Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk"

Transcriptie

1

2 Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk Powerpointpresentatie over een bijzondere gebeurtenis in september Doelgroep: Basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 Met behulp van tekst, originele foto s en fotomontages. De originele foto s zijn in de rechterbovenhoek gemerkt met : Kasteel Heeswijk 2012

3

4 Het gebeurt op 17 september 1944 in het vierde jaar van de Tweede Wereldoorlog Volkomen onverwacht verschijnen op die zondag 42 grote transport vliegtuigen boven Kasteel Heeswijk, waaruit meer dan 600 parachutisten springen..

5

6 Kasteel Heeswijk

7 parachutisten boven het kasteel

8 Nederland is op dat moment nog bezet door Duitse soldaten. Frankrijk en België zijn al van ze bevrijd.

9 25 augustus: Parijs bevrijd

10 4 september 1944: Brussel bevrijd

11 Nu is Nederland aan de beurt om te worden bevrijd. De landing van de parachutisten bij Kasteel Heeswijk heeft daarmee te maken..

12 Britse tanks op weg naar de Nederlandse grens

13 Wie zijn de parachutisten, die bij Kasteel Heeswijk neerkomen?

14 Het zijn Amerikanen: een bataljon van de 101e luchtlandings divisie. (een bataljon is ongeveer 600 soldaten ) Ze hebben een bijzonder embleem op hun uniform: een schreeuwende arend. Ze worden daarom Screaming Eagles genoemd.

15

16

17 Waar komen die Screaming Eagles vandaan?

18 Ze komen oorspronkelijk van legerbasis Fort Bragg in de Amerikaanse staat North Carolina. In november 1943 zijn ze in hele grote passagiersschepen naar Engeland gebracht. Van daaruit willen ze mee gaan helpen om landen, die door Duitsland zijn bezet, te bevrijden.

19

20 d 1943 parachutisten van de 101 e Airborne Divisie bij hun vertrek vanuit New York

21 Na hun aankomst in Engeland trainen ze daar maandenlang. De parachutisten, die uiteindelijk bij Kasteel Heeswijk zullen landen, zijn op zondag 17 september 1944 op vliegveld Aldermaston. Ze hebben de dag daarvoor te horen gekregen, dat ze naar Nederland zullen gaan. Hun landingsgebied zal in de buurt van Veghel zijn!

22 vliegveld Aldermaston: Screaming Eagles op weg naar hun vliegtuigen

23 voor het instappen worden de parachutes vastgemaakt

24 de uitrusting van de parachutisten wordt door de commandanten nog even gecontroleerd

25 dan gaan ze aan boord

26

27 daar gaan ze.op weg naar Nederland

28 Hoe verloopt de vlucht naar Nederland?

29 De vliegroute gaat eerst over Engeland, daarna over de Noordzee en vervolgens over het al bevrijde België naar het Belgische stadje Geel.

30 de vliegtuigen met parachutisten boven Engeland

31 Bij Geel aangekomen maken de vliegtuigen een scherpe bocht naar links. Ze kunnen dan recht naar de plek vliegen, waar ze bij Veghel moeten springen.

32 de vliegroute ( rood) van de vliegtuigen voor Veghel. De andere lijnen zijn van vliegtuigen, die naar andere landingsgebieden gaan.

33 de vliegtuigen boven de kerk van Geel, het draaipunt naar Veghel..

34 Waarom is Veghel het doel van deze Screaming Eagles?

35 Ze moeten in Veghel bruggen veroveren over de Zuid Willemsvaart en de rivier de Aa! Dat is onderdeel van een plan - MARKET GARDEN- dat de Britse Maarschalk Montgomery heeft bedacht.

36 drie van de 4 Veghelse bruggen

37 Maarschalk Montgomery is de Britse commandant van de geallieerde troepen, die aan de Nederlandse grens staan. Op zijn kaarten heeft hij gezien, dat er een weg loopt van de grens helemaal naar Arnhem.

38 Montgomery

39

40 Over die weg kan een leger heel snel oprukken, maar er zijn onderweg veel rivieren. Daarom ook veel bruggen, die de Duitsers kunnen opblazen. Die moeten dus eerst worden veroverd!

41 drie grote bruggen bij Grave over de Maas

42 bij Nijmegen over de Waal

43 en bij Arnhem over de Rijn

44 er zijn ook nog een aantal kleinere bruggen, zoals over het Wilhelminakanaal bij Son

45 en 4 bruggen over de Zuid Willemsvaart en de Aa bij Veghel

46 Om de Veghelse bruggen te veroveren moeten 1200 parachutisten landen bij Eerde, vlak bij de Zuid Willemsvaart. Dit landingsgebied heet DZ-A

47

48 Bij Dinther moeten 600 parachutisten in 45 vliegtuigen landen bij de rivier de Aa en de spoorbruggen, die er in 1944 in Veghel zijn. Dat is landingsgebied DZ A1, vlakbij een opvallend gebouw: Kasteel Zwanenburg

49 kasteel Zwanenburg

50 Bij Eerde gaat de landing goed. Bij een aanval is er altijd een vliegtuig met padvinders. Dat zijn parachutisten, die eerder landen en de goede plek aangeven met rook, gekleurde doeken en zenders. Dat lukte bij Eerde.

51

52 gelande Screaming Eagles bij de molen van Eerde

53 Het vliegtuig met padvinders voor de landingszône bij kasteel Zwanenburg wordt helaas boven België neergeschoten. Daarom kan het landingsgebied in de buurt van het kasteel niet worden aangegeven!

54 het padvindervliegtuig staat in brand 6 van de 15 inzittenden kunnen er nog uitspringen

55 de vliegtuigen met parachutisten zijn 15 minuten na het padvindervliegtuig vertrokken

56 Als de 45 vliegtuigen het landingsgebied naderen, zien de piloten dan ook geen signalen. Maar gelukkig zien ze verderop een kasteel. Dat moet de landingsplek zijn!

57 Kasteel Heeswijk

58 De parachutisten krijgen het sein om zich klaar te maken voor de sprong. Dan ontdekt hun commandant, dat ze verkeerd zijn. Dit is niet het kasteel dat hij op foto s heeft gezien. Maar het is te laat. De eerste parachutisten springen al..

59

60

61

62 tientallen parachutisten hangen aan hun parachute boven Kasteel Heeswijk

63 Wat gebeurt er na de landing van de parachutisten?

64 Alle parachutisten komen in de buurt van Kasteel Heeswijk terecht. De commandant, luitenant kolonel Harry Kinnard, komt al snel te weten waar ze zijn. Veel verder van Veghel af dan gepland! Ze moeten snel vertrekken om de bruggen daar te veroveren. De meeste parachutisten verzamelen zich op de straat voor het kasteel.

65

66 parachutisten verzamelen zich voor het kasteel

67 Onder de soldaten, die zijn geland is ook een priester: Father Sampson. Bij zijn landing bij heeft hij wel pech. Hij landt samen met een andere parachutist midden in de gracht! In de dagen daarna rijdt hij op zijn motor overal naar toe om soldaten te steunen.

68

69

70 Er zijn bij de landing nog meer pechvogels. Ze komen in de bomen terecht of landen ongelukkig en raken gewond. 15 van hen worden het kasteel binnengebracht. Daar wordt een eerste hulp post ingericht, zichtbaar gemaakt met Rode Kruis doeken. Eén parachutist wordt aan zijn parachute hangend vanaf de grond doodgeschoten.

71 een soldaat met een gebroken enkel wordt verzorgd

72 ...een gewonde parachutist wordt naar het kasteel gebracht

73

74

75 Ondertussen gaan de verzamelde parachutisten op weg naar Veghel. Ze hebben haast en moeten lopend acht kilometer naar de bruggen afleggen. Om hun bepakking te vervoeren lenen ze karren van de boeren uit Heeswijk.

76 de Screaming Eagles in Heeswijk

77 na een tocht van twee uur komen ze in Veghel aan

78 en lopen meteen door naar de bruggen, die worden veroverd!...

79 Bewakers van de achtergebleven gewonden hebben inmiddels op de weg voor het kasteel een Duitse ambulance veroverd. Daarmee willen ze de gewonden naar Veghel vervoeren. Helaas! Duitse soldaten hebben inmiddels het kasteel omsingeld. Er volgt een kort gevecht, waarbij twee Screaming Eagles sneuvelen. De anderen geven zich over en worden gevangen genomen.

80 ..de Duitse legerambulance voor het kasteel

81 Duitse soldaten beschieten het kasteel met een mortier

82 De Amerikaanse commandant krijgt te horen wat er gebeurd is op het kasteel. Daarom stuurt hij vanuit Veghel een groep soldaten om eens te gaan kijken. Die treffen niets meer aan op het kasteel. Geen Duitsers, geen gewonden, geen verzorgers. Alleen gebruikt verband en uitrustingstukken. De radioman van de groep meldt dat vanuit de kasteeltuin aan zijn commandant. Daarna vertrekken ze weer richting Veghel en is het kasteel weer verlaten.

83

84 Zijn er nu nog sporen van de landing bij Kasteel Heeswijk?

85 Ja! - bij het kasteel ligt een luistersteen met het verhaal - - daar tegenover is een Screaming Eagle monument - - in de hal bij de toegangspoort hangt een stenen tekstplaat - - het laantje links naast het kasteel heet nu Aalmoezenier Francis L Sampson laan - - in Heeswijk zelf staat een 101st Airborne kapel - - de brug bij Heeswijk over de Zuid Willemsvaart heeft nu de naam van de commandant: Harry Kinnard - en - op het Amerikaanse oorlogskerkhof in Margraten, Limburg, bevinden zich nog steeds de graven van de twee Screaming Eagles, die bij Kasteel Heeswijk zijn gesneuveld -

86 de luistersteen

87 het Screaming Eagle monument...

88 de tekstplaat in de hal

89 het laantje

90 de kapel in Heeswijk

91 de Harry Kinnard brug bij Heeswijk

92 Margraten: bij het kasteel gesneuvelde soldaten

93

94 Vervaardigd in verband met het Kasteel Heeswijk-Market Garden weekend 2012

95

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Operation Market Garden

Praktische opdracht Geschiedenis Operation Market Garden Praktische opdracht Geschiedenis Operation Market Garden Praktische-opdracht door een scholier 2446 woorden 17 februari 2003 7,3 50 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Toen de Geallieerden legers

Nadere informatie

6.1. Hitler aan de macht. De Tweede Wereldoorlog begint. Landing in Normandië. Boekverslag door T woorden 8 juni keer beoordeeld

6.1. Hitler aan de macht. De Tweede Wereldoorlog begint. Landing in Normandië. Boekverslag door T woorden 8 juni keer beoordeeld Boekverslag door T. 3212 woorden 8 juni 2008 6.1 225 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: de tweede wereldoorlog Hitler aan de macht In het jaar 1933 kwam de Duitse politicus Adolf Hitler aan

Nadere informatie

Airborne Museum Hartenstein

Airborne Museum Hartenstein Airborne Museum Hartenstein Opdrachten VMBO Welkom in het Airborne Museum! De villa is het voormalige hoofdkwartier van de Britten en stond in september 1944 midden op het slagveld. In het Museum is van

Nadere informatie

Market Garden: Heeswijk-Dinther

Market Garden: Heeswijk-Dinther Airborne Liberators Wandelroute Market Garden: Heeswijk-Dinther US 101st Airborne Division 501st Parachute Infantry Regiment Van Kasteel Heeswijk naar Veghel (12 km) en terug (11 km). Totaal 23 km (het

Nadere informatie

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad Docentenblad Waar gebeurde het? Korte omschrijving In de strip worden vaak plaatsen genoemd. Er zijn drie kaartjes (Nederland, Europa en de wereld) en een aantal stripplaatjes waarin plaatsen genoemd worden.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding

Inhoudsopgave Inleiding Werkstuk door een scholier 2598 woorden 3 december 2004 5,5 55 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Inleiding 1. Wat is een erebegraafplaats 1.1 De verschillende graven 1.2 Hoeveel graven zijn

Nadere informatie

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog Lesbrieven WOI 100 jaar Groote Oorlog De Ginter gemeenten 1 Gistel 2 Oudenburg 3 Ichtegem 4 Torhout 5 Zedelgem 6 Koekelare 7 Kortemark 2 Kortemark tijdens de Eerste Wereldoorlog Kortemark vóór de oorlog

Nadere informatie

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden Ride to Remember 71 jaar geleden streden militairen uit verschillende landen om de vrijheid van Europa. Deze toertocht leidt langs verschillende kleine begraafplaatsen waar gesneuvelde parachutisten van

Nadere informatie

Beleef de vrijheid! Opdrachtenboekje

Beleef de vrijheid! Opdrachtenboekje Beleef de vrijheid! In dit museum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Beleef de vrijheid! Met deze

Nadere informatie

Liberation Route (Arnhem, Renkum en D...

Liberation Route (Arnhem, Renkum en D... Liberation Route (Arnhem, Renkum en D... Nederland Gelderland Arnhem 46,62 (ongeveer 2:27 u) Fietsroute 115739 84 85 34 82 7 87 44 38 39 41 36 35 9 37 27 28 29 22 Pagina 1 van 10 Pagina 2 van 10 Liberation

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

HANDLEIDING KOFFERS VOL VERHALEN

HANDLEIDING KOFFERS VOL VERHALEN HANDLEIDING KOFFERS VOL VERHALEN AIRBORNE MUSEUM HARTENSTEIN 2018 Airborne Museum Inhoud 1. Introductie p. 3 2. Voorbereiding p. 4 3. Bezoek aan het Airborne Museum p. 5 4. Verwerkingslessen p. 6 5. Museuminspecteurs

Nadere informatie

Fotopresentatie bij lesmateriaal Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss voor groep 6, 7 en 8

Fotopresentatie bij lesmateriaal Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss voor groep 6, 7 en 8 Fotopresentatie bij lesmateriaal Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss voor groep 6, 7 en 8 FOTO 1. 17 SEPTEMBER 1944: OPERATIE MARKET GARDEN IS BEGONNEN. ER KOMEN VEEL VLIEGTUIGEN OVER OSS, DIE

Nadere informatie

VCA Nieuwsbrief okt 2017

VCA Nieuwsbrief okt 2017 Naam bedrijf VCA Nieuwsbrief okt 2017 Veteranen Cafe t Hookhoes, Grotestraat-zuid 129, Almelo www.veteranencafealmelo.nl vca@veteranen.nl Contact : vca@veteranen.nl 06-21 666 362 Redactie : vca@veteranen.nl

Nadere informatie

Lancaster ED470. Wie, wat, waar en hoe?

Lancaster ED470. Wie, wat, waar en hoe? Lancaster ED470 Wie, wat, waar en hoe? Hier is het toestel neer gekomen en ontploft. Een groot gat kwam in de grond. Wat gaan we doen? Het verhaal Vliegtuigcrash. 23 september 1944 De vliegbasis Skellingthorpe

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis D-day

Werkstuk Geschiedenis D-day Werkstuk Geschiedenis D-day Werkstuk door een scholier 2844 woorden 2 november 2005 5,9 102 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De 2de wereldoorlog tot D-day De oorlog begon tussen september 1939 en mei 1940

Nadere informatie

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen Voor Fritz - 1 - - 2 - Over de Maas Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen Harrie Bloemen - 3 - - 4 - Harrie bij de resten van een ontplofte nevelwerper raket, lente 1946 in de achtertuin -

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Iedereen komt op straat en praat erover. De jonge mannen worden opgeroepen

Nadere informatie

Verovering van de brug over het Wilhelminakanaal in Son

Verovering van de brug over het Wilhelminakanaal in Son Verovering van de brug over het Wilhelminakanaal in Son Op 10 september 1944 krijgt Montgomery toestemming van generaal Eisenhower voor de operatie Market Garden. Bij Son moet de brug over het Wilhelminakanaal

Nadere informatie

Afb.l (Nijmegen II, 18/21) *

Afb.l (Nijmegen II, 18/21) * Deze maand is het zeventig jaar geleden dat de oorlog in Europa (VE Day) ten einde kwam. Met operatie Market Garden' was de bevrijding van Nederland begonnen, maar na de mislukking van de slag om Arnhem

Nadere informatie

Airborne Museum. Sainte-Mère-Eglise. Bezoekersgids 6 tot 8 jaar. Bezoek het museum met Albert! Airborne Museum

Airborne Museum. Sainte-Mère-Eglise. Bezoekersgids 6 tot 8 jaar. Bezoek het museum met Albert! Airborne Museum Jouw naam :... Airborne Museum Sainte-Mère-Eglise Jouw voornaam :... Jouw leeftijd :... Airborne Museum 14 rue Eisenhower 50480 Sainte-Mère-Eglise www.airborne-museum.org Bezoek het museum met Albert!

Nadere informatie

Airborne Museum. Sainte-Mère-Eglise. Bezoekersgids 6 tot 8 jaar. Bezoek het museum met Albert! Airborne Museum

Airborne Museum. Sainte-Mère-Eglise. Bezoekersgids 6 tot 8 jaar. Bezoek het museum met Albert! Airborne Museum Jouw naam :... Airborne Museum Sainte-Mère-Eglise Jouw voornaam :... Jouw leeftijd :... Airborne Museum 14 rue Eisenhower 50480 Sainte-Mère-Eglise Web : www.airborne-museum.org Bezoek het museum met Albert!

Nadere informatie

Uitreiking adoptiecertificaat Olin L. Wieneke aan Broeklandcollege Hoensbroek op 14 november 2015 op Amerikaanse begraafplaats Margraten

Uitreiking adoptiecertificaat Olin L. Wieneke aan Broeklandcollege Hoensbroek op 14 november 2015 op Amerikaanse begraafplaats Margraten 1 Uitreiking adoptiecertificaat Olin L. Wieneke aan Broeklandcollege Hoensbroek op 14 november 2015 op Amerikaanse begraafplaats Margraten Dames en heren, Jongens en meisjes van het Broeklandcollege, Oorlog

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Ze laten zien dat ze geen leger meer willen. Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog RUM_02 Koetsen en karren over de kasseien van de vooroorlogse Rumbeeksesteenweg. De straat loopt recht op de mooie, fiere kerktoren. 31 juli 1914:

Nadere informatie

Koffers Vol Verhalen Airborne Museum Hartenstein

Koffers Vol Verhalen Airborne Museum Hartenstein Handleiding Koffers Vol Verhalen Airborne Museum Hartenstein 2010 Airborne Museum Educatieve dienst (versie 20 april 2011) Colofon Uitgave Airborne Museum, 2010 Afdeling Educatie Utrechtseweg 232 6862

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog De kerk van Kachtem, toen alles nog rustig was. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

Het vervoeren van goederen van de ene plek naar de andere. Bijvoorbeeld in vrachtwagen, vliegtuig of boot.

Het vervoeren van goederen van de ene plek naar de andere. Bijvoorbeeld in vrachtwagen, vliegtuig of boot. Meander Samenvatting groep 5 Thema 5 Over de grens Samenvatting Transport Producten die je in de supermarkt koopt, komen soms uit verre landen. Bananen uit Brazilië bijvoorbeeld zijn weken met de boot

Nadere informatie

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land.

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Op 6 juni 1944 is het D Day, dat wordt nog steeds gevierd want het is het begin van de bevrijding van West Europa. Eigenlijk betekent D Day de

Nadere informatie

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front 1. Inleiding a) De oude stedelijke begraafplaats van Roeselare is meer dan tweehonderd jaar oud (van 1806). Tijdens de oorlog werden hier vooral Duitse soldaten begraven. b) Waarom? Roeselare wordt in

Nadere informatie

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden

SAMUEL VAN DER MEER. De Ontsnapte Joden SAMUEL VAN DER MEER De Ontsnapte Joden De inval Het is een zonnige dag. Bram en Theo zijn een spelletje aan het spelen, maar ze moeten eigenlijk allang naar bed. Papa zegt tegen Bram: Bram, je moet naar

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours jaar

DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours jaar DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours 10-14 jaar Dit spelparcours neemt je mee terug naar 1942. In dat jaar was de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) volop aan de gang. Door de vragen op te lossen, ontdek

Nadere informatie

Tweedaagse naar Duinkerke, La Coupole, Calais en Adegem - 22 en 23 april 2017

Tweedaagse naar Duinkerke, La Coupole, Calais en Adegem - 22 en 23 april 2017 Tweedaagse naar Duinkerke, La Coupole, Calais en Adegem - 22 en 23 april 2017 Een gevarieerde reis van Operatie Dynamo in Duinkerke tot de herfst van 1944 met de Canadese Opmars over het Belgische Leopoldkanaal.

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 12 Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les 1: Wat er vooraf ging Naam: Hitler Werkblad Ω De Tweede Wereldoorlog Ω Les : Wat er vooraf ging Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met Duitsland. Het land moet veel geld Hitler betalen aan de winnaars van de oorlog. De leider van

Nadere informatie

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog de kerk van Oekene voor de Eerste Wereldoorlog 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F J A A R G A N G 1 D A T U M N I E U W S B R I E F : 1 7-09- 2011 N I E U W S B R I E F V E T E R A N E N C A F É DE L I E M E R S In dit blad: B A B B E L B O X Pagina1: Babbelbox +foto Pagina 2 : het

Nadere informatie

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014 De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth Dinsdag 7 oktober 2014 In de eerste fase van de Eerste Wereldoorlog (4 augustus-31 oktober 1914) heeft het 5 Linie Regiment een lange

Nadere informatie

Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich => Na El Alamein, Stalingrad en Midway werden de Asmogendheden (Duitsland,

Nadere informatie

Herdenking Operatie Market Garden in Oss 19 september 1944

Herdenking Operatie Market Garden in Oss 19 september 1944 Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss 19 september 1944 Educatief materiaal voor groep 6, 7 en 8 Beste docent, In deze lesbrief vindt u beknopte informatie over Operatie Market Garden in de Tweede

Nadere informatie

Een wereld oorlog is een oorlog waar verschillende continenten aan mee doen

Een wereld oorlog is een oorlog waar verschillende continenten aan mee doen Werkstuk door een scholier 2114 woorden 14 mei 2007 5,5 105 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1939-1945, Het begin en de bevrijding van Europa De oorlog begint In 1934 bereide het leger van Duitsland zich

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

UITNODIGING Remember September 2017 en het Memorial dinner.

UITNODIGING Remember September 2017 en het Memorial dinner. Uitgave 90 27 e jaargang augustus 2017 UITNODIGING Remember September 2017 en het Memorial dinner. Beste Airborne vrienden, En weer staat September voor de deur. De jaren vliegen om zult U met mij zeggen.

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang.

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang. Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1 Rouwdouwen Kleur de woorden: sol-daat = geel vecht = rood vrij-heid = groen held = blauw dit is Klaas Klaas is veer-tien jaar hij loopt al heel

Nadere informatie

Operatie Market Garden 17 september 1944

Operatie Market Garden 17 september 1944 Operatie Market Garden 17 september 1944 Market Garden had de laatste grote operatie moeten worden om de 2 e Wereldoorlog in Europa vóór Kerstmis 1944 te beëindigen. Maar het liep anders. Als deze militaire

Nadere informatie

Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip

Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip In 2018 is het 75 jaar geleden dat een RAF bommenwerper met het identificatienummer DT-694 vanaf het vliegveld

Nadere informatie

De Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland tekenen in een niet-aanvalspact. Nazi-Duitsland valt Polen binnen, het officiële begin van de Tweede Wereldoorlog.

De Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland tekenen in een niet-aanvalspact. Nazi-Duitsland valt Polen binnen, het officiële begin van de Tweede Wereldoorlog. 1939 23augustus 1september 3september 5september 17september 29september 8november 30november 14december De Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland tekenen in een niet-aanvalspact (Molotov-Von Ribbentrop pact).

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De Klaagmuur 2. De Grote Muur 3. De Berlijnse Muur 4. De Muur van Hadrianus 5. De Atlantische Muur 6. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. Inleiding 1. De Klaagmuur 2. De Grote Muur 3. De Berlijnse Muur 4. De Muur van Hadrianus 5. De Atlantische Muur 6. Filmpjes Pluskaarten Beroemde muren inhoud blz. Inleiding 3 1. De Klaagmuur 4 2. De Grote Muur 6 3. De Berlijnse Muur 9 4. De Muur van Hadrianus 12 5. De Atlantische Muur 14 6. Filmpjes 17 Pluskaarten 18 Bronnen en foto s

Nadere informatie

Geschiedkundige gebeurtenis

Geschiedkundige gebeurtenis Operatie Lüttich WO2 STREEK MORTAIN Geschiedkundige gebeurtenis Voor de geïnteresseerden geven we graag wat geschiedkundige informatie over de operatie Luttich in de streek van Mortain. Hilde : +32 (0)497

Nadere informatie

Koffers Vol Verhalen Airborne Museum Hartenstein

Koffers Vol Verhalen Airborne Museum Hartenstein Handleiding Koffers Vol Verhalen Airborne Museum Hartenstein 2010 Airborne Museum Educatieve dienst (versie 4 juli 2011) Colofon Uitgave Airborne Museum, 2010 Afdeling Educatie Utrechtseweg 232 6862 AZ

Nadere informatie

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1 Achtergrond informatie voor docenten. D- Day betekend de eerste dag van een grote militaire operatie. In de Tweede Wereldoorlog viel dat op 6 juni 1944. Maar de inval van de Amerikanen in Afghanistan was

Nadere informatie

CaravanCultuurCourant 7 Een greep uit de bezienswaardigheden die we onderweg verzamelden

CaravanCultuurCourant 7 Een greep uit de bezienswaardigheden die we onderweg verzamelden CaravanCultuurCourant 7 Een greep uit de bezienswaardigheden die we onderweg verzamelden Druk op Ctrl-L, doorbladeren met pijltjestoets en eruit met Esc Vijf stuks Vijf stuks Erik Fraikin & Rian van der

Nadere informatie

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Operatie Market Garden

Praktische opdracht Geschiedenis Operatie Market Garden Praktische opdracht Geschiedenis Operatie Market Garden Praktische-opdracht door een scholier 3465 woorden 2 juni 2002 7 67 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding. Aan het eind van de jaren 30 werd

Nadere informatie

groetjes Thijs Bezoek kasteeltje Geijsteren.

groetjes Thijs Bezoek kasteeltje Geijsteren. Bezoek kasteeltje Geijsteren. 7 Juni bezocht groep 6 het kasteeltje in Geijsteren. Cynthia Siefers heeft de kinderen rondgeleid. Ze heeft een boek geschreven: een trots kasteel. Ze heeft verteld wat er

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

de bezette zone in het noorden en het vrije gebied in het zuiden.

de bezette zone in het noorden en het vrije gebied in het zuiden. september 1942. ons land werd nu al zevenentwintig maanden lang bezet door nazi-duitsland. intussen was het ook zowat overal ter wereld oorlog. ons land was in tweeën verdeeld. voor m n vijftiende verjaardag

Nadere informatie

je maatje aan de opdrachten beginnen. Veel succes!

je maatje aan de opdrachten beginnen. Veel succes! De opdrachten op dit blad horen bij het verhaal "Een lange, bange nacht". Lees eerst het verhaal met de informatieblokjes. Dit kun je samen met een leesmaatje doen. Hierna kun je samen met je maatje aan

Nadere informatie

6,3. Werkstuk door een scholier 1640 woorden 9 mei keer beoordeeld. Geschiedenis. Voor de oorlog

6,3. Werkstuk door een scholier 1640 woorden 9 mei keer beoordeeld. Geschiedenis. Voor de oorlog Werkstuk door een scholier 1640 woorden 9 mei 2006 6,3 66 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Voor de oorlog In 1914 kwam er een oorlog tussen Servië en Oostenrijk, Duitsland koos de kant van Oostenrijk.

Nadere informatie

Waar het landschap een verhaal vertelt

Waar het landschap een verhaal vertelt Waar het landschap een verhaal vertelt Introductie Graafs KazemattenMuseum Het Graafs KazemattenMuseum is officieel geopend op 17 september 2011, exact 67 jaar nadat Amerikaanse parachutisten de nabij

Nadere informatie

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1 35 Oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1. De Tweede Wereldoorlog dankt zijn naam aan: a. Het aantal landen dat erbij betrokken was b. Het feit dat de oorlog in meerdere werelddelen werd uitgevochten

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

Waarom, is dan de vraag, is het dat wel waard???? Het is 9 mei 1940, de oostflank van Europa staat in brand.

Waarom, is dan de vraag, is het dat wel waard???? Het is 9 mei 1940, de oostflank van Europa staat in brand. St Jozefkapel, 19 maart 2017 Beste mensen, Ik vind het heel erg fijn dat ik vandaag samen met jullie naar deze bijzondere plek mocht lopen. Als 3 jarige nam mijn vader me mee als hij hielp om deze plaats

Nadere informatie

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog OOS_02 Oostnieuwkerke, zo n 100 jaar geleden. De mensen komen uit hun huizen om te kijken naar de fotograaf. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31

Nadere informatie

DE ARDENNEN LANGS DE SPOREN VAN HET ARDENNENOFFENSIEF. Aad Spanjaard HISTORISCHE ROUTE

DE ARDENNEN LANGS DE SPOREN VAN HET ARDENNENOFFENSIEF. Aad Spanjaard HISTORISCHE ROUTE HISTORISCHE ROUTE DE ARDENNEN LANGS DE SPOREN VAN HET ARDENNENOFFENSIEF Aad Spanjaard De opmars door Noord-Frankrijk De opmars door Noord-Frankrijk In augustus 1944 leken de dagen voor Hitlers Derde Rijk

Nadere informatie

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de gemeente in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat. De volgende dag al moeten de dienstplichtigen

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Uitgave nr 80 24 e jaargang 15 oktober 2015

Uitgave nr 80 24 e jaargang 15 oktober 2015 Uitgave nr 80 24 e jaargang 15 oktober 2015 Beste Airborne vrienden, We hebben weer Remember September gevierd. Fantastisch dat elk jaar opnieuw velen van U aanwezig zijn tijdens de kransleggingen. Net

Nadere informatie

LEMELERVELD TIJDENS WO2

LEMELERVELD TIJDENS WO2 LEMELERVELD TIJDENS WO2 ROUTE 4,5 km Ontdek tijdens deze route hoe Lemelerveld de tweede wereldoorlog beleefde. Werkgroep Doc. '39-'45 van de Historische Kring Dalfsen. 20 17 Lemelerveld tijdens WO2 4

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b Bijlage VMBO-KB 2011 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een mening over het bijzonder onderwijs (rond 1900): Kinderen leren al op jonge

Nadere informatie

VCA Nieuwsbrief nov 2018

VCA Nieuwsbrief nov 2018 Naam bedrijf VCA Nieuwsbrief nov 2018 Veteranen Cafe t Hookhoes, Grotestraat-zuid 129, Almelo www.veteranencafealmelo.nl Wintertijd in het veteranencafé op dinsdag 13 november 2018 Contact : vca@veteranen.nl

Nadere informatie

Dennis Harteveld. Robin van Leeuwenstijn 3te

Dennis Harteveld. Robin van Leeuwenstijn 3te Dennis Harteveld Robin van Leeuwenstijn 3te inleiding Wij hebben het onderwerp GIFGAS!!! Het leek ons wel boeiend en interessant omdat het een heel erg oorlog wapen was en er veel mensen dood aan zijn

Nadere informatie

> Lees In de loopgraven. > Lees Nieuwe wapens.

> Lees In de loopgraven. > Lees Nieuwe wapens. LB -. Nederland doet niet mee > Lees Ruzie in Europa. Leg uit waarom Nederland toch met de oorlog te maken krijgt. Gebruik de volgende woorden: vluchten kamp voedsel België. In 9 krijgen twee landen ruzie

Nadere informatie

Reisverslag Helgoland

Reisverslag Helgoland Reisverslag Helgoland Op donderdagochtend om 4 uur ben ik met een goede vriend vertrokken naar Bremerhaven in Duitsland waar we om half tien de boot moesten hebben naar Helgoland. Doordat we door de Duitse

Nadere informatie

6.4. Profielwerkstuk door een scholier 6560 woorden 27 januari keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoudsopgave:

6.4. Profielwerkstuk door een scholier 6560 woorden 27 januari keer beoordeeld. Geschiedenis. Inhoudsopgave: Profielwerkstuk door een scholier 6560 woorden 27 januari 2005 6.4 212 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave: Inleiding 1. Het Plan 1.1 Het doel 1.2 De taakverdeling 1.3 Onze mening over het plan

Nadere informatie

"Kapelletje op de Hei" 1 van 6 WIJ RIEPEN DE HEER AAN IN ONZE NOOD EN HIJ VERLOSTE ONS VAN ONZE ANGSTEN

Kapelletje op de Hei 1 van 6 WIJ RIEPEN DE HEER AAN IN ONZE NOOD EN HIJ VERLOSTE ONS VAN ONZE ANGSTEN "Kapelletje op de Hei" 1 van 6 "Kapelletje op de Hei" a/d Broekweg Waarom is het kapelletje gebouwd? De bevrijding van Nederland begon 17 september 1944 met de operatie Market Garden:. Middels grote luchtlandingen

Nadere informatie

kalender Drie herdenkingen

kalender Drie herdenkingen kalender 2014. Drie herdenkingen 100 jaar geleden, 28 juli 1914 begin van de 1 e wereldoorlog Januari/Februari Caudron G.III De moord op Aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw op 28 juni 1914 in Serajevo

Nadere informatie

2. QUICKSCAN AANWEZIGHEID CE N Algemene informatie CE n in de bodem

2. QUICKSCAN AANWEZIGHEID CE N Algemene informatie CE n in de bodem 2. QUICKSCAN AANWEZIGHEID CE N 2.1. Algemene informatie CE n in de bodem Ten behoeve van de voorgenomen werkzaamheden zullen er grondroerende werkzaamheden verricht worden. Bij het roeren van de ondergrond

Nadere informatie

Een beveiliging van een werktrein van de Staats Spoorwegen met een fatale afloop.

Een beveiliging van een werktrein van de Staats Spoorwegen met een fatale afloop. WEST JAVA- Bantam 1949. Een beveiliging van een werktrein van de Staats Spoorwegen met een fatale afloop. Het is 19 december 1948. De legercommandant, de generaal S. Spoor, komt met zijn dagorder, waarin

Nadere informatie

Architect: gebroeders van der Laan. (Hans van der Laan en Nico van der Laan)

Architect: gebroeders van der Laan. (Hans van der Laan en Nico van der Laan) Opdracht 8: Zoek de achtergronden van een monument Voor dit onderzoek hebben wij gekozen voor de herdenkingskapel st. Jozef. Deze is te vinden in het hortensiapark te Helmond 1. In welke categorie valt

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

DORST IN DE OORLOGSJAREN.

DORST IN DE OORLOGSJAREN. DORST IN DE OORLOGSJAREN. De aanwezigheid van vliegveld Gilze-Rijen heeft voor de bewoners van Dorst de hele oorlog door steeds grote ongemakken en vele gevaren opgeleverd. Praktisch de hele oorlog waren

Nadere informatie

TIJDLIJN WOII

TIJDLIJN WOII 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 TIJDLIJN WOII 1939 1 SEPTEMBER (begin van de Tweede Wereldoorlog) Nazi-Duitsland valt Polen binnen Er wordt een straatverbod voor Duitse Joden ingevoerd Hitler voert

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog Werkstuk door een scholier 1764 woorden 15 november 2002 6,2 311 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: De aanleiding voor de 1e W.O. Het gekke is dat

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

6.4. Hoe verliepen de landingen bij Normandië? Boekverslag door C woorden 19 mei keer beoordeeld. Geschiedenis

6.4. Hoe verliepen de landingen bij Normandië? Boekverslag door C woorden 19 mei keer beoordeeld. Geschiedenis Boekverslag door C. 2414 woorden 19 mei 2011 6.4 137 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding: Operatie Overlord was de codenaam van de invasie door de geallieerden op Frankrijk, dat toen door Duitsland

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

Majoor Charles Whittlesey stuurt twee duiven met hulpbriefjes naar de Amerikanen. Maar ze worden neergeschoten door de vijand.

Majoor Charles Whittlesey stuurt twee duiven met hulpbriefjes naar de Amerikanen. Maar ze worden neergeschoten door de vijand. Bij een oorlogvoering is communicatie van groot belang. Elke partij heeft nood aan informatie, zoals de ligging van de vijand, aantal soldaten, opstelling vijand, uitvoeren van plannen, melden van gewonden

Nadere informatie

Routebeschrijving Herinneringsroute 2

Routebeschrijving Herinneringsroute 2 Routebeschrijving Herinneringsroute 2 Tijdens deze fietsroute van 14 km bezoekt u diverse monumenten die ons herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Hij voert u langs de grens van de gemeente Nijmegen:

Nadere informatie

Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018

Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018 Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018 Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018 Deze tour is een echte klassieker in ons reisaanbod. Heeft u altijd al eens het slagveld in Normandië met eigen ogen

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

TOESPRAAK DOOR ANDY VANDEVELDE EERSTE SCHEPEN. Boekvoorstelling Weerklank van Bruno Buteneers. 7 maart 2014

TOESPRAAK DOOR ANDY VANDEVELDE EERSTE SCHEPEN. Boekvoorstelling Weerklank van Bruno Buteneers. 7 maart 2014 Andy Vandevelde Schepen van Openbare Werken, Begroting, Financiën, Ruimtelijke Ordening KABINET VAN DE SCHEPEN Gemeentehuis Linter Helen-Bosstraat 43 3350 Linter GSM: 0478 21 72 28 andy.vandevelde@skynet.be

Nadere informatie