Graphical modelling voor Mediastudies Data

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Graphical modelling voor Mediastudies Data"

Transcriptie

1 Graphical modelling voor Mediastudies Data De analyse Alle analyses zijn gedaan met MIM, een analyseprogramma ontworpen voor graphical modelling (Versie , Edwards,1990,1995). Modellen zijn verkregen aan de hand van loglinear modelling. Hierbij wordt een optimaal model gezocht vanuit een bepaald startpunt, in dit geval een model waarin alle variabelen onafhankelijk zijn van elkaar. Vervolgens wordt stap voor stap getest of er een significante interactie (samenhang, gekozen alpha = 0.05) tussen twee variabelen is die toegevoegd kan worden (Forward methode). Als er meerdere interacties zijn waarmee het model significant beter past, wordt alleen de interactie die de passing van het model het meest verbetert toegevoegd. Met dit nieuwe model wordt de analyse dan voortgezet. Dit proces gaat door tot een model gevonden is waar geen nieuwe significante interacties meer aan toegevoegd kunnen worden. Het eindmodel wordt vervolgens vertolkt in een graaf, een inzichtelijker representatie van het interactiemodel (zie Figuur 1). Figuur 1. Voorbeeld van een graaf. Graaf van het eindmodel van de acht verschillende stata. Een graaf bestaat uit knopen (nodes) en lijnen tussen de knopen (edges). Een knoop representeert een variabele; in dit geval staat knoop a bijvoorbeeld voor variabele 'Intake Systeemstatus'. Een lijn tussen de twee variabelen representeert een directe samenhang of interactie tussen twee variabelen. Uit figuur 1 blijkt dus dat een een samenhang is gevonden tussen Intake Systeemstatus en Intake Definitieve Status. Als twee variabelen alleen indirect samenhangen (via een derde variabele), dan zijn de twee variabelen onafhankelijk van elkaar gegeven de derde variabele. Er is bijvoorbeeld een indirecte samenhang tussen Intake Definitieve Status en Systeemstatus op 31 januari. Intake Definitieve is onafhankelijk van Status en Systeemstatus op 31 januari gegeven Intake Systeemstatus. Met andere woorden, bij het voorspellen van Systeemstatus op 30 januari voegt kennis van Intake Definitieve Status niets meer toe wanneer Intake Systeemstatus al bekend is. Op deze manier kan dus op een relatief eenvoudige manier onderzocht worden welke variabelen nodig en welke variabelen overbodig zijn voor een bepaalde voorspelling. Een voordeel van deze methode is dat naast dat de relatie van de onafhankelijke variabelen met de afhankelijke variabelen wordt onderzocht, er tegelijkertijd ook rekening wordt gehouden met de relaties van de onafhankelijke variabelen en afhankelijke variabelen onderling. Echter, wanneer er meerdere onafhankelijke variabelen gevonden worden die een afhankelijke variabele kunnen voorspellen, is

2 het niet direct duidelijk welke het 'beste' voorspelt. Dit kan eventueel benaderd worden door te onderzoeken welke interactie het belangrijkst is voor de passing van het model (welke interactie het minst goed gemist kan worden), maar vereist additionele analyses voor een stabieler, generaliseerbaar antwoord. Resultaten De hoofdanalyses zijn uitgevoerd met de data uit het collegejaar 2007/2008. De resultaten van deze analyses zijn vervolgens gekruisvalideerd met de data uit het collegejaar 2008/2009. Bij beide datasets zijn gegevens van studenten die geen inschrijving hadden bij de UvA in het begin van het collegejaar niet opgenomen in de analyses. De analyses met de data van het jaar 2007/2008 zijn gebaseerd op de gegevens van 269 studenten. De analyses met de data van het jaar 2008/2009 zijn gebaseerd op de gegevens van 318 studenten. De analyses zijn gedaan op basis van het onderzoeksvoorstel: Onderzoek naar de relatie tussen onafhankelijke variabelen in intake (studentkenmerken, systeemstatus en definitieve status en afhankelijke variabelen (participatie en prestatie in 1 e en 2 e semester en uitstroom) Onderzoek naar de relatie tussen onafhankelijke variabelen in studieloopbaanbegeleiding (advies propedeusecoördinator 15 januari 2009) en afhankelijke variabelen (participatie en prestatie in 2 e semester en uitstroom ). Onderzoek naar de relatie van de intakestataen studentkenmerken met studieprestatie en studieparticipatie Met loglinear graphical modelling is de relatie van Intake Systeemstatus, Intakestatus Definitief en de studentkenmerken met het gewogen gemiddelde eindcijfer, het totaal behaalde EC, het totaal behaalde CP en de eindstatus onderzocht. Deze relaties zijn in twee stappen onderzocht aangezien MIM niet alle variabelen tegelijkertijd aankon. Eerst zijn naast de Intakestatussen en de student participatie en prestatie variabelen alleen studentkenmerken met een goede verdeling van observaties over de categorieën opgenomen in de analyse. Vervolgens is een analyse gedaan met alle studentkenmerken, de intakestata en Eindstatus. Figuur 2. Model r,jx,hs,hj,an,ah,ab,fgix. Deviance full model (245398) = , p ~ 1.

3 Het eindmodel dat de relaties tussen de intakestata, studentkenmerken en afhankelijke variabelen beschrijft is het model r,jx,hs,hj,an,ah,ab,fgix (figuur 2), Uit het model blijkt dat de variabelen met betrekking to studieprestatie en studieparticipatie onafhankelijk zijn van de intakestata en studentkenmerken, gegeven het gemiddeld eindexamencijfer. Alleen het gemiddeld eindexamencijfer is nodig om de afhankelijke variabelen te voorspellen. Verder valt op dat de afhankelijke variabelen compleet met elkaar verbonden zijn. Dit kan erop duiden dat de variabelen allemaal representaties zijn van één eigenschap, bijvoorbeeld studiesucces. In die zin zijn de afhankelijke variabelen voor elkaar inwisselbaar. Daarom is in de volgende analyse maar één van de afhankelijke variabelen opgenomen; zo konden tevens alle studentkenmerken opgenomen worden in het model (MIM kan maar een beperkt aantal dimensies aan). Figuur 3. Model ps,pq,mn,i,hj,bmp,al,ahk,abop,ji. Deviance full model (1200) = , p ~ 1. Het eindmodel dat de relaties tussen de intakestata, alle studentkenmerken en Eindstatus beschrijft is het model ps,pq,mn,i,hj,bmp,al,ahk,abop,ji (figuur3).uit het model blijkt dat ook als alle studentkenmerken toegevoegd zijn het gemiddelde examencijfer de enige variabele is die nodig is om eindstatus te voorspellen. Alle voorspelkracht van de overige variabelen wordt als het ware opgevangen door het gemiddelde examencijfer.

4 Onderzoek naar de relatie van definitieve status 15 januari met studieprestatie en studieparticipatie in het tweede semester Figuur 4. Model HIvw, Hidv. Deviance full model (1200) = 23.52, p ~ 1. De relatie van de definitieve status op 15 januari met het aantal in semester 2 behaalde EC, het aantal in semester 2 behaalde CP en de eindstatus wordt beschreven door het model HIvw, Hidv (Figuur 4). Hieruit blijkt dat de Definitieve status op 15 januari direct samenhangt met het aantal behaalde EC in semester 2 vóór herkansingen, het aantal CP gehaald in semester 2 en Eindstatus. Definitieve status op 15 januari is onafhankelijk van het aantal EC gehaald in semester twee ná herkansingen gegeven de overige drie afhankelijke variabelen. Dit kan deels verklaard worden door het feit dat studenten afhankelijk van het aantal CP een herkansing mogen doen of niet en het aantal EC gehaald ná herkansingen uiteraard sterk bepaald wordt door het aantal EC gehaald vóór de herkansingen. Deze variabelen zijn daardoor mogelijk betere, directere voorspellers van het aantal behaalde EC in het tweede semester ná de herkansingen. In ieder geval blijkt dat de definitieve status op 15 januari zowel studieparticipatie als studieprestatie kan voorspellen. Cijfers uit het eerste semester als voorspellers Onderzocht is of de eindcijfers van de vakken Inleiding Geschiedenis, Oriëntatie Film en Oriëntatie Film de studie prestatie en participatie van een student kunnen voorspellen. Tevens is onderzocht of de cijfers voor deze vakken het gemiddelde eindexamencijfer of de definitieve status op 15 januari overbodig maken. Eerst is de relatie van de eindcijfers met Eindstatus en het gemiddelde eindexamencijfer gemodelleerd (figuur 5). Vervolgens de relatie van de eindcijfers met Eindstatus en de definitieve status op 15 januari (figuur 6).

5 Figuur 5. Model CDEI, DCj. Deviance full model (608) = 81.83, p ~ 1. Het gevonden eindmodel met de variabelen eindstatus, eindcijfer Inleiding Geschiedenis, eindcijfer Oriëntatie Film, eindcijfer Oriëntatie Televisie en gemiddeld eindexamencijfer is model CDEI, DCj. Eindstatus is onafhankelijk van het gemiddelde examencijfer gegeven de eindcijfers voor vakken in het eerste semester. Zodra cijfers van een vak uit het eerste semester bekend zijn kan daar de eindstatus het beste mee voorspeld worden.

6 Figuur 6. Model CDEIvw, CDEIdw, CDEHIw. Deviance full model (107520) = 89.52, p ~ 1. Het gevonden eindmodel met de variabelen eindstatus, EC van semester 2 voor herkansingen, EC van semester 2 na herkansingen, behaalde CP in semester 2, eindcijfer Inleiding Geschiedenis, eindcijfer Oriëntatie Film, eindcijfer Oriëntatie Televisie en Definitieve status op 15 januari is model CDEIvw, CDEIdw, CDEHIw (Figuur 6). Alle onafhankelijke variabelen hangen samen met eindstatus. Echter, de eindcijfers voorspellen alle afhankelijke variabelen direct en definitieve status 31 januari alleen Eindstatus en het aantal EC in semester 2 na herkansingen. Het is echter niet zeker welk eindcijfer het beste voorspelt en of deze ook beter voorspellen dan definitieve status op 15 januari. Hier kan wel een indicatie van gegeven worden door interacties te verwijderen en met een likelihood ratio test te toetsen hoe ernstig dit de passing van het model verslechtert (alpha 0.05). Verwijdering van IC: D(52) = 73.49, P = Verwijdering van ID: D(34 ) = 91.91, P < Verwijdering van IE: D(42) = 70.87, P = Verwijdering van Id: D(47) = 57.43, P = 0.14 Hieruit blijkt dat het eindcijfer van Oriëntatie Film het belangrijkst is voor de passing van het model, en dus mogelijk de beste voorspeller is van eindstatus. Dit is echter alleen een indicatie van het belang van een voorspeller en wellicht niet goed generaliseerbaar. Wat opvalt is dat de definitieve status op 15 januari op basis van deze test mogelijk overbodig is voor het voorspellen van Eindstatus, gegeven de eindcijfers voor de vakken. Dit resultaat contrasteert met het gevonden model op basis van de iteratieve loglineaire modelpassingen. Dit contrasterende resultaat kan worden gevonden doordat de hoofdanalyses met een forward methode zijn onderzocht en het testen of een interactie verwijderd kan worden met een backwards methode wordt onderzocht. Dat het

7 resultaat van beide methoden verschilt duidt erop dat modellen of delen van modellen niet geheel stabiel zijn. Hierom is het essentieel dat deze resultaten (zeker voor uitgebreidere modellen) gekruisvalideerd worden. Kruisvalidatie met data uit het jaar Doordat de modellen in deze analyses erg groot zijn (met veel dimensies/categorieën en dus vrijheidsgraden) passen vrijwel alle modellen van 2007/2008 op de data van 2008/2009. Alleen de modellen gevonden in de analyse van 2007/2008 passen op de data van 2008/2009 is voor een kruisvalidatie dus niet heel informatief. Daarom zijn naast deze passingsgegevens tevens de analyses gedaan in 2007/2008 óók gedaan voor de data van 2008/2009. Modelpassingen op data 2008/2009: Model r,bj,as,an,ak,ab,fj,fgix : Deviance full model (245398) = , p ~ 1. Model pq,mn,i,hs,hj,bm,al,ahk,abop,ij: Deviance full model (1200) = 52.78, p ~ 1. Model Hivw,HIdv : Deviance full model (1200) = , p ~ 1. Model CDEI,Dj: Deviance full model (632) = , p ~ 1 Model CDEIvw, CDEIdw, CDEIHw: Deviance full model ( ) = , p ~ 1. Kruisvalidatie van de relatie van de intakestata en studentkenmerken met studieprestatie en studieparticipatie Figuur 7. Model s,hr,hj,abn,abh,fix,fgj,fgi. Deviance full model ( ) = , p ~ 1. Het gevonden model is s,hr,hj,abn,abh,fix,fgj,fgi (Figuur 7). Hoewel het model niet gelijk is aan dat gevonden op basis van de data uit het jaar 2007/2008 blijft de interpretatie van het model wel gelijk; alleen het gemiddelde eindexamencijfer is nodig om studieprestatie en studieparticipatie te voorspellen.

8 Figuur 8. Model s,mn,i,hj,bq,bm,bl,ak,abop,abh,ij. Het model dat de relaties tussen de intakestata, alle studentkenmerken en Eindstatus beschrijft is het model s,mn,i,hj,bq,bm,bl,ak,abop,abh,ijs,mn,i,hj,bq,bm,bl,ak,abop,abh,ij (Figuur 8). Uit dit model blijkt tevens dat alleen het eindexamencijfer nodig is om de eindstatus van een student te voorspellen. De intakestata en overige studentkenmerken zijn onafhankelijk van Eindstatus gegeven het gemiddelde eindexamencijfer. Dit komt overeen met de resultaten van het jaar 2007/2008.

9 Onderzoek naar de relatie van definitieve status 15 januari met studieprestatie en studieparticipatie in het tweede semester Figuur 9. Model Hvw, HIdw. Deviance full model (1392) = 71.16, p ~ 1. De relatie van de definitieve status op 15 januari met het aantal in semester 2 behaalde EC, het aantal in semester 2 behaalde CP en de eindstatus wordt beschreven door het model Hvw, Hidw (Figuur 9). Hieruit blijkt dat de Definitieve status op 15 januari direct samenhangt met het aantal behaalde EC in semester 2 vòòr herkansingen, het aantal CP gehaald in semester 2 en Eindstatus. Definiteve status op 15 januari is onafhankelijk van het aantal EC gehaald in semester twee ná herkansingen gegeven de overige drie afhankelijke variabelen. Dit komt overeen met de resultaten van het jaar 2007/2008.

10 Cijfers uit het eerste semester als voorspellers Figuur 10 Model CDEI,Dj. Deviance full model (632) = , p ~ 1. Het gevonden eindmodel met de variabelen eindstatus, eindcijfer Inleiding Geschiedenis, eindcijfer Oriëntatie Film, eindcijfer Oriëntatie Televisie en gemiddeld eindexamencijfer is CDEI,Dj (Figuur 10). Eindstatus is onafhankelijk van het gemiddelde examencijfer gegeven de eindcijfers voor vakken in het eerste semester. Dit resultaat komt overeen met dat van de data uit het jaar 2007/2008.

11 Figuur 11 Model Chvw,CIdw,CHIw,CDEId. Deviance full model (120168) = , p ~ 1. Het gevonden eindmodel met de variabelen eindstatus, EC van semester 2 voor herkansingen, EC van semester 2 na herkansingen, behaalde CP in semester 2, eindcijfer Inleiding Geschiedenis, eindcijfer Oriëntatie Film, eindcijfer Oriëntatie Televisie en Definitieve status op 15 januari is Chvw,CIdw,CHIw,CDEId (Figuur 11). Alle onafhankelijke variabelen hangen samen met Eindstatus. Echter, alleen het eindcijfer van Inleiding Geschiedenis voorspelt alle afhankelijke variabelen direct. Dit verschilt van de resultaten uit het jaar 2007/2008, waar alle eindcijfers alle afhankelijke variabelen voorspelden. De vraag is of het eindcijfer van Oriëntatie film wel het belangrijkst is voor de passing van het model, zoals in jaar 2007/2008. Verwijdering van IC: D(43) = 89.79, P < Verwijdering van ID: D(50) = 93.86, P < Verwijdering van IE: D(62) = , P < Verwijdering van Id: D(70) = , P < Alle onafhankelijke variabelen zijn ongeveer even belangrijk voor het model. Conclusies Uit de resultaten blijkt dat wanneer er nog geen informatie beschikbaar is over studenten in het collegejaar zelf, het studentkenmerk 'gemiddelde examencijfer' het beste studieprestatie en studieparticipatie voorspelt. De overige studentkenmerken, intake systeemstatus en de definitieve intake status zijn niet nodig. Echter, wanneer er informatie beschikbaar is over de cijfers van één van de inleidende vakken (Inleiding Geschiedenis, Oriëntatie Film of Oriëntatie Televisie) is dit een betere voorspeller van studieprestatie en studieparticipatie dan het gemiddelde examencijfer. Tevens blijkt dat de definitieve status toegekend door de propedeusecoördinator op 15 januari studieprestatie en participatie in het tweede semester kan voorspellen. De eindcijfers voor de inleidende vakken zijn echter naast de status op 15 januari ook voorspellers van studieparticipatie en prestatie in het tweede semester. Zowel de cijfers als de definitieve status op 15 januari voegen iets unieks toe aan de voorspelling van de afhankelijke variabelen. Deze resultaten blijken zowel uit de analyses met de data uit het collegejaar 2007/2008 als kruisvalidatie analyses met data uit het collegejaar 2008/2009. Dit is een indicatie dat de resultaten gevonden met deze analyses redelijk generaliseerbaar of stabiel zijn. In de praktijk zou dit kunnen betekenen dat lang niet alle studentkenmerken afgenomen hoeven worden voor de start van het collegejaar. Het gemiddelde examencijfer is voldoende. Op basis van dit cijfer kunnen studenten die in een gevarenzone zitten worden gesignaleerd (mogelijk de studenten in de laagste categorie eindexamencijfers, 6 tot 6.5). Dit zijn echter mogelijk erg veel studenten om op gesprek te vragen (+- 60 studenten per jaar). In plaats daarvan zouden mensen op basis van hun eerste tentamencijfer uitgenodigd kunnen worden op gesprek; dit cijfer voorspelt beter de uiteindelijke studieprestatie en participatie van de student dan diens gemiddelde eindexamencijfer. De prestaties en participatie van de studenten in het tweede semester kunnen voorspelt worden aan de hand van de eindcijfers van Inleiding Geschiedenis, Oriëntatie Film en Oriëntatie Televisie en aan de hand van de definitieve status van de student op 15 januari toegekend door de propedeusecoördinator.

12 Bijlage: Aanpassingen aan de data Continue Variabelen Alle continue variabelen (Gemiddelden, EC, CP) zijn omgescoord naar ordinale variabelen. Deze variabelen waren extreem niet normaal verdeeld en zouden zonder aanpassing mogelijk onbetrouwbare resultaten op kunnen leveren. Het indelen van de continue data in categorieën gaat echter gepaard met verlies van informatie. Er is getracht dit verlies van informatie zo veel mogelijk te beperken. EC De behaalde EC in elk semester konden vrij eenvoudig omgescoord worden, omdat de meeste studenten telkens nul, tien, twintig of dertig EC behaalden. Deze variabelen waren dus al vrijwel ordinaal verdeeld in vier categorieën. EC in semester 1 en 2 zijn als volgt omgescoord: 0-9 EC EC EC 3 30 EC 4 De in het jaar totaal behaalde EC is als volgt omgescoord: 0-14 EC EC EC EC 4 CP zijn als volgt omgescoord: 0 24% 1 25% 49% 2 50% 74% 3 75% 100% 4 De cijfers voor de vakken Inleiding Geschiedenis, Oriëntatie Film en Oriëntatie Televisie zijn als volgt omgescoord: 1-2,44 1 2,45 4,99 -->2 5-7,44 3 7, Het gemiddelde cijfer is anders omgescoord dan de cijfers van de vakken omdat anders sommige categorieën te weinig waarnemingen bevatten. In plaats daarvan is gekozen voor een scoring zodat een optimale (maar nog steeds zinnige ) verdeling ontstaat van de waarnemingen over de categorieën. De categorieën representeren nu respectievelijk zware onvoldoendes, onvoldoendes, voldoendes en ruim voldoendes. 1-3, ,44 2 5,45 6,44 3 6,45 8,5 4

13 Nominale Data. Variabele Eindstatus is aangepast omdat deze te veel categorieën had. Deze is omgescoord van acht naar vijf categorieën. Dit is als volgt gebeurd: Gestopt studeren aan de UvA 1 Gestopt met mediastudies, andere opleiding begonnen bij de UvA 1 Recidivist zeer onvoldoende + weinig actief 2 Recidivist zeer onvoldoende 2 Recidivist regulier 3 Naar het tweede jaar, geen propedeuse 4 Propedeuse behaald 4 Propedeuse + Bovengemiddeld 5 Variabele vlag 'Vooropleiding' is tevens omgescoord van acht categorieën naar vijf. Categorie 5, 6, 7 en 8 bevatten te weinig of geen observaties. Dit waren de categorieën 'Anders', 'Colloquium doctum' 'en Diploma Afgeronde Universitaire opleiding'. Categorie 7 bevatte geen observaties. Deze vier categorieën zijn samengenomen tot één categorie.

HOOFDSTUK VII REGRESSIE ANALYSE

HOOFDSTUK VII REGRESSIE ANALYSE HOOFDSTUK VII REGRESSIE ANALYSE 1 DOEL VAN REGRESSIE ANALYSE De relatie te bestuderen tussen een response variabele en een verzameling verklarende variabelen 1. LINEAIRE REGRESSIE Veronderstel dat gegevens

Nadere informatie

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Dr.ir. P.W. Heijnen Faculteit Techniek, Bestuur en Management Technische Universiteit Delft 22 april 2010 1 1 Introductie De

Nadere informatie

INTRODUCTIE & STUDIESUCCES

INTRODUCTIE & STUDIESUCCES INTRODUCTIE & STUDIESUCCES DEELRAPPORT STUDENT ANALYTICS 201 1 AUGUSTUS 201, V1 INHOUD CONTEXT ONDERZOEK: STUDENT ANALYTICS Dit deelrapport van het project Student Analytics 201 behandelt de relatie tussen

Nadere informatie

G0N11a Statistiek en data-analyse: project Eerste zittijd Modeloplossing

G0N11a Statistiek en data-analyse: project Eerste zittijd Modeloplossing G0N11a Statistiek en data-analyse: project Eerste zittijd 2007-2008 Modeloplossing Opmerking vooraf: Deze modeloplossing is een heel volledig antwoord op de gestelde vragen. Om de maximumscore op een vraag

Nadere informatie

STUDENT ANALYTICS TOEPASSING VAN INZICHTEN OVER UITVAL IN DE BEGELEIDING VAN BACHELOR STUDENTEN KNOWVU LEARNING ANALYTICS

STUDENT ANALYTICS TOEPASSING VAN INZICHTEN OVER UITVAL IN DE BEGELEIDING VAN BACHELOR STUDENTEN KNOWVU LEARNING ANALYTICS STUDENT ANALYTICS TOEPASSING VAN INZICHTEN OVER UITVAL IN DE BEGELEIDING VAN BACHELOR STUDENTEN KNOWVU LEARNING ANALYTICS 12 OKTOBER 2016 WIE IS THEO BAKKER? Theo Bakker UvA Studie Informatiekunde VU Studie

Nadere informatie

1 of 7 12/23/2010 12:44 PM

1 of 7 12/23/2010 12:44 PM 1 of 7 12/23/2010 12:44 PM Faculteit Economie en Bedrijfskunde Adam Booij Afmelden Nederlands Engels Formulieren Formuliersamenvatting Vragenbank Vraagcategorieën Formulieren Formuliersamenvatting Samenvatting

Nadere informatie

Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016. Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg

Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016. Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016 Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg huishoudelijke mededelingen - voorlichting duurt tot 12.00 uur - 12.15 13.00 in deze zaal: Plan your master

Nadere informatie

Innovatieve dienstverlening. Een scenario-onderzoek onder de gebruikers van Loket.nl.

Innovatieve dienstverlening. Een scenario-onderzoek onder de gebruikers van Loket.nl. Innovatieve dienstverlening. Een scenario-onderzoek onder de gebruikers van Loket.nl. In het kader van het project Innovatieve Dienstverlening doet kenniscentrum ICOON onderzoek naar de omstandigheden

Nadere informatie

11. Multipele Regressie en Correlatie

11. Multipele Regressie en Correlatie 11. Multipele Regressie en Correlatie Meervoudig regressie model Nu gaan we kijken naar een relatie tussen een responsvariabele en meerdere verklarende variabelen. Een bivariate regressielijn ziet er in

Nadere informatie

Over verenigingslidmaatschap en studiesucces.

Over verenigingslidmaatschap en studiesucces. Over maatschap en studiesucces. Rapport nr 171 augustus 2006 D.N.M. de Gruijter Interfacultair centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing ICLON Over maatschap en studiesucces Rapport

Nadere informatie

Colloquium Doctum. Algemene Faculteit. Afdeling LOFO. Afdeling Tweedegraads Lerarenopleiding 2014-2015

Colloquium Doctum. Algemene Faculteit. Afdeling LOFO. Afdeling Tweedegraads Lerarenopleiding 2014-2015 Colloquium Doctum Algemene Faculteit Afdeling LOFO en Afdeling Tweedegraads Lerarenopleiding 2014-2015 Personen die de leeftijd van 23 jaar hebben bereikt en die niet voldoen aan de toelatingseisen voor

Nadere informatie

Uitval studenten. Sectorbeeld Onderwijs, Inspectie van het Onderwijs,

Uitval studenten. Sectorbeeld Onderwijs, Inspectie van het Onderwijs, Studenten sector Onderwijs vallen vaker uit... 2 Veel uitval bij 2 e graads hbo... 3 Meer uitval van pabo studenten met mbo-achtergrond... 5 Steeds meer mannen vallen uit bij pabo... 7 Studenten met niet-westerse

Nadere informatie

Joost Meijer, Amsterdam, 2015

Joost Meijer, Amsterdam, 2015 Deelrapport Kohnstamm Instituut over doorstroom vmbo-mbo t.b.v. NRO-project 405-14-580-002 Joost Meijer, Amsterdam, 2015 Inleiding De doorstroom van vmbo naar mbo in de groene sector is lager dan de doorstroom

Nadere informatie

Samenvatting. geweest als de gemaakte keuzes, namelijk opereren. Het model had daarom voor deze patiënten weinig toegevoegde waarde.

Samenvatting. geweest als de gemaakte keuzes, namelijk opereren. Het model had daarom voor deze patiënten weinig toegevoegde waarde. Klinische predictiemodellen combineren patiëntgegevens om de kans te voorspellen dat een ziekte aanwezig is (diagnose) of dat een bepaalde ziekte status zich zal voordoen (prognose). De voorspelde kans

Nadere informatie

Classification - Prediction

Classification - Prediction Classification - Prediction Tot hiertoe: vooral classification Naive Bayes k-nearest Neighbours... Op basis van predictor variabelen X 1, X 2,..., X p klasse Y (= discreet) proberen te bepalen. Training

Nadere informatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie 9. Lineaire Regressie en Correlatie Lineaire verbanden In dit hoofdstuk worden methoden gepresenteerd waarmee je kwantitatieve respons variabelen (afhankelijk) en verklarende variabelen (onafhankelijk)

Nadere informatie

Optimalisatie van de eerste klinische studies in bi ondere patie ntengroepen: op weg naar gebruik van semifysiologische

Optimalisatie van de eerste klinische studies in bi ondere patie ntengroepen: op weg naar gebruik van semifysiologische Nederlandse samenvatting Optimalisatie van de eerste klinische studies in bi ondere patie ntengroepen: op weg naar gebruik van semifysiologische farmacokinetische modellen Algemene inleiding Klinisch onderzoek

Nadere informatie

Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de (mogelijke) invloed op instroom en studiesucces van (subgroepen) studenten

Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de (mogelijke) invloed op instroom en studiesucces van (subgroepen) studenten Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de (mogelijke) invloed op instroom en studiesucces van (subgroepen) studenten Dr. Gerard Baars, drs. Paul van Wensveen, ing. Peter Hermus Aanleiding

Nadere informatie

Standaardisatie en z-scores

Standaardisatie en z-scores Prof. dr. Herman Callaert Inhoudstafel 1 Standaardisatie bij concreet cijfermateriaal... 1 1.1 Een eerste voorbeeld: de punten van Pol... 1 1.1.1 De ruwe score... 1 1.1.2 Vergelijken met het klasgemiddelde...

Nadere informatie

Studenten aan lerarenopleidingen

Studenten aan lerarenopleidingen Studenten aan lerarenopleidingen Factsheet januari 219 In de afgelopen vijf jaar is het aantal Amsterdamse studenten dat een lerarenopleiding volgt met ruim 9% afgenomen. Deze daling is het sterkst voor

Nadere informatie

Experience Mathness: Oefen- en ingangstoetsing voor bachelor studenten TUE

Experience Mathness: Oefen- en ingangstoetsing voor bachelor studenten TUE Experience Mathness: Oefen- en ingangstoetsing voor bachelor studenten TUE ONBETWIST Werkpakket 5 Deliverable 5.3.3, April 2012 Dirk Tempelaar & Hans Cuypers Introductie Experience Mathness diende ter

Nadere informatie

Instroom en inschrijvingen

Instroom en inschrijvingen Instroom en inschrijvingen Minder studenten beginnen aan opleidingen in de sector Onderwijs... 2 Instroom pabo keldert in 2015 maar herstelt zich deels in 2016... 3 Minder mbo ers naar sector Onderwijs...

Nadere informatie

1. Reductie van error variantie en dus verhogen van power op F-test

1. Reductie van error variantie en dus verhogen van power op F-test Werkboek 2013-2014 ANCOVA Covariantie analyse bestaat uit regressieanalyse en variantieanalyse. Er wordt een afhankelijke variabele (intervalniveau) voorspeld uit meerdere onafhankelijke variabelen. De

Nadere informatie

LESS IS MORE 2 E GRAADS ENGELS, EERSTE ERVARINGEN MET DECENTRALE SELECTIE

LESS IS MORE 2 E GRAADS ENGELS, EERSTE ERVARINGEN MET DECENTRALE SELECTIE LESS IS MORE 2 E GRAADS ENGELS, EERSTE ERVARINGEN MET DECENTRALE SELECTIE MICHELLE WILLEMS (COÖRDINATOR OPLEIDING) ALESSANDRA CORDA (OPLEIDINGSMANAGER) ELKE VAN ERP (ONDERZOEKSTER) 1 INHOUD PRESENTATIE

Nadere informatie

A. Week 1: Introductie in de statistiek.

A. Week 1: Introductie in de statistiek. A. Week 1: Introductie in de statistiek. Populatie en steekproef. In dit vak leren we de basis van de statistiek. In de statistiek probeert men erachter te komen hoe we de populatie het beste kunnen observeren.

Nadere informatie

A. Persoonlijke gegevens

A. Persoonlijke gegevens Windesheim, Gesprek op afstand Zelfevalutie/feedbackformulier Beste (aankomende) student, Hartelijk dank voor het invullen en versturen van het Intakeformulier Afstandsleren School of Education. Per e-mail

Nadere informatie

Bevorderingsnormen onderbouw havo, atheneum en gymnasium. Geldend voor schooljaar 2015-2016

Bevorderingsnormen onderbouw havo, atheneum en gymnasium. Geldend voor schooljaar 2015-2016 Bevorderingsnormen onderbouw havo, atheneum en gymnasium Geldend voor schooljaar 2015-2016 Bevorderingsmatrix leerjaar 1 HAVO naar leerjaar 2 1. Voor het gemiddeld resultaat wordt uitgegaan van het resultaat,

Nadere informatie

Uitgebreide Pilot Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Uitgebreide Pilot Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Uitgebreide Pilot Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Tussenrapportage onderzoek (februari 2013) Dr. Gerard Baars Dr. Brian Godor Ing. Peter Hermus Drs. Rick Wolff In samenwerking

Nadere informatie

Aangenomen en overgenomen amendementen

Aangenomen en overgenomen amendementen Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschapsbeleid Betreffende wetsvoorstel: 32618 Wijziging

Nadere informatie

Zowel correlatie als regressie meten statistische samenhang Correlatie: geen oorzakelijk verband verondersteld: X Y

Zowel correlatie als regressie meten statistische samenhang Correlatie: geen oorzakelijk verband verondersteld: X Y 1 Regressie analyse Zowel correlatie als regressie meten statistische samenhang Correlatie: geen oorzakelijk verband verondersteld: X Y Regressie: wel een oorzakelijk verband verondersteld: X Y Voorbeeld

Nadere informatie

DEEL 3: VOOROPLEIDINGSEISEN EN EISEN PROPEDEUSE

DEEL 3: VOOROPLEIDINGSEISEN EN EISEN PROPEDEUSE DEEL 3: VOOROPLEIDINGSEISEN EN EISEN PROPEDEUSE Algemene bepaling De specifieke vooropleidingseisen van elke opleiding zijn vermeld op de website van Zuyd Hogeschool bij de informatie van de desbetreffende

Nadere informatie

Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6

Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6 Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6 Onderweg naar het eindexamen Deze powerpoint zal na deze avond ook op de site te vinden zijn onder de kop ouders en op de ELO van magister Indeling van de avond

Nadere informatie

REGLEMENT SELECTIE BACHELOR DIERGENEESKUNDE Collegejaar Zoals vastgesteld door de decaan op 31 juli 2017

REGLEMENT SELECTIE BACHELOR DIERGENEESKUNDE Collegejaar Zoals vastgesteld door de decaan op 31 juli 2017 REGLEMENT SELECTIE BACHELOR DIERGENEESKUNDE Collegejaar 2018-2019 Zoals vastgesteld door de decaan op 31 juli 2017 Artikel 1. Algemene bepalingen 1. De bepalingen in dit reglement zijn aanvullend op de

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands

Samenvatting Nederlands Samenvatting Nederlands 178 Samenvatting Mis het niet! Incomplete data kan waardevolle informatie bevatten In epidemiologisch onderzoek wordt veel gebruik gemaakt van vragenlijsten om data te verzamelen.

Nadere informatie

G0N11C Statistiek & data-analyse Project tweede zittijd

G0N11C Statistiek & data-analyse Project tweede zittijd G0N11C Statistiek & data-analyse Project tweede zittijd 2014-2015 Naam : Raimondi Michael Studierichting : Biologie Gebruik deze Word-template om een antwoord te geven op onderstaande onderzoeksvragen.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen opleiding Tandheelkunde

Veelgestelde vragen opleiding Tandheelkunde Veelgestelde vragen opleiding Tandheelkunde Wat zijn de toelatingseisen voor Tandheelkunde? De volgende voortrajecten voldoen aan de toelatingseisen voor Tandheelkunde: VWO diploma met profiel (vanaf 2010)

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 5-2 2 0 Rapenburg 70 Postbus 9500 2300 RA Leiden T 071 527 81 18 van het van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellante tegen het Bestuur van de Faculteit der Wiskunde

Nadere informatie

INDUCTIEVE STATISTIEK VOOR DE GEDRAGSWETENSCHAPPEN OPLOSSINGEN BIJ HOOFDSTUK 5

INDUCTIEVE STATISTIEK VOOR DE GEDRAGSWETENSCHAPPEN OPLOSSINGEN BIJ HOOFDSTUK 5 INDUCTIEVE STATISTIEK VOOR DE GEDRAGSWETENSCHAPPEN OPLOSSINGEN BIJ HOOFDSTUK 5 1. De onderzoekers van een preventiedienst vermoeden dat werknemers in een bedrijf zonder liften fitter zijn dan werknemers

Nadere informatie

Summary in Dutch 179

Summary in Dutch 179 Samenvatting Een belangrijke reden voor het uitvoeren van marktonderzoek is het proberen te achterhalen wat de wensen en ideeën van consumenten zijn met betrekking tot een produkt. De conjuncte analyse

Nadere informatie

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Dr.ir. P.W. Heijnen Faculteit Techniek, Bestuur en Management Technische Universiteit Delft 6 mei 2010 1 1 Introductie De Energiekamer

Nadere informatie

Enkelvoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden

Enkelvoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden Er is onderzoek gedaan naar rouw na het overlijden van een huisdier (contactpersoon: Karolijne van der Houwen (Klinische Psychologie)). Mensen konden op internet een vragenlijst invullen. Daarin werd gevraagd

Nadere informatie

Onderwijs in Kaart 2018 Cijfermatige onderwijsontwikkelingen in Noord-Brabant HBO

Onderwijs in Kaart 2018 Cijfermatige onderwijsontwikkelingen in Noord-Brabant HBO Onderwijs in Kaart 2018 Cijfermatige onderwijsontwikkelingen in Noord-Brabant HBO 1 - Onderwijs in Kaart 2018-hbo.docx - 16-6-2017 Transvorm Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Hbo Gezondheidszorg en Sociale Studies

Nadere informatie

2. Deelname aan het examen

2. Deelname aan het examen 1. Examenkandidaat Wil je toegang krijgen tot een examen, dan gelden daar voorwaarden voor. Je moet laten zien dat je klaar bent met het onderwijs. Voordat je wilt starten met je mbo-examens, beslis je

Nadere informatie

Onderzoek naar de opbrengsten van de methode Lijn 3 10-11-2014

Onderzoek naar de opbrengsten van de methode Lijn 3 10-11-2014 Onderzoek naar de opbrengsten van de methode Lijn 3 10-11-2014 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 2. WINTERSIGNALERING... 3 3. ZOMERSIGNALERING... 6 4. CONCLUSIES... 9 1 1. Inleiding Inleiding Bureau ICE

Nadere informatie

examenprogramma havo 2017 Examenprogramma STAATSEXAMEN HAVO Bartiméus Onderwijs M. Veenemans [1]

examenprogramma havo 2017 Examenprogramma STAATSEXAMEN HAVO Bartiméus Onderwijs M. Veenemans [1] Examenprogramma STAATSEXAMEN HAVO 2017 Bartiméus Onderwijs M. Veenemans [1] Dit programma is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, sommige informatie is pas op een later tijdstip definitief bekend.

Nadere informatie

Proeftuinplan: Meten is weten!

Proeftuinplan: Meten is weten! Proeftuinplan: Meten is weten! Toetsen: hoog, laag, vooraf, achteraf? Werkt het nu wel? Middels een wetenschappelijk onderzoek willen we onderzoeken wat de effecten zijn van het verhogen cq. verlagen van

Nadere informatie

N de question Vraagnummer

N de question Vraagnummer Chambre des représentants Kamer van volksvertegenwoordigers Question Parlementaire Parlementaire Vraag Document : 54 2015201612172 Session / zitting : 20152016 (SO) 20152016 (GZ) Dépôt / Geregistreerd

Nadere informatie

Statistiek 2 deel A 30 minuten over statistisch toetsen

Statistiek 2 deel A 30 minuten over statistisch toetsen Statistiek 2 deel A 30 minuten over statistisch toetsen R.J. Baars, MSc Kruytgebouw N710 r.j.baars@uu.nl februari 2014 Opbouw van statistiek Statistiek 1 (periode 2: vandaag) Dit college + zelfstudie +

Nadere informatie

Waarom falen (zoveel) studenten in het hoger onderwijs?

Waarom falen (zoveel) studenten in het hoger onderwijs? Samenvatting Studierendement is indicator voor kwaliteit van de organisatie van het onderwijs Studenten richten zich op vigerende normen voor voldoende prestaties Activerend onderwijs leidt echt tot beter

Nadere informatie

Beknopte handleiding OSIRIS student Geneeskunde

Beknopte handleiding OSIRIS student Geneeskunde Beknopte handleiding OSIRIS student Geneeskunde 1. Over Osiris Student In OSIRIS verwerkt het DCO je studieresultaten, studieadviezen en behaalde examens. Met OSIRIS student kun je: - Je aanmelden voor

Nadere informatie

Voorbeeld regressie-analyse

Voorbeeld regressie-analyse Voorbeeld regressie-analyse In dit voorbeeld wordt gebruik gemaakt van het SPSS data-bestand vb_regr.sav (dit bestand kan gedownload worden via de on-line helpdesk). We schatten een model waarin de afhankelijke

Nadere informatie

Kwantitatieve gegevens opbrengstbevraging SO 2015

Kwantitatieve gegevens opbrengstbevraging SO 2015 Kwantitatieve gegevens opbrengstbevraging SO 215 Inhoud Inleiding... 3 Speciaal onderwijs... 4 1.1 Uitstroom vanuit het speciaal onderwijs... 4 1.2 IQ van de uitstroomde leerlingen vanuit het speciaal

Nadere informatie

Een leerling die doubleert mag in het tweede jaar in dezelfde klas niet in het bespreekgebied

Een leerling die doubleert mag in het tweede jaar in dezelfde klas niet in het bespreekgebied Overgangsnormen UITGANGSPUNTEN VOOR ALLE LEERJAREN Op de CSB worden drie niveaus aangeboden: Vwo-niveau (bovenbouw), Havo-niveau en Mavo-niveau. De leerlingen zijn zoveel mogelijk op hun niveau ingedeeld.

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A1-2 vwo 2004-I

Eindexamen wiskunde A1-2 vwo 2004-I Examenresultaten Voor de invoering van de tweede fase bestonden de vakken wiskunde A en wiskunde B. In 2 werden deze vakken voor het laatst op alle VWO-scholen geëxamineerd. Bij het Centraal Examen wiskunde

Nadere informatie

Handleiding Aanmelding vakkenpakket/ Pre-master

Handleiding Aanmelding vakkenpakket/ Pre-master Handleiding Aanmelding vakkenpakket/ Pre-master Versie: 3.1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Toelichting gebruikte tekens... 4 Intekenen door student... 5 Variant / Specialisatie... 7 Aanpassen

Nadere informatie

Decentrale selectie door proefstuderen aan de poort. Klaas Visser

Decentrale selectie door proefstuderen aan de poort. Klaas Visser Decentrale selectie door proefstuderen aan de poort Klaas Visser Probleem > 800 gegadigden voor 500 plaatsen Nu numerus fixus met loting Groeiend aantal studiestakers in jaar 1 (30%) Voorlichting prima

Nadere informatie

Herkansing Inleiding Intelligente Data Analyse Datum: Tijd: , BBL 508 Dit is geen open boek tentamen.

Herkansing Inleiding Intelligente Data Analyse Datum: Tijd: , BBL 508 Dit is geen open boek tentamen. Herkansing Inleiding Intelligente Data Analyse Datum: 3-3-2003 Tijd: 14.00-17.00, BBL 508 Dit is geen open boek tentamen. Algemene aanwijzingen 1. U mag ten hoogste één A4 met aantekeningen raadplegen.

Nadere informatie

De statespace van Small World Networks

De statespace van Small World Networks De statespace van Small World Networks Emiel Suilen, Daan van den Berg, Frank van Harmelen epsuilen@few.vu.nl, daanvandenberg1976@gmail.com, Frank.van.Harmelen@cs.vu.nl VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM 2 juli

Nadere informatie

Verschillenanalyse effect nieuwe BKR. Samenvatting. Inleiding. datum Directie Kinderopvang, Ministerie SZW. aan

Verschillenanalyse effect nieuwe BKR. Samenvatting. Inleiding. datum Directie Kinderopvang, Ministerie SZW. aan Verschillenanalyse effect nieuwe BKR datum 15-8-2018 aan van Directie Kinderopvang, Ministerie SZW Lucy Kok en Tom Smits, SEO Economisch Onderzoek Rapportnummer 2018-78 Copyright 2018 SEO Amsterdam. Alle

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde A1,2 (nieuwe stijl)

Examen VWO. wiskunde A1,2 (nieuwe stijl) wiskunde A1,2 (nieuwe stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 1 juni 13.3 16.3 uur 2 4 Voor dit examen zijn maximaal 87 punten te behalen; het examen bestaat uit 21

Nadere informatie

Factsheet. Samenvatting

Factsheet. Samenvatting Afgestudeerden en uitvallers 2017 In deze factsheet staan de belangrijkste kengetallen en ontwikkelingen met betrekking tot uitval, studiewissel en studiesucces. Alle cijfers betreffen voltijd hbo-bachelorstudenten

Nadere informatie

Stoppen als huisarts: trends in aantallen en percentages

Stoppen als huisarts: trends in aantallen en percentages Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Stoppen als huisarts: trends in aantallen en percentages Een analyse van de huisartsenregistratie over de

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 119 120 Samenvatting 121 Inleiding Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij de ziekte sarcoïdose en is geassocieerd met een verminderde kwaliteit van leven. In de literatuur

Nadere informatie

Meerdere keren zonder werk

Meerdere keren zonder werk Meerdere keren zonder werk Antoinette van Poeijer Ontvangers van een - of bijstandsuikering en ers worden gestimuleerd (weer) aan de slag te gaan. In veel gevallen is dat succesvol. Er zijn echter ook

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting Havo Periode 2015-2017

Programma van Toetsing en Afsluiting Havo Periode 2015-2017 Beste leerling, Echt, oktober 15 Nu je in 4 havo zit, ben je in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs aangekomen. De Tweede Fase van je schoolcarrière gaat beginnen. Je gaat gericht werken om binnen

Nadere informatie

1 Beschrijving eindproduct

1 Beschrijving eindproduct 1 Beschrijving eindproduct 1.1 Functioneel ontwerp Een functioneel ontwerp bevat alle te ontwikkelen functionaliteiten voor Furo. Deze zijn opgesteld in de beginfase. Dit functionele ontwerp vormt een

Nadere informatie

5 HAVO doet examen

5 HAVO doet examen 5 HAVO 18 19 doet examen OM HET EXAMEN TE HALEN WAT MOET JE DOEN? Qua praktische onderdelen Qua studiehouding Qua mentale houding DE BALANS TUSSEN SPANNING EN LOSLATEN Te veel spanning leidt tot stress

Nadere informatie

Intake en toelating ROC Midden Nederland Veelgestelde vragen. April 2015

Intake en toelating ROC Midden Nederland Veelgestelde vragen. April 2015 Intake en toelating ROC Midden Nederland Veelgestelde vragen April 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Diverse vragen over negatief adviseren, afwijzen en afmelden 4 2.1 Wat doet ROC MN als een leerling

Nadere informatie

Format OER en

Format OER en Format OER en 2014-15 Om de diverse reacties en opmerkingen op de nota van wijzigingen beter te kunnen stroomlijnen is er een format opgesteld. De OR, FSR, OC s en examencommissies zouden wij graag willen

Nadere informatie

Beschrijving resultaten onderzoek biseksualiteit AmsterdamPinkPanel Oktober 2014 Joris Blaauw

Beschrijving resultaten onderzoek biseksualiteit AmsterdamPinkPanel Oktober 2014 Joris Blaauw Beschrijving resultaten onderzoek biseksualiteit AmsterdamPinkPanel Oktober 2014 Joris Blaauw Dit document beschrijft kort de bevindingen uit het onderzoek over biseksualiteit van het AmsterdamPinkPanel.

Nadere informatie

Deficiënties. bij de overstap van vwo naar universiteit voor de opleidingen Geneeskunde Tandheelkunde Diergeneeskunde.

Deficiënties. bij de overstap van vwo naar universiteit voor de opleidingen Geneeskunde Tandheelkunde Diergeneeskunde. 1 Deficiënties bij de overstap van vwo naar universiteit voor de opleidingen Geneeskunde Tandheelkunde Diergeneeskunde Januari 2005 Uitgave VSNU Informatiecentrum Aansluiting vwo-wo, in samenwerking met

Nadere informatie

Correlatie = statistische samenhang Meest gebruikt = Spearman s rang correlatie Ordinaal geschaalde variabelen -1 <= r s <= +1 waarbij:

Correlatie = statistische samenhang Meest gebruikt = Spearman s rang correlatie Ordinaal geschaalde variabelen -1 <= r s <= +1 waarbij: Correlatie analyse Correlatie = statistische samenhang Meest gebruikt = Spearman s rang correlatie Ordinaal geschaalde variabelen -1

Nadere informatie

Twee verhalen over toetsing van de Nederlandse taal en relatie met studiesucces: de UvA

Twee verhalen over toetsing van de Nederlandse taal en relatie met studiesucces: de UvA Twee verhalen over toetsing van de Nederlandse taal en relatie met studiesucces: de UvA Folkert Kuiken, Nederlandse taalkunde, f.kuiken@uva.nl Ineke Vedder, Moderne vreemde talen en culturen, i.vedder@uva.nl

Nadere informatie

De Studiekeuzecheck op de Radboud Universiteit

De Studiekeuzecheck op de Radboud Universiteit De Studiekeuzecheck op de Radboud Universiteit Carla van Wely, projectleider VSNU-conferentie Matching van Talent 01-04-2014 Onderwerpen Studiekeuzecheck op RU: korte beschrijving Voortraject Digitale

Nadere informatie

Resultaten van het eerste gebruikersjaar met Veilig leren lezen-kim overtreffen landelijk gemiddelde en de 2 e maanversie

Resultaten van het eerste gebruikersjaar met Veilig leren lezen-kim overtreffen landelijk gemiddelde en de 2 e maanversie Resultaten van het eerste gebruikersjaar met Veilig leren lezen-kim overtreffen landelijk gemiddelde en de 2 e maanversie In het schooljaar 2014-2015 is de vernieuwde versie van Veilig leren lezen de kimversie

Nadere informatie

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS 2018 FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN OPLEIDING PSYCHOLOGIE Wassenaarseweg 52 Postbus 9555 2300 RB Leiden oktober 2017 Inleiding Psychologie is een wetenschap.

Nadere informatie

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS 2017 FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN OPLEIDING PSYCHOLOGIE Wassenaarseweg 52 Postbus 9555 2300 RB Leiden oktober 2016 Inleiding Psychologie is een wetenschap.

Nadere informatie

SAMENVATTING. Het onderzoek binnen deze thesis bespreekt twee onderwerpen. Het eerste onderwerp, dat

SAMENVATTING. Het onderzoek binnen deze thesis bespreekt twee onderwerpen. Het eerste onderwerp, dat SAMENVATTING Het onderzoek binnen deze thesis bespreekt twee onderwerpen. Het eerste onderwerp, dat beschreven wordt in de hoofdstukken 2 tot en met 6, heeft betrekking op de prestaties van leerlingen

Nadere informatie

Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items

Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items Factoren Alle studenten die zich vooraanmelden via Studielink krijgen een online vragenlijst aangeboden via een link die in de aanmeldingsprocedure van Studielink

Nadere informatie

Cursus TEO: Theorie en Empirisch Onderzoek. Practicum 2: Herhaling BIS 11 februari 2015

Cursus TEO: Theorie en Empirisch Onderzoek. Practicum 2: Herhaling BIS 11 februari 2015 Cursus TEO: Theorie en Empirisch Onderzoek Practicum 2: Herhaling BIS 11 februari 2015 Centrale tendentie Centrale tendentie wordt meestal afgemeten aan twee maten: Mediaan: de middelste waarneming, 50%

Nadere informatie

Bindend Studieadvies (BSA)

Bindend Studieadvies (BSA) BSA_4luik_0708.qxp:BSA folder recht 06-06-2007 18:18 Pagina 1 Bindend Studieadvies (BSA) Neem contact op met het Bureau Studiebegeleiding Om dispensatie te krijgen van het negatief BSA moet u uw persoonlijke

Nadere informatie

2.4 Twee groepen vergelijken

2.4 Twee groepen vergelijken 2.4 Twee groepen vergelijken 2.4.1 Introductie Zijn jongens langer dan meisjes? Hebben leerlingen met een NT-profiel in de derde klas een hoger cijfer voor wiskunde dan leerlingen met een CM-profiel? Is

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan.

Persoonlijk ontwikkelingsplan. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Naam: Michael Botermans Studienummer: 15103471 Email: 15103471@student.hhs.nl Datum: 26-01-2017 Coach: Dhr. A. Verkuilen, Email: A.Verkuilen@hhs.nl 1. Introductie Beste lezer,

Nadere informatie

Het belang van begeleiding

Het belang van begeleiding Het belang van begeleiding Langdurig zieke werknemers 9 en 18 maanden na ziekmelding vergeleken Lone von Meyenfeldt Philip de Jong Carlien Schrijvershof Dit onderzoek is financieel mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/20358 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/20358 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20358 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Witsenburg, Tijn Title: Hybrid similarities : a method to insert relational information

Nadere informatie

Memo. 6 januari aan Lotte Vermey cc van Vincent de Heij. onderwerp Steekproef voor het onderzoek Sociaal Vitaal Platteland 2014.

Memo. 6 januari aan Lotte Vermey cc van Vincent de Heij. onderwerp Steekproef voor het onderzoek Sociaal Vitaal Platteland 2014. aan Lotte Vermey cc van Vincent de Heij Memo onderwerp Steekproef voor het onderzoek Sociaal Vitaal Platteland 2014. 6 januari 2015 Introductie Voor het onderzoek Sociaal Vitaal Platteland 2014, dat het

Nadere informatie

Tabel 69: Verdeling van het gavpppd volgens geslacht en hoofdvervoerswijze. meerdere verplaatsingen heeft gemaakt.

Tabel 69: Verdeling van het gavpppd volgens geslacht en hoofdvervoerswijze. meerdere verplaatsingen heeft gemaakt. 2.2 Gavpppd en socio-economische kenmerken Iedereen die mobiliteit en verplaatsingsgedrag bestudeert, heeft wellicht al wel eens van een studie gehoord waarin socio-economische kenmerken gebruikt worden

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO. MBO Amersfoort te Amersfoort

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO. MBO Amersfoort te Amersfoort ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO MBO Amersfoort te Amersfoort Sociaal-maatschappelijk dienstverlener (Sociaal-maatschappelijk dienstverlener) definitief 12 april 2013 Plaats: Amersfoort BRIN: 30RR

Nadere informatie

Tevredenheid over uitdagend onderwijs onder studenten Een korte notitie op basis van de Studentenmonitor Hoger Onderwijs

Tevredenheid over uitdagend onderwijs onder studenten Een korte notitie op basis van de Studentenmonitor Hoger Onderwijs Tevredenheid over uitdagend onderwijs onder studenten Een korte notitie op basis van de Studentenmonitor Hoger Onderwijs Robert Tholen Mark van Hees Nijmegen, ResearchNed augustus 2015 2015 ResearchNed

Nadere informatie

Dynamics, Models, and Mechanisms of the Cognitive Flexibility of Preschoolers B.M.C.W. van Bers

Dynamics, Models, and Mechanisms of the Cognitive Flexibility of Preschoolers B.M.C.W. van Bers Dynamics, Models, and Mechanisms of the Cognitive Flexibility of Preschoolers B.M.C.W. van Bers Introductie Flexibiliteit is een belangrijke eigenschap in de huidige snel veranderende maatschappij. In

Nadere informatie

Kenmerk ontheffing in de Bijstands Uitkeringen Statistiek

Kenmerk ontheffing in de Bijstands Uitkeringen Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie sociale en regionale statistieken (SRS) Sector statistische analyse voorburg (SAV) Postbus 24500 2490 HA Den Haag Kenmerk ontheffing in de Bijstands Uitkeringen

Nadere informatie

Uitleg van de figuren VO 1

Uitleg van de figuren VO 1 Uitleg van de figuren VO 1 Uitleg van de figuren - VO In dit document worden de verschillende figuren nader toegelicht die in het NCO rapport Waar blijven uw oud-leerlingen? worden getoond. Voor ieder

Nadere informatie

VWO-examenresultaten en succes in de propedeuse Rechten

VWO-examenresultaten en succes in de propedeuse Rechten VWO-examenresultaten en succes in de propedeuse Rechten Rapport nr 165 maart 2006 D.N.M. de Gruijter, ICLON M. Yildiz, Bestuursbureau J. t Hart, ICS Inhoudsopgave Samenvatting en conclusies 3 1. Inleiding

Nadere informatie

Research Note Prestatie-analyse met behulp van box plots

Research Note Prestatie-analyse met behulp van box plots Research Note Prestatie-analyse met behulp van box plots Inleiding Voortdurend worden er wereldwijd enorme hoeveelheden beursdata gegenereerd en verzameld. Dit is mede te danken aan de opkomst van internet

Nadere informatie

4. Resultaten. 4.1 Levensverwachting naar geslacht en opleidingsniveau

4. Resultaten. 4.1 Levensverwachting naar geslacht en opleidingsniveau 4. Het doel van deze studie is de verschillen in gezondheidsverwachting naar een socio-economisch gradiënt, met name naar het hoogst bereikte diploma, te beschrijven. Specifieke gegevens in enkel mortaliteit

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. Verschillende vormen van het visuele korte termijn geheugen en de interactie met aandacht

Nederlandse samenvatting. Verschillende vormen van het visuele korte termijn geheugen en de interactie met aandacht Nederlandse samenvatting Verschillende vormen van het visuele korte termijn geheugen en de interactie met aandacht 222 Elke keer dat je naar iets of iemand op zoek bent, bijvoorbeeld wanneer je op een

Nadere informatie

SAMENVATTING (Summary in Dutch)

SAMENVATTING (Summary in Dutch) SAMENVATTING (Summary in Dutch) Dit proefschrift beschrijft de resultaten van een onderzoek naar computerondersteuning bij het opstellen van dienstroosters voor het verplegend personeel in de intramurale

Nadere informatie

Regeling Studiekeuzecheck Avans Hogeschool 2017/2018

Regeling Studiekeuzecheck Avans Hogeschool 2017/2018 Regeling Studiekeuzecheck Avans Hogeschool 2017/2018 pagina 2 van 4 Inleiding Het hoger onderwijs biedt aanstaande studenten verschillende activiteiten aan om hen te ondersteunen in hun studieoriëntatie-

Nadere informatie

Meervoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden

Meervoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden Er is onderzoek gedaan naar rouw na het overlijden van een huisdier (contactpersoon: Karolijne van der Houwen (Klinische Psychologie)). Mensen konden op internet een vragenlijst invullen. Daarin werd gevraagd

Nadere informatie

Examenvoorlichting (in 10 stappen)

Examenvoorlichting (in 10 stappen) Examenvoorlichting (in 10 stappen) 2017 2018 1. Examenkandidaat Wil je toegang krijgen tot een examen, dan gelden daar voorwaarden voor. Je moet laten zien dat je klaar bent met het onderwijs. Voordat

Nadere informatie