere informatie

Wiskunde Lesperiode 1

Wiskunde Lesperiode 1 Wiskunde Lesperiode 1 Proefwerk analyse & Voorbereiding op de herkansing of hoe je je wiskunde materiaal ook kunt gebruiken. Wat gaan we doen? Overzicht creëren. Planning maken. Fouten opsporen en verbeteren.

Nadere informatie

Tussenrapportage Toetstijden FVT DJI per februari 2012

Tussenrapportage Toetstijden FVT DJI per februari 2012 TGO TOEGEPAST GEZONDHEIDS ONDERZOEK Tussenrapportage Toetstijden FVT DJI per februari 2012 dr. Roel Bakker dr. G.J. Dijkstra TGO A. Deusinglaan 1, Gebouw 3217 Postbus 58285 9713 AV Groningen (050) 3632857

Nadere informatie

Detectie en remediëring van taalleerzorgproblemen voor eerstejaarsstudenten aan de K.U. Leuven

Detectie en remediëring van taalleerzorgproblemen voor eerstejaarsstudenten aan de K.U. Leuven Ronde 1 Lieve De Wachter & Linda Cuppens Instituut voor Levende Talen, K.U. Leuven Contact: lieve.dewachter@ilt.kuleuven.be linda.cuppens@ilt.kuleuven.be Detectie en remediëring van taalleerzorgproblemen

Nadere informatie

Een succesvol traject ter voorbereiding op de taaltoets

Een succesvol traject ter voorbereiding op de taaltoets Tenslotte demonstreren we u de online databank op de website van de Nederlandse Taalunie. U kunt Lezen in het basisonderwijs, evenals Schrijven in het basisonderwijs, downloaden van de volgende websites:

Nadere informatie

Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS

Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS Training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS ADOS-training Karakter organiseert een training in het gebruik, de scoring en interpretatie van de ADOS. Wat is ADOS? Het Autisme Diagnostisch

Nadere informatie

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën.

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën. Beste leerling, Dit document bevat het examenverslag voor leerlingen van het vak wiskunde A havo, tweede tijdvak (2019). In dit examenverslag proberen we een zo goed mogelijk antwoord te geven op de volgende

Nadere informatie

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een grootschalig landelijk onderzoek waarin jaarlijks alle Bachelor en Master studenten in het hoger onderwijs gevraagd

Nadere informatie

*Inkomende post 3368 %PAGE%

*Inkomende post 3368 %PAGE% WISCAT-pabo inhoud Inleiding Afnames studiejaar 201 1-2012 Kandidaten studiejaar 201 1-2012 Trends tot en met 2 3 8 11 pagina 1 I 13 WISCAT-pabo. J Inleiding In deze rappodage zullen de toetsresultaten

Nadere informatie

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën.

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën. Beste leerling, Dit document bevat het examenverslag voor leerlingen van het vak wiskunde B havo, tweede tijdvak (2018). In dit examenverslag proberen we een zo goed mogelijk antwoord te geven op de volgende

Nadere informatie

Didactiek van Informatieverwerking en Statistiek voor leerlingen van 12-16?

Didactiek van Informatieverwerking en Statistiek voor leerlingen van 12-16? Didactiek van Informatieverwerking en Statistiek voor leerlingen van 12-16? Ontwikkeling van een module en boek voor de 2 e graads lerarenopleiding wiskunde. Informatieverwerking en Statistiek Gerard van

Nadere informatie

De invloed van docentenprofessionalisering op het leren van studenten. Ann Stes Sven De Maeyer David Gijbels Peter Van Petegem

De invloed van docentenprofessionalisering op het leren van studenten. Ann Stes Sven De Maeyer David Gijbels Peter Van Petegem De invloed van docentenprofessionalisering op het leren van studenten Ann Stes Sven De Maeyer David Gijbels Peter Van Petegem Docentenprofessionalisering Universiteit Antwerpen Onderwijskundig - didactische

Nadere informatie

Inzet van social media in productontwikkeling: Meer en beter gebruik door een systematische aanpak

Inzet van social media in productontwikkeling: Meer en beter gebruik door een systematische aanpak Inzet van social media in productontwikkeling: Meer en beter gebruik door een systematische aanpak 1 Achtergrond van het onderzoek Bedrijven vertrouwen meer en meer op social media om klanten te betrekken

Nadere informatie

Studieloopbaanbegeleiding in het hbo: mogelijkheden en grenzen. Marinka Kuijpers & Frans Meijers

Studieloopbaanbegeleiding in het hbo: mogelijkheden en grenzen. Marinka Kuijpers & Frans Meijers Studieloopbaanbegeleiding in het hbo: mogelijkheden en grenzen Marinka Kuijpers & Frans Meijers De Haagse Hogeschool Januari 2009 Management Samenvatting Studieloopbaanbegeleiding is hot in het hoger beroepsonderwijs.

Nadere informatie

KeCo De leerling actief!

KeCo De leerling actief! KeCo in het kort! 0 KeCo De leerling actief! Karel Langendonck Woudschoten Chemie Conferentie 2 en 3 november 2012 Zeist KeCo in het kort! 1 KeCo in het kort! 2 KeCo in het kort! Om maar meteen met de

Nadere informatie

Introductie tot de cursus

Introductie tot de cursus Introductie tot de cursus 1 Inleiding 7 2 Het cursusmateriaal 7 3 Structuur, symbolen en taalgebruik 8 4 Voorkennis 9 5 De cursus bestuderen 9 6 Studiebegeleiding 10 7 Het tentamen 11 Introductie tot de

Nadere informatie

College 4 Inspecteren van Data: Verdelingen

College 4 Inspecteren van Data: Verdelingen College Inspecteren van Data: Verdelingen Inleiding M&T 01 013 Hemmo Smit Overzicht van deze cursus 1. Grondprincipes van de wetenschap. Observeren en meten 3. Interne consistentie; Beschrijvend onderzoek.

Nadere informatie

Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items

Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items Factoren Alle studenten die zich vooraanmelden via Studielink krijgen een online vragenlijst aangeboden via een link die in de aanmeldingsprocedure van Studielink

Nadere informatie

Opdracht 2: Data analyseren en interpreteren op groepsniveau (technisch lezen voor leerkrachten van groep 3 (Opdracht 2a) en groep 4 (Opdracht 2b))

Opdracht 2: Data analyseren en interpreteren op groepsniveau (technisch lezen voor leerkrachten van groep 3 (Opdracht 2a) en groep 4 (Opdracht 2b)) Opdracht 2: Data analyseren en interpreteren op groepsniveau (technisch lezen voor leerkrachten van groep 3 (Opdracht 2a) en groep 4 (Opdracht 2b)) Met behulp van onderstaande opdracht kun je met behulp

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol voor effectmetingen en kwalitatief onderzoek in het ONBETWIST project

Onderzoeksprotocol voor effectmetingen en kwalitatief onderzoek in het ONBETWIST project Onderzoeksprotocol voor effectmetingen en kwalitatief onderzoek in het ONBETWIST project Het doel van dit onderzoek is om een zo goed mogelijk beeld te verkrijgen van de rol die formatieve toetsing, gebruik

Nadere informatie

Testrapport Alphaversie database en Front end

Testrapport Alphaversie database en Front end Testrapport Alphaversie database en Front end Deliverable 2.4 Hans Cuypers Inleiding Binnen ONBETWIST wordt een organisatie opgezet die zorg draagt voor de standaardisatie en kwaliteitscontrole van wiskunde-

Nadere informatie

Tentamen Biostatistiek 2 voor BMT (2DM50), op woensdag 22 april uur

Tentamen Biostatistiek 2 voor BMT (2DM50), op woensdag 22 april uur Faculteit der Wiskunde en Informatica Tentamen Biostatistiek 2 voor BMT (2DM50), op woensdag 22 april 2009 9.00-12.00 uur Bij het tentamen mag alleen gebruik worden gemaakt van een zakrekenmachine. Het

Nadere informatie

PV ILS-VO 1 12/1/2016

PV ILS-VO 1 12/1/2016 PV ILS-VO 1 12/1/2016 INSTRUMENT LEERSTIJL VO PERSOONLIJKE RAPPORTAGE VAN Luc Arendse PV ILS-VO 2 12/1/2016 Gegevens deelnemer Algemeen Naam Luc Arendse Leeftijd 17 Geslacht man Afnamedatum 28 november

Nadere informatie

* de rol van de ouders en de school op gebied van gebruik van social media.

* de rol van de ouders en de school op gebied van gebruik van social media. Samenvatting vergadering 9 december 2015 Na het vaststellen van de notulen van de vergadering van 28 oktober 2015 werd, in lijn met de eerder vastgetselde centrale onderwerpen, door 2 ouders van de oudervereniging

Nadere informatie

beoordelingskader zorgvraagzwaarte

beoordelingskader zorgvraagzwaarte 1 beoordelingskader zorgvraagzwaarte In dit document geven we een beoordelingskader voor de beoordeling van de zorgvraagzwaarte-indicator. Dit beoordelingskader is gebaseerd op de resultaten van de besprekingen

Nadere informatie

VERANTWOORDINGSTEKST Profielproduct KJKramer. 1. Inleiding

VERANTWOORDINGSTEKST Profielproduct KJKramer. 1. Inleiding VERANTWOORDINGSTEKST Profielproduct KJKramer 1. Inleiding In 2009 heeft de Inspectie van het Onderwijs een rapport uitgebracht over de aansluiting van het voortgezet onderwijs op het basisonderwijs (Inspectie

Nadere informatie

Differentiëren naar leerlingniveau met behulp van ICT als oefenomgeving. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam

Differentiëren naar leerlingniveau met behulp van ICT als oefenomgeving. Interfacultaire Lerarenopleidingen, Universiteit van Amsterdam Ontwerponderzoek Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Bibliografische referentie Wil Baars Wiskunde Differentiëren naar niveau met behulp van ICT als oefenomgeving

Nadere informatie

Studieprogramma HV1

Studieprogramma HV1 Studieprogramma 2018-2019HV1 ProgrammavoorToetsingOnderbouw Bevorderingsnormen Studieprogramma Beste leerling, Je kijkt nu naar het studieprogramma van HV1, afgekort het PTO (Programma van Toetsing Onderbouw).

Nadere informatie

*Inkomende post 3368 %PAGE%

*Inkomende post 3368 %PAGE% studiejaar 2011-2012 Inhoud Irll i i () Afnames studiejaar 201 1-2012 Kandidaten studiejaar 201 1-2012 Trends tot en met studiejaar 201 1-2012 2 3 7 9 pagina 1 / 1 1 Inleiding In deze rapportage zal worden

Nadere informatie

Studieprogramma MH1

Studieprogramma MH1 Studieprogramma 2018-2019MH1 ProgrammavoorToetsingOnderbouw Bevorderingsnormen Studieprogramma Beste leerling, Je kijkt nu naar het studieprogramma van MH1, afgekort het PTO (Programma van Toetsing Onderbouw).

Nadere informatie

Studiewijzer 5A050 Schakeltechniek

Studiewijzer 5A050 Schakeltechniek Studiewijzer 5A050 Schakeltechniek Inhoud dr.ir. L. Jóźwiak augustus 2005 1 Inleiding 1 2 Algemene informatie 1 3 Inhoud van het vak 2 4 Operationele doelstellingen 3 5 Plaats in het curriculum 3 6 Onderwijsvorm

Nadere informatie

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën.

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën. Beste leerling, Dit document bevat het examenverslag voor leerlingen van het vak wiskunde A havo, tweede tijdvak (2018). In dit examenverslag proberen we een zo goed mogelijk antwoord te geven op de volgende

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Samenvatting en conclusies Inleiding In het kader van de Monitor en evaluatie Tweede Fase HAVO / VWO heeft het ITS voor het Ministerie van OCenW, directie voortgezet onderwijs, onderzoek gedaan in het

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Het Baken International School VWO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Het Baken International School VWO RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Het Baken International School VWO Plaats : Almere BRIN nummer : 01FP C3 BRIN nummer : 01FP 06 VWO Onderzoeksnummer : 275538 Datum onderzoek : 15 april 2014

Nadere informatie

Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid

Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid www.qompas.nl Januari 2015 Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid 1 Oordeel studenten/scholieren over Qompas en tevredenheid met betrekking tot

Nadere informatie

d.d. 30 juni 2011 Overzicht Bestuurlijke Informatie voor Bilateraal Overleg 2011 Faculteit Wiskunde en Informatica

d.d. 30 juni 2011 Overzicht Bestuurlijke Informatie voor Bilateraal Overleg 2011 Faculteit Wiskunde en Informatica d.d. 3 juni Overzicht Bestuurlijke Informatie voor Bilateraal Overleg Faculteit Wiskunde en Informatica Inhoudsopgave Onderwijs - Faculteit Wiskunde en Informatica Nr Pag Titel Toelichting 3 Aantal Bachelorstudenten

Nadere informatie

Vinger aan de pols bij Bouwkunde

Vinger aan de pols bij Bouwkunde Vinger aan de pols bij Bouwkunde Ruud Pellikaan g.r.pellikaan@win.tue.nl InterTU-Studiedag 3 juli 2007 12 Wiskunde onderwijs bij Bouwkunde Calculus voor Bouwkunde Docenten: Bram van Asch, reguliere eerste

Nadere informatie

DIT STEEKT ER MET KOP EN SCHOTEL BOVENUIT STUDENT ANALYTICS & TAALTOETS

DIT STEEKT ER MET KOP EN SCHOTEL BOVENUIT STUDENT ANALYTICS & TAALTOETS DIT STEEKT ER MET KOP EN SCHOTEL BOVENUIT STUDENT ANALYTICS & TAALTOETS WORKSHOP OPERA, 13 OKTOBER 2017 HET NRC BELT... Hypothese De kennis van de Nederlandse taal van studenten holt achteruit. 2 HET NRC

Nadere informatie

Testrapport versie 1.0 database en Front end

Testrapport versie 1.0 database en Front end Testrapport versie 1.0 database en Front end Deliverable 2.10 Hans Cuypers Inleiding Binnen ONBETWIST wordt een organisatie opgezet die zorg draagt voor de standaardisatie en kwaliteitscontrole van wiskunde-

Nadere informatie

PARAGRAAF 4 EXAMEN 6 Artikel 4 Iudicium (Cum Laude) 6

PARAGRAAF 4 EXAMEN 6 Artikel 4 Iudicium (Cum Laude) 6 Regels en Richtlijnen voor de Bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen 2017-2018, zoals bedoeld in artikel 7.12b van de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek. Deze Regels en Richtlijnen

Nadere informatie

Tentamen Biostatistiek 2 voor BMT (2DM50), op maandag 2 juli uur

Tentamen Biostatistiek 2 voor BMT (2DM50), op maandag 2 juli uur Faculteit der Wiskunde en Informatica Tentamen Biostatistiek 2 voor BMT (2DM50), op maandag 2 juli 2012 9.00-12.00 uur Bij het tentamen mag alleen gebruik worden gemaakt van een zakrekenmachine. Het gebruik

Nadere informatie

GEZICHTSVERMOGEN EN VEIDZEERSVEILIGHEID

GEZICHTSVERMOGEN EN VEIDZEERSVEILIGHEID GEZICHTSVERMOGEN EN VEIDZEERSVEILIGHEID R-88-9 Dr.ir. D.A. Schreuder Leidschendam, 1988 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV - 2 - I I I I I I I - 3 - VOORWOORD Op verzoek van het

Nadere informatie

2 Lesstof Formuleren

2 Lesstof Formuleren LESSTOF Formuleren 2 Lesstof Formuleren INHOUD INLEIDING... 4 STRUCTUUR... 4 INHOUD... 8 TOT SLOT... 18 Lesstof Formuleren 3 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn computerprogramma s voor het onderwijs. De

Nadere informatie

Projectvoorstel Grassroots VU 2015-2016

Projectvoorstel Grassroots VU 2015-2016 1. Gegevens van de aanvrager Naam aanvrager: Faculteit: Eric Vos Lisanne Möller Aard- en Levenswetenschappen E-mailadres: Functie: r.a.vos@vu.nl l.m.moller@vu.nl Docent Telefoon: 020 598 2671 2. Titel

Nadere informatie

Beste leerling, Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de examenvragen onderverdeeld in 4 categorieën.

Beste leerling, Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de examenvragen onderverdeeld in 4 categorieën. Beste leerling, Dit document bevat het examenverslag van het vak wiskunde A vwo, tweede tijdvak (2016). In dit examenverslag proberen we zo goed mogelijk antwoord te geven op de volgende vraag: In hoeverre

Nadere informatie

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen SPSS Introductiecursus Sanne Hoeks Mattie Lenzen Statistiek, waarom? Doel van het onderzoek om nieuwe feiten van de werkelijkheid vast te stellen door middel van systematisch onderzoek en empirische verzamelen

Nadere informatie

Meten en Meetkunde 3. Doelgroep Meten en Meetkunde 3. Omschrijving Meten en Meetkunde 3

Meten en Meetkunde 3. Doelgroep Meten en Meetkunde 3. Omschrijving Meten en Meetkunde 3 Meten en Meetkunde 3 Meten en Meetkunde 3 besteedt aandacht aan het onderhouden en uitbreiden van de basisvaardigheden van het rekenen met maten, oppervlaktes en inhouden, coördinaten en assenstelsels,

Nadere informatie

Bacheloropleiding Bouwkunde Overgangsregeling (Curriculumbesluit 2011)

Bacheloropleiding Bouwkunde Overgangsregeling (Curriculumbesluit 2011) Bacheloropleiding Bouwkunde Overgangsregeling (Curriculumbesluit 2011) Inleiding Het nieuwe programma van de Bacheloropleiding Bouwkunde is wezenlijk anders dan het oude. Kleine onderdelen zijn samengevoegd

Nadere informatie

Graphical modelling voor Mediastudies Data

Graphical modelling voor Mediastudies Data Graphical modelling voor Mediastudies Data De analyse Alle analyses zijn gedaan met MIM, een analyseprogramma ontworpen voor graphical modelling (Versie 3.2.07, Edwards,1990,1995). Modellen zijn verkregen

Nadere informatie

Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Wat is het belangrijkste doel van de pilot? Wat is de positie binnen de eigen organisatie?

Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Wat is het belangrijkste doel van de pilot? Wat is de positie binnen de eigen organisatie? Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Bij de Fontys PABO Eindhoven krijgen studenten nu van verschillende docenten en studieloopbaanbegeleiders (SLB) uitleg bij onderwerpen die relevant zijn voor

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de DTT

Veelgestelde vragen over de DTT Veelgestelde vragen over de DTT Op de CVTE (eind september 2014) site staan deze 'veelgestelde vragen' Waarom zijn er in de pilot 150 scholen nodig? Hoe ziet de samenwerking met de scholen eruit? Welke

Nadere informatie

Meten en Meetkunde 3. Doelgroep Meten en Meetkunde 3. Omschrijving Meten en Meetkunde 3

Meten en Meetkunde 3. Doelgroep Meten en Meetkunde 3. Omschrijving Meten en Meetkunde 3 Meten en Meetkunde 3 Meten en Meetkunde 3 besteedt aandacht aan het onderhouden en uitbreiden van de basisvaardigheden van het rekenen met maten, oppervlaktes en inhouden, coördinaten en assenstelsels,

Nadere informatie

Optimalisatie van de eerste klinische studies in bi ondere patie ntengroepen: op weg naar gebruik van semifysiologische

Optimalisatie van de eerste klinische studies in bi ondere patie ntengroepen: op weg naar gebruik van semifysiologische Nederlandse samenvatting Optimalisatie van de eerste klinische studies in bi ondere patie ntengroepen: op weg naar gebruik van semifysiologische farmacokinetische modellen Algemene inleiding Klinisch onderzoek

Nadere informatie

Analyse instroom

Analyse instroom Instroomontwikkeling 2016 2017 In 2016 was er een instroomtoename van 5,5% bij de hbo-bachelor- en ad-opleidingen, opgebouwd uit: Een toename van de directe doorstroom vanuit havo, mbo en vwo met 1,0%

Nadere informatie

Lectoraat Studiesucces. April, 2017, Versie 1.0. Rutger Kappe

Lectoraat Studiesucces. April, 2017, Versie 1.0. Rutger Kappe Onderzoek naar de effecten van de zomercursus rekenen, taal en studievaardigheden van de opleidingen business studies, accountancy en bedrijfseconomie (studie 1) April, 2017, Versie 1.0 Auteurs: Carlijn

Nadere informatie

DENKVAARDIGHEDEN bron: The Parallel Curriculum

DENKVAARDIGHEDEN bron: The Parallel Curriculum DENKVAARDIGHEDEN bron: The Parallel Curriculum In 'The Parallel Curriculum' van Tomlinson et al. (2009) worden de 'Habits of Mind' van mensen die intelligent handelen beschreven, op basis van onderzoek

Nadere informatie

Studieprogramma VX1

Studieprogramma VX1 Studieprogramma 2018-2019VX1 ProgrammavoorToetsingOnderbouw Bevorderingsnormen Studieprogramma Beste leerling, Je kijkt nu naar het studieprogramma van VX1, afgekort het PTO (Programma van Toetsing Onderbouw).

Nadere informatie

Enquête over beleid en praktijk van instructies in Informatievaardigheden in Nederlandse universiteiten

Enquête over beleid en praktijk van instructies in Informatievaardigheden in Nederlandse universiteiten Enquête over beleid en praktijk van instructies in Informatievaardigheden in Nederlandse universiteiten Subgroep Informatievaardigheden van de UKB werkgroep Learning Spaces Anneke Dirkx (UL) Marjolein

Nadere informatie

Macrodoelmatigheidsdossier BSc Business Analytics AANVRAAGFORMULIER NIEUWE OPLEIDING. 1. Basisgegevens. Tongersestraat LM Maastricht

Macrodoelmatigheidsdossier BSc Business Analytics AANVRAAGFORMULIER NIEUWE OPLEIDING. 1. Basisgegevens. Tongersestraat LM Maastricht AANVRAAGFORMULIER NIEUWE OPLEIDING 1. Basisgegevens Naam instelling(en) Contactgegevens Universiteit Maastricht School of Business and Economics Tongersestraat 53 6211 LM Maastricht 1 Naam Internationale

Nadere informatie

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Dr.ir. P.W. Heijnen Faculteit Techniek, Bestuur en Management Technische Universiteit Delft 22 april 2010 1 1 Introductie De

Nadere informatie

6DPHQYDWWLQJ. De studie psychologie aan de Open Universiteit Nederland (OUNL) kent een hoge uitval.

6DPHQYDWWLQJ. De studie psychologie aan de Open Universiteit Nederland (OUNL) kent een hoge uitval. 6DPHQYDWWLQJ De studie psychologie aan de Open Universiteit Nederland (OUNL) kent een hoge uitval. Van de ongeveer 1200 studenten die per jaar instromen, valt de helft binnen drie maanden af. Om een antwoord

Nadere informatie