1. Algemene informatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Algemene informatie"

Transcriptie

1 SSEW Studiereis Algemene informatie 1.1. Inleiding De studiereis voert naar de Chemin des Dames. Op 16 april 1917 opende het Franse leger hier een grootscheepse aanval onder leiding van de nieuwe opperbevelhebber generaal Robert Nivelle, die eind 1916 maarschalk Joseph Joffre was opgevolgd. Nivelle meende de formule te hebben om eindelijk door de Duitse stellingen te breken en de oorlog kort daarop te kunnen beëindigen. De legerorder bij dit Nivelle-offensief spreekt dan ook vol vertrouwen uit dat het uur is gekomen. Het Franse leger dat al drie jaar vergeefs grootste offensieven had uitgevoerd en daarbij enorme verliezen had geleden zou nu eindelijk eens succesvol zijn. Het terrein van de strijd De Chemin des Dames is een circa 40 km lange, hooggelegen weg ten zuiden van de oude stad Laon. Ongeveer halverwege de driehoek die Laon vormt met de steden Soissons en Reims. Volgens de overlevering is de weg genoemd naar de dochters van de Franse koning Louis XV. In 1814 leverde keizer Napoleon er slag met de Pruisische en Oostenrijke legers die op mars waren naar Parijs. Na de slag om de Marne in september 1914 trok het Duitse leger zich terug naar de rivier de Aisne, waar nogmaals slag werd geleverd. De Duitsers wisten toen de Franse aanval af te slaan en trokken zich op de hoogten terug. In kalksteen van de heuvels waren steengroeven en grotten aanwezig waarvan de Caverne du Dragon (de Drakengrot) het meest bekend is geworden. In het ondergrondse gangenstelsel met verschillende uitgangen zaten de Duitsers relatief veilig voor artilleriebombardementen. Onderstaande dwarsdoorsnede geeft de voordelige Duitse positie goed weer. De keuze van generaal Nivelle om op 16 april 1917 de Chemin des Dames aan te vallen was dan ook uiterst discutabel. In plaats van een zwakke plaats in de Duitse verdediging aan te vallen, koos hij voor een sterke positie.

2 SSEW Studiereis Het Franse strijdplan Generaal Nivelle had succes gehad in de Franse tegenaanval bij Verdun eind oktober 1916 waarbij onder meer het Fort de Douaumont werd heroverd. De Franse troepen maakten daarbij gebruik van een vernietigende vuurwals kort voor de aanvallende infanterie. Door de vuurwals te verleggen en de infanterie die te laten volgen werd een doorbraak van de Duitse stelling verkregen. Nivelle was er van overtuigd dat zo in het voorjaar van 1917 nu eindelijk een definitieve doorbraak van de Duitse stellingen kon worden verkregen. Hij sprak zelfs van een tijdsperiode van 48 uur. Tijdens de geallieerde conferentie in het Frans hoofdkwartier Chantilly werd zijn plan eind 1916 aanvaard. Het Britse leger zou een week voor de Franse aanval een ondersteunende operatie uitvoeren bij Arras waarbij onder meer Vimy Ridge zou worden veroverd. Door dit gecombineerde offensief ten noorden en zuiden van het slagveld van de Somme uit 1916 zouden de Duitsers eindelijk uit Frankrijk verdreven worden. Voor de aanval werd een speciale legergroep gevormd: de Groupe d Armées de Réserve (GAR) onder leiding van generaal Joseph Micheler bestaande uit drie legers met in totaal 54 divisies, waaronder cavalerie. Op de linkerflank het 6de leger van generaal Charles Mangin en op de rechterflank het 5de leger van generaal Olivier Mazel. Het 10de leger van generaal Denis Duchêne moest na de doorbraak optrekken. Meer dan 5300 stukken geschut werden naar het front gestuurd voor het inleidende artilleriebombardement en de vuurwals tijdens de aanval, die ook ondersteund werd door ruim 100 Franse tanks op de rechterflank van het 5de leger. De Duitse verdediging was sinds de terugtrekking op de Hindenburglinie in maart 1917 versterkt en bestond eveneens uit drie legers. Het 7de leger van generaal Hans von Böhn rond Laon, het 3de leger van generaal Karl Einem von Rothmaler rond Reims en daar tussenin het 1ste leger van generaal Fritz von Below. De Duitsers namen de Franse activiteiten in dit gebied waar en hadden bovendien een kopie van het aanvalsplan weten te bemachtigen. Ze waren dan ook nauwelijks verrast toen de aanval op 16 april 1917 losbarstte.

3 SSEW Studiereis Verloop van de strijd in 1917 Onder barre weercondities - kou, mist, regen en natte sneeuw begon de Franse aanval om 6 uur s morgens op 16 april De heuvel opvechtend werden er geen kilometers terreinwinst geboekt, maar slechts meters. Het beoogde doel om binnen twee dagen in Laon te zijn werd bij lange na niet bereikt. De werkelijkheid van de gevechten kwam totaal niet overeen met het plan van Nivelle. De Franse verliezen waren zwaar en het aantal gewonden was dermate hoog dat de noodhospitalen overvoerd werden. Nivelle bleef echter halsstarrig geloven in zijn plan en de strijd werd voortgezet tot begin mei. De vallei van de Aisne, delen van de Chemin des Dames en het plateau bij Craonne werden veroverd, maar de Fransen zijn de heuvelrug niet over gekomen toen in mei het offensief werd gestopt. In de periode van 16 april tot 10 mei vielen er circa Franse slachtoffers, waarvan bijna dodelijk. Op 15 mei 1917 werd Nivelle de laan uitgestuurd en vervangen door generaal Philippe Pétain. Nog voor het staken van het Franse offensief, staakte het Franse leger. De poilus waren het zat om nog langer als kanonnenvoer opgeofferd te worden tijdens zinloze aanvallen als aan de Chemin des Dames. De soldaten bleven de frontlijn echter verdedigen en de muiterijen vonden plaats achter het front. De Duitsers hebben er dan ook niets van gemerkt. Rond de manschappen zouden aan de muiterijen deelgenomen hebben. De muiters werden veroordeeld en 554 kregen de doodstraf. Uiteindelijk werden er slechts 49 daadwerkelijk gefusilleerd. Pétain lukte het in de loop van 1917 de orde weer te herstellen.

4 SSEW Studiereis In oktober 1917 was de rust teruggekeerd en dankzij Pétain kregen de poilus weer vertrouwen in de legerleiding. Er werd een klein, maar goed voorbereid offensief uitgevoerd op 23 oktober tegen het Fort de la Malmaison aan de westkant van de Chemin des Dames. Het fort was sinds 1914 in handen van de Duitsers. Begin november moesten de Duitsers zich terugtrekken en dit betekende het einde van de gevechten in De Franse verliezen waren met circa 2500 doden relatief gering vergeleken met de gevechten van april-mei. De strijd aan de Chemin des Dames was echter nog niet ten einde. Op 27 mei 1918 openden de Duitsers hier hun derde voorjaarsoffensief dat hen weer aan de Marne bracht. Maar dat is een onderwerp voor een andere studiereis. Documentatie Over de strijd aan de Chemin des Dames is wel veel geschreven, maar er is in het Nederlands nog geen samenhangend boek over gepubliceerd. Wel zijn er in Nederlandstalige boeken hoofdstukken te vinden die gaan over de gevechten, de hoofdpersoon generaal Nivelle en over de Franse muiterijen van Een aantal van deze bronnen is aan het documentatiepakket toegevoegd. Op internet ( werden de volgende drie relevante artikelen over de strijd aan de Chemin des Dames gepubliceerd: Jean-Pierre Maessen, Chemin des Dames: het Nivelle offensief, Tino Prins, Tanks op de Chemin des Dames 1917, Menno Wielinga, Muiterijen in het Franse leger in 1917, Voor het opstellen van dit documentatiepakket werd verder geput uit de volgende bronnen: Yves Buffetaut, The 1917 Spring Offensives. Arras, Vimy, le Chemin des Dames, Paris, Denis Defente (Direction), Le Chemin des Dames, , Paris, Gérard Lachaux, Chemin des Dames, L album souvenir du front de l Aisne, Paris, Agnès Pitois-Dehu, La bataille de l Aisne ( ), Secrétariat d Etat aux Anciens Combattants, Paris, Eric Labayle, Espoirs et drames sur le Chemin des Dames , Le magazine de la Grande Guerre, No. 36, Février/mars/avril Denis Rolland, Les mutineries de , Le magazine de la Grande Guerre, No. 37, Mai, juin, juillet 2007.

5 SSEW Studiereis Globaal tijdsverloop van de strijd aan de Chemin des Dames in april begin van de Franse artilleriebarrage 9 april start van het Britse offensief bij Arras, dat gecoördineerd moet verlopen met het offensief aan de Chemin des Dames 16 april start van het Franse offensief o.l.v. generaal Nivelle met het 5de (rechtervleugel) en 6de leger (linkervleugel) voor de doorbraak en het 10de leger voor de doorstoot 20 april het Franse offensief wordt tijdelijk stopgezet 1 mei generaal Mangin, hoofd van het 6de leger, wordt vervangen door generaal Maistre begin mei protesten bij een aantal Franse eenheden, het begin van de muiterijen 4-6 mei het Franse offensief wordt hervat, waarbij ook het 10de leger wordt ingezet 10 mei de Franse minister van Oorlog, Painlevé, stelt voor generaal Nivelle te vervangen 15 mei generaal Nivelle wordt vervangen door generaal Pétain als de Franse opperbevelhebber 19 mei op bevel van Pétain wordt het offensief definitief stopgezet en worden offensieve acties aan andere fronten opgeschort eind mei tot oktober mei-juni er blijven lokale schermutselingen plaatsvinden aan de Chemin des Dames zoals bij de Caverne du Dragon hoogtepunt van de muiterijen van het Franse leger 1 juni legerorder van Pétain met instructies aan de militaire krijgsraden 10 juni eerste twee muitende soldaten gefusilleerd augustus Pétain durft het aan het Franse leger weer een offensief te laten uitvoeren bij Verdun 23 oktober start van het Franse offensief bij het Fort de la Malmaison 2 november einde van de strijd in het jaar 1917

6 SSEW Studiereis Reisinformatie Het departement van de Aisne propageert, net als andere voormalige frontgebieden aan het Westelijk Front, het oorlogstoerisme. Folders en brochures worden uitgegeven in diverse talen, waaronder het Nederlands, met aanduidingen van de 'markante' punten aan de Chemin des Dames. Tevens zijn op al deze punten informatieborden geplaatst, zodat het inderdaad meer een openluchtmuseum wordt dan een voormalig slagveld. Tijdens de studiereis worden niet alleen deze punten bezocht, maar wordt ook aandacht besteed aan de strijd ter plekke. Dit beslaat het grootste deel van het informatiepakket.

7 SSEW Studiereis Er is voor gekozen om op de eerste dag naar het verste punt van de tocht te reizen en wel naar Berry-au-Bac, ten noorden van Reims, aan de oostkant van de Chemin des Dames. Daar ging op de rechtervleugel het Franse 5de leger in de aanval en werden voor het eerst in de oorlog aan Franse zijde tanks ingezet. Vandaar wordt de tocht vervolgd langs de Aisne naar Soupir en Chavonne. Vervolgens langs de Falaises de l'aisne omhoog naar de Chemin des Dames. Het was in de vallei van de Aisne dat het Franse 6de leger de grootste terreinwinst boekte van het gehele Nivelle offensief. Na een kort bezoek aan de middeleeuwse stad Laon, de verblijfplaats tijdens de reis, is de tweede dag volledig gewijd aan de bloedige strijd in het midden van de Chemin des Dames, van Cerny-en-Laonnois tot Craonne. De operatiegebieden van de beide Franse legers grensden hier. De derde dag voert naar het westelijke punt van de Chemin des Dames. Bij Laffaux streed in april 1917 de linkervleugel van het Franse 6de leger. Tevens zal een bezoek gebracht worden aan het de ruïne van het Fort de la Malmaison. Het was aan de westelijke kant van de Chemin des Dames dat tijdens het Franse offensief van oktober 1917 nog aanzienlijke terreinwinst werd geboekt. De rode band op de kaart geeft de Chemin des Dames weer van Laffaux tot Berry-au-Bac.

Muiterij aan de Chemin des Dames: de poilus weigeren nog oorlog te voeren

Muiterij aan de Chemin des Dames: de poilus weigeren nog oorlog te voeren 1 Muiterij aan de Chemin des Dames: de poilus weigeren nog oorlog te voeren Door Eric R.J. Wils Ten zuiden van de stad Laon staan borden die weggebruikers attenderen op het voormalige slagveld van de Chemin

Nadere informatie

Butte de Vauquois De slag bij Verdun 1

Butte de Vauquois De slag bij Verdun 1 Butte de Vauquois 5-6-2014 De slag bij Verdun 1 Verdun moeder van alle veldslagen 21-02 tot 19-12 1916 Rian van Meeteren 1916: Strategie Centralen Duitsland gaat in het westen in de aanval Geen coordinatie

Nadere informatie

Het verloop van de Slag van Waterloo - 18 juni 1815

Het verloop van de Slag van Waterloo - 18 juni 1815 Het verloop van de Slag van Waterloo - 18 juni 1815 De Britse troepen hebben de kasteelhoeve van Hougoumont ingenomen en hebben deze positie de hele nacht lang versterkt om zich tegen eventuele Franse

Nadere informatie

La bataille du Matz: de strijd in juni 1918 bij Compiègne

La bataille du Matz: de strijd in juni 1918 bij Compiègne 1 La bataille du Matz: de strijd in juni 1918 bij Compiègne Door Eric R.J. Wils De grote Duitse voorjaarsoffensieven reikten in juni 1918 tot het kleine dorp Courcelles-Epayelles [1], gelegen op een vlakte

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de eerste wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de eerste wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de eerste w Werkstuk door een scholier 2056 woorden 8 februari 2004 5,8 312 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Het uitbreken van de Eerste W De oorzaak van het begin van

Nadere informatie

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts'

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' In de conflicten voor de Eerste Wereldoorlog speelden paarden een belangrijke rol. De cavalerie was tot dan het speerpunt van de legers. Maar vanaf 1914

Nadere informatie

Operatie Citadel/Slag om Koersk. Operatie Citadel/Slag om Koersk

Operatie Citadel/Slag om Koersk. Operatie Citadel/Slag om Koersk Operatie Citadel/Slag om Koersk De Slag om Koersk of Operatie Citadel (Duits: Unternehmen Zitadelle) was de grootste tankslag in de geschiedenis en een beslissende slag aan het oostfront in de Tweede Wereldoorlog.

Nadere informatie

Naar De Grote Oorlog Ieper excursie, leerlingeninstructie

Naar De Grote Oorlog Ieper excursie, leerlingeninstructie Naar De Grote Oorlog Ieper excursie, leerlingeninstructie Monument op de Duitse militaire begraafplaats bij Langemark. Hier liggen 25.000 soldaten. Foto Reinard Maarleveld 1 Naar De Grote Oorlog Nederland

Nadere informatie

Wereldoorlog 2: de opmars van Duitsland (les 03 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

Wereldoorlog 2: de opmars van Duitsland (les 03 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich Wereldoorlog 2: de opmars van Duitsland (les 03 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Inleiding Wereldoorlog 2 => Ongeveer 20 jaar na de Grote Oorlog (WO

Nadere informatie

Geschiedkundige gebeurtenis

Geschiedkundige gebeurtenis Operatie Lüttich WO2 STREEK MORTAIN Geschiedkundige gebeurtenis Voor de geïnteresseerden geven we graag wat geschiedkundige informatie over de operatie Luttich in de streek van Mortain. Hilde : +32 (0)497

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

Attracties. Pass Het Memoriaal Het Memoriaal

Attracties. Pass Het Memoriaal Het Memoriaal Attracties Het Memoriaal 1815 Het Memoriaal Aan de voet van de Heuvel met de Leeuw vindt u het ondergrondse Memoriaal 1815. Hier beleeft u één van de meest bewogen tijden van onze Geschiedenis, alsof u

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog Werkstuk door een scholier 1764 woorden 15 november 2002 6,2 311 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: De aanleiding voor de 1e W.O. Het gekke is dat

Nadere informatie

Driemaandelijkse uitgave 3de kwartaal 2017 Nummer 13 PRO REGE, PRO PATRIA. Chemin de Dames, Fort de la Malmaison.

Driemaandelijkse uitgave 3de kwartaal 2017 Nummer 13 PRO REGE, PRO PATRIA. Chemin de Dames, Fort de la Malmaison. IMOS Een gezamenlijke uitgave van: Interallied Military Organisation Sphinx- Regionale Brabant en van de Koninklijke Nationale Federatie van Oorlogsvrijwilligers Afdeling Tienen KNFOV Driemaandelijkse

Nadere informatie

BEZOEK PASS 1815 HET MEMORIAL 1815

BEZOEK PASS 1815 HET MEMORIAL 1815 BEZOEK HET MEMORIAL 1815 Het Memorial Aan de voet van de Heuvel met de Leeuw vindt u het ondergrondse Memoriaal 1815. Hier beleeft u één van de meest bewogen tijden van onze Geschiedenis, alsof u er zelf

Nadere informatie

Napoleon. bekendste persoon uit de geschiedenis

Napoleon. bekendste persoon uit de geschiedenis Napoleon bekendste persoon uit de geschiedenis Napoleon behoort tot de meest bekende personen uit de geschiedenis. Hij wist zich van eenvoudige komaf op te werken tot keizer van Frankrijk en heerser over

Nadere informatie

Het Westelijk Front in context van de Eerste Wereldoorlog. Dr. Rian van Meeteren

Het Westelijk Front in context van de Eerste Wereldoorlog. Dr. Rian van Meeteren Het Westelijk Front in context van de Eerste Wereldoorlog Dr. Rian van Meeteren Fronten: geografisch Europa Westelijk front Oostelijk front Italië (vanaf 1915) Balkan Servië (tot 1915) Saloniki (vanaf

Nadere informatie

Ferdinand Foch benoemd tot geallieerd opperbevelhebber

Ferdinand Foch benoemd tot geallieerd opperbevelhebber 1 Ferdinand Foch benoemd tot geallieerd opperbevelhebber Door Eric R.J. Wils Vanaf september 1914 hadden Britse en Franse legers tevergeefs geprobeerd de Duitsers uit België en het noorden van Frankrijk

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Wereld oorlog 1

Werkstuk Geschiedenis Wereld oorlog 1 Werkstuk Geschiedenis Wereld oorlog 1 Werkstuk door een scholier 1884 woorden 5 maart 2005 6 43 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Inhoudsopgave en voorwoord Hoofdstuk 1: Wie deden mee en met

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001

NIEUWSBRIEF. Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001 NIEUWSBRIEF Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001 In het museum te München staat deze auto, een Tatra, prominent geëtaleerd. Er was geen toelichting bij. Van de toeschouwer werd verwacht

Nadere informatie

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1 Achtergrond informatie voor docenten. D- Day betekend de eerste dag van een grote militaire operatie. In de Tweede Wereldoorlog viel dat op 6 juni 1944. Maar de inval van de Amerikanen in Afghanistan was

Nadere informatie

Het vergeten slagveld van Artois

Het vergeten slagveld van Artois Het vergeten slagveld van Artois Zondag 28 juni 2015 In het mediageweld rond de Eerste Wereldoorlog is aandacht soms een relatief begrip. Zo blijft het bijvoorbeeld over de militaire gebeurtenissen in

Nadere informatie

De betekenis van Mill in de historie van Linies en Stellingen

De betekenis van Mill in de historie van Linies en Stellingen Stichting SPOREN VAN DE OORLOG MILL De betekenis van Mill in de historie van Linies en Stellingen Vóór de Tweede Wereldoorlog Reeds in 1934 werd besloten een eventuele aanval van de Duitsers in het Zuiden

Nadere informatie

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich?

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich? IEPERBOOG ZUID Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de nodige aandacht

Nadere informatie

Tekst: infoboekje Fronttour: Friends of World War Foto s: Rasker Rudi

Tekst: infoboekje Fronttour: Friends of World War Foto s: Rasker Rudi Vimy Ridge Vimy Ridge is voor de Canadezen een hele belangrijke plaats. Op deze plaats werd van9 tot 12 april 1917 Canadese geschiedenis geschreven. Canadezen zeggen dat hier hun identiteit als land geboren

Nadere informatie

Airborne Museum Hartenstein

Airborne Museum Hartenstein Airborne Museum Hartenstein Opdrachten VMBO Welkom in het Airborne Museum! De villa is het voormalige hoofdkwartier van de Britten en stond in september 1944 midden op het slagveld. In het Museum is van

Nadere informatie

DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación)

DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación) DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación) Brussel, donderdag 13 augustus (1914) De colonne die gisteren nabij Diest verslagen werd heeft zich gereorganiseerd

Nadere informatie

Patrice de Mac Mahon: Sully, 13 juli 1808 Château de la Forêt, bij Montargis, 16 oktober 1893

Patrice de Mac Mahon: Sully, 13 juli 1808 Château de la Forêt, bij Montargis, 16 oktober 1893 Patrice de Mac Mahon: Sully, 13 juli 1808 Château de la Forêt, bij Montargis, 16 oktober 1893 Marie Edmé Patrice Maurice graaf de Mac Mahon, hertog van Magenta (Sully, 13 juli 1808 Château de la Forêt,

Nadere informatie

Breendonk en de Antwerpse fortengordel. De plaats

Breendonk en de Antwerpse fortengordel. De plaats De plaats De bouwplaats die uitgekozen werd voor het fort, bevindt zich in het zogenaamde «Schalkland», ten zuiden van de Dendermondsesteenweg (Mechelen-Dendermonde). Niettegenstaande het feit dat de gronden,

Nadere informatie

HET ARDENNENOFFENSIEF

HET ARDENNENOFFENSIEF oorlog in foto s HET ARDENNENOFFENSIEF ZELDZAME FOTO S UIT OORLOGSARCHIEVEN Andrew Rawson Amersfoort, 2014 DE ARDENNEN 1944 mijl NEDERLAND Düren BELGIË Linie Namen Büllingen Sankt Vith Sneeuweifel Lützkampen

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Verdun

Werkstuk Geschiedenis Verdun Werkstuk Geschiedenis Verdun Werkstuk door een scholier 2760 woorden 21 februari 2006 6,4 9 keer beoordeeld Vak Geschiedenis INLEIDING Voor het vak geschiedenis moesten we een verslag maken over één van

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Bevrijding van Frankrijk

Werkstuk Geschiedenis Bevrijding van Frankrijk Werkstuk Geschiedenis Bevrijding van Frankrijk Werkstuk door een scholier 2515 woorden 12 april 2002 4,8 74 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Dit werkstuk gaat over de bevrijding van Frankrijk.

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht SO 1 Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014 Historisch Overzicht 1. Welke doelstelling had Wilhelm II bij zijn aantreden als Keizer van Duitsland? 2. Welk land behoorde niet tot de Centralen tijdens de Eerste

Nadere informatie

Russische troepen aan het Westelijk Front

Russische troepen aan het Westelijk Front 1 De Russen komen Russische troepen aan het Westelijk Front Door Eric R.J. Wils Inleiding Na de desastreuze nederlaag in de Frans-Pruisische oorlog van 1870-1871, gevolgd door het uitroepen van het Duitse

Nadere informatie

1914 Duitse mariniers in Londerzeel

1914 Duitse mariniers in Londerzeel 1914 Duitse mariniers in Londerzeel door Louis De Bondt, Francis Hallemans en Louis De Boeck Op 20 augustus 1914 werd het niet verdedigde Brussel door de Duitsers bezet en nog dezelfde dag werden er door

Nadere informatie

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede 2.3.1. Wereldoorlog I INHOUD OEFENBOEK De Eerste Wereldoorlog 02-03 2.3.2. Wereldoorlog II De Tweede Wereldoorlog 04-05 La Vita è Bella 06-07 3.1. Geweldige personen Jezus

Nadere informatie

Het leidde direct tot de vorming van de zak van Falaise en het verlies van Noordwest Frankrijk door Duitsland.

Het leidde direct tot de vorming van de zak van Falaise en het verlies van Noordwest Frankrijk door Duitsland. Operatie Cobra Operatie Cobra was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam voor de operatie waarbij de geallieerden na de landing in Normandië een uitbraak uit hun bruggenhoofd forceerden. De operatie

Nadere informatie

JUNIOR COLLEGE GESCHIEDENIS: BRUG NAAR HOGER ONDERWIJS. De Eerste Wereldoorlog anders bekeken. Aspecten van de Groote Oorlog nader onderzocht.

JUNIOR COLLEGE GESCHIEDENIS: BRUG NAAR HOGER ONDERWIJS. De Eerste Wereldoorlog anders bekeken. Aspecten van de Groote Oorlog nader onderzocht. JUNIOR COLLEGE GESCHIEDENIS: BRUG NAAR HOGER ONDERWIJS De Eerste Wereldoorlog anders bekeken. Aspecten van de Groote Oorlog nader onderzocht. Inhoud Het project Junior College Geschiedenis Het project

Nadere informatie

Charles de Gaulle: Rijsel, 22 november Colombey-les- Deux-Églises, 9 november 1970

Charles de Gaulle: Rijsel, 22 november Colombey-les- Deux-Églises, 9 november 1970 Charles de Gaulle: Rijsel, 22 november 1890 - Colombey-les- Deux-Églises, 9 november 1970 Hij was een Frans militair en politicus. Hij vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog als officier in de Slag bij Verdun,

Nadere informatie

Dennis Harteveld. Robin van Leeuwenstijn 3te

Dennis Harteveld. Robin van Leeuwenstijn 3te Dennis Harteveld Robin van Leeuwenstijn 3te inleiding Wij hebben het onderwerp GIFGAS!!! Het leek ons wel boeiend en interessant omdat het een heel erg oorlog wapen was en er veel mensen dood aan zijn

Nadere informatie

Het Ardennenoffensief 14 en 15 april 2018

Het Ardennenoffensief 14 en 15 april 2018 Het Ardennenoffensief 14 en 15 april 2018 Tweedaagse reis "Het Ardennenoffensief" op 14 en 15 april 2018 In deze tweedaagse reis nemen wij u mee in de Slag om de Ardennen, Hitlers laatste poging om de

Nadere informatie

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich?

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich? IEPERBOOG Noord Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de nodige aandacht

Nadere informatie

Geschiedenis van het Regiment van Phaff en het Bataillon Infanterie van. Linie nr. 2

Geschiedenis van het Regiment van Phaff en het Bataillon Infanterie van. Linie nr. 2 Geschiedenis van het Regiment van Phaff en het Bataillon Infanterie van Linie nr. 2 Wervingsposter van het Regiment van Phaff; prent in het bezit van de Stichting Limburgse Jagers. Met dank aan het Museum

Nadere informatie

Les Éparges - De strijd om een heuvel in de Saint-Mihiel saillant

Les Éparges - De strijd om een heuvel in de Saint-Mihiel saillant 1 Les Éparges - De strijd om een heuvel in de Saint-Mihiel saillant Door Eric R.J. Wils De strijd aan het Westelijk Front in de Eerste Wereldoorlog spitste zich dikwijls toe op een enkele heuvel die in

Nadere informatie

Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich => Na El Alamein, Stalingrad en Midway werden de Asmogendheden (Duitsland,

Nadere informatie

College V: : intensivering De allesomvattende oorlog V : een jaar van grote offensieven V.1.1. Verdun

College V: : intensivering De allesomvattende oorlog V : een jaar van grote offensieven V.1.1. Verdun College V: 1916-1917: intensivering De allesomvattende oorlog In 1916 was het ondenkbaar dat een van de strijdende partijen de ander daadwerkelijk in de strijd zou kunnen verslaan. Het westfront kwam tot

Nadere informatie

Majoor Charles Whittlesey stuurt twee duiven met hulpbriefjes naar de Amerikanen. Maar ze worden neergeschoten door de vijand.

Majoor Charles Whittlesey stuurt twee duiven met hulpbriefjes naar de Amerikanen. Maar ze worden neergeschoten door de vijand. Bij een oorlogvoering is communicatie van groot belang. Elke partij heeft nood aan informatie, zoals de ligging van de vijand, aantal soldaten, opstelling vijand, uitvoeren van plannen, melden van gewonden

Nadere informatie

Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk

Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk Powerpointpresentatie over een bijzondere gebeurtenis in september 1944. Doelgroep: Basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 Met behulp van tekst, originele foto s

Nadere informatie

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800 Onderzoeksvraag: Hoe probeerde men tijdens de Franse Revolutie enkele Verlichtingsidealen in praktijk te brengen? Kenmerkende aspect: De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies

Nadere informatie

DINGEN DIE JE MOET WETEN

DINGEN DIE JE MOET WETEN 50 Maar wat gebeurde er precies? Welke landen en mensen waren belangrijk? Dit boek staat vol met weetjes, landkaarten en foto s over een tragische periode in de wereldgeschiedenis. JIM ELDRIDGE ISBN 978

Nadere informatie

Opbaring van de gevalle\nen in Maart, 1848 Adolph (von) Menzel, 1848 Olieverf op doek 45 cm 63 cm Hamburger Kunsthalle

Opbaring van de gevalle\nen in Maart, 1848 Adolph (von) Menzel, 1848 Olieverf op doek 45 cm 63 cm Hamburger Kunsthalle Opbaring van de gevalle\nen in Maart, 1848 Adolph (von) Menzel, 1848 Olieverf op doek 45 cm 63 cm Hamburger Kunsthalle 1848 Parlement van Frankfurt Habsburg en 1848 Jeugdige strijders op de barricade in

Nadere informatie

Eerste Wereldoorlog vmbo12

Eerste Wereldoorlog vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 19 juni 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62174 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

(Otto von) Bismarck. Duitsland werd een eenheid/keizerrijk. koningin Victoria. Groot-Brittannië. Wilhelm II

(Otto von) Bismarck. Duitsland werd een eenheid/keizerrijk. koningin Victoria. Groot-Brittannië. Wilhelm II Van wanneer tot wanneer vond de Frans- Duitse oorlog Wie was eerste minister van Pruisen tijdens de Frans-Duitse oorlog? Welk belangrijk gevolg had de Frans-Duitse Oorlog voor 1870-1871 (Otto von) Bismarck

Nadere informatie

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land.

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Op 6 juni 1944 is het D Day, dat wordt nog steeds gevierd want het is het begin van de bevrijding van West Europa. Eigenlijk betekent D Day de

Nadere informatie

Domaine Mariaud. Mariaud - achternaam

Domaine Mariaud. Mariaud - achternaam Domaine Mariaud De wijnoogst op het bedrijf van Monsieur Mariaud te Saint Pierre-de-Caubel, dép. Lot-et-Garonne, september 1956. Middenachter M. Mariaud. Deze foto is op verzoek gemaakt door Rutger Kuiper,

Nadere informatie

Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017

Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017 Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017 Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 Juni 2017. Evenals voorafgaande jaren in Juni weer een battlefield tour naar de stranden en historische plaatsen in Normandië.

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo 2008-II

Eindexamen geschiedenis vwo 2008-II De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië In 1596 bereikte een Nederlandse expeditie onder Cornelis de Houtman Bantam. 2p 1 Leg uit welk verband er bestaat tussen deze expeditie en

Nadere informatie

DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación)

DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación) DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación) Brussel, woensdag 19 augustus (1914) Het officiële persbericht stelt dat de algemene situatie in België

Nadere informatie

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie) Praktische-opdracht door J. 1743 woorden 12 september 2011 6,1 32 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Nadere informatie

Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog

Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog Documentatie studiereis naar Château-Thierry op 22-25 september 2011 gewijd aan de Tweede Slag aan de Marne Samengesteld door Eric R.J. Wils Camarades américains,

Nadere informatie

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles

Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fiancailles Filmverslag Frans Un Long Dimanche d'un Fianca Filmverslag door E. 1877 woorden 4 mei 2014 6 6 keer beoordeeld Vak Frans A Algemeen Regisseur: Titel: Jean-Pierre Jeunet Un long Dimanche de Fianca Premiere:

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b Bijlage VMBO-KB 2011 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een mening over het bijzonder onderwijs (rond 1900): Kinderen leren al op jonge

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Eerste Wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis Eerste Wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis Eerste Wereldoorlog Werkstuk door een scholier 2537 woorden 10 juni 2007 4,7 13 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk1: Wat was de oorzaak van de oorlog? De directe oorzaak van

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Karel XII van Zweden: Stockholm, 17 juni 1682 Halden, 30 november 1718

Karel XII van Zweden: Stockholm, 17 juni 1682 Halden, 30 november 1718 Karel XII van Zweden: Stockholm, 17 juni 1682 Halden, 30 november 1718 Karel XII was van 1697 tot 1718 koning van Zweden. Hij was de derde koning uit het geslacht Wittelsbach en één der partijen in de

Nadere informatie

Memorial Museum Passchendaele 1917 M M P 1917 A: GESCHIEDENIS VAN HET MUSEUM

Memorial Museum Passchendaele 1917 M M P 1917 A: GESCHIEDENIS VAN HET MUSEUM Memorial Museum Passchendaele 1917 M M P 1917 A: GESCHIEDENIS VAN HET MUSEUM 1987 Het MMP1917 vindt zijn eerste aanzet, toen werd voor het eerst een tentoonstelling gehouden rond de derde slag bij Ieper,

Nadere informatie

Ieper, Pilkemseweg (perceel 899a, 900)

Ieper, Pilkemseweg (perceel 899a, 900) Ieper, Pilkemseweg (perceel 899a, 900) Gedurende twee weken in november 2005 voerde het VIOE (Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed) archeologisch onderzoek uit op een terrein kadastraal gekend als

Nadere informatie

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1 35 Oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1. De Tweede Wereldoorlog dankt zijn naam aan: a. Het aantal landen dat erbij betrokken was b. Het feit dat de oorlog in meerdere werelddelen werd uitgevochten

Nadere informatie

Geocache Jeugdraad Oudenaarde: locaties!

Geocache Jeugdraad Oudenaarde: locaties! Geocache Jeugdraad Oudenaarde: locaties 1. Kortrijkstraat (50 50.957', 3 35.373'). In de Kortrijkstraat was een Duitse schietstand gevestigd wat valt af te leiden uit luchtfoto s van het Britse leger.

Nadere informatie

Memoryspel Kerstmis 1914: Het eerste kerstbestand. Verbroedering tussen strijdende partijen. Er wordt eten gedeeld en men

Memoryspel Kerstmis 1914: Het eerste kerstbestand. Verbroedering tussen strijdende partijen. Er wordt eten gedeeld en men Memoryspel Kerstmis 1914: Het eerste kerstbestand. Verbroedering tussen strijdende partijen. Er wordt eten gedeeld en men speelt zelfs een voetbalwedstrijd. Dit bestand was een poging geweest om er het

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis D-day

Werkstuk Geschiedenis D-day Werkstuk Geschiedenis D-day Werkstuk door een scholier 2844 woorden 2 november 2005 5,9 102 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De 2de wereldoorlog tot D-day De oorlog begon tussen september 1939 en mei 1940

Nadere informatie

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich?

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich? IEPERBOOG Noord Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de nodige aandacht

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745

Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745 Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745 Karel VII Albert, een lid van het Huis Wittelsbach, was keurvorst van Beieren vanaf 1726 en Rooms-Duitse keizer van 24 januari

Nadere informatie

De Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland tekenen in een niet-aanvalspact. Nazi-Duitsland valt Polen binnen, het officiële begin van de Tweede Wereldoorlog.

De Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland tekenen in een niet-aanvalspact. Nazi-Duitsland valt Polen binnen, het officiële begin van de Tweede Wereldoorlog. 1939 23augustus 1september 3september 5september 17september 29september 8november 30november 14december De Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland tekenen in een niet-aanvalspact (Molotov-Von Ribbentrop pact).

Nadere informatie

Opdracht 0.1: De Eerste Wereldoorlog

Opdracht 0.1: De Eerste Wereldoorlog BZL VRAAG GES 1 Opdracht 0.1: De Eerste Wereldoorlog INFORMATIE STAPPENPLAN Je leert... Je oefent... - de Eerste Wereldoorlog situeren in de tijd. - de Eerste Wereldoorlog situeren in de ruimte. - de oorzaken

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2, 2014. Agenda Op het volgende evenement is Krasny Oktjabr aanwezig:

Nieuwsbrief 2, 2014. Agenda Op het volgende evenement is Krasny Oktjabr aanwezig: Nieuwsbrief 2, 2014 Intro Здравствуйте, товарищи! Welkom bij de tweede Krasny Oktjabr Gazeta van het jaar 2014! In de afgelopen drie maanden zijn er geen evenementen of re-enactmentsamenkomsten voor onze

Nadere informatie

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS Dit onderzoek bestaat uit 40 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad. Meerkeuze antwoorden worden

Nadere informatie

De tijd van: Wereldoorlogen

De tijd van: Wereldoorlogen De tijd van: Wereldoorlogen WoI Interbellum WoII Wereldoorlog I Casus Belli (Latijn, de oorzaak van de oorlog) Wereldoorlog I Tweefronten oorlog: Oostfront/Westfront Tannenberg 1914: Bewegingsoorlog: Verdun

Nadere informatie

Opdracht Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog

Opdracht Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog Opdracht Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog Opdracht door een scholier 2778 woorden 10 oktober 2005 4,7 54 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Eerste wereldoorlog (loopgravenoorlog) Van 1914 tot 1918

Nadere informatie

... het geweer in de hand, in die loopgraaf vol bajonetten... ter nagedachtenis aan de franse soldaten die rechtstaand slapen...

... het geweer in de hand, in die loopgraaf vol bajonetten... ter nagedachtenis aan de franse soldaten die rechtstaand slapen... ter nagedachtenis aan de franse soldaten die rechtstaand slapen...... het geweer in de hand, in die loopgraaf vol bajonetten...... levend begraven tijdens de strijd, eeuwige wachters van het franse vaderland...

Nadere informatie

Wereldoorlog 1: dood en vernieling (les 18 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich

Wereldoorlog 1: dood en vernieling (les 18 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich Wereldoorlog 1: dood en vernieling (les 18 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Inleiding => WO 1 = totale oorlog => Nooit eerder geziene vernietiging =>

Nadere informatie

Keizer Ferdinand II: Graz, 9 juli 1578 Wenen, 15 februari 1637

Keizer Ferdinand II: Graz, 9 juli 1578 Wenen, 15 februari 1637 Keizer Ferdinand II: Graz, 9 juli 1578 Wenen, 15 februari 1637 Ferdinand II, was de zoon van Karel II van Oostenrijk, broer van keizer Maximiliaan II, de vader van keizer Matthias. Hij behoorde tot het

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting door Cas 1253 woorden 2 april 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding. Waarom ik voor dit onderwerp heb gekozen. Ik heb voor dit

Nadere informatie

Karel V. Jan Breydel Lucy. Godfried van Bouillon

Karel V. Jan Breydel Lucy. Godfried van Bouillon Even herhalen Schrijf bij elke belangrijke naam, uitvinding of ontdekking de correcte tijdsperiode. Alexander de Grote het eerste wiel Julius Caesar Noormannen Clovis Karel de Grote Karel V Christoffel

Nadere informatie

Belgische Militaire Begraafplaats Houthulst Passendale- 28 september 2018

Belgische Militaire Begraafplaats Houthulst Passendale- 28 september 2018 100 JAAR BEVRIJDING Belgische Militaire Begraafplaats Houthulst Passendale- 28 september 2018 INFORMATIE We danken je ten zeerste om je aanwezigheid te bevestigen voor deze dubbelplechtigheid. In dit informatiepakket

Nadere informatie

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff Spreekbeurt en werkstuk over Ridders Door: Oscar Zuethoff Mei 2007 Inleiding Waarom houd ik een spreekbeurt over de ridders en de riddertijd? Toen ik klein was wilde ik altijd al een ridder zijn. Ik vind

Nadere informatie

Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774

Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774 Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774 Lodewijk XV regeerde als koning van Frankrijk en van Navarra van 1 september 1715 tot zijn dood. Hij besteeg de troon

Nadere informatie

Indonesian Times blz. 4 toch niet vrij? en spotprent

Indonesian Times blz. 4 toch niet vrij? en spotprent Indonesian Times 28-12-1949 blz.2 eindelijk onafhankelijk!! blz. 5 het dagelijks leven en advertentie Blz. 3 onafhankelijkstrijd? blz.6 eerlijke strijd? blz. 4 toch niet vrij? en spotprent blz.7 column

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - II

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - II Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen In 1792 begon de eerste Coalitieoorlog. 1p 1 Welk politiek doel streefde Oostenrijk met de strijd tegen Frankrijk na? Gebruik

Nadere informatie

Ontdek het Noord-Franse front!

Ontdek het Noord-Franse front! Ontdek het Noord-Franse front! heeft, moet je zeker de Wellington steengroeve bezoeken De vele militaire begraafplaatsen in deze regio herinneren niet alleen aan de gruwelen van de gevechten die zich hier

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

DE MAAS (in Belgie)

DE MAAS (in Belgie) DE MAAS (in Belgie) Hier geldt het Scheepvaartreglement Gemeenschappelijke Maas https://www.binnenvaartkennis.nl/wp-content/uploads/2018/12/scheepvaartreglement-gemeenschappelijke-maas.pdf In Nederland

Nadere informatie

HANDLEIDING KOFFERS VOL VERHALEN

HANDLEIDING KOFFERS VOL VERHALEN HANDLEIDING KOFFERS VOL VERHALEN AIRBORNE MUSEUM HARTENSTEIN 2018 Airborne Museum Inhoud 1. Introductie p. 3 2. Voorbereiding p. 4 3. Bezoek aan het Airborne Museum p. 5 4. Verwerkingslessen p. 6 5. Museuminspecteurs

Nadere informatie

Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824

Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824 Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824 Kasteel van Versailles Koning van Frankrijk Co-vorst van Andorra Periode : 1814-1824 Voorganger: Napoleon

Nadere informatie