-2- De weg naar bevrijding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "-2- De weg naar bevrijding"

Transcriptie

1 -2- De weg naar bevrijding Een introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.2 de weg naar bevrijding Hoe word ik Vrij? Het Ervaringspad en het Kennispad. Zodra we helder zijn over het feit dat vrijheid (moksha) datgene is wat we ten diepste willen vrij zijn van de afhankelijkheid van objecten voor ons geluk komt automatisch de vraag naar boven: HOE WORD IK VRIJ? Je kunt nu het ervaringspad inslaan of het kennispad. Het ervaringspad komt vrijwel altijd het eerste; het introduceert verlichting (de ultieme vrijheid) als een soort transcendente staat van gelukzaligheid die door bepaalde inspanningen bereikt kan worden. Het lokt ons met beloften als samensmelting met kosmisch bewustzijn, eenwording met het goddelijke licht etc. Het is niet gek dat dit het pad is dat zich als eerste aandient, daar ons hele leven tot dan toe immers gedefinieerd is geweest in termen van ervaringen. We zien onszelf als doeners. We zijn altijd bezig om de objecten die we begeren te verwerven. Het is dus logisch dat we het Zelf * in eerste instantie ook als een object beschouwen en dat we denken dat we ons best moeten doen om het te verkrijgen of te ervaren. De aanname hier is dat verlichting (ultieme vrijheid) een ervaring* is. Door die krachtige neiging om primair een ervaring te willen hebben horen we meestal pas later over het andere pad, het kennispad, het enige pad dat de onwetendheid over onze ware aard permanent kan doorbreken. Het kennispad houdt in dat een kennisinstrument (zoals ) gebruikt wordt; het wordt inquiry of zelfonderzoek genoemd. Daar onwetendheid plaats heeft in het intellect, moet het werk daar dan ook gebeuren. Als onwetendheid wordt doorzien verliest het zijn hypnotiserende kracht en ontstaat er ruimte en ontspanning in de mind. De kennis van het Zelf komt nu vanzelf in ons naar boven. Uiteindelijk is verlichting slechts het Zelf dat schijnbaar zichzelf herkent, los van welke kennis dan ook. Zelf: een vertaling van Brahman of Atman. Het Zelf is geen object dat door ons verkregen of bereikt kan worden, het is wie we zijn. Het verwijst naar de natuur van ons bestaan, naar bewustzijn en onbegrensdheid. Ervaring: de ononderbroken interactie van een subject met objecten; het wordt gedefinieerd door verandering.

2 Het Ervaringspad Een introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.2 de weg naar bevrijding pag.2 De verlichtingservaring, of staat van verlichting, is niet de verlichting of zelfrealisatie waar op doelt, namelijk de ultieme, permanente bevrijding (moksha), het vrij zijn van de afhankelijkheid van objecten voor ons geluk. De zeven punten hieronder geven aan waarom het ervaringspad geen permanente bevrijding kan brengen. Het versterkt de oorzaak van de binding met Samsara*, het wereldse leven. De oorzaak van onze gebondenheid is het feit dat we onwetend zijn over onze ware natuur als onbegrensd bewustzijn (awareness), waardoor we kampen met een gevoel van tekortschieten en niet goed genoeg zijn. Vanuit dit gevoel van begrensdheid ontstaat het verlangen naar de objecten waarvan we geloven dat ze ons compleet zullen maken. En zeker, als je krijgt wat je wil kan dat een gevoel van verlichting en vervulling geven; het is echter altijd van tijdelijke aard... dus draait het wiel voort, en zoeken we een nieuw object of proberen we een ervaring uit het verleden te herhalen. Elke keer dat we dat specifieke object of die speciale ervaring weer proberen te krijgen wordt het verlangen ernaar versterkt. Het is ironisch dat elke actie die we ondernemen om het ongemak van onze aandacht-slurpende verlangens te verlichten, die verlangens juist versterkt en ons zo gebonden houdt aan het wiel van dood & geboorte. Het impliceert dat een verandering van onze ervaring noodzakelijk is als we een eind willen maken aan ons lijden. De belofte dat vervulling gevonden zal worden in een of andere vorm van spirituele manifestatie of een permanente buitenwereldlijke blijheid reduceert de spirituele zoektocht tot het najagen van weer een ander object. Bovendien houdt het de valse notie in stand dat we imperfect zijn, niet goed zoals we zijn, en dat we dringend aan verbetering toe zijn voordat we in aanmerking kunnen komen voor verlichting. Deze voortdurende nadruk op het individu voedt het idee dat verlichting inhoudt dat jij als individu bevrijd wordt, terwijl... jij juist bevrijdt wordt van het individu! Samsara: een chakra, of wiel, dat voortdurend ronddraait in een oneindige herhaling. Meestal gebruikt in de betekenis van het wiel van dood en geboorte. Het verwijst naar het object-gerichte plezier dat we voortdurend najagen in de schijnbaar dualistische realiteit van het wereldse leven. Belangrijk kenmerk van samsara is voortdurende verandering.

3 Het Ervaringspad Een introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.2 de weg naar bevrijding pag.3 Het gaat voorbij aan het feit dat alle objecten (incl. ervaringen) tijdgebonden en begrensd zijn. Daar elk object* tijdgebonden is kan geen enkele transcendente staat ooit een permanente ervaring worden. Alle objecten/ervaringen (inclusief gedachten en emoties) zijn in een continue staat van verandering. Daarbij komt nog dat elk object per definitie begrensd is; het is immers alleen te identificeren als object door de grenzen die het afscheidt van andere objecten. Het spreekt voor zich dat het onmogelijk is voor twee in hun aard veranderlijke en begrensde objecten het object dat ervaren wordt en onze eigen mind om een eeuwigdurend, onbegrensd, resultaat voort te brengen. Het gaat voorbij aan het feit dat een ervaring gedefinieerd wordt door verandering. Ervaring is de ononderbroken interactie van een subject met objecten. Daar waar geen verandering is, kan geen sprake zijn van een ervaring en dus ook niet van iets of iemand die de ervaring meemaakt (de ervaarder). Dat betekent dat geen enkele ervaarder een staat kan ervaren die onveranderlijk is, laat staan permanent in zo'n staat te verkeren. Het gaat voorbij aan het feit dat de ervaarder de mind niet bewust onder controle heeft. Stel dat er wel een manier zou zijn om het object van de ervaring een permanente status te geven, dan nog zou niemand in staat zijn om permanent geconcentreerd te blijven op het object om daarmee de ervaring in stand te houden; onze mind functioneert spontaan en is niet onder onze controle. Als je denkt dat dat wel zo is: kun je voorspellen wat je over 20 minuten, of zelfs over 20 seconden zult denken? Zelfs in bepaalde gecontroleerde situaties, bijvoorbeeld wanneer je een goed voorbereide presentatie geeft, kun je niet weten welke gedachtesprongen de mind tussendoor wellicht zal maken. Het is dus duidelijk dat niemand ooit zijn mind ononderbroken in een specifieke staat kan houden. Object: alles dat waargenomen, voorgesteld of ervaren wordt is een object, terwijl ik het subject ben waardoor alle objecten gekend zijn. Als je verlichting ziet als iets dat je kunt bereiken, dan heb je het gereduceerd tot een object; en elk object (een ding, gebeurtenis, emotie of gedachte), evenals elke actie, is in zijn aard begrensd.

4 Het Ervaringspad Een introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.2 de weg naar bevrijding pag.4 Het ontkent de non-duale natuur van het bestaan. Het geloof dat verlichting ultieme innerlijke vrijheid iets is dat je kunt bereiken of verwerven betekent dat je blijkbaar je eigen inherente natuur hier en nu niet ervaart. De inherente natuur van iets, is datgene wat niet ontkend of teniet gedaan kan worden. Het niet ervaren van onze inherente natuur (bewustzijn/awareness) is dus onmogelijk. Bewustzijn is eeuwig, altijd aanwezig en alles doordringend; het is de natuur van alles, het is wat we in essentie zijn. We ervaren daarom altijd bewustzijn. Géén bewustzijn ervaren is dus onmogelijk. Het ontkent het belang van kennis. Veel mensen doen af als een intellectuele mind game, omdat het belang van kennis, van begrijpen en weten benadrukt. De volgende anekdote illustreert het belang van kennis. Een vrouw op werk aan telefoon, heeft een potlood nodig om iets te noteren en vraagt degene aan de andere kant van de lijn even te wachten terwijl zij paniekerig in de rommel op haar bureau naar haar potlood zoekt. Als ze opkijkt naar haar collega die het tafereel gade heeft geslagen wijst hij met zijn vinger naar zijn oor, waarop zij naar haar eigen oor tast waar ze het potlood vindt dat ze eerder op de dag achter haar oor gestoken heeft. Analoog aan deze anekdote zoeken wij naar iets dat we allang hebben. We doen dat door materiële en immateriële objecten na te jagen, onwetend over het feit dat vrijheid en geluk onze inherente natuur als onbegrensd bewustzijn is. Kern van de zaak is dat we niet iets kunnen doen om datgene te krijgen wat we al hebben. De enige manier waarop we kunnen krijgen wat we al hebben is als we niet langer onwetendheid zijn over het feit dat wij die ultieme innerlijke vrijheid en permanent geluk zelf zijn. Kortom, KENNIS is de sleutel voor onze bevrijding. Conclusie bij het Ervaringspad. Voorgaande analyses laten duidelijk zien dat het ervaringspad ondanks haar aantrekkingskracht fundamenteel ontoereikend is om ultieme vrijheid en permanent geluk voort te brengen. Als het ons doel is om onvoorwaardelijke vrijheid, onbegrensdheid en permanent geluk te realiseren en we dit nastreven door ons te richten op specifieke ervaringen, dan botsen we onvermijdelijk op een belangrijk dilemma, namelijk, hoe kan iets dat BEGRENSD is, iets voortbrengen dat NIET BEGRENSD is? Of nog preciezer geformuleerd: hoe kan een begrensd en veranderlijk individu... dat een begrensd object nastreeft middels een begrensde actie... ooit een niet-begrensd, permanent resultaat (verlichting) voortbrengen?

5 Een introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.2 de weg naar bevrijding pag.5 Vedantisch Zelfonderzoek. In lijnrechte tegenstelling met het ervaringspad gaat het bij het kennispad om het leren begrijpen dat de realiteit in essentie non-duaal* is (alles is één), ook al lijkt onze ervaring en intuïtie dit te weerspreken. Dat we de realiteit als dualistisch beschouwen is niet zo verwonderlijk, daar we geconditioneerd zijn onze zintuigen als enig middel te zien om kennis op te doen, en deze zintuiglijke informatie vanuit een bepaald (en dus begrensd) perspectief te interpreteren. Zoals al eerder geconstateerd werd, is bij de onwetendheid over onze aard geen sprake van een ervaringsprobleem, doch van een kennisprobleem. Dit kennisprobleem wordt veroorzaakt doordat de instrumenten die we in het wereldse* leven ter beschikking hebben om kennis te verzamelen (namelijk waarneming en interpretatie ) alleen werken met betrekking tot objecten. En daar ik (puur bewustzijn*) geen object ben, werken de gebruikelijke kennis-instrumenten (waarneming & interpretatie) dus niet als het gaat om het verkrijgen van zelfkennis. Een kennisinstrument dat dit wel kan is. Bij * is kennis geen doel op zich, doch slechts bedoeld om de onwetendheid over onze aard te doorgronden. En als onwetendheid oplost, komt zelfkennis vanzelf naar de voorgrond, waarmee Vedantische kennis en zelfonderzoek hun doel bereikt hebben en niet meer nodig zijn. Kern van het Vedantisch zelfonderzoek is het maken van onderscheid tussen wat ECHT is en wat SCHIJNBAAR ECHT is (atma-anatma-viveka), tussen het ZELF en het NIET-ZELF. In het onderzoek wordt het bestaan van de objectieve fenomenen (objecten) die het duale universum vormen niet ontkend, maar er wordt wel aangetoond dat ze NIET ECHT zijn in de zin dat ze niet permanent zijn en voor hun bestaan volledig afhankelijk van awareness. Hierna volgt een aantal logische redeneringen (onderzoekslijnen) die gericht zijn op de verheldering van het concept van non-dualiteit, de Vedantische bewering dat er maar één, non-duale, realiteit bestaat. Bewustzijn/Awareness: het is goed om in het achterhoofd te houden dat voor bewustzijn (awareness) niet hetzelfde is als mind (de kenner van objecten, die we denken te zijn). Voor is bewustzijn simpelweg dat waar alle objecten in verschijnen. Het is dus meer in de richting van zijn of bestaan/leven. Awareness: synoniem voor puur bewustzijn; het is dat waar alles uit ontstaat, in verschijnt en door gezien wordt. Awareness is altijd aanwezig, wordt altijd direct ervaren, en openbaart zichzelf; het is de essentie van het gehele manifeste universum. Als awareness zijn we de altijd aanwezige, alles doordringende, onveranderlijke ondergrond van alles dat is. Het hele universum van schijnbare objecten is van jou afhankelijk voor zijn bestaan. Jij bent dat wat altijd goed is, het enige dat niet ontkend of teniet gedaan kan worden. Stel dat awareness ontkend zou worden... wie zou dan degene zijn die de ontkenning doet? En wie is het die zou weten dat je ontkend wordt? Non-duale visie: het kunnen zien dat alles gemaakt is uit jou en weer in jou opgaat, terwijl jij altijd vrij bent van objecten. (jij/jou: puur bewustzijn/awareness). : letterlijk: de kennis die een einde maakt aan alle kennis. Wereldse leven: de schijnbare realiteit; het object-gerichte leven dat we als echt beschouwen. Mind: een benaming voor het proces van de voortdurende, veranderende, gedachten die in ons bewustzijn verschijnen.

6 Een introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.2 de weg naar bevrijding pag.6 Onderzoek naar de locatie van Objecten. Bij dit onderzoek gaat het erom te bepalen waar objecten exact te lokaliseren zijn en waar de ervaring van die objecten plaatsvindt ¹). Hoe wij de wereld ervaren komt feitelijk neer op een transactie tussen een subject en een object. Het subject ben ik. Het object is datgene wat door mij waargenomen wordt. En daarbij lijkt het zo te zijn dat ik hier ben, en het object daar. Het object kan grofstoffelijk zijn (mensen, plaatsen, fysieke objecten), of subtiel (sensaties, emoties, en gedachten). Stel, ik loop door een weiland en zie ineens een boom voor me opdoemen. Gebaseerd op wat mijn ogen me vertellen is de boom tien meter van mij verwijderd. Maar is dat waar? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst het mechanisme van perceptie onder de loep nemen. In dit geval gaat het om een visuele waarneming. Licht wordt weerkaatst door een object en ontvangen wordt door onze ogen, via de retina, waarna vervolgens een gereflecteerd beeld van het waargenomen object in de mind verschijnt. Wat we nu feitelijk zien is niet het schijnbare object, maar een beeld ervan of een idee erover in onze mind. Hiermee komen we bij het volgende onderzoeksaspect, namelijk de mind* zelf. Bestaat er een afstand tussen puur bewustzijn (awareness*) en mij? Of anders gezegd, hoe ver is mijn mind van mij verwijderd? Het logische antwoord is natuurlijk dat er geen afstand is tussen mijn mind en mij. En daarom is er geen scheiding tussen de objectieve wereld en mij, de subjectieve waarnemer ervan. Of nauwkeuriger geformuleerd, er is geen scheiding tussen de objectieve wereld en mij, het pure bewustzijn waarin alle schijnbaar objectieve fenomenen verschijnen. Door de identificatie met ons lichaam lijken we afgescheiden te zijn van de objecten die ons omringen. Maar als je kunt zien dat je lichaam niets meer is dan een object dat in jou (puur bewustzijn) verschijnt, dan heb je de non-duale aard van de realiteit herkent. Je kunt deze onderzoekslijn ook toepassen op de waarnemingen van de overige zintuigen; dat geeft steeds hetzelfde resultaat. Conclusie. Al dat we ervaren van de fysieke wereld is in essentie een ervaring van een verschijning in de mind, zoals ook al onze emoties en gedachten mentale fenomenen zijn. Alles wat we ervaren kan teruggebracht worden tot gedachten, en daarmee tot puur bewustzijn (awareness), daar gedachten niet los van awareness kunnen bestaan. ¹) Het doel van het onderzoek naar de locatie van objecten en andere Vedantische leringen is niet alleen om objecten te doorzien als zijnde niet echt, maar vooral om het subject, puur bewustzijn (awareness) te onthullen. Los van waar objecten nou precies zijn ( daar of in de mind), wordt het Zelf onthuld als zijnde getuige (vrij van ervaren en ervaringen) zodra de aandacht er naar toe geleid wordt. Puur bewustzijn (awareness) wordt verward met objecten totdat de aandacht naar puur bewustzijn (awareness) wordt geleid.

7 Een introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.2 de weg naar bevrijding pag.7 Onderzoek naar het schijnbaar onafhankelijke bestaan van objecten. Dit onderzoek is een verdieping van het onderzoek naar de locatie van objecten. Doel is om vast te stellen of het object dat in de mind weerspiegeld wordt al dan niet een onafhankelijk bestaand object is. Als we bezien hoe onze ervaring van (schijnbaar onafhankelijke) objecten tot stand komt dan valt op dat het identificeren en herkennen van een object altijd gebeurt via onze zintuigen (vorm en kleur worden waargenomen via het gezichtsvermogen; toonhoogte, volume en stilte door het gehoor; hardheid of zachtheid door de tastzin; geuren door de reukzin; smaken door de tastzin). Alle objecten, zowel de grofstoffelijke als de subtiele, zijn alleen te onderscheiden via zintuiglijke waarneming of interpretatie van zintuiglijke informatie. Beide vinden plaats in awareness en hebben geen waarneembaar bestaan buiten awareness. Stap 1 Geen enkele zintuiglijke ervaring toont het bestaan van een onafhankelijke waarnemer aan. Via de zintuiglijke ervaring van wat we als een onafhankelijk object zien ervaar je geen andere waarnemer die onafhankelijk van jou bestaat. Anders gezegd, je observeert niet een ander observeerder, ruikt geen ander ruiker, hoort geen andere luisteraar. Jij bent de enige getuige, de enige waarnemende entiteit waarvan we het bestaan zonder enige twijfel vast kunnen stellen. Stap 2 Geen enkele zintuiglijke ervaring toont het bestaan van een onafhankelijk object aan. Als je goed kijkt naar je eigen directe ervaring* dan valt op dat de waarnemingen van om het eender welk zintuig niet optellen tot het geheel van het object dat jij een onafhankelijk bestaan toedicht. Wat je feitelijk ervaart is niet een onafhankelijk fysiek object, maar slechts een of meerdere specifieke zintuiglijke kwaliteiten (bijvoorbeeld vorm en kleur, waargenomen via het gezichtsvermogen). Ergo: er kan niet aangetoond worden dat de zintuiglijke kwaliteiten die we ervaren van een object komen dat buiten ons bestaat. Stap 3 Geen enkele zintuiglijke ervaring toont het onafhankelijke bestaan van een specifieke sensatie (zintuiglijke kwaliteit) aan. Die kwaliteiten zijn niet ergens daar in de wereld, erop wachtend om ervaren te worden. Als we aan zouden willen tonen dat dit wel het geval is zouden we in staat moeten zijn om die specifieke kwaliteit ook middels een ánder zintuig te ervaren, hetgeen absoluut onmogelijk is (we kunnen een kleur of vorm niet horen, een geluid niet zien, een geur niet voelen, etc.). Bijgevolg zien we: (1) De zintuiglijke kwaliteit en het zintuig dat de sensatie waarneemt zijn in wezen één. (2) De reukzin is de ondergrond van elke specifieke geur. Directe ervaring: dat wat je hier en nu feitelijk kunt waarnemen met een of meerdere van je zintuigen. Voorbeeld: als je je hand op iemands rug legt, wat voel je dan? Je kunt met die aanraking vorm voelen, textuur, kou of warmte, vochtigheid of droogte, maar... geen rug.

8 Een introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.2 de weg naar bevrijding pag.8 Stap 3 (vervolg). DE ZINTUIGLIJKE KWALITEIT EN HET ZINTUIG DAT DE SENSATIE WAARNEEMT ZIJN IN WEZEN ÉÉN. Ruiken, bijvoorbeeld, gebeurt alleen als er een geur geregistreerd wordt in onze mind; anders gezegd: als een specifieke geur in onze mind verschijnt, noemen we die ervaring ruiken. Geur en de reukzin zijn dus wederzijds afhankelijk van elkaar; het ene kan niet zonder het andere bestaan; geen van beide heeft dus een onafhankelijk bestaan. DE REUKZIN IS DE ONDERGROND VAN ELKE SPECIFIEKE GEUR. De reukzin is de ondergrond van elke specifieke geur. Met andere woorden, de reukzin is wat het mogelijk maakt een specifieke geur te ervaren. We kunnen zeggen dat de reukzin niet afhankelijk is van welke geur dan ook, terwijl elke willekeurige geur voor zijn bestaan afhankelijk is van de reukzin. De reukzin wordt ervaren in de verbinding met een grote variëteit aan geuren en is dus voor zijn bestaan niet afhankelijk van een specifieke geur. Stap 4 Geen enkele zintuiglijke ervaring toont het onafhankelijke bestaan aan van een specifiek zintuig (zintuiglijk orgaan). Ook de zintuigen zelf zijn niet ergens daar in de wereld als een soort gereedschapskist, die erop wacht om gebruikt te worden door awareness zodat awareness ervaringen kan hebben. De zintuigen zijn immers een hoedanigheid van awareness zelf en zijn dus niet afgescheiden van awareness. De zintuiglijke instrumenten (neus, oren etc.) waarmee we zintuiglijke informatie verzamelen zijn te vinden in het fysieke lichaam, terwijl de zintuigen zelf (de zintuiglijke organen zoals ruiken, horen etc.) feitelijk functies van de mind zijn. Dus zoals we al eerder constateerden in het onderzoek naar de locatie van objecten alle schijnbaar objectieve zintuiglijke ervaring speelt zich af in de mind. Met andere woorden, alle ervaring is in essentie GEDACHTEN. Stap 5 Geen enkele zintuiglijke (en dus mentale) ervaring toont het onafhankelijke bestaan aan van gedachten. Mind een functie gekenmerkt door de gedachten die er in verschijnen is niets anders dan awareness dat verschijnt in subtiele vorm. Mind is dus afhankelijk van awareness voor zijn bestaan. Conclusie. Alle schijnbaar onafhankelijke objecten worden wel degelijk ervaren (en als gedachten in de mind geregistreerd), doch zijn van niet-blijvende aard. Uiteindelijk zullen ze weerom opgaan in puur bewustzijn (awareness), de substantie waar ze uit ontstonden. De conclusie die we hier kunnen trekken is dat objecten niets anders zijn dan awareness en dus niet buiten awareness kunnen bestaan. Alleen awareness is echt; de essentiële natuur van de realiteit is daarom non-duaal.

9 Een introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.2 de weg naar bevrijding pag.9 De wetenschap van de quantummechanica over het schijnbaar onafhankelijke bestaan van objecten. De natuurwetenschappen (quantummechanica) staven bovenstaande analyse. De quantum fysici alhoewel dualistisch in hun omarming van de materiële natuur van het universum hebben vastgesteld dat materie oplost in steeds kleinere meeteenheden totdat het uiteindelijk uiteenvalt in golven, en tenslotte elke waarneembare vorm verliezen. Bovendien blijkt materie in de vorm van subatomaire deeltjes in werkelijkheid steeds tussen niet-manifeste staat en manifeste staat heen en weer te flitsen. Wat zelfs nog vreemder is, is het feit dat datgene waarvan vastgesteld wordt dat het bestaat, afhankelijk is van de verwachting van degene die het observeert, wat niet alleen de substantie, maar ook de bron van elk waar te nemen object in vraag stelt. Hoe nauwkeuriger we materie onderzoeken, des te ongrijpbaarder en betwistbaarder de schijnbaar materiële natuur ervan wordt. De onmogelijkheid om het bestaan van onafhankelijke objecten te bewijzen doet nog niet alle twijfel over het mogelijke autonome bestaan van objecten verdwijnen. De vraag blijft, Zien we de wereld omdat deze er is? (shrishti-drishti-vada), of Is de wereld er omdat we deze zien? (drishti-shrishti-vada). We hebben gezien dat het onmogelijk is om te bewijzen dat objecten los van onze waarneming bestaan, maar is het te bewijzen dat het feitelijk projecties van awareness zijn? In de volgende paragraaf de objectieve natuur van materie wordt hier verder op ingegaan. De verklarende woordenlijst geeft meer informatie over shrishti-drishti-vada en drishti-shrishti-vada. Srishti: creatie van het universum (het ontvouwen van namen en vormen). Drishti: het zien, waarnemen. Vada: denktrant, aanname. Mind: een benaming voor het proces van de voortdurende, veranderende, gedachten die in ons bewustzijn verschijnen.

10 Een introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.2 de weg naar bevrijding pag.10 De objectieve natuur van materie. Bij het onderzoek naar de locatie van objecten zagen we al dat een object alleen gekend kan worden en dus bestaan als het verschijnt in bewustzijn (awareness). Een object kan alleen als zodanig geïdentificeerd worden door middel van zintuiglijke waarneming. Een essentiële vereiste voor zintuiglijke waarneming is dat er een specifieke kenmerkende eigenschap is die waargenomen kan worden; de intrinsieke natuur van een object is immers dat het een of meer specifieke kenmerken bezit. Als iets geen specifieke kenmerken heeft kan het dus geen object worden genoemd. Kan een object bestaan zonder dat de specifieke kenmerken ervan worden waargenomen? De stelling hier is dat een object kan bestaan, ook al wordt het niet waargenomen; immers, ook al ben jij het object niet gewaar, andere mensen kunnen wel degelijk waarnemen dat het bestaat. Voor een goed begrip van dit onderwerp moeten we weten vanuit welk perspectief we naar dit onderwerp kijken, namelijk dat van het individu, dat zijn of haar eigen realiteit creëert (Jiva Shrishti de creatie van het individu ), of vanuit het grotere geheel (Isvara Shrishti God's creatie ). Jiva Shrishti De subjectieve realiteit van het individu. Elk individu creëert zijn of haar eigen realiteit. Waarnemingsbekwaamheid, emotioneel gedrag en intellectuele vermogens kleuren immers ieders ervaring van de objectieve realiteit. Isvara Shrishti De objectieve realiteit van de goddelijke creatie. Het individu bestaat binnen een groter ervaringsveld, dat voor zijn ontstaan volstrekt niet afhankelijk is van het individu, en dat maar in minieme mate door hem of haar beïnvloed kan worden. Dit objectieve veld van de collectieve ervaring is onpersoonlijk en werkt strikt volgens de logica van natuurwetten (dharma's het geheel van universele fysieke, psychologische en ethische wetten) die zorgen voor de natuurlijke orde. Het is een intelligent georganiseerd en ingenieus vormgegeven universum, ook al lijkt het niet altijd even mooi en compassievol. Er kan dus inderdaad een object bestaan buiten het ervaringsveld van een individu We kunnen bijvoorbeeld zeggen dat de Grand Canyon bestaat, ook al zijn we niet in Arizona om hem waar te nemen. Volgens geldt zelfs dat wanneer een object buiten het collectieve bewustzijn van alle individuen zou bestaan (m.a.w. dat er geen enkel individu is die het waarneemt), dit object zich nog altijd binnen het domein van Isvara, of het macrokosmische bewustzijn zou bevinden. Samenvattend: materie is per definitie een object en vereist daarom het bestaan van een veld waarbinnen zijn specifieke kenmerken gevalideerd kunnen worden en daarmee dus zijn materiële werkelijkheid. Bewustzijn (awareness) is wat er aan de materiële werkelijkheid ten grondslag ligt, de oergrond, dat waarin alle objecten verschijnen en gekend zijn en wat dus bestaat voorafgaand aan welk object ook. En daar elk effect slechts zijn oorzaak in een andere vorm is, kan de essentiële natuur van alle objecten niet anders zijn dan bewustzijn (awareness).

11 Een introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.2 de weg naar bevrijding pag.11 Onderzoek naar bron en substantie van objecten. Voorgaande analyses concludeerden dat objecten verschijnen binnen bewustzijn (awareness) en er ook weer in verdwijnen. Ze zijn bovendien afhankelijk van bewustzijn voor hun bestaan (het is hun oergrond, hun natuur). Objecten hebben geen leven van zichzelf en kunnen zichzelf niet creëren. Als het niet bewezen kan worden dat objecten die verschijnen er ook werkelijk zijn, en deze objecten niet in staat zijn zichzelf te creëren, dan is het enige logische alternatief dat ze gecreëerd worden door awareness of dat het projecties zijn van awareness. Puur bewustzijn (awareness) is feitelijk de enig mogelijke bron, simpelweg omdat een fenomeen als creatie niet kan plaatsvinden. De zieners (rishi's) van weleer wisten al dat energie niet gecreëerd of vernietigd kan worden. Proefondervindelijk onderzoek in de wetenschap heeft dit verwoord in de wet van behoud van energie: elk effect is niets anders dan zijn oorzaak in een andere vorm. En daar elke substantie waar een object van gemaakt is zelf ook een object is dat zichzelf niet kan creëren en waarvan niet bewezen kan worden dat het bestond vóór het pure bewustzijn (awareness) waarmee het werd waargenomen¹) is de enige logische conclusie dat deze substantie waar alle objecten uit gemaakt zijn, niets anders is dan puur bewustzijn (awareness) zelf. Zelfs de meest grofstoffelijke objecten zijn niets anders dan awareness dat verschijnt aan awareness. Met andere woorden, waar we menen dat er sprake is van WAARNEMING is er eigenlijk sprake van PROJECTIE. Net zoals de dromer de schijnbaar echte fenomenen in de droom projecteert in en vanuit zijn of haar mind, projecteert ook Isvara* het gehele universum met alle grofstoffelijke en subtiele aspecten in en vanuit puur bewustzijn (awareness). ¹) Alle objecten verschijnen alleen in een mind die belicht wordt door awareness. Isvara: God. Een term die gebruikt wordt als een personificatie van het geheel aan fysieke, psychologische en ethische wetten dat verantwoordelijk is voor de werking van het manifeste universum besturen.

12 Een introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.2 de weg naar bevrijding pag.12 Alleen kennis kan de onjuiste ideeën over het belang van specifieke (spirituele) ervaringen uitbannen. Als we volledig begrijpen dat we non-duaal bewustzijn zijn, dan verdrijft dit automatisch de onjuiste noties over spirituele ontwikkeling en verlichting, namelijk: Ik hoef niets specifieks te doen om het Zelf te bereiken. Het bestaat immers al voordat de ervaarder verschijnt. Het Zelf (awareness) is simpelweg het licht waarin de ervaarder verschijnt en waardoor hij of zij gekend (beschenen) wordt. Ik hoef niet een bepaalde openbaring te hebben gehad die me verlicht. Het is sowieso niet het schijnbare individu (dat feitelijk niets anders is dan een inert complex bestaande uit subtiele en grofstoffelijke materie) dat verlicht raakt. Via het mechanisme van de mind realiseer ik me simpelweg dat ik Awareness ben, een feit waar ik Awareness aldoor al bewust van was. Ik hoef dus ook geen enkele speciale ervaringsstaat te reproduceren of in stand te houden om verlicht te kunnen zijn. Pogingen om het Zelf (awareness) opnieuw te ervaren zijn zinloos omdat de ervaarder het Zelf allang al ervaart. De realiteit is immers non-duaal; er is slechts één Zelf, het is altijd aanwezig en is alles wat is. Verlichting is... zelfkennis. Pogingen om awareness te ervaren zijn volkomen zinloos daar we puur bewustzijn (awareness) zelf zijn. De natuur van de realiteit is non-duaal, awareness is al wat is. Het is feitelijk het enige dat we ervaren. In tegenstelling tot de gebruikelijke idealisering van verlichting als mystieke staat, is verlichting simpelweg zelfkennis. Het is de onwankelbare zekerheid verkregen door directe waarneming: Ik ben onbegrensd, puur bewustzijn en niet het begrensde individu (lichaam/mind/ zintuigen-complex) dat ik lijk te zijn. Het is het besef dat ik alles ben dat is. Het resultaat van deze kennis is dat de REALITEIT van het ego* niet het BESTAAN permanent ontmaskerd is als zijnde niet echt, waardoor er een einde komt aan het lijden dat voortkomt uit identificatie met een LICHAAM / MIND / ZINTUIGEN-COMPLEX. Een ander resultaat is dat alle bindende angsten en verlangens geneutraliseerd zijn en dat het panische najagen van veiligheid, plezier en deugdzaamheid tot een einde is gekomen. Tenslotte is ook de tweedeling subject/object opgelost in het besef Ik ben alles dat is, met andere woorden, het Zelf is bevrijd van het geloof dat het een individu is. Elke binding aan objecten is vernietigd. Ik sta volkomen zeker in de overtuiging dat niets ook maar iets kan veranderen, kan toevoegen of afdoen aan mijn essentie, mijn natuur. Ego: ego claimt de sensaties, emoties, en kennis die in de mind verschijnen; het heeft zichzelf uitgeroepen tot een onafhankelijke bewuste entiteit (een onafhankelijk individu) en spreekt van ik, mij, mijn. Het claimt een entiteit te zijn die actief is (een doener) en ervaringen heeft, terwijl het eigenlijk niets meer is dan een gedachte die in de mind ervaren wordt.

VERKLARENDE WOORDENLIJST

VERKLARENDE WOORDENLIJST VERKLARENDE WOORDENLIJST Een introductie in vedantisch zelfonderzoek verklaring van veelgebruikte begrippen in Adhyaropa-apavada De kern van zelfonderzoek is het maken van onderscheid tussen wat ECHT is

Nadere informatie

-8- ontsluiering v.d. absolute realiteit

-8- ontsluiering v.d. absolute realiteit -8- ontsluiering v.d. absolute realiteit Introductie in Ved. zelfonderzoek hfdst.8 de ontsluiering v.d. absolute realiteit pag. 107 Sat-Chit-Ananda Atma omschrijft het Zelf ( IK ) als SAT-CHIT- ANANDA

Nadere informatie

Een introductie invedantisch Zelfonderzoek

Een introductie invedantisch Zelfonderzoek Een introductie invedantisch Zelfonderzoek Zelfonderzoek Zelfkennis Zelfrealisatie Informatie uit de klassieke Vedanta traditie (Adi Shankaracharya, Swami Chinmayananda, Swami Dayananda Saraswati, James

Nadere informatie

Een introductie invedantisch Zelfonderzoek

Een introductie invedantisch Zelfonderzoek Een introductie invedantisch Zelfonderzoek Zelfonderzoek Zelfkennis Zelfrealisatie Zelfactualisatie Informatie uit de klassieke Vedanta traditie (Adi Shankaracharya, Swami Chinmayananda, Swami Dayananda

Nadere informatie

-7- de ontsluiering van het zelf

-7- de ontsluiering van het zelf -7- de ontsluiering van het zelf Introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.7 de ontsluiering van het Zelf pag. 97 Introductie De logica van puur bewustzijn Het doel van deze introductie is om de gewoonheid,

Nadere informatie

-3- de mythes rond verlichting

-3- de mythes rond verlichting -3- de mythes rond verlichting Een introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.3 de mythes rond verlichting Inleiding Als het duidelijk is dat het streven naar ultiem geluk het allerbelangrijkste voor

Nadere informatie

-17- bhakti devotie. Introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.17 bhakti devotie pag Sadhana Upasana Yoga

-17- bhakti devotie. Introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.17 bhakti devotie pag Sadhana Upasana Yoga -17- bhakti devotie Introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.17 bhakti devotie pag. 208 Sadhana Upasana Yoga De vele uitdagingen waar we mee geconfronteerd worden in het dagelijkse leven en de invloed

Nadere informatie

Persoonlijkheids-ontwikkeling door Zelfwaarneming

Persoonlijkheids-ontwikkeling door Zelfwaarneming Persoonlijkheids-ontwikkeling door Zelfwaarneming Een beknopte uiteenzetting van de essentie van alle stromingen van wijsheid Drs. Frans Langenkamp, www.selfrealisation.net De uiterlijke wereld van de

Nadere informatie

-11- karma. Introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.11 karma pag De Schijnbare Realiteit

-11- karma. Introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.11 karma pag De Schijnbare Realiteit -11- karma Introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.11 karma pag. 152 De Schijnbare Realiteit De schijnbare realiteit werkt volgens de wet van KARMA, en wordt geregeerd door DHARMA. DHARMA: de fysieke,

Nadere informatie

3 Grenzen & Zintuigen

3 Grenzen & Zintuigen 3 Grenzen & Zintuigen SATIPATTHANA SUTTA En opnieuw, monniken, met betrekking tot wat werkelijk bestaat, verblijft hij overdenkende wat werkelijk bestaat in termen van de zes interne en externe poorten

Nadere informatie

Over Manifestatie. 'Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren' Goethe

Over Manifestatie. 'Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren' Goethe Over Manifestatie Visies die je voor jezelf hebt, zijn een duidelijke voorbode van wat je voor jezelf kunt creëren. Je mag er van uitgaan dat je precies de juiste talenten in huis hebt en dat je precies

Nadere informatie

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie?

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? door Nathan Wennegers Trefwoord: zelfkennis / meditatie 2015 Non2.nl Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit deze uitgave

Nadere informatie

-1- GELUK, vrede & vrijheid

-1- GELUK, vrede & vrijheid -1- GELUK, vrede & vrijheid Een introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.1 geluk, vrede & vrijheid pag.1 26.07.2017 Informatie uit de Klassieke traditie (Swami Dayananda Saraswati en James Swartz).

Nadere informatie

-1- GELUK, vrede & vrijheid

-1- GELUK, vrede & vrijheid -1- GELUK, vrede & vrijheid Introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.1 geluk, vrede & vrijheid pag. 1 Inleiding Uiterlijk lijken de verschillen tussen ons groot, en daarbij zijn we allen verschillend

Nadere informatie

SLOT DIALOOG TUSSEN ŚRĪ VĀSIṢṬHA EN PRINS RĀMA YOGA VĀSIṢṬHA BOEK VI.2 HOOFDSTUK 190

SLOT DIALOOG TUSSEN ŚRĪ VĀSIṢṬHA EN PRINS RĀMA YOGA VĀSIṢṬHA BOEK VI.2 HOOFDSTUK 190 SLOT DIALOOG TUSSEN ŚRĪ VĀSIṢṬHA EN PRINS RĀMA YOGA VĀSIṢṬHA BOEK VI.2 HOOFDSTUK 190 Vertaling: Arie van der Voort Inleiding De hieronder weergegeven dialoog tussen prins Rāma en zijn leraar Sri Vāsiṣṭha

Nadere informatie

Bhakti devotie. De Devotionele Houding

Bhakti devotie. De Devotionele Houding Bhakti devotie Informatie uit de klassieke traditie (Swami Dayananda Saraswati en James Swartz). Samengesteld, bewerkt en vertaald uit het Engels door Jivan Rethmeier. Vedantische kennis is gebaseerd op

Nadere informatie

Liefde, Oneindigheid en Bewustzijn

Liefde, Oneindigheid en Bewustzijn Liefde, Oneindigheid en Bewustzijn De ruimte waar je gedachten in verschijnen is dezelfde ruimte als de ruimte waar het universum in verschijnt. Oneindigheid en ruimte Laten we eerst eens kijken naar wat

Nadere informatie

Uit een inleiding en gesprek te Gouda 14 mei 2008 -

Uit een inleiding en gesprek te Gouda 14 mei 2008 - Jaargang 9 nr. 10 ( 3 juni 2008) Non-dualiteit van de ervaring Uit een inleiding en gesprek te Gouda 14 mei 2008 - Ja, we hebben het hier steeds over het herkennen van non-dualiteit. Het is duidelijk:

Nadere informatie

Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding. G.J.E. Rutten

Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding. G.J.E. Rutten 1 Over Plantinga s argument voor de existentie van een noodzakelijk bestaand individueel ding G.J.E. Rutten Introductie In dit artikel wil ik het argument van de Amerikaanse filosoof Alvin Plantinga voor

Nadere informatie

INFORMATIE LIFELONG OVER PERSPECTIEVEN +31 (0) 638 279 772. lee@lifelong.eu

INFORMATIE LIFELONG OVER PERSPECTIEVEN +31 (0) 638 279 772. lee@lifelong.eu LIFELONG INFORMATIE Wil je meer uit je werk- en privé-relaties halen? Wil je jezelf en anderen beter begrijpen en misverstanden voorkomen? Dan is het essentieel om je perspectief op de werkelijkheid te

Nadere informatie

Creëer (meer) tijd voor seks en andere zaken

Creëer (meer) tijd voor seks en andere zaken Creëer (meer) tijd voor seks en andere zaken - time-management in 7 stappen volgens de kwantumfysica - Ik geloof niet in time-management. Tijdens mijn jarenlange ervaring als werkplektrainer heb ik talloze

Nadere informatie

GELUK, vrede & vrijheid

GELUK, vrede & vrijheid GELUK, vrede & vrijheid Informatie uit de Klassieke traditie (Swami Dayananda Saraswati en James Swartz; Ted Schmidt). Samengesteld, bewerkt en vertaald uit het Engels door Jivan Rethmeier. Vedantische

Nadere informatie

Het absolute perspectief

Het absolute perspectief 1 2 HET ABSOLUTE PERSPECTIEF Van verkramping naar vrijheid PETER GORDIJN 3 2018 Uitgeverij Samsara, Amsterdam 2018 omslagillustratie Greg Rakozy Redactie Justus Kramer Schippers Vormgeving omslag, binnenwerk

Nadere informatie

Draaien naar de bron

Draaien naar de bron Draaien naar de bron Eerste druk: 2018 Copyright: 2018 Nicky Verbeek ISBN: 978-90-828322-0-4 Auteur: Nicky Verbeek Vormgeving: Wout van Klooster Fotografie: Wout van Klooster Uitgever: Nicky Verbeek (Muhja

Nadere informatie

Bezoeker: Het is een dagelijkse ervaring dat de wereld plotseling verschijnt als we wakker worden. Waar komt die vandaan?

Bezoeker: Het is een dagelijkse ervaring dat de wereld plotseling verschijnt als we wakker worden. Waar komt die vandaan? 1 Het gevoel Ik ben (7 mei 1970) Bezoeker: Het is een dagelijkse ervaring dat de wereld plotseling verschijnt als we wakker worden. Waar komt die vandaan? Shri Nisargadatta Maharaj: Voordat er iets verschijnt,

Nadere informatie

1. Film Ups en downs die zich afspelen in je leven van alledag.

1. Film Ups en downs die zich afspelen in je leven van alledag. 1. Film Ups en downs die zich afspelen in je leven van alledag. 2. Wit Licht = zuiver bewustzijn Witte Licht van Het Zelf. Dit witte licht gaat door de film de beelden op het scherm projecteren waardoor

Nadere informatie

Niet-feitelijke waarheden (2)

Niet-feitelijke waarheden (2) Niet-feitelijke waarheden (2) Emanuel Rutten Wat is waarheid? Er zijn weinig wijsgerige vragen die vaker zijn gesteld dan deze. In wat volgt ga ik er niet rechtstreeks op in. In plaats daarvan wil ik een

Nadere informatie

VERKLARENDE WOORDENLIJST

VERKLARENDE WOORDENLIJST VERKLARENDE WOORDENLIJST Introductie in Vedantisch zelfonderzoek verklarende woordenlijst Verklaring van veelgebruikte begrippen Informatie uit de klassieke traditie (Swami Dayananda Saraswati en James

Nadere informatie

e-chrya visie door reflectie Workshop 25 mei 2014 De Wet van Een

e-chrya visie door reflectie Workshop 25 mei 2014 De Wet van Een visie door reflectie Workshop 25 mei 2014 De workshops van e-chrya zijn bedoeld om te verbreden, te ontwikkelen en te ontdekken. Als groep, als netwerk, komen we bij elkaar om elkaar te leren kennen en

Nadere informatie

Spinoza s Visie. Dag 3. Hoe verhoudt de mens zich tot de Natuur?

Spinoza s Visie. Dag 3. Hoe verhoudt de mens zich tot de Natuur? Spinoza s Visie Dag 3 Hoe verhoudt de mens zich tot de Natuur? Module 3 Herhaling Belangrijke lessen dag 1 en 2 Kennis is de bron van ons geluk. Kennis van het hoogst denkbare geeft het grootst mogelijke

Nadere informatie

Eindexamen vwo filosofie II

Eindexamen vwo filosofie II Opgave 2 Leven vanuit vrije wil 7 maximumscore 3 een weergave van een overeenkomst tussen de Avatar-training en Sartre wat betreft de opvatting over vrijheid als zelfverwerkelijking: beiden lijken uit

Nadere informatie

Kijken met de ogen van co-existentie

Kijken met de ogen van co-existentie Kijken met de ogen van co-existentie Misschien heb je op een hete dag wel eens de bloemen in je tuin water gegeven. Jouw aandacht en het extra water zijn van wezenlijk belang voor de groei van de bloemen.

Nadere informatie

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping)

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Geluk is een gevoel! Jij bent de enige persoon op de wereld die jou gelukkig kan maken! Het is erg belangrijk dat je alle

Nadere informatie

liefde Liefde is niet een gevoel

liefde Liefde is niet een gevoel liefde Informatie uit de klassieke traditie (Swami Dayananda Saraswati en James Swartz). Samengesteld, bewerkt en vertaald uit het Engels door Jivan Rethmeier. Vedantische kennis is gebaseerd op de ca.

Nadere informatie

Wat is realiteit? (interactie: vraagstelling wie er niet gelooft en wie wel)

Wat is realiteit? (interactie: vraagstelling wie er niet gelooft en wie wel) Wat is realiteit? De realiteit is de wereld waarin we verblijven met alles wat er is. Deze realiteit is perfect. Iedere mogelijkheid die we als mens hebben wordt door de realiteit bepaald. Is het er, dan

Nadere informatie

Het ontstaan van Breathfulness

Het ontstaan van Breathfulness Het ontstaan van Breathfulness Het is een intensieve reis om deze nieuwe weg in te slaan, alles mag er zijn om de weg van Breathfulness te realiseren: een weg naar een verruimd leven. Een weg om de harmonie

Nadere informatie

Universiteit van het leven

Universiteit van het leven Universiteit van het leven Eerste druk, april 2012 2012 Lucien M. Verkooijen Corrector: Elly van de Vlugt Fotografie: Fred van Welie Coverbeeld: schilderij De Parel, olieverf op paneel, door Lia Vonk isbn:

Nadere informatie

Stap 6: Wat is de kernovertuiging?

Stap 6: Wat is de kernovertuiging? E-Learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 7/9 Stap 6: Wat is de kernovertuiging? De relevante vraag is hier: wat is het ergste wat er kan gebeuren als hij zijn controledrang loslaat?

Nadere informatie

En wees vooral heel oprecht en eerlijk: dit is puur voor jezelf, niemand anders leest dit. Wat denk je dus écht?

En wees vooral heel oprecht en eerlijk: dit is puur voor jezelf, niemand anders leest dit. Wat denk je dus écht? Module 2 Volgende hoofdstukken uit het boek Dit ben je écht! staan hiermee in verbinding: - Deel II, de 40 sleutels! Sleutel 1, blz. 21: Je bént bewustzijn! (Lees de opdracht reeds in het begin van de

Nadere informatie

& Mindfulness. Non-dualiteit. Alexander Zöllner - artoflife.nu

& Mindfulness. Non-dualiteit. Alexander Zöllner - artoflife.nu & Mindfulness Non-dualiteit Alexander Zöllner - artoflife.nu Inhoud Mindfulness 4 Vipassana meditatie 4 Geluk 5 Paradox 5 Non-duaal Bewustzijn 6 Non-duale Spiritualiteit 6 Kwantumfysica 8 Mededogen 8 Integratie

Nadere informatie

The Heart of Life*Coach

The Heart of Life*Coach De Heart of Life*Coach is een holistische coach die werkt vanuit de eenheid van het Hart. Vanuit eenheidsbewustzijn kan gewerkt worden op verschillende niveau s zodat aangesloten kan worden op de behoefte

Nadere informatie

Toelichting bij de Korte Verhandeling van Spinoza Nummer 1

Toelichting bij de Korte Verhandeling van Spinoza Nummer 1 Toelichting bij de Korte Verhandeling van Spinoza Nummer 1 Deel 1, Hoofdstuk 1 - Dat er iets buiten ons bestaat. Rikus Koops 8 juni 2012 Versie 1.1 In de inleidende toelichting nummer 0 heb ik gesproken

Nadere informatie

mensen en verschijnselen projecteren is dat ze inherent bestaan, dat ze uit zich zelf bestaan zonder afhankelijk te zijn van oorzaken en omstandighede

mensen en verschijnselen projecteren is dat ze inherent bestaan, dat ze uit zich zelf bestaan zonder afhankelijk te zijn van oorzaken en omstandighede De Leegte De wijsheid van "de leegte" is een bijzonder belangrijk en interessant complex onderwerp in het boeddhisme. Deze wijsheid is eigenlijk nauwelijks onder worden te brengen, en is meer een filosofische

Nadere informatie

Tekstboek Module 1. Bewustwording

Tekstboek Module 1. Bewustwording Tekstboek Module 1. Bewustwording Dag 1. Doe Het Zelf Werkelijkheid. Daar gaan we! Vandaag start je met dag 1 van module 1: bewustwording. Deze module vormt het fundament van de cursus. Je ontdekt tijdens

Nadere informatie

en doe dit steeds maar weer opnieuw, elke keer als je opmerkt dat je aandacht afdwaalt van je ademhaling 1min

en doe dit steeds maar weer opnieuw, elke keer als je opmerkt dat je aandacht afdwaalt van je ademhaling 1min Zitmeditatie 45min Je begint nu enige tijd te zitten in milde en open aandacht 5 Je oefent in wakkerheid, in aanwezig zijn, zonder iets te moeten 4 Je oefent in niet-doen 4 Neem als het kan een vaste plek

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2010 - II

Eindexamen filosofie vwo 2010 - II Opgave 2 Religie in een wetenschappelijk universum 6 maximumscore 4 twee redenen om gevoel niet te volgen met betrekking tot ethiek voor Kant: a) rationaliteit van de categorische imperatief en b) afzien

Nadere informatie

Het Beeld van Onszelf

Het Beeld van Onszelf Het Beeld van Onszelf Onze natuurlijke staat van zijn is bewust-zijn, een bewustzijn dat niet van iets is, maar een allesomvattende staat van zuiver ervaren. Binnen dit bewustzijn is onze geest evenwichtig,

Nadere informatie

Werking van de Geest Deel 1

Werking van de Geest Deel 1 Werking van de Geest Deel 1 Volgens Boeddha betekent 'geest' het gehele spectrum van onze innerlijke ervaringen zoals onze gedachten, gevoelens, emoties, neigingen, persoonlijkheidskenmerken (ego), onbewuste,

Nadere informatie

-10- vasanas & hoe ervaringen ontstaan

-10- vasanas & hoe ervaringen ontstaan -10- vasanas & hoe ervaringen ontstaan Intro in Ved. zelfonderzoek hfdst.10 Vasanas & hoe Ervaringen ontstaan pag. 128 De Schijnbare Realiteit Het ontstaan van ervaringen. Werd in het vorige hoofdstuk

Nadere informatie

5 senses strategy BTC guide to more focus

5 senses strategy BTC guide to more focus 5 senses strategy BTC guide to more focus Veel professionals maken de fout geen onderscheid te maken in fysieke rust en mentale rust. Ze nemen vooral rust door even te stoppen met hun acties. Maar als

Nadere informatie

GELUK(T)! Editha Gerdingh

GELUK(T)! Editha Gerdingh GELUK(T)! GELUK(T)! Editha Gerdingh Auteur: Editha Gerdingh (Cover-)ontwerp: Editha Gerdingh Fotografie: Jay Mantri, Jonny Lindner, Nico Wall, Ryan McGuire ISBN: 9789463672580 www.lonked.com INHOUD INLEIDING

Nadere informatie

Odd Fellows. Milica Marinkov 9 maart 2017

Odd Fellows. Milica Marinkov 9 maart 2017 Odd Fellows Milica Marinkov 9 maart 2017 De drie schakels Geven van vriendschap. Het bewijzen van (naasten) liefde. Zoeken naar waarheid in het leven. Drie vragen van je ziel Wie ben ik, wie ben ik echt?

Nadere informatie

De terugkeer naar het ware zelf! Leven en werken vanuit innerlijke kracht en verantwoordelijkheid!

De terugkeer naar het ware zelf! Leven en werken vanuit innerlijke kracht en verantwoordelijkheid! De terugkeer naar het ware zelf! Leven en werken vanuit innerlijke kracht en verantwoordelijkheid! Door: Nathalie van Spall De onzichtbare werkelijkheid wacht om door onze geest binnengelaten te worden.

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Opgave 3 Hoe is het om een vleermuis te zijn?

Vraag Antwoord Scores. Opgave 3 Hoe is het om een vleermuis te zijn? Opgave 3 Hoe is het om een vleermuis te zijn? 11 maximumscore 2 een uitleg met een citaat uit tekst 7 dat Nagels probleem van de vleermuizen een epistemologisch probleem van andere geesten is: we weten

Nadere informatie

Zo hebben de eerste zondagen na het kerstfeest nog de feestelijke witte kleur.

Zo hebben de eerste zondagen na het kerstfeest nog de feestelijke witte kleur. Zondag 10 januari 2016 Verschijnt God ook bij ons? Lezing: Lucas 3 : 1-3, 10-22 Officieel heet deze zondag de 1 e zondag na Epifanie. Vorig week hebben we de epifanie de verschijning van Jezus in onze

Nadere informatie

naar: Jed McKenna, Jed McKenna s theorie van alles, Samsara, 2014

naar: Jed McKenna, Jed McKenna s theorie van alles, Samsara, 2014 Opgave 2 Spiritueel scepticisme tekst 6 Jed McKenna is de schrijver van verschillende boeken over spiritualiteit. In zijn boeken speelt hij de hoofdrol als leraar van een leefgemeenschap. McKenna is spiritueel

Nadere informatie

UNIDE GECERTIFICEERDE BIJSCHOLINGEN. Yoga en Adem. Zondag 22 februari 2009 Waarnemen gewaar-worden gewaar-zijn

UNIDE GECERTIFICEERDE BIJSCHOLINGEN. Yoga en Adem. Zondag 22 februari 2009 Waarnemen gewaar-worden gewaar-zijn UNIDE GECERTIFICEERDE BIJSCHOLINGEN Yoga en Adem Zondag 22 februari 2009 Waarnemen gewaar-worden gewaar-zijn Zondag 22 maart 2009 De kunst van leven en sterven Unide Vereniging ter bevordering van Universeel

Nadere informatie

De Essentie van Verlichting: Vedanta, de Wetenschap van Bewustzijn

De Essentie van Verlichting: Vedanta, de Wetenschap van Bewustzijn De Essentie van Verlichting: Vedanta, de Wetenschap van Bewustzijn Wat wil ik? Motivaties Stel je jezelf voor in de lente in een bergvallei met veel prachtige bloeiende bloemen. Pluk één bloem van elke

Nadere informatie

(NEALE) Maar ik heb zoveel mensen pijn gedaan, in de steek gelaten...

(NEALE) Maar ik heb zoveel mensen pijn gedaan, in de steek gelaten... 3-15 Er is niets mis mee om te doen waar je zin in hebt... (NEALE) Maar ik heb zoveel mensen pijn gedaan, in de steek gelaten... De vraag is alleen waar je het meeste zin in hebt. Het lijkt er nu op dat

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Opgave 3 De (on)werkelijkheid in Goodbye, Lenin!

Vraag Antwoord Scores. Opgave 3 De (on)werkelijkheid in Goodbye, Lenin! Opgave 3 De (on)werkelijkheid in Goodbye, Lenin! 12 maximumscore 2 een uitleg dat volgens Hume het uniformiteitsprincipe filosofisch niet te verantwoorden is: omdat het uniformiteitsprincipe niet is te

Nadere informatie

Module 7. Oefening 22

Module 7. Oefening 22 Module 7 Volgende sleutels uit deel II van het boek Dit ben je écht! staan hiermee in verbinding: Sleutel 9: Jij bent machtig. Blz. 64 Sleutel 10: Je bent hier en nu aanwezig Blz. 68 Sleutel 11, B: Wat

Nadere informatie

filosofie havo 2018-II

filosofie havo 2018-II Opgave 3 Verslavingen 17 maximumscore 1 Een goed antwoord bevat een uitleg dat het voorbeeld van de Anonieme Alcoholisten om het zelfbeeld te veranderen, past bij de interpretatietheorie: vaak herhalen

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk door een scholier 1997 woorden 8 april 2001 5,1 112 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1) Geef een korte omschrijving wat het boeddhisme volgens jou voor

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

Welkom bij de training LEF!

Welkom bij de training LEF! Welkom bij de training LEF! Gedicht.: Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn. Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn. Het is ons licht, niet onze duisternis, waar wij het aller

Nadere informatie

De Werking van een Ei

De Werking van een Ei Van Henk Beerepoot aan Zebulon Heeft U ooit goed nagedacht over een vogelei? Het grapje van velen wat er het eerst was de kip of het ei toont aan dat men zich nog niet geheel bij zijn naïviteit heeft neergelegd...

Nadere informatie

TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN

TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN INHOUD De training is gebaseerd op 7 hoofdonderwerpen. De 7 sleutels tot positieve verandering: 1. Bevorder je positieve emoties 2. Denk positiever 3. Waardeer

Nadere informatie

VOLG JE EN VERTROUW EROP DAT HET KLOPT! 2018 Esther van Krieken, Ik hou van mij

VOLG JE EN VERTROUW EROP DAT HET KLOPT! 2018 Esther van Krieken, Ik hou van mij VOLG JE EN VERTROUW EROP DAT HET KLOPT! 2018 Esther van Krieken, Ik hou van mij LEEF JE DROOM Beste uitblinker, Gefeliciteerd! Jij hebt de stap gezet naar een leven, waarin je vrij gaat zijn van belemmeringen

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN DE ROTS

HET VERHAAL VAN DE ROTS HET VERHAAL VAN DE ROTS Hoofdstuk uit Vasistha s Yoga van Swami Venkatesananda Vertaling: Marjolein van den Houten, maart 2014 VASISTHA vervolgde: [VI.1:46] Er is nog een andere parabel, Rama, om dit verder

Nadere informatie

De Geluksmatrix. Til elk probleem, alles wat jij als een beperking ervaart, naar een ander plan en wees verrast over het resultaat!

De Geluksmatrix. Til elk probleem, alles wat jij als een beperking ervaart, naar een ander plan en wees verrast over het resultaat! De Geluksmatrix Til elk probleem, alles wat jij als een beperking ervaart, naar een ander plan en wees verrast over het resultaat! De Geluksmatrix helpt je om met moeilijke situaties en problemen in je

Nadere informatie

Alexander Zöllner: "Ego wil overal zijn behalve in het nu omdat het in nu niet kan bestaan."

Alexander Zöllner: Ego wil overal zijn behalve in het nu omdat het in nu niet kan bestaan. Alexander Zöllner: "Ego wil overal zijn behalve in het nu omdat het in nu niet kan bestaan." Aan boeken en cursussen voor coaches is geen gebrek. Toch vult Alexander Zöllner met zijn opleidingen en nu

Nadere informatie

-5- het proces van zelfonderzoek

-5- het proces van zelfonderzoek -5- het proces van zelfonderzoek Een introductie in Vedantisch zelfonderzoek hfdst.5 het proces van zelfkennis Informatie uit de klassieke traditie (Swami Dayananda Saraswati en James Swartz). Samengesteld,

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

Nu Leven Wij Hier Zonder Zin of Zinloos? Overwegingen die wijzen naar het pad naar Verlichting

Nu Leven Wij Hier Zonder Zin of Zinloos? Overwegingen die wijzen naar het pad naar Verlichting Nu Leven Wij Hier Zonder Zin of Zinloos? Overwegingen die wijzen naar het pad naar Verlichting 1 2014 Johan de Jong/Onbestempeld.nl Illustraties: Kitty van Dijk 2 Inhoud Inleiding Leeswijzer 1. Nu 2. Leven

Nadere informatie

Dit systeem is jouw onderbewustzijn

Dit systeem is jouw onderbewustzijn Besturingssysteem op de achtergrond Dagelijks open je het bureaublad op je pc of tabloid. Je start je mail en internet en ondertussen open je een game. Je mag er dagelijks op vertrouwen dat je pc doet

Nadere informatie

Wetenschap en religie

Wetenschap en religie Wetenschap en religie Goedemorgen vrienden, Gisteren hebben wij gezegd dat de meeste problemen waar we in de wereld mee geconfronteerd worden, teruggevoerd kunnen worden tot de eenzijdige ontwikkeling

Nadere informatie

-9- creatie & manifestatie

-9- creatie & manifestatie -9- creatie & manifestatie Introductie in Ved. zelfonderzoek hfdst.9 creatie & manifestatie pag. 115 De Schijnbare Realiteit Waarom is gefocust blijven op het Zelf zo moeilijk voor ons? Het Zelf is het

Nadere informatie

5 tips om te ontspannen

5 tips om te ontspannen 5 tips om te ontspannen Yin in Yang Sommige foto s zijn gevonden op internet. Meen je rechten te hebben op een daarvan neem dan contact op met Yin in Yang. Het belang van ontspannen Ontspannen is een van

Nadere informatie

Jouw Creatiedagboek! Noteer een maand lang al jouw verlangens, je acties en de synchrone gebeurtenissen en houd je resultaten bij.

Jouw Creatiedagboek! Noteer een maand lang al jouw verlangens, je acties en de synchrone gebeurtenissen en houd je resultaten bij. Alsjeblieft Jouw Creatiedagboek! Noteer een maand lang al jouw verlangens, je acties en de synchrone gebeurtenissen en houd je resultaten bij. Voor je ligt jouw eigen Creatiedagboek. Bij iedere dag geef

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

Autonoom als vak De zelf

Autonoom als vak De zelf Aangezien ik de indruk heb gekregen dat er een opkomst is van een nieuw vakgebied dat nog niet zodanig als vak bestempelt wordt, wil ik proberen dit vak te expliceren, om het vervolgens te kunnen betitelen

Nadere informatie

Sparkle Paradise. Co-Creatie Cirkel Introductiefolder

Sparkle Paradise. Co-Creatie Cirkel Introductiefolder Sparkle Paradise Co-Creatie Cirkel Introductiefolder Denken als Eén Al-Wat-Is is Eén en de Ene is Al-Wat-Is. Bashar Wanneer mensen als één gaan denken, maken we gebruik van de grootste kracht die bestaat

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Opgave 2 Spiritueel scepticisme 6 maximumscore 4 een uitleg dat McKenna in tekst 6 vanuit epistemologisch perspectief over solipsisme spreekt: hij stelt dat de kennisclaim over het bestaan van andere mensen

Nadere informatie

Grijp niet naar de rivier, je kunt haar niet pakken

Grijp niet naar de rivier, je kunt haar niet pakken Rust in Zijn Zijn is het Hart van alle verschijnselen in binnen- en buitenwereld. Rust in de oneindige, roerloze presentie daarvan. Laat alles verschijnen zoals het wil en weer oplossen in Zijn. Jij hoeft

Nadere informatie

GELOOF WAT IS HET EN HOE WERKT HET?!

GELOOF WAT IS HET EN HOE WERKT HET?! Themadag Zout en Licht Hilversum Maart 2017 GELOOF WAT IS HET EN HOE WERKT HET?! Doel van dit onderwerp: Leren wat geloof volgens de bijbel is; waarom geloof en werken (handelen) samengaan. Wat verkeerd

Nadere informatie

Honderd Vragen over Verslaving door Nathan Wennegers

Honderd Vragen over Verslaving door Nathan Wennegers Honderd Vragen over Verslaving door Nathan Wennegers 1) Waarom ik? Antwoord: Precies, het gaat juist over je ik, niet waar? Want wil een normaal intelligent mens verslaafd zijn? 2) Hoe bedoel je precies?

Nadere informatie

Spinoza s Visie. Dag 2. Over God en de Natuur

Spinoza s Visie. Dag 2. Over God en de Natuur Spinoza s Visie Dag 2 Over God en de Natuur Module 2 Herhaling dag 1 Over geluk, kennis en God Belangrijke lessen Streven naar eer, rijkdom en lust brengt niet het gewenste geluk. Denken, het opdoen van

Nadere informatie

Samenvatting. Mensen creëren hun eigen, soms illusionaire, visie over henzelf en de wereld

Samenvatting. Mensen creëren hun eigen, soms illusionaire, visie over henzelf en de wereld Samenvatting Mensen creëren hun eigen, soms illusionaire, visie over henzelf en de wereld om hen heen. Zo hebben vele mensen een natuurlijke neiging om zichzelf als bijzonder positief te beschouwen (bijv,

Nadere informatie

filosofie vwo 2016-II

filosofie vwo 2016-II Opgave 2 Theoriegeladenheid van de waarneming 5 maximumscore 3 Een goed antwoord bevat een uitleg met de afbeelding van het eend-konijn van: Kuhns Aristoteles-ervaring: plotselinge perspectiefverandering

Nadere informatie

Transformationeel ondernemen

Transformationeel ondernemen Transformationeel ondernemen Dit rapport maakt deel uit van de Denkonomie- serie, met o.a. uitgaven als: Transformationeel - ZIJN ondernemen wat je wilt worden - Het nieuwe verkopen - Wetenschap en spiritualiteit

Nadere informatie

7. Als je klaar bent met kauwen slik je de rozijn door. Merk het verlangen op om de rozijn door te slikken. Welke bewegingen maakt je mond?

7. Als je klaar bent met kauwen slik je de rozijn door. Merk het verlangen op om de rozijn door te slikken. Welke bewegingen maakt je mond? DE BEGINNERSGEEST OEFENING Heart Body & Mind WWW.PUREHBM.COM Tijd voor een eerste oefening! Deze oefening helpt je je aandacht in het hier en nu te brengen door al je zintuigen en bewuste aandacht te gebruiken.

Nadere informatie

Boekbespreking Willie Oudejans

Boekbespreking Willie Oudejans Boekbespreking Willie Oudejans Non-dualiteit de grondeloze openheid door Douwe Tiemersma Uitgeverij Advaita Centrum - www.advaitacentrum.nl ISBN 978 90 77194 06 5 206 blz., geb., 26,00 Douwe Tiemersma

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 15

Bhagavad Gita Hoofdstuk 15 Bhagavad Gita Hoofdstuk 15 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 15 De Allerhoogste Persoon bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld

Nadere informatie

Heling in de nieuwe tijd

Heling in de nieuwe tijd Heling in de nieuwe tijd Op zoek naar jouw ware zelf Zoals we hier bij elkaar zijn, zijn we allemaal lichtwezens. We zijn in ons diepste wezen allemaal al heel. Door het proces van de dualiteit wat we

Nadere informatie

Voor Noa Mali Zulueta Acea

Voor Noa Mali Zulueta Acea Voor Noa Mali Zulueta Acea Lichtflits Momenten van inzicht Lichtflits Momenten van inzicht Anniek Oosting Schrijfster: Anniek Oosting Coverontwerp: Anniek Oosting ISBN:9789402123234 Lichtflits/Anniek Oosting/2014

Nadere informatie

Inhoud. Wenken voor een evenwichtig leven 7. Over Epictetus 69. Nawoord De filosofie van de stoa 73. Bibliografische notitie 83 [5]

Inhoud. Wenken voor een evenwichtig leven 7. Over Epictetus 69. Nawoord De filosofie van de stoa 73. Bibliografische notitie 83 [5] Inhoud Wenken voor een evenwichtig leven 7 Over Epictetus 69 Nawoord De filosofie van de stoa 73 Bibliografische notitie 83 [5] 1 Al wat bestaat is in twee categorieën te verdelen: de ene valt binnen ons

Nadere informatie

ENERGIE LATEN STROMEN NAAR DE DINGEN DIE ER WERKELIJK TOE DOEN

ENERGIE LATEN STROMEN NAAR DE DINGEN DIE ER WERKELIJK TOE DOEN ENERGIE LATEN STROMEN NAAR DE DINGEN DIE ER WERKELIJK TOE DOEN IK WIL MENSEN IN BEWEGING BRENGEN HANNEKE MOUW Ik stel me graag aan je voor Ik ben geboren in 1970. Ik vind vertrouwen, authenticiteit en

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding en leeswijzer 2. Energie Psychologie 3. Gedachten jouw jouw 4. Verantwoordelijkheid

Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding en leeswijzer 2. Energie Psychologie 3. Gedachten jouw jouw 4. Verantwoordelijkheid Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Inleiding en leeswijzer 3 2. Energie Psychologie 7 3. Gedachten 10 Het zijn jouw gedachten die jouw wereld creëren 11 4. Verantwoordelijkheid 13 5. Persoonlijk Plan, jouw blauwdruk

Nadere informatie

DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE

DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE ~~ ~ DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE DOOR Dr. G. S. ARUNDALE * Uitgave van de Theosofische Vereniging. Nederlandse Afdeling Amsteldijk 76. Amsterdam Z DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE In de Theosofische Vereniging

Nadere informatie

Leven in het licht. Anandajay

Leven in het licht. Anandajay Leven in het licht Ter ondersteuning van je diepe verlangen om het leven in zijn echtheid te ervaren vanaf de diepste diepte tot in de opperste oppervlakte, vanaf je bezielde essentie tot in je fysieke

Nadere informatie