Voorbereiding reis. Denk bij de voorbereiding van uw reis aan de volgende zaken:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorbereiding reis. Denk bij de voorbereiding van uw reis aan de volgende zaken:"

Transcriptie

1 Voorbereiding reis Denk bij de voorbereiding van uw reis aan de volgende zaken: Sluit een goede reisverzekering af die ook repatriëring dekt. Breng een bezoek aan de tandarts. Neem een reservebril, extra contactlenzen of een brilrecept mee. Neem een geneesmiddelenpaspoort mee, met informatie over uw gezondheid, medicijnen (insuline, corticosteroïden, etc.) en bekende overgevoeligheid. Neem een brief mee van uw behandelend arts waarin uw ziekte(n) en medicijngebruik in het Engels worden toelicht. Neem voldoende medicijnen mee en verdeel ze over verschillende bagagestukken (zie ook: reisapotheek). Kijk of voor deze reis vaccinaties en/of malariaprofylaxe wordt geadviseerd. Controleer of uw vaccinaties nog werkzaam zijn. Maak zo nodig tijdig een afspraak met een deskundig vaccinatiecentrum. Reisapotheek Het is aan te raden op reis een reisapotheek mee te nemen. Een basisreisapotheek bevat: Voldoende van uw eigen medicatie. Voldoende orale anticonceptiepil. Condooms. Paracetamol tegen koorts of bij pijn (neem bij reizen naar warme landen liever geen zetpillen mee). Loperamide bij hinderlijke diarree zonder koorts of bloed (niet voor jonge kinderen). ORS om uitdroging te voorkomen (vooral bij kinderen, ouderen en zwangeren). Voldoende van de voorgeschreven antimalariamiddelen. Insectenwerend middel met DEET. Middel tegen jeuk van insectenbeten. Zonnebrandcrème met een hoge factor. Een verbandset (zie hiervoor de aanbevelingen van het Oranje Kruis). Afhankelijk van de aard van de reis kunt u de basisreisapotheek aanvullen met: Neusdruppels (xylometazoline). Middel tegen reisziekte. Middel tegen huid- en voetschimmel. Antiseptische zalf. Middel om water te ontsmetten. Elektrische koortsthermometer. Tekenpincet.

2 Eventuele aanvullingen op advies en recept van een arts: Malariamiddelen. Antibiotica voor zelfbehandeling. Middel tegen hoogteziekte. Voorkom voedselinfectie Besmet voedsel ziet er meestal normaal uit. Het kan goed ruiken en lekker smaken. U kunt door voedsel en drinkwater overgebrachte ziekten, zoals reizigersdiarree, hepatitis A, buiktyfus, cholera, dysenterie, polio en paratyfus, in belangrijke mate voorkomen met een goede hygiëne. De belangrijkste regels: Was uw handen ná gebruik van toilet, vóór u gaat koken en vóór u gaat eten. Drink mineraalwater, thee, en vruchtensap. Géén kraanwater. Maak ijsblokjes alleen van gekookt water. Eet geen onverpakt ijs dat langs de weg wordt verkocht. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel is meestal goed. Was groenten en fruit in schoon water. Bent u er niet zeker van of het water schoon is, was ze dan in gekookt water. Fruit kunt u beter zelf schillen. Breng uw eten snel aan de kook (100 C) en laat het een kwartier doorkoken. Eet geen rauw (tartaar) of halfrauw vlees of rauwe schelpdieren. Kook losse melk altijd voor gebruik. Kook op warme dagen ook flessenmelk uit een aangebroken fles. Bescherm uw voedsel tegen vliegen. Bewaar etensresten in de koelkast, niet in een koeltas. Gesteriliseerde producten (in blik, pot of foliepak) die niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking houdbaar. Vacuüm verpakt vlees of vleeswaar zijn niet houdbaar. Hebt u buikpijn en/of diarree, blijf dan buiten de keuken. Was uw handen vaak en goed, zeker na gebruik van het toilet. Was keukengerei en vaatwerk af in heet sop en spoel het af in zuiver water. Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze vlug, liefst in de zon. In het algemeen geldt: Hygiëne vermindert de kans dat het voedsel wordt besmet met ziekteverwekkers. Koelen vermindert de kans op vermenigvuldiging van bacteriën. Verhitten doodt de meeste ziekteverwekkers.

3 Bescherm u tegen muggenbeten Muggen die malaria en Japanse encefalitis overbrengen steken tussen zonsondergang en zonsopgang. Muggen die dengue, gele koorts en chikungunya overbrengen steken overdag. Dit betekent dat u zich in landen waar beide ziektes voorkomen 24 uur per dag moet beschermen. Bescherming Draag bedekkende kleding (lange mouwen, lange broek, sokken, schoenen). Bescherm onbedekte lichaamsdelen (gezicht, handen, enkels) met insectenwerende middelen. Middelen met diethyltoluamide (DEET) zijn het meest effectief. Gebruik een muskietennet, liefst geïmpregneerd. Een geïmpregneerd net wordt speciaal aanbevolen bij: o bezoek aan gebieden met resistente malaria tropica o kwetsbare reizigers (zwangeren, kinderen, ouderen) o personen die reizen onder primitieve omstandigheden o langverblijvers Impregneren De WHO adviseert muskietenneten met permethrine, deltamethrine of een andere pyrethroide te impregneren. Dat zijn insectendodende, en in het geval van permethrine ook insectenwerende, middelen. In de tabel worden de hoeveelheden zuivere permethrine/deltamethrine en water aangegeven die nodig zijn voor het impregneren van een een- of tweepersoonsnet. Let op dat de hoeveelheden afhankelijk zijn van het soort materiaal en de grootte van het net. Werkwijze (re)impregneren Gebruik plastic wegwerphandschoenen bij het (re)impregneren. Vul een plastic vuilniszak of emmer met de in bovenstaande tabel aangegeven hoeveelheid water. Voeg aan de afgemeten hoeveelheid water de in bovenstaande tabel aangegeven hoeveelheid permethrine of deltamethrine toe. Stop het gewassen en gedroogde net in de met water en permethrine of deltamethrine gevulde plastic zak of emmer. Sluit de zak of emmer af en zorg dat alle delen van het net met het vocht in aanraking komen. Haal het net eruit en droog het horizontaal op plastic. Niet uithangen, door afdruipen gaat permethrine of deltamethrine verloren en wordt een grotere concentratie bereikt op de laagst hangende delen. Na drogen is het net klaar voor gebruik.

4 Bescherm u tegen malaria Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten in het bloed. Besmetting vindt plaats door de beet van de malariamug (Anopheles). De malariamug steekt s avonds en s nachts. Symptomen De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. De koorts is niet altijd hoog en gaat niet altijd gepaard met rillen. Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen. Soorten Er zijn verschillende vormen van malaria. De gevaarlijkste is tropische malaria, die bij reizigers als gevolg van complicaties binnen enkele dagen dodelijk kan verlopen. Behandeling is alleen mogelijk in een vroeg stadium. De andere vormen van malaria zijn goedaardiger: de verschijnselen zijn hetzelfde, maar er treden geen ernstige complicaties op. Tropische malaria Tropische malaria kan optreden tot ongeveer vier weken na besmetting. Daarom moeten middelen tegen malaria meestal tot tenminste vier weken na het verlaten van het malariagebied worden ingenomen. Omdat atovaquon/proguanil (Malarone ) anders werkt dan de andere middelen, hoeft dit maar tot één week na vertrek uit een malariagebied te worden gebruikt. Tropische malaria is gevaarlijk, maar wel goed te behandelen. De ziekte moet dan wel op tijd worden herkend. Vermeld bij bezoek aan uw huisarts daarom dat u recent in de tropen bent geweest. Preventie Malaria kan men voorkomen door zich te beschermen tegen muggenbeten en door antimalarimiddelen te slikken. Bij een zeer laag risico kan geadviseerd worden uitsluitend antimuggenmaatregelen te nemen en dan geen antimalariapillen te slikken. Middelen De maatregelen die men tegen malaria moet nemen zijn afhankelijk van het reisdoel en de reisduur. Individuele factoren zoals de gezondheid van de reiziger spelen ook een rol. In het algemeen worden de volgende middelen geadviseerd: In gebieden zonder resistente malariaparasieten: proguanil (Paludrine ) In gebieden met een zeer beperkt aantal resistente malariaparasieten: een combinatie van chloroquine en proguanil. In gebieden met resistente malariaparasieten: mefloquine (Lariam ) of bij een verblijf tot maximaal vier weken atovaquon + proguanil (Malarone ) Alternatieven zijn afhankelijk van het gebied: chloroquine, een combinatie van chloroquine en proguanil, doxycycline.

5 Soms treedt enkele maanden (tot maximaal vijf jaar) nadat met de middelen is gestopt nog een aanval op (koude rillingen en hoge koorts om de 48 uur). Deze vorm is niet met de middelen te voorkomen, maar wel eenvoudig te genezen. Voor sommige reizen is het aanbevolen een noodbehandeling tegen malaria mee te nemen. Dat gebeurt altijd in overleg met het vaccinatiecentrum. Bescherm u tegen seksueel overdraagbare aandoeningen Zo beschermt u uzelf tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en ziekten die via bloed worden overgedragen: Neem condooms mee uit Nederland. Condooms in andere landen zijn niet altijd betrouwbaar of niet in de juiste maat verkrijgbaar. Laat op reis geen piercings of tatoeages aanbrengen. Ga het liefst voor de reis naar de tandarts. Stel tandartsbezoek tijdens de reis zo mogelijk uit. Vermijd zo mogelijk injecties, infusen en bloedtransfusies. Zorg er voor niet onnodig in een ziekenhuis terecht te komen. Wees voorzichtig in het verkeer. Wees voorzichtig bij risicovolle activiteiten als raften, duiken of bungyjumpen. Slik de juiste antimalariamiddelen, zodat u niet voor malaria behandeld hoeft te worden. Voorkom hoogteziekte Zo maakt u het risico op hoogteziekte kleiner: Stijg langzaam naar hoogten boven meter. Acclimatiseer gedurende twee dagen als u stijgt tot boven meter. Gebruik geen alcohol of slaapmiddelen. Slaap bij voorkeur niet meer dan 300 meter hoger dan de nacht tevoren. In overleg met een arts kan een geneesmiddel (acetazolamide) worden gebruikt om de acclimatisering te bevorderen. Dit is middel is bedoeld voor mensen die eerder hoogteziekte hebben gehad en voor diegenen die plotseling moeten stijgen naar slaaphoogtes boven meter, waarbij acclimatisering niet mogelijk is.

6 Over vogelgriep Hoewel reizigers naar landen waar vogelgriep voorkomt nauwelijks risico lopen, wordt het volgende geadviseerd: Vermijd zo veel mogelijk direct contact met vogels en pluimvee. Vermijd ook markten waar vogels worden verhandeld. Indien lokaal melding wordt gemaakt van besmette bedrijven of dorpen, bezoek deze dan niet en pas eventueel uw bestemming/route aan. Neem geen dierlijke producten (eieren, vlees, vleeswaren, kaas of andere melkproducten, huiden, jachttrofeeën) mee tijdens door- en terugreis, ook niet in kleine hoeveelheden. Als u zelf kippenvlees bereidt, neem dan goede hygiënische maatregelen in acht (handen wassen) en zorg dat het vlees goed verhit (minimaal 70 C) en gaar is. Eet ook in restaurants alleen goed gaar kippenvlees. Preventief medicijngebruik is niet nodig.

Reizigersdiarree. Preventie en behandeling

Reizigersdiarree. Preventie en behandeling Reizigersdiarree Preventie en behandeling Reizigersdiarree Plotseling opkomende diarree komt onder reizigers vaak voor. Reizigersdiarree verloopt in het algemeen mild, gaat vanzelf over en duurt 3 tot

Nadere informatie

Reizigersinformatie Malaria - chemoprofylaxe

Reizigersinformatie Malaria - chemoprofylaxe Reizigersinformatie Malaria - chemoprofylaxe Wat is malaria? Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten. De malariaparasieten worden door muggen overgedragen. De parasieten

Nadere informatie

Malaria. Preventie en maatregelen

Malaria. Preventie en maatregelen Malaria Preventie en maatregelen Wat is malaria? Malaria is een infectieziekte, veroorzaakt door malariaparasieten, die na een muggenbeet in het lichaam komen. De malariaparasieten vermenigvuldigen zich

Nadere informatie

Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers

Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers Met je kind op vakantie: warm weer, voeding en hygiëne. Informatie voor ouders / verzorgers Deze informatie is bedoeld voor ouders/verzorgers die met een baby op vakantie gaan. Er wordt ingegaan op wat

Nadere informatie

Zwanger en reizen. Risico s en tips

Zwanger en reizen. Risico s en tips Zwanger en reizen Risico s en tips Zwanger en reizen Op reis gaan is tijdens de zwangerschap meestal geen probleem. Vrouwen die zwanger zijn of willen worden en op reis gaan naar de (sub)tropen, hebben

Nadere informatie

Malaria. informatie over Malaria en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Malaria. informatie over Malaria en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Malaria informatie over Malaria en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Wat is malaria? Malaria is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door een malariaparasiet. Er zijn

Nadere informatie

Malaria. informatie over Malaria en andere vakantietips

Malaria. informatie over Malaria en andere vakantietips Malaria informatie over Malaria en andere vakantietips Wat is malaria? Malaria is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door een malariaparasiet. Er zijn vijf vormen van malaria. Malaria tropica

Nadere informatie

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS Gezondheidsinformatie voor de Hadj en Umrah www.vggm.nl WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR DE HADJ EN UMRAH Tijdens de jaarlijkse bedevaart reizen

Nadere informatie

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet.

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet. DIARREE In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

DIARREE A P O T H E E K. N L

DIARREE A P O T H E E K. N L DIARREE WAT IS DIARREE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN OP VAKANTIE: DIARREE VOORKOMEN APOTHEEK.NL D I A R R E E Iedereen heeft weleens last

Nadere informatie

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan.

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan. Diarree In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen In diverse landen kunt u vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Bedenk dat in een aantal landen de medische voorzieningen

Nadere informatie

Op reis naar Turkije, Brazilië, Indonesië of...?

Op reis naar Turkije, Brazilië, Indonesië of...? Op reis naar Turkije, Brazilië, Indonesië of...? Een gezonde reis begint bij de GGD Reizen naar de (sub)tropen Verre reizen maken en kennis maken met andere culturen is inspirerend. Een verre reis betekent

Nadere informatie

op Vakantie na een longtransplantatie

op Vakantie na een longtransplantatie Het Hart Long Centrum Utrecht is een samenwerkingsverband tussen Universitair Medisch Centrum Utrecht Heidelberglaan 100 Postbus 85500 3508 GA Utrecht Algemeen nummer 088 755 5555 Secretariaat longtransplantatie

Nadere informatie

GEZONDHEIDSINFORMATIE

GEZONDHEIDSINFORMATIE GEZONDHEIDSINFORMATIE voor ouders en kinderen naar risicogebieden www.vggm.nl GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR OUDERS EN KINDEREN NAAR RISICOGEBIEDEN Gaat u met uw gezin lekker op vakantie naar het buitenland?*

Nadere informatie

Algemene Gezondheidsadviezen voor Reizigers

Algemene Gezondheidsadviezen voor Reizigers Algemene Gezondheidsadviezen voor Reizigers In sommige landen kunt u vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Het blijkt meestal te gaan om diarree, malaria, huidproblemen en seksueel overdraagbare

Nadere informatie

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A informatie over hepatitis A en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A? Hepatitis A is een infectie van de lever, veroorzaakt

Nadere informatie

Insectensteken. Mogelijke ziektes en maatregelen

Insectensteken. Mogelijke ziektes en maatregelen Insectensteken Mogelijke ziektes en maatregelen Algemene maatregelen Sommige insecten steken alleen van zonsondergang tot zonsopgang (zoals malariamuggen en zandvliegjes), maar andere insecten (zoals de

Nadere informatie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie Veilig eten voorkom een voedselinfectie Elke dag lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Je kunt er flink ziek van worden: denk aan diarree, braken en koorts.

Nadere informatie

Walk Challence China 2008. Reizigersadviezen en vaccinaties worden verzorgd door. Meditel

Walk Challence China 2008. Reizigersadviezen en vaccinaties worden verzorgd door. Meditel Walk Challence China 2008 Reizigersadviezen en vaccinaties worden verzorgd door Meditel J.W. van der Krans, arts Medisch directeur Meditel Programma Nu (10 minuten), algemene informatie over: Vaccinaties

Nadere informatie

Tips om uw reis naar het buitenland voor te bereiden

Tips om uw reis naar het buitenland voor te bereiden Tips om uw reis naar het buitenland voor te bereiden Wat is dat? U kunt last krijgen van reizigersdiarree als u naar exotische landen reist. Typisch is veelvuldige vloeibare stoelgang drie keer per dag

Nadere informatie

Gezondheids- en veiligheidsrisico s in het. buitenland. Faculteit Geneeskunde AMC-UvA

Gezondheids- en veiligheidsrisico s in het. buitenland. Faculteit Geneeskunde AMC-UvA Gezondheids- en veiligheidsrisico s in het buitenland Faculteit Geneeskunde AMC-UvA Inhoudsopgave Gezondheids- en veiligheidsrisico s in het buitenland... 1 Preventie infectieziekten voor en na de stage

Nadere informatie

De menselijke maat Kijkrichting Lichtval, tegenlicht en silhouetten Reflecties Structuren, patronen, symmetrie en lijnen Lange sluitertijd Bewuste

De menselijke maat Kijkrichting Lichtval, tegenlicht en silhouetten Reflecties Structuren, patronen, symmetrie en lijnen Lange sluitertijd Bewuste Inhoudsopgave Registreer dit e-book! Volg ons op de sociale media Voorwoord 1. Voorbereiding en verblijf Introductie Reisbestemming Individueel of groep Kleding, voeding en hygiëne Vervoer en bagage Reisdocumenten,

Nadere informatie

verre reizen & gezondheid

verre reizen & gezondheid verre reizen & gezondheid Als je vertrekt naar streken waar het klimaat en de leefgewoonten beduidend anders zijn dan wat je gewoon bent, neem dan liever enkele voorzorgsmaatregelen. Trouwens soms zijn

Nadere informatie

Dermatologie casus van de maand maart 2010

Dermatologie casus van de maand maart 2010 Dermatologie casus van de maand maart 2010 ================================================================= Extra informatie: inmiddels is middels microscopie leishmaniasis bevestigd! Leishmaniasis

Nadere informatie

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A en B informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A en B? Hepatitis A en B zijn infecties

Nadere informatie

Beschermd op reis Informatie en advies over reisziekten

Beschermd op reis Informatie en advies over reisziekten Beschermd op reis Informatie en advies over reisziekten Ga goed voorbereid op vakantie Vraag ruim voor vertrek, uiterlijk 6 tot 8 weken van tevoren, een gezond op reisadvies aan bij uw huisarts, GGD, Travelclinic

Nadere informatie

Reizigersinformatie Op reis naar de tropen

Reizigersinformatie Op reis naar de tropen Reizigersinformatie Op reis naar de tropen In sommige tropische landen kun je vervelende en gevaarlijke ziekten oplopen. Denk aan diarree, malaria, huidproblemen en seksueel overdraagbare aandoeningen

Nadere informatie

Informatiefolder Verre reizen

Informatiefolder Verre reizen Informatiefolder Verrereizen Inhoudsopgave Voorbereiding 3 Buiktyfus 4 Dengue (knokkelkoorts) 4 DTP (difterie-tetanus-polio) 5 Gele koorts 5 Hepatitis A (geelzucht) 5 Hepatitis B 6 De ziekte van Lyme 6

Nadere informatie

MEDICIJNEN OP REIS APOTHEEK.NL

MEDICIJNEN OP REIS APOTHEEK.NL MEDICIJNEN OP REIS WAAR MOET U AAN DENKEN ALS U OP REIS GAAT ANTICONCEPTIEPIL OP REIS MEDICIJNEN ONDERWEG BEWAREN VERRE REIZEN INFORMATIE CHECKLIST VOOR DE REISAPOTHEEK APOTHEEK.NL MEDICIJNEN OP REIS Gebruikt

Nadere informatie

WEES WIJS, ga beschermd op reis!

WEES WIJS, ga beschermd op reis! WEES WIJS, ga beschermd op reis! Gezondheidsinformatie voor studenten naar risicogebieden www.ggdreisvaccinaties.nl WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS! GGD Gelderland-Midden geeft jou, via deze folder, informatie

Nadere informatie

Reis Wijzer! Gezondheidsadviezen voor reizigers

Reis Wijzer! Gezondheidsadviezen voor reizigers Reis Wijzer! Gezondheidsadviezen voor reizigers Reis Wijzer! Gezondheidsadviezen voor reizigers In sommige landen kunt u vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Het blijkt meestal te gaan om diarree,

Nadere informatie

PRESENTATIE MARGRIET VAN UNEN GEZONDHEID IN KENYA 17 APRIL 2018

PRESENTATIE MARGRIET VAN UNEN GEZONDHEID IN KENYA 17 APRIL 2018 PRESENTATIE MARGRIET VAN UNEN GEZONDHEID IN KENYA 17 APRIL 2018 Disclaimer: Dit is algemene medische informatie. Men kan het gebruiken als een basis voor discussie met uw eigen dokter voor een persoonlijk

Nadere informatie

Tips en voedingsadviezen. op reis en op vakantie

Tips en voedingsadviezen. op reis en op vakantie Tips en voedingsadviezen op reis en op vakantie Tips en voedingsadviezen op reis en vakantie Het eerste gedeelte van deze folder bevat een aantal tips voor op reis en tijdens de vakantie. Deze tips betreffen

Nadere informatie

Op reis. Voorbereiding, vaccinatie en adviezen

Op reis. Voorbereiding, vaccinatie en adviezen Op reis Voorbereiding, vaccinatie en adviezen Op Reis Gaat u op vakantie (met of zonder kinderen), een zakenreis, stage of vrijwilligerswerk? Wij helpen u graag bij een goede voorbereiding. Vaccinaties,

Nadere informatie

1 Inleiding 2. 2 Risico s 3. 3 Algemene adviezen 4. 4 Hygiëne en voeding 5. 5 Vaccinaties 7. 6 Medicatie 9. 7 Diarree en andere problemen 10

1 Inleiding 2. 2 Risico s 3. 3 Algemene adviezen 4. 4 Hygiëne en voeding 5. 5 Vaccinaties 7. 6 Medicatie 9. 7 Diarree en andere problemen 10 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Risico s 3 3 Algemene adviezen 4 4 Hygiëne en voeding 5 5 Vaccinaties 7 6 Medicatie 9 7 Diarree en andere problemen 10 8 Wat te doen bij problemen 13 1 Inleiding Wanneer u

Nadere informatie

Op reis na een niertransplantatie

Op reis na een niertransplantatie Op reis na een niertransplantatie Inhoud Inleiding 4 Vaccinaties 4 Zon 4 Altijd meenemen 5 Voorkom voedselvergiftiging 6 Reizigersdiarree en voedselvergiftiging 8 Overdraagbare aandoeningen 9 Legionella

Nadere informatie

Reisadvisering voor sporters

Reisadvisering voor sporters Reisadvisering voor sporters Vereniging voor Sportgeneeskunde Werkgroep Sportartsen Sportbonden Bilthoven, 19 september 2008 VSG2882 Inhoudsopgave Waarom een reisadvies? 2 Vaccinaties 3 Malaria 4 Voedselinfectie

Nadere informatie

HYGIËNISCHE VOEDINGSRICHTLIJN HEMATOLOGIE TIJDENS AMBULANT TRAJECT

HYGIËNISCHE VOEDINGSRICHTLIJN HEMATOLOGIE TIJDENS AMBULANT TRAJECT HYGIËNISCHE VOEDINGSRICHTLIJN HEMATOLOGIE TIJDENS AMBULANT TRAJECT 1065 Inleiding U heeft het advies gekregen om hygiënische voedingsrichtlijnen te volgen. Deze folder informeert u welke voedingsmiddelen

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. VIVOTIF maagsapresistante capsules, hard. Vaccin tegen buiktyfus Salmonella typhi

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. VIVOTIF maagsapresistante capsules, hard. Vaccin tegen buiktyfus Salmonella typhi BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER VIVOTIF maagsapresistante capsules, hard Vaccin tegen buiktyfus Salmonella typhi Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruikenwant er staat

Nadere informatie

Werkstuk ANW Malaria 6,6. Wat malaria? Levenscyclus van de malaria parasiet. Werkstuk door een scholier 1898 woorden 17 mei keer beoordeeld

Werkstuk ANW Malaria 6,6. Wat malaria? Levenscyclus van de malaria parasiet. Werkstuk door een scholier 1898 woorden 17 mei keer beoordeeld Werkstuk ANW Malaria Werkstuk door een scholier 1898 woorden 17 mei 2007 6,6 15 keer beoordeeld Vak ANW Algemene informatie over malaria Wat malaria? Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht

Nadere informatie

Vaccinaties en reisadviezen bij immunosuppressie. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Informatiefolder

Vaccinaties en reisadviezen bij immunosuppressie. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Informatiefolder Vaccinaties en reisadviezen bij immunosuppressie. bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder N-ICC folder Vaccinaties en reisadviezen bij immunosuppressie. uitgave september 2016 Deze

Nadere informatie

VOORKOMEN VAN INFECTIEZIEKTEN

VOORKOMEN VAN INFECTIEZIEKTEN VOORKOMEN VAN INFECTIEZIEKTEN 629 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. REIZIGERSDIARREE... 4 2. INSECTEN EN TEKEN... 7 3. MALARIA... 8 4. DENGUE & CHIKUNGUNYA... 11 5. BILHARZIA (SCHISTOSOMIASIS)... 13 6. RABIËS

Nadere informatie

Voorkom voedselvergiftiging als u een verminderde weerstand heeft

Voorkom voedselvergiftiging als u een verminderde weerstand heeft Voorkom voedselvergiftiging als u een verminderde weerstand heeft Albert Schweitzer ziekenhuis december 2013 pavo 0562 Inleiding De arts heeft met u besproken dat u een verminderde weerstand heeft. Een

Nadere informatie

PRAKTISCH Salmonellose

PRAKTISCH Salmonellose PRAKTISCH Salmonellose l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Salmonellose of paratyfus is een besmettelijke darmziekte die wordt

Nadere informatie

GEZONDHEIDSCOACH AFRICA CLASSIC

GEZONDHEIDSCOACH AFRICA CLASSIC GEZONDHEIDSCOACH AFRICA CLASSIC Als bedrijfsarts, ex-militair vliegerarts en oud-deelnemer mag ik jullie bijstaan in jullie mooie tocht door Tanzania. Waarschijnlijk zal je mij niet nodig hebben. Mocht

Nadere informatie

Vakantie en medicijnen

Vakantie en medicijnen Vakantie en medicijnen Deze voorlichtingsbrochure wordt u aangeboden door uw apotheek. Inleiding Waar en hoe lang u ook op vakantie gaat, altijd wilt u gezond weer terugkomen. Ziek zijn tijdens uw vakantie

Nadere informatie

Tips. om de symptomen van diarree te behandelen en de kans op besmetting te verkleinen. Gratis brochure

Tips. om de symptomen van diarree te behandelen en de kans op besmetting te verkleinen. Gratis brochure Gratis brochure Imodium Instant, orodispergeerbare tabletten Imodium, harde capsules Posologie: Instant / Caps Eerste dosis: bij volwassenen 2 orodispergeerbare tabletten/harde capsules, bij kinderen vanaf

Nadere informatie

Reiswijzer. Nederland

Reiswijzer. Nederland Reiswijzer Nederland Nederland Inhoudsopgave Wijzer op reis 5 Tips voor op reis 6 Tips voor zonnige bestemmingen 10 Tips voor reisziekte 12 Tips voor als u gaat vliegen 14 Tips tegen muggenbeten 15 Overige

Nadere informatie

Medicijnen voor op reis

Medicijnen voor op reis Medicijnen voor op reis WAAR MOET U AAN DENKEN ALS U OP REIS GAAT MEDICIJNEN BEWAREN ONDERWEG REISONGEMAKKEN INFORMATIE CHECKLIST VOOR DE REISAPOTHEEK VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL MEDICIJNEN

Nadere informatie

REIZIGERS-ADVISERING -ALGEMEEN- (mei 2010)

REIZIGERS-ADVISERING -ALGEMEEN- (mei 2010) REIZIGERS-ADVISERING -ALGEMEEN- (mei 2010) Neem indien mogelijk 6 weken vóór de reis contact op met de huisartsenpraktijk. Ook voor een last-minute reis is het raadzaam om nog contact op te nemen (het

Nadere informatie

Humira bij psoriasis. Behandeling met. Poli Dermatologie

Humira bij psoriasis. Behandeling met. Poli Dermatologie 00 Humira bij psoriasis Behandeling met Poli Dermatologie Om Humira goed te gebruiken, is het belangrijk dat u een aantal dingen weet. Lees daarom deze folder goed door. Heeft u na het lezen nog vragen,

Nadere informatie

KOORTSLIP WAT IS EEN KOORTSLIP WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.

KOORTSLIP WAT IS EEN KOORTSLIP WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK. KOORTSLIP WAT IS EEN KOORTSLIP WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL KOORTSLIP De pijn duikt regelmatig op, meestal op dezelfde plek,

Nadere informatie

Methotrexaat bij reumatische aandoeningen. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis

Methotrexaat bij reumatische aandoeningen. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Methotrexaat bij reumatische aandoeningen Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Inleiding U heeft van uw behandelend arts het medicijn methotrexaat voorgeschreven gekregen. Om dit medicijn

Nadere informatie

Tips bij warm weer en op vakantie

Tips bij warm weer en op vakantie Tips bij warm weer en op vakantie GGD Regio Nijmegen Tips bij warm weer en op vakantie Zomers weer, voor veel mensen is het genieten geblazen. Zeker tijdens de vakantie. Toch kunnen zon en warmte ook voor

Nadere informatie

WEES WIJS, ga beschermd op reis!

WEES WIJS, ga beschermd op reis! WEES WIJS, ga beschermd op reis! Gezondheidsinformatie voor reizigers naar risicogebieden www.vggm.nl WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS! Brandweer, Regionale Ambulancevoorziening en GGD vormen samen in de

Nadere informatie

VOORKOMEN VAN LISTERIA-INFECTIE

VOORKOMEN VAN LISTERIA-INFECTIE VOORKOMEN VAN LISTERIA-INFECTIE Via deze folder willen u graag informeren over de infectieziekte Listeriose. Daarnaast geven wij ook enkele aanbevelingen omtrent voeding die u kan ondernemen om de ziekte

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. atovaquon/proguanilhydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. atovaquon/proguanilhydrochloride BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Malarone 250/100 mg filmomhulde tabletten atovaquon/proguanilhydrochloride Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik

Nadere informatie

Zorg bij insectensteken en tekenbeten

Zorg bij insectensteken en tekenbeten Zorg bij insectensteken en tekenbeten Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer moet je een arts raadplegen 4 Voorkomen van insectenbeten 4 Wat kun je er zelf aan doen 5 Geneesmiddelen 5

Nadere informatie

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding Op vakantie met jonge kinderen Tips voor een goede voorbereiding Wanneer je met jonge kinderen op reis gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hoe kun je voorkomen dat je kind uitdroogt bij

Nadere informatie

Hygiënische Voedingsrichtlijn Hematologie

Hygiënische Voedingsrichtlijn Hematologie Hygiënische Voedingsrichtlijn Hematologie U heeft het advies gekregen om de hygiënische voedingsrichtlijn te volgen. Deze brochure informeert u welke voedingsmiddelen afgeraden worden om voedingsinfectie

Nadere informatie

GEZONDHEIDSCOACH AFRICA CLASSIC

GEZONDHEIDSCOACH AFRICA CLASSIC GEZONDHEIDSCOACH AFRICA CLASSIC Als bedrijfsarts, ex-militair vliegerarts en oud-deelnemer mag ik jullie bijstaan in jullie mooie tocht door Tanzania. Waarschijnlijk zal je mij niet nodig hebben. Mocht

Nadere informatie

Hygiëne en voedselveiligheid. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedselveiligheid

Hygiëne en voedselveiligheid. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedselveiligheid Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat in op de onderwerpen: voedselbederf; voedselbesmetting; voedselinfectie; voedselvergiftiging. Verder gaat de kaart in op de mogelijkheden om deze ongewenste verschijnselen

Nadere informatie

De reizen kunnen prive en als groepsreis (4 tot 12 personen) worden uitgevoerd. De reizen zijn inclusief 3 maaltijden per dag.

De reizen kunnen prive en als groepsreis (4 tot 12 personen) worden uitgevoerd. De reizen zijn inclusief 3 maaltijden per dag. Rondreis Zuid Afrika Algemeen Be aware! Brullende leeuwen, brutale apen, nieuwsgierige olifanten. Met deze rondreizen ga je ze zeker tegenkomen. Grote kans dat je The Big Five scoort op een gamedrive door

Nadere informatie

gerjan.drenth@home.nl is mijn privémailadres, mijn vrouw leest mails met onderwerp Bolivia o.i.d. niet.

gerjan.drenth@home.nl is mijn privémailadres, mijn vrouw leest mails met onderwerp Bolivia o.i.d. niet. 1 Bolivia Medisch BO215 Zorg voor jezelf In een World Servants-project vraag je veel van je lichaam. Het is dus van groot belang goed voor jezelf te zorgen. In het deelnemersinformatie-boekje staat veel

Nadere informatie

Tips bij warm weer en op vakantie

Tips bij warm weer en op vakantie Tips bij warm weer en op vakantie informatie voor ouders Zomers weer, voor veel mensen is dat genieten. Zeker tijdens de vakantie. Toch kunnen zon en warmte ook voor gezondheidsklachten zorgen. In deze

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

Enbrel. Behandeling met. Poli Reumatologie

Enbrel. Behandeling met. Poli Reumatologie 00 Enbrel Behandeling met Poli Reumatologie Om Enbrel goed te gebruiken, is het belangrijk dat u een aantal dingen weet. Lees daarom deze folder goed door. Heeft u na het lezen nog vragen, stel ze aan

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Basisregels bij kiemarme voeding

Patiënteninformatie. Basisregels bij kiemarme voeding Patiënteninformatie Basisregels bij kiemarme voeding Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Aankoop van voedingsmiddelen... 3 Hygiënisch bereiden van een maaltijd... 3 Bewaring van voedsel... 4 Tot slot...

Nadere informatie

Informatieblad. Veilig en gezond werken. Lyme-ziekte. bron: website RIVM

Informatieblad. Veilig en gezond werken. Lyme-ziekte. bron: website RIVM Informatieblad Lyme-ziekte Veilig en gezond werken bron: website RIVM Wat u moet weten van tekenbeten en Lyme- ziekte Iedereen die op de één of andere manier met de natuur in aanraking komt, moet rekening

Nadere informatie

Basisprincipes van hygiëne bij verminderde weerstand

Basisprincipes van hygiëne bij verminderde weerstand Basisprincipes van hygiëne bij verminderde weerstand Jerina Boelens, microbiologie en ziekenhuishygiëne, UZ Gent Patiëntenacademie Het Pand, 14 september 2011 1 Graad van verminderde weerstand Risico op

Nadere informatie

Vocht- en zoutbeperking

Vocht- en zoutbeperking Vocht- en zoutbeperking Informatie voor patiënten F0300-1011 december 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

GEZONDHEIDSCOACH AFRICA CLASSIC

GEZONDHEIDSCOACH AFRICA CLASSIC GEZONDHEIDSCOACH AFRICA CLASSIC Als huisarts, ex-tropenarts en oud-deelnemer mag ik jullie bijstaan tijdens jullie mooie tocht door Uganda. Hopelijk zul je mij niet nodig hebben, maar mocht je vragen hebben

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR REIZIGERS

INFORMATIE VOOR REIZIGERS Raadpleging: Vaccinaties en advies voor reizigers Januari 2012 campus Gasthuisberg B - 3000 Secretariaat tel. +32 16 34 42 75 tel. afspraken +32 16 34 47 75 INFORMATIE VOOR REIZIGERS Geachte reiziger,

Nadere informatie

Yomads - Tanzania & Zanzibar, 8 dagen

Yomads - Tanzania & Zanzibar, 8 dagen Rondreizen / Afrika & Midden-Oosten / Tanzania Yomads - Tanzania & Zanzibar, 8 dagen Code 950012 R Internationale groep unique travel experiences for the 20s and 30s, safarireis langs hotels en tenten

Nadere informatie

KINKHOEST KINDERGENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND

KINKHOEST KINDERGENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND KINKHOEST KINDERGENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND Kinkhoest In Nederland krijgen kinderen van drie, vier, vijf en elf maanden de zogenoemde DKTP-vaccinatie voor difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Door

Nadere informatie

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Insectensteken en tekenbeten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer arts raadplegen 4 Voorkomen van

Nadere informatie

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Wat is griep? De wetenschappelijke benaming voor griep is influenza. Griep is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Nadere informatie

Hygiëne richtlijn voeding Tijdens en na intensieve chemotherapie of stamceltransplantatie

Hygiëne richtlijn voeding Tijdens en na intensieve chemotherapie of stamceltransplantatie Hygiëne richtlijn voeding Tijdens en na intensieve chemotherapie of stamceltransplantatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 1097 Inleiding U krijgt een intensieve chemotherapie of stamceltransplantatie.

Nadere informatie

Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil Krka 200 mg/245 mg filmomhulde tabletten (emtricitabine/tenofovirdisoproxil)

Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil Krka 200 mg/245 mg filmomhulde tabletten (emtricitabine/tenofovirdisoproxil) Om een maximaal voordeel te halen voor uw gezondheid uit de effecten van het geneesmiddel Emtricitabine/Tenofovirdisoproxil Krka 200 mg/245 mg filmomhulde tabletten, om voor een goed gebruik ervan te zorgen

Nadere informatie

Gezond zwanger... 2. Medicijnen... 4 Orgaanvlees... 4 Rauwemelkse producten... 4 Rauwe eieren... 4 Rauw vlees en kattenontlasting...

Gezond zwanger... 2. Medicijnen... 4 Orgaanvlees... 4 Rauwemelkse producten... 4 Rauwe eieren... 4 Rauw vlees en kattenontlasting... Contents Gezond zwanger... 2 DOEN!... 2 Drink veel vocht.... 2 Eet elke dag verse groenten en fruit.... 2 Slik dagelijks foliumzuur.... 2 Slik een multivitamine speciaal voor zwangeren.... 2 Zorg voor

Nadere informatie

Topje van de ijsberg!

Topje van de ijsberg! Wetenschapsdag Topje van de ijsberg! ZONDAG 21 OKTOBER 2007 12.00-17.00 UUR Infectieziekten 4 Gekriebel en gezoem In warme landen brengen muggen, knutten en teken door hun steken of beten infectieziekten

Nadere informatie

Je lichaam een handje helpen Gezond eten voor kinderen met een verminderde afweer

Je lichaam een handje helpen Gezond eten voor kinderen met een verminderde afweer Je lichaam een handje helpen Gezond eten voor kinderen met een verminderde afweer Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Je lichaam een handje helpen: gezond eten

Nadere informatie

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding Op vakantie met jonge kinderen Tips voor een goede voorbereiding Wanneer u met jonge kinderen op reis gaat, is het belangrijk om u goed voor te bereiden. Hoe kunt u voorkomen dat uw kind uitdroogt bij

Nadere informatie

Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput

Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput Inleiding Monteurs van vooral de service en reparatie&renovatie lopen een kans geïnfecteerd te raken met een virus, tengevolge van het (per

Nadere informatie

GEEN (GOEDWERKENDE) MILT EN DAN? FRANCISCUS VLIETLAND

GEEN (GOEDWERKENDE) MILT EN DAN? FRANCISCUS VLIETLAND GEEN (GOEDWERKENDE) MILT EN DAN? FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding U hebt geen milt (operatief verwijderd) of een slecht werkende milt. In beide gevallen hebt u meer kans op het krijgen van een infectie.

Nadere informatie

Voedselhygiëne. Doelgroep: bovenbouw. Doelstelling: kinderen inzicht geven in de principes van voedselhygiëne.

Voedselhygiëne. Doelgroep: bovenbouw. Doelstelling: kinderen inzicht geven in de principes van voedselhygiëne. Voedselhygiëne Doelgroep: bovenbouw Doelstelling: kinderen inzicht geven in de principes van voedselhygiëne. Activiteit : zoek de fouten (groepswerk) De leerlingen zetten zich in groepjes van vier personen.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sulfasalazine. Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Sulfasalazine. Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Sulfasalazine Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 4 Werking... 4 Het gebruik van sulfasalazine... 4 Hoe bewaar ik sulfasalazine tabletten?... 5 Controle... 5 Bijwerkingen...

Nadere informatie

Yomads - Turkije, 11 dagen

Yomads - Turkije, 11 dagen Rondreizen / Europa / Turkije Yomads - Turkije, 11 dagen Code 950053 R Internationale groep unique travel experiences for the 20s and 30s, reis langs hotels Zie www.yomads.com Er is nog geen review voor

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie Ziektebeleid Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat daardoor voor de ouders

Nadere informatie

Malaria; standby treatment. 29 november 2013 Gini van Rijckevorsel Arts IZB bureau LCR/GGD Amsterdam

Malaria; standby treatment. 29 november 2013 Gini van Rijckevorsel Arts IZB bureau LCR/GGD Amsterdam Malaria; standby treatment 29 november 2013 Gini van Rijckevorsel Arts IZB bureau LCR/GGD Amsterdam Disclosures (Potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven

Nadere informatie

Enbrel bij psoriasis. Behandeling. Poli Dermatologie

Enbrel bij psoriasis. Behandeling. Poli Dermatologie 00 Enbrel bij psoriasis Behandeling Poli Dermatologie Uw arts heeft Enbrel voorgeschreven. Om Enbrel goed te gebruiken, is het belangrijk dat u een aantal dingen weet. Lees daarom deze folder goed door.

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Op reis met IBD ~Vaccinaties en reisadviezen~ Marijke van der Vliet Coördinerend reizigersverpleegkundige Franciscus Vaccinatiepoli

Op reis met IBD ~Vaccinaties en reisadviezen~ Marijke van der Vliet Coördinerend reizigersverpleegkundige Franciscus Vaccinatiepoli Op reis met IBD ~Vaccinaties en reisadviezen~ Marijke van der Vliet Coördinerend reizigersverpleegkundige Franciscus Vaccinatiepoli Op reis met IBD Op reis met IBD Heb je een verstoord afweersysteem wanneer

Nadere informatie

Je lichaam een handje helpen Gezond eten voor kinderen met een verminderde afweer

Je lichaam een handje helpen Gezond eten voor kinderen met een verminderde afweer Je lichaam een handje helpen Gezond eten voor kinderen met een verminderde afweer Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie

Nadere informatie

MEDICIJNEN VOOR OP REIS

MEDICIJNEN VOOR OP REIS MEDICIJNEN VOOR OP REIS www.benuapotheek.nl MEDICIJNEN VOOR OP REIS OP VAKANTIE OF OP REIS VOOR HET WERK? NAAR NEPAL, NICE OF ZONNIG ZOUTELANDE? U WILT PLEZIERIG UIT EN GEZOND WEER NAAR HUIS. ALS HET GAAT

Nadere informatie

Informatie over het norovirus

Informatie over het norovirus Informatie over het norovirus 2 Net als in andere Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen komt er in het Ommelander Ziekenhuis Groningen af en toe buikgriep onder patiënten voor. Vaak is het norovirus

Nadere informatie

MICRO-ORGANISMEN A: BACTERIËN

MICRO-ORGANISMEN A: BACTERIËN Naam: Klas: VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN MICRO-ORGANISMEN A: BACTERIËN INLEIDING De komende lessen gaan over micro-organismen. In deze les gaan we in op bacteriën. De lessen hierna kijken we ook

Nadere informatie

Ciclosporine (Neoral )

Ciclosporine (Neoral ) Afdeling Dermatologie / allergologie, locatie AZU Ciclosporine (Neoral ) bij constiutioneel eczeem (CE) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel ciclosporine te gaan gebruiken.

Nadere informatie

Asplenie. Leven zonder miltfunctie

Asplenie. Leven zonder miltfunctie Asplenie Leven zonder miltfunctie De informatie in deze folder is bestemd voor volwassenen bij wie de milt is verwijderd of dit binnenkort zal gebeuren en voor volwassenen met een niet goed functionerende

Nadere informatie