Nieuwsbrief regiocommissie Randmeren.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief regiocommissie Randmeren."

Transcriptie

1 Nieuwsbrief regiocommissie Randmeren. December Voor u ligt de eerste en enige nieuwsbrief van de regiocommissie Randmeren van dit jaar Zoals wij in de vorige nieuwsbrief al aankondigden verschijnt deze onregelmatig. De inhoud is voor u als vereniging in de regio Randmeren en voor uw leden niet minder belangrijk en interessant! Overname in uw clubblad, verspreiding via het publicatiebord of via de leestafel in het clubhuis of melden op een komende ledenvergadering? Graag toegestaan, of nog beter van harte toegejuicht! De leden van de regiocommissie hebben het afgelopen jaar weer veel werk verzet, voor en achter de schermen, om de belangen van de watersporters in het randmerengebied en de binnenwateren van Flevoland te behartigen. Vaak zijn dat zaken van lange adem en soms is er geen zichtbaar resultaat, als het ons lukt om een bedreiging af te houden. Daarom zetten we de belangrijkste onderwerpen van het afgelopen jaar onderstaand op een rijtje. Actueel nieuws over deze zaken vindt u ook op de website van de regiocommissie Jan Gründlehner Regiovertegenwoordiger Waterplantenproblematiek De laatste jaren groeien er steeds meer waterplanten in de randmeren. Met name het zogenaamd Fonteinkruid tiert in de zomermaanden welig op het Veluwemeer en Wolderwijd en inmiddels ook op het Gooi- en Eemmeer. Een goed teken, want het betekent, dat de waterkwaliteit vooruit gaat. Keerzijde van de medaille is dat steeds meer watersporters in de problemen komen. Zeilers en surfers lopen vast in lange slierten waterplanten en motorbootvaarders lopen schade op aan roer of schroef. Rijkswaterstaat maaide tot nu toe slechts 50 hectare waterplanten. In overleg met het Watersportverbond hebben de provincies Flevoland en Gelderland plus de gemeenten extra geld toegezegd, waardoor er in 2010 drie keer zoveel waterplanten in het Veluwemeer en Wolderwijd gemaaid zouden kunnen worden. In goed overleg met de verenigingen en bedrijven langs de randmeren is vervolgens gekeken waar de problemen het grootst zijn en waar dus bij voorkeur gemaaid moet worden. Goede plannen dus om de ergste overlast aan te pakken.

2 Plan van aanpak De afgelopen zomerperiode heeft Rijkswaterstaat wekelijks luchtfoto s laten maken om te kijken of de waterplanten weer aan het groeien waren, en zo ja waar er dus gemaaid moest gaan worden. Op die luchtfoto s is dat echter niet geconstateerd. Dat komt wel een beetje overeen met ervaringen van watersporters over het afgelopen seizoen. Uit die signalen krijgen wij de indruk dat er op het Veluwemeer en Wolderwijd minder fonteinkruid groeide en het daardoor op veel plaatsen niet aan de oppervlakte is gekomen. Onderwater zat het er echter wel degelijk en daarmee is er nog steeds sprake geweest van flinke overlast. Niet gemaaid Omdat op de luchtfoto s niet goed was te zien waar er gemaaid moest gaan worden heeft Rijkswaterstaat het besluit om te gaan maaien van week op week uitgesteld. Begin september is besloten, in overleg met het Watersportverbond en HISWA Vereniging, om definitief van het maaien af te zien. Het vaarseizoen was toen al voor een deel voorbij en met het kouder wordende weer zouden de aanwezige waterplanten vanzelf afsterven. Maaien was dus niet meer nodig. Daarom is er dit jaar helemaal niet gemaaid. Gooi- en Eemmeer Leek de overlast op het Veluwemeer en Wolderwijd afgelopen seizoen in vergelijking met voorgaande jaren misschien iets mee te vallen, op het Gooi- en Eemmeer was het even erg, zo niet erger dan vorig jaar. En ook buiten de randmeren, met name langs de westwal van het Markermeer was het weer flink raak. Het plan van aanpak en het gereserveerde budget voorzag helaas slechts in de aanpak van de overlast op het Veluwemeer en het Wolderwijd. En dus niet voor het Gooi- en Eemmeer. Zo is dat nu eenmaal Hoe nu verder Het Watersportverbond zal, samen met HISWA Vereniging, op korte termijn met Rijkswaterstaat aan tafel om de ervaringen van dit seizoen op een rijtje te zetten. Duidelijk is dat er een beter plan van aanpak moet komen, zodat volgend jaar, als er opnieuw sprake is van overlast, er op tijd en op de goede plaats gemaaid wordt. En tussendoor blijft de discussie over de financiering spelen. Voor dit jaar is het benodigde budget toegezegd door de gezamenlijke overheden. Diezelfde overheden vinden echter dat ook de watersportsector mee moet betalen, omdat die er belang bij heeft dat de overlast wordt aangepakt. Een moeizame discussie, waar we in een later stadium zeker met onze verenigingen opnieuw over aan tafel gaan. De ervaringen van het afgelopen seizoen maken het draagvlak voor zo n financiële bijdrage door de watersporter er niet groter op.

3 Bezwaar tegen afsluiten zuidoever Veluwemeer Het Watersportverbond heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om een groot deel van het Veluwemeer s winters tot verboden gebied te verklaren. Het gaat om ongeveer de helft van de ondiepe zuidoever van het Veluwemeer, een gebied van 640 hectare tussen Polsmaten en Elburg. Als het aan de Minister ligt wordt het gebied van 15 oktober tot 15 maart afgesloten voor elke vorm van recreatief gebruik, zodat de natuur zich ongestoord kan ontwikkelen. Het Watersportverbond erkent het belang van het Veluwemeer voor de natuur. Het is echter ook een belangrijk gebied voor allerlei vormen van waterrecreatie. Daarom ondersteunt het Watersportverbond het project Integrale Inrichting Veluwe Randmeren (IIVR) van Rijkswaterstaat, waarin allerlei voorstellen worden gedaan ter bescherming van de natuurwaarden, gekoppeld aan plannen voor verbetering van de recreatiemogelijkheden. Het afsluiten van de zuidoever van het Veluwemeer is één van de maatregelen uit het IIVRproject. Het is echter in het IIVR nadrukkelijk gekoppeld aan het plan om elders het Veluwemeer te verdiepen en zo beter bevaarbaar water te maken. Tegen dat verdiepingsplan lopen bezwaren van de Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe, mede namens Vogelbescherming Nederland. Of dat plan doorgaat, is dus onzeker. Het Watersportverbond is van mening, dat als het verdiepingsplan onverhoopt niet doorgaat er geen aanleiding is de ondiepe oeverzone tot natuurgebied te verklaren en af te sluiten voor de recreatie. Op grond daarvan heeft het Watersportverbond dus bezwaar aangetekend tegen het besluit van de Minister van LNV. Juridische procedure Over het bezwaarschrift ontstond vervolgens een juridische procedure, die handelde over de datum van publicatie van het besluit. De Minister publiceerde zijn besluit op 23 december 2009 in het Staatsblad en pas vier weken later in een plaatselijk huis-aan-huis-blad. Het Watersportverbond ging bij het insturen van het bezwaarschrift uit van die laatste datum. Te laat, volgens de Minister. Het beroepsschrift werd onlangs door de Raad van State behandeld. Daarin is de Minister in het gelijk gesteld en het bezwaarschrift van het Watersportverbond op formele gronden nietontvankelijk verklaard. Wij zijn erg teleurgesteld over de gang van zaken, maar hebben besloten geen verzet aan te tekenen, omdat de kans van slagen klein is, aldus Frank Jibben, consulent van het Watersportverbond voor de regio Randmeren, We gaan er wel alles aan doen om de beloofde compensatie voor de watersport alsnog gerealiseerd te krijgen

4 Deltaprogramma denkt na over droge voeten en watersportkansen De komende tijd wordt een start gemaakt met het zogenaamde Deltaprogramma IJsselmeergebied. Daarbij gaat er gekeken worden naar het waterpeil van het IJsselmeer en Markermeer, voor de korte termijn (na 2014) en voor de lange termijn (na 2035). Doel is om er voor te zorgen, dat we aan het eind van deze eeuw -met alle klimaatveranderingen in het verschiet- nog steeds droge voeten houden.nu wordt het water, dat via de IJssel en andere rivieren wordt aangevoerd nog steeds vanuit het IJsselmeer via twee spuisluizen in de Afsluitdijk onder vrij verval geloosd op de Waddenzee. Klimaatdeskundigen voorspellen echter een grotere waterafvoer via de rivieren en een stijging van de zeespiegel. Er moet dus wat gaan gebeuren. Eén van de mogelijkheden is ( s zomers) een hoger peil van het IJsselmeer. De Commissie Veerman, die twee jaar geleden met het eerste alarmerende rapport kwam, had het al over een stijging van 1,50 meter! Een dergelijke peilverhoging zal, direct en indirect, grote gevolgen hebben voor allerlei maatschappelijke functies. Ook voor de watersport biedt het kansen en bedreigingen. Daar zal de komende jaren vaak en veel over vergaderd gaan worden. Het Watersportverbond zit aan tafel via de Stichting Waterrecreatie, het regionale samenwerkingsverband van het Watersportverbond, HISWA Vereniging, de BBZ als belangenbehartiger van de chartervaart en Sportvisserij Nederland. Daarnaast zullen de leden van het regioteam randmeren van het Watersportverbond hun inbreng hebben als het gaat om de gevolgen in de diverse deelgebieden. Voor het stuk van de randmeren tussen de sluizen zullen die zeker anders zijn dan voor het Gooi- en Eemmeer, dat in open verbinding staat met het grotere Markermeer. U gaat tussen nu en het einde van de eeuw vast meer horen over het Deltaprogramma IJsselmeergebied.

5 Watersportverbond maakt bezwaar tegen beperking speedsurfen Harderwijk De gemeente Harderwijk heeft mooie plannen voor verbetering van het Waterfront. Ter compensatie moet echter het speedsurfen vanaf strand Horst beperkt worden. Het Watersportverbond vindt dat onzinnig en heeft daarom bezwaar gemaakt. Onderdeel van de Harderwijkse plannen voor het Waterfront is het bouwen van een aantal woningen met een eigen ligplaats. Er zouden daardoor meer zeil- of motorboten op het water kunnen komen. Om verstoring van de natuurwaarden te voorkomen moeten er daarom extra rustgebieden voor vogels komen. Daarom wordt een ondiep stuk water aansluitend aan Strand Horst in de wintermaanden gesloten. Die plek is echter in die periode, als er een mooi windje staat, bij uitstek geschikt voor speedsurfen en gps-surfen. Het Watersportverbond heeft bezwaar gemaakt tegen de plannen, omdat het een non-maatregel is. Mocht er als gevolg van de plannen voor de uitbreiding van het aantal ligplaatsen voor zeil- of motorboten al sprake zijn van verstoring van natuurwaarden, dan is dat niet van invloed op het beoogde nieuwe rustgebied. Immers, het is daar veel te ondiep voor zeil- of motorboten. Daarnaast wordt het speedsurfen nodeloos beperkt. Als het niet waait (en er dus niet wordt gesurfd) is het ondiepe water een prima rustplaats voor vogels. Maar als het waait is het voor vogels geen aantrekkelijke plek om te rusten. Als er dan gesurfd wordt, treedt er geen verstoring op. In de praktijk is er dus geen probleem en daardoor is het instellen van een algemeen verbod in de periode 15 oktober tot 15 maart niet nodig.

6 Project regio-hoofdtrainer op stoom We zijn inmiddels ruim een jaar bezig met het regio-hoofdtrainer-project. Als regio-hoofdtrainer ondersteun ik, samen met mijn collega Stefan de Vries, verenigingen en zeilers. Stefan richt zich met name op de belofte zeilers uit de regio. Deze trainen twee keer per week op het Markermeer vanuit Bataviahaven in Lelystad. Alle zeilers die in deze groep zitten zeilen tijdens deze extra trainingen in Lasers; het is een extra aanbod naast hun reguliere trainingen in hun eigen klasse. De resultaten van de Beloften groep van dit jaar: * Jolbert van Dijk: geselecteerd voor MGB ploeg Laser Radiaal, geselecteerd ISAF jeugd WK, top 3 WK Laser 4.7. * Korne Sweers: geselecteerd voor de MGB ploeg Laser Radiaal. * Maxime Jonker: 5 e NK Laser 4.7, 2 e EK dames Laser 4.7 (onder 16 jaar) * Jelmer van Beek: geselecteerd voor EK ploeg Laser Radiaal, top 3 United 4 Laser 4.7, 11 e NK Laser Radiaal, 7 e NL Laser 4.7. * Niels Broekhuizen: 6 e Optimist Easter Regatta, top 3 United 4 Laser 4.7, 2 e NK laser 4.7. Verder hebben we de volgende reservezeilers: Nienke Jorna (Splash), PP Plevier (Optimist), Fieke van Dijk (420) en Roald Verschure (Splash). Zowel Stefan als ik hebben dit jaar veel tijd geprobeerd te besteden aan wedstrijdzeilers uit de regio. Er is in het voorjaar een theoriedag geweest, helaas was het vanwege het koude weer in het voorjaar niet mogelijk om een clinic week op het water te houden. Wel is er deze zomer een wedstrijdclinic van vijf dagen voor Splash- en Optimist-zeilers geweest. Er is toen voornamelijk getraind vanuit Bataviahaven. Ook in de herfstvakantie vond er weer een clinic plaats voor jeugdwedstrijdzeilers. Deze week was er ook een mogelijkheid voor kinderen uit de Optimist om kennis te maken met wedstrijdtrainingen. Deze clinics staan open voor alle kinderen uit de regio. Daarnaast ben ik aanwezig geweest bij alle combi wedstrijden in de regio. Het enthousiasme van de kinderen was hier erg groot en ik hoop volgend jaar nog meer inschrijvingen te zien van nog meer verschillende verenigingen uit de regio.ook heb ik me dit jaar bezig gehouden met schoolzeilprojecten. Zo is er in Almere een watersportdag geweest bij een sportactieve school en voor kinderen van een school in Lelystad is er twee keer een snuffelstage van drie lessen georganiseerd. Wat ik in mijn eerste jaar heb gemerkt is dat er bij kinderen veel interesse is voor zeilen, maar verenigingen kampen vaak nog met een tekort aan instructeurs. Dit is dan ook de reden dat ik op dit moment druk bezig ben met het opzetten van een opleiding voor zeilinstructeurs. Ik hoop hiermee het kader in de regio te kunnen vergroten. Joanne Lampen, regiohoofdtrainer Hoofdsteunpunt Midden. Tel ; joanne.lampen@watersportverbond.nl

7 Watersportverbond wil snel wachtsteiger Elburgerbrug Al jaren pleit het Watersportverbond voor het realiseren van een wachtsteiger bij de Elburgerbrug, op de grens van het Veluwemeer en het Drontermeer. Met name aan de westkant van de brug is geen enkele mogelijk voor pleziervaartuigen om even af te meren, als de brug niet bediend wordt. In recent overleg met de provincie Flevoland heeft het Watersportverbond aangedrongen op spoedige realisering ervan. Door de provincie is toegezegd alles in het werk te stellen de gevraagde wachtsteiger voor het vaarseizoen 2011 aan te leggen. Bediening Roggebotsluis op zondag in winterperiode aangepast Met ingang van 1 januari 2011 wordt de Roggebotsluis, op de grens van het Drontermeer en het Vossemeer, op zondag alleen nog maar op afroep bediend. Schutten is mogelijk tussen 8.30 u en u; schippers moeten vooraf contact opnemen met of De regeling geldt tot 1 april Dat is afgesproken in een overleg van Rijkswaterstaat met het Watersportverbond. Met de nieuwe regeling loopt Rijkswaterstaat vooruit op een flexibelere bediening in de toekomst. Nu wordt de sluis in de winter op zondagen nog bediend (en bemand!) tussen en uur, ongeacht aanbod van schepen of winterse weersomstandigheden. Met de nu voorgestelde bediening op afroep kan één sluiswachter meerdere objecten bedienen. Daarmee wordt een besparing bereikt, zonder dat het ten koste gaat van het serviceniveau aan de gebruiker. Het Watersportverbond kan er daarom mee instemmen. Besturen Gooi- en Eemmeer praten bij Op 2 november kwamen de besturen van de verenigingen rond het Gooi- en Eemmeer bij elkaar voor een informeel overleg. Bij het opheffen van de oude werkgroep Zuidelijk Randmerengebied vorig jaar hadden de verenigingen aangegeven elkaar vaker te willen zien dan één keer per jaar tijdens de formele regiovergadering. Daarom was deze informele subregio-bijeenkomst georganiseerd; en het voldeed volledig aan de verwachtingen. Gastheer was WV Gooierhaven in Huizen ; verder waren bestuursvertegenwoordigers van WV AVOH, WSV Spakenburg, WV de Eendracht, Z&MV de Zuidwal en de R&ZV Naarden aanwezig. Regio-hoofdtrainer Joanne Lampen praatte de verenigingen bij over de vorderingen van het Hoofdsteunpunt Midden en riep de verenigingen op om mee te doen met de regionale jeugdzeilprojecten. En niet tevergeefs. Aan de hand van de ervaringen van kwamen vervolgens de nodige zaken aan de orde waar een bestuurder van een watersportvereniging zoal mee worstelt. Nuttig om van elkaar te leren! Tot slot praatte regioteamlid Wim Piet van Erven Dorens de aanwezigen bij over de recente ontwikkelingen in het vaargebied. Moeten we vaker doen, was de conclusie van de aanwezigen na afloop.

8 Vacature regiocommissie Pieter van der Vaart van de WV Dronten maakte tot voor kort deel uit van de regiocommissie. Om persoonlijke redenen heeft hij onlangs bedankt. Jammer; we zijn Pieter veel dank verschuldigd. Binnen de regiocommissie hield hij zich met name bezig met de watersportontwikkelingen op de binnenwateren van Flevoland. Als opvolger zoeken we dus met name iemand die zich wil bezig houden met deze portefeuille. Belangstellenden kunnen voor nadere informatie contact opnemen met regiovertegenwoordiger Jan Gründlehner of districtsconsulent Frank Jibben; voor contactgegevens zie onder. Regiocommissie randmeren. De regio randmeren bestaat uit de volgende vaargebieden: Gooimeer, Eemmeer, Eem, Nijkerkernauw, Nuldernauw, Wolderwijd, Veluwemeer, Drontermeer en Vossemeer plus de binnenwateren van Flevoland. De leden van de regiocommissie zijn: Jan Gründlehner, voorzitter, lid WV Flevo, tel , Dick Kanselaar, lid WV Ermelo, tel , Wim Piet van Erven Dorens, lid R&ZV Naarden, tel , Jan Elderhorst, lid WV de Eendracht, tel , Frank Jibben, senior districtsconsulent, ondersteunt de regiocommissie vanuit het kantoor van het Watersportverbond, tel , mobiel , Postadres: postbus 2658, 3430 GB Nieuwegein. Wij wensen u prettige feestdagen en veel watersportplezier in 2011.

Nr. 1, oktober Contact: Jan Grundlehner P.C. Boutenslaan 6, 3842 BJ Harderwijk Tel

Nr. 1, oktober Contact: Jan Grundlehner P.C. Boutenslaan 6, 3842 BJ Harderwijk Tel Contact: Jan Grundlehner P.C. Boutenslaan 6, 3842 BJ Harderwijk Tel. 06-53781115. Frank Jibben frank.jibben@watersportverbond.nl Watersportverbond, Postbus 2658, 3430 GB Nieuwegein. Tel. 030-7513703. Nr.

Nadere informatie

Reactie watersportsector n.a.v. bijeenkomst Rijkswaterstaat over bestaand gebruik IJsselmeergebied

Reactie watersportsector n.a.v. bijeenkomst Rijkswaterstaat over bestaand gebruik IJsselmeergebied Reactie watersportsector n.a.v. bijeenkomst Rijkswaterstaat over bestaand gebruik IJsselmeergebied Diverse belangenorganisaties waaronder HISWA Vereniging en een aantal watersportondernemers waren op 18

Nadere informatie

Faq s waterplanten Randmeren

Faq s waterplanten Randmeren Faq s waterplanten Randmeren Algemeen Wie heeft het beheer en wie is verantwoordelijk voor de Randmeren? Rijkswaterstaat is beheerder van (onder andere) de Randmeren. RWS is als waterbeheerder verantwoordelijk

Nadere informatie

Actualisatie gegevens recreatievaart Bypass Kampen 2010-2015

Actualisatie gegevens recreatievaart Bypass Kampen 2010-2015 Actualisatie gegevens recreatievaart Bypass Kampen 2010-2015 -1- Lelystad, maart 2015 Opdrachtgever: Opgesteld door: Ministerie I&M Contactpersoon: Mevrouw P. van Schooten Bataviahaven 1, 8242 PR Lelystad

Nadere informatie

Faq s waterplanten Randmeren

Faq s waterplanten Randmeren Faq s waterplanten Randmeren Algemeen Wie heeft het beheer en wie is verantwoordelijk voor de Randmeren? Rijkswaterstaat is beheerder van (onder andere) de Randmeren. RWS is als waterbeheerder verantwoordelijk

Nadere informatie

Voorstel maaibeheer Hoornse Hop

Voorstel maaibeheer Hoornse Hop Voorstel maaibeheer Hoornse Hop Aan: Tolhuusberaad, 12 februari 2015 Via: ambtelijke werkgroep maaibeheer, 22 januari 2015 Van: Anja Ooms, provincie Noord-Holland Inleiding De waterkwaliteit van het Markermeer

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM De Minister van Infrastructuur en Milieu Mw. Drs. M.H. Schultz van Haegen Postbus 20901 2500 EX S-GRAVENHAGE Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon mwa.l.

Nadere informatie

Onderzoek vaargedrag Randmeren en binnenwateren Flevoland December 2006

Onderzoek vaargedrag Randmeren en binnenwateren Flevoland December 2006 Onderzoek vaargedrag Randmeren en binnenwateren Flevoland December 2006-1 - Voorwoord Bij dit onderzoek onder watersporters op de Randmeren en de binnenwateren van Flevoland zijn velen betrokken geweest.

Nadere informatie

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 1. April 2016

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 1. April 2016 Nieuwsbrief 1 April 2016 ----------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: v Voorwoord van onze voorzitter. v Uitbreiding Beatrixsluis te Vreeswijk

Nadere informatie

April 2017 Regio Brabant Watersportverbond Nieuwsbrief mei 2017 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: 1.

Nadere informatie

Nieuw Peilbesluit IJsselmeergebied

Nieuw Peilbesluit IJsselmeergebied Van: NieuwPeilbesluit (MN) [mailto:nieuwpeilbesluit@rws.nl] Verzonden: dinsdag 5 juli 2016 15:53 Aan: NieuwPeilbesluit (MN) Onderwerp: Nieuwsbrief Nieuw Peilbesluit IJsselmeergebied

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Liquidatieplan Gemeenschappelijke Regeling Natuur- en Recreatieschap Veluwerandmeren

Liquidatieplan Gemeenschappelijke Regeling Natuur- en Recreatieschap Veluwerandmeren Agendapunt 4 Bijlage 4.4 Liquidatieplan Gemeenschappelijke Regeling Postbus 271 3840 AG Harderwijk Concept 1 aug 2013 Liquidatieplan Gemeenschappelijke Regeling Inleiding Voor het gebied van de Veluwerandmeren

Nadere informatie

Convenant De Blauwe As. Samenwerkende overheden Zuidelijke Randmeren

Convenant De Blauwe As. Samenwerkende overheden Zuidelijke Randmeren Convenant De Blauwe As Samenwerkende overheden Zuidelijke Randmeren Huizen, 16 februari 2010 De ondergetekenden: 1. De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, namens deze, Hoofdingenieur-Directeur

Nadere informatie

Bijlage. vaarbewegingen Waterfront-Zuid

Bijlage. vaarbewegingen Waterfront-Zuid Bijlage 10 Notitie vaarbewegingen Waterfront-Zuid GEMEENTE HARDERWIJK WATERRECREATIE ADVIES Waterrecreatie Advies B.V. Het Ravelijn 1 Po.tbu.123, 8200 AC Letystad Tel. 0320 21 8847, fax 0320 2813 08 Rek.

Nadere informatie

Talentbijeenkomst. Agenda. Mededelingen. 1 april 2014 Nieuwegein. ISC Medemblik Bart van Breemen / Rob Franken 8-4-2014

Talentbijeenkomst. Agenda. Mededelingen. 1 april 2014 Nieuwegein. ISC Medemblik Bart van Breemen / Rob Franken 8-4-2014 Talentbijeenkomst 1 april 2014 Nieuwegein Agenda Opening en mededelingen Verslag bijeenkomst oktober 2013 Gebruik ISC Medemblik Overstap- en doorstroming talent Persoonlijkheidsvorming/ Coachplatforms

Nadere informatie

Jacques van Dijk Wim Holdrinet Erno van Dijk Herman van Wijnen Herman Janssen

Jacques van Dijk Wim Holdrinet Erno van Dijk Herman van Wijnen Herman Janssen Jaarverslag 2017 - Regioteam Brabant Inleiding De Regio Brabant is iets groter dan de provincie Brabant en loopt tot de Waal/Merwede. De regio kenmerkt zich door een grote diversiteit aan watersportactiviteiten.

Nadere informatie

Nieuw peilbesluit IJsselmeergebied

Nieuw peilbesluit IJsselmeergebied Nieuw peilbesluit IJsselmeergebied Nieuw peilbesluit IJsselmeergebied Rijkswaterstaat maakt in het kader van het Deltaprogramma voor het IJsselmeergebied een nieuw peilbesluit. Dit nieuwe peilbesluit vervangt

Nadere informatie

Platform Motorboot Extra ondersteuning voor motorbootvaarders

Platform Motorboot Extra ondersteuning voor motorbootvaarders Platform Motorboot Extra ondersteuning voor motorbootvaarders De leden van het Platform Motorboot stellen zich voor: Joop Simmers (67) Ik prijs me gelukkig om te kunnen acteren in dit nieuwe team dat de

Nadere informatie

recreatieve overlast van waterplanten vraagt om goed vaarmanschap van de overheid. hoe als overheid te reageren

recreatieve overlast van waterplanten vraagt om goed vaarmanschap van de overheid. hoe als overheid te reageren recreatieve overlast van waterplanten vraagt om goed vaarmanschap van de overheid. hoe als overheid te reageren als je geen taak hebt om te beheren en door de burger word aangesproken om die taak te doen

Nadere informatie

Project Varen doe je samen!

Project Varen doe je samen! Project Varen doe je samen! Nederland: - 10.000 km recreatieve vaarwegen - ongeveer 1 miljoen watersporters - ongeveer 300.000 recreatievaartuigen + vele Duitse, Engelse, Belgische en Scandinavische watersporters

Nadere informatie

Beleidsplan VWDTP

Beleidsplan VWDTP Beleidsplan VWDTP 2016-2025 februari 2016 Inleiding: In het licht van veranderende omstandigheden, zowel lokaal als regionaal, en als follow-up op het eindrapport van de Werkgroep Financiële Onderbouwing

Nadere informatie

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Noord-Holland

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Noord-Holland Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Noord-Holland 2012 Lelystad, november 2012 Voorwoord Deze rapportage voor de provincie Noord-Holland geeft inzicht in de ontwikkeling van de watersport

Nadere informatie

Boothuizen. Jachthaven De Knar. De Bakens. Noordereiland. Zuidereiland. Watersport boulevard. Dolfinarium. Kop Stadswerven.

Boothuizen. Jachthaven De Knar. De Bakens. Noordereiland. Zuidereiland. Watersport boulevard. Dolfinarium. Kop Stadswerven. BOOTHUIZEN Wolderwijd Veluwemeer Jachthaven De Knar N302 De Bakens Noordereiland Boothuizen Zuidereiland Watersport boulevard Dolfinarium Waterstadpark Lelyhaven Kop Stadswerven Dolfinariumeiland Stadshaven

Nadere informatie

Wat zijn de opties na de Optimist?

Wat zijn de opties na de Optimist? Laser voorlichting Topzeil Academie (TA / Radiaal + Standaard) Nationale Beloften Teams (NBT / 4.7 en Radiaal) Excite & Inspire (EI, Radiaal) + Laser Flying Start (LFS, 4.7) Regio/Club Onderwerpen 1. Wat

Nadere informatie

Kaart 13: Afwateringsgebieden. Afwateringsgebieden. Legenda. IJsselmeer IJsselmeer bij bijzondere omstandigheden

Kaart 13: Afwateringsgebieden. Afwateringsgebieden. Legenda. IJsselmeer IJsselmeer bij bijzondere omstandigheden 28 Watersysteem en ondergrond Het IJsselmeergebied is het grootste zoetwaterbekken van Nederland en zal in de toekomst steeds belangrijker worden voor de strategische zoetwatervoorziening. Daarnaast vormt

Nadere informatie

Hierbij, zoals beloofd, enkele kengetallen van de FCH over 2013: - Aantal leden per : Aantal nieuwe leden in 2013: 13

Hierbij, zoals beloofd, enkele kengetallen van de FCH over 2013: - Aantal leden per : Aantal nieuwe leden in 2013: 13 V 14-01-18 Jaarverslag FCH 2013 Hierbij, zoals beloofd, enkele kengetallen van de FCH over 2013: - Aantal leden per 1-1-2013: 209 - Aantal nieuwe leden in 2013: 13 Aantal trainingsdagen: 8. Gepland was

Nadere informatie

Jan van Esseveld (regiovertegenwoordiger) Ik zeil graag wedstrijden in mijn O-jol maar maak ook graag meerdaagse tochten met mijn sloep.

Jan van Esseveld (regiovertegenwoordiger) Ik zeil graag wedstrijden in mijn O-jol maar maak ook graag meerdaagse tochten met mijn sloep. Het Regioteam Overijssel dient de belangen van de aangesloten verenigingen en hun leden. Prioriteit is de bereikbaarheid via het water en de veiligheid op het water. Wij volgen nauwgezet de ontwikkelingen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jeugdzeilen GWV De Vrijbuiter

Nieuwsbrief Jeugdzeilen GWV De Vrijbuiter FEBRUARI 2015 - EDITIE 1 Nieuwsbrief Jeugdzeilen GWV De Vrijbuiter In dit nummer 1 Even voorstellen 2 Informatiebijeenkomst Even voorstellen Het is jullie waarschijnlijk niet ontgaan dat er een nieuwe

Nadere informatie

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 2. November 2016

Regioteam Rivierengebied Watersportverbond. Nieuwsbrief 2. November 2016 Nieuwsbrief 2 November 2016 ----------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: v Attentie langsdammen in Waal ter hoogte van Tiel. v Sterke Gelderse

Nadere informatie

Luchthavenregeling Stijg- en landingslocaties watervliegtuigen Wings Over Holland

Luchthavenregeling Stijg- en landingslocaties watervliegtuigen Wings Over Holland Luchthavenregeling Stijg- en landingslocaties watervliegtuigen Wings Over Holland PROVINCIALE STATEN VAN FLEVOLAND Gelezen het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland nummer 1113955,

Nadere informatie

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- November 2014 Regio Brabant Watersportverbond Nieuwsbrief 5 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In deze Nieuwsbrief: Wat doet

Nadere informatie

Cijfers in de watersport, trends en ontwikkelingen

Cijfers in de watersport, trends en ontwikkelingen Trends en ontwikkelingen Cijfers in de watersport, trends en ontwikkelingen Reinier Steensma, www.waterrecreatieadvies.nl Een PDF van de meeste onderzoeken kunnen worden gedownload via www.waterrecreatieadvies.nl

Nadere informatie

Lidmaatschap WSV Almere Haven

Lidmaatschap WSV Almere Haven I N F O R M A T I E algemeen De Watersportvereniging is opgericht op 16 augustus 1977 en is aangesloten bij het Watersportverbond onder verenigingsnummer 324. De Vereniging heeft een locatie aan het Gooimeer

Nadere informatie

1 7 AUG. 2006. ir. dis. M. Wings over Holland T.a.v. De heer Huizenga Emoeweg 28 8218 PC LELYSTAD

1 7 AUG. 2006. ir. dis. M. Wings over Holland T.a.v. De heer Huizenga Emoeweg 28 8218 PC LELYSTAD PROVINCIE FLEVOLAND Postbus 55 8200 AB Lelystad Telefoon Fax Wings over Holland T.a.v. De heer Huizenga Emoeweg 28 8218 PC LELYSTAD E-mail provincieeflevoland.nl Website www.flevoland.nl Datum Bijlagen

Nadere informatie

Luwtemaatregel en verondieping Hoornse Hop

Luwtemaatregel en verondieping Hoornse Hop Luwtemaatregel en verondieping Informatiebijeenkomst Belangenorganisaties 16 februari 2016 Thijs Schuhmacher omgevingsmanager 2 RWS BEDRIJFSINFORMATIE WELKOM Programma: 13:30 14:00 Inloop 14:00 14:05 Welkom

Nadere informatie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie

Oude Glorie. Evenementen. Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7. Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015. Website Oude Glorie Oude Glorie Nieuwsbrief jaargang 1, nummer 7 Onregelmatig (als er iets te melden valt) 10 september 2015 Website Oude Glorie De een is op weg naar het volgende evenement, de ander ligt al weer in de thuishaven.

Nadere informatie

Toekomst van de watersport in het gebied Markermeer - IJmeer

Toekomst van de watersport in het gebied Markermeer - IJmeer Toekomst van de watersport in het gebied Markermeer - IJmeer Lelystad, 4 december 2007-1 - Voorwoord Waterrecreatie Advies heeft ten behoeve van het Beheerplan IJsselmeergebied in opdracht van Oranjewoud

Nadere informatie

Wat was het bestuurlijke nieuws in februari 2014?

Wat was het bestuurlijke nieuws in februari 2014? Wat was het bestuurlijke nieuws in februari 2014? De Regiegroep Recreatie en Natuur De Regiegroep Recreatie en Natuur (RRN) is ook in februari volop in de lobbystand om te zorgen dat zowel voor de waterrecreatie-sector

Nadere informatie

Aan : leden WSV Rijn en Lek Van : Bestuur Betreft : lidmaatschap van het Watersportverbond Datum : 2 november 2015 Status : Besluitvormend

Aan : leden WSV Rijn en Lek Van : Bestuur Betreft : lidmaatschap van het Watersportverbond Datum : 2 november 2015 Status : Besluitvormend Pagina 1 van 9 Aan : leden WSV Rijn en Lek Van : Bestuur Betreft : lidmaatschap van het Watersportverbond Datum : 2 november 2015 Status : Besluitvormend Aanleiding In de ALV van 25 november 2014 is de

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 16 december 2014 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998-2014-008636 - gemeenten Harderwijk, Nunspeet en

Nadere informatie

CONCEPT WIJZIGING BEGRENZING ARTIKEL 20 GEBIEDEN WADDENZEE PROCEDURE

CONCEPT WIJZIGING BEGRENZING ARTIKEL 20 GEBIEDEN WADDENZEE PROCEDURE PROCEDURE De concept wijzigingen van de artikel 20 gebieden Waddenzee worden door het Ministerie van LNV gepresenteerd in overleggen met belangengroeperingen (o.a. Toeristisch Overleg Waddenzee (TOW),

Nadere informatie

Deltaprogramma I IJsselmeergebied. Atlas van het IJsselmeergebied

Deltaprogramma I IJsselmeergebied. Atlas van het IJsselmeergebied Deltaprogramma I IJsselmeergebied Atlas van het IJsselmeergebied Atlas van het IJsselmeergebied I Colofon Samengesteld door: MWH B.V. www.mwhglobal.nl Fotografie: Foto kaft: Foto s Flora en Fauna: Oplage:

Nadere informatie

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen die door Kamerlid dhr. Smaling van de SP zijn gesteld op 4 februari 2014.

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen die door Kamerlid dhr. Smaling van de SP zijn gesteld op 4 februari 2014. De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag Uw kenmerk 2014Z01908 Datum 19 februari 2014 Onderwerp

Nadere informatie

Structuurplan en beleidsvoornemens. Watersportvereniging De Eerste Aanleg, Breukelen

Structuurplan en beleidsvoornemens. Watersportvereniging De Eerste Aanleg, Breukelen Structuurplan en beleidsvoornemens Watersportvereniging De Eerste Aanleg, Breukelen 1 Inleiding Voor u ligt een structuurplan met de beleidsvoornemens van de Watersportvereniging De Eerste Aanleg voor

Nadere informatie

Van het bestuur. 7e jaargang, nummer 31 30 november 2015. Inschrijfgeld: 5,00 Borg: 50,00

Van het bestuur. 7e jaargang, nummer 31 30 november 2015. Inschrijfgeld: 5,00 Borg: 50,00 Belangrijke telefoonnummers. Trainingstijden en locatie. Boomtoppers mobiel: 06-37221619 Wij trainen in de gymzaal van de Focus. Annie Hart (voorzitter) 072-5744377 Umbriëllaan 1, 1702 AJ, Heerhugowaard.

Nadere informatie

Hoe moet de Noordelijke Randstad eruit gaan zien?

Hoe moet de Noordelijke Randstad eruit gaan zien? Hoe moet de Noordelijke Randstad eruit gaan zien? Kom naar de consultatiebijeenkomst op 10 of 12 juli en laat ons deze zomer weten wat u belangrijk vindt! FOTO RRAAM, WAT IS DAT? WAAROM RRAAM? LEM R A4

Nadere informatie

Nummer acht, December 2014

Nummer acht, December 2014 NIEUWSBRIEF Nummer acht, December 2014 Onderwerpen in deze nieuwsbrief: Bestuursmededelingen 1. Kerstgroet / Uitnodiging nieuwjaarsreceptie 2. Van de Havencommissie 3. Barcommissie Oproep 4. Evenementenkalender

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS Hallo allemaal, Voor sommigen is de vakantie al begonnen en voor anderen is het bijna vakantie. Afgelopen vrijdagavond was de officiële laatste training van NOVA en was er een

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: lekker luieren

gedragsregel in verhaal: lekker luieren gedragsregel in verhaal: lekker luieren De zomerstage van dit jaar zit erop voor de zwemmers en natuurlijk ook voor Henk Haai. Ze hebben allemaal keihard getraind en hebben mooie prestaties neergezet op

Nadere informatie

Lidmaatschap WSV Almere Haven

Lidmaatschap WSV Almere Haven I N F O R M A T I E algemeen De Watersportvereniging is opgericht op 16 augustus 1977 en is aangesloten bij het Watersportverbond onder verenigingsnummer 324. De Vereniging heeft een locatie aan het Gooimeer

Nadere informatie

STICHTING GOOIMEER ZEILEN 2013

STICHTING GOOIMEER ZEILEN 2013 STICHTING GOOIMEER ZEILEN 2013 1. De Stichting Doelstelling 2. Het bestuur 3. Veiligheid; Scheepsregels Gooimeer Zeilen 4. Rooster 5. Reserveringen Valk en Randmeer 6. Theorieles en theorieboekjes 7. Randmeer

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Concept Jaarplan 2016

Concept Jaarplan 2016 Concept Jaarplan 2016 Korte update traject bereiken en binden watersporters Wapenfeiten 2015 Jaarplan 2016 Korte update traject Bereiken en binden watersporters ALV Watersportverbond Nov 2015 1 AANLEIDING

Nadere informatie

Deze vragenlijst is opgebouwd uit enkele vragenblokken. Ieder blok begint met een korte uitleg over de achtergrond van de vragen.

Deze vragenlijst is opgebouwd uit enkele vragenblokken. Ieder blok begint met een korte uitleg over de achtergrond van de vragen. Deze vragenlijst is opgebouwd uit enkele vragenblokken. Ieder blok begint met een korte uitleg over de achtergrond van de vragen. Mensportbeoefening Als eerste willen we graag weten op welke manier u met

Nadere informatie

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied en Noord-Hollandse IJsselmeerkust /2017

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied en Noord-Hollandse IJsselmeerkust /2017 Waterrecreatie Advies BV Overstag 20 8221 RG Lelystad T 0320-21 88 47 E info@waterrecreatieadvies.nl www.waterrecreatieadvies.nl Lelystad, 4 december 2017 Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied en Noord-Hollandse

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jeugdzeilen GWV De Vrijbuiter

Nieuwsbrief Jeugdzeilen GWV De Vrijbuiter FEBRUARI 2015 - EDITIE 1 Nieuwsbrief Jeugdzeilen GWV De Vrijbuiter In dit nummer 1 De trainers stellen zich voor Opti D: Tries en Hans 2 Opti D: Geert Opti C: Rob 3 Opti C: Franc Opti B: Siep De trainers

Nadere informatie

Deltaprogramma Rivieren. Samenvating. Plan van Aanpak

Deltaprogramma Rivieren. Samenvating. Plan van Aanpak Samenvating Plan van Aanpak Deelprogramma Rivieren In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen, omdat we ruimte nodig hadden voor wonen, werken en recreëren. Rivieren zijn bedijkt,

Nadere informatie

Nationaal Waterrecreatie Onderzoek 2013

Nationaal Waterrecreatie Onderzoek 2013 Nationaal Waterrecreatie Onderzoek 2013 Hiswa jachthaven symposium 21 november 2013 Kees van der Most Opbouw presentatie 1. Waterrecreatie binnen de totale vakantie- en vrijetijdsmarkt 2. Onderzoek naar

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Lidmaatschap WSV Almere Haven

Lidmaatschap WSV Almere Haven I N F O R M A T I E algemeen De Watersportvereniging is opgericht op 16 augustus 1977 en is aangesloten bij het Watersportverbond onder verenigingsnummer 324. De Vereniging heeft een locatie aan het Gooimeer

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Jeugd & Gezin

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Jeugd & Gezin MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Jeugd & Gezin We redden het niet met de opvoeding van ons kind. Is er iemand bij wie we terecht kunnen? Iemand die ons begrijpt? Ons kind heeft een beperking,

Nadere informatie

B en W - advies. Ruimtelijke Ontwikkeling. Coöperatie Randmeren

B en W - advies. Ruimtelijke Ontwikkeling. Coöperatie Randmeren B en W - advies Portefeuillehouder Afdeling Advies van Datum advies Bestandsnaam Advies O.R. In overleg met afdeling(en) Actief informeren raad Actief informeren wijkcontactambtenaar J Polinder Ruimtelijke

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrije tijd & Sport

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrije tijd & Sport MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrije tijd & Sport Ik wil graag dat mijn kind leert zwemmen, maar hij past niet in zo n grote groep. Kan het ook anders? Er is vast wel een (gezelligheids)

Nadere informatie

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 1. Doet u dit examen voor de eerste keer of gaat het om een herexamen? Eerste keer 279 70% Herexamen 104 26% Niet beantwoord 16 4% Totaal 399 2. Als de voorlopige

Nadere informatie

Enquête Wetterskip Fryslan

Enquête Wetterskip Fryslan Enquête Wetterskip Fryslan Status: Afgesloten Begindatum: 14-08-2014 Einddatum: 12-09-2014 Live: 30 dagen Vragen: 15 Gedeeltelijk geantwoord: 35 (8,6%) Afgedankt: 0 (0%) Einde bereikt: 373 (91,4%) Totaal

Nadere informatie

MET DEZE 6 KEUZES WORDT DUURZAME INZETBAARHEID WÉL EEN SUCCES

MET DEZE 6 KEUZES WORDT DUURZAME INZETBAARHEID WÉL EEN SUCCES E-blog HR special MET DEZE 6 KEUZES WORDT DUURZAME INZETBAARHEID WÉL EEN SUCCES In duurzaam inzetbaar Door Caroline Heijmans en Teresa Boons, INLEIDING Als je medewerkers en managers vraagt wat zij doen

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 1 2001 DA HAARLEM Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat t.a.v. Drs. Ing. D.L.M. Slangen Postbus 20901 2500 EX S-GRAVENHAGE Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6844 8 februari 2017 Verlengen Verkeersbesluit voor het instellen van een vaarverbod in het werkgebied en het plaatsen

Nadere informatie

Enquête waterplanten en sportvisserij

Enquête waterplanten en sportvisserij Sportvisserij Nederland Leijenseweg 115, 37 AD Bilthoven T. -584 www.sportvisserijnederland.nl Rapport (exclusief bijlagen) Enquête waterplanten en sportvisserij Omvang van het probleem en probleemlocaties

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13496 16 maart 2016 Verkeersbesluit voor het instellen van een vaarverbod in het werkgebied en het plaatsen van bebording

Nadere informatie

Een tocht over de Vecht

Een tocht over de Vecht Een tocht over de Vecht Jaaroverzicht 2014 van de regio Vecht en Plassen Het gebied van de regio Vecht en Plassen strekt zich uit van Muiden in het noorden tot aan de Weertsluis in Utrecht in het zuiden.

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage A. Samenhang in het watersysteem

Deltaprogramma Bijlage A. Samenhang in het watersysteem Deltaprogramma 2013 Bijlage A Samenhang in het watersysteem 2 Deltaprogramma 2013 Bijlage A Bijlage A Samenhang in het watersysteem Het hoofdwatersysteem van Eijsden en Lobith tot aan zee Het rivierwater

Nadere informatie

Dames en Heren, hartelijk welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Het jaar 2013 is begonnen en ik wens u allen een mooi, gezond

Dames en Heren, hartelijk welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Het jaar 2013 is begonnen en ik wens u allen een mooi, gezond Nieuwjaarsreceptie op maandag 7 januari 2013 Aanvang: 19:15 (inloop), 20:15 (toespraak) Locatie: Stadhuis Dames en Heren, hartelijk welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Het jaar 2013 is begonnen en ik wens

Nadere informatie

Wijzigingen Omgevingsplan Flevoland 2006

Wijzigingen Omgevingsplan Flevoland 2006 DEEL C Wijzigingen Omgevingsplan Flevoland 2006 Deel C Wijzigingen Omgevingsplan Flevoland 2006 Voor de belangrijkste tekstblokken uit het Omgevings plan Flevoland 2006 is hierna een voorstel gedaan voor

Nadere informatie

VERSLAG BELANGHEBBENDENSESSIE VBIJ IN AMSTERDAM

VERSLAG BELANGHEBBENDENSESSIE VBIJ IN AMSTERDAM VERSLAG BELANGHEBBENDENSESSIE VBIJ IN AMSTERDAM IN HET KADER VAN HET PROJECT DE MEERWAARDE VAN BIODIVERSITEIT 6 oktober 2011 Verslag belanghebbendensessie VBIJ in Almere in het kader van het project De

Nadere informatie

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Gelderland

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Gelderland Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Provincie Gelderland 2012 Lelystad, december 2012 Voorwoord Deze rapportage voor de provincie Gelderland geeft inzicht in de ontwikkeling van de watersport in het

Nadere informatie

Wil je gelijk of wil je geluk?

Wil je gelijk of wil je geluk? ARBEIDSMEDIATION IN TWENTE Wil je gelijk of wil je geluk? Door: Hattum Hoekstra / Fotografie: Kees Winkelman In Twente maken gemeenten en andere overheden gebruik van elkaars arbeidsmediators. Door deze

Nadere informatie

Notitie vooroverleg ex artikel Bro

Notitie vooroverleg ex artikel Bro Notitie vooroverleg ex artikel 3.1.1 Bro 1.1 In het zijn geen ontwikkelingen De opmerking wordt ter kennisgeving opgenomen die strijdig zijn met het provinciaal belang 1.2 Aangenomen wordt dat er verbeteringen

Nadere informatie

Uw vertrekbasis : LE BOAT Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland Tel 0031 (0) 610 954 497

Uw vertrekbasis : LE BOAT Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland Tel 0031 (0) 610 954 497 Uw vertrekbasis : LE BOAT Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland Tel 0031 (0) 610 954 497 WIJ VRAGEN U OM ONDERSTAANDE PRAKTISCHE INFORMATIE MET BETREKKING TOT UW VERTREKBASIS GOED DOOR TE LEZEN Deze informatie

Nadere informatie

Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen. Claudia van Loveren

Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen. Claudia van Loveren Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen Claudia van Loveren Ik weet nog goed dat er tijdens de modernisering van onze woningen in 2007, in de Flevopost een prijsvraag stond van de gemeente en Oost Flevoland

Nadere informatie

Evaluatie Waterdag 17 maart 2015

Evaluatie Waterdag 17 maart 2015 Evaluatie Waterdag 17 maart 2015 Grafieken uitgedrukt in % Wat vond je van deze activiteit? Wat vond je het meest/minst leuke onderdeel van deze dag? Redenen meest/minst leuk: Workshop Meest Minst Super

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Vaarwegafmetingen Randmeren

Vaarwegafmetingen Randmeren Ministerie van Verkeer en Waterstaat jklmnopq Adviesdienst Verkeer en Vervoer Vaarwegafmetingen Randmeren Van Klasse II naar Klasse IV 23 juni 2003 Ministerie van Verkeer en Waterstaat jklmnopq Adviesdienst

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Base Le Boat Strand Horst Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland GPS : E5 33.885` N52 19.012` Tél - 0031 (0) 616 503 303 Fax - 0031 (0) 515 432 447

Base Le Boat Strand Horst Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland GPS : E5 33.885` N52 19.012` Tél - 0031 (0) 616 503 303 Fax - 0031 (0) 515 432 447 Base Le Boat Strand Horst Palmboschweg 18 3853 LB Ermelo Holland GPS : E5 33.885` N52 19.012` Tél - 0031 (0) 616 503 303 Fax - 0031 (0) 515 432 447 Email : leboatstrandhorst.com@gmail.com Base Manager:

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. 2012 HR Haarlem. Betreft: Samenwerkingsovereenkomsten Afsluitdijk. Geachte leden,

Gedeputeerde Staten. 2012 HR Haarlem. Betreft: Samenwerkingsovereenkomsten Afsluitdijk. Geachte leden, POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mr. J.J.M. Vrijburg Dreef 3, tweede etage 2012 HR Haarlem Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

Kaart 36: Jaarinkomen per hoofd van de bevolking per provincie ( )

Kaart 36: Jaarinkomen per hoofd van de bevolking per provincie ( ) 64 Economie In economisch opzicht is het IJsselmeer een zeer interessant gebied, denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden voor zand- en waterwinning, koelwatervoorziening, recreatie, visserij en de beroepsvaart.

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Beroepsproduct 4D. Schoolsportclinic. René Rosalina. Groep 3. Groep 5. Groep 5-6

Beroepsproduct 4D. Schoolsportclinic. René Rosalina. Groep 3. Groep 5. Groep 5-6 Beroepsproduct 4D Schoolsportclinic Groep 3 Groep 5 Groep 5-6 Naam: Klas: LBB: Koen de Jong LOBOS 3a René Rosalina 0 Inleiding Samen met Carlos Chala hebben wij een schoolsportclinic georganiseerd voor

Nadere informatie

Toekomstvisie Waterrecreatie 2025 Samenvatting. 1 maart 2011

Toekomstvisie Waterrecreatie 2025 Samenvatting. 1 maart 2011 Toekomstvisie Waterrecreatie 2025 Samenvatting 1 maart 2011 Toekomstvisie Waterrecreatie 2025 Nederlanders leven met water. Grote delen van het land zijn veroverd op het water. Altijd zijn we alert op

Nadere informatie

WATERSPORT IN FLEVOLAND DOE JE ZO Tips en informatie

WATERSPORT IN FLEVOLAND DOE JE ZO Tips en informatie WATERSPORT IN FLEVOLAND DOE JE ZO Tips en informatie 2 INHOUDSOPGAVE Watersport in Flevoland doe je zo 5 Wat te doen bij brug of sluis 7 Openingstijden bruggen en sluizen 9 Tips en gedragsregels voor op

Nadere informatie

10.1 10.0. Naar een nieuw 9.90. Schoonebeekerdiep 9.80 9.70. Denk mee, schets mee 9.60 9.50 9.40 9.30 9.20 9.10 9.00

10.1 10.0. Naar een nieuw 9.90. Schoonebeekerdiep 9.80 9.70. Denk mee, schets mee 9.60 9.50 9.40 9.30 9.20 9.10 9.00 Naar een nieuw Schoonebeekerdiep Denk mee, schets mee Waterschap Velt en Vecht wil graag een natuurlijker Schoonebeekerdiep dat meer water kan opvangen. Langs de beek blijft landbouw de belangrijkste bestemming.

Nadere informatie

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied 2009

Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied 2009 Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied 2009 Deelrapportages provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Noord-Holland en Overijssel Lelystad, december 2009 Ontwikkeling watersport IJsselmeergebied Deelrapportage

Nadere informatie

La vita è bella! Het leven is mooi

La vita è bella! Het leven is mooi La vita è bella! Het leven is mooi Hier zien jullie een aantal foto s van vrienden en activiteiten die ik met vrienden heb gedaan. Links bovenin: Bezoeken van een AS Roma voetbalwedstrijd met collega s

Nadere informatie

IF netwerkbijeenkomsten evaluatie. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

IF netwerkbijeenkomsten evaluatie. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 Inhoudsopgave 1...1 2 Hoofdsectie...2 1 Kunt u aangeven hoe u op deze bijeenkomst bent geattendeerd?...2 2 Wat is uw belangrijkste reden om deze bijeenkomst te bezoeken?...3 3 In hoeverre voldeed de bijeenkomst

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie