Mlnliterie van Verkeer en Waterrtaat. Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat. Directie Flevoland. , Orienterende vegetatievlucht! Ilsselmeergebied 1994

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mlnliterie van Verkeer en Waterrtaat. Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat. Directie Flevoland. , Orienterende vegetatievlucht! Ilsselmeergebied 1994"

Transcriptie

1 Mlnliterie van Verkeer en Waterrtaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Directie Flevoland Werkdocument, Orienterende vegetatievlucht! Ilsselmeergebied 1994 door B.J. de Witte, R.W. Doef, A. Crul en L.H.C.A. Hector ANM I,(Tj7; i --~,2:!3: ~.

2 Minirteric van Verkcer en Watentaat Directoraat-Ceneraal Rijkswaterstaat Dircctic Flcvoland Werkdocument Orienterende vegetatievlucht Ilsselmeergebied 1994 door B.J. de Witte, R.W. Doef, A. Crul en L.H.C.A. Hector ANM Werkdocurnenten zijri als regel eerste versies van te schrijven rapporten (uittypen geschreven tekst) en daardwr uitsluitend besternd voor intern gebruik; de veranhnroordelijkheid voor de tekst berust bij de auteur. Postbus AP Lelystad Smedlnghuls Zulderwagenpleln 2 Tel. (03200) Tela Telefax (03200) 34300

3 1 INHOUDSOPGAVE 2. MATERIAAL EN METHODE 3. VLUCHTGEGEVENS ENVLUCHTROUTE 4. RESULTATEN 4.1. Veluwemeer (kaart 2) 4.2. Drontermeer (kaart 3) 4.3. Vossemeer (kaart 3) 4.4. Ketelmeer (kaart 4) 4.5. Zwarte Meer (kaart 5) 4.6. Kadoelermeer (kaart 5) 4.7. Vollenhovermeer (kaart 5) 4.8. Usselmeer, Friese kust (kaart 6) 4.9. Usselmeer, Noord-Hollandse kust (kaart 7) Markermeer (kaart 8) Gouwzee (kaart 8) Umeer (kaart 9) Gooimeer (kaart 10) Eemmeer en Nijkerkemauw (kaart 10) Wolderwijd en Nuldernauw (kaart 11) 5. CONCLUSIES

4 1. INLEIDING Evenals in de voorafgaande jaren is er ook in 1994 een onenterende vegetatievlucht uitgevoerd boven het Usselmeer, Markemeer en de randmeren. In het kader van de beleidsdoelstelling Ecologisch herstel wordt mede op deze manier de ontwikkeling van de waterplanten in het Usselmeergebied gevolgd. De vluchten maakten deel uit van het monito~gsprogramma voor de ontwikkeling van waterplanten in het Usselmeergebied dat door de Directie Flevoland in samenwerking met RIZA sinds 1987 is ontwikkeld en toegepast. Naast de vegetatievluchten wordt veldkarte~g toegepast ten einde de watervegetatie in beeld te brengen. De gegevens van de vluchten ku~en worden gerelateerd aan de vel~e~gsgegevens en zijn tevens nuttig als voorbereiding op de veldkartering. Tijdens de vlucht is geprobeerd het voorkomen van de watewegetatie in beeld te brengen, waarbij Doorgroeid fonteinkmid (Potamo~eton ~erfoliatus), Schedefonteinkruid (P. pectien kranswier (Cham sup.) dikwijls herkend konden worden door een karakteristiek verschil in groeivorm. Tevens is er naar de helderheid van het water op de verschillende lokaties gekeken. In dit werkdokument wordt verslag gedaan van de resultaten per meer. De waarnemingen zijn tevens in kaartvorm weergegeven. Tot slot volgt een interpretatie van de resultaten waarbij een vergelijking gemaakt wordt met de voorafgaande jaren.

5 2. MATERIAAL EN METHODE De vlucht is uitgevoerd met een Partenavia PN68 vliegtuigje van SAS (Special Aif Services). Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren waarbij een Cessna va11 Martin Air werd gebruikt. In het vliegtuigje waren vijf personen aanwezig: een piloot, fotoglaaf, filmer, schrijver en spreker. De vlucht is uitgevoerd in een samenwerkingsvcrband tussen medewerkers van het FUZA en Directie Flevoland van Rijkswaterstaat. Tijdens de vlucht zijn er diverse dia's gemaakt. Deze zijn in beheer bij het RIZA (contactpersoon: R. Doef). Tevens is er een videoband gemaakt. Deze is in beheer bij Directie Flevoland (contactpersoon: H. Hector). De schrijver maakte voor zover mogelijk schztsen van de watemegetatie. De spreker sprak de waamemingen in op een dicteerapparaat. Na afloop van de vlucht zijn de gegevens van het cassettebandje uitgetypt. Deze tekst is later aangevuld met gegevens afkomstig van de schetskaarten en din's. De tekst is voonien van nummers die ook zijn weergegeven in de kaarten, zodat duidelijk te zien ir; over welke lokatie de tekst gaat.

6 Waddenzee Kornwerderzan 'f! Monument. Breezandy \ A Gaast wnrlrlrr Den mmer IJsselmeer Andijk 1 Emmeloord e3 +t$k~~~~~~ -/ Monnic A Almere-Haven Muiden uldernauw Kaart 1: Overzichtskaart van het IJsselmeergebied 1994

7 3. VLUCHTGEGEVENSENVLUCHTROUTE Datum: 17 juni 1994 De start was van vliegveld Lelystad om mart voor tien 's morgens. Het zicht was goed; meer dan 30 kilometer. Het was nagenoeg windstil met weinig thermiek. Er was geen neerslag en er was zeer weinig bewolking. De volgende personen hebben een bijdrage geleverd: R. Doef (foto's), A. Grul (intekenen kaarten), H. Hector (video) en B. de Witte (dicteerapparaat). Zie de ovenichtskaart van het 1). Achtereenvolgens zijn de volgende merenlmeerdelen hekeken: Veluwemeer Drontermeer Vossemeer Ketelmeer Zwarte Meer Kadoelermeer Vollenhovenneer Rotterdammerhoek Usselmeer, Friese kust Usselmeer, Noord-Hollandse kust Markermeer incl. Gouwzee Umeer Pampushaven Gooimeer Eemmeer/Nijkerkernauw Oostvaardersplassen/Bovenwater Lelystad Opm.: Het WolderwijdlNuldemauw is niet op 17 juni bekeken. De gegevens over het Wolderwijd en Nuldemauw zijn ontleend aan een rondvlucht op 14 juni 1994 die werd uitgevoerd in het kader van Aktief Biologisch Beheer.

8

9 RESULTATEN Veluwemeer (kaart 21 Bij Harderhaven was geen bodemzicht en ook geen waterplanten te zien. Langs de nieuwelandzijde kwamen weinig waterplanten voor. Verspreid plukjes Schedefonteinkruid te zien. Veldjes met biezen waren duidelijk te zien. Oeverbegroeiing goed waar te nemen. Tegenover de Riviera-camping was een bedekkingspatroon van kranswier te zien. Ter hoogte van het Spijkstrand was bodemzicht en waren waterplanten zichtbaar. - Kleur en helderheid van het water: Het water in het gehele Veluwemeer was vrij troebel. Op ondiepe delen was bodemzicht met name in het noordelijke deel.

10 Kaart 3: Drontermeer en Vossemeer 17 juni

11 Drontenneer (kaart 31 De rietvegetatie langs de oever was goed waar te nemen. Riet en biezenvelden in het meer en verspreide plukken waterplanten te zien. Aan de oostkant van het eiland Eekt was de bedekking met waterplanten hoger. Geen bodemzicht. Verspreide plukken waterplanten. Bij het eiland "De Abbert" was bodemzicht. Ten noorden van "De Abbert" nog steeds plukken waterplanten waar te nemen en velden riet en biezen met wilg. De mattenbiesvelden ten noorden van "De Abbert" waren duidelijk waar te nemen. Verder ten het eiland Reve) was een groot veld waterplanten te zien. - Kleur en helderheid van het water: Het water in het Drontermeer was vrij troebel. AUeen bij de Abbert en een stukje ten noorden van de Abbert was bodemzicht. Vossemeer ncaart 31 In het zuidelijke deel van het Vossemeer was bodemzicht. Tevens stonden hier veel waterplanten. Verder naar het het eiland De Zwaan) minder en verspreid staande waterplanten.

12

13 Ketelmeer ncaart 4) Bij de uitstroom van de Ussel stonden veldjes waterplanten. Op de ondiepe delen van het Ketelmeer was een dichtere begroeiing dan in de diepere delen. Veldjes Rivierfonteinkruid in Ketelmeer. - IUeur van bet water: Het water in het Ketelmeer was veel donkerder van kleur dan het water in het Vossemeer (veel groener).

14 Vollenhovermeer Kaart 5: Zwarte Meer, Kadoelermeer en Vollenhovermeer 17 juni 1994

15 Zwarte Meer hart 5) In het Zwarte Meer werden weinig waterplanten waargenomen. Enkele veldjes Rivierfonteinkruid (ong. 7 stuks) voor de uitstroom van het Ganzendiep. Veel begroeiing met Mattenbies. Langs de gehele oudelandzijde stond zeer veel Mattenhies in varierende dichtheid. Bij de uitstroom van de Goot stond aan de oostkant tegen de oudelandzijde een veld Watergentiaan gemengd met Gele plomp en Waterlelie. Aan de zuidkant van Vogeleiland stond een groot veld Watergentiaan gemengd met Gele plomp en Waterlelie. Tevens ten noorden van Vogeleiland stond verspreid Rivierfonteinkmid. Kadoelermeer ncaart 5) Veld Watergentiaan in het noordelijke deel. Vollenhovermeer hart 51 In het Vollenhovermeer zijn veldjes Rivier- en Schedefonteinkruid waargenomen.

16 Kaart 6 : IJsselmeer, Friese Kust 17 juni 1994 Rotterdamse Hoek

17 IJsselmeer. Friese kust hut 6) Rotterdammerhoek - Lemmer Langs de dijk van Rotterdammerhoek naar Lemmer zijn geen waterplanten waargenomen. Lemmer Vanaf Lemmer langs de Friese kust, tussen Lemmer en de Prinses Margrietsluis kwam in de hoek voor het strand een beetje vegetatie voor. Langs de Friese zuidkust was bodemzicht. Echter weinig waterplanten (kleine plukjes). Met name rondom zandplaten (Steile Bank) stonden waterplanten. Zes flamingo's gezien bij de Steile Bank. Ter hoogte van de Mokkebank veel waterplanten. Staveren Bij Staveren was alleen wat begroeiing met waterplanten langs de kribben. Verder bij Staveren geen begroeiing met waterplanten. Langs de kant van de dijk wat Schedefonteinkruid. Bij de camping van Hindeloopen wat wate~planten, waarschijnlijk betreft het hier wat Schedefonteinkruid. Bij Hindeloopen waren de zandbanken onder water goed zichtbaar. Workum Voor het zuidstrand bij de ingang van de haven was bodemzicht. Hier groeiden ook wate~planten. Het zicht was dusdanig dat in de verte Enkhui- Zen te zien was. Fir was bodemzicht bij de Workummerwaard. Vooral dicht tegen de waard aan stonden veel waterplanten. Verder het Usselmeer in waren verspreide veldjes waterplanten waar te nemen. Bij Gaast stonden veel waterplanten. Ook hier weer dicht onder de kust. Makkum Bij de vogeluitkijkhut van Piaam stonden minder planten dan bij Gaast. Bij het strand van Makkum waren veel waterplanten (de Holle Poarte). Aan de westkant van de Makkumer-noordwaard was bodemzicht. Hier stonden weinig waterpanten. In de driehoek Makkum-Kornwerdemd-Kop van de Afsluitdijk waren veel waterplanten gelokaliseerd.

18 Ook stonden hier veel veldjes net en bies. - Helderheid van het water: Op de meeste ondiepe plekken langs de Friese kust was bodemzicht. Over het algemeen was het water langs de Friese kust vrij troebel. Afsluitdiik Langs de Afsluitdijk vanaf Komwerde~zand stonden geen waterplanten en ook geen oeverbegroeiing. Dit deel van het Usselmeer had geen bodemzicht. Er zaten veel zwanen langs de dijk. Deze fourageren waarschijnlijk op het draadwier tegen de dijk. De korstmossen op het basalt waren zo massaal aanwezig dat ze vanuit het vliegtuig goed waarneembaar waren.

19 IJsselmeer Markermeer Kaart 7 : IJsselmeer, Noord-Hollandse Kust 17 juni 1994

20 Usselmeer. Noord-Hollandse kust &%art 7) Den Oever - Medemblik - Enkhuizen In de inham met het gemaal van Den Oever stonden veel waterplanten (Schedefonteinkruid) en oeverplanten. Langs de dijk van Den Oever naar Medemblik stonden geen waterplanten en ook geen oeverbegroeiing. In de haven van Medemblik enige oeverplanten maar geen waterplanten. Vooroeverproject: wisselende kleuren van het water en in het ene deel begroeiing, in het andere geheel niet. Deels bodemzicht. Veel Moerasandijvie. Spaarbekkens: waterplanten en oeverplanten. Bij de haven van Andijk was bodemzicht en wat waterplanten. Bij Andijk geen waterplanten en ook geen bodemzicht. Het Ven: oeverplanten duidelijk zichtbaar. Plekken bodemzicht. Langs oever wat waterplanten. Erg groen water in Usselmeer. Helder water, geen waterplanten. Bij strekdam wat waterplanten en oeverplanten op de dam. Bij Broekerhaven stonden in het Markenneer ook verspreid veldjes waterplanten.

21 Scharwoude Monnickendam Amsterdam I Kaart 8 : Markermeer incl. Gouwzee 17 iuni 1994

22 4.10. Markermeer (kaart 8) Gouwzee (kaart 8) Het water in het Markenneer is veel groener maar relatief helderder dan in het Usselmeer. Waterplanten op het Markermeer. Dit is een verandering ten opzichte van voorgaande jmn. Bodemzicht. Verder richting Hoom kleine veldjes Doorgroeid fonteinkruid en zeer groen water. Geen oeverbegroeiing. Bij Hoorn water helderder. Doorgroeid fonteinkruid en Schedefonteinkruid tegen de kust en in de haven (kleine plukken). Onder Hoom grote plakkaten Doorgroeid fonteinkruid en Schedefonteinhid tot ong. 3 km het meer in. Totale bedekking ongeveer 15%. Redelijk helder water. Doorgroeid en Schedefonteinkruid door elkaar. Bij Edam smalle strook Doorgroeid- en Schedefonteinkruid onder de kust tot ongeveer 150 meter uit de kust. Groen water. Duidelijk kringen Doorgroeid fonteinkruid. Bij vuurtoren van Marken geen waterplanten. Buiten de strekdam sporadisch veldjes Doorgroeid fonteinkruid (dume bedekking). Richting Amsterdam kleine veldjes. 11. Pleksgewijs stonden er in de Gouwzee Doorgroeid- en Schedefonteinkruid er stonden fonteinkruiden in een baan van Volendam naar Marken. 12. Bij Marken was het water in de Gouwzee helderder dan in het Markenneer. 13. In het zuidelijke deel van de Gouwzee was de bedekking met fonteinkruiden dichter dan in het noordelijke deel. Op de ondiepere delen buiten de vaargeul wmn velden Doorgroeid en Schedefonteinkruid te zien. De kranswiewelden waren niet zichtbaar.

23 A 'dam Kaart 9 IJmeer 17 juni 1994

24 1. In het Buiten-U stonden wat waterplanten langs de strekdam van de Omjesluizen. 2. Achter de strekdam flinke velden Doorgioeid en Schedefonteinkruid en bij het Muiderslot ook veel fonteinkruiden tegen de oudelandzijde. 3. Veel Schedefonteinkmid tussen Muiden en de Hollandse Bmg. 4. Richting Pampus-Haven aan de nieuwe landzijde kleine veldjes Schedefonteinkruid. 5. In Pampus-Haven groeiden geen waterplanten. We1 was het water in de haven veel helderder dan buiten de haven.

25 Almere-Haven Gooimeer Spakenburg Kaart 10 : Gooimeer en Eemmeer 17 juni 1994

26 1. Zeer grote velden fonteinkmiden zowel aan de nieuwe als aan de oude landzijde. 2. Zeer grote velden dmadwier met Schedef~ntei~d. Op deze velden fourageerden tientallen zwanen bij Naarden. 3. Duidelijk bodemzicht en zeer helder water bij Huizen en velden waterplanten tot 200 meter uit de oever. Verder uit de oever groeiden veldjes Doorgroeid fonteinkruid. 4. Aan de kant van Huizen veel Schedefonteinkruid met waarschijnlijk dmadwier erop Eemmeer en Niikerkernauw (kaart Kleine veldjes Schedefonteinhid bij de uitstroom van de Eem verder geen begroeiing. 6. Bij Spakenburg meer planten (grotere velden) en Riet met biezen.

27 Nijkerkersluis Kaart 11: Wolderwijd en Nuldernauw 14 juni 1994

28 De gegevens van het Wolderwijd en Nuldernauw zijn ontleend aan een andere rondvlucht. Deze vlucht werd uitgevoerd op 14 juni 1994 in het kader van Aktief Biologisch Beheer. In de hoek bij de Nijkerkersluis stond een veldje Schedefonteinkruid. Bij het Erkemeder strand waren veldjes fonteinkruiden te zien. Vermoedelijk betmf het hier Schedefonteinkruid. Bij strand Horst en strand Nulde waren veldjes Scedefonteinkruid te zien. Tevens was er bij strand Nulde een veld te zien wat op kranswier leek. Tegen de kust bij Harderwijk was een groot veld kranswier te zien. Het water was hier giashelder. Verder uit de kust waren duidelijk grote velden Doorgroeid fonteinkmid te zien.

29 De resultaten van de orienterende vegetatievlucht 1994 zijn hierbij, per meer, vergeleken met de voorgaande jaren 1990, 1991, 1992 en Veluwemeer: Het vegetatiebeeld lijkt ongeveer hetzelfde t.0.v. dezelfde periode in voorgaande jaren. De algemene indruk bestaat dat de waterplanten nog minder ontwikkeld zijn dan in voorgaande jaren en dat het water minder helder is. E& mogelijke verklaring hiemoor is dat het voorjaar van 1994 relatief "laat" was. - Drontermeer: AUeen bij de Abbert was bodemzicht. Evenals in 1993 (van Assen, 1994) wed een groot veld waterplanten waargenomen. Dit was voor,1993 nog niet bet geval. I - Vossemeer: In bet zuidelijke deel van bet Vossemeer was helder water en er stonden veel waterplanten. Dit komt overeen met de waarnemingen uit 1993 (van Assen, 1994). I - Ketelmeer: Het vegetatiebeeld is in 1994 ongeveer hetzelfde gebleven. - Zwarte meer: In tegenstelling tot 1991 (Doef, 1992), maar in overeenstemming met 1993 (van Assen, 1994) en 1990 (Doef, 1990), werden enkele veldjes Rivierfonteinkmid gesignaleerd bij de uitstroom van het Gaozendiep. De velden ~ater~entiaan gemengd met ~ele plomp en Waterlelie lagen nog op dezelfde lokaties. - Kadoelermeer: Hetzelfde beeld als de voorgaande jaren: weinig waterplanten, bij bet twde eiland we1 een veld Watergentiaan. - Vollenhovermeer: In tegenstelling tot 1991 (Doef, 1992) zijn er in bet Vollenhovermeer veldjes Schede- en Rivierfonteinkruid waargenomen. - Usselmeer. Friese kust: Er lijkt wat minder vegetatie te staan dan in voorgaande jaren. Met name de strook Hindeloopen - Workum is zeer weinig begroeid. Bij Makkum komen veel waterplanten voor. - Usselmeer. Noord-Hollandse kust Aan deze kant van bet Usselmeer kwam ook in 1994 weinig vegetatie voor, zowel in bet water als op de oever. - Markermeer incl. Gouwzee: Het vegetatiebeeld voor wat betreft bet Markenneer is enigzins veranderd. Onder Enkhuizen werden waterplanten waargenomen die er voorgaande jaren nog niet waren.

30 De fonteinkruidvelden in de Gouwzee lijken iets minder ontwikkeld dan voorgaande jaren. Kranswiewelden konden niet worden waargenomen i.v.m. te weinig dooaicht. - Umeer: De begroeiing in het Umeer is vrij gelijk aan voorgaande jaren. Aan de nieuwelandzijde richting Pampus-haven is iets meer begroeiing waargenomen. - Gooimeer: De bemeiing in het Gooimeer komt voomameliik voor aan de oudelandziide. Met name bij ~a&den '&men grote velden fonteinkruid en "wdwier voor. Dit is wkschijnlijk iets meer als voorgaande jaren. - Eemmeer en Niikerkemauw: De bedekking met waterplanten in het Eemmeer was net als in voorgaande jaren zeer summier. - Wolderwiid en Nuldernauw: De waargenomen velden met Doorgroeid en Schedefonteinkmid kwamen vrij goed overeen met gegevens uit 1993 (van Assen, 1994). Ook in 1991 werd in het midden van het Wolderwijd Doorgroeid fonteinkruid waargenomen. In 1993 is het kranswieweld bij Harderwijk niet waargenomen. Ook werd in 1993 geen kranswier waargenomen voor strand Nulde. In 1991 (Doef, 1992) was bij de haven van Zeewolde een hoge bedekking met Schedefonteinkruid. Deze was in 1994 nagenoeg afwezig.

31 I I I I De orienterende vegetatievlucht geeft elk jaar in &n dag heel veel informatie over het voorkomen van de watervegetatie in het Hsselmeergebied. Deze informatie is in eerste instantie een geschikt bulpmiddel voor de waterplantenveldkarte~g. De vlucht wordt vlak voor de veldkartering uitgevoerd, zodat voor de veldkartering reeds basisinformatie aanwezig is. Omdat met een veldkartering niet overal in het hele gebied nauwkeurig onde~zocht kan worden is het waardevol dat de orihterende vlucht globaal kan aangeven op welke plekken in het gebied watervegetatie verwacht mag worden. Aan de hand van deze informatie wordt het moment van aanvang en de volgorde van de veldkartering bepaald. In 1994 werd gevlogen met een Partenavia PN68. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren waarbij een Cessna werd gebmikt. De Partenavia PN68 is minder geluidruchtig en heeft meer zitplaatsen (6 stuks). Nadeel is dat de mogelijkheid voor het maken van opnames (foto's) beperkt is. De foto's waren van goede kwaliteit. De video-opnames zijn bij de verslaglegging niet gebmikt. De kwaliteit van de video-opnames was matig. Er was namelijk te veel reflectie. De weersomstandigheden waren ten tijde van de vegetatievlucht in 1994 bijzonder gunstig. Door het nagenoeg ontbreken van wind en bewolking was er weinig last van hinderlijke lichtval of schaduw van woken. Het was een zeer geslaagde verkenningsvlucht. De helderheid van het water liet op veel plekken we1 te wensen over. Op ondiepe delen was bodemzicht, maar op veel lokaties was het water duidelijk troebeler clan in voorgaande jaren. Wellicht heeft dit iets te maken met de weersomstandigheden van de voorafgaande dagen. In de week voor de vegetatievlucht was de wind nogal krachtig geweest. De conclusies over de watervegetatie, voor wat betreft 1994 in vergelijking met de jaren ervoor (1990 tot 1993), geven globaal een ovenichtsbeeld van de ontwikkeling van de vegetatie b ien het Usselmeergebied. Bij een vergelijking met andere jaren moeten we1 een paar opmerkingen gemaakt worden. 1. De opnames zijn vaak niet precies op hetzelfde moment in het groeiseizoen genomen. 2. Ook is de kans groot dat in het ene jaar de vegetatie midden juni verder ontwikkeld zal zijn als in het andere jaar ten gevolge van temperatuuwerschillen. Er word als dusdanig echter we1 een indmk verkregen van de vroegheid van een seizoen. 3. Tevens is het weer niet altijd hetzelfde, wat tot gevolg heeft dat de ene vlucht een preciezer beeld van de vegetatie geeft als een vlucht bij mindere omstandigheden. 4. Daarnaast kan het water troebel zijn waardoor waterplanten minder goed worden waargenomen. Het verdiend aanbeveling om het werkdocument van de rondvlucht klaar te hebben voordat de veldkartering begint. Hierdoor kan er bij de veldkartering gerichter worden gezocht. Voor meer gedetailleerde gegevens, zoals precieze namen en voorkomen van soorten wordt verwezen naar de resultaten van de veldkarte~g 1994.

32 Assen, A.v., A. Grul, L.H.C.A. Hector & R.W. Doef, Werkdocument orienterende vegetatievlucht Usselmeergebied 1993, 23 juni Werkdocument ANM Rijkswaterstaat Directie Flevoland, Lelystad. Coops, H., C. Berkeveld & A. Grul, Waterplantenvlucht Randmeren 15 juni RIZA & Directie Flevoland Interne Notitie AOBL, Lelystad. Doef, R.W., OriEntatievlucht waterplantewring. Verslag fotovlucht 15 juni DBWIRIZA Inteme Notitie AOBL, Lelystad. Doef, R.W., Orienterende vegetatievluchten Usselmeergebied RIZA werkdocument x, Lelystad.

Werkdocument. r Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat

Werkdocument. r Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Directie Usselmeergebied Werkdocument Vluchten boven Wolderwijd/Nuldernauw en Veluwemeer 1995 Heldere plekken in relatie tot aanwezigheid

Nadere informatie

8IBLIOTH - MS-C Lfv,fc LKi-OLDtKS WERKDOCUMENT Abw februari

8IBLIOTH - MS-C Lfv,fc LKi-OLDtKS WERKDOCUMENT Abw februari , s 8IBLIOTH - RIJK J J MS-C Lfv,fc LKi-OLDtKS WERKDOCUMENT GEDEELTELIJKE WATERPLANTENKARTERING IN HET VELUWEMEER, JULI 1981 door J. Diender 148 r 1982-52 Abw februari m \fa\ MINISTERIE VAN VERKEER EN

Nadere informatie

Bi~en het b,eheersgebied van de directie Zuiderzeewerken liggen een aantal gemeentehavens en jachthavens, waarvan de toegangsgeul

Bi~en het b,eheersgebied van de directie Zuiderzeewerken liggen een aantal gemeentehavens en jachthavens, waarvan de toegangsgeul . ' $ ' RIJKSWATERSTAAT @ DIRECTIE ZUIDERZEEWERKEN AFDELING ANB I. B t; 1 '5 6 4 1. Situatie. / ' Bi~en het b,eheersgebied van de directie Zuiderzeewerken liggen een aantal gemeentehavens en jachthavens,

Nadere informatie

Inventarisatie watervegetatie Usselmeergebled 1996

Inventarisatie watervegetatie Usselmeergebled 1996 Minirterie van Verkeer en Waterrtaat Direc~toraat-Generaal Rijkswaterstaat Diredie llrrelmeergebied Inventarisatie watervegetatie Usselmeergebled 1996 door C. Huynen Werkdocument Inventarisatie watervegetatie

Nadere informatie

IJsselmeer 7 dagen. individuele fietsreis vanaf 515 Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk

IJsselmeer 7 dagen. individuele fietsreis vanaf 515 Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk IJsselmeer 7 dagen individuele fietsreis vanaf 515 Rondje IJsselmeer met de Afsluitdijk Nederlands meest bijzondere en populaire fietstocht is de 400 km tellende tour rond het IJsselmeer, een rondje "Hollands

Nadere informatie

IJsselmeertoertocht. Lengte Motortocht: 360 KM Duur: 7-9 uur (zonder stops) Doelgroep: Sport, Off the road en Toer Laatste Controle: voorjaar 2006

IJsselmeertoertocht. Lengte Motortocht: 360 KM Duur: 7-9 uur (zonder stops) Doelgroep: Sport, Off the road en Toer Laatste Controle: voorjaar 2006 IJsselmeertoertocht Lengte Motortocht: 360 KM Duur: 7-9 uur (zonder stops) Doelgroep: Sport, Off the road en Toer Laatste Controle: voorjaar 2006 Uitgangspunt: Mirror paviljoen Recreatie gebied Hemmeland

Nadere informatie

Faq s waterplanten Randmeren

Faq s waterplanten Randmeren Faq s waterplanten Randmeren Algemeen Wie heeft het beheer en wie is verantwoordelijk voor de Randmeren? Rijkswaterstaat is beheerder van (onder andere) de Randmeren. RWS is als waterbeheerder verantwoordelijk

Nadere informatie

Natura 2000 gebied 77 Eemmeer & Gooimeer Zuidoever

Natura 2000 gebied 77 Eemmeer & Gooimeer Zuidoever Natura 2000 gebied 77 Eemmeer & Gooimeer Zuidoever (Zie leeswijzer) Kenschets Natura 2000 Landschap: Meren en Moerassen Status: Vogelrichtlijn Site code: NL9802035/NL3009011/NL9902008 Beschermd natuurmonument:

Nadere informatie

Ecosysteem IJsselmeergebied: nog altijd in ontwikkeling

Ecosysteem IJsselmeergebied: nog altijd in ontwikkeling Ecosysteem IJsselmeergebied: nog altijd in ontwikkeling Trends en ontwikkelingen in water en natuur van het Natte Hart van Nederland Ruurd Noordhuis 23 juni 211 Voorgeschiedenis: zout-brakke binnenzee

Nadere informatie

Waterplanten in Loenderveen-Oost: ontwikkelingen 2005-2011

Waterplanten in Loenderveen-Oost: ontwikkelingen 2005-2011 Waterplanten in Loenderveen-Oost: ontwikkelingen 2005-2011 Overzicht van de ontwikkeling van waterplanten in de Loenderveensche Plas Oost in de zeven jaar na het wegvangen van vis Waterplanten in Loenderveen-Oost:

Nadere informatie

Voorstel maaibeheer Hoornse Hop

Voorstel maaibeheer Hoornse Hop Voorstel maaibeheer Hoornse Hop Aan: Tolhuusberaad, 12 februari 2015 Via: ambtelijke werkgroep maaibeheer, 22 januari 2015 Van: Anja Ooms, provincie Noord-Holland Inleiding De waterkwaliteit van het Markermeer

Nadere informatie

WATERPOLITIE 2012 GOOI EN VECHTSTREEK / FLEVOLAND G&V / FVL. Gooi en Vechtstreek

WATERPOLITIE 2012 GOOI EN VECHTSTREEK / FLEVOLAND G&V / FVL. Gooi en Vechtstreek WATERPOLITIE 2012 GOOI EN VECHTSTREEK / FLEVOLAND G&V / FVL Gooi en Vechtstreek De politie staat voor veiligheid. Ook op het water. Samen met diverse partners surveilleren we op het water en op de stranden.

Nadere informatie

Toekomst van de watersport in het gebied Markermeer - IJmeer

Toekomst van de watersport in het gebied Markermeer - IJmeer Toekomst van de watersport in het gebied Markermeer - IJmeer Lelystad, 4 december 2007-1 - Voorwoord Waterrecreatie Advies heeft ten behoeve van het Beheerplan IJsselmeergebied in opdracht van Oranjewoud

Nadere informatie

Koppel kuifeenden. Kuifeenden

Koppel kuifeenden. Kuifeenden 42 Ecologie en natuurfuncties Het IJsselmeergebied is een uniek natuurgebied van (inter-)nationale betekenis. Het is een van de zee afgesloten, benedenstrooms gelegen, zoet laaglandmeer met een relatief

Nadere informatie

Kunnen we watervegetaties sturen en zo ja, welke kant gaan we dan op? Marcel van den Berg RWS Ruurd Noordhuis - Deltares

Kunnen we watervegetaties sturen en zo ja, welke kant gaan we dan op? Marcel van den Berg RWS Ruurd Noordhuis - Deltares Kunnen we watervegetaties sturen en zo ja, welke kant gaan we dan op? Marcel van den Berg RWS Ruurd Noordhuis - Deltares 1 oktober 2013 Waterplanten 2 Vissennetwerk 1 oktober 2013 Waarom niet blij met

Nadere informatie

Luchthavenregeling Stijg- en landingslocaties watervliegtuigen Wings Over Holland

Luchthavenregeling Stijg- en landingslocaties watervliegtuigen Wings Over Holland Luchthavenregeling Stijg- en landingslocaties watervliegtuigen Wings Over Holland PROVINCIALE STATEN VAN FLEVOLAND Gelezen het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland nummer 1113955,

Nadere informatie

Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. Besluit. Functietoekenning en aanwijzing zwemwaterlocaties 2014

Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. Besluit. Functietoekenning en aanwijzing zwemwaterlocaties 2014 Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden Besluit Functietoekenning en aanwijzing zwemwaterlocaties 2014 Lelystad, 18 maart 2014 kenmerk: 1593457 Besluit van Gedeputeerde Staten van

Nadere informatie

Eemmeer en Gooimeer (zuidoever)

Eemmeer en Gooimeer (zuidoever) Eemmeer en Gooimeer (zuidoever) Verruiging van kale open gebieden waardoor kale grondbroeders zoals de visdief zich niet kunnen voortplanten. Onderhoud van het broedgebied voor de visdief. Deze vogel heeft

Nadere informatie

Kaart 13: Afwateringsgebieden. Afwateringsgebieden. Legenda. IJsselmeer IJsselmeer bij bijzondere omstandigheden

Kaart 13: Afwateringsgebieden. Afwateringsgebieden. Legenda. IJsselmeer IJsselmeer bij bijzondere omstandigheden 28 Watersysteem en ondergrond Het IJsselmeergebied is het grootste zoetwaterbekken van Nederland en zal in de toekomst steeds belangrijker worden voor de strategische zoetwatervoorziening. Daarnaast vormt

Nadere informatie

Planten in de stroom. Kansen voor weerstand. Stroombaanmaaien en risicogericht onderhoud; Het effect op de stromingsweerstand

Planten in de stroom. Kansen voor weerstand. Stroombaanmaaien en risicogericht onderhoud; Het effect op de stromingsweerstand Planten in de stroom. Kansen voor weerstand. Stroombaanmaaien en risicogericht onderhoud; Het effect op de stromingsweerstand Chris Griffioen en Pieter van Dijk 15 november 2016 Stromingsweerstanden Het

Nadere informatie

8)1. -LDtfcS. invalspoorten

8)1. -LDtfcS. invalspoorten ft Ri Ksdiensl voor de Usselmeerpold Smedinghuis, Lelystad ' 8)1 -LDtfcS r EWe r-kdocument 1985-16 Abw ing. E.F. Hagoort datum: januari 1985 De functie van de havens in IJsselmeergebied voor de recreatie,

Nadere informatie

Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen

Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat Hydraulische randvoorwaarden voor categorie c-keringen Achtergrondrapport keringen langs de Veluwe Randmeren (dijkring 8, 11 en 45) Auteurs: Nelle Jan

Nadere informatie

Faq s waterplanten Randmeren

Faq s waterplanten Randmeren Faq s waterplanten Randmeren Algemeen Wie heeft het beheer en wie is verantwoordelijk voor de Randmeren? Rijkswaterstaat is beheerder van (onder andere) de Randmeren. RWS is als waterbeheerder verantwoordelijk

Nadere informatie

Omschrijving verschillende kwaliteitsklassen van sloten

Omschrijving verschillende kwaliteitsklassen van sloten Omschrijving verschillende kwaliteitsklassen van sloten Auteur: Bart Specken 2016 Zeer goed Deze klasse onderscheidt zich van alle andere klassen doordat hier waterplanten in voorkomen die kenmerkend zijn

Nadere informatie

. D.B.W./RIZA. Stijghoogte-veranderingen door de aanleg van Westelijk Flevoland. D.B.W./RIZA nota 88046. Auteurs F.A.M. Claessen D.

. D.B.W./RIZA. Stijghoogte-veranderingen door de aanleg van Westelijk Flevoland. D.B.W./RIZA nota 88046. Auteurs F.A.M. Claessen D. Stijghoogte-veranderingen door de aanleg van Westelijk Flevoland D.B.W./RIZA nota 88046 Auteurs F.A.M. Claessen D. Endema. D.B.W./RIZA Hoofdafdeling WS STIJGHODGTE-VERANDERINGEN DOOR AANLEG WESTELIJK FLEVOLAND

Nadere informatie

Natuurherstel in het zeekleilandschap: mag het iets meer zijn? Mennobart van Eerden Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving

Natuurherstel in het zeekleilandschap: mag het iets meer zijn? Mennobart van Eerden Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving Natuurherstel in het zeekleilandschap: mag het iets meer zijn? Mennobart van Eerden Water, Verkeer en Leefomgeving Afgesloten zeearm 2 13 september 2017 Overzicht 85 jaar ontwikkeling van zeekleilandschappen

Nadere informatie

Verslag van de bijeenkomsten voor leden van Natuurmonumenten over het project Marker Wadden, in Hoorn op 17 januari en 21 februari 2013.

Verslag van de bijeenkomsten voor leden van Natuurmonumenten over het project Marker Wadden, in Hoorn op 17 januari en 21 februari 2013. Verslag van de bijeenkomsten voor leden van Natuurmonumenten over het project Marker Wadden, in Hoorn op 17 januari en 21 februari 2013. Voorlichting en discussie over Marker Wadden De districtscommissie

Nadere informatie

Ontwerp Beleidsnota IJsselmeergebied [1]

Ontwerp Beleidsnota IJsselmeergebied [1] 80 Ontsluiting en bereikbaarheid Het IJsselmeer wordt door zes provincies en de Afsluitdijk omsloten. Met de komst van deze lange dijk is de provincie Friesland veel beter bereikbaar geworden. Zo is Friesland

Nadere informatie

Nieuw peilbesluit IJsselmeergebied

Nieuw peilbesluit IJsselmeergebied Nieuw peilbesluit IJsselmeergebied Nieuw peilbesluit IJsselmeergebied Rijkswaterstaat maakt in het kader van het Deltaprogramma voor het IJsselmeergebied een nieuw peilbesluit. Dit nieuwe peilbesluit vervangt

Nadere informatie

Bijlage. vaarbewegingen Waterfront-Zuid

Bijlage. vaarbewegingen Waterfront-Zuid Bijlage 10 Notitie vaarbewegingen Waterfront-Zuid GEMEENTE HARDERWIJK WATERRECREATIE ADVIES Waterrecreatie Advies B.V. Het Ravelijn 1 Po.tbu.123, 8200 AC Letystad Tel. 0320 21 8847, fax 0320 2813 08 Rek.

Nadere informatie

RI2A ijsverslag winter winter winter

RI2A ijsverslag winter winter winter ministerie van verkeer en waterstaat rijkswaterstaat RI2A ijsverslag winter 1987-1988 winter 1988-1989 winter 1989-1990 ijsverslag winter 1987-1988 winter 1988-1989 winter 1989-1990 Rijksinstituut voor

Nadere informatie

Kaart 36: Jaarinkomen per hoofd van de bevolking per provincie ( )

Kaart 36: Jaarinkomen per hoofd van de bevolking per provincie ( ) 64 Economie In economisch opzicht is het IJsselmeer een zeer interessant gebied, denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden voor zand- en waterwinning, koelwatervoorziening, recreatie, visserij en de beroepsvaart.

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq. Zonewateren. 28 juli 2004

Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq. Zonewateren. 28 juli 2004 Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Zonewateren 28 juli 2004 Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Zonewateren 28 juli 2004 Inhoudsopgave........................................................................................

Nadere informatie

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden.

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden. Meander Samenvatting groep 6 Thema 1 Water Samenvatting De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde.

Nadere informatie

De plek waar de zee als een brede rivier het land instroomt. Al het werk dat gedaan is om het Deltaplan uit te voeren.

De plek waar de zee als een brede rivier het land instroomt. Al het werk dat gedaan is om het Deltaplan uit te voeren. Meander Samenvatting groep 6 Thema 1 Water Samenvatting De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde.

Nadere informatie

De Houtribdammen, zogeheten luwtedammen in het Markermeer (foto s: J. van Schie, Rijkswaterstaat).

De Houtribdammen, zogeheten luwtedammen in het Markermeer (foto s: J. van Schie, Rijkswaterstaat). platform Arjenne Bak, Bureau Waardenburg Wendy Liefveld, Bureau Waardenburg Ernst Rijsdijk, Rijkswaterstaat IJsselmeergebied Hans Vos, Rijkswaterstaat IJsselmeergebied Effectiviteit van natuurontwikkeling

Nadere informatie

Trends en ontwikkelingen in ecologie en draagkracht voor Tafeleend en Brilduiker in de Veluwerandmeren

Trends en ontwikkelingen in ecologie en draagkracht voor Tafeleend en Brilduiker in de Veluwerandmeren Trends en ontwikkelingen in ecologie en draagkracht voor Tafeleend en Brilduiker in de Veluwerandmeren Trends en ontwikkelingen in ecologie en draagkracht voor Tafeleend en Brilduiker in de Veluwerandmeren

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, september 2008

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, september 2008 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 25-26 september 2008 - Wim Giesen, 2 oktober 2008 25-26 september is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op Tholen (Dortsman Noord en Krabbenkreek Zuid),

Nadere informatie

Nieuwsbrief regiocommissie Randmeren.

Nieuwsbrief regiocommissie Randmeren. Nieuwsbrief regiocommissie Randmeren. December 2010. Voor u ligt de eerste en enige nieuwsbrief van de regiocommissie Randmeren van dit jaar 2010. Zoals wij in de vorige nieuwsbrief al aankondigden verschijnt

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1980-1981 16 701 Structuurschema Vaarwegen Nr. 2 STRUCTUURSCHEMA INHOUDSOPGAVE blz DeeM. Samenvatting; planologische kernbeslissing 5 Deel 2. Toelichting 8 Tweede

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, augustus 2008

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, augustus 2008 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 26-28 augustus 2008 - Wim Giesen, 30 augustus 2008 25-28 augustus 2008 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op Tholen (Dortsman Noord en Krabbenkreek

Nadere informatie

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn;

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; 2010-2016. Op diverse plaatsen binnen de gemeente Borger-Odoorn zijn velden Krabbenscheer aangetroffen met daarbij populaties Groene glazenmaker.

Nadere informatie

IJsselmeer sportief, 6 dagen

IJsselmeer sportief, 6 dagen IJsselmeer sportief, 6 dagen individuele fietsreis vanaf 485 Rondje om het IJsselmeer Nederlands meest bijzondere en populaire fietstocht is de 400 km tellende tour rond het IJsselmeer. Eén van de mooiste

Nadere informatie

DIENST DER ZUIDERZEEWERKEN

DIENST DER ZUIDERZEEWERKEN DIENST DER ZUIDERZEEWERKEN Sweelinckplein 14 's-g RAVEN HAGE Teiefoon 070-39.dl. 00 PUBLICATIE nr.: 21 WORDING EDI OPBOW VAN DE POLDER ZUIDELIJK FLEVOLAND 1 Terwijl de ontginning van de derde IJsseSmeerpolder,

Nadere informatie

Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace 2016

Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace 2016 Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace 2016 Tabel I Startlijnen Startplaats Den Oever Enkhuizen-Noord Enkhuizen-Zuid Hindeloopen Hoek van t IJ Hoorn Kornwerderzand Lelystad-Noord Lelystad-Zuid Lemmer Medemblik Stavoren

Nadere informatie

Sedimentatie in Harderwijker Bocht ten gevolge van de strekdam bij Strand Horst Noord

Sedimentatie in Harderwijker Bocht ten gevolge van de strekdam bij Strand Horst Noord Sedimentatie in Harderwijker Bocht ten gevolge van de strekdam bij Strand Horst Noord In het gebied tussen de strekdammen bij Strand Horst Noord en de bebouwing van Harderwijk ligt een klein natuurgebied

Nadere informatie

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Noord-Holland

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Noord-Holland Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Noord-Holland 2012 Lelystad, november 2012 Voorwoord Deze rapportage voor de provincie Noord-Holland geeft inzicht in de ontwikkeling van de watersport

Nadere informatie

Gevolgen peilverandering IJsselmeergebied

Gevolgen peilverandering IJsselmeergebied Gevolgen peilverandering IJsselmeergebied Lelystad, 25 januari 1999 (Herdruk maart 2010) Voorwoord Deze rapportage, 'Gevolgen van peilverandering', is opgesteld door Waterrecreatie Advies, facilitair bureau

Nadere informatie

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn;

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; 2010-2014. Op diverse plaatsen binnen de gemeente Borger-Odoorn zijn velden Krabbenscheer aangetroffen met daarbij populaties Groene glazenmaker.

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM De Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. Drs. M.H. Schultz van Haegen Postbus 20901 2500 EX S-GRAVENHAGE Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon mwa.l.

Nadere informatie

Ontwerpbesluit Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. Functietoekenning en aanwijzing zwemwaterlocaties 2019

Ontwerpbesluit Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. Functietoekenning en aanwijzing zwemwaterlocaties 2019 Ontwerpbesluit Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden Functietoekenning en aanwijzing zwemwaterlocaties 2019 Aanvraagnummer: OFGV HZ_KEN_ZWK-95898 Locatie: Provincie Flevoland Onderwerp:

Nadere informatie

STAKEHOLDERSBIJEENKOMST 3 OKTOBER 2013. Gesprekspunten groep Kornwerderzand-Friese Kust

STAKEHOLDERSBIJEENKOMST 3 OKTOBER 2013. Gesprekspunten groep Kornwerderzand-Friese Kust . STAKEHOLDERSBIJEENKOMST 3 OKTOBER 2013 Gesprekspunten groep Kornwerderzand-Friese Kust 1. Vismigratierivier Er wordt verschillend gedacht over de modellen van de vismigratierivier die zijn getoond. Sommigen

Nadere informatie

1 7 AUG. 2006. ir. dis. M. Wings over Holland T.a.v. De heer Huizenga Emoeweg 28 8218 PC LELYSTAD

1 7 AUG. 2006. ir. dis. M. Wings over Holland T.a.v. De heer Huizenga Emoeweg 28 8218 PC LELYSTAD PROVINCIE FLEVOLAND Postbus 55 8200 AB Lelystad Telefoon Fax Wings over Holland T.a.v. De heer Huizenga Emoeweg 28 8218 PC LELYSTAD E-mail provincieeflevoland.nl Website www.flevoland.nl Datum Bijlagen

Nadere informatie

Nr. 1, oktober Contact: Jan Grundlehner P.C. Boutenslaan 6, 3842 BJ Harderwijk Tel

Nr. 1, oktober Contact: Jan Grundlehner P.C. Boutenslaan 6, 3842 BJ Harderwijk Tel Contact: Jan Grundlehner P.C. Boutenslaan 6, 3842 BJ Harderwijk Tel. 06-53781115. Frank Jibben frank.jibben@watersportverbond.nl Watersportverbond, Postbus 2658, 3430 GB Nieuwegein. Tel. 030-7513703. Nr.

Nadere informatie

Ein besonderes Angebot für deutschen Gäste. Klicken Sie bitte hier.

Ein besonderes Angebot für deutschen Gäste. Klicken Sie bitte hier. http://www./ Stoer zeilen... of Page 1 of 15 Treb Charter 2011 Privacy Policy Terms of Use... relaxt al keuvelend en/of borrelend echt genieten :-) info: 06-538 535 15 Home Aanbieding Nieuws Contact A

Nadere informatie

Documentnummer AMMD /

Documentnummer AMMD / Bijlagenboek 1.17 1 van 4 Onderzochte projecten als onderdeel van de autonome situatie (effecten en raakvlakken) Onderstaand is een overzicht opgenomen van projecten in de omgeving van de Markermeerdijken

Nadere informatie

Tabel I: Startlijnen

Tabel I: Startlijnen Tabel I: Startlijnen Startplaats Den Oever Enkhuizen-Noord Enkhuizen-Zuid Hindeloopen Hoek van t IJ Hoorn Kornwerderzand Lelystad-Noord Lelystad-Zuid Lemmer Medemblik Stavoren Urk Volendam Omschrijving

Nadere informatie

Hoe moet de Noordelijke Randstad eruit gaan zien?

Hoe moet de Noordelijke Randstad eruit gaan zien? Hoe moet de Noordelijke Randstad eruit gaan zien? Kom naar de consultatiebijeenkomst op 10 of 12 juli en laat ons deze zomer weten wat u belangrijk vindt! FOTO RRAAM, WAT IS DAT? WAAROM RRAAM? LEM R A4

Nadere informatie

Rapport. Natuuronderzoek Schateiland. Nader onderzoek naar enkele beschermde soorten. Lelystad, juni 2017 R. Heemskerk

Rapport. Natuuronderzoek Schateiland. Nader onderzoek naar enkele beschermde soorten. Lelystad, juni 2017 R. Heemskerk Rapport Lelystad, juni 2017 R. Heemskerk Natuuronderzoek Schateiland Nader onderzoek naar enkele beschermde soorten Landschap verbindt Landschapsbeheer Flevoland streeft naar ontwikkeling, beheer en behoud

Nadere informatie

Sturen op watervegetaties

Sturen op watervegetaties Gerben van Geest Ruurd Noordhuis 1208460-000 Deltares, 2014 Titel Opdrachtgever WVL Project 1208460-000 Kenmerk 1208460-000-ZWS-0006 Pagina's 39 Samenvatting In een groot deel van het IJsselmeergebied

Nadere informatie

Uw vertrekbasis : LE BOAT Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland Tel 0031 (0) 610 954 497

Uw vertrekbasis : LE BOAT Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland Tel 0031 (0) 610 954 497 Uw vertrekbasis : LE BOAT Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland Tel 0031 (0) 610 954 497 WIJ VRAGEN U OM ONDERSTAANDE PRAKTISCHE INFORMATIE MET BETREKKING TOT UW VERTREKBASIS GOED DOOR TE LEZEN Deze informatie

Nadere informatie

Reactie watersportsector n.a.v. bijeenkomst Rijkswaterstaat over bestaand gebruik IJsselmeergebied

Reactie watersportsector n.a.v. bijeenkomst Rijkswaterstaat over bestaand gebruik IJsselmeergebied Reactie watersportsector n.a.v. bijeenkomst Rijkswaterstaat over bestaand gebruik IJsselmeergebied Diverse belangenorganisaties waaronder HISWA Vereniging en een aantal watersportondernemers waren op 18

Nadere informatie

Base Le Boat Strand Horst Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland GPS : E5 33.885` N52 19.012` Tél - 0031 (0) 616 503 303 Fax - 0031 (0) 515 432 447

Base Le Boat Strand Horst Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland GPS : E5 33.885` N52 19.012` Tél - 0031 (0) 616 503 303 Fax - 0031 (0) 515 432 447 Base Le Boat Strand Horst Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland GPS : E5 33.885` N52 19.012` Tél - 0031 (0) 616 503 303 Fax - 0031 (0) 515 432 447 Email : leboatstrandhorst.com@gmail.com Base Manager:

Nadere informatie

Overijssel FRYSLÂN DRENTHE FLEVO- LAND DUITSLAND. Zwolle GELDERLAND. Steenwijk* Giethoorn* Hardenberg* Kampen* Vecht* Ommen* Nijverdal* Almelo

Overijssel FRYSLÂN DRENTHE FLEVO- LAND DUITSLAND. Zwolle GELDERLAND. Steenwijk* Giethoorn* Hardenberg* Kampen* Vecht* Ommen* Nijverdal* Almelo Vecht* 1 met namen Overijssel FRYSLÂN DRENTHE Steenwijk* Giethoorn* FLEVO- LAND Hardenberg* Kampen* DUITSLAND Zwolle Ommen* SALLAND* IJssel Deventer Nijverdal* Rijssen* Almelo Oldenzaal* TWENTE Hengelo

Nadere informatie

In 2011 zal het dijktraject Philipsdam-Noord van nieuwe steenbekleding worden voorzien in het kader van Project Zeeweringen.

In 2011 zal het dijktraject Philipsdam-Noord van nieuwe steenbekleding worden voorzien in het kader van Project Zeeweringen. Advies opslagterrein memo Krammersluizen PIa Waterschap Zeeuwse Eilanden Kanaalweg 1 Middelburg PIa Postadres: Postbus 1000 4330 ZW Middelburg T (0118) 62 13 70 F (0118) 62 19 93 www.zeeweringen.nl Contactpersoon

Nadere informatie

Structuurschema Vaarwegen

Structuurschema Vaarwegen Structuurschema Vaarwegen Partiële herziening inhoudende toevoeging hoofdvaarwegen i.v.m. recreatievaart Ministerie van Verkeer en Waterstaat Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ABOO8

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, april 2009

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, april 2009 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 27-30 april 2009 - Wim Giesen, Paul Giesen & Kris Giesen, 4 mei 2009 27-30 april 2009 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op Tholen (Dortsman Noord

Nadere informatie

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting.

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting. Page 1 of 35 Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting Uitgevoerd door: Laboratorium Specialist in vijverwaterkwaliteit Page

Nadere informatie

Introductie beleving ruimtelijke kwaliteit

Introductie beleving ruimtelijke kwaliteit Introductie beleving ruimtelijke kwaliteit Introductie ruimtelijke beleving 1. Het kijkdoosinstrument 2. Handreiking beoordeling ruimtelijke beleving Ontwikkeling kijkdoosinstrument input: Groskaart mogelijke

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2014 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2014 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Opbouw presentatie. Kansen voor waterplanten langs de Rijntakken. 15 december 2011 Gerben van Geest Deltares. - Achtergrond;

Opbouw presentatie. Kansen voor waterplanten langs de Rijntakken. 15 december 2011 Gerben van Geest Deltares. - Achtergrond; Opbouw presentatie - Achtergrond; Kansen voor waterplanten langs de Rijntakken - Sturende factoren voor waterplanten; - Uitleg KRW-tool. 15 december 11 Gerben van Geest Deltares Achtergrond: Maatregelen

Nadere informatie

VERSLAG BELANGHEBBENDENSESSIE VBIJ IN AMSTERDAM

VERSLAG BELANGHEBBENDENSESSIE VBIJ IN AMSTERDAM VERSLAG BELANGHEBBENDENSESSIE VBIJ IN AMSTERDAM IN HET KADER VAN HET PROJECT DE MEERWAARDE VAN BIODIVERSITEIT 6 oktober 2011 Verslag belanghebbendensessie VBIJ in Almere in het kader van het project De

Nadere informatie

Deel 1 Toen en nu 13

Deel 1 Toen en nu 13 Deel 1 Toen en nu 13 14 Historie Het huidige typisch Nederlandse landschap met polders en dijken kent een lange historie. Na de laatste grote ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden, werd door een stijgende

Nadere informatie

Onderzoek vaargedrag Randmeren en binnenwateren Flevoland December 2006

Onderzoek vaargedrag Randmeren en binnenwateren Flevoland December 2006 Onderzoek vaargedrag Randmeren en binnenwateren Flevoland December 2006-1 - Voorwoord Bij dit onderzoek onder watersporters op de Randmeren en de binnenwateren van Flevoland zijn velen betrokken geweest.

Nadere informatie

OPMERKINGEN OVER DE BODEM VAN HET RANDMEER VAN OOSTELI JK FLEVOLAND RIJKSDIENST VOOR DE IJSSELMEERPOLDERS. Intern Rapport no. 151.

OPMERKINGEN OVER DE BODEM VAN HET RANDMEER VAN OOSTELI JK FLEVOLAND RIJKSDIENST VOOR DE IJSSELMEERPOLDERS. Intern Rapport no. 151. ARCltlZF RiJiiSGlE:.iST VOOR DE IJSSELME~RPOLDERS Intern Rapport no. 151 OPMERKINGEN OVER DE BODEM VAN HET RANDMEER VAN OOSTELI JK FLEVOLAND door d l. P.J. Ente en J. Koning (mei 1969) RIJKSDIENST VOOR

Nadere informatie

Kansen voor waterplanten langs de Rijntakken. 18 oktober 2012 Gerben van Geest Deltares

Kansen voor waterplanten langs de Rijntakken. 18 oktober 2012 Gerben van Geest Deltares Kansen voor waterplanten langs de Rijntakken 18 oktober 2012 Gerben van Geest Deltares Opbouw presentatie - Achtergrond; - Vergelijking situatie jaren vijftig met recente jaren; - Verschillen in peildynamiek;

Nadere informatie

Waterplanten in het IJsselmeergebied 4000^ ËII. 198?-t891 1993'199S 1B96-J99S f999-20» PERIODE. /< Vflvüremeer

Waterplanten in het IJsselmeergebied 4000^ ËII. 198?-t891 1993'199S 1B96-J99S f999-20» PERIODE. /< Vflvüremeer 237 ^&^%^i/ivl«s i In ondiepe meren, zoals in het IJsselmeergebied, vervullen waterplanten een basale rol in het voedselweb. De planten dienen als habitat voor macrofauna en vis. Watervegetaties met afwisselend

Nadere informatie

INVENTARISATIE LANDSCHAP EN CULTUURHISTORIE

INVENTARISATIE LANDSCHAP EN CULTUURHISTORIE INVENTARISATIE LANDSCHAP EN CULTUURHISTORIE in relatie tot de dijk Hieronder zijn vanuit het thema de belangrijkste aandachtspunten van de dijken in relatie tot de omgeving samengevat. Hierbij is de indeling

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 1 2001 DA HAARLEM Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat t.a.v. Drs. Ing. D.L.M. Slangen Postbus 20901 2500 EX S-GRAVENHAGE Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Luwtemaatregel en verondieping Hoornse Hop

Luwtemaatregel en verondieping Hoornse Hop Luwtemaatregel en verondieping Informatiebijeenkomst Belangenorganisaties 16 februari 2016 Thijs Schuhmacher omgevingsmanager 2 RWS BEDRIJFSINFORMATIE WELKOM Programma: 13:30 14:00 Inloop 14:00 14:05 Welkom

Nadere informatie

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Gelderland

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Gelderland Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Gelderland 2012 Lelystad, december 2012 Voorwoord Deze rapportage voor de provincie Gelderland geeft inzicht in de ontwikkeling van de watersport in het

Nadere informatie

15.571 Lemsterland. 12.253 Gaasterlân-Sleat. 51.918 Noordoostpolder. 24.601 Zwartewaterland 78.119 7.132 Zeevang. 56.717 Kampen. 44.

15.571 Lemsterland. 12.253 Gaasterlân-Sleat. 51.918 Noordoostpolder. 24.601 Zwartewaterland 78.119 7.132 Zeevang. 56.717 Kampen. 44. 54 Demografie De historie van het IJsselmeergebied is grotendeels bepalend geweest voor de demografische ontwikkeling van het gebied. De polders in het gebied zijn nog relatief jong, terwijl als grootste

Nadere informatie

Pompen - Markermeerdijken Noord-Holland. Syntheserapport. Harold van Waveren Rijkswaterstaat

Pompen - Markermeerdijken Noord-Holland. Syntheserapport. Harold van Waveren Rijkswaterstaat Pompen - Markermeerdijken Noord-Holland Syntheserapport Harold van Waveren Rijkswaterstaat Inhoud (conform Syntheserapport) 1. Inleiding 2. Watersysteem Markermeer 3. Hydraulische belasting 4. Analyse

Nadere informatie

Meetstrategie en methodiek macrofyten 1 METHODIEK

Meetstrategie en methodiek macrofyten 1 METHODIEK ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Meetstrategie en methodiek macrofyten //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Fryslân, Friese IJsselmeerkust

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Fryslân, Friese IJsselmeerkust Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Fryslân, Friese IJsselmeerkust 2012 Lelystad, januari 2013 Voorwoord Deze rapportage voor de provincie Fryslân geeft inzicht in de ontwikkeling van de

Nadere informatie

Oeverplanten in Lelystad

Oeverplanten in Lelystad Oeverplanten in Lelystad Inleiding Lelystad is rijk aan water. Binnen de bebouwde kom is een blauwe dooradering aanwezig van talloze wateren. Om de waterbergingscapaciteit te vergroten en de leefomgeving

Nadere informatie

STICHTING GOOIMEER ZEILEN 2013

STICHTING GOOIMEER ZEILEN 2013 STICHTING GOOIMEER ZEILEN 2013 1. De Stichting Doelstelling 2. Het bestuur 3. Veiligheid; Scheepsregels Gooimeer Zeilen 4. Rooster 5. Reserveringen Valk en Randmeer 6. Theorieles en theorieboekjes 7. Randmeer

Nadere informatie

De natuur op orde voor ruimtelijke &

De natuur op orde voor ruimtelijke & De natuur op orde voor ruimtelijke & economische ontwikkelingen IJsbrand Zwart De scope Geen Markerwaard.. En toen? 1 De scope Internationaal vogelgebied De scope 2 Ecologische kwaliteit loopt achteruit

Nadere informatie

Antwoorden op vragen en opmerkingen hoorzitting windenergie van PS Fryslân

Antwoorden op vragen en opmerkingen hoorzitting windenergie van PS Fryslân Antwoorden op vragen en opmerkingen hoorzitting windenergie van PS Fryslân 27 november 2014 Tijdens de hoorzittingen van Provinciale Staten van Friesland over windenergie op 17, 18, 20 en 24 november zijn

Nadere informatie

Werkdocument 1973-44 Co. (te hanteren in het Statistisch Overzicht voor Flevoland) door. ir. A. G. van Ommeren

Werkdocument 1973-44 Co. (te hanteren in het Statistisch Overzicht voor Flevoland) door. ir. A. G. van Ommeren I- RIJKSDIENST DE.I JSSELMEERPOLDERS L E L Y S T A D \ Sociaal-Economische Hoofdafdeling Onderzoek Werkdocument 1973-44 Co INDELING GEBIED BI JZONDER DOMEINBEHEER (te hanteren in het Statistisch Overzicht

Nadere informatie

Verslag Interactieve sessie Noord-Hollandse kust. Hoorn, 28 april 2009. Deelgroep 1: Hoornse Hop - Gouwzee. Aan tafel. Conclusie. Doelen en ambities

Verslag Interactieve sessie Noord-Hollandse kust. Hoorn, 28 april 2009. Deelgroep 1: Hoornse Hop - Gouwzee. Aan tafel. Conclusie. Doelen en ambities Verslag Interactieve sessie Noord-Hollandse kust Hoorn, 28 april 2009 Deelgroep 1: Hoornse Hop - Gouwzee Aan tafel Mw. H. Schutte Dhr. P. Folgers Dhr. K. Kooijman Dhr. B. Nootebos Dhr. J. Leek Dhr. A.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Uitnodiging. Veiligheid randmeren en Eem. september 2007 nr 4. Informatieavonden in oktober De keuze is: dijkverbetering

Nieuwsbrief. Uitnodiging. Veiligheid randmeren en Eem. september 2007 nr 4. Informatieavonden in oktober De keuze is: dijkverbetering Nieuwsbrief Veiligheid randmeren en Eem september 2007 nr 4 Informatieavonden in oktober De keuze is: dijkverbetering Waterschap Vallei & Eem werkt aan de veiligheid van de dijken langs de randmeren en

Nadere informatie

Tussenresultaten De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud

Tussenresultaten De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud Tussenresultaten 2011-2015 De Zandmotor: Aanjager van innovatief kustonderhoud De Zandmotor In 2011 is voor de kust van Ter Heijde en Kijkduin De Zandmotor aangelegd: een grote kunstmatige zandbank in

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 29 juni-3 juli 2009

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 29 juni-3 juli 2009 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 29 juni-3 juli 2009 - Wim Giesen, Kris Giesen & Wouter Suykerbuyk, 7 juli 2009 29 juni-3 juli 2009 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op Tholen

Nadere informatie

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Overijssel

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Overijssel Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Overijssel 2012 Lelystad, december 2012 Voorwoord Deze rapportage voor de provincie Overijssel geeft inzicht in de ontwikkeling van de watersport in het

Nadere informatie

Deltagebied. Rijksdienst voor de ljsselmeerpolders Ministerie van Verkeer en Waterstaat COMPARTINENTERINGSDMIMEN. G.J. Rook. door

Deltagebied. Rijksdienst voor de ljsselmeerpolders Ministerie van Verkeer en Waterstaat COMPARTINENTERINGSDMIMEN. G.J. Rook. door INVENTARISATIE VAN BOOTTRAILERHELLINGEN EN OVERIGE TEWATERWTPLAATSEN IN DE OOSTERSCHELDE TUSSEN STORMVLOEDKERING EN COMPARTINENTERINGSDMIMEN door G.J. Rook Werkdocunent 1986-13 P.bw Deltagebied ' i Rijksdienst

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de aquatische ecologie van het Zwarte Meer. RWS RIZA rapport

Ontwikkelingen in de aquatische ecologie van het Zwarte Meer. RWS RIZA rapport Ontwikkelingen in de aquatische ecologie van het Zwarte Meer RWS RIZA rapport 27.7 Ontwikkelingen in de aquatische ecologie van het Zwarte Meer RWS RIZA rapport 27.7 Colofon Dit is een uitgave van Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Vissen in het IJsselmeer. Romke Kats

Vissen in het IJsselmeer. Romke Kats Vissen in het IJsselmeer Romke Kats Functies IJsselmeer Water Transport Recreatie Visserij Natuur Vissen in het IJsselmeer Historie Ecologie Voedselketen IJsselmeer algen, vissen, mosselen, waterplanten,

Nadere informatie

Te verwachten overlast waterplanten IJsselmeergebied. Op basis van brieven, rapporten en onderzoekgegevens

Te verwachten overlast waterplanten IJsselmeergebied. Op basis van brieven, rapporten en onderzoekgegevens Te verwachten overlast waterplanten IJsselmeergebied Op basis van brieven, rapporten en onderzoekgegevens Lelystad, augustus 2017 Voorwoord De overlast van waterplanten in het IJsselmeergebied neemt toe.

Nadere informatie

Groene glazenmakers en Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwe Diep.

Groene glazenmakers en Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwe Diep. Groene glazenmakers en Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwe Diep. Leeswijzer: Van de waarnemingen van de jaren voor het jaar 2015 worden ter wille van de leesbaarheid vrijwel uitsluitend de maximaal

Nadere informatie