Voortgangstoetsen in de propedeuse. Onderzoek naar het effect op studiesucces

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voortgangstoetsen in de propedeuse. Onderzoek naar het effect op studiesucces"

Transcriptie

1 Voortgangstoetsen in de propedeuse Onderzoek naar het effect op studiesucces

2 Presentatie Seminar digitaal toetsen in de praktijk: waarom en hoe? 1. Het project Studiesucces aan de UvA: Maurice Oudejans 2. Resultaten SURF Project: Voortgangstoetsen in de propedeuse Onderzoek naar het effect op studiesucces: Joris Marée 3. Voorbeelden van digitale voortgangstoetsen: Brian Droop 4. Meer informatie 5. Vragen?

3 1. Studiesucces aan de UvA: achtergrond -Meerjarenafspraak tussen VSNU (Universiteiten) en OC&W -Rendementen op de UvA zijn erg laag -Plan van Aanpak Studiesucces, UvA, elementen: Bindend voor alle faculteiten Uniforme jaarindeling UvA, Integrale benadering: BSA, goede begeleiding studenten Kennisplatform

4 Studiesucces aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) Rendementen zijn erg laag: BSA van circa 40% De afgelopen jaren veel maatregelen, geen resultaten FEB volgt uiteraard Plan van Aanpak UvA Breed draagvlak voor Plan van Aanpak studiesucces FEB

5 Plan van Aanpak FEB 29 maatregelen Maatregelen voordat de student start: voorlichting, intakeprocedure Maatregelen in het curriculum: 8-8-4, 6ec, deeltoetsen Maatregelen als de student klaar is met het programma: afstudeerplechtigheid, alumni-beleid

6 De (digitale) voortgangstoets in het Plan van Aanpak Studiesucces van de FEB Maatregel 2: Invoering (digitale) voortgangstoets Maatregel 18: Docenten van eerstejaarsvakken worden gestimuleerd (en ondersteund) om op grotere schaal gebruik te maken van ICT ondersteuning in het onderwijs Maatregel 28: Docenten moeten meer ondersteuning krijgen op het gebied van coaching, toetsing en het gebruik van ICT in het onderwijs SURF projectvoorstel kwam op het juist moment!

7 SURF Project 2. Voortgangstoetsen in de propedeuse Tot : Digitale toetsing werd bij de FEB op de UvA voornamelijk ingezet door de sectie wiskunde waarbij middels wekelijkse toetsen op algebraïsche vaardigheden geprobeerd werd de kloof op wiskundig gebied tussen middelbaar onderwijs en universiteit te slechten. Ontwikkelde toetsvragen worden nog ingezet om studenten voorafgaande aan hun studie te laten kijken naar het wiskundeniveau. Ook bij voorlichtingsdagen voor nieuwe studenten wordt de wiskundekennis getest.

8 Toetsing en Toetsgericht leren Sinds februari 2011 is een ontwikkeling in gang gezet waarbij digitale voortgangstoetsen bij verschillende cursussen in het eerste jaar wekelijks (formatief) worden afgenomen. De student wordt getest of belangrijke aspecten van de die week behandelde leerstof ook daadwerkelijk zijn begrepen. Door een gezamenlijke inspanning van docenten en studentassistenten zijn in curriculaire toetsen ontwikkeld voor de vakken Statistiek 1 en Wiskunde 2 (m.b.v. Maple TA) en voor Financiering (m.b.v. MyFinanceLab). Digitale toetsing breidt zich langzaam uit binnen de faculteit (Micro-economie, accounting, Marketing en Strategie, ).

9 Toetsing en Toetsgericht leren In verandering onderwijsstructuur. Van een structuur van 4 blokken van 10 weken met wiskunde als lintvak naar 6 blokken ( ) met minder vakken en verplichte tussentoetsen die voor minstens 35% het eindcijfer van een cursus bepalen. Om terug te koppelen aan studenten hoe ze ervoor staan groeide het gevoel van noodzaak om formatief te toetsen. Gebruik is gemaakt van formatieve voortgangstoetsen in meer of mindere mate bij bijna alle vakken in het eerste jaar.

10 Toetsing en Toetsgericht leren Gereflecteerd werd op de door studenten gemaakte toetsen door uitleg van de stof via korte videopresentaties, het bespreken van theorie en uitgewerkte voorbeelden op blackboard en veel persoonlijk contact tussen studenten onderling en studenten en docent. Bij het voormalige vak Statistiek 1 waren de rendementen in de jaren , , en bij de eerste tentamengelegenheid steeds niet hoger dan 30%.

11 Toetsing en Toetsgericht leren Bij de invoering van de formatieve digitale voortgangstoetsen in was 52,0% van de studenten Statistiek 1 geslaagd na de eerste tentamengelegenheid, waarbij het percentage van studenten die heel actief deel hadden genomen aan de digitale voortgangstoetsen (en een kleine bonus hadden behaald ) zelfs 68,3 bedroeg. Bovendien slaagde maar 29,3% van de studenten die niet voldoende hadden gescoord voor de voortgangstoetsen, een goed signaal voor (toekomstige) studenten om de stof bij te houden.

12 Effectmeting Toetsing en Toetsgericht leren Er blijkt steeds een grote correlatie te bestaan tussen de resultaten voor voortgangstoetsen en het cijfer voor een bepaald vak. Studenten die de voortgangstoetsen (goed) maken nemen in veel grotere mate deel aan de eindtoets dan andere studenten. Dit heeft ook te maken met het feit dat in het algemeen de eventueel behaalde bonus alleen geldig is bij de eerste tentamengelegenheid. Studenten geven in het algemeen aan dat ze erg graag zien dat digitale voortgangstoetsen (mist het goed verloopt natuurlijk) bij vakken behouden blijven. De te behalen bonus (hoe klein ook) is voor studenten een belangrijke drijfveer om deel te nemen aan de digitale voortgangstoetsen.

13 Voordelen digitale voortgangstoetsing Directe feedback aan studenten Gelijkmatiger studiegedrag Sneller bekendmaken cijfers Studenten kunnen zelf bepalen wanneer ze de toets doen Enthousiasmerend voor studenten Overbrugging VWO-faculteit: betere aansluiting Wanneer systemen efficiënt werken, enorme tijdswinst.

14 Nadelen digitale toetsing Fraude Technisch falen, afhankelijkheid van de ICT afdeling Ingewikkelde logistiek en planning 'Free riding Voor leervakken is er het risico dat studenten na een aantal jaren rijen met vragen hebben en die gaan bestuderen i.p.v. dat ze het hele vak gaan bestuderen. Digitale toetsing en het feit dat door de extra tussentoets er meer vragen bedacht moeten worden, maakt dit risico nog veel groter. Is het een meet- of leerinstrument? Soms is het onduidelijk welk(e) doel(en) het dient.

15 Valkuilen van digitale toetsing Prikkel om aan het einde van het blok toetsen te maken is klein als het aan het begin van het blok niet lukt. Er wordt vaak alleen gekeken naar antwoorden. Universiteit moet goed zorg dragen voor de faciliteiten (roostering, conciërgerie, management, ICT). Versies van digitalen toetsomgevingen die steeds wisselen. Blackboardomgeving die vertragend werkt op schakeling met Maple server. Het puntensysteem. Bonussen/verplichtingen hebben invloed op het gedrag van de student en op het succes van de digitale toetsing.

16 Suggesties voor ondersteuning van de digitale toetsing? Via de uitgevers (zijn gebaat bij het geven van goede ondersteuning); nadeel: hou je het wel in eigen hand? Administratie van cijfers moet goed op orde zijn en makkelijk verlopen; De ondersteuning dient op drie manieren te gebeuren: 1) Bij het opmaken van de toetsen, 2) Er dient een facultaire coördinatie te komen voor alles wat met digitalisering van het onderwijs te maken heeft, 3) Op universitair niveau (systeembeheer) zal er ondersteuning moeten komen voor deze vorm van toetsen; Er is een centraal aanspreekpunt nodig en dat vergt UvA-brede investeringen in ICT en organisatie.

17 Conclusies Bij het gebruik maken van digitale toetsing moet er in ieder geval op de volgende dingen worden gelet: Opstarttijd kan bij sommige vakken lang zijn (eerste keer maken van toetsen/vragen). Sommige vakken laten het beter toe om veel gebruik te maken van digitale toetsing (bijv. leerstof moet anders behandeld worden dan sommen). Werkende ICT systemen zijn essentieel. Faciliteiten moeten in orde zijn, zoals zalen, computers, conciergerie et cetera.

18 Toekomst Bijna alle docenten hebben ervaring met het afnemen van digitale toetsen. De docenten die nog niet bekend zijn met digitale toetsen, zijn niet van de voordelen overtuigd en hebben nog geen plannen om er mee aan de slag te gaan, maar zullen aangemoedigd moeten wordem. Echter, er wordt bemerkt dat studenten positief zijn over de snelle bekendmaking van de cijfers en feedback. Ook past deze vorm van toetsing wel in de huidige belevingswereld van de student. Deze voordelen dragen waarschijnlijk bij aan het enthousiasme van de student om regelmatiger de stof te bestuderen. Ook toetsen ontwikkelen voor International Economics and Business.

19 Toekomst De docenten die in de toekomst graag meer gebruik zouden maken van digitale toetsing, geven allemaal aan dat het in orde zijn van de ICT-systemen en alle faciliteiten eromheen een zeer belangrijke voorwaarde is, om er mee aan de slag te gaan. De baten wegen anders niet op tegen de kosten. Er is al één keer (in verschillende sessies) geëxperimenteerd met summatieve digitale toetsen. Zeker wanneer halverwege een zeer intensieve onderwijsperiode summatieve deeltoetsen worden afgenomen en je snel feedback wilt geven aan de studenten hoe ze er halverwege voorstaan, verdient het aanbeveling om de digitale toetsomgeving verder te ontwikkelen. Samenwerking met Economische faculteiten van andere universiteiten.

20 4. Meer informatie? Maurice Oudejans

21 5. Vragen?

project Voortgangstoetsen in de propedeuse - Lessons Learned

project Voortgangstoetsen in de propedeuse - Lessons Learned project Voortgangstoetsen in de propedeuse - Lessons Learned Onderzoek naar het effect op studiesucces Universiteit van Amsterdam (maart 2011 - december 2012) Het onderzoeksproject Voortgangstoetsing in

Nadere informatie

Eindrapportage van het project:

Eindrapportage van het project: Eindrapportage van het project: Voortgangstoetsen in de propedeuse onderzoek naar het effect op studiesucces. 1 maart 2011 31 december 2012 Februari 2013 Drs. Brian Droop Dr. Joris Marée Drs. Maurice Oudejans

Nadere informatie

Planning onderwijs testfase 3 1 september 2012 1 januari 2013

Planning onderwijs testfase 3 1 september 2012 1 januari 2013 Deliverable 4.11 Planning onderwijs testfase 3 Aan het einde van de tweede testfase is een planning gemaakt voor de activiteiten van de onderwijs implementatieprojecten in testfase 3. Voor het maken van

Nadere informatie

ONBETWIST ONderwijs verbeteren met WISkunde Toetsen. Planning onderwijs testfase 1. Deliverable 4.2. Evert van de Vrie. ONBETWIST Deliverable 4.

ONBETWIST ONderwijs verbeteren met WISkunde Toetsen. Planning onderwijs testfase 1. Deliverable 4.2. Evert van de Vrie. ONBETWIST Deliverable 4. Planning onderwijs testfase 1 Deliverable 4.2 Evert van de Vrie Inleiding Deze deliverable bevat de planning van de verschillende implementatietrajecten binnen testfase 1 van het project. Contactpersoon

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007 Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007 Overgangsregeling 2017 Overgangsregeling 2016 Overgangsregeling 2015 Overgangsregeling 2014 -Boekhouden en Cost Accounting en FEB11017-Financial

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007 Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007 Overgangsregeling 2015 N.v.t. Overgangsregeling 2014 FEB11016-Boekhouden en Cost Accounting en FEB11017-Financial Accounting (4 cr)

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregeling 2017 FEB43011-Inkomstenbelasting B (oud) (4 en FEB43012-Inkomstenbelasting C (4 worden samengevoegd tot één vak FEB43016-Inkomstenbelasting

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregeling 2015 N.v.t. Overgangsregeling 2014 FEB11016-Boekhouden en Cost Accounting en FEB11017-Financial Accounting (4 worden samengevoegd

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007 Overgangsregelingen Bachelor Economie en Bedrijfseconomie - vanaf 2007 Overgangsregeling 2018 Majors Met ingang van het studiejaar 2018-2019 is de samenstelling van de Majors herzien. Studenten die in

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregeling 2016 N.v.t. Overgangsregeling 2015 N.v.t. Overgangsregeling 2014 FEB11016-Boekhouden en Cost Accounting en FEB11017-Financial

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007

Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregelingen Bachelor Fiscale Economie - vanaf 2007 Overgangsregeling 2013 FEB43006-Vennootschapsbelasting A (6 en FEB43009-Vennootschapsbelasting B (4 worden samengevoegd tot één vak FEB43013-Vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Varianten van digitaal toetsen. N@tschool gebruikersdag 22 april 2008

Varianten van digitaal toetsen. N@tschool gebruikersdag 22 april 2008 Varianten van digitaal toetsen N@tschool gebruikersdag 22 april 2008 Even voorstellen Albert van Embden Docent aan de Hogeschool Rotterdam (voorheen HES) Instituut voor Financieel Management (IFM) Kwantitatieve

Nadere informatie

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Economie en Bedrijfseconomie Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde ( FEWEB) Opbouw van studie door prof. dr. Henri de Groot (programmadirecteur)

Nadere informatie

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichtingsdag Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde PROGRAMMA Bedrijfskunde@VU: hoe, wat en waarom? Prof. dr. W.E.H. Dullaert, Opleidingsdirecteur bachelor bedrijfskunde

Nadere informatie

Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013

Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013 Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013 Met ingang van collegejaar 2013-2014 wordt voor alle jaren van de bacheloropleiding Economie en bedrijfseconomie een nieuw curriculum

Nadere informatie

PTA VWO wiskunde A 1518

PTA VWO wiskunde A 1518 PTA VWO wiskunde A 1518 Inleiding Wiskunde A is wiskunde waarin vooral gewerkt wordt vanuit realistische contexten. Vaak is het lastig om de wiskundige inhoud uit de context te halen en daar wordt dan

Nadere informatie

Matching bij de UU. Sjors van der Beek. Projectleider administratieve en technische implementatie

Matching bij de UU. Sjors van der Beek. Projectleider administratieve en technische implementatie Matching bij de UU Sjors van der Beek Projectleider administratieve en technische implementatie 1 Inhoud Matching bij de UU Het matchingsproces Ontstaansgeschiedenis Matching en onderwijslogistiek 2 Matching

Nadere informatie

Voorlichting Econometrie & Operationele Research. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichting Econometrie & Operationele Research. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichting Econometrie & Operationele Research Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Vier bacheloropleidingen Bedrijfskunde Econometrie & Operationele Research Economie en Bedrijfseconomie

Nadere informatie

Faculteit der Rechtsgeleerdheid: overgangsregeling bij herziening bachelorcurriculum

Faculteit der Rechtsgeleerdheid: overgangsregeling bij herziening bachelorcurriculum Faculteit der Rechtsgeleerdheid: overgangsregeling 2014-2015 bij herziening bachelorcurriculum 26 mei 2014 Aanvulling 10 juli 2014, betreft een explicitering van de overgangsbepaling voor het vak Economie.

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte beoordeling en BSA Junior Accountmanager cohort

Ontwikkelingsgerichte beoordeling en BSA Junior Accountmanager cohort Ontwikkelingsgerichte beoordeling en BSA Junior Accountmanager cohort 2018-2019 Gedurende de opleiding Junior Accountmanager word je op studieonderdelen beoordeeld. Welke resultaten heb je bereikt en hoe

Nadere informatie

Verslag en evaluatie onderwijsactiviteiten testfase 3 1 september januari 2013

Verslag en evaluatie onderwijsactiviteiten testfase 3 1 september januari 2013 Deliverable 4.12 Verslag en evaluatie onderwijsactiviteiten testfase 3 In dit document zijn de verslagen en evaluaties opgenomen van de onderwijsactiviteiten van het Onbetwist-project in testfase 3. Voor

Nadere informatie

9 Invoeren van digitale toetsing door één docent: docent Genetica, faculteit der Aard- en Levenswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam

9 Invoeren van digitale toetsing door één docent: docent Genetica, faculteit der Aard- en Levenswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam 9 Invoeren van digitale toetsing door één docent: docent Genetica, faculteit der Aard- en Levenswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam Casusbeschrijving door Silvester Draaijer 9.1 Samenvatting Een

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte beoordeling en BSA Commercieel medewerker cohort

Ontwikkelingsgerichte beoordeling en BSA Commercieel medewerker cohort Ontwikkelingsgerichte beoordeling en BSA Commercieel medewerker cohort 2018-2019 Gedurende de opleiding Commercieel Medewerker word je op studieonderdelen beoordeeld. Welke resultaten heb je bereikt en

Nadere informatie

Toetsgestuurd leren in digitale leeromgevingen: casus economie in Utrecht

Toetsgestuurd leren in digitale leeromgevingen: casus economie in Utrecht Toetsgestuurd leren in digitale leeromgevingen: casus economie in Utrecht ONBETWIST Werkpakket 5 Yolanda Grift (Utrecht University School of Economics) Introductie In deze bijdrage wordt het onderzoek

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregeling 2011 Vanwege afbouw van de Bacheloropleiding E&I wordt het Bachelor-2 niet meer aangeboden. Ouderejaars studenten E&I

Nadere informatie

Deliverable 4.6. ONBETWIST ONderwijs verbeteren met WISkunde Toetsen. Planning onderwijsactiviteiten testfase 2. Evert van de Vrie

Deliverable 4.6. ONBETWIST ONderwijs verbeteren met WISkunde Toetsen. Planning onderwijsactiviteiten testfase 2. Evert van de Vrie Deliverable 4.6 Planning onderwijsactiviteiten testfase 2 Evert van de Vrie Inleiding Aan het einde van de eerste testfase is een planning gemaakt voor de activiteiten van de onderwijs cten in testfase

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregeling 2013 Vanwege afbouw van de Bacheloropleiding E&I wordt er onderwijs meer aangeboden. Ook worden tentamens en hertentamens

Nadere informatie

Portfolio Miguel Agterberg

Portfolio Miguel Agterberg Portfolio Miguel Agterberg Portfolio Miguel Agterberg Student: Miguel Agterberg Studenten nummer: 12109886 Datum: 3-6-2013 Klas en practicumgroep: 2P2R.a Voorwoord In dit portfolio zal ik bijhouden wat

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording rondvraag Lijst Calimero tentameninschrijving

Onderwerp Beantwoording rondvraag Lijst Calimero tentameninschrijving college van bestuur o & s Behandeladvies Ter bespreking Aan UR cie O&O Datum 10 juni 2013 Memonummer memo UR O&O 20 JUNI 2013 Agendapunt 5 nr. 13/044 Onderwerp Beantwoording rondvraag Lijst Calimero tentameninschrijving

Nadere informatie

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS 2018 FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN OPLEIDING PSYCHOLOGIE Wassenaarseweg 52 Postbus 9555 2300 RB Leiden oktober 2017 Inleiding Psychologie is een wetenschap.

Nadere informatie

Grasple. Deep-Linking LTI integratie. Vind, maak en deel open oefeningen voor Wiskunde en Statistiek

Grasple. Deep-Linking LTI integratie.   Vind, maak en deel open oefeningen voor Wiskunde en Statistiek Grasple Deep-Linking LTI integratie Vind, maak en deel open oefeningen voor Wiskunde en Statistiek www.grasple.com Grasple Grasple is een samenvoeging van twee woorden Grapple = ergens mee stoeien Grasp

Nadere informatie

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006

Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregelingen Bachelor Economie en Informatica - vanaf 2006 Overgangsregeling 2010 Ouderejaars studenten E&I kunnen in het studiejaar 2010/2011 verder studeren in hun bachelorprogramma, evenwel met

Nadere informatie

o.oos/wl13030 Aan: College van Bestuur Van: Jos. van Wollingen Datum: 12 augustus 2013 Betreft: Inventarisatie elektronisch toetsen

o.oos/wl13030 Aan: College van Bestuur Van: Jos. van Wollingen Datum: 12 augustus 2013 Betreft: Inventarisatie elektronisch toetsen o.oos/wl13030 Aan: College van Bestuur Van: Jos. van Wollingen Datum: 12 augustus 2013 Betreft: Inventarisatie elektronisch toetsen 1. Inleiding Tijdens het laatste bilo met Erasmus MC is onder andere

Nadere informatie

Three Ships Learning Solutions

Three Ships Learning Solutions Three Ships Learning Solutions Wiel van de Berg Algemeen Directeur Jos Herkelman Teamleider trainer/consultants Agenda Kennismaken Samen aan jezelf werken Praktisch aan de gang in PO en VO/(M)BO Kaders

Nadere informatie

Randvoorwaarden. Geachte decaan, beste Karen,

Randvoorwaarden. Geachte decaan, beste Karen, Decaan Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica t.a.v. Karen Maex Postbus 94214 1090 GE Amsterdam (020) 525 5878 fnwi@studentenraad.nl studentenraad.nl/fnwi Datum 10 februari 2014 Ons kenmerk

Nadere informatie

Opleiding Geneeskunde

Opleiding Geneeskunde Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam Opleiding Geneeskunde Nieuwe richtlijnen Bonuspunten toetsing in het AMCurriculum 2010 Team Onderwijsontwikkeling & Kwaliteitszorg Afdeling Onderwijs

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf Format samvatting aanvraag Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur gev aan opbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitd onderstaande samvatting dan kunt u dat kbaar mak bij het bureau van de

Nadere informatie

DE NIEUWE BACHELOR OPLEIDING

DE NIEUWE BACHELOR OPLEIDING DE NIEUWE BACHELOR OPLEIDING STUDIESUCCES: DE VRIJBLIJVENDHEID VOORBIJ Diagnose Doelstellingen Maatregelen Waar staan we? Effectmeting 2 DIAGNOSE - KERNPROBLEEM Lage studierendementen in de bachelor opleidingen

Nadere informatie

BEDRIJFSKUNDE MER 2015-2016

BEDRIJFSKUNDE MER 2015-2016 BEDRIJFSKUNDE MER 2015-2016 PROGRAMMA De opleiding Bedrijfskunde MER Wat kun je met Bedrijfskunde MER? Na je opleiding Je profiel Studieprogramma Onderwijsvisie Bedrijfskunde MER Toelatingseisen Studiekeuzeproces

Nadere informatie

Opleiding Geneeskunde

Opleiding Geneeskunde Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam Opleiding Geneeskunde Nieuwe richtlijnen Bonuspunten toetsing in het AMCurriculum 2012 Team Onderwijsontwikkeling & Kwaliteitszorg Afdeling Onderwijs

Nadere informatie

Majorkeuze. Bèta-gamma Anna Holland en Suzanne van Nimwegen (studieadviseurs) 16 januari 2017

Majorkeuze. Bèta-gamma Anna Holland en Suzanne van Nimwegen (studieadviseurs) 16 januari 2017 Majorkeuze Bèta-gamma Anna Holland en Suzanne van Nimwegen (studieadviseurs) 16 januari 2017 1 Wat is een major? Specialisatie Samenhangend vast programma in een discipline Omvang max.105 EC Onderwijs

Nadere informatie

Vereisten aan onderwijsprogramma s van de Faculteit der Geesteswetenschappen

Vereisten aan onderwijsprogramma s van de Faculteit der Geesteswetenschappen Vereisten aan onderwijsprogramma s van de Faculteit der Geesteswetenschappen Voor alle onderwijsprogramma s De cursussen hebben een omvang van 5 of 10 ec. In masteropleidingen hebben cursussen met een

Nadere informatie

MINOR SOFTWARE KWALITEIT EN TESTEN. 15 mei 2019 Maurice van Haperen

MINOR SOFTWARE KWALITEIT EN TESTEN. 15 mei 2019 Maurice van Haperen MINOR SOFTWARE KWALITEIT EN TESTEN 15 mei 2019 Maurice van Haperen Agenda Introductie Aanleiding, ontwikkeltraject Programma en toetsing Ervaringen Hoe verder Discussie / vragen en (eventueel) een bijdrage

Nadere informatie

MOTIE BEERTEMA 27/3/12: Onafhankelijke borging van examens door landelijke eindtoets op kenniscomponent van kernvakken

MOTIE BEERTEMA 27/3/12: Onafhankelijke borging van examens door landelijke eindtoets op kenniscomponent van kernvakken MOTIE BEERTEMA 27/3/12: Onafhankelijke borging van examens door landelijke eindtoets op kenniscomponent van kernvakken De opdracht Breng mogelijkheden tot externe validering examens in kaart Geef voor-

Nadere informatie

De eerste 100 dagen op het HBO

De eerste 100 dagen op het HBO De eerste 100 dagen op het HBO De eerste 100 dagen bij TP: hoe kunnen wij als opleiding de aansluiting verbeteren door middel van een progressiegerichte aanpak? Marjette Slijkhuis j.m.slijkhuis@pl.hanze.nl

Nadere informatie

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS 2017 FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN OPLEIDING PSYCHOLOGIE Wassenaarseweg 52 Postbus 9555 2300 RB Leiden oktober 2016 Inleiding Psychologie is een wetenschap.

Nadere informatie

MOTIE BEERTEMA 27/3/12:

MOTIE BEERTEMA 27/3/12: MOTIE BEERTEMA 27/3/12: MOTIE BEERTEMA 27/3/12: Onafhankelijke borging van examens door landelijke eindtoets op kenniscomponent van kernvakken De opdracht Breng mogelijkheden tot externe validering examens

Nadere informatie

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masteravond 16 februari 2016

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masteravond 16 februari 2016 Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masteravond 16 februari 2016 Programma Welkomstwoord Wat is een premaster? Programma Inschrijven Ervaringen van premasterstudenten Masteravond 16 februari

Nadere informatie

1 of 7 12/23/2010 12:44 PM

1 of 7 12/23/2010 12:44 PM 1 of 7 12/23/2010 12:44 PM Faculteit Economie en Bedrijfskunde Adam Booij Afmelden Nederlands Engels Formulieren Formuliersamenvatting Vragenbank Vraagcategorieën Formulieren Formuliersamenvatting Samenvatting

Nadere informatie

Bijlage 1. Studiesucces: vragen voor de opleidingen

Bijlage 1. Studiesucces: vragen voor de opleidingen Bijlage 1. Studiesucces: vragen voor de opleidingen Voordat we (vanaf blz. 2) toekomen aan de vragen en aandachtspunten voor de opleidingen even in het kort kernpunten van universitair en facultair beleid.

Nadere informatie

Alumnionderzoek opleiding Bedrijfseconomie Hogeschool Arnhem en Nijmegen 2009

Alumnionderzoek opleiding Bedrijfseconomie Hogeschool Arnhem en Nijmegen 2009 Alumnionderzoek opleiding Bedrijfseconomie Hogeschool Arnhem en Nijmegen 2009 Van de deelnemers aan het onderzoek heeft 80% ( 121 studenten) de voltijd gedaan en 20% (30 studenten) de deeltijdopleiding.

Nadere informatie

Welkom! Formatief toetsen is teamwerk. Over de mooie uitdaging van implementatie en verankering. 2 juni 2017

Welkom! Formatief toetsen is teamwerk. Over de mooie uitdaging van implementatie en verankering. 2 juni 2017 2 juni 2017 Welkom! Formatief toetsen is teamwerk Over de mooie uitdaging van implementatie en verankering Themasessie Platform Leren van Toetsen Hogeschool Rotterdam Eric Entken Hogeschool Rotterdam Dominique

Nadere informatie

MEMO DIGITAAL INZIEN TENTAMEN

MEMO DIGITAAL INZIEN TENTAMEN MEMO DIGITAAL INZIEN TENTAMEN Digitaal inzien tentamens 1. Introductie Al lange tijd is digitalisering een belangrijk onderwerp binnen het academisch onderwijs. Op het gebied van digitalisering zijn er

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2012-2013 wo-bacheloropleiding Bedrijfskunde

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2012-2013 wo-bacheloropleiding Bedrijfskunde U2012/00009 De uitvoeringsregeling treedt in werking per 1 september 2012 en heeft een zelfde werkingsduur als de Onderwijs- en examenregeling (OER) 2012-2013 voor de bacheloropleiding Bedrijfskunde. A.

Nadere informatie

secretaresse! niveau 3 en! management assistent niveau 4!

secretaresse! niveau 3 en! management assistent niveau 4! secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 De mbo-opleiding secretaresse niveau 3 / management assistent niveau 4 is bedoeld voor secretaresses van KLM die geen mbo-diploma hebben. VAKMANSCHAP

Nadere informatie

De praktische kant van academische vorming: academische vaardigheden

De praktische kant van academische vorming: academische vaardigheden De praktische kant van academische vorming: academische vaardigheden Henk Donkers Sectie Geografie, planologie en milieu Faculteit der Managementwetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen Uitgangspunten

Nadere informatie

Dé toets bestaat niet

Dé toets bestaat niet Dé toets bestaat niet Over functioneel toetsen voor beter onderwijs Willibrord Huisman, Afdeling Onderwijsondersteuning Marc Vorstenbosch, Fac. Medische Wetenschappen, Afd. Anatomie Onderwijsdag Radboud

Nadere informatie

GEPERSONALISEERD LEREN OP HET LYCEUM VOS

GEPERSONALISEERD LEREN OP HET LYCEUM VOS GEPERSONALISEERD LEREN OP HET LYCEUM VOS INHOUDSOPGAVE Niveaubepaling leerjaar 1, 2 en 3 TTO 3 Handleiding gepersonaliseerd leren 11 Nieuwe lestijden 18 Format planner en leerdoelenkaart 20 Planner voor

Nadere informatie

Digitaal toetsen in de praktijk

Digitaal toetsen in de praktijk Digitaal toetsen in de praktijk Frederiek Peterse-Lammers 11-02-2014 14.00-15.30 1 Onderwerpen Toetscoördinatie Docentenbegeleiding Roostering Maple T.A. E-surveillanten 2 Toetscoördinatie Docent, roosteraar

Nadere informatie

Het indienen van ICT- projecten

Het indienen van ICT- projecten Het indienen van ICT- projecten 1. Projectaanvragen sluiten aan bij het ICT-beleid De ICT-projectaanvragen dienen aan te sluiten bij de uitgangspunten van het ICT-beleidsplan van de Erasmus Universiteit

Nadere informatie

Inleiding PTA schooljaar

Inleiding PTA schooljaar Inleiding PTA schooljaar 2019-2020 Vanaf de bovenbouw havo en vwo (vanaf klas 4) heeft elk vak een PTA, een programma van Toetsing en Afsluiting. Ieder jaar vóór 1 oktober stelt de school documenten op

Nadere informatie

Mekelweg 4, kamer LB02.800 2628 CD Delft 015-2781430 j.vandeluitgaarden-ninaber@tudelft.nl

Mekelweg 4, kamer LB02.800 2628 CD Delft 015-2781430 j.vandeluitgaarden-ninaber@tudelft.nl Pagina 1/5 Mekelweg 4, kamer LB02.800 2628 CD Delft 015-2781430 j.vandeluitgaarden-ninaber@tudelft.nl Aan: TU Delft, College van Bestuur Van: Betreft: Prestatieafspraken TU Delft Datum: 2 januari 2011

Nadere informatie

Digitaal toetsen; Niet hoe het moet, maar hoe het kan

Digitaal toetsen; Niet hoe het moet, maar hoe het kan Digitaal toetsen; Niet hoe het moet, maar hoe het kan Martijn Hoeke DAS Conferentie, 14 november 2013, Utrecht UITGANGSPOSITIE Summatief toetsen via Blackboard Formatief/diagnostisch toetsen via Maple

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. 1. Gevolgen invoering Brede bachelor voor zittende (schakel) studenten Inleiding 1

INHOUDSOPGAVE. 1. Gevolgen invoering Brede bachelor voor zittende (schakel) studenten Inleiding 1 INHOUDSOPGAVE 1. Gevolgen invoering Brede bachelor voor zittende (schakel) studenten 1 1.1 Inleiding 1 1.2 Hoe ziet het eerste jaar van de Brede bachelor er uit? 1 1.3 Hoe ziet de jaarindeling van het

Nadere informatie

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterdag 12 november 2016

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterdag 12 november 2016 Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterdag 12 november 2016 Programma Welkomstwoord Wat is een premaster? Programma Inschrijven Ervaringen van premasterstudent Masterdag 12 november 2016

Nadere informatie

Werkbezoek grootschalige digitale

Werkbezoek grootschalige digitale Werkbezoek grootschalige digitale toetszaal TUDelft 11 februari 2014 1 Programma & huishoudelijke mededelingen 11.00-11.30 uur: Inloop met koffie en thee 11.30-12.15 uur: Algemene inleiding opzet digitaal

Nadere informatie

Overgangsregelingen Technische Planologie

Overgangsregelingen Technische Planologie faculteit ruimtelijke wetenschappen Overgangsregelingen Technische Planologie 2014 2015 Opgesteld en vastgesteld door de Examencommissie 10 februari 2015 2 1. Een nieuw programma vanaf 2015-2016 Wat verandert

Nadere informatie

SAMENVATTING. 105603 - Geschil bevoegdheid A t.a.v. wijziging van het college-blok systeem; WO

SAMENVATTING. 105603 - Geschil bevoegdheid A t.a.v. wijziging van het college-blok systeem; WO SAMENVATTING 105603 - Geschil bevoegdheid A t.a.v. wijziging van het college-blok systeem; WO In verband met de aanpak van studiesucces heeft de decaan besloten tot wijziging van het collegeblok system

Nadere informatie

Introductie Bacheloropleiding Psychologie

Introductie Bacheloropleiding Psychologie Introductie Bacheloropleiding Psychologie 31 augustus 2015 Anna Zandvliet, Arjaan Wit Instituut Psychologie Welkom Organisatie Universiteit/Faculteit/Instituut Programma propedeuse In het kort: BSA & studiebegeleiding

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf Format samenvatting aanvraag Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting dan kunt u dat kenbaar maken bij het

Nadere informatie

Afspraken over toetsen die in leerjaar 4T meetellen voor het examendossier zijn vastgelegd in het PTA en vallen onder het schoolexamenreglement.

Afspraken over toetsen die in leerjaar 4T meetellen voor het examendossier zijn vastgelegd in het PTA en vallen onder het schoolexamenreglement. Inleiding Voor u ligt het toetsprotocol van het Discovery College. In dit protocol zijn de rechten en plichten van zowel leerling als docent vastgelegd met betrekking tot voorbereiding, afname en beoordeling

Nadere informatie

OER. Uitleg over de. Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER)

OER. Uitleg over de. Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Fractie VUUR, Universiteitsraad www.verenigingvuur.nl info@verenigingvuur.nl Voorwoord De Onderwijs-

Nadere informatie

MODULEHANDLEIDING BM- Succesvolle Organisaties

MODULEHANDLEIDING BM- Succesvolle Organisaties MODULEHANDLEIDING BM- Succesvolle Organisaties Opleiding Bedrijfskunde MER Hoofdfase Osiriscode: Collegejaar: 2015-2016 Blok: 2 jaar 3 business management 1 Samenvatting Naam onderwijseenheid BM-Succesvolle

Nadere informatie

semester Burgerlijk Ondernemingsrecht procesrecht (5) Europees economisch recht (7) Ethiek voor juristen (2)

semester Burgerlijk Ondernemingsrecht procesrecht (5) Europees economisch recht (7) Ethiek voor juristen (2) Studieschema Dubbelstudie Recht en studiejaar 2017 2018 (dit studieschema geldt voor studenten die in het studiejaar 2017 2018 starten met de dubbelstudie R&E) 1. Traject Accounting & Control tot de Straf

Nadere informatie

Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid

Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid Bedrijfseconomie (BE) Voorlichting Profielkeuze Hoe ziet het eruit vandaag? Wat is Bedrijfseconomie? Examenprogramma Inhoud examenprogramma

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2013-2014 wo-bacheloropleiding Bedrijfskunde

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2013-2014 wo-bacheloropleiding Bedrijfskunde U2013/01220 De uitvoeringsregeling treedt in werking per 1 september 2013 en heeft een zelfde werkingsduur als de Onderwijs- en examenregeling (OER) 2013-2014 voor de bacheloropleiding Bedrijfskunde. A.

Nadere informatie

Voorlichting voor Ouders van Aankomende Studenten (VOAS)

Voorlichting voor Ouders van Aankomende Studenten (VOAS) Voorlichting voor Ouders van Aankomende Studenten (VOAS) Wouter van Egmond Studieadviseur van BSc. en MSc. opleidingen in het Levenswetenschappen domein www.rug.nl/voas VOAS - 11/19/2017 1 Taken studieadviseur

Nadere informatie

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER)

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Fractie VUUR, Universiteitsraad www.verenigingvuur.nl info@verenigingvuur.nl - 2 - Voorwoord

Nadere informatie

Niveaubepaling Gepersonaliseerd leren KLAS 1, 2 en 3 TTO

Niveaubepaling Gepersonaliseerd leren KLAS 1, 2 en 3 TTO Niveaubepaling Gepersonaliseerd leren KLAS 1, 2 en 3 TTO 2016-2017 1 Algemeen In leerjaar 1 en 2 en 3 TTO worden tweemaal per jaar toetsperiodes georganiseerd. Tijdens deze zogenaamde ijkmomenten maken

Nadere informatie

ONBETWIST Deliverable 5.4.6

ONBETWIST Deliverable 5.4.6 Toetsgestuurd leren van statistiek, UM, UMC, semester 1, 2012/2013 ONBETWIST Werkpakket 5 Deliverable 5.4.6, Februari 2013 Dirk Tempelaar, Maastricht University School of Business and Economics Introductie

Nadere informatie

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterweek 14 februari 2017

Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterweek 14 februari 2017 Premasterprogramma s Pedagogiek en Onderwijskunde Masterweek 14 februari 2017 Programma Welkomstwoord Wat is een premaster? Programma Inschrijven Ervaringen van premasterstudent Masterweek 14 februari

Nadere informatie

BSc Kunstmatige Intelligentie. : Bachelor Kunstmatige Intelligentie Studiejaar, Semester, Periode : semester 1, periode 2

BSc Kunstmatige Intelligentie. : Bachelor Kunstmatige Intelligentie Studiejaar, Semester, Periode : semester 1, periode 2 Studiewijzer BACHELOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE Vak : Opleiding : Bachelor Kunstmatige Intelligentie Studiejaar, Semester, Periode : 2015-2016 semester 1, periode 2 Coördinator(en) : dr. Maarten van Someren

Nadere informatie

Rectificatie Bijlage D, 9 december 2014. Bijlage D: Praktische regels van de opleiding

Rectificatie Bijlage D, 9 december 2014. Bijlage D: Praktische regels van de opleiding Rectificatie Bijlage D, 9 december 2014 Bijlage D: Praktische regels van de opleiding In geval van strijdigheden tussen het bepaalde in de hoofdstukken 1 tot en met 8 van de Onderwijs- en Examenregeling

Nadere informatie

OPLEIDINGSJAARVERSLAG BACHELOR WISKUNDE

OPLEIDINGSJAARVERSLAG BACHELOR WISKUNDE OPLEIDINGSJAARVERSLAG BACHELOR WISKUNDE OPLEIDINGSJAARVERSLAG 2011-2012 Wiskunde 1. Gegevens Jaar volgende Midterm Jaar volgende visitatie 2013 Aantal uitgereikte diploma s 48 propedeuse 22 bachelor Aantal

Nadere informatie

Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4

Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 Secretaresse niveau 3 en management assistent niveau 4 De mbo-opleiding secretaresse niveau 3 / management assistent niveau 4 is bedoeld voor secretaresses en management assistenten die geen mbo-diploma

Nadere informatie

EXAMENREGELING BACHELOR-PROPEDEUSE PSYCHOLOGIE

EXAMENREGELING BACHELOR-PROPEDEUSE PSYCHOLOGIE EXAMENREGELING BACHELOR-PROPEDEUSE PSYCHOLOGIE 2015-2016 Uitgangspunten 1. De propedeuse Psychologie kent 6 studieonderdelen, waarvan de verplichte bijeenkomsten Practicumgroepen Wetenschappelijk Denken/VRT

Nadere informatie

Waarom falen (zoveel) studenten in het hoger onderwijs?

Waarom falen (zoveel) studenten in het hoger onderwijs? Samenvatting Studierendement is indicator voor kwaliteit van de organisatie van het onderwijs Studenten richten zich op vigerende normen voor voldoende prestaties Activerend onderwijs leidt echt tot beter

Nadere informatie

Businesscase en exploitatiemodel grote toetszaal SEMINAR GROOTSCHALIGE DIGITALE TOETSZALEN

Businesscase en exploitatiemodel grote toetszaal SEMINAR GROOTSCHALIGE DIGITALE TOETSZALEN Businesscase en exploitatiemodel grote toetszaal SEMINAR GROOTSCHALIGE DIGITALE TOETSZALEN Michiel van Geloven & Marij Veugelers, mei 2014 In deze presentatie : Introductie: voorstellen sprekers en inventariseren

Nadere informatie

Geldigheid Dit toetsprotocol blijft geldig tot de volgende versie wordt vastgesteld. Voorgaande versies komen daarmee te vervallen.

Geldigheid Dit toetsprotocol blijft geldig tot de volgende versie wordt vastgesteld. Voorgaande versies komen daarmee te vervallen. Inleiding Voor u ligt het toetsprotocol van het Heer Bokel College. 1.2 In dit protocol zijn de rechten en plichten van zowel leerling als docent vastgelegd met betrekking tot voorbereiding, afname en

Nadere informatie

Curriculumherziening TB

Curriculumherziening TB Curriculumherziening TB Het curriculum van de bacheloropleiding Technische Bestuurskunde gaat op de schop. Waarom is dat, wat gaat er veranderen en wanneer gebeurt dat? In dit documentje staat het belangrijkste

Nadere informatie

: Afstudeerproject BSc KI : Bachelor Kunstmatige Intelligentie Studiejaar, Semester, Periode : semester 2, periode 5 en 6

: Afstudeerproject BSc KI : Bachelor Kunstmatige Intelligentie Studiejaar, Semester, Periode : semester 2, periode 5 en 6 Studiewijzer BACHELOR OPLEIDING KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE Vak : Afstudeerproject BSc KI Opleiding : Bachelor Kunstmatige Intelligentie Studiejaar, Semester, Periode : 2015-2016 semester 2, periode 5 en

Nadere informatie

Projectvoorstel Digitaal toetsen voor Onderwijs op maat 2015-2016

Projectvoorstel Digitaal toetsen voor Onderwijs op maat 2015-2016 Projectvoorstel Digitaal toetsen voor Onderwijs op maat 2015-2016 1. NAW-gegevens van de aanvragende organisatie Naam instelling: Projectaanvragers: E-mailadres projectleider: Functie projectleider: Afdeling

Nadere informatie

Kernmodules voor vervolgvakken

Kernmodules voor vervolgvakken Pilot 3: Kernmodules voor vervolgvakken Pilot Naam Kernmodules voor vervolgvakken Instelling UU Vak naam ECB1Stat / Statistiek ECB1Wis / Wiskunde Studenten Aantal Ca. 800 = 400+400 Ronde 1 en 2 Datum uitvoering

Nadere informatie

Kwaliteit van toetsen en beoordelen. Desirée Joosten-ten Brinke. 25 oktober Programma

Kwaliteit van toetsen en beoordelen. Desirée Joosten-ten Brinke. 25 oktober Programma Kwaliteit van toetsen en beoordelen Desirée Joosten-ten Brinke 25 oktober 2011 Programma Constructive alignment Kwaliteitspiramide voor eigentijds toetsen Docentprofessionalisering Toetsmotivatie en Studentbetrokkenheid

Nadere informatie

11 Februari 2014. SURF bijeenkomst. Digitaal toetsen

11 Februari 2014. SURF bijeenkomst. Digitaal toetsen 11 Februari 2014 SURF bijeenkomst Digitaal toetsen d i e l e B k c a Tr Inleiding Aanpak Technisch Pakketselectie Technisch beheer Organisatorisch support & logistieke ondersteuning Faciliteiten Goede

Nadere informatie

Vinger aan de pols bij Bouwkunde

Vinger aan de pols bij Bouwkunde Vinger aan de pols bij Bouwkunde Ruud Pellikaan g.r.pellikaan@win.tue.nl InterTU-Studiedag 3 juli 2007 12 Wiskunde onderwijs bij Bouwkunde Calculus voor Bouwkunde Docenten: Bram van Asch, reguliere eerste

Nadere informatie

Geldigheid Dit toetsprotocol blijft geldig tot de volgende versie wordt vastgesteld. Voorgaande versies komen daarmee te vervallen.

Geldigheid Dit toetsprotocol blijft geldig tot de volgende versie wordt vastgesteld. Voorgaande versies komen daarmee te vervallen. Inleiding Voor u ligt het toetsprotocol van het Heer Bokel College. In dit protocol zijn de rechten en plichten van zowel leerling als docent vastgelegd met betrekking tot voorbereiding, afname en beoordeling

Nadere informatie