Tracéstudie warmteleidingen ARN-Waalsprong te Nijmegen Fase 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tracéstudie warmteleidingen ARN-Waalsprong te Nijmegen Fase 2"

Transcriptie

1 Laan van Nieuw Oost-Indië BJ Den Haag Postbus BA Den Haag Telefoon Fax Opdrachtgever: Gemeente Nijmegen Project: Warmteleidingen Nijmegen Auteur: J.P.A. Twaalfhoven Telefoon: Telefax: Tracéstudie warmteleidingen ARN-Waalsprong te Nijmegen Fase 2

2

3 Pagina: 3 van 52 Inhoudsopgave Pagina 1 Inleiding 5 2 Beschrijving tracés en bestuurlijke afweging Beschrijving tracés fase Tracé via Stadsbrug Spoorbrugtracé Tracé via Weurt Bestuurlijke afweging Beschrijving tracés fase Kruisen Maas-Waal kanaal Kruisen Waal 10 3 Aannames en uitgangspunten Uitgangspunten Aannames Onderhoud Bevestiging leiding aan een brug 13 4 Tracésecties Inventarisatie kabels en leidingen Leidinglocatie in wegprofiel Knelpunten in tracés Knelpunt sectie 1A en 1B Knelpunt sectie 1A - Maas-Waal d.m.v. ophanging Neerbosschebrug Knelpunt sectie 1B - HDD kruising Maas-Waal t.h.v. Neerbosschebrug Knelpunt sectie 1C - HDD kruising Maas-Waal t.h.v. Lindenhoutseweg Knelpunt sectie 2A - Energieweg tussen Neerbosscheweg en Ambachtsweg Knelpunt sectie 2B - Energieweg tussen Ambachtsweg en Industrieplein Knelpunt sectie 2C - Energieweg tussen Industrieplein en Stadsbrug Knelpunt sectie 3A - Waalkruising d.m.v. ophanging Stadsbrug Knelpunt sectie 3B - Waalkruising d.m.v. HDD 27 5 Gevoelige gebieden Waterwingebied Habitatrichtlijn Stiltegebieden Archeologische verwachtingswaarde 32 6 Bodem en grondwater MER (Milieu Effect Rapportage) Grondsamenstelling Waal Bodemverontreiniging Grondwater 39

4 Pagina: 4 van Explosieven 42 7 Vergunningverlenende instanties en risico s Vergunning verlenende instanties Risico s 43 8 Kostenraming 45 9 Wegingscriteria Criteria kosten Criteria uitvoerings- en beheer fase Conclusie Fase Fase Aanbevolen tracé 51 Bijlagen Documentnummer Rev Titel A Kostenraming warmteleiding Nijmegen Overzichtskaart Warmteleidingen ARN naar Waalsprong Overzichtskaart Warmteleidingen met relevante K&L - sectie 1A & 1B Overzichtskaart Warmteleidingen met relevante K&L - sectie 1C Overzichtskaart Warmteleidingen met relevante K&L - sectie 2A & Ambachtsweg sectie 1C Overzichtskaart Warmteleidingen met relevante K&L - sectie 2B & 2C Overzichtskaart Warmteleidingen met relevante K&L - sectie 3A/B Foto s veldverkenning; Tekening Rijkswaterstaat profiel Waal; Tekening Rijkswaterstaat profiel Maas-Waal kanaal; Tekening Waterschap Rivierenland profiel kade Waalfront; Kaarten gevoelige gebieden; Kaart archeologische verwachting; Kaarten bodemverontreiniging.

5 Pagina: 5 van 52 1 Inleiding De Gemeente Nijmegen is voornemens om een gesloten stadsverwarmingnet aan te leggen waarbij pure restwarmte, welke beschikbaar is bij Afvalverbranding Regio Nijmegen (ARN), gebruikt wordt. Het stadsverwarmingnet bestaat uit een aanvoer en een retour leiding, beiden voorzien van isolatie. Dit stadsverwarmingnet is een hybride lage-temperatuur warmtenet en is een combinatie van twee technieken: 1. gebruik van warm koelwater (45 C) afkomstig van ARN voor ruimteverwarming; 2. warmtepompen voor de productie van warm tapwater. Voor het project Waalsprong Nijmegen is de gemeente voornemens restwarmte te leveren vanaf afvalverbrandingsinstallatie ARN aan de zuidkant van de Waal naar de nieuwbouwwijk Waalsprong aan de noordzijde van de Waal. In rapport Hybride LT-warmtenet Waalsprong Nijmegen, d.d is door Kema de resultaten en onderbouwing van de business case weergegeven. Doel van deze business case was om duidelijkheid te krijgen of een hybride warmtenet zowel in technisch als in financieel opzicht haalbaar is. Tebodin is gevraagd diverse tracé varianten te bestuderen en te beoordelen op basis van technische en economische criteria. Onderdeel van de tracés is de kruising met de Waal. Hiervoor zijn drie mogelijkheden: 1. Via de nog te bouwen Stadsbrug; 2. Via de bestaande spoorbrug; 3. Door middel van een gestuurde boring onder de Waal. Het tracé voor de aanleg van twee warmteleidingen van ARN naar de Waalsprong in Nijmegen is onderdeel van deze tracéstudie waarbij in beeld gebracht wordt welke alternatieven mogelijk zijn voor het tracé zoals verwoord in de businesscase hybride warmtenet Waalsprong Nijmegen. Deze tracéstudie is in een tweetal fases uitgevoerd waarbij in fase 1 meerdere tracé varianten zijn beschouwd en is een inventarisatie van knelpunten opgesteld (rapport Tracéstudie warmteleidingen ARN- Waalsprong te Nijmegen fase 1, d.d ). Van twee varianten uit fase 1 zijn deze als niet realistisch aangemerkt en is tijdens het bestuurlijke overleg van besloten om alleen het binnenstedelijke tracé uit te werken op het niveau van basisontwerp en worden de tracé varianten via Weurt en de Spoorbrug variant in fase 2 niet verder uitgewerkt.

6 Pagina: 6 van 52 2 Beschrijving tracés en bestuurlijke afweging In fase1 zijn een aantal varianten beschouwd en zijn de belangrijkste knelpunten geïnventariseerd. Op is er een bestuurlijk overleg binnen de Gemeente Nijmegen geweest. Op basis van de knelpunten geïnventariseerd in fase 1 vallen 2 varianten af voor fase Beschrijving tracés fase 1 Voor het transportnet voor de aanvoer en retour van het stadsverwarming water tussen ARN en de Waalsprong dient de rivier de Waal gekruist te worden. Het eindpunt van het primaire net voor de drie varianten is genomen in de Waalsprong ter hoogte van de huidige kruising Griftdijk Noord / Zaligestraat. In dit onderzoek zijn de volgende varianten beschouwd: 1. Via de nog te bouwen Stadsbrug; 2. Via de bestaande spoorbrug; 3. Door middel van een gestuurde boring onder de Waal (HDD Horizontal Directional Drilling). In fase 1 van deze studie zijn een aantal varianten beschouwd voor het tracé van het warmtenet en worden kort beschreven. In Figuur 1 zijn de regioplannen in de omgeving van Nijmegen weergegeven, waarbij rood woningbouw is, paars duidt op bebouwing voor werk, blauw betekend water, grijs betekend wegenbouw en mintgroen is recreatie. In figuur 2 zijn de tracévarianten ingetekend. Figuur 1, Regioplannen Nijmegen.

7 Pagina: 7 van 52 Figuur 2, Tracé varianten Tracé via Stadsbrug Het tracé begint bij ARN waarbij het Maas-Waal kanaal gekruist dient te worden. Voor de kruising zijn een tweetal locaties mogelijk: 1. via Hogelandseweg en Neerbosscheweg om vervolgens parallel aan Neerbosschebrug het Maas-Waal kanaal te kruisen. Na de kanaalkruising vervolgens parallel aan de Energieweg richting de Waal. Voor het kruisen van het Maas-Waal kanaal zijn twee opties mogelijk a. door de leidingen aan de brug op te hangen; b. d.m.v. een HDD parallel aan de brug. 2. via Hogelandseweg en Lindenhoutseweg d.m.v. een HDD het kanaal te kruisen om vervolgens parallel aan de Ambachtsweg richting Energieweg te lopen en vanaf dit punt parallel aan de Energieweg richting de Waal;

8 Pagina: 8 van 52 Vanaf de kruising Energieweg/Ambachtsweg loopt het tracé parallel aan de Energieweg ter plaatse van de ruimte die vrijkomt door het verwijderen van de buiten bedrijf zijnde Stamlijn (enkelspoor goederenlijn, tracé is grofweg vanaf spoorweg emplacement naar papierfabriek Sappi gelegen aan de Ambachtsweg). Vanaf de rotonde Energieweg/ Industrieweg tot aan het toekomstige brughoofd van de Stadsbrug loopt het tracé parallel aan een nieuw te ontwikkelen deel van de Energieweg. Voor de variant van het Stadsbrugtracé kan de Waal op 2 manieren gekruist worden: 1. kruising van Waal door de warmteleidingen op te hangen aan of opnemen in de constructie van de nieuwe Stadsbrug; 2. kruising van de Waal door middel van een horizontaal gestuurde boring (HDD) parallel aan de Stadsbrug Spoorbrugtracé In het Spoorbrugtracé wordt de Waal gekruist door de leidingen op te hangen aan de constructie van de Snelbinder. De Snelbinder is de naam voor de fietsbrug die in 2004 aan de bestaande spoorbrug over de Waal is bevestigd. Het tracé loopt vanaf ARN parallel aan de Energieweg waarbij het Maas-Waal kanaal gekruist wordt door één van de in hoofdstuk 0 genoemde varianten. Vanaf de kruising van het nieuwe Stadsbrugtracé met de bestaande stamlijn (grofweg t.h.v. Weurtseweg) volgt het tracé de Waalbandijk in oostelijke richting naar de Spoorbrug om vervolgens de Waal via de Snelbinder te kruisen Tracé via Weurt Het tracé via Weurt loopt vanaf ARN parallel aan de Jonkerstraat in noordelijke richting naar de Waal waarbij de Van Heemstraweg gekruist wordt. Ter hoogte van de Dijk buigt het tracé af in oostelijke richting en wordt de plas ten noorden van Weurt aan de oostelijke zijde gepasseerd. Voor deze plas zijn plannen om deze aan te passen naar een overnachtinghaven voor (binnen)scheepvaart. Dit tracé loopt over het grondgebied van de gemeente Beuningen waar Weurt onder valt. 2.2 Bestuurlijke afweging Passage verslag bestuurlijk overleg : De tracéstudie is modulair opgebouwd, zodat sommige tracés met elkaar verbonden kunnen worden. De spoorbrug is afgevallen door het weigeren van medewerking door ProRail en een door Rijkswaterstaat niet toegestane verlaging van doorvaarhoogte. Het tracé over het grondgebied van de gemeente Overbetuwe is ook onmogelijk door te smalle wegen die vol liggen met kabels en leidingen. Daarnaast staat er nog een ontwikkeling aan de Waal te gebeuren waardoor de boring nog vele malen langer moet worden. Het tracé van de stadsbrug is wel mogelijk, maar deze nieuwe eis kan eigenlijk niet meer meegenomen worden in reeds vergevorderde dialoog. Dhr Depla geeft aan dat dat inderdaad uitgesloten is. De optie van de stadsbrug is nog wel mogelijk als uit de aanbesteding (keuze in januari) een holle brug naar voren komt. Hier dient nog wel naar gekeken te worden omdat de kosten van de boring circa 1 miljoen hoger liggen dan de doorvoering in de nieuwe stadsbrug.

9 Pagina: 9 van 52 Vooralsnog zal alleen de alternatieve optie boring ter hoogte van de stadsbrug onderzocht worden. De binnenstedelijke tracés worden wel in twee opties (stamlijn en energieweg) uitgewerkt. Op basis van de tussenafweging van fase 1 en het bestuurlijk overleg worden de tracé varianten via Weurt en de Spoorbrug variant in fase 2 buiten beschouwing gelaten. 2.3 Beschrijving tracés fase 2 Het eindpunt van het primaire net voor de 2 varianten van fase 2 is genomen in de Waalsprong ter hoogte van de huidige kruising Griftdijk Noord / Zaligestraat. Het laatste deel van het tracé aan de noordzijde van de Waal volgt de Graaf Allard singel, deze ligt in het verlengde van de nieuwe Stadsbrug. Het tracé zal hierbij een tweetal waterwegen kruisen: 1. Maas-Waal kanaal; 2. Waal. In Figuur 3 zijn de tracévarianten ingetekend die in fase 2 worden behandeld. Figuur 3, Tracé varianten fase 2.

10 Pagina: 10 van Kruisen Maas-Waal kanaal Het tracé begint bij ARN waarbij het Maas-Waal kanaal gekruist dient te worden. Voor de kruising zijn een tweetal locaties mogelijk: 1. via Hogelandseweg en Neerbosscheweg om vervolgens parallel aan Neerbosschebrug het Maas-Waal kanaal te kruisen. Na de kanaalkruising vervolgens parallel aan de Energieweg richting de Waal. Voor het kruisen van het Maas-Waal kanaal zijn twee opties mogelijk a. door de leidingen aan de brug op te hangen; b. d.m.v. een horizontaal gestuurde boring (HDD) parallel aan de brug. Vanaf de Neerbosscheweg dient er een doorsteek door de bossage gemaakt te worden om zo het uittredepunt van de boring aan de Microweg te bereiken. 2. via Hogelandseweg en Lindenhoutseweg waarbij het Maas-Waal kanaal door middel van een HDD het Maas-Waal kanaal kruist om vervolgens parallel aan de Ambachtsweg richting Energieweg te lopen en vanaf dit punt parallel aan de Energieweg richting de Waal; 2.5 Kruisen Waal Vanaf de kruising Energieweg/Ambachtsweg loopt het tracé parallel aan de Energieweg ter plaatse van de ruimte die vrijkomt door het verwijderen van de buiten bedrijf zijnde Stamlijn (enkelspoor goederenlijn, tracé loopt grofweg vanaf het spoorweg emplacement naar papierfabriek Sappi aan de Ambachtsweg). Vanaf de rotonde Energieweg/ Industrieweg tot aan het toekomstige brughoofd van de Stadsbrug loopt het tracé parallel aan een nieuw te ontwikkelen deel van de Energieweg. Aan de noordzijde van de Waal volgt het tracé de Graaf Allardsingel (verlengde van Stadsbrug) en eindigt het tracé bij de kruising Zaligestraat / Griftdijk Noord. Voor de variant van het Stadsbrugtracé kan de Waal op twee manieren gekruist worden: 1. kruising van Waal door de warmteleidingen op te hangen aan of opnemen in de constructie van de nieuwe Stadsbrug; 2. kruising van de Waal door middel van een horizontaal gestuurde boring (HDD) parallel aan de Stadsbrug.

11 Pagina: 11 van 52 3 Aannames en uitgangspunten In deze paragrafen zijn de uitgangspunten en aannames weergegeven. Er is uitgegaan van een stalen leiding met een diameter van DN 600 voorzien van PUR isolatie en PE coating met uitwendige diameter van 800mm. 3.1 Uitgangspunten In onderstaande tabel zijn de uitgangspunten voor het ontwerp weergegeven. Materiaal: Leiding (Aanvoer en St. 37, of gelijkwaardig. retour) Isolatie PUR Coating PE Diameter DN600/800 Wandiktes leiding Veldstrekking 7,1 mm Kruisingen 8,5 mm (HDD s, brugophanging en persingen) Gewicht Veldstrekking Leeg: 145 kg, gevuld: 420 kg /meter per leiding Kruisingen Leeg: 170 kg, gevuld: 445 kg /meter per leiding Ontwerpdruk 16 barg Ontwerptemperatuur 50 C Minimale Gronddekking 1 meter Ligging leidingen In openbaar grondgebied, indien niet mogelijk zakelijk recht overeenkomst afsluiten. Kruising waterwegen Maas-Waal kanaal en Waal met HDD of bevestigen aan brug Medium Water NDO Veldstrekking 10% Kruisingen 100% Tussenliggende afstand Riolen, stalen leidingen, elektriciteit leidingen, water: 0,5 meter met kruising met andere Kunststofleidingen (niet zijnde riolen of agressieve medium voerend): 0,3 meter. kabels en leidingen Afsluiters In elke leiding dienen afsluiters te komen aan het begin- en eindpunt van het tracé aan het begin en eind van kruisingen met waterstaatswerken (Maas-Waal kanaal en Waal). Bij bevestigen van de leidingen aan een brug dient aan de zijden van de landhoofden ook een blokafsluiter geplaatst te worden en zal de leiding op het hoogste punt voorzien moeten worden van een ontluchting. Aftakkingen Ten behoeve van het aansluiten van het Waalfront dient er een aftakking gemaakt te worden ter hoogte van de Weurtseweg. Overdrukbeveiliging Overdrukbeveiliging systeem bevindt zich in de warmtecentrale (ARN). In onderstaande figuur is het profiel van de warmteleidingen weergegeven bij open ontgraving met een taludhoek van 1: 0.5. Daar waar geen ruimte is voor het talud, o.a. delen van de Energieweg, kan sleufbekisting toegepast worden voor de open ontgraving.

12 Pagina: 12 van 52 Figuur 4, Profiel warmteleidingen in open ontgraving. 3.2 Aannames Voor de tracé varianten is uitgegaan van de volgende aannames: Kruisen van Maas-Waal kanaal en Waal conform opgave van Rijkswaterstaat d.m.v. zinker niet wenselijk wegens druk scheepvaartverkeer. Scheepvaart mag slechts zeer korte tijd belemmerd worden. Ruimte onder oude stamlijn is beschikbaar voor tracé; Onder/naast toekomstige verlenging van de Energieweg (vanaf Industrieplein naar Stadsbrug) is een leidingstrook gereserveerd die gebruikt kan worden voor warmteleidingen. Als alternatief kunnen de leidingen onder de weg geprojecteerd worden. Bevestigen leiding aan nieuwe Stadsbrug heeft geen invloed op vrije doorvaarthoogte scheepvaart, leiding valt binnen de ruimte van brugconstructie; Over het algemeen is de diepteligging van kabels en leidingen (indicatief): Hoogspanning (HS) -100 cm MV Middenspanning (MS) - 80 cm MV Laagspanning (LS) - 60 cm MV Vitens water -100 cm MV Persleiding Waterschap Rivierenland -100 cm MV Riolen -110 cm MV, leiding onder afschot Gasnet -100 tot -120 cm MV Gas distributienet -90 cm MV Telecom -30 tot -60 cm MV 3.3 Onderhoud Stadsverwarmingnetten worden aangelegd voor een levenduur van 25 of 30 jaar. Uit ervaring blijkt dat stadsverwarming zo goed als onderhoudsvrij is en een betrouwbaarheid heeft van 99,9%. Onderdelen die van invloed zijn op de betrouwbaarheid zijn de warmtelevering afkomstig van de bron (ARN), mechanische onderdelen zoals afsluiters en schade aan de leiding als gevolg van graafwerkzaamheden, grondzakkingen. Bij het aanvullen van de sleuf dient de sleuf rondom de leiding dan ook aangevuld te worden met een laag van 30cm puinvrije grond of zand.

13 Pagina: 13 van 52 De periodieke onderhoudswerkzaamheden bevatten de jaarlijkse controle van het lekdetectiesysteem en halfjaarlijkse controle van afsluiters. Bij het bevestigen van de warmteleidingen aan een brug kan de leiding periodiek (bv. halfjaarlijks) visueel geïnspecteerd worden. Als onderdeel van het onderhoudsplan dient er een storingsdienst, op afroep, beschikbaar te zijn om preventieve (op basis van lekdetectietest) en correctieve (bv. als gevolg van graafschade) onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Kosten als gevolg van graafschade zijn veelal te verhalen op degene die deze veroorzaakt heeft. In geval van bevestiging van de leiding aan een brug, waarbij de leiding aan zonlicht blootgesteld kan worden, dient de PE coating UV bestendig uitgevoerd te worden en dient deze ook periodiek gecontroleerd te worden. De levensduur en onderhoudsvoorschriften van de UV bestendige PE coating zal door de leverancier worden opgegeven. Bij leidingen die aan de buitenzijde van de brug hangen kan schade ontstaan door aanvaring door scheepvaart (te hoge waterstand of te hoge belading) en weersinvloeden. De PE buitenmantel dient dan ook UV bestendig te zijn indien de leiding aan zonlicht wordt blootgesteld. 3.4 Bevestiging leiding aan een brug Bij het bevestigen van de leidingen aan een brug is van een 20% grotere wanddikte uitgegaan ten opzichte van de veldstrekking voor compensatie van Mechanische beschadiging en is toegepast als faalkans reducerende maatregel conform NEN3650 en NEN De warmteleidingen zullen aan de zijden van de landhoofden met extra bochten uitgevoerd moeten worden om zo zettingen en trillingen van de brug op te vangen. Uitvoering van de leiding bij de landhoofden met compensators is ook mogelijk maar is een dure en ook onderhoudsgevoeligere oplossing. Voor inspectiewerkzaamheden aan warmteleidingen welke aan een brug zijn bevestigd zijn de volgende oplossingen mogelijk, een controle berekening van de brugconstructie dient wel uitgevoerd te worden: Een loopbordes parallel aan de leiding, de vrije doorvaart hoogte voor scheepvaart mag niet nadelig beïnvloed worden; Een railconstructie gemonteerd aan de brug waaraan een verplaatsbare bak is gemonteerd welke over de lengte van de brug te verplaatsen is. De railbaan dient zodanig uitgevoerd te zijn dat de bak nabij de landhoofden, buiten het vrije doorvaart profiel, gepositioneerd kan worden indien niet in gebruik. Als eis geldt tevens dat de railbaan de vrije doorvaart hoogte niet nadelig mag beïnvloeden; Het maken van inspectieluiken in de brug zodat de warmteleidingen van bovenaf geïnspecteerd kunnen worden. De PE coating dient UV bestendig uitgevoerd te worden indien leiding aan buitenzijde van brug bevestigd wordt en aan zonlicht blootgesteld wordt. Als alternatief kan aluminium sheeting aangebracht worden ter verlenging van de levensduur. Deze sheeting is leverbaar in diverse kleuren en kan ook uit cosmetisch oogpunt aangebracht worden. Afhankelijk van het ontwerp van de nieuwe Stadsbrug kunnen de leidingen in een holle koker in de brug gelegd worden. Als eis geldt dan dat deze zogenaamde leidingkoker op meerdere plaatsen langs het tracé van de brug toegankelijk is en voldoende ruimte biedt voor toegang van personen. De warmteleidingen kunnen dan boven elkaar of naast elkaar in de leidingkoker gemonteerd worden. Bij leidingen bevestigd aan een brug dient op het hoogste punt een ontluchtingsvoorziening (afsluitertje) aangebracht te worden die via een luik in het brugdek toegankelijk is of via de leidingenkoker (afhankelijk van brugontwerp). Tijdens op- en herstarten dienen de leidingen ontlucht te worden.

14 Pagina: 14 van 52 4 Tracésecties Voor de kostenraming zijn de varianten van de tracés in secties opgedeeld. Op deze manier is het mogelijk meerdere combinaties te maken. Secties Sectie 1A Sectie 1B Sectie 1C Sectie 2A Sectie 2B Sectie 2C Sectie 3A Sectie 3B van ARN via Neerbosschebrug met ophanging aan brug van ARN via Neerbosscheweg met HDD onder Maas-Waal kanaal van ARN via Ambachtsweg met HDD onder Maas-Waal kanaal Energieweg tussen Neerbosscheweg en Ambachtsweg Energieweg tussen Ambachtsweg en Industrieplein Energieweg tussen Industrieplein en Weurtseweg van Weurtseweg via Stadsbrugtracé met ophanging aan Stadsbrug van Weurtseweg parallel aan Stadsbrugtracé met HDD onder Waal In rapportage fase 1 besproken secties, in fase 2 zijn deze verder buiten beschouwing gelaten: Sectie 3C van Weurtseweg via Waalbandijk/Lijnbaanstraat met ophanging aan Spoorbrug Sectie 4 van ARN via Weurt naar Waalsprong met HDD onder Waal Figuur 5, Tracé varianten fase 2 opgedeeld in secties.

15 Pagina: 15 van Inventarisatie kabels en leidingen Op basis van door de gemeente Nijmegen aangeleverde informatie en KLIC meldingen is een inventarisatie gedaan van de aanwezige kabels en leidingen. Sectie 1A en 1B: via Hogelandseweg en Neerbosscheweg, voldoende ruimte onder het asfalt. o 160PVC Waterleiding van Vitens onder zuidelijke zijde Hogelandseweg; o 250PVC waterleiding Vitens onder fietspad vanaf kruising Lagelandseweg naar Neerbosscheweg; o 168.3St. - 3 bar (onder fietspad noordelijke zijde) & 250CPE - 0.1bar (zuidelijke zijde van weg) gasleiding van NUON onder Hogelandseweg; o Riolering aan noordelijke zijde van Hogelandseweg, 1 vrij verval en 1 persriool; o Gasunie heeft aan weerszijden van Maas-Waal kanaal onder de Neerbosschebrug, parallel aan kanaal, een leiding liggen; o Diverse datakabels; o Zinkers: - 508St tbv waterleiding Vitens kruist Maas-Waal kanaal ten zuiden van Neerbosschebrug en bevindt zich niet in de nabijheid van de geplande locaties van de HDD of persing. - T.b.v. Nuon gas - kruising met sloot tussen Jonkerstraat en Hogelandseweg daar waar Nieuwe Pieckestraat overgaat in Hogelandseweg; o Diverse mantelbuizen: - MB 114.3St - Vitens waterleiding, ten behoeve van waterlevering aan de noordelijke zijde van de Hogelandse zijn op diverse locaties mantelbuizen van zuidelijke wegzijde Hogelandseweg naar noordelijke zijde; Sectie 1C - Lindenhoutseweg / Ambachtsweg Lindenhoutseweg, voldoende ruimte onder asfalt o 60.3 St. 3 bar & 160CPE 0.1bar gasleiding van NUON onder noordelijke zijde Lindenhoutsweg; o NUON LS onder noordelijke zijde Lindenhoutsweg; o NUON MS onder noordelijke en zuidelijke zijde Lindenhoutsweg; o 160PVC waterleiding Vitens aan oostelijke zijde Hogelandseweg; o 160PVC waterleiding Vitens aan noordelijke zijde Lindenhoutseweg; o Riolering aan beide zijden van de weg; o Zinkers: - T.b.v. Nuon gas - kruising met sloot tussen Jonkerstraat en Hogelandseweg daar waar Nieuwe Pieckestraat overgaat in Hogelandseweg; - Zinker St. Nuon MS kruist Maas-Waal kanaal thv. Lagelandseweg aan westoever naar linkeroever tussen Dr. de Blecourtstraat/Factorijweg en bevindt zich niet in de nabijheid van de geplande locatie van de HDD of persing; o Mantelbuizen: - MB 114.3St Vitens, ten behoeve van waterlevering aan zuidelijke wegzijde zijn op diverse locaties mantelbuizen; Ambachtsweg, voldoende ruimte onder stamlijn o DN500/750 VWA riool ten noorden van Stamlijn; o DN800 VWA riool onder Ambachtweg, noordelijke zijde van weg; o DN315 HWA riool onder Ambachtweg, zuidelijke zijde van weg;

16 Pagina: 16 van 52 o DN110CPE CPE 0.1 bar gasleiding van NUON; o 100GIJ waterleiding van Vitens o NUON LS onder noordelijke zijde Ambachtsweg; o NUON MS onder noordelijke en zuidelijke zijde Ambachtsweg; o Gasunie leiding kruist Ambachtsweg t.b.v. papierfabriek; o Diverse mantelbuizen: - MB 50St - Vitens tbv. oversteek waterleiding van noordelijke wegzijde naar zuidelijke zijde Ambachtsweg; - Diverse tbv. Nuon Gas, MS, LS Tracé 2A en 2B: Energieweg heeft diverse kabels en leidingen, o o o o o o o o o sectie ter hoogte van kruising Bedrijfsweg heeft onvoldoende ruimte, via particuliere grond of onder asfalt van Energieweg, zie ook paragraaf 4.2 en paragraaf : 273St. - 3 bar & 250CPE - 0.1bar gasleiding van NUON onder Energieweg, in westelijke zijde; Gasunie leiding onder westelijke zijde Energieweg in noordelijke richting vanaf kruising met Bedrijfsweg, diameter thans onbekend; DN800 HWA riool onder Energieweg, in westelijke zijde; DN300 VWA riool onder Energieweg, in westelijke zijde; Diverse datakabels aan beide zijden; Waterleiding; NUON LS & MS Cu70 in westelijke zijde; NUON HS onder westelijke zijde; Tracé 2C: Verlengde Energieweg (vanaf Industrieplein naar Stadsbrug): o Uitgangspunt is dat leidingstrook gereserveerd is in verlengde Energieweg die gebruikt kan worden voor de warmteleidingen; Tracé 3A en 3B: Verlengde Energieweg (vanaf Industrieplein tot Stadsbrug): o Uitgangspunt is dat er een leidingstrook gereserveerd is die gebruikt kan worden voor warmteleidingen. Indien de ruimte in deze leidingstrook onvoldoende is dan kunnen de warmteleidingen onder het asfalt van de verlengde Energieweg gelegd worden o Parallel aan de Weurtseweg lopen diverse midden- en hoogspanningskabels tussen het NUON trafo station op de hoek Weurtseweg/Winselingseweg en de elektriciteitscentrale aan de zuidkade van de Waal. Deze kabels moeten hier onderlangs gekruist worden. o Vanaf Electrabel lopen hoogspanningskabels onder de Waal, aangenomen wordt dat er tussen deze hoogspanningskabels en de toekomstige Stadsbrug voldoende ruimte aanwezig is voor twee HDD s voor de warmteleidingen. Voor het boren van de leidingen is een vrij profiel van 15 meter breed benodigd. o Aan de noordzijde van de Waal zijn momenteel weinig tot geen kabels en leidingen aanwezig;

17 Pagina: 17 van Leidinglocatie in wegprofiel In onderstaande tabel is de locatie van de warmteleidingen in het wegprofiel per sectie in blokken opgedeeld en aangegeven waar de leidingen gelegd kunnen worden. Sectie Van naar Plaats in wegprofiel 1A/1B/1C ARN tot kr. Hogelandseweg/ Nwe Pieckelaan Onder fietspad 1A/1B kr. Hogelandseweg/ Nwe Pieckelaan tot kr. Hogelandseweg/ Lagelandseweg Onder asfalt Hogelandseweg aan noordelijke zijde. Onder fietspad langs noordelijke zijde geen ruimte vanwege rioleringen en gas leidingen. Aanleg onder fietspad aan zuidelijke wegzijde niet wenselijk vanwege boomwortels, tevens bevind zich hier een gasleiding 1A/1B Van Kr. Hogelandseweg/Lagelandseweg tot kr. Hogelandseweg/Neerbosscheweg Onder fietspad. Aanleg onder groenstrook tussen fietspad en Hogelandseweg niet wenselijk vanwege boomwortels 1A/1B Hogelandseweg/Neerbosscheweg via doorsteek Onder groenstrook langs Microweg groenstrook naar Microweg 1A Van Microweg naar oostkade Maas-Waal kanaal Bevestiging aan Neerbosschebrug 1B Van Microweg naar oostkade Maas-Waal kanaal Boren parallel aan Neerbosschebrug 1A/1B Vanaf oostelijke kade Maas-Waal kanaal tot kr. Energieweg/Neerbosscheweg Onder groenstrook langs benzinestation ANAC 1C Hogelandseweg/ Nwe Pieckelaan tot kr Hogelandseweg/Lindenhoutseweg Onder groenstrook westelijke zijde Hogelandseweg. Ter hoogte van Binderkampweg ligt hier een gasleiding en ligt de leiding onder het asfalt onder westelijke weghelft Aanleg onder fietspad aan oostelijke wegzijde niet mogelijk vanwege boomwortels en aanwezige waterleiding 1C Hogelandseweg/Lindenhoutseweg tot westelijke kade Maas-Waal kanaal Onder asfalt in idden Lindenhoutseweg. Aanleg onder groenstrook langs zuidelijke wegzijde niet mogelijk vanwege boomwortels en riolering, Noordelijke zijde onder parkeerplaatsen geen ruimte wegens riolering, 2xgas- en waterleiding. 1C Van oostelijke zijde Maas-Waal kanaal tot kr. Energieweg/Ambachtsweg Noordelijke wegzijde Ambachtsweg onder te verwijderen stamlijn.

18 Pagina: 18 van 52 2A 2B 2C 3A 3B Van kr Energieweg tussen Neerbosscheweg en Ambachtsweg Vanaf ANAC tot Dr. de Blecourtweg onder ventweg en het fietspad aan de westkant van de Energieweg te leggen of door gebruik te maken van de parkeervoorziening ten behoeve van aan de Energieweg gelegen bedrijfspanden. Kruising ter hoogte van Bedrijfsweg, ten zuiden en noorden van kruising zijn bedrijfspanden gelegen met een strook grond. Langs zuidelijke wegzijde loopt een A-watergang van het Waterschap voor de afwatering Aan de oostzijde van de weg onvoldoende ruimte, onder fietspad liggen meerdere HS (-1m MV)en LS en bevinden over groot deel van tracé bomen. Westzijde van Energieweg onder bestrating (klinkers ventweg. Onder asfalt van Energieweg of onder particulier terrein. Bij aanleg en reparaties levert bij eerste variant verkeershinder op. Tussen Bedrijfsweg en Ambachtsweg Particulier terrein: parkeerplaatsen Energieweg tussen Ambachtsweg en Industrieplein. Energieweg tussen Industrieplein en landhoofd toekomstige Stadsbrug (langs westelijke wegzijde) van zuidelijk landhoofd toekomstige Stadsbrug tot aan kr. Zaligestraat/Griftdijk Noord (parallel aan Graaf Allardsingel =verlengde van Stadsbrug) Van zuidelijk landhoofd toekomstige Stadsbrug tot aan kr. Zaligestraat/Griftdijk Noord (parallel aan Graaf Allardsingel =verlengde van Stadsbrug) van aan Energieweg gelegen bedrijfspanden. Alternatief is onder het asfalt, echter bij aanleg en reparaties levert dit verkeershinder op. Onder te verwijderen stamlijn Laatste stuk tussen Scheepvaartweg en Industrieplein onder asfalt van oostelijke rijbanen vanwege onvoldoende ruimte onder westelijke rijbanen, alternatief is particulier terrein over het laatste stukje In kabels- en leidingen strook, indien onvoldoende ruimte onder asfalt van verlengde Energieweg. Bevestiging aan brug, afhankelijk van brugontwerp Boren parallel aan Stadsbrug

19 Pagina: 19 van Knelpunten in tracés Aanvullend op de knelpunten genoemd in de rapportage van fase 1 zijn op basis van een uitgevoerde veldverkenning nog enkele knelpunten in kaart gebracht. De knelpunten in de rapportage van fase 1 worden nogmaals genoemd Knelpunt sectie 1A en 1B De gemeente Beuningen is bezig met de voorbereiding van de ontzanding Beuningse Plas waarbij de zandafvoer naar het Maas-Waalkanaal over Nijmeegs grondgebied zal plaatsvinden. In het ambtelijk overleg tussen de gemeentes Beuningen en Nijmegen is in gezamenlijkheid een afwegingsmatrix opgesteld voor de afvoerroutes van het zand. Uit dit overleg is naar voren gekomen dat de route voor de afvoer van het zand via buizentransport langs de noordzijde van de Neerbosscheweg het meest geschikt is Knelpunt sectie 1A - Maas-Waal d.m.v. ophanging Neerbosschebrug Voor het bevestigingen van de 2 warmteleidingen aan de Neerbosschebrug zal een sterkte berekening van de brug ter controle uitgevoerd moeten worden. In een doorsnede tekening zijn de warmteleidingen op schaal ingetekend. Figuur 6, Doorsnede Neerbosschebrug, met warmteleiding en supporting ingetekend op 2 locaties, één in het midden van de brug en één onder het fietspad. Zowel een HDD als een leiding aan een brug zijn vergunningsplichtig indien deze een waterkering kruisen. Het leidinggedeelte binnen de kern- en beschermingszones van de beide waterkeringen moeten in ieder geval voldoen aan NEN3650/3651. Het kanaal valt onder RWS district Maas-Waal kanaal.

20 Pagina: 20 van Knelpunt sectie 1B - HDD kruising Maas-Waal t.h.v. Neerbosschebrug Om de twee warmteleidingen te kunnen boren is, rekening houdend met een tussen afstand van 5 meter als gevolg van onnauwkeurigheid in de sturing van de boring tussen boring en andere leidingen of obstakels een vrije ruimte nodig van ca. 18 meter. Voor een HDD kruising met het Maas-Waal kanaal is een ruimte van ca. 30x50m benodigd voor het opstellen van de boor-rig. De in- en uittrede punten bevinden zich op ca. 170 meter vanuit de kade. De opstel locatie is voorzien aan de oostzijde van het Maas-Waal kanaal. De leidingen kunnen dan uitgelegd worden in de Microweg en over de Hogelandseweg heen (rollenbaan op containers). In de oksel van de Neerbosscheweg en Energieweg bevindt zich aan de Energieweg een benzinestation (ANAC) met ondergrondse opslagtanks, zie ook Figuur 7. Deze opslagtanks bevinden zich tussen het benzinestation en het talud van de Neerbosschebrug. De afmetingen en locatie van de opslagtanks zullen bepalend zijn voor de opstel locatie van de boor installatie. Aanbevolen wordt om dit met proefsleuven vast te leggen. Alternatieven zijn om door middel van een persing met mantelbuizen het Maas-Waal kanaal te kruisen of door de boorinstallatie aan de westzijde van het kanaal te plaatsen. Bij deze laatste zal de boor streng dan op de Neerbosscheweg ten oosten van het kanaal uitgelegd moeten worden met verkeershinder tot gevolg. Om de verkeerhinder te beperken kan gedacht worden om de boorstreng in secties van 150 á 200 meter op te bouwen op de asfalt- of groenstrook naast ANAC alvorens de gehele boorstreng uit te leggen op de Neerbosscheweg. Bij het kruisen van het Maas-Waal kanaal aan de zuidzijde van de Neerbosschebrug door middel van een HDD of persing zal rekening gehouden moeten worden met de aanwezige zinker ten behoeve van een waterleiding (Vitens)

21 Pagina: 21 van 52 Figuur 7, Locatie brandstofopslag tanks ANAC.

22 Pagina: 22 van Knelpunt sectie 1C - HDD kruising Maas-Waal t.h.v. Lindenhoutseweg Om de twee warmteleidingen te kunnen boren is, rekening houdend met een tussen afstand van 5 meter als gevolg van onnauwkeurigheid in de sturing van de boring tussen boring en andere leidingen of obstakels een vrije ruimte nodig van ca. 18 meter. Voor een HDD kruising met het Maas-Waal kanaal is een ruimte van ca. 30x50m benodigd voor het opstellen van de boor-rig. De in- en uittrede punten bevinden zich op ca. 170 meter vanuit de kade. De opstel locatie voor de boor-rig is voorzien aan de oostzijde van het kanaal en zal reiken tot over de watergang aan de zuidzijde van de Ambachtsweg en zal er gebruik gemaakt moeten worden van de parkeervoorziening op het terrein van de aan de zuidelijke zijde van de Ambachtsweg gelegen panden (particuliere grond). De leidingen kunnen over de gehele lengte in de Lindenhoutseweg uitgelegd worden. Ten tijde van deze studie werd het stuk grond naast de papierfabriek gebruikt voor het (tijdelijk) opslaan van puin en zand en is beschouwd als niet-particulier terrein. Een alternatief is om door middel van een persing met mantelbuizen het Maas-Waal kanaal te kruisen. Het kanaal valt onder RWS district Maas-Waal kanaal, zie Figuur 8 voor een dwarsprofiel. Kanaalas 9,00 7,20 46,30 46,30 7,20 9,00 2:3 2: : :3 Kraagstuk van polyetheenweefsel van tot Roosterwerk van wiepen h.o.h m aangebracht van tot Bestorting: afgezonken met 150 kg/m2 stortsteen 5/25 cm. afgestort met 350 kg/m2 stortsteen 10/60 kg. Kanaalpeil = N.A.P :3 2: : N.A.P Figuur 8, Dwarsprofiel Maas-Waal kanaal Knelpunt sectie 2A - Energieweg tussen Neerbosscheweg en Ambachtsweg Langs de Energieweg is er op sommige delen onvoldoende ruimte en zullen de leidingen onder het asfalt gelegd moeten worden of onder particulier terrein. Dit heeft tot gevolg dat indien de leidingen onder het asfalt komen, en in mindere mate bij aanleg onder particulier terrein, dit de nodige verkeershinder en omleidingen op zal leveren.

23 Pagina: 23 van 52 Ook tijdens het graven van de sleuf zal de uitgegraven grond elders opgeslagen moeten worden en zullen kabels en leidingen van derden (tijdelijk) opgehangen moeten worden en zullen de warmteleiding bij kruisende K&L dieper gelegd moeten worden. Indien de leidingen voor reparatiewerkzaamheden open gegraven moeten worden zal dit wederom de nodige verkeershinder opleveren. Daarnaast bestaat ook de kans dat tijdens aanleg- of onderhoudwerkzaamheden aan de warmteleidingen schade toegebracht kan worden aan kabels en leidingen van derden. Andersom kan ook schade door derden aan de warmteleidingen toegebracht worden tijdens hun werkzaamheden. Een mogelijkheid is om de warmteleidingen tussen Neerbosscheweg en Ambachtsweg onder de ventweg (van ANAC naar Dr. de Blecourtweg) en het fietspad aan de westkant van de Energieweg te leggen of door gebruik te maken van de parkeervoorziening ten behoeve van aan de Energieweg gelegen bedrijfspanden. Mogelijk dat hier een zakelijk recht overeenkomst voor gesloten dient te worden. Ter hoogte van het perceel ten zuiden van de kruising Energieweg / Bedrijfsweg is slechts een fietspad met voetpad beschikbaar. Onder dit fietspad bevinden zich o.a. een riool-, gas- en waterleiding. Tussen het bedrijfspand en het voetpad bevindt zich een strook particulier groen, zie ook Figuur 9. Om het tracé hier te leggen zijn een tweetal opties mogelijk: Aanleg van de leiding onder het asfalt van de Energieweg, de genoemde riool-, gas en waterleidingen dienen dan onderlangs gekruist te worden. Aanleg onder het asfalt levert verkeershinder op tijdens constructie fase en eventuele reparatiewerkzaamheden aan de leidingen. Aanleg van de leiding onder deze strook door middel van open ontgraving of een persing. Nadeel hiervan is dat een zakelijk recht overeenkomst met de eigenaar (en) afgesloten dient te worden en eventuele geplande uitbreiding op particulier terrein worden hierdoor mogelijk beperkt. Vanaf het perceel ten noorden van de kruising Energieweg tot aan de Ambachtsweg is de leiding geprojecteerd onder de parkeervoorziening ten behoeve van aan de Energieweg gelegen bedrijfspanden (o.a. Makro, Sligro en Gamma). Aangenomen is dat dit particulier terrein is en dat hier een zakelijk recht overeenkomst voor gesloten dient te worden. Aanleg over dit deel onder het asfalt levert verkeershinder op tijdens aanleg en tijdens eventuele reparaties aan de leidingen.

24 Pagina: 24 van 52 Figuur 9, Versmalling ten zuiden kruising Energieweg / Bedrijfsweg Knelpunt sectie 2B - Energieweg tussen Ambachtsweg en Industrieplein Onder dit deel van de Energieweg is er onvoldoende ruimte onder het fietspad. Echter de niet meer in gebruik zijnde stamlijn wordt verwijderd. Er wordt er van uitgegaan dat de vrijgekomen ruimte als gevolg van het verwijderen van deze stamlijn beschikbaar is voor de twee warmteleidingen.

25 Pagina: 25 van 52 Net voor de rotonde Industrieplein bevindt zich op de hoek Energieweg/Industrieweg een bedrijfspand met parkeervoorziening, zie foto Figuur 10. Figuur 10, Bedrijfspand hoek Energieweg en Industrieweg, gezien richting het noorden. Onder het fietspad is onvoldoende ruimte vanwege meerdere gasleidingen en elektrakabels, en onder het asfalt tussen kruising Energieweg/Scheepvaart en Industrieplein ligt onder het westelijk deel riolering. Vanaf kruising Energieweg/Scheepvaartweg liggen de warmteleidingen onder het asfalt van oostelijk deel van dit deel van de Energieweg (in de middenberm van de Energieweg hier staan diverse bomen die anders verwijderd moeten worden) om vervolgens het Industrieplein door het midden te kruisen. Op het Industrieplein staan diverse grote en kleine bomen, er is voldoende ruimte om langs de grote bomen te traceren Om de middenberm te bereiken zullen de gas- en riolering leidingen en de elektrakabels onderlangs gekruist moeten worden. Als alternatief kunnen de leidingen over het grondgebied van bedrijfspand gelegen op de hoek Energieweg/Industrieweg gelegd worden Knelpunt sectie 2C - Energieweg tussen Industrieplein en Stadsbrug Uitgangspunt is dat onder de verlengde Energieweg ruimte beschikbaar is voor de twee warmteleidingen in een leidingstrook. Indien er in het ontwerp onvoldoende ruimte beschikbaar is kunnen de leidingen onder het asfalt aangelegd worden. Bij eventuele reparaties aan de leidingen zal dit verkeershinder opleveren.

26 Pagina: 26 van Knelpunt sectie 3A - Waalkruising d.m.v. ophanging Stadsbrug Zowel een HDD als een leiding aan een brug zijn vergunningsplichtig. Het leidinggedeelte binnen de kern- en beschermingszones van de beide waterkeringen moeten in ieder geval voldoen aan NEN3650/3651. De primaire kering aan de zuidzijde van de Waal en de primaire waterkering ten noorden van de Waal (Oosterhoutsedijk) vallen onder waterschap Rivierenland. De Waal valt onder het beheer van RWS district Boven-Rijn en Waal. Figuur 11, Kern- en beschermingszone (respectievelijk donkergele en gele zone) van primaire waterkering zuidzijde Waal. Figuur 12, Primaire waterkeringen (rode en paarse lijn zijn grenzen rayonbeheerders).

27 Pagina: 27 van Knelpunt sectie 3B - Waalkruising d.m.v. HDD Om de twee warmteleidingen te kunnen boren is, rekening houdend met een tussen afstand van 5 meter als gevolg van onnauwkeurigheid in de sturing van de boring tussen boring en andere leidingen of obstakels een vrije ruimte nodig van ca 18 meter. Aan de westzijde van de toekomstige Stadsbrug is een strook met een minimale breedte van 70 meter tussen de brug en aanwezige ondergrondse kabels beschikbaar. Aan de oostzijde is een strook met een minimale breedte van 65 meter tussen brug en de aanwezige mantelbuis van UPC. Voor een HDD kruising met de Waal is een ruimte van ca. 50x80m benodigd voor het opstellen van de boor-rig. De in- en uittrede punten bevinden zich op ca. 180 meter vanuit de kade. Bij het boren ten westen van de brug zal de boor-rig op de parkeerplaats van Vasim worden opgesteld en is de ruimte aan de westzijde van de brug en het pand van Vasim ca. 30meter. De opstel locatie zal reiken tot aan de buiten gebruik zijnde stamlijn. Tijdens het boren dient ten behoeve van de bewegingsvrijheid van de boorinstallatie, e.e.a. afhankelijk van brugontwerp, het landhoofd en de zandlichamen van de brug nog niet te zijn aangebracht. Aangenomen wordt dat het parkeerterrein bij Vasim particuliere grond is. Bij het boren ten oosten van de brug zal de boor-rig opgesteld worden deels op de Winselingseweg en stamlijn en zal reiken tot aan het NUON trafo station. Het werken in de nabijheid van hoogspanningsinstallaties is niet wenselijk en daarom valt de opstellocatie ten oosten van de brug af. Voor het boren van de HDD onder de Waal dient de exacte locatie van de nieuwe Stadsbrug (brugpijlers) wel bekend te zijn. Eventuele toekomstige aanpassingen aan de kade (nieuwe damwanden) kunnen van invloed zijn op de lengte van de HDD, de boordiepte en opstellocatie van de boor-rig (intredepunt). Indien er een diepere damwand aangebracht zal worden dan zal het intredepunt verder vanaf de kade komen te liggen. Dit zelfde geldt indien er bij het uittredepunt een kwelscherm geplaatst zal worden. De leiding kan over de gehele lengte van de HDD ( ~1400 meter) uitgelegd te worden in weilanden aan de noordzijde van de Waal over de Griftdijk heen (rollenbaan op containers). Bij het opstellen van de boorinstallatie aan de noordzijde van de Waal waarbij de leidingen aan de zuidzijde van de Waal uitgelegd worden betekend dit dat het tracé van de verlengde Energieweg vrij moet zijn van obstakels (geen gebouwen of loodsen). De uitgelegde leidingen zullen dan reiken tot halverwege sectie 2B (Energieweg tussen Ambachtsweg en Industrieplein). Bij het bepalen van de lengte van de HDD is er rekening gehouden met de Dijkteruglegging Lent: Ruimtelijk plan Dijkteruglegging Lent, 2007.

28 Pagina: 28 van 52 Figuur 13, Dwarsprofiel zuidelijke Waal oever.

29 Pagina: 29 van 52 5 Gevoelige gebieden Onder gevoelige gebieden wordt verstaan: beschermde natuurgebieden, nationale parken, grote natuur reservaten of delen van de ecologische hoofdstructuur, het Waddengebied, waardevolle uiterwaarden, waardevolle waterstroomgebieden, grondwaterbeschermingsgebieden, vogel beschermingsgebieden en habitatrichtlijn gebieden. Voor gebieden met een hoog natuur potentieel is een vergunning van het ministerie van landbouw (LNV) benodigd (flora en faunawet) om deze gebieden te mogen kruisen. 5.1 Waterwingebied Uit onderstaande figuur is af te leiden dat de varianten van fase 2 geen van allen door een als grondwaterbeschermingsgebied geclassificeerd gebied heen gaan. In de nabijheid van het plangebied ligt de grondwaterwinning Nieuwe Markstraat. Deze winning onttrekt circa 4 miljoen m 3 water per jaar. Waterbedrijf Vitens is aan het onderzoeken of deze drinkwaterwinning opgeheven kan worden. Het opheffen van de winning heeft invloed op de optredende grondwaterstanden in het studiegebied ten zuiden van de Waal. Figuur 14, Waterwingebied Nieuwe Markt Nijmegen (Bron: Wateratlas Gelderland) 5.2 Habitatrichtlijn Voor gebieden welke geclassificeerd zijn als Habitatrichtlijngebied dient een Flora en fauna onderzoek uitgevoerd te worden. De uiterwaarden aan de noordzijde van de Waal zijn geclassificeerd als Vogel- en Habitatrichtlijngebied. Alleen onder strikte voorwaarden mogen er activiteiten plaatsvinden die het leefgebied zouden kunnen aantasten. Bij het kruisen van de Waal door middel van een HDD valt het uittrede punt van de HDD voorbij de Oosterhoutsedijk en valt buiten het habitat gebied en ook het gebied vallend onder de EHS Herbegrenzing 2008.

30 Pagina: 30 van 52 Ontwerp Natura 2000 gebieden Habitat richtlijn Habitat richtlijn + beschermde naturmonumenten Vogelrichtlijn Vogelrichtlijn + beschermde natuurmonumenten Vogelrichtlijn + habitatrichtlijn Vogel- + habitatrichtlijn en beschermde natuurmonumenten Figuur 15, Natura 2000 gebieden Nijmegen (Bron: Wateratlas). EHS Herbegrenzing 2008 Natuur Verweven Ecologische verbindingszone Figuur 16, EHS herbegrenzing regio Nijmegen (Bron: Wateratlas).

31 Pagina: 31 van Stiltegebieden Uit onderstaande figuur is af te leiden dat de onderzochte tracévarianten geen van allen door een als stiltegebied geclassificeerd gebied heen gaan. Stiltegebied Ruimtelijk beleid voor stilte Figuur 17, Kaart Stiltegebieden Nijmegen (Bron: Streekplan Gelderland)

32 Pagina: 32 van Archeologische verwachtingswaarde Uit onderstaande figuur is af te leiden dat het gebied ten noorden van de Waal geclassificeerd is als een gebied met een hoge verwachtingswaarde. Figuur 18, Archeologisch verwachtingswaarde (Bron: Streekplan Gelderland). In het rapport Masterplan energieopslag Waalfront Nijmegen, d.d zijn de mogelijkheden voor duurzame energielevering in het Waalfront onderzocht. In dit rapport wordt het gehele Waalfront benoemd als archeologisch aandachtsgebied. Dit betekent dat in het kader van de WAM (Wet Archeologische Monumentenzorg) voor het boren en aanleg van leidingen een ontheffing moet worden aangevraagd. Voorafgaand aan grondroerdersactiviteiten dient archeologisch onderzoekplaats te vonden. Uit onderstaande figuur is af te leiden dat het Stadsbrugtracé ten westen van het gebied ligt. Aanbevolen wordt om voor aanvang van de activiteiten aanvullend archeologisch onderzoek te verrichten. Figuur 19, Archeologische verwachtingswaarde Nijmegen (Bron: Provincie Gelderland).

33 Pagina: 33 van 52 6 Bodem en grondwater 6.1 MER (Milieu Effect Rapportage) De regeling van de milieueffectrapportage is opgenomen in de Wet milieubeheer, in het Besluit milieueffectrapportage 1999 en in de Regeling startnotitie milieueffectrapportage. Een verplichting tot het uitvoeren van een milieueffectrapportage (MER) geldt voor de aanleg van buisleidingen met een nominale middellijn van meer dan 800 mm en een lengte van meer dan 40 km voor het transport van gas, olie of chemicaliën. Voor andere buisleidingen geldt een beoordelingsplicht waarbij het bevoegde gezag moet vaststellen of een MER noodzakelijk is gezien de mogelijke belangrijke nadelige milieugevolgen. De beoordelingsplicht geldt ook bij aanleg, wijziging of uitbreiding van een buisleiding in gevallen waarin de activiteit betrekking heeft op: o Een buisleiding voor het transport van gas, olie of chemicaliën (met uitzondering van aardgas), die over een lengte 1 km of meer gelegen is of geprojecteerd in een gevoelig gebied; o Een buisleiding voor het transport van aardgas die over een lengte van 5 km of meer gelegen is of geprojecteerd in een gevoelig gebied; o Een buisleiding voor het transport van water, afvalwater of stoom, met een middellijn van 1 meter of meer en een lengte heeft van 10 km of meer. Aandachtspunten bij de beoordeling zijn: de kenmerken van het project, de gevoeligheid van de plaats, de cumulatie met andere activiteiten en de kenmerken van de potentiële effecten. De warmteleiding heeft een diameter kleiner dan 1 meter en voor alle tracévarianten is de lengte van het tracé van ARN naar het eindpunt (kruising Griftdijk Noord/Zaligestraat) in de Waalsprong kleiner dan 10 kilometer. Een MER zal dan ook niet benodigd zijn. 6.2 Grondsamenstelling Waal Er zijn grondonderzoeken uitgevoerd in de nabijheid van het geboorde tracé van de warmteleidingen onder de Waal (rapport Bodemonderzoek plangebied nieuwe Stadsbrug te Nijmegen, d.d. mei 2006 en GeoDelft grondonderzoek uitgevoerd voor het boren van een PE mantelbuis ten behoeve van hoogspanningskabels onder de Waal, rapportnummers vermeld in paragraaf 6.2). Daarnaast zijn in het verleden mantelbuizen onder de Waal geboord, o.a. voor UPC ten oosten en elektrakabels ten westen van de toekomstige Stadsbrug. Op basis hiervan is ten behoeve van deze tracéstudie als uitgangspunt genomen dat een HDD kruising onder de Waal en het Maas-Waal kanaal technisch mogelijk is. Echter om uitsluitsel te geven is het noodzakelijk dat aanvullend bodemonderzoek ter plaatse van het tracé van de boringen onder de watergangen uitgevoerd wordt. In rapport Bodemonderzoek plangebied nieuwe Stadsbrug te Nijmegen, d.d. mei 2006 zijn de bevindingen van het grondonderzoek uitgevoerd door Oranjewoud weergegeven. Uit dit rapport blijkt dat er grindafzettingen voor komen in de omgeving langs de Waal en onder de Waal. De uitgevoerde boorstaten gaan tot een diepte van NAP +2m. De diepte waarop de HDD onder de Waal uitgevoerd zal worden ligt op een diepte tussen NAP -5 m en NAP -6 m en is gebaseerd op het huidige bodemprofiel. Enkele sonderings grafieken in het rapport gaan wel tot deze diepte (en dieper) maar geven geen uitsluitsel over de samenstelling van de grond.

Doel bijeenkomst 11 april 2013

Doel bijeenkomst 11 april 2013 Doel bijeenkomst 11 april 2013 Informatie over de aanleg van transportleidingen voor stadsverwarming vanaf ARN naar het Waalfront en de Waalsprong Uitvoeringsperiode oktober 2013 september 2014 Overlast

Nadere informatie

CLASSIFICATIE C1: Public Information DATUM 26 april 2019 REFERENTIE VAN

CLASSIFICATIE C1: Public Information DATUM 26 april 2019 REFERENTIE VAN NOTITIE AAN Projectteam 150 kvverkabeling Geertruidenberg CLASSIFICATIE C1: Public Information VAN Wouter van Doeland ONDERWERP Effectbeoordeling techniek en kosten 150 kv-verbinding Geertruidenberg 1.

Nadere informatie

Tracé Boortunnel lange variant

Tracé Boortunnel lange variant DHV B.V. 3.5 Tracé Boortunnel lange variant 3.5.1 Beschrijving Vanaf de A13 gaat het Tracé Boortunnel lange variant (BTL) omlaag om de A4, alle aansluitingen van knooppunt Ypenburg en de Laan van Hoornwijck

Nadere informatie

Registratie van boringen.

Registratie van boringen. Werkgroep Z-coördinaat. Registratie van boringen. Door: werkgroep Z-coördinaat Datum: 20 oktober 2016. Versie: 1.1. blad : 1 (9) 1 Inleiding. In dit document wordt beschreven hoe de loop van, als bijvoorbeeld,

Nadere informatie

TRACÉAFWEGING 150 KV-VERBINDING GEERVLIET-MIDDELHARNIS

TRACÉAFWEGING 150 KV-VERBINDING GEERVLIET-MIDDELHARNIS TRACÉAFWEGING 150 KV-VERBINDING GEERVLIET-MIDDELHARNIS TENNET 15 november 2012 076712539:B - Definitief B02047.000008.0200 Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Doelstelling...3 1.2 Leeswijzer...3 2 Uitgangspunten...5

Nadere informatie

VOOROVERLEGNOTITIE 150 KV-VERBINDING DINTELOORD-ROOSENDAAL

VOOROVERLEGNOTITIE 150 KV-VERBINDING DINTELOORD-ROOSENDAAL VOOROVERLEGNOTITIE 150 KV-VERBINDING DINTELOORD-ROOSENDAAL PROVINCIE NOORD-BRABANT 4 juni 2012 076445727:0.8 - Definitief B01055.000582.0100 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Overzicht reacties... 3 2 s in

Nadere informatie

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding 15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding Kabels en leidingen worden voor een grote verscheidenheid aan toepassingen aangelegd. Denk onder andere aan: elektriciteitskabels, gasleidingen, drinkwaterleidingen,

Nadere informatie

RAW0717-00184 Gemeente Ridderkerk Bruggen Van Peltterrein te Ridderkerk BESTEK A/25/2009 - Definitief

RAW0717-00184 Gemeente Ridderkerk Bruggen Van Peltterrein te Ridderkerk BESTEK A/25/2009 - Definitief Bladnr. 14 CATALOGUS verwerkingsinrichting 1152 Verhardingen 115210 307312 Opbreken betonstraatstenen. m2 250,00 N Betreft (op te hogen) verharding van de rijbaan t.h.v. de tijdelijke dam en de brug 3

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing Handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening Indien een aanvraag in strijd is met het bestemmingsplan kan door het college van Burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning

Nadere informatie

Het Noord Zuid project

Het Noord Zuid project Gasunie gaat verder in gastransport Het Noord Zuid project Ir. H.J. Brink Pipeline Engineer N.V. Nederlandse Gasunie 1 juli 2005 N.V. Nederlandse Gasunie Gasinfrastructuurbedrijf 100% eigendom ministerie

Nadere informatie

gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013; vast te stellen de Algemene regels kwantiteit Keur waterschap Vechtstromen

gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013; vast te stellen de Algemene regels kwantiteit Keur waterschap Vechtstromen Algemene regels kwantiteit, Keur waterschap Vechtstromen Kenmerk: WVS - 37 Het dagelijks bestuur van het waterschap Vechtstromen; gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013;

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Beoordeling aanvraag. 3. Besluit WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR

1. Aanhef. 2. Beoordeling aanvraag. 3. Besluit WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 14 september 2018 een aanvraag watervergunning ontvangen van Waterbedrijf Groningen NV, Postbus

Nadere informatie

Inventarisatie FES maatregelen A50 en A59 Kabels en leidingen. Dienst Zuid-Nederland Maart 2014

Inventarisatie FES maatregelen A50 en A59 Kabels en leidingen. Dienst Zuid-Nederland Maart 2014 Inventarisatie FES maatregelen A50 en A59 Kabels en leidingen Dienst Zuid-Nederland Maart 2014 Datum 17-03-2014 Status defintief Opgesteld door Versie Hans van de Wijgert 2.0 Inhoud 1. INLEIDING 4 2. UITGANGSPUNTEN

Nadere informatie

Engineering. KL Infra Engineering B.V.

Engineering. KL Infra Engineering B.V. Engineering KL Infra Engineering B.V. 1 KL Infra Engineering B.V. is een jong en dynamisch bedrijf wat is gespecialiseerd in de engineering van Ondergrondse Infrastructuur. In deze bedrijfspresentatie

Nadere informatie

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE

1. Aanleiding NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE NOTITIE VARIANTEN FIETSPAD BERKELSEDIJKJE 1. Aanleiding Op 31 maart 2016 heeft de gemeenteraad op basis van de herziening van het Mobiliteitsplan besloten om een nadere studie te doen naar de positie van

Nadere informatie

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door HaskoningDHV Nederland BV te Rotterdam.

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door HaskoningDHV Nederland BV te Rotterdam. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 1 juli 2015 een aanvraag ontvangen van Waterbedrijf Groningen NV, Postbus 24, 9700 AA te GRONINGEN

Nadere informatie

Bijlage Richtlijnen t.b.v. het uitvoeren van werkzaamheden in de nabijheid van distributieleidingen (DN) en aansluitleidingen (AN)

Bijlage Richtlijnen t.b.v. het uitvoeren van werkzaamheden in de nabijheid van distributieleidingen (DN) en aansluitleidingen (AN) 1 van 5 Bijlage Richtlijnen t.b.v. het uitvoeren van werkzaamheden in de nabijheid van distributieleidingen (DN) Alle contacten met betrekking tot het beheer van distributieleidingen (DN) worden verzorgd

Nadere informatie

Uitvoeringsplan reconstructie Moleneind. Datum: 16 januari 2013

Uitvoeringsplan reconstructie Moleneind. Datum: 16 januari 2013 Uitvoeringsplan reconstructie Moleneind Datum: 16 januari 2013 Inleiding Dit is het uitvoeringsplan voor de reconstructie van het Moleneind te Drachten. Dit plan is bedoeld om inzicht te geven in de wijze

Nadere informatie

De aanvraag is namens KPN B.V. ingediend door Volker Wessels Telecom Infratechniek BV te Zwolle.

De aanvraag is namens KPN B.V. ingediend door Volker Wessels Telecom Infratechniek BV te Zwolle. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 19 november 2013 een aanvraag ontvangen van KPN B.V., Stationsstraat 115, kamer C3.021, 3811

Nadere informatie

In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken bij de waterhuishouding van het project Ceres te Bemmel.

In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken bij de waterhuishouding van het project Ceres te Bemmel. NOTITIE NUMMER : P11-0455 : ONDERWERP : advies waterhuishouding : DATUM : 17 december 2012 PLAATS : ELST OPGESTELD DOOR : H.W. Boom 1 Algemeen In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken

Nadere informatie

Bijlage A: Variantenbeschrijving

Bijlage A: Variantenbeschrijving Bijlage A: Variantenbeschrijving 1 Variant A: Brug huidige locatie Figuur 1: Variant A Figuur 2: Ontwerptekening In deze variant wordt de nieuwe Steekterbrug op de bestaande locatie gerealiseerd (zie figuur

Nadere informatie

2. Mogelijkheden Op onderstaande afbeelding zijn een aantal mogelijke locaties weergegeven.

2. Mogelijkheden Op onderstaande afbeelding zijn een aantal mogelijke locaties weergegeven. Parkeren Stertil BV op het bedrijventerrein te Kootstertille. 1. Aanleiding Het bedrijf Stertil BV te Kootstertille, gevestigd aan Westkern 3 te Kootstertille, heeft aangegeven dat er te weinig ruimte

Nadere informatie

Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem

Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem Status: definitief Datum: 23 februari 2012 INHOUDSOPGAVE 1. Waterhuishouding... 3 1.1 Beleid Waterschap Rivierenland... 3 1.2 Veiligheid...

Nadere informatie

Notitie. Betreft : Aanpassingen Kabels & Leidingen. 1. Inleiding

Notitie. Betreft : Aanpassingen Kabels & Leidingen. 1. Inleiding Notitie Aan : DLG Van : Leslie Mooyaart Datum : 31 mei 2011 Kopie : Marcus van der Ven, Koen van Gerven Onze referentie : 9T9564.B0/N0001/LMOY/NTEK/Rott WATER Betreft : Aanpassingen Kabels & Leidingen

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s;

Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s; ALGEMENE REGELS VOOR HET KRUISEN VAN WATERKERINGSVRIJE OPPERVLAKTEWATERLICHAMEN EN BIJBEHORENDE DUIKERS, ONDERHOUDSPADEN EN BESCHERMINGSZONES MET KABELS EN LEIDINGEN Het dagelijks bestuur van het waterschap

Nadere informatie

Meldingsformulier waterkwantiteit: kabels en leidingen

Meldingsformulier waterkwantiteit: kabels en leidingen Meldingsformulier waterkwantiteit: kabels en leidingen Het aanleggen, wijzigen of verwijderen van een kruising van een op de legger als primair en secundair aangeduid oppervlaktewaterlichaam met kabels

Nadere informatie

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding 15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding Kabels en leidingen worden voor een grote verscheidenheid aan toepassingen aangelegd. Denk onder andere aan: elektriciteitskabels, gasleidingen, drinkwaterleidingen,

Nadere informatie

MER-Knelpuntanalyse buisleidingenstrook Laarbeek Echt- Susteren

MER-Knelpuntanalyse buisleidingenstrook Laarbeek Echt- Susteren Milieu-effectrapport Structuurvisie Buisleidingen Paragraaf 7.11.4 (pag. 239-244) MER-Knelpuntanalyse buisleidingenstrook Laarbeek Echt- Susteren Deze notitie geeft een toelichting op paragraaf 7.11.4

Nadere informatie

Combinatie Dura Vermeer Ploegam. Aan de bewoners van dit adres. Geachte heer/mevrouw,

Combinatie Dura Vermeer Ploegam. Aan de bewoners van dit adres. Geachte heer/mevrouw, AFZENDER Postbus 20, 6663 ZG Lent Combinatie Dura Vermeer Ploegam Aan de bewoners van dit adres 1/6 ONDERWERP Voorbereidende werkzaamheden Ruimte voor de Waal Geachte heer/mevrouw, POSTADRES Postbus 20

Nadere informatie

Deeltracé 1 AVR- professor Gerbrandyweg (tracékaarten op GBKN-ondergrond)

Deeltracé 1 AVR- professor Gerbrandyweg (tracékaarten op GBKN-ondergrond) Beschrijving tracé in verschillende deeltrajecten In dit hoofdstuk wordt het gehele tracé in elf logische deeltracés opgedeeld, zie hiervoor afbeelding 5 van het hoofdrapport. In onderstaande paragrafen

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BIJ WATERWET AANVRAAG KABELTRACE ZUIDKANT

BIJLAGE 1 BIJ WATERWET AANVRAAG KABELTRACE ZUIDKANT BIJLAGE 1 BIJ WATERWET AANVRAAG KABELTRACE ZUIDKANT AFSLUITDIJK Datum 2-12-2016 Aan Rijkswaterstaat Van Pondera Consult Betreft Toelichting op aanvraag kabeltracé zuidkant Afsluitdijk Waterwet vergunning

Nadere informatie

Activiteitenplan 380 kv hoogspanningsstation Vijfhuizen

Activiteitenplan 380 kv hoogspanningsstation Vijfhuizen NOTITIE AAN Dienst Regelingen VAN Sara Zehenpfenning ONDERWERP Activiteitenplan 380 kv hoogspanningsstation Vijfhuizen TER BESLUITVORMING TER INFORMATIE Activiteitenplan 380 kv hoogspanningsstation Vijfhuizen

Nadere informatie

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O.

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. EINSTEINSTRAAT De straat bestaat uit twee segmenten Wegprofiel huidige situatie tot rare bocht van noord naar zuid: 1,8 5,4 2,8 Parkeren op

Nadere informatie

Ontwerpnotitie Ecoduct zonder Weg over Annahoeve

Ontwerpnotitie Ecoduct zonder Weg over Annahoeve Aan HOV 't Gooi Van T. Kruithof Telefoon 030-2654047 Kenmerk HOV 't Gooi, Ecoduct zonder WoAD90-TKR-KA-1300067 Projectnummer RM000813 Onderwerp HOV 't Gooi, Ecoduct zonder WoA Datum 30 mei 2013 Inleiding

Nadere informatie

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door HaskoningDHV Nederland BV te Amersfoort.

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door HaskoningDHV Nederland BV te Amersfoort. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 2 juni 2017 een aanvraag watervergunning ontvangen van Waterbedrijf Groningen NV, Postbus

Nadere informatie

Gemeente Alphen aan den Rijn. Knelpunten inventarisatie kabels en leidingen

Gemeente Alphen aan den Rijn. Knelpunten inventarisatie kabels en leidingen Gemeente Alphen aan den Rijn Knelpunten inventarisatie kabels en leidingen INHOUDSOPGAVE blz. 1. INLEIDING 1 2. KNELPUNTEN 3 2.1. Uitgangspunten 3 2.2. Knelpunten noordzijde 3 2.3. Knelpunten zuidzijde

Nadere informatie

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Watertoets Definitief Provincie Noord Holland Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 11 december 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Inrichting watersysteem...

Nadere informatie

Ditverslag is een geïntegreerd verslag van het werkatelier op 31 oktober 2018 en op 22 januari Het verslag van het werkatelier op 31 oktober

Ditverslag is een geïntegreerd verslag van het werkatelier op 31 oktober 2018 en op 22 januari Het verslag van het werkatelier op 31 oktober Ditverslag is een geïntegreerd verslag van het werkatelier op 31 oktober 2018 en op 22 januari 2019. Het verslag van het werkatelier op 31 oktober staat beschreven tot en met pagina 20. Vanaf pagina 21

Nadere informatie

Vereniging van Leidingeigenaren in Nederland. Algemene VELIN voorwaarden voor grondroer- en overige activiteiten

Vereniging van Leidingeigenaren in Nederland. Algemene VELIN voorwaarden voor grondroer- en overige activiteiten Algemene VELIN voorwaarden voor grondroer- en overige activiteiten (Versie 22 maart 2010) Vele duizenden kilometers leidingen en kabels liggen veilig in de Nederlandse bodem en dat willen we graag zo houden.

Nadere informatie

In 2017 hebben de Ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu een tracé vastgesteld voor de nieuwe 380 kv-verbinding Zuid-West

In 2017 hebben de Ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu een tracé vastgesteld voor de nieuwe 380 kv-verbinding Zuid-West Introductie Het tweede werkatelier over de Brabantse Wal verkabeling heeft op 25 oktober 2018 plaatsgevonden. In het werkatelier van 18 mei 2018 zijn de verschillende belangen en varianten besproken. Naar

Nadere informatie

De aanvraag is namens de Provincie Drenthe ingediend door A. Hak Drillcon BV te Helmond.

De aanvraag is namens de Provincie Drenthe ingediend door A. Hak Drillcon BV te Helmond. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 27 augustus 2015 een aanvraag ontvangen van de Provincie Drenthe, Postbus 122, 9400 AC te

Nadere informatie

Leiden Ringweg Oost. Bouwfasering Sumatrabrug. Movares Nederland B.V. ing. R. van der Vlies Kenmerk TW-VDV-120009934 - Versie 1.0

Leiden Ringweg Oost. Bouwfasering Sumatrabrug. Movares Nederland B.V. ing. R. van der Vlies Kenmerk TW-VDV-120009934 - Versie 1.0 Leiden Ringweg Oost Bouwfasering Sumatrabrug Opdrachtgever Gemeente Leiden Ondertekenaar Movares Nederland B.V. ing. R. van der Vlies Kenmerk TW-VDV-120009934 - Versie 1.0 Utrecht, 10 mei 2012 Definitief

Nadere informatie

Betreft Verkenning van de mogelijkheden voor een nieuwe ontsluiting van de Sotaweg

Betreft Verkenning van de mogelijkheden voor een nieuwe ontsluiting van de Sotaweg Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 17 december 2012 325526 Betreft Verkenning van de mogelijkheden voor een nieuwe ontsluiting van de Sotaweg 1 Inleiding Gemeente Kaag en Braassem denkt aan een nieuwe

Nadere informatie

IO 08-RP-68 BOUWFASERINGSPLAN PIET KRANENBERGPAD GEMEENTE AMSTERDAM

IO 08-RP-68 BOUWFASERINGSPLAN PIET KRANENBERGPAD GEMEENTE AMSTERDAM IO 08-RP-68 BOUWFASERINGSPLAN PIET KRANENBERGPAD GEMEENTE AMSTERDAM Kenmerk: IBZ7340 Versie: definitief versie A Datum: 1 mei 2017 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Uit te voeren werkzaamheden...

Nadere informatie

AanpakVerkeersdrukAmbacht N516 Thorbeckeweg. 15 januari2019

AanpakVerkeersdrukAmbacht N516 Thorbeckeweg. 15 januari2019 4e klankbordgroepavant AanpakVerkeersdrukAmbacht N516 Thorbeckeweg 15 januari2019 Agenda Opening & medelingen 19.00 19.10u Verslag vorige keer 27 november 2018 19.10 19.20u Animatie & communicatie 19.20

Nadere informatie

Meldingsformulier kabels en leidingen

Meldingsformulier kabels en leidingen Meldingsformulier kabels en leidingen Het bestuur van Waterschap Peel en Maasvallei moet op de hoogte zijn van het aanleggen, wijzigen of verwijderen van kabels en leidingen bij een kruising met, en parallel

Nadere informatie

Beschrijving deelgebied Buitengebied Breda Haagse Beemdenbos

Beschrijving deelgebied Buitengebied Breda Haagse Beemdenbos Beschrijving deelgebied Buitengebied Breda Haagse Beemdenbos Zevenbergen Terheijden Overzichtskaart met uitsnede van het deelgebied (dijkvak B100b) en vogelvlucht foto (Google Earth) Sectie Dijkvakken

Nadere informatie

Rioleringsplan. Plan Mölnbekke te Ootmarsum. Projectnummer: 2653. Opdrachtgever: Lintmolenbeek B.V. In opdracht van: Lintmolenbeek B.V.

Rioleringsplan. Plan Mölnbekke te Ootmarsum. Projectnummer: 2653. Opdrachtgever: Lintmolenbeek B.V. In opdracht van: Lintmolenbeek B.V. Rioleringsplan Plan Mölnbekke te Ootmarsum Projectnummer: 2653 Opdrachtgever: Lintmolenbeek B.V. In opdracht van: Lintmolenbeek B.V. Postbus 66 7630 AB Ootmarsum Status Concept Opgesteld door: Dhr. H.

Nadere informatie

13 juni zaaknummer Provinciale weg N330 (Hummeloseweg) te Zelhem, gemeente Bronckhorst

13 juni zaaknummer Provinciale weg N330 (Hummeloseweg) te Zelhem, gemeente Bronckhorst 13 juni 2016 - zaaknummer 2016-007859 Provinciale weg N330 (Hummeloseweg) te Zelhem, gemeente Bronckhorst Advies als bedoeld in artikel 5.1.4.1, vijfde lid van de Omgevingsverordening Gelderland juncto

Nadere informatie

Windpark Jaap Rodenburg II

Windpark Jaap Rodenburg II Auteurs Ing. Martijn Disco Mr. dr. Robin Hoenkamp Opdrachtgever Nuon Energy Hoekenrode 8 1102 BR Amsterdam Toelichting aanvraag watervergunning Datum 17-5-2018 Versie 0.7 Bosch & Van Rijn Groenmarktstraat

Nadere informatie

De Vaart er in! Informatie-avond Drachtstervaart. Wat gaat er gebeuren aan het Moleneind? Juni 2008

De Vaart er in! Informatie-avond Drachtstervaart. Wat gaat er gebeuren aan het Moleneind? Juni 2008 De Vaart er in! Informatieavond Drachtstervaart Wat gaat er gebeuren aan het Moleneind? Juni 2008 Historie Besluit gemeenteraad Smallingerland in 2001 Goedkeuring bestemmingsplan in 2003 Planvorming en

Nadere informatie

HAMERSTUK. Beslispunt 1 is aangepast in die zin dat in te stemmen met gewijzigd is in kennis te nemen van.

HAMERSTUK. Beslispunt 1 is aangepast in die zin dat in te stemmen met gewijzigd is in kennis te nemen van. HAMERSTUK VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 10 Onderwerp: Realisatie uitbreiding afvalwatertransportsysteem Houten Nummer: 515150 In D&H: 16 oktober 2012 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ

Nadere informatie

Afbeelding 2.2. Berekende maximale WOS uitgangssituatie 80 % afkoppelen bui 09

Afbeelding 2.2. Berekende maximale WOS uitgangssituatie 80 % afkoppelen bui 09 Afbeelding 2.1. Locatie bedrijventerrein Nijverheidsweg 2.2. Uitgangspunten BRP De wijziging op de uitgangspunten zoals toegepast in het BRP betreft het percentage afgekoppeld oppervlak wegverharding.

Nadere informatie

Movares Nederland B.V. Kenmerk Inventarisatie K&L - Versie 0.1. Utrecht, 26 augustus 2011 Concept

Movares Nederland B.V. Kenmerk Inventarisatie K&L - Versie 0.1. Utrecht, 26 augustus 2011 Concept Opdrachtgever Provincie Noord-Holland De heer P.W. Smissaert Ondertekenaar Movares Nederland B.V. Kenmerk Inventarisatie K&L - Versie 0.1 Utrecht, 26 augustus 2011 Concept 2011, Movares Nederland B.V.

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Aanvraag

1. Aanhef. 2. Aanvraag 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 20 oktober 2017 een aanvraag ontvangen van te Amersfoort, om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw)

Nadere informatie

Proceduretijd in weken Publiekrechtelijke toestemmingen Bevoegd gezag Omschrijving Aanvrager 5. Gemeente XXXX. Gemeente YYYY.

Proceduretijd in weken Publiekrechtelijke toestemmingen Bevoegd gezag Omschrijving Aanvrager 5. Gemeente XXXX. Gemeente YYYY. Datum : XXXXXXX Basis : Tekeningen en gegevens d.d. -4-03 Opgesteld door : Vergunningenmedewerker Versie :.0 8 6 6 Wabo; 8 6 6 Wabo; 8 6 6 Wabo; Activiteit Milieu Art.. lid sub e Activiteit Milieu Art..

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Aanvraag

1. Aanhef. 2. Aanvraag 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het Waterschap Noorderzijlvest heeft op 7 juni 2018 een aanvraag ontvangen van om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het verrichten

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Aanvraag

1. Aanhef. 2. Aanvraag 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 20 oktober 2017 een aanvraag ontvangen van, om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het verrichten

Nadere informatie

Memo. Omschrijving werkzaamheden molenerven

Memo. Omschrijving werkzaamheden molenerven Memo Voor: Gemeente Molenwaard Datum: 23 augustus 2016 Referentie: INFR150820 160718 M-45 Onderwerp: Omschrijving werkzaamheden molenerven Molenkade Omschrijving werkzaamheden molenerven Aanleiding De

Nadere informatie

Verkabeling Oegstgeest

Verkabeling Oegstgeest Informatiebijeenkomst omwonenden Harry Kraus Stay tuned. Safety first! Voor uw en onze veiligheid vragen we uw aandacht voor de volgende veiligheidsmaatregelen. In geval van een ontruiming van het pand:

Nadere informatie

windenergie beter te vertegenwoordigen in de structuurvisie dan nu het geval is.

windenergie beter te vertegenwoordigen in de structuurvisie dan nu het geval is. ... Datum: Pagina: 1 van 15 INHOUDSOPGAVE...... 1 Inleiding 3 2 Uitgangspunten 4 2.1 Afstand tot woningen 4 2.2 Ontwerp Ruimtelijk Plan van de Structuurvisie Hoeksche Waard 4 2.3 Nota

Nadere informatie

Maximacentrale (5) Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen. T. Blaakmeer-Kruidhof

Maximacentrale (5) Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen. T. Blaakmeer-Kruidhof Inventarisatie buitendijkse regionale waterkeringen Maximacentrale (5) Juni 2014 T. Blaakmeer-Kruidhof Waterschap Zuiderzeeland Postbus 229 8200 AE LELYSTAD telefoon: (0320) 274 911 www.zuiderzeeland.nl

Nadere informatie

KABELS EN LEIDINGEN. Criteria voor aanleg en beheer

KABELS EN LEIDINGEN. Criteria voor aanleg en beheer KABELS EN LEIDINGEN Criteria voor aanleg en beheer Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het elektriciteits- en gasnet. In de grond liggen hiervoor talloze kabels

Nadere informatie

Tabel 1 Verbetermaatregel kade verbetering (licht grijs geen onderdeel van deze kredietaanvraag) Verbetermaatregel. A Reitdiep

Tabel 1 Verbetermaatregel kade verbetering (licht grijs geen onderdeel van deze kredietaanvraag) Verbetermaatregel. A Reitdiep Tabel 1 Verbetermaatregel kade verbetering (licht grijs geen onderdeel van deze kredietaanvraag) Traject A Reitdiep A1 Verbetermaatregel Traject A1 betreft het balkgat en is afgekeurd op hoogte. Initieel

Nadere informatie

D2N Checklist Co van Paassen. 1 Voorstelronde. 2 Uitleg van het project. 3 Nutsbedrijven. 4 D2N Checklist. 5 Rondvraag.

D2N Checklist Co van Paassen. 1 Voorstelronde. 2 Uitleg van het project. 3 Nutsbedrijven. 4 D2N Checklist. 5 Rondvraag. Combi hoofdleiding nummer: D2N Checklist - 16 -.. Coördinerendbedrijf Deze checklist en presentielijst worden per e-mail aan de deelnemers verzonden Combicoördinator: Co van Paassen Paraaf: Paraaf: (VOL)

Nadere informatie

Verstoringszone. Toetsing beoordelen bestaande leidingen VTV2006 en NEN Bijlage-E

Verstoringszone. Toetsing beoordelen bestaande leidingen VTV2006 en NEN Bijlage-E Factsheet Kabels en Leidingen, Dijkring 81, Dijkvak 50.630.12.1, versie: 2.0 Aanwezige kabels en leidingen (Klic oriëntatiemelding met kenmerk -15O027293) Soort kabel Bedrijf Kruisend / Petrochemie DSM

Nadere informatie

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd.

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd. partner in bouwputadvies en grondwatertechniek 1/5 Project : HT140056 Park Waterrijk Hekelingen Datum : 1 September 2014 Betreft : Nota waterhuishouding Opsteller : M. (Marco) Zieverink, MSc Documentstatus

Nadere informatie

Versie Omschrijving Auteur(s) Datum 1 D J Timmer 19-03-2013 2 Aanvullende tekst par 3.3.3

Versie Omschrijving Auteur(s) Datum 1 D J Timmer 19-03-2013 2 Aanvullende tekst par 3.3.3 COLOFON Opdrachtgever Project : Waterschap Rivierenland : Rivierverruiming Munnikenland Contractnummer : 110264 Status : Definitief Datum : 05-07-2013 Opsteller : D J Timmer Versie Omschrijving Auteur(s)

Nadere informatie

Tracé Leeuwstraat Blaauwweg: 5 februari tot medio mei

Tracé Leeuwstraat Blaauwweg: 5 februari tot medio mei 24 januari 2018, nr 15 Beste bewoners, Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de voortgang van de werkzaamheden aan het warmtenet in Dordrecht. In deze nieuwsbrief vindt u informatie over twee

Nadere informatie

MEMO DHV B.V. Logo. : Albert Lubbinge : Joost Toxopeus : archief, Theo Daalmeijer. : Uitbreiding Oranje : Advies uitbreiding Oranje

MEMO DHV B.V. Logo. : Albert Lubbinge : Joost Toxopeus : archief, Theo Daalmeijer. : Uitbreiding Oranje : Advies uitbreiding Oranje Logo MEMO Aan Van Kopie Dossier Project Betreft : Albert Lubbinge : oost Toxopeus : archief, Theo Daalmeijer : BA9445-100-100 : Uitbreiding Oranje : Advies uitbreiding Oranje Ons kenmerk : IS-GR20120103

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Oirschot-Boxtel 150 kv. Inhoud. Nieuwe ondergrondse kabelverbinding van Oirschot naar Boxtel

Nieuwsbrief. Oirschot-Boxtel 150 kv. Inhoud. Nieuwe ondergrondse kabelverbinding van Oirschot naar Boxtel Jaargang 1 nummer 1 juli 2014 Nieuwsbrief Oirschot-Boxtel 150 kv Inhoud Voorwoord 02 Oog voor de omgeving tussen Boxtel en Oirschot 03 In kaart 04 Stappen van aanleg 05 Feiten & cijfers en planning 06

Nadere informatie

Ontwerp-projectplan Waterwet Voorboezem Duifhuisvliet oost

Ontwerp-projectplan Waterwet Voorboezem Duifhuisvliet oost Ontwerp-projectplan Waterwet Voorboezem Duifhuisvliet oost Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Ter inzage van 3 november tot en met 14 december 2015 Verantwoording Titel: Ontwerp-projectplan Waterwet

Nadere informatie

Middels deze mail geven wij een korte toelichting op het project Groot Onderhoud en versterking Maasbrug Roermond.

Middels deze mail geven wij een korte toelichting op het project Groot Onderhoud en versterking Maasbrug Roermond. Toelichting Betreft Toelichting werkzaamheden Maasbrug t.b.v. APV-geluid Ons kenmerk ROE000 Datum 8 februari 2013 Behandeld door De heer R. Peeten Middels deze mail geven wij een korte toelichting op het

Nadere informatie

: BügelHajema (Linda Smoors, Hermien Kerperien) : Evert de Lange : Waterschap Veluwe (Wietske Terpstra), 03-Projectontwikkeling (René Kroes)

: BügelHajema (Linda Smoors, Hermien Kerperien) : Evert de Lange : Waterschap Veluwe (Wietske Terpstra), 03-Projectontwikkeling (René Kroes) Logo MEMO Aan : BügelHajema (Linda Smoors, Hermien Kerperien) Van : Evert de Lange Kopie : Waterschap Veluwe (Wietske Terpstra), 03-Projectontwikkeling (René Kroes) Dossier : BA6227-100-100 Project : Zuiderzeestraatweg

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie aanleg drainage Prinsessenwijk en Oranjepark

Haalbaarheidsstudie aanleg drainage Prinsessenwijk en Oranjepark Haalbaarheidsstudie aanleg drainage Prinsessenwijk en Oranjepark Analyse proefsleuven t.b.v. aanleg drainage 10 november 2010 Inhoud Blz. 1 Inleiding 2 1.1 Aanleiding 2 1.2 Doel 2 2 Analyse proefsleuven

Nadere informatie

Watervergunning Keur waterschap Hunze en Aa s

Watervergunning Keur waterschap Hunze en Aa s Watervergunning Keur waterschap Hunze en Aa s 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 16 maart 2015 een aanvraag ontvangen van de Provincie Drenthe, Postbus 122 te ASSEN,

Nadere informatie

Tracé Haagweg. 3.9.1 Beschrijving. 3.9.2 Bouwfase. >Ø 1500 x 5 >Ø 800 >Ø 1500 x 4 <Ø 800 x 22. 150 KV x 1 10 KV x 9 DHV B.V.

Tracé Haagweg. 3.9.1 Beschrijving. 3.9.2 Bouwfase. >Ø 1500 x 5 >Ø 800 >Ø 1500 x 4 <Ø 800 x 22. 150 KV x 1 10 KV x 9 DHV B.V. DHV B.V. 3.9 Tracé Haagweg 3.9.1 Beschrijving Het Tracé Haagweg gaat vanaf knooppunt Ypenburg direct ondergronds ter hoogte van de bestaande aansluiting van de Laan van Delfvliet op de Laan van Hoornwijck.

Nadere informatie

Informatieavond Stadsbrug en Energieweg. 1 maart 2011

Informatieavond Stadsbrug en Energieweg. 1 maart 2011 Informatieavond Stadsbrug en Energieweg 1 maart 2011 1 Waarom een nieuwe brug? Bereikbaarheid Spreiding verkeer over de stad Waalsprong hoort bij de stad Dijkteruglegging Groot onderhoud Waalbrug 2 Nijmegen

Nadere informatie

Ter plaatse van de instabiliteiten treedt op sommige plaatsen water uit het talud

Ter plaatse van de instabiliteiten treedt op sommige plaatsen water uit het talud ., Project Havens Terneuzen Overleg stabiliteitsprobleem Datum:. Tijd: Deelnemers: Archiefnummer: Opsteller verslag 22-03-2006 10.00 Ruud Bosters (DWW), Wilbur van Beijnen (PBZ), Harrie van Gils (PBZ),

Nadere informatie

EBO (Eigendom, Beheer en Onderhoud) staten en toelichting Ecologische Verbindingszone Ter Wisch versie 25 mei 2012

EBO (Eigendom, Beheer en Onderhoud) staten en toelichting Ecologische Verbindingszone Ter Wisch versie 25 mei 2012 Waterlopen: Nummer Naam Eigendom Beheer Onderhoud Bijzonderheden OAF-W-3118 Ruiten Aa Waterschap Hunze en Aa s Waterschap Hunze en Aa s Waterschap Hunze en Aa s OAF-W-3138 Ruiten Aa Waterschap Hunze en

Nadere informatie

Bijlage 3b Aanwijzing van categorieën van gevallen, beperkingen en

Bijlage 3b Aanwijzing van categorieën van gevallen, beperkingen en Bijlage 3b Aanwijzing van categorieën van gevallen, beperkingen en voorschriften, afwijkingen en nadere eisen Nr. Activiteiten in waterwingebieden en grondwaterbeschermingsgebieden 1. zorgplicht 1. dat

Nadere informatie

WELKOM. Oeververvanging Vaarweg Gouwe T9 west Alphen - Gouda. Informatieavond locatie 1 en 2 16 november 2017 Flora Boskoop

WELKOM. Oeververvanging Vaarweg Gouwe T9 west Alphen - Gouda. Informatieavond locatie 1 en 2 16 november 2017 Flora Boskoop WELKOM Oeververvanging Vaarweg Gouwe T9 west Alphen - Gouda Informatieavond locatie 1 en 2 16 november 2017 Flora Boskoop Oeververvanging Vaarweg Gouwe T9 west Alphen - Gouda Taco de Boer Technisch adviseur

Nadere informatie

opstelterrein "Uitgeest e.o." - analyse water

opstelterrein Uitgeest e.o. - analyse water Memo Aan Jan Bosman Van Eric Westerhuis Datum 4 december 2014 Bijlage(n) - Onderwerp opstelterrein "Uitgeest e.o." - analyse water Telefoonnummer E-mail Inleiding Voor de benodigde opstelcapaciteit voor

Nadere informatie

Rob Essers. Waar ligt de Waalbandijk?

Rob Essers. Waar ligt de Waalbandijk? Rob Essers Niek Engelschmanlaan 129 6532 CR Nijmegen (024) 355 81 71 rob@gaypnt.demon.nl Waar ligt de Waalbandijk? De naam De Waal-Bandyk stond in 1822 al vermeld op plans van de kadastrale gemeente Neerbosch

Nadere informatie

BIJLAGE E-1: INVENTARISATIE KABELS EN LEIDINGEN

BIJLAGE E-1: INVENTARISATIE KABELS EN LEIDINGEN BIJLAGE E-1: INVENTARISATIE KABELS EN LEIDINGEN Project : Planuitwerking leggers Vlieland en Terschelling Onderwerp : Inventarisatie kabels en leidingen in en nabij primaire waterkering Referentie : RSLV-R-030

Nadere informatie

GEMEENTE BUREN. Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem

GEMEENTE BUREN. Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem GEMEENTE BUREN Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem Projectnr. 061-076 / 27 januari 2016 INHOUD BLZ 1 INLEIDING... 3 1.1 Aanleiding en doelstelling... 3 1.2 Plangebied... 4 1.3 Geldend

Nadere informatie

Aanvullend visonderzoek inrichting BBL-percelen Winterswijk Oost. rapportnummer 1324

Aanvullend visonderzoek inrichting BBL-percelen Winterswijk Oost. rapportnummer 1324 Aanvullend visonderzoek inrichting BBL-percelen Winterswijk Oost rapportnummer 1324 Opdrachtgever Dienst Landelijk Gebied Postbus 9079, 6800 ED Contactpersoon: Dhr. T. Paternotte Opdrachtnemer Stichting

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Aanvraag

1. Aanhef. 2. Aanvraag 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 25 juni 2018 een aanvraag ontvangen van te Nieuwegein, namens te Harderwijk, om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van

Nadere informatie

Opdrachtgever: projectnummer: Memo vormvrije m.e.r.-beoordeling Herziening bestemmingsplan in Weststellingwerf

Opdrachtgever: projectnummer: Memo vormvrije m.e.r.-beoordeling Herziening bestemmingsplan in Weststellingwerf Memo Opdrachtgever: projectnummer: 650.02.00.01.00 Onderwerp: Datum: 30-06-2016 Memo vormvrije m.e.r.-beoordeling Herziening bestemmingsplan in Weststellingwerf 1. I n l e i d i n g N.V. Nederlandse Gasunie

Nadere informatie

Bouwwegen beslisnotitie bouwweg in nabijheid Veessen

Bouwwegen beslisnotitie bouwweg in nabijheid Veessen Bijlage 11- Uitvoeringsplan. Bouwwegen beslisnotitie bouwweg in nabijheid Veessen Voor u ligt een notitie om te komen tot een definitieve beslissing over de locatie van de losplaats en aanvoerweg (samen

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 1, vierde lid, en 11, eerste lid, van de Landsverordening elektriciteitsconcessies Citeertitel: Landsbesluit elektrische

Nadere informatie

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door Royal HaskoningDHV BV te Groningen.

De aanvraag is namens Waterbedrijf Groningen NV ingediend door Royal HaskoningDHV BV te Groningen. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 13 september 2018 een aanvraag watervergunning ontvangen van Waterbedrijf Groningen NV, Postbus

Nadere informatie

OPLEGNOTIITIE GRONDWATER EFFECTEN ONDERZOEK ZANDWINNING BEUNINGSE PLAS 2014

OPLEGNOTIITIE GRONDWATER EFFECTEN ONDERZOEK ZANDWINNING BEUNINGSE PLAS 2014 OPLEGNOTIITIE GRONDWATER EFFECTEN ONDERZOEK ZANDWINNING BEUNINGSE PLAS 2014 GEMEENTE BEUNINGEN 28 november 2014 078139811:B - Definitief D03061.000032.0300/GF Inhoud Inleiding... 3 Het effect van de vaarverbinding...

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Ministerie van tnftastructuur en Milieu

Rijkswaterstaat Ministerie van tnftastructuur en Milieu Rijkswaterstaat Ministerie van tnftastructuur en Milieu M.E.R.-BEOORDELINGSNOTITIE STROOMLI]N MAAS, FASE 3, TRANCHE $ Deelgebied Lithse Ham Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Datum

Nadere informatie

BETOMAT betonblokkenmat

BETOMAT betonblokkenmat BETOMAT betonblokkenmat 1 1. Inleiding Betomat, flexibel toepasbare betonblokkenmat. Systeem PE-G R Betomat kan in diverse soorten worden geleverd. In het algemeen worden de matten gebruikt om oevers en

Nadere informatie

3.11 Tracé Prinses Beatrixlaan

3.11 Tracé Prinses Beatrixlaan DHV B.V. 3.11 Tracé Prinses Beatrixlaan 3.11.1 Beschrijving Het Tracé Prinses Beatrixlaan sluit aan op de bestaande afrit 11 Rijswijk en Delft van de A4. De helling van het viaduct over de A4 wordt in

Nadere informatie

Grondwater effecten parkeergarage en diepwand Scheveningen

Grondwater effecten parkeergarage en diepwand Scheveningen Notitie / Memo Aan: Kees de Vries Van: Anke Luijben en Jasper Jansen Datum: 25 januari 2017 Kopie: Ons kenmerk: WATBE5026-136N001D0.2 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V. Water

Nadere informatie

Diverse kavels. Groenstrook Zeemanskade Parallel gelegen aan de N482 te Sliedrecht

Diverse kavels. Groenstrook Zeemanskade Parallel gelegen aan de N482 te Sliedrecht blad 2 Inhoud 1. Algemene informatie... 3 1.1. Algemene omschrijving... 3 1.2. Adresgegevens... 3 1.3. Kadastrale gegevens... 3 1.4. Kenmerken... 3 1.5. Ligging... 4 1.6. Loopbrug... 4 1.7. Ontsluiting...

Nadere informatie

Uitvoeren van werkzaamheden in grondkabeltracés van de Luchtverkeersleiding Nederland

Uitvoeren van werkzaamheden in grondkabeltracés van de Luchtverkeersleiding Nederland Uitvoeren van werkzaamheden in grondkabeltracés van de Luchtverkeersleiding Nederland Pagina 1 van 8 Gemaakt op 17-9-2012 10:03:00 Versie 1.2 Inhoudsopgave 1. Doel 2. Omvang 3. Referenties 4. Definities

Nadere informatie

3Generiek Programma. van Eisen HOOFDSTUK 3.4 UITGANGSPUNTEN 3.1 INLEIDING 3.2 EISEN VAN DE OPDRACHTGEVER 3.3 EISEN

3Generiek Programma. van Eisen HOOFDSTUK 3.4 UITGANGSPUNTEN 3.1 INLEIDING 3.2 EISEN VAN DE OPDRACHTGEVER 3.3 EISEN HOOFDSTUK 3.1 INLEIDING 3Generiek Programma van Eisen Dit Programma van Eisen geldt voor het opnieuw in dienst stellen van de spoorverbinding tussen en zoals omschreven in hoofdstuk 2. Aan de hand van

Nadere informatie